Niklas Herlin

Haloo Hesari? Täällä todellisuus

Sanoma Oyj julkaisee muun muassa Helsingin Sanomia. Eilen yhtiö kertoi yhteistoimintaneuvotteluista. Kannattaa lukea tämä pätkä, koska se ei ole puolueellinen, tai jos on, niin olkoon.


http://www.hs.fi/talous/Sanoma+News+v%C3%A4hent%C3%A4%C3%A4+v%C3%A4ke%C3...


Keltaisen pörssin lopettaminen ja Kaakkois-Suomen yhteistoimintaneuvottelut ovat Sanomaan kuuluvassa Sanoma Newsissä harjoittelua. Ajan kanssa yt-neuvottelut tulevat myös kaikkein pyhimpääm, Sanomien lasitaloon, keskelle Helsinkiä. Niihin ylimpiin kerroksiin, joissa toimitetaan Helsingin Sanomia.


Voin huoleti kertoa, että se talo on sekä työskentely-ympäristönä että ilmapiirinä paras paikka, jossa olin silloin kun rehellisiä töitä yrittelin. Olin pari vuotta hommissa talon neljännessä kerroksessa - siinä, missä Ilta-Sanomia toimitetaan.


Ilta-Sanomien toimituksessa oli jo silloin, kymmenen vuotta sitten, todellisuudentajua. Aika vähän, mutta sitä oli. Jo Ilta-Sanomien aihevalikoima pakottaa henkilökunnan ymmärtämään, että elämää on myös toimituksen ulkopuolella.


Rakkaat lukijat. Minä en pidä siitä, että henkilöstövähennykset ovat hyvällä matkalla kohti Helsingin Sanomien toimitusta. Paikallisena ja journalistisen taustan omaavana rakastan lehteä.


Paljastan kuitenkin tässä ja nyt kaikille lukijoille. Kaakkois-Suomessa tehtävät vähennykset eivät pelasta Sanoma News-yhtiötä. Laskevan levikin Ilta-Sanomat on viimeisen viiden vuoden aikana mankeloitu siihen kuntoon, että sieltä ei palon kuluja karsita.
Haloo Hesari? Täällä todellisuus. Yt-neuvottelut ovat matkalla toimitukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Hesarilta on melko lyhyen ajan sisällä hävinnyt yli 100 000 tilaajaa. Laskusuunta on kiihtyvä. Ison rytinän ensi merkit on nyt nähtävissä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei kyllä harmita tippaakaan. Ois ihan hyvä tuulettaa näitä valtamedioita ja saada tilalle uusia ja uudistuneita.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Sehän on selvä, että ravoille menee lopulta
Правда kun puolet, ehkä ylikin sakista lukee
tällä erää madonlukuja €urolle ja €U:lle ja
silti tuota höpötystä vaan tukitaan Правдаn
kaikista tuuteista kilpaa Pakko-YLEn kanssa.

Lemposoikhon - aivan kuin tavallisilla tolloilla
ei mukamas olisi mitään järjen kipenettäkhän
ison maailman hui-hai asioista.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 2

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Toistaiseksi puhutaan näköjään vielä suhteellisen pienistä leikkauksista. Tuossakin tapauksessa maakuntalehdistön pienimmät toimijat ovat helisemässä. Online toimintoihin satsaamisessa pienet paikalliset lehdet ovatkin jääneet paljolti lähtötelineisiin. Paperilehteen liiaksi tukeutuneet ovatkin jatkossa vaikeuksissa.

Jo nyt tuo lehti ei monellakaan enää kolahda postiluukusta. Tablettien kehityksen myötä muutosprosessi on vain kiihtynyt..

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Toistaiseksi pienistä. Siis toistaiseksi pienistä, siinä koko homman ydin.

Susanna Kinnunen

HS ei ole kuolemassa, mutta degrowth on ovella. Internet on poistanut tiedon vartijan aseman, mutta tiedon koostajan ja taustoittajan asema säilyy.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

"...mutta tiedon koostajan ja taustoittajan asema säilyy."

Epäilen. Ainakin sillä tyylillä, millä HS on tietoa koostanut ja taustoittanut. Näkyyhän se jo noissa levikkiluvuissakin.

Ei ihmiset ole niin aivotonta porukkaa, kuin HS luulee, että porukka suu kunnioituksesta auki, mutta hiljaa kuuntelee, mitä HS:n viisaat toimittajat selittävät päivän totuutena katekismustyyliin.

Hesarin tilanne voisi olla parempi, jos se unohtaisi käännyttämisen ja aivopesun, ja harrastaisi objektiivista faktajournalismia. Mutta sekä aihevalinnat, taustoitus, ja tapa esittää asiat ovat niin läpinäkyvästi vain yhden ja saman agendan pakkosyöttöä päivän maustein.

HS:n toimittajien jutut muistuttavat jotakin ahtaasta poliittisesta näkökulmasta tehtyjä mielipidekirjoituksia, missä vielä on lisätunkkaisuutena vahva tunnelataus. Nykyisessä moniarvoisessa maailmassa olisi parempi pysyä vain tosiasioiden raportoinnissa, ja jättää tunteet ja arvottaminen kullekin lukijalle näkökantansa mukaan.

Joutaa liueta, ei tuu ikävä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Skeidat.

Täältä internetistä ei tikullakaan löydä niin hyvää tavaraa, jonka HS tuottaa lukijoilleen.

Ikävin asia on siis se, ettei Hesari voi jatkaa entisellään. Todella ikävää.

Juhani Piironen

Minä kun olen tällaine vanha mies, niin muistan kyllä sen alkuperäisen Uuden Suomen, jossa oli tämä Virmavirta (muistaakseni) päätoimittajana. Siinä oli todella hyvä lehti. Se oli tervetullutta vastapainoa silloiselle Hesarille, jossa vielä uskottiin naapurin ihmemaahan yms. skeidaan ja jossa haukuttiin Tuure Junnilat maanrakoon. Ja kas se Tuure olikin oikeassa.

Sen sijaan että ylistät kilpailevaa kustantajaa, niin toivoisin että tämä sinun uusi Uusi Suomi olisi jollain tavoin samoilla linjoilla, kuin se vanha.

Tietysti jokainen saa tehdä projekteillaan mitä tahtoo, mutta saahan sitä toiveita esittää.

Tosiasiassa näistä kaikista lehdistä on tulossa jonkinlaisia mielipiteiden syöttäjiä.

Kuvitellaan että, kun syöttää virallista totuutta, niin se menisi hakkaamalla päähän.

Se nyt vain on väärä taktiikka. Suomalainen ei ole ruotsalainen. Suomalaisissa on vielä vähän jäljellä sitä paskamaista itsepäisyyttä, jolla tämä maa aikoinaan pelastettiin.

Venäläisäkään me ei olla, koska emme ole koskaan olleet maaorjia. Siksi meille ei virallinen totuus hakkamalla uppoa päähän.

En muuten ymmärrä näitä mediataloja sijoituskohteena ollenkaan nykytilanteessa. Uudessa Suomessa on logiikkaa, vaikka se sulta rahaa viekin.

Kerrotaanpa se kaikille, se logiikka.

Täällähän suosituinta ei ole toimituksellinen aineisto. Fiksuimmat ja eniten elämänkokemusta omaavat kirjoittajathan eivät täällä kuulu toimitukseen, vaan blogaajiin.

Tämän bisneksen logiikka on Facebook -logiikkaa. Facebook ei ollut ensimmäinen se ei ole ainut, mutta se on suurin.

Vielä ei ole keksitty miten suurin tuo rahaa. Tämä pulju voi tuoda rahaa perinteisellä tavalla. Mutta se ei sitä vielä toistaiseksi tuo. Miten muuttaa US:n huomioarvo rahaksi?

Vai onko tämä harrastus?

Itse asiassa tämä voisi kiinnostaa muitakin tämä asia. Mikä on tämän US:n olemassaolon tarkoitus?

On hyvä että tämä on olemassa, mutta joku ideahan tässä varmaan oli?

Matti Jalagin

Piironen.

Suositteluni tuli lauseen osalle "paskamaista itsekkyyttä".

Sitä on toistaiseksi liian vähän.

Jarkko Hietala

Miten olisi vaikkapa Euro Etanan talous blogi:
http://euroetana.blogspot.fi/

Itse en ole HS löytänyt ikinä yhtä hyvää talous journalismia tai Euro kriisin taustoittamista lähdeviitteineen kuin tästä blogista.

Ei Euro Etana ole itse moniakaan tietoja tehnyt, mutta koostaa talousalan tilastoja monesta eri lähteestä nopeasti luettavissa ja tulkittavissa oleviksi tietopaketeiksi. HS ei oikein ole pysynyt kehityksessä mukana. Tulevaisuus on näiden mainosrahoitteisten ohuella organisaatiolla toimivien blogien, jotka muokkaavat tiedon nopeasti ymmärrettäväksi kiireiselle ihmiselle tilastojen ja lähdeviitteiden kera.

Verkon ja kansainvälistymiskehityksen myötä kehittyminen tarkoittaa sitä, että Suomalainen media joutuu yhä useammin kilpailemaan kansainvälisen median kanssa jos parempaa talous journalismia ja nopeammin saa ulkomaiselta medialta 1/5 osan hintaan tai jopa ilmaiseksi miksi maksaa sitä viisi kertaa korkeampaa hintaa Suomalaiselle medialle?

Pahimmillaan tämä tarkoittaa siis sitä, että pitemmällä aikavälillä koko Suomen media kenttä kuolee pois ja korvautuu kansainvälisillä pelureilla, jotka kykenevät tuottamaan laadukkaampaa sisältöä halvemmalla. Tällaista kehitystä ennustelin jo 2005 lehtien lisäksi Suomalaiset TV kanavat kuolevat IPTV palvelujen yleistyessä jos eivät osaa uudistua kehityksen mukana.

Toisaalta näin se on aina mennyt, joskus aikoinaan jään sahaaminen toi töitä tuhansille Suomalaisille kunnes keksittiin jääkaapit ja jäänsahaajia ei tarvinnut kukaan enää. Joskus "jäänsahaajat" tosin onnistuvat rakentamaan niin vahvat organisaatiot, että heidän työpaikoistaan ei pääse eroon vaikka heitä ei enää tarvittaisikaan kehityksen myötä. Näillä turhilla työpaikoilla on moni Suomalainenkin organisaatio täyttynyt ja pöhöttynyt.

Käyttäjän Kimmo kuva
Kimmo Pirkkala

Olennainen kysymys ei liene se, löytyykö netistä vai hesarista laadukkaampaa luettavaa. Olennainen kysymys on, tuottaako HS luettavaa, josta ollaan valmiita maksamaan. Ja levikin/yt-neuvotteluiden valossa vastaus lienee selvä. Että siinä mielessä se kyllä olisi siellä Hesarin toimituksessa peiliin katsomisen paikka. Jotain he tekevät väärin. Se on ihan turhanpäiväistä kehuskella miten hyvää tavaraa HS tuottaa, jos se ei myy. Silloin ei kohdata tosiasioita ollenkaan, jos asenne on että "kyllä me ollaan hyviä, vaikkei kauppa käykään". Eivät ole. He eivät ole riittävän hyviä pitämään työpaikkojaan ja silloin on ajanhukkaa etsiä vikaa mistään muualta kuin peilistä.

Ja siinä kohden kun HS pohtii mitä he tekevät väärin, kehottaisin perehtymään asiakkaiden mieltymyksiin. On syytä hyväksyä, että asiakas on oikeassa jos asiakas maksaa palkkasi. Tämä ei tietenkään ole ihan helppoa pedagogisen asenteen tiedonvälitykseen omaavalle toimittajalle. Jo työn luonne, tiedon välittäminen, sisältää sen filosofian, että toimittajalla on enemmän tietoa ja hän on niinmuodoin viisaampi kuin lukijansa.

Asia on varsin yksinkertainen: Ravintola joka itsepintaisesti tekee annoksia, joita asiakkaat eivät halua, ei myy kovin hyvin, vaikka annokset olisivat kokin ja ravintolapäällikön mielestä kuinka hyviä.

Asiakas, asiakas ja asiakas. Se on Hesarilta kateissa ja siksi myynti laskee. Ellei tätä hyväksytä, joutaa lehti vaikka kuolla pois.

Juhani Piironen

Jalaginille kiitokset suosittelusta. Suomalaisten pitäisi olla itsekkäämpiä. Naapuria ois hyvä jelpata ja sukulaisia ja hädässä olevia, mutta muita pitäisi potkia perseelle, jotta ne alkais töihin.

Muilla tarkoitan tässä kaikkia laiskoja, (itseni mukaan lukien :)).

Käyttäjän OlaviNiemi kuva
Olavi Niemi

Ja loputkin Hesarin tilaajat kakoitetaan noilla uudistuksila.

NYT-liite uusittiin jokin aika sitten. Ensimmäisen numeron selasin ja sen jälkeen ne ovat menneet suoraan roskikseen.

Nyt, kun päätös Hesarinkin muuttamisesti roskalehtimalliseksi tuli, niin ilmoitin, että minun yli 40 vuotta jatkunut tilaukseni päättyy vuodenvaihteessa.

Minua ei ole koskaan kiinnostaneet nuo iltapäivälehdet, enkä siksi enää halua katsoa Hesarin muuttumista sellaiseksi.

Juhani Piironen

Keltaisen Pörssin osti Sanoma -konserni muistaakseni 100 miljoonalla markalla (korjaa jos väärässä).

Keltainen lörssi, niin me sitä kutsuttiin, oli uusi kilpailija HEsarin autoilmoituksille ja käytännössä lopetti Hesarille niin tuottaisan yksityishenkilöiden autoilmoitusbisneksen,

Sanomat osti kilpailijan pois. Ja ajatteli nauttia jälleen monopolistaan.

Mutta, mutta lörssin omistaja (jonka nimeä en nyt muista) oli fiksu mies ja oli huomannut että lörssin monopoli on katoavaista, koska entinen Sanomalehtien monopoli -logiikka ei enää toimikaan. (Sanoman pomot nyt ei tätä tietysti tajunneet)

Oli tullut uusi muutostekijä internet.

Hesari on nykyään mielipidelehti, jonka toimittajista 40% äänestää vihreitä.

Eräs hissitehtailija on silti kiinnostunut tästä lehdestä (vinkki ei N.H.). Kiinnostus saattaa olla taloudellista laatua, tai sitten kyseessä on sukuharrastuksen oloinen toimi, jossa ei nokitella siitossonnien sukupuulla, vaan lehtien omistuksella.

(oli suorastaan pakko päästä kuittailemaan, sori :))

Rauno Reponen

Paperilehdet tulevat kuolemaan. - Totta!

Itse lopetin paikallisen maakuntalehden lukemisen kun pari kertaa olin hakenut pimeässä silmälasejani jäiseltä tieltä. Liukastumiseni jälkeen. Postilaatikkoni on n. 200 metrin päässä nykyisen laatikkokannon periaatteiden mukaisesti. Ja olen yli 60-vuotias! Enkä mitenkään huonojalkainen!

http://yle.fi/uutiset/yli_65-vuotiaita_on_jo_miljo...

Ja kuten näette olen lehdenlukutaitoinen ilman paperilehteä.

Aina kun joku kaatuu, horjahtelee ja liukastelee aamuhämärissä lehden- tai postinhakumatkalla nykyisellä systeemillä olettaisin hänen miettivän paperilehden mielekkyyttä. Varsinkin jos omistaa tietokoneen ja osaa netin käytön. Tällä hetkellä työpaikat suoltavat yhä enenevässä määrin eläkkeelle nettilukutaitoisia "vanhuksia". Jotka vielä ovat perinteisä paperilehtien lukijoita, mutta kuinka kauan? Ensimmäinen horjahtelu ...

PS. Terveydenhoidon surkeat IT-järjestelmäthän eivät tilastoi vanhempien ihmisten kaatumisten taustoja, vain kaatuminen mainitaan. Omaan lähipiiriini kuuluva veteraani (nyt 90v. ) kaatui aikoinaan noin viiden metrin päässä omakotitalonsa ulko-ovesta olevan laatikon viereen. Ryömi selällään sisään puhelimen ääreen ja soitti itse ambulanssin. Siihen loppui TS:n tilaus. Omaisten painostamana osittain. Kuinkahan monta vanhuskaatumista aiheuttaa laatikkokanto ja perinteinen aamulehden lukurituaali. - Tiedän - tietyn iän saavuttaneet saavat luukkukannon, mutta kuinka moni heistä tietää asiasta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Paperilehdet eivät kuole. Ne muuttuvat.

Jarkko Hietala

Tabletti tietokoneet tulevat yleistymään lehdenlukualustoina ja ovat vielä helppokäyttöisempiä kuin tietokoneet. Huomasin tämän kun vanha isäni, joka ei ole eläessään ikinä käyttänyt tietokonetta tai internettiä osaa käyttää vaivattomasta tabletti tietokonetta ja verkkoa tabletti tietokoneen kautta useimmiten riittää kun osaa laittaa virrat päälle ja tökkiä ruutua sormella.

Todennäköisesti tabletti tietokoneet muuttuvat kokoajan helppokäyttöisemmiksi ja hinnat tippuvat sen jälkeen niistä tulee hyvä vaihtoehto vanhemmallekin ihmiselle suhteellisen helppokäyttöisyytensä takia lisäksi tablettien käyttöliittymä on ainakin Android pohjaisissa laitteissa muokattavissa juuri käyttäjän tarpeita vastaavaksi. Jos joku haluaa lukea lehteä ja käyttää verkkopankkia tablet tietokoneella käyttöliittymän saa muokattua sellaiseksi, että siinä on vain ne kaksi nappia mitä pitää osata painaa. Toisesta menee verkkopankkiin ja toisesta lehden lukuun.

Käyttäjän AkiVkev kuva
Aki Väkevä

Noniin. Tässä sitä kauan odotettua realismia. Ensin oli musiikin syöksy ja nyt lehtimedioiden. Syyt on täsmälleen samat. Alvin piikkiin tätä ei voi laittaa. Kuluttajat haluavat netistä kaiken ilmaiseksi. Sisällöntuottaminen ei voi olla enää kannattavaa liiketoimintaa. YT:t ei auta kuin hetkellisesti. Tilaajat vähenevät koko ajan.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Meille jää vielä laatu. Katotaan miten käy.

Käyttäjän AkiVkev kuva
Aki Väkevä

Laatuakin voi kopioida. "Asiasta kirjoitti ensimmäisenä HS."

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Uutisia voi kopioida.

Tekijänoikeuden suojaamaa tekstiä ei. Mutta sitä voi myydä.

(Vaikka en lehden tekemisestä mitään ymmärrä)

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Jollakin kilpailijoista on kuitenkin pystyttävä erottautumaan. Ja se joku on entistä enemmän laatu. Laatua aina arvostetaan. Printtimediassa suurimmat toimijat pystyvät tähän parhaiten panostamaan, joten näemme yhä enemmän media-alan keskittymistä.

Paljonko sitten kukin lehden lukija on viime kädessä valmis panostamaan maakunta- tai paikallislehteen tilauksen muodossa? Kummasti vain Väli-Suomenkin lehdet ovat tiivistäneet yhteistyötään. Toimittajan tekemä juttu Sunnuntaisuomalaisessakin kiertää kuudessa lehdessä. Ja tietenkin yhden juttupalkkion hinnalla;-)

Käyttäjän PauliVuorio1 kuva
Pauli Vuorio

Kyse ei varmasti ole pelkästään tuotannosta, minkä takia tapahtuu. Vaikka olisi kuinka loistava tuote ei se ilman myyntiä pärjää. Toimittajat eivät olisi pärjänneet ilman myyjiä, joskaan myyjät eivät ilman toimittajiakaan tässä tuotteessa. On tehty rakenteellisia virheitä, oltu hitaita ja uskottu omaan ylivertaisuuteen Nokiamaisesti, jos sallitte provosoivan kielikuvan.

Jarkko Hietala

Kannattaa opetella jenkkiläisiä myyntitekniikoita omien tuotteiden virheiden peittelyä. Tuotteen valmistamista niin huonosti, että asiakas joutuu ostamaan samaa asiaa monta kertaa lyhyen ajan sisällä. Esim. Applen puhelimet joihin ei voi vaihtaa edes kuluvia osia kuten akkua itse. Lisäksi piilottaa tuotteeseen erilaisia sivukuluja, joiden olemassaolo paljastuu vasta tuotetta pitempään käyttämällä. Kuten Applen tuotteissa yleensäkin.

Lisäksi asiakas kannattaa sitouttaa kestotilauksiin ja repiä maksut vain asiakkaan luottokortilla ja tehdä tilauksen peruuttaminen mahdollisimman hankalaksi. Kun maksu on tarpeeksi pieni monet eivät jaksa peruuttaa tilausta vaikka eivät kyseistä tuotetta tarvitsekaan.

Näin Jenkit tekee tulosta monella alalla hyvien tuotteiden tekemisestä ei automaattisesti saa viivan alle parasta tulosta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Paperi mediat katoaa muutamassa vuodessa ja hesarinkin kohdalla olisi pitänyt jo 2 vuotta sitten tajuta tämä. Saman tiedon voi välittää jo nyt huomattavasti edullisemmin ja nopeammin, kuin paperiversiossa. Kaavoihin kangistuneet johtajat talon sisällä ei vain voi hyväksyä tätä uutta mediaväylää.

Viimeisen 2 vuotta olemme eläneet tiedonvälityksen murrosaikaa ja ne ketkä rohkeasti lähtivät mukaan uuden tekniikan tulemiseen ovat kohta markkinajohtajia. Roskalehtiä luetaan jo nyt enemmän netissä, kuin hesaria.

IL, kauppalehti, taloussanomat,... ovat hyviä esimerkkejä siitä kuinka paperinen versio jää jo nyt jalkoihin. Kuinka moni tämänkin Uuden Suomen käyttäjistä viitsisi huomen aamulla käyda postilaatikosta tai kioskilta paperisen Usarin?

Suomessa, vaikka ollaan olevinaan kehityksen kärjessä, niin ainakin uutisoinnissa olemme lapsen kengissä verrattuna muihin. Meillä mediatalot eivät vieläkään esimerkiksi tuota reaali-aikaista kuvaa omilla sivuillaan vaikkapa onnetomuuspaikalta, kuten muualla maailmassa, vaan still kuvan näkee vasta seuraavana päivänä lehdessä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Me olemme Hesarin tilaajia. Asuimme pitkään rivitalossa ja lehti piti aina hakea ulkoa postilaatikosta. Kun muutimme kerrostaloon, olen jotenkin nauttinut siitä fiiliksestä, että lehti kannetaan kotiin.

Hesari on muuttunut aika keppoisaksi jo painonsa suhteen...alkaa kohta olla Vantaan Sanomien paksuusluokkaa.

Paikallislehtiä ei täällä kanneta kotiin, vaan ne löytyvät rapun postilaatikosta ulkoa.

YT:t ja irtisanomiset niiden lopputulemana ovat aina todella ikäviä ja kipeitä asioita. Epäilemättä tulemme vastaisuudessakin näkemään niitä vähän joka saralla.

Luulen, että meille tulee Hesari aivan loppuun saakka, kun ne vielä tuodaan kotiin.

EV

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hesarilla on ainakin osittain palikat hukassa. NYT-lehdykän "uudistus" meni alle arvostelun. Ei tuollaista lehteä lue edes nuoret aikuisetkaan, koska he eivät lue paperilehtiä muutenkaan. Vanha konsepti olisi toiminut hyvin hieman modifioiden.

Tabloidista Hesari kohkasi valtavasti. Tuolla lehden koolla ja muodolla ei ole mitään merkitystä. Mutta sisällöllä todella on.

Hesarilla on muutama valtavan hyvä, tietävä sekä sivistynyt toimittaja. Heitä on vain liian vähän. Lisäksi iltapäivälehtimäisyys kaikkine ilkeyksineen on tympeää. Kolumnit tai pienet pakinat kirjoittajan kuvan kera ovat lähes aina heikkoja. Ne antavat selkeän käsityksen ko toimittajien puutteellisista kyvyistä.

Hesari on siirtynyt yhä enemmän noudattamaan vanhaa journalistista periaatetta, että vain ja ainoastaan negatiivinen uutinen on julkaisukelpoinen. Uutista voi taustoittaa myös neutraalisti tai jopa positiivisesti.

Uusi päätoimittaja ei ole ainakaan nostanut lehteä parempaan suuntaan vaan päinvastoin.

Ikävä kyllä journalismin taso alenee Suomessa. Tietämättömyys ja tyhmyys lisääntyvät, kun jäämme netin varaan. Suomi punaniskaistuu eli amerikkalaistuu yhä enemmän jos mahdollista.

Henri Kangas

Journalismin taso Suomessa on jo heikentynyt ja pahasti. Yleistieto on aika monella nuoremmalla toimittajanalulla todella heikolla tasolla. Kun esim. valtakunnallisen päivälehden nuori naistoimittaja ei tiedä, kuka oli Ahti Karjalainen (true story), liikutaan todella heikoilla jäillä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Koska kommentteja on paljon enkä voi jokaiseen erikseen vastata, niin pannaan se tähän.

Hesarin toimittajat ovat alallaan Suomen parhaita. Sorry, ei sen mun syytä ole. Js myös ylimielisimpiä. Eikä sekään mun syytä ole.

Me täällä Uuden Suomen blogeissa olemme vaihtamassa mielipiteitä, kirjoittamassa, nauttimassa oikeuksistamme. Ja paljon muuta.

Toivon, lukijat, että aamulla luette alueenne lehteä. Tekijöitä ei nimittäin ole liikaa. Te päätätte itse oman alueenne lehdistön tulevaisuuden.

Minua ei jännitä. Jännittääkö muita?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Karjalainen kolahtaa laatikkoon 6.30 ja luen sen. klo 9.00- 17.00 onkin jo seuraavan päivän uutiset nettiversiossa, joten puolet seuraavan aamun paperilehden sivuista joutaisi pois. Tuoretta tavaraa on vain mainokset ja mielipide kirjoitukset. 17 jälkeen arkisin menen paikalliseen ja luen Outokummun Seudun ja Hesarin tuopillisen kera. Hesarin uutisista puolet on jo päivän aikana käsitelty täällä Usarissa, joten minun kohdallani taas puolet sivuista joutais pois. Ei jännitä.

Henri Kangas

Hesarin toimittajien korkealaatuisuus on ns. myytti, johon fiksuna mutta vähän kapinallisena itseään pitävän ihmisen on pakko osallistua. Uida ikään kuin vastavirtaan. Ei ole mitään sattumaa, että esim. Pekka Siikala on US:n blogeissa Hesarin vankkumattomin puolustaja.

Tosiasiassa HS:n toimittajakuntaan mahtuu kaikenlaista vipeltäjää ja lehti ei vahingossakaan lähde kyseenalaistamaan mitään liberaalitotuuksia. Verrattuna johonkin New York Timesiin, joka on sekin liberaalilehti, Hesarin toimitustyö on tasapaksua huttua, jossa on tyydytty toitottamaan samoja hyveitä 70-luvulta asti.

Lehti ei kaipaa uudelleen asemointia ulkoasun, liitteiden tms. suhteen vaan ihan oikeasti jonkinlaista ravistelua pois laiskanpulskeasta mukavuusvyöhykkeestään. Tässä on mahd. yt-neuvottelujen positiivinen puoli; josko siellä nyt vihdoin herättäisiin?

Ja todella hyviä toimittajia löytyy esim. Suomen Kuvalehdestä, ei Hesarista.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hesarin toimittajakunnan korkealaatuisuus EI OLE myytti vaan faktaa. Se, että he ovat jumissa mukavuusalueellaan on kyllä totta. Ja maailma on täynnä erilaista herliniä, siikalaa ja muita, jotka osaavat rannalta huutaa neuvoja, kun merellä on hätä. Esimerkiksi lehtiuudistuksen kommentointi on helvetin paljon helpompaa kuin lehtiuudistuksen tekeminen. Molempia olen kokeillut.

Henri Kangas

Juu ei ole varmaan lehden uudistaminen helppoa, itselläkin on ammattilehden ulkoasun muutoksesta vaatimattomampaa kokemusta.

Mutta edelleen väitän, että HS:n toimittaja- ja avustajakuntaan mahtuu kyvyiltään ja journalistiselta moraaliltaan hyvinkin eritasoisia henkilöitä. Tietyt lehden jutut ovat johtaneet JSN:n tuomioihin sekä toimittajien "uudelleensijoittamisiin" ja lepotaukoihin. Jossain vaiheessa esim. kiihkeimmät naisasianaiset olivat varsinkin kulttuuritoimituksessa niin ideologisesti latautuneita, että maallikkokin näki mistä tuulee. Journalismista ei enää ollut kyse.

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Kyllä pitäisi nettiuutistoimistojen keksiä jokin tapa laskuttaa asiakastaan tilausten mukaan. Eli päätät tilaatko tuotteen esim, kahdeksi viikoksi vai kolmeksi kuukaudeksi. Sen jälkeen olisi uutiset luettavissa. Mutta kuka haluaa maksaa ns. papukaijauutisista, jotka saa ilmaiseksikin. Hyvää toimittajan tekemää uutisointia ilmiöistä, joita en tiennyt olevankaan, kaipaisin. Aina voi olla ilmaissivusto, jossa olisi nuo papukaijajutut, mutta sitten todella korkeatasoiset hyvät syväluotaavat artikkelit olisi maksullisia. Oletan että Suomen Kuvalehti on tllainen julkaisu, joka ei kaadu, koska tasosta pidetään huolta. Uusi Suomi on kaatumassa jo ihan noiden kohuotsikoidensa vuoksi. Meen täällä nykyään suoraan blogeihin käymättä uutissivuston kautta.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Maailma muuttuu ja digitalisoituu. Koko ala saa tottua jatkossakin siihen, että tulosta täytyy tehdä myös ratsastaessa kohti auringonlaskua. Hyvänä vertailukohtana on vastaavan ongelman kansa painiva paperiteollisuus. Lehtikustannusalan toimijoiden tulee joko murtaa kierre esimerkiksi täysin uusilla aluevaltauksilla tai sitten vaan hyväksyä tilanne ja hallita toimialan supistuminen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tämä ei ole yksinkertaista. Suomalaisfirmat avaavat kartonkitehtaita Kiinaan. Kiinaa kirjoitettiin kun Suomi oli mannerjään peitossa. Kuka tarvitsee kartonkia? Miten vanha Suomi on?

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Kartonkia kuluu, kun nettitavaratilaukset pakataan postiin. Sen sijaan sanoma- ja aikauslehtipaperien rajua supistumista ei pelasta enää mikään. Joka tapauksessa pointtini on, että kustannusalan tulisi pähkäillä täysin uusia ansaintamenetelmiä (tai tyytyä tasaisesti ja voitollisuuden säilyttäen alasajamaan toiminnot).

Esimerkkinä jälleen paperiteollisuus ja sieltä UPM, joka on investoinnut voimakkaasti puupohjaiseen (eettisesti palmuöljyä vähemmän arvellettuvaan) biodieseliin ja uusiin materiaaleihin, kuten nanopinnotteet ja kuitusellu.

Mitkä ovat kustannusalan uudet ansaintamenetelmät? Itse lähtisin tonkimaan sosiaalista mediaa. Yhdessä jaettu kokemus on valtaa.

Jukka Heinänen

Joitain voi jännittää uuden suomen kohtalo, jos omistaja juo itsensä hengiltä, minua ei ainakaan jännitä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ja sinusta taas ei kukaan tiedä.

Jouko Koskinen

Paperi ei vie hesaria alas vaan syvä yleisöä halventava vishevassariaivopyykki. Yli puolen miljoonan äänestäjän selkeän meilenilmaisun olisi pitänyt aiheuttaa jotain muuta kuin jonkun yksittäisen sahurin, tohtorin tai avustajan kautta tapahtuvaa nollaamista kun asiasisältöön ei uskalleta koskea pitkällä tikullakaan.

Kaikkein naurettavinta on nyt tapahtunut takinkääntö kun edessä on väistämätön karmea todellisuus. Levikkilukematko ne vallanvartijan mielipidemuokkausta* ohjaavatkin. Onko tosiaan liikaa pyydetty että toimintaa ohjaisivat jalot perinteet, valtion edut ja kansan hyvinvointi eikä satiaisten raapiminen omista munista. (sri - po. haarovälistä) lol.

Valveutunt, osaava ja kokenut toimittakunta eläisi vähintään ajassa. Tässä nyt justiinsa tai hiukan edellä mieluummin. Kun kaikki tieto ja asiantuntemus on käytettävissä. Ainakin pitäisi olla tuolla rahankäytöllä.

* mielipidemuokkaus = tiedotus ???

Reijo Tossavainen

Tuo "vihervassariaivopyykki" on niin Hesarin kuin muiden lehtien osalta oman oksan sahaamista. Tunnen sattuneesta syystä aika paljon perussuomalaisia, ja todella moni heistä on peruuttanut Hesarin tilauksen. Syy on luonnollinen: kukapa nyt viitsii maksaa siitä, että saa lukea lehden pääkirjoitussivulta ja muiltakin sivuilta vain perussuomalaisia mollaavia, jopa solvaavia kirjoituksia?

Odotan tulevia muutoksia mediakentässä kuin kuuta nousevaa, koska kaukana ei ole se aika, jolloin Hesarinkin ylimieliset toimittajat joutuvat laskeutumaan tavallisen rahvaan sekaan. Siis nettiin.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Nyt sanoisin, että liika on liikaa. Muu maailma ei ole tehnyt persujen vastaista salaliittoa.

Reijo Tossavainen

Muu maailma ei ole tehnyt salaliittoa. Ei edes suomalainen toimittajakunta. Sen sijaan merkittävä osa toimittajista haluaa käyttää työnantajansa suomaa mahdollisuutta omien poliittisten päämäärien ajamiseen. Se on valitettava tosiasia.

Elias Paatos

Kyllä täytyy yhtyä näkemykseen, että Hesarin toimittamat uutiset ovat pääsääntöisesti vahvan ideologisia. Ideologiset jutut ulottuvat usein myös pääkirjoituksiin asti, joten kyse ei edes voi olla yksittäisten toimittajien arvomaailmasta. Se on myönnettävä, että sisältö on ideologisuudesta huolimatta laadukasta. Valitettavasti ihmiset odottavat uutislehdeltä objektiivisuutta ja uutisia joista he pitävät. Vihreiden äänestysprosentti ei riitä Hesarin nykylevikin ylläpitoon, ja levikin lasku on muistini mukaan muihin, vähemmän aatteellisiin, sanomalehtiin verrattuna aivan omalla tasollaan. Kaikki putoavat, mutta Hesari putoaa kuin kivi.

Näin Tamperelaisena, kun vertaa vierekkäin Aamulehden ja Hesarin uutisointia, huomaa välittömästi miten paljon vihervasemmistolaiseen aatemaailmaan Hesari on kallellaan. Tämä siitäkin huolimatta, että suuri osa Aamulehdenkin toimittajista ilmoittautuivat Vihreiden kannattajiksi. Talouspuoli lehdessä on oikeistolaisinta, jos niin voi sanoa. Itse en kyllä tilaa kumpaakaan lehteä, haen mieluiten uutiseni ympäri nettiä eri lähteistä, eikä vapaa-aikani riitä valitettavasti jokapäiväiseen lehdenlukuun, edes ilmaiseksi. Satunnaisesti luen kyllä sanomalehtiä mielelläni.

Tapio Ahti

Täytynee korjata minuutin googlauksen perusteella, että Keltaista pörssiä ei olla lopettamassa.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Olisit säästynyt googlaamisen vaivalta, jos olisit likannut Hesarin uutiseen vievää linkkiä, joka oli blogissani. Painettu Keltainen Pörssi lopetetaan. Se, josta Sanoma aikanaan isot rahat pulitti.

Jarkko Hietala

Keltaisen Pörssin paperilehden lakkauttaminen ei ole yllätys, koska verkkopalvelut ja hakukoneet ovat ylivoimainen ja nopeampi tapa etsiä haluamaansa tuotetta tai palvelua.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Vaikka hesarissa on toki moittimistakin, niin nostan pari juttua ylitse muiden, jossa Hesarin toimitus on kantanut yhteiskunnallista vastuutaan.

Ensinnäkin suurten konsernien veronkiertoon puuttuuminen. Hesari toi hyvin esiin mm. Asiakastiedon verokikkailun ja julkisen viestin välisen eron. Ollaan julkisesti niin "eettisiä" ja korostetaan "yhteiskuntavastuuta", mutta todellisuudesta kasvoton omistaja veroparatiisissa ei välitä ympäröivästä yhteiskunnasta tippaakaan vaan ottaa vain hyödyn toisten rakentamasta infrasta.

(Tässä oli perheyritysten puolestapuhujilla iskun paikka. Herää kysymys miksi perheyrittäminen on aliarvostettua edelleen. Ei tarvitse kuin mennä naapurimaahan niin yrityksen periminen on tehty helpoksi. Meillä verottaja iskee jokaiseen mahdolliseen saumaan).

Toinen positiivinen juttu on ulkomaan toimitus, jota arvostan rohkeudesta kirjoittaa raikkaistakin näkökulmista. Raippoja saavat diktaattorit ja omien kansojensa alistajat kuten pohjois-korean ja burman diktaattorit.

Luulen, että painettu lehti on jatkossakin vaikeuksissa, mutta laadukkaat aikakausilehdet ja erikoislehdet (kuten TM tai kauppalehti) tulevat pärjäämään jatkossakin.

Toki 10 vuoden päästä eri asia lukeeko kukaan enään painettua lehteä vai onko kaikki siirtyneet lukemaan lehtiä verkosta?

Jukka Mäkinen

Turun Sanomiin käärityt silakat maistuvat paremmalle kuin Hesariin käärityt silakat. Iltapäivälehtiin käärityt eivät nyt kelpaa edes kauppatorin lokeille.

Eero Tillanen

Tarvitseeko ihmetellä Hesarin tilaajamäärän laskua? Siihen on olemassa hyvät syyt:

- Hesarin puolueellinen uutisointi (mollaa persuja aina kun voi).
- Taloudellisen taantuman lähestyminen.
- Netin käytön lisääntyminen, uutisia saa nopeammin kuin paperilehdestä.
- Hyvät nettijulkaisut, kuten Uusi Suomi.

Ei, viimeksi mainittu ei ole terveen ruskean kielen aiheuttama kommentti, vaan todellisuutta. Uusi Suomi on avoin ja suhteellisen puolueeton julkaisu, erityisesti sen Puheenvuoro- ja Vapaavuoroareenat. Muitakin hyviä nettijulkaisuja on.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Vastasin Tossavaiselle jo yllä, mutta pannaan tähänkin. Ei ole persujen vastaista salaliittoa. Pääsyy persujen mollaamiseen Hesarissa ja muuallakin on persujen eduskuntaryhmän sisällä olevissa muutamissa henkilöissä.

Reijo Tossavainen

Rautalankaesimerkki median yksipuolisuudesta:

Parisen viikkoa sitten Hirvisaari totesi jotain homoista. Hänen toteamuksessa ei ollut mitään uutta, mutta siitä huolimatta media repi aiheesta juttua usean päivän ajan.

Samaan aikaan Vihreiden nuoriso- ja opiskelijajärjestön pj. ja moni muu vihreä esitti vakavissaan keskustelua eläimiin sekaantumisesta ja insestistä. Netin puolella aiheesta oli vilkas keskustelu, myös täällä Uudessa Suomessa. Asialla oli siis uutisarvoa. Hesarissa ei silti ollut rivinkään mainintaa.

Kysymys Herlinille: Miksi näin?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Sekä Vinon että Hirvisaaren lausunnot olivat "pohdiskelua". Hirvisaari, huonokäytöksinen ja sivistymätön kun on, rinnasti homot vammaisiin. Tämä tietysti loukkasi homoja ja vammaisia.

Tärkeämpää kuitenkin on se, että Hirvisaari puhuu kansanedustajana, ei opiskelijajärjestöläisenä. Ja muistettakoon lisäksi, että Hirvisaari on saanut tuomion suomalaisessa oikeusistuimessa (kahdessakin) aiemmista lausunnoistaan. Eli enemmän syytän tästä Hirvisaarta kuin mediaa.

Eero Tillanen

Olen eri mieltä asiasta. Esimerkiksi, Halla-Ahon tuomion käsittely lehdistössä ja medioissa ylipäätään verrattuna Kataisen tekemään väärennökseen ja petokseen, joiden avulla hän pääsi politiikassa eteenpäin ja näin lopulta pääministeriksi.

Uutisointi oli täysin puolueellista, Halla-Ahoa lyötiin kuin vierasta sikaa ja Kataisen rikokset lakaistiin maton alle.

Jukka A Kilpiö

Yllättävän paljon Hearia puolustavia kommentteja. Itse en kaipaa ko lehteä patkääkään. Aikoinaan lopetin viikkotilauksen, vaikka vaimo siitä urputtikin. Kun alkoi julkinen persu-mollaus (en ole itse persu)lopetin viikonlopunkin, vaikka siitä meteli vielä yltyi.
Silti: kaipaan lehteä, mutta en nykyistä Hesaria. Kaipaan lehteä, joka olisi objektiivinen.
Joku kommentoi, että Hesarin lukijoista 40% äänestää vihreitä. Epäilen, etä luku on suurempi. Niin voimakkaasti lehti puolustaa seksuaalisesti häiriintyneitä, puolustaa sokeasti joukkoliikennettä (vaikka se usein on saasttuttavin vaihtoehto), autoja koskevat kirjoitukset ovat pääsääntöisesti negatiivisia, vihaa moottoriurheilua ja klassista hardrockia. Miten tuollaista lehteä voi lukea?
Ylipäätään tiedonvälitys on kehittynyt roimasti. Parasta on mahdollisuus kommentoida nettiuutisia. Vaikka en niitä yleensä kommentoikaan, luen niitä silti. usein (vale)toimittajan alkuperäinen uutinen kääntyy melkein päinvastaiseksi, kun viitsii lukea kommentteja, jotka usein ansiokkaasti taustoittavat itse uutista.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Hesarin lukeminen loppui itseltä kyllä lyhyeen kun uutiset alkoivat mennä vähän liian puolueelliseksi. Toki kukaan tuskin pystyy täydellistä objektiivisuutta saamaan kirjoitukseensa, mutta hesarissa rikottiin ihan uusia rajoja puolueellisuuden suhteen. Tuskin ketään kiinnostaa lukea lehteä, joka haukkuu lähes joka päivä lukijansa ihan syyttä suotta ja ylistää omia kantojaan vielä haukkumisen rinnalla. Nyttemmin luen uutiset joko yleltä, täältä uudesta suomesta tai paikallislehdestä eli karjalaisesta.

Reijo Tossavainen

Nykyisestä pätkätyöstäni johtuen joudun seuraamaan mm. Hesaria. Tilaukseni päättyy kuitenkin sinä päivänä kun eduskuntatyöni päättyy. Sama pätee muutamaan muuhun aviisiin.

Vanha paperinen Uusi Suomi tuli minulle aikoinaan lähinnä siitä syystä, että Paavo Haavikko kirjoitti lehteen.

Timo Härtsi

Hesarissa on paljon hyvää ei siinä mitään, mutta itse lopetin tilaamisen ja lehden lueskelun koska homma minun mielestä meni liian puolueelliseksi.

Olen Jorkka Jaatisen kanssa aika samoilla linjoilla:

"HS:n toimittajien jutut muistuttavat jotakin ahtaasta poliittisesta näkökulmasta tehtyjä mielipidekirjoituksia, missä vielä on lisätunkkaisuutena vahva tunnelataus. Nykyisessä moniarvoisessa maailmassa olisi parempi pysyä vain tosiasioiden raportoinnissa, ja jättää tunteet ja arvottaminen kullekin lukijalle näkökantansa mukaan."

Pekka Manner

Hesarin alamäki alkoi jyrketä todenteolla kun lehteen palkattiin kepulainen päätoimittaja Mikael Pentikäinen joka teki lehdestä nopeasti Suomen suurimaan kepun pää-äänenkannattajan.

Toki alamäki oli alkanut aiemmin, syynä lehden prpaganda monissa asioissa mm Nato-jäsenyyden ajaminen.

Mikael teki monta virhettä, yksi niistä oli typerä asettuminen Mari Kivinimen taakse ja hänestä tehty propagandistinen vaalikampanja joka ei hävinnyt yhtään Pohjois-Korean vastaavalle.

Mikalin johdolla kaiketi Hesarin poliittinen toimitus kepulaistettiin ja siitä alkoi myös vihamielinen propaganda jonka pääkohde on edelleen Persut ja vasemmisto. Tämä karkoitti monet palkansaajataustaiset lukijat.

Lehdellä on oikeus valita linjassa, mutta on turha silloin mainostaa itseään ”sitoutumattomana”, kun kerran ei sitä olla.

IS seurasi HS:n jälkiä ja leviikki on laskussa.

Sanoma Oy oli valtio valtiossa, mutta ei ole enää. Yhtiö on mammutti jossa on mammuttimainen rakenne ja varmasti viikate alkaa heilumaan.

PS Ei varmasti kukaan ole iloinen Ylen betonoidusta asemasta ja siitä että siitä tulee monoliitti Suomen mediakenttään, joka voi tehdä mitä lystää, mutta se ei ole pääsyy Sanoma Oy.n vaikeuksiin. Pääsyy on uppiniskaisuus ja suuruudenhullut luulot omasta paremmudestaan verratuna muihin mediataloihin.

Jyri Terttu

Hesarin persuvastaisuudesta voidaan olla monta mieltä, mutta lehti tuntuu olevan enempi hallituksen kuin opposition puolella nykyään.

Reijo Tossavainen

Hesarin ei tarvitse olla perussuomalainen tai kepulainen. Neutraali ja objektiivinen toimintatapa riittää.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Itse en ymmärrä, miksi joku pitää Hesaria keskustalaisena. Päätoimittajana on tosin entinen Keskustan opiskelijajohtaja, jonka toimittajauran nousukiidolle tuskin teki hallaa, että toimittajalla oli aikoinaan kuuma linja Keskustapuolueen työvaliokuntaan.

Edes Maalaisliiton puheenjohtajan pojanpojan siirtyminen HS:n pääkirjoitustoimittajaksi, ei tee lehteä keskustalaiseksi, varsinkin jos mittatikuksi otetaan Kalliokosken aika sanomalehti Ilkassa ja verrataan sitä Kari Hokkasen aikaan.

Viime kevään yhtiökokouksessa Kalliokoski sai aika kovaa palautetta lehden linjasta muutamalta osakkaalta.

On naivia kuvitella, ettei toimittajien vihervasemmistolainen tausta vaikuta lehden sisältöön.

HS:n levikki tippuu, kunnes se saavuttaa sen tason, joka vastaa vasemmistoliberaalien tilaajien maksuhalua.

Yksinkertaista markkinataloutta.

Oli huvittavaa seurata perussuomalaisen avustajan hihamerkkikohua, samalla media vaikenee erään johtavan vihervasemmistolaisen avoimesta Hitler-sympatiasta.

Käyttäjän EskoMattila kuva
Esko Mattila

Paperilta tai ruudulta, onko sillä niin väliä...? Tärkeätä on osata lukea tehokkaasti! ;-) www.satraco.fi

Käyttäjän JohnSmith kuva
John Smith

Hesarin puolueellisuus ei mielestäni niinkään ilmene "vihervassarien" tukemisena tai perussuomalaisten mollaamisena. Enemmänkin kyse on valtaapitävien tukemisesta tavalla jossa suuret taloudelliset intressit sanelevat uutisoinnin kohteet ja tyylin.

Havahduin tähän ensimmäistä kertaa kun "Projekti Sipoo" oli alkumetreillään. Yht'äkkiä Hesarissa alkoi olemaan merkillisen vihamielisiä kirjoituksia Sipoosta - siis sellaisia, jotka todella erottuivat massasta. Näin pohjustettiin myöhempiä toimenpiteitä.

Eurokriisin osalta lehti on selvästi valinnut puolensa, neutraaleja tai kriittisiä kirjoituksia löytyy juuri sen verran kuin käsienpesu edellyttää.

Kovin monessa EU -päätöksentekoon liittyvässä asiassa Hesari uutisoi asiat myöhässä - tarkoituksella. Tavoiteena lienee toimia jälkikäteen vallan vahtikoirana, haukkua kun kettu vie kanoja jo metsänreunassa.

Käyttäjän PauliVuorio1 kuva
Pauli Vuorio

Minkä tahansa tuotteen ( tai yhtiön ) elinmahdollisuus pidemään päälle on myynti, joka on enemmän kuin kaikki kulut tai vähintään yhtä paljon. Niin se on tämän Uuden Suomenkin kanssa. Joskus ne loppuisivat rahat Herliniltäkin, jos ei mitään tulisi vaan vain menisi. Niin se on myös Hesarin kanssa. Myynti tuo rahat joilla toimittajien palkatkin maksetaan. Tietenkin löytyy niitä, jotka sanovat ettei myynnillä ole mitään myytävää, jos ei ole laadukasta tuotetta. Totta. Jos kuitenkin on pakko valita "muna vai kana" niin näistä se on myynti. Eli myyntilähtöisesti. On huomattavasti haastellisempaa tä,mä "suomalainen" tapa, että ensin tuote ja sitten katsotaan miten sitä voisi myydä. Tämä ei tarkoita, etteikö voisi toimia, kuin esim.eräs Jobs. Ihmiset eivät aina todellakaan tiedä mitä he tulevat tarvitseman tai mitä he tulevat haluamaan, ei sitä aina kannata heiltä kysyä!
Olennaista Hesarin tapauksessakin on myynnin putoaminen suhteessa kuluihin.....Syistä voidaan keskustella vaikka raamatun verran ja spekuloida jne...

Kalle Kuusivuori

Ihan uteliaisuudesta pieni off topic. Paljonko Vuorio myit viime vuonna?

Käyttäjän PauliVuorio1 kuva
Pauli Vuorio

Kysyt tätä jo toista kertaa. Tiedoksi että en vain myy vaan teen muutakin tietokirjailijana ja yhdeen toimiston rutiinien pyörittäjänä. Täytyy olla myös ajoittain estradilla kouluttajana.
Onko kysymys mielestäni oleellinen ja arveletko, että aihe on julkinen?
Miksi kysyt?
Haluatko tietää eurot vai kauppojen määrät vai tuotteet, katteen vai mitä?

Käyttäjän PauliVuorio1 kuva
Pauli Vuorio

Voit soittaa. Numeroni löydät kyllä.

Käyttäjän PauliVuorio1 kuva
Pauli Vuorio
Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kun saman mediaa omistavan yhtiön hallituksen kaksi jäsentä tulee yhtä aikaa US-keskusteluissa "ulos", toinen HS:n, toinen €:n kohtaloa punniten, on siinä kaikesta "ihailusta" huolimatta pakko ulkopuolisen paranoidisesti tulkita mukaan jotain vahingonilon tapaista.

Markku ja Niklas.

Ja samaan aikaa Marsalkkaakin muunnellaan kenialaiseksi, jossa tänään on suhteessa yhtä hyviä pitkänmatkan juoksijoita kuin Suomessa Ståhlbergin, Relanderin ja isä Erkon aikhan.

Helsingin Sanomien suuri ylivoima liittyi koko maan peittävään omaan uutis- ja juttuhankintaan.
Nyt aluetoimitukset, jollaisen toimintaa seurasin sisältä käsin 12 vuotta, on käytännössä lopetettu ja yksi lippulaivoista (flaggship), NYT (ei siis New York Times) keskittyy vain III-kehän sisälle.

Henkinen tuki katoaa; asuuhan merkittävä osa printtilehden tilaajista henkisesti vieläkin ympäri valtakuntaa ja vain fyysis-taloudellisesti Tikkurilassa tai Kirkkonummella.

Uusi Suomi lapsuudessani - siihen aikaan kun lehden Pekka J. Korvenheimo vei isälleen Helsingin Käpylässä Demariin käärittynä (Suomen Sosialidemokraatti siihen aikaan) aamuisin vuoteeseen - oli myös koko maan kattava päivälehti.

Nyt maata kattaa, Hemmo Koskiniemen ja mm minun tuellani, vain US-keskustelut. Sekään ei printtimedia.

Koskas, Niklas Herlin, viimeksi olet käynyt Menesjärvellä tai Pokassa?
Mie poikkean aika usein.
Siinä kuin Brysselissä, Ljubljanassa tai Venetossakin.

Pertti Ikonen

Lapsena kun iijoki-varressa asuin, niin huomasin kerran paikkallisten lehtien joukossa uuden tulokkaan : Uusi Suomi

Lehden kanteen lehden nimi oli väritetty sinisin kirjaimin ja ei ollut Hesarin kokoinen. Ja paperin laatu oli siitä erikoinen, että paperista ei jäänyt mustetta sormiin ja paperi kiilsi sopivasti katsottuna tietystä kulmasta lampun valossa.

Mutta tilaisinko enään nyt yli 5-kymppisenä mitään paperi-sanomalehteä kotiini, on vaikea kuvitella todeksi, kun netistä saa liki kaikki muut Suomessa käsiteltävät asiat tietoonsa, paitsi mitä poliitikkomme tekevät.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos hyvästä uutisesta, Niklas Herlin. Suloiset ovat ilosanoman tuojan jalat.

Isänmaallista demokraattia riemastuttaa mahdollisuuskin ISn ja HSn lakkaamisesta. Ei vahingonilosta, ei toki, vaan siksi, että niiden loppu ylösrakentaisi isänmaata ja demokratiaa. Joita aikoinaan koetteli paperi-USn loppu, se kun oli hyvä lehti. - Ainoa ikävä asia uutisoinnissasi on asian nimittäminen NEUVOTTELUIKSI. Sitähän ne eivät ole.

Tiedän ISssa yhden erinomaisen kirjoittajan, vanhasta USsta sinne siirtyneen. Hän on kirjoittanut kahteen kirjaanikin. Mutta yksi pääsky ei kesää tee. Ei edes yksi vesilintu.

Kiitos vastauksestasi työnhakuviestiini kolme, neljä vuotta sitten. Kerroit, että Markku Huusko hoitaa sellaisia asioita. Millaisia? Pestaamista vai vastaamattomuutta hakijalle?

Jos on välttämätöntä erota SDPstä saadakseen työtä, harkitsen asiaa. Mikäli tarvitset kokoomuslaisten, keskustalaisten, vihreitten, kristillisdemokraattisten, vasemmistoliittolaisten tai PS-suosittelijoitten nimiä, lähetän Sinulle niitä. Heitä on läheisissä yhteistyökumppaneissani. En edes tarjoa demarisuosittelijoita, sehän olisi dismeriittiä.

http://kkajannesansiot2011.blogspot.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset