Kiva kuolla? No ei.

”-Jos kuolen tänään, kuolen onnellisena sillä olen tehnyt jotain kansani hyväksi, kertoi BBC yhden taisteluihin osallistuneista kurditaistelijoista todenneen.”. (Ilta-Sanomat 18.10. 2016).

Tuo BBC-sitaatti olisi pitänyt jättää kirjoittamatta, vaikka Ilta-Sanomat loistavaa ulkomaan toimittamista tekeekin.

Voimme ajatella yhdessä, että sitaatti on hyvä, koska sen julkaisi alun perin arvostettu valtiollinen brittiyhtiö BBC. Jos sitaatin olisi julkaissut Venäjän valtiota lähellä oleva uutistoimisto, se olisi jäänyt julkaisematta. Meillä kun on joku pyhä usko siihen, että hatusta vedetty tuntemattoman henkilön kommentti BBC:n julkaisemana on jotenkin luotettava.

On täysin mahdollista, että Syyrian-Irakin –kriisialueella on joku niin seinähullu ja aivopesty nuori kundi, joka tosiaan luulee kuolemansa olevansa hyvä asia. Kurdeja on potkittu päähän niin paljon, että propaganda menee läpi.

Suuri osa niistä nuorista miehistä, jotka sotivat juuri nyt sotivat siellä siksi, että heidät on sinne pakotettu tai siksi että he ovat valinneet sodan ammatikseen. Suurin osa kuitenkin pakotettuina.

Suomessakin elää joku typerä kollektiivinen muistelo siitä, että isoisät kuolivat ylpeinä isänmaan puolesta. No kyllä kuolivat, kiitän vapaasta elämästäni vapaassa maassa edeltäneitä sukupolvia. Mutta parempi olisi, jos ne nuoret miehet jotka Suomen puolesta kuolivat, olisivat jääneet henkiin. Itse asiassa, jos suurin osa nuorena sodissa kuolleista suomalaisista olisi saanut valita, he olisivat mieluummin jääneet henkiin kuin kuolleet ”isänmaan” puolesta.

1930-40-lukujen vaihteessa Suomessa oli huomattavasti suurempi herran kunnioitus ja herrasta riippuvuus kuin tänään. Ja myös vähemmän vaihtoehtoja lähteä maasta nopeasti. Jos talvi- tai jatkosota syttyisi huomenna, hatkaajia olisi paljon enemmän kuin vajaat 80 vuotta sitten. Ja se on hyvä asia. Sodassa kuoleminen kuolemiseen pakotettuna nyt vasta tyhmää onkin.

Jos siis BBC kertoo nimettömäksi jäävän kurdisotilaan horinoista maansa puolesta kuolemasta, niin lukekaa se ihan rauhassa. Mutta älkää nyt luulko, että juttu pitää paikkansa tai että nuoren kuolema olisi tarpeellinen. Uskokaa melkein mihin vaan, mutta älkää uskoko nimettömästä lähteestä tulevaan sotapropagandaan.

 

niklasherlin

Niklas Herlin (1963–2017) oli Uutta Suomea kustantavan Alma Median hallituksen jäsen ja Alma Media Oyj:n toiseksi suurin omistaja. Herlin oli myös vuonna 2003 perustetun Kustannusosakeyhtiö Teoksen suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja ja yksi pörssiyhtiö Cargotec Oyj:n pääomistajista ja omisti myös kolme prosenttia hissiyhtiö Kone Oyj:stä.
Herlin omisti enemmistön Uudesta Suomesta 2007-2016.
Herlin suoritti Bachelor of Science -tutkinnon Yhdysvalloissa. Nuoruudessaan hän oli pankkimies, mutta päätti sitten siirtyä tiedonvälityksen pariin. Hän työskenteli toimittajana ja uutispäällikkönä Kauppalehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa 1987-2001. Sen jälkeen hän oli vapaa toimittaja ja kolumnisti ja julkaisi kolme tietokirjaa ja urheilupakinakokoelman.
Herlin oli eronnut ja hänellä oli kaksi lasta. Herlin palkittiin helsinkiläisen Kehitysvammatuki 57:n mitalilla numero 37 27.1.2001.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu