Niklas Herlin

Vallankumous!

Yritykset ovat rahoittaneet eduskuntaehdokkaita maailman sivu. Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen vaalirahoitus on ehkä vähän aiemmasta poikkeavaa, koska tuki suunnattiin laajalle ehdokasjoukolle. Ja vähän niin kuin salaa.

Onkohan yrittäjiltä vastaan otetun tuen tunnustaminen jotenkin häpeällistä porvariehdokkaille? Yritykset ovat tukeneet vaaleissa punaisimpia kommunistejakin. Tehtaan luottamusmiehiä on ajettu eduskuntaan tehtaan johdon tuella. Luottamusmies tekee takuuvarmasti parhaansa saadakseen tehtaalle mahdollisimman paljon valtion tilauksia tai tukia.

Maksaja määrää aina, vähintään osittain. On lapsellista väittää muuta. Kehittyvien maakuntien Suomen laaja ja monille ehdokkaille suunnattu tuki onkin vain osa käynnissä olevaa vallankumousta, jossa valtaa siirretään yrityselämälle.

Pari esimerkkiä. Niin sanottu innovaatio- tai huippuyliopisto, jota Suomeen ajetaan, on valtaosin yritysten rahoittama. Uuden superkoulun hallinto järjestetään niin, että yritykset – siis maksajat – määräävät. Vaikka mitä selitetään, muut korkeat opinahjot häviävät tässä kaupassa. Yritykset kaappaavat yliopisto-opetusta.

Urheilu on lähellä monen suomalaisen sydäntä. Urheilulla on suuri propaganda-arvo. Jokainen urheiluun liittyvä organisaatio vähäisimmästä junnujengistä kovimpiin ammattilaisiin haluaa sponsorirahaa – ja yleensä myös sitä saa. Ette muuten lukijat uskoisi, millaisia kerjuukirjeitä tämänkin kirjoittaja urheilutahoilta on saanut. Kun yritys sponsoroi urheilua, se haluaa jotakin itselleen. Maksaja määrää.

Korkeakulttuurin edustajat ovat myrtyneinä seuranneet yritysten urheilusponsorointia. Ne haluaisivat osan kakusta eli nekin haluaisivat omalta osaltaan yritysmaailman liekanaruun. Ja esimerkkejä riittää vaikka miten. Kuntatasolla yrityksillä on tietysti mahdottomasti valtaa. Eikä ihme, sillä yritykset tuovat työpaikkoja ja kunnat haluavat veronmaksajikseen kannattavia yrityksiä ja niiden työntekijöitä.

Se, että elinkeinoelämä kaappaa valtaa yhteiskunnassa, saattaa olla hyvä uutinen. Täysin oikeaa vastausta en tiedä, mutta eipä tiedä kukaan muukaan. ”Vastuullinen markkinatalous” on päivän muodikkaita sanapareja. Jokaisella on oikeus suhtautua ko. sanapariin epäillen.

Kuitenkin varoituksen sana: silloin tällöin kuulee sanottavan, että jos X olisi pörssiyhtiö, johtoa olisi jo vaihdettu. X on tässä tapauksessa puolue, yhdistys, sairaala, kunta, yliopisto tai mikä lie. Mutta X ei olekaan pörssiyhtiö! Pörssiyhtiötä pitää johtaa niin kuin pörssiyhtiötä. Muita ei. Kaikki yhteiskunnassa ei toimi kuin pörssiyhtiö. Ainakaan vielä. Luojan kiitos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
Poliitikon tai virkamiehen hoidellessa kahta tai useampaa edunajoa samalla puolella pöytää, on se suurempi demokratian ongelma kuin vaalirahoitus. Jos esimerkiksi toimii osuuskaupan hallinnossa ja samaan aikaan päättää virkamiehenä tai valtuutettunakin kauppakeskuksen tai vaikka huoltoaseman kaavasta osuuskaupan hyväksi, on tuossa jääviysongelma. Erityisesti valtuustoissa on nähty sellaista, missä osuuskaupan hallinnossa vahvasti mukana olevat valtuutetut ovat hankaloittaneet muiden kaupparyhmittymien kaavansaantia tai muuten sabotoineet tai ainakin filibusteroineet osuuskaupan kilpailijoiden hankkeita. Tapauksista on mainittu erityisesti hintakilpailua lisänneen LIDL:in yhteydessä. Asia on sisällöltään sama, kuin jos esim. kauppa- ja teollisuusministeri olisi osakas/osuuskunnan jäsen teollisuusyrityksessä ja myöntäisi itselleen valtion investointiavustuksia. Vaalirahoituksen osalta ei niinkään tarvita vallankumousta vaan siihen tarvitaan tuhdimpaa lääkettä, että erityisesti kunnissa perehdyttäisiin jääviysongelmaan. Ilmeisesti suomalaiset äänestäjät ja poliitikot ovat niin tyhmiä, etteivät näe asiassa ongelmaa. Tämä ongelma suomalaisesta korruptiosta on kuitenkin nähty EU:n tasolla.
pakista (nimimerkki)
On parempi, että yhteiskunta valvoo yrityksiä kuin että yritykset valvovat yhteiskuntaa.
Tuula Hölttä (nimimerkki)
"On parempi, että yhteiskunta valvoo yrityksiä kuin että yritykset valvovat yhteiskuntaa." Käytännössähän tilanne on ollut se, että valtaeliitti ja suurten pörssiyhtiöiden palkatut johtajat yhdessä suurten ammattiliittojen kanssa ovat sanelleet sen kuka Suomessa valvoo ja ketä ja missä. Suomen jäsenmäärältään suurimmalla ja Suomessa pysyvällä ja suomalaisille työpaikkoja tarjoavalla Suomen Yrittäjät –järjestöllä ei esim. ole ollut oikeutta tulla vaikkapa Tupo-pöytään neuvottelemaan usein omalla omaisuudellaan yrityksen riskivastuuta kantavan pienen- ja keskisuuren yrityssektorin edustajia velvoittavista ”yleissitovista” sopimuksista. Sdp:n entisen opetusministerin mukaan heitä (jollainen itsekin olen) ei voi hyväksyä Tupo-neuvotteluihin, koska ”he eivät kanna yhteiskunnallista vastuuta”. Suomalaisten pienyrittäjien toimintaa sanelee jo nyt n. 100 000 valtaeliitin sanelemaa erilaista määräystä, jonka on sanottu olevan kokonaisuus, jota kukaan ei pysty yksin hallitsemaan. ”Kirsikkana tämän kakun” päällä on sdp:n käsissä olleen työvoimaministeriön viimeisinä homminaan läpirunnoma yt-lain laajennus, jota eivät puoltaneet sen paremmin sanelun kohteeksi joutuneet yrittäjät kuin heidän palveluksessaan olevien työntekijöiden lausunnotkaan. Yt-lain soveltamisalan laajennus toi 20-29 työntekijän yritysten noudatettaviksi noin 30 uutta yt-velvoitetta. Osassa uusia velvoitteita on tehosteena uhkasakko ja irtisanomismenettelyjen laiminlyönnin seurauksena 30.000 euron hyvitysmaksu. Kaikki tuo edellä mainittu byrokratian laajennus revitään 20-29 työntekijää työllistävän pienyrittäjän ajasta ja resursseista (kuten kaikki aiemmatkin). Velvoitteet löytyvät osoitteesta http://www.yrittajat.fi/sy/home.nsf/www/ytvelvoitteet_tiivistelma Oma käytännön kokemus kertoo, että tässä yhteiskunnassa, joka on tehnyt nuorten sijoittumisesta yhteiskuntaan lähes ylivoimaisen vaikean asian, nuoret perustavat selviytyäkseen yhä enenevässä määrin ns. mikroyrityksiä, joissa verkottuvat ja tekevät yhteistyötä ilman palkansaajien saamia etuja tai sosiaaliturvaa business-to-business –periaatteella. Voi vain toivoa, että blogissa mainittu ”vallankumous” tarkoittaa ennemminkin sitä, että päätösvalta asioissa on siirtymässä näille kotimaassa toimiville yritysmaailmaa edustaville nuoremmille ikäluokille, kuin globaalin markkinatalouden ehdoilla halpamaihin toimintaansa laajentaville ”vaaleanpunaisten vuorineuvosten” johtamille pörssiyhtiöille.
TSV (nimimerkki)
Et voinut osua enemmän oikeaan. Suomessa pk-yrittäjillä on lähinnä kulkukoiran asema. Täällä on aina haluttu yritysten olevan neuvostomaisia, samaa palkkaa maksavia jättejä, joiden toimintaa ohjailevat AY-johtajat-hallitus. Voisiko joku kertoa miten tämä eroaa suunnitelmataloudesta? Herran jestas jos joku kehtaa yrittää ja vielä menestyä siinä. Suomessa kannattaa olla perusduunari alalla jossa on vahva AY, koska tätä kautta on voimakas neuvottelu voima ja näin lisää liksaa.
BobYoung (nimimerkki)
Niklas toteaa, että elinkeinoelämä kaappaa valtaa yhteiskunnassa ja että se saattaa olla hyvä uutinen. Valitettavasti vain on todettava, että Suomi alkaa olla sivukonttoreiden maa - jos on kohta sivukonttoreitakaan, usein nekin ovat Tukholmassa tai Kööpenhaminassa. Suomeen jää yhä vähenevä joukko isoja yhtiöitä - tuore esimerkki on TetoEnator, joka aiotaan ostaa ja "laittaa lihoiksi". Elinkeinoelämän tuki vaikkapa yliopistoille hiipuu sitä mukaa kun omistus ja pääkonttori siirretään Suomen ulkopuolelle. Olisi tietysti toivottavaa ja hienoa, jos elinkeinoelämä panostaisi Suomen uuteen huippuyliopistoon ja muihin hienoihin hankkeisiin. Mutta tämä toive voi jäädä osittain haaveeksi, sillä isoja suomalaisyrityksiä on vain kourallinen.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Puolueorjat sorron yöstä nousevat, maan ääriin kuuluu kutsumus! Ryskyin kaatuu sortovalta. Miksi säikähtäin pelästytte? Teille on tänään syntynyt vapauttaja Markkinaherra, jota teidän pitää rakastaman! Ette saa palvella muita "Jumalia".Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto, kun puolueet korvaa eri "tallit". Kustakin tallista lähtee edustajat viemään vaalien ilosanomaa, kukin sellaista missä ovat etuja saaneet. Laivatelakka antoi esikuvan tulevasta, asettamalla luottamusmiehensä etujaan ajamaan! Eli nyt voimalla ajamaan Sukarin, Kakkosen ynnämuiden tallien etuja.Ja katso:Rahvaan olot paranevat, ja ihmisillä vallitsee Hyvä Tahto. Itse ilmoittaudun Niklaksen talliin toteamalla, taas pätevää sanomaa! Tätä sanomaa seuraan UUSI SUOMI hulmuten.
birgit 2 (nimimerkki)
Sinne pitää mennä ,jos työpaikat teollisuudessa katoaa,niin kauppa se on joka kannattaa. Tallilla on kovat paineet ja riskit on kovat, mutta yrittää pitää uskaltaa ja kannustan sitä .Vihtiinkin n. 700 uutta työpaikkaa ja Jan Vapaavuori kokoomuksen edustaja panee vastaan. Ei saisi olla liian vihreä.Töitä on saatava, muuten ei eletä. Vapaavuori voisi vastata mikä mksaa. ?
myyra (nimimerkki)
Kirjoitit varauksin, että elinkeinoelämän vallankaappaus saattaa olla hyvä uutinen. En ole sitä mieltä. Mikäli haluamme säilyttää kansallisvaltion, pitää kansallinen päätösvalta demokraattisesti keskittää suomalaisten käsiin. Yrityselämä sen sijaan on globalisoitumassa sanan negatiivisessa merkityksessä, eli yritysten valta hajottaisi kansallisvaltio Suomen. Ei voi vähätellä tosiasiaa, että elinkeinotoiminta on hyvää vauhtia liukumassa reaalitalouden ulottumattomiin, ja toimii pian pelkästään imaginaaritalouden ehdoilla. Tarkoittaa että pörssiyhtiöt lähtökohtaisesti viis veisaavat yhtiöiden tuotannosta, vain tuotosta. Osakekauppa perustuu siksi pelkkiin mielikuviin, eikä ole suhteessa reaalisen tuotannon sisältöön, eli tuotteeseen itseensä. Kirjoitit myös: "Maksaja määrää aina, vähintään osittain. On lapsellista väittää muuta." Varmaan näin on, mutta ei talouden herruus ole mikään luonnonlaki, johon ihminen (joka koko systeemin on luonut) ei voisi puuttua. Vaikuttaa kuin nostaisit vain kätesi kuin tornadon edessä. Se on mielestäni huolestuttava asenne ilmiöön, joka voi johtaa katastrofiin, jos sen annetaan vapaasti rehottaa. Tulipalo voidaan sammuttaa, jopa ennakolta ehkäistä, jos on halua ja kiinnostusta. Ellei sitä ole, palamme poroksi. Kehottaisin tutustumaan suursijoittaja George Sorosin ajatuksiin. Mies, jonka ei enää tarvitse veri kurkussa juosta rahan perässä, on ennakoinut talouden ylivallan seuraukset pahemmiksi kuin totalitarismi, oli se sitten kommunismin tai fasismin nimissä. Hän on nähnyt ja kokenut nuo kaikki, ja tietää taatusti, mistä puhuu.
niklasherlin (nimimerkki)
Kirjoitin, että yrityselämän mukaan tulo eri yhteiskunnan sektoreille SAATTAA olla hyvä asia. Ja että lopulllista vastausta en tiedä. Varma olen siitä, että koko yhteiskuntaa kaikkine yksiköineen ei voi eikä saa johtaa yrityselämästä tutuin opein. Se olisi katastrofi. Elinkeinoelämän edustajien pitäisi muistaa oma, tärkeä paikkansa, mutta kaikkialle levittytyminen on vaarallista. Niko H.
myyra (nimimerkki)
Luin toki kirjoituksesi loppuosan, joten "Vaikuttaa kuin nostaisit vain kätesi kuin tornadon edessä" -kommenttini kohdistui siksi liioitellusti ja provosoivasti sinuun. Sorry siitä. Halusin tietysti nostaa samat varoituksen sanat esiin, kuten itsekin teit. Olisin kuitenkin erittäin varovainen vaalirahoituksen suhteen. Jopa niin, että kannatan mieluummin vaalirahoitusta vaikka parjatusta puoluetuesta, kuin varakkaiden pussista suosikeilleen. Ehdokkaiden näkyvyyden pitäisi olla tasapuolista, jotta demokratia vaaleissa toteutuisi, eikä raha pääsisi liikaa puhumaan, kuten nyt.
teo (nimimerkki)
Yrittäjissä on monta kastia alkaen osayrittäjästä ja pienyrittäjästä, joita viimemainittuja on valtaosa Suomen yrittäjistä. Kun tutustuu yrittäjien sosiaaliturvaan jota vuorineuvokset eivät tarvitse voi todeta että jokainen huijaa todellakin säätynsä mukaisesti. Yrittäjäjärjestön pj. Pekka Lehden etu ei ole sama kuin yrittäjien valtaenemmistön. Korruptio,kartelli,vaalirahoitukset,kauppasodat ovat pääoman pelivälineitä se ohjailee yksilöitä.. Urheilussa sponsorit(pääoma) ohjailevat rahalla myös kilpailijoiden moraalia (doping eli mitali ja mainosarvo hinnalla millä hyvänsä) Lisäksi mm. terveydenhuolto on sektori jonka tilaan pääoman ohjaama kilpailu on vaikuttanut. Yksi suuri ongelma pääoman ohjailussa on. Se on suunnaton ahneus. Se ahneus on unohtanut kohtuuden jolla säilyisi riittävän suuri joukko tyytyväisiä kansalaisia. Kohtuuttomuuden seurauksena lisääntyvät hallitsemattomat yhteiskuntaongelmat. Luulisi suomen pääomankin edustajien liikkuvan perheineen mielummin turvallisessa yhteisössä kuin pelko persuksissa . On syytä todeta kulkevamme syvemmälle viidakkoon jossa konstit kovenevat. Missä on vastuullinen vastavoima?
JiiTL (nimimerkki)
Mielestäni kyse ei ole vallankumouksesta. Vallankumous on nopea, radikaali (juuria myöten menevä) muutos. Elinkeinoelämän vaikutusvallan kasvu eduskunnassa, ministeriöissä, yliopistoissa on pitkän kehityskulun tulosta. Evoluutiota (muttei välttämättä edistystä)!
lgrohn (nimimerkki)
Professori Barry Bozeman kertoi luennollaan TKK:ssa , että yliopistojen fuusiot pääsääntöisesti epäonnistuvat ja että tutkimuslaitosten johtajina olisi paras olla tutkijoita, vaikka vailla johtamiskoulutusta, koska vain siten innovatiivisuus säilyy. Suomessa ollaan kuitenkin byrokraattien ja poliitikkojen toimesta rakentamassa suurkatastrofia. Yhdistämällä kolme keskikertaista korkeakoulua ja mätkäisemällä päälle aimo annos rahaa, kuvitellaan jotain suuremmoista syntyvän. Valitettavasti saunominen ei onnistu, vaikka kuinka heittäisi vettä kylmille kiville. Bozeman oli myös sitä mieltä, että Suomen kaltainen pieni maa ei voi ottaa oppia USA:n liittovaltion teknologiapolitiikasta, mutta kyllä osavaltiotasosta. Heitin siihen, että vaikkapa 8 miljoonaisen Geogian ympärillä on satojen miljoonien ihmisten kotimarkkinat, joten osavaltiotasokaan ei ole relevantti. Bozeman ei pannut hanttiin. Amerikan gurut ovat vuosikaudet saarnanneet, konsultit konsultoineet ja tutkijat tutkineet vertailukelpoisuutta ja väittäneet sellaisen olevan mahdollista. Teknologiapolitiikka ei ole skaalautuvaa. Toisaalta Etlan Ylä-Anttila on korostanut, että "menestystä ei voi suunnitella". Jossain on arvioitu, että uutta luovistaa hankkeista vain muutama prosentti onnistuu kaupallistamiseen saakka. Kun USA:ssa on 50 kertainen määrä hankkeista, voi 50 onnistua siinä missä Suomessa yksi. Ja taas tulee tuo USA:n kotimarkkinoiden satakertaisuus. Suomi ei voi matkia suusia maita. Teknologiapolitiikka ei ole skaalautuvaa. PS. Hupaisaa on, että monet innovaatioyliopiston kannattajat korostavat, että se antaisi mahdollisuuden päästä pois opetusministeriön byrokraattien talutusnuorasta. Viimeksi eilen Jyrki Kasvi Tutkaksen tilaisuuden kahvitauolla. Mutta tuo talutusnuorahan on juuri seurausta byrokraattien uusliberalistisesta yritysten touhujen matkimisesta. Aitoa homeopatiaa. Samanlainen parantaa samanlaista.
ville_miettinen (nimimerkki)
http://innovaatioyliopisto.fi/ Tiedetäänkö todella mitä ollaan tekemässä?
JiiTL (nimimerkki)
Professori Bozeman oli oikeassa. Muuten, tämän "innovaatioyliopiston" kehityshistoria menee ainakin 1980-luvulle, jolloin vuosikymmenen alkupuolella alettiin suunnitella yliopistojen uutta 5-vuotiskautta, ns. kehittämislakia. Nopeassa tahdissa uuden (ja sitä myöhemmin seuranneen) kehittämislain myötä vakiintuivat normisanat kuten 'tehokkuus' ja 'yhteiskunnalle avautuminen' yliopistopuheisiin. Sos.demujen yritys yliopistolaitoksen ddr:läistämiseksi ei 1970-luvulla onnistunut, pääkiitos tästä Jyväskylän sivistysyliopistoliikkeen puuhakkuuden. Sen sijaan seuraava, 1980-luvun isku tieteen autonomian tuhoamiseksi oli menestyksekäs. Sivistysyliopiston ajasajo alkoi tuolloin. Laman ansiosta Ahon hallitus siirsi OPM:n tiedebudjetista, muistelen, n. 25-30% KTM:n teknobudjettiin. Innovaatioyliopisto on tämän kehityskulun eräs etappi. Valtio on ollut sitoutunut yliopistojärjestelmän kehittämiseen, yhtäältä, mutta toisaalta hallitus haluaisi jatkaa ja lisätä teknis-kaupallisten alojen piiloyritystukea yliopistojen kautta. Tämä onnistuu "innovaatioyliopistolla". Eivätkä koirat perään hauku. Kysymys: onko sairaanhoitaja-Sarin erityisneuvontajana toiminut isänsä (L:rannan teknillisen korkeakoulun proffa)?
lgrohn (nimimerkki)
"Kysymys: onko sairaanhoitaja-Sarin erityisneuvontajana toiminut isänsä (L:rannan teknillisen korkeakoulun proffa)?" "Sari Sarkomaa Syntynyt 24.9.1965 Tampereella Naimisissa, kolme lasta: Sara (synt. 1998), Pyry (2000) ja Miro (2006) Vanhemmat professori Pertti Sarkomaa (LTY) ja yrittäjä Marjatta Petäjä Ylioppilas 1984 Lappeenrannan lyseon lukiosta Terveydenhuollon maisteri"
JiiTL (nimimerkki)
"Ylioppilas 1984 Lappeenrannan lyseon lukiosta Terveydenhuollon maisteri" Kiitos korjauksesta. Muistelin hänet mainitun koulutukseltaan sairaanhoitajaksi. Tai sitten on monen muun lailla tehnyt ensin yhden, sitten toisen tutkinnon. Tai sitten ovat nykyään hoitajatkin maistereita...
Future is here (nimimerkki)
Eipä tuohon ole lisäämistä, ainahan klikit ovat määränneet varsinkin kunnissa. Ei kepulandiassa saa muut kuin kepulaiset yrittäjät tai osuuskunnat esim. tontteja, ei kepulandiassa saa ilman puoluekirjaa mitään virkamiesduunipaikkaa jne.... Kepu on maakunnissa kuin mafia jota alkuperäinen mafia kahdehtisi (tämä on suora lainaus Loka Laitiselta). Ruotsinkielisillä alueilla määräävät RKP, erilaiset klubit, säätiöt kelle annetaan ja mitä annetaan, kieli on siellä kaiken perusta. Hyvä esim. on Tammisaari, Karjaa ja Pohja josita tulee Raaseporin kaupunki, kuinka yllättävää oli että kaikki johtavat virkamiehet ovat RKP:n listoilta ja tai läheltä erilaisia ruotsinkielisiä organisaatioita kuten Varuboden.
juhamalinen (nimimerkki)
Jos sponsori ei saa rahoilleen vastinetta myönteisen päätöksen muodossa, niin kuinka voisi saada rahansa takaisin? Lain sorvaaminen vaalirahoitukseen vahvistaa vain tapaa jolla ostetaan Päätöksiä.
kiuru (nimimerkki)
Hyvä kirjoitus. Kansaedustajatohinassa tahtoo unohtua, että kaikki ovat melkoisia vaikuttajia sekä vaalipiireissään että omissa kunnissaan. Siksi rahoituksen vastikkeellisuus saattaakin olla esim. kunnan tekemässä kaavoituksessa. Edellä olevan takia olisi hyvä tietää, ketkä kaikki ovat esimerkiksi tämän KMS-yhdistyksen (ja muidenkin) rahoittajia. Kauppakeskuksia rakennetaan muuallakin kuin Vihdissä.
marxxx (nimimerkki)
Vallankumous on liiottelua mutta vallansiirtoa tapahtuu kai päivittäin. Valtaanhaluavia riittää ja valta kyllä siepataan niiltä jotka eivät ymmärrä tai osaa pitää siitä kiinni. Yleensä sanotaan että yhteiskunnan perusyksikkö on perhe mutta kyllä se minun mielestäni on työnantajan ja työntekijän parisuhde. Tältä pohjalta olisimme kulkemassa kohti USAn mallia, republikaanien ja demokraattien vuorovetoa. USAa mallina käyttäen voi miettiä millainen Suomi olisi jos valta olisi suuryrityksillä ja liikemiehillä. USAssahan toistuvasti maa on joutunut lähes kaaokseen ja konkurssiin republikaanien (suuryritysten) ollessa vallassa ja demokraatit ovat jouneet toistamiseen korjaamaan tuhojen jälkiä. Tämäntapainen saattaa olla Suomenkin tulevaisuus.
Billy (nimimerkki)
Eipä siellä ole tuhoja korjannut kukaan. Republikaanien korporatismilla ja demokraattien sosialismilla ei ole kansalaisen kannalta oleellista eroa.
marxxx (nimimerkki)
Lainaan Wikipediaa että määritelmä tulee varmasti oikein: "Korporatismi viittaa yhteiskuntajärjestelmään, jossa markkinoiden hinnoista ja palkoista sopivat keskusjärjestöt. Korporatismi liitetään usein fasismiin ja on yleistä sosiaalidemokraattisissa, sosialistisissa, kansallissosialistisissa ja muissa valtiota korostavissa yhteiskunnissa." Ja toiseksi: USAn demokraattinen puolue ei ole vasemmistopuolue, saatikka sosialistinen puolue.
Tanka (nimimerkki)
"USAa mallina käyttäen voi miettiä millainen Suomi olisi jos valta olisi suuryrityksillä ja liikemiehillä". Globaalin vallan järjestelmä, jota johdettaisiin pörssiyhtiön tavoin voisi näyttää vaikka tältä. Maailmanpankissa on 185 jäsenmaata, jotka ”yhtiön” osakkeenomistajina vastaavat organisaation rahoituksesta ja varojen käytöstä. Äänivalta on suhteutettu sijoitusten suuruuden mukaan. USA on maksanut suurimman osan pankin kokonaispääomasta ja täten sen käytettävissä oleva prosentuaalinen äänimäärä on myös suurin eli vajaa 20 prosenttia. Suomen osuus on alle prosentin.
Jouna Pyysalo (nimimerkki)
Suomalaisten kannattaa tosiaan pitää silmällä USA:n tilannetta. Siellä - kaikessa lyhyydessään - tilanne on seuraava: §1. Koko parlamentaarinen järjestelmä on yksityistetty ja ulkoistettu. §2. Riippumatta siitä, kumpi puolue voittaa fundamentalistijuutalaisten zionistilobby AIPAC "lobbaa" (suomeksi: lahjoo & ostaa) voittaneen puolueen ehdokkaat, jolloin §3. USA on muuttunut kaksipuoluejärjestelmästä vieraan valtion diktatuuriksi. Esimakua siitä, millaisia tuloksia korruptiojohtoisella korporaattiparlamentarismilla on saavutettavissa tullaan näkemään erittäin pian, kun Bushin kaksi "nelivuotissuunnitelmataloutta" päätyvät hänen kautensa päättyessä yleiseen arvioon. Jos tulokset ovat hyviä, miksei sitten Suomessakin? Jouna Pyysalo
Billy (nimimerkki)
Niinno, onhan meilläkin nämä ruottalaisemme.
mattimayranpaa (nimimerkki)
Viikon verran sitten näillä sivuilla pohdittiin ruotsalaisten ratkaisua. Näinkö unta, vai sensuroitiinko koko artikkeli mielipiteineen "sopimattomana" pois? - Jos oikein muistan, siinä osoitettiin 5 % voimalla, miten ruotsinkielen pakkovaltaa ylläpidetään yms. Mielestäni, olkoon uuden vaalilain sisältö mitä tahansa, tärkeintä on ehdoton avoimuus. Rahaa on "pätevälle" ehdokkaalle aina löydettävissä! - Pankaa uusiksi koko järjestelmä ja pudottakaa samalla kansanedustajien määrä puoleen! (nyt eduskunnan vahvuus lienee luokkaa 5 - 10 x 200 ?)
lgrohn (nimimerkki)
Isossa maassa on paljon huippututkijoita, pienessä maassa vähän. Isossa maassa huiput ajautuvat huippuyliopistoihin. Pienessä Suomessa huippuyliopisto ei ole mahdollinen. Siksi pienessä maasssa ei voi emuloida suurten maiden tiede- ja teknologiapolitiikka. Vaikka huippuyliopistoa ei voi olla eikä tulla, nousee aina silloin tällöin huippututkijoita joillakin aloilla. Näihin ja heidän tutkimusryhmiin on satsattava reippaasti alasta riippumatta. Juuri äsken ministeri Katainen totesi välilysymyskeskustelussa, että innovaatioyliopistossa tehdään perustutkimusta. Katainen on pahasti väärässä. TAIKissa ei tehdä perustutkimusta, HKKK:ssa ei tehdä perustutkimusta, TKK:ssa lähinnä vain kylmälaboratorio tekee perustutkimusta. Yhdistämällä kolme keskinkertai soveltavan tutkimuksen laitosta ei perustutkimuksen asema mitenkään parane.
mallipoisto (nimimerkki)
Mielestäni tuollaiset halpahalliomistajat eivät ainakaan kohenna sponsoroimiensa kansanedustajien imagoa. Laadukkaita sponsoreita kaivataan poliitikoillekin. Nuo kauppiaat mielletään vielä toimintasektorinsakin takia tavispuotipuksuiksi, jotka kauppaketjunsa tuoton avulla luulevat ostavansa myös maamme poliittisen vallan meiltä, urpolta kansalta ja meidän ns. valitsemiltamme, mutta todellisuudessa harvojen ja valittujen ehdolle asettamilta poliitikoilta. Fiksuilla poliitikoilla tulisi olla myös fiksut sponsorit. Jos vaikkapa Nokia tai suuri kansanvälinen autonvalmistaja Audi, Volvo tai BMW olisi tukenut edellistä liikenneministeriä Susanna Huovista sen sijaan, että tuo naispoliitikko joutui hakeutumaan Itellan hallintoneuvostoon luodakseen alalleen verkostoyhteyksiä, hänestä luotu mielikuva olisi ollut charmantimpi - varsinkin, jos hänet olisi kurssitettu lempeämpään katsekontaktiin ja äänenkäyttöönkin. Olen päättänyt, että en osta enää koskaan Maskun huonekaluja enkä Tarjoustalon rihkamaa ja roipetta. Tuollainen kauppiaiden viimeaikainen elvistely saa aikaan inhoreaktion kaikkea heihin liittyvää kohtaan. Sitä paitsi kaikki ostettu roina yleensä on hintansa väärttiä. Sponsoroiduista kansanedustaja Mirja Tiura, jota ainaisen klovnihymynsä hämäämänä olin pitänyt mukavana ja fiksuna iloliemenä, ja joka sai jopa 20.000 vaaliavustusta, osoittautui lähiaikoina radion ajantasa-keskustelussa totiseksi huutajaksi ja kimittäväksi tiukkapipoiseksi julkisen sektorin vihaajaksi. En yhtään ihmettele, ettei fiksumpi kokoomusporukka huolinut Tiuraa hallitukseen, vaikka hän oli ns. äänikuningatar. Mielestäni tuo naispoliitikko on syytä jättää tulevaisuudessakin sisäpiirin ulkopuolelle. Tulevissa kunnallisvaaleissa tuen mielipiteilläni ja julkaisuillani samoja poliitikkoja kuin viime vaaleissakin. Hehän ovat kaupunkimme tulevaisuuden tähtiä. Toinen on kokoomuslainen nainen ja toinen demarimies. Tietenkin vaaleissa äänestän sitä kokoomuslaista naista, mutta vastapuolenkin valtuutetuiksi toivon fiksuja valittavan.
Eurooppalainen (nimimerkki)
Huippuyliopistonimikkeellä ajetaan lähinnä tehokkaita ammatilliseen opetukseen keskittyviä kouluja, joissa ei tehdä lainkaan tieteellistä tutkimusta. Opinahjoa tarvitaan sillä perinteinen ammattikoulu ei tuota työntekijöitä nyky-yhteiskunnan tarjoamiin työtehtäviiin. Parhaiten ammattikouluksi soveltuvat tekniillisetkorkeakoulut ja kauppakorkeakoulu, jotka ovat ja tulevat jatkossakin olemaan tieteenteon kannalta globaalissa kilpailussa täysin mitättömiä laitoksia. On turha pelleillä tämän asian kanssa. Meillä on mahdollisuuksia ja resursseja vain muualla tuotetun tiedon reseptioon ja opettamiseen ammattiin kouluttautuville opiskelijoille. Jos jokunen näistä todella osoittaa tieteellistä kykyä, innostusta ja suuntautuneisuutta, hänelle olisi ehdottomasti annettava valmiit koordinatit maailman tieteen keskuksiin, oikeisiin yliopistoihin Englantiin ja Yhdysvaltoihin. Sinne suuntaavat parhaat muualtakin maailmasta.
camunen (nimimerkki)
Franklin D. Rooseveltin mukaan tärkein totuus on, että "demokratian vapaus ei ole turvassa jos kansa sietää yksityisen vallan kasvavan pisteeseen jossa siitä tulee vahvempi kuin heidän demokraattinen valtionsa itse on. Sitä syvimmiltään on fasismi - hallitus jonka omistaa yksilö, ryhmä, tai mikä tahansa kontrolloiva yksityinen voima." Rooseveltin voisi kuvitella tarkoittaneen myös sellaisia poliitikkoja jotka haluavat osoittaa johtajuutta menemällä olympiakisojen avajaisiin diktatuurimaassa, todistaakseen, että politiikkaa ei haluta sotkea urheiluun. Minäkin demokraattina pelkään, että yhteisö n: n intressit kohdemaassa ovat tulleet vahvemmaksi kuin demokraattinen valtiomme itsessään on.
happosalpaaja (nimimerkki)
Miksi poliitikot ja rahoittavat salaavat yhteistyötään, ellei ole salattavaa? Voisiko olla niin, että vaaleissa poliittisen eliitin jäsenet ajavat vähän toisenlaista arvomaailmaa kuin todellisessa päätöksenteossaan?
Markku Stenholm (nimimerkki)
"Ette muuten lukijat uskoisi, millaisia kerjuukirjeitä tämänkin kirjoittaja urheilutahoilta on saanut" Kiinnostaisiko shakki? :D
Bussi (nimimerkki)
Nykyisin Suomessa on vallalla erikoinen ajatus, että rakenteellisilla muutoksilla saadaan paljon parannusta toimintaan. Tämä pitää tietysti paikkansa, jos rakenteet eivät ole kunnossa. Valitettavasti tätä ajatusmallia on viime vuosina alettu kiihtyvässä määrin kohdistaa myös yliopistoihin. Kuitenkin on vielä osoittamatta, mitkä rakenteet ovat epäkunnossa. Nyt tilanne on se, että professorit (eli pätevimmät tutkijat) eivät ehdi tutkia kuin vapaa-ajallaan, koska kaikki aika menee miettiessä näitä hallinnollisia laatikkoleikkejä. Aina joku byrokraatti keksii uuden jutun ja se runnotaan läpi. Sitten seuraava keksii uuden jutun, joka voi hyvin olla ristiriidassa edellisen kanssa. Tutkimusta ehtivät tehdä vain maisterit, joita ei vielä ole pakotettu hallintoon tai aliresurssoituun opetukseen. Toinen seikka on tämä huippuyliopisto. Se on ihan mukavaa, että valtio toisi oikeaa lisärahaa yliopistosektorille. Valitettavaa on se, että kaikki tämä raha ollaan suuntaamassa siihen yhteen yliopistoon. Ja se, että hanketta tuntuu olevan johtamassa enemmän liiketalouden kuin yliopistomaailman asiantuntijat. Vielä yksi asia. Jos Suomeen halutaan tutkimuksen huippuja, niin se ei tapahdu nykyiseen tyyliin mittaamalla määrää, vaan pitäisi mitata laatua. Tähän ei valitettavasti ole hyviä mittareita olemassa, joten sitten mitataan määrää, ja määrän kasvaessa keskimääräinen laatu jää heikommaksi. Kuitenkin huiput tunnistetaan siitä, että heidän juttunsa ovat hyviä, ei siitä, että niitä on paljon. Tarinan opetus: jos ei ole hyviä mittareita, älä mittaa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Innovaatioyliopiston ensimmäinen tehtävä on innovoida kansanedustajaehdokkaiden talousseminaarit niin, ettei rahoituksen alkuperä näy.
Jusupoff (nimimerkki)
Kun en voi avata omaa blogia täällä, mutta tiedän että kaikkeen tärkeään US:ssa on mahdollista tarttua, otan mahdollisuuden käyttööni "kansan kärttyisän käden" valtuutuksella: EU:n kakkosmies Gunter V. on Neukkulassa asettunut väärälle puolelle Suomen (EU:n?) puunjalostusteollisuutta tunnetuin argumentein "suojellessaan". Hän sahaa Moskovan lausunnollaan oman maansa puuta ollessaan Itämeren kaasuputken puheenjohtajan luottomies: Mihin Saksa(Verheugen/ Schröder) tarvitsevat Venäjän raaka-ainetta, maakaasua metaania, etaania, propaania, butaaniakin(?). Saksa riistää Venäjän luonnonrikkauksia ei ollenkaan saadakseen maakaasuvoimaloihin polttoainetta, vaan antaakseen kemianteollisuudelle sen tärkeintä, edukasta raaka-ainetta. Sitä, jonka BASF, Leverkusen, Bayer, Degussa jne. toimittavat Saksan maalla jalostettuina eteenpäin muoveina, lannotteina, lääkkeinä - kemian teollisuuden tuotteina ympäri maailmaa. Takaisin Venäjälle, Suomeen ympäri maailmaa! Maakaasu on puun kaltainen raaka-aine, ei polttoaine, vaan jatkojalostettava, arvokas tuotannontekijä. Verheugenin lausunnon syntiä lisää se, että puu on uusiutuva luonnonvara, maakaasu ei. Miksi EU nostaa luottotehtäviin nationalistisia, sanoisinko, idiootteja? Argumentointia, pleaze!!
ilkkaluoma (nimimerkki)
Pääministeri Matti Vanhanen: Nykypoliittinen järjestelmä kohtaamassa kriisinsä*) (Uutisointi hehkuttaa vaalirahoitussotkuja, laittomuuksia ja salailuja. Poliitikot ovat perinteellisesti vain lakaisseet roskansa maton alle - nyt media ja kansa puuttuvat asiaan. Luottamus rapautuu, kuten jo pidempään ovat ennusmerkit olleet ilmassa - vähäinen äänestysprosentti ja kansan suussa leviävät sutkaukset ja vitsit edustajistamme ja lainlaatijoistamme --- ei laajana yleistyksenä) YLE 1 A-talk esitti torstaina 22.toukokuuta 2008 ajankohtaishaastattelun, jossa mm. elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ja oppositioedustaja, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanailivat voimakkaasti poliittisesta moraalista, salailusta ja sanoista, joita oli sanottu tai ei: - Timo Soini kertoi tapaus Matti Vanhasen sanoneen toimittajalle, kysyttäessä oliko lakia rikottu, kun raportit yli 1.700 euron "vaalilahjoituksista" oli edustaja Kallilta tekemättä - "en ole keskustellut edustaja Kallin kanssa aiheesta", oli Vanhasen ilmoitus (?) --- YLE voi kaivella nauhojaan ja etsiä ko. haastatteluhetken, sillä Mauri Pekkarinen otti Soinin lausahduksen vakavasti, jopa sormeaan heristäen. Poliittinen intohimoriita on näin valmis --- ... tosin on aina muistettava, että kansa valitsee "näköisiään ja tuntuisiaan" edustajia - eduskunta on kuin pienoissuomi ilman taloudelliselta menestykseltään "alinta" kvartaalia - sen sijaan kvartaalitalous on yliedustettuna. ......... Alla aiheeseen hyvin sopiva mielipidekirjoitus vajaan vuoden takaa, jossa käsitellään kansalaisten luottamusta, odotuksia ja ajatelmia edustajistaan, nykymenosta ja yleensä yhteiskunnastamme - mihin se sitten onkaan menossa. *) ei sanatarkka lainaus Ilkka Luoma Lisäksi linkkejä kirjoituksiin, joissa ruoditaan luottamusta, edustajia sekä eduskuntaamme kuin nykypolitiikkaakin ---- -- http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1328581 -- -- http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1328593 -- ------- ORIG 13.08.2007 Peruskansalaiset valitsevat sosiaalisen ympäristövastuuelämän uudet linjat [ ... asuntokauppa hiipuu, ... töitä riittäisi toistaiseksi kaikille, mutta mistä tekijät - osan kärvistellessä työhaluttomuudessa tai epätietoisuudessa mitä tekisi tänään ja huomenna. Perussuomalaiset kasvavat päättäjien asemaan ja sosiaalidemokratia käy omaa kamppailua puoluepolitiikan ja kansalaisliikeajatuksen rajoilla ... ] "Maassa kaikki hyvin ja tuleva kuningas eläköön kauan". Elintasolintukotomme on yhteiskuntapoliittisessa "vaikutekriisissa" - kansa ei laajasti tue perinteellistä puoluepolitiikkaa. Kansakunta vaikuttaa nyt suoraan ja keskustelee keskenään - ohi puolueapparaattien. Suomi on syönyt hyvin, vaikka nälkä kulutuksen kasvussa onkin ohittanut vyön viimeisenkin solkireiän. Nälkä on myös tietämättömyydessä, mitä huominen tuo tullessaan. Suomalainen on keskimäärin perusihminen, joka ei kannata Natoa, mutta kannattaa varusmiesarmeijaa ja poliisia peruskansalaisten turvaksi mm. maahanmuuttajien varalta. Tavallinen kansa uskoo Jumalaan, ei käy kirkossa, mutta maksaa verot. Suomalainen on epäluuloinen vierasta kohtaan, olemme tottuneet saloseutuihin ja olemme yksi Euroopan harvaan asutuimmista valtioista. Reviirimme istuvat mielissämme, aidoissamme ja suojauksissamme - kuitenkin kilttiä ja hyväuskoista luonnettamme puolustaessamme. Suomi oli puolueiden maa - niitä meillä riittää, olemmahan aatesirpaloituma ilman aatetta. Meillä on kolme suurta, mutta aatekriisissä olevaa - kansa ei enää laajasti luota puoluepolitiikaan. Kansalaiset valitsevat ihmisiä, siis tekijöitä, joihin toivottavasti voisivat luottaa. 'Puolue pettää aina', näin me useasti ajattelemme. Perussuomalaiset saivat suuren vaalivoiton, kiitos mm. hyvän Uusimaa menestyksen. Vanhempi ikäpolvi muistaa vielä Veikko Vennamon suurvoiton, jossa Suomi ja eduskunta saivat 17 kansanedustajaa unohdetulta kansalta, joka tiesi mitä halusi. Veikko loi henkeä ja siihen kulminoitua aate, mies ja tahto. Kyllä kansa sen tiesi. Perussuomalaiset, jotka ovat Veikon, Einon ja Pekan jälkeläisiä, valmentautuvat uuteen suurvoittoon, samalla kun demarit pohtivat minne jäi aate, henki ja johtajan karismaattinen voima - Tannerista ja vanhemmasta Paasiosta on jo kulunut pitkä aika. Puolueet muuntuvat vääjäämättä kansalaisliikkeiksi. Kansalla on nyt suoravaikuttamisen kanavia käytössään, me osaamme viestiä, löytää tietoa ja mielipiteitä verkosta. Olemme verkottumassa ja bloggaamme, keskustelemme anonyymeinä sekä kerromme mistä voi ostaa ja mistä sai mitäkin palvelua. Kansalaiset siirtyvät suoravaikuttamiseen. Puolueiden on muututtava siinä mukana, jos mielivät pysyä tavallisen perussuomalaisen kelkassa. Puolueiden ja kansan etäisyys toisistansa on nyt saavuttanut rajansa. Tämän päivän pieni puolue kansalaisliikkeenä voi olla huomisen suuri vaikuttaja. Aate on heräämässä uudelleen. Arjen pienkuluttaja on huomannut tapahtumassa olevat ympäristömuutokset niin henkisenä oravanpyöränä kuin talouskiihkeytenä, mutta ennen kaikkea muutoksina ympärillämme, mistä kuintenkin ammennamme kaiken elinvoimamme. Haemme muutosta ja odotamme suunnannäyttäjää, mikä kulminoituu myös henkilönä, joka sanoo ja pitää sen mitä lupaa. Suurin lupaus on yhteenkuuluvuuden viesti - vaikuttavin lupaus on välittäminen ja osallistuminen, ei välttämättä katteeton palkankorotus, verojen alennus, vaan oikeudenmukaisuus jaossa, tuessa ja huomioimisessa. Huomisen aate ei ehkä ole puoluepolitiikkaa, vaan se saattaa olla kansalaistoimintaa, jossa osallistumisen riemu ja yhteenkuuluvuus nostavat ihmiset vaikuteryhmiin kukin mieltymystensä mukaisesti. Yksinäisyys, osallistumattomuus ja sivuraiteelle jäänti pelottavat eniten. Vaatimatonkin toimeentulo hyväksytään, kunhan on tunne tarpeellisuudesta ja joukkoon kuulumisesta. Vaikeina aikoina ihminen osoittaa parhaan taistelutahtonsa ja tuolloin yhteishenki ratkaisee. Kansalaisliike on ryhmätoimintaa, missä on päämäärä. Päämäärä kristalloituu johtotähtenä, suunnalla pitää olla näyttäjä - näyttäjä tulee olla keulakuva johon luotetaan. Johtaja antaa ryhmälle ja liikkeelle kasvot - kasvot ovat elämää suurempi asia, kun ratkaistaan tahdon lujuus ajaa omiensa asioita. Vahvin asiaansa uskova saavuttaa voiton. Muutokset ovat nyt lähempänä kuin miesmuistiin jämähtäneiden puolueapparaattien aikana, jolloin meitä "hallitsemaan" valiintuivat henkilöt, jotka kasvoivat ulos aivan tavallisen kansalaisen elämisen arkitodellisuudesta. Seuraavat vaalit ovat yllättäen pienen ja suuren mittelö, jossa kirkastuu uusi aatteen tie, missä kansalainen saa sijansa vaikuttajana myös muulloin kuin vaaliuurnilla. Suoran kansalaisvaikuttamisen aikakausi on alkanut ja tämä edellyttää aktiivisuutta, näkyvyyttä ja määrätietoisuutta kansanjohtajilta. Lupaus huomisesta on niukkuus, josta joudumme maksamaan velkaa sinne, mistä ympäriltämme ylettömällä kulutuksella, vain oman lyhytnäköisen etumme vuoksi, ryöstimme. On velanmaksun aika. Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.blogspot.com -------------------------------------------------------------------------------- Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus - [kuvia saa käyttää vapasti ylläolevan kirjoituksen kanssa. Copyright by Ilkka Luoma 2007] Kuva 1 --- http://www.panoramio.com/photo/3900903 --- 28072007098.jpg 915kB Teksti Suomi muutti kaupunkeihin ja autioitti maaseutua. Miltei meidän kaikkien tavallisten suomalaisten juuret ovat mullassa. Pysähtynyt juna ilman veturia Kallislahden asemalla. Ratakenttä on ruohottunut, mutta voisiko lisääntyvä kotimainen puukauppa jälleen virkistää maaseutua, junaliikennettä ja paluumuuttoa juurillemme, jonne joka kesäviikonloppu kymmenet tuhannet kaupunkilaiset suuntaavat hermojaan lepuuttamaan. Nykyiset sivuraiteet voivat olla huomisen väyliä, jotka tuovat toimeliaisuutta syrjäseuduille - Suomi on suuri maa, jossa on hyvä asua. Kuva 2 --- http://www.panoramio.com/photo/3900907 --- 28072007126.jpg 928kB Teksti Tai kuinka se sitten meneekään? Kuitenkin kaikissa tilanteissa aivan tavallinen perussuomalainen on aina maksumies/ -nainen, kun päätöksille rahoittajaa haetaan. Onko nykyinen puoluebyrokratisoitunut apparaattijärjestelmä huomisen päättäjä, jää suuren kansa ratkaistavaksi. Tämän päivän pienet puolueet voivat olla huomisen suuria kansalaisliikkeitä - kansa ottaa vaikutusmahdollisuuksia enenevästi käsiinsä, ei vain vaaleissa, vaan jatkuvina vaikutekanavina valitsemilleen. Kuva 3 --- http://www.panoramio.com/photo/3900911 --- 28072007131.jpg 1013kB Teksti Suomalainen aivan tavallinen kylätaiteilija ilmineerasi mielipiteensä suoraan kuvina, patsaina ja teksteinä. Tämäkin on suoraa kansalaisvaikuttamista. Vekaranjärvellä suuren varuskunnan vieressä kantaa ottava suoravaikutetaiteilija osoitti ajatuksensa kaikille ohikulkijoille (Onnela). Kuva 4 --- http://www.panoramio.com/photo/3900923 --- DSC_8751.jpg 2802kB Teksti Perussuomalaisen intohimo on sauna ja usein siihen liittyvä olut ja sahti. Kaikkea kohtuudella, on vanhan kansan viisaus, joka pätee myös tunteiden ravitsemisessa. Suomalaiseen elämäntyyliin kuuluu sauna ja ranta, mistä uida. Kohtalomme alkoi vedestä ja siihen se myös joskus päättyy. Millaisia ovat tämän päivän suurien puolueiden kohtalot, kun kansakunta huomaa voivansa tehdä kansalaisliikkeinä omia päätöksiään suoraan ohi byrokratisoituneiden puolueapparaattien? Kuva 5 --- http://www.panoramio.com/photo/3900933 --- DSC_8776.jpg 2986kB Teksti Meille monille aivan tavallisille perussuomalaisille riittää ruismoottorinen aitosuomalainen puuvene mökin rantaan. Vuosituhannet saloseuduillamme vesistöt ylitettiin ruuhilla, veneillä ja nimenomaan ihmisvoimalla, joka ei rasittanut luontoa, vaan ravitsi sitä väkevinä eloperäisinä luontopäästöinä. Olisiko huomisen uudet kansalaisliikkeet myös väkeviä todisteita vastuidemme kasvusta? Kuva 6 --- http://www.panoramio.com/photo/3900944 --- DSC_8780.jpg 3097kB Teksti Kiihkoutuva kulutusjuhlamme vaatii lepoa ja rauhoittumista. Usko huomiseen ladataan rannoilta ja vedestä - meillä tavallisilla suomalaisilla on suuri veto veden ääreen, sieltä mistä vuosimiljoonia sitten nousimme jatkamaan sukuamme maan päälle. Tavalliselle perussuomalaiselle riittää uskottava ja luottamusta herättävä valtion ohjastaminen - syntyykö tämän päivän pienet puolueet huomisen suuriksi kansanliikkeiksi ohjastamaan meitä luontoystävällisempään suuntaan? Kuva 7 --- http://www.panoramio.com/photo/3900952 --- DSC_8824.jpg 2798kB Teksti Tyven sisäsuomalainen järvi, jossa pienet veden kareet laajenevat tyyntyäkseen lopulta. Tyyntä myrskyn edellä - olemme kuluttaneet luontomme elinvoimaa siihen tahtiin, että huomisen rajuilmat odottavat jo tyvenen takana. Meillä suomalaisilla on valitettavasti yksi maailman suurimmista ekologisista jalanjäljistä, siis kulutamme henkeä kohti valtavat määrät energiaa. Kuva 8 --- http://www.panoramio.com/photo/3900960 --- DSC_8828.jpg 2560kB Teksti Tavallisen suomalaisen ydinperheen pyyde ja toive on terveet lapset ja ilo niiden kasvattamisesta niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Leikkiviä lapsia kirmailee pienen järven rannalla; kaikki leikit eivät vaadi kalliita laitteita, vekottimia ja vempeleitä - joskus riittää pelkkä ilo lämpimästä vedestä ja omien vanhempien läheisyydestä. Kuva 9 --- http://www.panoramio.com/photo/3900966 --- DSC_8861.jpg 2867kB Teksti Juuri tavallinen suomalainen kaipaa rauhaa, omaa rantaa ja pientä saunaa, jossa voi hikoilla pois arkipäivän murheet oman perheen kesken. Kaikki ilot ja mukavuudet eivät maksa paljon, tarvittaisiin vain yritteliästä mieltä. Tavallisen suomalaisen ikioma sauna jossain järvisuomessa. ................ (Tämä keskusteluketju oli parempi kuin Kiljusen uutisointi - en voinut poistaa sinne laittamaani juttua!)
Billy (nimimerkki)
Perussuomalaisilla ei kuitenkaan ole ideaa yhtään sen enempää kuin kyynisillä suurpuolueillakaan. Uskovat vain olevansa parempia ja jalompia, jos vain pääsisivät kalifiksi kalifin paikalle. http://www.jonathangullible.com/
Pojurekku (nimimerkki)
Kuten jo Kiljusen kirjoitukseen kommentoin ja samaanhan Niklaskin viittaa: Urheilijat laittavat reilusti sponsorin lippiksen päähänsä - ja on muuten hölmön näköistä, kun aikuinen mies seisoo lippis päässä mainosikoniseinän edessä tv:n haastattelussa - niin poliitikoille myös sponsorin logo reilusti esille. Vai onko ajatus se, että kansanedustaja elää tyhjiössä vailla mitään sidonnaisuuksia ja suhteita? Eikös ne laululiikkeen kommaritkin laulaneet, että "kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat". Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.
camunen (nimimerkki)
Pojurekun ehdotusta täydentäen poliitikon lippikseen: "Ideapark-Ajatuspuisto"
pakista (nimimerkki)
USA on maa, jossa herra Sukarin ideat on toteutteu lähes 100 prosenttisesti. Esiessäsi omenaa suureen hedelmänälkääsi tai maitoa aamupuuroon valmistaudu muutaman kymmenen kilometrin matkaan lähimpään ostoskeskukseen. Muuta ostospaikkaa ei ole. Eikä sitä omenaakaan löytynyt sieltä. Luoja varjelkoon meitä sukarilahkon kaltaiselta markkinahurmokselta ja temppeleiltä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Yhdysvallat on maa, jossa tavarat heitetään lava-auton lavalle. Ei kai jokainen päivittäin käy 10 kilometrin päässä ostamassa päivittäistavaroita. Energiankulutusta lisää jääkaappi. Vähittäiskaupan kannattavuus perustuu siihen, että vähittäiskauppa muuttuu tukuksi ja siihen, että asiakas ottaa itselleeen vähittäiskaupan jakelu- ja varastointikustannuksia.
pakista (nimimerkki)
Mitenkähän ostokset järjestävät ajoneuvottomat vanhukset, ajokortittomat, autottomat, köyhät opiskelijat, sairaat jne. Ongelma on todellinen, sillä paikallisia pienmyymälöitä ei tavallisesti ole mailla halmeilla. Ilmeisesti jokin ratkaisu sielläkin on löytynyt. Ehkä taksilla ostoksille.
askokervinen (nimimerkki)
Alkaa saamaan huvittavia piirteitä tämä vaalirahoituksen avoimuus. Kysymys kuuluukin, ketä kansanedustajat ym. raha-apua saavat kellokkaat lopulta edustavat: rahoittajiaan vai kansaa? Asko Kervinen Hamina
Billy (nimimerkki)
Korruptoitunutta itseään ja miestä verhon takana.
Nina Suomalainen (nimimerkki)
Mikä on tämä kummallinen 'kansan' etu jota kaikkien poliitikkojen pitäisi ajaa? Politiikkaa on yhteisten asioiden hoitamisen lisäksi erilaisten etujen ajamista. Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää - ja ennen kaikkea, mikä siinä on niin pahaa? Ja tuosta pyyteettömästä vaalirahoituksesta: http://suomalainen.blogit.kauppalehti.fi/2008/05/25/vasemmiston-pyyteeto...
Reino Alho (nimimerkki)
Vaaliraha ei ole lahjoitus, vaan valituiksi tulleiden edustajien on se maksettava niin, että puoltavat rahoittajien etua tekemällä uudistuksia näiden eduksi. Verohelpotukset, kuten esimerkiksi perintöverosta vapauttaminen, eivät ole muutoin pätevästi perusteltavissa. Monien veroasiantuntijoiden tätä koskevat huomautukset ovat kaikuneet kuuroille korville. On huomattava, että mukana tässä poliittisessa pelissä ovat olleet kaikki puolueet vasemmalta oikealle istumajärjestyksen mukaan. Yksittäisten oikeiston edustajien kimppuun käyminen on median harjoittamaa hajoita ja hallitse taktiikkaa. Vasemmiston takana on aina ollut piilotuki, jonka takaa ehkä löytyisi maamme suuryrityksiä, mikäli se haluttaisiin selvittää. Tämän selvitystyön pääministerimme epäsi eilen muka perustuslain vastaisena. Vaalirahan maksaminen on todella pieni satsaus sillä hankittaviin veroetuihin nähden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset