Niklas Herlin

Kurikka-rumpalille polkupyörä vangeilta

Suomen eurovisio-ylpeys, Pertti Kurikan Nimipäivät –yhtye (PKN) teki viime viikolla vankilakeikkoja. Äijät kävivät myös Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan keikasta voi lukea vaikka täältä:

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/284987-palauttakaa-meidan-pyorat

Oleellista on, että marginaaliryhmät tapasivat toisensa. Yhteiskunta ei päästä vankia eikä vammaista helpolla. Jokainen saa miettiä miksei marginaalissa eläviä kelpuuteta yhteiskuntaan.

PKN on julkisesti vaatinut vapautta ja vastustanut ihmisten sulkemista mihinkään. Toisaalta Suomeen on vaadittu lisää kuria, vankeja ja rajoitettua rajanylitystä.

Humaani pohjoismainen vankeinhoitopolitiikka on saanut tiukan opposition. Oli tämän opposition tavoitteena mikä tahansa, saatamme olla muutosten edessä. Ja jotkut meistä toivovat, että marginaalia ei ajeta kapeampaan marginaaliin.

Keskiviikon Hämeenlinnan vapaaehtoisen vankilakeikan lopuksi PKN:n rumpali Toni Välitalo muistutti lavalta venkuloita siitä, että häneltä on varastettu polkupyörä ja sanoi, että sen voisi palauttaa. Yleisö oli ollut Välitalon kommentin jälkeen hetken hiljaa ja sitten puhjennut sekä nauruun että aplodeihin.

Hämeenlinnasta on kuulunut lisää. Vankien keräämä kolehti näyttää hankkivan Välitalolle uuden polkupyörän. Kun marginaali tukee marginaalia, jokaisella on syytä uskoa ihmisyyden voittoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jep. Miten yhdistetään ihmisten halu kokea elämänsä turvalliseksi ja se fakta että huumeiden käyttö, armeijasta kieltäytyminen tai auton varastaminen ei tee kenestäkään epäihmistä?

Omat kysymyksensä muodostavat sitten ihmiset jotka silpovat ja raiskaavat lapsia. Puhumattakaan jostain ISISin viimeaikaisista (ehkä?) Tempauksista. Haluni olla humanisti ja pasifisti on hirmuisella koetuksella. Aivot nyrjähtävät.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Hienoa Pekka että juuri tässä yhteydessä muistutat meitä oman mielensä rajoittuneisuudesta.

Jouni Nordman

On tietenkin valaiseva, että on ihmisiä jotka kannattavat Isis kaltaisten näkemyksiä naisten ja vähemmistöjen kohtelemisessa. Eli emme voi maahanmuutajia kovinkaan pienenä vähemmistönä pitää kuin Suomessa, sillä itse olemme kaikkialla muualla täysin marginaalia.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

hemmetin hyvä kommentti, itse olen vältellyt pään nyrjäyttämistä kieltäytymällä pohtimasta olisinko mieluummin sotahullu vai pasifisti,
kun tapauskohtaisesti pitää sitten kumminkin miettiä "tekemisen" tai "tekemättä jättämisen" oikeutus.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Tsemppiä Kurikoille ja lykkyä Wieniin

En ihmettele vankien reaktiota sillä kehitysvammaiset ovat aitoja ja rehellisiä ihmisiä joita ei kenenkään tule kohdella väärin.

Kun kuulin PKN:n edustavan Suomea euroviisuissa olin ensin epäuskoinen mutta kun ymmärsin suomalaisten äänestäneen heidät edustamaan Suomea euroviisuihin olin erittäin ylpeä suomalaisista. Aitous voittaa materialismin.

"Pahuuden tie on helpompi ja nopeampi. Kuitenkin hyvyys voittaa koska se on kaikesta huolimatta meidän tiemme ja lopulta meitä on enemmän."

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hieno tapaus, tuo polkupyöräjuttu. Välitalolta ja vangeilta.
Mitä tulee rajojen ylityksiin, tulee ensin sallia avoimet kotiovet, rajattomat omakotitalotontit naapurin pihani yli kävellä ja kunnat ilman rajoja ennen kuin avaamme valtakunnan rajat.
Aloittakaamme itsestämme.

Pekka Pylkkönen

Kuubassa jopa Havannassa olivat kaikki ovet sepposen selällään kun minä kävin siellä joku vuosi sitten. Se oli suomalaisen silmissä aika ihmeellistä.

Tietysti maan rajat ovatkin sitten sitäkin tarkemmin vartoituja. Mutta ilmeisesti he osasivat luottaa edes toisiinsa. Ja mikä tärkeämpää, olla luottamuksen arvoisia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näkisin kuitenkin vammaisten ja rangaistusvankien samaistamisen sopimattomana. Vammaiset eivät ole voineet itse valita kohtaloaan. Rangaistusvangit kärsivät omien tekojensa seurauksia.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Minä näen tämän blogini kovin sopivana. Mielestäni on sopivaa tukea marginaalissa eläviä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Marginaalin syntyminen ja sinne hankkiutuminen/ajautuminen lienevät hieman eriasioita?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #7

HIEMAN eri asioita, mutta lähellä toisiaan. Lähempänä kuin moni arvaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #8

Niinpä. Marginaaliin syntyneet ja sinne hankkiutuneet/ajautuneet voivat molemmat olla todellisuudessa sinne työnnettyjä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #8

Tietenkin jos otetaan huomioon ADHD:n esiintymistiheys miesvankien joukossa. Kuitenkaan ADHD:kään ei ole puolustus!

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #8

Eräs tuttuni oli joskus vuosia sitten vankilassa totaalikieltäytyjänä. Sain kuulla, että vankilasta saa todella etsiä vankia joka olisi käynyt lukion, eikä välttämättä löydä yhtäkään. Myös musiikkimaku on vangeilla aika perinteistä. Tästä siis tuttuni päätteli, että useimmat vangit ovat aika samanlaisesta sosioekonomisesta taustasta lähtöisin. Se tausta ei tietenkään tee kenestäkään rikollista itsessään, mutta tekee mielestäni perustelluksi verrata näitä kahta eri marginaaliryhmää, kuten blogisti tässä kirjoituksessaan tekee.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei ole, Väänänen, kysymys samaistamisesta. Tässä on kysymys, kuinka toinen toisemme oivallamme, olemme ketä tahansa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ymmärtääkseni tämä suhteellisen humaani vankeinhoito tuottaa kuitenkin yhteiskunnan kannalta parhaan tuloksen. Tuntuu jotenkin oudolta ajatus, että ihmisiä pitäisi vielä vapauden menettämisen lisäksi erityisesti rangaista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuolemantuomio ilmeisistä murhista ja tapoista tuottaa vielä paremman tuloksen!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nykyään kun lukeepi internettiä, ihmiset tuntuvat (etenkin länsimaisen kulttuurin vaalimisen nimissä) kaipaavan mm. jalkapuuta, hirttotuomiota, roviopolttoa, niskalaukausta, saunantakaa, jatkuvaa raiskausta ja raippaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #18

Minä sanoudun irti jalkapuista, roviopoltoista, raipoista ja erityyppisistä raiskauksista.

Kuitenkin kuolemantuomion kannattaminen sallittaneen tässäkin plokissa?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #20

Väänänen, tässä blogissa sallitaan jopa uskonnollisten lakien huohottaminen - tiettyyn rajaan. Toinen varoitus ja valitse itse.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #23

Valitsen hiljaisuuden. En puolusta kantaani enempää tässä plokissa.

Arvostan paljon keskusteluyhteyttä kanssasi!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Nyt rauhalllisemmin tai sananvapauden symbolinen miekka leikkaa liikaväestön tästä blogista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jokainen meistä on potenttiaalinen marginaaliin päätyvä, emme vain usko siihen ennen kuin se on kohdallamme totta.

Sirkka Siiskonen

Miten upeaa aitoutta Välitalolta - ja juuri siksi kehitysvammaiset ovat mitä parhaimpia yhteisönsä kasvattajia. Aitoudellaan! Ja kuinka paljon vankien yhteinen tempaus polkupyörän mahdollistamiseksi on tehnyt erilaisista rikoksista sovittavien toipumiselle.

Mohamed Rasal

Ehkä ei pitäisi kirjoittaa tätä, mutta pidän tästä avauksesta, eivät kaikki ihmiset ristikoiden takana olekaan hirviöitä.

Hämmästyisitte, millaista porukkaa sieltä löytää.

Tämä on asia jota mun ei pitäisi kirjoittaa - mutta olkoon, olen jo iäkäs mies eikä mulla ole mitään virkaa, tehtävää tai kunniaa saavutettavana. Tai menetettävänä.

Kävin itsekin nuorena poikana kuokkimassa suota Konnunsuolla. Sekä Sörnäisten keskusvankilassa - ei työlaitos, keskittyi rekisterikilpien tuottamiseen. Ei mitään ihmeitä, harrastelin erilaisia kassaryöstöjä pankeista.

Tuomiot tuli ja ne on istuttu. Muutamia vuosia.

En ala kirjoittamaan taustoistani, mutta kun ihminen tuntee itsensä täysin irralliseksi ja toivottomaksi ja sille kerrotaan ettei siitä ole mihinkään - niin se alkaa itsekin uskoa siihen.

Minut pelasti helkkarin hyvä nainen ja pystyin muuttumaan - mutta se on vaatinut valtavasti työtä ja öisin palaan painajaisissani menneeseen.

Ilkka Huotari

Suomessa annettavat tuomiot esim. raiskauksista ovat paljon lievempiä kuin muissa Pohjoismaissa. Ilmeisesti (muista) väkivaltarikoksista myös.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/64952-torkea-raisk...
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/rikosoike...
http://yle.fi/uutiset/suomessa_muuta_eurooppaa_mat...

On outoa, ettei tähän tule mitään muutosta. Miksei? Koska http://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeuspoliittinen_yhd...?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Vähentävätkö ankarammat rangaistukset rikollisuutta?

Ilkka Huotari

Jaa-a, en tiedä, mutta luultavasti kyllä.

Mutta en tiedä miksi kysyt. Minusta rangaistusten pitäisi olla yleisen oikeistajun, eli kansan arvojen mukaiset, riippumatta siitä, miten se vaikuttaa yleiseen rikollisuuden tasoon.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #30

"Kansan arvot" ja "yleinen oikeustaju" ovat muuten tosi kaukana toisistaan, jos paha paikka tulee. Pakka on pakko pelata julkisen oikeustajun, perusstuslain ja vastaavien kautta. Hammurabi, cosa nostra ja sharia sopivat muihin maihin. Perustuslain etc. mukaan on kuitenkin helpompi mennä Suomessa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #31

Näiden tarkempi määrittely voi olla hankalaa, mutta itseäni kummastuttaa tosiaan vain nuo edellä mainitut rikokset. En taida tietää ketään, joka kannattaisi nykyistä oikeuskäytäntöä niiden suhteen, mutta silti mitään muutosta ei tapahdu.

Esim. kuolemanrangaistuksissa en näe mitään hyvää, ja nehän on Hammurabin lakia nimenomaan (kuolema kuolemasta).

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #32

Suuri kysymys jota Ylellä soisi käsiteltävänä tänä iltana on tarvitsemmeko rangaistuksia omien halujemme tyydyttämiseksi vai tulisiko niiden olla ainoastaan keino ohjata ihmisien käyttäytymistä.

Ihmeellisesti vanhan ajan lynkkauskerhot alkaa kokoontua netissä. Kenelläkään ei ole esittää että ne rankemmat rangaistukset tai pidemmät vankeusajat todellisuudessa vaikuttaisivat laisinkaan rikollisten tai ylipäänsä yksilöiden käyttäytymiseen.

Enemmän löytyy todisteita juuri tuota vastaan.

Kiinassa kuolemantuomio aiheuttaa muutaman viikon kestävän vähentymisen kyseisen kylän rikoksissa, mutta sen jälkeen se palautuu normaaliin.

Pitkään vankilassa istuneet Yhdysvalloissa usein uusivat rikoksiaan, koska eivät pärjää enään yhteiskunnassa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #38

Voi olla, että tarvitsemme rangaistuksia siksi, että se "tuntuu oikeudenmukaiselta".

Onko se huono perustelu?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #39

On huono perustelu. Mutu-perustelut on melkein aina huonoja, ja laki on kuitenkin laki ja sen pitäisi olla kaikille sama, vaikka se joskus tuntuu epäoikeudenmukaiselta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #40

Mutta vankilan ei tarvitse olla ainoa rangaistus. Esim. kotiaresti voisi toimia nuorisorangaistuksena paremmin kuin mikään muu.

Vankilahan saattaa jopa lisätä 'katu-uskottavuutta'. Kotiarestissa voisi olla se rangaistuselementti + opetus siitä, että teoilla on seurauksensa, samalla välttäen vankilan huonot puolet.

Ehdottaisin ehdollisen rangaistuksen sijasta kotiarestia, joko kokopäiväistä sellaista, tai "illat kotona"-tyylisesti.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #43

Jep. Esimerkiksi tämä ns. nilkkapanta yhdistettynä päihteettömyyteen, joka on nyt käytössä, on hyvä idea. Kotona pitää olla ja töissä saa käydä ja kaupassakin luvan kanssa, ja koko ajan selvin päin.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #39

Kuinka paljon olet valmis maksamaan siitä "oikeudenmukaisuudesta"?

60-80 000 euroa vuodessa per vankila vuosi sekä luomaan ammattirikollisryhmiä ja syventämään kyseisten ihmisien syrjäytymistä yhteiskunnasta?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #47

Näin Yhdysvalloissa:

"Mahdollista on, että väkivaltarikollisuuden väheneminen on sittenkin saatu aikaan konservatiivisella työkalupakilla.

1980- ja 1990-luvuilla Yhdysvaltain poliittisessa keskustelussa rikollisuus oli keskeinen teema. Väkivaltaisten kaupunkien kaduille vaadittiin kuria ja järjestystä."

..

"Kriminaalipolitiikka muuttui kahdella tavalla. Ensinnäkin rikoksesta seurasi yhä herkemmin vankeusrangaistus. Yhdysvaltoihin rakennettiin lisää vankiloita, ja vankien määrä kasvoi räjähdysmäisesti. 1980-luvun alussa vankilassa oli alle puoli miljoonaa amerikkalaista, nyt heitä on jo yli kaksi miljoonaa.

Kun hyvin pieni määrä väestöstä tekee suurimman osan rikoksista, näiden yksilöiden laittaminen telkien taakse varmasti jossain määrin vähentää väkivaltarikollisuutta."

Jos se maksaa tuon 60 000 e/v, niin sitten kai se pitää siitä maksaa.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/yhdysvall...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #48

Voit olla oikeassa. Mutta tuo SK:n juttu on todella kaukana todistusaineistosta kylläkin. Siis ihan arvostetun Helsingin Yliopiston sosiaalikrminoligian dosentin mukaan... Kuka Suomessa tai missään Euroopan sivistysmaassa edes määrittelee sen osan miehistä, jotka kuuluvat elinkautiseen? Sinä? Minä Tuutin Liisa?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #49

Suomessahan elinkautinen on ihan hyvän pituinen. Ihan kohillaan kai.

En kannata niin pitkiä rangaistuksia kuin esim. USA:ssa. Siellä ne tuntuvat kohtuuttomilta (vaikka en sitä aihetta paljon tunnekaan).

Kohtuudessa pysytään, kaikessa!

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #49

Pitää vielä palata tähän, kun keskustelussa on jonkinlainen kuilu niiden välillä, jotka perustelevat tuomioita moraalisilla tunteilla ja niiden, jotka perustelevat käytännöllisillä syillä.

Yleensähän käytännölliset syyt on hyvä peruste missä tahansa, ja niin tässäkin: keskustelukuilua on mahdollista pienentää sillä, että tuomioiden pituuden voi nähdä hintana jostain lainvastaisesta teosta.

Eli jos mietin jotain rikosta, toivottavasti mietin myös hintaa, jonka joudun maksamaan kiinni jäädessäni. Vapauden menetys on se hinta.

Ehdollisissa tuomioissa ei jää maksettavaksi mitään hintaa.

Tuomioiden pituuksissa tulee sitten lopulta kai se moraalinen tunne (mutu, kuten Niklas Herlin sanoi). Siinä pitää kai vain hakea jotain kaikille sopivaa.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos kirjoittajalle inhimmillisyyden palauttamisesta Puheenvuoroon! Välillä on tuntunut, ettei kannattaa edes tulla lukemaan kielteisiä postauksia milloin mistäkin.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

Mukava inhimillinen tuulahdus. Aurinko paistaa sittenkin - valtavista kustannuksista huolimatta.

Reino Jalas

“Nyt rauhalllisemmin tai sananvapauden symbolinen
miekka leikkaa liikaväestön tästä blogista.”

Enpäs oikein hyvin tunnista niitä mahdollisia avainsanoja joista noissa eilisissä lyhyissä viestivaihdoissa, on ollut kyse. Siksi en osaa päätellä että oliko tuossa eilisessä jostain pidempiaikaisesta kiistasta tai kahdenvälisestä sisäpiiirin läpänheitostanne tms. kyse.

Vai oliko kustantamon puolelta oikeasti noiden rivien perusteella tulossa kenkää, ainakin tästä blogista? Tai mahdollisesti koko Usaristakin saman tien.

---
Menee liian huoleton tässä kohta itsekin turvalleen. Kun ei näe tai tunnista kaikkia kätkössä olevia liukumiinoja.

Rumpalin heitto sinällään oli mainio. Jos Toni Välitalo oli vielä itse tuon läppänsä kehitellyt, niin eipä muuta kuin onnittelut. Voi hyvin kuvitella hetken hiljaisuuden, ja sen jälkeen vähitellen viriävän, tatuoidun väen naurun ja aplodit.

Käyttäjän amgs kuva

Käänsin Herlinin jutun espanjaksi, koska nyt maailmalla kirjoitetaan kielteisesti Suomesta. Joidenkin kovuus ja itsekkyys näkyy myös tämän palstan kommenteista. Jopa vankilakundit tajuavat vähäsen mikä on olla ihminen. Lisää PKN: n kaltaisia tarvitaan!
Kiinnostuneille tässä linkki espanjankieliselle tekstille:
https://descubriendofinlandia.wordpress.com/2015/0...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hih. Kiitos tästä! Espanjaksi mua ei kovin usein siteerata...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

PKN on avannut uuden luvun vammaisten oikeuksien historiassa. Vammaiset ovat tarttuneet itse ohjauspyörään uudella väkevällä ja kaikkien ymmärtämällä tavalla.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Olen täysin jäävi ottamaan kantaa tähän asiaan, sillä PKN voitti Uuden Musiikin Kilpailun ja jätti hopealle bändin Satin Circus, jonka solistina lauloi poikamme Paul Uotila. En siis halua koskea Euroviisuihin edes sillä kuuluisalla viiden metrin kepillä.

Vammaisten oikeudet ilmeisesti ja toivottavasti paranevat. Siitä minulla on pelkkää hyvää sanottavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset