Vapaa kannabis matkalla Suomeen

Kun Yhdysvalloissa äänestetään ensi viikolla uutta presidenttiä, siellä äänestetään monesta muustakin asiasta. Osavaltiot ja kunnat keskittävät vaaleja yhteen päivään. Valitaan presidenttiä, mutta myös sheriffejä, kuvernöörejä, senaattoreita ja kansanedustajia.

Lisäksi on kansanäänestyksiä. Ja viidessä osavaltiossa, ehkä kahdeksassa päätetään siitä, saako Suomessa polttaa kannabista huvikseen tulevaisuudessa laillisesti.

En väitä, että amerikkalaiset säätävät Suomen lakeja. Väitän kuitenkin, että tapakulttuuri leviää Yhdysvalloista Eurooppaan ja Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Pot-smoking, kannabiksen vapaa-ajan käyttö on laillista tänään Coloradon osavaltiossa, on ollut jo vuodesta 2012. Kivunlievitykseen saa polttaa tai niellä useammasakin osavaltiossa, ja siitäkin asiasta äänestetään tiistaina Floridassa, Missourissa ja Arkansasissa. Suomessahan kannabis on jo laillista lääkärin luvalla kivunlievitykseen.

***

Isoin asia pilvivaalissa on Kalifornia, väkiluvultaan USA:n suurin osavaltio, jossa pilven poltto on jo nyt yleistä, tai normaalia. Jos laillinen pilvi menee kansanäänestyksessä läpi, jollakin tavalla loppukin maasta kallistuu samalle kannalle. Jollakin aikataululla.

Yksi kansanäänestystä pilvestä järjestävä osavaltio on Massachusettes, jossa asiaan varsinaisesti perehdyin nuorena opiskelijana 1980-luvulla. Tässä osavaltiossa on käynnistynyt monta asiaa, alkaen itsenäsistymissodasta 1700-luvulla. Osavaltio on merkkipaalu monelle amerikkalaiselle tapahtumalle.

***

Portugalissa kannabis on jo laillista. Hollannissa käytännössä, ainakin Amsterdamin kaupungissa. Eikä tuo nyt tavatonta ole muuallakaan Euroopassa. Mutta laillinen pilvi leviää Coloradosta muualle Yhdusvaltoihin ja lopulta Eurooppaan; Portugal ei jää ainoaksi. Avainasemassa ovat kuitenkin satamat ja rannikot, vaikka Colorado vedenjakajalla sisämaassa sijaitseekin. Lissabon ja Amsterdam ovat eurooppalaisten portteja muuhun maailmaan, Boston (Massachusetts) ja Kalifornian San Fransisco ovat tehneet saman amerikkalaisille jo vuosisatoja.

***

Hirmu iso juttu laillinen kannabis ei kuitenkaan ole. USA:ssa Coloradossa on jo petytty verotuottoon, jota laillinen pilvi tuottaa.

Suomessakaan kannabiksesta ei tule mitään kansanhuvia. Meillä juhlitaan viinalla, eikä kulttuuri yhdellä lain muutoksella muutu. Laillistamisen puolesta kuitenkin puhuisi se, että rikollinen hyörintä pilven polttamisen ympäriltä vähenisi, jos kannabista voisi ostaa vaikka Alkosta.

***

Jos Suomessa olisi tiistaina kansanäänestys kannabiksen laillisesta huvikäytöstä (kyllä/ei), äänestäisin kannabiksen puolesta. Mutta olen ollut elämässäni väärässä monta kertaa. Colorado ja Portugal kuitenkin antavat osviittaa siihen, miten Suomi tässäkin asiassa lopulta asettuu, ja kaikki merkit viittaavat juuri nyt siihen, että kannabis on laillista jopa huvikäytössä Suomessa 10-15 vuodessa. Mutta uudistuksen toteutuminen, tai sen nopeus, päätetään ensi viikolla Kaliforniassa.

 

 

niklasherlin

Niklas Herlin (1963–2017) oli Uutta Suomea kustantavan Alma Median hallituksen jäsen ja Alma Media Oyj:n toiseksi suurin omistaja. Herlin oli myös vuonna 2003 perustetun Kustannusosakeyhtiö Teoksen suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja ja yksi pörssiyhtiö Cargotec Oyj:n pääomistajista ja omisti myös kolme prosenttia hissiyhtiö Kone Oyj:stä.
Herlin omisti enemmistön Uudesta Suomesta 2007-2016.
Herlin suoritti Bachelor of Science -tutkinnon Yhdysvalloissa. Nuoruudessaan hän oli pankkimies, mutta päätti sitten siirtyä tiedonvälityksen pariin. Hän työskenteli toimittajana ja uutispäällikkönä Kauppalehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa 1987-2001. Sen jälkeen hän oli vapaa toimittaja ja kolumnisti ja julkaisi kolme tietokirjaa ja urheilupakinakokoelman.
Herlin oli eronnut ja hänellä oli kaksi lasta. Herlin palkittiin helsinkiläisen Kehitysvammatuki 57:n mitalilla numero 37 27.1.2001.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu