Niklas Herlin

Turun sanomisia

Turun Sanomien vt. päätoimittajan Aimo Massisen mukaan lehden päätoimittaja Markku Salomaa erotettiin tehtävistään alkoholiongelmien takia.

Ihmisiä, jopa pomotehtävissä olevia on vuosien varrella erotettu päihde- ja muista syistä. Ministereitä ja urheilijoita lukuun ottamatta päihteiden käytön takia annettuja potkuja ei ole tapana kommentoida julkisuudessa. Ja niitäkin vähiä vain pakon edessä. Erottamisten syyt ovat ylipäätään työnantajan ja -tekijän välisiä asioita herroista narreihin. Näin kertoo nimimerkki ”monessa mukana”.

Massisen tapa perustella Salomaan erottamista alkoholisyillä on niin syvältä Aurajoesta kuin olla ja voi. Pelkästään turkulaisten sukulaisteni takia toivon, että Massisen jutuilla on edes kohtuullinen totuuspohja.

Turusta kuullaan vielä lisää tarinoita – tästäkin taudista.

Niklas Herlin

(Kirjoittaja ei tunne sen enempää Aimo Massista kuin Markku Salomaatakaan).

Lisää asiasta: http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

tapio_o_neva (nimimerkki)
Toveri Massinen alkaa olla ikämiehiä eikä hän pystyisi elämään "vapaasti luonnossa" toimittajana mitenkään niin kuin Aarno Laitinen Iltalehdessä ja muin keinoin. "Vahvaan asemaan" hyvin etabloituneessa vakaan kustannusyhtiön päälehdessä liittyy uskollisuus eli se, että yksityiselämään liittyvän loukkaavan tiedon paljastamisriskillä, kunnianloukkausriskillä tai törkeän kunnianloukkauksen riskillä lausutaan julkisuudessa sellaista, minkä voi myöhemmin torjua sillä, että latoo euroja pöytään sekä sopii, että "näistä ei sitten puhuta" eli ostaa vaikenemissopimuksen, jottei asiaa puida julkisuudessa loppuun ja jotta lukijoille jää näin mediaennakkotuomiosta ja sen syistä todennäköisesti väärä käsitys. Uskoisin, ettei toveri Massinen käyttäisi tuon kaltaista kieltä julkisuudessa, ellei se olisi työnjohdon alaisena hänen työsopimusvelvoittisiiinsa kuuluva toimenpide. Mediauhrille leivottiin eropaketti. Onnellista jutussa oli se, että Iltalehti ja Ilta-Sanomat uskoi puolustuksen puheenvuoron eikä järjestänyt valtakunnallista lynkkausta, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuudet jo päivälehden ja Yleisradion yhden radiotoimituksen järjestettyä toisiaan tukevan kampanjan.
panda (nimimerkki)
Nyt ensimmäistä kertaa Niko meni kirjoittamaan asiasta, jota ei tunne ollenkaan. Silloin olisi paras olla kommentoimatta. Itse tiedän, että Turun Sanomia varoitettiin tästä mahdollisesta riskistä jo puoli vuotta sitten ja nyt se sitten toteutui. Toinen erottamisen syy oli varmaankin päätoimittajan aseman väärinkäyttö. Päätoimittajan asemassa ei pitäsi ryhtyä kostamaan entiselle työnantajalleen, Rakennusliitolle, vaikka asema kuinka antaisi siihen mahdollisuuksia. Tällaista käytöstä ei mikään kustannustalo voi hyväksyä uskottavuuttaan menettämättä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Ovatko toimittajat jokin lääkäreiden kaltainen ammattikunta, jonka pitäisi killan nimissä vain "haudata kuolleet". Suomessa rakentamiseen liittyy niin paljon korruptiota, että olisi asunnonostajalle ja kunnallisvaalien äänestäjälle aivan terveelistä tietää rakennusliikkeistä ja rakennustuoteteollisuudesta lisää. Huono rakentaminen, homeet jne. ovat miljoonien vahinko Suomessa vuosittain. Ei se Rakennusteollisuus RT:nkään ruotiminen mitenkään pahasta ole. Taisi vain olla niin, että edelleen se on hyvä veli -kerho, jossa korostuvat sosialidemokraattisen hyvinvoinnin ja kokoomuslaisen yksityisyrittäjyyden omalaatuisimmat piirteet. http://verkkolehti.haus.fi/arkisto/henkilouutisia/lahden-tarmo-pipatti-r... http://fi.wikipedia.org/wiki/Tarmo_Pipatti
Penttijuhani (nimimerkki)
eivät Suomen asemassa olevassa maassa ole aina ns. edustavin totuus - eivät edes paras mahdollisista valheista, kun vastuita julkisuuden tuoduista tiedoista, valheista ja vaikenemisista sijoitellaan. Ongelmaa pahentaa se, että selityksistä paras on usein vaiettujen asioiden joukossa - ellei joukoissa. Alkoholismi kuuluu vaiennettuihin - ei aina edustaviin - selityksiin. Tilanteesta antoi aikoinaan erinomaisen esimerkin presidentti Kekkonen ja hänen politiikkansa, jotka olivat verrattavissa Olof Palmeen ja hänen maineisiinsa Ruotsissa. Jopa Turun Sanomien kohdalla. viimeisten kuuden kuukauden aikana, on ollut helppo nähdä joitakin uskomattomia kaikuja noista ajoista ja asioista, millä ehkä oli - tai ei ollut - tekemistä tuon erouutisen kanssa. Selvemmin tilannetta ei juuri voi kuvata.
tourette (nimimerkki)
Salomaa on Keijo Ketosen itsensä toimeensa asettama. Sen dynastian asuttamassa rinnakkaistodellisuudessa ei tehdä virheitä, joten Salomaan moniongelma on toitotettava maailmalle koko surkeudessaan ihan vaan suuren valkoisen päällikön kasvojen pelastamiseksi. Vaikea sanoa, kumpi osapuoli tässä on säälittävämpi.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kumman luulet olevan oletusarvoisesti syyllinen Suomessa tai kaupungissa, missä jokiveden sanotaan olevan kotoisin Lounais-Suomen sikaloista ja olevan väriltään Hartwallin Auraa, ja missä on ihmisiä joka teknillisessä toimessa kuollut, ilmeisesti Turun taudin vuoksi? Hyvää Turussa on se, että siellä on kristallinkirkas näkemys Tampereen asioista ja Nokian vedestä tavalla, mistä Alma Media tai Aamulehti ei uskalla hiiskahtaakaan. Kun irtisanomiseen lisää muutaman kuukauden palkan, on asia OK. Massinen kuvastaa kuitenkin vain ensimmäistä tinkikierrosta ollen "ensimmäinen varoitus" siitä, että ei pidä tinkiä liikaa, ei ainakaan yhtä paljoa kuin suuriin käteisvaroihin tottuneella rakennussektorilla. "Rahaa kuin rakennusmestarilla (vastaavalla mestarilla)", on vanha sanonta.
EdisPearl (nimimerkki)
Ensinnäkin, ihmettelen, että asia on tuollaisenaan pulpahtanut julkisuuteen. Vaikka joku olisikin alkoholisti, niin ei sitä tarvitse lähteä ylt'ympäriinsä kailottamaan. Tarkoitan tässä Massista, en tietenkään Nikoa:) Alkoholistit ovat ihmisiä ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Se on hyvin usein herkkien, luovien, älykkäiden ja tunneihmisten sairaus. Ja sairaus se nimenomaan on. Alkoholista on yhtä vaikeaa päästä eroon kuin heroiinin käytöstä. Tutkittu fakta, mutta se ei missään näy. En ymmärrä lainkaan ihmistä, joka kylmästi potkaisee pellolle ihmisen tuollaisen syyn vuoksi. Sen verran kuitenkin ymmärrän, että aina ja joka paikasta löytyy tuollaisia raukkiksia, jotka oman egonsa pönkittämiseksi järkkäävät muutenkin kärsineille ihmispoloille tuollaisia ansoja. Sympatiani ovat täysin Salomaan puolella. Tsemppiä vaan hänelle:) -EP-
Sauli Sieppo (nimimerkki)
Kuka haluaa perustaa kansanliikeen? Tosin Turun Sanomat on määräävässä markkina-asemassa koska se on ainoa urheilulehti joka julkaisee myös kuolinilmoituksia. Ymmärtääkseni Niklas jos kuka, on urheilufani. Kuolla meistä ei varmaan kukaan halua - tästä voi seurata eturistiriita.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tuo olisi mainio ajatus. Uusi Suomi voisi ottaa hoitaakseen Turun Sanomien päätoimittajan tehtävät, jottei Aimo Massisen tarvitsisi tuurata ja talon sisältä sekä Turusta kotoisin olevana selitellä parhain päin Turun Sanomien "omistajapolitiikkaa". Jos nyt lukee Markku Salomaan kirjoitukset Venäjää, Neuvostoliittoa ja emigranttikommunisteja koskien sekä Sotilasaikakauslehden artikkelin siitä, miten Yhdysvaltain hyökkäys on "vain ajan kysymys", tulee mieleen, että Salomaan profiili on verrattain transatlantistinen eikä se oikein enää sovi Paavo Lipposen jälkeiseen Suomeen. Toinen ongelma on se, että Turun Sanomat on ulkopolitiikan kakkoslehti Helsingin Sanomien jälkeen. Kaleva kirjoittelee enemmän high techistä niin kuin Pohjoisen pääkaupungin ja Oulun Nokian kotipesän piiriin kyllä paremmin sopiikin. Jos katsotte tarkkaan niin Turun Sanomissa kirjoittelevat entiset suurlähettiläät ja pääministerit ajoittain ulkopolitiikkaa, joten Turun Sanomat on ehkä enemmänkin kuin urheilulehti, jossa on kuolinilmoituksia. Nyt jää nähtäväksi, oliko Salomaan vapauttaminen tehtävistään: 1) kannanotto Suomen liittoutumattomuuden jatkon puolesta. Salomaahan oli/on melko transatlanttinen 2) kohtaan 1 liittyen kannanotto Turun Sanomien omistaja-arvon puolesta (2/3 lukijoista vastustaa Suomen NATO-jäsenyyttä), mistä vähitellen mainostajatkin tulivat tietoiseksi 3) jokin turkulainen sisäpiiririita, mistä ei ota selvää erkkikään, koska Turussa on loosheja, temppeliherroja, paasiolaisia, Raunistulan tovereita jne. On vanha sanonta, että turkulaiseksi tulossa ne ensimmäiset kaksikymmentä vuotta ovat vaikeimmat... Uskoisin, että alkoholismi, mitä Aimo Massinen tarjoili auliisti, olisi yksi viimeisimmistä mahdollisista syistä, kunnes totuus selviää. Uskon, ettei totuus selviä, koska Turussa on Armas Puolimatkan ajoilta jo tapana löydä seteleitä riittävästi pöytään ja ostaa tarina vain yksityiseen käyttöön. Laittomasta irtisanomisesta voi periä 4 kuukauden - 24 kuukauden palkan muistaakseni. Yleensä tarjotaan 6 kk työsuhteen jatkamista ilman työntekovelvoitetta, jos ei olla erityisen itaria tai uskota omaan ehdottomaan oikeassa olemiseen. Uusi Suomi voisi tuurata Turun Sanomien päätoimittajuuden, kunnes uusi gladiaattori on löytynyt. En kuitenkaan usko, että se on todennäköistä, koska suomalainen sananvapaus hylkiii (taloudellisesti) riippumattomia henkilöitä. Jos päätoimittajina olisi mitään pelkäämättömiä kansalaisoikeuksia kannattavai toisinajattelijoita tai taloudellisesti riippumattomia patriootteja, olisi kulissien takainen hyvinvointijärjestelmä vaarassa alkaen rakennuskaavoituksesta ja päättyen valtakunnallisten järjestöjen ylätason sopimuksiin.
Juhani Venetvaara (nimimerkki)
Vahinko, että Turun Sanomissa päättyi näin lyhyeen pieni avoimuuden jakso. Pääkirjoituksissa on "uskallettu" osoittaa selkeää kritiikkiä, jopa idän suuntaan. Lähi-idän epäkohtiin on löydetty muitakin syyllisiä kuin Israel jne. Ei yksi pääskynen kesää tee, mutta toivoa kuitenkin oli. Valjakka totesi aikoinaan, että päätoimittaja määrittelee lehden linjan, mutta ehkä marssijärjestys on kuitenkin niin, että toimitusjohtaja määrittelee ensin päätoimittajien linjan. Ennen Salomaata TS:n päätoimittajat olivat hyvin harmoninen tiimi. Tämän tiimin henkeen Salomaa ei missään tapauksessa sopinut.
Pojurekku (nimimerkki)
Kyllähän se on niin, että Turussa jyrää pyhä akseli Turun Sanomat - Turun Palloseura. Kaikki kaupungin mahtimiehet ovat tavalla tai toisella jommassa kummassa mukana. Ja asiat hoidetaan kabineteissa. Turkkari sitten kertoo valmiit päätökset. Ja onhan se merkillistä, että Turun Sanomien ainoa todellinen vastavoima on kovin parjattu Yle, tarkemmin sanoen Turun radio. Mutta mitä taas tulee päätoimittajaan, niin kovin nopeasti hän joutui hakaukseen toimituskunnan kanssa. Ehkäpä oli niin, että Massisen maininta alkoholista antoi hyvän julkisen syyn heittää sanonko-mä-mikä uppoavasta laivasta. Mutta kuten Ketonen totesi, hyviä päätoimittajia on aina tarjolla. Omistajien sylissä istuvia sylikoiria tarvitaan aina.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Turkulaista menoa voi seurata myös Suomi24.fi :stä. Sieltä kuulemma katoaa Turun Sanomiin liittyvää keskustelua. http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=115&conference=682&subca...
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tulitukea löytyy Sanomalasta. http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2008/02/04/Alkoholiongelma+toi+potku... Tosin toimittajat ovat sen verran järkeviä, että ymmärtävät kirjoittaa niin, että kyseessä on "vain" Massisen puhelimessa luottamuksella antama tieto. Onkohan SanomaWSOY nauhoittanut puhelun Luottokunnan tapaan, koska uskoisin, että viikon päästä Massinen ei muistane, mitä on puhelimessa sanonut ja toteaa, että kyseessä on Helsingin pään väärinkäsitys.
tourette (nimimerkki)
Niin, kuten Ketonen totesi, kunhan ei ole alle nelikymppinen eikä nainen.
Future is here (nimimerkki)
joku astunut kepujen varpaille ja sai potkut kuten muutama päätoimittaja aiemmin. Kepulaisista ei saa kirjoittaa pahasti tai ne suuttuu, seuraavaksi saa varmaan lähteä MTV3:n "Setä-Arkadia", joka kritisoi kepun alusvaatemissiä.
Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
Jos ihminen on luontaisesti Sherwoodin iloinen veikko, mutta kykenee hoitamaan työtehtävänsä on irtisanomisen syyn tai tekosyyn julkaiseminen väärin. Tapausta tarkemmin tuntematta on vaikea kommentoida mutta mikäli oikea syy on astuminen väärille varpaille liikutaan jo hyvin heikoilla jäillä. Alkoholistin maine on raskas taakka (vrt. tapaus Karalahti) ja pahimmillaan vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin harjoittaa ammattiaan. Syyllistäminen ja mustamaalaaminen, syystä tai syyttä voi johtaa todellisiin vaikeuksiin. Ehkä Aurajoen rannoilla nähdään tulevaisuudessa uusi ulkoilmaihminen, jonka syrjäytymistä on edistetty toverillisella perseeseenpotkimisella. Toivottavasti ei kuitenkaan... "Auta miestä mäessä", vai miten se menikään.
Ensikko (nimimerkki)
Asia julkistaminen tällä tavoin on anteeksiantamatonta. Inhimilliseltä kannalta on väärin julkaista tällainen henkilökohtainen tragedia. Kysymyshän on irtisanojan omantunnon lievittämisestä eikä mistään muusta. Harmi että juuri ihmisillä joilla olisi inhimillisyyteen varaa, käyttävät varakkuutaan väärin tekemällä mitä lystäävät ja sitten maksamalla viulut.
helanes (nimimerkki)
alkuperäistä valintaa. Eikö taustoja tutkittu vai annettiinko ko. herralle mahdollisuus hoitaa itsensä henkisesti kuntoon ja tämä petti lupauksensa?
roh (nimimerkki)
ja vielä sekin, miten tuota Massista, ja Ketonen myös vihjaili samasta työsuhteen päättymisen syystä – muut taas siteerasivat täysin arviointikyvyttömästi turkulaislähdettä. Herätti moinen huomiotani.
Jari Nikkola (nimimerkki)
Tässä yksi aiempi linkki aiheeseen liittyen: http://www.rannikkoseudunsanomat.fi/2007/joulukuu/18122007/AVOIN-KIRJE-S... Eli asialla on taustansa, joita esimerkiksi Herlin ei ole noteerannut.
Jari Nikkola (nimimerkki)
Menee itsepromoamiseksi mutta yksi linkki vielä lisää: http://nikkolamedia.blogspot.com/2008/02/lyhyest-virsi-kaunis.html Asiasta on keskusteltu myös täällä: http://www.kannuvalimo.fi/2008/02/04/odotettu-tapahtu/ Eli jos asiasta ulkopuolisena ko. linkkien kautta jotain tolkkua saa, on erottamisen syy sekä henkilökohtainen (kuningas A) että valta-aseman väärinkäyttöön liittyvä (vakavia ongelmia sidosryhmäsuhteissa)? Pääkirjoitustason mielipiteisiin johtavaa, sinänsä hulppeaa salaliittoteoriaa transatlantismeineen, loosheineen ja kepuineen ei tarvinne ottaa tämän enempää käyttöön?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Turkua voidaan verrata poliittiselta rakenteeltaan lähinnä Kremliin tai Beijingiin. Siitä ei ota Erkkikään selvää. Oleellista on se, että Massinen julistaessaan Salomaan alkoholismia on esittänyt vain pääasiassa Ketoselle miellyttävät perustelut eikä niinkään Turun Sanomien konsernin syitä. SanomaWSOY on mennyt julkaisemaan legendaa eli Massisen valikoituja mielipiteitä "uutisena" yhtään taustoittamatta asiaa. Massisen tarinat Salomaan alkoholismista ovat yhtä keveitä kuin Salomaan perustelut Iranin sodalle läpihuutojuttuna ja Suomen NATO-jäsenyyden edullisuus.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Turun Sanomien vt. päätoimittajan Aimo Massisen mukaan lehden päätoimittaja Markku Salomaa erotettiin tehtävistään alkoholiongelmien takia. Ihmisiä, jopa pomotehtävissä olevia on vuosien varrella erotettu päihde- ja muista syistä. Ministereitä ja urheilijoita lukuun ottamatta päihteiden käytön takia annettuja potkuja ei ole tapana kommentoida julkisuudessa. Ja niitäkin vähiä vain pakon edessä. Erottamisten syyt ovat ylipäätään työnantajan ja -tekijän välisiä asioita herroista narreihin. Näin kertoo nimimerkki ”monessa mukana”. Uusi Suomi on ajan tasalla paremmin kuin Taloussanomat ja SanomaWSOY, joka uskollisesti peistaa Aimo Massisen - todellisia tai perusteluksi - kelpaavia mielipiteitä. Kysymys ei ole siitä, oliko Markku Salomaa ryhtymässä Turun Sanomien päätoimittajana konsernin muiden lehtien toimittajien komentajaksi, eräänlaiseksi ylipäälliköksi osakeyhtiölain vastaisesti, vaan siitä, kirjoittiko Turun Sanomien vs. päätoimittaja Aimo Massinen totta Markku Salomaan vapauttamisen syistä. Aimo Massinen ja herra Ketonen varmaan tuntevat asian paremmin, mutta uskovat, että "henkilökohtainen ongelma", mikä kelpaa perusteluksi, kun asioita ei haluta läpinäkyvästi kertoa länsimaisen lahdistön hengessä, ei ole uskottava perustelu, koska tieto on nykyään verkko, ei päätoimittajien ja kustantajien konjakkiseura, missä voidaan sopia siitä, mistä kansalaisilla on oikeus lukea.
Jari Nikkola (nimimerkki)
Jos saa esittää valistuneen arvauksen, on erottamisen varsinainen syy sinne tänne öykkäröinnissä ja valta-aseman väärinkäytössä. Prosessi päätttiin puhaltaa lopullisesti poikki henkilökohtaisen ongelman aiheuttamien lisämurheiden vuoksi. Jossain linkeistä taisi lukea, että asia liittyy joihinkin Brysselin (juttukeikan, edustuskeikan?) tapahtumiin tmv. Aiemminhan pidettiin jo toimituksen ja päätoimittajan välinen sovittelupalaveri, jossa välittäjänä toimi em. kustantaja. Lisää esim täältä: http://www.journalistilehti.fi/tuotteet.html?id=38/132 Oli miten oli, heikkoa julkisuudenhallintaa Turun Sanomilta, ei voi mitään. Lehti toimii kuin kalenterissa olisi edelleen maagiset lukemat 1974.
Jari Nikkola (nimimerkki)
Näitä linkkejä on btw tänne tullut läheteltyä siksi, että niitä tulisi Usarissakin käyttää paremmin hyväksi. Tämä on verkkomedian voimavara ja velvollisuus, jos joku. Tieto moniarvoistuu ja alkuperäislähteet ovat kaikkien arvioitavissa ilman journalistin/ journalismin ah niin isällistä välikättä.
roh (nimimerkki)
    "Näitä linkkejä on btw tänne tullut läheteltyä siksi, että niitä tulisi Usarissakin käyttää paremmin hyväksi. "
Enpä tiedä, paljon porua, vähän villoja. Tommosen paskaan kun kätensä pistää, niin se on sitten siellä. (Jörn Donnerille tuosta viisaudesta kunnia kuuluu.)
tapio_o_neva (nimimerkki)
Sonnankäsittelyä kutsutaan nykyään kierrätykseksija kompostointi, myös mediakompostointi on muotia. Uskoisin, että kun talikolla käännetään riittävästi niin kuohkea kukkamulta paljastuu Turun Sanomienkin konsernista. Joka tapauksessa Massisen torven töräytys lienee melko kevein eväin varustettu. Jos asiaa puitaisiin edes puoleenväliin, voisivat eväsleivät levitä föriltä Aurajoen tummanruskeaan veteen.
askoniskala (nimimerkki)
tiedän kokemuksesta, että mitä enemmän sontakasaa kääntelee, sitä enemmän se haisee. Vieläköhän koululaiset kirjoittelevat Turmiolan Tommista, kuten itse aikoinaan jouduin tekemään. Pohjustukseksi jaettiin jokaiselle Turmiolan Tommista kertova vihkonen, josta jokainen yritti saada aikaiseksi toineen toistaan dramaattisempia versioita. Tämä alkoholiasiakin olisi silloin helppo ulkoistaa: ei muuta kuin peruskoululaiset kirjoittamaan aiheesta "Totuus Salomaasta". Paras sitten palkittaiseen Turun Sanomien vuosikerralla ja omalla blogilla lehdessä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Komposti(busineksessa) kun kompostia käsittelee oikein, tulee siitä orgaanista lannoitetta. Sontaa kannattaa sotkea muihin aineisiin niin biologinen prosessi pääsee loppuun asti.
Jape (nimimerkki)
Salomaa ei ollut alun perinkään riittävän osaava henkilö tehtäväänsä. Johtavan maakuntalehden päätoimittajan profiilia ei erityisemmin nosta riitely/sanelu kansalaisjärjestöjen, eikä edes kollegojen kanssa. Taustalla oli varmaan muutakin. Hän oli kuitenkin lehden omistajan valinta ja ehkä siitä muodostui suurin ongelma. Vaikka hommat alkoivat takkuamaan jo alkutaipaleella niin otti aikansa ennen kuin asiaan kehdattiin puuttua. Mutta niinhän siinä lopulta kävi että viina vei viran..
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Mutta niinhän siinä lopulta kävi että viina vei viran.." Yleensä kun syistä ei haluta puhua, mutta tarvitaan runsaasti perusteluja, aloitetaan henkilökemialla: - hän oli yksinäinen ja vetäytyvät - naisystäväkin oli hänet jättänyt - häntä kiusattiin koulussa (hän ei ollut johtajatyyppiä eli koulukiusaaja) - hän ahdisteli naishenkilökuntaansa Nykyään vasta toisella tilalla tulee alkoholi eikä huumeidenkäytöstä kehdata edes vielä puhua. Nyt pantiin suoraan kakkosvaihde silmään eli aloitettiin alkoholista.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Salomaa ei ollut alun perinkään riittävän osaava henkilö tehtäväänsä." Epäiletkö Turun Sanomien omistajan kykyä palkata pätevä NATO:a kannattava valtiotieteen tohtori päätoimittajaksi, jolla on Ilta-Sanoma-kokemuskin?
roh (nimimerkki)
ei siinä mitään tohtoria tarvita, vaan joka suuntaan kumartelija ja supliikin taitaja: siitä Turun torilta joku kalakauppias, kuka vaan, riittää hyvin moisen aviisin puikkoihin.
tourette (nimimerkki)
Mutta lehtihän _toimii_ niin kuin kalenterissa olisi edelleen maagiset lukemat 1974. Ja arvaus on valistunut.
bleibtreu (nimimerkki)
Kuten panda eilen kommentoi, Herlin on nyt mennyt kirjoittamaan asiasta josta ei mitään tietä. Kun tietämätön alkaa spekuloida, syntyy pahimmillaan uusia tauteja. Yleensä Herlinin kirjoitukset ovat kyllä olleet kiinnostavia.
jharja (nimimerkki)
Aimolta saa kysyä, mitä vaan ja Aimo vastaa, mitä vaan.
Jari Nikkola (nimimerkki)
http://areena.yle.fi/toista?quality=hi&id=1063911 Tuossa paikallisen YLE:n näkemys asioiden kulkuun.
Mikko Laaksonen (nimimerkki)
Turun Sanomien eli toimitusjohtaja Keijo Ketosen sekä varapäätoimittaja Aimo Massisen oli käytännössä pakko kertoa esittämänsä Markku Salomaan erottamissyy julkisuuteen. YLE:n ensimmäisessä uutisessa arvioitiin jo, että Salomaa erotettiin toimituspolitiikassa tehtyjen ylilyöntien takia. Salomaan toimittamista on eritelty Journalisti-lehdessä sekä Julkisen sanan neuvostossa. Jos esitettyä syytä ei olisi kerrottu, ero olisi käsitetty puhtaasti Turun Sanomien toimitushenkilökunnan sekä JSN:ään kannelleen kansalaisjärjestön voitoksi asiassa. On syytä perehtyä taustoihin ennen kuin ottaa näin vahvasti kantaa. Tapaus Salomaa on kuitenkin Suomen lehdistön historian ikävimpiä lukuja - mutta eri syistä kuin Herlin esittää. YLE:n Turun Radion juttu http://194.252.88.3/rswebtku.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Con... Journalisti-lehti 9.11.2007 http://www.journalistilehti.fi/tuotteet.html?id=38/132 Julkisen sanan neuvosto 7.11.2007 http://www.jsn.fi/Default.aspx?d=882
tapio_o_neva (nimimerkki)
Jo pienen nettiesitutkinnan jälkeen on herännyt perusteltu epäilys, ettei Aimo Massisen esittämä perustelu ollut syy. Kumpi käyttää sanaa vapaammin? Bill Clinton yksityiselämästään presidenttinä vai Turun Sanomat? - I did not have .... with that woman, miss Lewinsky.
roh (nimimerkki)
Uskotteko todella toiston voimaan noiden hyperlinkkien kylvämisessä? Tässä puhuttiin periaatteesta; ihmisen julkinen leimaaminen alkoholistiksi voi olla myös virallisen syyttäjän alainen rikos. Valtakunnansyyttäjä voi antaa määräyksen syytteen nostamisesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämis- ja kunnianloukkausrikoksissa, jos rikos on tapahtunut joukkotiedotusvälinettä käyttäen (ja tämä Massis-Ketonen näyttää pahasti juuri tuolta). Suomen rikoslain 24 luku: Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisesta
    10 § (9.6.2000/531) Törkeä kunnianloukkaus. Jos 9 §:n 1 momentissa tarkoitetussa kunnianloukkauksessa 1. rikos tehdään joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla tieto tai vihjaus lukuisten ihmisten saataville taikka 2. aiheutetaan suurta tai pitkäaikaista kärsimystä taikka erityisen suurta tai tuntuvaa vahinkoa
Puhumattakaan jos tuosta henkilön väitetystä sairaudesta ei ole lääketieteellistä näyttöä ja diagnoosia, kuten mies itse sanoo. Ja vaikka sellainen olisikin, se on yksityisyyden suojan alainen asia.
askoniskala (nimimerkki)
Hyvä!!! Tässä onkin yksi harvoja sananvapauden rajoituksia, jotka mediankin tulisi muistaa. Ehkä ihan toisen asian yhteydessä saadaan vähän lisää kokemusta (eduskunnassa kerrotun seksuaalisen häirinän yhteydessä). En mitenkään puolustele niitä, jotka ovat viimeksi mainittuun syyllistyneet. Paitsi jos heidät on leimattu kevein perustein ja vastoin parempaa tietoa. Lääkärienkin kesken vallitsee (järjettömältä tuntuva) vaitiolovelvollisuus. Jos olet hoidossa esim. HYKSssä, ei terveyskeskuksen oma lääkäri saa sairaskertomustasi, ennen kuin olet kirjoittanut asiasta valtakirjat. Mikä poikkeus media on todella esimerkiksi tähän verrattuna julkistamaan yksityisasioita, Turun Sanomien kohdalla vieläpä ns omassa asiassaan.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Tässä puhuttiin periaatteesta; ihmisen julkinen leimaaminen alkoholistiksi voi olla myös virallisen syyttäjän alainen rikos. Valtakunnansyyttäjä voi antaa määräyksen syytteen nostamisesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämis- ja kunnianloukkausrikoksissa, jos rikos on tapahtunut joukkotiedotusvälinettä käyttäen (ja tämä Massis-Ketonen näyttää pahasti juuri tuolta)." Eikös kunnianloukkaus ole asianomistajarikos? Toisin sanoen, ellei TS ja/tai Massinen lado riittävän paksua pinoa euroja pöytään ja osta sopimusta, on mahdollista, että vaade lähtee riitatapauksena kunnianloukkauksena tai törkeänä kunnianloukkauksena, mikä takaa jutulle pitkän julkisuuden ja elinkaaren mielikuvamarkkinoilla. Toinen vaihtoehto on tietenkin se, että TS osoittaa väitteen olevan tosi ja Suomeen muodostuu normisto, miten paljon alkoholia käyttävä toimittaja on alkoholisti, jonka työlle on ominaisuudesta haittaa. Jotkut jututhan saanevat alkunsa cocktaileilla, missä tarjoillaan muutakin kuin homejuustoa ja alkoholitonta viiniä. No voihan olla, että yksi pitää alkoholista enemmän kuin Johannes Virolainen tai Matti Vanhanen, mutta työtä haittaavaa alkoholismia on tuskin kovin tiukasti rajattu muinoisten maalareiden, suutareiden ja toimittajien osalta, jotka lienevät joko kansankäsityksissä tai jopa tilastoin melkoisia juoppoja taiteilijoiden tapaan luovaa hetkeään tavoitellessaan. Se, onko linja-autonkuljettaja tai lentokapteeni juoppo työssään haitallisella tavalla, on paljon tiukemmin säädelty. Matti Vanhanenkaan ei ole kiinnostunut Kuros-jutun lopettamisesta bittien yöhön, vaan halunnee pitää sen otsikoissa vielä pitkään, jolloin muodostuu mielikuva valtapoliitikosta vastaan pienkustantaja ja yh-äiti. Tällä viikolla JSN:n Hyvärinen saanee uutta pohdintaa Helsingin Sanomien artikkelista, mikä koski eduskunnan ahdistelijamiehiä. Tunnetusti rauhallinen sovun takuumies, bioenergiasta yleensä puhuva Pekka Vilkuna saattaa tehdä kantelun julkisen sanan neuvostoon, mikä on oiva tapa täyttää julkisuus, kun Vasemmistoliitton, mahdollisesti myös SDP ja Perussuomalaiset tekevät välikysymyksen Kemijärven sellutehtaasta ja pitäisi keskustella omistajapolitiikasta. Ahdistelu on helppo tapa selvitä valtion omistajapolitiikkaa koskevasta keskustelusta, kun tiedonvälitys voidaan täyttää tutkaharhautuksen tapaan roskalla.
askoniskala (nimimerkki)
Minulla ei ole juuri nyt lakikirjaa käsillä enkä jaksa netistä kaivaa. Käsittääkseni kyse on asianomistajarikoksesta
roh (nimimerkki)
    "Eikös kunnianloukkaus ole asianomistajarikos?
on paitsi juuri edellä kerrotussa erityistapauksessa. En tiedä mikä sitten on niin törkeää, että valtakunnansyyttäjä puuttuu, ja antaa määräyksen syytteen nostamisesta. mun mielestä tämä case ainakin tuntuu jotenkin kuvottavalta.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Jos kunnianloukkaus koskee jotain vähäpätöistä yksittäitapausta, ei valtakunnansyyttäjä lotkauttane luppakorvaansa. Jos taas kyse on keskitetyn tulopolitiikan ja EMU:a vartioivan kartellin poliittisen kuorrutuksen uskottavuudesta, on valtakunnassa hätätila niin kuin al-Qaida olisi rantautunut Töölössä. Yhdysvalloissa maa meni paniikkiin neiti Lewinskyn vuoksi, koska alettiin uskoa, että Bill Clinton oli muuttanut Yhdysvallat presidentin virkanimitysoikeudella sulttaanikunnaksi, missä haaremi hallitsee. Muualla, missä ei ymmärrety asian valtio-opillista perustaa vain naureskeltiin amerikkalaiset "tekopyhyydelle". Jos eduskunta osoittautuisi kettufarmiksi, missä hilut ovat pillttuussa miten sattuu, olisi uskottavuusvaje samaa luokkaa kuin Yhdysvalloissa Lewinsky -prosessin aikana, jolloin valtakunnansyyttäjä ryntäisi palokuntana syytätyttämään kaikkea liikkuvaa. Julkishallinnossa ja ammattiyhdistysliikkeessä saattaa olla edelleen perinteitä, mistä esimerkiksi puolustusvoimissa rangaistaisiin ankarasti. Näiden keskijohdon ja johdon perinteiden tuominen esille veisi uskon hyvinvointiyhteiskuntaan ja loisi uusliberaaleille aukon tuhota koko kokoomussosialidemokraattinen hyvinvointibyrokratia. Kannattaa katsoa, miten valkeita olivat eduskuntaryhmien nokkamiesten naamat edellisellä kerralla kun Pirkko K. Koskinen savusti Matti Ahteen ulos Veikkaus Oy:stä. Tässäkään jutussa on tuskin totta edes puolta, mutta se neljäsosakin jo näyttää pelottavan.
Pojurekku (nimimerkki)
Eiköhän se ole niin, että Turun Sanomien uuden päätoimittajan ei tarvitse kannattaa Natoa. Riittää, että kannattaa TPS:aa, toriparkin rakentamista ja suur-Turkua eli naapurikuntien liittämistä Turkuun. Lisäksi toimituksellisena linjana pitää olla se, että kaikki muu julkaistaan, paitsi ei em. asioita kritisoivat jutut. Lisäksi pitää olla julkaisematta niin sanottua juorukalenteria eli Ketosten suvun verotietoja. Ja sitten vielä ihmetellään, että ne naapurikunnat eivät halua liittyä Turkuun muuten kuin valtioneuvoston pakkokäskyllä. Turkuhan on hallinnoltaan ja kähminnöiltään Suomen Bysantti.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Uskooko joku, että nimenomaan Salomaa olisi kaikista Suomen vapaana olevista tohtoreista ja Ilta-Sanomien entisistä toimittajista valittu Turun Sanomien päätoimittajaksi Rakennusteollisuus-lehdestä, mikäli olisi painotettu muuta kuin mittavaa Neuvostoliitto-kriittistä osaamista sekä myönteistä NATO-kantaa? Kyllähän konsernissa on muidenkin pikkulehtien toimittajia tai päätoimittajia, jotka olisi voinut "lyödä ritariksi" palkkaamalla Turun Sanomien päätoimittajaksi. Itse asiassa kyllä Aimo Massinenkin riittää Turun Sanomien päätoimittajaksi. Hän tuntee Turun ja Turku hänet. Miksi palkata muualta vierailevia tähtiä, jotka eivät sopeudu Turun olosuhteisiin, vaan yrittävät jotain muuta? http://www.viestintaliitto.fi/kirjatyo/2006/6/ajankohtaista/ts-yhtyma.html Turkulaiset eivät ole huomanneet, että Turun Sanomat on ulkopolitiikan kakkoslehti Suomessa ja kun jollain ministerillä tai puhemiehellä jne. on asiaa ulkopolitiikasta eikä Helsingin Sanomat maistu, on juttu "urheilulehdessä, joka julkaisee myös kuolinilmoituksia".
te-keskusneuvosto (nimimerkki)
Erinomainen blogi. Massinen on saanut kirjoitella törkeitä, herjaustasoisia pääkirjoituksia vuosikaudet kenenkään puuttumatta. Nykyään pitää lukea Aamulehteä mikäli haluaa tietää mitä Turussa oikeasti tapahtuu.
BobYoung (nimimerkki)
Olen samaa mieltä, Niklaksen blogi on rautaa! Sen sijaan olen eri mieltä siitä, että jostakin lehdestä voisi lukea mitä Turussa todella tapahtuu. Turun sairauteen kuuluu se, että edes turkulaiset itse eivät tiedä mitä kaupungissa tapahtuu. Aamulehteen en luottaisi. Sitä paitsi, kuka oikeasti jaksaisi välittää mitä Turussa tapahtuu?
vpaicco (nimimerkki)
Avoimuus karkasi Turun Sanomista! M.Salomaa oli hyvä kirjoittaja ja avoimuuden lisääjä Turun Sanomissa. Luimme aina mielenkiinnolla hänen kolumninsa. Ainoana lehtenä (lue: M.Salomaan kolumni) TS julkaisi mm George W.Bushin illallisilla tapahtuneesta etikettirikkeestä,jossa toisena osapuolena oli tasavallan presidentti Tarja Halonen.George nosti ja kilisteli maljoja kaikkien muiden kanssa,mutta ei Tarjan kanssa...? On sääli,että Lounais-Suomen valtalehden päätoimittajana voi olla tällainen "sylikoira" ja demari Aimo-herra. Ketosten dynastia perustuu joukkueeseen,jonka keski-ikä lähestyy 80 vuotta.Mitä tapahtuu tässä dynastiassa 3 vuoden sisällä? Tapahtuu myynti ja Hesari ryntää paikalle! vpaicco
terahon (nimimerkki)
Ihmettelen minäkin näitä syitä!! Maakuntalehti KESKISUOMALAISEN savolainen päätöimittaja ei ole muuta tehnykään viimeisen 30 vuoden kuin kostanut ja käyttänyt päätoimittajan sanansäilää omiin ja puolueensa intresseihin. Voi kun näkis sen päivän kun tälle annetaan lopputili samoista syistä kuin TS päätoimittajalle. Eikös alkoholistiti pitäisi ensin laittaa hoitoon??
tapio_o_neva (nimimerkki)
Taatusti puolueisiin sitoutumattomalla Erkki Laatikaisella sanotaan olevan Suomen Keskustan kultaisen ansiomerkin. Kannattaa lukea kirja Mauri Pekkarisesta sillä silmällä, että katsoo, millaista hirmuvaltaa Laatikainen tarvittaessa käyttää. Laatikaisellekaan vanhuus ei tulle yksinään, koska hän jo tiesi "varmaksi", ettei Paavo Väyrysestä voi tulla ministeriä. Laatikaisen poliittiset virhearviot vaalikautena merkittävissä kysymyksissä ylittänevät tusinan, joten antaa vanhan miehen jatkaa. Ne, jotka tilaavat Keskisuomalaista, osaavat kyllä tulkita Laatikaistakin, mutta ne, jotka lukevat Etelä-Suomessa sitä verkossa, eivät osaa ottaa korkeaa ikään ja poliitista kokemusta riittävästi huomioon. Lipponenhan viittasi Erkki Laatikaiseen ja Kari Hokkaseen, toiseen savolaiseen, maakuntasatraappeina voimansa tunnossa. On jotenkin maakuntalehtien kannalta ennen kuulumatonta, kun lehdessä saa arvostella lehteä. Toivottavasti Markku Salomaa palkataan seuraavaksi vaikka aputoimittajaksi Seitsemän päivää-lehteen, jolloin voisi vapaammin kirjoittaa tautoista, koska se sopisi genreen paremmin. En usko, että Reenpään suku pelastaa Salomaata Suomen Kuvalehteen tai antaa Tapani Ruokasen pelastaa Pekka Ervastin tapaan, joka meni liian pitkälle erotuttamalla Anneli Jäätteenmäen jo ennen eduskunnan juhannuslomia.
osmovirta (nimimerkki)
Turun Sanomissa oli eilen (5.2) pääuutisten sivulla juttu "Turun Sanomat vaihtaa vastaavaa päätoimittajaa. Markku Salomaa on alkoholiongelman vuoksi estynyt hoitamasta tehtäväänsä." Kuka on jutun kirjoittanut, sitä ei ole näkyvissä mutta päätoimittaja Aimo Massisen kerrotaan ottavan vastuun toimituksen johtamisesta. On ihmetyttänyt tämän A.M:n aktiivisuus. Eikö asia ole toimitusjohtajan ja Salomaan välinen? Hehän ovat kai työsopimuksen allekirjoittajia. Vai onko A.M. ollut mukana ja kenen edustajana? A.M. on kai samanlaisessa asemassa kuin Salomaakin. Miksi pitää kertoilla ongelmista syinä, jotka ovat "kliinistä" laatua. Onko käytössä ollut lääkärin diagnoosi ja onko Salomaa antanut tähän luvan? Tietysti nöyryytetty ihminen panee nimensä kultaisen kädenpudistuksen ohella täydelliseen antautumiseen ehdoitta mm. ehdottomaan vaikenemiseen.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Massinen on käynnistänyt viran puolesta tutkimisen eli inkvisition, missä ei kuulla välttämättä osapuolia eikä käytetä vapaan todistelun menetelmää. Tällä tavalla Turun Sanomat säästää rahaa, kun palstamillimetrejä syydetään painokoneella kilometreittän ja SanomaWSOY sekä Alma Media omaksuvat saman näkökannan. ---- Jotenkin tuntuu, että tohtori Salomaan tärkein meriitti ennen Turun Sanomien päätoimittajaksi kutsumistaan oli nimenomana paljastaa turvallisuusvajeet sekä puolustaa helikopteripolitiikkaa sekä NATO-jäsenyyttä. Tässä on hieman arkistoa, joka saattaa kyllä hävitä, kunhan Massinen & Ketonen ovat käyneet prosessaia vastaajan kanssa pidemmälle. http://arkisto.turunsanomat.fi/?ts=3,0:0:0:0,0:0:0:0:0,0,1:0:0:0:0:0:Mar... Onko missään lisäaineistoa siitä, miten Salomaa olisi yrittänyt päästä niskan päälle muista konsernin päätoimittajista?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tero Turkulainen (nimimerkki)
On ihan normaalia, että omistaja päättää toimitusjohtaja- tai johtajasopimuksen. Ja ihan milloin haluaa. Yleensä kumpikaan osapuoli ei tapahtuman syistä enempiä tiedota. Massisen minkäänlainen kommentointi koskien asiaa ON TÄYSIN KÄSITTÄMÄTÖNTÄ. (esim HIFK:n Tuohimaa ja Matikainen hoitivat vastaavan tilanteen hyvin ammattimaisesti samalla viikolla)
tapio_o_neva (nimimerkki)
"On ihan normaalia, että omistaja päättää toimitusjohtaja- tai johtajasopimuksen. Ja ihan milloin haluaa. Yleensä kumpikaan osapuoli ei tapahtuman syistä enempiä tiedota." Ei ole. Normaalisti kunnissa ja kaupungeissa sekä nyrkkipajoissa ei työnantaja maksa kipurahoja tai osta vaikenemista, vaan asia viedään käräjäoikeuden pöytäkirjojen kautta aikakirjoihin, mitä tutkijat saavat sukupolvienkin pääst naureskella ja naurattaa yleisöään. Tulee Turun Sanomille halvaksi ryöpyttää kunnolla, koska tämä heikentää Salomaan katu-uskottavuutta siksi, että hänellä on jo mediatuomio päällä. Näin ollen säästää monen kuukauden laittomat irtisanomiskorvaukset, mikäli ei kykene osoittamaan, että kyseessä olisi vankkoja perusteita. Uskoisin, että Massisen mediaryöppy säästi ainakin 4 kk - 6 kk palkkarahat Endlösungissa.
jaliraita (nimimerkki)
Miksi Turun Sanomien päätoimittajan vaihtuessa myös Venäjällä ja ennen Neuvostoliitossa sattui henkilövaihdoksia. Suuri ja mahtava Venäjä on tärkeä asiakas Turun Sanomille. Onkohan Salomaa kirjoitellut tuhmasti suuresta asiakkaastaan ja Putin on ottanut nenäänsä? Jali Raita, diplomi-insnööri Someroll 6.2.2008
tapio_o_neva (nimimerkki)
Aurajoen rannoilla ei neuvostovastaisuudessa ole mitään pahaa. Uskoisin, että Salomaa palkattiin muodostamaan Turun Sanomista, urheilulehdestä, joka julkaisee myös kuolinilmoituksia, jonkinlainen ulkopolitiikan uusi airut aikana, jolloin turkulaisministeri vastaa ulkopolitiikasta. Salomaan meriitti palkkaamiselle oli NATO-myönteisyys ja Venäjä-kriittisyys. Salomaan ongelmana tuskin on etanoli niin kuin Massinen väittää, vaan ehkä se, että hän pyrki muodostamaan mediakonsernista mielipidekonserni, missä konsernin muiden lehtien päätoimittajien ja kolumnistien olisi pitänyt sitoutua Turun Sanomien linjaan. Toisin sanoen ehkä Salomaa joitui tiimityöskentelyn ja verkoistuimisen uhriksi yrittäessään vertikaalivaltaa konsernin muihin toimittajiin. Toimittajat ovat vapaan ammatin harjoittajia ja hengen ritareita. Heidän komentamisensa toisen toimittajan ruotuun aiheuttaa "sanomista".
Pojurekku (nimimerkki)
Hä, itse Turun Sanomien varsinaissuomalaisena lukijana ihmettelen, että lukeeko joku niitä Turkkarin ulkomaansivuja ja lehden ulkopoliittisia kannanottoja? Eikös sitä lehteä lueta niin, että ensin televisio-ohjelmat, sitten Tepsin matsin otteluselostus ja sitten Cittarin mainos. Sitten huomaakin, että kaikki ne lukuisat irtosivut ovat pitkin pöytää. Mikä kumma siinä on, että muut isot sanomalehdet osaavat tehdä lehdet niin, että niissä on selvät osiot. Turkkasissa on irtosivu siellä ja täällä. Eli jos sillä päätoimittajalla oli jokin visio, niin se jäi tavalliselta turkulaiselta huomaamatta. Siinäkin on tarpeeksi seuraamista, kun Turun kaupunginjohtajat tappelevat keskenään. Ja miksi konsernin pikkulehdistä ei "lyöty" ketään ritariksi päätoimittajan pallille, niin se johtuu varmaan siitä, että paikallislehdissä päätoimittajan pitää osata hommansa, siis olla journalismin pieni työmuurahainen. Turkkarin päätoimttajaksi pääsee muilla ansioilla.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tiedän, että varsinaissuomalaiset pitävät Turun Sanomia vain maakuntalehtenä. Kuitenkin se on ulkopolitiikan kakkoskanava, mikäli Helsingin Sanomiin ei mahdu. Monet valtakunnanpoliitikot, jotka eivät ole varsinaissuomalaisia käyttävät Turun Sanomia lavettina mielipiteilleen. Näin esimerkiksi entinen pääministeri ja puhemies Paavo Lipponen on käyttänyt. Uskoisin, että Markku Salomaan valinta päätoimittajaksi perustui hänen runsaaseen aineistoonsa Suomen NATO-jäsenyyden tueksi. Turun Sanomiin haluttiin ikään kuin lisää NATO-ryhtiä.
Arres Lindqvist (nimimerkki)
Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen oli tänään Ylen Radio Ykkösen Ykkösaamussa Petri Kejosen haastateltavana eikä hän malttanut jättää hyvää tilaisuutta käyttämättä, kun puhe siirtyi päätoimittaja Markku Salomaan erottamistapaukseen. Studiossa oli samaan aikaan myös Aimo Massinen (joka ymmärsi pitää suunsa kurissa) ja kolmaskin päätoimittaja. Näin Erkki Laatikainen vastasi Petri Kejosen antaessa vapaasti kommentoida tapausta : – Jokaiselle sattuu virheitä ja tässä tapauksessa kustantajalle [TS-Yhtymä] sattui ilmeinen virhe, jonka se korjasi heti ensimmäisen tilaisuuden tultua. Erkki Laatikaisen ajatus siis on, että tohtori ja päätoimittaja Markku Salomaa oli jo lähtökohtaisesti "virhetapaus", joka TS-Yhtymän hallituksessa vaikuttavien Ketosten virheen takia pääsi päätoimittajan asemaan. Edelleen Laatikaisen ajatuskulkuuun kuuluu, että Ketoset kuitenkin havaitsivat oman virheensä. Tämän Laatikainen katsoo selittävän sen miksi Markku Salomaa erotettiin. Virheen olemusta Laatikainen ei vaivaudu yhtään selittämään, mutta Ketosten liikkeenjohtotehtäviin kuuluvan rekrytointitaidon hän ilmiselvästi nollaa. Pitkäaikaisen keputaustaisen Keskisuomalaisen päätoimittajan Erkki Laatikaisen kommentti avaa kaikessa yksinkertaisuudessaan näköalan siihen mitä keskustalaiseen syvähenkiseen elämänfilosofiaan kuuluu : SITTEN KUN VASTAPUOLEN MIES ON JO MUKILOITU MAAHAN NIIN HÄNEN KYLKEENSÄ KÄYDÄÄN VIELÄ POTKAISEMASSA! Arres Lindqvist, Turku
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Erkki Laatikaisen ajatus siis on, että tohtori ja päätoimittaja Markku Salomaa oli jo lähtökohtaisesti "virhetapaus", joka TS-Yhtymän hallituksessa vaikuttavien Ketosten virheen takia pääsi päätoimittajan asemaan. Edelleen Laatikaisen ajatuskulkuuun kuuluu, että Ketoset kuitenkin havaitsivat oman virheensä. Tämän Laatikainen katsoo selittävän sen miksi Markku Salomaa erotettiin." Laatikainen puolueisiin taatusti sitoutumattomana poliitikkona ja mediavaltaa myös Mauri Pekkariseen Keski-Suomen vaalipiirissä käyttäneenä sanan mahdin edustajana tietää, ettei Aimo Massisen etanoli-väite ole niinkään Markku Salomaan vapauttamisen syy, vaan julkisuuteen esitetty peruste. Salomaa vain ei ollutkaan poliittisesti sopiva Turun Sanomien päätoimittajaksi, vaikka hän puolustaa NATO-jäsenyyttä, taisteluhelikoptereita ja kansainvälistä sotilastoimintaa. Kun kerran Suomen pitäisi alistua Yhdysvaltain ulkopolitiikan toimeenpanijaksi Aasiassa NATO:n täysjäsenenä niin miksi sitten jollain Salon Seudun Sanomilla tai Rannikkoseudulla on jokin oikeus vastustaa Turun Sanomien päättoimittajan mielipidepoliittisia linjauksia. Miten joku pikkulehti, jolla on Turun Sanomien rahoitustakuu voi puolustaa asukkaita Turun kaupungin vallantavoitelua vastaan? Sehän olisi epäsolidaarista rahoitusturvallisuustakuun myöntäjää vastaan, vaikka se olisi osakeyhtiölain mukaista. Laatikainen on sikäli oikeassa, ettei pelkkä NATO:n kannattaminen riitä siihen, että oppisi tunteman turkulaisen poliittisen järjestelmän ja Varsinais-Suomen. Kun ahdistelukeskustelua käydään pidemmälle, voi olla että Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen alkaa katsella uusia haasteita Aatos Erkon rohkaisusta. Ehkäpä Helsingin Sanomien päätoimittajalla olisi riittävästi nöyryyttä, mutta myös laajaa katsomusta Turun Sanomien päätoimittajaksi.
Pojurekku (nimimerkki)
Eikös Rannikkoseutu ole konsernista vapaa paikallislehti kuten Turun Tienookin. Ei TS sentään kaikkia varsinaissuomalaisia pikkulehtiä omista. Ja mitä taas Salomaahan tulee, niin aika harva TS:n henkilökunnasta uskoi, että joku voisi olla niitä edellisiä huonompi päätoimittaja, mutta semmoinenkin siis löytyi. Kai Ketoset nyt sen verran viisaita ovat, että yrittävät päästä eroon päätoimittajasta, joka ei enää tullut toimeen kenenkään kanssa. Alkkohooli taisi antaa siihen hyvän syyn. Ja "kiitoksena" palveluista kerrottiin viinajuttu julkisuuteenkin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tulee mieleen, että miten paljon pääkirjoittajat ja kolumnistit yleensä Suomessa valehtelevat esittämällä asioita vastoin parempaa tietoaan? Pitäisikö Julkisen sanan neuvoston kuulla Aimo Massista, ja haastatella häntä mahdollisesti länsimaisin menetelmin, sellaisin, millä Yhdysvallat on mm. israelilaisin asiantuntijoin haastatellut paikallisia irakilaisia ja afganistanilaisia sekä Guantanamoon rantalomalle siirrettyjä ulkomaiden kansalaisia?
anttijto (nimimerkki)
Oletteko. unohtaneet, aimo on entinen demarilehden päätoimittaja. Miksi siis suhtaudutte niin vakavasti hänen "sosiaaliseen solidaarisuuteensa." Hänhän on nyt aidoimmillaan tölviessään työtovereitaan. Päivälehti kaatui, varo Turun Sanomat!
Arres Lindqvist (nimimerkki)
_ 8.2.2008 13:16 tapio_o_neva kirjoitti : Laatikainen puolueisiin taatusti sitoutumattomana poliitikkona ja mediavaltaa myös Mauri Pekkariseen Keski-Suomen vaalipiirissä käyttäneenä sanan mahdin edustajana tietää, ettei Aimo Massisen etanoli-väite ole niinkään Markku Salomaan vapauttamisen syy, vaan julkisuuteen esitetty peruste. ___________ "Puolueisiin taatusti sitoutumattomana poliitikkona" – tämä on jotain ironiaa, onhan? Se, mitä Laatikainen lausui ääneen ei tue olettamustasi "tietämisestä", mutta miten asia varmasti on sitä emme voi kuullun perusteella tietää... Eikä se nyt ole niin väliksikään. _____________________________ 8.2.2008 13:16 tapio_o_neva kirjoitti : Laatikainen on sikäli oikeassa, ettei pelkkä NATO:n kannattaminen riitä siihen, että oppisi tunteman turkulaisen poliittisen järjestelmän ja Varsinais-Suomen. _______ ...Ja kun minun ajatukseni on, ettei Laatikainen ole missään suhteessa oikeassa. NATO:sta Laatikainen ei lausunut mitään (koko radio-ohjelman aikana). On jotenkin oireellista, että joudun selittämään selviä asioita erikseen juuri sinulle. Kirjoitat paljon, mutta ymmärrät vähän. Aiemmissa kirjoituksissasi olet viljellyt ajatusta, että Turun Sanomat on "urheilulehti, joka julkaisee myös kuolinilmoituksia". Huomautan, että tämä maakuntalaisten suussa kulunut huuli on vähintään kolmen vuosikymmenen takaa. Siinä oli aikanaan totta toinen puoli, mutta eipä ole enää. Hyvä niin. Edellä mainittu radiolähetys saattaa olla vielä kuultavissa YLE:n nettiarkistossa. ___________________________ 8.2.2008 13:16 tapio_o_neva kirjoitti : Kun ahdistelukeskustelua käydään pidemmälle, voi olla että Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen alkaa katsella uusia haasteita Aatos Erkon rohkaisusta. Ehkäpä Helsingin Sanomien päätoimittajalla olisi riittävästi nöyryyttä, mutta myös laajaa katsomusta Turun Sanomien päätoimittajaksi. ___________ Tämä oli sinulta varsinainen onnenkantamoinen. Ari Valjakkala oli erinomainen lehden päätoimittaja, vaikka hänkin riitaantui maakunnassa tiettyjen tahojen kanssa. Se ei kuitenkaan muodostunut rasitteeksi suhteessa toimitukseen ja omistajasukuun. Valjakkalan hyvälle työlle toivon yhä jatkajaa. Janne Virkkusella on sitä mainitsemaasi "laajaa katsomusta", jonka soisin pääsevän selkeästi nykyistä paremmin esiin joten hän on eittämättä loistava kandidaatti Turun Sanomien päätoimittajaksi. Joku voisi ehkä nähdä siirtymän valtakunnan ykköslehdestä maakuntalehteen eräänlaisena "arvonalennuksena", mutta Hesarista Kalevaan siirtyneen Keijo Kulhan esimerkki on rohkaiseva. Siitä vaan hakemus sisään TS-Yhtymään, Janne Virkkunen! ___________ Sanon vielä kaikille yhteisesti ja tapio_o_nevalle erikseen, että ironia, parodia ja sarkasmi eivät toimi nettikeskustelussa. Tämä on monta kertaa ja monella taholla koettua. Pysykää asialinjalla. Arres Lindqvist, Turku
tapio_o_neva (nimimerkki)
"ironia, parodia ja sarkasmi eivät toimi nettikeskustelussa" Ironia, parodia, sarkasmi ja brittiläinen musta huumori toimivat mainiosti sen jälkeen, kun lukija on tottunut aallonpituuteen. Mielestäni Euroopan unionissa ei pidä kirjoittaa eikä puhua niin kuin Paavo Lipponen ja epäillä herroja Kari Hokkanen ja Erkki Laatikainen (bysanttilaista mediavaltaa ja hirmuvaltaa) maakuntalehdellä ylläpitäviksi maakuntasatraapeiksi, koska suoran syytöksen tajuaa jokainen Ilta-Sanomia ostava lippalakkipäinen sosialidemokraatti. Suora syyttely tekee tyylistä raskaan ja mediasta vennamolaisen tyyliltään. Olisi paljon helpompaa mennä Lipposen mukana ja kirjoittaa vaikka "maakuntasatraappi Erkki Laatikainen on tapansa mukaan väärässä eikä vanhuus tule yksinään" kuin että "taatusti puolueisiin sitoutumaton Suomen Keskustan kultaisen ansiomerkin saanut sitoutumattoman Keskisuomalsien päätoimittaja on tehnyt jälkeen rohkean ja ennakkoluulottoman analyysin, jonka onnistumisen odotusarvo on jälleen vähäinen". Minusta sisäpiirin, kansalliskarusellin, naurettavuutta tulee kunnioittaa, koska se osoittaa, miten tohkeissaan maakuntalehtien toimituksissa ollaan vielä omasta ja suomalaiselta klubilta hankitusta "arvovallasta", joka meni 1994, kun keksittiin World Wide Web ja Mosaic -selain. Ymmärrän kyllä, että Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä oletetaan, että puhutaan lyhyesti asiaa ja Turussa, missä "hauska tappa vanha tuttu" ja "vieläks sääki elät" -kohteliaisuudet on tarkasti vakioitu ja ne sanotaan toiselle turkulaiselle, savo-karjalainen löysä puhe hämmentää, mutta on myös hyväksyttävä se, että Suomen sananvapauden malli tulee Ilta-Sanomista ja Iltalehdestä, missä on 1960-luvun muuttoliikkeen vuoksi muitakin kuin länsisuomalaisia vakaan sanan käyttäjiä. Lyhyesti sanottuna Länsi-Suomi on suomalaisen kulttuurin standardi, mutta siirtolaisuudesta ja pääkaupunkikeskeisyydestä johtuen kaupallisin sana on savolaista. Länsisuomalaiset eivät tosikkoina pärjää monikeskeisessä ympäristössä, missä kukaan ei ole omalla maallaan. Savokainuulaisia esimerkkejä ovat Urho Kekkonen, savolaisia Lasse Lehtinen ja Olli Rehn. Euroopan unionissa ei kerta kaikkiaan voi pitää kiinni siitä, että puhutaan asiaa eikä höystetä. Viihdyttämispakko tekee löysästä puheesta ja höystämisestä välttämättömyyden. Ennen Etelä-Pohjanmaalla sanottiin:"Räkänokastakin tulee mies, mutta ei tyhjän naurajasta." Hämeessä puolestaan:"Puhuu vähän, mutta asiaa." Asian puhumisella ei turhuuden markkinoilla pärjää. Euroopan unionin sisämarkkina ja siihen liittyvä poliittinen rakenne on otettava tosissaan, yhtä tosissaan kuin sumu liikenteessä. Se on läsnä kaikkialla eikä sitä voi paeta. Turhanpuhuminen on monissa maissa sivistyksen merkki. Ajatellaanpa, miten Nicolas Sarkozy sai haltioihinsa Sauli "Nato" Niinistön, joka ajoi "euroopalaista NATO:a" eli Euroopan unionin puolustuskykyä ilman Yhdysvaltain ydinasetta ja ulkopolitiikkaa. Muutaman mahtailevan eleen jälkeen presidentti sekoaa avioeroonsa, koska ranskalaiset ovat eurooppalaistumassa ja media ottaa brittimedian raa'an tyylin, missä ei enää hyväksytä samaa määrää rakastajia kuin Ranskan kuninkailla tai 30 000 euron kampaajalaskuja.
Jari Nikkola (nimimerkki)
"Sanon vielä kaikille yhteisesti ja tapio_o_nevalle erikseen, että ironia, parodia ja sarkasmi eivät toimi nettikeskustelussa. Tämä on monta kertaa ja monella taholla koettua." Jo vain. Pikainen tsekkaus asiaan liittyen osoitti, että Salomaa sai kenkää TS:stä a) ilmoitetun henkilökohtaisen ongelman vuoksi ja b) muiden sähellystensä takia. Kohta a) oli ikään kuin viimeinen niitti erottamisprosessille. Se oliko TS:n tapa infota asiasta tyylikäs, on eri asia. NATO, KEPU, 4H, KGB tai CIA liittyivät asiaan kuitenkin arveltua vähemmin. Eiköhän tämä keskustelu ollut tässä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Miten paljon Turun Sanomien pääkirjoittajalle myönnetään taitelijan vapauksia siinä, oliko etanoli Turun Sanomien päätoimittajan vaihtamisen syynä vai oliko se pelkästään irtisanomiskorvauksien säästämiseksi esitetty perustelu? Suomessa on edelleen paljon ihmisiä, jotka eivät pelkästään luule, vaan jopa uskovat, että painettu sana on totta.
Tero Turkulainen (nimimerkki)
"Se oliko TS:n tapa infota asiasta tyylikäs, on eri asia." Eikö juuri tämä ollut NH:n blogikirjoituksen aiheena?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Pääasia oli juuri siinä, mikä Turun Sanomien ja Aimo Massisen sekä niiden, jotka käyttävät työnjohto-oikeutta hänen kirjoituksiinsa, tyyli on. Jos nyt ajatellaan, että Turun Sanomat on onnistunut raportoimaan henkilökuntaansa kuuluvan osalta ainoastaan etanolin, mutta ei ole huomannut perusteluissaan syytä sekä yrittää saada suuren yleisön uskomaan tähän, voidaan kysyä, miten Turun Sanomilta voisi ostaa turvallisuus- ja ulkopolitiikan tai esimerkiksi ulkoasiainministeri Ilkka Kanervan lupaamaan seuramatkaesitteen NATO:on. Toivottavasti kestotilaajien lukijamatka NATO:on järjestetään jo ensi kesänä, koska linja-automatka NATO:on on NATO:nkin tiedotteissa tarjottu jo esimerkiksi georgialaisille. Tätä ei ole tarvinnut kenenkään tiedottamisen tai poliittisen avustajan keksiä Suomessa, koska se on käännöslaina NATO:n omista tiedotteista. Ellei Turun Sanomat onnistu raportoimaan omaa tilaansa luotettavasti niin miten mihinkään muista lähteistä hankittuun tietoon perustuvaan raportointiin voisi luottaa?
osmovirta (nimimerkki)
NH kirjoitti bloginsa ennenkuin TS esitti tapahtuneesta "virallisen uutisen" (5.2) etusivullaan. Sellaisen, kuten useissa kommentissa on todettu, joka menee lehden uskolliselle lukijalle ja kestotilaajalle kuten: "Eihän työmaajuopottelua voi kukaan pomo sallia. Tottakai olet samaa mieltä lehden kanssa". Turkulaiseen tapaan, tässä tiivistettynä koko totuus (ja turpa tukkoon erityisesti Salomaa). Olen pitkälle yhtä mieltä "tapion" kommentista, mikä koskee kommentoinnin laatua (ironiaa, sarkasmia,jne). Terävät ja joskus täyttä ovelaa huumoria sisältävät piilovittuilut ovat paikallaan. Ne ovat onnistuessaan hilpeyttä herättäviä, ovat sitten asian puolesta tai vastaan. Muistetaanpa vaikka ranskal. Voltairen, joka herätti älykkäillä totuuksillaan yletöntä närää. Nettikirjoittelu hakee täyttä päätä Suomessa paikkaansa uutena ilmaisuna. Linjan hakijana "uusisuomi.fi" on löytänyt paikkansa. Tämä on aivan muuta kuin kirjoitat esim. Turun Sanomat- lehden mielipideosastoon, jossa et suurella todennäköisyydellä saa mielipidettäsi kuuluviin vaikkapa tässä Salomaa-tapauksessa. Yleensä mielipiteet TS:ssä ovat tasapaksua proosaa ja toimituksen leikkelemiä paikallisia pikkuharmeja. Totuuksia kartetaan ja tyyliä vahditaan.
Arres Lindqvist (nimimerkki)
_ 9.2.2008 19:10 tapio_o_neva kirjoitti : Ironia, parodia, sarkasmi ja brittiläinen musta huumori toimivat mainiosti sen jälkeen, kun lukija on tottunut aallonpituuteen. ____________ Sinullahan ei toimi edes kielikuvat. Em. tyylilajit ovat niin vaikeita, että pääsääntö nettikeskustelussa on ettei niitä kannata käyttää. Ikävä sanoa : ei ainakaan sinun, Tapio. ____________ 9.2.2008 19:10 tapio_o_neva kirjoitti : Mielestäni Euroopan unionissa ei pidä kirjoittaa eikä puhua niin kuin Paavo Lipponen ja epäillä herroja Kari Hokkanen ja Erkki Laatikainen (bysanttilaista mediavaltaa ja hirmuvaltaa) maakuntalehdellä ylläpitäviksi maakuntasatraapeiksi, koska suoran syytöksen tajuaa jokainen... Suora syyttely tekee tyylistä raskaan ja mediasta vennamolaisen tyyliltään. _____________ Tohkeissasi et vaan huomaa tai ole huomaavinasi kuinka väärässä olet : Pakenet passiiviin etkä uskalla sanoa sanottavaasi. Lisäksi olet arvioinut edelläkirjoittamaani väärin – pelkästään tahattomastiko – sitä en nyt välitä arvioida. Joka tapauksessa sinun hillitön intosi pukata vain suurta tekstimäärää liikkeelle on rasite lukijoille. Eikä se tuota mitään toimivaa tai hyvää, Tapio. _____________ 9.2.2008 19:10 tapio_o_neva kirjoitti : Minusta sisäpiirin, kansalliskarusellin, naurettavuutta tulee kunnioittaa, koska se osoittaa, miten tohkeissaan maakuntalehtien toimituksissa ollaan vielä omasta ja suomalaiselta klubilta hankitusta "arvovallasta"... ____________ Tee se sitten paljon hillitymmin – taidolla! Äläkä sorru ennakkoluuloihin! ____________ 9.2.2008 19:10 tapio_o_neva kirjoitti : Ymmärrän kyllä, että Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä oletetaan, että puhutaan lyhyesti asiaa ja Turussa, missä "hauska tappa vanha tuttu" ja "vieläks sääki elät" -kohteliaisuudet... ___________ Jälkimmäinen "kohteliaisuus" on ruotsinkielisiin liitettyä huumoria (kieliryhmä, johon minä en kuulu). Olet jo aiemmin osoittanut olevasi kovin kiinnittynyt vanhakantaisiin asenteisiin. Ne eivät toimi tässä keskustelussa, koska kaikki asenteellisuus on perimmältään pahasta. Edelläkirjoittamani pääte myös siihen mitä lausuit Länsi-Suomesta, NATOsta, georgilaisista, Guantanamoista sun muista käsiteltävään asiaan vähemmän tai vielä vähemmän kuuluvaan. Arres Lindqvist, Turku
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kyseessä oli kuitenkin ruplan devalvoituminen ja TGK-10:stä seuraava uusi kriisi Soneran ja Stora-Enson jatkoksi. Taloutoimittajilla ja rivikansanedustajilla on merkittävä velvollisuus ylläpitää yhteiskunnallista tietämättömyyttä. Koko kaikki tiedotuskanavat täyttää "ruotsalaisten ahneudella" ja suomalaisten sosialistien kateudella, on tietenkin selvää, ettei vieläkään keskustella Fortumin idänstrategiasta eikä Jyri Häkämiehen tai Hannu Laukkasen tarvitse ottaa asioihin kantaa muutoin kuin syyntakeettomiksi julistautumalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset