Niklas Herlin

Karhu tulee! Suojaudu!

Eri syistä olen katsonut televisiota tänäänkin, sunnuntaina 15. toukokuuta vuonna 2016.

Joka kanavalta on tullut satunnaisin välein yleinen vaarahälytys: Haminassa Neuvottoman kylässä on nähty nuori karhu. Haminan Nevottoman kylässä ihmisten pitäisi pysyä sisätiloissa, viranomaisvaroitus kertoo. Siis televisioon tulee jonkinlainen hälytyspiipitys ja varoittava karhuteksti, suomeksi ja ruotsiksi.

Ehkä asia on vakava Haminan Neuvottoman kylän asukkaiden kannalta. Muistan jopa tavanneeni yhden Neuvottomassa aikaansa viettäneen henkilön. Metsästäjänä henkilö on niin kuuluisa kädettömyydestään, että karhu kuolisi nauruun hänet nähdessään. Lähettäkää äijä ulos!

Onko tämä valtakunnallisissa verkoissa annettu Haminan Neuvottoman karhuvaroitus harjoitus vai vitsi? Tosissaan sitä nyt ei kukaan ole voinut antaa.

Vai onko joku tosissaan antanut valtakunnallisen karhuhälytyksen Haminan Neuvottomaan? Hälytys karhun takia?

Jos Neuvottoman karhu on syy antaa viranomaishälytys laajalla  jakelulla, miten viranomainen toimii, kun ihmisille oikeasti pitäisi antaa hälytys?

Miksi ihmisiä ei varoiteta mustatakkisista jengeistä, jotka "partioivat" ihmisiä uhaten kotimaaamme kaduilla? Poliisia taajamassa pakeneva rattijuoppo on taatusti tavalliselle suomalaiselle suurempi uhka kuin Haminan Neuvottomassa liikkuva karhu. Luultavasti joka päivä, myös tänään. Ja voisin tässä urputtaaa vielä potentiaalisesta kemikaalivuodosta tai Naton ja Venäjän ilmakonfliktista Suomen ilmatilassa.

Oli miten oli. Haluaisin tavata Haminan Neuvottoman valtakunnallisesta hälytyksestä päättäneen henkilön. Lukisin hänelle äääneen monille tutun "Susi tulee" -sadun.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Lainsäädännössä on kehittämisen varaa. Onko järkevää kertoa koko maahan että itärajalla on karhu, ja kääntää se (lain mukaan on pakko) molemmille kotimaisille kielille.

Huhtikuun alussa Joutsenossa itärajalla (100km haminasta) paloi teollisuushalli, jonka palosta tuli myös samanlainen vaaratiedote koko maahan.

Varoitettiin alueaalla liikkuvia myrkkykaasuista. Ilmoitus myöhästyi 30 minuuttia, kun se piti käännättää ruotsinkielelle Vaasassa (Joutsenossa umpiruotsalaisia 0 kpl)

Joko kaakkoissuomessa liipansinherkkyys vaaratiedotteiden suhteen on matalampi, tai laki on ihan hanurista tällä hetkellä. (tai molemmat.) Mutta 1,5kk sisään nää vaaratiedotteet ovat tulleet täältä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No just näin. Jos Joutsenossa oli oikea vaaratilanne, on täysin rikollista kupata sitä ruotsiksi käännettäväksi (varsinkin kuin se olisi Joutsenon sijainnin huomioon ottaen pitänyt kääntää länsi-ja lounaistuulien alueilla, jollainen Suomi on, venäjäksi heti, jos se oli oikeasti vaarallinen).

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Paikallinen kansanedustaja teki tästä kirjallisen kysymyksenkin. Mutta venäjäksi ei vaaratiedotetta voi lain mukaan kääntää, eikä englanniksi, vaan ainoastaan suomeksi tai ruotsiksi. Täysin riippumatta väestöpohjasta.

Mutta melkein yhtä älytöntä on varoittaa inarilaisia Haminan karhusta. Tai turkulaisia.

http://www.esaimaa.fi/Online/2016/04/14/M%C3%A4kel...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #4

Huh. Pakko kai tuokin on uskoa... Vaikkei tekisi mieli.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #4

Mistä tulee taas vastaan se kysymys, että pitääkö joka hemmetin asiasta olla laki ja vieläpä sellainen laki, joka on järkevän toiminnan este.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #13

Loppujen lopuksi, lakikaan ei ole pahin asia. Lain tolkuton ylitulkitseminen yhden virkamiehen voimin on järjetöntä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #14

Se vaan on muistettava, että niin kauan kuin virkamies käyttää lakia ohjenuoranaan terveen järjen sijaan, tai edes rinnalla, hän on turvassa. Jos virkamies soveltaa, on aina riski että työpaikka lähtee alta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #18

Lakia voi käyttää vain soveltamalla lakia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #22

Suurin vallanosoitus on käyttää lakia alkuperäistä tarkoitustaan vastaan ja samalla aiheuttaa muille haittaa tai vähintään kiusaa. Siitä voi saada aika voimaannuttavan tunteen varmaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #14

Laki on se yhteiskunnan arvovaltaisin ja raskassoutuisin sääntelyapparaatti. Ei sitä minun mielestäni pidä käyttää jokaisen pikkuasian sääntelyyn. Kevyempiäkin ohjeiden ja suositusten antotapoja on. Tulokset ovat tietysti absurdeja, kun hyttysen kokoisista asioista määräyksiä sisältävään lakiin yhdistetään tuo ylitulkitseminen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #42

Näin on. Laki tuollaisesta yleishälytksestä on varmasti tarpeellinen. Nyt yksi virkamies on tulkinnut lakia niin, että valtakunnan hälytys on annettava Neuvottoman kylän karhun takia. Tässä mielessä hallituksen "norminpurkutalkoot" on kaikkien helposti ymmärtää.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #14

Niklas,

tuo "jonkinlainen hälytyspiipitys" on kansainvälinen radioliikenteen lyhenne "CQ", morsemerkeillä -.-. --.-

CQ tarkoittaa : "yleiskutsu kaikille"

Alueellinen vaaratiedote on otettu radion puolella käyttöön 1.6.2015. TV:n puolella se lähetetään valtakunnallisesti, kuten Ruotsissakin. - Älä minulta kysy miksi?

Ylen turvallisuuspäällikkö Simo Alho kokee aluetiedottamisen menetykseksi kuitenkin sen lisälevitysmahdollisuuden, jonka valtakunnalliset tiedotteet ovat antaneet. "Esimerkiksi sukulaiset ovat voineet tiedotteen kuultuaan tai nähtyään soittaa vaara-alueella asuvalle."

Toimivaltaisia vaaratiedotteen antavia viranomaisia on 14. SM:n "Vaaratiedoteoppaassa" on annettu tarkempia ohjeita vaaratiedotelain soveltamisesta.

Vaaratiedote on annettava välittömästi vaarailmoituksen tultua, esimerkiksi vaarallisesta eläimestä.

Tämä ei ole mielipide.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minua ärsytti hälytys kesken jääkiekon ja se pysäytti selostajan äänen muutamaksi sekunniksi. Hyökkääkö karhu Turkuun tai Rovanniemeen puolessa tunnissa?

Ei mitään järkeä antaa valtakunnallista hälytystä. Paikallinen hälytys riittää.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kyseessä on tosiaan yhden viranomaisen päätös. Alueellinen teknologia on viranomaisten mielestä liian kallista (näin kertoi asiaaan perehtynyt kaverini facebookissa). Eikä tv-taajuuksien omistajilta kysellä; piipitys ja hälytys tulevat, jos viranomainen näin haluaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jännää kun onnistuu nuo alueelliset uutisetkin... mutta varmasti on liian kallista, jos sen huvikseen joutuu tekemään.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #6

Näin on. Tuossa olisi Ylelle oikeasti työsarkaaa. Meinaan, jos eteläisessä Helsingissä olisi oikeasti joku vaarajuttu, niin mielelläni kuulisin siitä. Mutta ei sillä koko Haminaa tarvitsisi herättää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Aluellisia hälytyksiä oli luvassa ja niitä kokeiltiinkin. Liekö tuo kustannuskysymys todella. Maanlajuinen hälytys paikallisesta tapahtumasta tuntuu älyttömälle.
Meillä on paljon ihmisiä joille ei edes suomeksi ja ruotsiksi lähetetty vaarahälytys ole ymmärrettävä. Miten heidän jätetään ulkopuolelle, varsinkin, jos asuvat paikkakunnalla jossa on vaaratilanne?

Kari Ahveninen

Pöh. Virkamies on aina oikeassa, silloinkin kun se on väärässä. Mitäs valitatte, olette saaneet sellaista hallintoa kuin olette halunneet.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos.

Suurpetouutisointi on ollut ainakin viimeiset 10 vuotta kallistumassa vitsikkään puolelle. Lehdistössä lisäksi annetaan suurpedolle erinäisiä aikeita ja attribuutteja, joista suurpedoilla itsellään tuskin on mitään tietoa. Kersana en muista että karhun tai suden pilkahtaminen maisemassa olisi erityisemmin ylittänyt edes paikallislehtien uutiskynnystä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Suurpetojuttu on tässä täysin oma nyanssinsa.

Ihan yhtä tärkeää on ajatus siitä, että onko järkeä varoittaa koko maata paikallisista tapahtumista.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Juuri näin ja sekä-että. Susi tulee -tarina kertoo molemmista.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Ja sitten kun et omista televisiota karhu syö sinut...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuka kertoisi sille karhulle?

Käyttäjän PekkaLyly kuva
Pekka Lyly

Entäs punkkivaroitukset vaikeampia havaittavia kui karhu ja vaarallisia no kyllä mä olisin sitä mieltä että tommosia vaaratiedotteita annettaisiin todellisen katastrofin tai sodan yms uhatessa.

Käyttäjän JesseVirta kuva
Jesse Virta

Taisi ne hälytykset aiheuttaa täällä Haminassa sitä että karhua halusi mennä väkijoukot katsomaan.
Tässä tapauksessa nuori vasta hyljätty karhuhan pelästyy niin että löysät tulee housuun. Onko pelkäävä suurpeto vaarallinen? Voi olla erittäinkin vaarallinen.
Sanoisinko että viranomaisilla on "erinomainen" kansan käyttäytymis- ja reagoimistaju. Viranomainen onneksi tietää aina oikein ja ratkaisee asiat oikein...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ainakin Kymen Sanomat reagoi....

http://www.kymensanomat.fi/Online/2016/05/15/Karhu%20liikkuu%20nyt%20Maringista%20pohjoiseen%20päin%20—%20Saitko%20kuvan%20karhusta%20Lähetä%20se%20Kymen%20Sanomille%21/2016320760446/4

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Anteeksi, ei tullut linkki esiin. Kuitenkin, Kymen Sanomat pyysi päivällä kuvia karhusta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #25

Itse en kannustaisi kuvaamaan karhua. Voihan karhu olla hyvällä tuulella ja siitä saa kivan kuvan mutta tämän eläimen kohdalla on se toinenkin vaihtoehto hyvin mahdollinen toisin kuin muiden Suomen petoeläinten kanssa.

Leo Heikkinen Vastaus kommenttiin #25

Hanski täällä perunatorilta. Toi kuvan ottaminen heti voi tuottaa vaikeuksia. Itselläni on herkkä "anturi" ja muistan yli vuosi sitten karhun olleen mökin seinän takana. Nyt oli talvella susi käynyt oven luona . En jouda kuvaamaan kaikkia otuksia ,,,ei tulis nukuttua ollenkaan.

Käyttäjän PekkaLyly kuva
Pekka Lyly

Ehkä olisi parempi että tälläiset vaaratiedotteet tulisi vain todellisen katastrofin , sodan , myrkkykaasujen yms vaaran uhatessa jos jokaisen karhun suden tai punkin takia tulee koko suomea kattava vaaratiedote se ehkä menettää uskottavuutensa.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Ja kuka muka väittää, ettei Suomessa ole enää yhtenäiskulttuuria?

Kyllä on - kun Haminan Neuvottoman karhu murahtaa, Inarissakin tärähtää!

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Omassa synnyinkylässäni nähtiin kaksi viikkoa sitten ilves, paniikkia ei syntynyt vaan puheet kylillä oli tyyliin "Oliko komea?" "No oli!"

Ollaanko siellä kaupungissa niin etäännytty luonnosta että nallukan rääpäle kylän laitamilla on kansainvälisen hälytystilan aihe?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ilves on lievästi eri asia kuin karhu.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No ei todellakaan ole vieraannuttu. Lue tuo blogiteksti; vieraantunut on se virkamies joka pisti Haminan nallukasta VALTAKUNNALLISEN hälytyksen jokaiseen suomalaiseen televisioon.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Kyllä tiedotteitakin pitäisi pystyä lähettämään vain alueellisesti,
jos pystytään jakamaan alueuutisia ja jopa mainoksia alueellisesti.
Eli sillä alueella missä sillä on merkitystä, valtakunnallinen hälytys
tässä tapauksessa todella hanurista, varsinkin kun siinä niin tarkoin kerrotaan mitä aluetta hälytys koskee. Kehittämistä riittää tällä saralla.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Eräs vanha yleläinen kertoi blogin facebookissa luettuaan, että alueellisen hälytyksen olisi pitänyt toimia jo jonkun aikaa... Olisi pitänyt... Inkoossakin pitäisi olla Alko.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Hamina mainittu, torilla tavataan!

Mutta siis tosissaan, mikäs virkamies näitä hälyytyksiä sitten tehtailee? Tämänhän voisi muuttaa siten, että pelastusviranomaisten arvioitua vaaran laajuuden voisi hälyytyksen tehdä niissä maakunnissa, missä vaara on ja niillä kielillä, mitä maakunnassa puhutaan.

En tosin tiedä, pystyvätkö valtakunnalliset TV- ja radiokanavat rajoittamaan hälyytykset tietyille alueille, tosin maikkari pystyy jo ilmeisesti rajaamaan mainosten näkyvyyttä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Siis juuri näin sen pitäisi toimia. Muttei toimi.

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen

Tuohon piti jo tulla muutos, mutta kestää, kestää.

http://www.varmuudenvuoksi.fi/aihe/huoltovarmuuden...

Tuli tuo karhunpentuvaroitus radiostakin. Hymyilytti sentään. Vähän Pahkasika- tai Alivaltiosihteerimeininkiä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Eli valtakunnan virkamiehet on sitä mieltä, että radio ja televisio riittää. Telkkua ei minulla ole ja radiotakin kuuntelen harvakseltaan. Nettiä kyllä katselen päivittäin useita tunteja, olisivat levittäneet ilosanomaansa sinnekin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jo vuoden 2007 lopussa Nokian vesikriisissä tarjosimme Nokian kaupungille supernopeaa tekstiviestipalvelua, jolla n. 27 000 asukasta olisivat voineet vastaanottaa varoituksen ja lisäksi kertoa nopeasti edelleen.

Kaupungin johto oli niin sekaisin, että ei osannut hyväksyä n. 3 000 €:n summaa, kun pelkäsivät, että joku yksittäinen voi alkaa leikiä viesteillä. Niin, että noin 8 000 ihmistä sairastui.

Sosiaali- ja terveysministeriö oli jo aikaisemmin ohjeistanut vastaavissa tilanteissa käyttämään kaikkia tarvittavia kohdistettavia massaviestintäpalveluja.

... edelleen Porvoon Kulloossa Nesteen lähettyvillä tapahtuu useasti erilaisia hälyytykisä, jonne myös tarjosimme vastaavaa. Laki on sellainen, että käytetään vain virallisia suurtehokaiuttimia, pillejä, talosta taloon juoksevia viranomaisia tai faksirinkejä. Naurussamme oli pidäteltävää; Porvoon silloinen pelastusjohtaja yhtyi nauruumme, mutta valitti tuota lakia.

Nyt siellä toimii teksitiviestijärjestelmä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kun sitten se suuri ja voimakas Venäjän Karhu yhtenä päivänä tulee Kiteeltä yli rajan ja siitä tiedotetaan valtakunnallisesti paikallisena tapahtumana niin eihän siihen kukaan muualla Suomessa mitenkään reagoi.

Käyttäjän MattiPyhtil kuva
Matti Pyhtilä

Ehdotin sisäministeriölle tekstiviestiin perustuvaa varoitusta. Ylläpito kuulemma maksaisi useita miljoonia eikä ihmisiä välttämättä kiinnosta tilata palvelua. Iltalehtien syötteet ja urheilu-uutiset ovat tilattavaa maksullista palvelua haluaville.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Matti Pyhtilä

Ei palvelua tarvitse tilata, vaan viranomainen päättää milloinka on tarpeellista lähettää viesti hätätapauksessa kaikille alueen ihmisille. Tämä on lähtökohta.

Se on totta, että ministeriöt "tappelevat" budjeteista, mikä kuluu ja millekin ministeriölle. Asialla nyt ei niin väliä. Havaitsin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Se, miksi laki ei ole antanut tekstiviestille "lainvoimaa" johtuu siitä, että on salaisia, ulkomaisia numeroita ym. hälyytysalueella ( esim. Kilpilahti ), jossa on satunnaisesti jopa 3 000 ulkomaista tai muita komennusmiehiä.

Sisäministeriön valmiusyksikön joht. Janne Koivukoski kertoi, että rakennetaan ns. "solumallia" , jossa pystytään murtamautumaan kaikkiin alueella oleviin numeroihin. En tiedä, onko valmis.
Lisänä;älypuhelin hälyyttää hätätilanteissa, vaikka olisi suljettu.

Paikannettavia sovellusalustoja on vaikka yksittäisestä kerrostalossa palotilanteissa jne. Meillä, täällä "Nokia-landissa" on todella hitaat kiireet käyttää sovelluksia vakaviin tarkoituksiin- sen olen kantapään kautta oppinut.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Koko karhuvaroitus on ymmärretty ihan väärin. Se varoitus on kaikille karhuille, ihmiset ovat nyt kiukkusia, pelästyneitä ja vaarallisia. Luontokuvaaja sai otettua hyvät kuvat Haminassa henkensä edestä paenneesta karhusta. Oli juossut vahingossa kuvaajaa kohti pelästyneen näköisenä. Karhut voivat penkoa roskiksia ja nähdä ikkunasta varoituksen koko valtakunnassa. :-D Ihmisten joukkosäikähdys voi olla karhuille vaarallista.

Tämä Haminassa oleva karhu ei tiedä minne paeta, ei ole tutussa ympäristössä. Sen takia se on pyörinyt siellä poliisit, metsästäjät ja karhukoirat kannoillaan.

Jäin miettimään voisiko sen saada nukutettua lihanpalasella jossa olisi nukutusainetta ja siten saisi sen siirrettyä muualle? Ei tulisi valtavaa "haloota", kun pakeneva karhu pyörii eksyksissä asutusalueilla, eikä tiedä mihin se voisi paeta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jorma

Lisäksi tuo ihmisen tyhmyyksissä Neuvottomassa jättämä "mädäntyvä" haaskamainen kalansaalis. Kumman vika ?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Netissä on Haminan ryhmässä kaksi hauskaa kuvaa aiheesta.

Toisessa on kaksi kuvaa yhdessä, jossa yläkuvassa karhu käpälä pystyssä pyytää "yläfemman". Alakuvassa on molemman käpälät pystyssä ja teksti: "No vittu älkää ampuko".

Toisessa kuvassa naaraskarhu seisoo kahdella jalalla ja kuuntelee pentunsa kanssa. "No Niin poikaseni? Nyt tultiin Haminaan. Mitähän nuo riehuu tuolla?"

Eiköhän haminalainen pakinoitsija Mata Jari saa tästä aikaiseksi asiaan kuuluvan jutun. Voi olla, että karhu pääsee seikkailemaan hänen kirjaansa.
http://www.hs.fi/ihmiset/a1354165348360

Hieman asian vierestä, mutta Mata Jari: "Lääkäri kysyi, että olenko hullu. Minä vastasin, että en. Olen yrittäjä."

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Onneksi karhu on nyt päässyt uhkaava tilannetta karkuun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tänään radio-ohjelman keskeytti vaaratiedotuskuulutus, että vaara on ohi, karhu on lähtenyt maisemista. Ylen sivuilla on kuva kyseisestä karhusta. Se oli lähtenyt pakoon kun kuvaaja nousi seisomaan.
http://yle.fi/uutiset/karhu_laukkasi_kohti_luontok...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#49

Joo....saatiin Roman Schatzkin hiljaiseksi kun lähetys katkaistiin, koska nalle poistui kaupungista. :-)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

#49

Tuon uutisen olisi voinut otsikoida: Karhu pelästyi valokuvaajaa ja lähti karkuun. Niinhän siinä todellisuudessa kävi.

Minulla oli kerran Suuri Kohtaminen suden kanssa Espoossa, muutama sata metriä kotoa, lenkkipolulla. Kun en tiennyt mitä tehdä, aloin ulista susien tapaan. Susi katseli hetken noin viiden metrin päässä ja kääntyi tulosuuntaansa.

(Poistin tuplatuplat.)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Korkeasaaresta karkasi ahma talvella 2010. Tapaus sai aikanaan runsaasti julkisuutta mediassa .

En muista, saivatko ainoastaan helsinkiläiset tuolloin vaarahälytyksen kyseisestä ahmasta itsensä ja porojensa suojelemiseksi vai oliko vaarahälytys tuolloinkin valtakunnallinen, jolloin se tavoitti myös lappalaiset paliskunnissaan kaukana Lapissa.

P.S. Kyseisen ahman jaloittelureissu vapaudessa päättyi ilman poro-ja ihmisuhreja. Ahma palautettiin kalterien taakse täyshoitoon.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ahma voi tappaa poron mutta ei muodosta todellista uhkaa aikuiselle ihmiselle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Helsingissä on havaittu talviaikaan pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ulkonakin.

P.S. Medialukutaitoa puolestaan olisi vaatinut eestiläisen Postimees-päivälehden lööppi, mikäli kyseinen ahma olisi jolkotellut Suomenlahden yli etelään ja ajautunut avoimeen konfliktiin nelinkontin etenevän suomalaisturistin kanssa :

" Poro puri ahmaa ! "

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #53

Orava lienee isompi uhka vauvalle. Rottiakin on,

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

En huomannut, annettiiko muuten siitä yleistä vaarahälytystä telveisiossa, kun vankimielisaairaalasta lähti tässä jokunen viikko sitten vaarallinen vanki pyrähtämään Viron reissulla?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#51

.... niin ja kuka tiedottelisi niistä kymmenistä murhamiehistä, jotka liikkuvat joukossamme, koska heitä ei ole saatu kiinni tai teko on selvä, mutta todisteita ei ole tarpeeksi.

Edelleen niitäkin on vähintään kymmeniä, jotka liikkuvat joukossamme, mutta eivät vielä ole tappaneet ketään. Tämä lienee vaarallisin joukko.

Seppo Hildén

Karhu on ilmoituksensa ansainnut.

Olen lähtöisin Heinolasta, jonka nimikkoeläin on Ilves. Ilves on myös Kanta-Hämeen maakuntaeläin. Jos siellä liikkuu asutuksen keskuudessa iso Ilves, niin paikallisradiosta vaan ilmoitus porukoille, ja homma ok.

Mutta karhu on eri tapaus. Katsokaas kun karhu on koko Suomen kansalliseläin niin silloinhan ilmoitus pitää luonnollisesti kuulua koko Suomessa.

Pikkusen arvostusta kansalliseläimellemme.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Karhu tulee! Suojaudu!

ooo
Joo... tukka pystyssä täällä Virossakin kuunneltiin tiedotusta.
---
Pari vuotta sitten jossakin Lappeenrannan seuduilla oli vähäpätöinen tulipalo. Samankaltainen varoitus kuin nyt kiiri nettiradiossa ympäri maailmaa tänne Viroon ja vaikkapa Hawajille asti.

Lähetin ao pelastusviranomaiselle sähköpostin asiasta. Vastaus oli lyhennettynä: mitään ei voi tehdä.
Muistaakseni on niin että Yle vaan lähettää, pelastusviranomainen päättää.

---

No totta puhuen, eihän Ylen ole helppo hallita tällaisia kokonaisuuksia

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Haminan karhujuoksusta tulee vielä kohutumpi tapahtuma kuin Pamplonan härkäjuoksuista. Sammun sanoneen.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Mustatakkisethan pikemminkin haluavat suojella ja valvoa järjestystä, kun poliiisi ei siihen resurssipulan takia kykene.

Mutta asiaan, yksi karhu saa Suomen viranomaiset sekaisin. Luontokappale ei ole aktiivisesti hyökkäävä.

Vaarallisemmista asioista ei tiedoteta.

Käyttäjän AtteLarma kuva
Atte Larma

Ensi reaktioni Haminan valtakunnalliseen karhu-varoitukseen tv:ssä oli hämmästys ylilyönnistä, koko maan kattavasta varoituksesta. Yksi vaaratiedotuksen laajuutta tv:ssä puolustava pointti on se, että vaara-alueella asuvien tuttavapiiri asuu eri puolilla Suomea. Ainakin minä Helsingissä asuvana olisin varoituksen nähtyäni pirauttanut oitis Haminaan vaara-alueella asuvalle ystävälleni, jos sellainen olisi minulla. Mielenkiintoista olisi kuulla eri operaattoreilta, kuinka paljon puhelujen määrä ko. alueen suuntaan lisääntyi vaaratiedotuksen aikaan. Ainakin jokunen määrä vaara-alueen kansalaisista sai hälytyspuhelun tuttaviltaan Pohjanmaalta tai Lapista, uskoisin.

Käyttäjän LassiKujala kuva
Lassi Kujala

Tuohon hälytyspuolen ongelmaan vielä kehitysehdotus. Viranomaisten tulisi tutkia yhdessä maamme IT osaajien kanssa mahdollisuutta antaa tämän tyyppinen suurpetohälytys paikallisena ja tarkoin rajattuna. Tämä toteutettaisiin matkapuhelinverkon avulla.

Tietyn linkin alueella oleviin puhelimiin tulisi tekstiviesti jossa kerrotaan karhun oleskelevan alueella. Oletusarvoni on että tarvittava tekniikka on olemassa ja tarvitaan enää vain ohjelmistoalan osaamista ja se on siinä. Puhelin on nykyisin jokaisella taskussa mutta radio tai telkkari ei.

Sitten pieni loppunostatus: Oli muuten mahtava tunne olla 10 metrin päässä karhusta ja päästä vielä kuvaamaan se. (ps. olin ollut paikalla 4 h ennen karhua tietämättä siitä mitään. Kun se tuli käänsin vain optiikkani 90 astetta ja aloitin kuvaamisen. Kun se oli liian lähellä nousin ja nalle pysähtyi kuin seinään ja pakeni samaa vauhtia jolla tulikin.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset