Niklas Herlin

Älä usko Hesaria, älä vedä LSD:tä

Helsingin Sanomista sain lukea, ettei LSD ja muut vastaavat tajunnansekoittajat ole psyykelle vaarallisia. Täällä lisää: http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus+Psykedeelisill%C3%A4+aineilla+ei+yhteytt....

En ole LSD:tä (happoa, acid) koskaan kokeillut, enkä kokeile. Sain nimittäin jo kovin nuorena nähdä, mitä "happo" tekee ihmisen mielelle. LSD sotkee pään, aiheuttaa hulluutta, tavallisia murhia sekä itsemurhia.

LSD:n vaarallisuutta ei voi liioitella. En ole lääkäri, mutta olen olen käyttänyt erilaisia tajunnansekoittajia, laillisia ja laittomia, lähes 40 vuotta. Yksilölle, sielulle tai itseydelle mikään ei ole minun silmissäni tehnyt yhtä pahaa jälkeä kuin LSD.

En ole kokeillut, en aio kokeilla, en olisi halunnut katsoa vierestä. Mutta hyvät ihmiset, älkää uskoko kaikkea mitä lehdissä lukee. Se on vaarallista.

Tähän tekstiin sain kimmokkeen siitä, että ystäväni yhteisöpalvelu facebookissa pitivät linkitettyä Hesarin julkaisemaa juttua hauskana. Se juttu ei ole hauska. Se on vaarallinen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (454 kommenttia)

Kari Virtanen

Hesaria ja LSD:tä en soisi enää kenenkään käyttävän.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kummatkin saattavat aiheuttaa vaarallisen todellisuudesta vieraantumisen ja mielenterveyden häiriöitä. ite oon pysynyt laillisissa huumeissa ja hesarin lopetin 20 vuoden tilaamisen jälkeen. vanhemmiten sitä alkaa arvostaa mielenterveyttä.

viimeisessä tieteen kuvalehdessä oli kanssa juttu jossa LSD esitettiin melko myönteisessä valossa. kuvattiin aivojen toimintaa ja kerrottiin että LSD aikaansaa kohonneen tietoisuuden tilan.

minä luulisin että tarkkaavaisuuden kehittämiseen ja ADHD torjuntaan on muitakin keinoja kun katukaupasta hankittu huume. en tosin myöskään resepti huumeita kovinkaan terveellisinä pidä mutta ne sentään otetaan lääkärin määräyksestä joten vastuuta voi siirtää.

myöskin laillisilla masennus lääkkeillä on kohonnut itsemurhariski, niitä tapauksia tunnen joitakin hautajaisten kautta.

senkin suuntaisia tutkimuksia olen lukenut joissa lunnossa kävely ja meditaatio on havaittu tehokkaammaksi keinoiksi hoitaa mielenterveyden ongelmia kuin lääkkeet. ne vaan vaativat aikaa ja tukea koska pahoihin ongelmiin ei itse kykene tarttumaan.

sitä mukaa kun mielenterveys ongelmien hoitoa karsitaan, itsehoito yleistyy. yleensä lääkkeillä joiden tappavuus on melko suurta. kymmenisen vuotta sitten katselin yhtä tilastoa jossa ennuste oli, keskimääräinen elinikä 5 vuotta sen jälkeen kun diagnoosi on tehty. ei ole helppoa olla hullu nykysuomessa. pilleripurkki kouraan ja kadulle.

Joonas Kaur

"Tutkijat korostavat, että yleinen käsitys psykedeelisten aineiden haitallisuudesta ei perustu laajoihin tutkimuksiin, vaan muutamaan lääketieteelliseen tapauskertomukseen. Kliinisissä tutkimuksissa psykedeelisillä aineilla ei ole havaittu mitään pysyviä negatiivisia vaikutuksia, he muistuttavat."

Aika päinvastainen viesti tämän blogimerkinnän sanomaan. Liekö niin, että se on juuri yksi niistä "muutamasta tapauskertomuksesta"?

"Norjalaistutkijoiden mukaan psykedeeliset aineet eivät aiheuta riippuvuutta eivätkä ne vahingoita aivoja. Samat tutkijat ovat aiemmin selvittäneet LSD:n hyötyjä alkoholiriippuvuuden hoidossa."

Jos alkoholiriippuvainen vieroksuu LSD:tä, niin voiko sen katsoa tukevan tuota ylläesitettyä?

Summa summarum: asiasta on niin äärimmäisen erilaisia mielipiteitä ja tutkimustuloksia, että luulisi jonkin puolueettoman tahon jo vihdoin pystyvän todistamaan totuuden aukottomasti. Vai olisiko niin, että kyseisen aineen kohdalla n.s. "overdosing" on muihin lääkeaineisiin verrattuna dramaattisen kohtalokasta "normaaliin" annosteluun verrattuna?

Hesarin uutisen jälkeen suuri yleisö on hämillään ja pihalla kuin lumiukko.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Entisenä toimittajana voin kertoa: juttu alkaa otsikosta. Siihen kiteytyy koko juttu ja moni jää siihen kiinni. Tää HS-juttu kertoi, että LSD on vaaratonta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oliko tarkoitus laajentaa aihetta yleiseksi huumekeskusteluksi? Minusta muutamat jäljellä olevat asianharrastajatat voisivat siirtyä toiselle foorumille kiistelemään keskenään, eikä roikkua vanavedessä pilaamassa aloituksestasi muodostunutta hyvää ketjua.
Tai onko sillä mitään väliä? Häiritsee kuitenkin mun tyylitajuani.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #285

Margareta,

kysehän on loppujen lopuksi siitä, onko LSD (+ muut vastaavat) vaarallisia vaiko eivät. Ovat.

Tieteellisyyteen eivät kuulu ainakaan yleistykset, ei ainakaan hesarin ko. jutun perusteella...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #300

Asia oli kyllä pikemmin päinvastoin: on väärin julistaa ettei ne olisi vaarallisia.
Olen puoltanut tätä näkemystä.
Siksi olenkin ehdottanut, että siirtyisitte tutkimuspumaskoineen muualle käsittelemään aihetta: Onko LSD ja muut ns. psykedeeliset aineet vaarallisia tai hyödyllisä tai ehkä molempia
Ehdotan sinulle Ilkka, että heittäisit haasteen tästä aiheesta omassa blogisassi, ehkä tulisi muitakin näkökulmia aiheesen kun täällä esitetyt. Aineistohan sinulla on yllin kyllin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Enemmistö selviää automatkasta ilman turvavyötä, se voidaan tieteellisesti todistaa. Mitä varten turvavyön käyttö on pakollinen?
Oletko Joonas sitä mieltä, että LSD:n käyttö pitäisi sallia koska se ei aiheuta kaikille ns. bad tripiä, joka saatta johtaa hengen menetykseen?
Jotkut ovat jopa vaatimassa liivipakkoa soutuveneilijöille.
Toisessa blogissa vaaditaan susien ja karhujen hävittämistä.
Mihin katosi suhteellisuudentaju?

Joonas Kaur

Mistä päättelit, että olisin ehdottamassa LSD:n sallimista?

Mitä haluat viestittää tuolla soutuveneilijöiden liivipakkoesityksen esiin tuomisella? Entäpä viitauksella blogiin, jossa peräänkuulutetaan susien ja karhujen hävittämistä?

Linkki LSD:hen ja asennoitumiseesi siihen sekä mainittujen asioiden metaforayhteys jää jotenkin kryptiseksi tuossa kommentissasi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #68

J.K:
Koska kantasi jäi minulle epäselväksi minä kysyin.
Ehkäpä joku muu oivaltaa paremmin mitä tarkoitan vertailuillani,jotka ei suinkaan ole tarkoitettu metaforiksi.
Jos ei suhtautuminen ko. asiaan sinulle selviä kommenteistani, en mahda
mitään.

Joonas Kaur Vastaus kommenttiin #70

Kun lukee tarpeeksi paljon kommenttejasi, niin näkemyksesi tarkentuu, mutta en ymmärtänyt tuosta nimenomaisesta kommentistasi paljon mitään. Mutta tasoissa ollaan, ethän itsekään ymmärtänyt omastani, näköjään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #71

Tulkitsin, että mielestäsi tapausselostukset eivät riitä sinulle todisteeksi aineen vahingollisuudesta.
Minulle ja Niklaksellekin tapauskokemukset ovat riittävä todiste.
Sensijaan en tajunnut, mitä tarkoitat "normaalilla" annostuksella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #75

Oilisiko sellainen sopiva annos, että tulee vaan kivoja hallusinaatioita mutta ei vainoharhoja?
Mutta sehän on yksilöllistä miten joku aine vaikuttaa.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #76

Ainakin sienifoorumeilla jotkut ovat kertoneet "tissuttelevansa" sienillä hieman tuohon tyyliin. Minusta se on haaskausta ja osoittaa että henkilön kannattaisi ehkä pysyä muutenkin erossa psykedeeleistä, mutta kukin taaplaa tyylillään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #403

Siltä näyttää, jos tyyliä ollenkaan.

Joonas Kaur Vastaus kommenttiin #75

Normaali annostelu tarkoittaa samaa kuin reseptilääkkeidenkin kohdalla, eli että lääkkeellä tavoitellut positiiviset vaikutukset saavutetaan, mutta että haitalliset sivuvaikutukset eliminoidaan tai minimoidaan.

Lähestulkoon kaikkia lääkeaineita voidaan yliannostella haitallisin tai kohtalokkain seurauksin.

Äläkä kysy minulta millaisia annoksia LSD:tä pitäisi ottaa turvallisina annoksina. Sitä en tiedä eikä kokemusta ole. Ostin kerran Torremolinoksessa 70-luvulla yhdessä baarissa paikalliselta trokarilta pienen vaaleanpunaisen pillerin, jonka piti oleman LSD:tä ja hän sanoi, että se pitää panna puoliksi, jotta vaikutus ei kestä kuutta tuntia kauempaa. En uskaltanut ottaa siitä kuin hipun pinnasta ja loput heitin menemään. Vaikutusta en huomannut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #77

"Normaalillakin" annostuksella monella lääkkeellä voi olla kohtalokkaat seuraukset.
On tavallista, että aivojen välittäjä-aineisiin vaikuttavien masennuslääkkeiden, niin koostumusta kuin annosteluakin, kokeillaan potilaalla pitkään yrityksen ja erehdyksen menetelmällä. Joskus potilas ehtii parantuakin ennen kuin sopiva lääkitys löytyy.

Lauri Furtato

Entäpä jos pelkän kieltämisen sijaan noida aineita tutkittaisiin pitkäjänteisesti. Olen kuullut että lsd:n kanssa olisi aina oltava joku selvinpäin oleva sama juttu sienien kanssa. Ehkäpä nykyisten turruttavien psyykelääkkeiden sijaan voitaisiin jollain psykedeeleillä valvotuissa olosuhteissa saada hyvääkin aikaan. Esim suljetulla osastolla vakavasti häiriintyneiden tai vakavasti alkoholisoituneiden hoidossa?

Olen käsittänyt (kokemusta ei ole) näin että noilla aineilla ideana on normaalin tajunnan tilan muuttaminen. Ihminen helposti alkaa kiertää kehää päänsä sisällä ja toistaa itseään joka on vähintään yhtä vaarallista kuin huono trippi. Jotkut intiaanit ovat iät ja ajat käyttäneet Ayahuasca nimistä ainetta jonka avulla sanotaan nähneen pahimmat pelkonsa hyvien hallusinaatioden lisäksi. Heidän mukaansa "sielu puhdistuu" tällä tavoin. Mene ja tiedä? http://fi.wikipedia.org/wiki/Ayahuasca

Kari Virtanen

No on tullut seurattua tilannetta ihan ruohonjuuri tasollakin. Lapsena tuli hesari kotiin; että sellaiset näkökulmat.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kaaro vain referoi julkaistua tutkimusta.

LSD on vahva aine. Aldous Huxley kirjoitti aiheesta kirjan nimeltä Heaven and hell. Kuvaa hyvin, miten kokonaisvaltaisen kokemuksen siitä saa. Nyt kun se on laitonta, voi huonolla matkalla hyvinkin joutua esimerkiksi kuuntelemaan poliisien kuoron esittävän top 100 syyllistävää laulua.

Mutta se taivaan puoli. Samantapaisia kokemuksia saa aikaan kehon omillakin mekanismeilla. Minä olen kerran kokenut valaistumisen 3 vuorokauden valvomisen ja hyvin stressaavan tilanteen ansiosta. Alkoi vähän samaan tapaan kuin kuvaukset juuri ennen kuolemaa. Eletty elämä pikakelauksella ja sen kaiken ymmärsi. Se ymmärrys sitten antoi ratkaisun avaimet silloisen tilanteen korjaamiseksi.

Hallusinogeenejä pitäisikin mielestäni käyttää vain "neuvonantajana" hyvin vaikeissa tilanteissa. Alkoholismin hoidossa siitä on ilmeisesti saatu hyviä tuloksia. Jos sitä käytetään suomalaiskansalliseen tapaan kuin viinaa, tulee mahdollisesti vähemmän siistiä jälkeä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

"Kaaro vaan referoi", muistutat. Hesari julkaisi, Kaaron "vain referaatista" on tuolla aika näyttävä otsikko, sekä juttu. Jutun viesti on selvä. LSD ja sienet eivät pistä kenenkään päätä sekaisin, sen sijaan ne auttavat ahdistuneita. Ok? Ei minun mielestäni.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Pitäisikö julkaistuja tutkimustuloksia ja niiden referaatteja siis sensuroida?
Kun kyseessä on tunnetusti väitelty aihe, pitäisikö vastakkaiset mielipiteet sensuroida ja lopettaa keskustelu?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #13

Ei. Mutta kun tuo juttu oli paitsi kontra kaikkea muuta tiedettä vastaan, me käytännön päihdetytä tehneet tiedämme lisäksi, että juuri nuo vähättelevät jutut ovat vaarallisimpia. Siinä Hesarin jutussa jumalauta luki, että sienet, happo ja meskali ovat hyväksi psyykelle. Ei ne ole, sori vaan.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #14

Eivättietenkään ole mutta periaateessa jokainen vastta itse siitä mitä omaan ruumisseen laittaa viinasta alkaen. Vaikka tuojuttu myöteisen kuvan antaa niin se ei poista tuota vastuuta.

Lauri Furtato Vastaus kommenttiin #15

Meidän pitäisikin opetella tuota vastuuta jota meille ei haluta tänä päivänä antaa. Kaikki on viimeisen päälle kontrolloitua ja vastuu minimoitua kuten pilkulleen oikeaan aikaan myytävä olut! Vaikka se olisi yksi pieni pullo olutta niin et saa jos kello on minuutin yli 21.00 :D

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #14

Vähän tasapainoton se kyllä oli ja varoitus, että kyse on tosi vahvoista aineista puuttui. K.o. aineet voivat olla varsin hyväksi oikein käytettynä. Mutta keskustelu jatkukoon, mutta ei Timothy Learyn uusintana.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Mukulatko osaisi arvioida "oikeata" käyttöä?
Sullekin voi tulla yllätyksiä joku kerta kuin kokeilet satoasi.
Siitä puheen olleen; pari vuotta sitten satuin kartsomaan jotain keskusliikkeen foodie-sivustoa jossa kokki esitteli sienien pilkkomista. Videopätkän loputtua tuli linkkejä muihin sieniaiheisiin pätkiin ja polkua seuraten niitä tuli lisää ja edelleen johti myös muiden kasvisten kotikasvatusohjeisiin. Lähetin paheksuntani sähköpostissa ja ilmeisesti luovuttiin youtuben käytöstä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #14

Suurin osa kokeilleista pitää kokemusta yhtenä tärkeimmistä elämässään. Toisaalta, kuten missä tahansa ryhmässä, jos on valmiiksi huonossa hapessa tai huono tsägä, jälki on rumaa. Se on riski, jonka ottaminen kiehtoo monia. Nuorena luulee olevansa kuolematon. Vanhempana tietää olevansa kuolevainen. Mutta ratkaisut on jokaisen itse tehtävä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Monien päätostä saatta tukea se, että käyttö on kielettyä.
Tai sitten päinvastoin, niitäkin on.

Käyttäjän JaniMiettinen11 kuva
Jani Miettinen Vastaus kommenttiin #14

Mitäpä jos päivystyspolilla työskentelevä kirurgi olisi täysin vakuuttunut siitä, että autoilu on pelkästään vaarallista.

Onnettomuuksien uhreja korjailleena hän tietää, että autoilun riskejä vähättelevät jutut ovat kaikkein vaarallisimpia. Hän on täysin ehdottoman vakuuttunut siitä, että autoilussa on tasan yksi puoli, ne onnettomuudet.

Saattaisiko hän ehkä olla pikkuisen väärässä?

Entäs kun päihdetyötä tekevä sanoo samanlaista päihteistä. Työn luonteen vuoksi päihdetyötä tekevä kohtaa vain niitä tapauksia, joissa on tullut eteen ongelmia. Omalta kohdaltaan hän on aivan yhtä oikeassa kuin em. kirurgi: hän havaitsee ongelmat omin silmin. Ei niitä voi kiistää.

Mutta kumpikin näkee vain yhden puolen. Autoilua sentään näkee kaikkialla, se kun näkyy selvästi ulospäin. Siksi tuollainen kirurgi on vain hypoteettinen tapaus, mutta päihdetyön tekijöissä vastaava näyttää olevan tyypillistä.

Ei tässä ongelmia olla kiistämässä. Kyse on siitä, että on muutakin kuin nuo ongelmat.

Toimittajana varmasti tiedät, mikä ongelma liittyy siihen, että asiasta tiedetään vain yksi ainoa puoli. Nyt sorrut juuri tähän, yhden puolen esilletuomiseen.

Mitä jos noista aineista on ihan aidosti hyötyä psyykelle useimpien kohdalla? Pitäisikö se tieto pimittää, koska sinä olet nähnyt vain ongelmia - koska päihdetyötä tekevän tehtävä on ollut käsitellä noita ongelmia?

Sehän tarkoittaisi suoraan sitä, että useimmilta ihmisiltä evätään mahdollisuus lisätä omaa henkistä hyvinvointia sen takia, että yksi ihmisryhmä tekee työtään ongelmien parissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #167

Minä käytän autoilessani turvavyötä vaikka en ole kirurgi.
Kyse oli yhden tutkimuksen referoinnista. Siinä ei oltu tutkittu psykedeelisien aineiden hyötyjä. Hyvä jos toimittaja selviää yhdenkin tutkimuksen referoinnista, ei siihen enää kannata vetää mukaan kaiken maailman muut tutkimukset. Tässä tapauksessa toimittaja oli tulkinnut tutkimuksen väärin.
Suosittelen toimittajille tilastotieteen ja metodologian perusasioiden oppimista. Jotain kursseja vois järjestää.

Käyttäjän JaniMiettinen11 kuva
Jani Miettinen Vastaus kommenttiin #195

Hesarin uutisen otsikko oli: "Tutkimus: Psykedeelisillä aineilla ei yhteyttä mielenterveys­ongelmiin"

Tutkimuksen tiivistelmän tulokset-osiossa sanottiin: "There were no significant associations between lifetime use of any psychedelics, lifetime use of specific psychedelics (LSD, psilocybin, mescaline, peyote), or past year use of LSD and increased rate of any of the mental health outcomes."

Minusta uutisen otsikko näyttää olevan melkeinpä suora suomennos tuosta virkkeestä pientä tiivistämistä lukuunottamatta.

Jutussa oli myös erityisesti närkästystä herättänyt maininta: "Lisäksi LSD:n pitkäaikainen käyttö näytti pikemminkin suojaavan mielenterveyden ongelmilta."

Samaisessa tiivistelmän tulokset-osiossa jatkettiin: "Rather, in several cases psychedelic use was associated with lower rate of mental health problems."

Edelleen, sisältö näyttää minusta aivan samalta, ts. melkein suora suomennos tutkimuksen tuloksista.

Osaisitko sanoa, missä kohden mainitsemasi väärä tulkinta oli. Mainitsit toisaalla Hesarin keskustelun kommenteissa olleen tekstin, mutta mitäs kun sekin saattoi olla tulkinta ja virheelinen sellainen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #204

Tutkijat kertoivat, etteivät tässä ainestossa löytäneet yhteyttä.Conclusion:
Tutkimuksen perusteella ei voi tehdä johtopäätöstä, että psykodeeliset aineet olisivat riippumaton riskitekijä.
Tutkimus ei siis todista, että mitään yhteyttä ei ole. Tutkijat eivät kiistä yhteyden olemassaoloa.
Toisessa kommentissa olen jo huomauttanut jonkun täällä esille kaivaaman linkin tai sitaatin perusteella, että vaikututukset eri suuntiin saattavat olla +-0
Suosittelen Jani Miettiselle tieteellisen tutkimuksen metodologian alkeiskurssia.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kuules nyt Hra Niklas Herlin, otetaas pieni 'herrasmiesklubi-matsi', 30 milmuu vs heimouskollisuus ?

Kumpi ja Kampi ?

Noh, joke, mutta en oo vetänyt LSDtä enkä mitään muutakaan ikinä Suomessa, mutta, kyllä toi hatsi vaan vie nuoret ihan samalla tavalla tripille, kuin es Hra Olavisen kirjan mukainen napahieronta.

Tiesithän tämän ? Jo 30-40 vuotta sitten ?

Toisten päät kestää LSDtä toisten ehkä ei.

Kuten 'laillinen-narkki' Vappu Taipaleen tai Heidi Hautalan päät ja typerät meriselitykset ja kommentit ja valehtelu ja Rosa Meriläisen valehtelu.

Mutta se osoittaa heikkoutta, jos es kyttä sanoo, et en uskalla kokeilla ees blossia, et mä voin jäädä koukkuun.

Huh huh, sanos pirityttö.

Mä oon sitä mieltä, et jos pää ei kestä, lähtekööt vaikka vapaaehtoisena toisten sotaan tappamaan.

Sitäpatsi mä tiedän mitä 'nynnyksi' testattu joku pouliis-dirika puhuu turvaluurisaan, se siitä 'herrasniesklubi'-jutskasta, eli... tulikohan mitään muuta mieleen, kuin se dösä ja faijas ja perintöpussi ja Tiitisen huono muisti ?

Sä oot joskus ok ja mulla on kans kivi, eli soita sinnepäin, jos tekee mieli lähtee oikeuteen. Mutta loppupelissä, se on tietysti täysin tarpeetonta.

Have a good one.

Cured: A Cannabis Story (A film by David Triplett)

http://www.youtube.com/watch?v=0tghUh4ubbg

Rare footage of 1950s housewife in LSD experiment.flv

http://www.youtube.com/watch?v=iGf2loLAwVE

Tää tyttö on hiukka matkoissa...

LSD Testing (British Troops)

http://www.youtube.com/watch?v=n-rWnQphPdQ

The LSD Inventor,

Albert Hofmann, who quite accidentally created LSD, explains what he experiences after using a small dose on himself. The most potent psychoactive drug known.

http://www.youtube.com/watch?v=-yU671wQua4

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #146

Tunnustaudun nynnyksi. Speediä sisältäviä lääkkeitä ostin joskus jostain apteekistä, jossa ne oli lähes ilmaisia. Mutta käyttämättä jäi. Luulen, ettei ne mulle olis kovin terveellisiä.
Nyt sataa joten sieniä on tulossa. Hmm.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

En tiedä mitä on tapahtunut, mutta valloillaan tuntuu olevan trendi, jossa fiksun oloiset ihmiset heittäytyvät huumeidenmyötäisen propagandan virtaan. Ja polskivat innoissaan.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Joo, polskivat varmaan aluksi, mutta kyllä kaikenlainen huumeiden käyttö on ihmiselle vaaraksi kuten tässä onkin jo tullut todettua.

Eniten skitsofreniaa on tosiaan varmaankin todettu LSD:tä kokeilleilla tai sitä pidempään käyttäneillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Määritelläänkö nykyisin kaikki psykoosit "skitsofrenian" oireryhmään kuuluviksi?

Lauri Furtato

Sellaisen tutkimuksen muistan lukeneeni, että nimenomaan älykkäät ihmiset ovat herkempiä käyttämään päihteitä kuin vähemmän älykkäät. Viina tunnetusti on erittäin vaarallinen päihde, joten ei käy järkeen eikö viinalle voisi olla korviketta? Kenties parhaimpien kemistien ja psykiatrien yhteistyössä kehittämä vaihtoehto jolla saataisiin solumyrkytys yms haittavaikutukset pois.

Nykyisellään meillä varmasti menee todella paljon älykkyyttä " harakoille " kun fiksut ihmiset kaljoittelevat ja ryyppäävät (edes huomioimatta tutkimusta).

Sitten vielä lisäksi ne jotka etsivät ne omat mielihalut ja päihteensä laittomilta markkinoilta.

Minun oma isäni lähes joi itsensä hengiltä kunnes ymmärsi lopettaa, 2 kaverin isät (30+v ja 50+v) joivat maksansa ja munuaisensa puhki, moni suvussa on seonnut viinasta ja noita ryypänneitä psykoosipotilaita näkee kaduilla päivittäin.

Nykyisellään elämme päihteiden villissä lännessä. Toiset vetää lähes kaikkea kaksin käsin ja toiset on absolutisteja. Jotain tarttis tehdä vai mitä?

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Niko:

"En ole LSD:tä (happoa, acid) koskaan kokeillut, enkä kokeile. Sain nimittäin jo kovin nuorena nähdä, mitä "happo" tekee ihmisen mielelle. LSD sotkee pään, aiheuttaa hulluutta, tavallisia murhia sekä itsemurhia."

Olet Niko täysin oikeassa tässä asiassa. En minäkään ole sitä itse koskaan kokeillut, mutta olen nähnyt aika läheltä eräänkin tapauksen. Siinä henkilö veti tosiaankin trippejä ja hän menetti järkensä.

Hänelle puhkesi skitsofrenia, josta hän ei koskaan enää selvinnyt, vaan hänet löydettiin erinnäisten vaiheiden jälkeen kuolleena eräästä paikasta Helsingissä.

LSD on ihan tappokamaa. 70-luvulla moni musiikkibisneksen kanssa tekemisissä ollut kokeili sitä (tai käytti enemmänkin ja muitakin "tajunnan laajentajia") ja historiahan jo kertookin sen, että kovin nuorina moni siinä rytäkässä sitten menehtyi epämääräisissä olosuhteissa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jos ei se viimeinen oljenkorsi auttanut, niin se oli sen syy. 70-luvulla ja sen jälkeenkin LSD:tä pidettiin kaikkein kovimpana aineena. Sitä myös päätyi käyttämään ne kaikkein kovimmat. Nyt kun pöly on laskeutunut ja todettu, että kyse on aika vaarattomasta aineesta, ovat tutkimustulokset ja tilastot aika erilaisia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tshekkosklovakiassa Groff käytti 50- ja 60-luvuilla LSD:tä terapeuttisiin tarkoituksiin - ja saman aikaan kokeiltiin Suomessakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kokeelliset tutkimukset tapahtuvat valvotuissa olosuhteissa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Näin, ja älkää lukeko raamattua tai säveltäjä/sanoittaja (kuunelko) Lennonin sävellyksiä ja lyriikoita, sillä hän kiskoi LSDtä joka päivä. Ja niissähän asuu pasifisti-saatana... Ja eihän raamattuakaan ole ilman päihteitä kirjoitettu, kuka nyt sellaisia hourailuja selvinpäin kirjoittelee...

The Beatles 'Revolution' (HD)

'You say you want a revolution
Well, you know
We all want to change the world
You tell me that it's evolution
Well, you know...'

http://www.youtube.com/watch?v=tH9zG28GQEg

'Free Your Mind'

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiitos Niklas,

LSD- varoitteluistasi! Tässä lisää:

”LSD:n löytyminen käynnisti kaksi vuosikymmentä kestäneen tutkimustyön, jonka aikana tutkijat selvittivät aineen fyysisiä ja psyykkisiä vaikutusmekanismeja usein omakohtaisen kokeilun kautta. Hofmannia ja hänen kollegojaan seurasi joukko kansainvälisesti arvostettuja tutkijoita.

USA:n keskustiedustelupalvelussa cia:ssa oltiin jo 1950-luvulla kiinnostuneita LSD:n mahdollisuuksista. Siitä kaavailtiin kuulusteluissa käytettävää totuusseerumia. Arvostetuissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa LSD:tä kokeiltiin niin omiin työtekijöihin kuin asiasta tietämättömiin tavallisiin kansalaisiin. Ainetta kokeiltiin muun muassa pahaa-aavistamattomiin bordelliasiakkaisiin, joiden sekoilua kuvattiin peililasiseinien läpi. Moni menetti mielenterveytensä lopullisesti. Tunnetuin MKULTRA-ohjelman uhreista lienee USA:n armeijan biokemisti Frank Olson, joka tappoi itsensä hyppäämällä hotellihuoneensa ikkunasta.

Samalla LSD:n käyttö levisi amerikkalaisen opiskelija- ja hippinuorison keskuuteen ja tuomittiin voimakkaasti maan poliittisen kuohunnan keskellä. LSD kiellettiin USA:ssa vuonna 1967. Samalla loppui aineen teollinen valmistus. Nyrkkipajojen epäpuhtaat aineet päätyivät katukauppaan ja aiheuttivat runsaasti ongelmia. Tämä lisäsi entisestään LSD:n huonoa mainetta.

MKULTRA:n vastuuton toiminta tuli 70-luvun alussa päivänvaloon, cia:n johtaja Richard Helms määräsi hallinnassaan olevan arkistomateriaalin tuhottavaksi. Myöhemmin likapyykkiä puitiin USA:n kongressin kuulusteluissa.

Hofmann nimittikin LSD:tä omaelämäkertansa otsikossa ongelmalapsekseen: Mein Sorgenkind. Teoksesta on otettu uusintapainos, jossa on Stanislav Grofin saatesanat ja tekijän uusi esipuhe. Myös psykedeelisen tutkimuksen ”kulta-ajan” monituhatsivuinen aineisto on nyt saatavilla digitalisoidussa muodossa Hofmann-säätiön kokoelmissa.

”Meneillään on psykedeelisen tutkimuksen renessanssi”, luonnehtii yhdysvaltalaisen MAPS-tutkimuslaitoksen perustaja ja johtaja Rick Doblin.

Doblin, 54, on tutkijanuransa aikana nähnyt psykedelian ala- ja ylämäet. Vuonna 1986 perustettu Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies eli MAPS syntyi huumesodan kuumimpina vuosina, jolloin alan yhdysvaltalaistutkijat olivat törmäyskurssilla maansa hallituksen kanssa. Tänä päivänä tilanne on valoisampi, ja yhteiskuntatieteiden tohtorinarvonsa Harvardista hankkineesta Doplinista on tullut psykedeelisten aineiden kliinisen tutkimuksen puolestapuhuja.

MAPS on ei-kaupallinen tutkimuslaitos, joka pyörii yksityisten rahoittajatahojen ja jäsenistönsä avustuksella. Vuotuinen tutkimusbudjetti on miljoonan euron tietämissä. Käynnissä olevia projekteja on USA:ssa, Euroopassa, Kanadassa ja Israelissa. Niissä tutkitaan muun muassa LSD:n, ekstaasin eli MDMA:n ja psilosybiinin käyttöä syöpäpotilaiden terapiassa ja traumaperäisen stressihäiriön hoidossa.

Marraskuussa 2007 arvostettu Washington Post Magazine -lehti julkaisi artikkelin MAPS:n harjoittamasta MDMA-terapiasta otsikolla ”The Peace Drug”. MAPS:n tavoitteena on kolmen vuoden sisällä käynnistää 15–20 uutta tutkimusprojektia sekä Euroopassa että USA:ssa. Tavoitteena on saada psykedeelit luvanvaraisiksi reseptilääkkeiksi.

”Se on täysin mahdollista, mutta pitää edetä pienin askelin. Lääketehtailla tuskin on suurempia intressejä psykedeelejä kohtaan, koska ne eivät ole patentoitavissa olevia valmisteita kuten särkylääkkeet. Näitä aineita ei ole tarkoitettu käytettäväksi kuten normaaleja lääkevalmisteita. Joillekin ihmisille saattaa elämässään riittää yksi MDMA- tai LSD-kokemus”, sanoo Doblin.

Psykedeliantutkijoiden mukaan LSD vie ihmisen matkalle omaan mieleensä. He uskovat, että aineesta avautuva taivas tai helvetti on ihmisen oman psyyken tuotos. Katsaus sisäänpäin voi olla raskas kokemus – kuin rankka psykoterapiasessio, jossa joutuu kohtaamaan oman mielensä möröt. Aldous Huxleyn mukaan psykedeelit avaavat tajunnan ovet, mutta kun on kerran katsonut sisään, tietää mitä siellä on.

Doblin ei kiellä psykedeelisten aineiden käytön vaaroja. Matkan varrelle on jäänyt moni ystävä. Doblinilla on omakohtaisiakin kokemuksia siitä, miten mopo voi karata: opiskeluaikojen LSD-kokeilut johtivat jatkuvaan käyttöön, suurempiin annoksiin ja rankempiin trippeihin. Pahoja matkoja alkoi tulla mukaan ja opiskelut jäivät kesken.

Myöhemmin Doblin palasi yliopistoon ja hoiti hommat kunnialla loppuun. Voimakkaista psykedeelisistä kokemuksista toipuminen oli hänen mukaansa terapiaa itsessään.

MDMA, ekstaasi, ei ole ”perinteinen psykedeeli” vaan amfetamiinijohdannainen empatogeeni. Usein käytettynä se tyhjentää aivojen serotoniinivarastot ja aiheuttaa vaikeaa masennusta.

MDMA:n terapiakäyttö perustuu siihen, että sen on havaittu lievittävän pelon ja ahdistuksen tunteita, tekevän käyttäjästään luottavaisemman ja mahdollistavan vaikeidenkin muistojen rauhallisen tarkastelun. Se voi auttaa etenkin potilaita, jotka kärsivät traumaperäisistä stressihäiriöistä. Lääke ei paranna, mutta avaa potilaan sulkeutunutta mieltä terapeutille.

”MDMA on hyvin voimakas, neurokemiallisesti sotkuinen ja potentiaalisesti vahingollinen aine”, aineen testilupia vastustava brittipsykologi A. C. Parrott varoittaa Washington Post Magazinen artikkelissa.

Niin on morfiinikin, vastaa Harvardin psykiatrian professori Roger K. Pitman. ”Ja sillä me hoidamme syöpäpotilaita.”

www.maps.org

www.psychedelic.info

www.heffter.org

http://druglibrary.org

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2008/numero-4...

Mikä sitten on ”puhdasta” LSD:tä, mikä taas mitä myrkkyä tahansa katu- ja verkkokaupoista – ei tiedä kukaan!

Rainer Salosensaari

Minulla on hieman samanlaisia kokemuksia. Vahvoja huumeita kokeilleet nuoruudenaikaiset kaverit ja tuttavat ovat järjestään siirtyneet tästä ajasta pois.

Suomessa huumeet tuskin vähentäisivät alkoholin suurkulutusta, vaan niitä alettaisiin nauttia viinan ohessa.

Jorma Melander

Suomessa nuorison alkoholin käyttö on ollut jo jonkin aikaa laskusuunnassa. Samaan aikaan kannabiksen kotikasvatus ja käyttö ovat lisääntyneet huomattavasti. Kukaan ei kuitenkaan ole uskaltanut esittää että näillä ilmiöillä olisi jokin yhteys.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Psykedeelejä on käytetty lääketieteessä tutkimusotteella 1960-luvulta alkaen.

Tutkimusten perusteella niillä on nopea, mutta rajattu teho tietyissä sellaisissa tilanteissa, missä "um etwas zu tun" on ainoa hoitomahdollisuus (viittaan kokemuksiin mm UNRWA:n palestiinalaispakolaisleireissä).

Käytännöstä on kuitenkin luovuttu senkaltaisten haittojen takia, joita Herlin kuvaa.

Ne haitat eivät ole tavallisia, mutta ne liittyvät kiistatta "happojen" käyttöön.

Huumeiden käyttö psykiatriassa on Freudista (tai itse asiassa muinaisista shamaaneista) alkaen ollut osa tuon tieteen kehittymistä.

Aika harva tietää, että ihmisen aivojen 100 miljardin hermosolun välisen "liikenteen" tavallisin "tapsi" on kannabisreseptori, seuraavaksi tavallisin nikotiinireseptori.

Homma hoituu arjen harmaudessa endo-kannabinoideilla ja endo-nikotiinilla, mutta jos ulkoa tuodaan "ainetta" tilalle, omat "tehtaat" sammuvat ja se on siinä: riippuvuus kannabiksesta, opiumista, heroiinista, nikotiinista, alkoholista, hapoista, bentsodiatsepiineista.

Tai turvallisesta, lämöpöisestä läheisyydestä, johon lapsuudessa kehittynyt riippuvuus uhatuksi tullessaan tuottaa hyvinkin vaikeita kriisejä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tutkimusten perusteella niillä on nopea, mutta rajattu teho tietyissä sellaisissa tilanteissa, missä "um etwas zu tun" on ainoa hoitomahdollisuus (viittaan kokemuksiin mm UNRWA:n palestiinalaispakolaisleireissä).

Millä tavoin rajattu teho?

Käytännöstä on kuitenkin luovuttu senkaltaisten haittojen takia, joita Herlin kuvaa.

Etkö usko, että toimivia seulontamenetelmiä ja protokollia olisi mahdollista kehittää?

Homma hoituu arjen harmaudessa endo-kannabinoideilla ja endo-nikotiinilla, mutta jos ulkoa tuodaan "ainetta" tilalle, omat "tehtaat" sammuvat ja se on siinä: riippuvuus kannabiksesta, opiumista, heroiinista, nikotiinista, alkoholista, hapoista, bentsodiatsepiineista.

Kiitos tuosta. On viimeaikoina tullut sähkötupakkaa liikaa tupruteltua. Hyvä kiteytys vähentämisen motivoimiselle.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

LSD:tä eikä muitakaan huumeita ole tullut ikinä kokeiltua, mutta Hesaria on tullut ”kokeiltua”. Ensin ”kokeilu” oli jokapäiväistä ja sitten vain viikonloppuisin tapahtuvaa. Vaimoni pyynnöstä ”viikonloppukokeilua” jatkettiin, mutta sekin katsottiin hyväksi lopettaa jo kuukausia sitten.
Tämä Hesarissa ollut juttu todistaa sen väitteen oikeaksi, että päätös oli oikea. Uskomatonta, että tällainen juttu on päässyt yleensä Helsingin Sanomiin.

Omakohtaisena kokemuksena voin kertoa, että kirjoitin aikanaan vuosia/ vuosikymmeniä sitten muutamia kertoja lehden yleisönosastoon tärkeistä asioista. Nekin loppuivat siihen, kun mentiin ”omiin nimiin” muuttamaan kieliasua ja lyhentämään kirjoituksia, vaikka ne eivät ylittäneet lehden sääntöä kirjoituksen pituudesta.

Pari vuosikymmentä sitten osallistuin debattiin Hesarin mielipidesivulla, joka liittyi Sosnovyj Borin ydinvoimalan turvallisuuteen. Täsmälleen vuosi kirjoitukseni julkaisemisen jälkeen suli yksi polttoainesauva samassa voimalassa. Siihen liittyen lähetin uuden kirjoituksen lehdelle samasta aiheesta. Yllättäen maan valtalehdestä soitettiin minulle kotiin ja kerrottiin, että ei ole tilaa jutun julkaisemiseen. Seuraavana päivänä oli valokuva mielipidesivun keskellä, jossa neljä sivaria pyllistää takapuoli paljaana kameralle Senaatintorilla. Siihen oli kyllä tilaa, mutta ei asialliseen kirjoitukseeni. Onneksi kirjoitus julkaistiin toisessa lehdessä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tärkeän noteerauksen, Niklas, teit. Kiitos, että nostit asian esille.

Tätä aihetta jo muutaman vuoden tutkineena internetlähteistä, en voi kuin ihmetellä, mistä johtuu tilastollisen datan ja anekdotaalisen datan ristiriitaisuus. Tilastollisen datan valossa LSD vaikuttaa varsin vaarattomalta. Mm. Bristolin yliopiston psykofarmakologian professorin, David Nuttin, tekemässä tutkimuksessa, joka julkaistiin Lancetissa ja jonka tilaajana oli Britannian valtio, LSD sijoittui harmittomimpien päihteiden joukkoon. Sitten kuulee monesta lähteestä kuitenkin ihmisten kertovan jonkun tuttavapiirissään menettäneen järkensä, jonka lisäksi päihdetyöntekijöillä on niin ikään ikäviä kertomuksia asiakkaistaan . Mikä voi selittää tällaisen ristiriitaisuuden?

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rational_scale_to_assess_the_harm_of_drugs_(mean_physical_harm_and_mean_dependence).svg

Anekdotaalisen datan ja joidenkin tilastollisten datalähteiden perusteella vaikuttaisi siltä, että LSD voi olla tietynlaiselle ihmisille tietynlaisessa tilanteessa vaarallinen aine. Tästä johtuen aineen vapauttaminen ei mielestäni tule kysymykseen, ellei sitten lähdetä liberalistisen argumentoinnin tielle, jonka mukaan jokaisella on aina oikeus tehdä kehollaan mitä haluaa. Itse en ole ainakaan kannoiltani niin liberaali.

Kiinnostavinta LSD:ssä on kuitenkin sen potentiaali kontrolloidusti hyödynnettynä. Psykedeelien ja LSD:n eräs vihkiytyneempiä elossa olevia tutkijoita on James Fadiman. Kirjassaan Psychedelic Explorer's Guide hän jakaa LSD:n hyödyntämispotentiaalin kolmeen ryhmään: 1) luova ongelmanratkaisu, 2) psykoterapia, 3) hengellisten kokemusten synnyttäminen. Luetellut käyttömuodot käyvät käsikädessä annostuksen mukaan.

Luovassa ongelmanratkaisussa insinöörit, suunnittelijat, tiedemiehet ja taiteilijat voivat saada LSD:stä apua uusien ratkaisuvaihtoehtojen synnyttämiseen. Aine avaa ajattelua vapauttamalla mielen totutunlaisesta ajatuspuitteistuksesta joustavampaan ajatteluun. Eräässä 60-luvun tutkimuksessa LSD:tä ottaneet eri alojen asiantuntijat, joihin lukeutui mm. matemaatikkoja, insinöörejä ja tiedemiehiä, saivat heitä askarruttaneisiin ongelmiin uudenlaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Kokeen jälkeen syntyi patentteja, uusia tuoteinnovaatioita ja akateemisia julkaisuja. Mm. tuotekehityksen, tieteen ja talouskasvun kannalta LSD:llä voisi tässä mielessä olla mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Psykoterapiassa puolestaan psykiatri antaa LSD:tä potilaalle yhdessä tai muutamassa terapiasessiossa. LSD:n tarkoituksena on alentaa potilaan defenssejä, jotta terapiassa päästäisiin keskustelemaan potilaan kanssa asioista, jotka piilevät defenssien takana alitajunnassa. Sen sijaan, että potilaan tarvitsisi käydä vuosia psykoterapiassa, merkittäviä tuloksia voitaisiin saada jo parissa kuukaudessa. Tätä menetelmää voitaisiin hyödyntää mm. addiktioiden ja pelkotilojen hoidossa. Mm. alkoholismin hoidossa LSD:llä on suuri potentiaali. Norjalaistutkimuksen mukaan yhdellä ainoalla LSD-terapiasessiolla saatiin 59% koeryhmän alkoholisteista kuiville vähintään puoleksi vuodeksi. Minulla on lähipiirissä ihmisiä, joille näin tehokkaille hoitomuodoille olisi huutava tarve. Taikasienten psilosybiiniä on puolestaan tutkittu menestyksekkäästi terminaalivaiheessa olevien syöpäpotilaiden kuolemanahdistuksen lieventämisessä. Oman äitini keuhkosyöpään menettäneenä ja hänen kärsimyksiään vieressä katselleena, olen joskus ajatellut, että jos tutkimuksia oltaisiin tehty vuosikymmeniä sitten, olisi hänen poismenonsa voinut olla hänelle itselleen helpompi, mikäli palliatiivisessa hoidossa oltaisiin löydetty tämänkaltaisia turvalliseksi todettuja hoitomuotoja.

Suurimmilla annoksilla puolestaan LSD voi synnyttää nk. hengellisen kokemuksen, jollaisia jotkut eri uskontojen harjoittajat ovat voineet saada vuosia kestävän rukoilun, mietiskelyn tai meditaation kautta. Yksi keskeinen tällaista mielentilaa kuvaava ominaisuus on tuntemus kaiken ykseydestä, sekä ylitsevuotavasta rakkaudesta. Tällaiset kokemukset lukeutuvat niitä saaneilla ihmisillä usein elämän merkityksellisimpiin. Niille olisi mielestäni aikamme sekularistisissa yhteiskunnissa suuri tarve, sillä materiaalisesti vauraudesta huolimatta, uskontojen aseman heikentyminen on johtanut yhteiskunnassamme henkiseen tyhjyyteen ja merkityksettömyyden tunteeseen. Voisin kuvitella tällaisen kokemuksen olevan hyvin puhdistava ja edullinen mielenterveydelle. Yksi asia, mikä joissakin uskovaisissa ihmisissä kiehtoo minua, että he ovat kokeneet tällaisen syvän rauhan. Täällä Puheenvuorossakin olen muutamaan otteeseen saanut lukea kristittyjen liikuttavia kertomuksia Jumalan rakkaudella täyttymisestä. Ehkä jonain päivänä ihmisille voitaisiin tarjota tällaisia hengellisiä palveluita turvallisissa ja valvotuissa olosuhteissa. Tuollainen, uskoontulemiseen verrattavissa oleva kokemus olisi mielestäni vaikka noin rahassakin mitattuna kymmenien tuhansien eurojen arvoinen.

Jos saisin päättää, niin en missään nimessä vapauttaisi LSD:tä vapaaseen käyttöön, sillä uskon niissä piilevän väärinkäytettynä suuri riski. Väestöstä löytyy aina vastuuttomuuteen ja väärinkäyttöön taipuvaisia ihmisiä. Sen sijaan, pyrkisin selvittämään LSD:n ja muiden psykedeelien riskejä ja mahdollisuuksia tutkimuksin. Tutkimusten pohjalta voitaisiin luoda seulontamenetelmiä ja protokollia aineen turvalliselle käytölle edellämainituilla tavoilla.

Niklas on oikeassa siinä, että Hesarin uutisointi oli vastuuttomasti muotoiltu. LSD:n ja muiden psykedeelien riskejä ei tule heppoisin perustein esittää liian myönteisessä valossa. Näistä aineista on syytä uutisoida varovaiseen sävyyn, ettei vääriä käsityksiä syntyisi. Toisaalta olen kuitenkin erittäin hyvilläni, että valtamediassa on nostettu asiaa esille. Toivoisin syntyvän enemmän keskustelua näiden aineiden mahdollisesta hyödyntämisestä kliinisesti kontrolloiduissa olosuhteissa. Tärkeimpänä ensiaskeleena vaikka tuo LSD:n potentiaal alkoholismin hoidossa, josta kärsii enemmän tai vähemmän 250 000-500 000 suomalaista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ristiriita selittyy sillä, että kaikissa näissä tieteellisissä tutkimuksissa olosuhteet ovat tiukasti kontrolloidut. Annostus on tarkoin säädelty ja koehenkilöt valvotaan. Kaikki ylimääräiset ärsykkeet on poistettu ja vaaratilanteet eliminodaan. Ketään ei päästetä vapaasti hillumaan.
Näin ei ole "luonnollisessa" tilanteessa. Kaikilla ei ole edes kaveria pitämässä huolta.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Mites se Pekka Lampelto on ? Onko jo löytynyt LSD-tripin valvojaa ?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Aih, onkos LSD-trippi haluisella menny pupu pöksyyn ?

No, onha siellä Keski-Suomessa paljon kovempiakin jätkiä, vai mitä ?

Et kai ole alkanut pelkäämään UusiSuomen ja Carcotech ja Alma median suuromistajaa ja nöyräilemään, taidat tosissaan olla pelkuri, ota nyt yhteyttä, mä voin hommaa kamaa, ihan mitä haluat, tosin en sitä itse tee, just an msg to KRP:

Eli here goes:

LSD Killing Spree...

Programmed To Kill...

Serial Killers and...

http://www.youtube.com/watch?v=CrPiAyptPWQ

Little Charlie...

http://www.youtube.com/watch?v=k9QXY80OxS0&list=PL...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kun tätä keskustelua seuraavista varmaan moni itsekin haluaisi kokeilla huumeita, kerron nyt varsin yksinkertaisen, varman, turvallisen ja täysin laillisen tavan tehdä se. Ihmisen keho nimittäin tuottaa niitä itse. Niiden tuottoa voidaan usein eri tavoin kiihdyttää, mutta en tiedä kuin yhden tavan, joka on käytännössä täysin vaivaton.

Tarvitset esimerkiksi erittäin vahvaa chilikastiketta. EU kielsi pari vuotta sitten chilitiivisteiden valmistuksen ja maahantuonnin, mutta ei myyntiä, joten niitäkin saattaa vielä löytyä varastoista. Minulla on 10 ml pullo Toxic waste -nimistä 5,4 miljoonan scovillen vahvuista tiivistettä. Se vastaa tulisuudeltaan noin 12,5 litraa tavallista tabascoa. Käytän sitä seuraavasti: työnnän hammastikun kärjen noin millin syvyydelle tahnaan ja sipaisen sitten kevyesti hammastikulla kieltäni.

Kipu kestää noin vartin ja sen jälkeen endorfiinit voittavat ja olo on kuin urheilusuorituksen tai saunan jälkeen.

Jos sitä erittäin vahvaa chilikastiketta ei satu olemaan, lähimmästä hyvin varustetusta ruokakaupasta löytyy varmasti vähintään habaneroja, joissa mietoudestaan huolimatta ne vaaleat osat, joissa siemenet ovat kiinni, ovat yllättävän tulisia.

Jos nekin kielletään, alan vasaroimaan peukaloitani, prkl!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Menen mielummin saunaan. Avantouintikin tuottaa endorfiinejä, oletko kokeillut?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

No keväällä ennen jäidenlähtöä tuli vahingossa pulahdettua ihan laiturin vieressä, mutta ei muuten. Minulle mieluisin liikuntamuoto on kävely ja kyllä sen aina huomaa, kun joku paikka vähän alussa on kipeä, mutta sellaisen noin 10 minuutin jälkeen kipu katoaa. Ihan jokapäiväinen juttu.

Viime syksynä tein chilikastiketta ilman hanskoja ja sitten kestikin noin vuorokauden, kun käsiä kuumotti varsin tehokkaasti. Se alkaa jo syödä miestä.

Ville Pohjankoski

Avantouinti voi aiheuttaa sydänkohtauksen sille alttiille ihmisille, joten se on kiellettävä lähtökohtaisesti kaikilta.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Aijaa, sitä on tullu vedettyä kamaa ja hyvä niin ja lisää, mä en ole koskaan vetäny mitään Suomessa, siitähän köyhille nääs tulee tuomio, enkä halua koppiin, ainakaan syyttä enää niin usein:

"Well, you know, there should be no law
on people, that want to smoke a little dope"

"Well you know I'm gonna stick with my reefer
Ain't gonna be messin' round with no cocaine"

Muddy Waters & Rolling Stones 'Champagne and Reefer'

'Yeah bring me champagne when I'm thirsty.
Bring me reefer when I want to get high.
Yeah bring me champagne when I'm thirsty.
Bring me reefer when I want to get high.

Well you know when I'm lonely
Bring my woman set her right down here by my side.
Well you know there should be no law
on people that want to smoke a little dope.

Well you know there should be no law
on people that want to smoke a little dope.
Well you know it's good for your head
And it relax your body don't you know.

Everytime I get high
I lay my head down on my baby's breast.
Well you know I lay down be quiet
Tryin' to take my rest.

Well you know she done hug and kiss me
Says Muddy your one man that I love the best.

I'm gonna get high
Gonna get high just as sure as you know my name.
Y'know I'm gonna get so high this morning
It's going to be a cryin' shame.
Well you know I'm gonna stick with my reefer
Ain't gonna be messin' round with no cocaine'

ENJOY...

http://www.youtube.com/watch?v=_96cCukoklc

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Dallas-tv-sarjan Larry Hagman (J.R.): LSD vei kuolemanpelon pysyvästi. Haastattelussa hän sanoo "Kaikkien poliitikkojen tulisi kokeilla sitä ainakin kerran."

http://www.youtube.com/watch?v=uR7A0cXogW0

Turhan paksua minusta.

Jorma Melander

"Turhan paksua minusta."

Minusta tuo oli rehellinen ja naseva vastaus toimittajan kysymykseen.

Hagman - rauha hänen sielulleen - oli tuossa jo sen ikäinen että hänen ei enää tarvinnut pelätä uransa puolesta tai muutenkaan turvautua hegemonian edellyttämään katumukseen koskien menneisyyden huumekokeiluja.

Mitä poliitikkoihin tulee, tuntuu siltä että tällä hetkellä vilpittömiä näkökulmia huumekysymykseen kuulee lähinnä entisiltä valtionpäämiehiltä ja vastaavilta tahoilta joiden ei enää tarvitse pelätä asemansa puolesta.

Muutamia huumesodan lopettamista kannattavia valtionpäämiehiä:

Sveitsin entinen presidentti Ruth Dreifuss
Puolan entinen presidentti Aleksander Kwaśniewski
Meksikon edellinen presidentti Vicente Fox
Hondurasin entinen presidentti Manuel Zelaya
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos
Guatemalan presidentti Otto Perez Molina
Bolivian presidentti Evo Morales

Muita merkittäviä poliitikkoja:
Entinen YK pääsihteeri Kofi Annan
Liettuan terveysministeri Vytenis Povilas Andriukaitis

Kenen mielestä kaikki nämä entiset ja nykyiset valtionpäämiehet ovat pahasti harhaan johdettuja?

Juhani Piironen

"Älä usko Hesaria, älä vedä LSD:tä"

Aihe on sinänsä erittäin tärkeä ja olen kustantajan kanssa samaa mieltä. Mutta rupes nyt vaan huvittamaan kun tää juttu meni karuselliin tuo otsikko. Siinä on ikäänkuin varotus kahdesta eri kohteesta.

Eli tämä "Älä usko Hesaria" ja se toinen.

Molemmat aiheellisia varoituksia.

Sinänsä toinen asia, kun minä olen maksanut Kauppalehden tilausmaksun, niin miksi ihmeessä minun pitää maksaa vielä siitä, että luen ne samat uutiset netistä. Vai pitääkö minun? Ei se Kauppalehden sivusto koskaan kysy olenko paperilehden tilaaja ja ehdottele alennusta. Hesarin nettiversio sen sijaan ehdottelee tilaajille halvempaa vaihtoehtoa. Tosin en ole Hesarin tilaaja.

Johannes Waronen

Ensinnäkin Hesari vain uutisoi muualla tehdystä tutkimuksesta.

Toisekseen minä pikemminkin alan epäillä aina kun kuulen jonkun kertovan, kuinka on nähnyt omakohtaisesti tai ainakin melkein omakohtaisesti jonkun sekoavan LSD:sta tai parhaimmillaan, kuten urbaanilegendoissa, kuorivan itsensä appelsiinina tai hyppivän ulos ikkunasta lintuna.

LSD on äärimmäisen harvinainen päihde jonka käyttäjiä tuskin Suomessa on kourallista enempää. Ihmisten käsitykset siitä ja taipumus yhdistää jokainen amfetamiinipsykoosissa tai kokaiinivainoissa höyryävä hörhö siihen johtunevat kouluaikoinani 90-luvulla esiintyneistä "LSD-lapuista" joista uutisoitiin ja kohuttiin laajalti. Kyseessä oli siis ilmeisesti huumepoliisien kahvitauolla keksimä vitsi, jonka mukaan LSD:ta olisi imeytetty paperilapuille joissa oli värikkäitä kivoja kuvia (Mikki-Hiiri, nallekarhuja, pingviinejä jne.) ja sitten huumediilerit olisivat kierrelleet ala-asteiden pihoilla tarjoten lapsille näitä lappusia saadakseen heidät koukkuun. Tarinahan on tietysti aivan älytön lähtien jo siitä, ettei LSD aiheuta minkään sortin riippuvuutta ja että todennäköisesti moni sitä kokeilleista ei todellakaan kokeilisi sitä enää uudestaan.

Kuitenkin siis LSD esiintyy jossain koko huumausaineiden maailman laitamilla, vaikeasti valmistettavana, huonosti saatavilla olevana, kaupallisesti kannattamattomana kuriositeettinä jonka käyttäjät eivät ole mitään kaduilla sekoilevia nistejä vaan tarkkaan valikoitunut porukka jotain hengellisyyden ja äärikokemusten etsijöitä.

Jonas Hellgren

Kyllä niitä lappusia oli saatavilla ainakin 70- ja 80-luvuilla. Kristianiassa myytiin ihan julkisesti, ja kyllä niitä Suomessakin liikkui.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Vaarallisimpia ovat tyypit, jotka faktanomaisesti suoltavat täyttä tuubaa. Warosen kirjoituksessa ei ollut ensimmäistäkään faktaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eikö vastavirran tutkimuksista sitten saisi lainkaan uutisoida?

Ei Hesarin juttu millään tavoin ollut tutkimustulokselle myötämielinen, ei myöskään tuomitseva tai moralisoiva, vaan kertoi tutkimuksesta neutraalisti.

Minun tietämykseni mukaan LSD on vaarallista enkä sitä käyttäisi samasta syystä kuin Herlin: olen nähnyt lähelläni sen vaikutukset. Kokemukseni ovat siis erilaiset kuin tutkimuksen tulokset.

Mutta ei asiasta vaikeneminenkaan loppupeleissä ketään hyödytä. Saati moralisointi, jonka vaikutus on yleensä tasan päinvastainen kuin terkoitus.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Juttu on sellainen, miltä se lukijalle näyttää. Me luimme sen eri tavalla, mutta molemmat mielestämme oikein. Kyse on tulkinnasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toimittajan vastuulla on pyrkiä etukäteen ottamaan huomioon mahdolliset tulkinnat.
Näin ei ehkä enää ole, tärkeintä on kaiketi keksiä mahdollisimman raflaava juttu ja varsinkin otsikko.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta vai tarua, se nähdään jos...

Ukko Makkonen

Muuten en olisi näistä Hesarin jutuista niin huolissaan mutta kun sanotaan ettei ole psyykelle haittaa ne ihmiset jotka ovat aiheesta eniten kiinnostuneita uskovat tämän ja ne ihmiset ovat tosi nuoria..Minun puolestani tossa kolmenkympin korvilla saisi jo päättää huumeidenkäytöstään ihan itse. Eikös Jaakko Hämeen-Anttilakin joka juuri teki huumeista kirjan ollut sitä mieltä että nykysysteemi huumepolitiikassa hyödyttää lähinnä rikollisia.

Jari Vuorinen

Jopa kahvi on liiallisesti nautittuna vaarallista joillekin.

10% ihmisistä on kahville yliherkkiä ja kahvi vaikeuttaa heidän elämäänsä,vaikka eivät sitä itse tiedosta.

Puhumattakaan sitten LSD:stä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Herlin:

Mietin vain, että molemmat meistä lienee törmännyt elämän aikanamme ihmisiin, jotka kärsivät alkoholismista. Siinä kärsii myös näiden ihmisten lähipiiri.

Norjalaisen tutkijaryhmän mukaan yksi ainoa LSD-terapiasessio katkaisi alkoholistin juomisen vähintään puoleksi vuodeksi 59%:ssa tapauksista. Luulisi meitä suomalaisia kiinnostavan, jos olisi olemassa hoitomuoto, millä on noin suurella todennäköisyydellä alkoholistia auttava vaikutus. Eikö?

Linkki viime vuodelta: http://www.nature.com/news/lsd-helps-to-treat-alco...

Kaarina Piipponen

Ihan hyvä asia Niklas, että kirjoitit tällaisen varoittavan blogin. Tuskin näistä liikaa puhutaan. En ole huomannut, että viime vuosina olisi kovin paljon kirjoitettu.

Olen kerran ollut kuuntelemassa Ritu Yli-Pahkalaa ja täytyy sanoa, että harvoin on saanut nauraa niin paljon kuin siinä tilaisuudessa. Hän on entinen päihteiden käyttäjä ja tietää mistä puhuu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Riitta_Ylipahkala

Kaksi juutuuppia hänestä:

http://www.youtube.com/watch?v=MW07TV5JfMc

"Unohtumaton persoona Ritu Ylipahkala tuntee omien sanojensa mukaan niin kanisterit kuin ministerit -- onhan työpaikkana sekä katu että eduskunta."

http://www.youtube.com/watch?v=Mm0Ck97ch2c

Vesa Äijälä

Pelkoa varmasti aiheuttaa kun kaveri ottaa LSD:tä ja pyörii kämpässä hullun tavalla. Se on tavallaan tripin tarkoituskin, irrottautua normaalimaailmasta ja kokea hetkellisesti jotain aivan uutta ja käsittämätöntä. Tällaisten tilojen kautta voi oppia uusia konsepteja ja niistä voi olla hyötyä esim. taiteelliseen ja tieteelliseen toimintaan ja projekteihin.

Kuitenkaan pitempiaikaiseen hulluuteen/skitsofreniaan ei LSD:llä ole tietääkseni yhteyttä. Päinvastoin tutkimusten mukaan sillä voidaan jopa hoitaa mieleen liittyviä haittoja kuten esim. fobioita ja pelkotiloja.

Haittoja/huonoja trippejä voidaan ehkäistä mm. trippivahdeilla ja turvallisella ympäristöllä.

Aineen itsensä leimaaminen vaaralliseksi voi aiheuttaa kuumotuksia sen käyttämisen aikana ja pelko hulluksi joutumisesta voi aiheutua hetkellisesti käsinkosketeltavaksi. Ennen tällaista johtopäätöstä kannattaisi katsella tutkimustuloksia aiheesta ja seurata kuinka monta prosenttia esim. on altis skitsofreeniselle toiminnalle.

Totuus on kuitenkin se, että ilmeisesti useat miljoonat ihmiset ovat jo kokeilleet LSD:tä, heistä vain hyvin pieni osa on muuttunut yhtäkkiä hulluksi. Olen ymmärtänyt, että vaikeampiin mielisairauksiin johtaa suurimittainen ja jatkuva eri aineiden sekakäyttö, pelkällä LSD:llä tulee hulluksi hyvin pienellä todennäköisyydellä.

En tiedä Niklas kokemuksiasi ja näkemiäsi asioita. Murhat ja itsemurhat on helppo liittää LSD:n huumekuvaan, mutta yhtäläisyysmerkkejä ei välttämättä löydy. Oliko käsittelmäsi murhat tehty pelkästään LSD:n vaikutuksen alaisena ja tripin aikana? Vai kenties murhaajalla oli huumetaustaa ja joskus kokeillut LSD:tä? Nämä ovat kaksi hyvin eri asiaa.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Hesarissahan puhuttiin kliinisistä tutkimuksista, siinä missä Herlin heittelee blogissaan pelkkiä väitteitä, jotka hän perustaa omakohtaiseen kokemukseen, eli subjektiivisuuteen. Omakohtaisella kokemuksella perustelussa on se ongelma, että se on välttämättä ainoastaan yksittäistapaus, eikä sillä ole täten mitään suoraa todistusarvoa.

Se on sama kuin saisi turpaansa somalilta ja tämän seurauksena tekisi johtopäätöksen, että kaikki somalit hakkaavat kaduilla. Jos objektiivinen tutkimus (esimerkiksi Hesarin jutussa ollut kliininen tutkimus) ja subjektiivinen kokemus (Herlinin blogi) ovat ristiriidassa, objektiivinen tutkimus on todennäköisemmin totta.

Herlin on siis todennäköisesti väärässä ja hän tekee loogisen virheen. Hän väittää omakohtaisen subjektiivisen kokemuksensa voimalla, että tieteellinen tutkimus ei pidä paikkaansa. Samalla logiikalla suhteellisuusteoria ei pidä paikkaansa, koska minä ainakaan en ole havainnut ajan hidastuvan massiivisten objektien läheisyydessä.

Huumekeskustelussa ei pidä missään tapauksessa lähteä väittämään omakohtaisilla fiiliksillä, koska tunnelatautuneisuus ja subjektiivisuus ovat erittäin suuri este järkevälle huumepolitiikalle. Omakohtaisten fiiliksien sijasta tulisi keskittyä objektiiviseen, kvantifioitavaan ja tieteelliseen informaatioon. Siitä ei voi olla eri mieltä - tai voi, mutta jos on, se pitää myös todistaa, eikä todisteeksi riitä, että on joskus ehkä kokenut jotain, jonka ehkä voi selittää jollain tavalla liittyvän johonkin toiseen asiaan, jos siltä tuntuu.

Järkeä, ei tunnetta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yksikin tapaus riittää todistamaan että seuraukset voivat olla kohtalokkaat.
Keronen on väärässä ja tekee loogisen virheen kääntämällä päättelyn nurinkurin.

Juha Korhonen

Entinen työkaverini oli nuorena todistamassa onnettomuudekseen tapausta, missä pieni tyttö kaatui polkupyörällä kuorma-auton alle ja kuoli välittömästi.

Sinun logiikallasi, Margareta, polkupyörät tulee tämän yksittäistapauksen perusteella kieltää yleisvaarallisina laitteina kokonaan.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Jos 99,99% kissoista on häntä, mutta 0,01% ei ole, voidaan silti sanoa, että kissoilla on häntä. Yksi tapaus ei riitä, sillä muutoin yksi tapaus aurinkoallergiaa riittäisi todistamaan, että valon seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Poikkeuksesta ei voi johtaa pääsääntöä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #160

Niinhän yksi tapaus aurinkoallergia riittää todistamaan, että liiallinen auringonotto voi jollekin aiheuttaa allergia.
Siitä ei tietenkään voi tehdä johtopäätöstä, että aurinko aiheuttaisi kaikille tai edes useimmille allergia.
Suosittelen logiikan peruskurssia.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #162

Herlinin mukaan: "LSD sotkee pään, aiheuttaa hulluutta, tavallisia murhia sekä itsemurhia.

LSD:n vaarallisuutta ei voi liioitella. En ole lääkäri, mutta olen olen käyttänyt erilaisia tajunnansekoittajia, laillisia ja laittomia, lähes 40 vuotta. Yksilölle, sielulle tai itseydelle mikään ei ole minun silmissäni tehnyt yhtä pahaa jälkeä kuin LSD."

Tutkimuksien mukaan LSD ei ole tällainen aine kuin Herlin väittää. Tämä on fakta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #213

En ole perehtynyt alan tutkimuksiin.
Minusta Herlinin kirjoittamasta käy ilmi, että hän vetoaa omiin kokemeksiin, ei tieteellisiin tutkimuksiin.
Kyseessä olevassa norjalaisessa tutkimukseessa, tutkijat huomauttavat, että käytetyn aineiston pohjalta miistään syy-seuraus-yhteydestä ei olisi edes voinut tehdä johtopäätöksiä.
Kuten monien minua asiaan paremmin perehtyneiden henkilöiden kommenteista ja viitteistä tutkimuksiin käy ilmi, LSD:n käytöllä voi olla vahingolliset seuraukset, ja suositellaan käytettäväksi valvotuissa olosuhteissa.

Santeri Lintunen

Herrat Keronen ja Äijälä vois pitää logiikan poissa blogikommenteista, kun yritetään mustamaalata tiedettä!
Tosin Albert Hoffman veti LSD:tä 102-vuotiaaks, eikä tappanu ketään tai sekoillu muutenkaan. Vai tappoko?

Ruben Salonen

Ei se sovikaan narsisteille, joten jättäkööt käyttämättä.

Nina Laitinen

Hesarin juttuhan oli vaan raportti yhdestä tutkimuksesta, mikä ei suinkaan ole sama asia kuin se, ettei psykedeeleillä ole haittavaikutuksia.

Otsikko kieltämättä oli harhaanjohtava. Siinähän sanottiin, ettei psykedeeleillä ole yhteyttä mielenterveysongelmiin, vaikka tarkoitettiinkin, ettei psykedeeleillä ole yhteyttä LISÄÄNTYNEISIIN mielenterveysongelmiin.

Yksilötasolla joku voi siis seota, mutta psykedeelejä kokeilleiden keskuudesta ei sekopäitä löydy keskimäärin sen enempää, kuin muustakaan väestöstä.

On otettava myös huomioon, että psykedeelien on havaittu vähentävän stressiä ja ahdistusta, jotka aiheuttavat monia mielenterveysongelmia. Näin siis psykedeelit voivat joissain tapauksissa ehkäistä mielenterveysongelmia, vaikka jollakin ne saattaisivatkin sellaisen laukaista.

Nina Laitinen

“LSD is a psychedelic drug which occasionally causes psychotic behavior in people who have NOT taken it.”
― Timothy Leary

Jonas Hellgren

Siinä mielessä Niklas on oikeassa että LSD ei ole ihan harmitonta. Se on erittäin voimakasta, ja riskinä on se että joku saa sitä vahingossa tietämättään. Itse kokeilleena voin hyvin kuvitella millaiseen paniikkiin siitä saattaa joutua, ja jollekin se voi olla viimeinen pisara.
Kuten vanha ystävämme Väiski V. sanoi, kokemus on sen verran vahva, ettei kovin helposti lähde heti uudestaan käyttämään. Ehkä siksi se osittain auttaa viinastakin eroon pääsemään. On kiva olla välillä selvinpäinkin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Olen lukenut kahdenlaisesta selityksestä, miksi LSD voi auttaa alkoholismiin:

1) Hoidettavan turtunut mieli herkistyy pohtimaan, millaisia vaikutuksia hänen elämäntavoillaan on ollut itselleen ja lähipiirille.

2) Hoidettava saa syvän henkisen kokemuksen, jonka seurauksena tämän itsetunto paranee, eikä hän koe enää tarvetta täyttää viinalla sisäistä tyhjyyttään.

Jaakko Pyykkölä

"LSD sotkee pään, aiheuttaa hulluutta, tavallisia murhia sekä itsemurhia."

Montako "tavallista" murhaa LSD on aiheuttanut suomessa vaikkapa viimeisen kymmenen vuoden aikana? En muista yhtäkään ja tällaiset oikeudenkäynnit saisivat varmasti paljon huomiota ja kohuotsikoita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuten kerroin eilen illalla, olen vierestä seurannut kun LSD aiheutti vainoharhaisen akuutin psykoositilan. Tämä ei ole mikään tieteellinen todiste. En edes voi olla varma, että aine tosiaankin oli LSD.
Minulle kuitenkin riitti kokemus varoituksena, ettei ainetta kannata kokeilla. Se riitti myös perusteluksi varoittaa muitakin kokeilemasta.
Minulla on se käsitys, että psykoositilaan joutumisen kynnys on yleensä aika korkea, mutta kun sen kerran on ylittänyt, syystä tai toisesta, tämä portti aukeaa helpommin seuraavalla kerralla.
Psykoosin voi johtaa paitsi psyykkiset rasitteet kuten stressi tai trauma myös esim. aineenvaihduntahäiriö, tulehdus ym.
Unen puute, pitkä yhtäjaksoinen valvominen voi myös johtaa psykoositilaan. Varmaan on myös muita kemiallisia yhdisteitä, jolla voidaan aiheuttaa tällaista harhaista aivotoiminnallista häiriötilaa.
Ilman LSD:tä voi sentään kokea erinäisiä luovan innoituksen, ykseydentunteen, valaistumisen kokemuksen, näkemyksellisyyden ja hullaantumisen tiloja.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Olen nähnyt monia kertoja ihmisten tappelevan ja räyhäävän humalassa. Pitäisikö tämän riittää varoituksena sille, että alkoholia ei tulisi kenenkään kokeilla?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ehkä. Itse vastaat omista tekemisistä, mikä minä olen sinua neuvomaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #100

No onko sinulle riittänyt varoituksena näkemäsi känniörvellys siten, ettet koske alkoholiin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #101

Olen saanut pätevän alkoholikasvatuksen ennen kuin olen yhtään känniörvellystä nähnytkään. Korkeintaan jonkun puliukon jossan puistossa.
Sitäpaitsi alkoholia voi käyttää kohtuullisesti ilman riskiä joutua psykoosiin. Aineet eivät ole rinnastettavissa. Kuten ei myös meskaliini ja LSD.
Epäilemättä alkoholi aiheuttaa huomattavasti ennemmän vahinkoa kuin LSD.
Jos siitä on apua vieroitusterapiassa, minulla ei ole siihen mitään huomauttamista. Mutta siinä tapauksessa on varmistettava, ettei sitä valuu katukauppaan lapsille kokeiltavaksi.

Mika Lehtinen Vastaus kommenttiin #104

"Sitäpaitsi alkoholia voi käyttää kohtuullisesti ilman riskiä joutua psykoosiin."
Aivankuten vahvoja psykedeelejä: kyllä voi. Olennaista on siis se, mitä käyttäjä hakee muuttuvilla tajunnantiloilla, eli miten ja miksi hän niitä käyttää.
Laittomuuden haitapuolena on tutkimustyön ja käyttökulttuurin kehittymättömyys, aihe pysyy tabuna, ristiriitaisen subjektiivisena.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Eipä ole juhlapsykoosin voittanutta olotilaa !

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten siihen juhlaan pääsee osalliseksi?
Olisiko kärpässieni jotain? mist voi tietää sopivan annoksen?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Herlin:

Mihin tapaan olisit itse otsikoinut uutisen?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Keskustelu kulkee jo omaa rataansa, mutta kun suoraan kysytään, niin vastaan suoraan. Kymmenessä sekunnissa muotoilin "Tutkimus kiistää psykedeelisten huumeiden yhteyden mielenterveysongelmiin". Otsikoinnista sen verran, että sekä HS:n nettiotsikko että oma ehdotukseni ovat printtilehteen liian pitkiä. Lisäksi jutulle annettava tila (1 vai 7 palstaa?) vaikuttaa asiaan. Itse asiassa, olisin luultavasti jättänyt julkaisematta. Mun tavalla tehtynä, silloin kuin muinoin noissa hommissa olin, olisi syntynyt jotakin tällaista: "Norjalaiset turskapäissään: LSD TERVEELLISTÄ". Otsikko,asenne,kuvitus jutun koko jne. ovat paljon ratkaisevampia kuin lukija arvaakaan. Minuakin jekutetaan näillä taikatempuilla vieläkin, vaikka olen muka asioista jotakin tietävä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hesari: "Tutkimus: Psykedeelisillä aineilla ei yhteyttä mielenterveys­ongelmiin"

Herlin: " "Tutkimus kiistää psykedeelisten huumeiden yhteyden mielenterveysongelmiin"

Ei noissa näy kovin suurta eroa olevan.

Entä "Tutkimus kyseenalaistaa psykedeelisten huumeiden yhteyden mielenterveysongelmiin"? Ehkä vielä aavistuksen vähemmän kantaaottava / vihjaava.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Katoin Hesarin nettijuttua; se oli harhaanjohtava. Niklas, sinun ehdottamasi otsikko on huomattavasti parempi, vaikka siitäkin voi tehdä vääriä tulkintoja.(Aina joku tekee)
Koko tutkimus ei ole mitenkään mullistava. Jo lähtökohdista voi odottaa, ettei korrelaatiota eli viitteitä yhteyteen ole aineistossa nähtävissä.
Joten ei olisi ollut minkään oleellisen tiedon pimittämistä jättää julkaisematta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

“Likewise LSD (Lysergic acid diethylamide) was never approved for marketing in the U.S.”

LSD Dangers :

http://www.thegooddrugsguide.com/lsd/dangers.htm

Short-term risks - long-term consequences - however, LSD does produce tolerance, so some users who take the drug repeatedly must take higher doses to achieve the same effects. This is very dangerous given the unpredictability of the drug. Cross tolerance between LSD and other hallucinogens has been reported :

http://brown.edu/Student_Services/Health_Services/...

“CHROMOSOME DAMAGE. One of the major concerns about LSD stems from a 1967 paper by Cohen et al. (29) that suggested that LSD damages chromosomes. Cells with damaged chromosomes are potentially dangerous to their bearer, because they may establish cancerous cell lines, and are dangerous to unborn children, because chromosomes carry the genetic message across generations.”:

http://www.erowid.org/chemicals/lsd/lsd_writings4....

THE HARMFUL EFFECTS OF LSD :

http://www.drugfreeworld.org/drugfacts/lsd/the-har...

Police warn over 'crudely produced' LSD-style drugs after teenager :

The 19-year-old died at a flat in Witham, Essex after taking some of the 'crudely-produced' drugs from the LSD family, known as 2CE :

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2315683/Po...

“LSD is a hallucinogen that can change the way a person feels, thinks and experiences the world.

While it’s not considered an addictive drug by most experts, as people who use LSD tend to stop using the drug on their own without the help of outsiders and without developing a compulsive need to use the drug no matter the consequences, it is still considered a remarkably dangerous drug that can do long-term damage to the people who take it.”

http://www.newportacademy.com/teen-drug-abuse/lsd/

List of Dangerous & Potentially Unsafe Combinations :

http://www.bluelight.ru/vb/threads/648356-List-of-...

LSD Mutates Into NBOMe - As the article in Erowid Extracts notes, “The unusually high potency makes overdoses more likely. Unfortunately, the risks of 25I (and perhaps other NBOMes) at high doses seem to include delirious, dangerous behavior (with some accidents resulting in death), as well as the possibility of death from direct pharmacological effects. Medically dangerous doses may be as low as 3-5 mg.” :

http://addiction-dirkh.blogspot.fi/2013/08/lsd-mut...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Short-term risks - long-term consequences - however, LSD does produce tolerance, so some users who take the drug repeatedly must take higher doses to achieve the same effects. This is very dangerous given the unpredictability of the drug. Cross tolerance between LSD and other hallucinogens has been reported :

Näin varmasti on. Toisaalta, jos valtio kontrolloisi ainetta, annostukset olisivat standardoidumpia kuten alkoholinkin kanssa. Ei sillä, että olisin LSD:n vapauttamisen kannalla. Olen sen kannalla, että aineen mahdollisuuksia kontrolloidussa terapiassa tulisi tutkia.

“CHROMOSOME DAMAGE. One of the major concerns about LSD stems from a 1967 paper by Cohen et al. (29) that suggested that LSD damages chromosomes. Cells with damaged chromosomes are potentially dangerous to their bearer, because they may establish cancerous cell lines, and are dangerous to unborn children, because chromosomes carry the genetic message across generations.”:

"A 2008 medical review concluded, "The available data suggest that pure LSD does not cause chromosomal abnormalities, spontaneous abortions, or congenital malformations."

Gerald G. Briggs,Roger K. Freeman,Sumner J. Yaffe (2008). Drugs in pregnancy and lactation. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-7876-3.

Police warn over 'crudely produced' LSD-style drugs after teenager :

The 19-year-old died at a flat in Witham, Essex after taking some of the 'crudely-produced' drugs from the LSD family, known as 2CE :

Jälleen kerran, tämä johtuu siitä, että aine on laiton ja hankkiminen tapahtuu rikollisilta. Valtion kontrolloimana ongelma vähenisi.

“LSD is a hallucinogen that can change the way a person feels, thinks and experiences the world.

While it’s not considered an addictive drug by most experts, as people who use LSD tend to stop using the drug on their own without the help of outsiders and without developing a compulsive need to use the drug no matter the consequences, it is still considered a remarkably dangerous drug that can do long-term damage to the people who take it.”

http://www.newportacademy.com/teen-drug-abuse/lsd/

Tätä ei valitettavasti voida hyväksyä tieteellisenä lähteenä. Tarvitaan tilastollista dataa.

LSD Mutates Into NBOMe - As the article in Erowid Extracts notes, “The unusually high potency makes overdoses more likely. Unfortunately, the risks of 25I (and perhaps other NBOMes) at high doses seem to include delirious, dangerous behavior (with some accidents resulting in death), as well as the possibility of death from direct pharmacological effects. Medically dangerous doses may be as low as 3-5 mg.” :

"There have been no documented human deaths from an LSD overdose. It is physiologically well tolerated and there is no evidence for long-lasting physiological effects on the brain or other parts of the human organism.
LSD may temporarily impair the ability to make sensible judgments and understand common dangers, thus making the user more susceptible to accidents and personal injury. It may cause temporary confusion, difficulty with abstract thinking, or signs of impaired memory and attention span."

Passie, Torsten; Halpern, John H.; Stichtenoth, Dirk O.; Emrich, Hinderk M.; Hintzen, Annelie (11 November 2008). "The Pharmacology of Lysergic Acid Diethylamide: A Review". CNS Neuroscience & Therapeutics 14 (4): 295–314. doi:10.1111/j.1755-5949.2008.00059.x. PMID 19040555.

"The Pharmacology of Lysergic Acid Diethylamide: A Review" (PDF). Retrieved 2012-06-20.

LSD AND ORGANIC BRAIN IMPAIRMENT S Cohen, AE Edwards - Drug dependence, 1969

Kysynkin lopuksi sinulta, kristityltä: Jos Jeesus olisi täällä, kehottaisiko hän lainsäätäjiä kieltämään päihteitä laeilla, vaiko kansalaisia seuraamaan omatuntonsa ääntä ja Jumalan tahtoa?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

sekä että: "anna pirulle pikkusormi, niin se vie pian koko ihmisen"...

Omatuntomme on joskus "poltinraudalla" merkitty - eikä siten aina soimaa väärintekemisiämme - joten ei muuta auta kuin seurata Jumalan tahtoa Hänen Poikansa Jeesuksen Kristuksen jalanjäljissä ja Pyhässä Hengessä. Vapahdusta ja rauhaa emme löydä edes yhdestäkään "health products". Raamatusta löytyy paljon osviittoja - vaikkei se mikään terveytemme kliininen reseptikirja olekaan...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #125

On se vaan sellainen kirja, että ainoastaan psykedeelien vaikutuksen alaisena on päissään sitä kirjoitettu !

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Ihmetyttää muutenkin se, että sitä mukaa kun alkoholia kohtaan asenteet ovat muuttuneet kielteisimmiksi, niin huumeita kohtaan ne ovat muuttuneet sallivimmiksi. Näinhän on ollut kannabiksenkin kohdalla.

Tuonkin Suomen yleisimmän huumeen laillistamisesta on jaksettu vääntää. Sen laillistamisella tehtäisiin karhunpalvelus, jossa kovien aineiden pariin siirtymisen käyttökynnys vain entisestään madaltuisi. Huono signaali! Ja meillähän puhutaan kannabiksesta, kun se ei käy korvaan niin kuin jos puhuttaisiin hampusta, marista tms.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Moro Kai! Tuohon heittämäsi hamppukoukkuun - tai pitäisikö sanoa köyteen - en enää tartu.
Kohta on pimeää, taidan ottaa taskulampun ja mennä rannoille kattoon kömpiikö ravut koloistaan. Mikä olisi hyvä syötti? Särkikö?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Koukkuihin tarttumattomana voin sanoa kuitenkin, että särki käyp siihen hyvin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #132

Taisin vain syöttää pajunköyttä. Rapuj ei näkyny. Mut huomenna vois mennä niit särkii onkiin. Kuhan löytäis matoi.

Jorma Melander

"Tuonkin Suomen yleisimmän huumeen laillistamisesta on jaksettu vääntää."

=> Suomen yleisin huume on alkoholi.

"Sen laillistamisella tehtäisiin karhunpalvelus, jossa kovien aineiden pariin siirtymisen käyttökynnys vain entisestään madaltuisi."

=> Päinvastoin. Kotikasvatuksen salliminen ja/tai kontrolloitu jakelu Alkoissa tulee nimenomaan irrottamaan kannabiksen siitä infrastuktuurista jonka kautta muita huumeita levitetään.

"Ja meillähän puhutaan kannabiksesta, kun se ei käy korvaan niin kuin jos puhuttaisiin hampusta, marista tms."

=> Hamppu -nimistä kuitu- ja öljykasvia viljeltiin suomessakin vielä 1940-luvulla eikä nimitys silloin särähtänyt kenenkään korvaan. Kannabisuutetta myytiin Suomenkin apteekeissa vielä 60-luvun alussa.

Meksikolaista marijuana-nimitystä alettiin käyttämään USA:ssa 1930-luvulta lähtien pelottelukampanjoinnissa nimenomaan sen takia että se kuulosti vieraammalta ja demonisemmalta kuin "hemp" tai "cannabis".

Yle Teemalta tulee 11.9. Docventures-sarjaan liittyen Ron Mannin dokumentti "Grass" joka valottaa hienosti tätä kannabiksen asteittaisen demonisoinnin historiaa.

http://areena.yle.fi/tv/1766134

...filmi löytyy myös Youtubelta (ilman suomenkielisiä tekstityksiä):

http://www.youtube.com/watch?v=EpDKfj7X8A0

Kyseinen dokumentti tehtiin vuosituhannen vaihteessa. Sen jälkeen USA:ssa onkin tapahtunut paljon tämän asian tiimoilta. Jo kaksikymmentä osavaltiota on laillistanut lääkekannabiksen ja pari osavaltiota myös viihdekäytön. Liittovaltio on ollut pitkään jyrkästi kannabista vastaan, mutta viime viikolla oikeusministeriö antoi ensi kertaa sellaisen signaalin että lakeja tullaan muuttamaan myös liittovaltiotasolla.

http://www.tusky.fi/uutiset/555-usan-liittovaltio-...

Kannabis on vähemmän haitallinen huume kuin alkoholi ja se tullaan laillistamaan myös Suomessa. Tämän myöntää nykyään jopa Ritva Santavuori.

Psykedeelit ovat enemmänkin sakramentteja kuin huumeita. Tämä tekee niistä vielä pelottavampia ja vastustus niiden laillistamiselle tulee olemaan voimakasta vielä pitkään kannabiksen laillistamisen jälkeen.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

LSD ja skitsofrenia:

http://en.wikipedia.org/wiki/LSD_and_schizophrenia

“Wayne Hall, University of Queensland, St Lucia, Australia Approved: 03 huhtikuu 2013 Ref Report: 03 huhti 2013

The paper is concise and well written and I have no major criticisms of the content of the article. The authors have appropriately analysed the best available data on the question that they address namely, what is the estimated life time use of various psychedelic drugs among US adults. They report analyses of a large representative US household survey data on lifetime experience with various psychedelic drugs. My issue is more with what the paper does not say.

What’s missing from the paper is any indication of why the authors’ question is worth posing:

1. Why do lifetime rates of psychedelic drug use among US adults matter?

2. Why did they only report lifetime use? Lifetime or ever use can overstate rates of use in the population. I would bet that most psychedelic use is very limited e.g. once or twice during late adolescence and early adulthood. This isn't clear from the lifetime data presented. Some data on frequency of use would make it clearer if most psychedelic use is in fact limited and experimental rather than more persistent as occurs with cannabis and MDMA.

3. Were any data collected on adverse events or experiences? If so, this could be briefly reported.

4. It would be useful to provide a bit more data on the characteristic of psychedelic drug users other than their age and sex. How are they characterised by SES, education, geographic areas of residence and experience with other illicit drugs e.g. cannabis, MDMA and stimulants?

5. What if anything follows from the findings? Should we be concerned about this use or should we regard psychedelic drug use as being of much lower public health concern than the use of other illicit drugs such as cannabis, amphetamine type stimulants, cocaine and opioids? “

http://f1000research.com/articles/2-98/v1

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kumpi on Jeesuksen silmissä suurempi synti: humaltua känniin alkoholista vai päihtyä LSD:stä?

Eikö synti ole yhtä suuri? Vai ovatko molemmat edes syntejä?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

ovat syntejä, kumpikin (en ole biologi, en lääketieteilijä - "ylivesikin" voi olla kuolemaksi) - kummiskin.

synti = > merkitsee monilla eri tavoin eroa Jumalasta, Jumalan yhteydestä, erehdystä, tieltä eksymistä, ”harhaanosumista”, Jumalan tahtoa vastaan rikkomista , Jumalan lakien, säännösten ja ohjeiden sivuuttamista, väistämistä, vastaan sotimista, väärämielisyyttä, väärähenkisyyttä, ”kompastumista”, pahan tietoista tai tiedotonta tekoa, tottelemattomuutta, kurittomuutta, jne. (Jumalan tahto, käskyt, neuvot, jne. ilmenevät Hänen Sanassaan, Raamatussa – eikä se ole yksin ihmisten kirjoittama!) .

Ei niin pientä syntiä, etteikö se erottaisi meitä Jumalasta. Siksi ei voi, on täysin tarpeetonta edes kysyä, "mikä on pienin, mikä on suurin synti?". Kaikki tässä yhteydessä olevat synnit ovat kuolemansyntejä, mikäli niitä ei saada anteeksi - saamalla Jumalalta armosta, lahjaksi uskoa Jeesukseen Kristukseen Vapahtajanamme ja Pelastajanamme, syntymällä siten uudeksi, Jeesuksen opetuslapseksi, Pyhässä Hengessä.

Luuk. 21:34 Mutta pitäkää vaari itsestänne, ettei teidän sydämiänne raskauta päihtymys ja juoppous eikä elatuksen murheet, niin että se päivä yllättää teidät äkkiarvaamatta.

Matt 18:6 Mutta joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #196

Mutta on tapauksia, joissa LSD:n käyttäjä on oivaltanut maailman jumalallisuuden ja sen myötä parantanut omia elämäntapojaan. Toisissa tapauksissa aine on saanut henkilön pohtimaan omaa elämäänsä ja parantamaan tapojaan. Esim. Helsingin Sanomien kyseistä uutista käsittelevissä kommenteissa oli tällainen koskettava tarina:

Antonio Handsome

"Itselläni on asiasta henkilökohtaista kokemusta, pari vuotta sitten tapahtunut kertaluontoinen kokeilu LSD:n kanssa turvallisessa ympäristössä (jossain kaukana) aiheutti puolen päivän tripin joka katkaisi vuosikausia jatkuneen, itsetuhoisen syrjäytymis- ja masennuskierteen. Olin aikaisemmin aivan pohjalla. Nykyään minulla on terveehköt elämäntavat ja opiskelen korkeakoulussa. Armeija on käyty, naisiakin on ollut, ei tosin sitä oikeaa! Olen muutamia vuosia jäljessä, mutta aina se tilastoksi päätymisen voittaa.

Jos kokemusta aineesta pitäisi jotenkin luonnehtia, niin kuvailisin sitä jonkinlaiseksi boottilevykkeeksi tai vikasietotilaksi aivoille. Koko elämys oli kaunis ja luonnollinen, siltikin äärettömän psykedeelinen ja paikoin niinsanotusti kuumottava. Auttoi hahmottamaan mikä elämässä onkaan oikeasti tärkeää: perhe, ystävät, terveys ja onnellisuus. Käsittelin ikäviä asioita ja omia virheitäni mikä auttoi ahdistukseen. Pystyin samaistumaan muihin ihmisiin ja tunnen saavuttaneeni uudenlaisen empatiakyvyn tason. Luovuus ja itsensä toteuttaminen korostui. Kokemus kehitti tieteen ja taiteen hahmottamista, olin lukenut fysiikan kirjallisuutta ja kuunnellut klassista musiikkia vaikutuksen alaisena. Ajantaju vääristyi kaikkein eniten: ihmisten kasvot, oikeat ja kuvissa, nuorenivat ja vanhenivat silmissä. Galaksit, vuoristot ja lopulta kaikki aines itse muuttui ajassa eteenpäin ja taaksepäin.

Aihe on kovin tabu, oman henkeni olen kuitenkin velkaa. Kiitos, lysergihapon dietyyliamidi. Äärimmäisen vahva aine jota tulee kohdella pelonsekaisella kunnioituksella."

Ehkä olisi mahdollista, että LSD-kokemus voisi saada ateistinkin avautumaan mahdollisuudelle Jumalan olemassaolosta. Tiedän erään tapauksen, jossa Brasiliassa kasvavasta ayuahuasca-liaanista uutettu aine sai aikaan hänessä hengellisen kokemuksen, joka johti myöhemmin kristityksi tulemiseen. Tietääkseni tämä mies on tänäkin päivänä onnellinen kristitty, joka ennen psykedeelistä kokemustaa oli itsemurhan partaalla. Tuo aine avasi hänen sydämensä hengellisyydelle ja jonkin ajan kuluttua hän löysi kotinsa Jeesuksesta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #199

Pekka,

Kristukseen usko tulee:

Room 10:17 Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta. (evankeliumit)

Gal 3:2 Tämän vain tahdon saada teiltä tietää: lain teoistako saitte Hengen vai uskossa kuulemisesta? (lakihenkisyydestä, vai esim. psykedellisistä kokeiluista, esktaaseista, jne. ?)

- ei Raamatun lainkaan tekemisistä, muista teoista, nautinnoista - ei LSD:stäkään...

Aleksis Raitsin

Keskustelussa on tullut jo paljon hyviä huomioita, mutta haluaisin vielä painottaa anekdoottien ongelmallisuutta tieteellisten päätelmien tekemisessä.

Ongelmallista on mm. se, että katukaupassa liikkuvista aineista hyvin harvoin mikään on puhtaasti sitä, mitä väitetään. Juuri LSD:stä en tiedä, mutta esimerkiksi katukaupassa liikkuvaa MDMA:ta (=ekstaasi) on tutkittu ja todettu, että lähes koskaan kyse ei ole puhtaasta MDMA:sta, eikä ekstaasina kaupattavista tuotteista suurin osa sisällä yhtään varsinaista MDMA:ta. Tuskin LSD kovasti poikkeaa tästä. Niinpä on hankala päätellä mitään jostakin tietysti kemiallisesta yhdisteestä sen perusteella, että joku tuttu joskus veti jotain, jota joku kutsui joksikin, ja sitten tapahtui kauheita. Eikä todellakaan ole yhdentekevää, mikä aineen täsmällinen kemiallinen koostumus on. On olemassa sekä varsin harmittomia että äärimmäisen vaarallisia psykoaktiivisia aineita.

Voidaan todellakin päätellä, ettei katukaupassa liikkuvia aineita kannata käyttää, muttei missään nimessä sitä, että joku tietty kemiallinen yhdiste todella on hyvin vaarallinen, koska joku mömmö jossain aiheutti jotain ikävää.

Lisäksi puheet tieteellisen tutkimuksen uutisoinnin vastuuttomuudesta ovat aika kummallisia. Kyllä nyt piru vie ihmisten pitää tulla toimeen tosiasioiden ja niiden tavoittelun kanssa. Muutenkin taustalla häilyy juuri se asenne, joka on johtanut mm. päihdevalistuksen ja –politiikan kieroutumiseen: ei ihmisiin voi luottaa senkään verran, että tosiasioita voi kertoa, vaan he ovat ikään kuin taaperoikäisiä lapsia, joille pitää höpötellä joulupukista ja pelotella möröillä, koska he eivät selviä elämän totuuksista. Tämä on holhoava ja hyvin alentuva asenne, joka ei voi ikinä johtaa pitkällä tähtäimellä hyviin tuloksiin. Yhteiskunta ei voi perustua siihen, että aikuisia ihmisiä pidetään koko ajan kädestä.

On tietysti totta, että aina on ihmisiä, jotka tekevät hyvinkin typeriä asioita, mutta se vain pitää vapaassa yhteiskunnassa hyväksyä. Ja jos todella lähdetään siitä, että ihmiset ovat niin avuttomia, etteivät edes tosiasioita pysty hallitsemaan, voidaan yhtä hyvin lopettaa koko yhteiskuntaprojekti ja luovuttaa kokonaan; sitten emme edes ansaitse mitään muuta kuin idiootin kuoleman.

Nina Laitinen

Totta horiset. LSD:tä on melko vaikea valmistaa, joten sen tilalla saatetaan monesti myydä erilaisia psykedeelisiä tutkimuskemikaaleja, kuten vaikka bromoa.

Esimerkiksi eräs LSD:n syyksi laitettu kuolemantapaus osoittautui myöhemmin 5-meo-amt:stä johtuvaksi. Enemmän aiheesta täällä: https://www.erowid.org/chemicals/lsd/lsd_media2.shtml

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä yhteiskunta? Onko sitä?

Matti Mottonen

Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band:
http://www.youtube.com/watch?v=Y4CRTTr4UcE

Tuo on Paul McCartneyn vanha puheenvuoro LSD:stä tai oikeastaan median vastuusta.
Sittemmin hän on pitänyt asiansa enemmän yksityisenä ja tosin todennut huumeiden olleen paljon viattomampia tuohon aikaan.
Yksityisyyttä on rikkonut tieto poikansa huumekoukusta äidin kuoleman jälkeen.

Parast'aikaa tutkijat muuten etsivät apua LSD:stä alkoholismiin.

Matias Gerlich

Länsimaissa käännettä edusti Keith Richardsin saama lievääkin lievempi tuomia huumeiden käytöstä vuonna 1967. Jutun tuomari, elämää nähnyt brittiläinen sotaveteraani, olisi antanut lain mukaisen normaalin tuomion mutta kesken prosessin nuorisoliikettä mielistelleet vaikutusvaltaiset politiikot puuttuivat asiaan ja yleinen sallivuuden paine vaikutti lopulta tuomioon. Sen jälkeen viesti nuorisolle oli selvä ja esim. Britanniassa huumerikokset muutamassa vuodessa kymmenkertaistuivat. 1970-luvun alkuun verrattuna ne ovat nykyisin taas jälleen kymmenkertaistuneet.

Rinnan muiden vakaiden instituutioiden mädännyttämisen kanssa huumeiden käytön suhteen harjoitettu löysä välinpitämättömyys tai toisaalta jopa tietynlainen lievä ihannointi on omalta osaltaan muuttanut tilanteen. Hollannin äskeinen kokeilu (huumeiden vapaa käyttö) osoittautui epäonnistuneeksi mutta mitä ilmeisemmin suomalaiset toistanevat tämän typeryyden silmät selällään.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Uskottavuutesi hävitää täysin viimeisen virkkeen myötä. Kokeilu on edelleen käynnissä ja vakavaa ongelmakäyttöä esiintyy edelleen vähemmän kuin kieltolakivaltioissa. Turisteillemyymiskieltokaan ei selvinnyt kuin hiukan yli puoli vuotta (Jep, ainoa kaupunki jossa kiellosta käydään edelleen kädenvääntöä on Maastricht).

Käyttäjän JuhaniHoo kuva
Eero-Juhani Huttunen

Paracelsus, keskiajalla elänyt lääketieteilijä ja alkemisti ja mitäkaikkee, opetti periaatteen "annos tekee myrkyn". Mikä tahansa aine riittävässä määrässä on tappava. Vesi, makkara, purukumi, kannabis, heroiini, kukkakaali, you name it, it kills you. Tuli vain mieleen.

Jani Kaaro, joka sen happoartikkelin kirjoitti, on kyllä kolumniensa perusteella ihan järkevä kundi. Nyt hän vain raportoi norjalaistutkimuksen tulokset. Periaatteessa olisi pitänyt kaivaa joku kriittinen ääni, mutta kovin usein toimittaja ei oma-aloitteisesti rupea keksimään ongelmia, joista puhumaan hän keksisi sopivat ihmiset. Joittenkin mielestä tällainen on jopa tarkoitushakuista, eli keksitään ongelma ja sitten sille sopiva vaikutusvaltainen puhetorvi. Sen voi tehdä niinkin päin, että soittelee ympäriinsä ja kyselee, ootteko työ lukenu tämän, ja mittee mieltä työ ylleensäkkiin ootte. Mutta silleen jutun tekeminen vie aikaa paljon, joten jos tekijä on perillä kirjoittamistaan asioista, edellä mainittu konsti on ehkä nopeampi, kun siinä toimittaja osaa terävöittää kysymyksensäkin.

Se on se hankaluus tuossa duunissa, pitäisi keksiä sopiva kyseenalaistaja, yleensä nettiaikana se on se iltapäivän nopea truuttaus, jossa joku Itä-Suomen yliopiston nero tyrmää aamupäivällä julkaistun uutisen väitteen.

Tämän kyseisen jutun ongelma on siinä, että, jos sanon rehellisesti, minä en edes tiedä, miltä huumeet edes näyttävät. En tiedä, miten esimerkiksi amfetamiinia käytetään. En tiedä, mitkä ovat synteettisiä huumeita, mitkä eivät. En tiedä, mikä on "psykedeelinen aine". (Kuulin kyllä jokin aika sitten, että synteettinen kannabis on nimeltään JHWH tai Jehova.)

Saattaa olla, että en ole ainoa, jolta koko huumevalistus on mennyt peruskoulussa ohi. Ne eivät koske minua, ajattelin silloin. Joten olisi tietenkin ollut omasta mielestäni paikallaan, että jutussa olisi jotenkin luokiteltu huumeita.

Minua haittaa nykyisin tämmöinen asia, että ei ole ollenkaan selvää, mitä on mielenterveys. Myös masennuksesta juuri luin Uudensuomen jutun, kun Oulun suunnalla joku aivan muun alan proffa sanoo, että masennus on työuupumista. Se voi olla sitä, mutta ei ole lainkaan selvää edes, mitä on masennus tai mikä siihen johtaa. Psykiatrien kannalta toisina aikoina aivan normaalit tunne-elämältään tasapainoiset ihmiset ovatkin "tärähtäneitä", toisena aikana taas psykiatri ei tunnista suomalaista kusipäätä. Lehdistössä menevät jatkuvasti sekaisin käsitteet psykologia, psykiatria ja psykoterapia.

Tämänkin sekaannuksen takia norjalaistutkimus ja siitä kertova uutinen kärsivät uskottavuudessa.

Meillä varmaan kannabis laillistetaan jossain kohtaa, mikä tarkoittaa koko alan uudelleenjärjestäytymistä, kun harvat kovapalkkaiset tekijät joutuvat tottumaan rajuun hintojen laskuun. Välillä suren syöpäpotilaita, kun niille tekis mieli järkätä blossia helpottamaan kipuja, mutta sääliksi käy ne päivittäiskäyttäjät, jotka selvästi kärsivät masentuneisuudesta ja niin äkillisistä mielialavaihteluista, että alan ihminen ehkä puhuisi rajatilasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei se Hesarin juttu ollut pelkkä tutkimuksen raportointi. Kirjoittajan tulkinta siitä oli väärä. Jonkun kommentissa oli siteerattu englanninkielellä ote tutkimusselosteesta; sellaista johtopäätöstä kuin otsikosta saa käsityksen, ei tee edes norjalaistutkijat itse.

Käyttäjän JuhaniHoo kuva
Eero-Juhani Huttunen

Voi aivan hyvin olla, että raportointi Hesarissa antoi virheellisen kuvan norjalaisten tutkimuksesta. Mutta silti se oli referaatti, silti Kaaro vain kertoi tutkimuksesta. On toinen kysymys, kuinka hyvin ja onnistuneesti hän sen teki. Myönnän, etten ole lukenut sitä norjalaisten paperia ollenkaan, jotta voisin ottaa kantaa, oliko Kaaron tulkinta asiasta onnistunut vai ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #184

Tässä ketjussa oli englanninkielinen sitaatti tutkimuksesta. siinä on olennainen pointti.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Uusia huumeita - SR9009 - tarvitseeko meidän enää niin liikkuakaan:

New drug mimics the beneficial effects of exercise :

http://www.gizmag.com/scripps-drug-sr9009-exercise...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Oh, about my trip, went to the time about some 3-4-5 billion yrs back and came back, very nice TRIP !

Belly button massage, you see...

And if you believe this, you believe anythIng...

About nice trips...

Pelureille, ei pelkureille:

Gun Store

'Yo, Osama, play the jihad on your own time, what d you want ?'

Andy, get him out of here now!

Dorri

Go, wait in the car.

Farhad

You are ignorant man!

Gun store owner

I'm ignorant. You're liberating my country, and I'm flying seven four sevens into your mud huts and incinerating my friends. Get the fuck out of my store!

The DEAL:

"Oh, we got a lot of things that
fit. We got long colts, short colts,
ball heads, flat-nose, hollow points,
wad cutters and a dozen more that
all fit in the same size hole, JUST
DEPENDS HOW BIG (MUCH) A "BANG" YOU CAN
HANDLE"

http://www.youtube.com/watch?v=JhSxkwKgVTo

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kyllä täytyy myöntää, että tää on tietämättömin ja asenteellisin kirjoittamasi kirjoitus, mutta on totta, että jotkut saavat suunnattomia kärsimyksiä muunmuassa LSDstä, mutta se on vain niin, että jos ei pärjää, niin ei pärjää ja on luonnon laki, että toiset kuolee nälkään ja toiset ei.

Ja, taidan lentää länteen ja keski-eurooppan ja sen jälkeen Pietariin ja silloin tiedän kysyä, mitä nämä... puhuu.

Ei ole mikään rikos kuunnella henkilöä, joka tietää, mitä ihmiset puhuvat, sen sijaan on rikos on salakuunnella, mutta se ei ole minun ongelma.

Ja että Liikkanenkin.. otan osaa suruusi.

Huh huh. Samantien voisitte äänestää totalitaristeja...

...säälittävää.

Ja nyt lähden Mantskun Alepaan ostamaan a Pack of röökii, mutta käykää osoitteessa, siellä kysytään onko yli 18: Tupakkatuotteet piilossa...

www.ourchoice.fi

Jorma Melander

Aikamoinen hyökkäys vapaata tiedonvälitystä ja avointa keskustelua vastaan. Mitä voitetaan sillä että tällaisista asioista vaietaan?
Halukkaat löytävät nuo tiedot Internetistä joka tapauksessa. Yhden toimittajan tekemä yksittäistä artikkelia koskeva sensuuripäätös ei pelasta ketään.

Neuvostoliitossa tiedemiesten piti aina varmistaa että heidän tekemänsä tutkimus tuki proletariaatin diktatuuria. Periaatetasolla kyse oli hyvinkin samanlaisesta toimintaperiaatteesta kuin se että huumeita koskevilta artikkeleilta ja tutkimuksilta edellytetään aina automaattisesti tuomitsevaa sävyä, hegemoniaa tukevia tutkimustuloksia ja paheksuvaa otsikointia.

Suomalaisen "huumevalistuksen" suuri ongelma kautta aikojen on ollut se että se on perustunut tekaistuihin ja liioiteltuihin kauhukuviin sekä kärjistettyihin anekdootteihin. Nuoret ovat fiksuja ja näkevät valheellisen valistuksen läpi. Asiasta valehtelu ja hyssyttely pikemminkin saa nuoret kiinnostumaan huumeista. "Tässähän täytyy olla jotain jujua" - näin muistan itse ajatelleeni murrosikäisenä. Kun nuori saa valistajat kerran kiinni valheesta, hän ei enää usko niitäkään varoituksia jotka kenties ovat totta.

Aikoinaan seksivalistus perustui siihen että nuoria vain kiellettiin harjoittamasta esiaviollista seksiä. Luotettiin siihen että nuoret tottelevat koska synnin rangaistuksena on Helvetti. Nykyään ymmärretään että seksistä on hyvä kertoa nuorelle totuudenmukaisesti ja varmuuden vuoksi vielä jakaa kondomejakin koska nuoret kuitenkin harjoittavat seksiä - halusimme tai emme. Sama koskee myös huumeita. Pian suurin osa teini-ikäisistä on ainakin kokeillut kannabista ja osa tulee kokeilemaan myös taikasieniä tai LSD:tä. Olisi paljon parempi jos nuorille kerrottaisiin "ei kannata käyttää, mutta jos käytät niin huomioi nämä ja nämä asiat". Sen sijaan edelleen varoitetaan vain että "ensimmäinen huumesätkä on portti heroiiniriippuvuuteen" ja "jos syöt LSD:tä niin kuorit itsesi veitsellä kuin appelsiinin".

Taikasieniä ja LSD:tä aikoinani useamman kerran kokeilleena tiedän että kyseiset aineet eivät missään tapauksessa sovellu "bailuhuumeeksi" sellaiseen holtittomaan käyttöön mikä on tyypillistä suomalaisille alkoholin käyttäjille. Tällainen käyttötapa on omiaan varmistamaan huonon kokemuksen. Holtittomat kokeilijat, alkoholistit ja sekakäyttäjät todennäköisimmin säikähtävätkin aineen vaikutuksia ja oppivat yhdestä kerrasta pysyttelemään siitä erossa. Hyvä niin. Kuitenkin fiksut aikuiset voivat käyttää näitä aineita myös vastuullisesti ja harkiten.

Asiaan perehtyneet tietävät mitä tarkoittaa käsitepari "set" ja "setting". Näiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Psykedeelit avaavat aisteja tavalla jota on lähes mahdoton ymmärtää jos ei ole niitä koskaan kokeillut. Kaikki signaalit vahvistuvat ja kertautuvat aivoissa - tämä koskee sekä positiivisia että negatiivisia signaaleja. Psykedeelisten aineiden vaikutuksen alaisena olevan puheet ja käytös saattavat muistuttaa huomattavasti psykoosipotilaan käytöstä - tästä johtuu myös puheet "akuutista psykoosista". Kyse on kuitenkin väliaikaisesta tilasta joka väistyy muutamassa tunnissa - "matkalle jääminen" on urbaani legenda. Ulkopuolisesta tilanne voi näyttää pelottavalta. Tosin itse pidän pelottavampana kolmen promillen humalassa riehuvia väkivaltaisia idiootteja.

Lähestulkoon pahin mahdollinen set ja setting on tilanne, jossa käyttäjä oleilee esimerkiksi meluisassa humalaisia täynnä olevassa ravintolassa ja stressaa samaan aikaan jäävänsä kiinni poliisille. Sen sijaan jos käyttö tapahtuu esimerkiksi kesäisen järven rannalla, metsäretkellä tai rauhallisissa kotioloissa hyvää musiikkia kuunnellen sellaisen tutun henkilön seurassa johon luotat ja joka ei tuomitse sinua, kokemus on mitä suurimmalla todennäköisyydellä järisyttävän ekstaattinen ja mahdollisesti yksi elämän merkittävimmistä kokemuksista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kts. yllä 181.
Mikä ero on väliakaisella akuutilla psykoosilla ja LSD:n aiheuttamalla vainoharhaisella väliaikaisella aivotoiminnan häiriötilalla?

Jorma Melander

Ulkoisesti ei välttämättä mitään eroa. Tulee muistaa että psykoosi ei välttämättä tarkoita vainoharhaista tilaa vaan lääketiedekin tunnistaa myös "positiivisia" psykoosioireita kuten uskonnollinen hurmostila (Jumala puhuu sinulle).

Ratkaiseva ero on siinä että LSD:tä tai sieniä tietoisesti ottanut henkilö tietää mistä on kysymys. Hän tietää että olotila on väliaikainen ja väistyy viimeistään muutaman tunnin odotuksella. Hänellä on myös mahdollisuus itsenäisesti tai matkanjohtajan avustuksella saada itsensä ulos vainoharhaisesta tilasta.

Oikean psykoosipotilaan tila on täysin henkilön itsensä kontrolloimattomissa eikä hän pysty mitenkään arvioimaan oman tilansa syitä, kestoa, vakavuutta tai sitä kuinka pian se päätyttyään mahdollisesti uusiutuu.

Jos LSD:tä annetaan henkilölle tämän tietämättä niin silloin ollaan lähempänä jälkimmäistä tilannetta. Moni niistäkin LSD-kauhutarinoista joissa on ylipäätään jotain perää saivat alkunsa MK Ultran tapaisista hämäristä ohjelmista missä USA:n hallituksen agentit testasivat LSD:tä ihmisillä näiden tietämättä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #188

Ei LSD-psykoosissakaan henkilö välttämättä tajua että vainoharhat ovat vain harhoja.
Normaalissa psykoosissa henkilö saattaa olla tietoinen, että kokee harhoja, mutta menepä kertoon lääkärille, että on psykoosissa, voi olla vaikeata päästä hoitoon. Oppikirjassa kun kerrotaan että psykoosissa ihmisellä ei ole sairaudentuntoa.
Jos taas psykottiseksi epäilty asiakas kieltää olevansa sairas, niin sehän on selvä todiste, että on psykoosissa.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #209

Oheinen mielestäni korkeatasoinen pikkuartikkeli avaa yhden erittäin arvokkaan näkökulman tähän psykoosikeskusteluun:

http://www.psychologytoday.com/blog/hide-and-seek/...

Kirjoittaja esittää että vaikka psykoosi(joka ilmenee deluusioina ja hallusinaatioina) voi olla epäspesifi merkki siitä että henkilö on bipolaarinen tai skitsofreeninen, se voi myös edustaa normaalin tietoisuuden jatkumolla toista ääripäätä.

Kirjoittajan mukaan muinaisista ajoista lähtien on esitetty ajatuksia että psykoosi tai "hulluus" ovat lähisukulaisia inspiraatiolle ja "ilmestyksille" (=revelation, erittäin vaikea monimerkityksinen sana kääntää). Kannattaa lukea koko artikkeli. Kuten wanha suomalainen sananlaskukin sanoo, nerouden ja hulluuden välinen raja on veteen piirretty viiva.

Ehdotankin tähän viitaten että itse asiassa voimakkaan psykedeelisen kokemuksen aikana nimenomaan liu'utaan tällä normaalitietoisuuden jatkumolla hetkellisesti kauas niistä koordinaateista millä henkilö normaalisti oleilee. Annosmäärä vaikuttaa siihen kuinka kauas koordinaatistossa mennään ja set + setting toimivat ohjausparametreina jotka vaikuttavat siihen kuinka käyttäjä tämän siirtymän kokee.

Täytyykin laittaa tuo artikkelin taustalla oleva kirja "The meaning of madness" tilaukseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #404

Kiitos vaan, mutta eihän noin vanhaan artikkeliin edes vastinette enää voi laittaa. Toi normaali tietoisuuden jatkumo ja koordinaatit ovt täyttä soopaa sanon suoralta kädeltä. Mutta sen voisi kyllä joku todistaakin mm. aivokuvantamisen avulla.
Sen olen tajunnut jo melkein puoli vuosisataa sitten että poppamiehet ja shamaanit menivät psykoosiin. Intiaanit luulisin käyttivät jotain huumeita, jotkut shamaanitkin ehkä, mutta mahdollisesti pelkän suggestio riitti, käyttäen Lapin noitien tavoin rumpua.
Tärkeätä matkan hallinnassa ja siinä palautumisessa oli ryhmän tuki. Hallittu psykkositilan saavuttamisen kyky oli erityislahjakkuus ja opittu taito.
Olen tavannut paljon erityislahjakkaita ihmisiä, joilla on annettu mainitsemasi diagnoosit. Sitä vaan ihmettelen, että edelleen käytetään melkein sataa vuotta vanhaa skitso-oirekokoelmaa, selvittämättä sitä nykytieteen keinoin.
Onhan sitäkin tutkittu, että mielisairaissa on "normaaleja" enemmän taiteellisesti lahjakkaita.Psykologi Pirkko Lahti joskus viittasi tällaiseen tutkimukseen kun esitti epärealistisen ajatuksen, että ns. mielenterveys-kuntoutujat voisi työllistyä taiteellisilla tuotoksillaan.
Kellokosken Prinsessa oli huippulahjakas tekstiilitaiteilija, aikaansa edellä. Mika Waltari ja Lauri Viita hoidettiin sairaalassa psykoosin takia. Vain muutamia mainitaakseni. Tutkijoitakin olen tuntenut.
Pidän nykypsykiatria uskomusterapiana, joka tuskin ketään parantaa.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #408

>>Pidän nykypsykiatria uskomusterapiana, joka tuskin ketään parantaa.

Allekirjoitan tämän.

Länsimainen lääketiede on hyvä leikkelemään ihmisiä ja syöttämään ihmisille pillereitä. Ensiksimainittu on joissakin tapauksissa ihan oikeaa hoitoa vaikka etenkin selkävaivaisia leikataan liiankin hanakasti. Siitä ei veitsen kanssa koskaan tule entisenlaista. Osteopatiaa pidetään vaihtoehtohoitona mutta moni on sieltä saanut avun vaikka lääkäri on sanonut että pakko leikata.

Pillerien popsinta ei hoida itse ongelmaa vaan pelkästään oireita. Useimmiten sivuvaikutukset on sitä luokkaa että ne nollaa "lääkkeestä" mahdollisesti tulevat positiiviset vaikutukset. Se mistä olen eniten järkyttynyt on sähköshokkien tulo takaisin psykiatrian hoitomuodoksi. Olen yhden tällaisen potilaan nähnyt ennen & jälkeen ja kyseessä oli sama ihminen mutta täysin eri persoona. Todella pelottavaa ja mielestäni paljon brutaalimpaa kuin vaikka LSD tai MDMA yhdistettynä terapiakeskusteluihin.

>>edelleen käytetään melkein sataa vuotta vanhaa skitso-oirekokoelmaa, selvittämättä sitä nykytieteen keinoin.

Psykiatria ja psykologia ovat tieteenä todellakin vielä lapsenkengissä. Psykiatriaa pidetään jotenkin "enemmän" tieteenä kun psykiatri voi määrätä lääkkeitä mutta psykologi vain lätisee. Oikeasti yhtä tyhjänpäiväisiä molemmat.

>>Intiaanit luulisin käyttivät jotain huumeita, jotkut shamaanitkin ehkä, mutta mahdollisesti pelkän suggestio riitti, käyttäen Lapin noitien tavoin rumpua.

Lapin ja Siperian shamaanien osalta on vahvaa näyttöä punakärpässienten käytöstä entheogeeninä. Viikinkien osalta kyseessä saattaa olla pelkkä myytti.

>> Hallittu psykkositilan saavuttamisen kyky oli erityislahjakkuus ja opittu taito.

Varmasti juuri näin.

>> Toi normaali tietoisuuden jatkumo ja koordinaatit ovt täyttä soopaa sanon suoralta kädeltä.

Eli uskotko siihen että psykoosi on on/off tila jossa joko ollaan tai ei olla - ilman välimuotoja? Eli ei voi olla pikkuisen psykoottinen mutta kuitenkin niin että menee vielä tämän yhteiskunnan normeilla väljästi ottaen terveestä?

Jos psykedeelistä kokemusta pidetään psykoosin väliaikaisena muotona (mitä en täysin allekirjoita) niin ainakin omat kokemukseni ovat sellaisia että kyse on nimenomaan aste-eroista. Pienellä annoksella aistisi ovat vain "säädetty" hieman herkemmälle mutta pystyt täysin huolehtimaan esimerkiksi arjen askareista. Joku mainitsi aiemmin puistokävelyn.

Toinen ääripää on se että isoilla annoksilla aistit antavat huomattavasti arkitietoisuudesta poikkeavaa infoa ja ajatukset lähtevät sellaisille poluille että olisi vaikea esittää edes puhelimessa selväpäistä henkilölle joka ei tiedä että olet vaikutuksen alaisena. Eli esimerkiksi hoitohenkilökunta voisi ymmärtämättömyyttään passittaa matkalla olijan suljetulle osastolle.

Pari vuotta sitten mediassa liikkui tarinaa yhdestä tällaisesta tapauksesta missä henkilö itse sanoi että hänet oli ruotsinlaivalla huumattu nimenomaan LSD:llä ja hänet pistettiin useammaksi kuukaudeksi suljetulle osastolle vaikka oireet lakkasivat ensimmäisen päivän jälkeen. Tosin sen verran lähdekritiikkiä että kyseessä on muutenkin lievästi sanottuna värikäs persoona jolla oli hyvin todennäköisesti rajoittunut henkinen stabiliteetti jo ennen aineiden käyttöä.

Psykoosihan määriteltiin tuossa artikkelissa deluusioina ja hallusinaatioina. Jotkut deluusiot voivat olla joillekin jopa hyödyllisiä, kuten uskonnolisen deluusion esimerkki josta mainitsin toisessa viestissä. Jollekin se voi olla suuri voimavara elämässä.

Luulen (mutuilua jälleen) että myös monella julkisuuden mediahenkilöllä saattaa olla hieman taipumusta deluusioihin - erityisesti suuruudenhulluuteen. Harva kestäisi ihan "normaalina" sellaisia paineita. En viitsi mainita mielessäni olevia tosi-tv sarjoja ääneen koska siitä voisi joku vaikka nostaa herjaussyytteen.

Aivot on siinä mielessä metka häkkyrä että mikään ei periaatteessa estä aivojen omistajaa materialisoimasta omalla toiminnallaan joitakin niistä asioista jotka ovat alun perin olleet "deluusioita". Eli juuri tuollainen taiteellinen luovuus ja miksei vaikkapa vanhan happopään Steve Jobsin iPhone ja iPad? Mistä tiedämme ettei Steve keksinyt noitakin "lapuissa" - siis "psykoosin" aikana?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #410

Monessa suhteessa olet oikeassa. En lukenut artikkelia.
Psykoosi on pitkälle on/off, se voi pamahtaa päälle yhtäkkiä ja samoin mennä hetkessä ohi. Rajatilojakin esintyy.
En tiedä onko sähköshokki pahempaa kuin kemiallinen lobotomia, pelottavalta se tuntuu. Ei kai sitä sentään käytetä ilman potilaan suostumusta? Kuten lääkkeet joissa saatta olla joillekin hyvinkin vaikeita sivuoireita ja varsinaisista vaikutuksistakin näyttö on heikko.
Aihe on erittäin kiintoisa, mutta en halua julkisesti keskustella siitä sen
enempää, ainakaan tässä yhteydessä.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #411

"En tiedä onko sähköshokki pahempaa kuin kemiallinen lobotomia, pelottavalta se tuntuu. Ei kai sitä sentään käytetä ilman potilaan suostumusta?"

Uskoisin että vaaditaan potilaan suostumus tai sitten omaisen jos on ihan vihanneksesta kyse. Sellaiseksi siitä joka tapauksessa tulee. Väittävät että nykyään sitä sähköä osataan antaa jotenkin paljon hienojakoisemmin kuin ennen mutta ei vakuuta minua.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #411

"Psykoosi on pitkälle on/off, se voi pamahtaa päälle yhtäkkiä ja samoin mennä hetkessä ohi."

Oikea psykoosi varmastikin toimii juuri noin eli potilas ei voi tietää milloin se iskee päälle kuin salama. Mutta tarkoitin enemmänkin psykoosin "asteita" ja sitä missä vaiheessa henkilö katsotaan psykoottiseksi. Eli voiko pamahtaa "hieman" psykoottiseksi vai onko sille joku muu diagnoosiluokitus?

Sanotaan nyt tyypillinen pienen happo- tai sieniannoksen aikaansaama kosminen virnistys mitä et saa naamalta pyyhittyä pois ja hieman erikoiset ajatukset. Onko se "lievä psykoosi" vai jotain muuta ?-)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #416

Diagnostiikasta sun kannattaa kysyä joltain psykiatrilta.
Ne ei tosin nykyisin kaikki edes erota onko potilas psykoosissa, niin kuin siihen aikaan kun neurologia ja psykiatria olivat yhteinen erikoistumisala.
Potilaan nykyinen tila saatetaan vilkaista entisistä papereista.
Borderline-luokitus on edelleen olemassa, ehkä. En tiedä.
Keksivät uusia luokituksia. Esim. masennusta voidaan määritellä psykoottiseksi, jos lääkärin mielestä potilaan tulevaisuuden näkymät ovat epärealistisen synkkiä. Vaikka se olisi vallitsevaa todellisuutta ja vaikka potilaalla ei minkäänlaisia muita harhoja olisi kuin totuuden tunnustaminen.

Varo liiaksi sekoilemasta kordinaatistossasi, saatat mennä pahempaan kuin lievään psykoosiin.
En tiedä onko kyseessä aste-eroista, mutta eri laatuisia psykooseja on, senkin perusteella miten vaikuttavat lähimmäisiin. Sellaisia jossa psykoottinen henkilö pärjää omin päin ja sellaisia jossa tarvitaan valvojaa, joka osaa suhtautua oikealla tavalla. Todellisuuteen palautumisessa palautteen saaminen on tärkeä.

En muuten ole opiskellut hymiökieltäkään.
Nyt saat etsiä jo tieteellisiin pohdintoihisi keskusteluapua muualta kuin minulta. En jouda kun on muutakin tekemistä.
Keskusteluun tosin, en vain usko, vaan tiedän, että se on tarpeellinen monissa yhteyksissä. Siitä voi olla apua psykoosissakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #410

Aivot on semmonen häkkyrä, ettei sen toiminta mihinkään nelikenttään mahdu.
Mutta ihan hyvin varmaan kelpaisi psykologian graduksi psykoositilojen sijoittaminen nelikenttäkordinaatistoon.
Psykiatrian puolella kelpaisi toki väitöskirjaksikin. Sillä voisi tulla kuuluisaksi!

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #412

Itse asiassa ajattelin koordinaatistoa moniulotteisemmaksi, en kaksi- tai edes kolmiulotteiseksi. Ei ne aivot sentään mikään helmitaulu ole ;-)

Ajattelin koordinaatiston käsitteellisenä abstraktiona, en sitä että siinä laskettaisiin jotain tajunnan imaginaarivektoreiden derivaattoja. Bostonin matriisi voi kieltämättä olla hieman kankea tajunnan mallintamisessa eikä Balanced Scorecardillakaan pitkälle pötkitä.

Huonokin malli on parempi kuin ei mallia lainkaan.
Jos ei muuta niin ainakin sen voi tieteellisesti falsifioida.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #413

Se falsifiointi voisi olla liian monimutkaisena vaikeata.
Huono malli voi viedä harhaan vaikka sadaksi vuodeksi!
Matriisi on ilman muuta liian kankea.
Balanced Scorecardista en ole kuullutkaan, mutta epäilyttävältä kuulosta.
Joku integraali ehkä soveltuisi luovan synteesin hahmottamiseen?
Ei ole minun alani, en ole neurologi.

Käyttäjän Pirjo-MargitJauhiainen kuva
Pirjo-Margit Jauhiainen

Asperiinikin on vaarallinen.

Ollessani 70-luvulla ruotsissa, niin pörräsimme vapaa-ajalla kaupungilla.
Kerran sitten vastaani tuli vähän vanhempi mies kuin minä (olin 16v.), niin hän tarjosi minulle kädestään jotain epämäärästä (oli niinkuin pumpulia, josta imi kiihkeästi hengitykseen) mömmöä - kieltäydyin tarjouksesta.
Kun poikani kasvoivat, niin kerroin heille usein tilanteen ja kehoitin miettimään mitä elämissään nauttivat.
Alkoholi ja tupakka (käyttävät) on vaarallista - ruokakin on vaarallista, kun ne ovat lisäaineilla höystetty.

Ehkäpä minulle astma puhkesi juuri lisäaineiden jouduttamana - vaikka äidilläni oli myös astma. Onhan todettu, että ihmiset ovat nykysin sairaanpia, kuin ennen lisäaineita.
Niin ja kun joudun käyttämään astmalääkkeitä, niin niistä ihoni on ohentunut ja on arka. Myös luut haurastuu corticonilääkkeiden vaikutuksesta.
Päätäni noi lääkkeet eivät ole sekoittaneet - ehkä, kun itse en sitä pysty arvoimaan ;).

Psyykenlääkkeistä sen tiedän, että ne tekee ihmisen tunteettomaksi - eivät osaa itkeä, vaikka surukin pitäisi voida itkemällä surra - jonka lääkkeet estää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Paljon muutakin saattavat estää, monille rajoittaa liikkumista, vaikeuttaa puhumista, aiheuttavat kipuja jne... Kemiallista lobotomia.

Matias Gerlich

Mitä ilmeisemmin Helsingin Sanomat on linjansa valinnut: punavihreä, kaikki "rajat rikkova" sallivuus toisaalta ja ahdasmielisyys toisaalta.

Helsingin Sanomat on nyt kulttuurimarxilaisten (tiedostavien ja tiedostamattomien) pää-äänenkannattaja.

Jukka Hassinen

Pidän melko selvänä, että monelle happotesti voi olla kohtalokas. Joillakin pää kestää kokemuksen ja joillakin ei. Lisäksi empiiriset tutkmimukset tukevat sitä, että paljon on merkitystä sillä minkälaisessa mielentilassa ja ympäristössä käyttää sekä, että on asianmukainen kokeneempi opas tukemassa ja toimimassa linkkinä ja näistä on kirjoitettu oppaitakin mm. täällä: http://www.erowid.org/lang/fi/fi_psychedelic_exper...

On olemassa ihmisiä, joille käyttö on ollut merkittävä kokemus ja hyödyttänyt ihmiskuntaakin:
http://io9.com/5876304/10-scientific-and-technolog...

Sen takia näitä tulisi mielestäni edelleen tutkia, mutta ei näistä jokamiehen itselääkkeiksi varmaankaan ole ja tuo norjalaistutkimuskin myöntää seuraavan rajoitteen tutkimuksessaan:
"We cannot exclude the possibility that use of psychedelics might have a negative effect on mental health for some individuals or groups, perhaps counterbalanced at a population level by a positive effect on mental health in others."

Mun mielipide on, että meidän pitää suojella niitä ihmisiä sellaisilta vaaroilta, joita eivät itse ymmärrä, että tekevät siinä mahdollisesti vahinkoaan itselleen tai muille tilanteissa joissa meillä on enemmän tietoa ja ymmärrystä kuin heillä ja on vastuutonta markkinoida psykedeelejä vaarattomana jos siitä ei ole täyttä varmuutta.

Jos joku kuitenkin haluaa ottaa riskin tietäen seuraamukset mm. perehtynyt asioihin ja valmis hyväksymään kaikki mahdolliset lopputulokset niin mitä minä olen sanomaan, että ei saisi käyttää.

Mielestäni huumevalistukseen tulisi olla mahdollisimman puolueetonta. Löytyy kuitenkin ihmisiä, jotka päätyvät kokeilemaan ja kun toteavat, että eivät ne kaikki huumevalistuksen peloittelut olekkaan totta mitä heille on syötetty, saattaa se johtaa yhä suurempaan holtittomuuteen sekä myös kapinaan mm. annosmäärien kasvamiseen ja käyttöön ympäristössä sekä mielentilassa, joka on epäedullinen sekä houkuttelevat mukaan myös sellaisia joille aineet ei sovi.

Niille, jotka eivät halua ottaa tarpeettomia riskejä elämässään niin erilaisilla meditaatiotekniikoilla voi syventyä oman mielensä maailmaan turvallisesti ja pitkäjänteisemminkin sekä sellaisella tavalla, että ei ole henkisesti riippuvainen aineista. Toki vaatii paljon enemmän pitkäjänteisyyttä opetella tekniikoita ja harjoitella, mutta ei muutamilla psykedeeleillä trippailuillakaan, jotka ovat melko lyhyitä kuitenkin, sitä mieltä saa läpi käytyä kuitenkaan kokonaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei pelottelu ole mitään valistusta. Varoittaminen vaaroista pitää tapahtua ilman tunnesidonnaisuuksia. Totuudenmukaisia kuvia voi kyllä kertoa, mutta mahdollisimman neutraalilla ilmaisulla.

Jorma Melander

Aivan oikein. Miksi näin ei tehdä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #189

Puutteellinen koulutus ja työnohjaus.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #210

Suomalainen päihdevalistajien koulutus- ja työnohjausdoktriini ei perustu totuudenmukaisiin kuviin vaan nimenomaan aivopesuun ja pelotteluun. Huumeettoman yhteiskunnan ideologiaa rummuttava Inkvisitio on tähän asti torpannut kaikki yrityksetkin totuudenmukaisempaan keskusteluun.

Totuudenmukaista, neutraalia ja rehellistä informaatiota tarjoavia tahojakin löytyy, kuten esimerkiksi Harm Reduction International. Tässä heidän visio- ja missio määritelmänsä:

"Our vision is a world in which individuals and communities benefit from drug laws, policies and practices that promote health, dignity and human rights.

We work to reduce drug related harms by promoting evidence based public health policy and practices and human rights based approaches to drug policy through an integrated programme of research, analysis, advocacy and civil society strengthening."

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #232

Jorma,

ko. tarkoitushakuisia kyllä löytyy, mutta ne eivät ole tieteellisesti yleistettäviä - nämä ovat niin moraalisesti, mentalihygieenisesti kuin ei "venäläis- revolverirulettisestikaan":

Asiallista koulutusmateriaalia LSD:n haitallisuudesta, vaaroista, riskeistä, arvaamattouuksista, yms. :

http://www.scientology.org/videos/category/antidru...

http://drugsinsa.blogspot.fi/2009/10/there-are-man...

http://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/lsd-acid

http://christwire.org/2012/04/is-adventure-time-a-...

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/Marijua...

http://www.enfsi.eu/sites/default/files/documents/...

http://www.learningforlife.org/lfl/resources/99-34...

http://raypeat.com/articles/articles/serotonin-dep...

Jukka Hassinen

Sekin piti sanoa, että luulen, että huumekaupassa liikkuu myös paljon epäpuhtaita aineita, joita myydään esim. LSD:na, mutta saattavat olla esim. jotain amfemtamiinijohdainnaisia psykedeelejä tai bromoa. Tämä on sen laittoman huumekaupan ongelma.

Lisäksi en osaa sanoa onko näissä havaituissa mielenterveysongelmatapauksissa esiintynyt lisäksi eri aineiden sekakäyttöä esim. mielialalääkkeet, alkoholi tai amfetamiini, joka voi olla myös psyykosin aiheuttaja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Varsinkin pitää varoa tilaamasta mitään mömmöjä nettikaupoista!
Nyt en kerkiää enempää selittään, täytyy mennä tiedoitustilaisuuteen kuuleen minulle tärkeämpiä asioita.
Tärkeän asian otit esille, hyvä Niklas, otat vastuuta.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kovinpa olet vähäsanainen blogauksessasi Niklas. Koska olet toimittaja, toivoisin että ymmärtäisit käsityskykysi rajallisuuden kun kyse on toisen ihmisen sisäisen maailman muuttumisesta. Ilmeisesti olit peloissasi niinä hetkinä kun toisen ego särkyi ja uudelleenrakentui. Ehkä sinulla oli jo ennakkokäsityksesi ja ehkä onnistuit ne tartuttamaan ystävääsi. Ehkä teillä ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä mitä olitte tekemässä.

Haluaisin tietää Niklas, onko termit "set & setting" tuttuja? Tai että oliko reissua kokeilevalla osaava tripsitteri? Vai oliko niin, että asiasta ei tiedetty muuta kuin "tällä näkee kivoja värejä" ennen reissua.
Kertoisitko edes kuinka potilas nykyään voi? Tai itse asiassa, pari päivää reissun jälkeen?

Jos haluaa tietää hallusinogeeneistä, on syytä kuunnella sellaisia ihmisiä joiden kokemus ulottuu "sivustaseuraajaa" syvemmälle. Tunnetuimpia aiheesta kirjoittaneita ovat Terrence McKenna, Timothy Leary ja Robert Anton Wilson. Lisäksi käyttökokemuksista voi hakea tietoa netin anonyymeiltä trippifoorumeilta. Lukijat varautukoon siihen että vastaan tulee sanoja ja käsitteitä joita ei sanakirjasta löydy.

Itselläni ei ole tarvetta käyttää psykedeelejä (olen asunut niin Hollannissa kuin Portugalissa, joten tilaisuuksia on kyllä ollut), mutta lainsäädäntöämme on pakko kritisoida.

Moni ei tiedä, mutta myös Suomessa on hoidettu alkoholismia hallusinogeenien avulla ja vieläpä hyvin tuloksin. Jopa 3/4 parani vakavasta alkoholismista jo ensimmäisellä hoitokerralla. Hyvin lopputuloksiin päästiin myös silloin, kun potilas koki olonsa ahdistavaksi tai pelokkaaksi hoidon aikana. Psykiatrin läsnäolo hoidon aikana on erittäin tärkeää, vaikka hänen roolinsa ei tripsitteriä kummempi olekkaan. Nykylainsäädännöllä niin ammattimainen hyvä hoito kuin itsehoitokin on kielletty.

Niklas, kalasteletko vanhoillisten ääniä eduskuntavaaleihin 2015 vai miksi haluat liittyä siihen yksinkertaiseen joukkoon, joka sivustaseuraajana kammoksuu suurta tuntematonta? Meille nuoremmille kun vain on luonnollisempaa ottaa selvää asioista mieluummin kuin pelätä sitä mitä emme tunne.

"Psychedelics are like a phone conversation; when you get the message, it's time to hang up." -Terence McKenna

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Itämäisten uskontojen selittäjällä ja popularisoijalla, Alan Wattsilla, on myös mielenkiintoisia näkemyksiä psykedeeleistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllä niitä legendoja riittää: "ego särkyy ja uudelleenrakentuu"!
Kaikkea ne uskomusteraputit keksivätkin.
Vaikka ei sentään sellaisia romaaneja kirjoita kuin mestarisepittäjä- innoitaja oppi-isä S.F.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niklaksella taitaa olla muita puuhia eikä jouda seurusteleen meidän pölhöjen pilvissämme liitelijöiden kanssa.
Minä jo vastasin sinunkin kommenttisi innoitamana. katso 220.
If you get this message, i think it is time to prepare an answer what do you mean with this: ego is broking down and rebuilding.
Call you later!

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

On hämmentävää, että mainitun tutkimustuloksen ja päihdetyöntekijöiden kokemusten välillä on niin suuri ristiriita. Mielestäni seuraava askel asian selventämiseksi olisi tehdä kysely- ja haastattelututkimus, jossa päihdetyöntekijöiden kokemuksia psykedeeleihin sekaantuneista asiakkaista kartoitettaisiin. Oletettavasti tulokset ovat ristiriitaisia tämän tutkimuksen kanssa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuskin. Sillä olkoon kokemukseen perustuvat tulokset millaiset tahansa, ristiita ei muodostu.
Ellet ymmärrä tätä pyydä opettajasi selittämään.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

WHAT ARE THE RISKS OF LSD?

The effects of LSD are unpredictable. They depend on the amount taken, the person’s mood and personality, and the surroundings in which the drug is used. It is a roll of the dice—a racing, distorted high or a severe, paranoid1 low.

Normally, the first effects of LSD are experienced thirty to ninety minutes after taking the drug. Often, the pupils become dilated. The body temperature can become higher or lower, while the blood pressure and heart rate either increase or decrease. Sweating or chills are not uncommon.

LSD users often experience loss of appetite, sleeplessness, dry mouth and tremors. Visual changes are among the more common effects—the user can become fixated on the intensity of certain colors.

Extreme changes in mood, anywhere from a spaced-out “bliss” to intense terror, are also experienced. The worst part is that the LSD user is unable to tell which sensations are created by the drug and which are part of reality.

Some LSD users experience an intense bliss they mistake for “enlightenment.”

Not only do they disassociate from their usual activities in life, but they also feel the urge to keep taking more of the drug in order to re-experience the same sensation. Others experience severe, terrifying thoughts and feelings, fear of losing control, fear of insanity and death, and despair while using LSD. Once it starts, there is often no stopping a “bad trip,” which can go on for up to twelve hours. In fact, some people never recover from an acid-induced psychosis.

Taken in a large enough dose, LSD produces delusions and visual hallucinations. The user’s sense of time and self changes. Sizes and shapes of objects become distorted, as do movements, colors and sounds.

Even one’s sense of touch and the normal bodily sensations turn into something strange and bizarre. Sensations may seem to “cross over,” giving the user the feeling of hearing colors and seeing sounds. These changes can be frightening and can cause panic.

The ability to make sensible judgments and see common dangers is impaired. An LSD user might try to step out a window to get a “closer look” at the ground. He might consider it fun to admire the sunset, blissfully unaware that he is standing in the middle of a busy intersection.

Many LSD users experience flashbacks, or a recurrence of the LSD trip, often without warning, long after taking LSD.

Bad trips and flashbacks are only part of the risks of LSD use. LSD users may manifest relatively long-lasting psychoses or severe depression.

Because LSD accumulates in the body, users develop a tolerance for the drug. In other words, some repeat users have to take it in increasingly higher doses to achieve a “high.” This increases the physical effects and also the risk of a bad trip that could cause psychosis.

“At 13 years of age I took my first drink and soon after was introduced to marijuana. Then LSD quickly fell into my hands and I became addicted, eating it like candy.

“One night during one of my binges I blacked out and awoke with blood all over my face and vomit coming out of my mouth. By some miracle I pulled myself awake and cleaned myself up. I got into the car, shaking, drove to my parent’s house. I climbed into bed with my mom and cried.
“By the age of 21, I checked into my first rehab.” —Donna

http://www.drugfreeworld.org/drugfacts/lsd/what-ar...

Kaikkein vähiten kokemusperäisestikin "vaaralliset huumeet" ("harmless") ovat loppujen lopuksi kaikkein vaarallisimpia (vrt. porttiteoria) !...

Joonas Kaur

Elikkä ristiriitainen informaatio aineesta ja sen vaikutuksista on taivaisiin huutavaa. Jotkut sanovat sen olevan lähes vaaratonta ja toiset, kuten tuossa kommentissasi kuvattiin, luonnehtivat sen aivan arvaamattomaksi, kohtalokkaaksi ja addiktiota sekä sietokykyäkin muodostavaksi.

Olisi aika, että asiasta tehtäisiin todellakin puolueeton ja ilman arvovarauksia sisältävä tutkimus ja selvitys suurelle yleisölle. Kuinka yleisiä nuo LSD:n aiheuttamat psykoosit ovat käyttäjien keskuudessa? Entäpä tripin toistuminen myöhemmin ilman uutta annostelua? Kuinka yleistä on riski hypätä ikkunasta, j.n.e.?

Todennäköisesti kyse on kuitenkin annostelusta, jota LSD:n kaltaisten pienissä annostuksissa nautittujen kemiallisten substanssien kohdalla on vaikea kenenkään kontrolloida.

Vertauksena voitaisiin todeta, että jos alkoholi keksittäisiin nyt, niin siitä kirjoitettaisiin perehtymättömille ihmisille toisaalta, että "alkoholilla on rentouttava ja stressiä lieventävä vaikutus sekä lisäksi se saattaa helpottaa uneen vajoamista nukkumaan mentäessä."

Ja toisaalta, että "alkoholi on äärimmäisen voimakas huume, joka muuttaa ihmisen persoonallisuuden täysin sekä tekee hänen käyttäytymisestään arvaamatonta, se aiheuttaa myös motorisia ongelmia sekä säännöllisesti käytettynä vie ihmisen koko fyysisen ja henkisen suorituskyvyn täydellisesti rappiolle".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pullon henkikö se täysin erilainen personallisuus?

Jorma Melander

Mikä sai sinut siteeraamaan juuri Drug Free Worldin web-sivustoa? Lisääkö englannin kielen käyttö mielestäsi asian uskottavuutta vai eikö Suomesta löytynyt tarpeeksi raflaavaa materiaalia ?

Drug Free Worldin propagandasivusto nojaa tukevasti perinteiseen huumepeikolla pelotteluun. Se ei listaa ensimmäistäkään kirjallisuus- tai tutkimusviitettä vaan esittää ideologiselta pohjalta kuulopuheisiin pohjautuvaa muka-faktatietoa.

Muidenkin aineiden osalta ko. sivustolla esitetyt "tiedot" oli varsin yksiulotteisia, mutta LSD:tä koskevassa osiossa on niin roskaa että kaikkeen ei edes viitsi ottaa kantaa. Poimin tähän kuitenkin muutaman sieltä mehukkaammasta päästä.

"they also feel the urge to keep taking more of the drug in order to re-experience the same sensation...
...In other words, some repeat users have to take it in increasingly higher doses to achieve a “high.” This increases the physical effects and also the risk of a bad trip that could cause psychosis."

=> Tässä yritetään sanoa että LSD:hen syntyisi riippuvuus samaan tapaan kuin nikotiiniin tai crack-kokaiiniin. Todellisuudessa LSD:n tapauksessa akuutti toleranssi toimii juuri toisin päin. Et voi ottaa ainetta montaa päivää peräkkäin ilman että sen vaikutus lakkaa *kokonaan*.

=> Fyysiset vaikutukset? Anteeksi mitä näihin kuuluikaan?

"Once it starts, there is often no stopping a “bad trip,” which can go on for up to twelve hours."

=> Ei todellakaan pidä paikkaansa, tiedän omasta kokemuksestani. Tyypillisesti matka ei ole täysin "huono" tai "hyvä" vaan siihen voi liittyä molempia elementtejä. Jos matkaan tulee mukaan liikaa negatiivisia elementtejä, paras apu on paikalla läsnä olevan ystävän halaus ja muutama ystävällistä sanaa. Mutta yhtä lailla negatiivisten ajatusten spiraalista on mahdollista päästä irti itsenäisestikin. Tämä on tietysti vaikeampaa silloin jos henkilö on aiemmin kuullut että "huonolta matkalta" ei pääse pois ja vieläpä uskoo siihen.

"In fact, some people never recover from an acid-induced psychosis."

=> Tutkimusviite?

"An LSD user might try to step out a window to get a “closer look” at the ground. He might consider it fun to admire the sunset, blissfully unaware that he is standing in the middle of a busy intersection."

=> Kuulopuheita ja fantasiaa.

"Because LSD accumulates in the body..."

=> LSD:n puoliintumisaika on keskimäärin 5 tuntia. Aine hajoaa maksassa ja häviää elimistöstä virtsan mukana noin 24 tunnissa. Väitteille aineen keräytymisestä esim. selkäytimeen ei löydy ensimmäistäkään tieteellistä viitettä.

"...users develop a tolerance for the drug."

=> Toleranssi pitää paikkansa muutaman päivän aikavälillä tarkasteltuna, mutta toleranssi nollautuu 1-2 viikossa. Harva haluaa ottaa noin usein LSD:tä vaikka pitäisikin sen vaikutuksista.

“At 13 years of age I took my first drink and soon after was introduced to marijuana. Then LSD quickly fell into my hands and I became addicted, eating it like candy"

=> Tulihan sieltä myös vanha tuttumme Porttiteoria - vieläpä ryyditettynä saduilla LSD:n aiheuttamasta riippuvuudesta. Tämä asemoikin koko sivuston siihen huuhaa-kategoriaan mihin se kuuluu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kiitos, aldrig i mitt liv!
I don´t need it
Avasin luukun kauan sitten, kellarin käytävät kolusin ja demonit kohtasin
silmät auki pimeään
tunsin maan vavisevan ja taivas romahti
Aistit auki,
kuulin kaiken ja enemmänkin, tunsin poltetun hajun, maistoin meren
ja veren suolan, kosketin kivet ja kallion,
kukan terälehdet, kaarnan, elävän ihon tunsin sormenpäilläni.
sen seitsemmännen taivaan portista kurkistin,
tulevankin kauhut kohtasin...
Mitä vielä tarvitsen? Vajota pimeään
may be
I worthed it all,
the crow is answering your call;
perhaps

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Koska tässä ketjussa kaikki jotka puolustavat LSD:n terapia- tai päihdekäyttöä, tieteellisiin tutkimuksiin vedoten, ovat saaneet Hesarin jutusta väärään käsityksen kyseessä olleesta norjalaisesta tutkimuksesta,(kuten olen aikaisemmissa kommentteissa yrittänyt selvittää) se jo aika vakuuttavasti todistaa, että Niklas Herlin on täysin oikeassa väittäessään, että Hesarin juttu otsikosta lähtien on harhaanjohtava.

Jorma Melander

Loppuiko argumentit kun pitää turvautua tuollaiseen kehäpäätelmään?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ymmärrä mikä on mielestäsi kehäpätelmä edellisiessä kommenttisani johon viitanneet.
Takoitin; kun ilmeiseti tutkimuksakin lukevat, ainakin lähdelinkkeistä päätelleen, saavat väärän käsityksen Jani Kaaron referaatin perustella,
niin kai juttu sitten on väärin referoitu ja johtaa tieteesen perehtymättömätkin lukijat harhaan.
Voihan olla tietenkin, että lähteet joihin vedotaan on nekin tulkittu väärin. Se ei poista mitenkään päätelmäni oikeutusta.
Ellei oleta, että tämä porukka muodostuu poikkeuksellisen tyhmistä vääriin johtopäätöksiin taipuvaisista poikkeustapauksista. Onhan se tietysti mahdollista.
Ehkä happo sittenkin rappeutta joidenkin aivot, ettei järki oikein enää toimi?

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #236

Väitteesi kuului seuraavasti:

Premissi: "kaikki LSD:n terapia- tai päihdekäyttöä puolustavat ovat saaneet Hesarin jutun perusteella väärän käsityksen kyseessä olleesta tutkimuksesta"

Johtopäätös: "Niklas Herlin on oikeassa väittäessään että Hesarin juttu otsikosta lähtien on harhaanjohtava."

Oikeastaan virheargumentointiasi kuvaa parhaiten termi "olkinukke", joka tarkoittaa sitä että ohitat vastapuolen argumentit hyökkäämällä niistä tehtyä heikompaa karikatyyria vastaan. Myöskään tapa jolla etenet premisseistä johtopäätökseen ei kestä lähempää tarkastelua.

Jani Kaaron viittaama tutkimus on vain yksi tutkimus muiden joukossa. En usko että kukaan tähän keskusteluun osallistuneista perustaa näkemyksiään pelkästään tuohon yhteen tutkimukseen.

Jani Kaaron tapa otsikoida artikkelinsa ei mitenkään muuta alkuperäisen tutkimuksen johtopäätöksiä, jotka eivät kaiken keskustelun jälkeenkään tue Sinun tai Niklas Herlinin näkemyksiä.

Kyseisen tutkimuksen tärkein anti on kuitenkin ollut se että se on tarjonnut eväitä elävään julkiseen keskusteluun aiheesta jota koskeva keskustelu on yleensä pyritty vaientamaan.

Tapa jolla yrität leimata vastapuolesi yksioikoisesti "LSD:n terapia- tai päihdekäytön puolustajiksi" on leimaava ja aliarvioiva. Esimerkiksi itse en puolusta tai tyrkytä psykedeelejä sen enempää terapia- kuin päihdekäytönkään osalta. Sen sijaan en näe mitään järkeä siinä että yhteiskunta tuomitsee jonkun rikolliseksi tai edes sairaaksi sen takia että hän kokeilee näitä aineita. Taikasieniä kasvaa metsässä ja niiden hankkimiseksi ei tarvitse olla missään tekemisissä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.

"tämä porukka muodostuu poikkeuksellisen tyhmistä vääriin johtopäätöksiin taipuvaisista poikkeustapauksista... Ehkä happo sittenkin rappeutta joidenkin aivot, ettei järki oikein enää toimi?"

=> Huomaatko itse lainkaan millaista harkintakyvyn puutetta heittosi osoittaa?

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #238

Sienestystä harrastava ystäväni pyysi oikaisemaan asiavirheen viestissäni. Taikasienet eivät kasva metsässä vaan heinikoissa ja hakkuuaukeilla. Tämä on sikäli tärkeä tieto että metsissä kasvaa jossain määrin taikasientä ulkoisesti muistuttavia seitikkejä jotka ovat oikeasti myrkyllisiä. Voivat aiheuttaa munuaisvaurion tai kuoleman.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #248

Miksi Jorma,

niitä kuitenkin 'esittelet', kun jo tavallisten ruokasientenkin joukkoon eksyy myrkyllisiä "haperoita"?...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Jani Kaaron viittaama tutkimus on vain yksi tutkimus muiden joukossa. En usko että kukaan tähän keskusteluun osallistuneista perustaa näkemyksiään pelkästään tuohon yhteen tutkimukseen."
Aivan niin. Ja nimenoman ja pelkästään tästä tutkimuksesta on kyse minun argumentaatiossani.
Enhän minäkään usko, että kukaan tähän keskusteluun osallistuneista perustaa näkemystään pelkästään tähän ko. tutkimukseen, Kaaron antaman väärän tulkinnan tai alkuperäiseenkin nojalla. Päinvastoinhan sanon, että nekin, jotka ovat perhtyneet(?) muihin tutkimuksiin ja
esittävät jotain norjalaisesta tutkimuksesta, jotkut osittain alkuperäistäkin referoiden, ovat tehnet sen johtopäätäksen, että TÄMÄNkin tutkimuksen perusteella psykodeeliset aineet eivät aiheuta mielenterveyden ongelmia.
Tällaisen johtopäätöksen tekeminen ko. aineiston perustella tutkijat kiistävät itse. Sen olen ilmaissut useissa kommennteisani, enkä niitä toista. Voit itse tutustua alkuperäiseen tutkimukseen.
Kuten jotkut LSD: puolustajat ovat korostaneet, tripillä pitää olla jopa koulutettu valvoja. Se jo kertoo että aine SAATTAA olla vahangollinen. Muuhun en ota kantaa.
Luulen että Niklasin näkemys on, että jotkut, jotka mahdollisesti eivät ollenkaan ole tämän alan tutkimukseen perehtyneet, voivat tehdä Hesarin jutun prusteella väärän johtopäätöksen.
Hän on oikeassa.
Olkoon vaikka mikä variksenpelätin, mulle riitti tämä rautalangan taivuttelu.
Luen ehkä kommentisi loppuosan myöhemmin, tuskin vastaan siihen enää.
Jo Kaaronin referaatin perusteella tein johtopäätöksen että nollahypoteesin todentuminen oli odotettavissakin ko. ainestossa.
Siis jutun olisi voinut jättää julkaisematta, koska ei sisältänyt mitään olenaista infoa.
Tässäkin suhteessa Niklas teki oikean johtopäätöksen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pitipä kuitenkin huomauttaa, että huomaan erittäin hyvin, vääristäväsi täysin ajatukseni irroittamalla sitaatin asiayhteyksistään,jopa kesken lauseen. Ajatus kääntyy päälaelleen.
Viitat epämääräisesti johonkin julkiseen kaskusteluun, josta en ole selvillä.
Minä en mitään väitöstilaisuuden argumentaatiotio harjoittele näillä blogipalstioilla, enkä välttämättä pyri ilmaisemaan itseani kovin eksaktisesti, Ymmärrettävään kielenkäyttöön pyrin toki. Ei aina ole helppoa lyhyissä repliikkeissä selvittää tietellistä tutkimusta, Valitettavasti epäonnistuin sinun osaltasi. Luitko edes kommenttejani ja ne joihin niillä vastasin?

Jorma Melander

Olen lukenut kaikki tähän Niklaksen blogin yhteyteen kirjoittamasi kommentit useampaan kertaan ja psykologinen profiilisi alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan. Oletko todella kirjoittanut kaikki nuo kommentit aivan selvin päin? Todella mykistävää.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jorma,

jospa ei viitsittäis alentua a.h. - virheargumentointiin & provoon ja syytteletkin sitten Margaretaa...

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #251

Luitko vietin #241? Palautteesi taisi tulla väärään osoitteeseen.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #255

Jorma,

luitko viestisi #245 ? "Oletko todella kirjoittanut kaikki nuo kommentit aivan selvin päin? " - tuli oikeaan osoitteeseesi.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #368

Oli tuo hieman värittynyt ilmaus :-)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #251

Kiitos kaikesta tuestasi Ilkka.
Minulle on päivänselvää, että tuollaista ainetta on vastuutonta lähteä mainostamaan lapsille. Sillä luodaan pohjaa markkinoinille. Niklasin reagointi on oikea ja vastuullinen. Ja jotain vastuuta voisi odottaa Hesariltakin.
Tällaista nimm. Jorma Melan & co provosointia on vaikeata ymmärtää, tässä kun ei edes tavoitteena ole nostattaa keskustelua, vaan pelkästään yritetään ärsyttää minua, nyt kun keskustelu on jo loppunut ja harva enää lukee koko juttua, kun se on jo poissa näkyviltä.
Ajattelen, että jotkut ovat suivaantuneita minuun ja nyt mahdollisesti viettäen yhdessä iltayötä pitävät hauskaa kustannuksellani.
En tiedä millä päiteillä piristävät huvinsa, mutta tuskin näillä psykedeelisillä, joiden pitäisi huimasti lisätä oivalluskyky ja ajatuksen lentoa. Tuskin käyttävät piriä tai kokkeliakaan, vaan ihan perisuomalaiseen tapaan tavallista alkomahoolia. Sen huomaa provojen tason asteettaisesta laskusta; jossain määrin ovelasti laaditusta täysin ala-arvoiseen.
Ehkä pitävät itseään vitsikkäinä.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #276

Ihan kuule selvin päin, mitä nyt kahvia tuli päivällä juotua. Sekin on oikeasti huume ja todennäköisesti aiheuttaa suomalaisten käyttämistä huumeista eniten liikennekuolemia alkoholin jälkeen.

Alkoholin käyttöni väheni lähelle nollaa teinivuosien jälkeen. Psykedeelikokeilujen jälkeen alkoholi ei yksinkertaisesti tuntunut enää mielenkiintoiselta saati käyttöön kuluvan ajan ja aivosolujen arvoiselta.

Margareta, oletko huomannut että mielestäsi kaikki jotka ovat kanssasi eri mieltä ovat joko tyhmiä, trolleja tai provoilijoita? Oman argumentointisi tasonvaihtelu on todellista vuoristorataa vaihdellen jokseenkin järkeenkäyvästä täydelliseen dadaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #286

Kyllä sentään huomaan mitä kirjoitan. Ei kaikki todellakaan ole tarkoitettu argumentaatioksi. Eikä minulla ole tapana leimata niitä jotka ovat eri mieltä, kyse on argumentaation tasosta, en kovin monta kertaa viitsi rautalangasta vääntää. Yleistät yksittäisen tapauksen perusteella.
Väitätkö ettei viime öiset ala-arvoiset kommenttisi ollut provokaatiota? Miten itse nimittäisit ne?

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #291

Miten sinä nimittäisit esim. tätä oheista vuodatusta?

"Siinäpä vielä löytyi se varsinainen olkipukki kaalimaassa, jota taidan laittaa roviolle roihuun!
...Kun missään vaiheessa kukaan ei ole väittänyt että ne turskapäiden nollatutkimukset yhtikäs millään muotoa meidän kantamme tukee.
Joka tapauksessa minun intressini on olennaisesti journalistinen, kun niin vituttaa nää alvariinsa täysin päin persettä tulkitut tutkimukset, gallupit, tilastot ja jopa prosenttiluvut."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #312
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #276

Kiitos itsellesi Margareta,

näin on, nämä täysin edesvastuuttomat kaverit - ilman mitään professionaalista alan taustaa, kompetenssia, latelevat samoja referoimiaan pseudotoistojaan, joilla ei ole mitään tieteellisesti yleistettäviä, yleisesti varmistettuja näyttöjä - "voi olla, voi auttaa". Eivät nämä sielut ota vastuulleen sitä painolastia, mikä heidän puolueellisella toimillaan on juuri arvostelukyvyttömiin lapsiin ja nuoriin nähden - yrittävät siirtää ne kuormat vain topisten kannettavaksi omien etujensa huumassa.

Jos kerran ovat itse kokeneet "taivaallisia trippejä" ei niitä sentään pitäisi yrittään noin intohimoisen kiihkoisesti, pelkillä mutuillaan yleistää kaikkien "hyviksi matkoiksi". No psykologiasta tunnemme hyvin moisen propagandan antivaikutukset.

Provoyritelmät, ad hominem- virhearumentoinnit, ärsytelmät ovat tyypillisiä juuri näille asiattomille vakavalla asialla "leikkijöille" kun eivät saa asiansa tueksi juuri imeksikään mitään - ei tästäkään "tutkimuksesta", saati HS:n väännöistä. - Kiusa käy ennenpitkää vain omaan nilkkaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #306

Näin on. Mihinhän Niklas on häipäissyt kokonaan. Hiiret hyppii pöydällä kun kissa on poissa. Mun mielestä vois sulkea tän kommentoinnin jo, eihän tässä enää ole mitään mieltä?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #308

Niinpä, Margareta,

eihän noilla kavereilla ole muuta tarkoitusta kuin jankuttaen saivarrella samojansa ohi asian...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siinäpä vielä löytyi se varsinainen olkipukki kaalimaassa, jota taidan laittaa roviolle roihuun! Syntipukkeja en lähde arvaileen vaikka hetinmiten totesin taas on trooli mitä lie ko on niin kiva kiusata ja vaikka tietää ettei edes kerää pointteja kotiin ko ei kukkaan enää tätä vanha vitsiä lue eres.
Kun missään vaiheessa kukaan ei ole väittänyt että ne turskapäiden nollatutkimukset yhtikäs millään muotoa meidän kantamme tukee.
Joka tapauksessa minun intressini on olennaisesti journalistinen, kun niin vituttaa nää alvariinsa täysin päin persettä tulkitut tutkimukset, gallupit, tilastot ja jopa prosenttiluvut.
Melotkoon jormansa minne lystää, hauskaa matka tai take a trip, toivotan sinullekin Jorma.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kannatatko alkoholin täyskieltoa, Margareta?

Voidaan sanoa, että sinun tulisi, sillä alkoholi aiheuttaa n. 1500 ihmisen kuoleman vuosittain Suomessa, 80% tapoista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena ja kustannukset yhteiskunnalle ovat vuosittain miljardeja. Voidaan tietyssä mielessä sanoa, että se ettei kannata alkoholin täyskieltoa on kuin ottaisi osaa kansanmurhaan. Kai sinä, Margareta, kannatat alkoholin täyskieltoa, kuten kunnon kansalaisen kuuluu? Se, että moni muu ei kannata, ei ole tekosyy. Saksassakin hurahdettiin juutalaisten murhaamiseen, kun siitä tuli hyväksyttyä, mutta ei se tehnyt siitä moraalisesti oikeaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

vaikka sinä pystyisitkin käyttämään ”oikeata” LSD:tä ”oikean” määrän, ”oikeaan” aikaan, ”oikeassa” paikassa, valvottuna, jne. eivät samaan yllä kaikki, päinvastoin.

Jos jossakin on saatu tutkittua jotain ”myönteistä” LSD:lle (ko. HS:n kertoma tutkimus) ei se tee vielä alkuunkaan koko ”kesää”. O- tutkimuksiakin on tehty. Ei löytyne yhtäkään vertaisarvioitua vastaavaa toista "+ -tutkimusta".

Kun LSD ”hälvenee” astuvat raaemmat huumeet ja ”mausteet” kuvioihin, ei yksi eikä kaksi:

Päihteiden sekakäyttö :
http://www.paihdelinkki.fi/tietoiskut/113-monipaih...

Päihteiden sekakäyttö tappaa huumeidenkäyttäjiä – haittoihin puututtava ripeästi :
Huumerattijuopon kuolinriski on moninkertainen :

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=22024

EU:n huumevalvontavirasto: huumeiden sekakäyttö vakiintunut :

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubR...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #249

Ilkka:

Minä en kannata LSD:n vapauttamista viihdekäyttöön olemassaolevien tietojen valossa. Minusta se olisi vaarallista. Tässä mielessä Hesarin uutisointi oli vastuutonta, sillä siinä ei tarpeeksi korostettu, että aineella voi olla ja todennäköisesti onkin vaaransa huolimattomassa käytössä.

Minä kannatan LSD:n tutkimista lääkkeenä psykiatriassa valvotusti. Minusta LSD:n mahdollisuuksia ja ongelmia psykiatrisissa terapiasessiossa tulisi kartoittaa. Nykytiedon valossa, sillä saattaa olla potentiaalia mm. alkoholismin, addiktioiden ja masennuksen hoidossa. Erään tutkimuksen mukaan yksi LSD-terapiasessio sai alkoholistin pysymään erossa alkoholista vähintään puolen vuoden ajan 59%:ssa tapauksissa. Tämä on mielestäni huomattava tulos, joka on yksi syy, miksi sitä tulisi tutkia enemmän.

http://www.nature.com/news/lsd-helps-to-treat-alco...

Eikö sinustakin tulisi tutkia LSD:n mahdollisuuksia lääkkeenä psykiatriassa? Alkoholismi on karmaiseva tauti, joka riivaa satojatuhansia suomalaisia ja heidän läheisiään. Jos ei, niin johtuuko se siitä, että et usko lääketieteeseen etkä lääkkeisiin?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #252

Pekka,

Niklaksen lähestymiskulma tähän LSD- asiaan oli ja on yleisesti varoittava, ei vapauttava - kokemuksestaankin. OK, että näet asian ”nautintoaineena” samansuuntaisena”. HS:n näkövinkkeli taas oli päinvastoin ilmeisesti yleisestikin ”vapauttava” (mitä nyt pienistä, olette pikkumaisia, jne.), josta Niklas sai ilmeisesti kimmokkeen tähän blogiinsa…

En vapauttaisi yhden tutkimuksen perusteella LSD:tä yleiseen lääkärin reseptein valvomaan käyttöön edes esittämissäsi sinänsä tärkeissä tapauksissa. Nykyisilläkin ns. lääkkeillä (’myrkyillä’) on riittävästi sivuvaikutuksia (yhdelle yhtä toiselle toista). Lääketiedekin toki kehittyy vain tutkimalla, ’kaniineilla’ ja viimein ihmisilläkin. - Mutta en itse asettuisi edes testeihin, oli minulla sitten mitä -ismiä, addiktiota, masennusta, ahdistusta, pelkotiloja, jne. tahansa.

LSD ei koskaan ole terapiaa, se on enemmän tai vähemmän korviketta monessakin fyysisessä, psyykkisessä, henkisessä ja hengellisessä suhteessa. Uskon enemmän psykiatriaan kuin todellisuuden hetkeksi tai pitkäksikin aikaa vääristäviin ”LSD- dokrtiineihin”…

Alkoholismiinkin olisi todella tartuttava – mutta monella muulla tavoin kuin LSD:llä – eikä yksin ja vain ristiriitaisin alkoholipoliitikoin…

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #265

Entä mikä on mielipiteesi taikasienten käytöstä?
Niitä voi kuka tahansa poimia luonnosta reseptivapaasti.
Onko taikasienten käytön kriminalisointi mielestäsi hyväksyttävää?
Keiden oikeuksia nämä sienestäjät mielestäsi rikkovat?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #269

Hieman taikasienistä:

http://www.thesecularbuddhist.com/episode_069.php

http://psykedeeliuutiset.blogspot.fi/2011/10/taika...

http://www.taikasieni.net/smf/

http://www.taikasieni.net/smf/index.php?topic=849.0

Euforiaahan niilläkin saadaan aikaan, tutkittukin jo on, mutta eivät vakuuta nekään, ei ainakaan ole vielä vakuuttavaa tieteellistä näyttöä käytön yleiseksi laillistamiseksi (kuten ei LSD:kään). - Joillain käyttäjillä esiintyy mm. päänsärkyä, pahoinvointia, ahdistusta, lihasheikkoutta tai sekavuutta. Psilosybiinisienilajeista yleisin kansainvälisessä huumekaupassa viljelty ja myyty sieni on nykyään huurumadonlakki.

”60-luvulla psykedeelien, erityisesti LSD:n, kasvava maanalainen käyttö hippiliikkeen synnyn myötä johti kuohuntaan median parissa.

Kiistanalaisuutta lisäsi psilosybiiniä ja LSD:tä epätieteellisillä tavoilla tutkineiden Timothy Learyn ja Richard Alpertin julkinen erottaminen Harvardin yliopistosta. Learystä tuli myöhemmin ikoninen vastakulttuurin hahmo joka piti puheita nuorille kannustaen heitä käyttämään psykedeelejä, mikä toi psykedeeleille paljon negatiivista julkisuutta ja vaikeutti psykedeelien tieteellistä tutkimusta. Kasvava kiistanalaisuus ja kohujulkisuus johti lopulta psykedeelien luokitteluun listan I säädellyiksi kemikaaleiksi Yhdysvalloissa vuonna 1970, mitä seurasi pian YK:n Psykotrooppisia aineita koskeva yleissopimus 1971, jonka myötä psilosybiini ja monet muut psykedeelit tulivat laittomiksi lähes kaikkialla maailmassa. Lääketieteellinen tutkimus loppui tähän käytännössä kokonaan aina 1990-luvulle asti.”

Fyysiset vaikutukset

Sekoittamisvaara onkin ulkoa kerättyjen psilosybiinisienten suurimpia riskejä. Myrkyllisiä sienilajeja arvioidaan olevan ainakin 10 kertaa enemmän kuin psilosybiiniä sisältäviä. On olemassa äärimmäisen myrkyllisiä sieniä, jotka muistuttavat suuresti psilosybiinisieniä.[31] Esimerkiksi jotkut tappavan myrkylliset seitikit on mahdollista sekoittaa tiettyihin psilosybiinisienilajeihin.

Psyykkiset

Suurin osa psilosybiinisieniin liittyvistä riskeistä on psyykkisiä. Todennäköisin psyykkinen riski tunnetaan yleisesti ns. huonona matkana. Koska psilosybiinin vaikutus voimistaa tunteita, tunteiden käsittely voi osoittautua vaikeaksi etenkin valmistautumattomilla yksilöillä tai rauhattomissa tilanteissa, ja vaikutukset ajatustoimintoihin saattavat koitua erittäinkin epämiellyttäviksi. Tällöin pelko tai ahdistus saattaa kohota paniikkia tai vaarallista käytöstä aiheuttavalle tasolle, ja reaktiota voidaan pitää psykoottisena.

Toinen mahdollinen riski on pidempikestoisen psykoottisen episodin laukeaminen. Useimmat tunnetut tapaukset vaikuttavat liittyvän jo aiemmin olemassa olleisiin henkisiin sairauksiin. Tarkkoja kausaalisuhteita on vaikea määritellä. Riskialtteimpia ovat ilmeisesti ihmiset, joilla on ennestään psyykkisiä ongelmia tai perinnöllistä alttiutta sellaisiin. Riskiryhmän ulkopuolella psykoosit ovat harvinaisempia; tutkituista 1200 terveestä vapaaehtoisesta joilla testattiin tryptamiineja, yksikään ei sairastunut psykoosiin. Yhdellä koehenkilöllä, jolla oli skitsofreniaa sairastava identtinen kaksonen, psykoottinen reaktio kesti enemmän kuin 48 tuntia.

Sosiaaliset

Psilosybiinisienten käyttö voi joissain tapauksissa olla haitallista käyttäjän tai muiden ihmisten turvallisuudelle ja hyvinvoinnille (esim. autolla ajaminen päihtyneenä tai työntekoa, koulunkäyntiä tai ihmissuhteita haittaava käyttö). Psilosybiini ei kuitenkaan aiheuta fyysistä riippuvuutta kuten eivät muutkaan ns. perinteiset hallusinogeenit, esim. (LSD, meskaliini). Psykologisen riippuvuuden kannalta tärkeää pakonomaista halua saada päihdettä ei myöskään esiinny.

Tätä tukee myös havainto siitä, etteivät koe-eläimet ala käyttämään psykedeelejä vapaaehtoisesti toisin kuin esimerkiksi alkoholia ja kokaiinia. Lääketiede ei myöskään tunne vieroitusoireita seurauksena psilosybiinin käytön lopettamisesta. Psilosybiiniin liittyvää ongelmakäyttöä esiintyykin useimmiten ihmisillä, joilla on muutenkin ongelmia päihteiden käytön ja elämänhallinnan kanssa.

Psilosybiiniin kasvaa nopeasti toleranssi eli sietokyky, mikä merkitsee sitä, että runsaassa käytössä käyttäjä alkaa tarvita yhä suurempia annoksia toivotun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Myös ristitoleranssia muihin psykedeeleihin kuten LSD:hen on havaittu.”

http://fi.wikipedia.org/wiki/Psilosybiinisienet

Epätieteellinen, suorastaan fanaattinen – miksi? - mutuliike LSD:n ja taikasienen puolesta aiheuttaa helposti nykyisinkin vastaavia vastareaktioita – myös ao. tutkimusten suhteen. HS:ltä ilmeisen lisää tarkoituksellista – mutta yleisestikö järkevää?

P.S. Jos ihminen itse, usein nuori henkilö, ei ymmärrä omaa etuaan, on meidän vastuullisten, vanhempien, jne. tuotava LSD:n ja taikasienten vaarallisuus esiin – nimenomaan juuri siksi, että niitä ei ole ainakaan luokiteltu kaikkein vaarallisimmiksi ”tripeiksi”, mutta ovatkin käytännössä juuri siksi kaikkein vaarallisimpia…

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #265

En vapauttaisi yhden tutkimuksen perusteella LSD:tä yleiseen lääkärin reseptein valvomaan käyttöön edes esittämissäsi sinänsä tärkeissä tapauksissa.

1) Ensinnäkään, emme olisi vielä vapauttamassa yleisesti LSD:tä psykiatrien käyttöön, vaan lisäisimme aineen tutkimista. Ensin tutkitaan toimivuus ja turvallisuus ja vasta sitten otetaan käyttöön yleisenä hoitomuotona psykiatriassa.
2) Toiseksi tutkimuksia on lukuisia. Tuo norjalaisten 59%:n tulokseen päätynyt tutkimus oli nk. metatutkimus, joka oli koostettu useista tutkimuksista 50- ja 60-luvulta, kun ainetta sai vielä tutkia. Se oli ennen aineen kieltoa psykiatrian tutkituin aine. Olisitko edellä olevien tietojen valossa valmis sallimaan psykedeelien tutkimisen Suomessa, jotta saataisiin selville, onko aineilla potentiaalia sairauksien parantamisessa vai ei?

Nykyisilläkin ns. lääkkeillä (’myrkyillä’) on riittävästi sivuvaikutuksia (yhdelle yhtä toiselle toista). Lääketiedekin toki kehittyy vain tutkimalla, ’kaniineilla’ ja viimein ihmisilläkin.

Oletko sillä kannalla, että psykiatrisessa hoidossa käytettävien lääkkeiden ('myrkkyjen') käyttäminen tulisi kieltää? Entäpä lukuisat muut lääkkeet kuten sydänlääkkeet jne.? Onko lääkkeiden käyttö ylipäänsä esim. Jumalan tahdon vastaista, koska kyllähän Herra ottaa tyköönsä, kun aika on kypsä?

- Mutta en itse asettuisi edes testeihin, oli minulla sitten mitä -ismiä, addiktiota, masennusta, ahdistusta, pelkotiloja, jne. tahansa.

Mutta estäisitkö muita ihmisiä asettumasta? Siitähän tässä on kysymys. Pitäisikö aineen ominaisuuksien tutkiminen kieltää, vaikka aine voisi osoittautua tehokkaaksi lääkkeeksi alkoholismiin?

LSD ei koskaan ole terapiaa, se on enemmän tai vähemmän korviketta monessakin fyysisessä, psyykkisessä, henkisessä ja hengellisessä suhteessa. Uskon enemmän psykiatriaan kuin todellisuuden hetkeksi tai pitkäksikin aikaa vääristäviin ”LSD- dokrtiineihin”…

LSD-terapian ideana on se, että ensin psykiatri ja potilas tutustuvat toisiinsa kuukauden tai kahden aikana, jotta luottamussuhde rakentuisi. Sitten käydään yksi tai muutama terapiasessio psykiatrin johdattamana, jossa LSD:tä tai muuta psykedeeliä annetaan. Sen ideana on, että potilaan defenssit laskeutuvat, jolloin vaikeiden asioiden käsittely tulee mahdolliseksi tai toisissa tapauksissa, potilas saa valvotusti kokea mystisen kokemuksen, jonka merkityksellisyys saattaa lisätä omanarvon tuntoa, mikä puolestaan saattaa vähentää masennusta tai vapauttaa addiktiosta.

Alkoholismiinkin olisi todella tartuttava – mutta monella muulla tavoin kuin LSD:llä – eikä yksin ja vain ristiriitaisin alkoholipoliitikoin…

Miksi emme tutkisi LSD:n mahdollisuuksia? Jos LSD todella on tehoton alkoholismiin, niin se ilmenee tutkimuksissa. Jos puolestaan se osoittautuu tehokkaaksi lääkkeeksi, voidaan sanoa, että sen hyödyntämättä jättäminen hätää kärsivien ihmisten hoitamisessa olisi suorastaan heitteillejättöä. Jos sinä edesautat tehokkaiden hoitomuotojen tutkimisen kieltämistä, sinä epäsuorasti osallistut satojen tuhansien alkoholistien ja heidän lähipiirinsä kärsimyksen pitkittämiseen. Miksi sinä et sitten kristittynä mene perantamaan näitä satojatuhansia alkoholisteja keinoilla, jotka toimivat? Miksi haluat kieltää tutkijoita etsimästä uusia keinoja, joita kipeästi tarvitaan?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #287

Kiinnostaisi tietää, miten psykiatriassa käytetyt lääkkeet testataan kliinisesti? (tämä on selvästi aiheen ulkopuolella) Miten LSD:n käyttöä voisi tutkia.
Mihin tämä "defenssin" lasku perustuu. Mitä muuta terapia käytettäisiin.
Omanarvontuntoa voi toki paljon varmemmin lisätä kuin psykedeeleillä
kokeilemalla.
Se jo auttaa että joku huomaa ihmisen kyvyt, taidot ja lahjakkuus.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #287

Pekka,

miksi uudestaan toistelet ja kyselet asioita, joita olen jo varsin tyhjentävästi kommentoinut? Kaikkien lääkkeiden tutkimusta tulee toki jatkaa, mutta tähän astisten tulosten perusteella LSD:tä tuskin koskaan tullaan hyväksymään yleiseksi lääkkeeksi, ne eivät täytä lääkkeiden hyväksyttäviä kriteereitä missään suhteessa, päinvastoin.

”Valiokunta vaatii muun muassa seuraavia parannuksia lääkekokeiden julkisuuteen:

Tulee perustaa nettiin yhteinen EU-tietokanta, jonne kootaan maallikoille ymmärrettävällä kielellä yksityiskohtainen yhteenveto lääkkeestä kokeissa saaduista kaikista olennaisista tuloksista. Kun lääke on saanut myyntiluvan, kliinisten kokeiden koko raportti on välittömästi julkistettava kokonaan. Jos yritys ei tee tätä, se saa sakot.

Valiokunta haluaa myös eettisen komitean, joka arvioi lääkekokeiden hyväksyttävyyden etukäteen. Kokeisiin osallistuvien ihmisten suojaksi selvennetään sitä, että lääkekokeiden teettäjä on vastuussa mahdollisista vahingoista.

Uudistuksen arvioidaan silti kokonaisuutena ottaen helpottavan lääkekokeiden tekemistä, sillä se nopeuttaa luvan saamista kokeisiin, joiden riskit arvioidaan pieniksi.”

http://blogit.iltalehti.fi/satu-hassi/2013/06/14/l...

”Esim. alempi kuva kertoo nimensä mukaisesti vain siitä, miten lääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Tämä taas voi johtua monestakin tekijästä kuten lääkkeiden halpenemisesta, lääkefirmojen lobbauksen tehostumisesta, lääkkeiden myöntämisen kriteerien löystymisestä, lääkkeiden käytön hyväksyttävyyden lisääntymisestä, masennusta koskevan tutkimustiedon lisääntymisestä jne jne… (toki lääkkeiden käytön lisääntyminen on jo sinänsä huolestuttava indikaattori, oli syyt mitkä tahansa)”

http://www.raikasweb.com/hyvinvointiyhteiskunta

Ei ”hyvinvointiyhteiskunnan” masennusta hoideta LSD:n käytön ja sallivuuden ja hyväksyttävyyden lisäämisellä, päinvastoin!

Kyse ei ole myöskään kipujen lieventämisestä - esim. eri syöpien kipuhoitoon löytyy kyllä riittävästi "oikeitakin" lääkkeitä (toki 'myrkkyjä' nekin).

LSD:tä ajavat syyllistyvät epäsuorasti suorastaan monien kuolemienkin syntyyn. Tuskinpa vaan otat heitä vastuullesi - turha on sinun siten yleistää LSD:n "edullisuutta" alkoholisteillekaan - valvotuissakaan olosuhteissa.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #249

Linkkien takaa ei löytynyt mitään mikä tukisi esittämääsi porttiteoriaa psykedeelien osalta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #253

Jorma,

”Esimerkiksi 2C-I on varsin vahva hallusinogeeni, mutta se ei tuota psykedeeleille tyypillisiä psykologisia vaikutuksia juuri ollenkaan.”

Mutta:

”Aki Rovasalo (arov...@cc.helsinki.fi) wrote:
: - suuri osa huumeiden ongelmakayttajista ei ole kokenut lapsuuden-
: kodissaan perusturvallisuutta, mika on ollut "portti" sellaiseen
: katuelamaan, jossa huumeilu on "kivaa"; tallaisilla "perusturvat-
: tomilla" ihmisilla jonkinlainen porttiteoria kohti kovia huumeita
: ja sosiaalista vieraantumista kohti nayttaisi usein toimivan
: (tasta on ainakin Markku Heinosen tutkimus 1989).”

”Perusturvallisuus on psykologiassa vakiintunut kasite. Se on Erik H.
Eriksonin ns. psykososiaalisen kehitysteorian peruskasite. Erikson jakaa
ihmisen elaman psykososiaalisesta nakokumasta kahdeksaan vaiheeseen.
Ensimmaisen ikavuoden eli kaikkein varhaisimman lapsuuden haasteena on,
etta vauva voi saada riittavan luottamuksen ymparoivia aikuisia ja
ylipaataan maailmaa kohtaan. Kasitteet ovat "basic trust" versus "basic
mistrust".

Tama perusluottemuksen tai perusturvallisuuden tunne, joka
tuolloin muotoutuu, antaa pohjaa koko myohemmalle kehitykselle (jossa on
jos jonkinlaisia muita vaiheita, joista Erikson puhuu mutta jotka tassa
sivuutettakoon). Tuo perusturvallisuuden tunne seuraa ihmista viela
aikuisiassakin - se elaa jonkinlaisena yleisena elamaa ja maailmaa tai
maailmankeikkeutta kohtaan tunnettuna luottamuksena.

Esimerkiksi luultavasti juuri talla hetkella et erityisesti pohdiskele,
voisiko maailmankaikkeus yhtakkia romahtaa. Tama johtuu siita, etta sinulla on jonkinlainen perusturvallisuuden tunne. Mutta jos et ole koskaan saanut tallaista kokemusta - esimerkiksi jos vanhemmat olisivat torkeasti ja johdonmukaisesti pahoinpidelleet sinua vauvaiassa - luultavasti olisit enemman tai vahemman skitsofreeninen ja todella pelkaisit, etta hajoaisit kappaleiksi tai etta maailmankaikkeus ihan oikeasti romahtaa mina hetkena hyvansa tms...

Eriksonin mielesta myoskaan taydellinen luottamus maailmaa kohtaan ei ole
hyva asia. Silla kylla maailma on myos hieman petollinen paikka. Tasta
syysta kyse ei ole taydellisesta turvallisuuden tunteen saavuttamisesta
vaan vain riittavan turvallisuuden tunteen jatkuvuuden saavuttamisesta.

Naita pettymyksia tulee jokaiselle pikkuvauvalle kylla joka tapauksessa,
joten niita ei tarvitse ruveta ehdoin tahdoin vanhempien jarjestelemaan...

Eriksonin alkuperainen kirja Lapsuus ja yhteiskunta on kaannetty
suomeksi. Se on sangen helppolukuinen eika vaadi erityista
ammattiterminologian vaantamista. Erikson on klassikko, joten jokaisessa
kehityspsykologian peruskirjassa sita kasitellaan varmasti. Erikson on
siis psykoanalyytikko ja tama hanen teoriansa on ns. psykososiaalinen
kehitysteoria.

Aki Rovasalo”

https://groups.google.com/forum/#!topic/sfnet.keskustelu.psykologia/Aye3oaR43AY

”HUUMEIDEN RISKIT - Porttiteoriat (F, P, S) : osa 7
------------------------------------------------------
Huumeiden laillistamisen kannattajat väittävät usein, että ns.
porttiteoria (hasis johtaa/ altistaa heroiinin käyttöön jne) on kumottu.
Kuitenkin kritiikissään he keskittyvät kovin yksisilmäisesti
ainoastaan aivokemiallis-farmakologiseen puoleen.

Kolme teoriaa tässä a la Tikkanen:
----------------------------------------
F farmakologis-neurologinen (fyysinen) porttiteoria
P psykologinen (henkinen) porttiteoria
S Sosiologinen(sosiaalinen) porttiteoria
----------------------------------------

Kannabistit luulevat kumonneensa porttiteoriat vaikka ovat muka
kumonneet vasta F:n.

Viranomaishavaintojen syynä voi kuitenkin olla paljolti S.
Ts. S(a) - ajadut piireihin joissa käytetään myös kovia,
S(b) - myyjät myyvät molempia ja jos myy kannabis eioota niin
tarjoo "tässois kyllä essoja ja hepoo, otatsä"...

P viittaa psykologiaan, siis psykologinen tarve saada pää sekaisin,
pompitaan kokeilun halusta vahvemmiin, kannabis voi altistaa
masennukselle, halulle käyttää vahvaa tms. (Tämä on hypoteesiani).

Mutta jopa F:n eli neurokemiallisen portin olemassaololle on todisteita,
tosin muilla aineilla ja toisin kuin vastustajat ja kannattajat
yleisesti osaa arvata.
Siihen viittaa mm. alkoholi --) tupakka porttiketjun
kohdalla tämä löytöni, jossa todetaan alkoholin suuri riski alkaa
käyttämään tupakkaa:

*http://www.newscientist.com/alcohol/alcohol.jsp?id=20572600
20572600 New Scientist 152 2057 Science 112396 Sat, 23
Nov 1996 00:03:00 GMT 18 Philip Cohen
San Francisco "Why you light up when you're drunk" “

http://www.student.oulu.fi/~ktikkane/huume.html

Porttiteoriasta:

http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu00023.pdf

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #272

"Ts. S(a) - ajadut piireihin joissa käytetään myös kovia,
S(b) - myyjät myyvät molempia ja jos myy kannabis eioota niin
tarjoo "tässois kyllä essoja ja hepoo, otatsä"..."

Tämä onkin se ainoa porttiteoria jossa on jotain perää. Kun (tietyt) huumeet on kriminalisoitu ja aineen hankkimiseksi joudutaan asioimaan häikäilemättömän diilerin kanssa, on hyvinkin todennäköistä että esim. kannabiksen hankintareissulla sinulle tarjotaan myös amfetamiinia.

Kyseinen "portti" on itse asiassa merkittävä argumentti erityisesti kannabiksen ja miksei myös taikasienten kotikasvatuksen sallimisen puolesta.

Kotikasvattaja ei ole tekemisissä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa vaan toimii nimenomaan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Luultavasti tämä onkin yksi syy siihen että poliisi on viime aikoina kunnostautunut erityisesti pienten kotitarvepuutarhojen ratsaamisessa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #309

Jorma,

millähän kompetenssilla lauot näitäkin pravdojasi? Mitä todisteita sinulla on esim. psykologiasta, terapista, psykiatriasta?

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #315

Hetkinen!

Syytit minua juuri toisessa viestissä Ad Hominem -virheargumentoinnista ja provoilusta. Tuo viestisi #315 on puhdas Ad Hominem -virheargumentti ja samalla myös provo. Itsellesi siis kuitenkin sallit pikku adhomit ja provot silloin tällöin Hyvän Asian puolesta ?

Mitä todisteita sinulla on porttiteoriasta paitsi noita ylipitkiä amistason tuherruksia joita lapioit tänne vaikka kukaan ei niitä jaksa edes lukea?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #317

Jorma,

vastasin jo aiemmin a.h. - virheilyistäsi.

Et tunne näköjään edes ad hominem - virheargumentointikäsitettäkään:

Ad hominemhan määritellään useimmiten argumentointivirheeksi, mutta joissain yhteyksissä käytettynä ad hominem on kuitenkin hyväksyttävä, jopa välttämätön, menettelytapa - eli esim. silloin kun vastaan suoraan a.h. virheeseesi. Ad hominem on hyväksyttävä menettelytapa kun keskustelun aiheena ovat väittelijöiden ominaisuudet, taipumukset ja tavoitteet. Myös keskusteltaessa jonkin henkilön jääviydestä johonkin tehtävään voidaan käyttää ad hominemia. Näissä tapauksissa ”henkilökohtaisuuksiin menemistä” ei voida välttää. Ad hominemia voidaan myös käyttää vetoamalla vastapuolen aiemmin keskustelussa esittämiin väittämiin.

Kysymykselläni taas "millähän kompetenssilla lauot näitäkin pravdojasi? Mitä todisteita sinulla on esim. psykologiasta, terapista, psykiatriasta?" en edes viittaa joihinkin vastapuolen, sinun piirteisiisi. Sopinee kai nyt kysellä - asiavastausta en tietenkään ole saanut, vain saivarteluja ja vastasyytöksiä!!...

Opiskelehan ensin psykologiaa, niin tiedät mitä porttiteoria tarkoittaa ja mitä se merkitsee missäkin yhteydessä - palataan asiaan sitten. - Et kuitenkaan lue kuin omiasi...

Sinua ärsyttää monet suorat asiareferointini - turha sinun luulla ettei niitä kukaan lue - nimim. kokemusta on...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #249

Tämäm ko. tutkimus kyllä oli 0-tutkimus, korrelaatiota ei löydetty ja tutkijat itse huomauttavat, että tutkimuksen perusteella ei voida päätellä mitään mahdollisesta syy-yhteydestä. Lisäksi he arvelevat, että tässä väestöpohjaisessa ainestossa mahdolliset negatiiviset ja positiiviset vaikutukset mielenterveyteen kumoavat toisensa. Vm:sta oli suora sitaatti tutkimuksesta kommenteissa, mutta ilmeisesti se napattiin pois kun olin käyttänyt sitä lähteenä. Ainakaan en löytänyt sitä uudelleen kun olisin tarvinnut. Enkä juuri viitsi ruveta lähteitä kaiveleen, sen linjauksen tälle bloggailuharrastukselleni olen tehnyt alun perin.
Arvostan sinua kun tuot tänne linkkejä, niiden tutkittavaksi jotka ovat kinnostuneita hankkimaan asiastatietoa.
Minua kiinnostaa nyt vanhoilla päivillä opiskella aivan muita asioita; kukkien ja lintujen nimiä ja syksyisin joku uusi sienilaiji.
Niihin "taikasieniin" en ole täällä törmännyt mutta nurkat on yleensä täynnään kaikille tuttu amanita-lajike joka perimätiedon mukaan sisältää hallusigeenejä. En ole kokeillut, enkä suosittele muillekaan.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #277

Tutkimuksen tavoite:
"To evaluate the association between the lifetime use of psychedelics and current mental health in the adult population."

Johtopäätös: "We did not find use of psychedelics to be an independent risk factor for mental health problems."

Tieteellisessä tutkimuksessa sekin on ihan validi ja merkittävä tulos että tutkimushypoteesille ei löydy tukea. Joskus tällaiset löydöt avaavat aivan uusia tutkimuspolkuja kun jotain teoriaa testataan ja tutkimushypoteesina oletetaan että tuloksena tulee A mutta tuleekin B.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #307

Mähän jo siteerasin tuota johtopäätöstä suomennettuna jossain kommentissa.
ei ole mieltää pyöriä samassa kehässä kun ei keskustelu etene. O-keskustelu ei huvita.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #318

Oleellinen kommentti tuli noiden siteerausten jälkeen mutta tyylillesi uskollisena sivuutat sen ja puutut lillukanvarsiin.

Jos 0-keskustelu ei huvita niin mikä oli mielestäsi lisäarvo jonka toit tähän keskusteluun omalla kommentillasi #318?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #320

Sitähän sinä arvioit itse. Samoin kuin minäkin sivutin sinulle olennaisen kommentin koska siinä ei ollut minulle mitään uutta informaatiota.
En minä rupea vanhoja veivaan,
Mitä tuollaisia kysyt ikään kuin tää olis joku kilpailu jossa pinnoja punnitaan.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #326

"siinä ei ollut minulle mitään uutta informaatiota."

Miksi sitten väitit että kyse on nollatutkimuksesta sillä perusteella että korrelaatiota ei löytynyt?

"Mitä tuollaisia kysyt ikään kuin tää olis joku kilpailu jossa pinnoja punnitaan."

Tässä ollaan nyt juurikin asian ytimessä. Kysyn vielä uudelleen: onko tutkimus mielestäsi nollatutkimusta jos siinä ei havaita etsittyä korrelaatiota?

Vai oliko tutkimus nollatutkimusta sittenkin sen takia että se ei korreloinut omien mielipiteidesi kanssa?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #330

Jorma,

jos jollakin tieteellisellä tutkimuksella ei saavuteta konkreettisia tuloksia - mitä tahansa yleistettävästi, vastaväitteittä samanasuuntaisia - kyse on marginaalisesta ns. 0- tutkimuksesta - kuten nyt ao. norjalaisten tapauksessa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #333

jos jollakin tieteellisellä tutkimuksella ei saavuteta konkreettisia tuloksia - mitä tahansa yleistettävästi, vastaväitteittä samanasuuntaisia - kyse on marginaalisesta ns. 0- tutkimuksesta - kuten nyt ao. norjalaisten tapauksessa.

Ilkka, tämä ei kyllä ollut 0-tutkimusta. Varsin monilla ihmisillä oli varmastikin oletuksena, että psykedeelien pitkäaikaiset vaikutukset olisivat järjestään katastrofaaliset mielenterveydelle suurimman osan kohdalla. Veikkaan, että jos sinä tai Herlinin olisitte joutuneet arvaamaan, kuinka suurella osuudella kyselyyn vastanneista oli mielenterveysongelmia, teidän veikkauksenne olisi ollut jotain 50-90%:n väliltä eli olisitte pitäneet todennäköisinä, ellette väistämättömänä, että psykedeelit tuhoavat mielenterveyden. Minäkin uskoin siihen, kun kaikki tietoni perustui huumevalistukseen. Pidin LSD:tä ja psykedeelejä kaikista pahimpina huumeina. Sitten aloin katsomaan aiheesta dokumentteja ja tutustuin tieteellisiin artikkeleihin. Lopulta käsitykseni asiasta muuttui.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #349

"Varsin monilla ihmisillä oli varmastikin oletuksena,"
Mihin perustat tämän oletuksesi ?
Muutenkin annat jatkossa tutkimuksessta taas väärän käsityksen, mutta olkoon.
On se vaan kumma kun vallan veikkauksiin välillä perustat omat väitteesi, samalla kun vaadit Ilkalta tähän yhteyteen kohtuutontkin eksaktiutta.
Oletko reputtanut gradusi tarkastuksessa?
Toivottovasti sinulla on ollut mukavat tripit.
Nyt en enää jouda höpiseen, menen katsomaan mitä sieniä löytyy metsästä ja ruohikostakin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #355

"Varsin monilla ihmisillä oli varmastikin oletuksena,"
Mihin perustat tämän oletuksesi ?

Toin selvin sanoin ilmi tuon kohdalla, että kyse on taholtani veikkauksesta (mutusta). Kun ihminen sanoo "veikkaan", tai "arvelisin", siitä voi jo tietää, ettei hän siinä kohtaa tee mitään eksaktia väitettä. Tämä veikkaukseni perustui kouluaikana saamaani huumevalistukseen, jonka oletan muidenkin saaneen. Kaikista pelottavimmaksi, jopa heroiinia pelottavammaksi, maalattiin LSD itsensäkuorimis- ja lintutarinoineen. Minulle muodostuin käsitys, että suurin piirteen kaikista, jotka siihen koskevat, tulee hulluja, jotka murhaavat itsensä.

Muutenkin annat jatkossa tutkimuksessta taas väärän käsityksen, mutta olkoon.

Enhän anna. Missä muka?

On se vaan kumma kun vallan veikkauksiin välillä perustat omat väitteesi, samalla kun vaadit Ilkalta tähän yhteyteen kohtuutontkin eksaktiutta.

Ilkka voisi toimia kuten minä, eli tuoda ilmi selväsanaisesti milloin kyse on arvelusta vahvistetun tieteellisen tiedon sijaan. Minä olin rehellinen tuossa veikkauksessani, että suurin osa suomalaisista olisi varmaan olettanut LSD:n aiheuttavan jopa yli puolessa tapauksista mielenterveyshäiriöitä. En sitä tiedä, koska tätä ei ole tieteellisesti testattu. Mikä sinun arvauksesi on, Margareta, jos tuollainen kyselytutkimus tehtäisiin suomalaisilla?

Oletko reputtanut gradusi tarkastuksessa?

En. Ad hominem? Olen kirjoittanut n. 190-sivuisen gradun englanniksi, jota ohjaajani kehui yhdeksi parhaimmista näkemistään.

Nyt en enää jouda höpiseen, menen katsomaan mitä sieniä löytyy metsästä ja ruohikostakin.

Mukavaa puuhaa. Varo, ettet vahingossa poimi suippumadonlakkeja. Silloin syyllistyt nimittäin rikokseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #356

Vastaan nyt vielä tähänkin, koska vilkaisin sähköpostia ennen lähtöä ja kuulostat vilpittömältä.
Aloitan lopusta: En poimi sieniä vahingossa, jos sattuisin näitä madonlakkeja löytämään tunnistaisin huolellisesti, ennen kuin kokeilisin tietoisena teon rangaistavuudesta. Joten ehkä on parasta olla kokeilematta.

Onnittelen onnistuneesta gradutyöstäsi!

En lähde arvelemaan ollenkaan mitään esittämäsi kyselytutkimuksen tulosta.
en ole keskustellut ihmisten kanssa aiheesta joten asiasta ei ole muodostunut minkäänmoista mutuakaan.
Nyt ei ole näytöllä edellinen kommentisi johon vastasin ja kaipaat vielä perusteluja joita jo olen antanut. Minulla on se käsitus, ettei kyseessä ollut (vain)gallup, vaan perustui muuhunkin aineestoon.
Tutkimustulokset eivät vahvistaneet,ei myös kieltäneet syy-yhteyden olemassaoloa psykedeelisten aineiden ja myöhempien mielenterveyden häiriöiden välillä.
Perehdy itse tarkemmin tutkimusaineistoon, minua tämä keskustelu ei kiinnosta enää.
Kuten olen sanonut voisit jatkaa keskustelua Ilkan kanssa toisessa foorumilla,jos häntä huvittaa. Minä en ole avannut ainuttakaan teidän tyrkyttämistä lähdelinkeistä.
Herra Herlin on ilmeisesti estynyt valvomaan omaa blogiaan.

Luulen, että sinulle on sattunut turhaan tunteisiin vetoava huumevalistaja ja olet tehnyt sen perusteella yleistyksen. Monet huumevalistajat ovat entisiä narkkareita ja siten ehkä eläytyvät liikaakin kokemiinsa kauhuihin.
Voisi olla pätevämmän työnohjauksen paikka. Voit suositella minua vaikka.
En ole perehtynyt tilanteeseen, mutta tarvittaessa voisin selvittää asiaa.
Toivotan hyvää jatkoa opinnoissasi!
Jos vielä väikkärinkin teet, laita minullekin ilmoitus tilaisuudesta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #349

Pekka,

tulevaisuus vasta näyttää - toivottavasti - oliko tuo norjalaisten tutkimus pelkkää 0- hypetystä vai ei.

En veikkaa tässäkään asiassa mihinkään suuntaan - ao. venäläistä revolverirulettia en kuitenkaan suosittele kellekään - oli sitten myöhempienkin tukimusten lopputulos tieteellisesti nykylääkkeiden vaatimusten mukainen tai ei - päinvastoin.

Kaikkein "vaarattomimmat" psykedeelit ovat kaikkein vaarallisimpia juuri niiden "vaarattomuuden" vuoksi. Kyse ei ole pelottelusta, kyse on psykologisista faktoista.

Kiitos kuitenkin asiallisuudestasi tässä - en ole komentelija enkä kenenkään holhooja. - "Rakasta minua kaikkein eniten, kun ansaitsen sitä kaikkein vähiten".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #330

Et ole lukenut kommenttejäni, jatkuvasti pyydät toistamaan jo esittämäni. Ketjun alussa sanoin, että Niklasin ratkaisu olla julkaismatta tutkimusta olisi ollut ihan hyvä koska tutkimus ei tuonut mitään olennaista infoa. Nolla-korrelaatiota olisin odottanut jo sen perusteella miten aineistoa ja asetelmaa selostetettiin hesarin referaatissa.
En väitä, ettei tutkimus olisi joltain kantilta tarpeellinen , ilmeisesti liittyen tutkimukseen alkoholismin hoitokeinona. Se ei kuitenkaan ole relevanttia tässä yhteydessä.
En ymmärrä miten jankutuksesi liittyy Niklasin alustukseen. Taidat vaan tahallasi kiusata minua. Mutta siitä en voi olla varma, onhan sekin hypoteesi mahdollinen, että sinä todella olet noin hölmö, tai muisti pätkii tai olet pakkomielteinen tai...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #277

Juuri noin, Margareta,

nämä LSD:n sun muiden trippien puoltajat tarttuvat kuin hukkuva oljenkorteen pienistä LSD:n "saavutetuista etuhippusistakin", joissa jo pelkkä tutkimuksen otantakin koko maailman väkilukuun suhteutettuna on tosi mitätön...

No - tuo kriittisten perusasioiden pimittäminen on tuttua tarkoitushakuisessa tutkimuksessa ja sen julkaisuissa, joita myös "tieteellisiksi" propagoidaan (HS).

Kiitos itsellesi, Niklaksellekin! - pisti minutkin tutkimaan aihetta lisää - eihän se niin itsestäänselvää ole kuin nuot LSD- mutuilijat yrittävät toistella - vain omiksi "pravdoikseen"...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #316

nämä LSD:n sun muiden trippien puoltajat tarttuvat kuin hukkuva oljenkorteen pienistä LSD:n "saavutetuista etuhippusistakin", joissa jo pelkkä tutkimuksen otantakin koko maailman väkilukuun suhteutettuna on tosi mitätön...

Vai, että ihan maailman väkilukuun suhteutettuna, Ilkka? Lääkeainetutkimuksessa on useita vaiheita. Noin yksi kymmenestä lääkeaineesta läpäisee kaikki vaiheet, jonka takia lääkeaineiden kehitys on niin kallista. Ensin on esikliininen vaihe, johon lukeutuvat in vitro - ja eläinkokeet. Tämän jälkeen tulevat vaiheet nollasta viiteen, jotka tehdään ihmisillä. Esim. vaiheessa 0 on otoksen suuruus n. 10 henkeä, kun vaiheessa III otoksen suuruus on 1000-2000. Vaiheessa neljä lääkeaine on jo hoitokäytössä ja sen vaikutuksista kerätään dataa. Vasta viimeisimmissä otoksen suuruus lasketaan sadoissatuhansissa tai miljoonissa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Phases_of_clinical_re...

Hesarin raportoiman tutkimuksen otoksen suuruudessa ei ole mitään vikaa. Tutkimusta voidaan kritisoida kyllä muulla tavoin. Ilkka, vedätkö sanasi täten takaisin otoksen mitättömyydestä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #348

Miten ihmisillää kokeillaan psyykeenläkkeitä. Miten data saadaan. Täyttääkö tieteellisen tutkimuksen kriteerejä. Miten eliminoidaan mahdollinen vaikutuksen arviojan lumevaikutelmat?
Tämä keskustelu ei tosin ole mitenkään aiheeseen kuuluva.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #354

Niinpä niin Margareta,

valitettavasti Pekka vain huseeraa marginaalisilla otannoilla - suhteellisuudentajukin on häneltä tipotiessään - tarkoituksenaan vain itsetarkoituksellisesti "kommentoida" joitakin yksittäiskohtia - leikkii vain vierasperäisillä käsitteillä - niinkuin se olisi jotain tieteellisyyttä - jotta joku luulisi hänen hallitsevan tätäkään tutkimuskohdetta edes aluksikaan...

Juu, yrittää vain hämätä aiheen sivupoluille, tyypillistä asiaa tuntemattomille 'vääntäjille'...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #359
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihmisiä kuolee ja rahaa palaa. Entäs sitten?
Mistäs päättälet että olisin jopa kunnon kansalainen?! En oo ainakian ikinä ite kuullut, että minulla mitään sellaista mainetta olisi.
Joskus tarvitsen viinaa terveydenkin takia. Kerrain sairastuin keukokuumeeseen kun kaikki varaviinaani oli juotu ja olisin tarvinnut sitä kuin soudin verkot myrskyssä sitkessä flunssan jälkeisessä keukoputkentulehduksessä.
No, selvisin hengissä viinatta ja läkettä.
Konjakkiryyppy auttaa sydänvaivoihin ja fernet branca mahavaivoihin. Kirkkaasta viinasta ei tuu edes krapulaa pienestä huppelistä niin, että ihan hyvin voin juoda huviksenikin!
Joten Pekka, ei sun kannata lobataa minusta kieltolain kannattajaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #250

Joskus tarvitsen viinaa terveydenkin takia.

Entä, jos joku tarvitsee LSD:tä tai psilosybiiniä terveydensä takia esim. alkoholismiin tai masennukseen? Oletko sen kannalla, ettei niillä saisi terveyttä parantaa, mutta viinalla saisi? Olet äänioikeutettu ja voit vaikuttaa muidenkin mielipiteisiin sanoillasi, joten sinun mielipiteelläsi on merkitystä.

Ja ymmärrätkö, että minä en kannata LSD:n vapauttamista viihdekäyttöön. Kannatan sen potentiaalin tutkimista psykiatrisessa hoidossa lääkkeenä mm. alkoholismiin, addiktioihin, masennukseen ja palliatiivisessa hoidossa kuolemanpelon tuoman ahdistuksen lieventämiseen. Olemmeko siis yhtä mieltä siitä, että lääkkeenä LSD:tä ja psykedeelejä tulisi voida tutkia kontrolloidusti Suomessakin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #254

Koska en ole olenkaan asiaan perehtynyt en ota siihen mitään kantaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #259

No etkös ole jo täällä kantaa ottanut?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #263

Kuten olen jo ajemmissa kommentissa huomauttanut, minulla ei ole mitään huomattamista aineen käytöstä esim alkoholivieroituksessa.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #259

Maalaat siis itsesi nurkkaan rajaamalla keskustelun koskemaan vain ja ainoastaan Jani Kaaron artikkeliinsa valitsemaa "harhaanjohtavaa" otsikointia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #264

Pysyn omassa nurkassani ja rajoitun siihen mistä jotain tiedän.
Ei ole minun tehtäväni linjata keskustelua, se on alustajan asia.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #250

"Ihmisiä kuolee ja rahaa palaa. Entäs sitten?"

Onko sinulla jotain salattua tilastotietoa psykedeelien aiheuttamista kuolemista? Kerro ihmeessä meillekin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #322
Jorma Melander

Maalaat niin karikatyyrimäisen kuvan huumeiden vastustajista että herää epäilys oletko sittenkin itse kieltolain vastustajien palkkaama trolli?-)

Kaikilla muilla täällä on mielipiteistä riippumatta jonkinlaiset käytöstavat mutta sinä alat kiroilemaan ja uhkaamaan väkivallalla kun jäät väittelyssä alakynteen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkö? Onks jokin huumeiden kannattajien ja kieltolain kannttajien taisto menossa? Ja vielä uhkaan väkivallalla? tietämättä. Täytyy sanoa, että herra Melalla on vilkas mielikuvitus tulkinnoissaan.
hyvä yötä!

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #256

Puhuit tuossa toisessa viestissä roviolla polttamisesta. Siiihen kun yhdistää vielä rasistisen heittosi norjalaisista turskapäistä niin meno on kuin Hommafoorumilla ja ainekset kasassa vihapuheita sekä kansankiihotusta koskevaan oikeudenkäyntiin :-)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #262

Niin olkipukin, saman tason metafora kuim olkinukke,
Mikä ryyppyporukka lie, huvittelemasaa toisten yöunien kustannuksella.
Meen nukumaan, valaiskoon kirkastuminen yönne seikkailut.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #268

Älä hyvä ihminen menetä yöuniasi blogikirjoittelun takia.
Univaje aiheuttaa kaikenlaisia terveysongelmia - jopa psykooseja!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #271

Niinhän minä kerroin jossain kommentissani. Kun luettelin erinäisiä normaalin akuutin psykoosin aiheuttajia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #262

Turska on mielikalani ja pää erityisen maukas. Norjalaiset ovat aina olleet lähellä sydäntäni.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #256

"Taisto" on ihan omaa tulkintaasi.

Sen sijaan jos et ole tiedotusvälineistä huomannut niin kerrottakoon että huumekeskustelun suunta on maailmalla muuttunut. Yhä useampi on herännyt kyseenalaistamaan kriminalisointiin ja rankaisemiseen perustuvan opin huumehaittojen torjunnassa.

Portugalissa käyttörangaistuksesta luovuttiin jo vuonna 2001 kaikkien huumeiden osalta. Tulokset ovat olleet rohkaisevia ja kaikkea muuta kuin ne kauhukuvat joita kieltolain kannattajat maalailivat.

Kyse ei ole siitä etteikö eri huumeilla - myös taikasienillä ja LSD:llä - olisi potentiaalisia haittavaikutuksia. Kyse on siitä että käyttäjien rankaiseminen ja stigmatisointi eivät vähennä vaan lisäävät haittoja sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kyse on myös siitä että huumekieltolaki on suora tulonsiirto valtiolta järjestäytyneelle rikollisuudelle. Lisäksi kyse on siitä että huumesodan varjolla kavennetaan jatkuvasti kansalaisoikeuksia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #266
Jorma Melander Vastaus kommenttiin #256
Jorma Melander

Norjalaiset yliopistotutkijat ovat mielestäsi "turskapäitä" ja laajaan tilastodataan pohjautuva tutkimus on nollatutkimusta sen takia että sinä tiedät paremmin? Siinäpä sitä journalistista intressiä kerrakseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei suinkaan, vaan sen perusteella mitä itse selittävät tutkimusraportissa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Niklas ja Margareta ovat täysin oikeassa:

"LSD Dangers

LSD is non-toxic, has no known adverse physical after-effects other than fatigue and a lingering sensation of mind-expansion.

However, LSD is a powerful mental amplifier. If you are feeling depressed, anxious, sick at the world, at the quality of modern television, at rampant consumerism, at life in general, do not take LSD.

LSD's effects and your reaction to them are strongly determined by set and setting. Set is your mindset when taking the drug; setting is where you are.

The LSD effect makes you enormously sensitive to your environment. You should always be in a safe, comfortable environment, preferably with a friend you trust. The higher you fly, the safer must be the landing arrangements. Many users recommend being outside, in a beautiful setting in nature.

We cannot reinforce this enough: this is not a drug to be taken arbitrarily. We, as a matter of fact, recommend that you do not use LSD. Visit our LSD effects page to learn why. But if you are in the company of individuals using LSD or are actually planning to use yourself, be aware of these safety precautions so that your risk of becoming a statistic is lessened. Again, the best choice is not using and avoidance of those who do.

Bad Trips on Acid

The most notorious peril from taking LSD is the 'bad trip' when the experience turns frightening and traumatic. You can find out more about bad trips and how to avoid them on our page here.

Of all psychedelic drugs, LSD probably has the highest potential for creating bad trips, thanks to its sheer power and the impossibility of judging the dose of street LSD. Also, LSD can bring buried and repressed unconscious material into conscious awareness. This can be traumatic and frightening if unexpected.

Most people who have experienced a bad trip do not touch the drug again. Experienced users and 'hard heads' accept bad trips as part of the territory.

LSD Dosage

Street LSD varies massively in quality. Heat, air and light all degrade LSD and there is no way of telling how much you're getting on a single blotter. On average, today's tabs carry between 40 (low dose) and 150 micrograms of LSD (medium dose).

IMPORTANT: Always wait at least two hours before deciding the LSD is not working. The come-up period can take this long. Do not take another tab. You may well end up in a dimension not of your choosing.

Don't Drop Acid Alone

Tripping alone for the first time is not recommended. An experienced and trusted friend should either be your tripping partner, or should abstain and act as a sober sitter or guide to be around and help you if you get into troubled waters.

Choose Location Carefully

If you're going to trip, please do it in a pleasant and serene environment. No phone calls. No visitors. Be near to nature or surround yourself with attractive plants, pictures, fruit, and other such decor. Have a selection of beautiful music within reach to enhance the mood and help you relax.

If you are dosing with friends, ensure that all of you take the same amount, at the same time, in full view of everyone else. This will decrease any chance of paranoia and ensure you are all on the same level.

Social Problems Associated with Acid Use

Although LSD isn't physically addictive, regular users can become psychologically addicted. The fact that a trip can last for several hours and the individual will likely feel very tired after coming down means that the user may not be eating regularly or properly. A person who is tripping often may experience altered sleep patterns and neglect his or her personal hygiene.

As the psychological addiction progresses, the LSD user will likely neglect his or her personal relationships, too. The world they experience while under the influence of the drug becomes more interesting or perhaps less stressful than the reality of the user's "regular" life.

Poor Judgment After Dropping Acid

The reason it's a good idea for people who choose to drop acid to do so with a sober friend present is that using this drug can lower inhibitions. People who are tripping lose track of time and their perception of distance can be affected. They can show poor judgment in making decisions during the hours they are under the influence of LSD.

Users can even become convinced that they are invincible. As a result of this delusion they may do something they wouldn't attempt while sober, such as trying to fly - with disastrous results.

People have injured or killed themselves by walking in front of a vehicle while tripping on acid. More than one person has killed him or herself by falling from a window or a rooftop while under this drug's influence. Driving and using LSD definitely do not mix, and users have been involved in car accidents after taking the drug.

LSD and Mental Illness

Using LSD can't cause a person to become mentally ill. If this drug is taken in combination with other substances, it can trigger a symptoms resembling psychosis in some people. When a person who already has mental health issues, such as schizophrenia, uses acid, the drug may exacerbate the symptoms of the disorder, which include hallucinations.

A person with schizophrenia may experience visual hallucinations as part of the disorder. The majority of people with this disorder experience auditory hallucinations. The auditory hallucinations can include voices inside the individual's head as well as those that come from outside. Using LSD can lead to the onset of symptoms in an individual who is going to develop schizophrenia anyway.
Flashbacks and LSD Use

Flashbacks or the random reliving of an aspect of a psychedelic drug experience are often cited as a common side-effect of hallucinogenic drugs, especially LSD. Physicians now refer to this as a condition known as Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD). HPPD only appears to manifest in a small percentage of (perhaps heavy) users.
View Treatment Centers Find Local Treatment Centers Now Learn more now
The main symptoms are persistent “visuals”: trails, geometric shapes, flashes in the peripheral vision, after-images and halos around objects. It can last for weeks, even years after taking the drug."

http://www.thegooddrugsguide.com/lsd/dangers.htm

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ilkka, käytä tieteellisiä lähteitä, niin keskustelu pysyy järkevänä. Kyllä niitä tieteellisiäkin lähteitä LSD:n haitoista varmaan löytyy.

Jos emme luottaisi empiiriseen tieteeseen, uskoisimme vieläkin, että aurinko kiertää maata.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

tutustu ensin noihin lähteisiin, ja muodosta oma käsityksesi siitä, ovatko ne tieteellisiä vai eivät.

Yksikään tähänastinen tutkimus - ei edes voida sanoa vielä että olisi OK tutkittukaan - tutkimusta on siis jatkettava - LSD:stä tai taikasienistä ei täytä tieteellisen tutkimuksen kriteerejä - kaikkein vähiten niiden puolesta, päinvastoin!

Aurinko kiertää edelleenkin maata - maakeskeisessä (napakeskeisessä) ihmisvinkkelissä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #274

Juuri näin minäkin teen, tarkistan ensin täyttääkö tutkimus ollenkaan tieteelliselle tutkimukselle asetettavat ehdot.
Sitä voi joskus olla vaikeata arvioida. Esim. eräs laboratorioapulainen kertoi minulle proffan heittävän roskiin kaikki odotuksen vastaiset tulokset, kunnes mieluinen analyysi sattui tulemaan.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #284

Margareta,

juuri noin, olisi hyvä tietää ko. tutkimuksen tekijöiden tarkoitusperät ja motiivit! Kesän lämpökäyrät ja jäätelönsyönnit korreloivat keskenään - siis lämpötilat riippuvat jäätelönsyönnistä - etten sanoisi LSD:n hinkuamisesta itselle ja "otahan sinäkin"...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä en luota ollenkaan kaikkeen empirian mitä tieteelliseksi tutkimukseksi nimitetään.

Joonas Kaur

"Jos emme luottaisi empiiriseen tieteeseen, uskoisimme vieläkin, että aurinko kiertää maata."

Niinhän se kiertääkin. Kysehän on vain havaintokoordinaatin valinnasta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Esim. Nature on yksi maailman tunnetuimpia ja arvostettu tiedelehti. Sieltä löytyi tällainen artikkeli:

Benefits of 'magic mushroom' therapy long lasting
Patients given psilocybin report continued well-being a year later.

Arran Frood

The psychedelic ingredient of magic mushrooms could help manage patients' anxiety.Martyn Vickery / Alamy
The benefits for people who have had positive or even mystical experiences induced by the psychedelic drug psilocybin — the psychoactive ingredient in ‘magic mushrooms’ — linger for as much as a year, according to the latest follow-up study of such patients.

The study offers more support to those who argue that, when used responsibly, some drugs more commonly taken for leisure can safely be used to relieve the stress associated with severe chronic diseases such as cancer.

“This experience has a compelling meaningfulness and spiritual component to it that is strongly conserved over time,” argues the study's lead author, Roland Griffiths of the Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore.

Although only a single dose was administered to the 36 patients in the original study, they reportedly still considered the experience to have valuable after-effects at the time of the follow-up study.

A clutch of new studies using psilocybin are now planned or under way in the United States, hoping to alleviate cancer-related anxieties with only one dose that has a lasting, positive outcome for patients.

Sustained change

The latest study, published in the Journal of Psychopharmacology1, is a follow-up to a 2006 experiment in which Griffiths and colleagues gave high doses of psilocybin to 36 'spiritually inclined' volunteers who had never previously taken hallucinogens2. The participants were encouraged to focus their attention inward during their experience, and two months later many reported sustained, positive changes in their lives.

“Realization of unity of existence and relativity of ordinary consciousness … I have had glimpses of this before — but this was profound and sustained,” read one participant’s comments on the experience. Another remarked that, “it was so awesome to be with God [that] words can’t describe the experience.”

Patients in psilocybin trials report continued benefits a year later.R. Griffiths et al.
Previous studies have shown a similar effect, most famously the Good Friday Experiment of 1963 in which theology students were given psilocybin in a church. However, this experiment was not peer-reviewed, and many studies completed in the 1960s were often inadequately followed up. Griffiths was keen use measures adapted from modern studies to see if the life-enhancing qualities people described in 2006 still persisted.

Mystical experience

Of the original 22 participants who had a ‘complete’ mystical experience as defined by the Pahnke-Richards Mystical Experience Questionnaire, all but one still satisfied the same criteria 14 months later.

“Most volunteers who had the mystical experience continue to endorse the same extent of positive changes in attitude, altruistic behaviour and mood," says Griffiths.

After 14 months, 67% of the participants rated the treatment as one of the five most spiritually significant moments of their lives, and 17% rated it as their single most spiritually profound experience. In addition, 64% of subjects reported that their sense of well-being or life satisfaction increased.

Griffiths says it is uncommon in psychopharmacology for a positive effect to last so long after a single dose.

However, the study is based on a retrospective questionnaire and a sample of already spiritually inclined people. Griffiths admits there is bias in the data, but says he is looking forward to moving on to more powerful prospective studies. “This opens up a host of scientific questions and therapeutic applications.”

But not everyone agrees that psychedelics have a place in medicine. Griffith Edwards, emeritus Professor of addiction research and co-founder of National Addiction Centre, says that while he respects the studies authors and their conclusions it must be remembered that such drugs can have serious bad effects as well as good ones. "People can have self-destructive and suicidal thoughts as well as mystical experiences," he says. Edwards add that he is worried about this being taken as a trigger for a new campaign for the medical profession. "There are other ways of helping people," he says.

Improved mood

Nevertheless, Charles Grob, a professor at the University of California, Los Angeles School of Medicine, recently finished treating his final patient in a study using psilocybin to treat cancer anxiety. He says studies on terminal cancer patients in the 1950s and 1960s found that those subjects who had a transcendent or transpersonal experience during their psychedelic treatment session also had the most dramatic subsequent reduction in anxiety, improved mood and better overall quality of life.

“The study provides a feasible treatment model for clinical conditions that are considered very difficult to treat,” says Grob. “Psychedelics, when utilized by capable facilitators under optimally safe conditions, may very well achieve therapeutic breakthroughs with what is often considered to be an extremely resistant and unresponsive patient population.”

ADVERTISEMENT
Griffiths and his team have also published some proposed guidelines3 for the safe clinical use of hallucinogens. “We believe this research now can proceed safely but it should be done cautiously,” says Griffiths. “We’re eager that it not be disrupted again like it was for the last 40 years because scientifically there is so much promise in having this research move forward.”

Griffiths is currently recruiting subjects for a study using psilocybin to treat cancer anxiety, which will be conducted at the Johns Hopkins University School of Medicine where he is based.

References
Griffiths, R. R. et al. J. Psychopharmacol. Advance online publication doi:10.1177/0269881108094300 (2008).
Griffiths, R. R. et al. Psychopharmacology 187, 268–283 (2006).
Johnson, M. W., Richards, W. A. & Griffiths, R. R. J. Psychopharmacol. Advance online publication doi:10.1177/0269881108093587 (2008).

http://www.nature.com/news/2008/080703/full/news.2...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Täällä lisää LSD:n vaaroista ja väärinkäytöstä – kts. otsikko:

http://science.howstuffworks.com/lsd5.htm

“LSD is a drug and should be treated with extreme caution. Much of what is sold as LSD is not pure and is in fact laced with Strychnine (rat poison) to create the "speed effect" associated with the beginning of a good acid trip. Any drug can be dangerous especially "street drugs" as there is no controls over what chemicals are used or the amount that is used. If you have any type of unknown heart condition any type of stimulant could cause you to have a heart attack. Although it is rare some people have died the first time they tried a "new" drug, just like some girls have gotten pregnant the first time they had sex. Stick with the marijuana if you have to use drugs but be aware that you are setting yourself up for problems with the law and could indeed wind up in prison.

Source(s):
experience
Clean and sober 5 1/2 years”

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=200705...

http://brown.edu/Student_Services/Health_Services/...

http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/ha...

“LSD is VERY toxic, and a dose of 14mg will kill you. As typical doses of LSD are around 0.2mg - 0.5mg, LSD apostles claim physiological safety, as if it meant anything when talking about a drug that can destroy your personality and make you experience hell.”

http://skeptics.stackexchange.com/questions/1244/i...

http://www.youtube.com/watch?v=PGocXXu_zO4

Sal Montelongo, the mother's partner and a friend of the family, said there seems to be little awareness in El Paso about N-bomb, a synthetic substitute for LSD.

"Apparently, it's not hard get this new drug," Montelongo said. "Kids can order it online from sources in other countries like China and Turkey, and have it delivered through the mail."

According to the Drug Enforcement Administration (DEA), the street names for this new hallucinogenic drug is "N-bomb," "Smiles," "Legal Acid" or "25I."

It is called N-bomb because its chemical name is either 2C-I-NBOMe or 25I-NBOMe. Both names refer to the formula N-(2-Methoxybenzyl)-4-iodo-2,5-dimethoxyphenethylamine.

DEA Special Agent Diana Apodaca said El Paso DEA investigators are not aware of any cases involving N-bomb being sold locally, but that drug sellers are always looking for ways to bypass legal controls for dangerous drugs.

"In general, synthetic drugs are being marketed towards our youth and in many cases marketed as a legal high," Apodaca said. "These products are often more potent and dangerous than the drugs they are designed to mimic. It like playing Russian roulette with your body. You never how potent the drug is that you are taking."

DEA officials said N-bomb is a potent synthetic hallucinogen that is killing users around the country. Deaths associated with the drug have been reported in California, Louisiana and North Dakota.

N-bomb is a derivative of mescaline and an analogue of 2C-I as well as 2C-B, both Schedule I synthetic hallucinogens which the DEA got scheduled in July 2012. Analogue refers to chemical compounds with a similar structure.

Preliminary research suggests N-bomb is much more potent and dangerous than its parent drugs, Apodaca said.

N-bomb is a liquid that is commonly soaked onto blotter paper and which users put on their tongue. A user in Louisiana who died reportedly had a drop of the liquid dropped into his nose.

Frank LoVecchio, Adam Bosak and Michael Levine authored a report for the American College of Medical Toxicology on the drug that was published Feb. 2, 2013, titled "Recurrent Seizures and Serotonin Syndrome Following "2C-I Ingestion."

The report said the new drug and its variants "have recently emerged as a new class of designer drugs ... Overdose of the phenethylamines are relatively new in the USA and serious toxicity from 2C-I has only rarely been described."

The report also said that N-bomb-associated drugs became a "major health problem in Europe," before they recently appeared in the United States.

LoVecchio told the Arizona Republic in a May 4 news story that the drug was synthesized by a Bay Area chemist in 1991. Other sources said the drug hit the Internet in 2010.

Ruth Rivas, an El Paso mother who believes Spice, another designer drug, contributed to her 28-year-old son's death last year, said parents need to become informed about the availability of designer drugs that are being marketed to teens and young adults.

Spice is the name for a mix of herbs laced with chemicals and marketed under different names. It is sometimes marketed as potpourri or incense and is labeled "not for human consumption."

The DEA's Apodaca said Spice is a nationwide problem.

Rivas said regular drug tests do not detect the presence of many synthetic drugs like bath salts (which mimic cocaine, amphetamine), Spice (imitates the active ingredient in marijuana) and probably including N-bomb.

"I am trying to get the City Council to ban Spice packets from headshops and headstands in El Paso," Rivas said. "The people who make these drugs try to stay ahead of the law by constantly altering their chemicals. If one chemical is illegal, then they will substitute it for another one that is legal. All they have to do is change one molecule."

Rivas does presentations for schools, organizations and businesses on the dangers and wide availability of synthetic drugs.

She founded "Spice is Not Nice" after her son's death. See more information at

http://www.spiceisnotnice.org

http://www.elpasotimes.com/news/ci_23280179/family...

http://www.drugaware.co.za/lsd.html

The study by Cohen et al., and several studies which followed it, involved the addition of LSD to cell cultures. There are problems with this approach.

“First, the process of culturing cells stimulates them to enter a reproductive phase which is abnormal for them. Second, cells in tests tubes are extremely susceptible to chromosome breakage; aspirin, caffeine, water, and changes in temperature or oxygen pressure are some of the many agents which induce breakage of the same order of magnitude as LSD. Third, the type of breakage produced by LSD is different from that caused by known mutagenic or carcinogenic agents. Fourth, intact organisms have evolved metabolic and excretory systems to eliminate harmful substances, but these detoxification mechanisms are not available to cells in test tubes. Thus, cells have typically been exposed to very high doses for prolonged periods of time.

Only four studies investigated chromosome breakage rates in humans before and after exposure to LSD. Only one of the studies was positive. Several studies reported higher breakage rates in users than in nonusers but, as has already been discussed ad nauseum, such studies do not allow for causal interpretation. Some unknown factor(s), such as serious childhood illness, may predispose people to chromosome damage ant to take LSD (see p. 176). One obvious factor is that LSD users are likely to use many other drugs as well.

An additional problem is that breakage rates have been measured in white blood cells rather than in reproductive cells.”

http://www.erowid.org/chemicals/lsd/lsd_writings4....

Olli Mannerjoki

"One obvious factor is that LSD users are likely to use many other drugs as well."

Eiköhän tämä kerro jo aivan riittävästi koko tuosta pastestasi. Täyttä tuubaa.

LSD yksi vähiten haittoja aiheuttava laiton huume.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Olli,

epätieteellinen, suorastaan fanaattinen – miksi? - mutuliike LSD:n ja taikasienen puolesta aiheuttaa helposti nykyisinkin vastaavia vastareaktioita – myös ao. tutkimusten suhteen. HS:ltä ilmeisen lisää tarkoituksellista – mutta yleisestikö järkevää?

P.S. Jos ihminen itse, usein nuori henkilö, ei ymmärrä omaa etuaan, on meidän vastuullisten, vanhempien, jne. tuotava LSD:n ja taikasienten vaarallisuus esiin – nimenomaan juuri siksi, että niitä ei ole ainakaan luokiteltu kaikkein vaarallisimmiksi ”tripeiksi”, mutta ovatkin käytännössä juuri siksi kaikkein vaarallisimpia…

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #275

Ilkka:

epätieteellinen, suorastaan fanaattinen – miksi? - mutuliike LSD:n ja taikasienen puolesta aiheuttaa helposti nykyisinkin vastaavia vastareaktioita – myös ao. tutkimusten suhteen. HS:ltä ilmeisen lisää tarkoituksellista – mutta yleisestikö järkevää?

Fanaattisuuteen en ota kantaa. Tuskinpa on.

Mutta tieteellisyys tarkoittaa minusta sitä, että perustuu tutkimuksiin. Tutkimuksissa on tutkimuskysymykset, aineoisto ja metodi, jolla tutkitaan. Tutkimuksessa esitetyissä väitteissä viitataan toisiin tutkimuksiin.

Joissakin esittämissäsi lähteissä ei ollut väittämissä ollut viitattu tutkimuksiin. Esim. tuo pahamaineinen Harvardin professori, Timothy Leary, joka suosittelu LSD:n käyttöä kaikille, syyllistyi tähän virheeseen. Hän väitti siekailematta, että LSD parantaa mielen kaikista sairauksista ja ongelmista ilman viittauksia tutkimuksiin. Se oli vastuutonta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #288

Minulle tutkimuksen tieteellisyys edellyttää tieteellisyyden kriteerien täyttyminen. Paljon on nännäistutkimusta. Tai tutkimusta jotka perustuvat toden vastaisiin olettamuksiin. Esim: ihminen käyttäytyy kuin häkkiin suljettu rotta. Kaikki asteikot typpiä 0-10, 0-100 ovat näennäsimittareita jolla ei mitata yhtikäs mitään ja niiden avulla ei voi suorittaa tilastollisia laskutoimituksia ikään kuin ne olisi suhdelukuasteikkoja.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #293

Mitä näitä tieteellisyyden kriteereitä on? Miltä osin ne eivät täyttyneet tässä Hesarin uutisoimassa tutkimuksessa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #294

En ole kuin vähän vilkaissut, mitä tutkijat itse päättelivät. Sain sen käsityksen, että asiallisesti tehty korrelaatiotutkimus.
En perehtynyt olivatko eritellet olenkaan eri aineita.Sienet ja meskaliini ei ehkä ollenkaan olle vaikutuksiltaan samanlaisia. Mutta ehkä se olisi ollut turhaa jos yleensä mahdollista tässä aineistossa. Kuten tutkijat korostavat mitään johtopäätöksiä kausaliteetistä ei voida tämäkaltaisessa aineistossa tehdä.
Minulla ei ole vähäisintäkään kiinnostusta perehtyä tähän tutkimukseen,
Lue ite.
Suosittelen tietoteoriaan ja metodologian alkeisiin perehtymistä kun asiaa ilmeisesti kiinnostaa, joko itseopiskelulla tai jollain kurseilla.
Minulta ei voi tilata luentoja aiheesta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #297

Suosittelen tietoteoriaan ja metodologian alkeisiin perehtymistä kun asiaa ilmeisesti kiinnostaa, joko itseopiskelulla tai jollain kurseilla.

No kyllä nuo kurssit on tullut käytyä yliopistossa. Gradun tarkastusta vaille valmis olen.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #297

Niinpä niin Margareta,

kun kaveria hieman kraaputtaa ns. "pintaa syvemmältä", paljastuu pelkkä innokkuus todistella kaikin tavoin LSD:n ja 'hymysienten' puolesta.

Kaveri oli koulussa oppinut uuden käsitteen "pari/paristo". "Ei se ole "patteri", se on "paristo" sanoi hän 'opettaen' toiselle. - Kunnes muutaman vuoden ammatissa työskenneltyään "patteri" siirtyi sujuvasti takaisin hänen sanavarastoonsa...

Perästä kuulunee alan tutkijoilta lisää kritiikkiä tuosta "tutkimuksesta"...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #294

Pekka,

miksi nyt vasta kyselet tieteellisten kriteereiden perään, ja syvään rintaääneen kuitenkin olet jo väittänyt useasti vähän jokaisesta asiaasi tukevasta tutkimuksesta niiden olevan Ok, ja kaikki muut - jos on yksikin 'virhe' - tai ei mahdu yksioikoiseen maailmakuvaasi -"eivät ole tieteellisiä tutkimuksia"?

'Huumevertaisten' ns. vertaisarvioimat tutkimukset taas ovat useimmiten johdattelevia, tarkoitushakuisia, jne. - kaikki erisuuntaiset tutkimustulokset pimitetään, etc. - 0- tutkimuksia...

Miksikähän LSD:tä ei ole hyväksytty lääkkeeksi? - tuskin koskaan. Kaivelehan nekin tiedot irti, ennenkuin 'väittelet' yhtään mitään.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #361

miksi nyt vasta kyselet tieteellisten kriteereiden perään, ja syvään rintaääneen kuitenkin olet jo väittänyt useasti vähän jokaisesta asiaasi tukevasta tutkimuksesta niiden olevan Ok, ja kaikki muut - jos on yksikin 'virhe' - tai ei mahdu yksioikoiseen maailmakuvaasi -"eivät ole tieteellisiä tutkimuksia"?

No minusta olisi hyvä sääntö, että tällaisissa keskusteluissa käytettäisiin julkaistuja tieteellisiä artikkeleita. Toki omat kokemukset ja esim. päihdetyöntekijöiden kertomukset tuovat lisänsä keskusteluun ja heidän kertomuksistaan voi versota hyviä tutkimuskysymyksiä. Kyllä minuun vaikutti esim. Herlinin kaverin kohtalo ja muut täällä kerrotut tarinat.

'Huumevertaisten' ns. vertaisarvioimat tutkimukset taas ovat useimmiten johdattelevia, tarkoitushakuisia, jne. - kaikki erisuuntaiset tutkimustulokset pimitetään, etc. - 0- tutkimuksia...

No älähän nyt noin sano, jos sinulla ei ole mitään todisteita väitteillesi. Tieteen idea on olla objektiivinen. Mikä ihmeen motiivi tiedemiehillä olisi todeta psykedeelit haitattomiksi mielenterveydelle? Ei kukaan heille sellaisista tuloksista maksaisi, koska kellään ei ole patenttia psilosybiiniin tai LSD:hen. Itse asiassa lääkeyhtiöille olisi uhka, jos psilosybiini tai LSD tulisivat käyttöön psykiatriassa, sillä se voisi syödä niiden tuloja mielialalääkkeistä. LSD:n ja psilosybiinin hyödyntämisessä ei ole mitään mahdollista taloudellista hyötyä kenellekään muulle kuin sairauksista kärsiville ja yhteiskunnalle.

Jos tutkimuksellisesti osoitetaan, ettei niistä ole mihinkään, niin sitten se on niin. Minulle se ainakin toisi mielenrauhaa tietää, ettei niistä ole mihinkään. Tällä hetkellä mielenrauhaani kuitenkin häiritsee se, ettei niitä tutkita tarpeeksi, vaikka on olemassa mahdollisuus, että ne voisivat merkittävästi auttaa erinäisistä mielensairauksista kärsiviä. Minä en sen sijaan kannata sitä, että tavalliset voisivat vapaasti nappailla psykedeelejä. Ainoastaan tiukasti kontrolloidussa lääkärin valvonnassa jostain hyvästä syystä tulisi näitä aineita voida käyttää.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #370

Pekka,

todisteita on toki useita - kuten täälläkin kommenteissa jo moni on osoittanut - tarkoitushakuiset, johdattelevat, rajaukselliset, kehykselliset otannat, jne. merkitsevät usein ”tieteissäkin” sitä, että ”sitä saa mitä tilaa”…

Mikä ihmeen vimma sinullakin – kuten monilla tiedemiehilläkin – mistä tiedät heidän motiivinsa ja intressinsä kaikkinensa? - on etsiä tukea väitteillesi tutkimustuloksista, joilla ei ole tieteellistä yksimielisyyttä – edes lähellekään – tuskin koskaan nykytietämyksen valossa tuleekaan!

Ei sinun kannata esittää mitään tieteiden periaatteita – vaikka iissäkin on kyllä periaatteissakin paljon kritisoitavaa ja muutettavaa!
Raha ratkaisee, eikä se haise, eikä se kysele ovatko huumeet LSD: tä tai mitä tahansa vastaavaa – ei m yöskään lääkeyhtiöille, jne. Kyse vaan käytännössä on siitä, kuinka kiinnostavaksi jokin huume markkinoidaan – kielloin, veroin, hinnoin, jne. monessakin eri suhteessa.
LSD:stä ja psilosybiineistä on vain terveydellistä, mentaalista, moraalista, eettistä, ennakkoehkäisevyyden poistavaa, taloudellista, jne. haittaa sekä yhteiskunnalle, että sen jokaiselle yksilölle, ei vain psyykesairaille tai addikteille.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #288

Pekka,

vaikka ko. tutkimus täyttäisi kaikki tieteellisen tutkimuksen - "poikkitieteellisen" - nyt vain pieni osio!! - kriteerit, "ei yksi pääsky vielä kesää tee". Ensin on kumottava pääasiassa kaikki vastatutkimukset, sitten todistettava laajasti omat - hyväksyttävin vertaisarvioinnein - mahdoton yhtälö ainakin LSD:n suhteen!!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #288

Pekka,

sinulla näköjään kokemattomana usko perustuu tutkimuksiin, mutta ns. teiteellisiäkin tutkimuksia tohtorinväitöskirjoista alkaen on monenlaisia - monet menevät tieteellisten kriteereiden yli vain rimaa hipoen - eikä iistä sitten sen enempää, saati että niitä voitaisiin hyödyntää myönteisesti ja yleisesti käytännössä...

Ko. tutkimusta ei ole tutkittu/käsitelty toisten tutkijoiden toimesta vielä lainkaan, saati muista näkökulmista. Skeptisesti kritisoitu on, kuten he itsekin, kuten tieteisiin myös kuuluu. Mikään valmis ja kaiken kattava tutkimus se ei ole vielä aluksikaan.

Jokaisessa tutkimuksessa on jotain kritisoitavaa - täydellistä tutkimusta ei ole vielä kukaan ihminen tehnyt. Eikä minun enempää kuin ko. lähteidenkään aina tarvitse viitata jo tehtyihin tutkimuksiin, vaikka ne siellä taustalla kuitenkin useimmiten ovat - "hatusta vedetyt" tuloksethan ovat vain omia mutujaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #360

sinulla näköjään kokemattomana usko perustuu tutkimuksiin, mutta ns. teiteellisiäkin tutkimuksia tohtorinväitöskirjoista alkaen on monenlaisia - monet menevät tieteellisten kriteereiden yli vain rimaa hipoen - eikä iistä sitten sen enempää, saati että niitä voitaisiin hyödyntää myönteisesti ja yleisesti käytännössä...

Niin, tieteelliset artikkelit ovat aina vajaavaisia. Tiede ei ole helppo ala. Täytyy pyrkiä luomaan joku kuva olemassaolevien tutkimusten perusteella ja sitten vetää johtopäätökset ja muistaa, että uudet tutkimukset voivat kumota vanhoja. Esim. voi ihan hyvin olla, että se tutkimus, jossa LSD osoittautui tehokkaaksi lääkeeksi alkoholismia vastaan, kumotaan. Olen sille mahdollisuudelle avoin kuten kaikkien kuuluukin. Toistaiseksi se vaikuttaisi olevan paras tutkimus mitä siitä aiheesta on. Enemmän tutkimustietoa kuitenkin kaivattaisiin, jotta saataisiin lisää varmuutta siihen, onko siitä alkoholismin parantajaksi vai ei.

Ko. tutkimusta ei ole tutkittu/käsitelty toisten tutkijoiden toimesta vielä lainkaan, saati muista näkökulmista. Skeptisesti kritisoitu on, kuten he itsekin, kuten tieteisiin myös kuuluu. Mikään valmis ja kaiken kattava tutkimus se ei ole vielä aluksikaan.

Totta. Vertaisarviointi on tieteen perusta. Me olemme maallikkoina harrastusmielessä vertaisarvioineet tuota tutkimusta tässä Herlinin blogissa. Täytyy odottaa, että ammattilaiset tekevät sen ja että lisää tutkimusta syntyisi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #275

Ilkka:

Kannatatko alkoholin kieltämistä? Jos et, niin voisitko perustella? Alkoholi aiheuttaa Suomessa n. 1500 ihmisen kuoleman vuosittain ja rikkoo perheitä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #290

Pekka,

en (viinin), viini on vähän käytettynä - itsekontrollointi sinänsä helppoa - LSD:n ei - ruokajuoma (kulttuureissa).

1.Tim 5:23 Älä enää juo vain vettä, vaan käytä vähän viiniä vatsasi tähden ja usein uudistuvien vaivojesi vuoksi.

Kuitenkin:

Efes 5:18 Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä,

Sananl. 20:1 Viini on pilkkaaja, väkijuoma remunpitäjä; eikä ole viisas kenkään, joka siitä hoipertelee.

Luuk. 21:34 Mutta pitäkää vaari itsestänne, ettei teidän sydämiänne raskauta päihtymys ja juoppous eikä elatuksen murheet, niin että se päivä yllättää teidät äkkiarvaamatta

Olli Mannerjoki Vastaus kommenttiin #275

Sinun pitäisi oikeasti ottaa asioista selvää, ennen kuin tulet tänne keskustelemaan faktoistasi. Muutama vertaisarvoitu tutkimus varmasti auttaisi tilannetta. Voin niitä tänne toki laittaa, mutta uskoisin, että huumefobiasi tekee sinusta ignorantin.

Miksi sinä haluat holhota toisia ihmisiä? Millä oikeudella sinä voit sanoa, että yksilön ei kannata tehdä tiettyjä asioita, mistä ei ole ulkopuolisille haittaa. Miksi sinä haluat kieltää?

Logiikkasi myös kusee. Jotain ei olla luokiteltu vaaralliseksi ja se siksi on vaarallista. Koska maito luokitellaan vaarattomaksi, on se vaarallista. Nyt skarppina.

Edit. Laitetaas nyt vielä suuntaa antava kuvaaja.

http://triangulations.files.wordpress.com/2011/05/...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #296

Onks tää nyt oikea foorumi tällaiseen keskusteluun? Eiköhän joku näistä tutkimuksista kiinnostunut vois tehdä oman aloituksen.
Ja huumepolitiikastakin vois keskustella erikseen. Ei se ollut blogialustuksen aihe.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #298

Omissa kommenteissasi puhut jopa ravustamisesta mutta huumepolitiikasta ei mielestäsi sovi keskustella samassa yhteydessä kuin psykedeeleistä?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #296

Olli,

netti on täynnään "vertaisarvioituja tutkimuksiasi", ei siinä mitään. Kuinka relevantteja ne ovat käytännössä, on aivan toinen juttu...

Millä tavoin haluaisin, voisin tai ajaisin holhota sinua tai lähimmäisiäni?? Etkö todellakaan ymmärrä ja tiedosta jo motiivejani, miksi vakavasti - kuten Niklas ja Margareta - varoitan huumehörhöjä LSD:n ja muiden psykedeelien vaaroista, riskeistä, tasapainottomuuksista, jne. ? Onko LSD, tms. jo vaurioittanut solujasi niin pahasti, ettet sitä enää itse tiedosta??

LSD:stä on haittaa sekä itselle että ulkopuolisille - aivan samoin kuin viinaksistakin - LSD:n käyttö vaan on vielä niin alkutekijöissään - onneksi - mutta jos se kasvaa hallitsemattomaksi - niin sinäkö luulet sillä "vapaudella" pääsevän vapaaksi siitäkin itsesi ja lähimmäisesi vastuista??

Logiikkani on koko ihmiskunnan iän todeksi ja väistämättömäski koettu: anna pirulle pikkusormi - esim. LSD (aikoinaan viina) - niin se vie pian koko ihmisen. Sisäistynyt kokemuksesi tässäkin lienee varsin vähäinen...

Minun ei tarviste mitään kieltää - sen tekevät lääkkeeksi luokiteltavat, vaadittavat kriteerit. On varsin vaikeaa "nobeloida" LSD tuotteeksi, "avuksi", joka saa suorastaan "health product" patentin ja leiman...

Olli Mannerjoki Vastaus kommenttiin #327

Vaikka sitä kuinka sitä toistat, niin vakavasti otettavissa piireissä LSD ei ole vaarallinen aine.

En sinun kanssasi jaksa jankata, kuten sanoin, olet päätöksesi tehnyt ja mitään mitä sanon ei tule sitä muuttamaan. Usko on ihmeellinen asia, se saa jopa näennäisesti älykkäät ihmiset käyttäytymään täysin idiotttimaisesti.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #346

Olli,

"huumehöyryiset piirit" eivät ole koskaan vakavasti ja täydestä otettavia piirejä, päinvastoin.

Vakavasti ja vastuullisesti LSD- ynnä muihin psykeharhaileviin aineisiin suhtautuvat piirit suhtautuvat nimenomaan niihin kaikkein vaarallisimpina aineina, varoittavat niistä aina ja kaikkialla lähimmäisiään - kuten yleensäkin päihteiden väärinkäytöstä.

"Usko on ihmeellinen asia, se saa jopa näennäisesti älykkäät ihmiset käyttäytymään täysin idiotttimaisesti." - pitää paikkansa, sillä 9 sormea niistä osoittaa itseäsi! - Siitä alatyyliset nimittelyt alkavat mistä asiat ja niiden asiaperustelut loppuvat...

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #275

Jos ihminen itse, usein nuori henkilö, ei ymmärrä omaa etuaan, on meidän vastuullisten, vanhempien, jne. tuotava alkoholin vaarallisuus esiin – nimenomaan juuri siksi, että sitä ei ole ainakaan luokiteltu kaikkein vaarallisimmiksi ”tripeiksi”, mutta onkin käytännössä juuri siksi kaikkein vaarallisin...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #303

Jorma,

kyllä niinkin, mutta tässähän oli kyseessä LSD sun muut "ikuisen unen sienet".

Sensijaan taas todistat tietämättömyytesi (ainakin kompuroit omaan "näppäryyteesi") - alkoholi kuuluu vaarallisimpiin huumeisiin (en kaivele enää pylväitä)... Mutta sinun kannattaa myös miettiä mitä eroa niillä on, etc.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #325

"alkoholi kuuluu vaarallisimpiin huumeisiin (en kaivele enää pylväitä)"

Kas, löysimme sentään jotain yhteistä näkökulmaa keskustelun pohjaksi.

En tarkoittanut tuota viittaamaasi viestiä ainakaan sillä tavalla sarkasmina ettenkö tietäisi alkoholin olevan yksi vaarallisimmista huumeista. Suomessa ehdottomasti vaarallisin.

Pelkästään alkoholimyrkytyksiin kuolee Suomessa vuosittain parituhatta ihmistä. Siihen päälle liikenneonnettomuudet, pahoinpitelyt jne.

Vertailulukuina myrkytyskuolemat sienille ja LSD:lle: puhdas nolla. Esim. Isossa-Britanniassa vuositasolla muut kuin myrkytyskuolemat LSD:n osalta pyörivät nollan ja ykkösen välillä. Käyttäjäpopulaatioon suhteutettunakin liikutaan aivan eri sfääreissä kuin Kuningas Alkoholin kanssa.

Muista huumeista suurimmat ongelmat aiheuttaa lääkärin määräämät aineet joita otetaan yhdessä alkoholin kanssa. Nämä ovat sitä suomalaista huumetodellisuutta.

Samaan aikaan täällä (kirjaimellisesti) jeesustellaan siitä että sanomalehdessä ei saisi edes kertoa psykedeelejä koskevan tutkimuksen tuloksista.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #332

Jorma,

kysehän on juuri siitä, että alkoholi on ainakin 2000 vuotta vanha "keksintö", LSD ' markkinoilla' on ollut vasta vuodesta 1943 (LSD:n syntetisoi tuolloin Albert Hofmann) - LSD:n käyttö päihteenä alkoi vasta 1960-luvulla. Yhdysvaltain armeija on testannut sitä myös totuusseerumina ja aivopesuaineena. Mitähän seuraavaksi?

Jo LSD- lähteistä löytyvät kuolemat ovat aivan muuta kuin "puhdas nolla"...

Huumausainerikoksetkin vain jatkavat kasvuaan. LSD:nkin suhteellinen osuus niissä vain kasvanee, ellei asiaa saada OK kuriin kutin alkoholismia, rattijuoppoutta, jne. ...

Media on vastuussa informaation asiallisesta ja monipuolisesta jakamisesta - tieteellisyys ilman skeptismiä on pelkkää mutuilua, huumehimoa eräiltä toimittajiltakin...

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #334

>>kysehän on juuri siitä, että alkoholi on ainakin 2000 vuotta vanha "keksintö", LSD ' markkinoilla' on ollut vasta vuodesta 1943 (LSD:n syntetisoi tuolloin Albert Hofmann) - LSD:n käyttö päihteenä alkoi vasta 1960-luvulla.

Taikasieniä on käytetty Etelä-Amerikassa uskonnollisissa rituaaleissa tuhansia vuosia - kauan ennen alkoholin keksimistä!

Myös punakärpässienen (joka ei ole varsinainen psykedeeli vaan dissosiatiivi) käyttöhistoria juontaa esiraamatullisiin aikoihin.

Itse asiassa yksi Kuolleenmeren Kääröjen kääntäjistä - John M. Allegro - osoitti lingvistiseen analyysiin perustuen että kristinusko on todennäköisimmin saanut alkunsa hedelmällisyyskultista joka käytti punakärpässientä sakramenttina. Ristisymbolikin on peräisin tyylitellystä sienisymbolista.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #337

Jorma,

ja taas nyrjähtelet itse asiasta, LSD:stä, sivuun taikasieniin, jotka ilmeisesti nekin ovat olleet eräiden hörhöjen käytössä jo tuhansia vuosia. Mutta vasta Albert Hofmann eristi ja nimesi psilosybiinin ja psilosiinin.

Mikä tahansa "hedelmällisyysuskonto" on saattanut saada käymistilansa mistä sienestä tahansa, Kristukseen uskon lähteenä on ollut ja on vain ja ainoastaan Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Ihmisen Poika, Vapahtajamme ja Pelastajamme.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #347

Se paljon puhuttu Hesarin uutinen ja sen taustalla ollut tutkimus käsitteli LSD:tä, taikasieniä ja meskaliinia. Siis kaikkia kolmea yhdessä.

Itse nyrjähtelet aiheesta vääntämällä keskustelua koskemaan pelkästään LSD:tä. Ymmärrän tämän siinä mielessä että monelta esittämältäsi argumentilta putoaa pohja pois kun huomioidaan myös taikasienet. LSD on myös pahamaineisin mikä tietysti sopii tarkoitusperiisi.

Niin, Albert Hofmann eristi psilosybiinin taikasienistä jotka hänelle lähetti muuan sienitieteilijä R.Gordon Wasson.
Oleellinen ero LSD:hen on se että LSD syntetisoitiin torajyvän sisältämistä aineista mutta psilosybiini ja psilosiini esiintyy taikasienissä (myös suomalaisissa) täysin luonnontilassa.

Kutsut muiden uskontojen edustajia "eräiksi hörhöiksi"?
Voisin tässä yhteydessä sanoa yhtä sun toista Judeokristillisistä paimentolaisuskonnoista mutta jääköön sanomatta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #358

Jorma,

muistisi virkistämiseksi: nyt on kyse Niklas Herlinin blogista, ei sinun eikä HS:n – Herlinin otsikkokin kuuluu ”Älä usko Hesaria, älä vedä LSD:tä”.

Jo peruskoulussa äidinkielen opettaja kehottaa pysymään aiheessa, sen otsikossa – muutoin läjähtää hyvin helposti ”hylätty”…

Taikasienet eivät argumentoinneiltaan koske LSD:tä – yrität sekoitella vain itse ne keskenään…

Luonnollisen helposti tarjoillaan – kuten sinäkin - ensin kaikkein ns. ”vaarattomampia” hallusinogeenejä – kun niistä ei kaveri löydä itselleen sopivia trippejä, siirrytään seuraavaan - ,”ei riitä” – ”vaihtelu virkistää, siirrytäänpä seuraavaan”, jne. - Jorma varmaan on valmis ottamaan tällaisen monella pilvellä istuskelevan kaverin ”tarjoilut” vastaan lemmessä jossain pimeessä sokkelossa – aivan ”hyvää hyvyyttään”?...

Väität yleistäen ”Kutsut muiden uskontojen edustajia "eräiksi hörhöiksi"?” - kirjoitin : ” taikasieniin, jotka ilmeisesti nekin ovat olleet eräiden hörhöjen käytössä. ” - Itse kutsut sellaista hörhöilyä joksikin uskonnoksi – en ole vielä kuullutkaan. - Kerrohan lähemmin!

Samoin mitähän oikein ovatkaan ”Judeokristilliset paimentolaisuskonnot”? - Muista kuitenkin samalla, niin kuin jo kerroin, Kristukseen uskolla ei ole mitään tekemistä eri uskontojen kanssa, olkootpa niiden kohteet ja himot mitkä tahansa…

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #365

"Taikasienet eivät argumentoinneiltaan koske LSD:tä – yrität sekoitella vain itse ne keskenään…"

Oletko kokeillut kumpaakaan vai miten olet niin varma asiastasi? Itse molempiin tutustuneina voin vakuuttaa että voimakkuudeltaan, vaikutuksiltaan ja riskiprofiileiltaan ne ovat häkellyttävän samankaltaiset. Puhdas psilosybiini ei missään nimessä ole "vaarattomampi" kuin puhdas LSD, luonnollisempi kylläkin. Toinen on ihmisen luoma ja toinen "luojan" luoma.

LSD on käyttökokemukselta aavistuksen "digitaalisempi" ja sienet maanläheisempiä mutta yhtä kaikki kyseiset tuotteet ovat toistensa suoria substituutteja. Siksi ne oli kyseisessä tutkimuksessakin niputettu yhteen. Itse asiassa olen kuullut suoraan käyttäjiltä että jopa Hortonin syndrooman osalta - johon psilosybiini on ainoa yleisesti tunnettu hoito - myös LSD vaikuttaa samalla tavoin hoitavasti.

Oleellisin ero on se että toisen valmistamiseksi varten tarvitaan tiettyjä tarkkaan valvottuja kemikaaleja ja vähintään orgaanisen kemian alkeiden hyvä hallinta. Tämän takia niitä ei ole tavallisen tallaajan mahdollista hankkia ilman että on suoraan tai epäsuorasti tekemisissä rikollisten kanssa. Toista löytyy tähän vuodenaikaan käyttövalmiina luonnosta. Tällä on todella suuri merkitys koska sieniä pystyy kuka tahansa hankkimaan itse kun näkee vähän vaivaa eikä tarvitse olla millään muotoa tekemisissä rikollisten kanssa. Lisäksi voi olla varma että aine on juuri sitä mitä pitääkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #376

Oletko kokeillut meskaliinia? Oon ajatellut, et sitä vois joskus kokeilla. Olen saanut sen käsityksen lukemieni kuvausten perusteella, että se poikkeaa fyllis-sienistä, joita en löytänyt kun niitty oli niitetty, ja LSD:stä.
Mä oon monasti aatellut että se vois olla mulle sopiva täsmähuume masennukseen.
Vai mitä arvelet?
Kaikkien aivojen välitystoimintaan vaikuttavien aineiden seuraamukset ovat hyvin yksilöllisiä.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #379

Ymmärrän pointtisi :-)

Nykyään en enää harrasta kiellettyjä tajusteita. Kahvinkin kanssa pidän välipäiviä ettei toleranssit nouse. Se on kyllä verraton työhuume lyhyinä purskeina käytettynä kunhan pitää varansa. Monelle kahvi on kuitenkin portti kovempiin aineisiin, erityisesti unilääkkeisiin ja rauhoittaviin lääkkeisiin. Suomessa on varmasti tuhansia ellei kymmeniätuhansia itseään selväpäisinä kunnon kansalaisina pitäviä speedball-friikkejä jotka tarvitsevat aamulla ämpärin kahvia ja illalla läjän unilääkkeitä. Siinä välissä ehkä vielä kessutellaan. "Maun takia" sitä kaffetta tietysti juodaan.

Tähän kohtaan on pakko siteerata Curtis Mayfieldia:

"Don't let your mind become offended miss Lady,
'cause you ain't no better than our typical Sadie
You just got money, you can spend out at will
But when comes aches and pains, you still use the pill

I don't mean nothin', stone junkie, stone, stone junkie

Now that might sound funky and I don't mean to mislead
So you can retract the thought of you on drugs or on weed
I know everybody whose heart is still thumping
Is drinking, shooting, snorting, smoking on something

That ain't my business you know what you do
I'm just singing for the majority of you
Should I say, mister, stone junkie?
Stone, stone junkie"

Meskaliinia olisin aikoinaan mielelläni kokeillut, muistan jopa tilanneeni peyoten siemeniä. Toisin kuin muita psykedeelejä sitä oli kuitenkin erittäin vaikea saada kasvamaan. Siemenestä kasvatettuna Peyote-nappeja pitäisi kasvattaa oikeissa olosuhteissa (kirkas valo, alhainen lämpö) vuosikausia että niistä saisi edes yhden matkan. Ei sovellu kaljaa kittaavien hätähousujen puuhasteluksi. Yhden kaverin tiesin jolla noita oli ihan harrastusmielessä kasvamassa.

San Pedro-kaktuksia myydään jossain päin maailmaa valmiiksi kasvatettuina mutta ei täällä. Kerran eläissäni olen nähnyt Amsterdamilaisessa head shopissa peyote-nappeja. Maku on kuulemma todella kuvottava. Ei ole ainakaan yliannostuksen vaaraa kun vaikeuksia tuottaa jo sen määrän nauttiminen josta tulee jotain vaikutusta.

Meskaliini on käsittääkseni jossain määrin erilainen kuin LSD ja sienet, amfetamiinimaisempi. Tämä on tietysti kuulopuhetta ja mutuilua koska minulla ei ole siitä empiiristä dataa käytettävissäni. Enkä ole amfetamiiniakaan koskaan kokeillut. Hidas ja nopea eivät olleet minun juttuja, paitsi kahvi.

Sienisatsit kasvoivat muutamassa viikossa ja hamput kukkivat parissa-kolmessa kuukaudessa. Sitten oli lukematon määrä muita mielenkiintoisia yrttejä mitä tuli kasvateltua. Daturaa, Salviaa, Calea Zachatechichiä, Younameit. Kaikkia en edes kokeillut, mutta oli kiva pitää omaa yrttitarhaa. Rentouttavaa vaihtelua puuduttaviin yliopistoluentoihin ja osakuntailtojen pakollisiin kaljaörvellyksiin.

LSA:ta sai suoraan siemenistä mutta LSD:n ja essot joutui sentään hankkimaan "rikolliselta". Tosin kyseessä oli rauhanomainen jatko-opiskelija joka nykyään työllistää IT-alan yrityksessään itsensä lisäksi kymmenen työntekijää. Ei ihan vastaa mielikuvaa perus nististä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #381

Kiitos perusteellisesta vastauksesta. Sinullakin on ilmeisesti taipumusta heittäytyä runolliseksi näin keskiyön aikaan.
Kuten kain jo kerroin, en minäkään ole uskaltanut amfetamiinia kokeilla, monet vuodet säilytin kaapissa flunssalääkkeet, mut luulen et vois olla liian speedy for me.
Joo, se yrttitarha olis kiva mut mull tuppaa jäämään kastelut väliin. jotain krasseja sentään sain kuvassa olevalle parvekkeenkaiteelle kukkimaan.
En edes vielä mitän punaisia kärpäsieniä löytänyt, mut niit on joka syksy nurkat täyn. Mut pelkään, et ne vois voimistaa mun muutenkin kiukkuun kuohahtavaa luonnetta?
Nyt taitaa kyllä olla yökahvin vuoro kera pill.
En tajunnut sitä kivikamaa. What does it mean?
Et sä ookaan niin torvi kuin luulin, rupeat profiloitumaan paranemaan päin.
Good night, sleep deep and beatiful dreams!

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #393

>>En tajunnut sitä kivikamaa. What does it mean?

Oliko tämä retorinen kysymys kun itse asiassa vastasitkin siihen jo ?-)

>>"kivikamaa"

Niin, tässä yhteydessä stone tosiaan tarkoittaa juuri "sitä kamaa".

Eli tarkkaan ottaen laulun pointti että ei kannata katsoa "nistejä" nenänvartta pitkin: kaikki me loppujen lopuksi vedämme kamaa, toiset vaan tietoisesti ja toiset tietämättään.

Punakärppiksiä en ole itsekään tänä syksynä nähnyt, jos kohta en ole niitä etsinytkään. Kuiva loppukesä ilmeisesti siirtää satokauden alkua vaikka kertovat että tänä vuonna on tiedossa hyvä sienisato.

Jos harkitset kokeilevasi niin muistathan että se on laitonta. Jos siitä huolimatta päätät kokeilla niin ota talteen pelkät lakit ja kuivaa ne ensin. Hyötykasvikuivuri on hyödyllinen. Tuoreista kuivaamattomista punakärpässienistä tulee sellainen oksennus että yksi ämpäri ei riitä. Olen nähnyt omin silmin. Kuivaaminen saa aikaan kemiallisen reaktion jonka ansiosta pahoinvointivaikutus häviää ja psykoaktiivinen vaikutus lisääntyy.

Jos olet oikea hardcore tyyppi niin pissa kannattaa ottaa talteen sienten syömisen jälkeen. Sen voi sitten juoda ja vaikutus on jälleen sama. Tämä koskee siis punakärpässieniä. Taikasienten taika on kertakäyttöinen eli ei siirry pissan mukana, mutta sen sijaan jotkut taikasienilajit viihtyvät kakassa.

Kannattaa myös ottaa huomioon että eräiden tiedemiesten mukaan Raamatusta tuttu Hyvän ja Pahan Tiedon Puu on koivu ja sen hedelmiä ovat koivun välittömässä läheisyydessä viihtyvät punakärpässienet. Todisteita tästä löytyy jopa vielä 1200-luvulla tehdyistä kirkkomaalauksista. You have been warned.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #398

Aamukahvit tuli juotu jo toista kupillista.
En malttanut olla avamatta konetta kun näin kellosta, että sinulta on tullut viesti. Oletko yövuorossa jossa on kiva kuluttaa aikaansa konella?
Ei se mikään retoorinen kysymys ollut tietenkään, en vaan ole mitän "stone" sattunut kuulemaan kun en ole mitenkään alan asiantuntija enkä piireissä liikkunut joten terminologian tunteminen on sattumanvaraista.
En minä nyt niin kahian kiinnostunutniistä kärpäsienistä ole, lähinnä olen kuivattanut niitä koristekäyttöön. Kierrättää niitä ei tällä todellakaan
tarvitse. Satoa riittäisi hyvinki talven varalle. Mut ei kai nnihin nyt niin niin pahasti jää koukkuun? Jos vaan kokeilis. ryöpattynä jotkut pitää niitä ihan ruokasieninä.
Mä on aina tulkinnut sen hyvän ja pahan tiedon puun enemmän metaforana, et tietoa voi käyttä niin hyvään kuin pahaan.
Nyt kun pää selkeni kahvin avulla voi vielä ottaa pienet tirsat, niin jakasaisi ehkä lähteä sieneen oikeaan metsään missä karhutkin niitä syö.
Kiitos neuvoista, mutta tuskin sitä enää tässä iässä kaikkea viitti kokeilla.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #400

>>Oletko yövuorossa jossa on kiva kuluttaa aikaansa konella?

Nyt on lähipäivinä tullut ihan vaan juututtua illalla koneen ääreen kun Uuden Suomen vasta-argumentteja on satanut inboxin täydeltä.

Toimenkuva on sellainen joka mahdollistaa oudot työskentelyajat ja työtä tuleekin tehtyä purskeina. Sopii minulle oikein hyvin. Välillä 16+ tunnin keskittyneitä työrupeamia ja sitten täytyy välissä ottaa univelkoja takaisin. Työ on sen luonteista että sitä ei kannata jättää 8 tunnin jälkeen kesken kun on vasta juuri päässyt vauhtiin. Muuten joutuu uudelleen konfiguroimaan omat ajatuksensa siihen tilaan jossa työ on tuottavaa ja siihen menee paljon aikaa. Perhettä tuo tietysti välillä rassaa.

En valvo jatkuvasti öitä mutta paljon mainostamani kofeiini on sellainen salakavala myrkky joka itselläni sotkee helposti unirytmit. Aikamoisen kierteen sillä saa aikaan jos ei ole varovainen.

Sitäpaitsi kahvi ärsyttää suolistoa, mikä ihan tieteellisesti todistetunakin voi aiheuttaa jos jonkinlaisia muutoksia aivokemiassa. Sellainen kirja kuin "The Second Brain" valottaa tätä yhteyttä. Tietysti jos menet sanomaan jollekin että "sinulla on toinen puolisko aivoista peräsuolessa" niin vastaanotto ei välttämättä ole kauhean myötämielistä.

Jos vanhemmat tajuaisivatkin että heidän ADHD tai AS -lapsensa ei todennäköisesti kaipaa Ritalinia vaan kofeiini- ja guaranajuomat sekä sokerit pois, terveellinen vähähiilihydraattinen ruokavalio tilalle (niitä aitoja "health" tuotteita:-) sekä kyytipoikana paljon rakkautta niin maailma olisi taas paljon parempi paikka.

>>ryöpattynä jotkut pitää niitä ihan ruokasieninä.

Näin olen kuullut, erityisesti itärajan takana missä ollaan muutenkin sienten suhteen ennakkoluulottomampia. Maku on kuulemma raikas, mutta joitakin voi vähän kuvottaa se että yleensä vähänkin varttuneemmissa yksilöissä on paljon matoja. Sienen kuivuessa ne kaivautuvat sieltä ulos eikä tuollainen kaikilla ruokahalua kiihota. Toisaalta nykyään haetaan uusia proteiinin lähteitä aina kenttäsirkoista ja jauhomadoista lähtien. Lapsenlapsille "kärppismadot" on ehkä jo ihan arkipäivää, ellei peräti kulinaarinen Mad Cook-nautinto. Eihän meilläkään vanhemmat sukupolvet juuri perustaneet simpukoista, etanoista tai edes äyriäisistä.

R.Gordon Wasson oli pankkiiri joka tuli kuuluisaksi siitä että hän ryhtyi venäläisen vaimonsa inspiroimana myöhemmällä iällä täysipäiväiseksi etnomykologiksi. Sama kaveri "löysi" tuhansia vuosia paikallisten asukkaiden käytössä olleet taikasienet Etelä-Amerikassa ja kehitti teorian jonka mukaan punakärpässieni oli Rig-Vedan mystinen Soma sekä mahdollisesti myös komponentti kreikan suurvaltakauden aikaisissa Eleusiin Mysteereissä nautituissa juomissa. Hän jakoi eurooppalaiset kahteen ryhmään: Itä-Euroopan mykofiilit ja Länsi-Euroopan mykofobit. Suomessa ollaan mykofobeja eli aika pelokkaita sienten suhteen. Monessa sienikirjassa sanotaan edelleen että punakärpässieni on tappavan myrkyllinen. Kissan viikset. Pahan olon siitä voi saada ja muutaman tunnin delirium-tilan eli ei se sinänsä ole mitään erityisen suositeltavaa.

Moskovassa saattoi ainakin vielä takavuosina nähdä mummon puistikossa keskellä kaupunkia poimimassa sieniä. Tietysti nälkäkin on hyvä motivaattori, ei se välttämättä ole pelkkää rakkautta sieniin.

"Mä on aina tulkinnut sen hyvän ja pahan tiedon puun enemmän metaforana, et tietoa voi käyttä niin hyvään kuin pahaan."

Juu. Raamattu on siitä miellyttävä kirja että sitä voi kukin halujensa ja tarpeidensa mukaan tulkita "by the book" tai sitten ihan vaan metaforana. Seksiä, väkivaltaa ja Science Fictionia - kaikki bestsellerin ainekset. Tietysti myös valtavan hienoa materiaalia retoriikan käytännön harjoituksiin. Sitähän lähetystyö käytännössä on, lukuunottamatta miekkalähetystä jossa käännytysprosessi on virtaviivaistettu Lean-periaatteen mukaiseksi. Miten ne Nokialla sanoivatkaan, "Management by Perkele!".

Olen kuullut muistaakseni Jehovantodistajien suusta että "Vanha Testamentti nyt oli ihan vaan sellaista harjoittelua" ja toisaalta jotkut sanovat että Uusi Testamentti oli peitetarina jolla haluttiin häivyttää sellaista Vanhan Testamentin sisältämää informaatiota joka voisi olla Wikileaks-paljastusten tapaan hieman kiusallista. Muistan kuulleeni heiltä myös että Kansainvälinen Olympiakomitea on Ilmestyskirjan Peto. Kun olen jälkikäteen lukenut uutisia KOK:n johdon irstailuista "prospektimaissa" sekä järjestäytyneestä dopingista niin ehkä tuossa oli kuin olikin perää. Mene ja tiedä.

Nuorempana tuli harjoitettua paljon raamattukeskusteluja etenkin Vartiotornilaisten kanssa. Sitten niitä alkoikin ravaamaan ovella tiuhaan kun ajattelivat että olen otollista käännytysmateriaalia. Tietäisivätpä vaan! Jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt tutustuttaa joku niistä sieniin ja katsoa mitä tapahtuu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #406

Tuossa litaniassa olisi jo useitakin kiinnostavia blogialustuksia.
Tuskin tätä palstaa enää kukaan muu lukee kun korkeintaan kirjoittajat.
Sinulla on kyllä täysin vanhentuneet, yli puoli vuosisataa,sienikirjat.
Minä en ole ikinä nähnyt punaisen kärpäsienen kohdalla merkintää tappavasta myrkyllisyydestä.
Lounaisuomessakin käytettiin sieniä jo minun lapsuudessani.
Äyriäiset olivat tietty parasta herkkua.
Koululikkana jo keräsin puistikosta valkoisia sieniä. Arvaas mitä lajia. Enää en viitti niitä kerätä.
Jossain vaihessa joku neuvoi kerämään sieniä maistelemalla, kaikki mitä ei maistu pahalle voi ottaa. Ja niinhän minä maistelin, ehkä joskus joku suippomyrkkyseitikkikin, kun silloin ei ollut niistä mitään maininta vielä sienikirjoissa. Tiedä vaikka olisin niitä sinun mielisienia pistänyt tietämättä poskeen. Kerran yks ystävättäreni näytti niitä mulle, mut hänkään ei niitä enää suomessa käyttänyt. Lopetti ruohonkin polttamisen vaikka oli siihen tottunut.
Tänä vuonna on tavoitteena löytää elämäni ensimmäinen männyntuoksuvalmuska.
Raamatusta en ala ollenkaan keskusteleen tässä ketjussa.
Arvaas minkä osan olen lukenut useimman kerran.

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #423

"Arvaas minkä osan olen lukenut useimman kerran."

Johanneksen ilmestys?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #376

Jorma,

valitettavasti aina siirryt asiasta kolmanteen, etkä pysy aiheessa: nyt oli ja on lähinnä kyse LSD:stä otsikon mukaisesti.

Sinä lahjakkaasti vedät ne milloin yhteen, nyt vaikutuksiltaan yhteen, vaikkei eo:ssa ollut siitä lainkaan kyse. Onko sinulla vaikeuksia käsitteiden, jopa suomenkielenkin ymmärtämisessä, vaiko yritätkö tehdä jälleen vain yksinkertaisesta asiasta monimutkaista soppaa saadaksesi sanoa sitä sun tätä vanhaa jo tiedossa olevaa vain kokemuksesi syvällä rintaäänellä?

Itse todistat argumentoinneillasi ” Taikasienet eivät argumentoinneiltaan koske LSD:tä” niin toisaalta samankaltaisia huumeita kuin osittain ovatkin. Kummallakin on omansa, kuten hyvin toit julki.

Vaikka ko. aineet ovat toistensa ’korvikkeita’, eivät ne kuitenkaan olesuinkaan samoja, eikä niitä voida siksi niputtaa yhteen. Siinä jo on tehty epätieteellinen yleistysvirhe. Ikään kuin LSD todistaisi ”hypehyötysienet” tai päinvastoin! Sitä rataa rallallaa ja sinäkin uskot nuot ”tieteellisyydet” siitä vaan sinisilmäisesti, koska ne ”todistavat” puolestaan – yhdessä ja erikseen…

”Lisäksi voi olla varma että aine on juuri sitä mitä pitääkin.” Ei kukaan voi aina olla täysin varma edes tavallisista sienistä, saati sitten näistä psykedeeleistä – tosin esim. suippomadonlakit saattavat kyllä olla tuttuja ”asianharrastajille” – luonnossa. En silti suosittele niitäkään, päinvastoin!…

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #380

Tässä ote Niklaksen kirjoituksen ensimmäisestä lauseesta:

"Helsingin Sanomista sain lukea, ettei LSD ja muut vastaavat tajunnansekoittajat..."

Tätä pitäisi tietysti kysyä Niklakselta itseltään mutta kyllä hän selvästi noteeraa että kyseessä ei ole vain pelkkä LSD. Sen sijaan loppuosassa tekstiä Niklas viittaa kyllä koko ajan LSD:hen siinä olet oikeassa.

Yritin kirjoittaa avoimesti ja seikkaperäisesti auki sen miten LSD ja sienet ovat toisaalta samanlaiset ja toisaalta erilaiset mutta sinä tykkäät pelata näitä sanapelejä. Teen nyt tähän kuitenkin sellaisen Executive abstractin että lukihäiriöinenkin ymmärtää.

- Psykologinen vaikutus: erittäin samankaltainen

- Yliannostusriski: molemmissa käytännössä yhtä pieni

- Lääkinnälliset vaikutukset: ainakin osittain samanlaiset

- Valmistus/hankinta: Ratkaiseva ero! Toinen kasvaa sellaisenaan luonnossa kaikilla mantereilla, toisen valmistuksessa tarvitaan viranomaisten valvomia kemikaaleja, laboratoriovehkeet ja orgaanisen kemian osaamista

- Laki: Ei eroa. Molempien valmistaminen, hallussapito ja käyttö on huumausainelaissa kielletty. Rangaistusasteikko on samaa luokkaa kuin alaikäisen raiskaamisella.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #383

Jorma,

"Yritin kirjoittaa avoimesti ja seikkaperäisesti auki sen miten LSD ja sienet ovat toisaalta samanlaiset ja toisaalta erilaiset mutta sinä tykkäät pelata näitä sanapelejä. Teen nyt tähän kuitenkin sellaisen Executive abstractin että lukihäiriöinenkin ymmärtää."

Älä nyt sentään viitsi jankata samasta asiasta - kyse ei ollut alkuaan tästä...

Eikä sinun tarvise alentua "lukihäiriöisyytenkään" , pysy vain asiassa, kiitos!

Huumeet: huumeita...

Jorma Melander Vastaus kommenttiin #365

"niin kuin jo kerroin, Kristukseen uskolla ei ole mitään tekemistä eri uskontojen kanssa, olkootpa niiden kohteet ja himot mitkä tahansa…"

Itse asiassa olen tästä kanssasi ainakin jossain määrin samaa mieltä. Uskonnot ovat oppijärjestelmiä joiden päätarkoitus on legitimoida ja ylläpitää esivaltaa. Uskonnot ja lahkot käyttävät tyypillisesti etenkin syntyvaiheessa kaanoninsa luontiin niiden yksilöiden kokemuksia joilla on "elävä usko". Kun koneisto on luotu niin mainitut yksilöt ovat oikeastaan systeemin kannalta lähinnä kuriositeetti, poislukien ehkä karismaattiset liikkeet.

No mitä "elävä usko" sitten on? Minäkin referoin tähän nyt hieman englanninkielistä materiaalia mikä mielestäni resonoi varsin hyvin yllämainitun kanssa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_delusion

Religious delusion is a type of cognitive phenomena known to psychiatry. Thoughts, either beliefs or ideas, that are found in psychosis have no basis in reality, and held with certainty and maintained by the person i.e. they are resistant to criticism (incorrigible) (Jaspers) that are additionally specifically of a type that is of the aspect or factor of reality defined as religious.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #386

OK Jorma,

bt uskonnollisuus liittyy lähinnä juuri tuohon pelastamattomaan uskonto- kategoriaan.

"Elävä usko" taas merkitsee todellakin tälle maailmalle kuollutta, mutta Jumalalle uudesti syntynyttä, lähimmäistään, siis Jumalaa palvelevaa Kristuksen opetuslasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #386

Psykoottinen potilas akuuttivastaanotolla: mulla on harhojakin
Lääkärikloppi: (jalka vipottaa hermostuneesti) millaisia harhoja? Onko uskonnollisia harhoja?
Potilas: ei, mutta kuulen ääniä.
Vastaanotolle tuonut ystävä:(vetoaa kokemukseen psykiatriasta)
On se nyt hoidon tarpeessa, pitää saada lähete sairaalaan.
Ei onnistunut. Ystävä joutui edelleen huolehtimaan sekopäisestä ystävästään.

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset