Niklas Herlin

Huomenta Suomi!

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja kirjoitti hetki sitten amerikkalaisen pörssiyhtiön yhteisöpalstalle (facebookiin) viestin. Se menee näin: "Mietin miksi en ole osannut keksiä mitään tähdellistä blogi tai fb-päivitystäkään Kataisen eilisestä ilmoituksesta. Toimittajat sen sijaan koittavat repiä ihan villejä arveluja kaikesta." Suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja jättää työnsä pääministerinä ja puheenjohtajana.

Toista tärkeää hallituspuoluetta edustavan ulkoministerin hämmästelevä lausunto koskee sitä, että toimittajat pohtivat (repivät ihan villejä arvailuja) asiasta. Ihan Tuomiojalle ja muillekin tiedoksi: jos toimittajat eivät nyt kertosi asiasta tai repisi edes villejä arvailuja, meillä ei olisi kunnollista tiedonvälitystä.

Toivottavasti meillä on kunnollinen ulkopolitiikka myös, ja ammattimaisesti hoidettu. Olen entinen toimittaja, joten en revi asiasta tähän ensimmäistäkään villiä arvausta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän perttikannisto kuva
Pertti Kannisto

"Mietin miksi en ole osannut keksiä mitään tähdellistä blogi tai fb-päivitystäkään Kataisen eilisestä ilmoituksesta".

Sitähän tässä muutkin ihmettelevät.
Ilman Uutta Suomea ja muuta kohtuullisesti moderoitua nettiä, olisimme kuin herkkusieniä, pidetään pimeässä ja heitetään ....

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Niin mitäs sitä ihmettelee, asiat menee juuri niinkuin on jo yli vuosi mediassakin uumoiltu. Tässä asiassa media on ollut valveilla.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vieläkö Palestiinan yliopiston kunniatohtori boikotoi Jaffa appelsiineja?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Merkillinen miete Tuomiojalta. Miksikö?
No, nuorena innokkaana TV-kasvona hän repi villejä arvauksia koko maailman asioista yhdessä Ilkka-Christian Björklundin kanssa jollain ihmeen mandaatilla.
En usko, että hän harjoittaisi katumusta, koska hän revittelee Israelin appelsiineistakin. Mutta kyllä kai Katais-asian esillä olo mediassa voi olla kiusallista ulkoministerillekin, joka istuu samassa hallituksessa hyväksymässä kaiken?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Merkillistä, juuri näin. Olen veks pois Suomesta. Luin netistä Kataisen ilmoituksesta. Ensimmäinen ajatukseni, valehtelematta, oli: miltäköhän toimituksissa tuntuu? Ei voi työntää turpaa rullalle ja rullaa taskuun, kun lukijat haluavat luettavaa, katsojat katsottavaa ja kuuntelijat kuultavaa. Pakko repiä juttu vapaapäivän iltana pomon soiton jälkeen. Ei helppoa, ei.

Ja sitten Tuomiojan kokemuksella tullaan jenkkiläisen tiedonvälityskanavan kautta kertomaan, että suomalaiset toimittajat ovat pöhköjä. Uskomatonta.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Niko: Olipa hyvä analyysi tilanteesta. Olen itsekin ihmetellyt Tuomiojan jotenkin äärimmäisen laimeaa asennetta viimeaikaisiin tapahtumiin. Hän pyörii ympäri maailmaa, mutta missä se näkyy meille ihan tavallisille kansalaisille? Pelkäänpä ettei missään. Ehkä valtion talouden kukkarossa ministerin reissut kyllä näkyvät.

Katainen jättää taakseen aika rikkinäisen hallituksen kaikkine Sote-uudistuksineen päivineen. Kaikki yksityiskohdat siitä ovat auki eikä se tule olemaan mikään helppo tehtävä ratkaista. Iso savotta on uudella pääministerillä edessään, kun yrittää luotsata maatamme turvallisemmille vesille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ministeri maailmaa kolutessaan: "Ei huolta, murhetta kenkään muista..." :D

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Luulisi Tuomiojaltakin syntyvän joitain ajatuksia vaikkapa mahdollisen hallitustyöskentelyn edellytyksistä tai muutoksista, mutta kaikki puolueethan tunnetusti nykyään ajavat samoja asioita, joten sillähän nyt ei ole väliä kuka pääministerinä toimii? Vai olisiko sittenkin?

Samaan voisi lisätä, että Kataisen ilmoitus ei ainakaan helpota hallituksen ajamien SOTE- ja kuntauudistusten toteuttamista. Itse veikkaisin niiden jäävän roikkumaan pöydälle hamaan tulevaisuuteen.

Much ado about nothing. Sopisi nykyisen hallituksen hautakiveen.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No entä Kattainen, kuuntelin sitä Pääministerin haastattelutuntia, niin eihän toimittajat voihneet enämpääko se vaan jauho sitä ommaa tekstinsä pyöritystä. OIs alkanu puhua suohraan, nythän se voisjo? Muttako ihminen hukkaa ittensä, niin ei suustakhan aitoja lausheita tule.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun syntyperä on Savossa ja ammattina politiikka, ei henkilöstä saa suorapuheista millään.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tuomioja on EUn sosialistisen internationaalin lämmin kannattaja, joten hän ei luonnollisesti näe mitään ongelmaa siinä, että pääministeri toimii komission myyränä heikentämässä kansanvaltaa ja vahvistamassa poliittisen eliitin valtaa.

Katainenhan on jo ehtinyt oman pääministeriytensä lisäksi hoitamaan virkaa de facto Kiviniemen sijaisena ja viikonlopusta lähtien hän toimii itsensä sijaisena, odotellessaan komission palkintovirkaa. On kuitenkin luvannut hoitaa vielä virkakaudellaan loppuun myös Troikan viransijaisuuden, eli tuhota julkisen sektorin loppuun ja korottaa verot.

Onko Tasavallan Presidentti vetäytynyt Kultarannan väestösuojaan, kun ei lausu yhä alemmaksi vajoavan demokratian viimeisestä halvennuksesta mitään?

Tuomiojan reaktio on ihan ymmärrettävä, koska sosialismi on puolueessa aina demokratian edellä.

Tapio Vehmaskoski

Vaikka Tuomiojasta ja hänen kommentistaan ei pitäisikään, niin toki on annettava Tuomiojalle tunnustusta Ukrainan kriisin aikaisesta selkeästä toiminnasta hallituksen ulkoministerinä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Selkeää se kyllä on ollut, mutta näyttää kääntyvän vähänkään pidemmällä tähtäimellä Suomen edun vastaiseksi. Jo nyt on kantautunut eri yrityksistä tietoja vaikeuksien lisääntymisestä Venäjän markkinoilla, vaikka niistä ei julkisesti puhutakaan. Ei tietysti voikaan, koska laajuus ja kesto ei vielä ole täysin tiedossa ja aika menee vahinkojen rajaamiseen.

Yhden markkinan menettäminen ja korvaaminen toisella vaatii vuosien uurastuksen, eikä sitä voi tehdä kassavirran romahtaessa. Moni näyttää kuvittelevan, että se olisi sama kuin poikkeaisi viikonloppuostoksilla cittarissa.

Tuomioja käyttää toki hyvin diplomaattisia kielikuvia, mutta on aivan eri asia saavuttaa sillä diplomaattisia tuloksia.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Se menee näin: "Mietin miksi en ole osannut keksiä mitään tähdellistä blogi tai fb-päivitystäkään Kataisen eilisestä ilmoituksesta."

Lainaus siis Tuomiojan suusta.

Tämä ei koske pelkästään Tuomiojaa,- tai meittiä tavallisiakaan.
Mietin itsekin mitä kirjoittaisi tai mistä kirjoittaisi.

US:n vapaan puolella esim. on tavaksi tullut nostaa eräs ennakkosensuroiva kirjoittaja käytännössä kaikilla avauksillaan karuselliin. Se on suunnattoman ärsyttävää kun blogit jäävät asiallisesti ottaen vaillinaisiksi.

Into oli aikaisemmin piukeena, mutta hiipumassa osaltani.

Niin, ja mitä tulee Kataiseen, niin kokoomuksella ei ole henkilöä joka täyttäisi Siilinjärven "vänrikin" saappaat.
Kataisen eroilmoitus on suuri ongelma pääporvaripuolueelle, vain kevytversioita tarjolla.

Jan Vapaavuori olisi kyllä makea ehdokas meidän maltillisten vasemmistolaisten ja persujen mielestä. Hänen henkilöhistoriaansa olisi helppoa iskeä aina tarpeen vaatiessa jos alkaa pöyhkeilemään, ja, Janhan alkaisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Toimittajat ovat lirissä, koska kansallisen politiikan ja demokratian merkitys on vähenemään päin. Kryptiset sote-jutut eivät myy, pitäisi varmaan hankkia facebook-kavereita Brysselistä.

Innokkaimmat puuhaavat ennenaikaisia vaaleja, jotka olisivat hetkellinen piristysruiske medialle monessakin mielessä. Mutta todellakin vain hetkellinen. Ylimääräiset vaalit söisivät kansallisen demokratian jatkuvuutta ja painoarvoa entisestään.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mitä tulee Erkki, Sakarinpoikaan- tulisi hänet vaihtaa myös ulkoministerin pallilta pois. Raikkaampia varmasti olisi tarjolla,- ja ennenkaikkea uskottavampia.

"Toivottavasti meillä on kunnollinen ulkopolitiikka myös, ja ammattimaisesti hoidettu. Olen entinen toimittaja, joten en revi asiasta tähän ensimmäistäkään villiä arvausta."

Säästäköön Luoja meidät kuitenkin tyypeiltä, jotka vähänkään muistuttavat Ilkka Kanervaa. (kok) Hän edusti omalla ajallaan surkeutta ja ulkoministerin pestille ulkopuolista toimintaa. Hän oli, ja on yksinkertaisesti kehno ja ammattitaidoton.

Eikä villiä aravausta uskalleta tehdä? No, ehkä ei ja Tuomioja syrjäytettyä uuden tulisi tulla tietysti mandaatin omistavalta puolueelta.

Vaalien jälkeen villi arvaus voisi olla Halla-aho (Ps)... Heh, heh.

Tapio Vehmaskoski

Pidän erikoisena, että suomalainen kertoo ajatuksiaan ulkomaiden kautta? Aiemmin saattoi olla tapana ainakin RKP:llä, jolloin ikioma Aftonbladet viestitte kuinka asiat on vainoharhaisesti hoidettu ruotsinkielen kannalta Suomessa.

Mitä Kataiseen tulee niin pelin politiikkaa eikä maan etua. Tosin itse en ole huolissani Kataisen ja Stubbeloiden lähdöistä, mutta ihmettelen Kataisen mielipidettä hallituksen jatkamisesta ilman demokratian häivääkään?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei kai se, että kritisoi joidenkin viestinten (niiden näkyvimpien) uutisointitapaa merkitse vaatimusta tiedonvälityksen alasajosta tai sen vapauden rajoittamista?

Kyse taitaa olla siitä, mitä mieltä itsekin olen: mediassa on tehty politiikasta Idols-kilpailun tasoista sirkusta. Tähän voi toki väittää että he tekevät sen itse, mutta syytämmekö silloin munaa vai kanaa?

Niin ikään entisenä toimittajana tiedän että ammattikuntamme on ehkä kaikista ammattikunnista herkkähipiäisintä eikä kestä pisaran vertaa kritiikkiä omaksi koetusta reviiristä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kyllä Tuomiojalta on vähän höpsöä kirjoittaa facebookiin, ettei ole asiasta muuta mieltä kuin että toimittajat ovat hölmäjä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sitä se naamakirja teettää.

Siksi en itse liity siihen, kun Facebookissa sanottu tulkitaan "kaikeksi, mitä kirjoittajalla on sanottavana".

Saki Rosenqvist

Mielestäni Katainen on ollut paitsi erinomainen puolueensa nokkamies, niin asiallinen ja maltillinen johtohahmo, antanut Kokoomukselle paitsi uskottavuutta, niin myös turvalliset ja koko kansaan vaikuttavat kasvot. Kokoomus tarvitsee luottamusta herättävän ja uskottavan fiksun jatkajan. Tuomiojalta, jota yhä pidetään vanhana idealistina, odottaisin kantaaottavaa ja selkeää linjaa ulkopoliittisiin polttopisteisiin kuten Arabimaailman myllerrykseen, Syyrian ja Ukrainan konflikteihin. Irakin ja Afganistanin uudelleenrakennusprojektit ja Venäjäasiat jättäisin ammattivirkamiehille ja asiantuntijoille, mutta idealismia ja puhtaan viatonta siementä vaativat asiat sietäisivät mielestäni saada enemmän palsta- ja mikrofonitilaa politiikankin kokeneiden konkarien parissa. Oli se sitten päät vasemmalle herkällä korvalla kuuntelevasta punasilmäisyydestä tai leuka ylös oikealle oikeistolaisuudesta sitten kyse..

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Niklas Herlin kirjoitti:
"Toista tärkeää hallituspuoluetta edustavan ulkoministerin hämmästelevä lausunto koskee sitä, että toimittajat pohtivat (repivät ihan villejä arvailuja) asiasta. Ihan Tuomiojalle ja muillekin tiedoksi: jos toimittajat eivät nyt kertosi asiasta tai repisi edes villejä arvailuja, meillä ei olisi kunnollista tiedonvälitystä."

Lieneekö Tuomioja tarkoittanut, että häneltä ei riitä innostusta ryhtyä pohtimaan Kokoomuksen puheenjohtajan eroa, kun oman puolueen asiat ovat täysin sekaisin ja kannatus alamaissa?

Journalistien tehtävänä sen sijaan on pohtia nimenomaan pääministerin eroa mahdollisimman monelta kannalta. Elleivät he sitä tee, he laiminlyövät perustehtäväänsä. Tässä Kataisen eroilmoituksessa on todellakin paljon mietittävää ja pohdittavaa. Siihen liittyy monenlaisia kysymysmerkkejä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Oli miten oli, Tuomiojan amerikkalaisyhtiön julkaisualustalle kirjoittama teksti oli nykypoliitikolle kovasti tyypillistä toimittajien ammattikunnan ylimielistä halveksuntaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Johon yltää toinen muumio Jörn Donner, väsyneitä, ohi parasta ennen ajankohtaa. Olisi syytä verenvaihtoon, onneksi on sentään muodostelmaluistelijat tuomassa iloa ja ylpeyttä varhaiseen kevääseen.

Saki Rosenqvist

Valtiomiesmäistä otetta ja rohkeutta kaivataan. Kaikila puolueilla on tässä parantamisen varaa ja paljon. Demarien kannatus on sen verran laskussa, etten osaa odottaa heiltä nostoapua, mutta jos olisivat edes vähän joustavia Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn parantamisessa. Kokoomuksella on nyt vastuunkannon, vaikeiden ja kovilta tuntuvien ratkaisujen velvollisuus, kannatuksen korkea taso ja kansalaisilta saatu luottamus vaatii sitä. Soinilaisilla ja vihreillä on myös mahdollisuus siihen. Kepulta toivon vuoropuhelua ja yhteistyöhalua. Kataisen päätös väistyä paikaltaan on täysin hänen omansa ja kunnioitan sitä, oikeastaan haluaisin edellyttää arvostamista häntä kohtaan muiltakin, päätöksentekokyky on niin tärkeä ominaisuus, etenkin kanssakansanedustajilta ja jilla, mutta kiitollisuus ja pyyteetön hyväntahtoisuus lienee maamme poliitikkojen tunnemaailmaa jo vähän kenties arvaten, liikaa pyydetty. Siinä henkkoht. pääsiäistoiveita poliitikoille ja heidän vastuulleen johtaa maatamme eteenpäin ilman liiallista keskinäistä kilpailuviettiä :)

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Niklas Herlin kirjoitti, kommentti 32:
"Oli miten oli, Tuomiojan amerikkalaisyhtiön julkaisualustalle kirjoittama teksti oli nykypoliitikolle kovasti tyypillistä toimittajien ammattikunnan ylimielistä halveksuntaa."

Olen samaa mieltä. Journalistien on syytä pitää poliitikkoja tiukoilla.

Antero Moilanen

On tässä koko showssa ainakin se hyvä puoli että en ole kuullut kenenkään valittavan parveketupakoinnista ihan äskettäin. Hermot melkein lepää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset