Niklas Herlin

Kirottu viestintäjohtaja

Toimittajat ovat jälleen purkaneet harmiaan Fortumin johtajien korkeisiin palkkoihin. Erityisellä innolla toimittajat, varsinkin yksityisissä keskusteluissa, hyökkäävät Fortumin entisen viestintäjohtajan Carola Teir-Lehtisen kimppuun. Hän oli viime vuonna palkka- ja optiotuloilla mitattuna Suomen kymmenenneksi eniten ansainnut henkilö yli kymmenen miljoonan tienesteillä.

Teir-Lehtisen palkat herättävät närää varsinkin miestoimittajissa kahdesta syystä. Hän on tiedotusjohtaja ja hän on nainen.

Miestoimittajien mielestä naiset eivät ylipäätään saisi tienata ainakaan teollisuudessa isoja summia. Lisäksi vanhat toimittajan käävät pitävät edelleen tiedotusjohtajia hovinarreina ja/tai seremoniamestareina. Näin asiat ovat saattaneet 1970-luvulla olla. Lisäksi moni toimittaja on ollut joskus tiedotusjohtajana jossakin mitättömässä firmassa ja siksi luulee tietävänsä jotakin Teir-Lehtisen töistä.

Fortumin tiedotusjohtajalla on valtavan stressaava ja vaikea työ. Osapuilleen kaikki inhoavat Fortumia, koska siihen mielletään kallis sähkö, ympäristön saastuminen, sähkökatkot ja melkein kaikki muukin paha Irakin sodasta päänahan hilseilyyn. Viestintäjohtaja on filtterinä kaikissa näissä ongelmissa, puhumattakaan, että hän on päävastuussa pörssiyhtiön monimutkaisesta tiedottamistyössä, joka on lakeihin säädetty.

Todella huutava vääryys olisi ollut Teir-Lehtisen tulotason laskeminen alhaisemmalle tasolle muihin Fortumin keskeisiin johtajiin verrattuna. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Fortumin palkanmaksu johtajilleen ole suhteettoman korkealla tasolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

helanes (nimimerkki)
Monopoliyhtiön optiot eivät tietenkään ole tästä maailmasta, kukaan johtajista ei ole niitä ansainnut. Toki tämä kuusi kymmenen eniten ansaitsevan joukossa piristää absurdiudellaan kansalaisten synkeää syksyä. http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2007/11/02/halloween-suomalaisittain Mutta jos Teir-Lehtinen tienaisi oleellisesti vähemmän kuin muut johtoportaan jäsenet, johan olisi. Teir-Lehtinen lienee sitä paitsi mies paikallaan (vaikka ei näin muka enää saisi sanoakaan), ajatellaanpa vaikka että hänen paikallaan olisi ollut Lilius, varjelkoon. Tai joku vanha miestoimittajanpieru.
heikkirönkkö (nimimerkki)
Fortumin tiedotusjohtajalla on valtavan stressaava työ? Sehän on siis kuin tehty Maria Romantschukille, joka joutui hikihatussa hätistelemään asioiden ytimiin pureutuvia suomalaisia toimittajia Tarja Halosen ympäriltä.
vartiani (nimimerkki)
...koska toimin tiedottajana blogin mittapuilla mitaten ns. mitättömässä firmassa (eikä tämä ole piikki, vaan fakta), niin voin vain hädin tuskin kuvitella sen painostavuuden, mitä Fortumin kaltaisen yhteisön tiedotusvastuuseen liittyy. Viestintään ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota varsinkaan p&k-sektorilla, tai ehkä kiinnitetään, mutta ei olla valmiita maksamaan siitä tai sen laadusta. Ollaan ällistyttävän sokeita sille, kuinka kauaskantoisia seurauksia ammattitaidottomasti tai peräti ajattelemattomasti hoidetulla tiedottamisella on. Jokainen osaa kenties jotenkin puhua ja kirjoittaa tässä rakkaassa Suomessamme, mutta herkkyys tilanteille ja nyanssit eivät todellakaan ole jokaniilon erityisosaamista... ja jos nyt joku ajattelee, että ihastelen tosiasioiden kaunistelua tai suorastaan valehtelua, niin kas siinäpä villakoiran ydin - miksi negatiivinen lähestymistapa; tässäkö suomalaisten "rehellisyys"? Onkohan senkään mainesanan kaikkia puolia mietitty muista kuin omista näkökulmista... Sama vähättelyn ja mystifioinnin välimaastoon sijoittuva asenne koskee kielenkääntämistä; nimim. Oma Lehmä Ojassa. Suomessa sinne-päin englanti on ollut olevinaan täysin riittävää, vaikka semanttinen melu olisi tukkinut vastaanottajan korvat jo aika päiviä sitten. terv. Anita, Lahti
tapioneva (nimimerkki)
Puhumisesta on ennenkin maksettu. Mieleen tulee lähinnä Rooman paavi ja Pietarin kirkko. Paavo on ehkä yksi maailman tärkeimmistä tiedottajista. Myös muut piispat ovat tiedottajia. Peruste sille, ettei tiedottajasta pitäisi tulla optiomiljonääriä lienee se, että tiedottaja on jotain vähemmän kuin Journalistiliiton taulukkopalkalla tai alle 2000 eurolla juttua vääntävä oikea toimittaja. Kuitenkin toimittaja edustaa neljättä valtiomahtia ja mahtavimmat toimittajat ovat työnantajansa vaikutuksesta usein tärkeämpiä kuin kaikkein korkeimman maallisen vallan haltija, kansanedustaja. Moniko muistaa, millainen Paavo Väyrynen oli televisiotoimittajana ja millainen hän on eurokansanedustajana tai ministerinä? Entä Esko Seppänen radiotoimittajana ja eurokansanedustajana. Vaikuttiko Antero Kekkonen poliitikkoja Leif Salménin ja Pekka Oksasen kanssa hiillostavana toimittajana jotenkin arvovaltaisemmalta kuin tämän jälkeen kansanedustajana. Tuntien suomalaisen mentaliteetin. olisi paras, jos tiedostusjohtaja kuittaisi miljoonansa konsulttipalkkiona paratiisisaarelle eikä julkisesti tili- ja optionauhalleen. Se, että tiedottaja ansaitsee enemmän kuin alipalkattu, vaikkakaan ei-akateeminen Helsingin Sanomien päätoimittaja aiheuttaa suomalaisessa palkkarakenteessa samanlaisen primitiivireaktion kuin ei-akateeminen sairaanhoitaja, joka hivuttaa palkkaansa kolmeen tuhanteen euroon päästäkseen osalliseksi myöhemmin prosenttikorotuksista. Suomi on koulutusäästy ja tehtäväsääty-yhteiskunta, jossa pelkän puhujanaisen tulisi pysyä lestissään, vaikka yhtiöllä on varaa asemansa vuoksi tehdä monesta miljonääri, ainakin markkamiljonääri.
alanmies (nimimerkki)
Ottamatta kantaa sukupuoleen, rotuun, uskontoon tai kansallisuuteen, viestintäjohtajat ovat lällärikamaa - ainakin mitä tuloksentekoon tulee Fortumin kaltaisessa monopoliyhtiössa. Heillä on oma kuukausipalkkainen roolinsa. Normaali viestintäammatilaisen duuni. Ja jos hommat käy stressaaviksi, virkaheittoja lehtimiehiä ja TV-toimittajia sekä muita viestintäalan ammattilaisia on runsaasti saatavilla. Töihin päästessään he tuskin kyselevät edes palkkaa. Ensimmäisen työpäivän ensimmäinen kysymys saattaa kuulua: Missä on lähin ravintola? Muuten olen sitä mieltä että lippalakin noston arvoinen suoritus syntyy, jos viestintäjohtaja on saanut kuralla olevan firman kurssin nousemaan nollasta sataan alta aikayksikön ja pitämään sen siellä edes pari viikkoa. Silloin on palkitsemisen paikka. Rahoitustarkastus http://www.rahoitustarkastus.fi/fin laskekoon virkansa puolesta lopullisen saldon. Oli miten oli, Fortumin tapauksessa osakkeenomistajat maksoivat koko lystin. Tietäen tai tietämättään.
nonna Pirjo (nimimerkki)
Vailla kunniaa On ihan käsittämätöntä, miten monopoliyhtiön johto saa sellaisia palkkioita, ettei edes Nokian Kallasvuo pääse lähellekään Fortumin Liliuksen liksoja. Kallasvuo päihittää kuitenkin Liliuksen arvostuksessa. Monet ihmiset inhoavat Fortumin johtoa, koska rajaton ahneus on saanut Fortumin johdolta kasvot. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka on Fortumin palkitsemisjärjestelmän isä tai äiti. Olisi myös mielenkiintoista tietää, ihan oikeasti, miksei yksikään kauppa-ja teollisuusministeri ole pystynyt korjaamaan epäkohtaa, jonkun rajan luulisi löytyvän Fortumillekin. Mistä kiikastaa? Mediallakin olisi hyvä tilaisuus harrastaa vähän analyyttisempää journalismia ja avata epätietoiselle, tavalliselle kadun tallaajalle Fortumin palkkiojärjestelmän lähihistorian juuret. Moni varmaan kadehtii "Liliuksia", mutta voi olla, että vähän säälittääkin. Elämässä on kuitenkin niin, että vaikka olisi kuinka paljon rahaa ja valtaa ja vaikka mitä, mutta jos maine ja kunnia menee, on kaikki mennyttä. nonna Pirjo
Penttijuhani (nimimerkki)
Käsitettävää se on. Se oli käsitettävää niistä ajoista, kun Neste muovattiin monopoliksi ja Neuvostoliitto öljyn lähes ainoaksi Suomeen tuojaksi. Siihen tuli sitten lisätä ydinvoima, mikä ei aivan onnistunut. Näissä asioissa tarvittiin koko joukko pimittämistä. Vaihtoehto olisi ollut suorasukainen tosiasioiden tiedottaminen, mutta se pelottaa päättäjiä yhä Suomessa. Noihin aikoihin, eli Jom Kippurin sodan alettua, tätä salailua sitten käytettiin karkeasti kansalaisten ostovoimien ohjaamiseen Nesteelle ja valtiolle. Se myös vaati valtion etua ymmärtävän tiedotuspäällikön. Tuo ymmärrys kasvaa jotenkin palkan mukana. Tämä tilanne ei ole muuten muuttunut. Lehdistö on osasyyllinen.
Bonetos (nimimerkki)
Väärin ei ole oikein - vaikka kuinka yrittäisi Tein tässä viime viikolla sopimusta pieneen firmaan tuleville kundeille nykyisen omistajan puolesta. Kävimme omistajan kanssa keskustelun siitä, miten kaverit osaa hommansa ja kuinka omistaja haluaisi sitouttaa heidät myös firman arvon nousulla. - Jees, siis teknisesti: transaktiohinta osuudelle, optioehdot ja osakassopimus. Kävimme kuitenkin keskusteluista suurimman osan tällä tasolla: mikä on oikeudenmukaista ja mikä epäoikeudenmukaista? Jos ehdot ovat huonoja ei synny vastaavuutta tekojen ja saavutusten välille. Ei synny luottamusta silloin, kun ehdot ovat ostajalle liian hyvät, eikä silloin kun ehdot ovat liian hyvät myyjälle. Oikeudenmukaisuus on kapitalismissakin yksi tärkeimmistä arvoista! Muuten ei synny tavallisen ihmisen motivaatiota liittyä, toimia, taistella tai menestyä. Näiden Fortumin johtajien sopimuksentekijät eivät olleet yrittäjiä, kapitalisteja tai omistajia, joiden vuosien tekemisellä ja taistelulla on saavutettu menestystä tai varallisuutta. Puuttui näkemys siitä mikä on oikein ja mikä väärin! Julkinen sana ja tavalliset ihmiset ovat tuominneet tehdyt optiojärjestelyt väärinä ja epäoikeudenmukaisina. Myös minä - vaikka olenkin valmis vaihtamaan kantani, jos joku voi perustella johdon huippusuoritusten ja saadun palkkion oikeudenmukaisuuden. Ainoa tie epäoikeudenmukaisuudesta oikeudenmukaisuuteen on asioiden perusteellinen korjaaminen. Käytännössä Fortumin johto voisi antaa 80 % optiotuloista vaikka hyväntekeväisyyteen järjestämällä esimerkiksi blogi-äänestyksen hyvistä kohteista. Perustelut siitä, että verottaja vie suurimman osan ei riitä kansalle. Kyse on lopulta siitä, millaisen totuuden kanssa kukin Fortumin yksittäinen johtaja haluaa elää loppuikänsä. Suurin ihmetyksen aihe koko sopassa on valtio-omistajan kaiken kattava tyhmyys. Jos meinataan viisastua, pitäisi ottaa opiksi tavallisen kapitalisti-yrittäjän arjesta ja taistelusta. Sieltä löytyy vastaus kysymykseen mikä on oikein ja mikä väärin.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Taas hyvän kirjoitus Herliiniltä! Täysosuma oli viimeinen virke , siitä ilmeni syy asiaan, ja muu osa oli seurausta siitä! Kateus on perisyntimme numero uuno !Sillä asialla, mitä ihmisellä on tietyssä paikassa, ei todellakaan ole mitään tekemistä työssään! Tehtävä on todella vaativa kirjoituksessa mainituista syistä ! Sen osoitti legendaksi muodostunut tiedottaja ALI , joka tehtävänsä viimeiseen asti hoitaneena hirtettiin ! Tässä on sovellutus Suomalaisesta "hirttämisestä"! Lakina kateus, ei Koraani! Vertaus Aliin osoittaa vain sen, kuinka erilaisissa kulttureissa elämme , mutta aina Tiedottaja näyttelee tärkeätä osaa yhteisössä!Seuraukset vain ovat erilaiset,ONNEKSI !
Bonetos (nimimerkki)
Simo Perttulalle: Tämä kateus on vanha teema ja sen kanssa me elämme vielä pitkään. En jaksaisi katueutta siksi pidemmälle ammentaa, kun se kuullosta niin ontolta. Mutta ottaisin esimerkin eräästä julkisuudessa hyvin rypeneestä persoonasta nimeltä "JS", jonka "Kouluttajien Talo" niminen yritys menestyi erinomaisesti JS:n höyryämistä intomielisistä valmennusteemoista lopulta hyvin menenstyväksi yritykseksi. "JS" on kaikkien tuntema mielipiteitä hyvin jakava persoona, ja summatkin joista "JS":n kohdalla puhutaan ovat melko lähellä näitä Fortumin lukuja. - Huomaa veli hyvä! Kas kateudesta ei ole tietoakaan hänen miljoonissaan, kun kadun mieheiltä kysytään mielipidettä. Miljoonat on ansaittu - ja hyvä niin. Suomalainen lienee kade. Mutta vahvin Suomea koossa kantava voima niin hyvinä kuin huonoina aikoina itsenäisyytemme ajalla on ollut vankka oikeudentunto. Oikeutta on oltu valmiit puolustamaan väärää vastaan niin lehdistön kuin syvien kansanrivien toimesta. Niin Uusi Suomikin historiansa tuotteena itsenäisyytemme eri vaiheissa.
Lintumies (nimimerkki)
Ensinnäkin, jos Fortumin ylimmän johdon ansiot jakaa vaikkapa kahdellakymmenellä (!), saadaan toimitusjohtajan ansioiksi vajaat 600 000 euroa ja viestintäjohtajan ansioksi 150 000 euroa. Ansioiden keskinäinen suhde vastannee hyvinkin suomalaisten keskikokoisten ja suurempien yritysten tilannetta toimitusjohtajan ja viestintäjohtajan osalta. Oma lukunsa on sitten sen pohtiminen, kenen tai keiden virheiden ansiosta Fortumin ylimmän johdon optiot ovat päätyneet sellaiseen muotoon, jotka sallivat tällaisen, suomalaisittain infernaalisen, tuoton. Optioiden piiriin kuuluvia johtajia ei tästä pidä syyttää. Sen sijaan Fortumin hallituksen jäsenten ja heidän konsulttiensa harkintakyky voidaan kyllä asettaa kyseenalaiseksi. Sanotaan, että osakkeenomistajathan optiot maksavat. On kuitenkin muistettava, että kun optiot ovat osoittautuneet näin tuottoisiksi, kehityksen taustalla on osakkeen arvon poikkeuksellisen hyvä kehitys. Marraskun alussa 2001 se oli noin 4 euroa, tasan kaksi vuotta myöhemmin 6,30 euroa, marraskuussa 2005 osakkeen arvo oli 14,30 euroa, vuosi sitten 21 euroa ja tänään noin 30 euroa. Osakkeen hinta on siis kuudessa vuodessa yli 7-kertaiseksi. Osinkoa Suomen valtiokin sai vuonna 2006 pitkälti yli puoli miljardia euroa ja omistajat yhteensä runsaat yhden miljardin euron. Etsi siinä sitten syyllisiä ja "rankaise syyttömiä" hyvän projektin tunnusmerkkien tavoin. Puhumattakaan siitä, että ansiottomat palkitaan...
Maurits (nimimerkki)
Niklas Herlin ei ole nyt vaivautunut ajattelemaan asiaa. Mitä Fortumin tiedotusjohtajan olisi pitänyt saada aikaan ansaitakseen miljoonansa? Eikö nimenomaan tiedotusjohtajan olisi pitänyt osata neuvoa yrityksen johtoa kansan mielipiteestä etukäteen optiomiljoonien suhteen? Nyt kävi niin, että Fortumin imago on pilattu seuraavaksi 20 vuodeksi. Johto olisi voinut saada sankarin sädekehän sekä itselleen että yritykselle 20 vuodeksi, jos se olisi esim. karsinut optioitansa puoleen tai vaikka kolmanneksen. Toinenkin pätemätön johtaja Fortumissa on. Nimittäin ns. kehitysjohtaja Karttinen, joka julkisti tuotekehitysperiaatteen yrityksessä nykyisin olevan, että muut tekevät sen heidän puolestaan. Ei taida kaverin korvien välissä kovin teräviä ajatuksia liikkua, mutta optioita näytti liikkuvan.
tapioneva (nimimerkki)
Ei tiedottamiseen liity eettisiä arvoja toimeenpanijansa osalta, koska toimeenpanijaa mitataan vain hänen ammatillisen kykynsä vuoksi. Ei maineeltaan kyseenlaiseksi koetun yrityksen tiedottamisessa voida julkisuuskuvaa puhtaaksi pesevään tai ainakin pahimpia salaliittoteorioita tai väärinkäsityksiä oikovaan tiedotusjohtajaan liittää mitään henkilökohtaisia vaatimuksia, koska hänhän on vain yrityksessä töissä, vaikka onkin titteliltään johtaja, siis monen mielestä päättäjä. Kaikkein vaikeinta on olla tiedottajana yrityksessä, joka on syyllistynyt rikoksiin, joita ei ole vielä päätetty tunnustaa, koska sillä uskotaan saavutettavan etua itse prosessissa. Syylliseksi epäillyn ei tarvitse todistaa itseään vastaan. Oma suosikkini tiedottamisesta on Puolimatkan mainos, jossa television mainosajalla joku Puolimatkan rakennusmieheksi mainittu sanoi:Puolimatkan mies minä olen aina ollut. Toisin sanoen vaikka pientä ja rakennusalaan usein liittyvää korruptioita oli saatettu Tillanderin timanteilla tehdä, silti rakennettiin Suomea Ison Armaan johdolla. Esimerkkinä vapaaehtoiseen maanpakoon lähteneistä tiedottajista on melko sympaattisen julkisuuskuvan antannut Thomas Zilliacus, jonka tiedottaminen Nokian kondensaattoritehtaan PCB-päästöistä johti Aasiaan muuttamiseen - suomalaisen vientiteollisuuden onneksi. Tiedottaminen ei ole riskitöntä puuhaa, varsinkaan jos joutuu kertomaan melko nopeassa tahdissa epämiellyttäviksi osoittautuvia asioita. Tiedottaja on informaatiosodan esikuntapäällikkö ja hänen esihenkilönsä on toimitusjohtaja. Fortumissa noudatetaan asianomaisten kesken tasa-arvoa, minkä vuoksi muista suomalaisista yhtiöistä poiketen tiedottajakin saa osansa. Se osoittaa, mikä arvo tiedottamisella on Fortumin johtajille ja toisaalta mikä arvo tiedottamisella on Fortumin omistaja-arvolle. Fortumin omistaja-arvon takana on valtiovarainministeriö. Mitä arvokkaampia valtionomistukset ovat pörssissä, sitä enemmän niistä saa valtiolle rahaa, kun myy siivun. Näin ollen Liliuksen linja nauttii valtiovallan jakamatonta luottamusta, koska monellakaan valtionyhtiöllä ei ole enää merkittävää kansallista kehitys- tai lähetystehtävää. Lypsävinä lehminä niitä voi ruokkia vaikka doping-ruoholla. Kun kerran ahneus ei sovi demokratiaan, on tietenkin toisaalta kyseenalaistettava gallup-kannatuksen vuoksi niitä Fortumin toimia, jotka on ollut virkakoneiston kautta hyväksymässä. Omistaja-arvo kelpaa valtiovarainministeriölle, koska myynneillä voidaan lohkaista valtiolle tuloja. Julkisuudessa puolestaan hurskastellaan valtioyhtiöiden johdon hurjaa meininkiä, joka ajoittain hakkaa palkitsevuudessaan amerikkalaisetkin johtajat. Yhdeksi Suomen parhaista tiedottajista on valittu Asko-Upoa johtaneen Asko Palomäen poika, Atte Palomäki, joka on toiminut toimittajanakin. Hän tiedottaa Nordeassa yleensä epäkiitollisissa asioissa koskien lähinnä maksujärjestelmien häiriöitä. Sympaattinen kaveri, jonka arvo olisi varmaan rahassa mitattuna suurempi Fortumissa kuin Nordean suomalaisessa haarassa.
pleppanen (nimimerkki)
Minkä takia kukaan toimittaja ei tee juttua siitä, miten ennen täysin valtion omistamasta yrityksestä on kehittynyt johtajilleen tällaisia palkkioita maksava taho? Olisiko siitä koituvat henkilökohtaiset vaikeudet toimittajalle niin suuret, että kukaan itsesuojeluvaistolla varustettu ihminen ei moiseen rupea?
rkansanen (nimimerkki)
Kansalliset kateusviikot ovat taas hyvässä vauhdissa. On tietenkin selvää, että Fortumista on tullut kansan silmissä ahneuden perikuva suomalaisessa yrityselämässä. Ei ole varmaan helppoa Fortumin avainhenkilöillä selitellä ihmisille tähtitieteellisiä ansioitaan. Kuulin, että Fortumissa liikkuu sisäinen sähköposti, jossa oikein ohjeistetaan henkilökuntaa siitä, miten vastata ulkopuolisille kun tuloista kysytään. Mutta on kolikolla toinenkin puoli. Ei kait ole Fortumin henkilökunnan vika, että näitä optiosopimuksia on aikanaan tarjottu. Ei kukaan kieltäydy tälläisesta kannustimesta millään työpaikalla. Mielenkiintoista sensijaan on kauppa-ja teollisuusministeriön toiminta kun se aikanaan nämä järjestelyt hyväksyi. Fortumin hallituksen päätoimisena puheenjohtajana oli aikanaan entinen kauppa-ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö, joka kyllä tasan tarkkaan osasi junailla nämä jutut. Ministereitä ja muita "politrukkeja" on melko helppo saada vakuuttuneiksi kun on oikein taitava ja tuntee kuviot sekä yrityksessä että ministeriössä. Mutta kuten sanottu, Fortumin avainhenkilöitä, jotka ovat optiotuloja saaneet, on turha ruveta syyllistämään. Asiat nyt vain ovat kehittyneet niin Fortumin tuloksen ja kurssin kohdalla, että rahaa on tullut kuin kuokalla kaivaen. Olisiko näiden ihmisten nyt tultava julkisuuteen ja ilmoitettava, että voi voi nyt tuli tienattua vähän liikaa, en minä näin paljon tarvitse ja olen päättänyt antaa kaikki hyväntekeväisyyteen. Ei kapitalistinen systeemi näin toimi. Suomen kuviot ovat lisäksi ihan "peanuts" verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin tai muihin länsimaihin. Muualla tälläiset kannustinjärjestelmät ovat olleet arkipäivää jo ties kuinka kauan. Sekin pitää muistaa, että veronmaksajat eivät näitä optiotuloja maksa vaan osakkeenomistajat ja optiotulot ovat ansiotuloja, joista suuri osa palautuu verotuloina yhteiskuntaan. Romantschukia ei kyllä käy kateeksi uudessa työssään, presidentin kuvioista tiedottaminen on ihan lastenleikkiä verrattuna Fortumin asioista tiedottamiseen.
jyrkikettunen (nimimerkki)
fortum on monopoli joillakin harvoilla alueilla, muualla se on oligopoli tai ja jopa avoimessa kilpailussa. se että suomi höynähti tekemään fortumista pörssiyhtiön on poliitikkojen asioita, ja tiedotustilanne, jossa pitää näyttää tavanomaiselta pörssiyhtiöltä fortumissa on todella haastava, jopa niin, että tiedottajaa kannattaa suhteellisen säännöllisesti kierrättää. tehtävänä on myös saada ulkoisen maailman ääni kuuluviin firman sisällä, tämä on ainakin toinen puoli asiasta, ja itse asiassa vaikeampaa, koska vetäjä ennen pitkää samaistuu liikkeenjohtoon. juuri tämä puoli asiassa tekee hyvän tiedotusvastaavan, suuri osa tapaamistani, ovat sitten mefdian tai firman sisällä ovat aika pian valmiita nuolemaan johdon saappaat. fortumin tiedottaja ei voi vastata poliitikkojen hölmöilyistä. sukupuolikysymys on epäolennainen, mutta kateuteen löytyy aina jokin muu syy kuin ammattitaito.
Gaia (nimimerkki)
Muutaman vuosikymmenen saamme odottaa ennenkuin naisille ovat samat asemat ja palkkiot -ja myös samat virheet sallittuja. Taannoin Arja Alho sai ministerinä niskaansa pankkitukiaissyytteet kun "poikien poppoo" päätti ja ohjaili ja jäsjesteli itselleen pakopaikkoja -kuten Liikanen Brysseliin. Kannustinjärjestelmä tai "hymypoikapatsaat" taas tekevät sen, että jotkut ylipäätään ottavat vastaan tälläisia 24 h työtehtäviä. Joskus on kyse siitä, että saa olla päättäjä ja vaikuttaja (politiikka) -joskus rahasta tahi molemmista. Vähemmän kunnon johtajilla asiaan vaikuttaa narsismi. Mikäs siinä jos kyvyt ja stressinsietokyky riittää ja kestää suuren yleisön ja humalaisten virnuilut kadunkulmissa... Gaia
LassiHippeläinen (nimimerkki)
Tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Kuka on ollut hyväksymässä Fortumin optio-ohjelman valtion puolesta? Eikö käynyt mielessä, ettei Fortumin johdolla ole vaikutusvaltaa sellaisiin energian hintaa nostaviin seikkoihin kuin Irakin sota tai hurrikaani Meksikonlahdella?
tapioneva (nimimerkki)
rkansanen: Kansalliset kateusviikot ovat taas hyvässä vauhdissa. On tietenkin selvää, että Fortumista on tullut kansan silmissä ahneuden perikuva suomalaisessa yrityselämässä. Ei ole varmaan helppoa Fortumin avainhenkilöillä selitellä ihmisille tähtitieteellisiä ansioitaan. Kuulin, että Fortumissa liikkuu sisäinen sähköposti, jossa oikein ohjeistetaan henkilökuntaa siitä, miten vastata ulkopuolisille kun tuloista kysytään. Juuri tuo ohjeistaminen osoittaa, että ei luoteta omaan henkilökuntaan, vaan tieto- ja arvovuotoja pyritään tukkimaan. Fortum on edelleen Uolevi Raaden aikainen vertilaali, jonka imago on nuorekkaan suomenruotsalainen. rkansanen: Ei kait ole Fortumin henkilökunnan vika, että näitä optiosopimuksia on aikanaan tarjottu. Ei kukaan kieltäydy tälläisesta kannustimesta millään työpaikalla. Mielenkiintoista sensijaan on kauppa-ja teollisuusministeriön toiminta kun se aikanaan nämä järjestelyt hyväksyi. Kun katsoo, millaisia puolueita lähellä olevia perheitä on edunsaajina, herää kysymys, että sosialidemokraattiset kauppa- ja teollisuusministerit maksoivat myös omilleen Fortumin johdon esittämin suunnitelmin. Näin ollen herää kysymys, miten plutokraattista pakkotasajakoon perustuva hyvinvointisosialidemokratia on. rkansanen: Mutta kuten sanottu, Fortumin avainhenkilöitä, jotka ovat optiotuloja saaneet, on turha ruveta syyllistämään. Kyse ei ole syyllistämisestä, vaan epäilystä, että Fortum ja Neste Oil käyttävät väärin määräävää markkina-asemaansa ja aiheuttavat kalliin energianhinnan kylmässä sekä harvaanasutussa maassa. Fortumin omistaja-arvon kasvattaminen on tietenkin valtiovarainministeriön tavoite, koska valtiovarainministeriön tavoite ei ole tehdä elinkeino-, teollisuus-, työllisyys- tai kauppapolitiikkaa kansallisilla konglomeraateilla, vaan myydä lihavia siivuja valtionomistuksesta. Tässä mielessä valtiosihteeri Raimo Sailas,valtiovarainministerit Iiro Viinanen, Sauli Niinistö, Antti Kalliomäki, Eero Heinäluoma ja Jyrki Katainen ovat samalla asialla kuin Martin Lilius, joka on hyvänä esimiehenä lohjaissut potista melko siivun myös alaisilleen. Jos ajatellaan, mistä tuo Fortumin ja Neste Oilin menestys johtuu niin se johtuu määräävästä asemasta energiamarkkinoilla. Sähkön osalta lähinnä kartellista Pohjolan voiman kanssa, mihin hankkeeseen kuuluu energiapolitiikan rohmuaminen ydinvoimalla ja Olkiluoto-3:n viivyttäminen sekä ulkopuolisen energiantuonnin Venäjältä rajoittaminen Fingridin kautta. Neste Oilin eli bensiinin osalta tilanne on samankaltainen, tosin sillä poikkeuksella, että LUKoiliin kuuluvalla Teboililla on liikennepolttoaineissa dieselin osalta vahva asema. Neste Oiliin poikkeuksena vielä sekin että 1st Station ja SOK:n ABC-ketju käyttävät myös norjalaista Statoilin bensiiniä. Mitä tulee markkinatalouteen niin Fortumin yritys ottaa Leningradin alueen sähkönjakeluverkon enemmistö haltuunsa torjuttiin ja suuri vähemmistöosakkuus päästiin myymään voitolla. Mitään mullistavaa muuta kuin biopolttoaineet ei ole Neste Oilista kuulunut aikoihin. Tosin palmuöljy on tuomittu Ruotsissa epäilmastolliseksi, joten tästäkään ei ole paljoa tehty Suomessa tutkivaa journalismia. Sen sijaan ruokohelvestä on riittänyt juttua.
mallipoisto (nimimerkki)
Sinikka Mönkäre oli aikaansa edellä edistäessään optioleikkejä. Eläkeikäisenäkään hän ei suostu poistumaan kuvioista ja irrottamaan otettaan rahapelien kahvoista. Olisipa hän saanut pelata silloin lapsena pajatsoa Esson baarissa edes kerran viikossa, niin ei tätäkään keskustelunaihetta olisi tarvittu.
Portia (nimimerkki)
No totta hitossa ihmisiä ärsyttää Fortumin ökyoptiot, eihän porukka ole tyhmää! Puoliksi monopoliasemassa tomiva ja puoliksi valtion omistama firma jakaa valtion täydellä suostumuksella järjettömiä palkkioita keskinkertaisesta johtamisesta. Eikä vaan ylimmälle johdolle vaan myös keskijohdolle. En arvosta Fortumin viestintäjohtajaa pätkääkään eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, että hän on nainen. Jo nimitys aikanaan herätti ihmetystä - ilman viestintäkokemusta ja valitaan noinkin haastavaan hommaan. Ja tulokset näkyvät: optiokässäkkä ja sähökönkorotusshow rähmittiin oikein kunnolla. Maine on mennyttä mutta who cares, tynötekijöillä pyyhkii hyvin!
primecap (nimimerkki)
Onko Liliuksen melkein miljoonan euron kuukausi palkka oikean suuruinen hänen työ panokseensa verattuna? Senkö panoksen avulla saamme nauttia halvasta bensiinistä ja sähköstä. Se on pieni hinta kun tietää kuinka Lilius taistelee hinnan korotuksia vastaan.Aina kun ajaa Nesteen tornin ohi voi nähdä johtokunnan keroksessa valot ,voi olla varma kuka siellä valvoo,raataa ja työskentelee meidän puolesta .Toisaalta voisi kyllä ajatella niin,että ne poliitikkojen saamat johtokunnan muutaman tonnin kokouspalkkiot maksavat meille miljoonia euroja.Elikkä joka tonni minkä poliittisesti valitut hallituksen jäsenet saavat.Maksaa meille vähintään muutaman miljoonan extraa.Ensimmäisenä tekonaan,heti sen juhlan jälkeen minkä Lilius ja kumppanit pitivät kun olivat saaneet optio sopimukseen ministerin nimen,(ei varmasti juotu kuohuviiniä vaan oikeaa originaalia tavaraa)tarttui Lilius härkää sarvista ja myi öljy ja kaasu oikeudet pohjanmereltä,sillä täytyihän kassaan saada rahaa,että optiot lähtevät pyörimään.Voi vain kuvitella mikä niiden arvo on tällä hetkellä.Kai poliitikot uskovat,että raha tulee taivaasta eikä meidän taskusta.
jaakkonikkanen (nimimerkki)
Vihdoinkin nimiä!Olen kahlannut läpi nämä kommentit, jotka laidasta laitaan ovat hyviä ja valaisevat asiaa monelta kantilta. Havaitsin, että tässähän oppii! Minua on aina ärsyttänyt, että kaikissa mielipidekirjoituksissa puhutaan "eräistä tahoista", "jotkut ministeritason päättäjät", "tietty puolue" ajaa maallemme vahingollista asiaa jne. Kun sanotaan, että kauppa-ja teollisuusministerin olisi pitänyt olla valveilla Fortumin optioasiassa, olisi siihen pitänyt liittää Sinikka Mönkäreen nimi ja puoluekanta. Kirjoittaja mallipoisto sen teki tuolla aikaisemmin, joten hänelle ruusu. Tällainen menettely selventäisi lukijalle itse asiaa paremmin ja säästäisi turhalta pähkäilyltä,että kukahan ministeri se....? Samalla kertyisi lisää eväitä seuraavien vaalien kysymyksiin päättäjille
heikkirönkkö (nimimerkki)
Liliusta oli v. 2000 Fortumin johtajaksi palkkaamassa ensisijaisena toimijana yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka-Christian Björklund, silloinen ktm:n neuvotteleva virkamies, jottei syytettäisi pelkästään ministereitä.
olliikaheimo (nimimerkki)
Carola Teir-Lehtinen on nykyisin Fortumin kestävän kehityksen johtaja. 1) Olisikohan lähinnä huonolta vitsiltä kuullostavan nykyisen tittelin ja kestävän kehityksen taloudellisen ulottuvuuden välillä joninmoinen ristiriita? Opetushallituksen aineistoa kestävän kehityksen taloudellisesta tunnistettavuudesta: (http://www.edu.fi/TEEMAT/KEKE/tervetuloa.html) • On päästävä eroon sellaisista rahatalouden käytännöistä, jotka mahdollistavat keinottelun kokonaisilla kansantalouksilla. • On pidettävä huolta työllisyydestä ja tulonjaon kohtuullisuudesta rikkaassa lännessä ja tuettava kehitysmaiden kansantalouksien tervehtymistä. • On päästävä uuteen tasapainoon paikallisten, alueellisten, kansallisten, kansainvälisten ja maailmanlaajuisten taloudellisten toimijoiden kesken. 2) Kokonaan toinen asia onkin kuinka… - Ilman omaa bisnesideaa - omaa yrittämisriskiä - omaa pääomariskiä - valtionyhtiössä - pienillä markkinoilla kotimaassa toimivassa alan monopolifirmassa - jota valtion jatkuvin energiapoliittisin keinoin tuetaan … voi olla niin kova viestijä, että on miljoonansa ansainnut?
raimohyttinen (nimimerkki)
Ammattitaito - hinta/laatu kirjoitit: "Osapuilleen kaikki inhoavat Fortumia, koska siihen mielletään kallis sähkö, ympäristön saastuminen, sähkökatkot ja melkein kaikki muukin paha Irakin sodasta päänahan hilseilyyn" Olisikohan vielä paremmin palkattu viestintäjohtaja osannut vaikuttaa yrityskuvaan vähän positiivisemmin?
heikkirönkkö (nimimerkki)
Fortumin uuden viestintäjohtaja Maria Romantschukin voisi lähettää konsultoimaan Botnian Uruguay-hankkeen tiedotusta. Kohta kaikki hyrisisivät tyytyväisinä, journalistit pokkuroisivat: kyllä "herra presidentti".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset