Niklas Herlin

Vappu 1987... Mitä isä?

Vappuaattona 1987 kuljin vauvanvaunua työntäen Helsingin Rautatientorin laitaa, matkalla Kruuununhakaan.  Vaunussa veteli sikeitä vajaa puolivuotias tyttäreni.

Koska kello oli yli kuusi illalla, olin juuri vetänyt päähäni ylioppilaslakin. Luullakseni viimeisen kerran elämässäni.

Kaupunki oli jo alkuillasta täynnä kännisiä. 1980-luvun loppu saattoi olla jonkinlainen vappujuopottelun huippu; öriseminen ja kännääminen ja vappulounaat ja Koskenkorva ja muu sen sellainen kuuluivat kansalaisvelvotteisiin. Vasemmistopuolueiden väkivaltaa uhkuvien lippujen alle oli aiempaa vähemmän menijöitä, mutta pakkojuominen oli edelleen tapana.

Vauvan kanssa kulkeminen oli hankalaa, koska katu oli täynnä hoippuvia suomalaisia. Noita alkuillan öriseviä, "Mantan lakituksesta" palaavia suomalaisia. Vaunuineni ja vauvoineni väistelin alkuillan kännistä massaa, kun vastaan tuli jotakin erikoista - toinen vauvanvaunu.

Vastaan tulevaa vaunua työnsi joku kundi, varmasti nuorempi kuin minä, silloin 23-vuotias. Katsoimme toisiamme silmiin. Pysähtyminen vellovan massan keskellä oli mahdotonta, mutta tämä nuori kundi sanoi lennosta sanat: "Kato. Mitä isä?"
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Juttelin vuosi sitten ja tänä vuonna erikoissairaanhoidon etupäivystäjän kanssa "mentoori" mielessä.

Hän totesi:

"Tavallisin hoidettava on nainen, joka "on kaatunut" terävää reunaa vasten".

Omasta lääkärinkokemuksestani voin todeta samaa.

Vuosi sitten vappuna kuljin vaimoni kanssa puolen yön aikaan Espaa pitkin Runebergin ohi kohden Mantaa, jonka luona oli aika tyhjää.

Päässäni oli ylioppilaslakki, josta vanhempani olivat olleet 1965 kovasti ylpeitä.

Tänään olin gyldyrellin satapäisen joukon jatkona kuuntelemassa vihreänsävyisten, taitavasti musisoivien steinerilaisten jazzin soittoa Rovaniemen "huipputuotteessa" (Korundi - konserttisali ja taidemuseo).
Take five ja muuta "coltranea".

Vain vaimollani ja minulla oli ylioppilaslakki päässä.

Tuli mieleen hakematta kaksi asiaa.

1) lakki suojaa kaatuessa

2) olimme ainoat Q-teatterin tarkoittamat nuoret (67 ja 57 v) ja vilpittömästi hämmästyneet "kasper hauserit" tuossa tilaisuudessa.

Muut olivatkin kännissä: käynnistimme automme ja ajoimme kotiin.

Kotona katsoimme nauhalle tarttuneen illan TV-2:n sarjan viimeisen (6) osan.

"Toisen kanssa" (erittäin lämmin katsomissuositus).

Hymyilimme vaimon kanssa kovasti vinosti kunnes puhelin kilahti.

Ystävättäremme soitti ja pyysi, että jompi kumpi meistä veisi hänet sairaalaan:

"Kaaduin terävää reunaa vasten".

Pidän, Niklas, tiukasti 1965 saamani lakin päässäni ainakin huomisaamuun saakka.

Vaikka vanhukseni - molemmat 4 D:en hommissa 1941-44 Karhumäessä ja sittemmin Tali-Ihantalassa päin - ovatkin jo aikapäiviä kuolleet.

Hauskaa vappua!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Olin Amsterdamissa samaan aikaan. Töissä sellaisen kolmen päivän ajan, keikkahomma yhden veneprojektin kanssa.

Ei tullut lastenvaunuja vastaan, vaan huoli lapsista kyllä kaivoi...paska juttu kun jätin vakituisen työn hiukan aiemmin. Pomo käytti hyväkseen oman ammattitaitoni ja no siltä meni duuni myöhemmin. Siis Turussa.

Sellaisia murheenkryynejä.... Ei auta jos joku joku varastaa sun työsi ja on tarpeeksi röyhkeä tekemään siitä itsensä kuvan.

En minä itsestäni, vaan lapsista kylläkin. Lastenvaunutkin ovat materiaalia.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vaunuja en ole työnnellyt, mutta vuonna -87 vein vapun juhlijoita 123-korisella Mercedes Benz vaunulla, jota taksiksi kutsuttiin. Siihen aikaan sai vielä työharjoittelupaikkoja ja niinpä minäkin sain opiskeluuni kuuluvan puolen vuoden pakollisen harjoittelun suoritettua taksitehtävissä. Asiakaspalveluoppia tuli yllin kyllin, sillä asiakashan on aina oikeassa ja varsinkin taksin asiakas. Ei siinä mitään, pidin hommasta. Vuonna -96 laitoin korkin kiinni, enkä sen jälkeen ole itse takseja työllistänyt, en edes vappuna. Nyt lähden mm. noilla säästyneillä rahoilla Turkkiin, sinne luvattiin koko ensi viikoksi noin 25 astetta lämmintä. Hyvää vappua!

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Vähemmässä ovat perinteisesti olleet lapsiperheet aattostradalla, mutta sehän palkitaan jo tänään. Monelle vaununtyöntäjälle on nyt enemmän rauhallisempaa tilaa. Vanhemmatkin ovat saaneet viettää vappua siinä sivussa.

Ylioppilaslakkia ei ole tullut pideltyä wappuna kuin kerran pari – liian pieni ja turhaa korostusta. Walpuri on kaikkien kansalaisten juhla.

Hyvää Walpuria kaikille!

Käyttäjän JonHellevig1 kuva
Jon Hellevig

Tänään vappuattona palasin juuri Kiovasta kotipesään Moskovaan, olen siis leimattu "putinistiksi", ja mielihyvin olen sellainen. Mutta Kiovasta puheen ollen. Olin tossiani yllättynyt juuri sieltä saavuttani sieltä. Fantastinen kaupunki ja ihmiset kiltimpiä kun koskaan. Selvästi kiovalaisten strategia on Make Love Not War!

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Onko siitä jo niin pitkä aika? Minne vuodet ovat menneet ja vierineet?

Hannu Tanskanen

Vappumarssitkin on ulkoistettu P-Koreaan?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minulla ei ole ylioppilaslakkia, koska tuossa mielessä olen alioppilas. Lähes 50 vuotisen työurani aloitin tsupparina kuskaamalla kolmipyöräisellä tsupparinpyörällä ihmisille sekatavarakaupan tuotteita.

Hevosmiehenä renkipoikana pohjoissavossa kun oman perheen kanssa meni sukset ristiin. Olin 60 luvun huutolainen... Rappukäytävässä ja romuautossa yöpymisiä.

Syksyn tullen pääsin viljankorjuuseen erääseen maataloon. Siellä reilu puolivuotta ja vapaaehtoisena armeijaan. Hevosella maidot/kurrit ison tien varresta kaikille pikkutien tilallisille. Hyvin mahtuivat rekeen, kymmenkunta tonkkaa. Karvalakki päässä. Hyvä lakki.

Sarviksella reilu vuosi nappeja tekemässä.
Paperinjalostustehtaassa paperin paalaajana. 3,20 mk/ tunti

Omaa yritystä, ja myyntimiehen hommia Helsingin suunnassa. Tuli voitettua pari firman sisäistä myyntikilpailua. Muistoissa lähinnä uusien asiakkaiden hakukilpailu. Palkintona Tallinnanmatka Neuvostoliiton aikaan.
Ryypättiin, ryypättiin, ja vähän naitiin.

Sitten tien päälle. Siinä vierähti täysperävaunun puikoissa reilu 30 vuotta. Luottamusmiehenä ja yhtiön hallituksen henkilöstöjäsenenä parisenkymmentä vuotta. Noin 3000 ihmisen asioita käsiteltiin ja yhtiön muitakin asioita. Omaa henkilöstöä, alihankintaa puolet ja puolet. Alallaan Suomen suurin.

Vähän ennen oikealle eläkkeellepääsyä iski syöpä. Siihen loppui työura.

Vappuja tullut ja mennyt. Vappuna menin valkoisessa paidassa ja harmaassa puvussa naimisiin. Hyvä vaimo on ollut, vaikka välillä kiukkuinen. 3 lasta, aikuisia nyt. Tänään on 39 vuotis-hääpäivä.

Valkolakkia en päähäni saanut, syynkin luulen tietäväni. Se johtui ilmavoimien isästäni joka tappoi luovuutenui herkimmässä ikävaiheessa. Tottakai osasyy itsessänikin.
Mikähän minustakin olisi tullut akateemisena, en osaa edes kuvitella. Ei ainakaan paperinpyörittäjää.

Vappu ja hiirenkorvat, ne tulevat yhtäaikaa. Se on kuin uuden elämän symboli. Kesä edessä. Paahteella työpaikkani mainoslippis päässä.
Aina jotain päässä, välillä sisäisestikin.

Mikäs tässä, elämää on eletty ja taas työväen ja opiskelijoiden juhlapäivä. Juhlia en näe kun kaupungin hälinään en lähde. Pihvit paistan kotona. Härän ulkofilettä...

Työväen lauluja kuuntelen radiosta. Se on Vappupäivän perinne. Agitprop on suosikkini. Kaj Chydeniuksen laulut kolahtavat vieläkin.

Ei sitä karvoistaan pääse, eikä pidäkkään... Heh, heh... Karvoistaan, -no, niistä olen sattumoisin päässyt, mutta sanotaanko että raidoistaan.

Lastenvaunujen kanssa on vappua vietetty myös. Tapparatakki molemmilla tyttärillä päällä. Isän valinta, ja nyt hockeyssä lasten valinta. Niin sitä jälkikasvua manipuloidaan muussakin kuin urheilumielessä. Lapsenlapsillekin on Tapparapaitoja ostettu. Isoisän (papan) valinta.

Mikäs tässä, mukavaa elämää vietetään vaikka pieni, kiusallinen mahakipu päällä koko ajan.

Joo, tulipahan kirjoitettua. Ilman oikolukua sormea entterille vaan.

Hyvää Vappua!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

Hyvä Markku!! Sinulla tuo vapautuneisuuden tunne on esimerkillistä. Se siirtyy lukijaankin. Juuri nyt soi taustalla työväenmusiikki. Musiikista pidän, se vetoaa tunteisiin. Aatteista olen ulalla. Kaikissa kun on hyvää.

Onneksi olkoon 39- vuotishääpäivänänne. Yhteiskunnan pitäisi nykyään palkita pitkästä avioliitosta.

Minäkään en viinaa selvään päähän ota. Näin on jatkunut 31 vuotta, päivä kerrallaan.

Lapsistakin oli puhe. Meillä vanhempi tytär työskentelee Itämeren puhtauden puolesta. Nuorempi kypsyttää leipänsä kirjoittamalla ja opiskelee.

Reijo Tossavainen

Paras vappumuistoni menee vuosikymmenien taa. Juhlimme vappuaattona kuten tapana oli. Loppuillasta löimme vetoa, että lähdenkö vappuna marssimaan.

Pitihän sitä lähteä, kun olimme vetoa lyöneet. Käteeni työnnettiin plakaatti, jossa luki "USA pois Vietnamista". Se oli siis Vietnaminen sodan aikoihin.

Kannoin urhoollisesti ja pystypäin plakaattia. Mutta en turhaan, sillä ei aikaakaan, kun jenkit joutuivat lähtemään Vietnamista.

Tämä tarina on totta ja se on elämäni suurin saavutus.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Suomen Tossavainen ajoi jenkit pois Vietnamista. Tämä on vuosisadan uutinen.
Siitä syystä Tossavaiselle pitää antaa kaksinkertaiset kunnialauk... anteeksi vapun toivotukset tänäisen julkistuksen ansiosta.

Hurraa, hurraa! Hyvää vappua, hyvää Vappua!

Reijo Tossavainen

Iloista vappua myös toveri Tyrylle! Kun tänään on työn päivä, niin minä lähden metsätöihin, nuorta metsää raivaamaa. Samalla kertyy polttopuuta tulevan talven varalle.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #11

Samaa täsmälleen harrastan minäkin jahka mökilleni pääsen.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Koska kerran kyseessä on vuosisadan uutinen, on selvää, miksi ed. Tossavainen on kertonut tämän tarinan täällä jo kuudesti. Ja joka kerta se naurattaa yhtä paljon.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Taisit olla silloin kohtuullisen nuori, mr. Tossavainen! Elämän suurimmat saavutukset,kumma kyllä, löytyvätkin nuoruuden uhmakkuuden jälkimainingeista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Paras vappumuistoni on Neuvostoliitosta.

Olkaa hyvä! Пожалуйста!, jos kiinnostaa :

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/104752-vapp...

Hyvää Vappua! С праздником 1 МАЯ !

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vappu, Urbana - Illinois 1987:
Kesälämmintä campuksen perheasuntoalueella. Tytär vuoden ikäinen. Poika 3v leikki amerikkalaisten, korealaisten ja pakistanilaisten kaveriensa kanssa ulkona. Tyttö rattaissa nosti aina kätensä ylös vastaantulijaa kohti ja kiljaisi "hi"!
Vastaus oli lähes poikkeuksetta: "What a beautiful baby!" :-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taisi olla juuri vappu 1987, kun menin siippani kanssa illalliselle ravintola Pekingiin Aleksis Kiven kadulla. Paikka oli täysi ja jouduimme odottamaan tovin aikaa ennen kuin meidät ohjattiin neljän hengen pöytään.

Odottelimme pitkään eikä kukaan meitä noteerannut, kunnes samaan pöytään ohjattiin toinen pariskunta meiltä kysymättä. Siitä kotvan päästä meille lykättiin yksisivuinen paperinen vappuruokalista käteen. Alkuruokavaihtoehtoina oli "kanakeitto" tai "Pekingkeitto".

Kysyin tuskastuneen näköiseltä nuorelta miestarjoilijalta mitä on "Pekingkeitto". Hän vastasi närkästyneesti, että "se on kanakeittoa". Naurahdin siihen, että tässähän on jo kanakeitto erikseen. Hän tiuskaisi minulle, että "se on ihan erilaista kanakeittoa". Totesin, että tämähän on kuin TV-sketsistä. Tarjoilija puolestaan siihen, että "mua ei ainakaan naurata yhtään."

Lähdimme pois vähin äänin.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Vappu 1980! Mieheni ja 7 -vuotias tyttäreni menevät katuvappuun, joka oli perheellemme merkittävä traditio! Minut jätettiin Naistenklinikalle, sovitusti. Toukokuun toisena oli syntyvä perheemme toinen lapsi.

Tuntui rankalta pukeutua sairaalan 'harmaisiin' vappupäivänä! Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut.

Keisarinleikkauksella suomalaiseen yhteiskuntaan autettiin tytär, joka huomenna täyttää 34 -vuotta!

Juhani Penttinen

Itse olin vapun 1987 katkaisuhoidossa Kyläsaaren hoitolaitoksessa.Parin viikon 24/7 juomisen jäljiltä kun ei ollut miestä edes riistämään henkeä itseltä niin joutui turvautumaan tuollaiseen apuun ! Seuraavana vuonna 1988 pääsiäisenä olin vastaavassa paikassa. Eli kohdallani pitää paikkansa se että juhlapyhinä amatöörit juhlii ja ammattilaiset huilaa :) Saman vuoden heinäkuussa tulin sitten elämäni viimeiseen tienhaaraan ja sen jälkeen olen ollut ilman alkoholia yli 25 vuotta - päivän kerrallaan !

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Niko, tuo oli ihana vappumuistelo! :)

Meillä kävi eräänä vappuna niin, että matkalla Salveen Erikinkadulla Mikulin lompakko oli pudonnut jonnekin...kadulle.

Onneksi Salvessa eräs henkilö halusi tarjota vappujuomia koko porukalle koko illan, joten rahapulasta ei ollut harmia meille.

Hienoin osuus tästä tapahtumasta oli se kun ovikello soi seuraavana päivänä ja siellä oli joku aivan ihana ihminen palauttamassa kadulta löytynyttä lompakkoa.

Olen edelleen kiitollinen hänelle, vaikka tapahtumasta onkin jo todella paljon aikaa...:) <3

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Rehellisyys on kivaa, varsinkin siihen osallistuvalle.

Itse löysin erään syksyn ensimmäisestä, sankasta lumisateen aiheuttamasta kinoksesta kännykän.
Olin kauppaan matkalla. Välissä oli paikallispubi johon menin tarkastamaan kännykkää.

Katsoin puhelutiedot. Ensimmäisenä vastaan tuli äiti. No, minä siihen soittamaan. Vastaus kuului iloisesti. Moi, äiti tässä, mitä sulla on asiaa?

Vastasin möreällä äänelläni, minä täällä, Markku Tyry. Mitä ihmettä kuului hätääntynyt vastaus!

Kerroin löytäneeni kännykän hangesta, joka osoittautui äidin pikkutyttöselle, joka nyt on melkoinen kaunotar. Aikaa on kulunut. Äiti on kansallinen julkkis jonka kaikki tuntevat, asui lähes naapurinani. Minähän olen nyt muuttanut ok-talosta kerrostaloon.

Oli kiva soittaa ovikelloa ja viedä kännykkä omistajalleen. Tyttö häpeillen äitinsä kehoituksesta sanoi kiitos.
Totesin perään etten ollut tutkinut puhelimesta muuta kuin yhteystiedon. En esim. lukenut tekstareita.

Tällaista, hyvä mieli tulee jonkun vahingosta jos sen pääsee paikkaamaan omalla toiminnallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset