Niklas Herlin

Antihistamiini

Maanantai oli siitä poikkeuksellinen päivä täällä mökillä, että en raapinut ihottumia, en hieronut punaisia silmiäni enkä aivastellut ja niistänyt lakkaamatta. Enkä muuten tehnyt mitään muutakaan. Makasin reporankana sängyllä. Suurin homma, johon pystyin, oli peruna-makkara-aterian laittaminen tyttärelleni. Edes lukeminen ei sujunut. Kuinka tässä näin kävi?

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä heräsin kauheaan ihon kutinaan ja aivasteluun. Ainahan sitä meikäläisellä siitepölyaikana on, yleensä eniten keväällä koivun ja lepän pölyttäessä. Mutta nyt tilannen oli kerta kaikkiaan niin paha, että turvauduin lääkkeeseen. Nielaisin antihistamiinitabun. Siis ihan tavallisen, reseptivapaan lääkkeen, jota on tähän vuodenaikaan apteekissa kassan vieressä odottamassa noukkijaansa.

Yleensä valitsen kutinan ja paperinenäliinat antihistamiinin sijaan; tämä oli kuluvan vuoden toinen nappi. Syy on selvä. Edellisen pillerin aikana menin ihan yhtä sippiin. Silloin haaskasin vain yhden työpäivän väsymykseen. Nyt tilanne oli huolestuttavampi: hukkaan meni mukava lomapäivä mökillä! Virkistyttyäni tutkin mökin lääkekaappia. Sieltä löytyi peräti kolme eri ”kolmiolääkettä”, lääkettä, jossa varoitetaan sen vaarantavan autolla ajon. Yksi on yskänlääke, jonka en ole koskaan huomannut ”kolahtavan” millään tavalla. Sitten on nukahtamislääkettä. Sellaisen jälkeen kukaan ei varmasti lähtisi auton rattiin, eihän sinne nukkumaan mennä.

Kolmas on matto mietoa rauhoittavaa lääkettä. Ihan siksi, että kaltaiseni neuroottinen ihminen tarvitsee napin, jos oikein ahdistaa. Rauhoittava on itse asiassa eräänlainen unitutti; ahdistus iskee yleensä melko pian sen jälkeen kun huomaa, että lääkkeet eivät ole mukana. Siinä mielessä ne muistuttavat astmalääkkeitäni tai vaikka migreenilääkettä, joita hyvä ystäväni kantaa mukanaan: kohtaus tulee aina kun lääke ei ole mukana.

Rauhoittavan lääkkeen vaikutuksen alaisena autolla ajamisesta saa käsittääkseni sakot, jos kiinni jää, mikä on tietysti aivan oikein. Mutta yhdestä asiasta olen varma. Mieto rauhoittava (reseptillä saatava) ei ikinä aiheuta sellaista väsymystä, flegmaattisuutta ja reaktiokyvyn heikkenemistä kuin tavallinen, televisiossakin mainostettu reseptivapaa antihistamiini. Itse asiassa parikin kaveria on tämän kevään puolella maininnut, että antihistamiinin vaikutuksen alaisena ei toista kertaa auton rattiin mennä.

Niin että minusta ei kenenkään tarvitse olla huolissaan. Mutta miten kokemattomammat? Paketissa, joka minulla on, suositellaan lääkettä jopa itikan puremien aiheuttamaan kutinaan. Kyllä siinä on ”amatöörillä” ihmettelemistä, kun sompailee itikan piston ja antihistamiinin jälkeen nuokkuen kesäöistä kolmostietä.

Ihan oikeasti aika pelottava ajatus. Siis miksi ihmeessä antihistamiinipurkissa ei ole sitä kolmiota, joka on yskänlääkepullossa ja rauhoittavien rasiassa? En minä halua antihistamiinia niellyttä vastaani väärällä kaistalla.

Olen tosin kuullut, että nyt olisi saatavissa reseptillä antihistamiinia, johon on lisätty jokin stimulantti. Kyllä sekin jotenkin epäilyttävältä tuntuu; vähän niin kuin painaisi kaasua ja jarrua samaan aikaan. Siihenhän näyttelijä John Belushikin kuoli: pitkä tovi kaasua kokaiinilla ja jarrua heroiinilla samaan aikaan. No, niitä nyt ei saa edes reseptillä.

No oli miten oli. Mitä vähemmällä lääkkeillä lomansa viettää, sen parempi. Ja itse asiassa ajaminenkin lomalla kannattaa jättää minimiin. Niin että rauhallista ja vähälääkkeistä lomaa kaikille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

kiuru (nimimerkki)
Itsekin otin takavuosina allergiaoireisiin aamulla napin apteekin antihistamiinia. Join parin tunnin junamatkalla kaksi tai kolme olutta. Päivän palaverista en muista kuin alun. Olenkin siirtynyt nenäliinaan ja Ventolineen.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Vaihtelee voimakkaasti ihmisestä toiseen! Näin on tietysti monen muunkin lääkkeen laita. Aikanaan olin liikenteessä viidenkin kolmiolääkkeen vaikutuksessa! Eikä mitään vaikeuksia? Sitten, kun otin Di.....l nimisen antihistamiinin, reseptilääkkeenä, täytyy sanoa, että nuha lähti, mutta väsymys tuli! Sitä en todellakaan voinut ottaa ajoon lähtiessä! Sen sivuvaikutuksena olivat minulle yllättävät:Väsymys,nukuttaminen, mutta ei nukkunut kirveelläkään yöllä? Pluspuolelle jäi siten se, että tauti lähti! Kiitos lomaterveisistä, ja Hyvää kesän jatkoa!
eijakaarina (nimimerkki)
Allergialääke vailla väsymysoireita. Reseptilääke. Suosittelen. http://www.laakeinfo.fi/
Kunto Kalpea (nimimerkki)
Myös minulla on hyvät kokemukset Aeriuksesta. Tähän saakka Heinix ja Zyrtec ovat pitäneet koko siitepölyajan meikäläisen puolinukuksissa. Aerius ei väsytä. Poika kävi juuri verikokeissa ja sen perusteella aloitetaan suun kautta otettava rokote, jonka kesto on 3-5 vuotta tästä eteenpäin ueita kertoja viikossa. Aika vaivalloisen tuntuinen, mutta pahat heinänuhaoireet ovat vielä vaivalloisempia.
niklasherlin (nimimerkki)
Tänks viesteistä. Tämä tapaus Aerius on mielenkiintoinen. Mainitsin parin tuttuni lopettaneen auton ja antihistamiinin yhteiskäytön tänä keväänä. Toinen on itse asiassa ihan tuoreella kortilla ajava poikani. Kaveri oli virittänyt nuhansa veks pois juuri Aeriuksella - ja meni ihan sippiin. Mutta kuten lääkelinkistä näkyy, Aeriuskin aiheuttaa väsymystä - joillekin harvoille. Ehkä pummaan koemielessä pojalta yhden napin. Kunto Kalpean pojalle tsemppiä matkaan. Minuakin siedättettiin kakara-aikoina rokotteilla, joiden piti suojata puiden siitepölyä vastaan. Ei se kyllä ainakaan koko tautia parantanut. Mutta tässäkin asiassa yksilökohtaiset erot ovat melkoisia, jos olen oikein ymmärtänyt. Terv. Niko H.
Dr. Schmidt (nimimerkki)
Vanhat antihistamiinit ovat kovin väsyttäviä ja niitä on käytetty unilääkkeinäkin. Uudemmat nk. väsyttämättömät antihistamiinit ovat sellaisia, että niiden ei pitäisi mennä aivoihin lainkaan eli läpäistä nk. veri-aivo-estettä (blood-brain-barrier), mutta ilmeisesti tässä on yksilöllisiä eroja, koska toiset kokevat ne kiistattoman väsyttäviksi. Kannattaa kokeilla eri preparaatteja.
Tuomas Hako (nimimerkki)
Duact helpottaa nuhaa riittävästi. Se tosin lisää hieman verenpainetta ja alkoholia ei voi käyttää yhtäaikaa (rasittaa sydäntä tällöin potenssiin alkoholi).
mallipoisto (nimimerkki)
Minun varhaislapsuudessani isovanhempani kaatoivat joka alkukesä suolta saunavihtakoivuja, joiden rungoista samalla kaarnat poistettiin. Kaarnan alla oli jotain ”jältäksi” mainittua makeaa, kosteaa (mahlako-?)kerrosta, jota syötiin siellä suolla. Taisi tulla siinä koko elämäksi ksylitolia ja koivun siedätyshoitoa massa-anoksina, koska en ole koivuallergikko. Omilla pojillani on koivuallergia, joten olisikohan heillekin pitänyt tehdä sama koivuhoito joka kevät?
Willebra (nimimerkki)
Zyrtec, Heinix ja muut setiritsiini-pohjaiset antihistamiinit ovat aina väsyttäneet yllekirjoittanutta. Aerius taas ei väsytä, mutta ei saa aikaan toivottua vaikutustakaan. Käytän loratadin-nimiseen vaikuttavaan aineeseen perustuvaa (kallein, alkuperäinen on Clarityn, halvimmat ovat Loratadin Generics yms.) Duact sisältää antihistamiinin (olikohan setiritsiini) lisäksi jotain piristävää, avaavaa. Niin kauan kuin piristävä vaikuttaa (mulla 4h), niin ei väsytä. Sen jälkeen tavanomainen setiritsiini-väsytys. Kommenteista havaitsee, että ovat aika henkilökohtaisia nämä vaikutukset ja sivuvaikutukset. Kannattaa etsiä itselleen sopivaa.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Ja vielä vanhoillisesti ajattelevana, olin sitä mietä, esittäessäni omaa histamiiniäni, että reseptilääkettä ei saa mainostaa! Pidän tätä lehteä niin korkeatasoisena, että mainitsin varmasti tepsivän lääkkeen vain salakirjaimin! Tässä aiheessa aikaisemmin. Se kyllä nukuttaa, mutta jo siis yksikin kapseli riittää, kun on allergiasta kyse.
Reino Alho (nimimerkki)
Jostakin syystä tätä ei enää ole saatavilla apteekeissa. Tämä on harmillista, sillä nykyisin tarjolla olevista lääkkeistäei ole sen korvaajiksi. Lisäksi se oli tosi halpa lääke, hieman alle 3 silloista markkaa 10 kappaleen pakkauksessa. Tunnetun lääketehtaan tuote USA:sta. Myynti ei ilmeisesti ollut riittävän tuottoisaa! Tämä lääke kuitenkin auttoi häivyttämään heinänuhan oireita ilman, että tilalle olisi tullut paha väsymys. Ellen nyt ihan väärin muista, niin pakkaukseen oli kuitenkin painettu punainen kolmio. Alergisten oireiden hoitoon tarkoitetun lääkkeen käytön osalta olen tullut siihen tulokseen, että annostuksen on syytä olla pieni. Jos yrittää kertakaikkiaan nujertaa heinänuhan, niin tilallepa kenties tuleekin lisää ärsytystä hengitysteihin. Tilanne on kuin katonharjalla kävelyssä. Ja lisäksi liika-annostus varmasti uuvuttaa. Ehkä kannattaisi kysellä paremman lääkkeen perään.
EzyRyder (nimimerkki)
Ja kaiken tämän lisäksi allergia on jatkuvasti muuttuva olotila. Neljä vuotta sitten A****s auttoi ja ei väsyttänyt, nyt ei auta vaan tuntuu pahentavan oireita (ilmeisesti on tullut allergia loratadinille ja desloratadinille).
EdisPearl (nimimerkki)
Minulle on määrätty tätä, saa tosin ilman reseptiäkin. Minua tämä ei ainakaan väsytä yhtään. Ei muuten myöskään oma mieto rauhoittavani, jota myös tarvitsen joskus samasta syystä kuin Niko. Minusta tuntuu, että autoakin ajan jopa paremmin, jos olen sattunut sellaisen ahdistukseeni ottamaan. Kuten sanottu, eihän niin saisi tehdä, mutta joskus on pakko. Mukavaa kesän jatkoa sinulle ja tyttärellesi sinne Porkkalaan:) Toivottaa, Edis P.S. Näkyykö telkkari?
niklasherlin (nimimerkki)
Kiitos taas kaikille ja EdisPearlille tiedoksi, että telkkari toimii hyvin. Ajattelin blogia kirjoittaessani, että en ole tähän vuodenaikaan ainoa näitä asioita pohtiva. Ja liittyihän asia poikaani ja kaveriini Kossuun, jotka molemmat olivat oikeasti pelästyneet "vaarattoman" antihistamiinin vaikutusta omaaan ajamiseensa. Mutta tästähän tuli varsinainen käytännön kotilääkäri allergiaongelmaisille! Tosi yksilöllistä tämä tuntuu olevan, kuten moni on maininnut. Kun olen lukenut näitä kommentteja sekä suoraan sähköpostiin tulleita pätkiä, olen entistä varmempi miitä, että antihistamiinia myydään liian surutta. Yksi nappi väsyttää yhtä, toinen toista. Aion tarpeen tullen testata täällä mainittuja napsuja. Mutta odotan reaktiota ennen kuin lähden auton rattiin kokeilun jälkeen. Lääkäriltä voi kysyä neuvoa, mutta ei lääkärikään tunne sitä aivoverenkiertooni liittyvää yksityiskohtaaa, johon nimim. Dr Schmidt viittasi. Mutta tsempppiä jatkoon, muistakaa nenäliinat ja niihin liittyvä hygienia... Niko H.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Myös terveyskirjastossa on paljon tietoa aiheesta http://www.terveyskirjasto.fi/eutil/show?p_db=tk&p_uid=9032626 "antihistamiini"
Dr. Schmidt (nimimerkki)
Kaikki tuntevat ihmisiä, jotka sanovat voivansa aivan eri tavalla ilmanpaineen ollessa korkea ja matala. Tässä on vielä sellainen jännä juttu, että ulkoinen paine vaikuttaa veri-aivo-esteen toimintaan. Siitä syystä Suomessa sukeltajat eivät saa käyttää mitään keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, koska ulkoisen paineen muuttuessa lääkkeen siirtyminen verestä aivoihin saattaa muuttua oleellisesti. Eli oletko havainnut ilmanpaineella olevan merkitystä?
niklasherlin (nimimerkki)
Terve. Täytyy sanoa, että ilmanpaine on jäänyt seuraamatta. Voisihan sitä seurata, mutta ylipäätään olen ajatellut, että selviän sairauksistani ilman liikoja skitsoiluja. Jos allergiaa seuraisi barometrin kanssa, tuntisi itsensä aika oudoksi. Sukeltajilla on eri kysymys, koska kysymys on hengestä ja/tai elannosta. Mainittakoon kuitenkin, että yksi kylkiluu on murtunut (taas) ja titaanista tehty lonkkaniveleni tuntuu omituiselta, siis ei kipeältä, vaan omituiselta. Kylkiluusta en tiedä, mutta joskus olen epäillyt, että lonkka tuntuu omituisemmalta sadekelillä kuin auringossa. Mutta saattaa olla ihan mielikuvitusta. Niko H.
412B (nimimerkki)
Se tehosi minuun, mutta se ei auta hetkessä. Se vaatii pidemmän hoitojakson, esitutkimukset ja pitkää pinnaa siitepölykauden mentyä ohi. Lisätietoa ja vähän muutakin: http://www.allergia.com/ Minulle kaikki määrätyt ja itse ostamani lääkkeet saivat aikaan saman reaktion kuin blokaajalle. Minullekaan ei tullut mieleenkään lähteä siinä kunnossa ajamaan autoa. Useimmissa pakkauksissa ei varoituskolmiota ollut. Sitten pieni varoitus matkaustavaisille. Monessa maassa, kuten nykyisessäkin kotimaassani, on aivan samoja lääkkeitä, kuin Suomessa. Nimessä saattaa olla vain yhden kirjaimen ero. Zyrtec on nimeltään Zirtec apteekissa. jne. Apteekkilaki on monessa maassa paljon vapaampi ja niimpä farmaseutti (jos sellainen edes kohdalle apteekissa sattuu) saattaa suositella vaivaan jotain tehokkaampaa. Lääkkeet ovat yleisesti ottaen paljon halvempia ja niitä saa ilman reseptiäkin vapaammin. Tarkistakaa pitoisuudet, sillä niissä on todella suuria eroja. Reseptivapaa pakkaus Suomessa saattaa sisältää vain viidesosan (20%) vaikuttavaa ainetta verrattuna vapaassa myynnissä oleva sama antihistamiini jossain muualla. Ei muuten, mutta siinä saattaa joku herkkä käydä jo jalkakäytävälle pitkäkseen otettuaan jo apteekissta ostamaansa lääkettä. Se ei liene matkailun tarkoitus ja näyttää paikallisista tietenkin aivan muulta kuin on.
JiiTL (nimimerkki)
Allergialääkkeitäkään ei pitäisi syödä sattumanvaraisesti. Keskustelkaa lääkäreidenne kanssa - heidän tehtävänsä on suhteuttaa meidän sairauksiamme, hoitojamme, allergioitamme (ym.) lääkeaineiden ainesosiin. Aikoinaan minulle kehuttiin Aeriusta ihmelääkkeenä, joka tehoaa kaikkeen. Lääkärini puolestaan totesi, etten sitä tarvitse ja että sen käyttöön liittyisi riskejä. Kehotti sen sijaan käyttämään hyväksi havaittua Nasonexia jatkossakin. Johon siihenkin tosin liittyvät omat riskinsä... Käytän allergialääkettä ympäri vuoden, koska olen moniallerginen (jotakuinkin kaikelle elävälle; silmien turpoamista, nenän vuotoa, limakalvojen turpoamista, ihokutinaa). Tarvittaessa jotain zyrteciä tai vastaavaa pahoihin ärsytyksiin. Parempaa kesänjatkoa kaikille!
Liike (nimimerkki)
Kun nyt avaudutaan näin 5,1 miljoonan potentiaalisen keskustelijan kanssa kahdenkesken, kuulisin mielelläni, mitä riskejä tiedät Nasonexin käytöstä seuraavan? Minä olen tussautellut sitä sieraimiini parin vuoden ajan vanhoilla päivillä iskeneen yliherkkyyden vuoksi.
Dr. Schmidt (nimimerkki)
Ei pitäisi käytännössä olla mitään riskejä.
Liike (nimimerkki)
Kiitän vilpittömästi ystävällisesti esittämästäsi mielipiteestä.
JiiTL (nimimerkki)
Muuten terveellä ihmisellä ei riskiä pitäisi olla. Eri asia, jos on infektiosairauksia (tai joissain harvinaisissa tapauksissa jotain muuta). On hoitavan lääkärin eikä potilaan tehtävä selvittää, että lääkettä voi käyttää.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Täysin parantua allergioista! Silloin AINOA tapa on siedätyshoito! Ei muuta, kuin erikoislääkäriin, ja siedätys alkuun. Itse sain siedätyksen huonepölyyn! Ja mikä oli seuraus? Kun hoito piikkeineen oli ohi, minulle ei tullut yhtään nuhaa vuoteen. Kävin hoidon määränneen lääkärin vastaanotolla ihmettelemässä, missä vika, kun nuhaa ei tule lainkaan? Kaikki allergialääkkeet ovat vain oireen hoitamista. Jos siedätystä on jo kokeiltu, ei kyseinen aine ole ollut oikea, uusiksi vaan!
penttikhänninen (nimimerkki)
olen kuunnelut sinun kommennttiasi, olen kyllä ajatuksiesi takana, mutta nyt teen kilpailevan sivuston : www.Hänninen.fi Se aukeaa:joskus
Pekka Kolehmainen (nimimerkki)
Antihistamiinien vaikutukset ovat yksilöllisiä ja tietysti myös niiden yhteisvaikutukset muiden lääkeaineiden kanssa. Minulla oli vuosikausia kestänyt krooninen poskiontelontulehdus, mitä siitepölykausi pahensi. Tähän vaivaan ei löytynyt pysyvää apua antibiooteista, punkteerauksista, ei edes erikoislääkäriltä, tarkoittaakohan se muuten erityisen pöljää? Antihistamiinit auttoivat vähäsen. Lopulta yksi kaltaiseni "tavan immeinen" neuvoi ostamaan apteekista sarvikuonon = nenänhuuhtelukannun. Kymmenkunta vuotta pahasti vaivannut tulehdus siihen liittyvine kovine päänsärkyineen lakkasi kiusaamasta. Ts. räkätorven huuhtelu merisuolavedellä auttoi kertalaakista. Kannattaa kokeilla tämmöisiä vanhoja konsteja, joita lääkärit eivät ylimielisyydessään joko tiedä tai eivät ainakaan mainitse potilaan kuullen. Ai niin, se loratadiini ei todellakaan väsytä, sitä saa ilman poppamiehellä käyntiä.
marvel (nimimerkki)
Allergialääkkeissä on todellakin eroja. Takavuosina sain reseptillä Zyrtec:ä, kunnes pakkauskokoa muutettiin niin ettei siitä saanut enää Kelakorvausta ja lääkäri kirjoitti reseptin toiselle lääkkeelle, jossa oli ihan sama vaikuttava aine, saatesanoinaan : tämä on ihan sama lääke ja toimii samalla tavalla. Ei muuten toiminut. Usean lääkärin kanssa asiasta kinattuani eräs asiaa keskimääräistä enemmän tunteva lääkäri kertoi että kilpailevissa lääkkeissä on todellakin eroja, vaikka vaikuttava aina ja sen määrä on teoriassa sama, lääke voi vaikutta eri tavalla eri ihmisillä. Minä olin ja olen valitettavasti se yksi 10 000:sta jonka elimistö on niin tarkka että reagoi eroon. Ainoa kunnon korvaava lääke Zyrtecille on Xzyzal tai jotakin sinnepäin. En muista, kun palasin taas Flixonasen käyttäjäksi jolla silläkin on korvaavia ja kilpailevia tuotemerkkejä, (Nasonex) jotka eivät toimi toivotusti. Viikonloppuna ostin nenähuuhtelukannun tuttavan kokemusten rohkaisemana. Ei se ota jos ei annakaan. Heti huomenna lähden ostamaan merisuolaa ja sitten alkaa kuonon huuhtelu!
monitaito (nimimerkki)
Nasonexin etu on siinä, se on paikallinen lääke eli laitetaan suoraan nenään. Nasonexissä on 100 kertaa vähemmän kortisonia kuin nieltävissä tableteissa. Nasonexin vaikuttavista aineista imeytyy nenään jopa 80%. Käytän itse sarvikuonoa ( nenähuuhtelu kannua) päivittäin ja Nasonexiä kaksi kertaa päivässä. Poskionteloiden turvotus ja nenän valuminen pysyy poissa. Hyvää kesää Niklakselle, arvostan tekemiäsi valintoja. Heikki
Veea (nimimerkki)
-nimistä allergialääkettä olen käyttänyt jo vuosia hyvällä menestyksellä. Aiemmin se tunnettiin nimellä Semprex. Tuntuu olevan lääkäreillekin vähemmän tunnettu, viimeksi puhelimessa reseptiä uusiessa sain tavata sen kirjain kirjaimelta. Tosin pikkubokseja kokeilumielessä saa ilmankin reseptiä kohtuulliseen hintaan. Toisinaan nappailen näitä akuuttiin tarpeeseen, välillä jaksan napsia säännöllisesti. Auttavat oireisiin pikaisesti, eivätkä hidasta tahtia. Itsellänikin joskus unohtuvat napit kotiin ja joudun turvautumaan antihistamiineihin, jolloin on kyllä päivä pilalla. Saa olla aikamoiset oireet ja tuskat ennen kuin valitsen Heinixin, pieneen räkänenäilyyn tyydyn mieluummin. Talvellakin Benadryl avaa nenän flunssassa ja limakalvojen turvotus laskee helpottaen oloa. Toisaalta tänä vuonna hankin jo alkukesästä kunnon arsenaalin ajatuksella "kesä ilman oireita", ja olen huomannut luopuneeni napeista käytettyäni kuuriluontoisesti Flixonase-nenäsuihketta ja piilolinssien kanssa Lecrolyn-silmätippoja.
hampaiden valkaisu (nimimerkki)
Antihistamiini tuotteita muutamia vuosia käyttäneenä tiedän kokemuksesta niiden aiheuttaman väsymysoireita. Tämän huomaa parhaiten kväällä, kun aloittaa käyttämään näitä lääkkeitä. Nykyään yritän kuitenkin niiden käyttöä vähentää.
Vieras (nimimerkki)
Mä olen taas ymmärtänyt niin, että allergiaoireisiin liittyvä väsymys johtuu siitä, että elimistö alkaa erittää histamiinia ylenpalttisesti allergeenien vaikutuksesta ja tästä seuraa väsymys. Allergista ihmistä siis väsyttää, vaikka ei napsisi mitään antihistamiinejakaan.
Dr. Schmidt (nimimerkki)
Allerginen reaktio todellakin sinänsä väsyttää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset