Niklas Herlin

Totuus Axtellista ja Uudesta Suomesta

Yhdysvalloissa syntyneen raviherruuden suurin nimiin kuuluu siitosori Axtell. Axtell periytti yhden suuren isälinjan, Axworthyn, ja omilta ravivuosiltani muistan hyvin ruotsalaisen Meadow Roadin, axworthylainen tämäkin.

Axtellin emä vietiin aikanaan 1800-luvun puolella astutettavaksi Iowasta Indianan puolelle Terra Hauteen, itsensä Guy Wilkesin astuttaviksi. Tammaa vei renki, jonka nimeä en nyt julkaise.

Rengillä oli mukanaan isännän jättämät 50 dollaria. Näillä rahoilla piti astuttaa kaksi tammaa. Virallisen historiankirjoituksen mukaan rengiltä loppuivat rahat ennen astutusta, ja renki astutti tammat Guy Wilkesin rammalla velipuolella. Näin syntyivät Axtell ja Atherton.

Mutta onko tämä tarina tosi? Nimittäin, vuonna 1984 sain kunnian toimia kummina nuoren Jussi Herlinin kummina. Kummina hääräsi myös iowalainen karjankasvattaja Gene Wiese. Mr Wiese kuuli raviharrastustaustastani ja kertoi tosiasian tarkemmin.

Renki, joka vei tammoja astutettaviksi Terra Houteen, juopotteli ne rahat, jotka oli pitänyt käyttää tammojen astuttamiseen Guy Wilkesillä. Axtellin isäksi päätyikin William L., Guy Wilkesin rampa veli.

Näin se minulle kerrottiin. Uskokoon ken tahtoo.

***

Päivällä tein kauppoja ja myin Uusi Suomi –nimisen lehden Alma Media Oyj:lle. Uusi Suomi perustettiin 1847, kauan ennen kuin Axtellin emä vietiin astutettavaksi Terra Hauteen.

Jokaisesta päivästä, huonoimmistakin, olen ylpeä. Jopa Axtellin emä kannatti astuttaa rammalla velipuolella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Jukka Mäkinen

Tarkoittaako Niklas vertauksella sitä, että ensin itse "juopoteltuaan" rahansa päätyi myymään Usarin "rammalle veljelle" Almalle. Sitten toivotaan että lopputulos olisi yhtä onnekas kuin hepoisilla.

Ilmaan jää roikkumaan kuka olisi ollut se mahdollinen "Guy Wilkes"?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

http://www.sukuposti.net/hevoset/guy-wilkes/1179

Hevosmiehet ovat kautta aikojen jalostaneet huippuja, mutta huippuhevosen taakse tehty tarina nostaa huipun legendojen rinnalle. Niklas tarkoittaa kai, että Uusi Suomikin nousi ramman velipuolen ansiosta legendojen sarjaan. Tässä "rampaa velipuolta" esittää itse avaaja, vaikka ei sitä halua suoraan noin sanoa. Joka itsensä alentaa, - ylennetään tai korotetaan korkeimpaan kastiin.

Guy Wilkesillä on 32 jälkeläistä, montako Uudella Suomella?

Jukka Mäkinen

Teemu vois kertoa, montako meitä on?
Ja jos lasketaan mukaan vielä nuorena pois nukkuneet niin on vielä enemmän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan kryptiseksi jää metaforasi, mutta mukava haaste toki sitä miettiä ...

(Luulin muuten ensin otsikosta, että kirjoitat toimittaja Axl:sta.)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Presidenttiainesmies Jussi Lähde toimittaa nykyisin päätoimisesti hevosmiesten valtakunnallista lehteä. Jotenkin nämä jutut liittyvät yhteen, en vaan vielä tiedä miten.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Hevosurheilussa reaalitalous ja finanssitalous kohtaavat mahdollisimman monimutkaisella tavalla. Vedonlyönti on puhtaasti finanssitaloutta, mutta tuloksen ratkaisee reaalitalouteen liittyvä neliraajainen karvamöykky, jonka suoriutumiseen vaikuttaa valtava määrä erilaisia muuttujia sukutaulusta, koulutuksesta, kavioiden vuolutavasta sun muista kengän malleista ruuan laatuun ja määriin sekä karvamöykyn senhetkiseen mielialaan.

Hevonen ja presidentti ovat siinä mielessä hyvinkin samanlaisia, että myös presidentin voittoon tarvitaan valtavan muuttujamäärän aktiivista hallintaa. Itse ei presidentintekijän tai hevosen omistajan tietenkään tarvitse osata ja tietää kaikkea, mutta täytyy tietää pirun hyvin keneltä kysyä neuvoja. Kun on oppinut kysymään neuvoja oikeilta tahoilta, osaa mitä tahansa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jussi Lähde lienee välittänyt muualta kuin "oman hevosen suusta" saamansa tietoa ylöspäin. Siitähän palautetaan alkuperäiselle lähteelle!

Nykyistä presidenttiä upseerit ja virkamiehet ahdistelevat, kirjoittaa Olli Ainola Iltalehdessä.

Joskus on huomattu ihmeteltävän kuinka kauan sananvapaus Uudessa Suomessa kukoistaa, onhan täällä nähty puhuttavan mm. kansankielisen kulttuurin hautautumisesta omistavan muinaisskandinaavisen mytologian alle joka on hotkaissut suuhunsa viime aikona esim. Tammen, WSOY:n, Akateemisen kirjakaupan ja Maikkarin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ainakin jutun lähde on saatu molemmissa suoraan hevosen suusta.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Hauska tarina, nyt pitäisi vain tietää oliko rampa veli hevonen vai ihminen?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Minä olen aina ihaillut niitä jotka katsovat raveja ja heppoja kun ne juoksee ympyrää ja tosi miehet tietää missä järjestyksessä tulevat viivalle. Sukupuu pitää tietää koska erittäin harvoin joku sattumalta ilman rodunjalostusta voittaa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Minä olen aina ihaillut niitä jotka katsovat raveja ja heppoja kun ne juoksee ympyrää ja tosi miehet tietää missä järjestyksessä tulevat viivalle. Sukupuu pitää tietää koska erittäin harvoin joku sattumalta ilman rodunjalostusta voittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset