Niklas Herlin

Läpinäkyvä muovipussi

Jostain syystä kotitalouteeni oli eksynyt läpinäkyvä muovipussi. Kuten miljoonat muutkin pahat suomalaiset käytän epäekologisia muovipusseja roskapusseina. Ja sen surkean kohtalon koki tämäkin läpinäkyvä kassi.

Niin sanottua sekajätettä, sitä, joka päätyy kaatopaikalle, sinkkutaloudessani kertyy aika vähän. Kierrätän paperin, kartongin, biojätteen ja lasin. Tolkuton määrä limu- ja kaljatölkkejä päätyy kauppaan. Näin jätteeni ovat aika synnittömiä. Roskapussissa on peltipurkkeja (lähinnä tonnikalaa; metallikierrätyspistettä ei löydy läheltä) ja muovisia elintarvikepakkauksia, kuten nakkipaketin kuoret ja juotavan jogurtin muoviastiat. Nekin kai voisi jollakin tavalla kierrättää energiajätteeksi.

Huonosta elämästä kielivät tietysti tupakantumpit ja laatikkoviinien metalliset ja muoviset pussit. Laatikot itse päätyvät kartonkikeräykseen. Tarkkaavainen jätetutkija/kerrostalokyttääjä saattaisi myös tulkita jotakin käyttämistäni lääkkeistä, jos hyvin sekajätteen perkaisi.

Kaikki oli siis hyvin, kun poistuin roskapussin kanssa neljännestä kerroksesta hissiin. Matka kotoa jäteastialle kestää minuutin, puolitoista. Mutta läpinäkyvän roskapussin kanssa se oli kenties elämäni pisin puolitoistaminuuttinen. Olin ihan varma, että joku naapureista tulee vastaan ja ryhtyy tuijottamaan jätepussiani: sehän on salainen kuva elämäntavoistani! Kun kiireesti viskasin pussin sekajäteastiaan, jäin vielä katsomaan sitä. Pelotti. Vilkuilin lähiympäristöä. Ei todistajia. Nopeasti pois. ”Niko, ei koskaan enää, ei koskaan!” lupasin itselleni.

Muovikassit herättävät tunteita; joissakin maissa tai osavaltioissa (esim. Kalifornia) ne on jopa kielletty. Niiden käyttäminen roskien kuskaamiseen on tuomittu usein. Ekologisempaa olisi käyttää vaikka ämpäriä, joka on vuorattu sanomalehdellä.

Ratkaisu kotitalouksien jätteiden kierrätykseen ja muovipussiongelmiin on yksinkertainen. Ei kielletä muovikasseja kokonaan, mutta sallitaan vain läpinäkyvät! Kyllähän porukat muistaisivat kierrättää ja vähentäisivät muovikassin käyttöä roskia kuskatessaan.

Asia on tietysti vakava. Jotkut minua viisaammat sanovat, että palavasta jätteestä vain paperinkeräys on järkevää – kaikki muu, siis muovi, biojäte ja kartonki, voitaisiin panna samaan kasaan ja kuskata koko paketti jätteenpolttolaitokselle ja muuttaa lämmöksi. Metalli, lasi, elektroniikka ja ongelmajäte saisivat omat pisteensä. Ehkä niin. Toisaalta, jos kierrätykseen on panostettu niin paljon kuin on, kuluttajana haluan kunnioittaa kaikkia, jotka yrittävät pelastaa maapallon.

Mitäköhän mieltä minunkin pitäisi olla? En tiedä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

EdisPearl (nimimerkki)
Tämä oli tosi hauska pohdinta. Nauroin melkein ääneen kuvailtuasi fiiliksiäsi roskapöntön vieressä:):) Itse asiaan en minäkään kyllä oikein osaa ottaa kantaa. Hyvät viikonloput. -EP-
Antero Kaarnavako (nimimerkki)
Toimittajan ehdotus läpinäkyvyydestä on hyvä mutta ei viety aivan loppun asti. Myös kaupan muovikassien tulisi olla läpinäkyviä ja lisäksi pantillisia. Palautetusta käytetyistä tyhjästä muovikassista saisi rahansa takaisin. Läpinäkyvän kauppakassin myötä myös kuluttajien ostotottumukset muuttuvat. Tuskin kukaan haluaa viestittää kanssaihmisilleen olevansa alkoholin, tupakan tai epäterveellisen ruuan suurkuluttaja. Poikkeuksena tästä olisivat lääkkeet. Ne voitaisiin pakata läpinäkymättömään paperipussiin. Mitä itse tonnikalaan tulee, "Tonnikalat ovat luonnon ravintoketjussa korkealla tasolla ja niiden elimistöön kertyy sen takia ympäristömyrkkyjä kuten raskasmetalleja. Elohopean pitoisuudet voivat joillakin lajeilla kasvaa varsin suuriksi, kuten varsinaisella tonnikalalla ja valkotonnikalalla. Tämän takia Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi vuonna 2004 ohjeet raskaana olevien ja imettävien naisten ja pikkulasten tonnikalan käytön rajoittamiseksi" Veikkaan, että edullisempi ja terveellisempi vaihtoehto on sittenkin kotimainen silakka sen sisältämistä dioksiini ja PCB-yhdisteistä huolimatta. Kohtuus kaikessa. Sekä kaljaa läträtessä että kalaa syödessä.
mallipoisto (nimimerkki)
Yhteen aikaan Hämeenlinnassa piti omakotiasujankin pakata sekajäte valkoiseen muovisäkkiin tai kirjavaan Prisman tai Sittarin ostoskassiin, mutta biojäte ehdottomasti mustiin säkkeihin, koska jätelaitos oli hankkinut ”superkamerasilmäisen liukuhihnan”, joka kuulemma osasi oitis siirtää sekajätteet eri laariin kuin kaatikselle päätyvät oksat, lehdet, kuihtuneet kukat, ruoantähteet, kahvinporot, kanan luut ja kissankakkahiekan (jonka ihan joka sortti kuitenkaan ei sopinutkaan biojätteeksi). Tuo liukuhihnasilmäkone osoittautuikin lopulta sokeaksi sudeksi, joka viskeli jätöspussukat satunnaiseen järjestykseen. Ihmetytti kovasti, miksi kaikki jäte piti pakata muovisäkkeihin ja pussukoihin ennen kuin ne sai kiikuttaa omaan isoon vihreään piharoskikseensa. Jos kaikki olisi saatu kipata vain siihen laatikkoon ilman pussukoita, olisi jäteauto voinut kärrätä vuodessa huomattavasti vähemmän muovijätettä pilaamasta luontoa monivaiheisesti. Tietenkin jätelaatikon hygieniasäännöt vaatinevat roinan pakkaamista nyssäköihin, koska laatikoita ei pestä kuin kerran 10vuodessa, mutta miksei niitä biojätteitäkään saanut pakata vaikkapa Hesari-kääreisiin tai sukkahousuihin?
Vieras (nimimerkki)
Kun linjasta luovuttiin, lakkasi samalla biojätteen erottelu ja se päätyi sekajätteen seassa kaatopaikalle tuottamaan metaania. Loistava idea pussilajittelussa oli tehokas keräyslogistiikka. Sama roska-auto pystyi yhdellä kierroksella keräämään lajitellut roskat, mikä säästi polttoainetta ja keräyskustannuksia. Itse ihmettelin, miksi biojätteen pussin väriksi valittiin musta, jolloin mm. mustiin jätesäkkeihin pakatut rakennusjätteet päätyivät bioroskan sekaan. Oranssi tai joku muuten käyttämätön väri olisi ollut parempi. Uskon, että jos oikeasti olisi haluttu, niin olisi ollut mahdollista kehittää toimiva optinen lajittelulinja.
Pirpana (nimimerkki)
Olit kuitenkin rohkea kun uskalsit viedä roskat läpinäkyvässä pussissa.Itse olen vastaavassa tilanteessa laittanut läpinäkyvän kassin tavallisen muovikassin sisälle, jotta kukaan ei näkisi jätteitäni! Täytyy tunnustaa, että ihan ostan kaupan muovikasseja monta kappaletta roskia varten.Niissä kun on niin helppoa ja vaivatonta viedä roskia pois.Kierrätän kaiken minkä voin, ja biojätteet laitan kaupasta ostettuihin paperisiin pusseihin.Lajittelen maitotölkit ja kaikki pahviset kotelot ja lasipullot ja purkit jätän aina roskiksen lattialle,joku vie ne sieltä pois,ties mihin?Meidän kerrostaloroskikseen kertyy viikossa huomattava määrä erilaisia huonekaluja ja muuta kamaa,mm.telkkareita,tietokoneita ym.Mm.tänä aamuna joku oli vienyt nojatuolin roskikseen.Se oli aika hyvässa kunnossa vielä.Joku olisi voinut saada siitä hyvän tuolin.Meillä on tapana laittaa roskikseen ihan hyvääkin kamaa,ja lappu,että ota jos tarvitset.Itsekin olen vienyt sinne vaikka mitä kamaa ja muutaman tunnin kuluttua joku on vienyt ne.Käytämme talossamme roskista myös kierrätyspisteenä.Olen itsekin tehnyt sieltä "löytöjä".Kerran löysin sopivat kesäkengät,aivan uudet.Joku oli jättänyt ne roskiksen lattialle lapun kera, että ota jos sopivat! Näin roskiksella käyminenkin voi olla jännittävää ja hyödyllistä,eikä ainoastaan inhottavaa,koska meidän roskis haisee pahalta.Miten lienee asian laita muualla?Vien kyllä kertyneet vaatteet aina oikeaan kierrätykseen.Tsemppiä vaan kaikille "roskisdyykkareille" ja hyvää viikonloppua kierrätyksen merkeissä.
zsi (nimimerkki)
Keski-Euroopassa, missä ihan oikeasti pyritään ekologisuuteen arkipäivän tasolla, muutamilla kauppaketjuilla on maksullisia muovikasseja, jotka on tehty suhteellisen paksusta muovista. Kahvat ovat myös vahvat ja hitsattu kiinni kassiin eli eivät repeile irti. Kassissa ei myöskään ole kissan kokoisia kaupan logoja, vaan kuva rauhallisesta luontomaisemasta ym. Kassin hinta on luokkaa 50 senttiä. Ekologisuus tulee siitä, että kauppa vaihtaa rikkoituneen kassin aina ilmaiseksi uuteen eli kannustetaan käyttämään kassia niin kauan kuin se kestää. Kassit kestävät useita kymmeniä ostoskertoja hajoamatta. Uusiin vaihdetut kuluneet kassit kauppaketju toimittaa kierrätykseen. Idean saa vapaasti ottaa käyttöön Suomessakin. Mutta ehkä tuo läpinäkyvä kassi kuitenkin sopisi suomalaiseen mielenlaatuun paremmiin. Onhan siinä samaa kyttäysmentaliteettia kuin vaikkapa suomalaisten rakastamien verokalentereiden julkaisussa.
scholl (nimimerkki)
Lidlin tai Saksassa Edekan tai minkä tahansa supermarketin Tragetasche on tuollainen vahva kassi, missä on kunnolliset kahvat. Kestää myös monta kertaa, jos haluaa käyttää ja lopuksi sen voi käyttää roskapussina. En ymmärrä, miksi pitäisi tarvita vaihtaa lopulta uuteen kaupassa, kun useimmissa talouksissa syntyy jätettä kuitenkin. Lidlin kassissahan lukee Suomessakin, että se on valmistettu kierrätysmuovista ja voidaan käyttää useamman kerran.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Aiheesta, jossa olen asiantuntija? Olen toiminut muun ohessa, kerrostaloissa isännöitsijänä. Kuvauksesi oli kuin suoraan "sopuisan" taloyhtiön yhtiökokouksesta. Siellä nuo talon kauhupoliisit pääsevät vauhtiin. Silloin roskien keräyspaikkakin käydään läpi, sisältöineen päivineen. Jos kokouksen puheenjohtaja sen sallii! Itse toimiessani puheenjohtajana, lopetan turhat kokouskutsussa, ja yhtiöjärjestyksessä mainitsemattomien puheenvuorojen pitämisen. Mutta niissä kokouksissa kokemani perusteella, kehoitan Niklasta pysymään entisissä tavoissaan? Kaupoissa myydään noita läpinäkyviä, mutta ekologisia muovipusseja. Paikka on punnituskohdassa kaupassa.Sitten voit ylväästi kulkea kassin sisällön kanssa, läpi pihapoliisien katseiden! Tarvittaessa voit sanoa:"Tie auki ekologinen kuljetus"! Mitään muuta ei tarvitse muuttaa taloudessasi. Tämä on yksinkertaisin ehdotus pulmaasi, lisää aiheesta tarvittaessa! Hyviä Ekologisia päiviä T.Simo(PS.Pussit ovat halpoja)
Antti K. (nimimerkki)
Toi on ihan hyvä idea jo sikäli, että läpinäkyvässä kassissa ei kaupassa välttämättä kanneta ulos ihan kaikkea, mitä siinä "peittävässä" kassissa. Ostoboikotti parhaillaan :) No tuskin se lopulta kuitenkaan ostohaluja hillitsee, jos jotain janoaa. Roskiksena se läpinäkyvä pussi tosiaan aiheuttaa ujoutta toimittaa roskikseen ihan mitä sattuu. Kierrätys into saattaa kasvaa, kun mitä vain ei viitti laittaa sekajätteeseen. Tosin sehän on aivan oiva väline kytätä naapureita ilman, että tarttee avata roskapusseja, jota toiset muistavat harrastaa. Meidän lähikaupassa on tajuttu pakkauslaatikoiden merkitys. Eli kassojen takana on aina kasa erikokoisia pahvilaatikoita, joihin asiakas voi pakata ostoksensa. Sehän sentään on kierrätystä jo toisessa polvessa, kun ne ei mee kaupasta suoraan keräykseen. Tätä minä olen harrastanut liki joka päivä. Sekajätteenkin olen saanut pussissa kulkemaan roskiin asti, koska pahvilaatikoiden käytöstä huolimatta, niitä aina jostain kertyy alakaapit pullolleen.
Hubert (nimimerkki)
En tiedä mainittiinko, tai sitten en huomannut mainittiinko, olipa hauskasti sanottu. Kuitenkin onhan niitä vaihtoehtoja muovikassille. K -ketjun kaupoissa on Pirkka kasseja, isoja kestäviä ja edullisia. Meillä niitä käytetään monenlaiseen säilytykseen. Jopa saunapuiden kuljetukseen, on kätevä. Jos kesken lämmityksen huomaa kaljan olevan loppu, ei muuta kuin kippaa puut laattialle ja kipasee lähimpään nolla koon kyläkauppaan lappamaan kätevän Pirkka kassin täyteen tölkkejä (tietysti Karhua). Voipa kuormaan heittää vielä pari kieppiä VK:n sinistä (tuotemekki vaihdettu © syistä), ja kyllä kestää. On niin sinivalkoinen olo paljain jaloin tallustellessa takaisin saunan lämmitykseen, ei tullut ostettua kertakakäyttökassia.
joukoakoskinen (nimimerkki)
En ole vuosiin ostellut muovikasseja. Palautusautomaatin luona on yleensä säkillinen vähänkäytettyjä kasseja, on vara valita kenen kassia kantaa. Kummastuttaa vaan että useimmissa on kahvikupillinen kaljaa pohjalla. No - ei hyvin riitä, jos ei vähän jää. Useimmiten löytyy aivan puhdaskin, ellei niin voihan sen kassin kääntää nurin. Roskaa kertyy kassillinen päivässä. Pakkausjätettä pääosin. 1 - 2 hengen pientaloudessa suhteettomia määriä sisältöön nähden. Polttokelpoista - mitenkäs se muovi kompostoituukaan kaatopaikoilla? Arvon viherinsinöörit?
Vieras (nimimerkki)
löytyy kaupoista (ainakin keskon) myös uusia biohajoavia muovikasseja. Ovat kai sitten ekologisempi vaihtoehto kuin normi muovikassit.
Vieras (nimimerkki)
Meilläpäin niitä on, kun osaa hakea ja lukea (E). Niissä on yksi ongelma kahden ihmisen taloudessa. Auringon ja sen tuottaman hillittömän valon vuoksi ne pyrkivät maatumaan(katoaamaan tyystin) liian nopeasti. Vaikka onkin kaapissa. Toisin kuin puheena oleva väritön säkki, nämä ovat värjättyjä. Mutta, roskispussi on ehtymätön elämäntapakyttääjän tietolaari ja voin kuvitella mikä iso riemunaihe se jollekin kyylälle olisi, jos pussi leviäisi vaikkapa jonkun eteen rappukäytävässä. Kuvitelkaapas.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Seinänaapurinani on eläkepari + tytär 40v - kun huomasin kyyläämisen aloin moikkaamaan ovisilmää tullessani hissillä ja vilkuttamaan kadulta auton ovea avatessa. Tekivät siitä valituksen isännöitsijälle. Käänsin sen bumerangina takaisin ja kyylääminen sai uusia muotoja. Autoni tutkittiin tarkkaan nenät lasissa. Kuvasin tilanteen ja vein kuvat poliisille tutkintapyyntö varkauden suunnittelu. Mutta että roskapussikin - sairasta.
solmu00 (nimimerkki)
Kyttääminen on lapsellista nykyaikana osataan lajitella ja halutaan myös. Apuna voisi tosin olla erilaisia ,sopivia pusseja,nykyisiä parempia,hyvin maatuvia ja keräyspisteelle asti kestäviä. Hyvä Herlinin poika! +10 pistettä ja papukaijamerkki.
Vieras (nimimerkki)
Biohajoavat pussit eivät todellisuudessa ole sen kummemmin biohajoavia. Hajoavat vain nopeammin kuin tavalliset PE-muovista tehdyt pussit. Kompostointilaitoksissa ns. biohajoavat pussit aiheuttavat ongelmia, koska venyvän purukumin tapaan takertuvat laitteisiin. Parempi olisi pakata biojäte sanomalehteen, paperipussiin tai vaikka murolaatikkoon. Roskiskatoksella taloyhtiön asukas jättää aivonsa katoksen ulkopuolelle ja viskoo jätteensä miten sattuu: styroksit pahvilaatikon sisällä kertonkikeräykseen tai sekajätteisiin - ja tietenkin litistämättä laatikkoa. Ei haittaa, vaikka naapurin jätteet eivät enää astiaan mahdu, koska omat jätteet sinne mahtuivat. Sanomalehdet menevät myös kätevästi tupakantumppien kanssa muovipussissa sekajätteastiaan. Isossa kerrostalossa biojäteastia on viikossa tuskin puolillaan, koska keittiöön ei mahdu erillistä astiaa biojätteille - saatika, että niitä viitsisi lajitella. Tästä ongelmasta päästään, kun kaikki kaadetaan samaan pussiin ja kärrätään polttolaitokselle. Ai materiaalihyödyntäminen ennen kuin energiahyödyntäminen? Mitä se on?
Vieras (nimimerkki)
Kun tuo sama biohajoavan pussin väitetty hajoamattomuus tuli puheeksi muutaman kerran ajemminkin, niin pitihän se kokeilla. Parvekkeelle laitettiin kolme pussia siistiin nippuun. Sisään vettä noin litra. Kaksi biohajoavaa ja eri merkkiä olevaa ja yksi normaali paikallinen läpinäkyvä muovipussi. Kolme viikkoa auringonvaloa ja kahta pussia ei voinut käyttää yhtään mihinkään. Pussien sisältämä vesi oli valunut kummastakin pois ja se läpinäkyvä pussi oli aivan virheetön. Mitä se koneille jossain hajoittamossa tekee ei ole minun tiedossani, mutta luontoon heitettynä, jossa niitä usein näkee, se on todella tarpeen. On myös otettava huomioon se, että en asu Suomessa, jossa lajittelu edes olisi teoriassa yhtä hyvin mahdollista kuin Suomessa, niin tuollainen pussi on suurta edistystä. Täällä olisi jätebisneksille suuret mahdollisuudet. Se millä tämän jukuripääkansan saa mitenkään toimimaan oikein, onkin sitten se vaikein juttu. P. Kaksi kertaa minua on heitetty päin naamaa jätepussilla autosta, vauhdissa. Yritti osua avaamaani laatikkoon. Lajittelematta tietenkään mitään.
PekkaRaukko (nimimerkki)
Jätteiden polttaminen heikolla hyötysuhteella jätteenpolttolaitoksissa ei ole missään suhteessa järkevää. Se tarkoittaa käytännössä jätteiden siirtämistä ilmakehään, jossa niiden aiheuttamat haitat ovat moninkertaiset kaatopaikkaan verrattuna. Näitä laitoksia suurimmat pellet kutsuvat jopa voimaloiksi. Jos ne olisivat hyvällä hyötysuhteella toimivia voimaloita, niin ne maksaisivat käyttämästään polttoaineesta polttoaineen tuottajille kuten muutkin voimalat. Nyt jätettä tuottavat ihmiset maksavat jätteen siirtämisestä ilmakehään. Järkevässä jätepolitiikassa muovi, ja sen sisältämä fossiilista alkuperää oleva hiili, haudattaisi kaatopaikalle - "maasta olet sinä tullut ja...". Jokainen tonni öljyä, jota ei polteta, vaan polymeroidaan muoviksi ja haudataan takaisin maahan, on ilmakehämme näkökulmasta positiivinen asia. Biojätettä ei kaatopaikoille saisi viedä ollenkaan, eikä sen kompostoiminenkaan ole kovin hyvä ratkaisu. Biojäte pitäisi kaikki mädättää biokaasuksi ja käyttää korvaamaan liikenteessä nyt käytettäviä fossiilisia polttoaineita.
Dr. Schmidt (nimimerkki)
Lahdessa kuulemma poltetaan maakaasun seassa jätteen korkeassa lämpötilassa puhtaasti. Eikö sekään ole järkevää?
PekkaRaukko (nimimerkki)
Muovin sisältämä hiili on alkuperältään fossiilista, eikä tilanne muutu lämpötilan noustessa mitenkään. Kun poltetaan märkää sekajätettä, osa energiasta kuluu jätteen sisältämän veden keittämiseen. Se että käytetään runsaasti maakaasua ja saadaan lämpötila korkeaksi parantaa kyllä palamistulosta, eikä synny yhtä paljoa myrkyllisiä palamistuotteita, mutta jätejakeen hyötysuhde ei siitä merkittävästi parane. Polttoaineen hyötysuhde on suoraan nähtävissä siitä hinnasta, joka sen tuottajalle maksetaan. Paljonko esimerkiksi Lahden energia maksaa sekajätteestä sinun taloudellesi? (Olettaen että olet lahtelainen) Muovin runsas kuluttaminen on ympäristön kannalta positiivista vain niillä paikkakunnilla, joilla tuotettua jätettä ei siirretä ilmakehään, vaan se haudataan maahan. Ideaalinen tilanne olisi, että kaikki pumpattava öljy muutettaisi tiiviiksi muovikuutioiksi ja kuljetettaisi tehtaalta suoraan kaatopaikalle haudattavaksi maahan. Näin öljyn sisältämä fossiilinen hiili ei koskaan joutuisi ilmakehään. Kun nykyistä halpaa öljyä ei olisi poltettavaksi, tulisivat uusiutuvat energiamuodot kilpailukykyisiksi.
Vieras (nimimerkki)
Sitten kun kyllästyttää sinkkutaloudessa kerrostalokyttääjien mielenrauhan miettiminen, ota yhteyttä. Naapuri (finskin mekatsu, ei niin tervejärvinen?) järjestää ohjelmaa joka-toka viikkoisella piha-alueen millimetri-mittaamisellaan... Tämä tietysti jatkumoa roskien tonkimiselle.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Herra Niklas,ymmärsin juttusi kyllä toisin päin eli kieliposkessa psykoanalyysiksi,toisin kuin materian katoamiseen iskeytyneiden kommentaattoreiden kilpalaulannaksi.Emme todellakaan voi maapalloamme pelastaa muovikassihäädöllä.Vastaukset paljastavat loistavasti,kuinka joukkosieluisia ja manipulaatiovaikutteisia me olemme.Ja vielä uskomme tekevämme tärkeitä tekoja.Ehkä niin on hyvä mielenterveydellisesti.Ja toisaalta jokaisen meistä tulisi olla velvoitettuja ainakin kerran viikossa viemään läpinäkyvässä muovikassissa jätöksiämme valoisaan aikaan julkiseen roskikseen.Näkee sitten joku tai ei.Joka tapauksessa siinä hetkessä teemme tiliä itsemme kanssa.
Vieras (nimimerkki)
Minun ostamani roskapussit ovat värjäämättömiä, tosin pinta on himmeä, mutta kyllä siitä läpi näkyy. Jos on kovin ujo, pitää roskapussi vuorata sanomalehdellä. Kauppaan menen ostoskorin kanssa. Se on jäykkä, kevyt, ja kiva, kun korissa ruokapakkaukset ei ruttaa toisiaan. Taatusti ekologinen ja ihan style. Ei tosin sovi joukkoliikenteeseen, mutta auton takapenkillä ok. Jätteistä pitäisi tehdä energiaa, esim. öljyä. Alla oleva linkki kertoo, miten sekajättestä voi tehdä sitä. Sekajätettä ei pitäisi polttaa, polttamalla saa aikaan dioksiinilaskeumia, jotka sitten keräytyvät Itämeren lohiin ja silakoihin. http://www.changingworldtech.com/who/index.asp "Puhtaan" biojätteen voisi mielummin vaikka mädättää kuin polttaa. Ei ruotsalaisia tarvitse aina matkia, ei ainakaan tässä polttojutussa.
joukoakoskinen (nimimerkki)
"Muovin sisältämä hiili on alkuperältään fossiilista, eikä tilanne muutu lämpötilan noustessa mitenkään" Polttamisen sijasta maahan haudatut jätteet kehittävät metaania - 25x hiilidioksidia tehokkaampaa - ja typpioksiduulia - 200 x hiilidioksidia tehokkaamppaa kasvishuonekaasua. Näiden kaasujen käytös yläilmakehässä leijailevien inhibiittoreiden ja säteilyn vaikutuksesta on tosin tutkimatta. Hautaamisella lyhyet jäljet kasvishuonekaasukammoisten oppien mukaan.
PekkaRaukko (nimimerkki)
Ei ole perusteltua puhua jätteistä kokonaisuutena, koska erilaiset jätejakeet käyttäytyvät hyvin eri tavalla Metaania syntyy anaerobisten bakteerien hajottaessa orgaanista alkuperää olevaa jätettä. Siksi kaatopaikalle ei saa missään nimessä haudata biojätteitä, kuten edellisessä viestissäni mielestäni selvästi kirjoitin. Vaan joukoakoskinen taitaakin kuulua tähän yleisnerojen yhteisöön, joka osaa lukea kirjoituksista vain ideologisesti soveltuvat osat, ja jonka jäsenet ovat kaikki yhdessä ja jokainen erikseen ohittaneet ilmakehän käyttäytymistä koskevassa tiedoissa ja ymmärryksessä tiedeyhteisön. Onnitteluni!
joukoakoskinen (nimimerkki)
"Tieteen suuri tragedia on se, että ruma tosiasia rikkoo kauniin teorian."
Kokomuslainen (nimimerkki)
Läpinäkyvät roskapussit ovat toki vakava yksityisyysongelma, mutta vielä enemmän ainakin minua on harmittanut pelkkä ruokakaupassa asiointi. Varsinaisen shoppailun jälkeen joudun näet asettamaan kaikki ostokseni liukuhihnalle muiden takanani jonossa kulkevien ahnaiden katseiden kohteeksi. Näen, kuinka koko tulevan viikon epäterveellinen ruokavalioni kulkee koko maailman katseiden editse ja minusta muodostetaan kuva ihmisenä sen mukaan mitä hihnalle ladon. Yksikään valmispizza, oluttölkki, kondomipakkaus tai paketti kotimaisia kirsikkatomaatteja ei jää huomaamatta Herralta, joka takanani seisoo. Koskahan kauppojen kassoille saadaan riittävän hyvät näkösuojat ja pankista tutut "Odota tässä" - viivat? Olemme pitkään tottuneet levittelemään yksityisasioitamme huolimattomasti. Onko jo tullut aika, jolloin tähän saataisiin muutos?
Vieras (nimimerkki)
Joitakin vuosia sitten brittiläisessä ohjelmassa oli sketsi, jossa kassantäti äänekkäästi kommentoi jokaista asiakkaan hihnalle laittamaa tuotetta. Ihan tavallisista päivittäistavaraostoksista tehdyt johtopäätökset olivat tietysti erittäin intiimeitä ja noloja ostajalle.
E.Emil Lindberg (nimimerkki)
Kyllä tuntuis olevan kirjoittajilla kovin pienet hävättävät kun toinen häpee kassajonossa sitä mitä on kaupasta ostanu ja toinen häpee samojen asioiden pakkauksia jätepussissa. Onkohan tää nyt aikuisten palsta ollenkaan?
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Mutta kaikki ei ole näköjään sopivaa "tiukkapipoille"!
Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
Luin joskus kaatopaikkojen tarjoavan eriomaista tutkimusainoistoa muinaisia kohteita tutkiville arkeologeille ja antropologeille. Poisheitetyt tavarat antavat viitteitä siitä, millaista tarpeistoa tutkittavalla yhteisöllä tai kulttuurilla on ollut käytössään. Saalis-tai kotieläinten luut, rikkoontuneet aseet ja työkalut tai posheitetyt vaateparret tarjoavat oivallista tietoa. Mitäköhän tältä ajalta joskus kaivetaan esiin? Töölöläisenä valittajamummo-talosalapoliisina havaitsin tänään mm. yläkerran tappelevan juppipariskunnan edelleen heittävän paperinsa muovipussissa sekajäteastiaan. Kauhistuksekseni huomasin pussin sisältävän myös biojätettä ja olutpakkauksen kuoren. Häpeäisivät, hyvinkoulutetut ihmiset. Tuli ansioton hyvä omatunto. Meillä sentään kierrätetään.
R haavisto (nimimerkki)
Just tollaihan sitä ihmiset luikkii salaa roskiksille, läpinäkyvä pussi on kauhistus, pitää varmistaa reitti ettei kukaan nää mitä siellä pussissa tosiaan on. Meillä on rivitalossa kauhea roskis. Pimeällä kun menee, niin kun oot lähellä roskista, automaatti sytyttää melko kirkkaan valon roskishuoneeseen. Siellä ei voi käydä koskaan salaa, paitsi kesäöisin : ) Olenkin keksinyt erilaisia tapoja vähentää ja hävittää erinäisiä jätteitä, etten kuormita ja kuljeta niitä tähän valaistuun pömpeliin!
Gagarin (nimimerkki)
Tokiossa oli jo 90-luvun alussa voimassa määräys, jonka mukaan roskat pitää viedä lajiteltuina määräpäivinä (esim. pullot tiistaisin ja torstaisin, paperiroskat maanantaisin j.n.e.) läpinäkyvissä muovipusseissa nimilapulla varustettuna niille osoitettuihin paikkoihin kortteliasuinyhteisössä. Jokainen pystyi sitten nimilapusta tutkimaan kuka sääntöjä noudatti ja mitä oli tullut käytetyksi viikon mittaan. Yokohamassa puolestaan tällaista määräystä ei ollut, ainakaan niihin aikoihin, joten tämä oli yksi tekijä, miksi mieluummin muutin silloin sinne.
mallipoisto (nimimerkki)
Onneksi siellä Helsingissä ei ole samanlaista lajittelusilmäkonetta, kuin meillä Hämeesä oli, joka likumiinakamera olisi oitis viskannut läpinäkyvän pussukkasi biojätteeksi, jos sen siältönä olisivat olleet tiukkaan pakatut Niklaksen mustat Wagner-kalsarit, joiden sisälle olisi piilotettu digiboksi tai muu kova tavara.
mallipoisto (nimimerkki)
...jota täydentää näkökenttärajoitteeni.
Foxbyallmeans (nimimerkki)
Jatka samaa rataa. Ja kehity !!!! Meillä ei perskules oo ku stadarit ja kartongit ja KAKKI muut SAMAAN !!??!! Ja pukeudu tai naamioidu rivi-ihmiseksi, niin minäkin teen. Kyttääjät, eivät sitä huomaa, mutta sentään silloin tällöin, jolloin väitän olevani vain ullakkorosvo, omaan kanahäkkiin asioimaan menossa ja ... jne... Kuuntelen edelleen GET OFF OF MY CLOUD ia, joka kerran kun lähden ulos ja joskus liikkuessakin. Mutta kyttääjät eivät ole paljon vaivanneet kun ovat nykyään jossain 'töissä', vaikka kyttäävätkin. Kertokaa toimittajille, että välittäisivät misinformaatiota, jotta ois jotain kommentoitavaa. Tää alkaa jo olee liian hyvä ollakseen totta, mutta kyll se demari... ok moderaattori rauhaan. KOM.LIS. FREELOADER, Joka tekee oikeitakin, ainiin olikse töitä.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Muovissa tuhlaamme kiihtyvästi kaiken sen eloperäisen kasvuston säilykkeet, jotka syvällle maankuoreen on ollut kätkeytyneenä - muovi on välivaihe ja muistomerkki siitä, kuinka uskoimme kasvuun loputtomaan--- link~ http://www.facebook.com/group.php?gid=8873949009 Ilkka Luoma
Vieras (nimimerkki)
Ei vaan huvita ostaa kaupasta erikseen pusseja biojätteille, siksi sumpit päätyy samaan pussiin muitten roskien kanssa. Miksi eivät esim. leipäkääreet voi olla ilman muovia, silloin niitä voisi käyttää biojätepussina?
Vieras (nimimerkki)
Luin nämä kommentit läpi ja loppupäätelmänä voi todeta, että teet miten vain sen roskapussisi kanssa, se on aina väärin ympäristömme ja ilmaston kannalta. Kerrostalokyttääjä näkee kuin kristallipallosta elämäsi. Nyt vain roskapussista. Kaupan tiskilläkin pelätään, kun joku näkee toisen ostamat tuotteet. Mitähän tuokin kondomeilla tekee:) Jätteiden polttaminen ei ole hyvä asia. Kompostointikin on kyseenalaista. Yksi asia on kuitenkin jäänyt huomaamatta. Ylipakkaaminen. Kaikki mitä ostat laitetaan selaiseen pakettiin, että se on ongelma. Esimerkkinä muistikortti puhelimeen. Mallia SD Micro. Asiantuntijat tietää, että se muistikortti on lapsen kynnen kokoinen ja alle millin paksuinen. Paino alle 0.2 grammaa. Se oli pakattu muovilootaan, johon olisi voinut tunkea saappaat. Ei ihan Kontiot, mutta mökkibuutsit. Vieras kysyy, MIKSI? Kaikki muukin pakataan ja pakataan. Meille ei edes anneta mahdollisuutta tuoda omaa, monikäyttöistä kantovälinettä tuonkaan muistikortin kantamiseen kotiin asennettavaksi puhelimeen. Sensijaan, että olisimme hyvin huolissamme mitä naapuri tietää kulutuskäyttäytymisestämme, pitäisi olla enemmän huolissaan miksi jätettä väkisin synnytetään.
Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
Edellinen kirjoittaja kiteytti asian täydellisesti.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Kun seuraavan kerran teet muuttokuormaasi,voit pakata mökkibuutsisi siihen muovilootaan,etteivät katoa.Kaikilla asioilla on hyvätkin puolensa.Ole optimisti !
Vieras (nimimerkki)
Monista pakkauksista onkin meillä tehty jokin säilytysrasia tai muu käyttökelpoinen väline. Tässä tulee kuitenkin mieleen, että monesti se pakkaus maksaa varmasti enemmän kuin itse tuote. Näitä naisväen tuotteita katsellessa se tulee useimmiten mieleen. Vaan ei kaikista. Niiden avaamisenkin tarvitaan voimatyökaluja. Voimatyökaluja käyttäessä pakkaus luonnollisesti tuhoutuu ja avaajan terveys on suuressa vaarassa. Jokaisessa kodissa ei ole juuri sopivaa työkalua, joten otetaan se paras tai sopiva. Kun pakkaus ei aukea, otetaan voima avuksi ja silloin vaara on vielä suurempi. Nämä jäykkään muoviin prässätyt hyödykkeet ovat pahimmat. Joskus makkarapakettiakin on avattu pihtejä käyttäen, kun valmistajan tarkoitus on ollut ettei erillistä säilytysrasiaa tarvita. Minulle kelpasi hyvin, kun rankalainen leipuri laittoi juuri uunista ottamansa croisantit mukaan ottamaani koriin jotka peitin kotimatkaa varten kevyellä, mutta paksulla lämpöpeitolla. Pakkausjätettä ei syntynyt lainkaan. Olen aina ollut optimisti:)
joukoakoskinen (nimimerkki)
Siinäpä se - ranskalaiset ymmärtää sekä luonnon että muun hyvän päälle. Tekevät sähkönsäkin puhtaasti ydinvoimalla.
scholl (nimimerkki)
Kaupan muovipussit ovat hyvä, ympäristöystävällinen juttu. En ymmärrä lainkaan puhetta siitä, että muovikassin hintaa pitäisi nostaa tai pitäisi määrätä joku vero. Niissähän on kaupan mainokset, joten hinnan pitäisi olla edullinen. Aika merkillistä, että Stockmannin Herkussa alkaa olla ruokakauppojen halvimmat muovikassit. Taitaa olla ahneus iskenyt muihin kauppiaisiin. Tuskin kukaan niitä muovikasseja kuitenkaan ostaa yli oman tarpeen. Tai jos välillä asioi enemmän ostoksilla niin toki niitä voi kertyä enemmän, mutta toisaalta jos on hyvin järjestelty systeemi, missä muovikassit kiertävät siististi viikattuina niin voi sitten toimia sen ohjeen mukaisesti, missä kehotetaan käyttämään muovikasseja useamman kerran. Viedä vaikka välillä useamman auton takakonttiin venaamaan kauppareissuja. Lopultahan jokainen pussi päätyy hyötykäyttöön eli roskapussiksi. Se on paitsi kätevä tapa kuljettaa jätteet tuollaisessa kaupan muovikassissa ulos niin toisekseen myöskin pitää piharoskikset siistimpinä ja hajuttomampina ellei Eirassa kiertävä pullonetsijäspurgu ole eksynyt paikalle pusseja avaamaan.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Julkaisee pakkausalan ihmisten textiä: Muovikasseihin kuluu 1 promille öljystä. Jos kassia käytetään kaksi kertaa se on hintansa haukkunut. Itse otan ilmaiskassin pullokoneelta ja käytän sen sitten roskapussina, yhteensä siis NELJÄ käyttökertaa. Onhan sen alkuperäinen ostaja vienyt ostokset ja tuonut pullot sillä.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Pengotko useinkin roskiksia ? Varoituksen sana on paikallaan.Voit ekologisessa kiihkossasi saada käytetyn huumeneulan piston ja sen myötä sinusta tulee ennenaikainen biojäte.Kokonaisuus ratkaisee.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Eläke on kyllä hyvä mutta juhlat on vain kerran keväällä kun ulosotto palauttaa liikaa perityt - korotonta lainaa nääs . . . Suosittelen kyllä muillekin - on siellä valinnanvaraa kun hiukan katsoo. Oikein janoinen voisi kaadella pussien pohjilta päivän keppana -annoksensa. Kiitos muuten varoituksesta - on minulla firmastani jäljellä iso pakkaus kertakäyttökäsineitä. ;)) Sinuakin varten.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Läpinäkyvillä mikkihiiri-kertakäyttöhanskoilla voi varovasti tutkistella läpinäkyviä jätepusseja.Neula saattaa silti pistää läpi muovikalvojen,aina ihoon asti ja läpi.Köyhänkin on oltava varovainen,kun omistaa vain elämänsä ja sekin on kuulemma lainaa.
keitsi (nimimerkki)
Nikolle tiedoksi, että Bottan edessä on metallinkierrätyspiste, eikä se nyt niiiiin kaukana ole. Riittänee jos kerran kuussa roudaat, tai harvemmin. Tosin tiheämmässäkin saisi olla, ja milloinkohan meillä ryhdyttäisiin kotitalouksista kertyvien erilaisten muovien kierrätykseen? Omassa sekarogessani ne taitavat kaapata suurimman siivun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset