Niklas Herlin

Lapset! YLE näyttää JUURI NYT K18-väkivaltaa!

Lauantaina 2.8. 2014 Oy Yleisradio Ab teki historiallisen ratkaisun. Se päätti jättää toimimatta niin sanotun ohjelmakartan mukaan.

Ohjelmakartalla (siis se, josta tarkastat tv-ohjelmasi) oli varma tieto. Yle näyttää kakkoskanavallaan (TV2) korkealaatuista amerikkalaista tv-draamaa, sarjaa "Wire". Yle onkin yhtiö, joka on maksanut Wire-sarjasta sen amerikkalaisille tuottajille. Itse asiassa Yle on järjestänyt asiansa niin, etteivät muut tv-yhtiöt Suomessa saa näyttää HBO-ohjelmia.

Menin telkkarin ääreen. Oli tulossa jakso, jota en ole nähnyt.

Sen sijaan, että Yle olisi ennalta ilmoitetun ohjelmakartan mukaisesti näyttänyt tv-sarjaa, eduskunnan alainen yhtiö päätyi toiseen ratkaisuun. Luvattu ohjelma peruttiin ja sen tilalla näytettiin videopeliä. Eikä mitä tahansa videopeliä, vaan kovan luokan väkivaltapeliä. 945 minuuttia yhtä menoa. Neljä tuntia.

Ei tätä kukaan usko, mutta linkki Ylen "urheilulähetykseen" löytyy tuolta: http://areena.yle.fi/tv/2303464
Ylen superpitkässä lähetyksessä tapetaan arabeja ja baskeja. Verta, veitsiä ja konepistooleja. Ja muuta kivaa. "Tanskalainen ampui lihamuuriin, vaikka olisi voinut ostaa kymppitonnilla rynkkyjä (rynkky = rynnäkkökivääri)". Ja tuota on tarjolla neljä tuntia. Ehkä on meidän veronmaksajien etu, kun Yle säästää Ukrainan ja Gazan -lähetyksissään ja jättää uutisoinnin yksityisille. Videopelin selostus taitaa olla valtionyhtiön ominta osaamisaluetta.

Yleläiset toki valehtelevat, että väkivaltavideopläjäys on "kulttuuriteko" ja "tv-historiaa".  Ei ole. Kyseessä on jenkkiläinen tv-formaatti, jonka Yle varasti. Amerikkalainen ESPN on maailman tärkein urheilukanava. Tuolta löytyy. http://ftw.usatoday.com/2014/07/espn-dota-2-international-esports/videog.... Yleläiset eivät ole kuuteen vuoteen keksineet muuta kuin ilmaisen aamupuuron.

Mikä parasta, Yle näyttää väkivaltapeliviedoa aamusta iltaan Areena-palvelussaan. Pikkuiset, Ylen ääreen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (105 kommenttia)

Janne Hilden

Hui kauheaa, fiktiivistä tietokonepelaamista Areenassa. Kyllä nyt nuoret saavat hirveät traumat :)

Eikö lapsiasiainvaltuutetulla ole muuta tehtävää, kuin sinun tavoin moralisoida:

https://www.facebook.com/lapsiasiavaltuutettu/phot...

Lapsiasiainvaltuutetun sivulla järjestään melkein kaikki kommentoijat eivät osaa närkästyä aiheesta. Tässä paras kommentti yhden lapsen äidiltä:

"Kävin poikani kanssa Assembly tapahtumassa viikonloppuna. Sain kunnian pelata yhdessä poikani kanssa samassa joukkueessa CSgota. En tajunnut mitään ja olin huono mutta pojan innostus sai minutkin innostumaan: "äiti seuraa mua, kato tota karttaa. Kyl sä osaat äiti". Illalla katsottiin YLEltä CSgo turnausta yhdessä, tehtiin popcorneja ja sain tietää mikä on "fretti" ja "kartta". Meillä oli kivaa ja se loiste minkä näin pojan silmistä kun minä vanhempana olin kiinnostunut pojan harratuksesta oli aivan uskomaton.Toinen poikani harrastaa jalkapalloa. Hänen kanssaan me käymme jalkapallo matseissa. En ymmärrä siitäkään mitään, mutta kesän MM-kisoja katsellessa poika selitti ja kertoi. Aion jatkossakin pelata poikieni kanssa, futista ja elektronsia pelejä. Ehkä minä vielä opin, opin ymmärtämään paremmin jotain mitä en viellä kunnolla ymmärrä. Maailma muuttuu, niin lasten kuin aikustenkin hurjaa vauhtia koko ajan. Jotta minä voin olla läsnä lasteni maailmassa, vaatii se minulta avoimuutta ja aikaa tutustua asioihin jotka siihen kuuluvat, niin asioihinkin joita en vielä ymmärrä."

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Yleläiset kohkaavat aamusta iltaan asiallisuuttaan ja ohjelmakarttojaan. Varsinkin kun tuollaista tapahtuu oikeasti esim. Gazassa, siitä ei pitäisi tehdä jotakin "historilallista tv-tapahtuymaa". Yle valehtelee ja törkyilee; mielestäni teidän väkivaltafriikkien pitäisi kaivaa ohjelmanne muualta kuin Ylen kanavilta. Olen vanha jeesusteleva paska ja kahden aikuisen lapsen isä, mutta maksan toki Yle-veroni, ja totuin luottamaan ohjelmakaavioon.

Marko Puskala

Eli kaikki jotka tykkäävät pelata Firs person shootin-pelejä ovat väkivaltafriikkejä?

Itse maksan myös yle veroa kolmen lapsen isänä ja ohjelmassa ei ollut mitään vikaa, päin vastoin. Vihdoinkin oikeasti nuoria kiinnostavaa ja NYKYPÄIVÄä olevaa ohjelmaa. Tuota se on ja tulee olemaan seuraavan 10-vuoden aikana todella paljon enemmän vielä.

Tervetuloa 2000-luvulle Niklas ja muut 1900-luvun lopulle jämähtäneet ;)

Sami Suutari

Tämä sinun kommenttisi on melkoisen jälkeenjäänyt (=vanhoillinen).

Sama kuin esittäisit että New Yorkista ei saisi tehdä elokuvia tai sarjoja kun siellä on 2001 kaadettu 2 pilvenpiirtäjää lentokoneilla. Tämä pelisarja mitä nämä tyypit pelaa, on tehty ensimmäinen betä vuonna 1999.

Aika itsekeskeistä ajatella että kun sinun Wire-sarjasi jäi nyt näkemättä, olisi tämä assembly finaali pitänyt keskeyttää. Sama kuin MM-jääkiekon finaalin jatko-ajan näyttäminen pitäisi lopettaa kun salkkareitten uusinnat tulee. Se että sinä maksat veroja jotta saisit nähdä Wire-sarjaasi, me 100 000 muuta haluttais että sitä paskaa ei näytettäs telkkarissa vaan otettas joku oikeasti viihdyttävä sarja tilalle.

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Nyt osallistun sitten keskusteluun, josta en tiedä mitään HBO-pelit. Jäin ihmettelemään - tapetaan arabeja ja baskeja. Ohjaillaanko tällä nuorten ajatusmaailmaa? Miksi arabit ja baskit - miksei örvelöt ja törvelöt? Ja onko sitten seuraava YLE:n pelisessio, Kiovan joukot vastaan itä-ukrainalaiset, Nato Suomi vastaan Venäjä.

Jani Holmgren

Pelissä nyt sattuu olemaan todellisuuteen perustuvia Poliisi-joukkoja ja terroristeja erilaisilla pukeutumistyyleillä, koska osittainen realistisuus on hauskaa. Kaksi joukkuetta yrittävät voittaa toisensa. Samanlainen reaktiohan nyt voitaisiin vetää että erilaiset Shakki nappulat pitäisi kieltää koska... :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Yle: 3.500 työntekijää ja oma tuotanto liki olematon, valtiollinen yhtiö palvelemassa 5,5 miljoonaa asukasta, ei juurikaan mitään tuotantoja " vientiin ".

BBC: X? työntekijää ja oma tuotanto varsin laajaa varsin tunnettua, valtiollinen yhtiö palvelemassa 60 miljoonaa asukasta, mittavista ohjelmatuotannosta myydään ulkomaille esitettäviksi varsin paljon mm. dokumentteja, tv-sarjoja ja elokuviakin.

Sopisi vain kysyä, millainen olisi YLE:n TV-ohjelmien kokonaisuus ilman BBC:lta ostettuja produktioita ohelmapäivien täytteiksi.

Yle näyttäisi olevan aivan turhan iso, tehoton ja byrokrattinen sen lisäksi, että se on aivan selvästi eräiden poliittisten puolueiden markkinointipaikka ja äänitorvi veronmaksajien rahoin.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Suhdeluvut menevät näin,
Yle: 3500/5.5=636
BBC: 23000/64=359

Eli työntekijöitä BBC:llä on melkein kaksi kertaa vähemmän väkimäärään verrattuna kuin ylellä. Olisi kyllä kiva nähdä yksityiskohtainen organisaatiokaavio ylestä, mutta eihän sellaista voi työnantajille (kansalle) näyttää, kun ne voivat huomata miten paljon ilmaa ylellä on.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Työntekijämäärä suhteessa väkimäärään? Mitä oikein tarkoitat? Eihän sentään jokaiselle tehdä yksilöity ohjelmaa.

Anna Funicelli Vastaus kommenttiin #34

Se tarkoittaa sitä mitä viestissä sanotaankin, eli BBC:ssä, joka sijaitsee väkiluvultaan n. kymmenen kertaa Suomea suuremmassa maassa, on kaksi kertaa pienempi organisaatio kuin meillä.

Ei tässä puhuttu mitään siitä että kenellekään tehtäisiin "yksilöityä ohjelmaa", vaan siitä että Yle:n koko on valtava verrattuna Suomen väkimäärään ja siihen, että se on verovaroin kustannettu instituutio.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36

Minä kysyinkin millä perusteella ohjelmantekijöiden määrä pitäisi korreloida väkimäärän kanssa. Kai sitä samalla vaivalla tekee ohjelmat suurellekin väkimäärällä. Ei kohderyhmät jolle ohjelmia tehdään välttämättä lisänny suhteessa väkimäärään.
BBC:n organisaatio on moninkertainen YLE:n verrattuna.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #57

BBC:n uutistoimintojen väkimäärä kokonasuudessaan ympäri maailmaa on n. 8.000 henkilöä, joista n. 5.000 ovat puhtaasti uutistoimittajia tehden uutiskuvaa sekä BBC:n käyttöön, että myös muille kansainvälisille uutisoijille esim. YLE:lle.

Ylen talon sisäisestä ohjelmantoimituksen ja - tuottamisen rakenteista tietääkseni ole olemassa julkista tietoa, vaan epäselväksi mm. jää, kuinka monta työntekijää YLE:ssa toimii puhtaasti uutistuotannossa ja kuinka monta heistä on puhtaasti toimittajia ?

Yle palvelee n. 5 miljoonaa ihmistä, mutta BBC lienee tuttu vähintäänkin sadoille miljoonille katselijoilleja kuuntelijoille ympäri maapallon.

Millainen olisi YLE:n ohjelmatarjonta ilman BBC:n tuotannosta ostettuja ohjelmia ?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #78

Tämän linkin takana Uuden Suomen päätoimittajan Markku Huuskon laskelmia Ylestä: http://niklasherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17202...

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Ompa yritetty kehittää provosoiva otsikko...

Jos ohjelmaa olisi siirretty perinteisen urheilutapahtuman johdosta (jalkapallo- tai jääkiekkofinaali), niin rohkenen epäillä ettei tämänlaista vuodatusta olisi tullut.

Itse satuin kanavalle kesken ohjelman ja olin varsin skeptinen sisällön suhteen: "Tietokonepeliä telkkarista! Mikä järki tässä on?". Pian kuitenkin ohjelma vei mukanaan: kyse ei ole päättömästä räiskimisestä, vaan joukkuelajista, jossa taktiikoilla on merkityksensä, kuten tietty myös joukkueen ja yksilöiden toiminnalla. Selostuksen avulla toimintaan ja taktiikoihin pääsi paremmin perille ja lähetys vei mukanaan.

Telkkarista tulee monia väkivallalla mässäileviä ohjelmia, tämä ei kuitenkaan kuulu siihen joukkoon. Ei lähikuvia vuotavista ruumiista, verisistä miekoista jne. Pelissä, huom _pelissä_ pitää saada toisen osapuolen edustajat pois pelistä. Siitä ei edes käytetä nimitystä "tappaminen" vaan "frag", koska eihän siinä pelaaja kuole. Kun parin minuutin erä on ohi, pelaaja on taas mukana.
Tosimaailmassa kuolleet pysyy kuolleina. Fiktiivisissä elokuvissakin kuolleet pysyvät kuolleina (poislukien zombiet :) ).

Lopuksi: kai olet lukenut Fobban kirjoituksen samasta aiheesta?
http://markofobbaforss.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17...

Hannu Tanskanen

Mainostajia HBO-ohjelmiin?

Olenko nyt aivan väärässä kun olen ymmärtänyt että HBO ainakin jenkeissä on katsojiensa omistama kanava, jolla ei ole mainoksia, mutta katsojat maksavat kanavasta, ihan kuin meillä YLE, mutta YLE:llä on pakko-otto-oikeus verotuksen kautta ja se mainostaa omia ohjelmiaan saman verran kuin mainoskanavat maksullista tavaraa.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Et ole erehtynyt HBO:sta. Maksukanava ilman mainoksia.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Ennemmin meikästä Ylen tehtävänä on näyttää vaikkapa näitä Assemblyn turnauksia kuin amerikkalaisia viihdesarjoja. Ihan jo senkin takia nämä e-sportit ovat parempia kuin HBO:n sarjat, että pelin streamaaminen televisioon ei paljoa maksa, toisin kuin yksityisoikeudet jenkkisarjoihin. E-sportit ovat veronmaksajan kukkarolle parempi.

Ylenhän ei myöskään ole tarkoitus olla kaupallinen, vaan kulttuurillinen toimija, ja e-sport on sellaista kulttuuria, jota on hyväkin tuoda laajemmin esille. Esimerkiksi monille vanhemmille CS-finaalien näyttäminen asiantuntevalla selostuksella mahdollisti aivan uudenlaisen ikkunan nuorten maailmaan.

E-sportti on nouseva ilmiö, halusimme tai emme, ja suomalaiset ovat tässäkin maailman kärkikastia. Näissä peleissä ei myöskään ole kyse sen enempää väkivallasta kuin shakissa on kyse sotimisesta. Pointtina on tiimityöskentely, reaktionopeus, strategiat ja sen sellaiset, ei se väkivalta.

Ja noita ohjelmakarttojahan muutetaan harvase päivä; milloin urheilun vuoksi, milloin maailmalla tapahtuneiden uutisten, milloin teknisten vikojen. Toki se on ärsyttävää, kun julkinen palvelu ei toimi ennustettavasti, mutta ei tuo nyt mitenkään harvinaistakaan toimintaa ole televisiokanavilta.

PS. Itse en tietenkään pelaa CS:ää tai katso televisiosarjoja, koska en ole teini, mutta maksan tietenkin Yle-veroa. Vihjasin siis, että Wire on täsmälleen samanlaista teinien väkivaltapaskaa kuin CS.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Raiskaus, kallo mäsäksi, potkuja ja pari paukkuja perään. Siinä karrikoiden kaava, jolla YLE avaa toistuvia viihdepakettajaan. Jokainen ohjelma jää katsomatta ja mieli mustenee. Ja me maksamme itse tämän "rakennemuutoksen". Vaihtoehtoa ei ole.

Vielä on olemassa joitakin elämää rakastavia ihmisiä, jotka arvostavat hyvyyttä, kauneutta ja totuudellisuutta.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Asiaan vihkiytymättömälle tuo Counter-Striken pelaaminen näyttää mielettömältä väkivaltaiselta rynnimiseltä, mutta niinhän näyttää jenkkifutiskin, jos ei tunne sääntöjä. Mieletöntä rynnimistä se CS ei kuitenkaan ole, vaan erittäin haastavaa tiimipelaamista, jossa kysytään hoksottimia, refleksejä ja taktiikkaa. Siellä oli suomalaisia kilpailemassa mitalisijoista Suomessa pidetyssä turnauksessa, joten siinä on jo hyvä peruste televisioida se veronmaksajien kustantamalla valtakunnallisella kanavalla.

Jere Partanen

"Asiaan vihkiytymättömälle tuo Counter-Striken pelaaminen näyttää mielettömältä väkivaltaiselta rynnimiseltä"

Näyttää se siltä asiaan vihkiytyneellekin, jos sivusta katsoo :) Minusta tuon CS-ohjelman suurin ongelma oli se, että FPS-pelit eivät oikein taivu telkkariohjelmaksi. Vaikea saada kokonaiskuvaa, kun kuva on koko ajan vain yhden tyypin näkökulmasta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kompromissiehdotus: lakkautetaan Yle-vero, ja antaa sen jälkeen Ylen keksiä itse miten rahoituksensa järjestää, ja kun se sen on järjestänyt, antaa sen lähettää mitä ohjelmaa tykkää. Se jota ei kiinnosta, voi jättää maksamatta.

Käyttäjän EsaEdvik kuva
Esa Edvik

Näin se olisi pitänyt toteuttaa, mutta koska Ylen suojatyöpaikat ovat tärkeitä päättäjille, mentiin eri reittiä ja pakotettiin kaikki maksamaan. Yle-verohan ei tunnu päättäjien ja Kokoomuslaisten pussissa mitenkään.

Käyttäjän JartoNieminen kuva
Jarto Nieminen

Mielestäni kirjoituksestasi paistaa lähinnä läpi lapsellinen reaktio siihen kun YLE ei näyttänytkään suosikki väkivaltadraamaasi. Wire:n itse läpi katsoneena (kyllä, sen on saanut DVD:llä jo pidemmän aikaa) voin sanoa että ihmisten todelliseen elämään vetoavana väkivallalla mässäilevänä draamana, se on monin verroin lähempänä pistettä jossa ansaitsisi K18 leiman. Sarjassa väkivaltaisen kuoleman kohtaavat hahmot on esitelty katsojalle eivätkä ne ole selkeästi abstrakteja ja heikkoja 3D nukkeja.

Oikeasti mielestäni kirjoitus on vain reaktionääristä tekstiä jossa teitä kismittää se, ettette voineet suorittaa totuttuja rituaalejanne koska jonkinlainen urheilutapahtuma, perinteiseen tapaansa, ohitti normaalin lähetysaikaitaulun.

Tämä on kohtalo jonka jokainen perinteisestä murheilusta eli jalkapallosta, jääkiekosta, yleisurheilusta, joskus jopa formuloista jne. kiinnostumaton osa populaa joutuu kokemaan joka kerta kun nämä yhtä turhanpäiväiset urheiluhegemoniat alkavat. eSports on nyt vain liittynyt joukkoon, ja sikäli tässä juurikin tehtiin TV-historiaa.

Käyttäjän joonasmakinen kuva
Joonas Mäkinen

Sorry nyt vain, Niklas, mutta olet täysin pihalla. Kyseessä on aikuisten peli, K-16-varoituksella ja ottelu esitettiin myöhään yöllä. Tämä ei mitenkään liity lapsiin.

Lisätietoina mainittakoon, että väkivaltaisilla peleillä ei ole todettu olevan yhteyttä väkivaltaiseen käyttäytymiseen, ja lisäksi jokaisen olisi hyvä tietää, että 80-luvulta lähtien piirretyt ja pelit eivät missään nimessä automaattisesti ole olleet yksinomaan lasten juttuja.

Voit nyt poistaa blogauksesi täysin turhana ja asiattomana. :)
Tai sitten tasapainon nimissä teet vastaavan blogauksen aina, kun televisiossa näytetään elokuvia, joissa on väkivaltaa.

Käyttäjän AirZero kuva
Eetu Rantakangas

Koskas Uusi Suomi alkaa lähettää peliturnauksia? Turha valittaa siitä mihin verovaroja käytetään jos ei itse osaa tuottaa palvelua kaupallisena.

Lauri Hakkarainen

Voi Niklas, maailma on monimuotoinen paikka. Koska kaikkien on pakollista maksaa YLE-veroa, on turha marista jos televisiosta ei tule juuri sitä, mitä sinä haluaisit katsoa. Totuus on, että esimerkiksi juuri tämän CS:n kilpapelaaminen on maailmalla ja Suomessakin suuri ilmiö. Toivoisin teiltä kaikilta aikuisilta ihmisiltä vähän suvaitsevaisuutta ja avarakatseisuutta tähän maailmaan, ei kaikki uusi ja tuntematon ehkä ahdistaisi niin paljon.

Huvittavaa, miten the Wiren väkivaltaisuus tuntuu teille olevan ihan ok, mutta melko etäisesti todellisuutta muistuttava, selvästi urheilutyyliin selostettu pelitapahtuma samalla ohjelmapaikalla on paha asia.

PS. Miksi ihmeessä te käskette lapsia katsomaan K-16 ohjelmaa? Kaikki tietokonepelit eivät sovellu lapsille ja siksi niissä on ikärajat.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Omasta mielestäni olen kovin avarakatseinen.

Lauri Hakkarainen

Hienoa, tämä blogipostaus vaan ei antanut teistä senkaltaista kuvaa. Hyvää kesänjatkoa teille! :)

Teemu Petäjäniemi

Arvon herra Herlin. Nopealla selauksella lukien lähes jokaisessa vastakommentissa käytät argumenttina sitä että maksat YLE veroa ja näin ollen YLE:n pitäisi palvella juuri sinua. Välillä kuulostaa myös siltä että sinun mielestäsi YLE ei saisi lähettää mitään muuta kuin sinua kiinnoatavaa ohjelmistoa. Kävikö sinulla mielessäsi että myös jokainen niistä 72 000 katsojasta maksaa kyseistä veroa, miksi me olemme eri arvoisia ja miksi emme ansaitse saada meitä kiinnostavaa ohjelmistoa kanavalle jonka toimintaa kuitenkin myös me (väkivaltafriikit, ikiteinit, nörtit, nössöt, you name it) kustannamme.

Ja miksi meidän pitää hiljaisuudessa kärsiä kun muut suorat lähetykset jalkapallosta tai yleisurheilusta menee meidän seuraamiemme ohjelmien edelle? Olemmeko eriarvoisia kansalaisia?

Suosittelen siis nielemään sen kiukut, katsomaan vaijerin ensi viikolla (eivät he kyseistä jaksoa jätä näyttämättä, trust me) tai vaihtoehtoisesti päivittämään itsensä tälle vuosituhannelle ja katsoa sarjat suoratoistopalveluista...

Myöskin jos välttämättä haluat kitistä, kitise kunnolla. 4 tuntia = 240 minuuttia ja KO. peli on K-16. Olit myös huolissasi lasten puolesta, niin minäkin jos joku pieni lapsi on tohon aikaan hereillä ja vanhemmat antavat katsoa k-16 ohjelmia, se ei kuitenkaan ole pelin eikä pelaajien tai niitä seuraavien vika.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Mielestäni Ylen pitäisi lähettää sitä ohjelmaa, jota se lupaa. Osaan käyttää suoratoistoa, tuolloin avasin telkkarin, koska olin kesäpaikassa suoratoistotta. Peliä voi katsoa Ylen Areenasta via internet ympäri vuorokauden, myös nyt.

Teemu Petäjäniemi

Oli tuo finaaliottelunkin lähettäminen laitettu ohjelmatietoihin, välillä vaan urheilutapahtumissakin aikataulut venyy ja niitä on erittäin hankala ennustaa etukäteen teknisten ongelmien, katkojen ja muiden osalta. Minäkin olin kesäpaikassani ilman internetiä, joten miksi minun olisi pitänyt odottaa kaupunkiin palaamista että olisin voinut sen ottelun katsoa? Katsojaluvut puhukoot puolestaan, ihmisiä kiinnosti tällä kertaa enemmän tämä ja YLE mielestäni priorisoi tilanteen oikein. Jos vaijerilla olisi suurempi katsojakunta, ja katsojaluvut löisivät CS:n laudalta, varmasti olisivat priorisoineet toisin päin.

Myöskin väkivaltamässäämisen argumentointia varsinkin HBO kanavan fanilta hieman ihmettelen... Huomattavasti realistisempaa seksuaalista ja väkivaltaista materiaalia tulee KO. kanavan tarjonnasta mitä CS tai monet muutkaan väkivaltaiset pelit tarjoavat.

Tervetuloa tälle vuosituhannelle. Videopelaajat ovat kuitenkin niitä meidän rodun älykkäämpää porukkaa, ja tulevaisuudessa nämäkin sankarit tulee tekemään sunkin elämästä helpompaa. Siellä on ohkelmistoinsinöörejä, juristiopiskelijoita, lääkisläisiä ja tulevia fyysikoita ja matemaatikkoja, eikö koulusta olla mitään opittu? Niitä joita siellä kiusataan ja heikkona pidetään tulee usein tulevaisuudessa olemaan niitä voittajia. Deal with it.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #55

EEn tietäisi koko pelistä mitään, jos Yle noudattaisi lupaustaan. Ohjelmakartan muuttaaminen on aina kyseenalaista, vaikka joskus pakollista. Olen tällä vuosituhannella, tryin' to deal with it. Mutta helppoa se ei ole.

Teemu Petäjäniemi Vastaus kommenttiin #63

Tiedän että se ei helppoa ole. En sinua henkilökohtaisesti tunne sinua joten olen yrittänyt mielipiteitäsi lukea hyvin avarakatseisesti mutta kommentti kommentin jälkeen tulee vaan mieleen että olet butthurt koska et ymmärrä asiaa. Olisitko kirjoittanut jos esimerkiksi jalkapallon tai yleisurheilun MM kilpailut olisivat ohjelmasi päälle mennyt?

Vaikkakin pelissä onkin arabeja ja baskeja, on siellä myös monia muita kulttuureja, tässä finaalissa nyt vaan sattui osumaan kartat jossa nämä kyseiset ovat pääosassa. Ammattipelaajat eivät kuitenkaan ajattele "tappavansa" vastustajaa eikä hän myöskään kiinnistä huomiota pelihahmon etnisestä taustasta eikä se vaikuta hänen haluunsa eliminoida vastustaja pelistä pois. Aivan kuten pesäpalloilija ei ajattele "polttavansa" tai "haavoittavansa" vastustajaa. Se mikä ammattipelaajalla on mielessä on turnausvoitto, palkinto ja kunnia. Hävityn pelin jälkeen ei kirota rättipäitä tai mitään muutakaan rasistista. Monella pelaajalla on hyvin laajalti ystäviä monesta kulttuurista. Ja edelleen, leffoissa ja telkkarisarjoissa loukataan kyseisiä kulttuureja selkeästi pahemmin kuin tässä pelissä, tappamisen lisäksi vielä kategorioidaan ja vahvistetaan stereotypioita, pelissä kuitenkin kaksi joukkuetta vain jahtaavat toisiaan. Oletko miettinyt miksi leffoissa pahis on aina venäläinen ja terroristi aina muslimi? Miksi siinä kohtaa ymmärrät todellisuuden tarusta mutta kilpapelaamisen osalta et?

Lisäksi myös "fakta" amerikkalaisesta ohjelmaformaatista on virheellinen, aasiasta nämä ovat lähtöisin. Etelä-Koreassa on jo ihan oma kansallinen kanava joka lähettää pelkkää videopelaamista ympäri vuorokauden.

Suosittelen oikeasti tutustumaan ammattipelaamiseen, voin sinut jopa siihen tutustuttaa. Mielenkiintoista kun siitä jotain ymmärtää :)

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #73

Mielestäni stereotypioiminen leffoissa yms. on vastenmielistä, ei kahta sanaa. En tiennyt, että formaatti on korealainen, sorry. Ylen lähetysessä sitä sukoilematta esitettiin omana keksintönä. Mun mielestä jalkapallon tai yleisurheilun MM-kilpailut eivät saisi julkisen palvelun kanavalla ohittaa ohjelmakarttaa. Kaupallisella puolella puhutaan eri asioista. Ja tuo Ylen lähetys oli tehty silmin nähden kaupallisten kanavien kilpailijaksi, ja kyseenalaista on sekin.

Teemu Petäjäniemi Vastaus kommenttiin #74

Kerrotaanko jalkapallon MM kisojen yhteydessä missä ja kuka televisioi ensimmäisen ottelun? Tai lätkän MM kisojen yhteydessä osoitetaanko kunniaa kanukeille joita pidetään lajin pioneereina? Ei, koska kyse ei ole realitysarjasta tai muustakaan vastaavasta, ei voida puhua "ohjelmaformaatista", kuhan lähettivät turnauksen finaaliottelun ensimmäistä kertaa Suomessa kansallisessa verkossa, perjaatteessahan se on heidän tekosia siis, siellä oli YLE:n tuotantotiimi paikalla ohjelmaa tuottamassa.

Mulle on perjaatteessa ihan sama tuleeko tämä kaupalliselta tai YLE:ltä, mutta hatunnosto YLE:lle että minunkin verolleni antavat vastinetta. Olen pahoillani että sinun mielitty väkivaltamässsäily jäi minun väkivaltamässäilyn jalkoihin, on sitä minullekkin tapahtunut ja on ärsyttänyt kun fudista ovat näyttäneet jonkun muun tilalla. Pitää kuitenkin muistaa että wiren voit katsoa jälkikäteen menettämättä muuta kun lauantai-illan saunan jälkeisen viihteen, mutta liveurheilutapahtumissa vaan sattuu olemaan se vika että se ei ole yhtä jännittävää tai kiinnostavaa uusintana kun tuloksen tietää jo...

Itse ainakin kulttuuritekona tätä pidän ja olen YLE:lle todella kiitollinen että antavat verolleni vastinetta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #75

Kiitos Teemu Petäjäniemi tästä fiksusta kommentista. Itse asiassa olemme vain eri mieltä. Herra varjele meiltä maailmalta, jossa kaikki olisivat samaa mieltä sinun tai minun kanssa joka asiasta.

Teemu Petäjäniemi Vastaus kommenttiin #77

Herra varjele maailmaa jossa ei ymmärretä muiden mieltymyksiä, ymmärrän että aikuiset jahtaavat nahkakuulaa tai kumilätkää, ymmärrän ihmisiä jotka haluavat draamaa tai hääohjelmia katsoa, ja toivon että ihmiset ymmärtävät minua kun haluan katsoa digitaalista shakkia eli videopelaamista ja sen minulle ensimmäistä kertaa televisiossa suovat. Saman arvoisia kaikki kuitenkin ollaan, eikös vaan? Pyydän vaan että tutustuisit faktoihin ja asiaan ennen kun sitä rupeat tuomitsemaan, koska se toisen ymmärtämättömyys on kuitenkin syynä näissä baskeja ja arabejakin koskevissa kriiseissä, toivon että haluat olla sitä parempi ja kuitenkin jonkin asteen julkimona osoittaisit hyväksyntää erilaisuudelle kuten monet muut julkisuuden henkilöt ovat tehneet tämän asian tiimoilta. Saat toki olla eri mieltä, mutta tuomitseminen tietämättä faktoja ja varsinkin sen julkinen levittäminen on mielestäni väärin ja toivoisin että ainakin faktat tosta mielipidekirjoituksestasi korjaat. Ja edelleen suosittelen ammattipelaamiseen tutustumaan ja edelleen oppaaksi tarjoudun, saatat jopa muuttaa mieltäsi, vai sekö siinä pelottaa? :)

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #82

Yle rikkoi omia sääntöjään, joita se pitää pyhinä. Videopelin (pelien) formaatti oli mielestäni vastenmielinen eikä muuksi muutu.

Teemu Petäjäniemi Vastaus kommenttiin #86

Eli toisinsanoen ymmärrät erilaisuutta kunhan se ei sinun elämässä näy tai kuulu? Tämäkö on se kuva jonka haluat itsestäsi julkisesti antaa?

Viitsitkö myös asiaan perehtymättömälle linkata nämä YLE:n omat säännöt, koska itse en niitä mistään löydä, ja ainakin kotona löytämästäni TV oppaasta KO tapahtuman löysin (ihan printtiversio) ja YLE:n omassakin oppaassa sanotaan että pidättävät oikeuden muutoksiin.

Kuten todettua, videopelaajana olen hyvin pahoillani että lauantaisi meni pilalle, mutta toivon että olisit minun puolestani onnellinen että asia jota pitkään olen intohimolla tehnyt ja seurannut on viimein noteerattu valtavirrassa, lupaan ensi lauantaina katsoa wiredin ja olla onnellinen ettei sinun ohjelmasi peruuntunut uudestaan, saatan jopa siitä nauttia ja sen myöntää kunhan vaan siihen sisään pääsen ja siitä ymmärrän jotain.

Olet loukkaantunut pelin visuaalisesta ilmeestä ja baskien ja arabien lokeroinnista, mutta silti itse lokeroit minut aikuisteiniksi ja vastenmieliseksi. Tietysti puhutaan eri kaliberin jutuista mutta pohjimmillaan kuitenkin kyse on siitä että ei ymmärretä erilaisuutta puolin ja toisin. Edelleenkin painotan sitä että ammattipelaajalle ja ammattipelaajan fanille se on yks lysti onko siinä baski, arabi, skandi, inkkari vai vihreä mies. Joukkueen voimin yritetään verhon toisella puolella oleva oikean elämän joukkue voittaa taktisella viekkaudella ja timanttiseen kuntoon hiotulla taidolla, ei sen kummempaa.

Videopelit ovat kuitenkin maailmalla jo miljoonaurheilua, ruotsissa löytyy aftonbladetista oma osionsa elektroniselle urheilulle ja heidän vastaavassa tapahtumassa on pelejä paikan päällä seuraamassa enemmän katsojia kuin SM-liigan finaaleissa. Dota2 pelin MM kisoissa palkintopotti oli 12 miljoonaa. Tää on iso juttu, taistele vastaan jos haluat, paha mieli siitä sulle vaan tulee.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #98

Minä tunnen paljon yleläisiä, eivätkä he väsy asiallisuuttaan yms. korostamaan. Ja jos kysessää on miljoonabisnes, se kuuluisi kaupalliselle puolelle. Yle on eduskunnan alainen, julkisen palvelun yhtiö. Bisneksen ei pitäisi merkitä Ylelle mitään. Aftonbladet on yksityinen media, Yle ei. Yritän vielä kaivaa ne Ylen säännöt jostakin.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #99

Ylen omilla sivuilla, www.yle.fi, on alalaidassa linkki "Yle yhtiönä". Sieltä löytyy monta linkkiä, tehtäviin ja tavoitteisiin muun muassa ja myös linkki lakiin. No, ne ovat kirjoitettua tekstiä, ja jokainen voi lukea niitä omalla tavallaan.

Teemu Petäjäniemi Vastaus kommenttiin #105

Mistään sieltä en kuitenkaan löydä ehtoa että aikataulua ei saisi muuttaa. Oli eSports kuinka miljoonabisnes tahansa, silti wired on maailmalla isompi rahasampo, miksi se ei ole kaupallisella puolella? Jalkapallon MM kisat ylellä, miksi ei kaupallisella? Jääkiekon MM kisat olivat YLE:llä 16 vuotta, miksi ei kaupallisella vaikka puhutaan miljardibisneksestä. Nimenomaan sen takia että puhutaan julkisesta palveluntarjoajasta joka toimii eduskunnan alaisuudessa on heidän velvollisuus tuottaa kaikille sisältöä. Itse olen maksanut YLE veroa ja sitä ennen TV-lupamaksua koko aikuisikäni saamatta yhtään mitään (siis ennen lauantaita en ole YLE:n kanavaa pitänyt päällä viittä sekuntia enempää kerrallaan) vastinetta rahalleni, mutta sinä ja muut ovat saaneet draamanne ja sosiaalipornonne, nyt oli kyse kuitenkin yhdestä lauantaista, boo-hoo, rinta leukaan ja kohti uusia pettymyksiä.

Jere Partanen

Herlinillä on enemmän rahaa kuin sinulla tai minulla. Hän on tottunut siihen, että kaikki tehdään just niin kuin hän sanoo ja häntä varten.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Alkeellinen kommentti, joka otetaan käyttöön, kun muuta ei keksitä.

Markku Viitanen

Minäkin maksan YLE-veroa - siitäkin huolimatta, että en koe YLE:n tarjoamaa sisältöä juuri ollenkaan omakseni, enkä näin ollen käytä heidän palveluitaan. Ikävä juttu tässä mielessä tuo vero; esimerkiksi kirkosta voi erota, Yleisradiosta ei.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Sataprosenttisen samaa mieltä! Kiitos!

Käyttäjän TuomasHeinonen kuva
Tuomas Heinonen

Jos televisiosta näytetään kun oikeat näyttelijät esittävät toistensa tappamista mitä julmemmilla tavoilla realistisen näköisesti, niin se on täysin ok.

Jos televisiosta näytetään jossain uutisessa tai dokumenttielokuvassa ihan aitoakin väkivaltaa tai sen seurauksia, niin sekin on täysin ok.

Jos taas televisiossa näytetään kun pikselimössöstä koostuvat tietokoneella luodut piirroshahmot "ampuvat toisiaan", niin se on tietysti aivan hirveetä väkivaltaa, jota ei voi missään tapauksessa hyväksyä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Juuri näin. Moraalikoodi on aina henkilökohtainen; jokaisella on omansa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Väkivallalla mässäily ei kuuluu myöskään laadukkaaseen draamaan. Liian suuri määrä vihaa ja paskaa, on liian suuri määrä.

Joakim Björkgren

Luin tämän ja ensiksi suutuin hieman läpikuultavasta "ennen oli kaikki paremmin" ajattelusta mitä vanhemmalla ikäpolvella ajoittain kohtaa (toim huom, allekirjoittanut päälle 30v "ikiteini"), mutta sitten rupesin miettimään tuota reaktiota ja sehän on jotakuinkin sama reaktio kuin itselläni tuossa noin lukioikäisenä kun jääkiekon MM-kisojen aikaan peruttiin Babylon 5-televisiosarjan jakson näyttäminen. Olin käärmeissäni ja valitin aiheesta isälleni, joka toki muisti muistuttaa että kyseessä on kansallisurheilua ja nyt suu suppuun ja katso kun Suomi voittaa (ei tainnut voittaa sinä vuonna, mutta sivuseikka, myös, kärjistetty kerronta, iskä on hyvä tyyppi). Lisäksi harmitti se että kivat sarjat jäivät kesätauolle ja se että sunnuntaina ei saanut katsoa Simpsoneita samaan aikaan kun oli lounasta tarjolla.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Noinhan se on. Ongelma on se, ettei Yle tiedä paikaansa ja sillä on tolkuttoman iso budjetti. Kaupalliselle alueelle tulemalla Yle tuhoaa yksityistä mediaa. Kyllä ne sen itsekin tietää. Tähän saakka Yle on ottanut vastuun "kansallisesti merkittävistä urheilutapahtumista". Mikä on kansallisesti merkittävää? E-sport? Sähly? Olympialaiset? Kiekko? Ja mielipiteitä on kovin paljon.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Muuten hyvä kommentti, mutta ajat muuttuu, eikä tänään ole kuin eilinen. Silloin kun B5 tuli Yleltä, ei ollut juurikaan nettiä eikä dvd:itä. Nyt Wire sarjaa saa netistä laillisesti 10€:n kuukausihintaan tai ostamalla dvd:itä ja seuraamalla Ylen jatkuvia uusintoja. Olisikohan nyt niin, että se sama jakso näytetään sitten ensi viikolla, tai milloin siis seuraava jakso tätä sarjaa seuraavaksi esitetään. Aivan kuin mitään ei olisi jäänyt keneltäkään välistä.

Se tietysti on totta, että Ylenkin pitäisi yrittää seurata omaa ohjelmakarttaansa, mutta toisaalta kun suora lähetys tulee, niin silloin pitäisi olla Ylelläkin munaa ja näyttää omistautumisensa ja näyttää se suora lähetys loppuun asti. Sehän on pahinta, että suora lähetys keskeytettäisiin siksi, kun Kaunarit pukkaa päälle.

Niko Laakkonen

"kovan luokan vakivaltapelejä"
Csgo eli Counter strike on k16 eikä siinä lennä muuta kuin vähän verta.Jotkut kukkahattu tädit taas asialla.Ja se kovan luokan väkivaltapeli on yleensä k18.

Teemu Piironen

Anteeksi herlin setä. Olen 14vuotias videopeliharrastaja ja tämä menee ihan lapselliseksi. Kaikkihan sitä yleveroa maksavat jos tiedät, ja yle tiedoitti siitä jo aikapäiviä sitten että elektronistaurheilua (csgo finaalia) tullaan näyttämään yletv2:lla. Kutsu vaan väkivaltafriikiksi mutta ne jätkät jotka pelaa työkseen tienaa 2kertaa enemmän ku mun vanhemmat yhteensä. Ja usko pois molemmilla on hyvä palkka

Anssi Huovinen

Luin otsikon, luin tekstin, nauroin.

Näin isänä ja itse pelien keskellä kasvaneena, ei kävisi mielessäkään kieltää lapseltani tulevaisuudessa räiskintä pelit taikka muutkaan mikäli hän on niistä kiinnostunut. Onneksi PYSTYN ja tahdonkin olla opastamassa nuortani tähän elektronisempaan maailmaan.

Fobban sanoja lainaten ihan yhtä lailla telkkarista tulee muuta väkivaltasta kuraa kuin tietokoneella muodostuneita pikseleitä. Alkaa vaan pikkuhiljaa tuntumaan siltä että vanhemmilla ihmisillä kuten sinulla Herlin on loppunut mielenkiinto opetella elämään nykymaailmassa ja purat sen niihin jotka siihen sopeutuvat. Mikäli ei tulevaisuus nappaa, ostakaa läntti maata, myykää telkkarinne ja muuttakaa metsään asumaan, ei tarvitse valittaa siitä mitä nykynuoret harrastavat tänä päivänä eikä varsinkaan siitä mitä telkkarista tulee jotta sinulla kuluisi viimeiset päiväsi paremmin tässä teknologian maailmassa.

Töissäkäyvä isä, 24v Counter-striken pelaaja.

Tuomas Jonsson

CS:GO on kaukana "kovan luokan väkivaltapelistä". Näytetty turnaus oli YLEltä vuosikymmenen kulttuuriteko. E-sport on valtava bisnes maailmalla ja pelastaa nuoria syrjäytymiseltä, mutta Suomi on asian suhteen takapajula.

Kyseessä ei ole väkivaltainen harrastus, vaan taitoa, harjoittelua ja lahjakkuutta vaativa laji. Moni nuori tekee työtä päästäkseen ammattilaiseksi.

Miksi on ok näyttää televisiossa realistista väkivaltaa tv-sarjojen tai dokumenttien muodossa, mutta pikseliukkojen ampuminen pikseliaseella on vähintään saatanan juoni? Menepä nyt pelle itseesi ja mieti.

Teemu Von Mauronoff

Yleltä tulee kamalaa k-18 väkivaltaa! Nyt en nää kun jengiläiset myy crackiä ja ampuu toisiaan! Menikö tossa joku pieleen? Muutenkin argumenttien taso on luokkaa " iso teini! Mä maksan muuten YLE veroa! En tahdo teidän väkivaltapaskaa vaan mun väkivaltapaskaa! Ajatelkaa hei lapsia keskellä yötä!" Tästä baskien ja arabien tappamisesta sen verran, että cs taitaa olla jo yli 20 vuotta vanha pelisarja. Kuulin joskus että jos joku ei ole rikki niin sitä ei pidä korjata. Vai pitäisikö ne hahmot seuraavaan versioon olla teletappeja ja luodit vesi-ilmapalloja? Pitäisikö the wiressä avon barksdalen ja koksukauppojen sijaan olla tiivitaavi ja tappivanukasta? Mainitset leimaamisen arabien yhteydessä mutta se ei haittaa että tummaihoiset maalataan vaijerissa murhaajiksi ja rikollisiksi. Ihme kaksinaismoraalia ja kukkahattuilua sen takia että et nähnyt yhtä tv ohjelmaa. Vaikka kuinka väität, tässä ei ole kysymys mistään moraalikoodeista. Sua vaan kismittää ku Yleltä tuli jotai muuta ku ohjelmakartta lupas.

Patrick Salokannel

Ajatelkaa että tämä räiskiminen on vain urheilua siinä missä jääkiekko tai jalkapallokin ja siinä voi tilanteet venyä toisten ohjelmien päälle ja se ei liittynyt mitenkään Gazan tai sen alueen tapahtumiin CS:sää on pelattu monta vuotta ilman mitään terroristi ajattelua ja ei tarvitse nyt tai tulevaisuudessakaan ajatella

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

En ole näin paljon kiukkuista palautetta saanut koko blogaamishistoriassni (alk. 2007). Täytyy perehtyä omaan ajatusmaailmaan, niin monen mielestä olen väärässä. Ja toisaalta, vähän tuli mieleen, että se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Teemu Piironen

Hra herlin jopa 14vuotias (minä) tajuaa tämän että eiköhän ole aika herätä ja todeta että tämä oli lapsellinen väitös yleä ja esport turnausta kohtaan

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Väitteeni ei ollut lapsellinen väitös Yleä tai turnausta kohtaan. Kunhan olen tuota mieltä.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Olen todella eri mieltä alkuperäisestä kirjoituksestasi, vaikka pidänkin elektronista urheilua yhtä mälsänä kuin kaikkea muutakin penkkiurheilua. Tapasi suhtautua kritiikkiin on kuitenkin näemmä suunnilleen kohdallaan.

Jere Toivola

Hohhoijakkaa valoja tauluun jo, voit kattoa vapaasti The Wire jaksosi netistä kerta niin kismittää ku tuli parempaa katsottavaa lempparisarjasi tilalla, toiseksi peli on k16 ei k18 ja kyllähän nuita leffoja näytetään telkkarissa koko ajan missä tapetaan ihmisiä :D Ei voi muutakun nauraa tälle kirjoitukselle.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

On aika härskiä toimintaa että valtion monopoliyhtiö ostelee suosituimmat sarjat esitettäväkseen yksinoikeudella. Mainosrahoitteiset kanavat (joista lähes kaikista YLE omistaa osuuksia) sekä mainostajat ovat yksityisiä yrityksiä. Ne, niiden omistajat, tavarantoimittajat, työntekijät, mainosten tekijät ja asiakkaat maksavat kaikki YLE-veroa. Sen vuoksi on aikamoista kiilausta hankkia julkisella rahalla halutuimmat sarjat ja kilpailla paitsi sitä mainoskanavaa vastaan ohjelmahankinnoissa näidenkin ihmisten rahoilla, myös viedä katsojia myöhäisillasta sinne sosialisoidun kanavan ääreen. Huomautan vielä selvennykseksi ettei ole mitään "valtion" rahaa, vaan ihmisten ja yritysten rahaa joita valtio ulosmittaa erilaisin syin, jotkut niistä on perusteltu hyvin ja joitain ei edes yritetä perustella.

Kaikki jotka mainoksista kitisevät voivat miettiä että ehkä juuri se mainos ei ollut sillä hetkellä juuri heille. Tosin jos haluat matkustaa Venetsiaan niin mikä nimi tulee ekana mieleen?

Jyrki Paldán

Suuri inhimmillinen tragedia että ostamme laatusarjoja kollektiivisella kassalla, jotta halukkaat pääsevät nauttimaan kulttuurielämyksistään ilman että tarvitsee turruttaa päänsä loputtomilla ja ärsyttävillä mainoksilla.

Käyttäjän HenrikSaarimki kuva
Henrik Saarimäki

Tervetuloa kapitalistiseen yhteiskuntaan, jossa myös valtion eri instutuutioided pitää tehdä voittoa. Yksi varma tapa tehdä voittoa on varmistaa, että muut eivät pysty tuottamaan samaa palvelua.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Suomi ei ole yhteiskunta, jossa valtion instituuutioiden olisi tehtävä voittoa. Esim Yle on voittoa tavoittelematon.

Taneli Veikkola

Noniin eiköhän tässä olla jo menty tarpeeksi pitkälle. En ala kritisoimaan mielipidettäsi, mutta toivon, että tajuat mitä tämä "väkivaltamässäily" on antanut mulle.

Se on antanut minulle sosiaalisia taitoja, kyvyn käydä keskusteluja englanniksi, olen nähnyt paljon maailmaa ja erilaisia ihmisiä, saanut paljon erilaisia kavereita ympäri maailmaa. Olen myös saanut taskurahaa pelaamisesta, kun muuten joutuisin opiskelujen ohessa käymään iltatöissä.

Pahoittelen jos tämä minua opettanut harrastus rikkoi sinun perinteikästä lauantai-iltaasi, tosin lisää on näillä näkymin luvassa ja joudut tottumaan siihen niin kuin kaikki muutkin jotka kuvittelevat omaavansa vain ja ainoastaan oikean mielipiteen.

Terveisin,

Taneli veikkola
Yksi suomalaisen väkivaltamässäilyjoukkueen pelaajista.

Taneli Veikkola

Jos siis haluat tarkemmin kysellä tästä harrastuksesta, lähetä rohkeasti sähköpostia, vastaan mielelläni.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tänks! Jos tekisit blogin Usariin? Palautteesta päätellen meitä oppimisen tarpeessa olevia on paljon. Ja teemoja mulla oli kaksi, toinen oli Ylen tehtävät, toinen väkivaltapelin.

Taneli Veikkola

Onnistuu hyvin, kirjoitan mielelläni ja selvennän vähän eSportsia ihmisille jotka eivät siitä tiedä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #130

Hienoa! Näiden keskustelujen paras puoli on se, että eri tavoilla asioita ajattelevat ihmiset saattavat oppia ymmärtämään toisiaan.

Taneli Veikkola Vastaus kommenttiin #135

Aivan, kommunikaatio on kaiken avain.

Taneli Veikkola

Enkä viitannut siis, että olisit väärässä sanoessasi YLEn rikkovan periaatteitaan vaihtamalla ohjelmajärjestystä. Olisin myös samaa mieltä jos kävisi toisinpäin, tosin en saisi näin paljon vihaa niskaani koska ketään ei kiinnosta mitä mieltä tavallinen tallaaja on YLEn ohjelmalistasta.

Jyrki Paldán

Olisin kirjoittanut samanlaisen avautumisen jos YLE olisi lopettanut livelähetyksensä Assemblyjen CS:GO finaalista kesken näyttääkseen tuon Wire-ohjelman ohjelmakartan mukaisesti.

Lähetys venähti, koska oletetun kahden "erän" sijasta finaalia jouduttiinkin pelaamaan kolme. Vähän kuten jalkapallon tai jääkiekon jatkoaika. Tilanne olisi sama jos esimerkiksi jääkiekon MM-finaalilähetys katkaistaisiin välittömästi varsinaisen peliajan päätyttyä, jotta voidaan pysyä ohjelmakartassa. Käsittääkseni niin ei ole tehty.

Toisekseen kymmenet tuhannet suomalaiset nuoret ovat aktiivisesti pelanneet noita CS-variantteja jo vuodesta 2000 lähtien. Useat aloittaneet jo ennen mopoikää. Konsepti on pysynyt hyvin samankaltaisena siitä asti. Olisi vähintäänkin ironista sallia niiden pelaaminen, mutta kieltää näyttäminen. En tosin kyllä ymmärrä miksei YLE:n ohjelmatietoihin ollut merkitty ikärajaa, vaikka se ennen lähetystä ilmoitettiin samaksi kuin itse pelin ikäraja; K-16.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Olemme monitahoisen asian parissa. Ja kuten elämässä yleensä, kukaan meistä ei ole lopulta oikeassa eikä väärässä, olemme vain eri mieltä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin
Käyttäjän amgs kuva

Katsoin vähäsen sitä peliohjelmaa ja vain siksi, että heti tunnistin Teemua! Hienosti hän hoiti hommansa. :) Mietin vain, että saiko Yle edes mainosrahoja peliteollisuudelta! Olisi mielenkiintoista tietää onko pelikauppa vilkastunut ohjelman jälkeen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Yle ei saa mainosrahoja mistään. Puhtaasti verorahoitteinen yhtiö.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tehkääpä lastensuojeluilmoitus YLE:stä,se kun on yli 70 000 ihmisen todistajina ollen,näyttänyt asiatonta ohjelmaa,väkivaltaa televiissiossa,pahaan lasten loma-aikaan.

Jos ja kun saattavat vielä valvoakin lapset..kesäyönä

Tahi sitten vaihtoehtoisesti joukkoilmoitus kaikista perheistä,joiden lapset ovat altistettu kotona peliväkivallalle.Sossut hoitavat kyllä koko perheen sijoitukseen,oppivat tavoille.

Amerikkalaiset väkivaltaleffat,joissa ei ole päätä ei häntää,tunkevat joka tuutista täysillä.Vastenmielinen ilmiö.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Areenalla kaikki sisältö on nähtävissä milloin vaan, eikä pystytä mitenkään rajaamaan minkä ikäiset niitä katsoo.

Suorana lähetyksenä CS-finaali alkoi klo 22, eli aikana jolloin muutenkin saa lain mukaan näyttää k15 ja k18 materiaalia. Mitään lakia siis ei rikottu.

Kirjoituksesi on koko tapausta dramatisoiva ja suorastaan valheellinen, ja ei todellakaan tule edistämään tietokonepelaamista vakavasti otettavana urheilulajina. Jos et tiennyt, niin maailmalla ihmiset hankkivat elantonsa pelaamalla. Muutenkin koko kirjoituksen sävy oli äärimmäisen ikävä. Olen hyvin pettynyt, jopa Fobba osasi kirjoittaa pelaamisesta asiallisen bloggauksen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kirjoitukseni oli dramatisoiva, muttei suoraan sanoen valheellinen. Asiaviirheitä oli (ylen omakseen esittämä formaatti on aasialainen, ei jenkkiläinen, ja muuta pientä). CS-finaaali on koko ajan katsottavissa, myös Wire-jaksot. En pidä siitä. Tekstini ei tule edistämääm tietokonepelaamista vakavasti otetttavana urheilulajina, siitä olemme vissisti samaa mieltä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Annoit ymmärtää tahallaan, että cs-finaali olisi jonkinnäköinen poikkeus areenassa nähtävistä k-materiaaleista, vaikka näin ei suinkaan ole. Siellä on k-15 ja k-18 matskuakin, siis kaikkea muutakin kuin tämä turnaus, nähtävillä vuorokauden ympäri ja he eivät mitenkään voi kontrolloida kuka niitä katsoo.

Siltikin jaksan epäillä, että yle areenalta löytyvä ohjelma olisi järkyttävintä mitä alaikäinen internetistä löytää...

Ja jos se Wirekin on nähtävissä, niin mikä tässä nyt niin kauheasti nyppii?
Kyllä muakin joskus nyppii kun haluamani ohjelman sijalla näytetään jääkiekkoa, mutta olenkin aika tottunut jo siihen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #129

Jeps. Netti on täynnä väkivaltaa ja paljon lapsille sopimatonta, mukaan lukien tuo peli ja Wire-sarja. Mutta miksi Yle on mukana tässä ryönässä? Miksi Yle ei noudata ilmoittamiaan aikatauluja, kun kiekko tai videopeli vie aikaa? Sinua se on nyppinyt ja nyppii minuakin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ja väitätkö ihan tosissaan, että CS-turnaus on väkivaltaisin ohjelma areenassa? Se Wirekö olisi ollut lapsille erityisen hyvää katsottavaa?

Samaan aikaan kun turnaus näytettiin telkkarista, toiselta kanavalta tuli Criminal minds-jakso, jossa käsiteltiin pedofiliaa ja lasten hyväksikäyttöä. Musta on aika helppo sanoa kumpi näistä on lapsille, ja aikuisillekkin, järkyttävämpää katsottavaa.

Käyttäjän drinn kuva
Antti Paasivaara

Kiitos Herlin tästä blogista!

Suomalainen eSports tarvitsee juuri sinun kaltaisia isoja kihoja nostamaan uuden lajin pinnalle. Olet tekemässä juuri sitä tästä hieman negatiiviseen sävyyn kirjoitetusta blogitekstistäkin huolimatta. :)

Nyt kun eSports on saanut julkisuusboostia, niin ihmiset kiinnostuvat tästä uudesta lajista ja ottavat selvää, että mitä se tarkalleen ottaen on.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No näin on! Uusi Suomi on auki, sinullekin. Se lauantain ohjelma oli ja on mielestäni hirvittävää ryönää ja väärin käytettyä verorahaa, mutta eri mieltä olevilla on mahdollisuus olla eri mieltä. Antaa soittaa cvaan, tunnustan olevani väärässä, jos oikeasti olen sitä mieltä.

Käyttäjän HenrikSaarimki kuva
Henrik Saarimäki

En nyt ymmärrä miten tämän kyseisen pelin näyttäminen Ylen-kanavalta poikkeaa Ylen itselleen valitsemasta kanavaprofiilista. Ylehän on profiloinut itsensä erillaisten ilmiöiden, kulttuurien, näkemystän ja elämäntapojen näyttäjänä?

Entä jos kanavalla olisikin yht'äkkiä näytetty "Jyväskylän Suurajoja", olisiko silloin tälläinen purkautuminen tullut kyseeseen, enpä usko, mutta yhtälailla sen voi katsoa turmelevan nuorisoa ja ajavan heidet ajelemaan pitkin ja poikin autoillaan ylinopeutta ja unohtamaan, että yleiset tiet eivät ole rallipolkuja.

Jotenkin vaan on myös hieman tekopyhää valittaa väkivaltaviihteestä ja saman tien harmitellä, että se korvasi toisen väkivaltaviihteen. Itse myös olen suuri The Wire-sarjan ystävä, mutta jos joku väittää että se on jotenkin vähemmän väkivaltainen kuin Counter-Strike niin silloin on kyllä vakavasti epätietoinen molempien formaattien sisällöstä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ylen panostuksen moottoriurheiluun on moni kyseenalaistanut, ja mielestäni syystä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Wire on kyllä satunnaiselle lapsikatsojalle paljon ahdistavampaa kuin CS.

Peleihin liittyen, tämä pitäisi kaikkien lukea:
http://www.pelipaiva.fi/pelikasvattajankasikirja.pdf

Käyttäjän AnssiBekowskyKeskivli kuva
Anssi Keskiväli

Jopas nyt veti Nikke herneet nenään kun jäi näkemättä "lempparisarjasta" aiemmin näkemätön osa ja näytettiin "väkivaltapeliä" sen sijasta.

Mitäs jos ostaisit Langalla (The Wire) kaikki tuotantokaudet? Löytyy hyvinvarustelluista liikkeistä, joissa myydään muutenkin DVD-boxeja (box = laatikko), niin ei mieli enää pahoitu?

Vetäsit kyllä aikamoiset pohjat. Jos et ymmärrä "videopelejä" niin älä vaivaudu niitä myöskään arvostelemaan.

SHEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIT!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tuota voi sanoa asiantuntijakommentiksi! Vallan mainio!

Eetu Usvaranta

No lähetys kesti vajaan 3h. Pelin ikäraja on K-16.Oletko kuulut Yle Areenasta josta voit katsoa wire
ohjelman?

Taneli Veikkola

Julkaisin blogin elektronisesta urheilusta, kaikille asiasta kiinnostuneille: http://taneliveikkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/vii...

Mikko Ruotsalainen

Asiasta on olemassa ennakkotapaus:
https://www.youtube.com/watch?v=hBKJ_sFjuww

Voi vain kuvitella, miten yleisönosastojen juttupalstat ovat savunneet tämän huutavan vääryyden takia aikoinaan.

Käyttäjän Juha-MattiKarppi kuva
Juha-Matti Karppi

Oikein hieno parodia kukkahattuisen idiootin mielipiteestä. Toivottavasti ainakin tämä on sellainen. Eihän tällaista kukaan muuten kehtaisi julkaista. Eihän?

Vai oliko tämä kritiikkiä siitä kuinka Yle tuhlaa veronmaksajien rahoja kaupalliseen jenkkiviihteeseen? Sinä tämän voisi vielä ymmärtää.

Jos tarkoitus todella on valittaa siitä että Yle lähettää elektronisen urheilun kilpalun, tämä on äärimmäisen naurettavaa ja typerää.
Lähetysaika oli niin myöhäinen, että kenenkään lapsen ei pitäisi enää olla hereillä ohjelmaa katsomassa. Ikärajakin oli 16 vuotta. Myöskin vaihtoehto, eli HBO:n kaapelikanavalle tuottama The Wire on erittäin raaka, eikä todellakaan ole lapselle sopiva. Senkin ikäraja on 16.

Itse en lähetystä ehtinyt katsoa, vaikka kiinnostikin. Onneksi sain kuitenku Yle-veroilleni vastinetta pitkäsi aikaa jalkapallon MM-kisalähetyksistä. Niidenkin alta varmasti siirrettiin monta sarjaa, ja hyvä niin.

Marko Malmberg

Kappas. Tämän blogin ansiosta minäkin huomasin tuon lähetyksen. Olipa muuten huikea ottelu ja tulen varmaan jatkossakin seuraamaan lajia. Kiitos!

PS. CS GO on jo ennestään tuttu. The Wirestä en ole koskaan kuullutkaan. Ja hymiö tähän.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Kiitos huomiosta Niklas Herlin!

Kuten kommenteista huomataankin elämme aikaa, jossa harvat ajattelevat tai edes pystyvät tuntonsa menettäneinä ajattelemaan asiaa lasten kannalta. Lasten ei tarvitse perehtyä väkivallan näyttämiseen missään muodossa ennen 18 ikävuotta jos sen jälkeenkään. Terve ja iloinen elämä ei vaadi sellaista - päinvastoin.

Käyttäjän tapiokoivisto kuva
Markku Koivisto

Sovitaan, että K-18 väkivaltaa saavat levittää vain kaupalliset mediat ja mahdollisimman kovalla volyymilla, niitähän eivät lapset katsele? YLE on kuitenkin se ainoa edes jonkinlaista laatua tarjoava kanava. Esim. netti ja teema. Maksan sitä veroa mielelläni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset