Niklas Herlin

Mistä niitä Busheja sikiää?

Kysymys, jonka Suomessa aika ajoin kuulee on, mistä niitä konservatiiveja, uskovaisia amerikkalaisia sotahulluja jne. tulee? Mistä niitä Busheja sikiää? No ainakin täältä, Texasista.

Jätin taakseni San Antonion kaupungin ja sen keskustassa sijaitsevan Alamon, texasilaisille pyhistä pyhimmän paikan ja siirryin osavaltion pääkaupunkiin Austiniin. En käy läpi tässä koko osavaltion historiaa Meksikon vastaisine kapinoineen tai itsenäisine Texaseineen. Mutta Alamosta ( www.thealamo.org) pari sanaa.

Helmikuussa vuonna 1836 200 urhoollista piti pintojaan 13 päivää monituhantista meksikolaista armeijaa vastaan.

Kun yksi amerikkalainen legenda, varsinkin veitsenkäyttäjänä historiaan jäänyt James (Jim) Bowie kuoli Alamossa keuhkokuumeeseen, joukon johtoon ryhtyi William Harris. Harris lähetti Alamosta avunpyyntöjä, mutta ei saanut paljoakaan apuja. Mutta avunpyyntökirjeen lopusta löytyy teksasilainen lause, se josta niitä Busheja sikiää: ”voitto tai kuolema.”

Alamon puolustajiin kuului englanninkielisiä paikallisia (Texians) ja espanjakielisiä paikallisia (Tejanos). Ja muualta saapuneita, kuten entinen kongressin jäsen Davy Crockett, tennesseeläinen tarinaniskijä ja amerikkalainen legenda. Itse John Wayne näytteli Crockettin roolin ohjaamassaan elokuvassa The Alamo (1960).

Tässä aika hyvä kohtaus elokuvasta, kertoo jotakin sekä Waynestä, elokuvasta että Texasista. http://youtube.com/watch?v=0PtB-Y8-nsM.

Alamossa kuoli myös Euroopassa syntyneitä, englantilaisia, irlantilaisia, saksalaisia, jopa yksi tanskalainen.

Alamo symboloi teksasilaista vapautta, joka on äärimmäinen esimerkki amerikkalaisesta vapaudenkaipuusta. Se kertoo myös voimakkaasta uskosta itseen ja jumalaan. Alamo kertoo monikulttuurisuudesta; toisin kuin tv-sarjojen ja uutisoinnin perusteella luulisi, kaikki espanjaa puhuvat amerikkalaiset eivät ole säälittäviä laittomia maahanmuuttajia tai pilveä polttavia puertoricolaisia rikollisia. Yhdysvaltojen latinot ovat paljon muutakin, vaikka esimerkiksi Iowan lähestyvässä presidentin esivaalissa laiton maahanmuutto on paljon esillä. Iowa on muuten USA:n pahin junttila.

Suomessa Pohjanmaalta on noussut monta kansanliikettä: Nuijasodalla, jääkäriliikkeellä ja Lapuan liikkeellä oli oma, vahva pohjalainen kannatuksensa. Jokainen valitkoon omat rakkaansa ja inhokkinsa.

Eräässä runossaan edesmennyt lappajärveläissyntyinen Arto Melleri rinnastaa onnistuneesti Yhdysvaltojen etelän ja Pohjanmaan. En nyt millään muista runon nimeä, mutta muistaakseni se on avaus kokoelmassa ”Nuoruus, siivekästä ja veristä”, johon on koottu lähes koko Mellerin runotuotanto.

Eli siinä oli vastaus. Jos Suomessa valittaisiin presidentiksi pateettisisänmaallinen uskovainen, hän tulisi kaksikieliseltä, ylpeältä Pohjanmaalta. George W. Bush tulee Texasista. Mutta jokainen teksasilainen ei ole George W. Bush, eikä jokainen pohjalainen ole Vihtori Kosola.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

tapioneva (nimimerkki)
Suomessa eivät eteläpohjalaiset selviä politiikassa suorapuheisuuttaan. Toinen joustamattomuustekijä on uskosta lähtevä oikeudentunto - maallisuusasteesta riippumatta. Mieleen tulee lähinnä nyt viimeksi Anneli Jäätteenmäki. Keskipohjalaiset ovat toista rotua. Heissä on pohjoispohjalaista, ehkä jopa promille lappilaista, mutta sitäkin enemmän suomenruotsalaista varovaisuutta ja 1500-luvulta järviseutujen savolaista. Hajanaisuuden vuoksi he ovat järjestelmämiehiä ja keskittäjiä. kuten Raimo Sailas, Kalevi Sorsa, Jere Lahti jne. Myös Esko Aho on keskipohjalainen. Eteläpohjalaiset eivät tunnusta keskipohjalaisia oikeiksi pohjalaisiksi. Suomalaisen politiikan kuningasrotua ovat karjalaiset ja savolaiset joustavuutensa vuoksi: pettu ja Venäjä ovat opettaneet joustaviksi ja iloisiksi, ehkä jopa kavaliksi, vaikka sydän märkänisi. Savolaiset, kuten Olli Rehn, Erkki Liikanen, pärjäävät myös euro-olosuhteissa. Joitain kiintiövarsinaissuomalaisia, kuten Koivisto ja Paasiot, on myös päättäjien joukossa. Eteläpohjalaiset kantaa ottavina toimeenpanijoina sopivat raivaajiksi, yrittäjiksi. projektitehtäviin maassa maan tavalla ulkomaille, mutta eivät oikein hienosäätöiseen mielikuvamaailmaan. Monikaan ei muista, että entinen Vaasan lääni on Suomen rattein maakunta-alue ja että kieltolain esitteli laihialaisen nuorisoseuraliikkeen kantava voima Santeri Alkio allekirjoitettavaksi K J Ståhlbergille Vennolan hallituksen sosiaaliministerinä. Eteläpohjalaisuuden hardcore on Nurmossa, Seinäjoella, Ilmajoella, Lapualla, Jalasjärvellä ja Härmässä. Ruotsinkielinen rannikkoseutu on jo pehmeämpää. Suomen tasavallan asevelvollisuusarmeija perustuu seinäjokelaiseen Suomen Tasavallan Vartiostoon, jonka alun muodosti pääasiassa Jalasjärven suojeluskunta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Jalasj%C3%A4rven_suojeluskunta http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Tasavallan_Vartiosto
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
USA on mahtivaltio, vapaan maailman ainoa varma puolustaja. Jääkärit tulivat pohjanmaan kautta, ja vaikuttivat osaltaan Suomen itsenäiseksi tulemiseen! Koko muu maailma, vapaa sellainen, on asettanut kovat paineet USA:n kulloisellekin presidentille, kyllä siinä paineessa uskoakin tarvitaan. Lapuan Liikkeen tunnus, oli alkujaan Koti, uskonto, Isänmaa.Voi sanoa, että nuo sanat kelpaavat tänä päivänä, paremmin USA:ssa kuin Suomessa! Täällä ne sanat merkitsevät patavanhoillisuutta! Valitettavasti! Kerro lisää matkastasi Niklas. Hyvää lomaa T. Simo.
7hib6h (nimimerkki)
"USA on mahtivaltio, vapaan maailman ainoa varma puolustaja." Jotenkin kuvittelisi, että elettäisiin jo 2000-lukua. Järjettömän uskonnollista julistusta: "Koti, uskonto, Isänmaa" oikein isolla iillä. Kannattaisi harkita kirjojen lukemista ja asioiden kiihkotonta tarkkailua. Amerikasta tulee paljon hyviä asioita, mutta en ihan heti priorisoisi patriotismia ja kiihkouskonnollisuutta. T Pekka Autio
pakista (nimimerkki)
Väistämttä tulee mieleen pilapiirtäjä Karin pullea pappi saksalaismallinen kypärä päässä.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Kannatan viimeistä "teesiäsi", joka alkaa sanoin Kannattaisi harkita! Se luku oli varmaankin tarkoitettu itsellesi! Toinen luku alkaa sanoilla: Jotenkin kuvittelisi! Älä kuvittele, vaan usko oikeasti, nyt tosiaan on 2000-luku! Ensimmäinen lukusi, on täysin oikein! Hyvä!
SuomiMamma (nimimerkki)
...lukea kotosuomalaisten kommentteja. By the way - Bush perhe ei ole Texasilaisia. Nykyinen W syntyi Conneticutissa ja isansa syntyi Massachusetissa elikka ovat koillis Amerikkalaisia. Perhe muutti Texasiin oljy bisneksen takia. Oljy onkin sitten ollut vetava voima perheen toiminnoissa Irakin sota mukaan lukien. Uskonto ja isanmaallisuus ovat vain means to an end.
pakista (nimimerkki)
Todennäköisesti alkuperäiset Bushit ovat muuttaneet Amerikkaan Skandinaviasta - joko ruotsalaisina tai Ruotsin suomalaisina 1600 luvulla. Arvellaan, että Delawaren siirtolaiset olivat 80 %:sti suomalaisperäisiä.
niklasherlin (nimimerkki)
Kiitos tarkennuksesta. Tiedän toki, että Bushit ovat itärannikolta. Etsin kuitenkin pätkässäni nykyisen Texasissa varttuneen presidentin taustoja. Mielestäni juuri hän edustaa hyvin Texas Spiritiä. Hyvässä ja/tai pahassa, tai jommassa kummassa. Kukin päättäköön kohdaltaan. Niko H.
Erikoistutkija (nimimerkki)
Eurooppalaisen vasemmistovihreän intelligentsijan (yliedustettu populaatio muun muassa journalismissa) mielestä tosiaan Bush on "sotahullu". Olisi kiva kuulla älykköjen viiltävä analyysi mitä 9-11 jälkeen olisi pitänyt tehdä? Olen käynyt aika monta kertaa Texasissa ja minulla on mökki Lapissa. Minusta Texas ja Lappi (ennemminkin kuin Pohjanmaa) vastaavat toisiaan. Tosin Texasissa kaikki on isompaa. Texasissa ja Lapissa polttomoottori ja ruutiase ovat kesyttäneet villin luonnon. Texasissa ja Lapissa miehet tykkäävät kaikista pärisevistä laitteista (autot, kelkat, mönkijät) ja aseista. Joka miehellä on monta pyssyä. Texasissa ja Lapissa on oikeat lakeudet ja jänkä, ja villi luonto, Pohjanmaalla mittakaava on aivan liian vaatimaton ja kesy. Texasin mies ajaa avolavapakulla, truckilla, niin myös Lapin mies Toyota Hiluxilla. Molemmilla on autossa aina aseet mukana. Ero on että Texasin miehellä on päässä aina Stetson mutta useimmilla Lapin miehillä lippalakki, monilla kuitenkin lierihattu. Texasissa ja Lapissa perinteiset macho-arvot ovat kunniassa, kuten karhun, hirven ja naisen kaato ja niillä kerskailu. Texasissa ja Lapissa miehet kulkevat omia teitään muita kuuntelematta.
pakista (nimimerkki)
Älä unohda torakan kokoisia hyttysiä ja kauheita moskiittohyökkäyksiä - jopa meitä eteläpohjalaasia vastaan, mikä tietysti on ainakin hyttysille kunniaksi.
tapani6sto (nimimerkki)
"Rehellisenä, suomalaisena lapinmiehenä" ;), jolla on osittain sukujuuret Pohjammaalla, omien mielikuvien mukaisesti olen taipuvainen rinnastamaan Pohjanmaan ja Texasin ennemin kuin Lapin ja Texasin. Mehän mielellämme vertaamme, kun se on positiivistä, eikö totta? Antti Tuurin kirjoilla ja niiden filmatisoinneilla lienee merkittävä osuus tähän mielikuvaan. Uskonnon ja isänmaallisuuden näen yhdeksi tätä vahvistavaksi tekijäksi jo omasta näkökulmasta. Mutta asiaan eli näihin kaatoihin: Karhunkaato taitaa olla aika harvinainen teko. Tunnen yhden metsämiehen, joka sillä voi kerskailla. Monesta olen kuullut. Lapsuudessani, sodan jälkeen hirvenkaato, luvatonkin on ollut yleistä ja varmaankin viranomaisten tiedossa ollut toimintaa. Puhuttiin yleisesti, että metsästysseuraan pääsyvaatimuksena oli kymmenen salakaatoa. Viimeisestä kaatohommasta kysyin nuorempana vanhemmalta ja kokeneemmalta, miten sitä "vieraissa käyhän"? Ja neuvo oli: "Sallaa". Jotkut kerskailevat...jotkut tekevät "kaatojaan" salaa. Jään odottamaan mielenkiinnolla juttua Austinista.
maxfloat (nimimerkki)
Olisi kiva kuulla älykköjen viiltävä analyysi mitä 9-11 jälkeen jälkeen olisi pitänyt tehdä? Tässä vastaus pyyntöön. Ensiksi olisi pitänyt hyökkiä Afganistaniin suurella (vähintään 300 000 henkeä) joukolla, joka pystyy paremmin tukkimaan rajan Pakistaniin. Afganistan on Texasin kokoinen alue, ei sieltä muutama kymmenen tuhatta miestä löydä yhtä Bin Ladenia millään. Näin olisi ehkä saatu Osama kiinni. Tarvittaessa olisi pitänyt iskeä Pakistanin puolelle. Sitten kun homma olisi hoidossa olisi lähdetty heti pois, ei mitään kansakunnan rakentamista. Sitten olisi pitänyt pistää Saudi Arabia tiukille terrorismin rahoittamisesta. Suurin osa 9/11 terroristeista oli saudeja jotka kuuluvat whabbi suuntaukseen jota Saudien kuningashuone rahoittaa. Irakista olisi pitänyt pysyä poissa. Sillä ei ollut minkään kanssa mitään tekemistä.
pakista (nimimerkki)
USA on Irakissa vielä pitkään. Syy: öljy.
Liike (nimimerkki)
(Toivottavasti Arla ei haasta minua oikeuteen tavaramerkin loukkaamisesta; en ole koskaan katsonut, onko heillä mainoslauseensa lopussa R- tai TM-merkki. Microsoft kuitenkin teki eräänlaista historiaa vuosia sitten hakemalla ja saamalla rekisterisuojan lauseelle "Minne haluat mennä tänään", joten Arlakin voi olla otsikossa mukaillun lehmä-lauseen omistaja). Rinnastuksessa on varmaan paljon totta. Sekin mainitsematta jäänyt yksityiskohta, että Pohjanmaalta kootut joukko-osastot taistelivat talvi- ja jatkosodassa valitettavan monen sotilaan kuolemaan asti, vaikka olivat puolustamassa kotiseutunsa vapautta satojen kilometrien päässä länsirannikosta. Puhumattakaan vanhasta Napuen taistelusta vuonna 1714, jolloin lähellä Vaasaa olevien kunkin suomenkielisen pitäjän miespuolisesta väestöstä kaatui yhden vuorokauden aikana noin 30-60% mahdottomassa taistelussa, puolustautuen juuri ilman heinäseivästä kummempia aseita, kun venäläinen ratsuväki hyökkäsi sapelein, tappoi valtavan määrän suomalaismiehiä Kyrönjoen jäälle ja valtasi lopunkin Suomen. Niiden pohjalaisten ajatuksena ei voinut olla muu kuin kotiseudun vapaus tai kuolema. Valitettavan monella se oli jälkimmäinen. Minunkin esi-isälläni. Yhtä kohtaa kirjoituksessasi meinasin kritisoida. Pohjanmaan kaksikielisyyden luettelemista yhdeksi maakunnan dynaamiseksi (tai demoniseksi, jos niin haluaa ajatella) voimaksi. Itse olen pojankloppina oppinut purkin kyljestä lukien, että piimä ja surmjölk ovat samaa tavaraa, eikä ruotsin opettelu tuottanut ehkä siksi mitään ongelmaa. Edes vanhempani eivät pelotelleet pahoilla hurreilla. Toisin on useimpien entisen Vaasan läänin, eli menneen Etelä-Pohjanmaan alueella asuvien laita. Pohjanmaan suomenkielisten enemmistö ei ole yleensä pitänyt hurreja ollenkaan pohjalaisina ja monet ruotsinkielisistä ovat viljelleet klassista "svenska talande bättre folk" -ajattelua aivan vain Vaasan kahviloissa pöytiä etsiessäkin. Sodissa ruotsinkieliset olivat kuitenkin aivan samalla tavalla mukana, monet oman henkensä toisten henkiä pelastaakseen uhraten. Tekstiäsi suurennuslasia kumppanina pitäen lukiessa, kai tarkoitit senkin rinnastukseksi aivan oikein. Eiväthän eurooppalaiset sinne menneet ole kovin paljoa tainneet tykätä meksikolaisista tai meksikolaiset heistä - ennen ja jälkeen hengenvaarallisten taistelujen. Noh, minulla on hämäläisiä geenejä pohjalaisten seassa niin paljon, ettei tällainen ajatusten hitaus ihmetytä enää ainakaan itseäni.
Oili Piikki (nimimerkki)
"Sodissa ruotsinkieliset olivat kuitenkin aivan samalla tavalla mukana, monet oman henkensä toisten henkiä pelastaakseen uhraten." Vähemmän tunnettu asia on, että ryssän painaessa täysillä päälle viimmeistä kertaa, niin Uumajassa oli satoja miehiä reservissä plus siviilit päälle, vähän joka toisesta Vaasan ylä- ja alapuolisen rannikon kylistä runsaalla osanotolla. Olihan niitä karkureita tietysti muuallakin, mutta tätä tekoa kukaan vaan ei muistele, eikä tutki.
askoniskala (nimimerkki)
Jääkärirykmentti 61 saavutti Suomen itsenäisyyden kannalta todella merkittävän torjuntavoiton Tienhaarassa Viipurin länsipuolella. JR 61 oli pääosin suomenruotsalaisten muodostama rykmentti. Sitä johti sittemmin myös Yhdysvaltain armeijassa menestynyt eversti Alpo Kullervo Marttinen. Tapahtumasta Åke Lindman ohjasi elokuvan Etulinjan edessä. Tienhaaran torjuntavoitto oli merkittävyydeltään samaa luokkaa kuin Tali-Ihantalan ja Äyräpään/Vuosalmen torjunnat. Niin että kaikki kunnia myös suomenruotsalaisille.
tapioneva (nimimerkki)
Hengenmies (nimimerkki)
Suosittelen ensiksikin kaikkia lukemaan Petri Sarjasen loistavan kirjan "Tuntematon Rokka" (2000) Antti Rokan esikuvana toimineen sotasankarin Viljam Pylkkään vaiheista talvi- ja jatkosodassa. Kirjan luvussa "Kenttävartio" kuvataan asemasodan aikainen taistelu, josta saksalaiset myönsivät Pylkkäälle rautaristin. En ala nyt lainaamaan tähän koko lukua, mutta näin lyhentäen venäläiset hyökkäsivät umpihangessa risuista rinnettä kohti erästä JR61:n rintamalohkon kenttävartiota. Loistavista taisteluasemista huolimatta suomenruotsalaisilla lörähtivät löysät pöksyyn pikakiväärimiehen kuoltua, ja "heidän asemistaan alkoi nyt kuulua avunhuutoja selvällä suomen kielellä, vaikka koko talvena ei ollut suomea kuultu. Kokkonen -- käski tämän [Pylkkään] mennä katsomaan, olivatko hurrit lähdössä livohkaan". Pylkäs kiiruhti paikalle erään sotamiehen kanssa, ja teurasti yksin 80 venäläistä kyseiseen rinteeseen pikakiväärillä, muuten toiminnallisesti lamaantuneiden suomenruotsalaisten muodostaessa ringin, joka toimitti Pylkkäälle lisää ammuksia. Åke Lindmanin elokuva oli sodan kuvauksena kohtalainen ja kansallista yhtenäisyyttä lisäävänä teoksena hyvä, mutta pelkästään sen perusteella ei kyllä kannata vetää johtopäätöksiä JR61:n toiminnasta.
askoniskala (nimimerkki)
Hyvä kommentti mutta ei mielestäni mitenkään vähennä Tienhaaran torjunnan arvoa. Mikäli se taistelu olisi hävitty, tie Suomeen olisi ollut avoin. Ylipäällikkö ylensi Marttisen Suomen nuorimmaksi everstiksi tämän taistelun seurauksena. Marttisesta ja Marttisen miehistä vaiettiin tai puhuttiin hyvin vähän vuosikymmeniin, ilmeisesti johtuen tiiviistä kytkennästä asekätkentään. Ilmeisesti Mannerheimin kehotuksesta nuoret kykenevät upseerit lähtivät maasta siltä varalta, että he olisivat tarpeen tullen olleet myöhemmin käytettävissä. Olipa Marttinen kuinka taitava johtaja tahansa, ei hän olisi selvinnyt ilman rykmenttiään. Kyllä sitä itseään tuli pöksyihin myös monilla suomalaisilla, pakokauhussa. Niin että tämä taistelu kyllä paikkaa Pylkäksen ja monen muunkin huomion.
tapioneva (nimimerkki)
On tietenkin niin, että Åke Lindmanin elokuvat Etulinjan edessä ja Tali-Ihantala tuovat esiin myönteisiä piirteitä sekä myös jatkosodan ruotsalaisvapaaehtoiset, joista ei ole yleensä edes pientä sivumainintaa, ja että suomenruotsalaisyksilöiden palveluksessa joiltain osin on ollut jälkipuheita. Eteläpohjalaisiin liittyy paljon turhaakin legendaa jatkosodan ajalta. Jos nyt oikein tarkkaan katsotaan niin suurimpia kuntakohtaisia tappioita oli kannakselaiskuntien sotilaissa ja pohjoishämäläisten kuntien sotilaissa. En ole valmis rehabilitoimaan kaikkia suomenruotsalaisia, mutta olen sitä mieltä, että eteläpohjalaisten suomenkielisten sotilaskunniaa voisi hieman keventää suojeluskuntalaisuudesta ja suurista puheista huolimatta ja arvoon tulisii nostaa kannakselaiset, jotka taistelivat kodeistaan ja samalla pohjoishämäläiset, jotka vähemmillä puheilla täyttivät melko raskaasti velvollisuutensa. Tuota sotilaskunniaa heimoittain kannattaisi ryhtyä tarkastelemaan tilastollisesti. http://www.sota-arkisto.fi/inet/hakemistotjatietokannat.htm ja sitten tutkia, missä yksilöissä palvelivat vaikkapa rykmenteittäin. Myös joidenkin komentajien toimia voidaan tutkia. On edelleen oleamassa kulkupuhe, että eversti Adolf Ehrnrooth olisi tilannut tykkitulta saaressa olevien valkoista lippua neuvostoliittolaisille heiluttaneiden suomalaisten niskaan, koska nämä osittain uimataidottomina eivät peräytyneet uimalla omien joukkoon. Asia pitäisi tutkia lähinnä siksi, että Aatu oli aatelismiehenä retorinen huipputapaus niin kuin Mannerheim. Talvisodasta kannattaisi muistaa ruotsalaiset vapaaehtoiset: http://fi.wikipedia.org/wiki/Flygflottilj_19 http://fi.wikipedia.org/wiki/Svenska_Frivilligk%C3%A5ren Osasto Roininen ja Svenska frivilligkåren tekivät hyvää työtä Sallassa.
ahven (nimimerkki)
Syvän etelän yöt Tulva on noussut: kylmä vesi nousee jo kellotapulin kupeita, ulottuu kylänraitilla raavasta miestä nivuksiin. Ja Kuu katsoo kylää rämeen keskellä, kuin juoppohullu isäpuoli kuusitoistavuotiasta tytärtään... yhtä samea ja verestävä on sen ainoa silmä! Kuu Deltan yllä, Dixie Moon. Synnyin täällä, Syvässä Etelässä, ja olen kotona taas kun sammakoiden kvintetti soittaa swingiä lammella himmeiden lumpeiden keskellä, ja Ku-Klux-Klanin lakanat hulmuavat, sateen hopeoimassa yössä rentukat raivoavat märässä maassa, me perimme Gettysburgin taistelussa kaatuneiden isiemme kunnian ja häpeän, heidän verentahraamat asetakkinsa, Konfederaatin värit, ullakon kosteassa pimeydessä... ainoan perinnön jätimme ullakolle, hiljaa keinuvalle vaatepuulle, liftasimme valtatietä 742 tummaa kultaa hehkuvien viljapeltojen halki... jätimme äitimme nyyhkyttämään, hyräilemään körttiläistä gospelia raanujen ja matonkuteiksi leikatun elämän keskelle... mutta keväällä on palattava samaa tietä takaisin, kilpaa auringossa levenevien pälvien kanssa, ja poskiluissa soi heräävän rämeen kutsu, kevään kuunvalon lävistämät siivet tulvivan Deltan yllä, siipirataslaiva joka lipuu majesteettisesti Kyrönjokea... ja vanha neekeri Jim tulee rattailla Kauhavan asemalle tuhlaajapoikaa vastaan! Synnyin täällä, Syvässä Etelässä ja vihaan tätä maata, kun yö on täynnä rikkisälähtävässä lasissa räjähtävää aurinkoa, maahan murskattuja auringonkukan siemenkotia, synnyin täällä, ja samaan aikaan nousi suosta Jerry Lee Lewisin flyygeli, mudan ja levien peittämä, ja hän itse steppasi sen kannella, komentosillalla, läskipohjakengissään... laulajat! Eräs heistä oli prinssiksi muuttunut sammakko, Elvis Presley, muistan tanssihallien violeteiksi valaistut vetoiset eteiset, jäätyneet kusiläikät hangessa, kohmettuneen kuminaviinan maun... tikkitakkisen Saaban kuningattaren lemmenlupaukset tanssihallin takana kun juopunut orkesteri soitti Putti Puttia... muistan kesät! puuceen jonka kalkkipöllyisessä hämärässä luin Nietzscheä housut nilkoissa! olen kotona taas kun sammakoiden kvintetti soittaa swingiä lammella himmeiden lumpeiden keskellä rentukat raivoavat märässä maassa, Ku-Klux-Klanin lakanat hulmuavat lakeuden yllä... Tämä tie vie New Orleansiin, Kaustisten kautta, ja Syvän Etelän taivaanrannassa sammuvat Kälviän kirkonkylän valot.
niklasherlin (nimimerkki)
Kiitos ahven! Siinähän Mellerin loistava runo on. Kun sitä tuosta luen vuosien jälkeen, huomaan, että runoilijaa on inspiroinut ehkä Louisiana, erityisesti New Orleans tai naapurikaupungit. Mutta kyllä se esimerkkinä Texasistakin käy. Melleri ei varmaan pahastuisi. Niko H. (Austin, Tx)
PVi (nimimerkki)
Herlinin Pohjanmaa taitaa olla se virallinen maakunta, joka kapeana kaistaleena ulottuu Kristiinankaupungista Pietarsaareen. Paikoin siellä ei kukaan ymmärrä suomenkieltä. Siinä vieressä on muusta Suomesta eristynyt Etelä-Pohjanmaa, jossa taas ei ymmärretä rantaruotsalaisia, eikä paljon muitakaan. Vaikka jotkut vanhat talot ovat suurempia kuin olisi tarpeen, kaikki muu on hyvin pientä. Sen vertaaminen Texasiin tuntuu aika kaukaa haetulta. Siellähän kaikki on suurinta maailmassa. Jyrkkä kulttuuriraja on ainut yhteinen piirre, mikä tulee mieleen. Suomenkieliset eivät kuitenkaan ole meksikolaisia, eivätkä ruotsinkieliset Davy Crocketteja. Vai ovatko?
juge (nimimerkki)
Etelä-Pohjanmaalla kaikki ei tietenkään ole yhtä isoa kuin Texasissa. Kyseessä on enemmänkin asenne, että isoa on.
PVi (nimimerkki)
Minä vain ringissä rilluttelen, vaikka olen näin helevetin pieni.
tapioneva (nimimerkki)
1634-1775 http://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjanmaa 1776-1993 http://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_l%C3%A4%C3%A4ni 1993 - http://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjanmaan_maakunta Pohjanmaan noin eteläpohjalaismielessä on ollut entinen Vaasan lääni, toisin sanoen Pohjanmaan maakunta ja Etelä-Pohjanmaan maakunta nykykielellä.
Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
Paikallisten mielestä Texas on edelleen suurin myös pinta-alaltaan riippumatta siitä, mitä pohjoisessa on. Tämä on toki huumoria mutta kuvastaa myös mentaliteettia: me pärjäämme omillamme, meille ei vittuilla. Onko kyseessä terveen itsetunnon ilmaus vai sen puuttumisen pönkittäminen, jää ulkopuolisen tarkkailjan harkinnan, ennakkoluulojen tai sivistystason varaan. Vierailija on kuitenkin vain käymässä ja voidaan tarvittaessa poistaa. Ozzy Osbourne loukkasi syvästi texasilaisten kunniaa virtsaamalla juovuksissa ja vaimonsa mekkoon pukeutuneena Alamon raunioille, ja kertoo elamäkerrassaan tulleensa lähes lynkatuksi. Itsekin tuohtuisin jos humalaiset käyttäisivät sankarihautojamme pisoaareinaan. Kunnioitus paikallisia arvoja kohtaan on onnistuneen matkailun perusta. Arvostelemalla tai keppostelemalla ei päse tutustumaan paikallisten arkeen, parhaimmillaan voi tulla turpaan. Tässä suhteessa Niklas onkin toiminut esimerkillisesti pukeutumalla texasilaiseen uniformuunsa. Bootsit ja hapsurotsi tuskin erottuvat siellä joukosta yhtä paljon kuin Etu-Töölössä. Tukan leikkaamista kannattaisi ehkä harkita. Omilla retkilläni olen tavannut Texasissa -ja Yhdysvaltain etelässä yleisemminkin- pääsääntöisesti ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä. Kun osaa käyttäytyä, saa vieraanvaraisemman vastaanoton. Saman uskoisin toimivan kaikkialla. Tämä on hauska blogi ilman turhaa riitelyä Yrjö W Puskan edesottamuksista. Silminnäkijän havaintoja sikäläisestä arjesta tänään, ihailematta tai tuomitsematta. Aiempaan ruokakeskusteluun viitaten... Nuorena, hieman ujona ja epävarmana vaihto-oppilaana kummastelin texasilaisten preerialta periytyviä pöytätapoja. Ruoka oli hyvää ja sitä todellakin oli riittävästi mutta eurooppalaisin silmälasien läpi nähtynä sen nauttiminen oli pakollinen tankkaus leirinuotiolla ääniefektein varustettuna. No, lopulta hienopierukin tottui ruokailun olevan vatsan täyttämistä varten ja keskustelun olevan hoidettavissa autossakin. Hyvää loppumatkaa Niklakselle, Texas on suuri Alaskasta huolimattakin.
amico (nimimerkki)
Eipä ole aikaisemmin tullut yhdistettyä Jäätteenmäkeä rehellisyyteen! Jossakin Vaasan ranikkoseudulla kulkiessa tulee kummallinen tunne: olenko väärällä puolen Selkämerta? Radiot ja teeveet pauhaavat merentakaista ohjelmaa. Keskustelu kulkee enemmän Ruotsin kuin Suomen asioissa. Siellä ruotsinkielinen rannikkoseutu on enempi oma maansa kuin Pohjanmaa. Kulttuurisesti ja henkisesti ruotsalainen saareke pohjalaisella maaperällä.
pakista (nimimerkki)
Enempi kuitenkin kielellinen saareke långt borta från Helsingfors.
tapioneva (nimimerkki)
Kyse ei ollut moraaliarvostelusta, vaan lähinnä kyvystä käydä järjestelmää, Paavo Lipposta vastaan, tilanteessa, jossa Pekka Ervasti, Ilta-Sanomat ja SanomaWSOY on järjestelmän puolella. Politiikan ja järjestötoiminnan rehellisyys yleensäkin kirkosta ja armeijasta ay-liikkeeseen tai vaikka ompeluseuraan on järjestelmäsidonnaista. Yleensä ei kannata olla rehellinen silloin, kun dialogiin kuuluu molemminpuolinen tai monikeskeinen vedättäminen. Tämän varmaan tuntee jokainen korttiporukkaa suuremmissa kokonaisuuksissa toiminut.
domino (nimimerkki)
Suomen mädättämisen taustalla on SDP ja SAK, heidän sanansaattajinaan YLE sekä Helsingin Sanomat. On propagandaa yleistää järjestötoimintaa yleensä epärehellisyyden/omaneduntavoittelun piiriin ja tehdä siitä hyväksyttävää tai harhauttaa varsinaisesta aiheesta. SDP ja SAK ovat ainoat varteenotettavat mädättäjät Suomessa, muiden mahdollisten propagandaa levittävien tahojen toiminta on lähinnä puuhastelua jolla ei ole yhteiskunnallista merkitystä. Ei unohdeta/Suometeta tätä tosiasiaa joka on edelleen suurin määräävä tekijä yhteiskunnassamme. Sen väheksyminen tai siitä huomion siirtäminen aiheuttaa ainoastaan altistumisen sille, ei mitään muuta.
Avinen (nimimerkki)
"Mutta jokainen teksasilainen ei ole George W. Bush, eikä jokainen pohjalainen ole Vihtori Kosola." Ja ennen kaikkea, George W. Bush ei ole Vihtori Kosola. Että vähän vähemmän sitä asenteellisuutta ja vähän enemmän suhteellisuudentajua kiitos! Nykyinenkin USA:n presidentti on lisännyt maailmanrauhaa enemmän kuin vähentänyt sitä.
pakista (nimimerkki)
Herra Bush on nykyajan suurin rauhanhäirikkö. Lähes kaikialla, missä pommit räjähtelevät on USA ja sen hallinto lonkeroineen läsnä.
Oranki (nimimerkki)
> Herra Bush on nykyajan suurin rauhanhäirikkö. Lähes kaikialla, > missä pommit räjähtelevät on USA ja sen hallinto lonkeroineen > läsnä. Tuohan on vähän sama kuin jos syyttäisi palomiehiä tulipalojen sytyttämisestä =). No kärjistin vähän, mutta ymmärrät varmaan mitä ajan takaa. (laitetaan varmuudeksi pari värillistä rautalankaa) - Rapatessa roiskuu - Jos ei mitään tee, ei mitään satukaan.
pakista (nimimerkki)
Käjistin hyvinkin, mutta ei savua ilman tulta palomiehillekkään.
tapioneva (nimimerkki)
Uskoisin, että kommunistiset ja islamilaiset diktatuurit levittävät rauhaa enemmän kuin ristiriidat ja avoimen mielipiteenmuodostuksen sallivat järjestykset. Kun totalitarismi murtuu, on hetken vapaus, kunnes uusi rauha ja järjestys alkavat muodostua. Rauhaa ei välttämättä joka paikassa saada oikeudenmukaisella rauhalla, vaan suoralla pakottamisella. Sodat ovat tuloksia kahdesta erilaisesta rauhankäsityksestä. Ne ovat siirtymätiloja rauhantilasta toiseen.
helanes (nimimerkki)
"Bush lisännyt maailmanrauhaa" Kyllä kai! Hänestä voi sanoa kuten Pinochetista http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2006/12/12/paivan-haiku-26
eevavasenius (nimimerkki)
Jokainen on oma yksilönsä riippumatta siitä, mistä on kotoisin. Mielestäni on väärä tapa arvioida ihmisiä ja heidän ominaisuuksiaan millään yleistävällä tasolla. Ei kotipaikan, värin, sukupuolen tai edes koulutuksen määrän perusteella voi kategoroida ketään mihinkään ryhmään kuuluvaksi ja sitä kautta yleistää vaikkapa koko Texasin osavaltion- tai vastaavanlaisesti Pohjanmaan asukkaat toistensa kaltaisiksi tai päinvastoin. Olen ilokseni saanut nuoruudessani tutustua perinpohjaisesti Etelä-Pohjanmaalta kotoisin- ja siellä nykyäänkin asuviin ihmisiiin ja pidän todella paljon heidän rehtiydestään ja suorista puheistaan. (olen itse ns. stadilainen) Joukossa oli kuitenkin muutama aika tylsä ja mielenkiinnotonkin ihminen. Kokemukseni perustuu monen vuoden jaksoon, joten voin sanoa olevani aika lähellä tietoisuutta "pohojalaasten" perusluonteesta. Jenkeissä kävin ensimmäistä kertaa hieman yli vuosi sitten, Arizonan osavaltiossa. Vietin siellä aikaani n. kaksi viikkoa. Tämän kokemuksen perusteella en vielä lähtisi yleistämään yhtään mitään. Sen voin omasta puolestani vain todeta, ettei kyseinen osavaltio minussa juurikaan herättänyt intohimoa, eikä sellaista fiilistä, että tänne on pakko päästä uudestaan. Mutta kuten mainitsin, kysessä oli ensimmäinen jenkkireissuni ja vain yhteen paikkaan kohdistunut sellainen. Kaikki siellä tapaamani ihmiset vaikuttivat kyllä joka paikassa todella ystävällisiltä, mutta jotenkin jäi sellainen perusfiilis kytemään, että onko se kuitenkin vain kasvatuksesta opittu tapa? Jos nyt tätä mielikuvaa yleistäisin, tulisi minusta vaikutelma kliseiseltä "laumasielutyypiltä". Suomessahan on yleensä tapana sanoa, että jenkit kyllä vaikuttavat todella ystävällisiltä ja kohteliailta, mutta se on vain pintakerrosta ja että he ovat oikeasti todella pinnallisia.....siis kenen oikeasti ja miten mitattuna? En siis allekirjoita tuotakaan lausumaa, sillä olen varma, että siinä joukossa on varmasti molempia ihmistyyppejä, jotkut näyttelevät ystävällistä ja kiinnostonutta ja toiset taas todella ovat sitä ihan aidosti ja vilpittömästi. Tapasin viime kesän lomamatkalla erään Texasista kotoisin olevan mustaihoisen miehen eurooppalaisen tyttöystävänsä kanssa ja hän vaikutti todella iloiselta ja viehättävältä ihmiseltä. Hän pyysi ensin minua ottamaan heistä yhteiskuvan omalla kamerallaan tyttöystävänsä kanssa, jonka toki teinkin. Mieheni otti sitten myös heistä useamaan yhteisvalokuvan ja vaihdoimme meiliosoitteita myös, jotta voisimme sitten loman jälkeen lähettää hänelle nuo kuvat Texasiin. Niin myös teimme. Tässä tapauksessa ensimmäisestä Texasista kotoisin olevan ihmisen kohtaamisestani jäi todella hyvä mieli. Myös hänen tyttöystävänsä oli todella miellyttävä. Olimme pienehköllä Kreikan saarella tuolloin, kyseisessä musiikkibaarissa oli sinä iltana varsin paljon erimaalaisia ihmisiä ja tunnelma oli jotenkin käsinkoskeltavan läheinen kaikkien kanssa. Hassua sanoa, mutta olimme tavallaan kuin yhtä suurta perhettä koko baarin porukka. Mieheni kuvaaminen yhdisti ihmiset toisiinsa. Hän otti kuvia myös romanialaisista siellä soittaneista muusikoista rantakadulla ko. baarin edessä. Siihen kertyi sitten paljon muutakin iloista jengiä. Muusikoista ja tyttöystävistään napsittiin monia hienoja rockstara-poseerauskuvia. Kaikilla tuntui sinä iltana, siinä baarissa ja siinä maassa olevan tosi hyvä ja rento fiilis. Kreikkalaiset ovat myös todella ystävällisiä ja mukavia, huumorintajuisia ja useimmiten mahtavan arkijärjen omaavia ihmisiä. Siellä lomaillessaan voi aidosti kokea "no problem" fiiliksen. Kaikki järjestyy lähes aina vaikka mitä fiksaamalla. Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2008!
tapioneva (nimimerkki)
On kaunis ajatus, että ihmiset voitaisiin ottaa ihmisinä. Kuitenkin kaikki ajattelu ja hallinto perustuu yleisnimiin, joilla luokitellaan. Luokittelu on etukäteen ajattelemista, usein myös tuomitsemista.
pakista (nimimerkki)
Hallita, hallita ihminen haluaa ja koska hän ei pysty hallitsemaan itseään, on hallittava muita. (Lauri Viita)
Liike (nimimerkki)
Taitaa olla niin, että useimmissa maissa käydessä saa sellaisen vaikutelman, että siellä ihmiset ovat ystävällisiä ja kohteliaita. Yleensä. Aivan kuten kirjoitit, laajoja yleistyksiä pitäisi välttää. Varsinkin kokonaisen kansan kattavia. Tuntuu siltä, että rutiininomaiset käytöstavat, vaikka ne ovatkin aina vain opittua toimintaa, ovat monissa muissa maissa edelleen paremmin opittuja kuin Suomessa. Ainakin tavanomaiset kohteliaisuudet tuntuvat sujuvan useammilta ihmisiltä luontevasti esimerkiksi useimmissa muissa Euroopan maissa. Ja niillä kohteliaisuuksillahan vaikutelma ystävällisyydestä luodaan - olivat ne sitten sanallisia tai sanattomia: eleitä ja hymyjä sopivissa kohdissa. Ehkä meillä ei olla vielä toivuttu kunnolla siitä kohteliaiden tapojen rapautumisesta, joka tapahtui tarkoituksellisesti 60- ja 70-lukujen taitteen hippivaiheessa.
tapioneva (nimimerkki)
Jos opiskelee saksaa tai venäjää niin oppii myös tapoja. Maassa, jossa edellytetään tapoja tavattomasti käyttäytyminen johtanee kohtalaisen nopeasti hylkiintymisreaktioon. Pitäisi oppia, ettei ystävällisyys tarkoita ystävyyttä.
OlliPenttila (nimimerkki)
Eeva Vaseniuksen kirjoitus on fiksu (vaikka tarpeettomasti luokittelikin tapaamansa teksasilaisen mustaihoiseksi) ja se koskettaa perusprobleemaa suomalaisessa asennoitumisessa amerikkalaisiin. Vaikka jätämme poliittiset erimielisyydet pois usein kuulee kuinka amerikkalaiset ovat tekopyhiä, pinnallisia ihmisiä, joitten liverrykseen ei kannata uskoa. Perusajatuksena amerikkalaisessa käyttäytymisessä, varsinkin vieraampien ihmisten kesken, on, että kanssakäymisen täytyy olla molemmille osapuolille mahdollisimman helppoa ja stressaamatonta. Siksi koko "small talk"-kulttuuri onkin syntynyt. Samaan päämäärään tähtää myös suomalaisten mielestä pinnalliset ja "epärehelliset" amerikkalaiset kohteliaisuudet: "onpas sinun leninkisi - tukkasi - kenkäsi kauniit" tai "onpas uusi kirkkaanpunainen sohvasi todella hieno". Tähän hehkutukseen amerikkalainen aina kiittää ylitsevuotavan sydämellisesti. Suomalainenhan yleensä rupeaa vaatimattomaksi: "Älä nyt, vintiltä löysin". Kukkahattu-käsityksestä tarvitsee vain sanoa, että senhän synnyttivät 50-luvulla ensimmäiset Suomeen tulleet amerikkalaiset turistit, jotka tosiasiassa usein olivat ensimmäisen polven siirtolaisia Suomesta. Herra Vaseniuksen valokuvailu kreikkalaisessa baarissa on juuri sitä amerikkaistyylistä käyttäytymistä, joka lähentää vieraatkin ihmiset. Suomalaisten kannattaa matkia amerikkalaista tapakulttuuria. Ruokapöydässä ei välttämättä tarvitse harrastaa verbaalia röyhtäilyä pelkästään rehellisyyden/syvällisyyden nimissä. Olli Penttilä
totuuden torvi (nimimerkki)
niin että Teksasilaiset vääntävät englantia leveästi kuin pohjanmaan lakeus.
eevavasenius (nimimerkki)
Herra Vaseniuksen "valokuvailu baarissa" ei johdu amerikkalaistyylisestä käyttäytymisestä, eikä hän yleensä muutenkaan baareissa notku. Kuvaaminen on hänelle harrastus ja siksi hänellä kulkee kamera mukana yleensä joka paikassa. Voit käydä tutustumassa hänen sivustoonsa www.vasenius.net niin tulet huomaamaan, että kyllä siellä kameran takana on joku aivan muu kuin "amerikkalaistyyliä" esittävä henkilö. Oli tosiaan tarpeetonta erikseen mainita tapaamani texasilaisen miehen ihonväriä, siinä olet aivan oikeassa.
OlliPenttila (nimimerkki)
Amerikkalaiseen tyyliin halusin vain olla kohtelias ja kehua Eeron toimia hänen harvinaisella retkellään kreikkalaiseen baariin. Katselin kuvat Eeron sivustolla. Vaikutelmaksi jäi, että ne voisivat olla mistä tahansa eturivin amerikkalaisesta valokuvalehdestä. Kehua en kuitenkaan uskalla, koska Eeva todisti vastauksellaan juuri sen mitä suomalaisessa small talkissa on vikana.
xinfinari (nimimerkki)
Kuka välittää Alaskasta? 29.12.2007 12:38 Tarzan.Kuusela "Kun osaa käyttäytyä, saa vieraanvaraisemman vastaanoton. Saman uskoisin toimivan kaikkialla. " Olen samoilla linjoilla. Itse olen istunut etelapohjalaisen kansanedustajan saunan loylyssa ja nauttinut hanen vieraanvaraisuudestaan myos lasista ja lautaselta. Mitaan ei puuttunut. Reilua meininkia kaikin puolin. Itse olen kuitenkin aivan muualta.
Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
Asiaa on edeltävisää kommenteissa väännetty vierestä ja aidanseipäästä. Mukaan on mahtunut ilahduttavan moni kirkassilmäinen kommentti. Me vastaan muut asenne ei toimi, mikäli yritämme elää samassa maailmassa tuomitsematta vieraita kulttuureita niitä tuntematta. Tilaa ei enää välttämättä riitä eristäytymiseen. Matkailu on oivallinen tapa rakentaa keskinäistä ymmärrystä. Minut on ryöstetty Barcelonassa ja Oxfordissa meinasi tulla pataan fudisurpoilta. Yhdysvalloissa afrikkalais-amerikkalainen koulutoverini mursi minulta nenän reilussa tappelussa, siis hävisin. Silti positiiviset kokemukset ylittävät pienet takaiskut. En olisi heti valmis pommittamaan esimerkkimaita niissä tapaamieni hyvien ihmisten ja kohtaamani inhimillisyyden johdosta. Harmittaa, ettei teleportaatiolaitetta ole vielä yleisessä käytössä. Piipahtaisin mielelläni moikkaamassa sukulaisia ja ystäviä ympäri maailman vaikka lounaan merkeissä, Niklaksenkin kanssa voisi käväistä nauttimassa vaikka texasilaisen pihvin, mikäli matkustaminen ei olisi niin hidasta, kallista ja saatuttavaa (tekopyhä tekosyy).
pakista (nimimerkki)
Perusajatuksena amerikkalaisessa käyttäytymisessä, varsinkin vieraampien ihmisten kesken, on, että kanssakäymisen täytyy olla molemmille osapuolille mahdollisimman helppoa ja stressaamatonta OlliPenttila -------- Luulisinpa kuitenkin sävyn muuttuvan, kun kysessä ovat väliamerikkalaiset, afroamerikkalaiset, intiaanit, eskimot ja mitä kaikkia heitä nyt onkaan tässä kansojen sulatusuunissa.
eevavasenius (nimimerkki)
Mieheni valokuvagalleriasta ei valitettavasti löydy yhtään kuvaa Arizonasta, sillä tein ko. reissuni yksin. Kävin siellä tapaamassa USA:aan vuonna 1992 muuttanutta lapsuudenystävääni. Otin toki kuvia sieltä, mutta se oli nimenomaan juuri sellaista yleistä "valokuvailua siellä sun täällä". Kuvissani esiintyy pääsääntöisesti tämä ystävättäreni eri paikoissa kuvattuna. Samoin hänen kotieläimensä, kissa ja koira. Kävimme myös Mexicon puolella, joten kuvamateriaalia on sieltäkin. Joka kuvassa samat naamat, hän ja minä. Taisi mukana tosin olla yksi otos mexicolaisesta aasista, mutta sinne se istuu samaan kuvamateriaaliin meidän kahden joukkoon kuin nenä päähän. Mieheni ei ole vielä koskaan käynyt USA:ssa, joten siksikin voi sanoa, ettei hän tee mitään amerikkalaistyylisesti. Tästä aiheesta olisikin ammennettavana loputtomasti jutunjuurta, sillä Amerikan ja Pohjanmaan väliltä löytyy varmaan miljoonia muitakin kulttuureja ja tyylejä. On myös sellainen rento, älykäs, huumorin- ja kaudeudentajuinen ja hyvin kaukaa periytyvä kulttuuri, kuin Välimeren kulttuuri. Jos luokittelisin mieheni kuuluvan johonkin tiettyyn kulttuurilajiin, (mitä en todellakaan tee) niin pikemminkin ominta niin hänelle kuin minullekin olisi sitten juuri tämä Välimeren kulttuuri. Eeva Vasenius
eevavasenius (nimimerkki)
No, Eero on kyllä käynyt kreikkalaisisissa baareissa, tevernoissa ja ravintoloissa vuodesta 1975 lähtien aika pian sotilasjuntan kaaduttua. Ja käy edelleenkin. Ensi kesänä meitä odottaa taas kahden viikon reissu Kreikkaan. Pari ekaa reissua Interraililla, junalla Ateenaan ja sieltä laivalla Kykladeille. Toisella kerralla olin jo minäkin mukana, joten mistään harvinaisesta kreikkalaisesta baarireissusta ei voida puhua. Koska noista ajoista on kulunut jo yli 30 vuotta aikaa, niin ihmiset yleensä tuossa ajassa muuttuvat aikatavalla. Niin myös Eero ja tarkoitinkin viittaamaamassasi asiassa (harvinainen käyntireissu kreikkalaiseen baariin) sitä, että hän nykyään liikkuu mielummin luonnossa kuvailemassa kuin notkuu baareissa. Mutta Eero osaa kyllä tarvittaessa itsekin kommunikoida omasta puolestaan, joten jätetään hänet nyt näiden keskustelujen ulkopuolelle. En tarkoittanut sivustojen esiintuomisella sitä, että keskustelu kääntyisi häneen millään tavalla. Minun kirjoituksiani voit toki kommentoida mielin määrin. Ja sinun kanssasi käsittääkseni löysimme jo ihan hyvän yhteisen sävelen? Vai löysimmekö? Ymmärsinkö väärin? Eeva Vasenius
Amiraali (nimimerkki)
Ei voi olla kommentoimatta, kun on itse kokenut samoja tuntemuksia myöskin Kreikassa liikkuessa ( varsinkin saaret ) ja ensimmäiset kerrat ajoittuvat tuonne 70-luvulle. Kyllä aika usein on sattunut syntymään vaikkapa tavernassa... tuo mainitsemasi yhteyden tunne muiden paikalla olevien kanssa. Eikä se ole johtunut Metaxasta...ainakaan suuremmin, mutta joskus vaan käy näin...muttei kokemukseni mukaan joka tavernassa. Se taitaa johtua isännästä tai emännästä ..ja "koko seurakunnasta". Vastaavia kokemuksia on kyllä löytynyt muistakin maista ja paikoista, mutta ei ihan sitä kreikkalaisten luomaa tunnelmaa.
eevavasenius (nimimerkki)
Niin se vaan on, eikä sen tunnelman luomiseksi tarvita edes ketään valokuvia napsimaan. Mekin olemme kolunneet Euroopassa monet maat, myös Välimeren alueella olevat, mutta kuten sanoit, missään ei kuitenkaan ole ollut sitä jotain niin ihmeellistä tunnelmaa, joka syntyy vain kreikkalaisten parissa. Mutta ei tästä asiasta tämän enempää, koska alkuperäinen keskustelunaihe on kuitenkin jotain ihan muuta. Kiitos myös Ollille kauniista sanoistasi. Ymmärrän tarkoituksesi ja olen hyvin iloinen mielipiteistäsi, kiitos niistä. En vaan havainnut, että tässä piti keskustella "small talk" tyyliin, jota en todellakaan hallitse lainkaan. Mutta, kuten sanottu, kaikkea hyvää vuodelle 2008! EevaV
Max Penalty (nimimerkki)
He sikiävät siellä missä ihmisten mieliin on istutettu pelko ja epävarmuus. He sikiävät siellä missä tiedetään Lopullinen Totuus. He sikiävät siellä missä kaivataan vahvaa johtajaa. He sikiävät siellä missä ihminen mitätöidään yksiulotteiseksi stereotypiaksi. He sikiävät siellä missä tunnetaan moraalista ylemmyydentunnetta. He sikiävät siellä missä keskustelu koostuu iskulauseista. He sikiävät siellä missä sivistys on korvattu ennakkoluuloilla ja kirjoitustaito oikolukuohjelmalla. He sikiävät siellä missä empatia on korvattu nihilismillä. He sikiävät siellä missä ei kysytä oikeita kysymyksiä. He sikiävät siellä missä monimutkaiseen ongelmaan tarjotaan yksinkertaista ratkaisua. He sikiävät siellä missä etsitään syyllisiä, ei syitä. He sikiävät siellä missä toimittajat kiihkoilevat ja kylvävät riitaa. He sikiävät siellä missä trolli istuu moderaattorin paikalle. He sikiävät siellä missä ihmisillä on "oikea asenne". He sikiävät siellä missä filosofit ryhtyvät populisteiksi. He sikiävät siellä missä älymystöön pääsemiseen riittää oma ilmoitus. He sikiävät siellä missä tunne korvaa älyn. He sikiävät siellä missä huudetaan joukolla. He sikiävät siellä missä suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä että suvaitaan vain samanmielisiä. He sikiävät siellä missä Hitler-kortti lyödään ensimmäisenä pöytään. He sikiävät siellä missä olkinukkeja hakataan. He sikiävät siellä missä kukaan ei kyseenalaista omia motiivejaan. He sikiävät siellä missä rakastutaan omaan ääneen ja peilikuvaan. He sikiävät siellä missä ihmisestä tiedetään kaikki kun saadaan tietää hänen kansallisuutensa, äidinkielensä, etninen taustansa, poliittinen kantansa, uskonnollinen suuntautumisensa tai harrastuksensa.
askoniskala (nimimerkki)
Ja sieltä missä vastuu on ulkoistettu, vastuussa "joku muu" , ei koskaan minä. Kiitos yllä olevasta nasevasta kommentista ja Oikein Hyvää Uutta Vuotta.
tapioneva (nimimerkki)
Jos jotain kiinnostaa, miten uusia Busheja haudotaan niin tässä ovat asianomaisten esittelyt alkukielellä. http://www.youtube.com/youchoose

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset