Niklas Herlin

Älkää tapelko tytöt, ette saa edes tupakkaa

Älkää tapelko tytöt!

Olen usein ollut huolissani suomalaisten lukemisesta. Suomalaiset ovat kovia lukemaan, ja kovia käyttämään kirjoja.

Ystäväpiiriini kuuluu paljon kynäniekkoja, kirjoittavia toimittajia, tietokirjailijoita, kaunokirjailijoita, jopa runoilijoita. Moni on kotoisin niin sanotusta köyhästä perheestä.

Suomalainen kirjastolaitos on ollut köyhien perheiden lapsille ilonaihe. Ja myös meille kustantajille. Kaikille suomalaisille. Suomalainen lukutapa on kasvanut kirjastoissa. Kirjasto on suuri asia ja siitä kiitos menneille ja nykyisille sukupolville, jotka tekivät ja tekevät isänmaallista työtä kirjastolaitoksen eteen.

Nyt kirjasto aukeaa Espoossa kuitenkin uudella tavalla – varsinkin tytöille. Espoolainen kirjastotäti nimittäin opettaa tytöille tappelemisen rankan, mutta omalla tavallaan palkitsevan taidon. http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Tapiolan_kirjasto/Tapahtumat/Itsepuolustuskurssi_tytoille_1315_v%2878686%29

Herätkää ystävät tähän sarastukseen. Matsaaminen ei kuulu kirjastoon. Kunnan työhön kirjaston haltijana ei kerta kaikkiaan kuulu tappeluopetus edes kirjastonhoitajan itse kehittelemällä menetelmällä (itse kehitelty kamppailulaji on jo ajatuksena hirvittävä, semminkin kun kehittelijällä on kokemusta alalta). Älkää tapelko tytöt, ette saa edes tupakkaa.

Ja kun kirjastonhoitaja Sunniva Drake väittää Hesarin jutussa, että korrektius on ”OUT” ja tappelu ”IN”, älkää uskoko. Sano suoraan ”EI” tälle opetukselle.

Hesarin pelottava juttu täällä. http://nyt.fi/a1449631939915?ref=fb-share

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hei toihan on yhdenlaista draamakasvatusta ja draamakasvatus kuuluu kirjastoon.

Juha Kuittinen

Ei kannata tapella. Vastaosapuoli voi olla huomattavasti paljon valveutuneempi tappelun/väkivallan tiimoilta ja siinä vaiheessa kyyti on kylmää..

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Juuri näin. Minulla asian oppimiseen meni aikansa. Selvisin hengissä enkä aiheuttanut suurta vahinkoa. Olen kiitollinen siityä.

Janne Hilden

Mitä pahaa on oppia puolustamaan itseään tarpeen vaatiessa?
Malcolm X:n sanoin:

"It doesn't mean that I advocate violence, but at the same time, I am not against using violence in self-defense.
I don't call it violence when it's self-defense, I call it intelligence."

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Malcolm X ei ollut kirjastonhoitaja. Hän hoiti asiaansa väkivallan kautta. Malcolm X ei ollut edes ehdolla, kun Chicagon kaupungille kirjastopomoja valittiin. Vissi ero tähän Drakeen.

Tommi Mäkinen
Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lataamo sopii kirjastoa paremmin kyläntalon nimeksi. Postitalon Kirjasto10 vetää puoleensa enemmän kännykän lataajia kuin kirjan lainaajia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

”Jos nuoret naiset eivät opi ajoissa vetämään rajoja ja suojaamaan itseään, he joutuvat ongelmiin viimeistään kun tulee aika ensimmäiselle poikaystävälle tai bileille.”

Tämä jutusta. Kyllä olen aika erilaisessa suomessa elänyt. Samoin läheiseni. Enkä ole vaimoani tai tyttöystäviäni hakkannut. Tappeleuihin kyllä joutunut, mutta eihän sellaisesta kukaan välitä. Feministisessä suomessa ainoastaan naisia pyritään suojaamaan väkivallalta. Miesten pitää selviytyä tai otta pataansa ja pitää turpa kiinni.

Toisaalta feminisiten tällä palstallakin trollaamien tilastojen mukaan, joka toinen nainen joutuu raiskatuksi elämänsä aikana (15000) vuodessa. Jokainen nainen joutuu seksuaalisen rötöksen kohteeksi 1,5 kertaa elämänsä aikana (46000). Että ei voi kiistää tällaisen koulutuksen tarvetta. Suorastaan välttämätöntä.

Hyvähän se, että itsepuolustustaitoa harjoitellaan. Se on kyllä pitkälti luonne kysymys ja vaatii vuosien harjoittelun.

Taustalla lienee kuitenkin kirjastotoimen kuolinkamppailu. Nopeassa tahdissa kirjastot tulevat siirtymään verkkoon. Hyvivointivaltiosta ei voi leikata mitään. Ennemmin lainataan polkupyöriä, tauluja tai vaikka vaan istutaan toimettomina.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eli kääntäen oppikaa tappelemaan niin saatte tupakkia. Onhan noita itsepuolustuskursseja ja jopa urheiluseuroja, jossa saa riittävästi koulutusta itsepuolustuksen jalossa taidossa.

Kirjasto ei tottatosiaan ole sopiva ympäristö. Näitä yhden ihmisen älynväläyksiä mahtuu 13 tusinaan. Kuva on kyllä aika hurja........

Tuttavani A n. 60v rouva tuli illalla paikallisesta muutaman huurteisen nauttineena. Vastaan tuli kolme kollia, tummat hupparit päällä. Vaativat käsilaukkua. A tempaisi välittömästi lähintä nyrkillä nenään. Siinä ei ehtinyt kissaa sanoa. Yksi maassa ja kaksi pääsi pakoon....sitä se vanhuus teettää harmitteli ystäväni.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

"Rajojen vetämistä opetellaan tilanneharjoituksilla, joissa kymmenvuotiaat tytöt laitetaan pareittain seisomaan lattialle ja vapaaehtoiset miehet lähestyvät heitä. Draken mukaan miehet tulevat olemaan luultavimmin kirjaston siviilipalvelusmiehiä ja nuoriso-ohjaajia." (linkki Hesarin pelottava juttu)

Ihan sairasta touhua (seksuaali)objektoida 10-v pikku tyttöjä miesten pahoille aikeille ja tekemisille, ja opastaa heidät näin oivaltamaan ja tajuamaan paha maailma, kun he voisivat hyvin olla ainakin muutaman vuoden vielä huolettomia, vilpittömiä ja luottavaisia lapsia. Ehtisi sitä maailman pahuudet kohdata vähän vanhempanakin. Kodin neuvot riittävät kyllä 10-vuotiaille. Traumojahan noista pelottavista itsepuolustus ahdistelu harjoituksista heille jää.

Jokin taistelulaji asianmukaisessa ohjauksessa, ja paikassa, on kokonaan eri juttu.

Veera Karoliina

Niin, kun nuoria tyttöjähän ei muuten seksualisoida ollenkaan. Naissukupuolen edustajana (ja täten parempana henkilönä sanomaan kuin miesoletettu) voin kertoa, että ei se kymmenvuotias ole täysin irrallaan yhteiskunnastamme ja kulttuuristamme, vaan kokee yhtä lailla tämän naisvihamielisyyden ja objektivoinnin/esineellistämisen, ahdistelut ja katseet. Toki eri tasolla, esimerkiksi koulukavereiden kommentteina painosta, hiuksista, muutoin ulkonäöstä ym. Sekä omat ajatukset katukuvassakin näkyvästä pornografiamaisesta mainonnasta suhteessa itseen. Ym ym.

En voi olla ihmettelemättä, onko tämän kirjoituksen todellinen tarkoitus vain kritisoida paikanvalintaa? Vai kenties vaan päästä vähättelemään naisoletettuja ja heidän tarvettaan julkisen tilan ottamiseen, kun sitä ei heille yhtä kernaasti anneta kuin miehille?

Puuttuisin vielä omituiseen sanavalintaan: "tappeluopetus". Kyseessä ei tosiaan ole opettamista tappeluun, vaan nimensä mukaisesti ITSEPUOLUSTUKSEEN. Kummasti tosin naisen harjoittama itsepuolustus nähdään tarpeettomana tappeluna. Ei kenties oman koskemattomuuden oikeuden varjelua, jota miehet eivät ilmeisesti suinkaan voi ymmärtää omaksi aktiiviseksi vastuukseen. Jotta jollakulla olisi oikeus koskemattomuuteen, muilla on velvollisuus ja vastuu tätä noudattaa. Jos eivät noudata, täytyy turvautua oman käden oikeuteen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jos hyväksyisin turpaan vetelemisen opettamisen tytöillle sopivana "ITSEPUOLUSTUKSENA", en hyväksyisi sitä, että metodit on kirjastonhoitajan kehittämiä tai sitä, että kurssit pidetään kirjastossa.

Heli Tanja Sofia Vastaus kommenttiin #24

Niin eikös yleensä jonkun kehittämä itsepuolutuslaji päädy hänen itse opettamakseen, vai millä telepatialla ovat aikoinaan muutkin kehitetyt lajit levinneet?

Ei tuota itsepuolustusta tarvitse väheksyä ja laittaa lainausmerkkeihin. Jos käyt tutustumassa lajiin tai joku itsepuolustuslajeista pääsääntöisesti runsaasti tietävä käy tutustumassa, niin sitten voinee antaa jotain kommenttia lajin toimivuudesta, muuten sen väheksyntä menee väkisinkin naisten väheksynnän ja yleisen paheksumisen piikkiin.

Miksi ei saisi pitää kirjastossa? Nuorille naisille ja tytöille suunnattu itsepuolustuskurssi tutussa ja turvallisessa kirjastossa on paljon matalamman kynnyksen paikka kuin joku aikuisten sali.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vaikka ei tiedetä ketkä Keskustakirjastoa tulevat tarvitsemaan, pitää se rakentaa koska Claes Andersson on niin ideoinut ja Ritva Viljanen pannut toimeksi. Jos eläisimme Moskovassa kirjastolta tulisi Lasitalon kautta yhdyskäytävä Pisararadan Amos Anderssonin museo-nimiselle asemalle, sanoisi Orwell.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuskinpa Amoksen nimeen silti ylimääräinen s-kirjain lisättäisiin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kyky puolustaa itseään kuuluu minusta yleissivistykseen. Sitä kykyä ei voi sinulta kukaan viedä pois, se on absoluuttista vapautta. Se on valtaa omaan elämään.

10 vuotiaalle tytölle tai naisellekaan ennuste ei ole kovin kummoinen muutenkaan. Määrä, koko ja massa ovat aina täysin ylivoimaisia missä tahansa fyysisessä tilanteessa. Mutta jos siitäkään ei ole mitään kokemuksen tason ymmärrystä, miten tilanteeseen voi reagoida sen vaatimalla tasolla? Heikomman on aina tehtävä enemmän. Oltava parempi ja raaempi.

Se on pelastanut tuntemiani naisia raiskaukselta ja kaikenlaiselta ikävältä. Minulta se on pelastanut hengen.

Tappeleminen taas - et pysty puolustamaan itseäsi, jos sinussa ei ole pätkääkään "tappelua" sisällä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ja tähän tarvitaan kirjastoja ja kirjastonhoitajaa?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on osa yleissivistystä. Sinäänsä hauska yhteys, sillä olen toitottanut samaa aikaisemmin eri yhteyksissä tietämättä mitään kirjastonhoitajan toimista. Ei siihen kirjastonhoitajaa toki tarvita, mutta kirjastonhoitaja on parempi kuin ei kukaan. Ei kai kukaan ole erikseen tarvinnut kirjastonhoitajaa tekemään mitään, vaan hän on oma-aloitteisesti aloittanut sivistämään tyttöjä.

Siihen tarvittaisiin mielestäni koululaitosta. Jos se halutaan viedä kirjastonhoitajalta pois, se pitäisi tehdä paremmin jossain muualla, ei kieltää sitäkin vähää.

Minun on vaikea nähdä lukemani perusteella mitään vikaa hänen toiminnassaan. Jos joku alkaa käydä kirjastossa sen takia tai alkaa tutustua kirjallisuuteen (vaikka nyt sitten feministiseen propagandaankin), niin ihan hyvä vaan. "Uljas uusi maailma" nimittäin ei ole vuosisatojen päässä.

Onko vika lopulta siinä, että jos jotakin ei ole tavattu kirjastossa tehdä, sitä ei pitäisi nytkään tehdä? Kirjasto on keskellä muutosta ja sen on muututtava.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #26

Antti.
Valittaen täytyy todeta,että oikeassa olet.
Jos voisimme tarjota sen Niklaksen kaipaaman puhtaan henkisen kulttuurin vaihtoehdon tarpeeksi houkuttelevassa muodossa niille,jotka sitä eniten tarvitsisivat - ja jotka siitä eniten hyötyisivät- tarjoaisimme kaikki varmasti.
Vain harva väkivaltaa ihannoiva osallistuu kirjastokeskusteluun.

Mutta moni heistä lukee sotakirjoja,lainaa musiikkia ja elokuvia. Kulttuuri ja käyttäytyminen kaikkialla sisältää nykyään väkivallan riskin.
Juuri nämä ihmiset pelottelevat jopa päätoimisesti vanhempia tyttöihin kohdistuvalla hirveällä väkivallan uhalla.
Epäluottamus,pelko ja viha ovat saamassa yhteisöissä yliotteen.
Tunne siitä,että pystyy jossain määrin puolustamaan koskemattomuuttaan,
auttaa ehkä tyttöjä uskaltamaan sekä sinne kirjastoon että muuallekin elämässä.

Itseäni ja kaltaisiani nynneröitä tämä kurssi ei auttaisi. Meidät on tuomittu häviämään.
Mutta tulevaisuus on toisenlaisten tyttöjen. Se ei ole kirjaston syy.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #26

Jyväskylän kaupunki on ainakin ilmoittanut pohtivansa voisiko kirjastosta periä pääsymäksua, samalla muutokseen kuuluu runsas kirjojen ja sivukirjastojen karsiminen sekä keskittyminen itsepalveluun. Jyväskylänkirjasto uudistuksessa myös pyritään pitämään aineisto aina tuoreena ja trendien kärjessä, joten karsintaa suoritetaan pääasiassa yli 10-20 sitten ensikerran ilmestyneille kirjoille ja vähiten luetuille. Hyvä puoli uudistuksessa on että e-kirjallisuus otetaan paremmin huomioon ja kirjaston kulttuuri, tapahtuma ja harrastetoimintaa lisätään esim järjestämällä lukupiirejä, runoiltoja, elokuvanäytöksiä, konsertteja ja diskoja. Jyväskylän kaupunki on myös yhtälailla pohtinut voisi julkisista uimarannoista periä myös pääsymaksua sekä lähiliikuntapaikkoista, pururadoista ja laduista periä käyttö maksua.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #32

Ainiin, tuosta vielä unohtui että siinä jutussa kerrottiin Jyväskylän pohtivan voisiko järjestöt ja seurat varata kokonaan tai osittain kirjaston omaan käyttöö sä sekä voisiko nykyisen lehtilukusalin tilalla sijaita ruokakauppa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #35

Olen toki pohtinut onko Jyväskylän kaupungin hallitus jotenkin ääriporvarillinen vai johtaako tätä kuntaa SOK, sikäli kun Osuuskauppa Keskimaa on ollut hanakka ajamaan alas kauppatoria ja entistä kauppahallia. Keskimaan mukaan myöskin kaupunkien modernit kaupunkieskustat ovat siirtyneet supermarketteihin moottoritieväylien varsille. Kunnan muuttaminen liikeyritykseksi kuitenkin taitaa olla haastavaa.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Ihan sairasta touhua ja joka ei istu millään tavalla kirjastoperinteeseemme.

Itse kävin kirjastossa aikanaan koska se oli paikka jossa nimenomaan sai rauhoittua. Kirjaston suomaa rauhaa kunnioittivat kaikki, myös ne nuoret jotka yleensä pistivät asioita säpinöiksi turuilla ja toreilla.

Ilmeisesti kun ei ole enää keksitty kamppailu bisneksen laajentamiseen muuta kanavaa niin otetaan kirjasto avuksi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eri ikäryhmillä on erilaisia tarpeita kirjastossa ja kirjastojen tarjonnan monimuotoisuus on ollut valtava suksee. Kallion Kirjasto muuten erikoistuu kaunokirjallisuuteen joten sieltä varmaan löytyy paljon perinteistä hiljaista tilaa.
Ilman kirjastoa minun asuinalueeni olisi slummi. Kirjastoissa toteutuu mahtavasti tavoite saavuttaa monenkirjavia käyttäjäryhmiä. Kaikki kunniotus suomalaiselle kirjastolaitokselle. Jos Suomi jossain on onnistunut niin kirjastolaitoksessa!!!

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Kiitos Sini. Hyvä kommentti ja asia joka koskettaa varmana jokaista pikkukuntaa tai lähiötä.
En moiti kirjastojen tarjontaa mutta mielestäni tytöille ja pojille voisi opettaa vaikkapa jotain rauhallisempaa liikuntaa kuin kamppailulajeja. Itse olen kamppailut ihan riittävästi ja olisin iloinen jos näkisin nuorten tekevän jotain muuta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #22

Ota Jukka Sini mukaasi kirjaston iltapäivätansseille! Katsele ympärillesi ja luota omien aistiesi välittämiin havaintoihin modernissa kirjastossa.

http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/E...

Heli Tanja Sofia Vastaus kommenttiin #22

Valitettavasti naiset tarvitsevat itsepuolustuslajeja. Etenkin kun lainsäädännöllisesti raiskaus ei ole raiskaus ellei pistä vastaan todistettavasti (vahingot, mustelmat, kamppailun merkit), pitää kai sitten opettaa kaikki naiset pistämään vastaan. :) Tai ainakin ne, jotka haluavat puolustaa fyysisesti omaa fyysistä koskemattomuuttaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #36

Kysehän on rikoksen tapahtumisen näytöstä. Lainsäädännöllisesti raiskaus on aina raiskaus. Meinaatko, että pelkkä ilmianto on riittävä peruste tuomitsemiselle? Minkään muunkaan rikoksen kohdalla näin ei ole asian laita.

Heli Tanja Sofia Vastaus kommenttiin #42

En toki meinaa. :) Uhrin sana ei vain paljoa paina. Jos ei voi todistaa jotenkin kamppailleensa niin lähes mahdotonta on saada raiskaajalle oikeasti merkittävää (asiaankuuluvaa) tuomiota.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Olen käsittänyt, että nykyään sanan säilä on luokiteltu yleisvaaralliseksi aseeksi, jonka hallussapito julkisella paikalla on kiellettyä (siksi pyrin välttämään). Toisin on ns lentopallomailan kohdalla - sitä saa kuljetetella ja jopa käyttää tietyissä rajoissa.
Kirjasto noudatteleekin hyvin ajan henkeä kannustamalla tyttöjä rauhanomaisempien harrastusten pariin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ollaanko tässä nyt huolissaan kirjastomäärärahojen väärinkäytöstä, hengen temppelin pyhyyden loukkaamisesta vai siitä,että tytöille tehdään havainnollisesti selväksi,mikä heitä uhkaa ?
Ja opetetaan heitä reagoimaan siihen.
Ja että se tehdään nimenomaan kirjastossa ? Onhan siellä kai joogatuntejakin ollut.

Käytyäni itse pitkään debattia kaikenlaisen ei- kirjan tuomisesta kirjastoon ja hävittyäni sen kirkkaasti,
olen kyllä vähän ymmälläni tästä Niklaksen avauksesta.

Sellon kirjasto Espoossa on loistoesimerkki siitä,miten ei- kirja voi hyödyttää kirjaa ,hengenelämää ja yhteisöä sadalla eri tavalla.

Vaikka itse kaipaan edelleen tunnelmallista,hiljaista ,kaunista,lukemiseen ja kuvittelemseen inspiroivaa lukutilaa ihan nuorille ja lapsille. Sitä ei kuulemma voi järjestää t u r v a l l i s u u s s y i s t ä !
Niklas! Mietipä sitä.

Ps. En tarkoita ,että tämän kurssin jälkeen sitten voidaan järjestetään sellainen,
ja että sinne pääsee sitten itsepuolustuskurssin päästötodistuksella!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tuo turvallisuussyy on se, että Suomessa kirjastolaitos ei voi/saa ottaa vastuuta pienimmistä lapsista. Onko pykälässä järkeä? Ehkä, ehkä ei.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ratkaisu voisi olla helppo nimittä kijastoissa voi olla erilliset tilat kirjaston toiminnasta erilliselle kulttuuri ja harrestetoiminnoille esim Jyväskylä pääkirjastossa toimii samoissa tiloissa kansalaisopisto jonkakanssa kaupungin kirjasto jakaa tilat. Joskus välistä Jhyväskylän kirjastossa saattaakin tuoksua kansalaisopiston opetuskeittiön kokkailut tai kuulua harjoittelevan orkesterin soittoa sillä rakennuksen äänieristyksessä on aikoinaan säästetty.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nykykirjasto on todella monipuolinen kirjoineen, levykokoelmineen, nuotteineen, lukusaleineen, opiskelijoiden työasemineen, soittostudioineen, it- palveluineen ja jopa vanhojen tietojärjestelmien tuotosten konverointeineen nykyjärjestelmiin, kuunteleuasemineen, kahviloineen ( joissa viini ja muut ne oikeudet) ja upea tapaamispaikka kaikessa rauhassa.
Itse käyn harjoittelemassa ja soittamassa Tamprereen Metso-kirjaston studioissa korkeatasoisilla kosketinsoittimilla.

Jos joku haluaa itsepuolustuskursseille, niitä on. Jouko Turkka teatterikorkeakoulussa osasi opettaa näitäkin. Menkää sinne tai kuntosalille reuhkimaan, jotka sen sijaan haluatte kirjaston pilata.

Heli Tanja Sofia

Kymmenenvuotiaat tytöt menee ehkä mieluummin kirjastoon naisten ja tyttöjen omaan ryhmään jossa otetaan huomioon fyysinen eriarvoisuus potentiaalisen hyökkääjän kanssa, kuin jonnekin aikuisten salille sekaryhmään - kyllä se kynnys aika korkealla sinne on mennä, mutta varmaan matalampi se on tuon kirjaston kurssin jälkeen. Eivät nämä lapset ja nuoret siellä hyllyjen välissä tai pianotuolin takana varmaan kamppaile ja häiritse lukijoita ja soittajia, kuitenkaan, niin tuskin pilaavat sinun kirjastokokemusta. :)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ollaankohan koko kirjaston filosofia ymmärretty tietyissä piireissä täysin väärin.
Perustele, miksi juuri kirjastossa tappeluun oppimisen pitää tapahtua ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #39

Itsepuolustus ei ole tappelua. Kyllä se voi tapahtua nuorisotalollakin.

Heli Tanja Sofia Vastaus kommenttiin #39

Perustele, miksi se ei voisi tapahtua kirjastolla? Sinähän tässä tätä ideaa vastaan olet. Ainoa järkevä syy on sinulta ollut että se häiritsee - en jaksa uskoa että opetus järjestetään niin että se aiheuttaa häiriötä muulle kirjaston toiminnalle.

Minusta ei ole kerrassaan mitään estettä etteikö kunnan tiloja joissa nuoriso viihtyy luontaisestikin suhteellisen hyvin, voisi käyttää moiseen toimintaan.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Mainittakoon, että muutama vain etunimillä ja kuvatta kommentoinut henkilö eivät enää voi kommentoida tätä blogia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kuten totesit ystäväpiiriisi kuuluvan kulttuuriväkeä joista moni tulee vähävaraisesta perheestä, niin se on mielenkiintoinen "ilmiö".

Onkohan yleensä niin, että sellaiset ihmiset keskittyvät enemmän henkisesti kehittäviin ja kasvattaviin asioihin, jotka tulevat pienituloisista perheistä?

Katsoin aikanaan yhden dokumenttiohjelman köyhästä juutalaisesta pianistinaisesta. Eli vanhuksena hyvin vaatimattomasti, mutta joka päivä harjoitteli soittamista. Oli "hurahtanut" siihen.

Kirjastosta löytää asioita joihin voi "hurahtaa", sieltä saa vaikutteita. Useimmat asiat eivät edes vaadi paljonkaan rahaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset