Niklas Herlin

Julkisen sanan neuvostoon!

Uuden Suomen lukijoissa, bloggaajissa ja kommentoijissa on paljon henkilöitä, joilla on mielipide julkisesta sanasta.

Julkisen sanan neuvosto on riippumaton sananvapautta valvova elin, jonka sääntöjä osa suomalaisesta mediasta suostuu noudattamaan.

Neuvoston jäsenistö on perinteisesti valittu median sisältä, mutta nyttemmin neuvoston jäseniksi valitaan myös maallikkoja. Henkilöitä, joilla ei ole ansaintasuhdetta tai vastaavaa julkiseen sanaan tai mediaan.

Määräaikaiseksi maallikkojäseneksi voi hakea lokakuun loppuun saakka. Tehtävä on vastuullinen ja ikävä. En ole ollut jäsen enkä sellaiseksi haluaisi, mutta entisiä ja nykyisiä jäseniä olen tavannut vuosien varrella paljon. Ei ainakaan kivaa kovan paikan edessä.

Lisätietoa kiinnostuneille linkin takaa: http://www.jsn.fi/uutiset/jsn-hakee-yleison-edustajia-kaudelle-2018---2020/.

Ja jos tämä käyttämäni huono laite ei päästä linkkiä läpi, mene sivulle www.jsn.fi ja saat lisätietoa asiasta.

Ja loppuun muistutus. Julkisen sanan neuvosto on tänään hyvin vakava asia, vakavampi kuin eilen ja vähemmän vakava kuin huomenna. Edes pintapuolinen hassuttelu JSN:n työstä on väärää hassuttelua. Jos sananvapaus Suomessa jotakin tarvitsee, niin se tarvitsee hyvän Julkisen sanan neuvoston.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän tällaisten ns. toverituomioistuinten aika ole jo ohi?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ei. Sen aika on juuri nyt. Voit heti päättää mitä mediaa uskot ja mitä et. Toverituomioistuin koskee vain niitä, jotka allekirjoittivat toverituomioistuimen säännöt, ei muita. JSN siis ei ole tuomioistuin vaan yhteinen säännöstö, ja säännöt koskevat vain allekirjoittaneita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Ei. Sen aika on juuri nyt. Voit heti päättää mitä mediaa uskot ja mitä et."

Uskosi on vahva!

Itse näkisin kuitenkin, että ns. vaihtoehtomediat tarjoavat uusia vaihtelevia näkökulmia, joita ei voida kaikkia mitätöidä. Julkisen Sanan Neuvoston sijasta tarvitaan medialukutaitoa. Elämme moniarvoisuuden aikaa, jolloin jokaisella tulee olla tilaisuus peilata tuttuja asioita uusista näkökulmista.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #4

Juuri näin. Pertti Väänänen päättää omalta osaltaan. Jokainen muu omalta osaltaan. JSN ei ole pyhä. Mutta ne mediat, jotka sen julkilausumaan sitoutuvat, tekevät juuri niin: sitoutuvat sen julkilausumaan.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #4

Väänänen: "Itse näkisin kuitenkin, että ns. vaihtoehtomediat tarjoavat uusia vaihtelevia näkökulmia, joita ei voida kaikkia mitätöidä."

Varmaankin niin mutta myös Julkisen Sanan Neuvoston sääntöihin sitoutuneet mediat tarjoavat uusia vaihtelevia näkökulmia, joita ei voi kaikkia mitätöidä. Jos vertaat Verkkouutisten (Kokoomus) ja Kansan Uutisten (Vasemmistoliitto) sisältöjä niin ne tarjoavat toisistaan vaihtelevia näkökulmia mutta ne ovat sen lisäksi sitoutuneet journalistin ohjeisiin.

Julkisen Sanan Neuvoston olemassa olon tavoitteena ei ole korvata lukijakunnan medialukutaitoa. Medialukutaidon tarve ja Julkinen Sanan Neuvosto eivät ole toisiaan poissulkevia ilmiöitä. Kuka tahansa mediaa lukeva tai kuunteleva/katseleva henkilö voi tehdä kantelun jostakin tiedotusvälineestä Julkisen Sanan Neuvostolle. Tämä ei tietenkään onnistu ilman medialukutaitoa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mitä tarkoitat? Suomi on vuosia ollut lehdistönvapauden mallimaita. Siitä huolimatta meillä on erittäin vastaantuntoinen media. En missään tapauksessa vaihtaisi esim. Yhdysvaltojen vastuuttomiin roskamedioihin.

Ja pidä mielessäsi, että sinäkin rutiset nyt valtamediaan kuuluvan verkkojulkaisun sivuilla.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Nyt on väärinymmärrys toiselta meiltä, tai molemmilta. Suomi on lehdistönvapauden mallimaa, meillä on vastuuntuntoinen media. Yksi osa tätä vapautta on JSN, ei mikä tahansa toverituomioistuin, vaan yhteinen sitoumus.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Väärinymmärrys tosiaan. Vastasin Väänäselle, en sinulle. Vastuuntuntoinen media todella tekee Suomesta lehdistönvapauden mallimaan. Ja se vapaus mahdollistaa sen, että täällä saa pelotta kyseenalaistaa esim. päättäjien mielipiteet ja huonot päätökset. Suomessa media ei kuitenkaan ole mennyt sellaiselle loanheittolinjalle kuin esim. Yhdysvalloissa. Ja hyvä niin.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #13

Ok, kiitos... Olkoon opiksi kaikille nettikommentaattoreille. Ja olen tällä osastolla tyrinyt parikin kertaa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #13

Eipä tuosta kommentoija Laitisen kommentista #3 voi mitenkään päätellä, kenelle se oli osoitettu.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #31

#31

>Eipä tuosta kommentoija Laitisen kommentista #3 voi mitenkään päätellä, kenelle se oli osoitettu......

ooo

......siksi olisikin reilua jotenkin osoittaa mihin kommenttiin viitataan ettei tarvii JSN: oon valittaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Kyllä sen pystyy aina näkemään.

Kun kommentointi tapahtuu ensimmäiseksi kommentointiketjuna aloittaneeseen kommenttiin, niin se ilmestyy piirun verran oikealle alas siitä ensimmäisestä kommentista.

Samoin kaikki muutkin siihen ensimmäiseen kommenttiin pukatut kommentit ovat vertikaalisesti samassa linjassa.

Jos kommentointi tapahtuu johonkin kommentin kommenttiin, niin sitten se ilmestyy piirun verran oikealle alas siitä kommentin kommentista.

Ja jos sitten tulee loppujen lopuksi kommenttien kommentteja niin paljon, ettei sitä piirua oikealle enää voida tilan puolesta antaa, niin softa ilmoittaa automaattisesti mihin kommenttiin kommentointi liittyy.

Sarin kommentin kohdalla olisi siis vain pitänyt lukijan tarkistaa millä vertikaalisella akselilla se sijaitsee ja silloin olisi heti huomannut, että se on vastaus ensimmäisen kommentin pukkaajalle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #36

#36

No tekee mieli silti väittä että esim tämä risuaita (#) plus numero on helpompi.

Totta puhuen en ole koskaan kuullutkaan tuollaisesta mitä kerrot.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Tuo "Vastaus kommenttiin #31" tuossa aikaleiman vieressä on mielestäni aivan erinomainen automatisoitu tapa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Kommenttiruudun sisennykset sen kertovat säikeen kahden ensimmäisen vastauksen osalta. Jostain käsittämättömästä syystä tuota tietoa siitä, mihin kommenttiin vastataan ei ole saatu näkyviin heti ensimmäisestä vastauksesta alkaen. Olen asiaa ehdottanut ylläpidolle parissakin kehitysblogin keskustelussa. Varsinkin mobiililaitteilla tuo sisennys on vaikea havaita, mutta vaikeaa se on suurellakin näytöllä kun vastauksia kertyy väliin enemmän.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Kyllä, täsmälleen nyt on aika ja tarve JSN:lle. Ehkä jopa enemmän kuin aikaisemmin, koska sananvapauden varjolla sitä myös koitetaan rajoittaa ja tulkita tarkoituksellisesti väärin.

Juha Hämäläinen

JSN on ikävä kyllä tehnyt yhtä outoja lausumia monessa casessa kuin suomalainen oikeuslaitos tuomioita. Sellaisia ei mitenkään ymmärrettäviä.

Ryhmässä saattaa terve järki sumentua kompromisseiksi eli vesittää selkeät näkemykset, joita ymmärrettäisiin vaivatta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

JSN on yhtä outo kuin sen sääntöihin sitoutuneet. Olen eronnut journalistilitosta, ev-lut -kirkosta ja avioliitosta. Niiden säännöt eivät koske minua, eikä JSN:n säännöillä ole mitään väliä, jos niistä ei välitä eikä sitoudu niihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä tuota voisi hakea, kun riski tulla valituksi on hyvin pieni. Kaksi valitaan ja tarkoituksena on "maantieteellinen kattavuus". ;)

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

En suosittele kenellekään, mutta JSN tarvitsee hyviä jäseniä. Joka päivä.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"mutta JSN tarvitsee hyviä jäseniä. Joka päivä". Tämä on totta ja vihjaako tämä, että nykyiset eivät ole niin hyviä? Voisi sanoa, että uusia hyviä jäseniä entisten politrukkien tilalle.

Myös journalistien ohjeet olisi syytä ajanmukaistaa. Olen ymmärtänyt, että ohjeiden tarkoitus on taata esim. lukijoille oikeat ja ajankohtaiset tiedot siitä mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Nykyisin on tällaisia keksittyjä "uutisia", onko pyykkipoika poika vai pyykkihenkilö.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #40

JSN:ssä on hyviä jäseniä ja kuten pitääkin, jäsenet vaihtuvat. Toivon, että hyviä jäseniä on myös tulevaisuudessa. Jäsenet nimittely "politrukeiksi" on mielestäni sopimatonta.

Keskustelu kielestä ja sen sukupuolittavasta vaikutuksesta on tarpeellinen keskustelu ja tarpeellinen keskustelu ja sen ylläpito on yksi journalismin tehtävistä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

En hakisi. Laissa sananvapaudesta on oikaisuvelvollisuus ja vastineoikeus ja ne riittävät. JSN:n merkitys ei vakuutteluista huolimatta, siis vakuuta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tärkeää kuitenkin on, että JSN on olemassa ja että jotkut meistä vastuussa olleista tai olevista sitä arvostavat. Ei kaikkien tarvitse, mutta jokainen voi perustaa omansa vaikka heti. Esimerkiksi faktabaari www.faktabaari.fi tekee myös omaa hienoa työtään.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Julkisen sanan neuvosto on riippumaton sananvapautta valvova elin, jonka sääntöjä osa suomalaisesta mediasta suostuu noudattamaan."

Tämä riittänee kertomaan sen, että sananvapautta on rajoitettu JSN:n sääntöjen mukaan. Toiset suostuvat tuohon rajoittamiseen ja toiset ei.

Pohjois-Koreassa on hieman pidemmälle viety järjestelmä tästä sananvapaudesta, jota pikku hiljaa euroopassakin rakennetaan. Saksa otti ensimmäisenä ja tietysti historiaankin kuuluvasti toimen virallisesti käyttöön tämän kuun alusta.

https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/saksa-kyllastyi-...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Nyt en ymmärrä. Jokainen media Suomessa ei ole allekirjoittanut JSN:n julistusta. Jokainen allekirjoittanut media on sitoutunut sananvapauden kunnioittamiseen. Ja jos siedän lapselliset Saksa-jutut, Pohjois-Korea -huumoria en siedä. Valitse oma sananvapautesi maailman vapaimmassa maassa, mutta valitse se jonkun muun blogissa, jos haluat hassutella Pohjois-Korealla.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Etpä tietenkään. Onko tämä allekirjoittanut media sitoutunut sananvapauden kunnioittamiseen? Jos en voi valita sananvapauttani sinun blogissa, niin kiellätkö sen minulta? Jos mielestäsi "hassuttelen" mielipiteilläni, niin mitä edustamasi media tekee? https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/54016-netti-ilmio...

Minullehan on ihan sama mikä sinun maailmaasi rajoittaa, mutta luuletko, että se pystyisi rajoittamaan myös minun käsitystäni sananvapaudesta? Ei! Et sinä, eikä mikään muukaan taho voi rajoittaa minun käsitystäni tai mielipiteitäni.

Toki voitte estää mielipiteideni julkaisun omistamillane alustoilla ja esittää mitä kummallisempia perusteita vaikkapa vihapuheeksi. Sehän kertoo paljon enemmän teistä, kuin mielipiteeni.

Täytyy silti myös itsenikin hieman pakittaa tuossa Pohjois-Korean esille tuomisessa siksi, että eihän tuollaista toimintaa voi kukaan hyväksyä mitä siellä harjoitetaan. Lähinnä otin sen esille suuntaa-antavana, mikäli täällä länsimaissakin lähdetään vastaavalle linjalle.

Ja sitten se perinteinen "uhriutuminen".

Jos sananvapauteni ei sovi sinun blogin sisältöä käsittelevään kokonaisuuteen, niin poista oikeuteni kommentoida sinun blogeissasi jollakin perusteella. Minua ei kiinnosta se miksi mielipiteeni eivät sovi sinun blogeihisi, eikä se millä perusteella kiellät osallistumisen. Eikös puheenvuorossa ole ihan määritellyt säännöt?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #16

Jeps. JSN:n säännöt koskevat Uutta Suomea, koska Uusi Suomi on JSN:n sitoumuksensa allekirjoittanut, Kukaan eikä mikään Suomessa rajoita sananvapauttasi, paitsi tässä blogissa voi yksi henkilö rajoittaa. Haluatko, että sananvapauteni julma miekka katkaisee tämän ainutlaatuisen mahdollisuutesi kommentoida tätä blogia? Jos haluat, poistan kommentointioikeutesi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #17

En tietenkään sellaista halua ja päätöshän on sinun. Käsittääkseni en ole rikkonut JSN:n sääntöjä. En myöskään Puheenvuoron sääntöjä, joten jäljelle jää vain nuo omat sääntösi. Miekan voit laittaa takaisin tuppeen, ei minua tarvitse uhkailla.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Ja jos tämä käyttämäni huono laite ei päästä linkkiä läpi, mene sivulle www.jsn.fi ja saat lisätietoa asiasta."

takaa: http://...
Siinä on sitova välilyönti kaksoispisteen ja http:n välillä.
Ota piste pois lopusta ja pane URL omalle rivilleen:

http://www.jsn.fi/uutiset/jsn-hakee-yleison-edusta...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kiitos. En tätä iPadia ainakaan JSN:n jäseneksi suosittele.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

JSN on kissakerho, itsesäätelyelin jolla on agenda.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ja se agenda on sananvapauden turvaaminen Suomessa. Olkoon vaikka kissakerho, mutta näin se on.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#25

Ei kait sananvapautta muu uhkaa kuin vapaus itse. On päivä päivältä vaikeampi löytää oleellista tietoa.

Eero Mattila

JSN on tarpeen, mutta pääasiassa se valvoo hyvää journalistista tapaa. Se on journalistien itsesääntelyelin. Eli puuttuu vääriin faktoihin, tekstimainontaan, yms. Tämä on tärkeä tehtävä, koska sitä ei kukaan muu tee. Journalistit tarvitsevat elimen joka valvoo "journalistien" työn laatua. Se on yksi tapa erottaa ammattilaiset wannabejournalisteista. Vain laadulla ja puolueettomuudella voidaan perustella median saamaa julkista tukea. Toisaalta kansalaisella/jutun kohteella on hyvä olla joku väline, millä voidaan puolueettomasti mitata journalistien työn laatua. Toimittajalla täytyy olla suurempi vastuu julkaisemastaan sisällöstä kuin tavallisella kansalaisella - vahingonkorvaus vastuu.

- Sananvapautta valvoo oikeuslaitos.

Näitä asioita ei pitäisi sotkea keskenään. Molempia tarvitaan, mutta eri rooleissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Niklas Herlin kirjoittaa: "Jos sananvapaus Suomessa jotakin tarvitsee, niin se tarvitsee hyvän Julkisen sanan neuvoston."

Se on täsmälleen oikein sanottu. Tuon ymmärtää jokainen, joka on tehnyt vakavissaan journalistista työtä. Ne joilta puuttuu tämän alan kokemus, saattavat ymmärtää asian väärin.

JSN voi toimia kunnollisesti vain maassa, jossa on erilaisia puoluita ja mielipidesuuntauksia. Diktatuurimaissa tällainen elin ei voisi tehdä tehtäväänsä.

JSN ei ole mikään hyvä-veli-klikki, sillä sen jäsenillä on erilaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia näkemyksiä. Yhteisenä on vain pyrkimys totuudelliseen journalismiin.

JSN ei ole mikään juridinen tuomioistuin, koska sen päätöksillä ei ole lain voimaa vaan niitä määrittää journalistinen eetos. Siihen ei ole pakko kuulua, mutta jos jokin tiedotusväline ei halua JSN:ään liittyä, sitä on syytä katsoa hiukan alta kulmien.

Tuossa viereisessä blogissa Markku Huusko on kirjoittanut "vihapuheesta". "Vihapuheen" määrittely ei kuuluisi oikeuslaitokselle vaan juuri JSN:lle. Ongelmana on vain se, että nykyisessä sosiaalisen median tietotulvassa mikään JSN ei ehtisi käsitellä kaikkia "vihapuhe-epäilyjä". Niinpä JSN keskittyy vain niihin varsinaisiin tiedotusvälineisiin, jotka ovat ymmärtäneet JSN:n periaatteet ja haluavat kunnioittaa niitä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

JSN:ään kuulumista pidetään usein perusteena, kun medioita jaotellaan luotettaviin ja ei luotettaviin - ts. valemedioihin. Olenkin samassa yhteydessä miettinyt, miten ulkomaalaisia medioita voisi pitää luotettavana, kun ne eivät kuulu JSN:ään?

PS. Pidän JSN:ää yhtä puolueettomana ja sitoutumattomana kuin Vasemmistoliittoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Se on tietysti oikeutesi ajatella noin. Minä en ottaisi kovin vakavasti jääkiekkojoukkuetta, joka viittaa kintaalla liigansa säännöille. Kukaan ei tietenkään pakota pelaamaan juuri Suomen liigassa, tai missään muussakaan. Järjestäköön vaikka näytösotteluita mielensä mukaan. En kuitenkaan vähättelisi yhtäkään suomalaista liigajoukkuetta siitä, että se sitoutuu liigan sääntöihin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Sekoitat sitoutumisen sääntöihin ja kuulumisen selkääntaputtelukerhoon. Eräät julkaisut noudattavat JSN:n journalistisia sääntöjä kuulumatta siihen. Tämä ei usein toiselle keskusteluosapuolelle käy vaan nimenomaan pitää olla JSN:n jäsen luotettavuuden takaamiseksi.

Edit. Katso myös kommentti #41.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #42

Miten niin sekoitan? Voihan se pipolätkäjengikin halutessaan sitoutua noudattamaan liigan sääntöjä. Saattaa vaan aika nopeasti syntyä nurinaa turhasta monimutkaisuudesta ja jäykkyydestä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#33: "Minä en ottaisi kovin vakavasti jääkiekkojoukkuetta, joka viittaa kintaalla liigansa säännöille. "

-> Tämä analogia ei nyt ihan toimi, koska kyllä ne julkaisu- ja ohjelmatoimintaa koskevat säännöt ovat jo olemassa ja niiden rikkomisesta on seuraamuksia, ihan riippumatta siitä, onko jokin tiedotusväline JSN:n jäsen vai ei. JSN:n jäsenyydestä tuskin enää on minkäänlaista lisäarvoa kenellekään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin, ja liigaan kuulumatonta kiekkojoukkuetta ei kosketa lainsäädäntö. Vai miten tuo argumenttisi on ymmärrettävä? Analogian tarkoitus oli osoittaa, ettei JSN ole suinkaan uniikki, tai edes poikkeuksellinen tapa järjestäytyä toimimaan yhdessä.

Parempi analogia olisi vaikkapa Asianajajaliitto, mutta valitsin tahallani urheilulajin hyvin tietäen että sen relevanssi analogiana saatetaan kyseenalaistaa. Uskoni lukijoiden lukutaitoon saa minut tekemään tuollaista. Monille lienee kuitenkin helpompaa suhteuttaa liigajoukkueet pipolätkäjengeihin, kuin asianajajia muihin juristeihin.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"Niin, ja liigaan kuulumatonta kiekkojoukkuetta ei kosketa lainsäädäntö. Vai miten tuo argumenttisi on ymmärrettävä?"

-> Argumentti on ymmärrettävä niin, että vaikka jokin tiedotusväline ei olisikaan JSN:n jäsen, koskee tällaista tiedotusvälinettä siitä huolimatta velvollisuus esim. julkaista vastine tai oikaisu. Tiedotusvälineellä on myös velvollisuus määrätä vastaava päätoimittaja ja niin edelleen. Tietyt perusvelvollisuudet ovat siis olemassa aivan riippumatta JSN:n jäsenyydestä. On myös hyvä huomata, että Journalistin ohjeita on mahdollista noudattaa olematta JSN:n jäsen.

"Analogian tarkoitus oli osoittaa, ettei JSN ole suinkaan uniikki, tai edes poikkeuksellinen tapa järjestäytyä toimimaan yhdessä."

-> Minä taas pyrin osoittamaan, ettei lukijan kannalta ole juurikaan mitään merkitystä sillä, onko jokin tiedotusväline JSN:n jäsen vai eikö ole. Lisäarvona lukijalle en pidä sitä, että tiedotusvälineen julkaisuista on mahdollisuus tehdä JSN:lle kantelu

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #45

Onko joku väittänyt että JSN:n jäsenyydestä olisi lukijalle itsessään hyötyä? Ei silläkään ole lukijan kannalta eroa käyttääkö jakelija lehteä postiluukkuun kiikuttaessaan autoa vai polkupyörää.

Ei sillä ole myöskään väliä asiakkaalle onko yritys laatu-,ympäristö- tai reilun kaupan sertifioitu. Samoja periaatteita ja tiukempiakin voi aivan mainiosti noudattaa ilmankin. En vain ymmärrä miten tuo mahdollisuus poistaisi niiden validiteetin?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #46

"Onko joku väittänyt että JSN:n jäsenyydestä olisi lukijalle itsessään hyötyä?"

-> No sinä itsehän tuossa edellä kommentissa #33 rinnastit Journalistin ohjeet jääkiekkoliigan sääntöihin: "Minä en ottaisi kovin vakavasti jääkiekkojoukkuetta, joka viittaa kintaalla liigansa säännöille."

"Ei silläkään ole lukijan kannalta eroa käyttääkö jakelija lehteä postiluukkuun kiikuttaessaan autoa vai polkupyörää."

-> Eipä todellakaan ole. Tästä olen kanssasi samaa mieltä.

"Ei sillä ole myöskään väliä asiakkaalle onko yritys laatu-,ympäristö- tai reilun kaupan sertifioitu. Samoja periaatteita ja tiukempiakin voi aivan mainiosti noudattaa ilmankin. En vain ymmärrä miten tuo mahdollisuus poistaisi niiden validiteetin?"

-> Minäkään en edellä sanotun perusteella ymmärrä, että mikä merkitys JSN:llä on sen paremmin omille jäsenilleen kuin yleisöllekään. Journalistin ohjeita voi noudattaa vapaaehtoisesti ja lakia on jo pakko noudattaa, ts. Jos ei noudata niin seuraamuksia voi tulla.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #47

JSN:n sääntöihin ja päätöksiin suhtaudutaan julkilausuman allekirjoittaneissa medioissa hyvin vakavasti. Se on lukijan ja median etu. Ja tätä tahoa tarvitaan entistä enemmän kun mediassa ja varsinkin ns. mediassa on täysi svaboda päällä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #47

Niinpä juuri. En usko sitä pipolätkämatsia seuraavan koirankusettajan välittävän tuon taivaallista siitä miten kyseinen jengi suhtautuu liigan sääntöihin. Jos väittäisivät noudattavansa liigan sääntöjä, vaikka eivät jäseniä olekaan, voisi uskottavuus olla koetuksella. Katselukokemusta en väitteen usko kuitenkaan muuttavan suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #51

Olisi paljon selkeämpää, jos lopettaisit puhumisen pipolätkästä, koirankusettajista sekä tuon taivaista. Voisit ennemmin selkeästi ottaa kantaa JSN:n asemaan ja merkitykseen, joka on tämän postauksen aihe. Pipolätkästä voi keskustella muualla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Jos ymmärrät laatu- ja ympäristöjärjestelmiin sitoutumisen arvon, pitäisi asian olla itsestään selvä myös JSN:n osalta. Jos taas et ymmärrä tuota arvoa noidenkaan osalta, en usko pystyväni asiaa selittämään blogikeskustelussa. Mennään jo aika syvälle organisaationjohtamiseen ja brandinhallintaan.

Pahoittelen, että pitäydyin edelleen analogioissa. Tuon pitäisi kuitenkin selvittää näkemykseni hyvin pitkälle. On aika turha lähteä pohtimaan JSN:n asemaa ja merkitystä sen yksityiskohtaisemmin, jos on selvää että koko ulkoiseen ohjausjärjestelmään sitoutumisen periaate on mielestäsi vailla arvoa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #53

"Jos ymmärrät laatu- ja ympäristöjärjestelmiin sitoutumisen arvon, pitäisi asian olla itsestään selvä myös JSN:n osalta."

-> Tiedän kyllä mikä merkitys toimialan itsesääntelyllä on. JSN:n tosiasiallinen merkitys on kuitenkin tänä päivänä mielestäni vähäinen. En tarkoita, että väheksyisin esim. Journalistin ohjeita, mutta niitä voi aivan hyvin noudattaa myös kuulumatta JSN:ään.

"Jos taas et ymmärrä tuota arvoa noidenkaan osalta, en usko pystyväni asiaa selittämään blogikeskustelussa. Mennään jo aika syvälle organisaationjohtamiseen ja brandinhallintaan."

-> Ymmärrän kyllä, joten ei tarvitse selittää. Itsesääntelyjärjestelmiä on olemassa erilaisia. Tämän vuoksi järjestelmien merkitys ja painoarvo myös ovat keskenään erilaisia.

"Pahoittelen, että pitäydyin edelleen analogioissa. Tuon pitäisi kuitenkin selvittää näkemykseni hyvin pitkälle. On aika turha lähteä pohtimaan JSN:n asemaa ja merkitystä sen yksityiskohtaisemmin, jos on selvää että koko ulkoiseen ohjausjärjestelmään sitoutumisen periaate on mielestäsi vailla arvoa."

-> Pointtini on se, että JSN:n jäsenyys ei itsessään takaa sitä, että JSN:ään sitoutunut media olisi jotenkin parempi tai luotettavampi kuin sellainen media joka taas on JSN:n ulkopuolella. JSN:n jäsenyys voi olla merkittävä juttu toimittajille itselleen, mutta yleisölle asialla tuskin on mitään merkitystä.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #54

Juurikin näin. Parhaimmillaan JSN voisi valvoa ammattijournalistien laatujärjestelmän toteutumista (journalistin ohjeita). JSN on elin, jonka avulla ammattikunta sisäisesti pitää laatua ja luotettavuutta yllä. Jossain viittauksessa mainittiin asianajajaliitto, ja kuten sielläkin sääntöjä noudattamaton jäsen pitää myös erottaa.

JSN tehtäviin ei kuulu kansalaisjournalistien valvominen. Poliisin, opetuksen yms. tehtävät kuuluvat toisaalle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Tuosta on helppoa olla samaa mieltä. Jos muuta koittaisi ehdottaa, olisi varmasti JSN ensimmäinen vastalauseen esittäjä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #54

Pointistasi olemme yksimielisiä. Ei JSN mikään sateentekijä ole, mutta kokemus kertoo, että sisäisistä säännöistä joustetaan paljon herkemmin kuin ulkoisista.

Toki meillä on varmasti eri näkemys luotettavuuden esiintyvyydestä JSN:n jäsenistössä ja sen ulkopuolella, mutta se menee osaltani niin mutuiluksi etten siitä saa edes väittelyä aikaiseksi. Kokemukseni ulkoisten itsesäätelyjärjestelmien vaikutuksesta organisaatioon antaa kuitenkin vahvan odotusarvon jäsenien eduksi.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #51

Max Stenbäeckin kommentointi pipolätkäanalogioineen sopii tähän kommenttikenttään erinomaisesti.

Eero Mattila

JSNn tulisi keskittyä oman jäsenistönsä ja nimenomaan ammattijournalistien ja laatumedian työn laadunvalvontaa. Ihan ammattikunnan oman edun kannalta olisi tärkeää, että ammattijournalismi erottuu laadullisesti mielipidekirjoituksista.

Mielipidekirjoittelu ja sananvapaus perustuvat perustuslailliseen oikeuteen. Ihmisten mielipiteiden, kansalaisjournalismin ja ns. vihakirjoittelun paimentaminen kuuluu poliisille ja oikeuslaitokselle. Media ei ole poliisi. Median itsesääntelyelimen tulisi keskittyä ammattimedian laatuvalvontaan ilman poliittista agendaa...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Juuri noin JSN toimii. Siksi siitä pitääkin pitää huolta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

JSN - niin, ajat kuitenkin muuttuvat.

Olisi kiinnostavaa tietää, miten JSN toimii monikulttuurisessa, joskin kaksikielisessä (vaiko kolmikielisessä, jos saame lasketaan mukaan?) Suomessa, kun tässä maassa kuitenkin hoidellaan tiedonvälitystä jo huomattavasti useammilla kielillä.

Tosiasiallisesti JSN kykenee valvomaan vain suomen- ja ruotsinkielisten medioiden sisältöjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset