Niklas Herlin

Hintaero ja trokaaminen

Vuosikymmenien saatossa ihminen tottuu siihen, että kaikki on Suomessa kalliimpaa. Tupakoitsijalle tietysti tuttu juttu. Ennen piti jokaiselta ulkomaanreissulta tuoda kartsan verran (kymmenen rasiaa), kun se muka oli halvempaa siellä tax-freessä.

Tax-free kauppojen alkoholi ja suklaatarjonta oli ennen itse asiassa mielenkiintoisempaa, koska kotona viina- ja ruokakaupoissa oli paljon ohuempi tarjonta kuin laivojen ja lentokenttien kaupoissa. Tupakkaa kuitenkin sai kotoakin, merkkiä kuin merkkiä.

Mutta tuo rööki... Olen taas Ranskassa. Kotimaassani merkkini (Camel) laski niin sanottuun halparöökiluokkaan viime vuonna (30 vuotta olen ollut merkkiuskollinen, ja tämä oli ensimmäinen hinnanalennus!). Töölöntorin kiskalla kaksi askia (normaaliostokseni) maksaa tasan kymmenen euroa.

Nyt Ranskassa samat kaksi askia maksavat 13,80 euroa. Täällä on lyöty taas uusi tupakkavero vanhojen päälle. Eikä kai siinä mitään, ei ainakaan minun kannaltani. Pidän tupakasta ja tiedän, ettei siitä juuri hyötyä ole, mutta haittaa sitäkin enemmän.

Kauppoihin, toimistoihin, ravintoloihin ja koteihin ulotetut tupakkapykälät ovat taatusti leikanneet käyttöäni (minun kämpässäni muuten saa polttaa, ja hauska paikka on myös poikani auto, jonka kyydissä saa polttaa niin paljon kuin keuhko kestää).

Mutta kohtapa taas nähdään, mihin se raja vedetään. Kuinka monta kertaa Ranskan valtio voi nostaa röökiveroja avaamatta salakuljetuskanavia? Esimerkiksi tässä Nizzan lähellä on Marseilles´n kaupunki, joka on muutenkin ollut vuosisadat yksi euroopalaisen salakuljetuksen pääkaupunkeja. New Yorkissa kävin jokin aika sitten. Kaksi Camelia maksaa pitkälle yli 20 dollaria - mutta sielläpä onkin jo kahdet markkinat, kun tupakkaa tuodaan autolasteittain pimeille markkinoille naapuriosavaltioista.

Joka tapauksessa tupakointi on ainakin pohjoisella pallonpuoliskolla vähenevä trendi, hyvä niin. Silloin tulevat tarjolle korvaavat tuotteet. Monia olen kokeillut ja paras tähän mennessä on sähkötupakka. Tavaraa ei saa myydä Suomessa, ei holkkia, eikä siihen tarvittavaa nikotiinia. Tyhmää. Sähkötupakan käyttö Suomessa on laillista. (LISÄYS: jo ensimmäinen kommentaattori kertoi, että välineitä sa myydä Suomesakin, mutta nestemäistä nikitiinia ei).

Oma sähköholkkini on täältä Ranskasta hankittu. Kotiin palatessani tankkaan mukaan lastin nestemäistä nikotiinia, ja jos se loppuu, tilaan lisää netistä.

Huulinuuska on paitsi epäesteettistä, myös pahaa ja sitäkin saa lain mukaan tuoda Suomeen vain omaan käyttöön. Pimeät markkinat ovat ihan tolkuttomat, varmasti puhutaan miljoonista euroista vuodessa, ja tärkeimmät myynninedistäjät ovat nuoria urheilijoita - erityisesti jääkiekkoilijoita.

Sitä paitsi nuuskasta saa liian ison kertalastin nikotiinia; ei sovi minulle. Purukumit on myös epämiellyttävän näköistä käytössä ja nekin kovin tuhtia tavaraa. Imeskeltävät pilleritkin ovat liian tuhteja, mutta eivät sen tään yhtä törkeän näköisiä käytössä kuin purkka tai varsinkaan nuuska. Purkka ja napit ovat tosin laillisia - ja jonkin älynväläyksen ansiosta niitä saa jopa mainostaa!

Sähkötupakka muuten pitäisi laillistaa vähittäismyyntiin heti. Tupakkateollisuus on lobannut EU:ssa: sähköholkki on muka nuorille vaarallinen, koska se on "trendikäs". Ja höps. Korkeintaan hassu. Hyvä ystäväni, jonka kanssa olen viettänyt aikaani sekä Ranskassa että Suomessa, sanoi juuri, että Ranskassa näytän holkkeineni tavallisen tyhmältä, mutta Suomessa joltakin huumeen käyttäjältä. Tämä siksi, että Ranskassa näitä vaan on joka paikassa. Mutta trendikkäältä? En varmasti!

Suomessa pitäisi ihan oikeasti tehdä nuuskalle jotakin. Trokaamiselle pitäisi saada loppu. Keinoja taitaa olla kaksi: joko saada Ruotsikin kieltämään nuuska tai laventaa Ruotsin saama EU-poikkeuslupa koskemaan myös Suomea. Ruotsin nuuskaralli on ihan yhtä järkevä asia kuin Viron viinaralli.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minun Camel-aikakausi (ja nimenomaan Camel) päättyi - ainakin toistaiseksi - kokonaan 7.12.2013, nimenomaan sähkötupakan ansiosta.

Itse asiassa Suomessa saa myydä sähkötupakkatarvikkeita, mutta ei nikotiinipitoisia nesteitä.

Niitä sitten tilaan briteiltä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Selvä, ja onneksi olkoon, vaikka Camelin-polttajat ovat periaatteessa aina tarpeen! Korjaanpa tekstiin vielä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se, miksi asiat ovat meidän kuluttajien kannalta "tyhmästi" - koskee se sitten terveyttämme, elinikäämme tai röökilaskumme suuruutta - saattaa johtua siitä, että jollekulle toiselle se on bisnestä.

Pitää tuoda tupakan sijaan mahdollisimman huonosti toimivia korvikkeita, ja valtio tietysti suosii mielellään sellaisia, joista kuitenkin tulee paremmin tuloja polttavalta kansanosalta - myös ns. "lopettamisen" jälkeen.

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2013/07/14/nik...

Vai miten itse asian näet?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #3

En ole koskaan oikein ymmärtänyt Camel-miehiä. Jotain outoa niissä on. Itse aloitin "puhtaalta pöydältä" aikoinaan, ja merkin valitsin suoraan 18-vuotiaan juppiwannaben tyylitajuttomuudella - punainen litteä Dunhill-aski vaikutti hienostuneelta värityksensä ja brändiarvonsa takia. Teksti London Paris New York ruokki kansainvälistyvää egoa. Litteys helpotti askin pitämistä puvuntakin taskussa.

Saatavuuden vaikeutuessa ja huomatessani polttavani ketjussa siirryin elämää helpottaakseni valkoiseen malluun. Myöhemmin hinnan takia halparöökien kautta nykyisin halpamerkkiin, Chesterfieldiin - Humphrey Bogartin ja James Bondin merkkiin.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #10

Olen ollut sellaisessa käsityksessä, että miehet jotka polttavat Dunhillia ryyppäävät Cosmoja.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #13

Niin minäkin nykyään. Enköhän tehnyt tuon naurettavuuteni selväksi viestissäni :)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

Jotain outoa? Yritätkö vihjata, että minussa olisi siten edes jotain "normaalia"? :D

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #3

Samaa mieltä. Korvikkeetkin ovat korvikkeita - ja rahaa vastaan niitä myydään. Kaverini poltti kaksi rasiaa pikkusikareita päivässä, kunnes tuli isäksi. Vastuullisena miehenä vaihtoi nikotiinipurkkaan ja sanoi, että se on perintöosuudesta pois. Rahaa tältä nikotinistilta kuluu nyt enemmän purkkaan kuin ennen siggeihin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Olen polttanut 30 vuotta. Valkoinen Malboro on miesten merkki :-) Ensimmäisen sähkötupakan ostin kaksi viikkoa sitten. Tuli kokeiltua. Siinä se nyt pöydän kulmalla lojuu. En ole nähnyt vaivaa tilata nesteitä netistä. Helsingin reissulla menee 2 askia, kun omalla autolla käyn. Lopetin junan käytön, kun tupakkakopit poistettiin. Vr mainosti, että viihtyvyys paranee. Eivät vaan vastanneet sähköpostiini, kun kysyin, että arvatkaa miten minun viihtyvyydelleni kävi...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Älyttömimpiä ovat täysin savuttomat lentokentät. Niillä on vähän hermona ja tekee mieli edes yhtä röökiä. Ja niinpä savuttomat asiakkaat joutuvat vessoihin, joissa me hankalat ihmiset harjoitamme syntiä.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Niinhän työ teette ja yhä ueampi kenttä on sellainen.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Muutama viikko takaperin Miamin kentällä tuskailtiin ja ihmeteltiin savuttomuutta.

Yllättäen googlen avulla kentältä löytyi sätkäpaikka. Harmi että tuo ulkoalue oli suljettu. Se tuntui ihan vitt.... siis epäreilulle.

Jukka Mäkinen

Valkoinen Mallu on samaa luokkaa kuin Lahden Sininen.
Kummatkin anasaitsisivat kemian Nobelin siitä miten voitu saada aikaiseksi yhtä aikaa mauton ja pahanmakuinen tuote, millä ei tunnu olevan mitään yhteyttä luonnontuottesiin, ja vielä teollisessa mittakaavassa.
Ja tästä asiasta ei edes kannata kiistellä.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Muistan jonkun kertoneen, että Andorra on Espanjan ja Ranskan välissä hankkinut merkittäviäkin tuloja tupakan salakuljetuksella kumpaankin em. maahan. En tiedä mitä Espanjassa tupakka maksaa, mutta jos sitä saa jostain halvemmalla, niin salakuljetus alkaa välittömästi. Valmisteveroja on nostettu myös Espanjassa, joten Andorra aktivoituu varmasti.

Espanja määritteli vielä tiukemman tupakkalain kuin Suomessa. Kaikissa julkisissa tiloissa tupakointi on kielletty. Kotonaan autossaan saa röökaa, mutta jo lain astuttua voimaan, niin seuraavana päivänä joku lehtikuvaaja ikuisti silloisen pääministerin tupakalla gobiernon parvekkeella. Edellinen PSOE puolueen Pääministeri Zapatero maksoi sakot vapaaehtoisesti. Kansaedustuslaitoksen parveke on yleinen tila, koska sen omistaa valtio. Myös baarit ja ravintolat ovat yleisiä tiloja. Poliisi voi tarvittassa sakottaa baarin tai ravintolan omistajaa, jos huomaa jonkun polttavan ravintolassa. Vastuu on omistajalla.

Maassa on käyty useita nyrkkitappeluita lain puolesta ja vastaan.

T Piepponen

"Vuosikymmenien saatossa ihminen tottuu siihen, että kaikki on Suomessa kalliimpaa."

Kuka tottuu ja kuka ei. Kysyisin, että millainen on ihminen joka tottuu riistoon, ankeuteen ja holhoamiseen? Onko se aivan hirveästi sanottu jos sanon, että nössö?

"Pidän tupakasta ja tiedän, ettei siitä juuri hyötyä ole, mutta haittaa sitäkin enemmän."

Niin minäkin pidän - nikotiinista. Tervakessusta en enää pidä paitsi jatkeena. Saanko pitää jostain mikä ei ole laillista, mutta on todistettavasti oikein käytettynä haitattomampaa kuin tupakka? Olenko huonompi ihminen jos satun pitämään siitä ja sen erilaisista lajikkeista/variaatioista?

"Huulinuuska on paitsi epäesteettistä, myös pahaa..."

Voi olla epäesteettistä, ja pahaakin, mutta minusta ei. Nuuskassa on aromien kirjoa. Makuasia. Nuuskaa voi tehdä itse. Hyvää tulee.

"Sähkötupakka muuten pitäisi laillistaa vähittäismyyntiin heti."

Niin pitäisi. Sähkötupakan avulla pääsin eroon tervaröökistä.Kuten JOKAINEN tuttuni joka siirtyi ko. laitteeseen. Tosin nikotiinista en vain edes halua eroon. Sitä päätöstä ei muuta yksikään huovinen, tai kristitty muiden asioihin nokkansa tunkija.

----

Ostelen mustasta pörssistä kaikenlaista silloin tällöin. Miksikö? Siksi, etten usko tähän systeemiin.

Miksi tämä maa on niin jumalattoman ankea ja muiden elämästä kiinnostuneiden tanttaroiden vallassa?

Saako yksilö määritellä oman elämänsä nautinnot, jos ne eivät satuta muita ihmisiä?

Edit: Sähkövimpeleessä kannattaa mielestäni heti lähtöön hommata joku kunnollinen iso akku ja jättää ne "kynät" ostamatta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Eihän typeryyteen pitäisi tottua, eikä vääryyteen. Minäkin käytän mustaa pörssiä, mutta mitä harvemmin, sen parempi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Järjenkäyttö on sallittu. Joskus tulee säännöistä mieleen, että ehkä niitä on niin paljon sen takia, että haluttaessa kuka vain voitaisiin todistaa rosmoksi.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #31

Järkeä tässä on tultu käytettyä nimenomaan kaiken sellaisen keksimiseen jolla voi kiertää ja rikkoa sääntöjä joiden tarkoitus on ainoastaan kiusata ihmisiä. Ja se meno tulee jatkumaan, yritti siihen kuka tahansa mitä hyvänsä. Jokseenkin kylllästynyt täytyy olla suomalaisten määkimiseen ja alistuvuuteen.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Roman Schatz:in rankalaisen kaveri ihmetteli, miten Suomessa voi alkoholisoitua käytännössä mitenkään, kun laillisesti shampanjaakin pitää lähteä ostamaan pyhäpäivisin Tallinnasta. Siinä menee koko päivä.

Toinen irvikuva löytyi eilisestä iltapäivälehdestä, kun joku S-kauppias oli raahannut kuljetuskontin pihaana saadakseen pitää liian isoa kauppaansa auki myös pääsiäisen pyhät. Luvat oli kuitenkin erikseen hankittava.

Hän siirsi kaupan tilapäisesti tähän konttiin. Kauppa kävi kuulemma yli odotusten.

Lakien ja määräysten kiertoa kuten salakuljetuskin, kun joku laki tai määräys on liiaksi rajoittavaa.

T Piepponen

Koetko suomen holhouslakien ja määräysten olevan:

a) tarpeellisia?
b) motivaatiota lisääviä?
c) hyödyllisiä?

Vastaan itse mitä tuumin niistä:

a,b,c : EIVÄT OLE.
Ne ovat a) haitallisia b) Motivaatiota alentavia ja VIHAA lisääviä, sekä c) täysin hyödyttömiä.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Holhous ja kiellot ovat lähes jokaisen tuntemani henkilön listalla se mistä puhutaan aina kohonnein äänensävyin. Luulin pääseväni holhouksen ja byrokratian kehdosta, kun muutin Espanjasta Suomeen. Olin väärässä. Jos elonpäiviä riittää pyydän jonkun osaajan kirjoittmaan kirjan aiheesta minä, Suomen Tulli ja muuttoauto. Minulla ei koskaan ole menneet hermot niin, että teen asiasta valituksia oikeusasiamihelle, koska mikäänlainen oikeustaju kellään ei sitä simputusta ja asioiden vääristelyä, kyttäämistä, väärien tietojen jakamista, neuvojen annosta kieltäytymistä ja harhauttamista voinut ymmärtää. Lopun ja pisteen tälle simputukselle teki Tullin Päällikkö mahtikäskyllään. Hän päätti sen auton tarinan vain käskemällä alaisiaan lopettamasta turha paskanjauhanta ja simputus.

Vajaa 2 vuotta ja olemme taas jossain muualla ja parkkeerata autonikin ruutuun pyörä maalatun viivan päälle, että kukaan kiinnittää vähääkään huomioa seikkaan. Täällä sain 150€ rikesakon asiasta kadulla jossa ei liiku muut kuin iltalenkkeilijät kahta 4 metriä leveää ja asfaltoitua jalkakäytävää pitkin. Katu ei johda mihinkään. Ellei sellaiseksi sanota pusikkoa. Miten ne parkkipirkot illalla sinne löysivätkin. Naapurin Volvokin oli laputettu, kun se ei ollut ruudussa ollenkaan. Muita vapaita ruutuja oli kumallakin puolen tietä noin 20-30 ja nämä ainoat autot.

Muistan polttaneeni tupakkaa nuorena ja ostin sippi-bostonia. Sitä siksi, kun se oli ainoa merkki jota sai 10 savukkeen pakkauksissa edullisesti. Siihen minun tupakointini loppuikin. Sikarin olen polttanut, kun sellainen on jossain tilaisuudessa tyrkätty suuhun väkisin. Sitähän ei kuulu vetää henkeen, mutta ompa haisseet vaatteet aina niin, että hippakuteet on pakko siirtää alusvaatteita myöden parvekkeelle/ ulos tuulettumaan tai viedä ne pesulaan.

Autossa voi polttaa nykyään vapasti, kuka haluaa. Konevuokraamoissa ja fiksaamoissa on ionisaattoreita, jotka laitetaan yöksi auton sisään ja auto peitetään tiiviisti tai teipataan. Aamulla se on raikas kuin kuin uusi auto. Maksaa kyl senverran, että kerran vuodessa autoaan vaihtavan on syytä pitää kaupanteossa kauppias kaukana autosta. Tojota-liikkeessä sanoivat suoraan, että 500€ hinnasta pois, jos on röökattu sisällä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suosittelen nuuskaa ja sähkötupakkaa! Ne eivät pilaa yhteistä hengitysilmaa, eikä niistä tule sitä riivatun tienvarsiroskaa, jota taas tähän vuodenaikaan raskaasti huokaillen (kysymys ei ole astmasta tai allergiasta, vaan tuskastumisesta) poimin ojista tiluksieni kohdalta.

Tupakoinnin ei periaatteessa pitäisi aiheuttaa roskaamista, mutta kappaleluvusta mitattuna varmasti 80 prosenttia yksittäisistä roskista maastossa liittyy tupakointiin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Postin tietojen mukaan EU-alueelta yksityishenkilö voi lähettää yksityishenkilölle kartongin, kunhan se on lahja ja rahaa ei liiku.

Ehkä meillä kaikilla on kohta virolainen ystävä, kunnes tämäkin tavaran vapaa liikkuvuus torjutaan. EU-yhteensopivuuksilla ei ole kiire, jos kyse on valtion tuloista. Oli sitten kyse autoista, alkoholista tai tupakasta. Tai veikkausmonopolista. Onneksi osakkeenomistajien etuja ymmärretään.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Virolaisessa tupakassa on se onglma tupakoitsijan vaaraksi, että ei passaa nukahtaa rööki kädessä. Se ei ole itsestään sammuva, kuten suomalainen vastaava tuote. Ellei ole viety Suomesta Viroon.
Laivan respassa kuultua infoa. Laivan röökit ovat tätä itsestään sammuvaa mallia, jos imua ei ole tarpeeksi tiuhaan. Frekvenssi ei ole tiedossani.

Sama ongelma oli myös espanjan röökeissä. Joskus sai lukea uutisia, kun joku oli polttanut itsensä ja kämppänsä tupakoimalla vuoteessa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei siitä montaa vuotta ollut, kun Suomessakin myytiin näitä "ei itsestään sammuvia". Osallistuin yhteen kokeeseen, ja oikein hyvältä nämä vanhat röökimallit tuntuivat. Niistä ei karissut tuhka mihin sattuu, ja kun en sisällä polta tai dokaa, niin tulipaloriski on muutenkin tupakan osalta kohdallani mitätön.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Jostain tullin sivuilta olin lukevinani että Virosta voisi tuoda useamman kartongin omaan käyttöön jos jokaisessa askissa lukee varoitustekstit suomeksi ja ruotsiksi.

Siinä voisi oll eteläiselle veljeskansalla markkinarakoa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tarra ei riitä, pitäisi olla painettu. Mutta... Virokin on EU-maa, ja varoitustekstien minimikoko on säädetty. Samaan askiin ei mahdu sekä suomen- ja ruotsin, että vironkielinen varoitusteksti...

Kun verotulojen himoinen hallinto laittaa YT-neuvotteluja pelkäävät THL-virkakyöstit ja "asiantuntijat" liikkeelle, ja saa tulitukea EU:sta, niin siinä on vain mielikuvitus rajana.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #49

Pitää tehä isompia vähittäismyynti-pakkauksia.

Sellasia 40 tupakin.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Päivän uutisten mukaan Ranskassa sähkötupakka-liikevaihto on erittäin nopeassa nousussa.
2013 e-tupakkia savusi 260 M€:n arvosta (F).

Olin Wembleylla matsissa (GB), joka kesti tunteja.
Alueelta ei turvasyistä päästetty ulos ja alueella ei saanut tupakoida.
Alueen porteilla jaettiin maksutta 2 e-savuketta halullisille.
Tuotesijoittelua?
No jovain!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Silmin nähden lisääntyvä juttu täällä. Sähkötupakan höyryttäminen on aika tavallista Ranskassa - kuin nuuska urheilijaporukassa Suomessa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Financial Timesissa lueskelin, että sähkötupakkabisnes on jo miljardin rajan rikkonut (USD) viime vuonna, ja kaksi puhkoontuisi tänä vuonna. Suuret tupakkayhtiöt eivät ole vielä kiinnostuneita, mutta varmaan tekevät sitten ostotarjouksen suoraan e-tupakkafirmoista, jos näkevät tämän alan muuttuvan siihen suuntaan, että se on kannattavampaa.

Tosin joku iso firma tuotekehittelee sellaista tupakkaa, jota vain lämmitetään. Ei tule niin paljoa savua, mutta tuleepa kuitenkin. En ymmärrä tätä logiikkaa, enkä jaksa uskoa tuon tuotekehityslinjauksen johtavan muuhun kuin rankkaan virheinvestointiin.

Sähkötupakoitsijoille ehkä naurettiin pari vuotta sitten, mutta ei enää nykyisin. Moni itse asiassa pysäyttää ihan kadulla kiinnostuneena, että mistähän noita saa.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen Vastaus kommenttiin #26

EU:n tupakkadirektiivi tulee täyteen "voimaan" 2020 alusta.
Silloin savukkeissa ei enää saa olle tiettyjä haitta-aineita.
Se on tupakkateollisuudelle valtava haaste ja lobbareita tuli Brysselissä vastaan joka kuppilassa ja lobbyssa.
Kun he huomasivat, ettei homma pelitä, he saivat lykättyä 2017 alussa voimaan tulevaksi tarkoitettuja säädöksiä kolmella vuodella.
Se maksoi todella paljon.
Mutta eivät firmat tappiolle jääneet - niiden osaakeiden kurssikehityksestä päätellen.
Itse tein aika lailla sen eteen, että lyhytvaikutteiset säteilylähteet saataisiin tupakasta pois (asia liittyy lannoitukseen ja on Intiassa ratkaistu jo aikapäiviä: siksi siellä tupakoitsijat ja ei-tupakoitsijat sairastuvat saman verran SVK- ja keuhkosyöpätauteihin).

T Piepponen

Sähkötupakan nesteissä ei nähdäkseni ole tervaa, poloniumia, jne.jne.myrkkyjä.

Silti suomen ankeuttaja-tanttarat kieltävät niitä myymästä. Miten näitä tanttaroita EI voisi muka vihata täysin syystä?

Samaan aikaan kukaan tanttaroista ei itke siitä, että diabetes 2 lisääviä sontaruokia myydään ja nautiskellaan enenevissä määrin. Eikös joku donitsiketju ollut muuten tulossa suomeen...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Monesta syystä, ja jokainen syy on stanssattu €-symbolilla. Sitä on vaikea verottaa kunnolla, kun nesteitä voi sitten tarvittaessa tilata toisesta ETA-maasta sellaisiakin määriä, että pärjää niillä kuukausia (itselläni on n. 40 viikon käytön nesteet tuossa).

Oikeastaan ainoa vaihtoehto olisi kriminalisoida e-tupakka, mutta siitä nousisi jo nyt niin hirveä meteli, ettei sille linjalle voida lähteä.

Valtio joutuukin vain miettimään tupakan sijaan jotain muuta verotulon lähdettä.

T Piepponen

Suomessahan murhan suunnitteleminenkaan ei ole laitonta joten:

Säätäkää E-rööki laittomaksi ja perustan heti sen jälkeen verkoston joka myy tuotetta maassa. Piste.

Mitään muuta en voi tehdä ilmaistakseni kuvotuksen sekaista vihaani tälle järjestelmälle, joka on mielestäni mielenvikainen - eli sairas.

Veikko Penttinen

Anteeksi nyt vain.., nyt tulee moraalinen kannanotto ja tietysti entiseltä röökaajalta. No siitä on 40 v. kun lopetin, mutta mielipiteeni tupakoivasta aikuisesta vain vahvistuu, nimenomaan aikuisesta, koska ei nuorilta voi eikä saa vaatia itsensä kanssa sopusoinnussa elämistä.

Voihan se nikotiinikin lisätä riippuvuutta, mutta sitkein vastustaja on se jokaisen meistä sisällä asuva noin viisivuotias väärinymmärretty pikkupoika tai- tyttö, jonka unelmia tupakansavu symbolisoi.

Aikuisen pitäisi vain päästä sopuun sen pikkuisen unelmoijan kanssa. Ihminen on kehittyväksi luotu.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#28
Kiitos Veikko.
Samat 40 vuotta ilman ja samat mielipiteet.

Keskustelijat tässä ketjussa ovat nuoria vielä, moni päätyy samaan kuin me.

Kieltämättä mielipiteet kääntyvät vähän setämäisiksi, mutta onko tupakassa mitään muuta kuin että polttaminen on kivaa.
No... tietenkin kauppiaille on kivaa niputella seteleitä.

Näillä kokemuksilla näen tupakoitsijassa uhmaa ja itsensä kiusaamista (koska kaikki tietävät sen vaarallisuuden.)

Mikähän oli tupakoitsijoiden määrä jotka _haluaisivat_ lopettaa, olisko ollut 90%.
Vangeista tupakoi valtaosa, olisikohan sekin ollut 80- 90 %.
Siinähän sitä olisi sopivia lauseita tupakka- askin kylkeen entisten lisäksi.

Aikamoinen ihme oli kun pääsin eroon siitä.
Kaikella on aikansa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mistäköhän johtuu, että mitä rajoitetummaksi tupakan polttaminen on tehty sitä suurempi riesa se näyttää olevan tupakan savusta kärsiville?

Minulta löytyy kenkälaatikosta mustavalkoisia valokuvia, joissa äitini pitää minua vauvana sylissä tupakka toisessa kädessä. Vielä 60-70 -lukujen taitteessa ol aivan normaalia, että vieraat tulivat taloihin, sytyttivät olohuoneessa tupakan ja kysyivät sitten, että onko jossain tuhkakuppia.
Eritttäin harvoin kukaan valitti tupakoinnista sen kummemmin privaatisti kuin julkisuudessakaan.

Nyt kiistellään siitä saako taloyhtiön asukas polttaa tupakkaa ylimmän kerroksen päätyparvekkeella.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En minä muiden osalta sanoa, mutta silloin kun poltin itse, ei tupakansavussa huomannut mitään ihmeellistä.

Nykyisin muiden sauhuttelu vaan haisee saamarin pahalle. En ole kyllä siitä kenellekään huomauttanut, koska ei ole ollut tarvetta.

Olen kyllä edelleen sitä mieltä, että tupakoitsijoille voisi olla parempi esimerkiksi ravintolat, joissa saa polttaa. Rekrytointilistalla on varmasti niitäkin tarjoilijoita, ja muuta henkilökuntaa, jotka kiskovat tupakkaa joka tapauksessa itsekin.

Asiakkaat valitkoon. Hölmöä ajaa ihmiset talvipakkasilla oven toiselle puolelle henkosille "viihtyisää iltaa" viettämään.

Nykyisin tosin valitsisin itse varmuudella ravintolan, jossa polttaa ei saisi. Luotan siihen, että vapauden valinta kyllä onnistuisi sekä tupakoitsijoille, että tupakoimattomille.

Jukka Mäkinen

"Nykyisin muiden sauhuttelu vaan haisee saamarin pahalle."

Tein saman huomion kun esikoisen syntymän aikaan olin Suomessa ja lakossa. Jonkinlainen huumekoiraefekti, varsinkin pakkaskelillä jo sadan metrin päästä haistoi kun joku laittoi palamaan. Valkoinen mallu löyhkäsi kauempaakin erittäin tunnistettavasti. Nyt kun polttelen 2-4 pötköä päivässä, lähinnä ruokailun jälkeen, ei toisten savuttelu haittaa juuri ollenkaan. (se mallu kyllä välillä kiusaa, mutta silloin saa äijä olla jo ihan vieressä). Kostealla trooppisella ilmalla on myös osansa asiaan. Jotenkin se vaimentaa katkuja.

Alexius Manfelt

Niklas hyvä, mielenkiintoisia kirjoittelet, vaan en asiasta mitään ymmärrä. En ole koskaan polttanut ensimmäistäkään savuketta tai muuta vastaavaa, ja olen jo eläkeikään ehtinyt. En osa kaivata, mutta miksi se muuten, siis tupakka, on niin tärkeätä? Se on minulle mysteeri. Eikö sitä vaan voisi lopettaa tai sitten olla tupakoimatta, jos se ei ole mahdollista jossain paikassa tai tilanteessa?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tuohon ikuisuusläppään en lähde. Piti itse asiassa muistuttaa siitä itse blokissa, mutta unohtui.

Alexius Manfelt

Niklas hyvä, olinhan vähän provosoiva, mutta kun oli kerran mahdollisuus... ;)

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #41

Kukaan itseään järkevänä pitävä ei tupakoi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46
Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #47

Juha, eipäs olla vahingoniloisia liian aikaisin. Oletko koskaan kuullut sanontaa, että poikkeus vahvistaa säännöt.

MInä olen ja uskon että sanonnassa on perää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #54

Niin, loogisesti ajatellen tyhmä voi pitää itseään järkevänä, mutta järkevä ei voi pitää itseään tyhmänä. Joten kaikki pitävät itseään järkevinä. Mutta mites ne tupakoijat sitten ...
No, leikki leikkinä (mutta totta toinen puoli) ;D

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #62

Toisaalta, sanotaanhan sitä niinkin, että viisas mies oppii virheistään. Minähän poltin jo kolmevuotiaana kotitorpan tupakkaleikeissä mutta silti vielä yli 50 vuotta myöhemmin sauhuttelen.

Vetoan jälleen poikkeus vahvistaa säännöt-selitykseen kohdallani.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Punainen Marlboro
Colt
Philip Morris ( hiilifiltteri )?
North State (vihreä ja punainen)
Citanes ( Sininen ja sai Suomesta )
Kent
Camel ( ei saanut Suomesta, oli Tax-free kamaa, myöhemmin kyllä sai )

No, nyt olen lopettanut. Maistoin kyllä sitä sähköhöyrytupakkia, mutta eihän sitä enää kun lopettamisesta kohta parikymmentä vuotta.

Camel oli ehdoton, ja sitä poltettiin, jos vaan sai, ja muistaakseni siitä etsittiin jotain leijonan kuvaa ... oliko tai onko siinä ?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Eiköhän tästäkin keskusteluketjusta kohta tule huomautus. Teenpä journalistisen kokeen ja ilmiannan ketjun johonkin JSN-tyyppiseen palveluun. Aivan varmasti joku virkakyösti keksii, että tämä on sopimatonta.

Gitanes on käsittämätöntä kuraa. Olen aina reissuillani yrittänyt tyypata paikallisia merkkejä. Kiinassa erityisesti Double Happiness-merkki jäi pitkäaikaismuistiin. http://www.tygerpipes.com/photo/765-0b.jpg

Sen maku yhdistettynä halvimpaan riisiviinaan (oksennusrefleksi tottumattomalla taattu) on unohtumaton. Ympäri maailmaa saa hyväksyviä katseita kinkkiravintoloissa keittiön puolelta, kun vetelee kunnon aineita.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hah. Lisää tuotesijoittelua tänne. Camel-äijiä on vieläkin. Vaikkapa minä ja poikani. Mutta en ole nirso; poltan vaikka sinistä Belmontia, vaikka se tuo mieleeni entisen pomoni (nykyinen totaalikieltäytyjä) ja entisen vaimoni (nykyinen satunnaispolttaja).

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #59

Ei hemmetti... Oma yhdeksän vuoden esimieheni veteli sinistä Belmontia. Oli lisäkseni ainoa tupakkamies p-liikkeessä, joten jos oli omat loppu, se oli sitä sitten poltettava.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Aikoinaan mullekin lyötiin Jyväskylän rallitapahtuman yhtydessä Marlboron rotsi niskaan. Muistaakseni siinä ei ollut edes automerkkiä, mutta hyvä rotsi teetetty huolella.

Nyt sekin on kiellettyä ja vähältä oli, että ei mennyt F1 autourheilukin kiville, kun mainoskielto iski Euroopan kiellettyä tupakan mainonnan.
Sitten tämä viimeaikojen markettiautomaatti, jossa ei saa olla edes tuotteen nimeä, josta pitää painaa.
Eikä myyjä saa kertoa numeroakaan, vaan pitää lukea se nipusta papereista ja sitten tökätä.
Enää ei puutu kuin se keksintö, että tuon automaatin numerointi pitää muuttaa tunnin välein, niin jokainen tupakkaa ostava joutuu selaamaan joka kerta erikseen sitä numeroa omalle merkilleen. Jotenkin tässä paistaa se holhouksen ydin, joka saa valtiomme päättäjät tekmään jopa naurettavia keksintöjä.
Tullissa uhattiin punnita autoja, joka tulee laivasta laatikoita täynnään.
Kielsivät kenekään auttmasta kantamisessa ja nyt bussinkin tavarat pitää itse jaksaa kantaa. Tämähän sotii jo esnimmäistä EU lakipykälää vastaan. Tuotteiden ja hyödykkeiden vapaan liikkuvuuden sääntö.
Saati sitten se, että onhan meissä niitä erilaisiakin. Kaveriltanikin puuttuu käsi, kun se perinteinen traktorin ulkoinen voimansiirtoakseli sen sieppasi. Hän ei pysty kantamaan samaa määrää, joten tällaiset puheet ovat syrjiviä.
Entäs näkövammaiset? Kaiketi heistäkin joku polttaa ja nauttii virvokkeita, joissa on alkoholia. Vaikea sellaisenkin tai jalkansa menettäneen on itse kantaa mitään ja näkövammainen tarvitseee sokkeloissa ja ruuhkassa usein avustajan. Samat oikeudet heilläkin tulee olla kuin meillä ns. terveillä.

Minulla on mennyt sukset ristiin Tullin kanssa nyt niin monta kertaa, että oikeastaan pitäisi jäävätä itsensä, ettei tule kirjoitettua sellaista josta joku vetää johtopäätökset ja haastaa oikeuteen. On ne semmoisia vesseleitä siellä, että monesti tulee mieleen maksetaanko niille siitä millainen luonne heillä on. Äksy simputtaja ja minullehan ei tämä kuulu on tietyssä palkkaluokassa ja sitten se ainoa asiallinen ja asioista perillä oleva (ei pilkunviilaaja) on alimpana. Joku despootti vetää sitten parhaat bonukset, kun on saanut muutaman Tullin kanssa asioivan mielenterveydellisistä syistä eläkkeelle ja/tai pakkohoitoon.

T Piepponen

Colt lyö miehen katuun sanoi kaveri aina, kun poltteli sitä antaumuksella.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Paheiden summa on vakio sanottiin muinoin.

Joku polttaa tupakkaa ja joku juo alkoholia, kolmas juoksee viraissa naisissa, joku varastaa, himoitsee toisen omaisuutta, tappajiakin on monta, jonkun ylemmän olennon kieltäjiä on paljon ja tässä tuntee itsensä aivan menetetyksi, miltei kaikki muu natsaa, paitsi kansantanhut ja tappaminen. Jälkimmäisessä tapauksessa en saa nirhattua hengiltä edes rottaa.
Kaikki muut paheet on tullut kokeiltua. Tanhuamaan ei kukaan ole minua saanut, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Ripaskaa olen tanssinut, joten se voisi vaikuttaa samalta. Kansantanssi sekin on. Piti opetella sekin, kun olin nuori ja notkea. Sillä taidolla myytiin monelle suomalaiselle työtä ja valtiolle verotuloja. Nyt ei onnistu muu kuin asiaan liittyvät laulut.

Ei pidä tuomita, ettei tuomittaisi, sanoi pappisvihkimyksen osakseen saanut espanjalainen ystäväni ja mentiin Malagassa kapakkaan kaljalle.

T Piepponen

Mainitsemistasi asioista ainoastaan varastelu, tanhuamin ja tappaminen ovat paheita - jos niitä turhaan harrastelee.

Ne muut ovat nautintoja - eli hyveitä. Tai ainakin nuo kemialliset hommelit kuten siis myös naiminen. Onneksi sinkku ei voi juosta sananmukaisesti vieraissa.

Kelle annettiin oikeus määritellä hyveet/paheet ja miksi?

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Meilläpäin kirjoitukseni laskettaisiin läpänheitoksi ja huonoksi sellaiseksi.

Ja tuo kehoitus lopettaa tupakka tai vaikkapa oluenjuonti, niin se se on jokaisen oma asia, Ei saarnan aihe. Aihe tässä blogissa näkyy nostattavan tunteita.

Muikku vaan.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #45

Ehä mie mitenkään pahalla ottanutkaan siun läppiis... Vääriajattelija ei a) aina ymmärrä toisia ja b) joskus häntä ei ymmärretä.

Läppää tämä kaikki vain on - eli ei tällä mitään muuteta, tai tämäkin palsta olisi jo laiton.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #48

Kaikkihan me olemme erilaisia ja onneksi niin. Jostain syystä tuo Niklas (sinuttelen, olen vanhempi) saa miltei aina aikaan kirjoituksia, jotka kiinostaa monia.
Myös minua.

Jokaisessa ihmisessä on ärsyttäviä piirteitä ja niin myös minussa. Niiden keralla on vain opittava olemaan, tai perustettava yksityisleiri kauas pois, minne aurinko eikä kuu paista.

Kun elää 60v. niin sekään ei takaa mitään. Voi olla hemmetin puritaani tai nauttia elämästä ja minä olen valinnuta jälkimmäisen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Täällä Imatra/Lappeenranta-akselilla tupakka-askista maksetaan pimeillä 3 euroa per. Tutut maksaa (merkistä riippuen) puolet siitä. Jos ostat 4 kartonkia niin hinta tippuu.

En polta.

EDIT: enkä ole hankkinut viisumia vielä ikinä, mikä tosin on arkipäivää täällä: kartonki mukaan ja tankki täyteen (+10 litraa kaniteriin bensaa siis), pari kertaa päivässä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ja nyt pois turhat nokitukset tästä blogista, ettei tarvitse siivota.

Kalevi koskinen

Camel ilman filtteriä oli minunkin merkki aikoinaan.
Nuuskaralli on myös minun mielestä typerää.
Kuten sanoit asian voisi korjata kuten sanoit, sallimalla nuuskan
valmistus ja myynti myös Suomessa.
Itse olen kyllä päässyt ainakin toistaiseksi eroon kyseisistä tuotteista.
Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että, muiden tupakointi olisi mielestäni minun määräysvallassa.
Also former Tölikan citisen.

Pia Heinänen

Jos tupakkateollisuudessa tapahtuisi jokin terveyttä edistävä läpimurto, niin siitä tiedottaminen olisi suomessa laitonta. Cool.

Itse olen vaihtanut lucky striken punaiseen, koska lisäaineeton. Huomaa miten eri tavalla se palaa "normaaliin" verrattuna.

En btw sanonut lisäaineetonta terveyttä edistäväksi, mutta lisättyjen aineiden puute aiheuttaa minulle vain positiivisia mielikuvia. Hyvin myyty BAT.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Taisin kusettaa muistaessani väärin ... ei se ollut Citanes mitä poltin vaan Gauloises ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset