Niklas Herlin

Taalan tupakka (tein rikoksen)

Käsitin täällä New Yorkissa ryhtyneeni laittomaan toimintaan. Ja kyse ei ole siitä, että olisin myynyt pitsaa liian halvalla, vaan tupakkaa liian kalliilla.

Kerronpa: olimme täällä asuvan poikani kotikorttelissa olevassa baarissa iltatuopilla (voi-voi). Ja kunnon suomalaisina lähdimme kahden tuopin välissä baarin ulkopuolelle tupakalle (voi-voi-voi).

No siinä röökiä kiskoessamme ohi kulki pari latinon oloista nuorta kundia. Toinen pummaili tupakkaa. Vähän pudistimme päitämme. ”I’ll pay you a buck”, ”maksan taalan”, pummaaja valaisi. ”Ok, kid, selvä on”, sanoin ja kundi kaivoi taskustaan neljä kolikkoa ja sai tupakkansa.

Olen pariin otteeseen tänä vuonna viettänyt aikaa New Yorkissa, kalliin tupakan kaupungissa, ja huomannut, että yksittäisen tupakan katuhinta on totta vie tasan dollarin verran.

Poikani valaisi saman tien: ”Nyt faija syyllistyit rikokseen”.

Ja tottapa poika pakisi. Hän oli jokin aika sitten syyllistynyt samaan rikokseen. Poika oli myynyyt taalan tupakan afrikkalais-amerikkalaiselle ohikulkijalle joka oli saman tien jäänyt poikani kanssa tupakalle.

Musta kundi oli lakiopiskelija ja kertonut pojalle, että tiukimmat poliisit saattavat napata tupakan myyneen kiinni ja viedä poliisiasemalle. Ja kyllä, myin tupakan, jonka myynti on rajoitettua, kuititta ja voitolla (Camel-aski maksaa täällä 14-17 dollaria ja jos myisin askin rööki kerrallaan saisin 20 dollaria).

Lakiopiskelija oli vielä kertonut pojalleni, että valkoista kaveria siistillä alueella tuskin riski koskee, mutta jos myyjä on musta tai latino vähän rähjäisemmällä kulmalla, niin pidätys saattaa seurata.

Ensi pohdin, että tuo on täysin älytöntä, mutta vähän pohdittiin asiaa lisää, niin ehkei niin älytöntä kuin heti ajattelisi. New Yorkin naapuriosavaltioissa tupakka on rutkasti halvempaa. Niinpä suurkaupunkiin on syntynyt kahdet markkinat. Röökiä roudataan naapuriosavaltiosta ja myydään voitolla. Ammattimaisesti. Ja onhan se silloin rikollista.

Verrataan asiaa kuuden euron pitsaan. Ihan varmasti pitsapaikoissa harjoitetaan isompia ja pienempiä rikoksia, mutta jollakin minimihinnalla ei rikollisia panna kuriin.

Entä nikotiini? Se aiheuttaa riippuvuutta. Esimerkiksi minä tai poika tiedämme sen, tai se latinonuorukainen, joka kaivoi vähistä kolikoistaan taalan saadakseen tupakin.

Entä Suomessa? Suomessa myydään valtavia määriä huulinuuskaa, jota ei saa Suomessa myydä, mutta jota saa Ruotsista tuoda ”omaan käyttöön”. Siksi esimerkiksi moni niistä, jotka työskentelevät Ruotsin lipun alla seilaavilla matkustajalautoilla ostavat kerralla täyden lastin nuuskaa ”omaan käyttöön”. Jatko-ostajat ovat vastassa jo satamassa. Laivalla työskentelevä voi tienata monta sataa euroa viikossa ostamalla nuuskaa ”omaan käyttöön”.

Pitäisikö kirjoittaa jotakin vielä Viron viinarallista ”omaan käyttöön”? No, antaa olla.

Tiedän, kuten moni muukin, että suuri osa pimeästä taloudesta Suomessa liikkuu rakennuksilla ja ravintoloissa. Mutta kyllä nikotiinin ja viinan trokaaminenkin on melkoista bisnestä.

Kumpi on huonompi uutinen? Taalan tupakki vai alle kuuden euron pitsa? Yhteiskunnan kannalta suurempi ongelma on se, joka aiheuttaa enemmän talous- ja muuta rikollisuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin siellä jenkkilässä on se ne coynty-verot yms. alvin sijasta, jolloin voi savukkeenkin myydä liian kalliiseen hintaan!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kyllä. Ymmärtääkseni New Yorkissa on saatu tupakointi vähenemään veropolitiikalla - mutta samalla rikolllinen trokaaminen on lisääntynyt.

Jukka Laine

Minusta paras kommentti koski erästä amerikkalaisyhtiötä, joka myy euron hampurilaisia Suomessa ja kierrättää veroja maailmanlaajuisesti.

Itseä mietityttää erityisesti mikä takaa kallista pizzaa myyvän rehellisyyden.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Juuri siksi se kuusi euroa on ihan älytön hinta. Mun taalan tupakka oli selkeästi ja todistettavasti lainvastainen, vaikken sitä tajunnut ennen kuin poika huomautti. Tietävätkö nuuskaa trokaavat oikeasti mitä tekevät? Siinä nimittäin liikkuu varmasti paljon rahaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuuden euron pizzoja myyvä maahanmuuttotaustainen pizzeriayrittäjä oli tullut mukaan keskustelemaan eiliseen Ylen A-studioon puoleksi tunniksi harmaasta taloudesta.

Oli tragikoomista, että toimittaja joutui ohjelman alkupuolella kiusaantuneena ilmoittamaan, että kyseinen henkilö on saman päivän HS:n uutisen mukaan tällä hetkellä epäiltynä törkeästä verorikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta, mutta "koska kyse on ainoastaan epäilystä, me emme mene tähän enempää" .

Meni kerralla pohja pois koko keskustelusta. Eikö Suomesta olisi löytynyt edes yhtä rehellistä kuuden euron hinnalla pizzoja myyvää pizzeriayrittäjää, jolla ei ole jo aikaisempaa tuomiota tai joka ei ole tällä hetkellä epäiltynä harmaasta taloudesta ?

Ei savua ilman tulta.

Käyttäjän iivarilappalainen kuva
Iivari Lappalainen

Niin ymmärtääkseni jos pyörittää miljardibisnestä veronkierto ei ole paitsi laillista, suorastaan suotavaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kohta siis Suomessakin voi vaihtaa pitsan kuuteen röökiin?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No ehkä valuuttakurssikorjauksen jälkeen. Tupakkahan on ollut joissakin järjettömän inflaation maissa yksi rahan korvike; historiankirjoista löytyy esimerkkejä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Verotuksestahan se johtuu niin meikäläinen veroton pizza kuin nautintoaineiden trokauskin. Ja sikäläinen körssintrokaus.

Käsittääkseni siellä ei onneksi sentään koiteta keinotekoisilla ja toimimattomilla säännöillä estää sitä tuontia; toisin kuin täällä kotimaisten kieltojen ihmemaassa.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Täällä poliisi jahtaa tuolla osastolla ammattirikollisia, ymmärtääkseni.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kun en tiedä niin pitää kysyä: onko tuonti toisesta osavaltiosta laillista eli ns kansalaisoikeus?

Jos on, niin onhan se ihmistenvälisessä kanssakäynnissä selvää että trokausta tapahtuu jos verotuksella on laitettu trokaus kannattavaksi.

En puolustele trokausta mutta on tilanteita jossa lainsäätäjä ja verottaja voisivat katsoa peiliin.
Jos osavaltioiden välillä ei olisi niin suuria eroja veroissa ei trokaustakaan tapahtusi ja verotulot jäisivät omaan osavaltioon.

Esivalta voi sitten suhtautua joko fiksusti tai vähemmän asioihin ja laittaa poliiseja vahtimaan yksittäisten tupakkien tarjoajia.

Ei vaikuta kovin fiksulta, mutta onhan samankaltaisesta ilmiöstä meillä Suomessa kokemuksia. Paljonkin.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #10

Tämä on siis kolmannen käden tietoa. Poikaa valistanut lakiopiskelija oli kertonut, että tällaista yhden tupakan myyntiä ei todellakaan katsota kovin pahalla, mutta oikeasti yhden tupakan myyjiäkin on tässä kapungissa pidätetty. Mutta sellainen on luultavasti kaupungin v-mäisin poliisi. Ja poliiseja täällä on vissiin yli 10 000.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

On aika vaikea ymmärtää nuuskan laittomuutta, niin kauan kun saa ostaa Koivulahden K-kaupasta Meester Hansin sikareita. Pohjanmaan nuuskan käyttäjistä on tehty aivan turhaan rikollisia.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Nuuskan käyttäminen ei ole pohjanamaallakaan rikollista. Voitolla myyminen on. Siis sitä saa ihan hyvällä omallatunnolla tuoda Ruotsista OMAAN KÄYTTÖÖN. Kunnollinen ratkaisu olisi saada Rutsi samaan ruotuun muun EU:n kanssa tai hankkia Suomeen sama EU:n sisäinen erivapaus, joka Ruotsissa on. Ennen jompaa kumpaa rikollinen toiminta rehottaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Verojen keruun tarkoitushan on huolehtia kansalaisten hyvinvoinnista.

Ihmettelen hiukan millä perusteella halpojen pizzojen myynnin estäminen on sopusoinnussa saman tavoitteen kanssa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Juuri niin, kai halvoissaki pitsoissa on alv, vai olenko ymmärtänyt väärin?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kyllä, pitäisi olla... Kuitittomalla pitsalla kierretään myös ALV, kuten mä kiersin amerikkalaisen sales taxin tupakan myymällä.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #16

Laitan tämän nyt tähän Herlinin kommenttiin vastauksena, mutta voisi olla missä vain muussakin tätä pizzahommaa koskevassa keskustelussa.

Minen ymmärrä, mitä tekemistä kuitilla ja alvilla on keskenään.

Kuitti ei takaa alvin tilittämistä, eikä kuitittomuus sitä, että sitä ei tilitetä.

Vasta Waltion Totuuskomission yksinoikeudella myymä ja rahat suoraan verottajan systeemiin työntävä kassakone saattaisi taata alvin tilityksen - kassakoneeseen lyödyistä myynneistä.

Siinä vaiheessa meillä ei niitä pizzerioitakaan sitten kovin montaa ole, kun kuka viitsii yrittää kahlepaita päällä, jo etukäteen rikolliseksi leimattuna.

Ja huom., tilitän itse kaikki alvini viimeistä sentin osaa myöten. Hintojani ei kuitenkaan saa poliisi määrätä, eikä kukaan muukaan. Ja mitä enemmän valvontaa, sitä vähemmän kiinnostaa pyristellä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #26

Totta tietenkin. Mutta kuitillinen kirjanpito ainakin lisää riskiä siitä, että jää kiinni myös ALV-vilpistä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Pohjimmainen tarkoitus on saada ihmiset maksamaan lisää veroja. Täällä kun nähdään niin, että verojen maksaminen on sama asia kuin hyväntekeväisyys, tai että veronmaksun määrä sellaisenaan oikeuttaa palveluihin, joiden laatu on suhteessa maksettuihin veroihin.

Seppo Hildén

Et olis syyllistynyt rikokseen jos olisit antanut pummaajalle tupakan ilmatteks.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kyllä usein annakin, mutta jos joka pummille antaa aina mitä pummi pyytää, niin pitäisi ryhtyä punavihreäksi. Kyllähän pummit ja siipeilijät ovat aika rasittavaa porukkaa. Ja itsekin pummaan röökin joskus (tosin hyvin harvoin ajaudun siihen tilanteeseen, että röökit loppuu).

Seppo Hildén

Mulla kun on pikkusikari hampaissa niin moni tulee pummaa multa kadulla kävellessäni tupakkaa. Sanon aina, et mul ei o tupakkaa, et tää on sikari. Suurin osa tyytyy selitykseen mut ne fiksut, jotka tajuu pyytää et no anna sit sikari, niin yleensä annan jos ei ole viimeinen menossa.

Rahanpummaajille en periaatteessa anna koskaa, paitsi jos pummaaja on nuori ja selitys uskottava.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Täällä Varsinais-Suomessa aika moni nykyinen tai entinen tupakanpolttaja käyttää nuuskaa. Ja samoin moni joka ei ole koskaan polttanutkaan, urheilijat ihan omissa sfääreissään.

Mikään, ei siis mikään olisi estänyt silloin tai nyt laillistamasta nuuskanmyyntiä Suomessa.
Meillä kuitenkin pekkapuskien ja kaltaistensa ankeuttajien näkemykset voittaa: kansalaiset kaipaavat holhousta valinnanvapauden vastikkeeksi.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Noin se menee. Moni terveysfriikkikin vaati Suomea jäämään tämän eu-pykälän ulkopuolelle, Ruotsiin menee nyt verorahat. Ja rikollisille trokausvoitot.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Nuuskaaminen kuulostaa ja näyttää erittäin ällöttävältä touhulta..onneksi myöskin taitaa olla enempi miespuolisten harrastus, joten ei ole tarvetta tälläisen kanssa mihinkään kielikokeeseen. Saudien raipparangaistukset maahankin, niin saisimme luultavasti nämä veronkiertäjät/trokarit kuriin.
Mitä sitten tulee tupakkaan, niin lopettaminen vain itsestä ja omasta päätöksestä/tahdosta kiinni. Jos minä pystyn tuon tavan lopettamaan 40n vuoden tupakoinnin jälkeen, niin siihen pystyy kuka hyvänsä.

Suurempi ongelma ravintoloiden veronkierto, kuin yksittäisen ihmisen harjoittama veronkierto, olkoon sitten tallinasta tuotu kaljakoppa, tahi sitten kaverille myyty euron nortti.

Jarmo Maula

Asiassa on vielä muitakin ulottuvuuksia:

- Matalan sosiaaliturvan maissa trokaaminen pitää hemmon leivässä ja kavereiden elinkustannuksia alhaalla, lisäksi saatavuus on yleensä 24/7. Hyvä vai huono juttu ja miltä kannalta, moraalisesti/kansantaloudellisesti ? Valtio menettää verotuloja, mutta säästää vankila yms. kuluisssa jos hemmot vaan trokaa ja pitää syrjäseudut eläväisenä.

- Korkean sosiaaliturvan maissa trokari ei tarvitse tuloa henkensä pitimiksi, joten puuha on ainakin moraalisesti syvältä. Kansantalouden kannalta asia on kiemuraisempi. Esim. jos trokaa röökiä halvalla, niin asiakkaan eurot menevät talouden kiertoon verottajan kassan sijaan. Se kumpi on kansantalouden kannalta parempi, ei ole itsestään selvä juttu.

- Korkea tupakan hinta verojen kautta on erinomainen juttu tupakkafirmoille. Jos kustannus/aski on 0.3 e ja verot 15€, niin katetta voi lätkäistä väliin eurotolkulla, ilman että loppuhinta oleellisesti nousee. Tarkoitan että kait sama onko askin hinta 16 vai 18€ ? Eli epäsuorasti korkealla tupakan hinnalla tuetaan tupakkifirmoja.

- Jenkkejä tuntien, jos askisi oli "overseas", niin ongelmia olis voinut tulla nahanväristäsi riippumatta.

- Laitonhan teko oli, mutta lainlaatijoiden pitää tiedostaa milloin he järjestyksen lisääntymisen sijaan alkavat lisätä epäjärjestystä. Esim. paskalait ja talkootöiden verottaminen ovat minusta jo ihan suoraan epäjärjestystä lisääviä pykäliä.
Lainlaatijoita varten pitää luoda "lakilaki", jossa määritetään lainlaatijan velvollisuudet ja vastuut. Esim. lain laatijoita rangaistaan epäjärjestystä aikaansaavista pykälistä. Henkilökohtainen vastuu. Samanlainen on käytössä Euroopan CE-merkinnän kohdalla. Allekirjoittaja on koko ikänsä vastuussa siitä että laite on määräysten mukainen, riippumatta missä tulee jatkossa työskentelemään.
Tarvitaan keskustelu lain harmaan vyöhykkeen laajuudesta. Muutaman röökin myyminen ei pitäisi aiheuttaa kuvatun kaltaisia omantunnontuskia.

- On myös terveysulottuvuus. Älämölöä pitävät terveysintoilijat höpöttävät röökin polttamisen ja epäterveiden elintapojen aiheuttamista kustannuksista. Missä on laskelma: KauppaKallle ajaa ikänsä autolla ympäri maata, juoden ja polttaen. Saa syövän 60v ja hoidetaan kalliilla 5v ja kuolee 65v. Laskelmaan otetaan mukaan bensan, viinan ja tupakan verot 30v ajalta + säästyneet eläkekustannukset 20v - syöpähoidon kustannukset + hoidosta tulleet verot ja muut tulot yhteiskunnalle (maksaahan Kalle hoidostaan jotain) + säästyneet vanhustenhoidon kustannukset + säästyneet keskimääräiset hoitokulut ihmiseltä 60-85 ikävuosien välillä. Jostain h.tin syystä nämä kustannuslaskelmat on yleensä apukoulutasoa. Kaikista hoitopalkoistahan maksetaan verot. Eihän ne yhteiskunnan kustannuksia ole, kustannuksia on vain veroilta säästynyt osuus. Lisäksi unohdetaan se, että jotain sairauksia jumppaava terveysintoilijakin saa, ei jatkoelämä ilmaista ole.
Lisäksi Kalle avaa työllistymismahdollisuuden jollekin nuoremmalle 5v etuajassa.
Eikös rööki ole hyvä diili yhteiskunnan kannalta?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mulla on aina mukana ravinteli-iltaa viettämään lähtiessäni ylimääräinen aski punaista Mallua jota hyi yök en itse edes polta ja jota tarvittaessa olen myynyt kappaleittain tupakanhimoisille. Paras hinta yhdestä on ollut 5 egee. Hulluhan se olisi joka tuollaisen tilaisuuden jättäisi käyttämättä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tuopa mielenkiintoista. Tiesin kyllä, että Suomessa on toisen käden markkinat virolaiselle/venäläiselle askille ja kartongille, mutta yllättävää että jopa yksittäiskappaleille.

Reino Jalas

Voi-voi-voi! Mitä iskä edellä sitä poika perässä. Oiskos liian tahditonta ehdotella tai tiedustella perinteisen tupakkilakon perään, molemmille?

Toisaalta tupakki ja sen koukku on täysin ihmejuttu. Eipä kannata juuri liikaa kysellä tai neuvoa, jos ei ole itse ollut mukana.

Viitisen vuotta sitten yksi sukulaismies kuoli 66 vuotiaana. Oli polttanut 30 vuotta ja teki tupakkalakon 15 sitten. Lääkärin diagnoosi miehen valittamaan huonovointisuuteen oli pienisoluinen keuhkosyöpä, joka yleensä tarkoittaa aika nopeaa menoa.

Ensimmäisestä diagnoosista miehen hautajaisiin kului kaikkineen alle 3 kk aikaa. Ensin ajokortti pois, sitten solu- ja sädehoitoihin ja rollaattori käteen. Limaa valui ysköksissä koko ajan. Loppuaika kotona vain sängyssä ja sitten sairaalan sängyssä.

Hautajaisissa oli mukana 23-vuotias ja myös koko sairastelun läheltä nähnyt nuormies, joka ei ollut ikänä polttanut. Hänpä alkoikin muiden kummastukseksi muutaman kuukauden kuluttua täysillä röökaamaan. Sanoi vain selitykseksi että kyllä iskäkin röökaa. Ja toisekseen töissä melkein kaikki muutkin röökaa. Siksi oli hänestä sosiaalisesti mukavampaa röökailla porukan kanssa yhdessä.

...
Varsinaiseen aiheeseen kommentoiden, taalan kappalehintaa tupakasta pidän varsin kohtuullisen ja siedettävän kokoisena harmaamyynnin talousrikoksena.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eräs järjettöömyys koettiin 80-luvun alussa. Suuressa viisaudessa päätettiin sulkea alkon myymälät kesälauantaisin. Olimme ruokatunnilla kun tuo uutinen kerrottiin radiossa, totesimme yhdessä, että viinatrokarit heittävät innoissaan kärrynpyörää tuon uutisen kuullessaan. Tuli seuraava kevät ja taas ruokatunilla tuli uutinen, että tutkijat olivat tulleet siihen tulokseen, että pimeän viinan myynti lisääntyi kesällä alkon olessa suljettuna lauantaisin ja kokeilu pätettiin lopettaa. Totesimme taas yhdessä että, olisivat tulleet meiltä kysymään joka tutkimattakin oli päivänselvää mitä tulee tapahtumaan.

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Luulisi miljonäärillä olevan varaa vipata tarvitsevalle savuke ilman hintaa, kun me osa-aikaiset freelanceritkin niin teemme.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Perimällä savukkeesta asiallisen hinnan myyjä siirtää ostajalle vastuun kyseisen savukkeen terveyttä tuhoavasta vaikutuksesta.

Teko on nähtävä paitsi juridisena myös moraalisena kannanottona.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Vastaus numero 18 tässä ketjussa.

markku palonen

Ollessani armeijassa joskus 1970 ,tupakkiaski avattiin aina pohjasta ja sanottiin että en ole avannut sitä vielä.Päiväpalkka saattoi olla silloin puolikkaan tupakkiaskin verran,en ole varma.
Olen lähes aina antanut pummille muutaman markan (euron) tai tupakan ,mutta koskaan en ole myynyt,niin köyhä en ole ollut, vaikka työurani on alkanut raskaan metalinpuolelta.Huono-osaisia olen aina auttanut.Kaikki ihmiset eivät ole työttömiä omasta syystä ja jos siellä on pummeja ,niin olkoon.
lapsuuden kaveria olen auttanut toistakymmentä vuotta ,hänen palattuaa USA:n markkinoilta raajarikkona kun ei ollut varaa maksaa suuria sairaalalaskuja.Paskat rahoista ,kyllä niitä löytyy,enkä jaottele ihmisiä sen mulkaan.

markku palonen

Turussa pyöri pakettiauto johon soittamalla toi kotiovelle laatikollisen viron viinaa.Sekin osoitti Suomen alkoholipolitiikan olevan pielessä.Alkoholivero tuli joskus amerikan maalta, koska eteläameriikasta tuli kasvien halpa huumetta ja Hooveri hoiti veron myös eurooppaan.Järjettömin vero oli alkoholivero joka saatettiin voimaan koko euroopassa ja jonka kustannuksetr veronmaksajat maksavat rikoillisuuden hoidosta.Eipä tilhet paljon ole huolestuneita lentokaverien kunnosta.Nykyistä kemikaalihuumetta ei pysty yksikään laki määrittelemään.Ne ovat aina myöhässö,tupakka ja kahvi on myös huumetta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tupakoimaton ja tupakoiva turvapaikanhakija ovat rahatilanteen suhteen aika erilaisissa asemissa. Jos toiselta menee seitsemän euroa päivässä tupakkaan, niin tupakoimattomalle jää sama summa käteen käytettävksi mihin lystää.

Kuitenkin kaikille turvapaikanhakijoille tulee myöntää se seitsemän euroa päivässä käyttövaroja, sillä voihan turvapaikanhakija olla tupakoija ja tupakoijalla on perusoikeus päivittäiseen tupakka-annokseensa.

Tupakointi näin selittää sen, miksi ylipäänsä turvapaikanhakijoille täytyy antaa käteistä rahaa, joka taas houkuttelee uusia turvapaikanhakijoita maahamme.

Seppo O. Saarela

Sori että oon tyhmä...

En tajunnut koko juttua...tai siis toki ymmärsin perusidean, mutta miksi 1000 miljoonaa omistava kaveri ei voinut yksinkertaisesti vain tarjota savuketta?

En ole Jeesus, mutta yritän aina vähistä rahoistani auttaa huonompiosaisia.

Itse olin samoin kerran New Yorkissa. Roskiksesta nousi kaveri, joka pyysi paria taalaa. Löin ne hänen käteensä, kättelimme ja hän sanoi minulle..."kiitos veli"...

Se oli yksi elämäni hienoimmista hetkistä.

Toki, kun mies omistaa lehden, voi kirjoittaa mitä haluaa, mutta ehkä jokin toimittajarajaus olisi kohdallaan...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kts. kommentti 18 tässä ketjussa.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Suomessa kohta kielletään tupakointi kokonaan (2000 luvulla syntyneiltä, ainakin). Perusteena on kansanterveys. Siitä ei puhuta mitään, että tupakointi voi olla myös positiivista kansanterveydelle. Sillä torjutaan Parkinsonin ja Altsheimerin tautien puhkeamista. Se parantaa myös keskittymiskykyä tarkkuutta vaativassa työnteossa.

Verotulojen lisäämiseksi tupakkaveroa tulee laskea (eikä korottaa) niin, että aski maksaa esimerkiksi 1 euroa. Tupakointi lisääntyisi räjähdysmäisesti, samoin verotulot. Sitä paitsi, tupakoitsijoiden mahdollinen aikainen kuolema estäisi eläkepommin räjähtämisen, kun tupakoiva eläkeläinen pian poistuisi savuna ilmaan. Parempi niin kuin kymmenillä kalliiksi tulevilla lääkkeillä pitkitetty poismeno. Heitä varten ei tarvitse myöskään varautua miljardien menoihin, kun pitää rakentaa yhä uusia vanhainkoteja, joissa asuu Parkinsonin ja Altsheimerin taudeista kärsiviä vuodepotilaita 90-vuotiaaksi ja pitempäänkin asti.

Jos Suomessa tupakointi kriminalisoidaan, en tule siellä enää käymäänkään. Nykyään on tuotava tupakat "omaan käyttöön" mukanaan Japanista, (joka vielä toistaiseksi on tupakoitsijan paratiisi).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset