Niklas Herlin

Narkkareita naapuriin

Jos keneltä tahansa kysytään, haluisiko naapuriinsa narkomaaneja tai muita päihdeongelmaisia, niin vastaus on selvä. Vauras ja edelleen suhteellisesti vaurastuva kotikaupunginosani Helsingin Töölö saa pari asuntolallista tätä väkeä kulmilleen pian.

Narkkareita naapuriin. Tervetuloa Töölöön.

Muutin kaupunginosaan 1980-luvun lopulla. Olen muuttanut kaupunginosan sisällä kerran. Toinen kerta on todennäköinen.

20 vuoden aikana Töölöä on ”valkaistu”. Asumiskustannukset ja työpaikkatarjonta on revitty sille tasolle, että vanhoja työväenluokkaisia ystäviä ja tuttuja on kulmilta häipynyt viikoittain. Eteläisen Helsingin kaupunginosista tehdään rikkaiden reservaatteja kortteli kerrallaan.

Jos haluaa asua kaupungissa, pitää olla valmiudet asua kaupungissa. Jos ihmisellä on varaa asumiseen Helsingin Töölössä, eduskuntatalon naapurissa, kävelymatkalla presidentin ja pääministerin virka-asunnoista, hänellä on myös varaa muuttaa hyvin kauaksi täältä.

Piikkilangat vielä Töölön ympärille, niin olemme täällä onnelassamme paljon onnellisempia kuin helsinkiläiset keskimäärin! Muista suomalaisista puhumattakaan! Ihanaa!

Narkomaaneistamme emme pääse Suomessa eroon vuosikymmeniin. Uudet sukupolvet ovat jo kasvamassa. Narkomaanien hajasijoittaminen johonkin neliöhinnaltaan huokeampaan osaan pääkaupunkiseutua tai Suomea on pään puskaan pistämistä. Narkkarinaapuri on töölöläisen maksama hinta siitä, että saa asua maailman parhaassa kaupunginosassa.

Kymmenen vuotta sitten varakkaan Helsingin kaupunginosan Marjaniemen äänekäs oppositioryhmä vastusti kehitysvammaisten asuntolan rakentamista heidän lintukotoonsa. Mokomat kusipäät. Vammaiset eivät sovi Marjaniemen brändiin.

Kehitysvammainen tyttäreni on asunut puolisentoista vuotta mainiossa kodinomaisessa asuntolassa Helsingin Pitäjänmäessä, sellaisessa jota marjaniemeläiset pelkäsivät. Pitäjänmäen kaupunginosassa on perivanhaslaisia ihannepiirteitä, esimerkiksi hyvin hoidetut omakotitalot. En ole kuitenkaan kuullut Pitäjänmäestä vammaisvastaisia protesteja. Näin ollen: Pitäjänmäki on sivistyneiden kaupunkilaisten kaupunginosa.

Talouslama lisää eriarvoisuutta. Nyt pitää kestää hoitoa saava narkkari naapurina. Vaikkei se ole aina hauskaa, ihmiset tarvitsevat toisiaan. Ne, jotka eivät halua muita auttaa, voivat siirtyä aitojen taakse jonnekin. Sinne, jossa rakennetaan uutta, ongelmatonta Suomea. (www.nurmijärvi.fi). Pitäkää laput silmillä!

Jos teksti meni loppua kohden liian vakavaksi, niin nurmijärveläisillekin hauskaa luettavaa löytyy tuolta: http://stuffwhitepeoplelike.com/.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (181 kommenttia)

Conspiracy Intl. (nimimerkki)
Mistäs ne rahat sinne Töölöön oikein kulkeutuu?
Stonewall (nimimerkki)
Ei ainakaan sinun taskusta.
Conspiracy Intl. (nimimerkki)
Ihan vain tiedoksi, että minä hetkenä hyvänsä Töölö on yhtä kaaosta. Vanhat viemärit hajoilevat, vesiputket poksahtelevat ja kaasuputket vuotavat. Kaukolämpö pätkii. Sähköjärjestelmät taloissa viime vuosisadan alusta johtoeriseet haperoa kangasta. En asuisi mistään hinnasta Töölössä. Sehän on ihan mätä asuinalue.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Pääasia, että osoite käyntikortissa ja joulukortissa on oikea.
Vieras (nimimerkki)
Olet vain kateellinen kun et itse asu töölössä! Mikäkin munkkieinari
pekkatoivonen (nimimerkki)
Ihmisellä on tapana tottua sangen pian mitä erilaisimpiin muutoksiin sekä itsessään että ympäristössään.Alkuvaiheen ärtymys ja pilvinen päivä muuttuu ajan myötä iloksi ja auringoksi.Joitain muutoksia sopeutumisen parantamiseksi joutunee tekemään.Roskiksien kaivaminen muuttuu vaarallisemmaksi ym.Kuitenkin jo muutaman vuoden päästä Herra Herlinkin moikkaa iloisesti Piikki-Paavoa kulmilla muistamatta ankeaa ensitapaamista.Edellyttäen tietysti,että yhteiskunta on onnistunut Piikki-Paavon pitämisessä elävien kirjoissa.Varakkaat kantatöölöläiset luonnollisesti nauttivat Luojan suomista elonpäivistä ennusteensa mukaisesti.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Narkkareita, mustalaisia, tummaihoisia, vammaisia ja Skodalla ajavia kammoaville on tarjolla kaksi paratiisia, joista toinen on aivan lähellä. Ei muuta kuin muutto Venäjälle. Komeampia asuntoja kuin Töölössä, korkeat muurit ympärillä, täydellinen vartiointi yötäpäivää läpi vuoden. Omalta asuinalueelta poistuessa käytetään tummennetuin lasein varustettuja autoja ja henkivartijoita. Jos kieli on liian vaikea opittavaksi niin tämän saman autuaan paratiisimallin löytää myös Yhdysvalloista. Näkemiin ja turvallista matkaa!
tapio_o_neva (nimimerkki)
Skoda alkaa olla kait jo neljänneksi suosituin automerkki. Suomenkieliset ovat vähitellen oppineet Ruotsalaisen kansanpuolueen suvaitsevaisuuden: ei meille, mutta muualle.
Muuttolintu (nimimerkki)
Olen itsekin asunut Töölössä 65-75 luvulla varmasti noin 10 vuotta. Viihdyin tosi hyvin, koska kaikki oli kävelymatkan päässä. Tuohon aikaan ei vielä ollut narkkareita liiemmin tietääkseni. Itsekin olin hyvin nuori tuolloin,noin 15-25 vuotias. Sittemmin asuin Roihuvuoressa liki Marjaniemeä, missä on kehitysvammaisten asuntoja. On tosi hyvä asia, että kehitysvammaisille on omia asuntoja. Meilläkin on suvussa Down-lapsi. Ja narkkareillekin pitää löytyä omat asunnot. Suvaitsevaisuutta tarvitaan. Yhteispelillä pitäisi ratkaista ongelmia, ei syrjien jotakuta erillisryhmää.
Totta! (nimimerkki)
Juuri tätä en suomalaisuudessa ymmärrä; pyrkimystä eristäytyä kaupungissakin. Meillä kaupunkilaisuuden kulttuuri on niin lyhyt, ettei oikein tajuta, että kaupunkilaisuus tarkoittaa sitä, että joutuu kohtaamaan ympäristössään ihmisiä, joita itse ei valitse. Enkä mitenkään tajua sitä, että meillä rikkauden katsotaan merkitsevän oman ympäristön totaalista hallintaa. Ihan kuin omistamalla tarpeeksi ansaitsisi enemmän oikeuksia. Ihan kuin rikas olisia arvokkaampi kuin köyhä. Ikään kuin köyhyys olisi oma syy, synti, joka vain pitää kantaa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Täytyy muistaa, että "helsinkiläisistä" suuri on vielä henkisiä maalaisia 1950- ja 1970-luvuilta. Jos haluaa asua rauhassa, kannattaa puhua pakkoruotsia ja ostaa tontti Sipoon metsistä. Jos haluaa elää länsieurooppalaista suurkaupunkielämää, on valmistauduttava siihen, että kadulla tulee vastaan itse itsensä pukeneita hulttiöäitien pikkulapsia, narkkareita, työttömiä, homoja, transvestiittejä, kommunisteja, sosialisteja, vihreitä, ateisteja jne. vastaan joka jumalan päivä. Finn Powerin omistajan kerrotaan sanoneen, että helikopterilla on kiva mennä töihin, kun ei tule köyhiä vastaan. Jotta tämän voisi tehdä, tarvitaan tilaa ja ilmatilaa kuin lakeuksilla. Vapaa yhteiskunta merkitsee sietämispakkoa, joka monelle on aivan sietämätön ajatus. Björn Wahlroos kartanossaan ei koe kaupunkielämän ongelmia: ne ovat keski- ja pienituloisten ongelmia. On vaikea nähdä, että Antti Kalliomäki tai Matti Vanhanenkaan poliitikkoina ja luottamushenkilöinä voisivat kokonaan välttyä Nurmijärvellä Iltalehden vapailta kuvaajilta tai siltä, että keskituloinen joutuu kohtaamaan pienituloisia Nurmijärvellä.
Thomas Bang (nimimerkki)
Olen lomaillut useasti Euroopan suurkaupungeissa. Siellä pidetään huolta siitä, että tavalliset talliaiset saavat liikkua rauhassa kaupungeissaan vähintään paikoissa missä paljon ihmisiä liikkuu. Olenko niin takapajuinen, että en ymmärrä että huumeveikot tai potentiaaliset sellaiset eivät olekaan arvaamattomia ja eivät kuulu ainakaan Elieliaukiolle tai Töölöön, vaikka nämä alueet eivät lähinaapurustooni kuulukaan. Katselin Elielinaukiolla juopporevohkan valtaaman bussipysäkin menoa. Öristiin ja kuseskeltiin. Japanilaisten turistien ilmeet kertoivat mielestäni sen, että siellä ei tällaista suvaita. Ilmeisesti täällä suvaitsevaisuuden kehdossa on unohdettu, tai sitten tänne ei ole koskaan kehittynytkään tajua siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Mielestäni sanaa "suvaistevuus" käytetään väärin ja on täten menettänyt alkuperäisen merkityksensä. Asiallinenkin kritiikki leimataan suvaitsemattomuudeksi. En osaa sanoa, mitä tällaiselle assosiaaliselle ihmisryhmälle olisi tehtävä, mutta koska ollaan niin suvaitsevaisia potentiaalisten häiriökäyttäytyjien suhteen, niin keskikaupungkiin he eivät ainakaan kuulu.
LosParanoias (nimimerkki)
Minun naapurustossa sijaitsee alkoholistien ja muiden vähän sivuraiteille elämässään lipsahtaneiden hoitokoti. Myönnän, että etenkin pimeän aikaan kyseisen hoitolan ohitse tulee käveltyä aika nopeasti. Siinä rakennuksen edessä on vieläpä sellainen pimeä kulmaus, jossa niitä tyyppejä on aina tupakalla. Jotenkin tosi epämielyttävää, kun tiedän siellä asustavan myöskin väkivaltarikollisia, mutta eipä kai heitä voi minnekään metsän kesekellekään viedä. Tosin itse olen hieman sitä mieltä, että päihteiden väärikäyttäjille kannattaisi perustaa hoitoloita näiden susirajan korpikylien tyhjentyneisiin kyläkouluihin. Siellä kun ne jossain Egyptinkorvessa elelisivät, niin ei varmasti olisi ainakaan houkutuksia lähellä. Mutta tämä Herlinin kirjoitus oli siitä hassu juttu, että mie näin viime yönä unta, jossa jostain syystä pyörin Töölössä. En tiedä mistä moinen uni tuli, sillä minulla ei ole mitään kytköksiä Töölöön. Lisäksi olin unessa mies, jolla oli musta 30-luvun auto, autonkuljettaja ja yritin etsiä maksullista rakkautta siinä toistuvasti epäonnistuen.
Ins.MJ (nimimerkki)
"Lisäksi olin unessa mies, jolla oli musta 30-luvun auto, autonkuljettaja..." Jospa kuuluit Lapuan liikkeeseen? :)
LosParanoias (nimimerkki)
en usko. Tai voi olla. Pääasiallisena tavoitteenani tuossa unessa oli löytää ilotyttö. Työhönsä kyllästynyt autonkuljettajakin aukoi päätään ja olo oli tosi onneton ja yksinäinen, pettynytkin. Sitä minä en vaan käsitä, että kun siinä unessa Töölöö rajoittui mereen ja rannalta näkyi sellaisen lahden toisella puolella Espoo ja se Espoossa oleva korkea talo, jonka penthouse oli (unessa) tuhoutunut tulipalossa. Siellä asunnossa oli sellainen mies, joka jutteli kauniin, nuoren vaimonsa kanssa, että varmasti oli tuhopoltto kyseessä. Ne olivat niinku siellä sen palaneen asuntonsa raunioissa ja minä seurasin heidän touhujaan jostain ulkopuolisena. Mies kertoi vaimolleen, että hän tietää kyllä, kuinka selviää, oliko asunnossa käynyt luvattomia vieraita. Hän otti ruokapöydältä kukkamaljakon ja maistoi maljakossa ollutta nestettä. "Kyllä, tämä on sitä samaa viiniä, kuin mitä me joimme viimeksi täällä ruokailessamme" mies sanoi, mihin vaimo häkeltyneenä "mitä se merkitsee?". "Tuhopolttaja on juonut sitä tästä maljaosta", mies selvensi. Istuin taas auton takapenkillä pettyneenä siihen, etten saanut edes ilotyttöä itselleni hankituksi.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Mene kuule Tallinnaan ja sano taksinkuljettajalle, että nyt mennään keventämään sydäntä. Hän ajaa sinut suoraan bordelliin eikä sinun tarvitse nähdä unia. Tässä virolainen länsimainen ja joustava sekä liberaali tapa on paljon tehokkaampi kuin suomalainen objektiivisuus. Itse en ole tästä menettelystä oikein varma, kun en ole kokeillut, mutta lehtihenkilöt ja verkkokirjoittajat ja isot pojat ovat kertoneet.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Sekä musta auto että musta autonkuljettaja ! Oliko mies- vai naiskuski,muistatko untasi vielä tarkemmin LosParanoias?Lauleskeliko englanniksi ajaessaan,Al Jolson ?
LosParanoias (nimimerkki)
Auto oli musta, kuljettaja valkoihoinen mies, joka puhui suomea. Jupisi jotain ja oli sellainen tosi veemäinen tyyppi. Hassua tuossa unessa oli se, että olin mies. Kun siis olen nainen. Ja etsin itselleni huoraa, jota en saanut mistään.
onslow (nimimerkki)
Tuntomerkit autonkuljettajasta sopivat juuri minuun! Mikä auto oli merkiltään?
LosParanoias (nimimerkki)
Se kuljettaja oli vähän sen komisario Palmussa olevan Kokin näköinen. Mutta tiijjätkö, kun minulle tuli semmonenkin juttu mieleen, että ehkä olenkin oikeasti Niklas Herlin. Siitä tuo Tööllöö uni tuli. Tarkoitan jotain vastaavaa ilmiötä kuin siinä yhdessä Bruce Willisin leffassa. Oliko se joku "yön väreet"? Missä se muija on sekä mies että nainen ja sarjamurhaaja. Vai oliko se nyt sitten sarjamurhaaja, mutta jokatapauksessa. Väsynyttä. Niin väsynyttä. Miten minusta tuntuu, että kohta minut bannataan tästä(kin) keskustelusta. EDIT: Pankkitilini saldon tarkastaminen antoi aika varman todistuksen siitä, etten ole Niklas Herlin. Fuck :(
marja-kristiina66 (nimimerkki)
heh, sääli ois mukavaa olla niklas herlin
Vierasliiras (nimimerkki)
Eihän se mitään, jos ootte tavanneet toisenne unessa, mutt´ miks´helvetissä käytät mun nimimerkkiä ja salasanaa?
onSlow (nimimerkki)
"Eihän se mitään, jos ootte tavanneet toisenne unessa, mutt´ miks´helvetissä käytät mun nimimerkkiä ja salasanaa?" "sinun" nimimerkkisi käyttö voi johtua seuraavista asioista: A.Olen hädissäni keksinyt jotakin ensikertaa kommentoidessani US:n sivuille ja koska Onslow oli vapaana sain sen. Ei voi tietää jos joku MUILLA palstoilla käyttää samaa ninimerkkiä. B.Olen maaginen selvänäkijä ja tunkeuduin pääkoppasi sisään ajatuksineni. "salasanasi" käyttö A.Olen antanut salasanani jonnekin mistä se on tullut tietoosi (on sen verran hankala että kukaan ei voi arvata) B.Sama kuin edellinen B. C.Ei pidä paikkaansa.
kultaraha (nimimerkki)
"Jos ihmisellä on varaa asumiseen Helsingin Töölössä, eduskuntatalon naapurissa, kävelymatkalla presidentin ja pääministerin virka-asunnoista, hänellä on myös varaa muuttaa hyvin kauaksi täältä." Oletko todellakin sitä mieltä? Jos sosialismi ei miellytä, niin tervemenoa, muuta muualle? "Narkomaaneistamme emme pääse Suomessa eroon vuosikymmeniin." Senkö jälkeen pääsemme? "Narkkarinaapuri on töölöläisen maksama hinta siitä, että saa asua maailman parhaassa kaupunginosassa." Mikä ihmeen hinta? Kateusveroko? "Kehitysvammainen tyttäreni on asunut puolisentoista vuotta mainiossa kodinomaisessa asuntolassa Helsingin Pitäjänmäessä, sellaisessa jota marjaniemeläiset pelkäsivät." Tälläkö perustelet sen, että veronmaksajien pitää kustantaa narkkareiden asunnot Suomen kalleimpiin kuuluvalta alueelta ja asua itse lähiöissä?
Pekka Siikala (nimimerkki)
Kappas vain, en tiennytkään että kaikki Töölön asunnot on varattu narkkareille ja että "veronmaksajat" joutuvat muutamaan lähiöihin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Minusta kannattaisi periä Helsingin kaupungilta suojelurahaa ja tarjota ihmisille terveellinen ympäristö Mallusjärven rannoilta. Narkkarit ovat itsekin kaupunkikulttuurin uhreja.
Diogenes (nimimerkki)
Vielä kun Tölikään saadaan majoitettua muutama tuhat Somalia niin voidaan jopa puhua Helsingistä tasa-arvoisena kaupunkina. Epäilen kyllä, että siinä menee kaupungin päättäjillä raja, että pakolaisia kantakaupunkiin... Mites asunto-osakkeiden hintojen käy... Ei prk...
kultaraha (nimimerkki)
Ei-tölikkäläisenä tätä voisi pitää positiivisena kehityksenä. Kohta muillakin, kuin Herlineillä ja narkkareilla, on varaa muuttaa Töölöön. Ja koko lystin maksaa tuloveronmaksaja ja nykyinen tölikkäläinen osakkeenomistaja.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Osan Tölikän taloussiirtolaiten ylivelkaisista kustannuksista maksaa hintojen kohtuullistuttua iisalmelainen lehmänlypsäjä pankkituesta niin kuin Helsingin kaupunin musiikkitalon Pihtiputaan mummo televisioluvassaan. Pankkitukeen varattiin periaatteessa 50 000 000 000 euroa eli 10 000 euroa per asukas. Puolet pihallanne seisovasta uudehkosta henkilöautosta on luvattu jo tölikkäläisten ja nurmijärveläisten pankkitukeen. Hyvinvointiyhteiskunta on sitä, että kaltevalla pinnalla oleville tarjotaan mahdollisuus asua itseään velkaisempien ja osattomia kadehtivien keskituloisten naapurina.
Vieras (nimimerkki)
Mikä hiton TÖLIKÄ? Ettekö te nurmijärviset tiedä, että se on TÖLIKA?
Pekka Siikala (nimimerkki)
Tuossa varhemmin liitin narkkareiden joukkoon myös Skodalla ajavat. Sillä niin on Suomi suvaitsematon että pelkkä automerkki herättää huolta. Eikä suvaitsemattomuus rajoitu Helsinkiin. Uskokaa pois. Tässä tarina, joka on 100 % tosi: erinomaisen menestynyt ja arvostettu eläinlääkäri siirtyi eläkkeelle pienehkössä lotikaupungissaan. Luopui Mercedeksestä ja osti uuden Skoda Fabian. Taloyhtiönsä kokouksessa sitten huomasi, että pääaiheeksi nousi juuri tuo kadulle ilemstynyt Skoda. Syvää paheksuntaa. Elikkotohtori tunnusti, että Skoda on hänen, ja lupasi vastedes säilyttää sitä jonkun muun talon kohdalla. Voiko tällaiselta kansalta ja yhteiskuntaluokalta odottaa älyllistä suvaitsevaisuutta vähempiosiaisia kohtaan? Ei taatusti.
kultaraha (nimimerkki)
Suvaitsevaisuuskortti on aina hyvä vetää esiin, kun pitää käydä veronmaksan rahapussilla. Sillä kuka haluaisi leimautua suvaitsemattomaksi. Tuleeko narkkareille hyvä mieli siitä, että saavat asua hyväosaisten naapurissa? Saako hyväosaisten naapurien näkeminen narkkarin kuvittelemaan, että hänelläkin menee paremmin? Samaistuuko pohjalla rämpivä narkkari hienossa minkkiturkissa tuliterään mersuunsa sipsuttelevaan töölöläisrouvaan ja uuden itseluottamuksen turvin saa asiansa kuntoon? Paskat - tässä hyvinvointihelvetin suvaitsevaisuus- ja tasa-arvokukkasessa häviävät kaikki: narkkarit, töölöläiset ja veronmaksajat.
aristoteleks (nimimerkki)
tapio_o_neva (nimimerkki)
Sukulaiseni kertoi ylpeänä, että on muuttanut rappuun, jossa asuu joku Ehrnrooth. Hän sai siitä enemmän tyydytystä kuin käytetystä Jaguarista. On jotenkin niin, että tavis saa uutta loistoa, kun hän asuu jonkin tunnetun suvun naapurissa.
Vieras (nimimerkki)
Eikö tässä ole kyse yhdestä tukiasuntolasta? Tuskin se nyt niin paljoa veronmaksajille maksaa, että siitä tarvitsee hernettä nenään vetää. Itse Helsinkiläisenä toivon, ettei kaikkia ns. sosiaalitapauksia sijoiteta Itä-Helsinkiin. Siitähän syntyy karmeita slummeja, kuten on jo nähty useimmissa Eurooppalaisissa kaupungeissa. Tuleeko sinulle paha mieli kun itselläsi ei ole varaa asua kanta-kaupungissa ja nyt muutama nisti pääsee sinne asuntolaan?
kultaraha (nimimerkki)
Yhdestä tai kahdesta, se ei ole se pointti. Vaan se, että ne ovat puita metsässä, jota et näe. Ne ovat osa tehottomasti hoidetua yhteiskunnan metsää, joka rahoitetaan väkivalloin kerätyillä veroilla.
Vieras (nimimerkki)
Väkivalloin kerätyt verot? Jos ei suomalainen verotusjärjestelmä kiinnosta, niin mikset muuta pois? Kukaan ei pakota sinuakaan asumaan Suomessa. Varsinkin jos tulotasosi on kohtuullisen hyvä ja omaat ammattitaitoa, muuta hyvä ihminen pois! Itse olen kohtuullisen hyvätuloinen ja kasvanut Helsingin kantakaupungissa. 1980-luvulla esim. Kamppi ei ollut mitenkään hyvää tai hienoa aluetta. Nyt sitten kaiken maailman nousukkaat muuttavat sinne Nurmijärveltä sun muualta asumaan linja-autoaseman yläkertaan ja meuhkaavat hesalaisuudestaan. Eli kyllä sinne maalaisten sekaan aina muutama nisti mahtuu. Ja onhan Töölössä ennen ollut mm. HIV-positiivisten hoitola, sukupuolitautien poliklinikka, työväenopisto (Arbis) jne. "huonompien ihmisten" palveluita. Se vain taitaa unohtua monelta uus-töölöläiseltä.. tai sitten he eivät tunne omaa kotiseutuaan.
kultaraha (nimimerkki)
Jos kannatat demokratiaa, niin sinun olisi pitänyt sanoa: jos ei suomalainen verotusjärjestelmä kiinnosta, niin mikset muuta sitä äänestämällä.
LosParanoias (nimimerkki)
Meillä on Skodan Superb. Joskus olen kuullut joidenkin lohkovan jotain itäautosta jne. Hiljenevät nopeasti, kun huomauttaa, että Tsekki on huomattavasti enemmän niin maantieteellisesti että kulttuurillisesti Euroopassa kuin Suomi. Pakko muuten sanoa, että kyllä on pienet murheet suomalaisilla, jos auto on jokin naurettava statussymboli ja joitain häiritsee se, että naapurustoon ilmestyy "väärän merkkinen" auto.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Puolustusministeri Seppo Kääriäinenkin otti panssarivaunutehdas Skodan Skoda Superbin virka-autokseen. Matti Vanhanen otti sosialidemokraattien tapaan BMW:n.
eri tarroilla (nimimerkki)
Automerkkejä on nykyään enemmän kuin valmistajia: Tsekissä kootut Volkswagenit ovat Skodia, Espanjassa kasatut SEATeja. Fordinkin saa ostaa joko Fordin, Mazdan tai Volvon merkeillä varusteltuna. Ja Ruotsissa kasattuja Opeleita myydään SAABeina ja Cadillaceina...
mamma (nimimerkki)
Se Skodahan on epätavallisen varustellun oloinen hintaluokassaan ja erittäin hyvin varusteltu onkin. Siis todellinen rahanvastineen antaja, johon itser auton hankkijana kiinitän huomiota jos mihin. Tätä osastoa lueskelen parhaillaan, kun tv:ssä mm. esiteltiin tuota autoa..
LosParanoias (nimimerkki)
Ehkä ainoa yksityiskohta, josta itse (naisena) huomaan, ettei kyseessä ole mikään ökyhintaluokan auto, on se, että istuinten verhoilukangas ei ole kovinkaan hyvälaatuista. Vaikkei tuo meidänkään Skoda ole mikään vanha, niin istuinten verhoilut nukkautuvat. Mutta siis muutenhan kyseessä on todella hyvä ja olemukseltaan tyylikäs auto. Ihan ehdotonta plussaa on TODELLA tilavat jalkotilat. Takapenkilläkin on mukava reissata pitkiäkin matkoja.
tha (nimimerkki)
Ne on nostettu Suomessa puolijumalalliseen asemaan ihan valtiovallan toimesta. Pakkohan niiden on olla todella tärkeitä juttuja, kun niitä niin raskaasti verotetaan...
tapio_o_neva (nimimerkki)
- viina - virolaiset ja venäläiset naiset - autovero - NATO - Venäjä Näillä jokainen voi kiihottaa itsensä ja naapurinsa transsiin ilman shamanistisia noitarumpuja. Jokainen lehtineekeri tietää tämän sanansorvin ääressä.
John Fogerty (nimimerkki)
Kyllä Škoda on aina Škoda, vaikka sanoisitte mitä!! Hahaha!
onSlow (nimimerkki)
historia on mielenkiintoinen. Se aloitti moottoripyörien valmistajana perustajiensa nimellä Laurin&Klement. Se oli innovatiivinen valmistaja, ensimmäisiä kahdeksansylinterisiä autoja maailmassa oli L&K model FF vm.1907. L&K yhdistyi suuren Itävalta-Unkarilaisen konsernin Skodan kanssa 1924. Ennen toista maailmansotaa tehdas yhdistyi Hermann Göring Werkeen. Toisen maailmansodan jälkeen oli vaikeampaa kunnes 1987 tuli Skoda Favorit ja uusi nousu alkoi. VW tuli omistajaksi 1991jonka jälkeen kaikki persoonallisuus hävisi. Tosin ostajakunta voisi profiloitua hieman eri tavalla kuin nykyisin mikäli nimi olisi historiaa kunnioittava HermannGöringVagen, HGV.
Misery loves company (nimimerkki)
On todella typerää rakentaa näitä asuntoloita, koska ne vain pahentavat päihdeongelmaisten ongelmakäyttäytymistä. Hesarissa oli juttu vanhoista alkoholisteista vähän aikaa sitten, ja he sanoivat että asuntola on juopolle mahdollisimman paha paikka: heti aamulla on joku koputtamassa ovelle ja pyytämässä mukaan Alkoon. Helsingin Asuntohankinta Oy tekee sen sijaan oikein: hankkii asuntoja eri puolilta eikä kasaa kaikkia yhteen paikkaan.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Juuri tämä erilleen asuttaminen heikentää mahdollisuutta huume- ja etanolipitoiseen yhteisöllisyyteen. Ehdotan, että muutama moniongemainen asutetaan myös Eiraan, Tehtaankadulle jne. kaikkein kalliimmille neliöille.
Vieras (nimimerkki)
Perusinsinööriä lainatakseni " minäkin maksan palkastani ainakin kolmen perheen asumistuet. Ei kai se tarkoita, että minun täytyy vielä asuakin niiden kanssa"
kultaraha (nimimerkki)
Välillä vaikutat umpijuntilta metsäkepulaiselta ja toisinaan katkeroituneelta änkyräkommunistilta. Johtuuko kulloinenkin mielentila siitä, minkä värisiä pillereitä olet sattunut napsimaan?
iiviannamasso (nimimerkki)
Mielenkiintoista, että tätä kysymystä katsotaan niin usein vain suvaitsevaisuusasiana. Asialla on myös taloudellinen puoli. Uuden asunnon neliöhinta Etu-Töölössä on 8 -10 000 €. Maalaisjärjellä ajatellen siis 3000 €/m2 alueella voitaisiin sijoittaa samalla hinnalla kolminkertainen määrä kodittomia. Jos päämääränä on asunnottomuuden poistaminen ja resurssit ovat rajallisia, olisiko sijoituspaikan hintatasolla sittenkin väliä? Kysymys on myös huumepoliittinen. Jos asunnot tarjotaan nimenomaan narkkareille, eikä heiltä edellytetä hoitoon hakeutumista eikä käytön lopettamista keskusta-asunnon saamiseksi, projektista muodostuu suorastaan kutsu nuorille, jotka ajautuvat vuokranmaksunvaikeuksiin Myllypurossa tai Kontulassa: käytä huumeita, pääset Töölöön! Kuinka moni vastaa houkutukseen myönteisesti?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Itä-Tallinnasta löytyisi pääasiassa venäläisten asuttamia asuinalueita, jonne mahtuisivat myös Helsingin onnettomat. Ellei tämä käy Tallinnan jupeille, voisi tietenkin harkita Narvaa tai vaikka Vorkutaa.
tourette (nimimerkki)
Tietyissä kortteleissa on jo suomalaisnarkkareiden enklaavi. Kai sinne ne loputkin mahtuisi.
Ola (nimimerkki)
Näinpä. Tätä ei kukaan ole tullut ajatelleeksi. Päättäjien hoivavietti on ylikorostunut, unohtaen muut alueen asukkaat.
tvaara (nimimerkki)
"projektista muodostuu suorastaan kutsu nuorille, jotka ajautuvat vuokranmaksunvaikeuksiin Myllypurossa tai Kontulassa: käytä huumeita, pääset Töölöön! Kuinka moni vastaa houkutukseen myönteisesti?" Tuskin narkkareiden asuntola NIIN upea on ja tuskin nuorten elämäntehtävä päästä Töölöön on niissä mitoissa mitä kuvittelet. Hintaelementti toki on olemassa, mutta, mikäli ongelmat tungetaan aina sinne, missä niiden säilöminen on halvinta, synnytetään "huonoja" kaupunginosia, ja juri tämän välttäminen on ensisijaisen tärkeää. Ja kuten Herlin sanoi, ei juuri kukaan ihmeemmin halua narkkareita naapuriinsa. Mutta jonnekin he aina päätyvät. Mutta silti ajatus, että narkkarien töölöläistäminen jotenkin palkitsisi hörhöjä, on kummallinen, ja hivenen sellainen tuntu kommentissasi oli.
iiviannamasso (nimimerkki)
Ei kommenttiani niin sanantarkasti tarvitse lukea, että se tarkoittaisi, että jokainen talousvaikeuksissa oleva kiltti yh-äiti ryntäisi piikittämään heroiinia, jotta pääsee Töölön narkkarikotiin asumaan. Viestillä on epäilemättä merkitystä niille, jotka jo taistelevat kahden vaiheella, että yrittääkö päästä kuiville tai ei. Tuskin heistäkään kovin monen olotila ovat on NIIN upea, ettei vaihtoehdoilla ja seurauksilla olisi väliä. Vaikea on myös ymmärtää asennetta, että Eiran ja Etu-Töölön ulkopuolella kaikki alueet ovat "halvimpia", ja ongelmaisia, kun puhe on tukiasunnoista. Asukkaiden enemmistölle näyttävät kyllä kelpaavan.
Vieras (nimimerkki)
Miksi lasten isän kotoa pois ajanut yksinhuoltajaäiti, jonka kanssahuoltajana on nettoveroa maksava perheetön naapurinsetä, ellei ole leski, olisi "kiltti"? Miksi yksinhuoltaja, joka on suvaitsemattomuudellaan hajottanut perheensä, olisi kiltti tai sääliä kaipaava?
ville_miettinen (nimimerkki)
Tässä on pari "lumilinkoa" esimerkiksi: Julkkisnuorten huumebileet sisältäen äänen
Paavo Ojala (nimimerkki)
Minäkään en ymmärrä miksi niitä narkkareita pitää asuttaa kalliille asuinalueille. Narkkareita ei saa asuttaa sinne missä narkkareita asuu, koska narkkaritkaan eivät halua narkkarien naapurissa. SIksi pitäisi hajasijoittaa vai? Kaikilla ei ole oikeutta asua Töölössä. Miksi narkkareilla on?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kun tulee todistetuksi kautta Suomen, että Töölö on monietninen ja monisosiaalinen ympäristö, jossa keskituloisella on mahdollisuus tutustua kaupunkimonikulttuuriin, sen kiinteistöjen hintataso laskee siedettäväksi, jolloin savolaisemigranttienkin on helpompi etabloitua pääkaupunkiin. Oikeastaan moniongelmaiset ovat hyvä tapa kohtuullistuttaa kiinteistöjen hintoja missä tahansa.
eerosuonio (nimimerkki)
Kun nyt Viro kärsii talouslamasta niin eikö olisi veljellistä apua hajasijoittaa Suomesta joitakin "palveluntuottajia" ja "asiakkaita" sinne missä heidän pyykkinsä jo pestään? Lasnamäessä neliöhinta reilusti alle tuhat euroa. http://www.pepper.ee/fi/object/1836/ Töölön talot voisi myydä vaikka rikkaille venäläisille.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Jos Tölkki myytäisiin virolaisille jupeille ja venäläisille oligarkeille ainakin katukuvan autokanta paranisi länsieurooppalaiseksi. Mainio idea! Suomalaisten velkaisten mongerrusta on sääli lukea ja kuunnella. Tölkin pitäisi kuulua vain alkoholisteille ja omavarakkaille.
eerosuonio (nimimerkki)
Autokanta paranisi mutta ei länsieurooppalaiseksi. Venäläiset ajelisivat Itä-Euroopan aikavyöhykkeellä valmistetuilla Fisker Karma -hybrideillä, ehkä joku jättäisi vielä Hummerin kakkosautoksi. Ei mitään juppeja tai oligarkkeja välttämättä vaan normaaleja ihmisiä. Mutta tärkeintä on että opettaisivat hyviä tapoja suomalaisille.
M.Heikka (nimimerkki)
Mie olen vähän kait kaukana "Töölöstä"...ihan noin fyysisesti, ja varsinkin henkisesti. (Made in Tornio). Siinä mielessä olen siis kultalusikka suussa syntynyt, että olen aina kuvitellut huumeiden olevan JUURI "rikkaiden" ja epäonnistuneiden kakaroiden vitsaus. Ei minulla (köyhänä yh:na) ole ainakaan varaa antaa rahaa nuorisolleni kuin korkeintaan yksinkertaiseen hampurilaiseen ja ehkä cocikseen kerran kuussa. Millähän nuo niitä huumeita rahoittaisivat? Siitä hyvä... Rikkaiden ja narkkareiden kuuluukin asua siellä Töölössä...etteivät tule kunnon ihmisiä vaivaamaan. Ps. Mitähän se tarkoittaa se: Lähti kuin kuppa töölöstä.
M.Heikka (nimimerkki)
Omituista porukkaa siellä "Töölössä"...aattelin vain huvikseni piruilla...ei ollut tarkoitus. Antheeksi töölöläiset.
tha (nimimerkki)
"Millähän nuo niitä huumeita rahoittaisivat? " Oletko kuullut ilmiöstä nimeltä "rikollisuus", joka usein liittyy läheisesti juuri huumeidenkäyttöön? ;)
M.Heikka (nimimerkki)
Varmaan se on vanhaa "tietoa", että huumeet ja rikkaat liittyisivät yhteen. Mielikuva on syntynyt ehkä jostain Palmu-filmistä (Töölöstä?). Tosin, ainoa hyvävarainen sukulaiseni kuoli vuonna kun amerikkalaiset kuuhun meni "huumeisiin", ja juurikin Hkissä. Ei ollut rikollinen. Narkomaaneille ei varmaan sitä hyvää asuinaluetta ole olemassakaan. Jos heidät pukataan jonnekin "huonommalle asuinaluelle", niin silloin erilaiset ihmiset ajautuisivat yhä etäämmälle toisistaan, aivan kuten väittävät avariuuden laajentuvan, erilaisuudet etääntyvät toisistaan. Jolla vähänkin on vielä suomalaisuutta sydämessään, ei sitä halua. Näin romantillisesti ajattelisin. Kauheimpia tekoja tosin näyttävät nyky-suomessa tekevän ne "tavallisista" ja "keskiluokkaisista" oloista olevat ihmiset. Tosin heitä on paljon, mutta kumminkin... Tavallisiin, keskiluokkaisiin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota: miksi he ovat niin onnettomia kuin ovat...varsinkin nuoret ja lapset. Pikku-tytöt hakkaavat toisiaan...Kuka loppujen lopuksi on vaarallinen, kuka ei.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Miksi huumeet eivät liittyisi varakkaisiin? Onko Jussi "Kokaa nokkaan" Ahde "tavallinen" Roosa Meriläinen tai tavallisen työläiskodin vesa? Entä onko Karalahti työtä tekevästä perheestä vai virkamieheperheestä? Ilmeisesti hassiksen polttajat ovat tavallista väkeä ja kokaiinin käyttäjät säätyläisiä.
M.Heikka (nimimerkki)
No, voi, voi. Isvinite, gaspadin njeva.
Vierailija (nimimerkki)
"Varmaan se on vanhaa "tietoa", että huumeet ja rikkaat liittyisivät yhteen. Mielikuva on syntynyt ehkä jostain Palmu-filmistä (Töölöstä?)." Tässä tuoretta "tietoa"... "Miljonäärien kokaiinikerhon käyttö karkasi käsistä Helsingin huumepoliisin esitutkintapöytäkirjat paljastavat, kuinka varakkaat ja perintörikkaat juhlivat kokaiinin voimin." http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1622558
Olavi Jukarainen (nimimerkki)
"Lähti kuin kuppa Töölöstä" perustunee siihen, kun (silloinen) Yliopistollinen Keskussairaala perusti iho- ja sukupuolitautien poliklinikan eli näiden sairauksien vastaanottonsa juuri Töölön kirkon taakse (Töölön torilta katsoen). Kivan räyhäkkäästi Herlin kirjoitti ja asiaa.
m.heikka (nimimerkki)
Olettepas te nyt ystävällisiä, kun tuon "kuppa töölöstäkin" tuli selvitetyksi. Ei kannattaisi koskaan olla aamupirullinen, siitä seuraa vain morkkis..Joo, joo...on ihan fiksu asenne. Se kuppa oli kait ennen kuin penisiliini keksittiin. Jotkut huolet ne häipyy, toisia tulee tilalle.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Olikö Töölössä kuppaa niin paljon perustamisen aikoihin, että klinikka kannatti rakentaa juuri sinne? Jos oli niin miksi oli? Kustantaja Herlin kirjoitti kyllä rehvakkaasti, juuri sellaisella asenteellla, että se ei loukkaa asuntoylivelkaisia Töölössä, mutta toisaalta se oli sen verran karhea, että sillä ottaa tuollaiset miltei sata kommenttia kevyesti. Journalistikin on vielä "kovassa vedossa". Toinen sanonta on "Lähti kuin hauki kaislikosta". Miksi hauki oleilisi kaislikossa, ja miksi se lähtisi nopeasti?
M.Heikka (nimimerkki)
...jos sinne kaislikkoon heittää onkivavan. Näin mie luulisin... Tosin hauet maistuvat etupäässä mudalle, ei niitä kannata syödä. Kalastaa voi silti. Vain siika ja lohi ovat oikeita kaloja, myös ahven savustettuna. Hauet ottavat lämpiminä kesäpäivinä aurinkoa matalissa kaislikoissa.
ville_miettinen (nimimerkki)
Samaa sukua:
 • Lähti kuin pääomat suomesta
 • tuulakiilamo (nimimerkki)
  En osaa asettaa päihdeongelmaisia ja kehitysvammaisia samaan lokeroon. Kehitysvammaisista tuskin on haittaa kenellekään, päihdeongelmaisista sen sijaan mahdollisesti monillekin. Marjaniemeläisten kanttaa ei voi millään hyväksyä eikä ymmärtää. Herlin kärjistää kuitenkin aika rankasti.
  Pekka Siikala (nimimerkki)
  Erilaisuus on se lokero jonne tungetaan kaikki ne jotka eivät ole samanlaisia. Tietyille asuinalueille kertyy hyvin keskenään samankaltainen porukka. Poikkeaminen tästä samankaltaisuudesta herättää närkästystä ja huolestumista "veronmaksajien" kohtalosta alueella. Ei ole kovin suurta merkitystä sillä miten poikkeaa samankaltaisuudesta. Tässä yhteydessä siis vammaiset, alkoholistit, narkkarit ja työttömät, värilliset, romanit ja "sosiaalipummit" ovat keskenään verranollisia. Koska he ovat erilaisia kuin jonkun asuinalueen enemmistö.
  ville_miettinen (nimimerkki)
  Että kaikki P-kirjaimella alkavat ovat haitallisia. eli päihdeongelmaiset, prostituoidut, poliisit,pakolaiset,palokuntalaiset,poliitikot,psykologit ja psykopaatit noin aluksi.
  Vieras Laurent B (nimimerkki)
  Eduskunnan oikeusasiamies antoi Helsingin johdolle huomautuksen asunnottomien asian kehnosta hoidosta, ja tästä alkoi paniikinomainen koheltaminen johdon kasvojen kohottamiseksi. Löytyi entinen sairaanhoitajien asuntola Hietaniemenkatu 5:ssa, josta AIDS-tukikeskus potkaistiin pellolle ja ensi keväänä uudistettu "hotelli" avaa ovensa palvellakseen n. 150 alkoholistia ja huumeiden sekakäyttäjää joka päivä. Talo on aivan vanhusten asuntolan vieressä, lähellä on lasten päiväkoti, kaksi koulua, kahden yliopiston kampus ja asuntola, joka kesäisin on turistihotelli. Huumekauppiaat hykertelevät jo käsiään. Etu-Töölö ei tosin ole enää se rauhaisa keskiluokkainen kaupunginosa, jossa samaan taloon mahtuivat ison asunnon toimitusjohtaja sekä pikku kaksion virkamies. Harva toisen ja kolmannen polven töölöläinen on voinut jäädä kalliiksi muuttuneelle kotiseudulleen. Tilalle ovat tulleet varakkaat muualla asuvat, joille töölöläisasunto on kätevä yöpymispaikka silloin kun on asiaa Helsingin keskustaan. Muuten, eikös noita venäläis-, brasilialais-, amerikkalaisia aidattuja ja vahvasti vartioituja tosi rikkaiden asuinalueita jo jossain muodossa löydy sieltä Suomen miniatyyri-Los Angelesista Espoosta?
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  "Etu-Töölö ei tosin ole enää se rauhaisa keskiluokkainen kaupunginosa, jossa samaan taloon mahtuivat ison asunnon toimitusjohtaja sekä pikku kaksion virkamies." Juuri tuo unelma kuuluu 1950-luvulle Suomisen Olli -elokuviin, jossa Lasse Pöysti näytteli hyvän valtion virkamiesperheen kuritonta poikaa. Monikaan kaupunkilainen ei ymmärrä, että tuo virkailijamentaliteetti on kaupunkiversio Valion maitomainoksesta ja pellervolaisesta liikkeestä, jota puolueelta virkansa saaneet SDP:n ja Kokoomuksen äänestäjät, jotka ovat kateellisia lantaa talikoineelle ja metsääkin omistaneelle maalaisserkulleen. En oikein ymmärrä tätä vollotusta "keskiluokkaisuudesta" ja "keskituloisuudesta", kun kysymys on tosiasiassa siitä, että ei olla kansalaisina valmiita hyväksymään venäläisten ja varsinkin virolaisten huumekauppiaiden vapaata liikkuvuutta Euroopan unionin sisämarkkinoilla. Keskiälyisyays ja näköalattomuus valtaa alaa. Ei Eurooopan unionista Kekkoslovakian ja YYA-Suomen yön jälkeen voidan poimia vain aasialaisia kulutustavaroita ja sapattia rikkovia vähittäismyymälöitä, vaan elimellinen osa Euroopan unionia on NATO-Romanian NATO-romanit, narkomaanit jne. jotka ovat seurausta länsimaisesta yhteiskunnasta. Uskoisin, että viisas perintöraha pakenee Itä-Helsinkiin, Jakomäkeen tai sen taakse Sibboon. Se, että Töölössä on muitakin kuin talousnationalisteja keskinkertaisin, keskiälyisin ja keskiluokkaisin ajatuksin, on osa Euroopan unionia ja vapaata länsimaista yhteiskuntaa. Suosittelen kaikille luettavaksi Mämmilä-sarjakuvia.
  Ilkka Luoma (nimimerkki)
  [orig. sunnuntai, helmikuu 20, 2005] Innostus rahasta ja omaisuuden arvon nousu sokaisivat meidät Suomessa on lähes 100.000 työtöntä, jotka ovat olleet poissa työelämästä lopullisen kauan. Tähän vaikutti päätökset ja vastuuttomuus mm. 80- ja 90 - lukujen taitteessa. Rahaa sai, ja omaisuuden arvo kasvoi kohisten, tuntui olo kuin miljonääriltä. Tehtiin virheitä niin päättäjinä kuin kuluttajina. Suomen Kansallisteatteri esittää mielenkiintoista talouspoliittista revyytä erinomaisen sykähdyttävänä ironiana: Ihmisiä hyvinvointivaltiossa. Kuluttajasta oli kivaa saada rahaa ilman reaalivakuutta. Yritykset saivat ulkomailta rahaa mielin määrin ja korkokin tuntui sopivalta. Kierre oli valmis. Näitä tapahtumia ei kannata enempää kerrata. Tärkeämpää on nyt vihon viimeisenä hetkenä löytää ratkaisu heille, jotka ajautuivat yhteiskunnan kelkasta pois. Monet syyttään tai tietämättömyyttään, uskottiin pankinjohtajiin. Yhteiskunta on eri rakenteissaan kiivaasti kehittynyt; atk, automaatio, logistiikka ja menettelytavat. Nyt tehdään tunnissa entisaikojen kaksituntinen. Pelisäännöt ovat koventuneet. Osa meistä jäi rannalle ja nyt meillä on velvollisuus vaikka poikkeuksellisilla keinoilla saattaa väliin pudonneet ihmiset takaisin elämään. Tulee muistaa, että heillä kaikilla on myös äänioikeus; he voivat äänestää omana ryhmänään melkoisen puolueen eduskuntaa. Seuraavissa vaaleissa heillä voi olla tähän vaihtoehto. Tarvitaan vain voimakas johtaja, joka ymmärtää ihmisiä ja heidän pettymystään sekä osaa luoda luottamusta huomiseen puhumatta nykypoliitikkojen outoa näennäiskieltä. Suurimmalle osalle työnpelistä pudonneille ei yhteiskunta jakanut sitä oikeudenmukaisuutta, mitä he olisivat ansainneet. Suomi muodostuu meistä kaikista ja kaikki ovat tasa-arvoisia. Useat viranomaiset ovat tehneet parhaansa lainsäädännön puitteissa, erityisesti työvoimaviranomaiset ovat keksineet lähes kaikkea mitä voi olla saatavilla palauttaakseen ihmisiä takaisin työn ääreen. Valitettavasti nämä ponnistelut eivät kanna riittävästi tulosta. Nyt tarvitaan huolenpitoa, jossa kohtaa päämäärän löytyminen kaikille väliinpudonneille sellaisessa ohjauksessa, josta koetaan luottamusta ja uskoa huomiseen. Jokaisessa ihmisessä piilee voimavaroja, jotka voidaan valjastaa sisältöelämään, jossa on mahdollisuus kokea onnistumisen tunnetta. Näihin toimenpiteisiin tarvitaan organisoitunut järjestö, joka yksinkertaisesti löytää mielekkyyttä ja päämäärähakuisuutta ihmisille. Systeemillä ei erotella ihmisiä vaan palautetaan yhteisöön takaisin. Ihmisillä on voimakkaita tarpeita kokea onnistumista, mutta riittävä epäonnen (ottamatta enään kantaa syihin) kierre lannistaa vahvimmankin. Ihmisillä on myös voimakas auttamisen halu (tsunamionnettomuus osoitti sen), auttajat kokevat parhaimmillaan suurta riemua saavutetuista tuloksista. Kuinka tämä kaikki tehdään? Suuria ikäluokkia jää runsaasti eläkkeelle; heistä vapaaehtoiset voisivat ottaa kokemuksensa ja osaamisensa puitteissa itselleen kummihenkilön operaatiossa, jossa palautetaan ihmisarvo takaisin heille, jotka ovat sen menettäneet. Osa eläkkeelle siirtyvistä on hyvin energisiä ja heillä on kyky ja halu tehdä jotain merkittävää. Mikä on merkittävämpää kuin onnistua löytämään ihmiselle uusi elämä ja sille sisältö? Taloudellisesti tähän projektiin löytyy rahaa, kyseessä ei tarvita uutta lisärahaa vaan uudelleen kohdistamista. Tähän "Elämä takaisin" -projektiin voivat osallistua kaikki vapaaehtoiset. Operaatio on hyvin hienotunteinen ja vaatii "pelisilmää" tekijöiltään; se on todellinen haaste. Suomi on aikaisemminkin näyttänyt kykynsä vaikeissa tilanteissa; tämä on rauhanajan suurin inhimillinen teko, jolla tulee olemaan merkitystä laajasti kansalliseen identiteettiin. Tulevana Vappuna jätetään turhat puheet väliin; on aika ryhtyä työhön. Vahva kansa huolehtii kaikista jäsenistään. Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.vuodatus.net
  Ins.MJ (nimimerkki)
  Olen asunut erilaisissa lähiöissä opiskeliaikoinani(kaupungin vuokra-asunnoissa) ja ihmettelen hieman tätä ideaa. Ainakin itse huomasin "narkkariporukoiden" terrorisoivan muuta yhteisöä nimenomaan varastelemalla kellareista ja pyöräsuojista. Myös alaoven lasit hajoitettiin useasti(mahtoi jollain olla avaimet jääneet kotia??), huumeruiskuja lojui pitkin rappukäytäviä ja lasten leikkipaikkoja. Naapuriasunnossa tapahtui kerran niin, että keskellä vloppuyötä soiteltiin ensin kitaraa vahvistimen kautta "nupit kaakossa" ja sitten ilmeisesti "sammuttiin" tms. Noh, tästä alkoi sitten ns "feedback" eli "kiertäminen" vahvistimen kautta joka taisi kestää parisen tuntia.. myöhemmin, kun asuntoa häädön jälkeen tyhjennettiin löytyi veljeni varastettu polkupyörä parvekkeelta. "Paras" tapaus oli kuitenkin se, että toisessa paikassa eräs "huumeporukka" oli mm. tehnyt asuntonsa sisäseinään jostain syystä armottoman kokoisen reiän ja kun sähköt olivat katkaistu niin vetivät jatkojohdon rappukäytävän pistokkeesta. No, eihän se asunnon ovi sitten pysynyt edes kiinni... Mutta ei se menoa haitannut. Sitten tämä porukka velloi edes takaisin parin kolmen talon väliä.. välillä yhdessä asunnossa ja välillä taas toisessa. Talon muut asukit OLIVAT todella tyytyväisiä kun tämä porukka loppujen lopuksi saatiin häädettyä muualle. En ymmärrä, miten tällaisten ihmisten sijoittaminen "hyvälle" asuinalueelle olisi mitenkään perusteltavaa. Ehkä vielä ymmärtäisin "toipilaiden" sijoittamisen johonkin maalaispitäjän laitamille tms. mutta että tiiviiseen kerrostaloyhteisöön ? Esim. itse tein sellaisen ratkaisun, että muutin kalliimmalle alueelle, jotta pääsisin ko. porukoista eroon. Ja rauhallista on kyllä ollutkin. Ei rikottuja autoja, laseja, poltettuja roskiksia. Paikat siisteinä. ps. En ole Töölöstä.
  Pauliina (nimimerkki)
  Kaikki meistä joskus kompastuu. On sivistyksen mitta, miten silloin armoa annetaan. Kannattaa pikkuisen miettiä miltä tuntuisi olla se tulitikkutyttö...
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  "Hän on kuullut on kaupunginosa tuolla, jossa mummut voi ylpeenä kuolla. Elettyänsä kauan, kera puudelihauvan, keskellä rikkauden Hän päässyt ei vain Töölööseen" http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=93&t=735&a=6225 Sävel:"Olen kuullut on kaupunki tuolla" Olen kuullut, on kaupunki tuolla Yllä maan, päällä pilvien usvain Luona välkkyväin taivasten rantain Siellä kerran, ah, olla mä saan Halleluja, mun lauluni raikuu Halleluja, mä kaupunkiin kuljen Vaikka jalkani uupuen vaipuu Joka askel mun kotiin päin vie Liberalismilla on hintansa: kun kannattaa vapaata liikkuvuutta, olemattomia huumetuomioita ja sitä, ettei narkomaaneja karkoiteta Äkäslompololle tai upoteta Suomenlahteen, joutuu tietenkin olemaan poimimatti rusinoita pullasta ja nauttimaan vapaan länsimaisen yhteiskunnan kokonaisna. Töölön kiinteistökupla vaatii puhkaisemista ja asunnottomat ovat tässä hyvä keino. Osattomat, onnettomat jne. pitäisi nimenomaan kerätä keskustoihin, joissa johtavat virkamiehet, kansanedustajat jne. voisivat nähdä heitä.
  kultaraha (nimimerkki)
  "... vapaan länsimaisen yhteiskunnan kokonaisna." Vapaassa yhteiskunnassa huumeidenkäyttö on oma valinta, eikä omien valintojen seurauksia voi maksattaa muilla. Töölön kiinteistökupla on säännellyn yhteiskunnan aikaansaama. Sen puhkaisemiseksi kaavoituksen vapauttaminen on huomattavasti tehokkaampi keino, kuin asuinalueen slummiuttaminen tai ghetottaminen vähäosaisten pakkosiirrolla.
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  tai harjoittaa apartheidia, koska kumpikin on feodalismia. Jokaisella on oikeus tavata kauppamatkallaan narkkareita ja alkoholisteja. Tämä oikeus on turvattava tasa-arvoisella asumisella eikä eristämisellä ghettoihin. Vain näin toteutuu asuntovelkaisten ja keskituloisten vastuu liberaalista länsimaisesta yhteiskunnasta, jota he hyödyntävät juuri nyt halvoin hinnoin ja joulumarkkinoin. Vapaa yhteiskunta merkitsee ennen kaikkea pakollista sietämistä, ei vapautta sietämisestä ja asumista oman pellon keskellä veräjän ja piikkulangan takana.
  kultaraha (nimimerkki)
  Tasa-arvoinen asuminen voidaan toteuttaa vain aseella uhkaamalla, eikä se ole vapaata yhteiskuntaa nähnytkään. Liberaalissa yhteiskunnassa ei ole muuta vastuuta, kuin olla loukkaamatta toisten perusoikeuksia, joihin ei kuulu tasa-arvoinen asuminen, vaan ainoastaan ruumiillinen koskemattomuus, omistusoikeus ja sopimusvapaus. Minulla ei ole moraalista oikeutta vaatia toisia, edes tasa-arvoisen asumisen nimissä, kustantamaan minulle asuntoa Helsingin parhaalta paikalta. Ei edes toiseksi parhaalta tai ylipäätään miltään paikalta. Saadakseni sinut tai kollektiivisesti kaikki kustantamaan asumiseni, niin se tarkoittaa käytännössä sitä, että joutuisin käyttämään väkivaltaa tappavaan voimaan asti. Väkivaltapalveluita tarjoavan organisaation eli totalitaarisen yhteiskunnan valtuuttaminen tekemään likainen työ puolestani ei tee asiasta moraalisesti yhtään hyväksyttävämpää. Vapaa yhteiskunta merkitsee yksilön vapautta pakkovallasta ja väkivallasta. Vapaassa yhteiskunnassa kukaan ei saa aloittaa väkivaltaa toisen kehoa, omaisuutta ja sopimusvapautta kohtaan. Ei edes yhteiskunta tasa-arvoisen asumisen nimissä. Vapaassa yhteiskunnassa asuminen toteutuu yksilön omien tai muiden vapaaehtoisten resurssien puitteissa. Vapaassa yhteiskunnassa narkkari voi ostaa asunnon Töölöstä, jos hänellä on siihen varaa. Vapaassa yhteiskunnassa vapaaehtoinen hyväntekeväisyysjärjestö voi ostaa vapaaehtoisilla kaupoilla vaikka koko Töölön narkkareiden asunnoiksi. Vapaassa yhteiskunnassa yhdelläkään ulkopuolisella ei ole oikeutta loukata myyjien ja ostajien omistusoikeutta ja sopimusvapautta ja estää näin narkkareita majoittumasta Töölöön. Vapaassa yhteiskunnassa narkkarilla on samat oikeudet kuin muillakin, ei yhtään enempää eikä vähempää. Narkkarilla on vapaus rakentaa piikkilanka omalle tontilleen ja piikittää itseään veräjänsä takana turvassa narkkarivihamieliseltä ympäristöltä. Vapaassa yhteiskunnassa kukaan ei voi estää häntä käyttämästä ruumistaan ja omaisuuttaan haluamallaan tavalla, niin kauan, kuin hän ei loukkaa toisten vastaavia vapauksia ja oikeuksia. Tuliko vapaan yhteiskunnan olemus selväksi?
  Vierailija (nimimerkki)
  Melko vapaan yhteikunnan olemuksia tuli lähinnä mieleen... "Eliitit varustautuvat jo nyt tulevien konfliktien varalta. Brasiliaan, Intiaan, Ranskaan ja Espanjaan on noussut tarkoin vartioituja rikkaiden asuinalueita. Tunnettuin näistä on Sao Paulon lähistöllä sijaitseva Alphaville. Muurien sisäpuolella vartijat saavat ampua kaikki oudot tunkeilijat, vaikka nämä eivät olisi aseistautuneita eivätkä uhkaisi ketään. ..sääntelemättömät markkinat romuttavat demokraattisten hyvinvointiyhteiskuntien perusteita. Eri puolilta maailmaa poimituilla esimerkeillä he pyrkivät osoittamaan uusliberalistisen talouspolitiikan tuhoisuuden ihmisten enemmistölle ja ympäristölle." http://yliopistolehti.helsinki.fi/1998_11/kulttuuri.html#MARKKINADIKTARU...
  kultaraha (nimimerkki)
  Yhtä hyvin voisit referoida Marxin kommunistista manifestia. Brasilialla ei ole mitään tekemistä melko vapaan yhteiskunnan kanssa. http://www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Osuit asian ytimeen. Keskituloiset velkaiset ja hyvätuloiset varakkaan yksityistävät yhteiskuntaa itselleen siten, että ei ei ole enää tasa-arvoinen eikä pieni- ja keskituloisen näkökulmasta vapaakaan. Aseella uhkaaminen tehdään aidoin, valvontakameroin, poliisin Glock 9.00 avulla sekä pienituloisten vartiointiliikkeiden haalaripukuisten avulla. Käsitykseni mukaan Töölössä on liikkunut jo autonomian aikana moraaliltaan löyhäperäisiä henkilöitä, siellä on ollut veneerisiä tauteja ja alueen hyvämaineisuus on osittain kiinteistövälittäjien, Helsingin Sanomien ja asuntolainoittajien aikaansaamaan tietovirran vääristymään. Minusta ainakin prostitutoitu Töölö on osa kansallisperintöä. Ehdottaisin, että Töölön perheväkivalta, pedofilia, ryöstö ja pidätystilastot julkistettaisiin niin näin päästäisiin selville, miten monta sataa euroa alueen maineessa per asuinneliö on "ilmaa" ja väärää mielikuvaa.
  kultaraha (nimimerkki)
  Sinulla on perverssi näkemys vapaudesta. Vapautta ei todellakaan ole se, että yhteiskunta voi aseella uhaten ryöstää toisten omaisuutta toisten hyväksi. Väkivallalta suojautuminen ei ole uhkaamista. Jokaisella pitää olla oikeus puollustaa omaa kehoaan ja omaisuuttaan väkivallalta kaikin käytettävissä olevin keinoin. Jos olet raiskaaja, murhaaja tai varas, niin se on ainoa syy tuntea olonsa uhatuksi. Oletko sinä, koska olet noin huolissasi?
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Avainkortit, aikat, portit, vartijat jne. mitä ei luonnossa esiinny ovat esimerkkejä aitaamisesta, joka estää yhteisöllisyyden muodostumista ja ihmisten vapaata kanssakäymistä. Tämän markkinatalouden esteen on EEC päättänyt raivata Rooman sopimuksella, joka on mukana edelleen EU:n periaatteissa. Minulla on elopainoa, kuntoa, puukkoja ja ampuma-aseita, joten voin aivan hyvin kannattaa vapaata yhteiskuntaa niin sosialidemokraatteja kuin liberaalikokoomuslaisia tai ruotsalaisia suuremmin kunnioittamatta tai olematta rähmällään. En ole eläessäni kuin yhden kerran ollut lähellä tulla ryöstomurhatuksi. Paraneminen edellytti nukutusleikkausta, mutta mitätä ihminen ei tekisi länsimaisen yhteiskunnan hyväksi. Suurkaupunki on aina dynaaminen ja luova ympäristö, jossa on varkaansa, ryöstäjänsä, pyrkyrinsä, korruptoituneensa, prostituoitunsa, kohuilijansa, taitelijansa jne. Se on Baabelin kansojen sekoitus. Kannattaa käydä Oslossa. Maa ei ole vapaan liikkuvuuden EU-maa, mutta se on ETA-maa. Siellä narkkarit ja kerjäläiset ovat elimellinen osa länsieurooppalaista katukuvaa. Ei voi asua samaan aikaan metropolissa ja odottaa, että väestö ja kaupunkikuva olisi kuin jossain Maalaisliiton vallassaan pitämässä maakuntakeskuksessa. Sitä "Suomisen Olli"-elokuvien 1950-luvun kansallisromanttista Suomea ja varatuomari Eila Kännöä ei ole olemassakaan. Suomi on sitoutunut länsieurooppalaiseen vapaamielisyyteen lopullisesti ja peruuttamattomasti EU-jäsenyydessä. Se tulisi kaikkien länsimielisten ja Kekkoslovakiasta eroon päässeiden muistaa. Jos haluat kehitystä, asut metropolissa, jos haluat rauhaa, asut junttilassa.
  eerosuonio (nimimerkki)
  Helsingissä on 573 789 asukasta. Ensimmäiset liikennevalot otettiin käyttöön 1951. Maailman pohjoisin metrolinja valmistui 1982. Siellä asuu maalaisia. Metropoli?
  kultaraha (nimimerkki)
  "Avainkortit, aikat, portit, vartijat jne. mitä ei luonnossa esiinny ovat esimerkkejä aitaamisesta, joka estää yhteisöllisyyden muodostumista ja ihmisten vapaata kanssakäymistä." Mahdat tuntea olosi ahdistuneeksi käydessäsi pankissa, jossa omaisuus on paksun betonimuurin ja teräsoven takana holvissa. Harmillisesti tapio_o_neva ei voi olla "vapaasti" kanssakäymisissä toisten omaisuuden kanssa. Kyllä nevan vapautta on törkeästi loukattu. Mahtaa nyt v..taa. Huolimatta nevan märistä päiväunista, pidän oveni edelleenkin lukossa, enkä halua olla vapaassa kanssakäymisessä vieraiden kanssa, enkä varsinkaan antaa heidän vapaasti hyödyntää kovalla työllä hankkimaani omaisuutta.
  onslow (nimimerkki)
  "En ole eläessäni kuin yhden kerran ollut lähellä tulla ryöstomurhatuksi. Paraneminen edellytti nukutusleikkausta, mutta mitätä ihminen ei tekisi länsimaisen yhteiskunnan hyväksi." Tapahtuiko Suomessa vai oliko kyseessä joku sivistysmaa?
  Pekka Siikala (nimimerkki)
  Oikeastaan ei kannata paketoida alkoholisteja ja narkkareita yhteen ahtaseen muottiin. Tunnen useampiakin alkoholisteja ja narkkareita, jotka ovat olleet kuivilla vuosikausia, ja joiden varakkuustaso ja yhteiskunnallinen asema riittää aivan missä tahansa asumiseen. Myös vielä ko. aineita käyttävissä on ihan ok-kansalaisia, joita ei juuri muista erota. Uskokaa pois. Traagisinta Niklas Herlinin kirjoituksessa oli hänen omakohtainen kokemuksensa kehitysvammaisten kodin sijoittamispaikan kohdalla syntyneestä vastustuksesta. Holistia ja narkkaria voi aina (perusteettakin) syyttää vaikka mistä, mutta mitä pahaa on kehitysvammainen tai vammainen tehnyt? Hän ei ole itse aiheuttanut ongelmaansa. Niinpä kaikkein matalaotsaisinta on se porukka, joka ilkeää vastustaa tällaisten ihmisten hoitokodin sijoittamista omalle asuinalueelleen.
  tuulakiilamo (nimimerkki)
  Juuri tähän asiaan viittasin tuolla ylhäällä, mutta silloin totesit, että niin narkkarit kuin kehitysvammaiset soveltuvat samaan lokeroon, jossa lukee otsikkona " erilaisuus". Hienoa, että nyt havaitsit ratkaisevan eron eli yksilön oman vastuun. Kyllä se sentään jotakin painaa oikeustajun puntarissa. Nuo Skoda- jutut vaikuttivat lähinnä huvittavilta ja täysin epäuskottavilta. Ylipäätään kommentit ovat verrattain pahansuopia. Ei kai vain taustalla piileskele se suomalainen kansantauti eli kateus ? Tosin ilmeni sentään ainakin yksi poikkeus: C.I., " joka ei asuisi Töölössä mistään hinnasta". Hyvä, kun on noita periaatteita.
  SIMO PERTTULA (nimimerkki)
  Suurin ongelma on,että yhden saatua asunnon,asunto täyttyy vierailevista kavereista! Olin Tampereella laitapuolen kulkijoiden holhoojana noin 4 vuotta.Siinä ajassa oppii tuntemaan erilaiset päihdeongelmaiset,ja heidän tarpeensa ja käytöstavat. Juuri aluksi mainitsemani kohtalotoverien,ja vailla asuntoa olevien "kokoontuminen" pieneen asuntoon,on asian suurin ongelma!Se tuo mukanaan häriöitä ilman muuta! Itse asuntoihin sijoitettu yksinäinen,tai perheellinen pystyy elämään siivosti,mutta ne vierailijat.Miten heidät saadaan pysymään pois? Siinä Töölöläisille purtavaa.Ongelma on ,mutta miten se eliminoidaan? Lisää aiheesta myöhemmin,jonka todella tunnen.Kiitos Elämäntapaliiton!
  Vieras (nimimerkki)
  Olen "junantuomana" saapunut Helsinkiin vuonna 1968 opiskelemaan, jo aikuisena. Sain töitä täältä ja jäin. Asuinpaikkoja ovat olleet Kallio ja Töölö, nyt Ullanlinna. Ostin yksiön vuonna 1977 hintaan 92 000 markkaa. Nyt se on kallis, ehkä noin 160 000 euroa. Talo on jo satavuotias. Putkiremontti on edessä. Sitä hoidetaan huolella. Naapurissa asuu rikkaita ja narkkareita. Kehitysvammaisia tulee vastaan, heillä lienee paikka täällä. Mitkään näistä eivät elämääni hetkauta. Kyllä me mahdumme samalle alueelle. Olen jo eläkkeellä(eläke vajaat 2000 euroa) ja nautin elämästä kävelemällä tuossa rannan maisemissa. Helsingistä on tullut "koti" kuten muillekin "junantuomille". Terveenä tunnen olevani onnekas. Valittaa en voi, naapureistakaan!
  pakista (nimimerkki)
  Pitäisi myös pyrkiä keräämään mahdollisimman paljon maahanmuuttajia Astrid Thorsin naapureiksi. Näin hän edes näkisi heitä tutustumisesta puhumattakaan. Ps.Narkarit tulisi kai saattaa hoitoon eikä vanhaan kunnon Töölööseen.
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Tölkki on hyvä avohoitoympäristö. Siellä vakavien vaikeuksien kansalaiset oppivat keskinkertaista, keskituloista, vaikkakaan eivät omalta osaltaan velkaista arvostusta.
  pakista (nimimerkki)
  Huumeriippuvuus on ymmärtääkseni siinä määrin vakava sairaus, että siitä irroittaminen vaatii pitkän ja asiantuntevan hoidon sairaalassa. On kyseenalaista nähdäkseni, jos avohoito näissä tapauksissa on oikea hoitomuoto - ehkä kuitenkin jatkohoitona ja sehän voi tapahtua missä kaupunginosassa tahansa. Karalahden tapaus on osoitus ongelman ulottumisesta laajalti yhteiskuntaan. Tärkeintä olisi kuitenkin suurten narkkihaijden pyydystäminen ja narkkivirtojen katkaiseminen.Virtojen suuntahan lienee selvä ongelman hoitajille. On huolestuttavaa, että kasvavan hyvinvoinnin seurauksena on lisääntyvää pahoinvointia.
  Vieras (nimimerkki)
  Asuin Punavuoressa yömajan naapurina yli 20 vuotta eikä sen asukkaista ollut milloinkaan haittaa. Olivat enimmäkseen hiljaisia ja jotkut hauskoja. Moni tuntui osaavan useita kieliä ja muutenkin oppineen tuntuista väkeä oli paljon. Sen sijaa keskustassa on paljon vaarallisempaa ja monet kerrat on saanut väistellä uhkailevia sivullisia. Nyt asun kehitysvammaisten asuntolan läheisyydessä ja senkin asukit ovat naapureina oikein kunnollisia ja seurallisia.
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Uutisoiminen perustuu kohulle ja kauhistelulle.
  Misery loves company (nimimerkki)
  etenkin vauraalla alueella, jossakin teollisuusalueella ne vielä menettelevät. Asuinalueella sen sijaan voidaan osoitella, että nuo asuntolan väki jne. Lisäksi asukit ovat heikkoluontoisina tuomittu päihteisiin, kun heitä on siellä toisiaan yllyttämässä päihtymiseen. Kun tätä ei saa muka paheksua, sille ikään kuin käännetään samalla selkä. Liberalismin nimissä ummistetaan silmät. Asuntolakulttuuri on moniongelmainen kulttuuri, ja asuntolat on purettava häiriötekijöinä kaikille. Lisää yksittäisiä asuntoja tipoittain eri puolilta kaupunkia kodittomille. Mahdollisimman halpoja asuntoja nyt ensi hätään, että saadaan kaikille kämpät.
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Liberalismi on myös välinpitämättömyyttä.
  kultaraha (nimimerkki)
  Liberalismi ei ulkoista läheisistä välittämistä tunteettomien virkamiesten ja laitosten vastuulle.
  Vieras (nimimerkki)
  Aina Töölössä on erilaisuutta ollut, Hesperiasta on Sibeliuspuistoon tupsahdellut jo vuosikymmeniä milloin minkäkinlaisia veijareita. Ja Viulu-Masa soitti Sandelsinkadun portikongeissa 60-70-luvuilla ihan oikeana töölöläisenä hänkin. Ja narkkarien piilokätköjä tongittiin Töölön kirkon puskista. Sitä en vaan ymmärrä miksi Töölöön sijoitetaan 2 asuntolaa. Kyllä yksi asuntola joka kaupunginosaan mahtuu, mutta miksi Töölöön kaksi?
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Parhaat kaupunginosat tarvitsevat 2-3 asuntolaa.
  kultaraha (nimimerkki)
  Saavatpa ahneet porvarit ansioidensa mukaan. Hehän kaikki ongelmat ovat alunperin aiheuttaneetkin. Vai?
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Se, että liberaalit ja sosialidemokraatit ja vihreät kantavat vastuunsa kaupunkikulttuurin tuloksista, on aivan oikein. Antti Kalliomäki ja Matti Vanhanen ovat ottaneet liberaaleina hatkat, ovat paenneet Länteen ja asuvat Nurmijärvellä.
  kultaraha (nimimerkki)
  Vain umpijuntit keskustakonservatiivit pitävät vanhasta liberaalina. Ja sekin vain siitä syystä, etteivät tiedä mitä sana liberaali tarkoittaa. Ilmiö on sama änkyräkommunisitien keskuudessa. He pitävät kaikkia eri mieltä olevia äärioikeistolaisina.
  mallipoisto (nimimerkki)
  Jo koulupoikana Niklaksen tuleva naapuri odotti innolla lukioon pääsyä, koska siellä saa jokainen valita vapaasti kaikki aineensa – ilmaiseksi! Tietenkin hän valitsi myös pitkän kotitalouden, koska pilvetön päivä on kuin aitan polulla käyskentelevä jauhopeukaloton hellapoliisi. Töölössä auringonotto on mahdotonta, koska sekin on kaiken aikaa pilvessä. Töölössä ei kuulemma kannata kupata pilvettömänä päivänä, koska Niklas saattaa ottaa helposti neniinsä.
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Aurinkoa kannattaa ottaa Pietari-Paavalin linnoituksen vallisarvien välissä lämpimällä hiekalla.
  Maaseutu on kingi (nimimerkki)
  Ei tuollainen marjaniemeläinen ajattelu rodunjalostuksesta ole vieras pikku kunnissakaan, kyllä näilläkin nurkilla "tietty" osa porukasta siirrettään "reservaatteihin". "Stadin" ongelma alkaa olemaan se, että kun rahvaalla ei ole enää varaa asua Helsingissä niin jossain vaiheessa alkavat verotuotot laskea, koska pääomilla elävät tai muuten rikkaat eivät tunnetusti juurikaan maksele korkeita veroja ja mm. osinkotuotot ovat vapautettu kunnallisveroista. Tämä tietysti johtaa siihen kierteeseen, että kunnallisia palveluja on karsittava ja maksuja nostettava, jolloin ylempi keskiluokka alkaa karkaamaan Hesasta. Mutta sitä saa mitä tilaa, vai mitä Pajunen.
  jussi vaarala (nimimerkki)
  Aika ritari ässä oletkin Herlin kun tuollaisia lataat näiden ympärillä pyöriskelevien rasistien ja fasistien ja muiden oman edun puritaanien keskellä. Jussi Vaarala
  kultaraha (nimimerkki)
  Herlinistäkö tuli kerralla marxilainen sankari? Onkohan jo laittanut oman omaisuutensa jakoon?
  tuulakiilamo (nimimerkki)
  kommenttien luvusta päätellen. Kuinkahan kauan hän on asunut Töölössä? Mitä arvelet, kultaraha? Tosin hän näyttää tuntevan myös muita kaupunginosia kuten Jakomäkeä ja Eiraa ja antaa niistä lausuntoja asiantuntevasti. Mutta kesäisin hän asunee Pietarissa aurinkoa ottamassa. Löytyisikö sieltä myös talvikoti? Olisi kaduilla upeita autoja katsottavana. Kustantaja vaikuttaa tunneihmiseltä, hyvässä ja pahassa.
  M.Heikka (nimimerkki)
  Joillakin on merkillinen tyyli jakaa ihmisiä luokkiin, ehkä itse sitä tajuamatta...tulisiko "tyyli" itä rajan takaa. Herlin on ehkä Herlin, mutta suomalainen. Sitä siis on miltä näyttää. Olen kanssasi samaa mieltä.
  jussi vaarala (nimimerkki)
  Jaan ihmisiä tuossa edellä karkeasti luokkiin - ja peruste on se että juuri rasistit, fasistit ja oman edun opportunistiset kaikesta nyhtäjät ovat niitä jotka tekevät kategorisia eroja - Herlinin kirjoitus on siitä hyvä oikein kapitalistiperheen vesana ja lehden omistajana että hän tuolla lievästi sanoen provokatorisella kirjoituksella tuo huumeongelmaiset, vammaiset jne noiden täällä avoimesti riehuvien rasistien, fasistien jne keskelle - se kun nimittäin voi pakottaa - kuten oikeiden ongelmaisten ihmisten tuominen kaupunginosaan - eläytymään ja kysymään mitä noiden ongelmaisten ihmisten elämä on, miten he kokevat, miksi he ovat tuossa tilanteessa jne. Juuri tämän oikeitten ongelmaisten tuomisen "näytille" eläytymisoppitunnin tarkoituksessa on Herlinin jutun paras pointti. Mutta täällä on niin paljon asenteellista ja muuta hälyä että eppäillä soppii että ei taida emotionaalisessa asenne- ja ennakkomyllyssään pyörivien rasistien, fasistien ja puritaanien kaaliin oikein osua tuo pointti. Mielestäni ihminen ajattelee kypsästi kun hän tajuaa että kategorioiden takana on dimensiot ja dimensioiden syntymisen taustalla oikeat elämän kovat tai pehmeät realiteetit. Jussi Vaarala
  iiviannamasso (nimimerkki)
  Eli nyt ovat jo "fasisteja ja rasisteja" nekin, jotka epäilevät, ovatko kaupungin kaikkein kalleimmat asuinalueet kaikin puolin parhaita paikkoja päihdeongelmaisten asunnottomien asuttamiseksi? Joillekin "fasisti ja rasisti" on nykyään synonyymi ilmaisulle "eri mieltä kanssani jostain (mistä tahansa) asiasta".
  jussi vaarala (nimimerkki)
  En sanonut että he ovat fasisteja ja rasisteja - sanoin vain että täällä pyörii sellaisia - eikä se minua haittaa - sanat helisköön vaan. Kiinnitin huomiota vain siihen että kategorisella ja dimensioajattelulla on eronsa - kategoria-ajattelulla katkotaan dimensioita oman halun mukaan - kuten että meidän kaupunginosaan ei narkkareita oteta - dimensioajattelulla käyttämällä koko dimensio saadaan realistisempi ote elämään. Kököintä kategoria-ajattelua oli vielä muutama vuosi kokoomuksen piirissä jossa kuviteltiin - fasismille sukulaisella tavalla - että kun sanotaan nyt vaikka laiskat hävitetään niin laiskuus loppuu - laisinkaan tajuamatta että käsite ahkera tarvitsee määrittelemisensä vuoksi käsitteen laiska - ja jotta käsite laiska olisi totta sillä pitää olla vastine empiriassa. Siis laiskoja on sietäminen - ja tämän oppitunnin kokoomus on selvästikin politiikkansa suhteen käynyt - allekirjoittanut on asiasta aikoja sitten mm Kataista emailitse huomauttanut. Tuohon käsitteellisen realismin puutteen kompastuskiveen kaikki kategoriset lähestymistavat sortuvat - seurauksella että samalla todellisuudentaju heikkenee elämän kokonaisuudesta ja alkaa ilmetä "noita tuolla" eikä me "niitä haluta" jne. Nämä palstat aivan vilisevät sellaista ja oikeastaan koko Suomen kansa syystä että meillä on niin voimakkaita "kategorisia" kokemuksia itänaapuristamme ja se heittää niin helposti kategorisen - joka on muuten aika helppo tapa suhtautua asioihin kun ei tartte harrastaa niin vaikeaa asiaa kuin eläytyminen - vaihteen päälle. Pahimpana seurauksenaan tietty se että henkilön ei voi oikeastaan sanoa "ajattelevan" vaan pyörittelevän eestaas samoja ennakkoluuloja ja asenteita - jotka siis ovat emotionaalispohjaisia ajatusurautumia joilla ei usein ole muuta vastinetta todellisuuden suhteen kuin ne asiat jotka ko henkilöt haluavat nähdä vahvistaakseen ennakkoluulojaan ja asenteitaan. Jussi Vaarala
  tapio_o_neva (nimimerkki)
  Suomessa 1930-1960 -luvulla vanhainkodit ja epäsosiaalisen aineksen asunnot sijoitettiin kauas kunnon ihmisistä, koska ajateltiin, että varoittavat esimerkit ikään kuin saastuttavat terveen väestön. Yhteiskunnallinen hygienia-ajattelu alkoi 1890-luvulla Britanniasa ja se laajeni rotuopeiksi ja steriloinneiksi Ruotsiin 1920-luvulla. Nämä ajatukset saavuttivat Saksan vasta 1930-luvulla. Neuvostoliitossa oli vallalla sama kansallis-konservatiivinen ja marxilainen eristämistapa. Joskus laitoksesta pääsi joku vammainen kadulle, ei toki kalliissa rullatuolissa, vaan potkulaudalla, jota tökittiin eteenpäin käsitassuilla. On olemassa jotain kansakuntia, jotka julistautuvat hyväkkäiksi ulkonäkönsä, sivistyksensä jne. perusteella. Vammaiset, sosiaalisesti toimintarajoitteiset, mielisairaat, rikolliset jne. ovat tärkeä yhteiskunnallinen ilmapuntari. On tärkeää, että ympäristö ei kykene ulkoistamaan ydinjätteitään eikä vähäisempiä veljiään ja sisariaan ongelmajätteeksi jonkun toisen tontille. Miten muuten Virossa hoidetaan huumeongelmaa esimerkiksi hallituksen tuella Narvassa ja Mustallamäellä? Onko se venäläisten ja muun ulkopuolisen väestön ongelma, vai vaivaako se myös virolaisia ja suomalaisia juoppoja, jotka ovat jääneet lautalta Suomenlahden eteläpuolelle? Yhdessä Viron puolustusvoimien yksikössä tehtiin palvelukseen astuneille alokkailla huumetarkastus: 1/3 oli käyttänyt huumeita juuri ennen palvelukseen astumistaan. Kysymys kuuluu: voiko tällaisille ihmisille antaa automaattiaseita, joilla voi tappaa 30 ihmistä yhdestä mielijohteesta yhdellä lippaallisella tai enemmän ja voiko heille uskoa ryhmä tai joukkueen esimieheyttä? Neuvostoliitosta muuten ei ole vieläkään päästy henkisesti vielä kokonaan juuri missään eroon. Tämän fasismin ja rasismin voi jättää 1930-1940 -lukujen kielenkäytöksi. Rasismi kehitettiin aikoinaan perustelemaan orjuus myös kristittyjen orjien ja kristittyjen orjanomisajien kesken ja rasismista tuli tiedettä 1890-luvulla, kun brittiläiset alkoivat suojella luokka-asemaansa alamaisten - siis väärän väristen alamaisten - sivistyessä. Tätä suorempia rasisteja olivat hollantilaiset buurit. Rasismia harjoittavat ylätasolla myös brittiläiset liberaalit. Itse asiassa Suomen hienovarainsinta rasiamia harjoittaa lähes brittiläisen liberalismin hengessä Svenska folkpartiet, mutta tavalla, ettei sitä tyhmempi heti huomaa. Jokaisen kaupunginosan on kannettava vastuunsa osattomuudesta, minkä kaupunkikulttuuri tuottaa. Vain näin on kulttuurilla tulosvastuu itsensä kehittämisestä. Periaate on sama kuin se, että maat käsittelevät itse ydinjätteensä sekä se, ettei ongelmajätettä saa viedä ulkomaille, vaan ulkoiset kustannukset - externalities (taloustoimittajat Huusko ja Herlin varmaan osaavat selittää toimittajan rutiinilla tämän kansantaloustieteellisen käsitteen) hoidetaan itse. On aivan välttämätöntä, että Helsingin kiinteistökuplaan puututaan. Yksi tapa kohtuullistuttaa Helsingin kaupunginosia niin, että akateemiset köyhät tieteenharjoittajat ilman jättivelkoja voivat asettua, on tietenkin muuttaa kaupunginosien mielikuva tavallisemmaksi ja se onnistuu nimenomaan maahanmuuttajien ja sosiaalisesti rajoittuneiksi väitettyjen avulla. Väittäisin kuitenkin, että pummit ovat sosiaalisempia kuin monet normaalit yksinasuvat, koska heillä edes on porukka, mihin mennä (ryyppäämään). Rasismi ei ole fasismin edellytys, vaan myös liberaalit ovat harjoittaneet orjuutta ja rasismia.
  M.Heikka (nimimerkki)
  Mikähän se jussin ongelma lienee... "Ongelmaisten ihmisten", kuka tässä on väittänyt ongelmaton ihminen olevansa. Vai oliko tuo minulle...Hyvin on Jussilla ainakin sivistyssanat hanskassa, sillä pääseekin varmaan pitkälle ongelmattomien ihmisten maailmassa. Minulla ei ole siitä hajuakaan. Jussistako tuula puhui...ai jaa, vai niin, miksipä ei, saattoipas hyvinkin olla, mitä sen väliä. Kiitos. jyyri antropov, hänkin oli joku joskus, kai...
  jussi vaarala (nimimerkki)
  Nevan esiintuoma sosiaalihygienian käsite on hyvä. Kyse on siitä ovatko he sosiaalisesti ongelmaisempia joilla on sosiaalisesti havaittavia ongelmia vai he joiden sosiaalista ongelmaisuutta on se että he eivät siedä niitä joilla on sosiaalisesti havaittavia ongelmia.
  M.Heikka (nimimerkki)
  Mikähän se jussin ongelma lienee... "Ongelmaisten ihmisten", kuka tässä on väittänyt ongelmaton ihminen olevansa. Vai oliko tuo minulle...Hyvin on Jussilla ainakin sivistyssanat hanskassa, sillä pääseekin varmaan pitkälle ongelmattomien ihmisten maailmassa. Minulla ei ole siitä hajuakaan. Jussistako tuula puhui...ai jaa, vai niin, miksipä ei, saattoipas hyvinkin olla, mitä sen väliä. Kiitos. jyyri antropov, hänkin oli joku joskus, kai...
  kultaraha (nimimerkki)
  Yksilön toimintaa ohjaa lukematon joukko erilaisia tavoitteita, joita tunteet ja järki synnyttävät erilaisten tekijöiden perusteella. Jokaisella yksilöllä on oma joukkonsa tavoitteita, jotka hän priorisoi enemmän tai vähemmän tietoisesti. En kyseenalaista yksilöiden henkilökohtaisia tavoitteita, enkä sitä, ovatko ne tunteiden vai järjen aikaansaannosta. Niin kauan, kuin yksilöiden tavoitteet pysyvät henkilökohtaisina tai yhteisen tavoitteen perusteella syntyneen vapaaehtoisen yhteisön tavoitteina, muilla ei ole niihin sanomista. Siitä hetkestä alkaen, kun yksilö yrittää pakottaa omat tavoitteensa toisten tavoitteiksi, syntyy konflikti. Jos Herlinin tavoitteena on auttaa narkomaaneja perustamalla asuntola naapuriinsa töölössä, niin hieno juttu, asia ei kuulu minulle. Jos hän tulee hattu kädessä ovelleni ja perustelee asiansa, niin luultavasti annan lahjoituksen. Mutta jos hän vaatii, että yhteiskunnan on se tehtävä veronmaksajien rahoilla, niin silloin vastustan sitä ehdottomasti. Asuntolaohjelma on vain yksi tuhansista enemmän tai vähemmän tunteellisilla tavoitteilla käynnistetyistä yhteiskunnan projekteista, joita meidän on rahoitettava, halusimme tai emme. Herlin voi miettiä sitä, että minä maksan osuuteni asuntolasta vain, koska en uskalla olla maksamatta. Pelkään kuollakseni sitä väkivaltaa, joka minua kohtaisi, jos jättäisin yhdenkin sentin tilittämättä verottajalle. Jos pidän kiinni sentistäni viimeiseen asti, niin yhteiskunta tuhoaa elämäni varmasti. Yhteiskunnan väkivaltakoneisto on viimeisenä keinonaan valmis tappamaan tuon sentin takia. Se ei anna armoa. Kukin voi miettiä, mikä on moraalisesti kestävämpää: yksilön ehdoton vapaus väkivallasta vai totaalinen väkivalta, jotta töölön hienostorouvat pääsevät oopperaan. Yhtenä esimerkkinä niistä asioista, joiden takia meitä aseella osoitellaan.
  Vladimir (nimimerkki)
  Isäni oli alkoholisti ja kuoli nuorena viinaan kun olin kouluni aloittanut. Alkoholi oli ja on itäisessä naapurissamme edelleen suuri ongelma. Ruotsissa asuessani Tukholman lähiössä "narkkareihin" törmäsi aivan liian usein. Myönteistä kokemusta ei jäänyt. Myös Suomessa tätä onnetonta joukkoa tuntuu riittävän. Minulle ei ole auennut miksi olemme alkaneet "kantaa täyttä vastuuta" ihmisistä, jotka eivät itse itsestään välitä huolehtia. Mielestäni olisi täysin kohtuullista edellyttää hoitoonhakeutumista, jos yhteiskunta antaa asunnon käyttöön. Asunnot voi kyllä hankkia mistä vain mutta asumisoikeus tulisi menettää, jos ei ole halua parantua. Kehitysvammaisten yhdistämistä tähän artikkeliin en ymmärtänyt. En myöskään ymmärtänyt sitä hyvin voimakasta kritiikkiä, mikä artkikkelissa esitettiin ihmisistä, joilla on asioista toinen mielipide kuin Herlinillä itsellään. Erilaisilla elämänkokemuksilla näemme maailman hieman erilaisena. Kiitos kuitenkin hyvästä lehdestä, ehkä sitä pitääkin olla ylimääräistä särmää, että tämä lehti syntyi.
  Reijo Kallinen (nimimerkki)
  "Kehitysvammainen tyttäreni on asunut puolisentoista vuotta mainiossa kodinomaisessa asuntolassa Helsingin Pitäjänmäessä, sellaisessa jota marjaniemeläiset pelkäsivät. Pitäjänmäen kaupunginosassa on perivanhaslaisia ihannepiirteitä, esimerkiksi hyvin hoidetut omakotitalot. En ole kuitenkaan kuullut Pitäjänmäestä vammaisvastaisia protesteja. Näin ollen: Pitäjänmäki on sivistyneiden kaupunkilaisten kaupunginosa." Lainasin tuohon Niklas Herlinin kirjoitusta. Nimimerkki Vladimir ei ole ymmärtänyt Herlinin kirjoitusta. Minä kyllä ymmärsin. Tahtoo näet olla niin, että kun sellaisten ihmisten asioita hoidetaan, jotka eivät siihen itse kykene, niin se herättää useimmiten vastustusta. Herlinin esimerkki Marjaniemestä ja marjaniemeläisistä on totta. Kusipäät on oikea ilmaisu. Siellä nämä rotuvaliot vetosivat siihen, että heidän talojensa arvo laskee jos lähistöllä asuu kehitysvammaisia! Kiitän Herliniä siitä, että hän muisti meitä pitäjänmäkeläisiä. Emme kuitenkaan elä kivikaudella olemalla "perivanhaslaisia". Jokunen kepuli saattanee löytyä, mutta muuten olemme kunnon väkeä. Itse asun vanhassa ja mielestäni hyvin hoidetussa sotainvalidikylässä, en muuten haikaile, ainakaan vielä Töölöön. Ikäväkseni minun on tunnustettava, että pari vuotta sitten kun Helsingin kaupunki yritti saneerata Kalevala korun entisen tuotantolaitoksen asunnottomien miesten asunnoiksi niin siinä kävi huonosti. Teollisuusalueelle oli tarkoitus tehdä työssä käyville (ei alkoholisteille) asunnottomille miehille eräänlainen starttiasunto josta he olisivat voineet muuttaa ajan myötä pysyvämpään asuntoon. Alueen yritykset nostivat yhdessä Pajamäki-seuran kanssa metelin asiasta. Heidän mukaansa teollisuusalue oli asunnottomille "virikkeetön" ja firmojen mielestä asunnottomat miehet joutuisivat vaaraan kun alueella liikkui jopa kuorma-autoja! Otin asian puheeksi parissa firmassa jossa asioin sangen usein ja he totesivat, että kun meille sanottiin kaikkien olevan samaa mieltä. Heitä hävetti.
  Realisti_ (nimimerkki)
  Miksi alkoholisteja/narkkareita verrastetaan kehitysvammaisiin, ja kohdellaan kuin uhreja? Miksi yhteiskunnan pitäisi huolehtia ihmisistä jotka eivät halua huolehtia itsestään. Sijanti töölön keskuksessa rakentaa ilkeän 'narkkarikehän': asuntola + Alko + ensiapuasema + Töölön puisto kaikki kävelymatkan päässä. Tämän tulos nähdään sitten kesällä, pummien vallatessa puiston. Ja kyllä rikkaan Herlinin työläiskaverit pääsevät muuttamaan takaisin kyseiseen kaupunginosaan hintojen romahtaessa (vaikka tuskin he enää nyt sitä edes haluavat).
  Vladimir (nimimerkki)
  En ymmärrä vieläkään miten "narkkareiden" hoito halutaan sekoittaa nyt täässä kehitysvammaisista huolehtimiseen mutta ei se mitään. En ymmärrä niin montaa muutakaan asiaa ja olen aivan tyytyväinen kun saan seurata nykyään mitä muut ajattelevat eri asioista. Ilmaisujen kärkevyys valitettavasti usein kuitenkin kertoo kirjoittajien suvaitsemattomuudesta niitä kohtaan, jotka näkevät asiat toisin. Suvaitsemattomuudesta ja yhdestä ja ainoasta oikeasta maailmankuvasta minulla on kokemusta vuosien takaa, joten pyrin kaihtamaan sekä näitä äärimielipiteitä että niiden esittäjiä, olivatpa he liikkeellä minkä tahansa "oikean" asiansa puolesta.
  Ab (nimimerkki)
  Hei Niklas, Juttujen paljous on lamaannuttanut totaalisesti keskustelua. Joko uutiset ovat vain uutisia, joita ei komentoida tai keskustelu tyrehtyy aiemmin tai myöhemmin. Voidaan tietenkin opastaa sivun kävijöitä, että keskustellaan vain Sinun, Koposen ja parin muun juttujen ympärillä. Tämä on tylsää. Toivottovasti ymmärrät, että asia on juuri näin. Ja ehkä pystyt korjaamaan tilanteen. AB
  Nemo (nimimerkki)
  Ennen kuin alat leimata kokonaisen asuinalueen ihmisiä, niin voisit ottaa asiasta vähän selvää. Vammaisten palvelutaloa vastusti muutaman ihmisen asukasyhdistys -porukka ja hekin sillä perusteella, että Marjaniemen ainoa puisto olisi jäänyt suunnitellun palvelutalon alle. Ottaen huomioon millä innolla asukasyhdistykset vastustavat yleensä KAIKKEA rakentamista alueelleen, niin uskon, että vastustuksen syy oli tämä. Tuskin kellään on mitään vammaisten palvelutaloa vastaan. Itse Kalliossa vuosia asuneena sanon kyllä kokemuksesta, että ns. "märkäpuolen" asuntoloiden liepeillä meno on aika vauhdikasta. Kuivat asuntolat ovat täysin eri asia. Mutta kait näitä märkäpuolen asuntoloitakin tarvitaan ja ne pitää olla lähellä asiakkaitaan.
  EdisPearl (nimimerkki)
  ...."Sucks"! Heillähän on varmaan siellä jokaisella ihan ikioma puiston kokoinen pihamaa, jossa levähtää puistomaisessa ympäristössä... Kyllä Niko on takuulla tasan tarkkaan selvillä asioista, joita kirjoittaa. Hän ei ole sellainen kaveri, joka vain lämpimikseen kirjoittelee, taustana on varmasti vankkaa tietoa. Tässä tapauksessa vielä omakohtainen asia kyseessä. Tuntuu varmaan todella raskaalta tuollainen ympäristön käytös kun puntarissa on oma rakas tytär. Kannattaa hiukan miettiä, mitä näpeistään päästää. -EP-
  Reijo Kallinen (nimimerkki)
  "Ennen kuin alat leimata kokonaisen asuinalueen ihmisiä, niin voisit ottaa asiasta vähän selvää. Vammaisten palvelutaloa vastusti muutaman ihmisen asukasyhdistys -porukka ja hekin sillä perusteella, että Marjaniemen ainoa puisto olisi jäänyt suunnitellun palvelutalon alle. " Ja höpsistä. Ei ollut mistään puistosta kyse oli vaan "talojen arvosta"
  Vieras (nimimerkki)
  Onko kenelläkään tietoa, miten suuri osa omakotiyhdistyken hallituksen jäsenten talojen arvosta on saatu kiinteistökuplan puhkeamisessa pelastettua sillä, että kehitysvammaiset on asutettu muualle? Miten paljon Marjaniemessä asuu esimerkiksi maahanmuuttajia, kuten venäläisiä ja virolaiia tai boa-käärmeitä, joilla saattaa olla vaikutusta ympäristön markkina-arvoon kiinteitömarkkinoilla? Miten kukaan nykyaikainen ihminen kehtaa työtä hakiessa tai muutoinkaan ilmoittaa osoitteeseen Marjaniemen?
  Vieras (nimimerkki)
  Parasta mitä Herliniltä ja Helsingistä löytyy. Vuodesta 1947 Töölössä alivuokralaisena asuneena (Vänrikki Stoolinkatu 5, Apollonkatu 2 ja Töölönkatu 14) ja Ressua käyneenä voin ymmärtää Ahtisaaren, Lipposen ja Herlinin asuinpaikkavalinnat. Kyllä Niklas on oikeassa. Siellä Kivelän sairaalan sivumuurissa Töölön kirkon takana oli ovi, josta sai hoitoa. Puniksesta hoitoa saivat vain vertavuotavat. Sitten Et.Hesperian Lallukkatalo. Millaista luomishoitoa edelleen. Mehiläinen mennee Kelan korvausten yli. Eikö sinne Taivallahteen olla suunnittelemassa kylpylähotellia? Pane Niklas rahaa pöytään ja teetä mieleiseksesi, jotta saat tyttäresi lähemmäksi isää, joka näemmä painaa mieltäsi. Ei Töölö ole vielä täynnä. Elitessä ja Lehtovaarassakin on vielä lounaspaikkoja.
  EdisPearl (nimimerkki)
  Niko kirjoitti: "Kymmenen vuotta sitten varakkaan Helsingin kaupunginosan Marjaniemen äänekäs oppositioryhmä vastusti kehitysvammaisten asuntolan rakentamista heidän lintukotoonsa. Mokomat kusipäät. Vammaiset eivät sovi Marjaniemen brändiin. Kehitysvammainen tyttäreni on asunut puolisentoista vuotta mainiossa kodinomaisessa asuntolassa Helsingin Pitäjänmäessä, sellaisessa jota marjaniemeläiset pelkäsivät. Pitäjänmäen kaupunginosassa on perivanhaslaisia ihannepiirteitä, esimerkiksi hyvin hoidetut omakotitalot. En ole kuitenkaan kuullut Pitäjänmäestä vammaisvastaisia protesteja. Näin ollen: Pitäjänmäki on sivistyneiden kaupunkilaisten kaupunginosa. Talouslama lisää eriarvoisuutta. Nyt pitää kestää hoitoa saava narkkari naapurina. Vaikkei se ole aina hauskaa, ihmiset tarvitsevat toisiaan. Ne, jotka eivät halua muita auttaa, voivat siirtyä aitojen taakse jonnekin. Sinne, jossa rakennetaan uutta, ongelmatonta Suomea. (www.nurmijärvi.fi). Pitäkää laput silmillä!" ***************** Muistan itsekin seuranneeni tuota Marjaniemi-asiaa ja muistan aivan selvästi, kuinka silloin jo ajattelin, että voiko tuo olla totta? Kuinka joku voi olla noin tyhmä? (siis silloiset marjaniemeläiset) Kyllä he vaan sitä olivat. Onnittelut tosiaankin Pitäjänmäen avarakatseisemmille, tai oikeammin on sanoa, että normaaleille ja järkeville ihmisille. He saivat tuon rakennuksen johdosta takuulla mitä parhaimmat naapurit itselleen. Ja nousukas-Marjaniemeläiset tekivät itsensä naurettaviksi, ainakin minun silmissäni. Varmaan monen muunkin silmissä. Asuimme viimeksi tällä paikkakunnalla rivarissa (nyt kerrostalossa) ja lähellä oli sekä nuorisokoti, että alkoholistien asuntola. Täytyy sanoa, että vaikka heitä aina joskus näki ohi kävelevän, niin ei heistä kyllä mitään haittaa ollut. Kerran yksi mies pyysi minulta parkkipaikalla muovipulloon vettä blandikseksi, kuten hän itse reilusti sanoi ja minähän annoin sen hänelle. Hänellä oli oma muovipullo, taisi ressukka siihen sitten blandata Sinolinsa. Itse en ole koskaan lokeroinut tuolla tavoin ihmisiä, minulle jokainen ihminen on oma yksilönsä, jota tulee kunnioittaa. Koskaan ei voi tietää, kuinka elämä sitä omaa polkua riepottelee ja sitten kyllä unohtuisi varmasti Töölön narkitkin. Luokallamme oli eräs hyvin vaikeasti CP-vammainen tyttö. Otimme hänet kaikkeen mahdolliseen mukaan. Kerran kun lähdimme erään luokkalaisemme pojan mökille bileisiin, pyysimme hänetkin mukaamme. Tokihan siellä sitten myös hiukan viiniä siemailtiin ja kun kävimme veskissä (ulkovessa) bestikseni kanssa, otimme aina myös tämän tytön mukaamme. Naureskelimme sellaista tsoukkia, että "tämä homma taitaa nyt mennä niin, että tämä tyttö pikemminkin pitää minua ja tätä ystävääni pystyssä kuin me häntä:):)" Hän oli ihan jutussa mukana ja meillä oli siellä tosi hauskaa....Kunnes "isäntä" alkoi viinin myötä muuttua hiukan omituiseksi ja alkoi kerskua mustalla vyöllä...silloin alkoi hiukka pelottaa, kun emme oikein tienneet, edes missä päin olimme. Onneksi hän sitten nukahti ja kaikki sujui ok. Kun meillä oli luokkajuhlat joskut 80-luvun alkupuolella, oli myös tämä kyseinen "tyttö" paikalla. Hänestä oli tosin tullut jo rouva ja aviomies oli pippaloissa mukana:) Oli tosi mukavaa nähdä häntä ja se, että asiat olivat kunnossa. -EP-
  Gagarin (nimimerkki)
  On Töölössä ennenkin ollut spurguja ja narkkareita. Esimerkiksi Hietaniemenkadun ja Lapuankadun risteyksessä Casa Academican vieressä on talo, jossa 80-luvulla oli jonkinlainen huumenuorten asuntola. Siinä lähellä Casa Academican alakerrassa oli 70-80-luvuilla (nykyään nimensä vaihtanut) Helsingin hurjin alamaailmapubi Pubbari, jossa sunnuntaisin oli päivälläkin kaksi raavasta portsaria. Mielenkiintoisen sekalaista seurakuntaa siellä niihin aikoihin kävi kanta-asiakkaina. Lapsuuteni Töölön puistot puolestaan olivat järestään kansoitettuja spurguilla, mutta me lapset leikimme niissä joka tapauksessa - puliukot kuuluivat kalustoon. Siihen aikaan 60-luvun alussa asusteli joka porraskäytävässä jossain alakerran "semikellariasunnossa" oma talonmiehensä perheineen ja kun erilaisten julkisten instituutioiden (Kansallismuseo, Taidehalli, j.n.e.) vahtimestareilla ja lämmittäjillä myös olivat perheensä niillä kulmilla, niin lapsuuden leikkikavereita riitti laajalla sosiaalisella sfäärillä. Herrasperheiden lapsilta oli useinkin kielletty leikkiminen rahvaan lapsien kanssa, joten heitä harvemmin kartsalla näkikään. Muistan kuinka oman korttelimme naapuripihan lapset (Lisbeth, Maj-Britt ja Erik) olivat ruotsinkielisiä ja oman pihamme lapset suomenkielisiä. Siitä syntyi selvästikin tietynlainen kielijännite, vaikka yhteisiäkin leikkejä oli. Cygnaeuksenkadun ja Museokadun kulmassa oli Varuboden, jossa kassaneidit eivät osanneet suomea juuri lainkaan - murteisesti mongertaen antoivat rahasta takaisin sanoen "kaksi markka koljmekymmentä penni". Kun supermarketteja ei vielä oltu rakennettu kehäteille, hoitivat paikalliset asukkaat kaikki ostoksensa lähikorttelien kaupoissa. ("Lihaa Kött", "Untamo Lehmuskosken Siirtomaatavaraliike", "Elanto", "Varuboden", "Livsmedelaffär", "Kukkia Blommor"...) Museokadun Fazerilta ostin mansikkaleivoksia, jotka maksoivat 60 penniä kappale. Niillä kulmilla lienee Cygnaeuksen kadulla vieläkin 60-luvun alkupuolella perustettu Dansk Smoerrebroed putiikki - ainoa, joka Maroccon kahvilan lisäksi on aikojen saatossa säilynyt. Elämä on hiljentynyt paljon niillä kulmilla pikkuputiikkien kuoleman myötä, talonmiesten ja lapsiperheiden lähdön myötä, SYK:n muutto Haagaan Nervanderinkadulta hiljensi myös Etu-Töölöä olennaisesti, kun tuhatpäisen lapsilauman sijalle tuli jo nimensä mukaisesti hiljaisuutta symboloiva Museovirasto. Mikään ei siis ole pysyvää ja jos Töölöstä on nykymenolla muodostumassa asuntonsa perineiden vanhusten ja varakkaiden sinkkujen tylsä reservaatti, niin antaapahan tuo asuntola edes hiukan lisäväriä alueelle, joka koskaan ei ole ollut niin hermeettisen "suojattu" kuin Kaivopuisto tai Ullanlinna. Kantakaupungin asuntojen hintakehitys pitkällä tähtäimellä pitää kyllä huolen siitä, ettei Töölöä pääosin tule kansoittamaan "tavallinen rahvas", ja onhan tuo Ruusulankatukin sen verran syrjässä vauraan Etu-Töölön "rintamailta", että tuskinpa sieltäkään jokapäiväistä häiriötä säteilee. (Sorry, ruusulankatulaiset!)
  qlight (nimimerkki)
  Narkkomaanit pittä asutaa sinne Korpolandetiin. T: Astrid the Horse
  Pekka Siikala (nimimerkki)
  Havaisten yllättävän monen olevan sitä mieltä että alkoholismi ja päihderiippuvuus ovat itse aiheutettuja, eikä näitä päihteistä riippuvaisia tulisi mitenkään auttaa. Kärjistäen; kuula kalloon tai kuolkoot muuten vain, mutta mahdollisimman kaukana Töölösstä. Tai mistä tahansa missä kukin kirjoitaja asuu. Ikävä totuus kuitenkin on että päihderiippuvaiseksi, siis alkoholistiksi tai narkkariksi voi tulla vahingossa. Toisesta ei holistia saa millään, toinen on koukussa ensimmäisestä ryypystä (Pentti Saarikoski). Geenit ja aivokemia vaikuttavat. Narkkariksi taas tullaan murkkuiän ahdistuksissa ja kaveriporukan paineissa. Kuinka moni meistä on valmis jättämään esimerkiksi oman lapsensa heitteille huumeongelman perusteella? Tai alkoholiongelman vuoksi? Pyydän rehellistä vastausta - jos vastaajilla kantti riittää! Sillä vaikka olisi kuinka akateeminen ja kokoomuslainen ja asuisi Töölösä, niin omasta kersasat voi tulla narkkari. Näin on näreet. Töölö ei siltä ongelmalta suojele.
  onslow (nimimerkki)
  Nykyisellään valtiomme on kuin yritys ja niin sitä hoidetaankin. Koska yrityksetkään juuri eivät pidä palkkalistoillaan narkkareita, vakavasti alkoholiongelmaisia, kehitysvammaisia, mielisairaita tai yleensäkään itsenäisesti ajattelevia, niin kauanko valtiokaan jaksaa heitä auttaa. Panoksena annettu hoito tuskin koskaan tulee tuotoksena takaisin. "alkoholismi ja päihderiippuvuus ovat itse aiheutettuja, eikä näitä päihteistä riippuvaisia tulisi mitenkään auttaa. Kärjistäen; kuula kalloon tai kuolkoot muuten vain" Virkamiehet voisivat jakaa ihmiset hyödyllisyysluokkiin 1A - 5C ja tämän mukaisesti annettaisiin budjetoitu hoitosumma paranemisennuste huomioonottaen. (tämä oli ironiaa tavoitteleva lause)
  Pekka Siikala (nimimerkki)
  Et vastannut esittämääni kysymykseen. Ja kun lainaat kirjoituksestani jotain kohtaa, ole hyvä ja lainaa koko lause.
  onslow (nimimerkki)
  "Kuinka moni meistä on valmis jättämään esimerkiksi oman lapsensa heitteille huumeongelman perusteella? Tai alkoholiongelman vuoksi? Pyydän rehellistä vastausta - jos vastaajilla kantti riittää! Sillä vaikka olisi kuinka akateeminen ja kokoomuslainen ja asuisi Töölösä, niin omasta kersasat voi tulla narkkari. Näin on näreet. Töölö ei siltä ongelmalta suojele." Itse en lapsiani heitteille jättäisi olisi aihe mikä tahansa. Muista en osaa sanoa, monet kuitenkin hylkäävät lapsensa ilman näkyviä syitäkin. Hyvä kun kiinnitit huomiota kirjoituksen lainaamisen "sääntöihin". Valitettavan yleiseksi on mennyt tapa irroittaa lauseita aiheyhteydestään - muutamilla bloggaajilla on siitä kokemuksia laajemminkin.
  Juhan Afvenainen Grann (nimimerkki)
  Kallio pitää perata näistä juopottelutaloista ja miksi niitä pitäisi muuallekaan asuinalueille laittaa. Tattarisuolle jne. sopivat, mutta niissä ongelmat aina pahenevat ja siksi ne pitäisi korvata hajautetulla asumisella joka tapauksessa.
  Kati (nimimerkki)
  Amen ja halleluja, Niklas Herlin! Kiitos tästä, ei lisättävää.
  SIMO PERTTULA (nimimerkki)
  Kehitysvammaiset ja narkkarit vain siksi,että sillä osoitetaan,kuinka ahdasmielinen peto ihminen on! Nähdessään "haavoittuneen" erilaisen lajitoverinsa,häntä alkavat "normaalit" lajitoverit vieroksumaan? Tampereella Onkiniemessä aikanaan alkoi valtava nimien keräys,aiottua kehitysvammaisten Onkiniemen Kodit-nimistä hanketta vastaan.Se on heille viihtyisä koti.Omaksi ansiokseni voin todeta,että en kirjoittanut nimeäni kyseiseen listaan,vaikka olin silloin alueen suurimman taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.(Uusien talojen) Kehitysvammaisista ei ole ollut mitään haittaa!Eipä tietenkään.Mutta tämmöisiä petoja me ihmiset olemme.Se on Niklaksen sanoma?Oletan.
  EdisPearl (nimimerkki)
  Hienoa Simo! Olet kertakaikkiaan ykkössuosikkini täällä palstoilla. Olet aina niin rehdisti ja vilpittömästi oikeassa joka asiassa. Sinulla on paljon elämänkokemusta, jota osaat käyttää ajattelussasi ja se on kerrassaan mahtavaa. Mukavaa Joulun odotusta Sinulle! Parhain terveisin, Eddi
  SIMO PERTTULA (nimimerkki)
  Olet varmaan liioittelevan kohtelias. Toivotan Sinulle samoin Hyvää Joulun odotusta! Terveisin Simo.
  Nurinkuppi (nimimerkki)
  Herlinihän peräänkuuluttaa yhteisvastuuta heikommista tulotasoon tai asuinpaikkaan katsomatta ja aivan oikein. NIMBYt eivät aina ymmärrä, että joskus sitä saattaisi tarvita/kaivata itsekin jotain palvelua lähempänä kotiaan, kuten kirjoituksen omakohtainen esimerkki vammaisasunnoista vihjaisi. Vastustus vain on niin helppoa, mutta pian on liian kaukana esimerkiksi vanhuspuoliso, kaupat, lapset lastensa koulujen perässä, toimistot tai työpaikat. Samoin varakkaan perheen isä, äiti tai lapsi saattaa joutua päihdehoitoon siinä missä joku muukin. Hyvä olisi silloin asua asuntolassa lähellä kotiaan, eikä joutua kaltaistensa hyljeksimäksi. Niin, eivät päihdeongelmaiset ja narkkarit aina köyhiä ole, vaan voi olla ihan naapurikin vaikka sieltä Töölöstä: http://www.iltalehti.fi/helsinki/200812028691714_hi.shtml Ehkä jos näkisi seuraukset kulmillaan, ei tulisi käytettyä alkuunkaan huumeita ja viinaakin ihan kohtuudella.
  Blogi Erkki (nimimerkki)
  Jestas minkä linkin lisäsit tuonne loppuun, tuo stuffwhitepeoplelike.com. Ihan selkäpiitä karmii. Toivon Sinulle Niklas muuten hyvää itsenäisyyspäivän aikaa, olet aika nasta tyyppi.
  jeeppikuski (nimimerkki)
  Helsinki on ymmärtääkseni Kaupunki. Sen ymmärtää Tamperelainenkin koska Tamperekin on Kaupunki. Kaupungissa asuu Ihmisiä. Ihmiset ovat erilaisia. On vammaisia, rikkaita, taiteilijoita, erilaisia, tummia, vaaleita ja mitä ties kaaleita. Siksi on tosi hienoa asua Kaupungissa. Hervannassa, Malmilla tai vaikka Töölöössä. Pasilassahan voi tulla vastaan vaikka siis ketä! Upeaa, rikasta kaupunkilaista elämää. Jeepillä, rohkeasti ja kauniisti, Jeeppikuski.
  JK (nimimerkki)
  Kiitos suvaitsevasta kirjoituksesta. Tätä suoraa puhetta lisää tarvitaan, jotta Stadilaiset avastavat katsettaan toisiinsa ja heidän hyvinvointiinsa.
  pekkatoivonen (nimimerkki)
  On taito esittää provakatorisia puheenvuoroja.On taito saada myötätuntoa niiltä,joilla ei mitään muuta enää jäljellä olekaan.On taito esittää miljonääriä,joka" ei tiedä olevansa" miljonääri.On taito olla se Niklas Herlin,joka aina uudelleen saa valot syttymään jo pimennetyille sivukaduille.Se taito ei ole varmaankaan opeteltua.Ei liioin näyteltyä eikä perittyä vaan jumalten lahja.Aivan kuten viattomuus.Siitä saa Niklas-herra olla kiitollinen.Kuten me kaikki muutkin.Hyvää itsenäisyyspäivää,henkilökohtaisesti !
  EdisPearl (nimimerkki)
  kosenius (nimimerkki)
  Onpas omituisia kirjoituksia aiheesta, joka on yhä vakavampi, ainakin mitä tulee sen yleisyyteen. Ja kyseessä on joka kerta jonkun elämästä. Tai kuolemasta. Ja jossainhan jokaisen pitää saada asua. Ja elää. Joskus elämä ei menekään ihan niinkuin on ehkä itsekään suunnitellut ja varsinkaan jos se on jo alusta lähtenyt reisille. Voi olla että tarvitsee lääkitä itseään, että jaksaa pysyä edes hengissä. Ilman että osaa tai jaksaa elää. Sitten ehkä saa itsensä ja asiansa sellaiseen malliin, että voisi alkaa toipua ja alkaa elää. Silloin voikin olla niin, että sitä ei suvaita, vaan kerran nisti on aina nisti. Ihan kuin leima joka on lyöty otsaan ja tauti joka ei parane ja joka tarttuu. Mutta eihän se tartu. Toipuva toivoo ainoastaan että joku tarttuisi käteen ja jeesaisi eteenpäin elämässä. Mihin on nuo kädet kadonneet tästä yhteiskunnasta. Melko karmealta tuntuu kun jää ajattelemaan, että joku elämän ilmiö pitäisi ikäänkuin leikata syöpäläisenä meistä irti. Huumeita on aina ollut ja tulee aina olemaan, samoin viinaa. Ja sitä juodaan aina. Jotkut jää koukkuun, ei pääse irti ja jotkut onnistuu löytämään sen punaisen langan tästäkin jutusta. Joka tapauksessa kannattaisi oppia katsomaan itseään ulkoapäin ja nähdä itsensä toisen asemassa, niin oppisi ehkä olemaan hieman suvaitsevampi ja pelkäämään vähemmän. Kiitos Niklas, että otit asian esille ja uskallat laittaa itseäsi muutenkin peliin. Suoraselkäistä toimintaa sinulta. t. Kimmo
  Ilkka Halla-aho (nimimerkki)
  Päihdeongelmaisia ei ole koskaan arvostettu. Järkevien ihmisten asenteet ja suhtautumiset eivät ole muuttuneet viimeisten viidenkymmenenkään vuoden aikana( vai viimeisten 2000 vuoden aikana, jopa!) Tätä keskustelua voimme hyvillä mielin jatkaa taas esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua!
  Ola (nimimerkki)
  Koti toipuville ja niistä irtipäässeille huumeiden- ja muiden päihteiden käyttäjille on humaanihanke. Ymmärtääkseni Ruusulankadulle tulevat ihmiset haluavat elää normaalia elämää sopeutuen ympäröivään yhteisöön, eläen sen säännöillä. Mikäli näin on, niin asiahan on ok. Muussa tapauksessa esitän harkittavaksi asuntojen sijoittamista muualle kuin kaupungin paraatipaikalle. Yhteentörmäys paikallisten kanssa voi olla hyvinkin raju ja Ruusulankadun hanke aiheuttaa enemmän harmia kuin myönteisiä tuloksia. Päättäjillä on tässä vastuun näytön paikka. Pelkkä lapsenomainen hyvä tahto ei ole riittävä. Otetaanko kaupunkilaisemme tasapuolisesti huomioon, myös alueella jo asuvat. Hankkeen ajajat ovat varmaankin selvittäneet perusteellisesti myös tämän.
  Pekka Siikala (nimimerkki)
  Täältä periferiasta käsin en ole perillä Helsingin kuvioista. Herlinin kirjoituksestakaan ei täysin käynyt ilmi onko Töölöön tarkoitus sijoittaa käyttävien narkomaanien asuntoja, vai toipuvien ja siis toistaiseksi puhtaiden narkomaanien asuntoja. Narkomaani kun on narkomaani vaikka ei olisi kahteenkymmeneen vuoteen käyttänyt teetä väkevämpää ainetta. Tämän näkemyksen voi itse kukin tarkistaa tiedustelemalla asiaa kuivilla olevalta narkomaanilta. Tässä kommenttiketjussa on pääsääntöisesti koko ajan puhuttu piikeistä ja piikittäjistä. Antakaapa tiedon valon valjeta kasvoilleni, ja kertokaa onko Töölöön tulossa toipuvien narkomaanien asuntoja, vai vielä käyttävien narkomaanien asuntoja?
  asukki (nimimerkki)
  "Päättäjillä on tässä vastuun näytön paikka. Pelkkä lapsenomainen hyvä tahto ei ole riittävä. Otetaanko kaupunkilaisemme tasapuolisesti huomioon, myös alueella jo asuvat. Hankkeen ajajat ovat varmaankin selvittäneet perusteellisesti myös tämän." On totisesti otettu. Meille kerrottiin projektista heti, kun olimme itse rummuttaneet siitä lehdistössä!!!!! Töölössä asuu n. 5% Helsinkiläisistä. Tänne sijoitetaan 30% pitkäaikaisasunnottomista narkomaaneista, alkoholisteista ja sekakäyttäjistä. Ja nämä pitkäaikaisasunnottomat eivät ole mitään hetkellisiä syrjähtäneitä (toisin kuin monissa kirjoituksissa väitetään), vaan nimenomaan PITKÄAIKAISongelmaisia. Edellä kuvattu todellisuus tulee valtaamaan meidänkin lähiympäristömme. Ja tiedoksenne: Ruusulankadun asuntola EI ole kuivilla olevien asuntola (sosiaalilautakunnan asettama ehto, jolla RAY myönsi rahoituksen hankkeelle). Haluaisitko Niklas ostaa ison perhekämpän Ruusulankadulta? Sellaisia on kaupan n. 5 kappaletta tuttavapiirissäni!
  Asukille (nimimerkki)
  Perustuuko, hyvä Asukki, sinun logiikkasi nyt siihen, että kaikissa kaupunginosissa pitää asua "tasaisesti" kaikkiin ryhmiin kuuluvia ihmisiä? Eli että jos kaupunginosassa asuu 5 prosenttia väestöstä, pitäisi asua myös 5 prosenttia päihdeongelmaisista, maahanmuuttajista, ruotsinkielisistä ja Savosta muuttaneista? Eiköhän tuo ole nyt aika lapsellinen argumentti. Pitkäaikaisasunnottomuus ja päihdeongelmat ovat pitkäaikaisia ongelmia, ja juuri siksi niiden ratkaisemiseen menee pitkä aika. Jokaisella ihmisellä on oikeus toiseen, kolmanteen ja yhdeksäänkymmenenteen mahdollisuuteen parantaa elämänsä tilannetta. Vai katsotko sinä, että kun ihminen on ongelmiinsa joutunut, siellä rypeköön, apua ei ansaita, ainakaan Töölössä asumalla? Et varmaankaan tunne yhtään päihdeongelmaista. Jos tuntisit, tietäisit, että pelkosi ovat suurimmaksi osaksi turhia. Kannattaa myös soittaa erilaisille päihdeongelmaisia auttaville tahoille ja kysyä ihan rauhallisesti, millaisia ongelmia realistisesti aiheutuu tästä pelottavasta Töölöön muutosta. Jos olet järkevä ihminen, ymmärrät, että oma näkökulmasi on vain oma näkökulmasi, ja se voi olla myös totuuden vastainen, ennakkoluulojen ja tietämättömyyden värittämä.
  Huvittunut hymyilijä (nimimerkki)
  Kannattaa ostaa asuntoja Töölöstä, jos halvalla saa. Vaimoni osti muutaman asunnon vuokrakäyttöön hieman samanlaisessa tilanteessa, siis suuresta taloyhtiöstä johon alkoi ilmaantua kurdeja ynnä muita maahanmuutajia. Kämpät halpenivat. Nyt noissa vaimoni ostamissa asunnoissa on maahanmuutajia vuokralaisina. Maksavat parhaat vuokrat, pitävät asunnot siisteimpinä, valittavat vähiten, naapurit valittavat vähiten. Eikä muuten yhdenkään vuokralaisemme vuokraa maksa sossu. Asuntojen arvo Töölössä pitkässä juoksussa nousee aivan varmasti, joten nyt vain ostoksille, jos siellä joku kunnon veronmaksajain yleispako on alkamassa!
  Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
  Tölikalaisena olen huomannut paikallisten vastustavan jokaista mahdollista muutosta. Moinen nurkkakuntaisuus harmitta joskus. 30 000 asukkaan kylään mahtuu monenlaisia ihmisiä. Lyötyä ei saa moraalikäsitykseni mukaan lyödä, huonosti käyttäytyvää voi tarvittaessa potkaista päämuuntajaan. Toipuva päihdeongelmainen tarvitsee kaiken mahdollisen avun tullakseen yhteiskunnan toimivaksi jäseneksi. Ojan pohjalta ei välttämättä nousta helposti ja slummiutuneessa yhteisössä sinne voi luiskahtaa uudelleen. Ympäristö on merkittävä tekijä. Ns. Töölön nistien tapauksessa kyseessä lienee kokeilu siirtää syrjäpoluille eksyneitä ihmisiä ympäristöön, jossa he voivat olla tekemisissä "normaalien" kansalaisten kanssa päivittäin ehkä jotain oppienkin. Yllekirjoittaneet ovat esittäneet monia hyviä näkökulmia aiheesta. Ongelma on läsnä ja hoitomuodot kehittyneet. Kaikkea ei pidä hyväksyä sairaudenkaan nojalla, silti heikompaa on autettava. Niklas Herlinin kirjoitus muistutti hyvin häpeällisestä tapauksesta. Marjaniemen taannoinen adressi on esimerkki sietämättömästä itsekkyydestä. Voisimmeko joskus edes teeskennellä olevamme ihmisiä?
  Ari-6000 (nimimerkki)
  Paratiisejä ei maapallolla ole. Paitsi ehkä Kirkkonummi.
  asukki (nimimerkki)
  "Perustuuko, hyvä Asukki, sinun logiikkasi nyt siihen, että kaikissa kaupunginosissa pitää asua "tasaisesti" kaikkiin ryhmiin kuuluvia ihmisiä?" Tavallaan. Jos kaupunginosia tulee kehittää tasapuolisesti niinkuin nyt on esitetty, niin silloin tulee tämä "naapuruston lottovoitot" -porukka jakaa tasasesti meidän kaikkien iloksemme. Tämä tarkoittaa myös muiden kuin töölöläistenkin iloksi. "Et varmaankaan tunne yhtään päihdeongelmaista. Jos tuntisit, tietäisit, että pelkosi ovat suurimmaksi osaksi turhia." Tiedoksesi: joudun töissäni tekemisiin myös näiden VVA-tyyppien kanssa (hallinnon koodikieltä: VVA= vailla vakinaista asuntoa). Työnantajani on kuitenkin huolestunut turvallisuudestamme ja palkannut vartijat kaikkiin päivystyspisteisiin Helsingissä. Toki töissämme riehuvat myös muutkin kuin asunnottomat, mutta 90% ongelmia aiheuttaneista tilanteista muodostuu nimenomaan päihteidenkäyttäjistä ja erityisesti narkomaaneista. Tässä vähän aikaa sitten juoppohulluuden (deliriumin) hoidossa oleva potilas oli niin agressiivinen, että emme voineet edes "pakkopaitaa" avata ilman vartijoiden läsnäoloa, jotta hän olisi vessaan päässyt. Eli: minulla on henkilökohtaista ja suoraa kokemusta näistä tyypeistä. Ne eivät ole hyviä.
  Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
  Edellinen kommentoija esitti varsin oudon näkökulman, varsinkin sen tullessa ilmeisesti terveydenhuollon työntekijältä. Jeesustelu ja pusukikkelismi syrjään, työntekijän tuvallisuus on luonnollisesti hyvin tärkeää. Juoppohullu on kontrolloimaton riski. Siitä huolimatta yleistäminen on pahasta. Ihminen ajautuu hoitoon nimenomaan sairautensa vuoksi ja hoitohenkilökunnan tehtävä on huolehtia potilaasta. Syitä voidaan pohtia tilanteen rauhoituttua. "Miksi kävelit korkokengissä liukkaalla, hyi hyi" ei ole relevantti kysymys toisen käsrsiessä.
  Vanha tölikalainen (nimimerkki)
  Niklas Herlin skrivaa vanhana stadilaisena just niin kuin itsekin ajattelen. Meidän sukua on asunut Tölikassa viidessä polvessa, ja itse budjaan nyt Skattan vuosien jälkeen Bärtsassa aidossa stadilaisessa ympäristössä. Stadi on siitä hieno mesta, että syntyperäiset ymmärtävät erilaisuutta ja halveksivat tyyppejä, jotka funtsivat vain asuntojensa arvonnousua tai -laskua. Stadi on ihmisten kaupunki, ja ihmisiä ovat niin vähä- kuin parempiosaiset. Suvaitsevaisuutta osaavat arvostaa stadin friidut ja kundit omien kokemustensa kautta. Heinähatuista en tiedä. Olkoot silti tervetulleita pois pimeydestä.
  Vierailija (nimimerkki)
  Oulussa oli joku aika sitten erikoiset suunnitelmat pistää julkinen puisto kiinni ja hommata aidat sekä vartijat, kun vieren rakennettiin kalliita asuntoja, julkisessa puistossa kun juopoteltiin ja kaikkea kamalaa... "Oulu aikoo sulkea julkisen puiston Porteilla seisovat vartijat päästävät alueelle vain asukkaat sekä alueella olevan vierasvenesataman käyttäjät. Mitään todistuksia ei vaadita, vaan sisäänpääsy jää vartijoiden harkinnan varaan. Porttien rakentaminen ja vartijoiden palkkaaminen maksaa kaupungille 27 000 euroa." http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Oulu+aikoo+sulkea+julkisen+puiston/11... Sellainen tietenkin aiheuttaa vastareaktioita. "Kiikeli Yhteisön kuvaus: Mennään ja pilataan ökyjen viikonloppu mesoamalla niitten nenän alla. Öy jee. http://irc-galleria.net/channel.php?channel_id=945726
  kultaraha (nimimerkki)
  "Porttien rakentaminen ja vartijoiden palkkaaminen maksaa kaupungille 27 000 euroa." Tuolla rahalla palkkaa yhden 24x7 vartijan kuukaudeksi. Mikähän on lopullinen totuus asiassa?
  Gagarin (nimimerkki)
  ... taikka mä dokaan sua röökiin! Ei se Niklas mikää vanha stadilainen oo! Landepaukku mikä landepaukku. Kyrkslättin kundeja. Skolessa kysyttiin et "joks perunat on seipäillä", ku koppaskotsanen suhari tuli hakee firman bilikalla himaan stadista.
  Ymmärrän, mutta en ymmärrä (nimimerkki)
  Ymmärrän, Asukki, että kaikki kokemuksesi päihdeongelmaisista eivät ole hyviä. Eivät tietenkään voikaan olla - eihän päihteitä muuten laskettaisi ongelmaksi. Mutta olet lienee valmis ymmärtämään sen, että kokemuksesi saattavat johtua myös siitä, missä töitä teet? Ehkä et kohtaa työssäsi kaikenlaisia päihdeongelmaisia, vaan vain tietynlaisia päihdeongelmaisia? Viittaan tällä siihen, että samalla painoarvolla itse voisin sanoa, että minä kohtaan työssäni vain leppoisia päihdeongelmaisia. En silti väittäisi, että koska minä näen vain leppoisia päihdeongelmaisia, kaikki päihdeongelmaiset ovat aina leppoisia. Siksi sinunkaan ei kannata perustaa näkemystäsi vain siihen, keitä sinä työssäsi tapaat. Se ei ole koko totuus, se on se osa totuudesta, jota sinä todistat. Olen edelleen hyvin eri mieltä tästä tasaisuus-argumentista. Ainoa, johon tuota logiikkaa voi soveltaa on mielestäni se tilanne, jossa kaikki syrjäytyneet tai syrjäytymisuhan alla olevat yritetään eristää omiin ghettoihinsa. Siitähän on runsaasti tutkimustietoa, miten paljon pahaa se aiheuttaa. Mutta se, että Töölöön rakennetaan päihdeongelmaisille asuntoloita ei kyllä mielestäni millään perusteilla tarkoita, että ns. tavallisten ihmisten pitäisi pelätä. Sen pelon täytyy perustua ihan muuhun kuin todellisuuteen. Esimerkiksi ennakkoluuloihin ja asenteisiin. Pystyäkseen osoittamaan etukäteen, että asuntolan sijoittamisesta tulee ongelmia ihan satavarmasti, pitäisi olla jotain tietoa sen taustaksi. Onko sinulla? Vai olisiko edelleen kyse siitä, että pelkäät, ja näet kaikki sen pelon valossa? Minun lähinaapurinani muuten asuu päihdeongelmainen. Ei se aina kivaa ole, varsinkaan silloin kun hän on aggressiivinen, hyökkäävä ja vainoharhainen, mutta minulle hän on ensisijaisesti ihminen, jolla on ongelmia, joka ansaitsee mahdollisuuden parantua, vaikka asuukin minun naapurissani. Saisin hänelle hankittua häädön, mutta eikös se olisi aika kylmää? Kova hinta jollekin ihmiselle vain siitä, että hän silloin tällöin häiritsee kotirauhaani? Kyllä sen aikuisena ihmisenä kestää ihan hyvin. Ainakin vielä on kestänyt. Ensin pitää tutkia, sitten vasta hutkia.
  asukki (nimimerkki)
  "Ehkä et kohtaa työssäsi kaikenlaisia päihdeongelmaisia, vaan vain tietynlaisia päihdeongelmaisia?" Aivan. Naapuriini ollaan asuttamassa pitkäaikaisasunnottomia alkoholin ja huumeiden sekakäyttäjiä ja heidän EI tarvitse olla kuivilla. Tämä ei ole sitä rauhallista joukkoa päihteidenkäyttäjistä. "Olen edelleen hyvin eri mieltä tästä tasaisuus-argumentista. Ainoa, johon tuota logiikkaa voi soveltaa on mielestäni se tilanne, jossa kaikki syrjäytyneet tai syrjäytymisuhan alla olevat yritetään eristää omiin ghettoihinsa. Siitähän on runsaasti tutkimustietoa, miten paljon pahaa se aiheuttaa." Niin. Tämähän tarkoittaisi sitä, että muutkin kuin töölöläiset saisivat osansa tästä häirikköporukasta. Kaupungin virallinen tavoite on asuttaa kaikkia kansanosia kaikkialle, jotta luksusalueita ei pääse syntymään. Tämän vuoksi Töölöäkään ei voida näin rajulla kädellä kuormittaa KOLMELLA valtavan kokoisella päihdeasuntolalla (ja 30% asutettavista asunnottomista). "Minun lähinaapurinani muuten asuu päihdeongelmainen. Ei se aina kivaa ole, varsinkaan silloin kun hän on aggressiivinen, hyökkäävä ja vainoharhainen, mutta minulle hän on ensisijaisesti ihminen, jolla on ongelmia, joka ansaitsee mahdollisuuden parantua, vaikka asuukin minun naapurissani." Ihanko totta??? Minun naapuriini ollaan asuttamassa 88 (KAHDEKSANKYMMENTÄKAHDEKSAN) tällaista häirikköä!!! On vaikeaa nähdä miten yhteiselo heidän kanssaan sujuisi, jos sinullakin on ajoittain vaikeuksia sietää YHTÄ ongelmahäirikköä. "Kyllä sen aikuisena ihmisenä kestää ihan hyvin." Jep jep. Minulla on kolme alle 10 vuotiasta lasta. Miten HE selviävät kahdeksastakymmenestä kahdeksasta aggressiivisesta, vainoharhaisesta ja hyökkäävästi käyttäytyvästä päihdeongelmaisesta? Tai muut n. 350 Töölön ala-asteen oppilasta? Asuntolahan on aivan koulun vieressä ja lasten on kuljettava koulumatkansa itsenäisesti.
  Olavi Jukarainen (nimimerkki)
  Kun Töölössakin asuu nykyään vähän keitä tahansa, niin olihan ökytuloisille annettu Sipoosta oma reservaatti kaavoittamalla Sipoon karhusaareen ökyasunnot. Se, että kyseinen asuntoalue liitettiin Helsinkiin oli oikein noille Helsingin veropakolaisille ja osoitti ettei edes RKP ole riittävä suojelija. Pitääkö tulevien ihmisistä eristäytyvien suurtuloisten omat asuntoalueet suunnitella seuraavaksi Suomen Keskustan hallitsemiin kuntiin. Tuollaisten reservaattien kaavoitushan voi edetä nopeasti ja salassa kuin kauppakeskuksen rakentaminen Liminkaan.
  Lexa uusmaalainen (nimimerkki)
  Eikös töölön kellareissa kuhise rottia, näitä ulosteita, virtsaa ja tarttuvia tauteja levittäviä tuhoeläimiä? Miten joku voi oikeasti nauttia asuessaan ko. väestökeskittymässä hiukkaspäästöineen ja meluhaittoineen? Mutta varmasti tottuu... =)
  Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
  Toisille Tölika on koti. Rottia lienee myös Nurmijärvellä neli-ja kasijalkasiniakin versioina. Käsittääkseni alkuperäiskirjoittaja peräänkuulutti nimenomaan suvaitsevaisuutta ja pelottomuutta.Herlin tuntui hyväksvän erilaisuuden kaikkine riskeineen omille kotikulmilleen. Ideaalipuutarhakaupungissa hakataan vaimoja ja ammutaan naapureita aivan samalla tavalla kuin keskittymissäkin.
  Vieras (nimimerkki)
  Kaupungien suvaitsevaisuus on pelkkää poliittista progandaa ja omahyväistä itseriittoisuutta jota muutamat puolueet tiukasti ajavat. Tosiasia on se mitä tiivimmin ihmiset asuvat sitä enenmmän ongelmia seuraa. Suomessa Helsinki on tästä hyvä esimerkki. Mm.hiljattain julkaistussa kyselyssä 18-vuotiaista Helsinkiläis pojista 70 % oli pahoinpidelty ja lienee 20 ikävuoteen mennessä n.100%. Outo käsitys suvaisevaisuudesta jos tämä on sitä. Usealla eri paikkakunnalla Suomessa asuneena en missään muualla ole kohdannut vastaavaa tunkkaista nurkkapatrioottisuutta kuin Helsingissä.
  Vieras (nimimerkki)
  Niklas on aivan oikeassa siinä että on kantakaupungille suuri menetys ettei siellä enää asu kuin ekonomeja ja lakimiehiä. Mutta kuinka monta duunaria Kone nykyään työllistää Helsingissä? Tuotanto ja tuotekehitys on aikapäivää sitten siirretty Kalliosta Hyvinkäälle.
  Asukki, rauhoitu!! (nimimerkki)
  Voi hyvä asukki. Olet raivoissasi. Raivoissaan oleva ihminen ei ajattele järkevästi, vaan tunteella. Keskustelua ei oikein voi jatkaa siltä pohjalta, että "musta tuntuu kauheen pahalta ja muut on v-u VÄÄRÄSSÄ". Asuntolaan asutettavista iso osa yrittää päästä elämässään eteenpäin, pois päihde-elämästä. Se, että sinä tuomitset heidät jo etukäteen - ja todennäköisesti osoitat halveksuntasi heitä kohtaan joka välissä myös käytännössä - ei auta yhtään. Lapsesi joutuvat kohtaamaan elämän ikäviä puolia kaupungissa asuessaan joka päivä. Jos kuvittelet, että voit suojata heitä Suomessa humalaisilta Helsingin keskustassa asuessasi, olet väärässä. Mutta miten tähän ongelmaan "päihdeongelmaiset lähiympäristössä" pitää suhtautua? Pitääkö asuttaa humalaiset mahdollisimman kauas sinun lapsistasi, niin kuin sinä haluat, vai sinun lapsesi mahdollisimman kauas humalaisista? Ehkä reaktiosi maailmaan ei ole aivan terve, jos viestisi sille on: tehkää kuten minä haluan. Maailmaa, hyvä asukki, ei voi kontrolloida. Muiden ihmisten käyttäytymistä ei voi hallita. Muita ihmisiä ei kannata tuomita, vaan auttaa. Tuomitseminen johtaa lisäongelmiin, auttaminen ei. Jos sinulla on noin kovia ongelmia lähiympäristössäsi - sinun tahdostasi riippumatta, ikävä kyllä - tapahtuvista muutoksista, ehkä sinun kannattaisi vain muuttaa. Jos minun pitää valita kahdesta naapuriryhmästä - päihdeongelmaiset ja toisten tuomitsijat - valitsen päihdeongelmaiset. Heistä kukaan ei tule tuomitsemaan minua. Tuomarit ovat tosi tylsiä ja ikäviä ihmisiä. Varsinkin ne, jotka tuomitsevat ihmiset etukäteen, näkemättä ja tuntematta heitä ollenkaan, omien ennakkoluulojensa pohjalta.
  asukki (nimimerkki)
  jep jep. Olen siis sairas, koska en ole kanssasi samaa mieltä. Voisin muuttaa pois Töölöstä, koska en ole kanssasi samaa mieltä. Tiesitkö, että Neuvostoliitossa kohdeltiin toisinajattelijoita juuri tuolla tavoin. Suljettiin sairaina hoitoon tai siirrettiin siperiaan. Lienet siis aika suvaitsevainen yksilö jos olet jo siirtymässä täyden totalitarismin linjoille. Tulevista asukeista: lue tämä linkki. Jos et usko minua, niin päihdeongelmaisia työkseen hoitavia voit uskoa. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1624709 Sinunkin olisi aika kohdata päihdeongelmaiset realistisella tasolla. Oletko koskaan edes jutellut naapurisi päihdeongelmaisen kanssa? Se voisi olla opettavaista.

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset