Niklas Herlin

Yleltä tukea nimivarkaalle

Outi Pyy –niminen blogisti on nyysinyt taiteilijanimen Ylen pitkäaikaiselta toimittajalta Outi Poppilta. Yleisradio tukee nimivarasta, ei veteraanitoimittajaansa. Outi Popp on 1980-luvulta alkaen ollut yhden toimittaja-kolumnistin, myös Uuden Suomen entisen avustajan pitkään käyttämä taiteilijanimi. Outi Popp –taiteilijanimen lisäksi sama henkilö on käyttänyt nimiä Outsa ja Outsa Popp.

TV2 esitteli 21.3. Blogistania-ohjelmassaan muotiblogistin, joka on ottanut käyttöön Outi Poppin taiteilijanimen. Blogisti Outi Pyy on siirrellyt kirjaimia: hän pitää muotiblogia nimellä OutsaPop. 

Oikealle Outi Poppille on Ylen puolelta täysin valheellisesti väitetty, ettei hänen taiteilijanimensä ja blogisti-varkaan nimiä voi sekoittaa toisiinsa, koska niiden kirjoitusasu on erilainen. Totta kai ne voidaan sekoittaa toisiinsa ja on jo sekoitettu. Oikeaa Outsaa on jo onniteltu Blogistania-ohjelmasta, ja toisaalta ystävät ovat kauhistelleet ”hänen” blogiaan.

Identiteettivarkaus on erittäin vaarallinen internet-aikana. Ja on ollut aina. Kaikki sen kokeneet tietävät asian ja Ylen toimituksen pitäisi tajuta asia (minulla on muuten porttikielto Las Palmasin jokaiseen suomalaisbaariin, vaikken ole koko kaupungissa ikinä käynyt).

Vähintä mitä Yleisradio voi nyt tehdä on väärennöksen poistaminen sekä televisiosta että netistä. Tietysti anteeksikin voi pyytää, mutta kun nettiaikaa elämme, vahinkoa ei voi kokonaan estää. Minä sentään voisin mennä Las Palmasiin ja kertoa identiteettivarkaudesta baarien pitäjille. Väärennetty Outi Popp (Outsapop) säilyy netissä maailman tappiin.

Virhearvio on Yleisradiolle valtava häpeä, kävi lopulta miten kävi. En ole koskaan kuulunut sen enempää Yleisradion toimitusosaston kuin Journalistiliitonkaan ihailijoihin, mutta nyt saattaisi olla toiminnan paikka.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Ari Hämäläinen

Outi Popp on minulle tuttu nimi radiosta jo vuosikymmenien takaa enkä käsitä miten joku toinen voisi noin vain nyysiä nimen itselleen. Suunnilleen sama kuin, että tyyppi alkaisi esiintyä Topi Sorsakoskena tai Pedro Hietasena. No, poliitikassa kaikki pöllimiminen on mahdollista, miksei siis nimen varastaminen?

Kirjoitin viime viikolla blogiini oudoista kokemuksistani YouTubin kanssa. Sähköpostiosoitteeni oli jotenkin kummallisesti päätynyt heidän käyttöönsä. Kahdella ihmisellä ei taatusti voi olla samaa sähköpostiosoitetta!

http://frankfrank.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101046-...

Jos vaivaudut blogin lukemaan (se ei ole kovin pitkä), voisit ehkä kertoa onko kyseessä identiteetivarkaus. Kun kerran tunnet hyvin jenkkilää, osaatko sanoa miten tässä pitäisi menetellä? Vai onko viisainta ola tekemättä mitään?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Luin blogisi ja kommentit. Tosi outu juttu kyllä, en oikein osaa vastata. Yritetään selvittää tätäkin.

Ari Hämäläinen

Kiitoksia. Tosiaan outoa meininkiä!

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Outi Popp, Peter Norrby (Norppa koukussa / kuivilla), Baba Lybeck, Njassa ja Jone (n juottola) ja moni muukin oli Radio City ssä duunissa, muistaakseni, jonkin aikaa (alkaen noin 3004-01051985) ja muistan paikan, missä olin, kun Outsa irvaili rankasti ministereille - se oli Länsiväylällä just ennen LaRue a, kun olin menossa duunista himaan tai lunchille TAI kuitenkin Hki iin päin...

SE JÄI MIELEEN, varsinkin Kalevi Sorsa-juttu. RC - porukka bailasi 80-lopulla kotikadun Kannaksessa, jossa OLI hyvä meininki.

Onhan Outi Popp jäänyt mieleen aiemmalta ajaltakin. Niin, Niko on muistaakseni tarkka tekijänoikeuksista, joten se olisi pitänyt kai hoitaa - oli tai ei, en halua tietää Pyy n tai muistakaan YLE:n esittelyistä mitään enempää, mitä joitain tunsin ja tunnen. On vaikea hyväksyä YLE n pakkokeino-oloutussakkoa... rage against machine... ilmeisesti.

Minäkin, Ari, luin juttusi, johon neuvoksi: ilmoitus vaan reilusti FBI International iin ja Interpol iin, niin kukaan ei ainakaan tyhjää tiliäsi tai hommaa luottokortteja sinun nimilläsi, eli siis varmuudeksi identiteettivarkaus-ilmoitus tai mahdollinen identiteettivarkaus. Ja ko selonteko.

Suomessa se ei ole vissiin rikos, mutta ainakin USA ssa ankara rangaistus siitä seuraa ! Simmottisista tempuista.

Terveisin,

Pekka 'Niinku'

Ari Hämäläinen

Kiitos vinkistä, Pekka. Laitetaan harkintaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Ok, eipä mittää. Jos olet asioinut ko osoitteestasi joissain yhtiöissä ulkomailla ja sieltä laatikostasi muutoin löytyy tarpeeksi tietoa, joita voi ja on voitu väärinkäyttää ja yhtiöllä on tieto siitä, es USA:ssa näillä on itsellä velvollisuus ilmoittaa asiaan kuuluvalle viranomaiselle identiteettivarkaudesta tahi sen mahdollisuudesta. Tämä tuli eteen ja sain estettyä sen mahdollisuuden ja tietoa 'vuoti' ja meni sähköpostiosoitteesta. Et tsekkaile, mutta sähköpostiin ei sotu a, tilinumeroita tms tietoa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Ja niin vielä wiki: Vuonna 2005 Outi Popp valittiin Suomen Radioiden Liiton kuuluisuuksien galleriaan eli Radio Hall of Fameen [3].

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Sitä, että jonkun julkkiksen nimestä tehdään väännös taiteilijanimeksi, harrastetaan aika paljon. Eikä siinä ole mitään vikaa, koska kyseessä on kuitenkin selvästi erottuva nimi. Jos tämä bloggari olisi esimerksi Outi Rock ei mitään ongelmaa olisi, vaikka yhteys olisikin selvä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No nimen omaan. Mutta jo nyt kaksi taiteilijanimeä on sekoitettu toisiinsa.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Jos olisin blogisti Outi, vaihtaisin ilman muuta nimen Outi Pyyksi. Outi Pyy on hieno nimi.

Itse aloin hetken mielijohteesta käyttää enkeliporsas-nimeä. Maailma on täynnä nimiä, joita voi käyttää.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

'Trash' atkaa jengi tää muoti(o)gurutyypin blogi ja yleä jotenkin laillisesti, vaikka minä kannatan William Randolph Hearst in näkemyksen mukaan: 'Epärehellisesti jos mahdollista, rehellisesti jos täytyy...'
joskus... 'Niinku'
Ja nyt avaan juoman ja sydään parhaan churchills eistani.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Etköhän sä ole korkannut jo riittävästi yhdelle illalle.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Eilinen pikainen outi pyy googletus toi tämän fashion väännöksen outsapop trashion in esiin, mistä aiemmin ei ollut Pyyn kohdalla minulla harmainta aavistusta.

Jyri Terttu

Eli voisin perustaa urheiluvermeitä valmistavan firman nimeltä Adidaß?

Heikki Ojala

ei jummarra miksei Outopyy kun muotibloggaaja. Miksi Pop. Vai onko Outi Pyy vaan niin tietämätön ettei ollut kuullut Outi Poppista joka tuli tunnetuksi selkeästi aikoinaan punkrokkitoimittajana. Ei kaikki niin seuraa musiikkia, saati 30 vuoden takaisia juttuja, emmäkään tiedä muodista mitään ja sen kuulemma huomaa.

http://outipopp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Totta kai se tietää että se käyttää toisen nimeä. Se todennäköisesti luulee, että tää on hauska juttu.

Ari Hämäläinen

Jaha, se Outo Pyy oli jo täällä. En huomannut, ei ollut tarkoitus kähveltää ehdotustasi. :)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Katsoin jostain syystä sen ohjelman just, niin hää kertoi alkaneensa käyttää Pop-nimeä sen vuoksi, kun ihaili Outo Popp ia. Näin kai se meni...

Juhani Kojonen

Hmm.. Outsa Popp hakusanalla Google löysi 6 hakutulosta kun taas Outi Popp 14.900 hakutulosta. Ilmeisesti Outsa Popp on ollut pienen piirin tiedossa, joten minusta tuo on vähän liioittelua että olisi plagiointia. Onko edes yhtään julkaisua tullut tuolla nimellä? Jos kaveripiiri tuntee jonkun Outsana ja sitten asiayhteydessä sen sekoittaa johonkin toiseen niin juttu on aika tynkä. Itse en henkilökohtaisesti sekoittanut tuota mitenkään Outi Poppiin vaikka kyseinen nimi entuudestaan on tuttu. Jos se olisi ollut edes OutsaPopp, mutta OutsaPop kirjoitusmuodossa ei kyllä minusta ole mitään yhteistä Outi Popp nimeen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Höpsis-pöpsis. Oikea Outi Popp on tehnyt sellaisiakin aikanaan ihan tunnettuja radio-ohjelmia kuin Outsa Pystis ja Outsan pesula. Haittaako se sinua, että tässä on kyseessä tietoinen nimivarkaus? Siis jos todistajina ovat nyt Google ja sinun fiiliksesi, asia ei ole vielä loppuun käsitelty.

Juhani Kojonen

Ahaa, kysyinkin että onko tuolla nimellä julkaistu jotain, kun netti oli kovin vaitonainen asiasta. Näköjään on. En tiedä noista ohjelmista tai niiden sisällöstä mitään. Minusta oleellista kai on, käyttääkö Outi niissä nimeä Outsa Popp vai onko kyseessä vain erillinen taitelijanimi Outsa. Jos Outsa Popp on ollut/on edelleen julkisessa (julkaistussa) käytössä niin silloin OutsaPop on käytännössä sama asia. Vähän sama jos minä myisin kännykköitä nimellä Nokiaa. En ole tavaramerkkeihin ja rekisteröityihin nimiin yms. erikoistunut lakimies, mutta ajattelin vain sanoa oman mielipiteeni. En edes arvaile mihin päätökseen oikeus päätyisi jos tämä sinne saakka joskus menee.

En kannata nimivarkauksia tai plagiointia. Päinvastoin. Sitäkään en tiedä oliko nimen käyttöönotto tahallinen, kun yleinen tietotoimisto (Google) ei Outsa Popp nimeä noteeraa minkään teoksen yhteydessä. Miten muuten voi tietää onko mikäkin nimi ollut käytössä kenelläkin joskus, ellei sitten kyseessä ole sitten rekisteröity tavaramerkki? Ja ne joille jollakin nimellä on jonkinlaista merkitystä varmasti sitä aktiivisesti tarkkailevat ainakin jollakin tasolla. Onhan blogi sentään ollut avoimesti netissä näköjään jo 2007 vuodesta saakka, eikä kukaan ole asiaan puuttunut. Onko OutsaPop-blogi edes hyötynyt siitä, että joskus on ollut Outsa nimisiä radio-ohjelmia? Liittyivätkö radio-ohjelmat edes muotiin mitenkään? Ei ehkä lakipykälien kannalta oleellista, mutta moraalisesti merkittävä seikka.

Ymmärrän kyllä että asia on hieman kummallinen jos Outsa Popp nimellä on ollut ohjelma, ja sitten otetaan saman mediatalon ohjelmaan mukaan OutsaPop niminen blogi, joka näyttäisi rikkovan tekijänoikeuslakia. Varsinkin jos se on tehty tietoisesti. Silloin myös mediatalo joutuu mukaan soppaan.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jeah, Juhani. Tekstisi viimeisessä kappaleessa on koko homman juju. Yleisradio on ongelma; torvikorvaisia nimenväärentäjiä on sinänsä ollut maailman sivu. Ja Outi Popp ja Outsa Popp ovat tasan tarkkaan sama taiteilija. Mutta nyt ihan oikeasti taiteilijanimen käyttäjä ja huono muotiblogisti menevät sekaisin. Siis tapahtuu sama kuin minun nimelleni kävi Las Palmasissa. Oikea Outi Popp on kärsijänä nyt, ja väärää Outsaa promoaa jopa oikean Outsan työnantaja.

Vakava asia. Siis oikeasti. Odotan edelleen Ylen kommenttia.

Henry Laasanen

Minä olen ollut oikean Outi Poppin kanssa elokuvissa, kun Strada tv-sarjan pilottia kuvattiin.

Outsapop kertoi tv:ssä valinneensa nimensä siksi, että hän kuunteli ja piti alkuperäisen Outi Poppin ohjelmista.

Hieman ihmettelin nimivalintaa, mutta en sanoisi, että kyse on varsinaisesta varkaudesta, koska kyseessä ei ole mikään harhautusyritys ja uudempi Outi toimii eri alalla.

Onhan saman nimisiä yrityksiäkin, mutta se ei haittaa, jos ala on eri.

Pentti Järvi

Siinäpä se tulikin: "oikean Outi Poppin kanssa..."

Liisa Maunola

Tavaramerkkisuoja on tarkoitettu antamaan yksinoikeus merkin käyttöön elinkeinonharjoittajalle elinkeinotoiminnassa. Onko Outi Ahonen myynyt jotakin käyttäen merkkiä "Outi Popp"? Merkki "Outi Popp" ei voi pidemmän päälle saada tavaramerkkisuojaa, vaikka nimen saisi rekisteröityä nyt, jos käyttöä elinkeinotoiminnassa ei myöhemmin ole.

Niinpä Niklas Herlin onkin aloittanut keskustelun aivan oikein taiteilijanimen "Outi Popp" käytöstä. Taiteilijanimen kohdalla pitää arvioida, syntyykä nimeen tekijänoikeus. Onko nimi "Outi Popp" niin omaperäinen, itsenäinen etc. nimi, että teoskynnys ylittyy ja nimi siten on tekijänoikeuslain tarkoittama suojattu nimi? Kirjojen nimistä on joitakin caseja esim. "Vetää kaikista ovista" ja "Maa on syntinen laulu". Kun kirjailija on kirjoittanut ja julkaissut keksityllä nimellä riittävän määrän kirjoja, niin kirjailijanimestä voi olla tullut niin vakiintunut, että nimi saa suojaa. Mutta entä Yleisradion toimittaja?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Outi Ahosesta en tiedä, mutta Outi Aholan aikanaan ottama nimimerkki Outi Popp on hitto soikoon itsestäänselvästi niin omaperäinen, että sen pitää olla moraalisesti suojattu.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No juuri näin. Mun mielestä tässä on kyseessä aidon Outsan pitkäaikaisen työnantajan Ylen moraalista.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Miten sinä onnistuit saamaan porttikiellon Las Palmasin kapakoihin, vaikka et ole niissä käynyt, vai juuri sen takia? Minua palveltiin kyseisessä kaupungissa erittäin hyvin. Vaikka et olisi juridisessa mielessä tehnyt virhettä, niin antamalla ymmärtää esimerkiksi nimimerkin kautta olevasi joku toinen, on se tuomittavaa ja epäeettistä käytöstä. Joku ratsastaa Suomen hevosella ja toinen Suomen leijonalla.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Porttarit järkkäsi minuna esiintynyt henkilö. Teksee sitä vieläkin Helsingissa, mutta kun musta tuli julkkis, se valehtelee olevansa serkkuni Nikke.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Tarkoitin viherpiipertäjiä..

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Outi Pyy tunnustaa Blogistania ohjelmassa saaneensa inspiraationsa identititeettivarkaudelleen nimenomaan oikeasta Outi/Outsa Popp nimisestä julkisuuden henkilöstä, sanatarkasti näin: "5-vuotiaana olen singeerannut piirrustuksia nimellä Outi Popp, koska kyseinen henklö juonsi ohjelmaa, mistä mä tykkäsin."

5-vuotiaalta ihan suvaittavaa toimintaa varmasti, mutta että aikuinen ihminen alkaa luomaan taidetta varastetulla identiteetillä, niin ##"!@¤##!!

Oikea Outi/Outsa Popp kertoo painavan mielipiteensä: http://olotila.yle.fi/mina/blogistanian-tahdet-out....

Laurin ja Arin ehdottama Outo Pyy esimerkkinä olisi tämän jälkeen kyllä passeli uusi taiteilijanimi.

Liisa Maunola

Matkiminen on imartelun korkein aste.

Olisko tässä kysymyksessä fanitusketju, joka saattaisi alkaa siitä, että punkrockin kehitykseen vaikuttanut Iggy Pop on voinut vaikuttaa Outi Aholaan (vaikka alitajuisesti) nimen Outi Popp keksimisessä, joka nimi ja henkilö taas on innoittanut Outi "Outsa" Pyytä nimeämään omat sivunsa nimellä www.outsapop.com ?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jos se on fani, sen olisi pitänyt kysyä lupaa esikuvaltaan. Ei tämä kovin monimutkaista ole.

Liisa Maunola

Idoli inspiroi tekemisillään fania, joka sitten jäljittelee idoliaan. Innokas fani haluaa kontaktia idolinsa kanssa, jos ei hyvällä niin sitten pahalla.

Tässähän olisi tosiaan Outi ”Outsa” Pyyllä ollut hyvä mahdollisuus ottaa yhteyttä idoliinsa Outi Poppiin nimiasian tiimoilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset