Niklas Herlin

Painakaa paniikkinappulaa!

Jouluna 2009 Suomessa on paljon enemmän työttömiä kuin jouluna 2008. Tuota raflaavampaa veikkausta ei tähän tulosvetoon viitsi satsata. Kurjuuden maksimoinnilla veikkaaminen on jotenkin hölmöä. Viisi vuotta myöhemmin joku urpo sitten kertoo ennustaneensa 2009 laman lopullisen syvyyden oikein ja luulee olevansa joku guru.

Mutta kun työttömyys lisääntyy aika paljon. Lomautuksia, konkursseja ja irtisanomisia ei voi enää peruuttaa. Valtio voi elvyttää, mutta se ei poista kasvavaa työttömyyttä.

Jonakin päivänä lama ja taantuma löytävät pohjansa Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Vuodessa tai viidessä vuodessa, mutta joskus aurinko nousee.

Auringonlaskun ja –nousun välillä on pidettävä huolta siitä, ettei suuri osa suomalaisista jää pimeyteen. 1990-luvun alun laman odotettiin kohta loppuvan. Työttömyydestä ei kannettu riittävästi huolta. Yrityksissä syytettiin valtiota, valtio syytti ahneita optiojohtajia. Työttömistä tuli satojentuhansien ihmisten klimppi, massa, josta ei erotettu yksilöitä.

Ja kuitenkin jokainen työtön on yksilö. En varmasti ole ainoa suomalainen, joka 1990-luvun taittuessa puoleenväliinsä ja laman taittuessa nousukaudeksi näki, miten massiivisesta määrästä työttömiä tuli massiivinen määrä työkyvyttömiä. Valtava määrä työvoimareserviä ja yksilöitä päästettiin keskioluen ja keinotekoisen työttömyysturvan mukana valumaan ulos yhteiskunnasta. Aika moni näistä kavereista – iso joukko tuttujakin mukana – makaa nyt laman uhreina haudoissaan.

Paniikkinappulaa pitää painaa heti. Seuraavan työttömyyden kärsijöiden ei saa antaa pudota yhteiskunnan ulkopuolelle. Puolen vuoden kuluttua paniikkinappulan painaminen työttömyyden hyvinvoinnin puolesta on myöhäistä.

En tiedä, mitä pitäisi tehdä. Mutta säästösyistä valtion pitäisi kerätä heti pieni ja tehokas ryhmä, jossa olisi riittävästi elinkeinoelämän, sosiaalipolitiikan, valtiontalouden ja lääketieteen tuntemusta. Tämä ryhmä voisi keksiä jotain heti eikä ensi vuoden jouluna. Syrjäytyminen pitää estää, jos ei muuten, niin lailla.

Ei tässä ole kysymys muusta kuin maan ja sen kansalaisten tulevaisuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (201 kommenttia)

HaRos (nimimerkki)
Eiköhän tässä olisi ollut aikaa keksiä jotakin ja painaa paniikkinappulaa jos siitä lähtien kun keskuspankit, kaiken maailman bilderbergin seurat, TCt ja Maailmanpankit ja Rooman klubit perustettiin. Eivät nämä lamat taivaasta putoa, vaan ne järjestetään. Vrt. Chicagon pojat!
kultaraha (nimimerkki)
mutta syystä, jota et luultavasti ymmärtänyt. Chicagon pojat ovat monetaristeja. http://fi.wikipedia.org/wiki/Monetarismi Toki sekin on astetta parempi kuin Keynesiläisyys, mutta se ei hyvästä yrityksestä huolimatta riitä eliminoimaan Fiat-rahalle ominaista taloussyksilyyttä. Eivät Chigacon pojat pahuuttaan lamaa järjestä, vaan typeryyttään kannattamalla sosialistista rahaa.
HaRos (nimimerkki)
Jep, tässä mielessä Naomi Kleinin kirja "Tuhokapitalismin nousu" antaa aika hyvän kuvan Chicagon pojista ja friedmanilaisuudesta.
tha (nimimerkki)
Se antaa myös hyvän kuvan Kleinin täysin kritiikittömästä suhtautumisesta vasemmistolaisuuteen. Näkyy hyvin selvästi, että neiti ei ole joutunut tekemisiin reaalisosialismin kanssa. Eikä siinä mitään, saahan tuostakin näkökulmasta kirjoittaa.
HaRos (nimimerkki)
No jos Klein ontuu, niin lue sitten näin alkuun Ellen Hodgson Brownin "The Web of Debt", Carrol Quigleyn "Tragedy & Hope", W. Cleon Skousenin "The Naked Capitalist", Alan B. Jonesin "How The World Really Works" ja Daniel Estulininin "The True Story of The Bilderberg Group".
tha (nimimerkki)
Saatanpa lukeakin. Toistaiseksi olen tyytynyt laajentamaan porvarillista ja uusliberalistista maailmankuvaani Chomskyn avulla, ei ne muut yleensä ole mitään sen kummempaa keksineet :)
Sami H (nimimerkki)
Chomskyä todella kannattaa lukea, laajensi siinä sitten mitä maailmankuvaa tahansa.
Pieras (nimimerkki)
1-4096 (nimimerkki)
Siinä nyt on vähän liikaa kaikkea hässäkkää ja effektiä tuossa ehdottamassasi videossa. Mutta tässä vuosituhannen vihteessa tehdyssä asiallisessa videossa(linkki alla) selvitellään ihan perussyitä sille miksi vääjäämättä jenkit ja muukin maailma tulee ajautumaan nykyiseen finanssikriisiin ja lamaan. Minusta tässä videossa on kerrottu kaikki oleellinen tästä nykyisen raha/pankki- järjestelmämme kautta tulevasta bisnessyklisyydestä. Videon loppuolella on vielä ehdotus siitä miten voitaisiin käytännössä siiryä pois tykkänään tästä osittaisreservipankkitoiminnasta. Ja siis pois tästä velka-rahasta jonka määrää syklisesti paisutetaan ja kiristetään. Ja myös päästä eroon alati kasvavasta valtion velasta, jonka velanantajat tyhjästä luovat, ja josta kaiken aikaa korkoa maksetaan. Niinhän se nyt meilläkin jo EKP ja IMF häristelee euroopan valtioita ottamaan kauhiastas velkaa elvyytykseen. Kun en ole ammatiltani pankkimies niin en tarkalleen tiedä näistä EKP:n ja IMF:n tomintatakäytännöistä. Mutta sellainen epäiys tässä herää, että pyrkiikö IMF/EKP jotenkin nyt häristämään euroopan valtioita ottamaan kauhiastas velkaa jota velkaa ei ole tarkoituskaan kuolettaa pois vaan aina entisestään määrältään kasvattaa tulevien uusien bisnessyklien myötä, ja josta velkarahasta tietenkin maksetaan kaiken aikaa korkoa sen myöntäjälle joka puolestaan tämän rahan tyhjästä luo. Tämä alituinen rahan määrän paisuttaminen tietenkin myös sitten takaa inflaation hamaan ikuisuuteeen kun realitalous laahaa perässä rahan määrän kasvuun nähden. Anyway this is the name of the game according to moneymasters: http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936
kultaraha (nimimerkki)
"Chomsky follows Marx in opposing the private ownership of the means of production, which he believes permits "elite groups" to :"command resources, based ultimately on their control of the private economy," and ends up excluding the public from "basic decisions concerning production and work."[3]" "he favors a vague and ill-defined form of collective ownership that the workers will figure out as they bumble and stumble along towards bankruptcy. As Mises writes in Socialism, "as an aim, Syndicalism is so absurd, that speaking generally, it has not found any advocates who dared to write openly and clearly in its favor."" "Chomsky is apparently against the division of labor: "In its early stages, the industrial system required the kind of specialized labor… Now this is no longer true."[4] Here again he follows Marx." "Chomsky apparently holds to the labor theory of value, another Marxist concept" "That is why, Chomsky's protests notwithstanding, the syndicalists are like their state socialist and Bolshevik cousins after all." http://mises.org/article.aspx?Id=1132
tha (nimimerkki)
Juuri sitä tarkoitin, että Chomskyn jutut menevät asian ytimeen. Eli mm siihen mikä on vaihtoehto markkinataloudelle? Siksi sen juttuja joskus ihan mielenkiintoista lukea, vaikkei olisikaan samaa mieltä. Eivät nämä globalisaation ansiosta miljoonia tiennanneet Kleinit ja muut kapitalistisen systeemin mahdollistaman teknisen kehityksen kautta äänensä entistä paremmin julkisuuteen saavat pamfletistit nyt niin kovin kummoista "food for thought" ole.
Foxbyallmeans (nimimerkki)
...him a mail. Hän antoi ymmärtää...
camunen (nimimerkki)
iltalehdessä Christoffer Taxellille joka on rientänyt pyytämään yhteiskunnan apua yrityksille, mutta näpit irti kun menee hyvin...
vapaustaistelija (nimimerkki)
Jos haluat päästä helpolla, käy katsastamassa mises.org Sieltä löytyy asiaan liittyviä artikkeleja vaikka kuinka, ja useita kansantajuisesti kirjoitettuja tiivistelmiä nykyisenlaisen rahajärjestelmän turmiollisuudesta
tapio_o_neva (nimimerkki)
Selittäisikö aivan omin sanoin, mikä rahajärjestelmässä nyt niin turmiollista on? Rahaahan ollaan jakamassa kaikille luottokelvottomilla alkaen pankeista. Eikös raha olekin iloisempi asia kuin sen puute?
kultaraha (nimimerkki)
Rahajärjestelmä ei ole itseisarvoisesti turmiollinen. Kyse oli nykyisestä eli fiat-rahajärjestelmästä, se on turmiollinen.
Nurinkuppi (nimimerkki)
Kierkegaardin mukaan (lyhennän vähän): otetaan kunnon laina, eikä makseta sillä vanhoja velkoja, vaan juhlitaan kunnolla. Silloin kaikki on ilmaista. Sillä kun on rahaa aina käden ulottuvilla, niin silloin kaikki on tavallaan ilmaista. Mitä seuraa? Kaikki suuri virtaa luoksemme, rikkaat, taiteilijat. Maastamme tulisi tasapainoa ylläpitävä. Sen onnellisempaa olotilaa ei voi kuvitella. (loppui) Ongelma on tietysti jos osa jää onnen ulkopuolelle ja tästä Herlin haluaakin ilmeisesti tässä ideoida.
qwerty (nimimerkki)
Köyhänä työttömänä on onnelisempi olo kuin rahansa ja omaisuutensa konkurssissa menettäneenä sekä velallisena ex.työnantajana.
tapio_o_neva (nimimerkki)
On sukupolven vaihdos. 40-vuotiaista vanhuksista on päästävä eroon. http://m.hs.fi/inf/infomo?site=hstxt&view=news_talous_child&feed:a=hs.fi...
kultaraha (nimimerkki)
joka toistelee aivottomasti kommunistien propagandaa. Naomi Klein: Shockingly Ignorant Part 1: Naomi Klein: Shockingly Ignorant Part 2: Naomi Klein: Shockingly Ignorant Part 3: Naomi Klein: Shockingly Ignorant Part 4, With Keith Olbermann: Naomi Klein: Shockingly Ignorant Part 5 (Milton Friedman Debates Naomi Klein Part 1): Naomi Klein: Shockingly Ignorant Part 6: Naomi Klein: Shockingly Ignorant Part 7 (Milton Friedman Debates Naomi Klein Part 2): Naomi Klein: Shockingly Ignorant Part 8: Naomi Klein is a Liar:
tha (nimimerkki)
Ja nauraa matkalla pankkiin...
ollisaarinen (nimimerkki)
kuten marksilais-leninistisen tieteellisen sosialismin kokeilu osoitti. Markkinatalouden heikot alueet löytyvät rahoitus- ja sijoitussektorilta sekä johtajien insentiiveistä. Tavaroiden ja palveluiden reaalituotanto sen sijaan sujuu mallikkaasti vapaakaupan levittäessä vaurautta yli rajojen. Niklas on oikeassa. Nyt ei ole syytä tuhlata paukkuja hyvinvoivien sapattivapaisiin vaan tukitoimet on suunnattava niitä eniten tarvitseville ilman viipeitä. Viime lamassa esimerkiksi ylikorkeiden viivästyskorkojen vuosia jatkunut periminen vei monet maksukyvyttömiksi: olisi ollut tärkeä tunnistaa heti tämänkaltainen ongelma ja kohtuullistaa lamavastuiden korot.
Vieras (nimimerkki)
Voisiko joku valaista mitä vikaa Keynesin ajatuksissa on? Eikö talouskriisin voittaminen juuri edellytä sellaisia ideoita ja yhteiskuntapoliittisia lääkkeitä, joita Keynesillä oli tarjolla. Olen huomannut että kansainvälisessä lehdistössä Keynes -keskustelu on vilkasta, viimeksi luin Le Mondesta (27.12.2008) Nicolas Bavererezin kolumnin Le keynésianisme de Keynes. Suomessa Keynesin renessanssia ei juuri ole ollut. Kysyin pari päivää sitten eräältä sosiaalipolitiikolta onko hänen laitoksellaan alkanut keskustelu keynesiläisyydestä, joka on eräs hyvinvointivaltion pääideologi. Sielläkään ei ollut tapahtunut mitään. Jostakin muualta luin että Keynes-sitaatit ovat myös taloustieteessä kansainvälisestikin jyrkästi vähentyneet. Ovatko tutkijat pudonneet kelkasta ja jos miksi minun pitäisi tukea heitä verkomarkoillani? Ns. vihreä keynesiläisyys, johon olen nähnyt viittauksia, tarjoaisi kiinnostavan mahdollisuuden sille että julkisilla varoille tuettaisiin uutta kestävää tai ainakin kestävämpää taloutta, joka saattaisi nousta nykyisen kriisin tuhkista ns. luovan tuhon kautta a la Joseph Schumpeter. Nythän massivinen tuki menee muun muassa autoteollisuudelle, joka lienee nykyisessä muodossaan auringonlaskun ala.
kultaraha (nimimerkki)
Keynes piti itseään klassisena liberaalina, yksilönvapauksien puolustajana. Siitä huolimatta hän kehitti kollektivistista teoriaa, joka on yksilönvapauksien vastainen. Hän ei itse nähnyt siinä ristiriitaa. Friedrich von Hayek kritisoi voimakkaasti Keynesin ajatuksia. Hän sanoi niiden antavan liikaa valtaa valtiolle ja sen keskusjohdolle ja johtavan vääjäämättä totalitaristiseen sosialismiin. Laman hoitoon tarkoitetut ohjelmat jäävät pysyviksi, eivätkä estä seuraavaa lamaa, jossa luodaan uusia lamaohjelmia. Vähitellen koko talous kollektivisoituu yksityisen sektorin kustannuksella. Tärkein kritiikki on kuitenkin siinä, että valtion ohjelmat voidaan toteuttaa vain väkivalloin yksilönvapauksia loukkaamalla. The Road to Serfdom on loistava kirja aiheesta. Milton Friedman monetaristien eturintamassa väitti keynesiläisen talouspolitiikan johtavan erittäin vahingolliseen stagflaatioon.
Vierailija (nimimerkki)
kommentoinnista löytynyttä havaintoa. "Valtion ohjaus on tähän mennessä ollut paras tae sille, että yhteiskunta on kehittynyt. Länsimainen hyvinvointi rakennettiin valtion ohjauksessa. Friedmanin opit eivät ole rakentaneet menestyksellisä yhteiskuntia missään. Japani, Etelä-Korea ja Taiwan rakennettiin myös valtion ohjauksella. Friedman on suosittu siksi että, hänen teoriansa antaa luvan lyödä laimin yhteiskunnan kokonaisvaltainen kehittäminen. Friedmanin aikaa ei koskaan tule, sillä alkaa käymään kiusallisen selväksi, että Friedman oli väärässä." http://www.taloussanomat.fi/ajatukset/2008/03/20/friedmanin-aikakauden-l...
kultaraha (nimimerkki)
Ei ole ollut Friedmannin aikakautta - ei lähelläkään. "Friedmanin opit eivät ole rakentaneet menestyksellisä yhteiskuntia missään." Opit eivät rakenna yhtään mitään, vain yksilöt rakentavat. Friedman pääasiassa vastusti poliittisia oppijärjestelmiä, kuten tekevät muutkin vapaan markkinatalouden ja libertarismin kannattajat. Vapaus on luonnollinen tila, jota ei kahlita ylhäältä pakotetuilla keinotekoisilla opeilla. Vapauden vaatimus ei ole oppi, se on ainoastaan vaatimus kaikkien yksilöä orjuuttavien oppeihin perustuvien lakien kumoamiseksi. Se ei tarjoa tilalle uutta pakko-oppia. Se jättää yksilöille vapauden valita omat oppinsa ja vapauden elää niiden mukaisesti. Vapaus on pakon ja orjuuden vastakohta. Friedmanin ainoa heikkous ja varsinainen oppi oli hänen uskonsa sosialistiseen rahamonopoliin ja sen monetaristiseen sääntelyyn. Vapaan markkinatalouden vaatijan olisi pitänyt vaatia myös sen perustana olevan rahan vapauttamista valtion monopolista. Vapaa markkinatalous ei toteudu eikä toimi, jos se perustuu sosialistiselle rahalle. Chile luopui osasta orjavaltio-oppejaan Friedmanin vaikutuksesta ja vapautti talouttaan hänen neuvojensa mukaan. Friedman uskoi, muiden libertaarien tapaan, vapaan markkinatalouden johtavan myös yhteiskunnalliseen vapauteen. Tässä Friedman oli oikeassa. Talouden vapautuessa Pinochetin valta väheni ja hän luopui lopulta vallastaan demokraattisesti valitun hallinnon hyväksi 1990. Friedmanin puolestapuhuman vapauden ansiosta, vaikkakin vain osittaisen, Chilen talous on poikkeus sosialistisen etelä-amerikan kurjuudesta. Se on vakaa ja vauras. http://www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/country_profiles/1222764.stm "Japani, Etelä-Korea ja Taiwan rakennettiin myös valtion ohjauksella." Kuin myös Hitlerin Saksa, Mussolinin Italia, Leninin ja Stalinin Neuvostoliitto, Maon Kiina, Minhin ja Le Duanin Vietnam, Fidel Castron Kuuba, Kim Il Sungin ja Kim Jong Ilin Pohjois-Korea, Pol Potin Kamputsea, Titon Jugoslavia, Gheorghe Gheorghiun Romania, Mengistu Hailen Etiopia, Babrak Karmalin Afganistan, Robert Mugaben Zimbabwe jne. Nämä valtiot ovat murhanneet reilusti yli 100 milj. ihmistä. Paras tae tosiaan, mutta vain ihmisten murhaamiseen, alistamiseen ja orjuuttamiseen. "Friedman on suosittu siksi että, hänen teoriansa antaa luvan lyödä laimin yhteiskunnan kokonaisvaltainen kehittäminen..." Friedman on suosittu siksi, että hän vastusti sosialismia ja kannatti vapaata markkinataloutta ja sosiaalisia vapauksia. Ja, että hän oli tuottelias ja erittäin selkeä ulosanniltaan. Oletko koskaan kuullut klassisesta liberalismista tai libertarismista?
Vieras (nimimerkki)
Ok, kiitos, täytynee lähteä kirjastoon :-). Kysyn kuitenkin edelleen muutaman tyhmän kysymyksen: Eivätkö juuri rajattomat ja valvomattomat yksilövapaudet ole (osittain) olleet johtamassa nykyiseen globaaliin talouskriisiin? Onko yksilönvapaudet niin sakraaleja että niiden toteutumiseksi kaikki muu, lopulta planetta-Maa pitää uhrata? Eikö keynesiläisyys ole eräs hyvinvointivaltion taustaideologi ja siten juuri sellaisen yhteiskuntamuodon rakennuspuu, jota ihaillaan ja pyritään seuraamaan eri puolilla maailmaa? Missä maassa keynesiläisyys on johtanut totalitaristiseen sosialisimiin? Eihän laman hoitoon tarkoitettujen ohjelmien tarvitse demokraattisissa maissa jäädä pysyviksi vaan ne voidaan karsia kriisin saatua ratkaisunsa. Eihän nykyisiä lamaohjelmia ole pyritty toteuttamaan väkivalloin, vaan yritykset ovat huutaneet valtiovaltaa auttamaan niitä, esimerkkinä yhdysvaltalainen autoteollisuus.
kultaraha (nimimerkki)
"Eivätkö juuri rajattomat ja valvomattomat yksilövapaudet ole (osittain) olleet johtamassa nykyiseen globaaliin talouskriisiin?" Ei, vaan niiden puute. Rahakriisi on sosialistisen leikkirahan eli osittaiseen kassavarantovelvoitteeseen perustuvan valtion fiat-rahamonopolin kriisi. Vapaat markkinat eivät sietäisi näin epävakaata rahajärjestelmää, jonka mekaniikkaan on sisäänrakennettu talouden syklisyys. Kun kerran menet kirjastoon, niin etsi käsiisi myös Ludwig von Misesin The Theory of Money and Credit. "Onko yksilönvapaudet niin sakraaleja että niiden toteutumiseksi kaikki muu, lopulta planetta-Maa pitää uhrata?" Sosialismi on pahin uhka sekä ihmiselle, että luonnolle. Silti jotkut vielä epäilevät yksilönvapauksia, vaikka juuri ne takaavat sen, ettei kenenkään tarvitse sietää saastuttavaa naapuria. Yhteisestä omaisuudesta ei ole koskaan huolehdittu niin hyvin, kuin yksityisestä. Valtion omistamia maita on aina raiskattu surutta. Yksilönvapaus on vapautta pakkovallasta ja väkivallasta, joihin saasteetkin kuuluvat. "Eikö keynesiläisyys ole eräs hyvinvointivaltion taustaideologi ja siten juuri sellaisen yhteiskuntamuodon rakennuspuu, jota ihaillaan ja pyritään seuraamaan eri puolilla maailmaa?" Vain hyvinvointisosialistit ihailevat hyvinvointivaltiota, muut kiroavat sitä. Hyvinvointisosialistit ovat jostain syystä rakastuneet Keynesiin, vaika hän ei puhunut mitään tulonsiirroista tai sosiaaliturvasta. Keynes puhui valtion roolista talouden toimijana, investoijana ja työllistäjänä, joka omalla toiminnallaan tasoittaa talouden suhdannevaihteluita, sekä korkojen sääntelijänä. "Missä maassa keynesiläisyys on johtanut totalitaristiseen sosialisimiin?" Ei pelkästään keynesiläisyys, vaan keskusjohtoisuus yleensä. "Hitler's economists rejected laissez-faire, and admired Keynes, even foreshadowing him in many ways. Similarly, the Keynesians admired Hitler (see George Garvy, "Keynes and the Economic Activists of Pre-Hitler Germany," The Journal of Political Economy, Volume 83, Issue 2, April 1975, pp. 391–405)." http://www.lewrockwell.com/rockwell/centralplanning.html "Eihän laman hoitoon tarkoitettujen ohjelmien tarvitse demokraattisissa maissa jäädä pysyviksi vaan ne voidaan karsia kriisin saatua ratkaisunsa." Heh heh. Mikään ei ole niin pysyvää kuin tilapäinen valtion ohjelma ja vero. "Eihän nykyisiä lamaohjelmia ole pyritty toteuttamaan väkivalloin, vaan yritykset ovat huutaneet valtiovaltaa auttamaan niitä, esimerkkinä yhdysvaltalainen autoteollisuus." Mitä luulet tapahtuvan, jos amerikkalainen kieltäytyy auttamasta autoteollisuutta? Toisin sanoen sanoo, ettei aio maksaa veroja, koska niillä tuetaan kannattamatonta liiketoimintaa? Verotus on väkivaltaista. Voit itse kokeilla mitä tapahtuu, kun jätät verot maksamatta ja asetut suojelemaan omaisuuttasi valtion verikoirilta. Huomaat hyvin nopeasti, että valtio on valmis tappamaan sinut yhden sentin tähden. Jos et puolusta omaisuuttasi loppuun asti, niin valtio tyytyy pelkkään kidnappaukseen eli vapaudenriistoon ja lukitsee sinut vuosiksi tyrmään. Kun yrität suojella omaisuuttasi laillistetulta ryöstöltä, niin saat kovemman tuomion kuin raiskaaja.
kultaraha (nimimerkki)
Vapauden vastustus näyttää yleensä johtuvan siitä kuvitelmasta, että yksilönvapaus olisi rajatonta ja valvomatonta. Kuvitelma on täysin väärä. Liberaali yksilönvapaus ei ole vapautta tehdä mitä huvittaa, vaan se on negatiivista vapautta, joka on ainoastaan vapautta toisten aloittamasta pakkovallasta ja väkivallasta. Yksilö on silloin vapaa, kun kukaan ei aloita pakkovaltaa tai väkivaltaa hänen kehoaan, omaisuuttaan tai sopimusvapauttaan kohtaan. Tämä antaa yksilölle täyden päätäntäoikeuden omaan kehoon ja omaisuuteen, mutta vain omaan. Kaikki toiminta, mikä loukkaa toisen kehoa tai omaisuutta, on kiellettyä. Tämän voi tulkita myös niin, että yksilö on vapaa, kun hän omistaa itsensä ja muun omaisuutensa. Hänellä on tällöin täysi oikeus päättää omista asioistaan. Hän ei ole silloin kenenkään orja. Jos yksilö ei saa päättää omista asioistaan, niin hän ei omista itseään, vaan hänet omistaa joku muu, eli se, jolla on valtaa päättää niistä. Yksilönvapaus vetää tarkan rajan yksilöiden välille. Yksilön vapaus loppuu tarkkaan siihen, mistä toisen vapaus alkaa. Yksilö ei saa loukata toisen yksilönvapautta missään olosuhteissa. Ei yksin, eikä suuremmalla joukolla, ei edes demokraattisella enemmistöllä. Jokainen valvoo oman vapautensa loukkaamattomuutta huomattavasti paremmin, kuin valtio kollektiivista epämääräisyyttä, jota yhteiseksi hyväksi kutsutaan. Jokainen voi myös käyttää ulkopuolista apua vapautensa valvontaan. Jos jonkun vapautta eli kehoa, omaisuutta tai sopimusvapautta on loukattu, niin prosessi on tuttu: rikosilmoitus, tutkinta, oikeuskäsittely, tuomio, korvaus ja rangaistus. http://www.isil.org/resources/philosophy-of-liberty-english.swf
1-4096 (nimimerkki)
No ei nyt välttämättä Keynes niin hirveän epäjohdonmuukainen ollut. Hän vaan anlysoi talouden rakenteita ja ongelmia oman aikansa Britanniassa. Mutta me elämme nykyään ihan toisenlaisissa rakenteissa niin politiikan kuin taloudenkin osalta. Kyllä minusta Keynesiläiseen finanssipolitiikkaan tärkeänä osana kuuluisi myös lyödä jarrua nousukaudella. Mutta näin ei nykyoloissa demokratioissa tapahdu, vaan politikot päinvastoin muodostavat positiivisen takaisinkytkentälenkin joka sitten vaan entisetään vahvistaa ja vauhdittaa näitä bisnessyklejä. Meilläkin juuri nousukaudella toteutetaan veronkevennyksiä, silloinkin vaikka olisi hyvä paikka tuhota nousukauden tuoma ylimääräinen löysä raha velkojen kuoletukseen. Laskukaudella ja lamssa taas paniikissa ja pakon sanelemana leikataan julkisia menoja ja kiristetään verotusta. Sitten jos tähän vielä vaalisyklien aiheuttamatkin paineet alkavat olla samssa vaiheessa näiden bisnessyklien kanssa niin sieltäkin vielä tulee tähän systeemiin lisää positiivista takaisinkytkentää.
kultaraha (nimimerkki)
ei yhtään sen epäjohdonmukaisempi, kuin ihminen, joka yrittää autolla ajaessaan kääntyä yht'aikaa oikealle ja vasemmalle. Jos pitää itseään liberaalina, niin silloin pitää luopua sosialistisesta talouspolitiikasta. Jos Keynes olisi kutsunut itseään reilusti sosialistiksi, niin epäjohdonmukaisuusongelmaa ei olisi.
Vieras (nimimerkki)
Ennemmin sanoisin laman syyksi ahneutta, mitä eivät myönnä typeryyttään, kun uskovat jatkuvaan nousukauteen, mikä olisi harvoille muka mahdollinen. Näin ei ole, koska luonnostaan käy siten, mitä kylvät, sitä niität eli samalla mitalla tulee takaisin. Kun ei edes köyhyysrajan tuloa (15000,00€/v./ 1 hlö) jaeta vähintään,jotta hyvinvointiin riittäisi ihmisoikeuksien mukaisesti,niin lama tulee vastaan.
tha (nimimerkki)
Eli enää ei kannata tehdä mitään vai? Ja yleensäkin tuon toteaminen tai syyllisten hakeminen ei auta juurikaan niitä tulevia suomalaisia työttömiä
vapaus (nimimerkki)
Ei talous ole rakettitiedettä. Kaksi väittämää: yksityinen sektori on julkista tuottavampi, sääntely vähentää taloudellista toimeliaisuutta. Ratkaisu: Kavennetaan julkista sektoria ja vähennetään sääntelyä. Markkinat ja työllisyys kasvaa ja lama jättää saapumatta.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
[orig. sunnuntai, joulukuu 23, 2007] Kansakunta etsii vaihtoehtoja ja muutoksentekijöitä ( YLE kipristelee maksamattomista lupamaksuista. Samaan aikaan YLE ajaa ulos yhä enemmän ympäristöä, luontoa, henkisyyttä ja irtiottoa markkinamekanismista - samalla kysyen kenen Joulu tämä on) [ ... Kansakunta on juossut aikansa muodin mukaisesti kulutuksen ja näyttötalouden kierteessä. Hengästys hiipii materiaalisen hyvinvoinnin alla - aikansa, työntyen lopulta pintaan vaihtoehtoja etsien. Eduskuntaohjattu kansalaisvaroin ylläpidettävä YLE on ottanut irtioton uuteen yhteiskuntatarpeeseen vastuuajattelun herättäjänä ... ] Taloudellisen hyvinvoinnin kasvaessa materiaaliset arvot pinnallistavat kuluttajat businesspisteiksi talousmiesten budjettikarttoihin. Tehotalous ajaa vain suurempaa tuottoa, tekijät ajavat suurempaa palkkaa, siis ostovoimaa - saadakseen lisää näyttöä ja hyväksyntää kyvystä olla kunnon jäsen kulutusyhteiskunnassa. Väsymys kiirii yhä useammissa perheissä. Aika loppuu laatuajasta, aika loppuu perheeltä. Aika kuluu työssä, neuvotteluissa. aikaa ei ole jälkikasvulle. Lapset irtaantuvat ja ajautuvat hakemaan luonnottomasti hyväksyntää näyttötaloudesta ja katu- ja nettisäännöistä, joissa esiintyy lait, joita ei olisi vastuukotona säädetty. Kansallinen YLE on ottanut irtiottoa kulutusyhteiskunnasta. YLE:n esittämät ympäristö- ja yhteiskuntadokumentit ylittävät jo ajallisesti kaupallisten kanavien mainosrahoitteiset amerikkalaistyyppiset elokuvaillat. YLE ajaa selvästi yhteiskuntavastuulinjaa kansalaisille niin luonnosta, ympäristöstä kuin ihmisen huolenpidosta toisistansa. On perin selvää, että väsyksiin kiihkeytyneessä kulutusjuhlassa ihminen kohtaa rajansa, ja etsiytyy älylliseen, pohdinnalliseen ja yhteiskuntavastuulliseen ajatteluun kohdaten meistä aiheutuneen ympäristömuutoksen ympärillään. Kasvun rajat on saavutettu. YLE ottaa irtiottoa markkinamekanistisesta näyttötaloudesta. Kehitys on vuoksiaaltoa, oli nuorisopolitiikan radikaalit ja väittelyherkät yhteiskunta-ajattelun nuorisovuodet 1960- ja 1970-luvuilla. 1980-90 taitteessa oli villisti vapautuneen pankkimaailman markkinariehat - jälkihehkuna tuhannet yrittäjien ja velkakuoppiin itsemurhautuneiden joukot. Voitiin myös sanoa työttömyyden vapauttaneen syrjäytyneet kidutusvuosiin. Maksamme vieläkin villiintyneiden pankkimiesten markkinaviestiä. 1990-luvun lopussa iskivät kiihkopörssivuosien rahanhajukammereiden pankkiiripojat kääräisten kahinakansan säästöporsasrahat ferrareihin, kelohuviloihin ja jet-falcon suihkarilentoihin Keski-Euroopan riemukaduille - tämänkin juhlan maksoivat kuluttajat - arkiharmauden keskeltä. Viimeisenä episodina, osinko- ja optiopoikien kähminnän jälkeen - lattiataso innostui huudattamaan kimpaantuneena isoisten ahneudesta palkkansa 11-24% nousuun. Oli tullut "rahvaan" aika - nyt ulosmitattiin pitkän ylijäämäisen vientiputken hedelmät tuhoamalla tupo (tulopoliittinen kokonaisratkaisu), tuo konsensuksen viimeinen linnoitus. YLE hoksasi tulleen tilauksen ja muutti linjaansa. Esille tulevat vastuuajattelu, ajatusherättely sekä kysymysasettelu, kun maailman hukkuu paskaan. Raakaa ja kovaa tekstiä, mutta puskan ravistus on sitä parempi, mitä enemmän käyttää suomalaisen sisun herättävää voimasanastoa. Osa kansakuntaa ajautui henkiseen paitsioon - oli vain takarenkaiden leveys, pakoputkien lukumäärä ja tuplapakastimet kesämökillä. YLE tarrasi kiinni aikaan ja nosti katsojaluvut nousuun ymmärtäen, että kyllästys kiirii pitkin lähiöitä, joista aina on maksettu laskut - niin pankkikriisistä, kuin pörssipoikien hulabaloosta ja lopulta yliähkyröidyistä optioistakin. Kansakunta kyllästyy osattomuudesta, hyväksymättömyydestä ja puoluepolitiikan pinnallisuudesta. Nyt olemme pakanneet kotimme täyteen näyttötaloutta, kiinnittämättä liiemmin huomiota perheyhteydelle kuin ajatukselle kokonaisesta kansakunnasta. Kyllästykseen ajautuneet ihmiset ovat alttiita vahvasti osallistuville johtajille, jotka lupaavat yhtenäisyyttä, tunnetta ja uskon voimaa olla suomalainen. Motivoitunut kansa ratkaisee ohjatusti kaikki ongelmansa ja valitsee ohjaajiksi ne, jotka lunastavat lupauksensa - olivatpa ne kuinka pieniä tahansa. ..... JK. YLE voidaan rahoittaa suoraan valtion verovaroista ja lopettamalla samalla lupamaksut - peli muuttuisi rehellisemmäksi ja tahallaan maksamattomatkin saisivat rauhassa katsoa dvd:eensä ja subteeveensä. Ilkka Luoma ilkka.luoma@keskipiste.fi http://ilkkaluoma.blogspot.com KESKUSTELU --- TIEDE __________________________________________ Kuvakertomus ylläolevaan mielipidekirjoitukseen- (kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan jutun yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2007) Kuva 1 --- http://www.panoramio.com/photo/6427011 --- Teksti Kiinalainen taulu opastaa mielentyyneyttä, sillä kiirettä luonnossa ei ole - kiireen tekevät rauhattomuus ja päämäärättömyys ilman uskoa itseensä ja toisiinsa. Kuva 2 --- http://www.panoramio.com/photo/6427069 --- Teksti Markkinataloudessa mitataan teholukuja. Tiedon etsintään keskittyvä ihminen ei ole rahalla mitattava suure - suomalaiset ovat yksiä eniten kirjastopalveluita käyttävä kansa maailmassa. Lukeminen sivistää mm. ymmärtämään, mitä olemme jo nyt tehneet luonnollemme. Kuva 3 --- http://www.panoramio.com/photo/6427099 --- Teksti Näyttötalous heijastelee kaikkea sellaista, mitä todellisuudessa emme tarvitsisi - mutta meille on opetettu, että kulutus ravitsee markkinataloutta tuoden lisääntyvästi työtä - unohtaen samalla, että elämme jo nyt laina-ajalla. Kuva 4 --- http://www.panoramio.com/photo/6427113 --- Teksti Jähmettyneet ihmiset vahanaamioineen olivat kuin pysähtyneen ajatuksen luoma illuusio kaikkeudesta, jossa mekanistinen markkinatalous hyydytti ympäristöllisen ajattelun. Kuva 5 --- http://www.panoramio.com/photo/6427137 --- Teksti Uroksellinen näyttötalous lepää usein geenijatkollisesti naisen varassa. Miehisyys kulutusjuhlassa kiihottaa vain hekumahetkessä naisen lisääntymisviettiä. Kuva 6 --- http://www.panoramio.com/photo/6427140 --- Teksti Yksin - rauha ja hiljaisuus. Tuli, luonto ja pysähtynyt hetki. Oli välähdys heräämisestä, jossa luonto osoitti kulkunsa herättäen ajatuksen olevaisuuden harmoniasta. ( YLE kipristelee maksamattomista lupamaksuista. Samaan aikaan YLE ajaa ulos yhä enemmän ympäristöä, luontoa, henkisyyttä ja irtiottoa markkinamekanismista - samalla kysyen kenen Joulu tämä on) [ ... Kansakunta on juossut aikansa muodin mukaisesti kulutuksen ja näyttötalouden kierteessä. Hengästys hiipii materiaalisen hyvinvoinnin alla - aikansa, työntyen lopulta pintaan vaihtoehtoja etsien. Eduskuntaohjattu kansalaisvaroin ylläpidettävä YLE on ottanut irtioton uuteen yhteiskuntatarpeeseen vastuuajattelun herättäjänä ... ] Taloudellisen hyvinvoinnin kasvaessa materiaaliset arvot pinnallistavat kuluttajat businesspisteiksi talousmiesten budjettikarttoihin. Tehotalous ajaa vain suurempaa tuottoa, tekijät ajavat suurempaa palkkaa, siis ostovoimaa - saadakseen lisää näyttöä ja hyväksyntää kyvystä olla kunnon jäsen kulutusyhteiskunnassa. Väsymys kiirii yhä useammissa perheissä. Aika loppuu laatuajasta, aika loppuu perheeltä. Aika kuluu työssä, neuvotteluissa. aikaa ei ole jälkikasvulle. Lapset irtaantuvat ja ajautuvat hakemaan luonnottomasti hyväksyntää näyttötaloudesta ja katu- ja nettisäännöistä, joissa esiintyy lait, joita ei olisi vastuukotona säädetty. Kansallinen YLE on ottanut irtiottoa kulutusyhteiskunnasta. YLE:n esittämät ympäristö- ja yhteiskuntadokumentit ylittävät jo ajallisesti kaupallisten kanavien mainosrahoitteiset amerikkalaistyyppiset elokuvaillat. YLE ajaa selvästi yhteiskuntavastuulinjaa kansalaisille niin luonnosta, ympäristöstä kuin ihmisen huolenpidosta toisistansa. On perin selvää, että väsyksiin kiihkeytyneessä kulutusjuhlassa ihminen kohtaa rajansa, ja etsiytyy älylliseen, pohdinnalliseen ja yhteiskuntavastuulliseen ajatteluun kohdaten meistä aiheutuneen ympäristömuutoksen ympärillään. Kasvun rajat on saavutettu. YLE ottaa irtiottoa markkinamekanistisesta näyttötaloudesta. Kehitys on vuoksiaaltoa, oli nuorisopolitiikan radikaalit ja väittelyherkät yhteiskunta-ajattelun nuorisovuodet 1960- ja 1970-luvuilla. 1980-90 taitteessa oli villisti vapautuneen pankkimaailman markkinariehat - jälkihehkuna tuhannet yrittäjien ja velkakuoppiin itsemurhautuneiden joukot. Voitiin myös sanoa työttömyyden vapauttaneen syrjäytyneet kidutusvuosiin. Maksamme vieläkin villiintyneiden pankkimiesten markkinaviestiä. 1990-luvun lopussa iskivät kiihkopörssivuosien rahanhajukammereiden pankkiiripojat kääräisten kahinakansan säästöporsasrahat ferrareihin, kelohuviloihin ja jet-falcon suihkarilentoihin Keski-Euroopan riemukaduille - tämänkin juhlan maksoivat kuluttajat - arkiharmauden keskeltä. Viimeisenä episodina, osinko- ja optiopoikien kähminnän jälkeen - lattiataso innostui huudattamaan kimpaantuneena isoisten ahneudesta palkkansa 11-24% nousuun. Oli tullut "rahvaan" aika - nyt ulosmitattiin pitkän ylijäämäisen vientiputken hedelmät tuhoamalla tupo (tulopoliittinen kokonaisratkaisu), tuo konsensuksen viimeinen linnoitus. YLE hoksasi tulleen tilauksen ja muutti linjaansa. Esille tulevat vastuuajattelu, ajatusherättely sekä kysymysasettelu, kun maailman hukkuu paskaan. Raakaa ja kovaa tekstiä, mutta puskan ravistus on sitä parempi, mitä enemmän käyttää suomalaisen sisun herättävää voimasanastoa. Osa kansakuntaa ajautui henkiseen paitsioon - oli vain takarenkaiden leveys, pakoputkien lukumäärä ja tuplapakastimet kesämökillä. YLE tarrasi kiinni aikaan ja nosti katsojaluvut nousuun ymmärtäen, että kyllästys kiirii pitkin lähiöitä, joista aina on maksettu laskut - niin pankkikriisistä, kuin pörssipoikien hulabaloosta ja lopulta yliähkyröidyistä optioistakin. Kansakunta kyllästyy osattomuudesta, hyväksymättömyydestä ja puoluepolitiikan pinnallisuudesta. Nyt olemme pakanneet kotimme täyteen näyttötaloutta, kiinnittämättä liiemmin huomiota perheyhteydelle kuin ajatukselle kokonaisesta kansakunnasta. Kyllästykseen ajautuneet ihmiset ovat alttiita vahvasti osallistuville johtajille, jotka lupaavat yhtenäisyyttä, tunnetta ja uskon voimaa olla suomalainen. Motivoitunut kansa ratkaisee ohjatusti kaikki ongelmansa ja valitsee ohjaajiksi ne, jotka lunastavat lupauksensa - olivatpa ne kuinka pieniä tahansa. ..... JK. YLE voidaan rahoittaa suoraan valtion verovaroista ja lopettamalla samalla lupamaksut - peli muuttuisi rehellisemmäksi ja tahallaan maksamattomatkin saisivat rauhassa katsoa dvd:eensä ja subteeveensä. Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.vuodatus.net __________________________________________ Kuvakertomus ylläolevaan mielipidekirjoitukseen- (kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan jutun yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2007) Kuva 1 --- http://www.panoramio.com/photo/6427011 --- Teksti Kiinalainen taulu opastaa mielentyyneyttä, sillä kiirettä luonnossa ei ole - kiireen tekevät rauhattomuus ja päämäärättömyys ilman uskoa itseensä ja toisiinsa. Kuva 2 --- http://www.panoramio.com/photo/6427069 --- Teksti Markkinataloudessa mitataan teholukuja. Tiedon etsintään keskittyvä ihminen ei ole rahalla mitattava suure - suomalaiset ovat yksiä eniten kirjastopalveluita käyttävä kansa maailmassa. Lukeminen sivistää mm. ymmärtämään, mitä olemme jo nyt tehneet luonnollemme. Kuva 3 --- http://www.panoramio.com/photo/6427099 --- Teksti Näyttötalous heijastelee kaikkea sellaista, mitä todellisuudessa emme tarvitsisi - mutta meille on opetettu, että kulutus ravitsee markkinataloutta tuoden lisääntyvästi työtä - unohtaen samalla, että elämme jo nyt laina-ajalla. Kuva 4 --- http://www.panoramio.com/photo/6427113 --- Teksti Jähmettyneet ihmiset vahanaamioineen olivat kuin pysähtyneen ajatuksen luoma illuusio kaikkeudesta, jossa mekanistinen markkinatalous hyydytti ympäristöllisen ajattelun. Kuva 5 --- http://www.panoramio.com/photo/6427137 --- Teksti Uroksellinen näyttötalous lepää usein geenijatkollisesti naisen varassa. Miehisyys kulutusjuhlassa kiihottaa vain hekumahetkessä naisen lisääntymisviettiä. Kuva 6 --- http://www.panoramio.com/photo/6427140 --- Teksti Yksin - rauha ja hiljaisuus. Tuli, luonto ja pysähtynyt hetki. Oli välähdys heräämisestä, jossa luonto osoitti kulkunsa herättäen ajatuksen olevaisuuden harmoniasta.
Vieras (nimimerkki)
Ennustatko ehkä oikein laman syvyyden?
Ilkka Luoma (nimimerkki)
... että Suomi välttyy USA johteisen sub-primekriisin jälkiaalloilta, en tiedä mistä Jykä sai tietonsa, mutta samaan aikaan joulukuussa 2007 Suomen Pankki ennusti aivan toisin. Laman syvyyttä ei tiedä kukaan, se tiedetään, että nyt sattuu samaan polttopisteeseen kolme suurta asiaa: ilmasto/saastetekijät, sis. vesiongelmat, globaali talouskriisi, ja ensimmäistä kertaa historiassa ihmiset, lähinnä länsimaissa, söivät enemmän kuin mitä oli kokonaisostovoima - siis globaalisti talous ei ollutkaan nollasummapeli! Kolmas vakava tekijä on ruoka ja sen kallistuminen, sekä ruokatuotannon päätymisen keinottelijoille, sen suurelta osin uusissa suurissa tuottajamaissa ( esim. Ukraina). Uskontojen valtataistelu on sytyttänyt monia suuria sotia, ei tarvita kuin juutalaisten liian rankka kuristus Palestiinaa kohtaan ja maailmalle levittäytyvä "pyhäsota" polttaa kaiken? Liian monta tekijää nyt kerralla kasassa, näin ei ole koskaan ennen ollut. Alkanut lama on pitkä. Sen pituutta lyhentää yhteinen ja koko maailmanlaajuinen uudelleenrakennus koskien suhdetta luotoon/ympäristöön - tuo jälleenrakennus ja saneeraus on maailmanhistorian suurin ponnistus. Ilkka Luoma
Vierailija (nimimerkki)
"Kolmas vakava tekijä on ruoka ja sen kallistuminen, sekä ruokatuotannon päätymisen keinottelijoille, sen suurelta osin uusissa suurissa tuottajamaissa ( esim. Ukraina)." Ei kai Ukraina mikään uusi suuri tuottajamaa ole, siellä vain tehtiin "hallittuja rakennemuutoksia" joiden avulla keinottelijat pääsivät osallistumaan toimintaan... "Valaiseva esimerkki on Ukraina, joka on perinteisesti ollut varsinainen vilja-aitta. Vuonna 1994 IMF allekirjoitti sopimuksen Ukrainan hallituksen kanssa, ja polttoaineen hinnat nousivat yhtäkkiä yhdeksänkertaisiksi. Tämä merkitsi sitä, että viljelijöiden polttoainekustannukset olivat kolme kertaa suuremmat kuin USA:ssa vallitsevat. Tässä tilanteessa he olisivat tarvinneet luottoa, mutta jos sitä ylipäänsä sai, korkotaso saattoi olla kymmenen kertaa korkeampi kuin USA:ssa. Kun samaan aikaan poistettiin kaupan säätely, ulkomainen vehnä syrjäytti kotimaisen ja maatalous ajettiin konkurssiin yhdellä maailman tuottavimmista viljanviljelyalueista." http://www.tammilehto.info/Chossudovsky.htm
Vieras (nimimerkki)
Ukrainassa, ja paljon muita. Ukraina on huomisen elintervikkeiden raaka-aineiden supervalta, ellei ilmasto tee aivan ihmeellisiä temppuja! AK
Vierailija (nimimerkki)
tapio_o_neva (nimimerkki)
Laman syvyyttä ei tiedä kukaan, se tiedetään, että nyt sattuu samaan polttopisteeseen kolme suurta asiaa: ilmasto/saastetekijät, sis. vesiongelmat, globaali talouskriisi, ja ensimmäistä kertaa historiassa ihmiset, lähinnä länsimaissa, söivät enemmän kuin mitä oli kokonaisostovoima - siis globaalisti talous ei ollutkaan nollasummapeli! * Miksi ilmasto ja vesi olisivat muuttuneet juuri 2007 jyrkästi heikompaan suuntaan? Suurin vaihtelu on ollut öljynhinnalla 140 USD => 40 USD, mikä antaa elvytysvaraa köyhille.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
juuri nyt jyrkennystä talouskehitykseen, vaan se on suuri uhka, joka pitkittää alkanutta lamaa ja jopa syventää sitä. Tahtoo olla niin, että nuo "luonto-ongelmat" generoivat lisää hätää, ongelmia ja ihmishenkien menetyksiä. Toisaalta suuret katastrofit laukaisevat toimeliaisuuden, koska on pakko alkaa mm. korjausrakentamaan (Koreailmiö 1950-luvulta/ Vietnamin sota oli USA:lle kertakaikkinen rahasampo - toi töitä.
semi (nimimerkki)
Käsittääkseni luonto ongelmat ovat olleet aina täällä, ennen ja nyt. Ihmisiä on vain nykyään joka ojassa ja notkossa. Joten luonto ongelma koskee nykyään aina jotakuta. Sitten on media joka kertoo että 300 kuoli mutavyöryssä tai myrskyssä, miten voisi olla kuolematta kun ihmisiä on siis kaikkialla. Mutta tämähän on globaali ilmastonmuutos, eikä ole. Kysymyksessä on globaali ja hallitsematon väestön räjähdysmäinen kasvutila jota ei pystytä pysäyttämään.
Svante Salkutsalo (nimimerkki)
Täältä löytyy ymmärrettävää ajankohtaista tietoa tilastojen valossa siitä, mitä meillä ja ympäristössämme on tapahtunut: http://euroetana.blogspot.com/ Harvinaisen hyvin tehty ajankohtainen blogi. Hatunnoston arvoinen suoritus. Vastaavan tiedon hankkiminen vaikkapa googlaamalla veisi iäisyyden. Jos olisin US:n päätoimittaja, harkitsisin kyseisen bloginpitäjän rekrytoimista vähintään taloustoimituksen avustajaksi.
Luonnollinen selitys (nimimerkki)
J.F. Kennedyä ja B. Obamaa yhdistävä ominaisuus puuttuu tällä hetkellä yhteiskunnastamme - leadership. Presidentin kanslian suuntaan on tässä turhaa katsella, sieltä sitä ei löydy. Mutta odotan Vanhanen-Katainen akselilta nyt aikaisempaa rohkeampaa irtiottoa pessimistisestä realismista. Meillä on jo yllin kyllin sen lajin johtajuutta - managementtia. Nyt kaivataan sellaista mediataitoa, mitä UKK osoitti kiivetessään palmuun. Me teemme omat ratkaisumme ja nousemme täältä lamaa äimistelemästä vaikka kuuhun. Niklas, ehdottamasi neuvonantajien kokoaminen on hyvä ehdotus, mutta työttömyyden sielunhoidon lisäksi tarvitaan johtajillemme viisautta työllistävässä luovuudessa ja hulluudessa. Vaikka kuulostaakin kornilta, haluaisin koottavaksi myös ryhmän uskallikkoja ajattelijoita murskaamaan pessimismiä ja löytämään perusasioita uudelleen. Sellainen kultainen sarvi tarvittaisiin nyt ryöppyämään ideoita, koska tässä ajassa on myös suuri mahdollisuus menestykseen.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"J.F. Kennedyä ja B. Obamaa yhdistävä ominaisuus puuttuu tällä hetkellä yhteiskunnastamme - leadership. Presidentin kanslian suuntaan on tässä turhaa katsella, sieltä sitä ei löydy." Eikös meillä ole yksi Paasikivi, Paavo Lipponen, jo eläkkeellä odottamassa, että hänet keksitään uudelleen ja pääministeri-johtaja Vanhanen. Lisäksi on äiti-johtaja Kirsi Piha, ainakin komentaja-majuri Ilkka Kanervan tasoinen johtaja. Lisäksi meillä on unelmatehtailijatar Urpilainen. Ei meiltä johtajia puutu, vaan kansallisaate ja johtoajatus.
Vieras (nimimerkki)
Voisikohan työttömyyden jotenkin kohdentaa eläkeiän kynnyksellä oleviin? Heitähän on nyt poikkeuksellisen paljon.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Voisiko joku poliittisesti määritellä, kenen osalle työttömyys pitäisi kohdentaa? 50-vuotiaille vai 30-vuotiaille? Onko 50-vuotiaille enää sellaista yhteiskunnallista tehtävää, että tarvitsisivat palkkatuloja? Sodissa kuolemisen oikeus kohdistuu vahvasti 20-30-vuotiaille miehille. Kenellä pitäisi olla etuoikeus kunniakkaaseen työttömyyteen, joka vähentää kulutusta, hiilidioksidin tuotantoa ja säästää maapalloa?
Vieras (nimimerkki)
Suuret ikäluokat ovat jo 60-vuotiaita.
Chilla lailla (nimimerkki)
Suuret ikäluokat ovat näitä reppanoita joille ammatti-identiteetti ja oma identiteetti ovat likimain sama asia. Nuoremmissa on paljon enemmän sellaisia joille kaiken maailman leipäkoneiden, veneiden ja kesämökkien omistaminen ei ole mikään hyvän elämän mittapuu. Syrjäytymisen riski on ikävä kyllä suurin niillä jotka voisivat jo pikku hiljaa hellittää.
Eki54 (nimimerkki)
Kesämökeistä valtaosa on perittyjä ja veneily virkistää hetkeksi. Pitää ajatukset pois vastuusta työllistää muita ihmisiä ja yleisestä oravanpyörästä jonka maailmalta tulevat signaalit Suomeakin ohjaavat. Moni asia johtuu Suomessa siitä että pieni maa elää maailmantaloudessa lähinnä samassa rytmissä ja samoin periaattein kuin isommat maat joilta saaduista vientituloista Suomi elää. Tämä ei ole muuttunut vaikka moni globaali uhka on konkretisoitunut ja aito huoli on meitä kaikkia kohdannut. Jos haluaa jotain vaikuttaa kannattaa hakeutua toimintaan jossa pyritään saamaan globaaleja sopimuksia aikaiseksi tai omilla TEOILLA saa aikaiseksi jotain mikä vastaa omaa ajatusmaailmaa. Vaikka olisi vielä korvantaukset märkänä niin asiaa kannattaa mennä isukin mökille miettimään. Herkät ihmiset, joille reaalimaailma on liian kova paikka, alkavat raukat monasti tuhista ja saarnata utopiaa ja pitävät muka oikeutettuna mielipiteistään johtuen heittäytyä toisten eläteiksi. Parempi tarttua lapion varteen kiinni kuin haukkua menneitä sukupolvia.
LosParanoias (nimimerkki)
Minua tässä taloustilanteessa ahdistaa se, että siitä jauhetaan nyt joka paikassa, eivätkä lapsetkaan voi siltä välttyä. Olisi muistettava se, että nyt perheelliset ihmiset ovat itse 90-luvun laman aikoihin lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettäneitä, joiden lapsuudessa on voinut tapahtua vaikka millaisia perhetragedioita. Nyt kun ysäriluvun lama-ajan lapset ovat työikäisiä, perheellisiä ja aikusten arjesta kiinnisaaneita, he kohtaavat laman uudestaan ja nyt he eivät ole enää sivusta seuraavia lapsia, vaan lapsista vastuuta kantavia vanhempia. Osaammeko me käsitellä näitä asioita niin, ettei lama vaikuttaisi lapsiimme, kuten se 90-luvulla vaikutti meihin? Itse selvisin sikäli helpolla, että perheeni pysyi kasassa, eikä alkoholismia tai muuta ollut, mutta paljosta piti luopua: en voinut enää jatkaa minulle hyvin rakasta harrastustani, vaatteeni ostettiin kirpputorilta (mistä meitä "köyhiä" lapsia kiusattiin koulussa) ja yhden talvea kuljin koulussa rikkinäisissä kengissä. Vanhempien jatkuva huoli rahasta ja sen riittämisestä oli lapsen silmin sydäntä raastavaa, mutta jotenkin ihmeellisesti vanhempani osasivat tarjota meille joka päivä erittäin tasapainoista ruokaa, vaikka ruokaan oli laittaa rahaa vain muutama sata markkaa kuukaudessa. Isovanhempani ja kummini tarjosivat aina jotain pientä mukavaa meille lapsille, ostivat leluja ja käyttivät tivolissa. Minulla kävi tuuri, vanhempani pitivät huolen meistä ja toisistaan. Kaveripiirissäni kaikilla ei ollut niin hyvin. Etenkin konkurssin kokeneiden yrittäjien lapset olivat kamalan kovilla, eivätkä he oikein ikinä ole tainneet nousta jaloilleen. Sitä minä ihmettelen, että miksi kukaan ei näistä asioista puhu? Nyt niiden asioiden läpikäymisellä olisi todella merkitystä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tuttu rakennusmestari, joka suunnitteli vanhempien kesäasunnon, koki konkurssin, koska piti liian kauan kavereita palkkalistoilla ja tuli työnantajavelvotteita. Ensin jätti vaimo, ja sitten tyttöystäväkin. Miesparka pani veljansä tapaan kaksi dynamiittipötkylää suuhunsa ja räjäytti päänsä seinille muusiksi. Rumaa jälkeä. Yksi toinen tuttu joutui velalliseksi ja perintään, mutta onnistui vaimon nimisä pöyrittämään pientä viiden hengen tuotantolaitosta. Sisko yritti verovirastossa ahdistella miesparkaa salassa työnteosta työkyvyttömyyseläkkeellä ja velallisena, mutta todettiin, että on parempi, että firma pyörii kuin että ei pyöri. Kolmas tuttu oli rakennustarvikealalla, joutui työttömäksi ja tappoi itsensä aivan tavallisella tavalla 42-vuotiaana. Neljäs tuttu oli työkeskuksessa hommissa ja halusi kehittää työnjohtajana toimintaa kokonaispalveluksi. Ongelmana oli budjetointi ja kuntien avustukset. Liikeosa olisi pitänyt budjetoida erikseen kuntien tukemasta toiminnasta. Sosionomin koulutuksen saanut sosiaalijohtaja ei tätä ymmärtänyt ja miesparka teki kiireellisen ratkaisun, ennen kuin liiketoimintasuunnitelmaa ehdittiin selittää sosiaalijohtajalle. Hän löytyi hukkuneena joesta. Tapauksia on muitakin, mutta ei niin läheisiä. Varmaan satoja yrittäjiä on tappanut itsensä 1990-luvulla, mutta siitä puhuminen EMU-Suomessa ei olisi ollut poliittisesti korrektia ainakaan 1990-luvulla. Suomessa itsemurhaan suhtaudutaan aina yksilön ja perheen onnettomuutena, jota kohtaan ollaan hienotunteisia. Sen sijaan itsemurhajoukkoliike on yhteiskunnallinen ilmiö, josta Stakes, sosiaali- ja terveysministeriö eikä varsinkaan valtiovarainministeriö halua kuulla mitään.
LosParanoias (nimimerkki)
...näitäkin muistan lapsuudestani. Mm. koulutaksimme (kävin kyläkoulua maaseudulla) kuljettaja ampui itsensä. Hän oli hyväsydämmisyyttään kuskannut kylän juoppoja velaksi, omat laskut jäivät maksamatta ja hän ratkaisi asian omalla tavallaan. Häneltä jäi ikäiseni tytär. Minusta on todella mielenkiintoista nähdä esimerkiksi dokkareita noista ajoista. Valitettavan usein ne vaan käsittelevät pankkeja ja politiikkaa.
Muibe Toivonen (nimimerkki)
Niin. Herlin osoittaa hyväntahtoisuutta ihmisiä kohtaan hienolla kirjoituksellaan. Auttaa pitää aina, kun suinkin voidaan - se on selvä. Sen pitäisi olla luterilaisessa maassa itsestäänselvyys. Vaikeaa on kuitenkin saada ihmisiä puhaltamaan yhteen hiileen. Myös politiikan viihtellistyminen ja populismin kasvu muuttavat nykyään järkevästi alkaneen keskustelun nopeasti riitaisaksi näykkimiseksi. Oikeiden ihmisten löytäminen Herlinin kuvailemaan asiantuntijatyöryhmään saattaa osoittautua lähes yhtä vaikeaksi. Millä kriteereillä sellaiset valittaisiin tehtävään? Ja vielä tärkeämpää - minkälainen painoarvo sen suosituksilla olisi? En usko, että kaikki päättäjät tiedostavat tilanteen vakavuuden ajoissa. Lopulta kun kaikki reagoisivat, niin pahimmillaan työryhmän suositukset vesitettäisiin mauttomilla kompromisseilla ja siltarumpupolitikoinnilla. Jos pessimistinen näkemykseni ihmisluonteesta pitää paikkaansa, niin tulemme viisammiksi vasta vaikean murrosvaiheen läpikäytyämme. Rajojen ja valtiollisten rakenteiden merkitys hälvenevät, kun kansalaiset liikkuvat ja siirtävät tavaraa rajoista piittamatta toisilleen tietoverkkojen yhteen punomassa maailmassa, jossa teknologia näyttelee entistäkin kokonaisvaltaisempaa roolia.
LosParanoias (nimimerkki)
Tuohon populismiin tartun vielä, eli siitä pääsee aasinsillan kautta rasismiin. Kyllä kai jokainen muista 90-luvun alun rasistiset liikehdinnät Suomessa. Skinit riekkuivat milloin missäkin ja vaikka mitä tapahtui. Nyt on jo nähtävissä maahanmuuttovastaisuuden kasvu ja ainakin minun mielestäni taloudellinen alamäki, pahoinvointi ja rasistiset rikokset kulkevat käsikädessä. Jotkut tahot haluavat lisätä maahanmuuttoa, samaan aikaan suomalaisten työttömyys kasvaa ja sanonpahan vaan, että uutta skiniaaltoa voidaan alkaa odottelemaan. Ja ero 90-luvun alkuun on se, että nyt internetin aikakaudella erinäisten radikaaliaatteiden leviäminen on hyvin paljon helpompaa kuin 15 vuotta sitten.
Muibe Toivonen (nimimerkki)
Populismi lisääntyy, kun ajat heikkenevät. Niin se menee. Totta puhut. Itse en usko kuitenkaan sellaiseen ajatukseen, että saisimme aikaan minkäänlaista onnellisuutta ja hyvinvointia kääntymällä kuoreemme ja ummistamalla silmämme entistä rajattomaksi muuttuvalta maapallolta. Tietämättömyys lisää oikeasti vain tuskaa. Suomi on oikeasti eristäytynyt ja sulkeutunut maapläntti maapallon reunalla. Ihmiset täällä löytäisivät rauhan ja tasapainon itsestään, kun oppisivat kunnioittamaan ja ymmärtämään muiden tilannetta paremmin. Skinheadien riehuminen 90-luvulla lienee kotoinen esimerkkimme samasta terrorismin syövästä, jonka erilaisia ja paljon tuhoisampia ilmentymismuotoja löytyy kiitettävä määrä esimerkiksi lähi-idästä. Se, että joku on paha, ei välttämättä aina johdu ympäristöstä. Jotkut eivät vain välitä. Jotkut ovat oikeasti pahoja. Siksi laaditaan rangaistuksia ja rakennetaan vankiloita.
Tuula Hölttä (nimimerkki)
"Jotkut ovat oikeasti pahoja. Siksi laaditaan rangaistuksia ja rakennetaan vankiloita." Rangaistuksia ja vankiloita on luonnollisesti oltava siinä vaiheessa, kun on liian myöhäistä tehdä enää mitään muuta. Joku viisas on kuitenkin joskus sanonut, että hyvyys on hyvää vain suhteessa johonkin muuhun, ja että pahuus on vain hyvyyttä, joka on väärässä paikassa. Kukaan ei mielestäni ole ”oikeasti paha”, vaan hän ainoastaan heijastaa ulkomaailmaan sitä, mitä hänen sisäisyyteensä on menneiden tapahtumien seurauksena tallentunut. Jos ihmis- ja maailmankuva on kehityksen myötä muodostunut sellaiseksi, että ”maailma ja ihminen on paha”, niin mitäpä muuta siinä tilanteessa tekisi, kuin yrittäisi tuhota tuon ”pahan”. Tästä syystä pidän ensiarvoisen tärkeänä sitä, että yhteiskunta panostaa lasten ja nuorten ongelmia ennaltaehkäisevään työhön ja että nuorten mielenterveyspalvelut hoidetaan palvelutarpeen edellyttämällä tavalla maksakoon se sitten veroina meille kaikille "vaikka mansikoita."
Tuomas Hako (nimimerkki)
Muutama nupopää teinijengi ja sitten on koko aika rasistinen? Ajankohtainen kakkonen ja muut muotinarrit tekivät vain asiasta kuplan. Mitätön juttu. Samanlaisia porukoita on edelleen nettivideoiden perusteella ja kyllähän niistä tämän tästä hesarilaiset toimittajat ja Tampereen tv hälisevät. Tosin ei vähään aikaan. Muotia on toimittajien parissa tämä hälinä, joka pikemminkin vaihtelee.
LosParanoias (nimimerkki)
Kyllä minä muistelen, että melkoista meuhkaamista esim. Joensuussa oli. Missä muuten väitin, että joku tietty aika olisi kokonaisuudessaan ollut rasistinen? En missään. Mee hei uudestaan peruskouluun.
Tuomas Hako (nimimerkki)
En muista muuta kuin että sellainen ihme nähtiin, että Joensuuhun syntyi skinijengi, jolla oli oikein kerhotoimintaa ja joka huuteli jollekinkoripalloilijalle. Siinä rasistiaalto.
oksanenjuha (nimimerkki)
Niklas puhuu vähän, mutta asiaa. 1990-luvun alun tapahtumien ei saa enää antaa käydä uudelleen. Niinhän se vassareiden vaalislogankin aikanaan meni: "Vain työ luo hyvinvointia." Syrjäytymisestä aiheutuvat kulut tulevat moninkertaisena yhteiskunnalle. Se ei ole sen paremmin varakkaamman kuin vähemmän varakkaammankaan etu.
Iso Juha (nimimerkki)
Eikö se ollut niin, että hallitus suunnittelee työttömyysturvan karsimista, jotta ihmisiä kannustetaan hakemaan töitä. http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Työttömyysturvaa+aiotaan+karsia+kovalla+kädellä/1135240840988 Tässä kohden säästöjen etsiminen onkin perustelua kun työttömyysturvakulujen ennustetaan kasvavan. Vaalien alla puhuttiin veronalennuksista, kun turha se on valtion kassan päällä maata, raha kiertämään. Nyt se kassa olikin jossain ihan muualla kuin valtiolla. Yllättävän nopeasti jouduttiin lainanottoon, kun vielä kesällä maattiin täyden kirstun päällä. Kirkko tekee voittoa, joten voisiko sieltä lainata hiukan hätää kärsiville? Korvat ovat höröllään ja tilanteisiin reagoidaan pontevasti! Kyllä tämä tästä. Nyt ei ehdi pudokkaita pohtimaan, kun pitää kärkkyä, milloin pitää siirtyä ostolaidalle. Pakkohan se oli saada pudotus kursseihin, jotta on taas minkä nousua seurata. Jouluna onneksi hetken rauha ennen uutta rallia. Hyvää joulua.
RnR (nimimerkki)
Valitettavasti valtio ei voi taikoa ulkomaista kysyntää, ne työt menetetään jotka siihen nojaavat. Mutta, keinot on olemassa millä kasvatetaan työllisyyttä ja taataan, ettei ihmiset valu yhteiskunnan ulkopuolelle. Se keino on hyvin, hyvin yksinkertainen. Kasvatetaan ihmisten ostovoimaa alhaalta päin. Nyt työttömät, opiskelijat, eläkeläiset jne. moni tienaa huomattavasti alle köyhyysrajan, jotkin jopa alle 1/3 köyhyysrajan määrästä (<300e). Näitä ihmisiä on suomessa muutama satatuhatta ja ne tulevat nyt lisääntymään. Mikäli näiden ostovoimaa kasvatetaan, se vaikuttaa suoraan työllisyyteen, koska he tulevat käyttämään kaikki rahansa peruspalveluihin sekä tuotteisiin. He käytännössä ostaisivat itsensä takaisin töihin. Mutta, tuleeko tämä ikinä menemään läpi? Ei, ja hyvin yksinkertaisesta syystä. Ihmiset ovat kateellisia köyhille. On tutkittu, että on "huonompi" vaihtoehto tienata 100 000e /v tilanteessa jossa naapuritkin tienaisivat saman, ennemmin halutaan tilanne missä tienaa 80 000/v jos naapurit tienaavat huomattavasti vähemmän, esim. 60 000. Lisätkää köyhien ostovoimaa huomattavasti, sillä myös muutkin pääsevät ahdingosta, eikä kokonaiskulut tule kasvamaan liian isoiksi. Alkaa positiivinen "noidankehä" joka maksaa itsensä melko nopeasti takaisin. Älkää tehkö mitään, ja köyhät jää pelkäksi kulueräksi ja heitä tulee lisää melkoisella prosenttimäärällä. Yksinkertaista, mutta vaatisi katseen nostamista omasta navasta sen verran että näkee edes vähän eteenpäin ja tajuaisi uhkaavan vaaran jos mitään ei tehdä. Me olemme niin pieni kansa, että jos rupeamme kymmeniä prosentteja väestöstä upottamaan suohon oman urpouden takia, me menetämme käytännössä 10-25v väestön(=työvoiman)kasvun ja ne harvat kilpailuedut mitä meillä edes on.
Ksantippa (nimimerkki)
''Mutta, keinot on olemassa millä kasvatetaan työllisyyttä ja taataan, ettei ihmiset valu yhteiskunnan ulkopuolelle. Se keino on hyvin, hyvin yksinkertainen. Kasvatetaan ihmisten ostovoimaa alhaalta päin. Nyt työttömät, opiskelijat, eläkeläiset jne. moni tienaa huomattavasti alle köyhyysrajan, jotkin jopa alle 1/3 köyhyysrajan määrästä (<300e). Näitä ihmisiä on suomessa muutama satatuhatta ja ne tulevat nyt lisääntymään. Mikäli näiden ostovoimaa kasvatetaan, se vaikuttaa suoraan työllisyyteen, koska he tulevat käyttämään kaikki rahansa peruspalveluihin sekä tuotteisiin. He käytännössä ostaisivat itsensä takaisin töihin.'' (RnR: On siihen keinotkin) Olen tuon ajatuksen esittänyt kauan sitten pariinkin kertaan eräällä keskustelupalstalla. Ajatukseen suhtauduttiin huvittuneesti. Hienoa lukea, että joku muukin ajattelee samalla tavalla. Ehkä ajatus ei ollutkaan niin hullu kuin mitä minun annettiin ymmärtää. Olen vakaasti samaa mieltä edelleen. Vaan mitä tekee Katainen. Annetaan miljardin veronkevennykset pääasiassa hyvätuloisille, jotka eivät oikeasti niitä tarvitse. Olen sitä mieltä, että rikkaan rahalla ei ole kotimaata, sillä koska rikkaan kotimainen kulutustarve on pääasiassa tyydytetty, saatu lisätulo jää suurimmaksi osaksi pankkitileille, menee ulkomaiseen sijoitustoimintaan, tuhlataan ulkomailla matkailun merkeissä jne. Sen sijaan köyhän lisätulo menisi kotimaiseen kulutukseen kokonaisuudessaan ja näin piristäisi kansantaloutta. Merkillistä, että meillä riittää kyllä varallisuutta miljarditolkulla tukea Liettuaa (vai oliko se Latvia) ja Islantia, mutta ei oman maan köyhää. Sen sijaan Suomen köyhät ollaan ilmeisesti ajamassa entistä ahtaammalle. SATA-komitean taholtakin muistetaan jatkuvasti muistuttaa sosiaaliturvan kannustavuudesta. Itse olen vuosien aikana oppinut, että aina kun aletaan puhua kannustavuudesta, se tarkoittaa selkokielellä sitä, että työttömien ja muiden köyhien etuuksia heikennetään. Milloinkahan päättäjät valaistuvat sen verran, että tajuavat, ettei köyhän ja työttömän kurjistaminen kannusta heitä, päin vastoin. Sitäpaitsi jo nyt suurelta osalta työttömiä viedään työttömyysetuus kokonaan. Viimeisimmän työllisyyskatsauksen mukaan työttömät saivat v. 2007 n. 81 800 rangaistusta. Näistä karensseja oli 45 200 ja rangaistustyövelvoitteita 36 700. Tuosta 81 800 rangaistuksesta puuttuvat he, jotka ovat potkitut tavalla tai toisella ulkopuolelle työttömyysturvan pysyvästi. Sosiaalitoimi muistaa työttömyysturvan menettäneitä sitten puolestaan alentamalla toimeentulotuen perusosaa. Rangaistaan siis vielä lisää nälkää pahentamalla Alalla työskennelleenä väitän, että ihan liian usein työtöntä rangaistaan tilanteessa, jossa hän on syytön eikä asialle mitään mahda ja ihan liian usein mielestäni käytetään suorastaan mielivaltaa. Näin katson tapahtuvan tilanteessa, jossa työtöntä rangaistaan, kun työhön/koulutukseenosoitus lähetetään paikkaan, jonne työttömällä ei ole kulkumahdollisuuksia, posti kadottaa lähetyksen eikä työtön saa sitä ja tiedä hakea osoituspaikkaan, työtön on saanut virheellistä tietoa, minkä vuoksi ei hän tiedä toimia oikein, työantaja ilmoittaa työttömän olevan työhaluton, vaikka asiassa ei olisi mitään perää jne. Ja rangaistuksia lätkitään perustellen mm. siten, että 'kyllähän työtön uskottavalta tuntuu, vaan kun nämä tällaiset asiat on tavattu ratkaista näin...'. Vuonna 2007 virallisen tilaston mukaan työttömiä oli runsaat 180 000. Siis lähes joka toista työtöntä rangaistiin ja vietiin 'leipä suusta'. Ei se leipä ollut leveä muutenkaan. Työtön työmarkkinatuen/peruspäivärahan saaja saa kuukaudessa n. 530 e/brutto, mistä otetaan veroa 20 % (!) ja käteen jää siis n. 420 e/kk (jos kyseessä ei olisi tuki,vaan palkkatulo, niin veron määrä olisi 3,55 %, mutta vaikka työtön olisi ilmaistyössä ja saisi siitä em. tuen, niin vero pysyy 20 %:ssa). Ei siis ihme, että leipäjonot pitenevät pitenemistään tänä kohoavien hintojen aikana. Työttömien pitäminen nälkärajalla ja sen allekin syrjäyttää. Eihän em. tuloilla osallistuta normaaliin yhteiskunnan menoon. Ei noilla tuloilla myöskään kovin aktiivisesti voida työtä hakea. Hakemuksen tekeminen maksaa, hakemuksen postittaminen maksaa, työhaastatteluihin meno useimmiten maksaa. Kun varaa ei ole hankkia kunnon vaatetusta, käydä parturissa/kampaajalla leikkauttamassa hiuksensa tms., niin tuollainen vaikuttaa äkkiä työantajan suhtautumiseen ja hän tulee äkkiä siihen lopputulokseen, että työtön on työhaluton - ja sehän tietää työttömälle rangaistusta ja vähäisenkin leivän kapenemista. Kun kaikki energia menee siihen, että joutuu miettimään, mihin jonoon joutuu menemään pällisteltäväksi, jotta päivän ruoan onnistuu itselleen ja lapsilleen hankkimaan, niin ei siinä sitten paljon jaksa muuta ajatella. Masentuu vähemmästäkin. Helppoa on siis SATA-komitean puhua kannustamisesta. Vaan mihin sitten kannustetaan? Työttömiä on viime vuosina ollut virallisen tilaston mukaan vajaa 200 000 - todellisuudessa työttömien määrä lienee lienee lähempänä puolta miljoonaa, sillä virallinen tilastoluku sisältää paljon kikkailua. Avoimien työpaikkojen määrä on pyörinyt siinä 40 000 - 50 000 paikkeilla, jotka nekin täyttyvät pääasiassa jo työssäolevien kesken, koska työttömien hakemuksethan päätyvät pääasiassa mappiin ö. Mihin siis kannustetaan? Työn hakuun. Vaan em. lukujen valossa tilanne on työttömän kannalta mahdoton. No, mihin sitten? Olemaan nöyrä, nöyrtymään työvoimatoimistojen pakottamana koulutuksiin, mitkä sisältävät pääasiassa ilmaistyön tekoa, tai sitten suoraan ilmaistyöpaikkoihin ilman näennäistäkään koulutusta. Työttömällähän ei näytä olevan oikeutta vaatia palkkaa työstään. Työttömällä ei ole pääsääntöisesti oikeutta myöskään hakeutua omaehtoiseen, ammatilliseen koulutukseen tukia menettämättä, vaikka nimenomaan ammatillinen, tutkintoon johtava koulutus takaisi varmimmin tulevaisuudessa työpaikan, vain työvoimatoimiston tarjoama koulutus on sallittua. Tällä ilmeisesti halutaan tukea kaikenkarvaisia koulutusyrittäjiä, joiden luennoilla on pahimmillaan kerrottu paskan eri lajeista. Näin me kohtelemme ihmisiä, jotka maksavat muiden puolesta työttömyydellään kaikkein kovinta hintaa siitä, kun yhteiskunnalla menee huonosti - tai vaikka ei menekään, jolloin maksatetaan siitä, että muilla menee vielä vähän paremmin, niin kuin viime vuosina on nähty. Olisiko kuitenkin syytä vähän suurempaan tasaukseen? Jos työttömän tuet olisivat sillä tasolla, että niillä oikeasti tulisi toimeen ja saisi kohtuullisen elintason, työttömien työhönhakeutumismahdollisuudet luultavasti lisääntyisivät, kun elämä ei niin toivotonta olisi. Väitän, että 99 % työttömistä haluaisi epätoivoisesti PALKKAtyötä, jos sitä oikeasti olisi saatavilla. Siitä, että työttömän etuuksien taso pidetään nälkärajalla tai evätään kokonaan, maksamme kovaa hintaa, tulevaisuudessa luultavasti vielä kovempaa. Kun hengissä pysymisen vietti lienee vahvin vieteistä, niin jos yhteiskunta ei tarjoa laillisia keinoja hengissäpysymiseen, niin sitten turvaudutaan laittomiin. Kuinkahan paljon nykyisen työvoimapolitiikan vuoksi pimeä työ on lisääntynyt ja lisääntyy yhä, kuinkahan paljon rikollisuus on lisääntynyt samasta syystä ja lisääntyy jatkossa edelleen jne? Mitä sitten tapahtuu, kun työttömät lakkaavat tappamasta epätoivoissaan itsensä ja pahimmillaan perheensäkin? Tapahtuuko Jokelan ja Kauhajoen tapaiset murhenäytelmät jossain muualla? Ratkaisu tilanteeseen ei voi olla yhteiskunnan väkivaltakoneiston lisääminen ja tehostaminen, vaan ihmisarvoisen elämän suominen työttömällekin.
Vieras77 (nimimerkki)
Tämä on totta. Markkinatalouden heikko kohta on kulutus. Markkinatalous ei voi toimia ilman sitä. Tukiaiset yrityksille menisivät suunnillen niin, että johtaja piilottaa 1/3 osan. 1/3-osalla lyhennettäisiin entisiä lainoja ja 1/3 sitten sijoitettaisiin työllistymiseen. Vientiyrityksessä tämä menisi lähes kokonaan hukkaan, koska vienti ei vedä. Köyhät käyttävät kaikki tulot ja jopa enemmän (myyvät omaisuuttaan ym). Tämä on oikea tapa saada kulutus kasvuun. Lisäksi työttömyys lisää köyhien määrää, joten kulutus taaskin vähenee. Oikeastaan tämä tarkoittaa sitä, että varallisuus on oikeasti kasaantunut harvoille ja nyt pitää tehdä tulonsiirto köyhille. Meillähän muuten ensi vuonna rikkaiden verotus kevenee:) Ihmettelen, miksi 80 vuotta on ollut aika köyhää yhteiskunnallisessa kehityksessä??? Miksei vaihtoehtoisia malleja markkinatalous/kapitalismille ole löytynyt?
Liike (nimimerkki)
On johonkin rajaan asti hyvä ajatus jakaa valtiolta ja kunnalta rahaa pienituloisimmille kansalaisille. Jo pelkästään inhimillisyyden perusteella niin täytyy tehdä ja niin on tehty Suomessa tähänkin asti. Sen sijaan taantuman torjuminen ilman yrityksistä huolehtimista, vain lahjoittamalla veroina kerättyjä rahoja entistä enemmän esimerkiksi työttömille, ei ole mahdollista. Työtönhän ostaisi saamallaan pienellä lisärahalla esimerkiksi Filippiineillä pyydystettyä ja purkitettua tonnikalaa, Puolassa viljellystä rukiista leivottua leipää ja ruotsalaisten lehmien maidosta Ruotsissa tehtyä juustoa. Niihin ostoksiin käytetyistä rahoista ei kokonaisuutta ajatellenkaan jäisi Suomeen kiertämään suurta osaa, mutta tärkeintä on, ettei sillä tavalla varmistettaisi suomalaisten yritysten ja työpaikkojen pysyvyyttä. Elleivät yritykset pysy hengissä, eivät myöskään työpaikat säily. Jos molemmat tuhoutuvat, verotulojen kertyminen loppuu. Mistäs sitten jaettaisiin pienituloisille lisää rahaa kulutettavaksi?
Pekka Siikala (nimimerkki)
Niko, Hitto vie, pelastit päiväni. On näet ajoittain ollut kadoksissa usko ihmisiin, kun näitä erilaisia kommenttiketjua lukenut olen. Luultavasti tässäkin keskustelussa monelta menee ohi juttusi pointti, ja ryhdytään keskustelemaan taloudesta, silloin kun pitäisi keskustella ihmisestä. En minäkään tiedä mitä pitäisi tehdä, mutta minäkään en halua nähdä ihmisten tuhoutumista syrjäytymisen vuoksi. Sitä lajia näin 90-luvulla ihan riittävästi, eikä tuolloisen syrjäytymisen vaikutus ole vieläkään päättynyt. Inhimillisen tuskan lisäksi se syrjäytyminen on yhteiskunnalle järkyttävä menoerä. Usein vuosikymmenien ajan.
Heli Sirkiä (nimimerkki)
Juuri muutama päivä sitten puhuimme erään ystävän kanssa työttömyydestä, ja miten keskustelussa unohdetaan, että lukujen takana on aina ihminen. Suomalaisella työttömyydellä on monenlaiset kasvot. Työttömyys kohtaa ihmistä ja vaikuttaa hänen ja lähipiiriin monella tapaa, taloudellisesti ja sosiaalisesti. Ihanaa että joku uskaltaa ottaa kantaa tällä tavalla ja nostaa kissan pöydälle, vaikkei kenelläkään vielä ole valmiita keinoja tai ratkaisuja. Hieno kirjoitus. Kiitos!
camunen (nimimerkki)
Sinä kun Niklas Herlin ymmärrät raha-asioiden päälle meikäläistä pulliaista paremmin niin voisitko arvioida miten Matti Vanhasen ympäri maailmaa kauppaaman suomalaisen mallin, ns. roskapankin, kanssa oikein kävi. Eikös sen idea ole nimenomaan pelastaa kriisissä vain "terveet oksat" ja uhrata heikommat, ettei koko vene huku? 90-luvun roskapankki Arsenaliin kerättyjä ongelmaluottoja kuullemman mukaan on kaupiteltu rahastettaviksi ulkomaita myöten ja onpa niistä monelle välikädelle tainnut sievoiset summat kertyäkin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Miksi pankkien omistajat eivät voi itse hoitaa roskalainojaan? Miksi valtion pitäisi ottaa ongelmajäte vastaan ilman asianomaista korvausta? Mitäpäs jos Fortum ja TVO voisivat siirtää vaikka ydinjätteensä valtiolliselle roskapankille talletukseksi saadakseen taseensa kuntoon?
Pekka Siikala (nimimerkki)
Luin vielä kerran Herlinin jutun, ja vahvistin sillä uskoni seuraavaan; hän ei nyt puhu työttömyyden torjunnasta, vaan jokseenkin väistämättömän työttömyyden uhrien tulevaisuudesta huolehtimisesta. Työttömät eivät todellakaan ole kasvot massa, jota tarkastellaan poliittisena ja talouspolittisena ilmiönä, vaan yksilöistä koostuva joukko. Nyt ei siis hirveästi kannata ruotia talouspolitiikkaa. Sen sijaan tulee paneutua siihen syrjäytymisen estämiseen vaikka lailla - sillä työttömyttä ei voida enää estää. Joku jippo on löydettävä, jippo joka kantaa yksilön yli taantuman seuraavaan nousuun asti siten ettei yksilö siinä välissä putoa keppanakuoppaan.
semi (nimimerkki)
Tämänkin laman jälkeen aivan varmasti, mutta ei kaikille se on varmaa. 90 luvun laman menetetyt ihmiset on traaginen asia. Mitä useampi nousee sen parempi. Siksi onkin tärkeää hiukan katsoa miten lähimmäisellä sujuu.
Utopisti (nimimerkki)
tarvitsee hyväksyntää ja haluaa tuntea itsensä tarpeelliseksi. Sopiva määrä läheisyyttäkään ei ole pahitteeksi. Syrjäytyminen tapahtuu kun näiden puutteessa turrutetaan tunteet keskarilla tai jollain muulla vastaavalla. Mutta mitä tilalle? Työtä ei ole kaikille, ainakaan sellaista mistä maksettaisi palkkaa. Ja palkattomassa työssä joku on aina riistäjä, ja jonkun pitää kattaa kustannukset kuten vakuutukset yms. Suomessa olisi vaikka kuinka peljon ihan järkevääkin tekemistä, mutta nuo edellä olevat asiat estävät sen. Mikä yritys/instanssi olisi ensimmmäisenä rohkea ja ryhtyisi järjestämään työttömille vaikkapa metsänhoitoretkiä. Ensin parin päivän valmennus ja sitten vaan bussilla metsäkeikalle Päätalon henkeen (ei tukki- vaan rankametsään). Mieli ja ruumis virkistyvät ja ainoat luonnolliset energiavaramme voisivat paremmin.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
[orig. 15. joulukuuta 2008] Jahkaileva viive voi ryöstäytyä hallitsemattomaksi työttömyydeksi (Oppositio käy tiukasti hallituksen kimppuun jahkailusta - nyt vaaditaan tekoja, lisävelkaantumisen uhallakin ja oppositiovastuulla) [ ... vientitilaukset viivästyvät ja peruuntuvat. Maailmalla on jarrut päällä - kansalaiset tinkivät ja se kohtaantuu Suomen viennissä, mistä on ammennettu aikaisemmalla palkkamaltilla tämän päivän hyvinvointi ja ennätyssuuret voitot viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Opposition mielestä maamme hallitus aprikoi neuvottomana mitä pitäisi nyt tehdä, kun hallitusvastuukin painaa ... ] Presidentti Urho Kekkonen lopetti aikoinaan hallituksen ja hajotti eduskunnan - kansakunta oli kohdannut 100.000 työttömän rajan. Kello oli lyönyt ja Kekkonen toimi - asetti hätätilahallituksen. Tänään olisi "Kekkosen hätätilahallitus" nimitetty jo kaksi vuotta sitten. Liika vauraus on sokeuttanut päättäjät. Nyt oppositio vaatii toimia, mutta riittääkö heilläkään kykyä tässä tilanteessa? Vielä viime joulukuussa 2007 valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) tyynnytteli ja vakuutteli, ettei amerikkalaisperäinen sub-primekriisi rantaudu Suomeen. Meillä oli Kataisen mukaan vahva pankkijärjestelmä ja vakaa valtiontalous - ehkä niin. Kansa tietää nyt, että roskalainakriisi on välikäsien kautta noussut maihin Suomeen - jo kesällä 2008, vain kuusi kuukautta Kataisen vakuuttelun jälkeen. Ennakointi on riskinottoa. Riskinotossa on mahdollisuus ja uhka 1/. Väärä päätös vie aina syteen. Saveen mennään myös nyt, jos emme tee mitään. Varmaa lienee se, että nyt täytyy tehdä jotain. Kuka tekee, onkin visainen kysymys. Onko nykyinen poliittinen päätöskoneisto niin turtunut hyvin menneeseen menoonsa, että sokeus vallitsi vielä vain vuosi sitten, kun valtion ylimmäinen rahanvartija antoi vakuuttelunsa, vaikka Suomen Pankki 2/ samaan aikaan ennusti ja varoitti 3/ täysin toisin. Pitäisikö nyt olla kaukaa viisas ja toimia kriisiajan mentaliteetilla lietsomatta liiaksi kansalaisia, vaan ilmoittamalla varautumisesta kaikilla rintamilla - varmuuden vuoksi. Voi olla, että valtiovarainministeriössä on salaista tietoa, joka kertoo jotain muuta kuin jatkuva mediauutisointi. Oli tai ei - niin kansakuntaa rauhoittavat parhaiten teot ja suunnitelmat, joissa tunnustetaan myös ikävin mahdollisuus. Oleellista on se, että toimitaan määrätietoisesti. Kansa ymmärtää toimenpiteet, joiden tarkoitus on tosissaan estää ja padota alkanutta lamaa, jossa on täysin uusia ulottuvuuksia ja parametreja. Olemme globaalissa työn ja kulutuksen uudelleen jaossa. Kiina tulee asettumaan aivan uuteen rooliin, kuten maapallon energia- ja raaka-aineaitta Venäjä. EU:n yhtenäisyys tietona, taitona, kekseliäisyytena ja maailman suurimpana kulutuskeskittymänä on samassa roolissa kuin Kiina ja Venäjä - nämä toimijat voivat yhdessä ratkaista lähes koko globaalin kriisin. Suomi on niin pieni peluri, että se voi vain huolehtia itsestään. Emme saa apuja muualta, vaikka Brysselistä mitä kerrottaisiin median välityksellä. Maamme ongelmat ratkaistaan täällä, kuten ratkaisimme selkä seinää vasten vuosien 1939, -40 ja 44 todelliset kriisit kuin 1990-luvun alun talouskriisin. Suurin apumme on olla hyvissä väleissä sinne, mistä saamme vientieuromme ja mistä tuomme energiamme. Tuonti on maksettava viennillä. Suomessa on pieni kulutusvoima, mutta sen suuri ratkaisu on kuluttaa kotimaista, korkeamman hinnankin uhalla. Peruskansalaiset valitsevat nyt itse linjansa ja tiensä. Kulutus pienentyy, rahankierto vähentyy ja säästäminen lisääntyy. Varauma kansalaisten taholta on jo alkanut. Milloin valtiomme työntakaajana aloittaa oman varautumansa? Siirtyminen hallitusti ja informoidusti varautumiseen rauhoittaa kansalaisia, jo siksikin, että äänestäjät ja veronmaksajat näkevät, että nyt tehdään oikeasti toimia, joilla on vaikutusta - myös pahimissakin tilanteissa. "Viisas hallitsija ennakoi ja tekee päätöksiä". Päätöksien ei tarvitse olla kalliita tai tuhlailevia, vaan ennakoivia, että jos näin ja näin tapahtuu - niin silloin astuu voimaan seuraavat toimenpiteet. Ensimmäiseksi on asetettava täysin nykyisistä poliittisista päätöskoneistoista riippumaton "varjohallitus", joka käy jatkuvaa keskustelua maan oman hallituksen asiantuntijaryhmän kanssa, näin maksimoidaan laaja tieto ja taito. Tiukempi operaatio on hajottaa hallitus ja järjestää ennenaikaiset eduskuntavaalit - siihen ei tosin ole enää instrumentteja eikä ihmistäkään - Kekkonenhan olisi jo tässä tilanteessa terminoinut nykyisen hallituksen ja määrännyt kansalaiset uurnille. Näin ennen, mutta ei tänään. Tänään kansalaiset voivat ottaa myös oman äänekkäämmän suoravaikuttamisen roolin, sillä suuri kansa lopulta maksaa aina kaiken sen, mitä valitsemamme päättäjät väärin tekevät - toki saavat myös hyvin mennessä ne edut, jotka valintademokratia on kansakunnan eduksi säätänyt. Nyt on tekojen aika - varautuminen kaikkein hankalimpiinkin tilanteisiin ei ole lietsomista, vaan ennakoivaa viisautta kohdata yhtenäisempänä todennäköiset ongelmat, joille ei saata olla vertailukohtaa historiastamme. ... 1/ Muistattakoon Harri Holkeri (pääministeri, kok.), joka käytti "menee hyvin" -aikana kuuluisaa lausahdusta: " Hallittu riskinotto" - se osoittautui myöhemmin kohtalokkaaksi, mutta ilmeisesti välttämättömäksi? 2/ Suomen Pankki - voisiko se olla kansalaisten luottamuspankki? --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=suomen+pankki+-+kansalaisen --- 3/ Linkki kirjoitukseen, josta käy ilmi Suomen Pankin ennuste ja varoitus joulukuulta 2007, jolloin valtiovarainministeri Jyrki Katainen rauhoitteli ja vakuutteli Suomen ohittavan suurella todennäköisyydellä USA:sta alkaneen roskaluottokriisin, jossa ostettiin olemattomalla sellaista johon oli kätketty jotain, mitä ei ollut olemassa. --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Taloudessa+tapahtuu+-+kulutamme%... --- ... Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.vuodatus.net ... Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus Suomen eduskunnasta, jossa käsittelyssä oli ilmastoselonteko - [Copyright by Ilkka Luoma 2008] Kansio Ilmastonmuutos kuin muukin saastuminen on liiallisen ja ihmiselle suhteettoman kulutuksen tulos. Saattaa olla, että puolitus ostokäyttäytymisessämme ja suuntaus ympäristön ymmärrykseen ohjaa nykyisen talouskriisin "väljemmille vesille". Huomaamme, että elämässa on muutakin kuin näyttö- ja muuhun eläinkuntaan nähden liiallinen kerskakulutus. "Niin luonto vastaa kuin sinne huudetaan" --- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2au3p+ilkka-luoma-ilmastoselonteko.html ---
teo (nimimerkki)
Vero paketti purkuun ja uutta verta remmiin. Uusien siltojen rakentamista yli synkän virran, kohden oikeuden mukaisempaa ja rehdimpää yhteiseloa jossa vähäosaiset ja heikommassa tilanteessa olevat saavat ystävän osan. Entisenä sillanrakentajana olen osaltani sitä mieltä, että nyt tulee vaihtaa työn johtoa radikaalisti ennenkuin ryhdytään rakentamaan kantavia ja kestäviä perustuksia. Se että tilanne on vakava ei saa halvaannuttaa ratkaisevan tärkeitä muutos toimenpiteitä osaamattomassa johdossa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Miksi Venäjän uhan levittely on isänmaallista, kun taas laman uhan levittely on epäisänmaallista? Miksi kasvihuoneilmiöllä pelottelu on älykästä, kun taas vuosien 2009-2010 syvän katastrofin ennustaminen on epäisänmaallista. Onko jossain olemassa kielto siitä, että ei saa puuttua itseään koskeviin ajankohtaisiin asioihin? Mikä arvo sananvapaudella on, jos se koskee vain sotahistoriaa tai menneiden aikojen tunkioita?
semi (nimimerkki)
On roikkunut tuossa niin pitkään että tiedostamme sen olemassa olon. Luonnon muutokset tiedämme väistämättömiksi tosiasioiksi mutta emme vain halua hyväksyä niitä. Talouslama tulee useammin kuin veli Venäläinen panssareilla rajan yli, mutta hyvinä aikoina emme usko siihen kun taas uskomme että veli Venäläinen kuitenkin tulee. Mutta sitten ei tule, mutta se lama kyllä tulee mihin emme usko. Usko on ihmeellinen asia eikä siirrä vuoria mutta pörssi kursseja kyllä.
Keijo (nimimerkki)
Eihän tästä ole kuin pari viikkoa, kun poliitikot sanoivat työvoimapulan olevan vieläkin todellisuutta. Joten jos työvoimareservi on nyt suurempi kuin vuosi sitten, niin eikös se ole vain positiivista? Pystytään paikkaamaan tätä suurta työvoimapulaa joka poliitikkojen mielestä uhkaa isänmaamme talouskasvua.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Työvoiman puutetta ja työttömiä ei voi rinnastaa tyhjään kuoppaan ja naapuritontilla olevaan multakasaan. Työttömistä suurin osa ei vastaa sitä mitä työnantaja etsii. Jotta et käsittäisi väärin niin täsmennän; maassa on pula lääkäreistä ja erityisen ankara pula pyskiatrian erikoislääkäreistä. Vaikka voisin teoriassa olla työtön (en ole koska byrokratia oli niin hirvittävä, joten ole työtön olematta virallisesti työtön)niin miten voisin tuota em. työvoimapulaa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa helpottaa? En mitenkään. Minulla ei ole päästötodistusta edes kansakoulusta. Olen kuusikymmentävuotias, joten en taida ehtiä lääkäriksi kouluttautua. Hitsatakaan en osaa. Ammattikoulussa olin sähkölinjalla kolme päivää. Työttömyys tässä taantumassa on väistämätön juttu. Tarvitaan siis jotain jolla työttömät pidetään yksilöinä, ja elämässä mukana. Työ ei voi olla ainoa ratkaisu, koska sitä työtä ei ole. Jotain uutta on luotava ihmisyyden tueksi.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Etkös ole maaseuturyrittäjä ammatiltasi? Mitä suosittelisit biotekniikan tohtorille, jolla ei ollutkaan käyttöä?
semi (nimimerkki)
Psykiatrian erikoislääkärin työhön muutama tuhat niin alkaa homma luistamaan, Hundra prosent KUKUPALLA, piuuh.
Vieras (nimimerkki)
Mistä tulee se viisaus, että tämän kauden jälkeen automaattisesti tulisi nousukausi? Eihän meillä ole vertailukohtaa? Ainoa vaihtoehto voisi olla sota idän ja lännen tai etelän ja pohjoisen välillä. Tuon sodan jälkeen se nousukausi tulisi varmasti. Mutta eihän kukaan osannut ennustaa tämä romahdusta, joten miksi luottaisin nyt kenenkään puheisiin nousukaudesta?
jaakkookojo (nimimerkki)
Työttömyys on otettava vakavasti, ja viisaiden komiteankin voisi perustaa. Siihen ei kuitenkaan saa ottaa virkamiehiä Työ- ja elinkeinoministeriöstä. Heidän ajatuksensa eivät ole kyllin tuoreita. Pienituloiset, eläkeläiset ja pitkäaikaissairaat ovat jo syrjäytyneitä yhteiskunnasta. Heidän tulonsa eivät riitä elämiseen, ja toimeentuloa on haettava tuista. Yhden maahanmuuttajan tuilla elää viisi syrjäytynyttä. Nyt vain sosiaaliviranomaiset hakevat edellisiä tukia takaisin ulosoton uhalla pienituloisilta, jotka joutuvat ulosoton takia turvautumaan toimeentulotukeen. Onko tässä virkamiesten yhteiskunnassa enää mitään järkeä?
Lomautettu naishenkilö (nimimerkki)
Itse saan joulukuun puolesta välistä tammikuun puoleen väliin olla lomautettuna. Teen kulutustutkimusta, joka tökkii jouluna. Kenellä nyt olisi aikaa juosta maistelemassa uusia leipiä tai pipareita sun muita tai käydä arvostelemassa uusia tuotteita muuten vain esimerkiksi paketin ulkonäön perusteella. Herää kysymys tehdäänkö kyseisiä tutkimuksia jos taantuma pahenee? Tuleeko jatkuvasti uusia jugurtteja ja muita tuotteita markkinoille, joita kuluttajaa pyydetään ensin arvioimaan pakkauksen koko ja ulkonäkö ja mahdollisesti maku? Vai tyydytäänkö entisiin tuotteisiin. Hartaasti toivon, että uusia tuotteita tulee ja niitä tutkitaan. Firmani tekee rekrytointia juuri näihin kulutustutkimuksiin. Päivisin teen puolipäiväisesti kulutustutkimuksen rekrytointia ja iltaisin teen puhelinhaastatteluja kotitalouksiin. Kysymme kenestä tulee seuraava presidentti ja pitäisikö veroja nostaa vai laskea ja siihen malliin. Sielläkin joulu hiljentää vauhtia. Ihmeekseni olen elättänyt itseni näillä puuhilla kahdessa osapäivätyössä kellon ympäri tosin, jo 10 vuotta. Leipä on tosi kapea, mutta sitä on riittänyt sen verran, että olen hengissä pysynyt. Soviteltua päivärahaa voin aina hakea liitosta jos tulot näistä jäävät alle minimin. Toimeentulotukea ei ole juuri lainkaan mahdollista saada, koska tulot juuri ja juuri minimin rajan yli useimmiten.Parempaa puuhaa vaikea saada, koska ikää reilusti yli 50v.Asun yksin ja maksan kaiken omasta pussistani, vuokrat ovat kalliita ja asumistuki n.60 e kk. vain. Näinkin tämä käy, taantuma pelottaa silti, koska ala, jolla olen on erittäin suhdanneherkkää. Hyvää joulunaikaa kaikille kollegoille ja muillekin.
jaakkookojo (nimimerkki)
Minun luonteellani ei tehtäsi pätkätöitä. Tein 30 vuotta paperikoneita ja olin neljä päivää lomautettuna solidaarisuudesta. Niidenkin perjantaiden johdosta piti tehdä sitten lauantaina ylitöitä, että sai työnsä tehtyä. Liitto ei ymmärtänyt lomautusta, en minäkään. Niklakselle vielä, että lisää ruumiita on tulossa, jos Työeläkelaitosten ehdotuksesta odotetun elinajan vähennyksestä nuorille tulee totta. Se vaikuttaa 1970 syntyneihin ja sitä nuorempiin. Sillä on vaikutusta työkyvyttömyyseläkkeiden tasoon 15 %, joka on minusta sietämätön luku. Jaakko O. Kojo Valkeakoski www.yaccocoyo.fi www.senioripuolue.fi
Lomautettu naishenkilö (nimimerkki)
Markkinointi ja kulutustutkimus sekä puhelinmyynti ovat tosiaan suhdanneherkkää ja vaihtelevaa, mutta kuitenkin jatkuvaa työtä. Jos yksi näistä ei pelaa, voi tehdä toista aina. Olen koko ajan työllistänyt näillä hommilla itseni jo 10 vuotta ja sitä ennenkin toiset 10 vuotta olin ns kentällä tehden kenttähaastatteluja oman työni lisäksi. Minulle sopii tällainen nopeatempoinen ja urakkatyö. Otetaan kenttätyössäkin joku esimerkiksi 10-20 haastattelun satsi, kun se on tehty, työ on tehty. Lisää voi ottaa jos on. Kaikkeen tottuu. Minusta tämä on kivaa työtä. Joulut ja juhannukset nämä nukkuvat. Heinäkuu on pahin, koko maa on silloin lomalla. Silloin voi hakea työttömyyskorvausta,ja lomaakin pitää muistaa pitää. Voi itsekin lomailla. Minusta tämä ei ole pätkätyötä, koska tämä jatkuu kuitenkin koko ajan. Olen vain lomat pitänyt ja tehnyt yhtäjaksoisesti 10 vuotta, ei se mikään pätkätyö silloin ole.Sesonkitauoista kuten nyt joulusta voi hakea aina työttömyyskorvausta liitosta. Hyvää Joulua kaikille!
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Syrjäytyminen pitää estää, jos ei muuten, niin lailla." Ensinnäkin työttömyysturvaa tulee heikentää niin paljon, että jokainen todella haluaa tehdä työtä - eikä jäädä syrjään työelämästä. Tekemätöntä työtä Suomessa on valtavasti - vaikka sitten pistää risusavottaan harventamaan pusikoituneita metsiä, tienvarsia ja niittyjä. Parhaaseen marja- ja sieniaikaan ei pitäisi maksaa työttömyyskorvauksia, vaan "potkia" porukka keräämään marjoja ja sieniä. Moottoriteitäkin voitaisiin tehdä paljon lisää - ja käyttää runsaasti lapiomiehiä. Myös reservin kertausharjoituksia tulee lisätä runsaasti.
camunen (nimimerkki)
Putkinen meistä itään, jo Karjalassa, löytyvien työleirien aikaansaannoksia, joissa ihailemiasi oppeja on pantu käytäntöön.
jaakkookojo (nimimerkki)
Ei ketään voi pakottaa ilmaiseksi risusavottaan. Tietöissä ei enää tarvita lapiomiehiä, olet vanhanaikainen. Koneet ne tiet tekevät, luiskatkin. Hallitus on nyt vain niin jukuripäinen, ettei myönnä kaiken menevän pieleen. Nyt pitäisi tukea vähävaraisia, eläkeläisiä ja työttömiä. Sieltä raha lähtisi heti kiertämään. Jaaakko O. Kojo www.yaccocoyo.fi
qlight (nimimerkki)
Minulla on vielä parempi idea. Pakotetaan työttömät ja muut laiskurit rakentamaan muuri itärajalle! Design voidaan hankkia Kiinasta! Ei tarvitse liittyä Natoon kun on tarpeeksi korkea muuri!
Vierailija (nimimerkki)
Mitä suotta muuria, siellä on ollut osaamista "risusavotoista". "Gulag tai GULag (ven. Главное управление лагерей, ГУЛаг, Glavnoje upravlenije lagerej, eli leirihallitus, leiriasioiden keskusvirasto) oli Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin osa, joka hallinnoi pahamaineisia pakkotyöleirejä." http://fi.wikipedia.org/wiki/Gulag
qlight (nimimerkki)
Oletko tosissasi? Että siltä Venäjän puoleltakin voitaisiin huomenna komentaa turhat ihmiset, työttömät ja muut laiskurit ja laskurit (kuninkaat) istuskelemaan ja puhdetöihin? Kyllähän me täällä Suomaassa tuollaista olemme tehneet. Rallikakarat silloin tällöin riistäytyvät käsistä.
semi (nimimerkki)
Huomaisivat että miksi maksaa kun ruoska ajaa saman asian ja on tehokas.
Vierailija (nimimerkki)
lepsuilla välillä tuolla itärajan takana työttömiensä kanssa, olivat lukeneet jotain YK:n ihmisoikeuspykäliä. "Vuonna 1998 alueoikeus tuomitsi Syktyvkarin kunnanjohtajan siitä, että hän oli vaatinut työttömyyskorvauksen vastineeksi työsuoritusta kaupungin siistimisessä." http://www.euvkr.com/1-05tanski.html
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Ensinnäkin työttömyysturvaa tulee heikentää niin paljon, että jokainen todella haluaa tehdä työtä - eikä jäädä syrjään työelämästä." Työteon vaihtoehdoksi tulee tarjota yrittämistä: tupakan salakuljetusta, huumekauppaa, prostituutiona jne. "Tekemätöntä työtä Suomessa on valtavasti - vaikka sitten pistää risusavottaan harventamaan pusikoituneita metsiä, tienvarsia ja niittyjä." Niin on. Tekemätöntä työtä on vielä enemmän Itä-Karjalassa. "Parhaaseen marja- ja sieniaikaan ei pitäisi maksaa työttömyyskorvauksia, vaan "potkia" porukka keräämään marjoja ja sieniä." Työttömät pitäisi koota Lappiin piikkilangan taakse työvoimapoliittisiin aktivoimistoimiin. Maanrakennusta voitaisiin harjoittaa samalla menetelmällä kuin Stalinin kanavan rakentamista. "Moottoriteitäkin voitaisiin tehdä paljon lisää - ja käyttää runsaasti lapiomiehiä." Mitä iloa niistä moottoriteistä on, kun autot ovat 1,0-litraisia ja 3 litraa sadalla kuluttavia ja autolla liikkumisesta on tehty niin kallista? "Myös reservin kertausharjoituksia tulee lisätä runsaasti." Tämäkin on turhaa, ellei ole tiedossa voittoisaa valloitussotaa, jossa koulutuksen voi hyödyntää.
kaartilainen (nimimerkki)
usa ja venäjä ovat kokeilleet tätä sosiaaliturvan heikennystä menestyksekkäästi,kaltaisesi asuvat vartioiduilla asutus alueilla. Kuinka moni metsän omistaja haluaa uus avuttoman kaupunki nuoren metsäänsä harventamaan?pitäisi erittaa kuusi ja koivu toisistaan.
Olavi Jukarainen (nimimerkki)
Lämmitti tämäkin Niklas Herlinin kirjoitus. On se sentään hyvä, että kerrankin löytyy kunnollinen kapitalisti vanhaa patruunamenttaliteettia, jolla on varaa omassa lehdessään ottaa keskusteluun inhimillinen näkökulma. Sillä nyt on muilla menossa vaihe, jolloin nostetaan syntipukkeina ja yhteiskuntamme ongelmana esille työttömät. On poikkeuksellista se, että joku ottaa esille ongelmana työttömyyden ja syrjäytymisen sen kautta. Siihen kuuluvat myös yrittäjät, jotka ajautuvat (ajetaan) konkurssiin. Valitettavasti Niklas Herlinin vanhasuomalainen sosiaalinen asennoituminen on sellaista, jota kokoomuksessa esiintyy yhä vähemmän muunkin paasikiveläisyyden (ulkopoliittinen linja) poistamisen ohella.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Yksi, joka voisi työllistää, on ammattiarmeija. Nuorisotyöttömät voitaisiin palkata sotilasammattihenkilöiksi ja kuluttaa loppuun Afganistanissa ja Irakissa.
onSlow (nimimerkki)
Ennen nykyisiä turvaverkkoja talottomat ja toimettomat poikamiehet ryhtyivät puukkojunkkaroimaan ja häjyilemään. Nyt on globalisaation ansiosta tarjolla vastaavaa touhua myös kaukana maamme rajojen ulkopuolella.
qlight (nimimerkki)
Niin mutta siellä on jo monta armeijaa. Militaristin uskontunnustuksen mukaan jokaisessa maassa on armeija. Emmekö voisi pyrkiä siihen, että jokaisessa maassa on kaksi armeijaa? Suomen armeija ehtisi hyvinkin Stavangerin tienoille ennen kuin FOX News saisi asiasta vihiä. Tää on vasta alkua...
JuhSar (nimimerkki)
90-luvun lama päättyi omaisuuksien uusjakoon. Nykyinen kriisi ei pääty ennenkuin saalistaja-sijoittajat ovat saaneet puoli-ilmaiseksi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden yritysten yms. varallisuuden itselleen. Pakkohuutokauppojen aika ei ole vielä käsillä - joten joudumme vielä odottelemaan nykyisen taantuman muuttumista lamaksi kuin myös talouskriisin päättymistä. Akttivinen (ahnas) raha hakee parasta mahdollista tuottoa ja sillä on aikaa odottaa. Yritysten käyttöpääoman rahoitus ei ole houkuttelevaa, kun oven takana odottaa huomattavasti parempi tuotto, kun vaikeuksiin joutuneet yritykset joutuvat kauppaamaan omaisuuttaan alihintaan. Oppineet talousmiehet sanovat, että ei alihintaa ole olemassakaan. On vain ajankohtaan sidottu markkinahinta. Mm. tällainen perustelu tekee oikeutetuksi varallisuuksien uudelleenjaon, vai tekeekö? Valitettavasti näin systeemi toimii, vai näinkö sen pitääkin toimia?
jussi vaarala (nimimerkki)
Kun vaikkapa demareiden kannattajista valtaosa on sekä materiaalisen kasvun palveluksessa ja sitäpaitsi arvomaailmaltaan materialistisia eli kaiken maailman tavaroiden ja koneiden haalijoita niin voi sanoa että he ovat ilmastonmuutostodellisuudesta katsoen syrjäytyneitä. Edelleen pääomapiirit jotka tuhoavat paitsi monen ihmisen elämänarvon niin myös ympäristön ja sotateollisuuden omistajien pääomahullut oikein hakevat tappamisen markkinoita - hekin ovat syrjäytyneitä paitsi etiikasta niin myös realismista sikäli kun sellaiset yhteen liittyvinä käsitteinä ymmärretään kuten allekirjoittanut tekee. No tuota rataa voi sanoa että koko maailma on syrjäytynyt etiikan ja realismin näkökulmasta. Ja että se mikä on menossa eli ilmastonmuutos ja teollistumisen aikakauden kuolinkorahdukset ovat osoitusta siitä että joka puolella ovat kaikki jostakin syrjäytyneet ja nyt haetaan parempaa kohdistusta etiikalle ja realismille. Ja - kun tämä asioiden alasajo tapahtuu ja siitä seuraa ilman muuta läjäpäin työttömyyttä näköalattomuutta ja neuvottomuutta niin tässä akuutissa tilanteessa paras keino oikein markkinatalouden sellainen - jota markkinatalouden kannattajat ovat koko ajan vastustaneet - on laskea ihmisten todellisuus enemmän vapaaseen taloudelliseen mutta turvattuun kelluntaan kansalaispalkan kautta jonkun tulotason alapuolelle jääville joka kansanlaispalkka voisi olla luokkaa 1000 euroa kuussa ja alkaisi jo vuoden alusta. Tämä periaatteellinen syrjäytymistä vastustava linjaus on perustuslaillista luokkaa "maksetaan siitä että ihminen on olemassa" toimii sellaisena pääomien ja muiden valtatahojen liekanarusta irrallisena vapaana pääomavoimana joka alkaa oikaista sitä perustavanlaatuista syrjäytymistä mitä yhteiskunnan kaikilla tasoilla on ankaran realismin ja etiikan valossa tapahtunut - siis sitä että kauttaaltaan yhteiskunnan toiminta on tavalla tai toisella syrjäytynyt viisaudesta. Ja tietenkin ajan tässä sitä omaa linjaani että katson materiaaliseen kasvuun virittäytyneen maailman olevan syrjäytynyt ja suorastaan nyrjähtänyt aineettoman kasvun terveemmästä linjasta kahdesta syystä - koska aineeton kasvu ei rasita ympäristöä ja lisää sitä kautta ilmastonmuutosta ja koska aineettoman kasvun perusidea on että ihminen kasvaa henkisesti sekä kulttuurin että humanismin mielessä. Summa summarum - maailma on minusta syrjäytynyt pahasti aineettoman kasvun suunnasta ja sille pitäisi löytää oikaisu ja sille keinot. Ja kun teollistumisen aikakausia loppuu niin siitä seuraa se että vanahkantainen työn käsitekin pitää uusia koska tulevaisuudessa mielekäs oikea työ voi olla ylellisyyttä ja siksi yhteiskunnan pitää alkaa maksamaan kansalaispalkan muodossa siitä että ihmiset ovat olemassa. Se raha ei mene markkinatalouden kannalta hukkaan koska he kuitenkin kantavat sen tonninsa kulutuksen kekoon - mutta aiempaa yletöntä materiaalista tuhlausta viisaammalla tavalla koska sellainen 1000 € kuussa ei ole mikään kulutusjuhlan lähde. Siis ei pidä syrjäytymiskeskustelussa langeta siihen ansaan että tulevaisuudessa kaikille olisi töitä vähään aikaan kun teollistumisen aikakausi muuttuu muuksi ja siksi kaikki nöyryyttävät pakkotyömaat ovat henkistä syrjäyttämistä ja yritystä pitää kiinni sellaisesta työn käsitteestä jolle ei ole eettistä eikä myöskään realistista katetta. Jussi Vaarala
jussi vaarala (nimimerkki)
Kun talouskriisin yksi ongelma on ettei pääomat liiku niin nostetaan pääomien ja omaisuuden verotusta niin että se kattaa kansalaispalkan - näin rangaistaan siitä että setelit sukanvarsissa homehtuu ja että pääomia sijoitetaan niin epädynamiseen asiaan kuin kultaan ja toisaalta saada pääomia liikkeelle kansalaispalkan luonnollisen pääomien liikkumisen kautta. Siis saatetaan pääomia liikkeelle lamaamasta liikkumattomuuttaan yhteiskunnan toimintaa. Eikös se olisi hyvää elvytystä sekä pääomille että taloudelle että syrjäytymisuhan alla oleville. Pankaahan laskukoneet laulamaan. Poliitikkojen pitää yrittää piestä pääomat liikkeelle kun ne nyt päinvastoin kaikin keinoin yrittävät varjella niitä siltä. Jussi Vaarala
qlight (nimimerkki)
Euron osalta rahoitus löytyy EKP:stä. Tai sitten tarvittaessa harmaasta tai tummemmasta taloudesta.
qwerty (nimimerkki)
Massatyöttömyyden seurausten vaimentamiseen voisi ajatella työn jakamista. Väestö pantaisiin tekemään pätkätöitä. Esim. Heikki olisi töissä vaikkapa 3 kuukautta sitten hänen tilalleen tulisi Pekkka. Sen jälkeen taas Heikki jatkaisi 3 kuukautta jne. Malli voisi toimia aloilla joilla työttömiä osaajia on tarpeeksi. Ongelma mallissa taitaa olla se, ettei kukaan (vielä) suostu moiseen solidaarisuuteen.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Työn jakaminen olisi ihan hyvä keino syrjäytymisen estämisessä. Se toki edellyttäisi Ay-liikkeeltä sellaista solidaarisuutta joka siltä tyystin puuttuu. Ay-liike on saavutettujen etujen puolustaja, eikä sitä lainkaan kiinnosta yhteisvastuu. Liike on ilman mutta ollut tarpeellinen, muuta jollain tapaa se on tullut tiensä päähän, ehkä juuri siksi ettei sillä ole käsitystä siitä mitä sana solidaarisuus tarkoittaa.
onSlow (nimimerkki)
Tästä taloustilanteesta on kaikki merkit olleet näkyvissä jo pari vuotta ja keskusteluakin on silloin tällöin yritetty viritellä. Huonoin tuloksin sillä voittojen kotiuttaminen on ollut osalla hyödynsaajista kesken. Nyt lamasta keskustellaan turhankin paljon, kun pitäisi keskittyä siihen millainen maailma on, kun tämä on ohitse ja nousu alkaa. Nyt pitäisi vain keskittyä odottelukustannusten minimoimiseen ja pelastaa riittävän reilu määrä yrityksiä ja työpaikkoja. Seuraavaksi sakkaa palkanmaksukyky lopullisesti eikä pankkien auttaminen auta yrityksiä vaan NIMENOMAAN pankkeja. Pitää tehdä jotain muuta. TÄSSÄ EHDOTUS: Palkkaturva maksaa niiden yritysten työntekijöiden palkat joilla on osoittaa yhdellä A4 paperilla, että niillä normimmmissa oloissa olisi menestymisen mahdollisuus ja järkevää tekemistä löytyisi. Kun ajat ovat parantuneet 50-100% maksetuista palkoista perittäisiin takaisin. On paljon halvempaa työllistää ihmisiä jo olemassaolevissa yrityksissä kun päästää ne konkurssiin ja perustaa uusia. Viiveen maksavat veronmaksajat.
qwerty (nimimerkki)
Mitä ihmiset tekisivät sellaisessa yrityksessä jolla ei ole töitä? Pelaisivat päivät korttia palkkaturvan rahoilla tai myisivät alihinnoiteltuja palveluja kaataakseen vielä terveen kilpailijansa? Niinkö? Yritykset, joilla ei ole mitään taloudellisia puskureita ovat kaikkein tiukimilla laman aikana. Ne menevät ensimmäisenä kyykkyyn. Osittain se johtuu siitä, että omistajat ovat kupanneet itselleen kaiken mahdollisen. Sääliksi käy niitä pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden omistajat ovat henkilökohtaisella omaisuudellaan taanneet yrityksensä lainat ja siten välillisesti myös työpaikat. Haulikon laukauksista yrittäjäperheissä tulemme lukemaan ensi vuoden iltapäivälehtien lööpeistä. Itse toivon, että ennustukseni on väärä.
onSlow (nimimerkki)
Kirjoitit:"Mitä ihmiset tekisivät sellaisessa yrityksessä jolla ei ole töitä? Pelaisivat päivät korttia palkkaturvan rahoilla tai myisivät alihinnoiteltuja palveluja kaataakseen vielä terveen kilpailijansa? Niinkö?" Kirjoitin:"TÄSSÄ EHDOTUS: Palkkaturva maksaa niiden yritysten työntekijöiden palkat joilla on osoittaa yhdellä A4 paperilla, että niillä normimmmissa oloissa olisi menestymisen mahdollisuus ja järkevää tekemistä löytyisi." Eli ei kortinpeluuta vaan järkevää tekemistä. Koneiden huoltamista, uusien tuotteiden suunnittelua, tilojen korjailua ym. jollei tilauksia ole riittävästi. Moni asia jäi tekemättä kun oli vielä kiire valmistaa putki punaisena. Kun osaava henkilöstö laitetaan kortistoon ei koneistoa polkaista hetkessä uudelleen käyntiin. Vastakysymys:Mitä ne siellä kortistossa tekevät ja kenen rahoilla?
qwerty (nimimerkki)
Mainitsemasi "järkevät tekemiset" vääristäisivät kilpailua ja vahingoittaisivat terveitä markkinaehdoilla toimivia kilpailevia yrityksiä. Luuseri-yritystoimintaa ei tarvitse pelastaa yhteiskunnan varoilla. Jos kuvailemallasi yrityksellä on vaikkapa 10 000 m2: vuokrattu teollisuushalli ja työntekijät ovat palkkaturvan leivissä seisovia koneita rasvailemassa, siivooja siivoaa olemattomia roskia jne, ainoa hyötyjä on vuokranantaja. Lisäksi tällaisessa tilanteessa työtekijöiltä puuttuu motivaatio aitoon työntekoon. Mitä jos kuvailemasi yritys olisikin 100 henkeä työllistävä rakennusyritys jolla on 30 m2:n konttori, muutama työmaaparakki joissa kaikissa on vain pöytä ja puhelin. Mallisi mukaan porukka puettaisiin aamulla klo 7 työvaatteisiin ja rukkasiin ja lasketaan pihalle heiluttelemaan käsiään. Klo 16 alkaa sama rumba mutta päinvastaiseen suuntaan. Kortistossa olevien yhteiskunnan elättien ei tarvitse kustantaa perseelleen menossa olevien firmojen infran puunaamista. Kyllä heillä on tulevaisuus menestyvän yrityselämän palveluksessa tai sitten itse yrittäjinä. "Terveen" firman pyllähtämisen jälkeen sen konkurssipesän voi ostaa useimmiten sikahalvalla. Tällaista varallisuuden uusjakoa tulemme näkemään tulevan vuoden lopulla ja seuraavan vuoden aikana. Mikä parasta, näin syntyneet uudet yritykset myös työllistävät. Toisen kuolema on toisen elämä.
onSlow (nimimerkki)
""Terveen" firman pyllähtämisen jälkeen sen konkurssipesän voi ostaa useimmiten sikahalvalla. Tällaista varallisuuden uusjakoa tulemme näkemään tulevan vuoden lopulla ja seuraavan vuoden aikana. Mikä parasta, näin syntyneet uudet yritykset myös työllistävät. Toisen kuolema on toisen elämä." Olet oikeassa, varallisuuden uusjakoa tullaan näkemään. Ahneus saa jälleen vallan ja toisten kovalla työllä rakentamat yritykset myydään "sikahalvalla" niille jotka kuvittelevat osaavansa kaiken paremmin kuin perustyön tehneet. Kirjoitin:"TÄSSÄ EHDOTUS: Palkkaturva maksaa niiden yritysten työntekijöiden palkat joilla on osoittaa yhdellä A4 paperilla, että niillä normimmmissa oloissa olisi menestymisen mahdollisuus ja järkevää tekemistä löytyisi." Sinä kirjoitit:"Luuseri-yritystoimintaa ei tarvitse pelastaa yhteiskunnan varoilla." Huomaatko mitä tarkoitin? Oletko kuullut suhdanteista, tiedätkö että normaaleimmissakin oloissa yrityksillä on hankalia aikoja? Lukemalla esimerkiksi menestyneiden yritysten historiikkeja sieltä löytyy useita "läheltä piti" tilanteita. Flunssakin kannattaa hoitaa ettei tule tappavaa jälkitautia.
qwerty (nimimerkki)
"Ruvetkaamme siis lukemaan menystyvien yritysten historiikkejä" ja taloustieteitä. Tämä olisi ollut lamaa odotellessa hyvä neuvo noin vuosi sitten. Miksi julkaiset sen vasta nyt? Flunssan parasta hoitoa on sen ennaltaehkäisy.
onSlow (nimimerkki)
""Ruvetkaamme siis lukemaan menystyvien yritysten historiikkejä" ja taloustieteitä. Tämä olisi ollut lamaa odotellessa hyvä neuvo noin vuosi sitten. Miksi julkaiset sen vasta nyt?" Kirjoitin:"Tästä taloustilanteesta on kaikki merkit olleet näkyvissä jo pari vuotta ja keskusteluakin on silloin tällöin yritetty viritellä. Huonoin tuloksin sillä voittojen kotiuttaminen on ollut osalla hyödynsaajista kesken." Kai lähes jokainen yritystoiminnassa mukana oleva hakee tietoa kaikkialta sekä hyvinä, että huonoina aikoina. Myös historiikit ja omaelämänkerrat mukaanlukien. Luulisin, että autoteollisuuden henkilöt lukevat juuri nyt Lee Iacoccan autoelämänkertaa sivut hiirenkorville kuluneina. Kun on tietoa ja kokemusta ei tarvitse ihan kaikkia virheitä tehdä uudestaan. "Flunssan parasta hoitoa on sen ennaltaehkäisy." Niinpä.
qlight (nimimerkki)
"Nyt pitäisi vain keskittyä odottelukustannusten minimoimiseen ja pelastaa riittävän reilu määrä yrityksiä ja työpaikkoja." Kenen _pitäisi keskittyä_ sinun mielestäsi? "Palkkaturva maksaa niiden yritysten työntekijöiden palkat joilla on osoittaa yhdellä A4 paperilla, että niillä normimmmissa oloissa olisi menestymisen mahdollisuus..." Perustetaan lisää Microsoftin toimitusjohtajia vuokraavia yrityksiä. Meillä kaikilla on _mahdollisuus_ tulla maailman rikkaimmaksi mieheksi.
onSlow (nimimerkki)
"Kenen _pitäisi keskittyä_ sinun mielestäsi?" Veronmaksajana minua kiinnostaa maamme selviäminen mahdollisimman pienin vaurioin taantumasta. Pääasiallinen hoitovastuu on meillä kaikilla omalta osaltamme ja erityisesti poliittisilla päättäjillä joita olemme valinneet asioitamme hoitamaan. "Perustetaan lisää Microsoftin toimitusjohtajia vuokraavia yrityksiä. Meillä kaikilla on _mahdollisuus_ tulla maailman rikkaimmaksi mieheksi." Ja tämä liittyy mihin ehdotukseni kohtaan? "Kahvia ja pullaa......... ja perjantaina votkaa...........a.a." niin nythän on perjantai...taitaa olla jo vauhti päällä....
qlight (nimimerkki)
Tässä käy vain niin, että jos vastuu on kaikilla niin vastuu ei ole kellään. Jos kaikkien täytyy keskittyä johonkin asiaan vaikkapa hiileen puhaltamiseen, niin kukaan ei jouda pilkkomaan puita. Puheesi on pelkkää sanahelinää, sinun pitäisi keskittyä ennenkuin jakelet meille neuvojasi. Keskity keskitysleiriin ja sen keskellä olevaan keskuskuoppaan.
onSlow (nimimerkki)
Sanahelinän sijasta pitäisi vähintään POHTIA asiaa: "Seuraavaksi sakkaa palkanmaksukyky lopullisesti eikä pankkien auttaminen auta yrityksiä vaan NIMENOMAAN pankkeja. Pitää tehdä jotain muuta." ja ESITTÄÄ vaihtoehtoisia ratkaisumalleja: "TÄSSÄ EHDOTUS: Palkkaturva maksaa niiden yritysten työntekijöiden palkat joilla on osoittaa yhdellä A4 paperilla, että niillä normimmmissa oloissa olisi menestymisen mahdollisuus ja järkevää tekemistä löytyisi. Kun ajat ovat parantuneet 50-100% maksetuista palkoista perittäisiin takaisin.On paljon halvempaa työllistää ihmisiä jo olemassaolevissa yrityksissä kun päästää ne konkurssiin ja perustaa uusia. Viiveen maksavat veronmaksajat." SEN SIJAAN, että ""Kahvia ja pullaa......... ja perjantaina votkaa...........a.a." TAI: "Puheesi on pelkkää sanahelinää, sinun pitäisi keskittyä ennenkuin jakelet meille neuvojasi. Keskity keskitysleiriin ja sen keskellä olevaan keskuskuoppaan." Lue vielä kerran selvittyäsi tekstit läpi ajatuksella...
Taantuma-asiantuntija (nimimerkki)
Olin työttömyysuhan alla ennen viime lamaa, samoin nyt. Minulla olisi pari hyvää ehdotusta työttömyyden torjumiseksi: - unohdetaan yrittäjän ja työntekijän rajan tiukkuus. Annetaan työntekijän yrittää työllistää itse itseään ja annetaan ihmisten yrittää edes vähän ilman että siitä välittömästi rangaistaisiin työttömyysturvan putoamisella nollaan. - kannustetaan ihmistä yrittäjyyteen. starttirahat jakoon! jos ihminen työllistää omalla toiminnalla edes itsensä, se on yksi pois kortistosta. ei rangaista itse itsensä työllistämisestä heti alkuvaiheessa, vaan tuetaan siinä. Näin estettäisiin se esim. yllekirjoittaneella oleva tilanne, että kannattaa mieluummin ryhtyä määräaikaisen työsuhteen jälkeen työttömäksi kuin alkaa yrittää työllistää itse itsensä. Makaamalla saa rahaa heti, yrittämällä yrittämistä joutuu odottamaan leivättömän pöydän ääressä ensimmäistä palkkaa kuukausitolkulla. Ja säästöjä ei ole.
qlight (nimimerkki)
Tuo kuulostaa järkevältä mikroyrityksessä töitä tehneen taholta(...jos olet sellainen. Minä olen). Mutta valtio tai yksikään kunta ei ole mikroyritys. Nokia ei ole mikroyritys. Pankit eivät ole mikroyrityksiä. Julkinen sektori ei ole mikroyritys. "Mikroyrityksen toimitusjohtaja" on kiertoilmaus isännälle. Voitaisiinko ottaa käyttöön vanhat kuninkaan,isännän ja rengin välisiä suhteita sääntelevät lait ja tavat? Mahdollisesti 1600-luvun jälkeen tulleilla kohtuustarkistuksilla?
Ilkka Halla-aho (nimimerkki)
Syrjäytyminen on vakava aihe; ikävää, ettei sitä voi lailla estää.Hyvinvointivaltio vai kilpailuyhteiskunta! Pieni yksilö voi oirehtia esimerkiksi masentumalla, kysymys on luovuttamisesta, masentumalla ei tarvitse enää kilpailla mahdollisesti saavutettavasta palkinnosta, joka etenee aina vain kauemmaksi sitä mukaa, kun tavoite lähenee. Ennaltaehkäisy(kuullostaa lähinnä vitsiltä) ja harkintavalta sosiaalisten ongelmien suhteen näyttää ontuvan: jotain liikettä kuulee tapahtuvan, mutta ääni klonksuu. Yksilöllä on tarve kuulua johonkin itseään laajempaan yhteisöön; tämä koskee myös sarjamurhaajia ja terrosristeja.Itsetuhoisuus, masentuneisuus, päihteiden liikakäyttö ja tuhoamisvimma ovat merkkejä siitä, että on olemassa jotain, jota ympäristö ei ole huomannut, noteerannut ajoissa, jotain tärkeää... Joillakin on niin huono itsetunto ja turvaton olo, että he kokevat oikeutuksen leimata, eristää, sulkea pois yhteisöstä ja ryhmästä yksilön, joka ei syystä tahi toisesta osaa tai voi pistää hanttiin ja usein joidenkin ihmisten mieli on tatuoitu ja ennen toimintaa.
Ksantippa (nimimerkki)
''näki, miten massiivisesta määrästä työttömiä tuli massiivinen määrä työkyvyttömiä.'' Millähän perusteella sinä noin oletat? Minä väitän, ettei enemmistöä työttömistä vaivaa muu kuin puute palkanmaksajasta. Työttöminä on paljon hyvinkoulutettuja, jotka ovat lisäksi kurssittaneet itseään jatkuvasti. Vaan kun työttömien hakemukset - kiitos sen, että työttömiä on vuosikaudet leimattu mm. työkyvyttömiksi, alkoholiongelmaisiksi, mielenterveyspotilaiksi - joutuvat pelkästään työttömyyden vuoksi mappiin ö tai ainakin pinon alimmaiseksi, niin paha työllistyä. Tämä ilmeisesti sopiikin työvoimaviranomaisille, sillä yhteiskuntahan tarvitsee työttömänsä mm. palkkatason kurissapitämiseksi - näin Filatov erehtyi muutama vuosi sitten suorassa tv-ohjelmassa myöntämään. Näin työttömät pystytään leimaamaan lisää pakottamalla heidät ilmaistöihin työharjoittelijaksi, työhönvalmennukseen, kuntouttavaan työtoimintaan, mistä he saavat palkaksi vain yhteiskunnan maksaman työmarkkinatuen 400 e/kk/netto ja 8 euron ylläpitokorvauksen. No, tämähän tietysti sopii työantajillekin mainiosti. Mikäs sen mukavampaa kuin ilmainen työntekijä. Työttömän itsetuntoa tuollainen kyllä repii. Kateissa kaikista tilastoista oli jonkin aika uutisoidun mukaan 4500 nuorta, nyt tuo luku lienee jo suurempi. Lisäksi n. 2000 nuorta on jäänyt eläkkeelle pelkästään viime vuonna. Mitkä ovat vanhempia ihmisiä koskevat vastaavat luvut, sitä voi vain arvailla. Villi veikkaukseni on, että em. lukujen taakse kätkeytyy sellaiset henkilöt, jotka eivät ole suostuneet työvoimaviranomaisten kyykytystoimiin tai eivät ole niitä kestäneet. Työttömien kohtelu tässä yhteiskunnassa on julmaa. Näin väitän alalla työskennelleenä. http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=121&conference=450000000...
niklasherlin (nimimerkki)
En missään nimessä väitä, että jokainen työtön olisi muuttunut työkyvyttömäksi. Mutta 1990-luvun alussa moni muuttui. Täysin tahtomattaan. Toiveeni on että nyt nousuun kääntyvän työttömyyden jäljiltä ei jäisi yhtä paljon syrjaytyneitä ja työkyvyttömiä kuin viimeksi jäi. Sen verran meidän olisi pitänyt oppia. Niko H.
qlight (nimimerkki)
"Työkyvyttömät" pystyvät työhön. Esim. halkojen pilkkominen sujuisi minulta tuossa herätessäni. Kahvit voisin keitellä ja puuronkin laittaa hautumaan. Mutta täällä lähiökerrostalossa ei oikein voi halkoja säilytellä, tai poltella. Savustakin tulee valituksia ei-muslimeilta. Pitäisköhän kävellä korpeen (30km) ja kaataa kaski? (STT) (Jope Ruonansuun ÄänellÄ)Suomessa on vallannut valtaa vallanomainen vallaton Metzsienpoltto rendi. Tämmöistä oli muuten jo Ruottisa viis vuota sitte. Että sillee.
qwerty (nimimerkki)
"Toiveeni on että nyt nousuun kääntyvän työttömyyden jäljiltä ei jäisi yhtä paljon syrjaytyneitä ja työkyvyttömiä kuin viimeksi jäi" Se on vissiin meidän kaikien toive. Työttömyyden jäljiltä jää myös lukuisa joukko apparaatin ruokkimia työhaluttomomia ja muita velmuilijoita jotka eivät ole syrjäytyneitä. Mitä heille teemme?
niklasherlin (nimimerkki)
oli se, mihin yritän keksiä vastausta. Suurin osa ihmisistä ei ole syntyjään velmuilijoita, työhaluttomia tai muuten kusipäisiä. Mutta tulossa oleva työttömyys ruokkii näitä taipumuksia. Ja ennakkoluuluja työttömiä kohtaan. Niko H.
Ette kestä kuunnella (nimimerkki)
Ei taatusti. Olen tuntenut monia, jotka rahoissaan kieriskellen nauttivat juuri siitä, että heillä on varallisuutta, mutta muilla ei ole. Yksi jopa sanoi ääneen, että mitä järkeä on olla rikas jos kaikki ovat rikkaita... Ihmisluontoa voi kehittää eri suuntiin: toiset koulivat parempaa minäänsä ja toiset huonompaa. Seuraus: käytännössä paha on olemassa, ei minään teoriana, vaan arkielämässä. Tässäkin lamassa tulee ruumiita, ihmiset sortuvat alkoholiin, itsemurhiin, rikoksiin yms. Ja useimmat ns hyväosaiset... mitä se heille kuuluu. "En välitä mistään muusta kuin rahasta" on yleinen elämänasenne sellaisilla, joiden ei tarvitse kysellä ostamansa auton hintaa. Ei sitten nähdä, että seuraukset ovat hankalia myös heille, vaikka kuinka yritetään piiloutua jonnekin ulkomaan saarille. Lohduttakaa vaan itseänne ajatuksella, etten mitään ole nähnyt....Todellisuus ei siitä muuksi muutu. Todellinen kysymys on se että pitääkö tälläisen parasiittisen ihmisryhmän antaa riehua ja johtaa firmoja? Onko niitä syytä ihailla? Ottaa mallia heistä?
semi (nimimerkki)
Yksi jopa sanoi ääneen, että mitä järkeä on olla rikas jos kaikki ovat rikkaita... Pitäisi asua muutama vuosi Norjassa jolloin hän näkisi että se on todella paljon kivempaa kun mahdollisimman monella menee hyvin, se ruokkii sitä hyvinvoinnin kehää. Valitettavasti se tuo myös lieve ilmiöitä, rahattomat voivat pudota baaria luokkaan ja heitä halveksutaan. Onneksi se on kuitenkin vähemmistön näkemys. 90- luvulla rahattomana, tiedän mitä se on. Tiedän nyt myös mitä on kun on rahaa.
Vierailija (nimimerkki)
"Työttömyyden jäljiltä jää myös lukuisa joukko apparaatin ruokkimia työhaluttomomia" Tuo on kait aika monessa tutkimuksessa osoitettu virheelliseksi mielikuvaksi, se työhäluttomien joukko näiden tutkimusten mukaan on ollut hyvin pieni, vain muutama prosentti työttömistä, mutta ilmeisesti heidän ansiostaan kaikki työttömät joutuvat tarkempaan valvontaan ja lisääntyvien "aktivointitoimien" kohteeksi.
qwerty (nimimerkki)
Mitä vikaa on työttömien aktivoinnin lisäämisessä? Koetaanko se työttömien keskuudessa kansalaisvapauksien rajoittamiseksi jos heitä pyritään esim. uudelleenkouluttamaan tai kolutusta ajanmukaistamaan verovaroin? Pitäisikö heidän tehdä se itse ja omilla varoillaan? Terveet työtä vieroksuvat yhteiskunnan elätit ovat oma lukunsa. Mielestäni nämä elämäntaiteilijat iskevät veroa maksavien kansalaisten (myös eläkeläisten) suonta. Heidän suhteen en ole kovin iloinen veronmaksaja. Sairaat ovat luku sinänsä. Heitä on hoidettava ja pyrittävä, jos mahdollista, parantamaan.
Ksantippa (nimimerkki)
''Mitä vikaa on työttömien aktivoinnin lisäämisessä? Koetaanko se työttömien keskuudessa kansalaisvapauksien rajoittamiseksi jos heitä pyritään esim. uudelleenkouluttamaan tai kolutusta ajanmukaistamaan verovaroin?'' Siinä, miten aktivointi käsitetään ja toimeenpannaan työttömyysturvassa, on paljonkin vikaa. Pakkoaktivoinneilla tuskin tuskin mitään myönteistä, vaan päinvastoin. Viha työvoimaviranomaisia ja yhteiskuntaa kohtaan kasvaa ja seurauksista saamme todennäköisesti jo 'nauttia', tulevaisuudessa vielä enemmän. Seurauksia ovat mm. pimeän työn lisääntyminen, rikollisuuden kasvu, terveyskustannusten nousu jne. Väitän, että aktivoinnin lopettaminen tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi. Aktivointi työttömyysturvassa tarkoittaa ikävä kyllä pääasiassa sitä, että työtön pakotetaan rangaistuksen uhalla (=työttömyystuet menetetään määräaikaisesti tai toistaiseksi) tekemään työtä ilman palkkaa, ilman lomaetuuksia ilman, että eläkettä kertyy tänä aikana tai sitten mihinkään johtamattomiin työvoimakoulutuksiin, mitkä eivät työtöntä kouluta uudelleen tai edes ajanmukaista aikaisempaa koulutusta. Yleensä vielä nämä humpuukikoulutuksetkin sisältävät pääasiassa työntekoa ilman palkkaa. Ilmaistyöntekijöinä työttömät ovat työpaikoilla alinta kastia, joiden kohtelu on myös sen mukaista. Tuollainen syrjäyttää, jos mikä. Jos kerran työtä on tarjolla, niin miksi ihmeessä työttömällekin ei työn teosta voida maksaa palkkaa? Mitenkähän kävisi, jos työssäolevalta edellytettäisiin vaikkapa viikon työntekoa ilman palkkaa? Siinä olisi äkkiä ammattiliitot ja työsuojeluviranomaiset työantajan kimpussa ja työantaja äkkiä vastaamassa käräjillä tekemisistään, ellei vapaaehtoisesti suostuisi korvaamaan tilannetta työntekijälle. Miksi työttömiä kohdellaan eri tavoin? Oma lukunsa on sitten se nöyryytys, minkä esim. viisikymppinen ammattikoulutettu ja pitkän työuran tehnyt kokee, kun hän joutuu tarjoamaan itseään työantajille ilmaiseksi, että josko kelpaisi, edes ilmaiseksi. http://yhteiskuntakriittinen.phpbb.fi/viewtopic.php?f=17&t=26 ''Pitäisikö heidän tehdä se itse ja omilla varoillaan?'' Lukemattomat työttömät haluaisivat kouluttaa itsensä uuteen ammattiin tai pitää kouluttamalla ammattitaitoaan yllä, vaan siinähän käy niin, että työtön menettää työttömyystukensa, jos omaehtoisesti koulutukseen lähtee. Työvoimaviranomaisten taholta aniharvoin em. koulutusta tarjotaan tai mahdollistaan. Työttömien ympärillä pyörii melkoinen bisnes. Kaikenkarvaiset koulutusyrittäjät saavat yhteiskunnalta melkoiset rahat työttömien kustannuksella. Itse olen paljonkin mietiskellyt sitä, että mitähän tapahtuisi, jos kaiken maailman hupuukikoulutuksiin ja yrityksiin työttömien kustannuksella haaskatut rahat olisi pantu oikeiden työpaikkojen luomiseen. Ehkä meillä ei olisi nyt viime laman jäljiltä suurtyöttömyyttä, vaan työttömyys olisi aidosti vähentynyt. http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Murheellisten+lukujen+maa/HS20070124S... , Kerronpa vanhan tapauksen. Tapaus on jo vuosia vanha, mutta pätee edelleen ja kuvaa myös sitä tapaa, millä työvoimaviranomaiset toimivat, niin tapauksen ajankohtana kuin nykyisinkin. A halusi käyttää työttömyysaikaansa itsensä kouluttamiseen. A päätti olla kaukaa viisas ja pyysi työvoimatoimikunnalta ennakkopäätöstä siitä, että hänen opintonsa ovat sellaisia, että hän saa opiskella työttömyyspäivärahan turvin. Työvoimatoimikunta antoi ennakkolausunnon, että A:n opinnot eivät estäneet päivärahan saantia. Työvoimatoimistosta kehotettiin A:ta sitten vain ilmoittamaan, kun hän aloittaa opintonsa, jotta työttömyyskassalle toimitetaan tarvittava lausunto. Tämä tapahtui joulukuussa eräänä vuonna. Tammikuussa A aloitti opiskelunsa ja ilmoitti asiasta työvoimatoimistoon. Työvoimatoimikunta pohti asiaa puoli vuotta ja antoi kesäkuussa lausunnon, että A:n opinnot ovat päätoimisia. Lausuntoa odottaessaan yksinhuoltaja A oli elättänyt itseään ja pientä lastaan osin lainailemalla tulevaa päivärahaa vastaan. Hänelle ei tullut mieleenkään, ettei päivärahaa myönnettäisikään, sillä olihan hänellä työvoimatoimikunnan myönteinen ennakkolausunto. Kukaan ei vain ollut kertonut A:lle, että työvoimatoimikunnan lausunnolla ei ole wc-paperin verran enempää merkitystä, sillä työvoimatoimikunnalla ei ole oikeutta antaa sitovaa ennakkopäätöstä. Seuraukset: A menetti puolen vuoden ajalta päivärahansa, A joutui lopettamaan opintonsa kesken, A menetti myöskin puolen vuoden ajalta mahdollisuutensa toimeentulotukeen, mihin hänellä olisi ollut tulottomana mahdollisuus, koska toimeentulotukea ei myönnetä taannehtivasti. Sen sijaan elatukseksi otetut velat eivät minnekään kadonneet. Työvoimatoimikunta muutti aikaisemman päätöksensä siksi, että vuoden alusta tuli voimaan lainmuutos, millä kavennettiin työttömien mahdollisuuksia omaehtoiseen opiskeluun. Toki lainmuutoksesta tiedettiin jo joulukuussa, vaan se vain ei ilmeisesti tullut yhdenkään työvoimatoimikunnan jäsenen mieleen.
qwerty (nimimerkki)
On turvallisinta olla tämänhetkisessä ilmapiirissä passiivinen työtön. Aktivoitua voi vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku tarjoaa pimeää työtä. Tarjotuista koulutusta vastaamattomattomista huonommin palkatuista töistä tulee kategorisesti kieltäytyä. Jos tarjotaan koulutusta vastaavaa työtä, sen voi ottaa vastaan vain siinä tapauksesa että palkka ja työehdot ovat vähintään samat kuin ennen työttömäksi jäämistä tai joutumista.
Vierailija (nimimerkki)
"Jos tarjotaan koulutusta vastaavaa työtä, sen voi ottaa vastaan vain siinä tapauksesa että palkka ja työehdot ovat vähintään samat kuin ennen työttömäksi jäämistä tai joutumista." Ammattisuoja työnhaussa on ainoastaan 3 kuukautta, sen jälkeen on otettava vastaan mitä tahansa työtä, jos ei ota saa karenssin ja toimeentulotukiakin voidaan leikata melko tavalla jolloin asumiskulujen jälkeen elämiseen jää 233 euroa kuukaudessa eli hieman alle 8 €/päivä.
Svante Salkutsalo (nimimerkki)
Haitanneeko tuo mittään jos on paremmin palkattu pimeä työpaikka.
Vierailija (nimimerkki)
pimeä työ, sehän on lain vastaista ja siitä seuraa silloin tällöin jopa sanktioitakin. Suomalaisethan ovat tunnetusti rehellisiä, eikö vain ja verosuunnittelua kun voi tehdä muullakin tavoin... "Tyhmä veroja maksaa" http://www.talouselama.fi/uutiset/article164167.ece "tuhannet vuokratyöntekijät eivät ole ilmoittautuneet veronmaksajiksi" http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1498293
Vieras-Gabriel (nimimerkki)
Meillä kaikilla on eduskuntavaaleissa mahdollisuus painaa paniikkinappulaa. Kun kok. nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja pääsi hallitukseen, julisti puh.joht., että "nyt tästedes kaikilla on hauskaa!" Odottelen tässä milloin meillä eläkeläisillä se hauskanpito alkaa? Samaa mieltä usean kirjoittajan kanssa olen siitä, että työntekoon pitäisi kannustaa meitä vanhempiakin, joilla ei vielä ole isompia kremppoja vaivoinamme. Miksi pitää vetää tänne hotellihenkilökuntaa Venäjältä vaikka tekijöitä olisi omasta takaakin? Vastaan itse. Koska heille ei tarvitse maksaa suomalaisten normien mukaan. Kyse on siis rahasta. Markka-aikaan hotellihuoneen Helsingistä sai 100-150 markalla. Nyt se maksaa vähintään saman euroissa. Ovatko palkat viisin-kuusinkertaistuneet? Eivät ole. Onko siis joku ahne vai mihin raha katoaa? No, kunhan nyt vain kyselen. Kiitos Herlinille epä-kokoomuslaisista mielipiteistä. Lisää sellaisia, kiitos.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Eivät Herlinin ajatukset ole epäkokoomuslaisia, vaan vanhakokoomuslaisia. Vielä 1900-luvun alussa kokoomuslaiset olivat jopa perustamassa työväenyhdistyksiä aktivoidakseen väestön kansallishenkisene taisteluun. Eivät kaikki kokoomuslaiset ole kateellisia virkademareita eivätkä ahnaita rahastosijoittajia tai opintonsa kesken jättäneitä poliitikkoja. Vanhassa Kokoomuksessa oli suomettarelaisilla joskus mukana myös nationalismia ja yhteistäkin etua.
kultaraha (nimimerkki)
mutta vain rikkaalla on varaa olla sosialisti.
Olavi Jukarainen (nimimerkki)
Kokoomuksen edeltäjässä vanhasuomalaisessa puolueessa oli todella merkittävässäkin asemassa muutamia sosiaalisesti muihinkin suomalaisiin kuin taloudelliseen yläluokkaan suhtautuvia jäseniä. Oleellista on tiedostaa että OLI. Nyt hurraa-natoiluun kuuluu "isänmaallisuus", joka suuntautuu voimakkaimmin oman kansan huono-osaisempia vastaan.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Erilaisissa päihde- ja mielenterveyskuvioissa sekä osallistujana että sivustaseuraajana olen nähnyt aivan liian monen yksilön kohdalla ketjun työttömyys-syrjäytyminen-alkoholisoituminen-mielenterveysongelmat-hauta. Kyllä näistä jutuista on ihan tutkittua faktaa. Eikä se tietenkään tarkoita, että kaikille työttömille noin olisi käynyt, tai tulisi käymään, mutta aivan liian monelle niin on käynyt, ja tulee käymään. Ellei jotain tehdä. Syrjäytyminen alkaa työttömyydestä, jota enää ei voida välttää, mutta syrjäytymiselle ja sen seurauksille ehkä jotain voimme yrittää tehdä.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Minun ajatuksillani! Koin jo -70 luvun öljykriisin,ja pari muuta lamaa. Toimin Tampereella yli 4 vuotta -90 luvun syrjäytyneiden ohjaajana.Osa oli jo -80 luvulla syrjäytettyjä! Heidän yhteinen "mottonsa" oli:"Emme me ole syrjäytyneitä,päättäjät ovat meidät syrjäyttäneet,kun ovat itse syrjäytyneet arkielämästä"! Tätä mieltä minä olen edelleen. Niklaksen kirjoitukseen lisäisin sen,että nyt olisi heti otettava käyttöön kuntien työllistämisvelvollisuus 6 kk:n työttömyyden jälkeen valtion kustantamana! Muuta mahdollisuutta EI ole. Kiitos Niklas köyhien ja syrjäytyneiden,ja syrjäytymisvaarassa olevien puolesta!
Tissot (nimimerkki)
On hienoa, että joku ottaa puheeksi yhteisöllisyyden. Meillä pitäisi jokainen viranomainen velvoittaa etsimään apua hakevalle ratkaisua. Aina ei voi ongelmaa heti välttämättä auttaa, mutta pitäisi edes yrittää ja täytyisi kuunnella. Meillä viranomaisjärjestelmä on kääntynyt alkuperäistä ideaansa vastaan ajat sitten. Viranomaiset eivät auta ihmistä, vaan käyttävät tavattomasti aikaa ja vaivaa etsiessään jonkun porsaanreiän, jonka perusteella palvelu tai etuus voidaan evätä. Tarvittaisiin todellinen asennevallankumous. Istutaan tämän ihmisen kanssa alas ja hei, eiköhän tähän löydy joku ratkaisu. Tunnen useampia syrjäytyneitä, lue syrjittyja, jotka ovat vuosia hakeneet oikeutta eri viranomaisilta. Heidän valitustensa käsittelyyn on hyvinkin kulunut moninkertaisesti verovaroja verrattuna siihen, että heti olisi ryhdytty avaamaan ongelmaa tai edes kuunneltu. Ihmisyys kehiin. Valitettavaa on, että päättävä eliitti on niin kaukana arkielämästä, ettei heillä ole enää käsitystä tavallisten talliaisten probleemeista.
jiikoo (nimimerkki)
kohtuulliset ( = huom. siis vain kohtuulliset ei öky ) asuntolainat vähintään 2:si vuodeksi. Muutoin hukka perii. Porukka syrjäytyy ja väkivaltaistuu. Maksaa ne sosiaaliasunnotkin ja laitospaikat- todennäköisesti vielä paljon enemmän.
Vieras Laurent B (nimimerkki)
Viime laman aikaan pelättiin jo laajamittaisia järjestyshäiriöitä, mutta potentiaaliset rähinöitsijät pidettiin keskioluttokkurassa kiitos viisaan alkoholipolitiikan. Lamasta toivuttua on moni rähinöitsijä poistunut joukosta kirkkaan viinan niittämänä alkoholipolitiikan muututtua. Mutta syrjäytyneitä silti riittää. Muuttunut on myös Suomen asenneilmasto; rikkaat ovat rikkaampia, köyhät köyhempiä, ja he eivät juuri kohtaa toisiaan. Mitä nyt ökymaasturit roiskuttavat kuraa köyhien päälle puikkelehtiessaan missä lystäävät. Empatia on meille suomalaisille kovin vieras taito. Nyt on kuitenkin tarvetta pohtia laajalti yhteiskunnassa, mitä voisimme tehdä toisin.
Heikkiojala (nimimerkki)
Lama on tulossa, ainakin jos siihen uskomme. Jos taas emme usko, vaan jatkamme jokapäiväistä eloamme, kuin emme olisi mokomasta kuulleetkaan, ostamme kotimaista, käytämme kotimaisia palveluja ja valitsemme etelän rannan sijasta kotimaisen matkakohteen, lamakin siirtyy tuonnemmaksi. Edellyttäen tietysti, että muutkin niin tekevät. Mutta kun eivät tee! On totta, että työpaikat ja niitä kaipaavat tekijät ovat jatkuvassa muutoksessa. Jonkun pitää joustaa silloin, kun ne kohtaavat huonosti, eli kun työvoimaa vapautuu, mutta heille ei löydy sopivaa osoitetta, vaikka samaan aikaan on monilla aloilla pulaa työvoimasta. Sairaat ja vanhukset kaipaavat hoitajia. Paperin tekijät pistetään pihalle. Mitenkähän olisi, jos vaihteeksi nämä korkeampaa palkkaa nauttineet paperi- ja metallimiehet kouluttautuisivat hoitoalalle ? Harjoittelisivat vaipanvaihdon ja syöttämisen. Kuljettaisivat vanhuksia ulkona, lukisivat heille tai olisivat vain läsnä ja kertoisivat värikkäitä tarinoita, jonka taidon he ainakin hallitsevat. Samalla voisi antaa sellaisenkin mahdollisuuden juolahtaa mieleen, että jo parin-kolmenkymmenen vuoden kuluttua hän itse voi olla siinä potilaan asemassa. Eikö se olisi hyvää valmennusta tulevaisuuden varalle !? " Luo sairaiden, käy veli hellä valkoinen "... Jouko Ahosen johdolla.
Eki54 (nimimerkki)
Minä annan täyden kunnian suomalaisille paperimiehille jotka useimmiten valtiojohtoinen yritys palkkasi ja maksoi heille palkan maailman johtavina alan ammattilaisina erittäin kilpaillulla alalla. Jos tekee välttämättä mieli mollata jotain niin moittikaa ahnetta yritysjohtoa joka ei siirtynyt bulkista tuotteiden jatkojalostukseen investointien kautta. Tuet kyllä kelpasivat ja yhteiskunnan hyvin kouluttama perusosaava työporukka. Paperimiehet toivat aikanaan valtaosan suomalaisen hyvinvoinnin perustasta opettelemalla maailman uudenaikaisimmat tekniikat bulkkituotantoon. Paperimies teki mitä käskettiin ja vientituloihin nähden kuittasi siitä kohtuullisen korvauksen. Alan kehitys jätettiin tuuliajolle kun kansainvälistyttiin monikansallisiksi konserneiksi ja pelkkä raha, eli tuottovaatimus ratkaisi tehokkuusvaatimuksin siirron muualle halpatyövoiman ja markkinalogistiikan sanelemin ehdoin. Suomen etu jäi ja tulee jäämään toisarvoiseksi voittojen maksimoinnissa. Sitä ei paperimies ratkaissut. Varsin usein unohdetaan että viennistä saadut verotulot ovat elintärkeitä maalle. Kun niitä on, voimme huoleti haukkua sitä miten valtio ja kunnat näitä tuloja jakavat ja kuinka demokratiamme ei toteudu oikeudenmukaisesti. Silti luulisi ymmärrettävän että veropönikän täyttö vientituloilla on aina hyvää politiikkaa. Siksi teollisuuden rakennemuutoksen suorittamatta jättäminen oli anteeksiantamaton virhe. Tyhjästä jakaminen on varsinkin lama-aikana hankalaa ja sokea velkarahan käyttö on tyypillistä oppositiopolitiikkaa. Suomen pankilla voisi olla mahdollisuus suoraan tukea katkolle meneviä yksityisten ja yritysten luottoja esimerkiksi vakuusarvojen laskiessa. Estetään turha luottojen irtisanominen ja sitäkautta estetään omaisuuden uusjako. Liikepankkien tukeminen itsestäänselvyytenä eli niiden riskitön liiketoiminta on käsittämätön ilmiö.
Vieras (nimimerkki)
"Viisi vuotta myöhemmin joku urpo sitten kertoo ennustaneensa 2009 laman lopullisen syvyyden oikein ja luulee olevansa joku guru." Ainakin yksi tällainen besserwisseri voisi olla Demareiden nykyinen puheenjohtaja. Kaikki mainosarvo ja paniikkimieliala tiskiin minkä hän suinkin keksii, ja oppositiopolitiikkaa yrittämään virheellisin väittämin ja mustamaalaamisin. Hänelle ei mikään ole pyhää, ja mitä parempaan kurimukseen maa saadaan sitä enemmän Demareille kolahtaa ääniä laariin. Kurjat kun kuvittelevat että Demarit ajavat heidän asiaansa. Todellisuudessa Demarit ajavat vain ja ainoastaan omien saavutettujen palkkioidensa asiaa, kaikki muu on bullsh1ttiä.
ilkka halla-aho (nimimerkki)
Nimimerkki(Tissot), vaikka onkin vain nimimerkki, vain, aina vain, niin puhuu asiaa, on ilmeisesti kärryillä; sitä samaa soisi,edes,joillakin päättäjilläkin olevan. Systeemi, kun toimii niin, että esimerkiksi lääkäri määrää reseptin, jolla apteekista saa hakea( ja ostaa) unilääkettä. Tämä kuulostaa järkevältä, mutta mitä jos esimerkiksi naapuri metelöi, niin ettei potilas saa nukutuksi! Ei siinä lääke kovin pitkälle auta, ehkä! Ehkäpä naapurin käyttäytymiseen voisi hyvä olla ensin saada jokin muutos aikaiseksi, vai kuinka?
Muibe Toivonen (nimimerkki)
Monta kertaa alkoholismia pidetään jonkun asian seurauksena: avioeron, työttömäksi joutumisen tms. Toisaalta olen itse todistanut läheltä, että alkoholisti keksii juomiselleen mitä tahansa tekosyitä. Näille vastaus ei ole siirtyminen kohtuukäyttöön tai laimeampiin juomiin vaan juomisen täydellinen lopettaminen. Miksi kissaa ei nosteta pöydälle? Ollaanko tehty kaikki mahdollinen alkoholin kokonaiskulutuksen laskemiseksi? Herlinin muuten hyvässä kirjoituksessa lähdettiin tästä perusoletuksesta, että juominen on jonkun asian seuraus. Onko se sittenkään ihan noin? Kyllä useimmat tuntemistani alkoholisteista ovat juopotelleet itsensä melko huonoon kuntoon, vaikka työ olisikin ollut hyväpalkkaista, ja kotiasiat olisivat olleet muuten kunnossa. En kuitenkaan halua ketään syyllistää, koska kaikki eivät vain pysty kontrolloimaan juomistaan. Toisaalta voi kysyä, miksi ylipäätään pitää juoda? Voisivatko suomalaiset oppia viettämään aikaa enemmän perheensä ja ystäviensä kanssa ja pitämään hauskaa ihan selvin päin?
umma gumma (nimimerkki)
Muibe, ei käsitääkseni ollut kysymyksenä että miksi joku juo? Ehkä olisi kykymys, hän juo, kun tuntee itsensä työttömäksi, ja kun duunia tarjotaan, juominen vain vaikeuttaa normaalia duunia suunnattomasti. Vaikka kaikki juo, mutta, se jolla ei ole hommia, on suurempi moraalinen ongelma, jolla me muut, voimme tunta olomme paremmaksi. Ei kukaan tule saamaan duunaria, jos on tavoitteena 100% katollinen neitsyt joka sanoo että ei niele kun ottaa suihin. Se joka biseksensä tuohon ajaa, kusee omaa moraaliaan, että muiden silmiin, mutta ei sillä mitään, koska palkinto moisesta toiminnasta tullaan palkitsemaan. Missä?
Pekka Siikala (nimimerkki)
Alkoholisoituminen on monimutkainen prosessi. Minä alkoholisoiduin juomalla liian paljon ja liian pitkään. Uhmaa ja typeryytä kyytipoikana. Eikä sillä ollut mitään tekemistä työttömyyden eikä syrjäytymisen kanssa. On tärkeätä tehdä selvä ero alkoholistin ja juopon välille. Syrjäytyminen ei välttämättä lainkaan johda alkoholisoitumiseen, mutta kyllä hyvin usein juopotteluun, joka sekin tuhoaa sielua ja ruumista. Juominen siis usein on jokun asian seuraus, alkolisoituminen taas välttämättä ei sitä ole. Työttömyys johtaa helposti syrjäytymiseen, syrjäytyminen johtaa kohtalotovereiden etsimiseen, ja kovin usein ne kohtalotoverit löytyvät kaljakuppilasta. Muutama vuosi kaljakuppilassa ei tee kenellekään hyvää. Oli sitten alkoholisti tai ei. Työttömyys = syrjäytyminen = ajan tappamista kaljakuppilassa = alkoholisoitumisen riskin kasvu = alkoholosioitumisen välttämisestä huolimatta työkyvyn ja terveyden heikkeneminen. Käsitän Herlinin pohtivan vaihtoehtoista elämäntapaa tuleville työttömille, ja siihen kyllä viisasten kiveä tarvitaan.
Sami H (nimimerkki)
Pekka, kirjasto on hyvä paikka viettää aikaa, edellyttäen että lehdet ja kirjat jaksavat työtöntä viihdyttää, ja miksei jaksaisi, mutta on se välillä kiva siellä kuppilassakin aikaa viettää, kunhan sitä ei päätyöksi ota.
OrpoPiru (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)
Niinpä niin en niin tiedä näistä teorioista mutta ikäni kauppamiehenä olleena(60 v) olen kokenut jos tuotetta A ostetaan lähes,joka talouteen on sitä vaikea enää lisää kaupata.
Arto-Niinisto (nimimerkki)
Työttömyys voi hyvin, työttömät huonosti. Syrjäytyneet ovat aina olleet syrjäytettyjä. Keskiolut maistuu kansalle hyvin. Suuri huoli pitää olla nuorista työttömistä. Useille ei paskaduunit maistu. Eletään 500 euron perustoimeentulolla (yli 24 v.) ja asumistuella. Rappiolla on hyvä olla. Keskiolut maistuu ja saa nukkua myöhään. Työpaikat takaavat ihmissuhteet. Kapakat työttömien ihmissuhteet. Porukka menee kaljoitellessaan valitettavan nopeasti huonoon kuntoon ja ennenaikaiseen hautaan. Ihminen on sopeutuva eläin ja tyytyy valitettavan nopeasti kohtaloonsa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Miten paljon jokin ekstraaja tai puhtaanapitäjä "kiinnittyy" työpaikan yhteisöön? Eikö tuo työyhteisökin oli hieman romantisoitu ja liioiteltu?
Jaakko vaan (nimimerkki)
Vai oikein lailla ? Eikös sellainen jo ole, "Laki kuntouttavasta työvoimatoiminnasta" tms. ? Tälläiset lait on tehty nimenomaan "aktivoimaan" näitä keskioluen avulla ulos yhteiskunnasta "valuneita" ja ehkäpä siinä mielessä osin paikallaankin. Ongelma kuitenkin on valitettavasti se, että: - lääkkeeksi tarjotaan lähes poikkeuksetta ilmaiseksi tehtävää työtä, eli orjuutta korvausten menettämisen uhalla. - Näitä keskioluella itsensä ulos valuttaneita on selvä vähemmistö, mutta enemmistöönkin sovelletaan samoja lääkkeitä. Ihan aikuisen oikeasti, vaikka kuinka työvoimapulasta taannon ja osin vieläkin huudellaan, PALKALLISISTA töistä on huutava pula. Kukaan, oli sitten työssä käyvä tai työtön, ei kaipaa ainakaan pelkästään työtä. Tavoitteena on PALKALLINEN työ. On aivan silkkaa sitä itseään tehdä ongelmaksi muka työttömyys. Mitäs luulette, ihanko suotta ja tyhmyyttään Suomessa tehdään kymmenien tuhansien voimin näitä 8 eur/ päivä orjatöitä ? Ei luulisi olisi olevan ylivoimainen tehtävä valita palkkatyön ja orjatyön väliltä ? Vai onko nyt sitten kuitenkin niin, ettei valinnavaraa olekaan ? Työ vain pitäisi saada ilmaiseksi, ainoastaan tutuille ja sukulaisille pitäisi saada palkallista työtä, noin karkeasti. Muut tehköön ilmaiseksi teettäjän puolelta sekunnin irtisanomisajalla, itselle ei mikään saa maksaa mitään. Toisethan ne orjia ovat. Itselläni on koulutettuna ja raittiina perheenisänä pitkällä työkokemuksella puute PALKALLISISTA töistä, ei mistään piirileikeistä, "aktivoinneista" (pthyi, kirosana) sun muistakaan "toimenpiteistä", joiden ainoana tuloksena tuntuu olevan määräyksiä tekemään ilmaiseksi jotain jonnekin. Minä en ole syrjäytynyt minnekään, minua sen sijaan aivan aktiivisesti tunnutaan työttömän leima otsassa syrjäytettävän vähän joka suunnasta. Niklas Herlinkin vihjailee kaikien työttömien olevan kaljaakittaavia työkyvyttömiä, joten onko ihme, ettei kukaan oikein työnhakutilanteissa pidä varteenotettavana vaihtoehtona ? Ja sen seuraukseksi pitäisi saada oikein laki, joka patistelee tekemään edelleen niitä palkattomia töitä, vai oikeinko olisi ajatuksena ihan vaihtelun vuoksi kokeilla välillä askartelua ja paperinukkien tekoa siinä CV:n kirjoittelun lomassa ? Niitä PALKALLISIA töitä, joista puute on, kun ette kuitenkaan saa lisää syntymään. Tätähän se on YKSILÖLLINEN kohtelu työttömyydessä: Saat valita seuraavista paketeista: 1) Paketti kaljaakittaaville työkyvyttömille 2) Ei saatavilla 3) Ei saatavilla 3) .... Jättäkää edes rauhaan niin voi lähetellä enemmäm työpaikkahakemuksia siirtymään pinojen pohjille siinä uusien asioiden opiskelun lomassa.
Vieras (nimimerkki)
Turvaa perheille, joissa painitaan ylitsepääsemättömissä asuntoveloissa kohdalle sattuneen työttömyyden johdosta. Valtion pitää ottaa asia hoitoonsa NYT! eikä vuosien päästä. Perustakaa "kotipankki", johon tiukassa tilanteessa olevat voisivat myydä kotinsa asumisoikeudella ja mahdollisuudella aikojen parannuttua lunastaa asuntonsa takaisin. Laskekaapa kuinka monta särkynyttä perhettä ja hukkaan mennyttä nuorta voitaisiin näillä toimilla pelastaa!
camunen (nimimerkki)
Paavo Lipponen manasi tv:ssä valtiota, so. veronmaksajia, talkoisiin yritysten pelastamiseksi. Samaa talvisotamantraa ovat Jyrki Katainen ja EK:n Christoffer Taxell viime päivinä hokeneet. USA:ssa on sentään haluttu myös ahneuteensa tukehtuvia optiojohtajia vastuunkantoon.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Talvisotahenkiset juhlapuhujat voisi lähettää Etelä-Afganistaniin puolustamaan vapaata länsimaista yhteiskuntaa. "Me kaikki toimimme isänmaan hyväksi: toiset puhuivat ja toiset kuolivat."
Jaakko vaan (nimimerkki)
Vai oikein lailla ? Eikös sellainen jo ole, "Laki kuntouttavasta työtoiminnasta" tms. ? Tälläiset lait on tehty nimenomaan "aktivoimaan" näitä keskioluen avulla ulos yhteiskunnasta "valuneita" ja ehkäpä siinä mielessä osin paikallaankin. Ongelma kuitenkin on valitettavasti se, että: - lääkkeeksi tarjotaan lähes poikkeuksetta ilmaiseksi tehtävää työtä, eli orjuutta korvausten menettämisen uhalla. - Näitä keskioluella itsensä ulos valuttaneita on selvä vähemmistö, mutta enemmistöönkin sovelletaan samoja lääkkeitä. Ihan aikuisen oikeasti, vaikka kuinka työvoimapulasta taannon ja osin vieläkin huudellaan, PALKALLISISTA töistä on huutava pula. Kukaan, oli sitten työssä käyvä tai työtön, ei kaipaa ainakaan pelkästään työtä. Tavoitteena on PALKALLINEN työ. On aivan silkkaa sitä itseään tehdä ongelmaksi muka työttömyys. Mitäs luulette, ihanko suotta ja tyhmyyttään Suomessa tehdään kymmenien tuhansien voimin näitä 8 eur/ päivä orjatöitä ? Ei luulisi olisi olevan ylivoimainen tehtävä valita palkkatyön ja orjatyön väliltä ? Vai onko nyt sitten kuitenkin niin, ettei valinnanvaraa olekaan ? Työ vain pitäisi saada ilmaiseksi, ainoastaan tutuille ja sukulaisille pitäisi saada palkallista työtä, noin karkeasti. Muut tehköön ilmaiseksi teettäjän puolelta sekunnin irtisanomisajalla, itselle ei mikään saa maksaa mitään. Toisethan ne orjia ovat. Itselläni on koulutettuna ja raittiina perheenisänä pitkällä työkokemuksella puute PALKALLISISTA töistä, ei mistään piirileikeistä, "aktivoinneista" (pthyi, kirosana) sun muistakaan "toimenpiteistä", joiden ainoana tuloksena tuntuu olevan määräyksiä tekemään ilmaiseksi jotain jonnekin. Minä en ole syrjäytynyt minnekään, minua sen sijaan aivan aktiivisesti tunnutaan työttömän leima otsassa syrjäytettävän vähän joka suunnasta. Niklas Herlinkin vihjailee kaikien työttömien olevan kaljaakittaavia työkyvyttömiä, joten onko ihme, ettei kukaan oikein työnhakutilanteissa pidä varteenotettavana vaihtoehtona ? Ja sen seuraukseksi pitäisi saada oikein laki, joka patistelee tekemään edelleen niitä palkattomia töitä, vai oikeinko olisi ajatuksena ihan vaihtelun vuoksi kokeilla välillä askartelua ja paperinukkien tekoa siinä CV:n kirjoittelun lomassa ? Niitä PALKALLISIA töitä, joista puute on, kun ette kuitenkaan saa lisää syntymään. Tätähän se on YKSILÖLLINEN kohtelu työttömyydessä: Saat valita seuraavista paketeista: 1) Paketti kaljaakittaaville työkyvyttömille 2) Ei saatavilla 3) Ei saatavilla 3) .... Jättäkää edes rauhaan niin voi lähetellä enemmäm työpaikkahakemuksia siirtymään pinojen pohjille siinä uusien asioiden opiskelun lomassa.
universal (nimimerkki)
Niklaksen pointtina lienee jonkunlaisen solidaarisuuden tai yhteisvastuullisuuden löytäminen suomalaisista. Nice try. Muistellaanpa heti aluksi taannoisia tapahtumia Finnairilla; koska yhtiön tilanne näytti pahalta, kustannuskehitys vaati toimenpiteitä pikapuoliin, niin yhtiö esitti henkilöstölle kaikkien (myös johtajien)palkkoihin pientä alennusta.Jotta ketään ei tarvitsisi irtisanoa, ja että palvelutaso/tuotanto kuitenkin säilyisi. Kuinkas kävikään; henkilöstö päätti sinänsä reilusti ja demokraattisesti äänestämällä , että palkkoja ei lasketa senttiäkään, senkään uhalla että joka kymmenes jää kokonaan vaille työtä! Siinä se on se suomalainen yhteisvastuu , koko komeudessaan. Jengi äänestää reilusti , että yksi kymmenestä saa joutua tuuliajolle, kunhan vain yhdeksän kymmenestä saa pitää kaikki entiset etunsa. Pahoin pelkään että tämä sama ilmiö toistuu koko suomalaisessa työntekijäkentässä.Liittojen suosiollisella avustuksella. Tuleva taantuma asettaa väistämättä uudet hinnat työlle, raaka-aineille, palveluille jne. Jos tämä prosessi viedään läpi ylläkuvatulla menetelmällä, niin meillä on muutaman vuoden päästä vähintään 400 000 työtöntä.Ja lukuisa määrä konkursseja.Ja monet syrjäytyvät lopullisesti. Vaihtoehtona olisi se, että jokainen joustaisi hieman saavutetuista eduistaan. Tällöin ei läheskään niin monen tarvitsisi tippua kelkasta, ja bonuksena tulisi vielä palvelujen ja tuotannon tason säilyminen hyvänä. Kas, kun en jaksa uskoa että palvelujen ja tuotteiden tarve sinänsä mihinkään laman myötä häviää. Ihmiset haluavat syödä, juoda , asua ja matkustaa niinkuin ennenkin. Valinta on meidän.
matttimayranpaa (nimimerkki)
Niko pohtii "pientä ja tehokasta asiantuntijaryhmää". Kekkonen soitti Martti Miettiselle hänen ollessa talikon kanssa pellolla ja pyysi ex-maaherraa runnaamaan hätätilahallituksen 1970 luvun Suomeen. Jotain tällaista valtiomiestä ja "runnariryhmää" me tarvitsemme nyt. Vielä on aikaa jopa runnata hallitus, joka kykenee organisoimaan ensi kevääseen mennessä mm. tukipaketin, joka todella iskee lamaan tehokkaasti. Esim. rakennustekniset remontit (suurehkoina kokonaisuuksina toteuttaen). Kyllä työmaita löytyy, olkoot ensimmäisiä vaikkapa tuoreen ministerin homekoulut. Risusavotat, sieniretket ja pilkkikisat voivat olla hyvää terapiata syrjäytymisuhassa, mutta eivät (kuten ennenvanhaan) työttömyystöitä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Euroopan unionissa ei saa johtaa - edes omaa maataan - vaan täytyy tyytyä vain hallinnoimaan.
Vieras (nimimerkki)
Siis miksi ihmisten ei saisi antaa ryypätä, jos itse tahtovat elämänsä pilata? Omavaraistaloudessa voi elää onnellista elämää 50 eurolla vuodessa. Kukaan ei pakota tässä maassa ketään ryyppäämää. Itse olen kurkkuani myöten täynnä näitä juoppoja enkä sure yhtäkään, joka sille tielle jää. Oma on häpeänsä eikä työttömyys ole todellakaan mikään syy alkaa ryyppää. Lapset näiltä urpoilta pitää toki ottaa pois.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Huostaanottoa halvempi ratkaisu olisi pakollinen vanhemmuusajokortti ja lisenssinvarainen lastenvalmistus. Miksi ihmisiä saa valmistaa ilman minkäänlaista pätevyyttä, mutta heitä ei saa edes ravintolassa juottaa ilman alan koulutusta? Euroopan unionilla on paljon paremmat mahdollisuudet tuottaa terve kansakunta tieteellisin menetelmin, koska on tietoa DNA:sta ja terveydestä kuin kansallissosiaalisen Saksan mystisten ennakkoluulojen perusteella 1930- ja 1940-luvulla. Euroopan unioni on voinut käydä nikotinistien kimppuun, koska tupakka on brittiläinen ja yhdysvaltalainen liiketoimi. Kun nuuskasta on päästy, voisi keskittää huomion naisten punaviinin juomiseen ja hulttioäitiyteen.
camunen (nimimerkki)
Oikeastaan on aivan ymmärrettävää että rkp touhottaa kielen ja nuuskan puolesta. Samasta aukosta ne kulkee.
Harkis2 (nimimerkki)
Hyvä kirjoitus Niklakselta. Viisaasti hän ei yrittänytkään esittää ratkaisuksi muuta kuin viisaiden koolle keräämistä. Laman syvyydestä ennustan että se tulee olemaan syvältä. Käydyn keskustelun perusteella huomasin, ettei siitä reseptiä löytynyt. Olemme siis pitkälle Sailaksen & Co varassa, jotka henkilöinä neuvovat hallitusta, joka päättää toimista, jotka virkamiehet toteuttavat. Yritykset, järjestöt ja kansalaiset osallistuvat kykynsä ja halunsa mukaan. Mitä enemmän toimijat ovat nähneet edellistä lamaa, sen parempi. Kaikkia virheitä ei pitäisi toistaa, esim. työttömien tolkkua vailla olevaa pakkokurssitusta ilman realistista työllistymismahdollisuutta. Tekemätöntä työtä tässä maassa kyllä riittää - pitää vain päättää, kannattaako se tehdä vai jättää tekemättä. Esim. kunnilla on paljon tekemätöntä työtä, joka voitaisiin valtion osittaistuella ulkoistaa uusille pienyrityksille. Kunta saisi osan käyttämistään varoista verotuloina takaisin.
Saarelta (nimimerkki)
Minä 50+ mies, jäin tyottömäksi pari vuotta sitten ja vaikka olen hakenut töitä koko ajan, pari sata hakemusta tehty, pari sata muuta työnhakuyritystä ja monta sata muuta hommaa tsekattu, niin tulos on noin kaksikymmentä haastattelua ja siihen se sitten on jäänyt. Ja jengi ihmettelee, onko jätkä laiska, saamaton tai onko jotain muuta häikkää kun ei mies työllisty. Olen ollut töissä 33 vuotta tähän mennessä ja uskon kyllä että olis työkykyä jäljellä ainakin kymmenen vuotta lisää jos terveys pysyy hyvänä. Kävin tässä työttömyyskauden alussa työllistymiskurssin jolla kyllä estiteltiin kovin optimistisesti kaikkia oppisopimus- ja työllistämistukimahdollisuuksia. Mutta todellisuus ei ole yhtä valoisa kuin kursseilla. Pitää vähintäin olla yhtä hyvä junailemaan kuin nää Wincapita-jätkät että saa pestaajat vakuuttettua että tämä mies vois saada edes määräaikaishommaa muutamaksi kuukaudeksi. Totuus on kyllä se että, töitä tekijälle löytyy jos tekijä tekee hommat TÄYSIN ilmaiseksi ja työn tilaaja vielä saa maksun ilmaistyöntekijän työllistämisestä. Ihmettelen myös sitä työttömyystoimistojen yrityksille ylläpitämää "ulkomaalaisen työväen tuontilinjaa", vaikka saman aikaa yritykset potkii vanhat suomalaiset työntekijät pellolle "taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Me muutama vuosi päälle 45 - 50 ikäiset työttömät olemme ilmiselvästi väliinputoajaryhmä Suomessa. Kuten myös tavalliset nuoret 18 - 25 joille ei tipu kunnon töitä ja mielekästä alkua työelämälle. Samanaikaan paasataan elinikäisestä oppimisestä ja että pitäisi olla hommissa 70 vuoden ikään asti. Jos on edelleen yrityksen palveluksessa lisäkoulutus on paljon edullisempaa, eteenkin jos vielä yritys suostuu kouluttamaan. Mutta auta armias jos kuulut poisrationalisoitavaan ammattiryhmään, silloin saat painaa niska limassa vuosia ilman lisäkoulutusta sillaikaa kun johto saa koulutusta, ja poks, tulee se päivä kun sinut pistetään pellolle tylysti vaikka olet ollut kuinka sitoutnut yritykseesi tahansa. Yrittävät vielä saada sut myymään sun lailliset oikeudet halvalla tarjoamalla jotain naurettavaa summaa lähtörahoiksi, jos olet niin tyhmä että pistät nimen paperille että irtisanoudut vapaaehtoisesti. Sitten työttömänä saa vaan kuulla ettei noin vähän koulutettua ja ikääntynyttä tyyppiä voi ottaa hommiin, sorry. Toisaalta akateeminenkaan koulutustausta ei takaa hommia jollei löydy laajaa tukiverkkoa. Ja nyt alkaa kohtapuolin kaikki kunnon kriisipaketit olla jaettu pankeille ja muille hätää näkeville säästäjille ja osakesalkun omistajille. Että nyt pitää virkamiesten työttömien "ruhtinaallista toimeentuloa" rokottaa että tajuaisivat nyt lähteä töihin. Mutta mihin töihin?
Vieras (nimimerkki)
Ennen edellistä lamaa elettiin vielä vanhan kaavan mukaan, elämä kulku oli: koulutus-ammatti-pysysvä työ-oma asunto-perhe- ja lopulta eläke. Työttömäksi joutuminen oli suuri pudotus ja sosiaalituki viimeinen askel pois normaalista elämästä. Työtön oli arvoton ja syrjäytyminen oli helppoa. Laman aikana ja jälkeen asenteet ja työelämä ovat muuttuneet, mutta yhä tässä keskustelussa ainoaksi lääkkeeksi syrjäytymisen estämiseen tarjotaan työpaikkojen säilyttämistä tavalla tai toisella. Nuoret eivät ehkä saa työtä, jos heillä ei ole koulutusta tai kokemusta. Heille on tarjolla työelämään tutustumiseen tarkoitettuja työpaikkoja ja koulutuskin on vielä nuorena helppoa. Suurempi ongelma ovat vanhemmat työntekijät, joiden kokemus ja koulutus on vanhentunut. Juuri 50+ ihmiset ovat jääneet elinikäisen koulutuksen ulkopuolelle, ja monet heistä kuvittelevat pärjäävänsä vanhoilla eväillä työelämän loppuun. Näille työttömille pitäisi tarjota koulutusta, oikeaa kunnon koulutusta, eikä työvoimatoimistojen askartelukursseja. Heidän pitäisi saada ajantasalla olevat työelämässä vaadittavat tiedot ja taidot, jotta he voisivat taas työllistyä, kun seuraava nousukausi tulee.
Vieras (nimimerkki)
Elinikäistä oppimistako ? Itsekin pidin insinöörinä osaamistani ehkäpä neuroottisen hyvinkin ajan tasalla, laajasti. Nyt olen pari vuotta ollut lähes 5-kymppinen DI. Eipä tunnu kelpaavan yhtään sen paremmin, vaikka CV:tä ja kokemusta onkin kiitelty eikä pitäisi uusin koulutuskaan olla turhan vanha. Tosin monien haastattelujen ja ohi menneiden valintojen jälkeen on jäänyt kuva, etten ole ihan tarpeeksi nuori ja dynaaminen ko. organisaatioon, on epäilty mm. motivaation riittämistä alemman tasoisissa tehtävissä, on epäilty milloin mitäkin ja suurimmassa osassa ei perustella millään tavalla. Myöskin "Millaisissa tehtävissä näet itsesi viiden vuoden päästä ?" -kysymyksiin kun vastaan kunnianhimoisena, kovatöisenä ja mielestäni erittäin osaavana pyrkiväväni etenemäään urallani korkeampiin tehtäviin aivan kuten tein ennen työttömyyttänikin, se herättää kummastusta, tämän ikäisen pitäisi kuulemma suosiolla jo olla vaan ja tehdä hiljaa töitä jättäen etenemiset nuoremmille eikä itse haaveillakaan ylennyksistä, hyvä jos töitä saa ? Joten mitähän koulutusta seuraavaksi ? Väitöskirjan tekoon ? Tutkinto joltakin toiselta alalta ? Työkkärin ainoa lääke tuntuu olevan nuo CV;n kirjoituskurssit sun muut. Palkattomaksi harjoittelijaksi tai paikallisen ekopajan romunsärkijäksi en ole vielä joutunut, vaan pian sekin olisi edessä. Tätähän minä juuri kaipasinkin ja sehän se juurikin minun PALKALLISTA työllistymistäni edistääkin, vai mitä ? No, osaamistani en kellekään ilmaiseksi lahjoita, joten avioeropaperit on valmiina, muutan perheestä eroon toiseen loukkoon ja otan suosiolla -40 % toimeentulotuet sossulta jotka rapsahtavat kun paskanjauhannoista kieltäydyn. Siinä teille syrjäytymistä.
onSlow (nimimerkki)
Yli 50-vuotiaitten lisäksi työnantajat syrjivät helposti myös naisia, nuoria, vammaisia, lihavia, laihoja, liian pitkiä, liian lyhyitä, rumia, haisevia, kouluttamattomia, ylikoulutettuja, huonosti pukeutuvia, ylipukeutuvia, valehtelijoita, totuudenpuhujia, ammattitaidottomia, liikaa osaavia ym. ym. mutta jos oikein halvalla saisi niin melkein kaikki kelpaisi. Kysymys on siitä että työvoiman ollessa superkallista ja markkinoitten vaikeita vaaditaan huippulaatua ja turnauskestävyyttä. Mitä ei tietenkään saavuteta.
qwerty (nimimerkki)
"Nyt olen pari vuotta ollut lähes 5-kymppinen DI" Eli noin neljäkasina sait yhteiskunnan maksaman ilmaisen opiskelun (pl. asumis- ja elinkustannukset)jälkeen DI:n paprut kouraan Pitkä on ollut opintoputki. Aivan helpolla ei kannata heittäytyä luuseriksi. Jos muija jättää, so what! Irtonaisia lepakkoja ja hupakkoja aina löytyy. Noinkin pitkän työrupeaman jälkeen on varmaan rationaaliseti ajattelevalle ihmiselle jotain pesämunaakin kertynyt. Ajattelepas vaikka kaksvitosta raksalla tai paperityötekijänä työskentelevää irtisanomisuhan alla olevaa miestä jonka vaimo on taas paksuna sekä perhe korviaan myöten asuntoveloissa. Vaihtaisitko paikkaa? Suomessa on varsinkin maahamuuttajataustaisia korkeakoulututkinnon suorittaneita, jotka ovat vaihtaneet työttömyyden vapaaehtoisesti luudanvarteen. Miksi se ei käy suomalaisille ns. akat. työttömille? Oma arvaukseni on: se ei käy, koska se on paskahommaa. Luulen, että vuoden, ehkä parin päästä on ollaan vähän nöyrempää poikaa.
Vieras (nimimerkki)
"Suomessa on varsinkin maahamuuttajataustaisia korkeakoulututkinnon suorittaneita, jotka ovat vaihtaneet työttömyyden vapaaehtoisesti luudanvarteen. Miksi se ei käy suomalaisille ns. akat. työttömille? Oma arvaukseni on: se ei käy, koska se on paskahommaa. Luulen, että vuoden, ehkä parin päästä on ollaan vähän nöyrempää poikaa." Kas vain ! Taas nostaa oikein perisuomalainen ilkeys päätään; on niin mukavaa osoittaa ylemmyyttään, kun saa kuittailla jollekulle huono-onniselle, että onpas kivaa kun putosit kovaa ja korkealta, oikein naurattaa ! Mites jos tehtäisiinkin niin, että se korkeakoulutettu maahanmuuttaja ja tuo DI päästetään töihin ja esimerkiksi sinä todennäköisesti vähemmän koulutettuna tai mikseipä vaikka ihan vaihtelun vuoksi muuten vaan menisit sinne luudanvarteen ja paskatöihin ? Eikö muuten näin yleisestikin olisi paljon oikeudenmukaisempaa tutkia vaikka vuosittain töissäolijoidenkin kohdalla ketkä sinne harjanvarteen oikein kuuluisivat ? Jos ei riitä intoa/voimia/pitkäjänteisyyttä nykyajan vaatimusten mukaisesti kohottaa ja päivittää osaamistaan ja esim. 5-kymppisenä vielä hankkia esim. akateemista tutkintoa, olisikin paikallaan vaihtaa osia. Äläkä viitsi jeesustella ettei akateemisille paskahommat kelpaa, ei varmasti tuossa tilanteessa itsellesikään, mutta mitä sillä on nyt väliä, JONKUN TOISENHAN niitä paskahommia pitäisi alkaa tekemään ? Luitkos edeltä tuota Finnairin tilannetta koskevaa kommenttia ? Siinähän se ah niin ihana selvästi tulee tämä sinunlaistesi ihmisten mentaliteetti esille; muilla saa mennä vaikka kuinka päin helvettiä ansiottaankin, kunhan omista eduista ei lähde sentin osaakaan. Vaikka olisi ehkä syytäkin.
Vieras (nimimerkki)
Kyllähän se niin on, että suomalaisiakin akateemisia työskentelee ns. paskahommissa: siivoojina ja kaupan kassalla ainakin. Juttu on vain niin, että suomalaisia ei - eikä erityisesti koulutettuja - haluta ottaa töihin, jotka eivät edellytä koulutusta. He ovat siis pattitilanteessa. Tuo johtunee siitä, että toisaalta ei uskota, että koulutettu pysyisi ei-koulutusta vastaavassa työssä ja toisaalta siksi, että suomalainen pystyy paremmin pitämään puolensa kuin ulkomaalainen. Suomalaista ei siis ns. kuseteta yhtä helposti.
Vierailija (nimimerkki)
Ehkäpä nimim. qwerty on tietyllä tavalla oikeassa, muistetaan vain 90-lukua, kun kirja Globalisaatioloukku suomennettiin, silloin vielä oli jonkinlaista vastahakoisuutta näitä "paskatöitä" kohtaan, mikä tulee hyvin esiin kyseisen kirjan kirja-arvostelussa vuodelta -98: "Rikkain viidennes on hyötynyt meneillään olevasta kehityksestä. Tätä kutsutaan siksi että talous voi hyvin! Eurooppa ei vielä ole uskaltautunut täysin rinnoin matkimaan Amerikkaa mutta maailmantaloudellinen kilpailu ajaa sitä väistämättä tähän suuntaan -rahamahti haluaa tietysti mahdollisimman suuren katteen pääomalleen ja käyttää kaikki poliittiset keinonsa siihen että kehitys jatkuisi samansuuntaisena. _Täällä ei vielä ole onnistuttu kansaa ahdistamaan lamoilla siihen että se nielisi tämän ja taipuisi matalapalkkaisiin palveluammatteihin._Yhteiskunnallinen polarisaatio ja vihan ohjaaminen työttömiä kohtaan ovat pitkän matkaa jäljessä Yhdysvaltain tilanteesta. Perusteellisesti kirjassa kuvataan työllisyyden tulevia näkymiä. Saksassa arvioidaan poistuvan teollisuudesta 1,5 miljoonaa työpaikkaa. Keskimääräiset tulot ovat olleet laskussa 5 vuoden ajan - Amerikassa 20 vuotta! Amerikkalainen malli luo matalapalkkaisia työpaikkoja synnyttäen työssäkäyvien köyhien luokan. Yhdysvallat aloitti 70 -luvun alkupuolella menetettyään ehdottoman mahtiasemansa maailmantaloudessa Japanin ja Saksan noustua varteenotettaviksi kilpailijoiksi sodan työväenluokkaansa vastaan. Muun maailman on täytynyt vastata haasteeseen. Japanin elinikäiset työpaikat ovat nyt mennyttä, samoin Saksan yritysten perinteinen "sosiaalisuus"." http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=92
Vieras (nimimerkki)
Muistan kirjan hyvin ja eritoten sen keskeisen sanoman: tulevaisuuden tärkein yhteiskunnallinen suhdeluku globaalisti on 20:n suhde 80:een. Työ tulee olemaan harvojen herkkua... Yliopistolehden artikkeli kymmenen vuoden takaa. http://yliopistolehti.helsinki.fi/1998_02/tyo.html
Vieras (nimimerkki)
Ongelma onkin tuo asenne "olen tehnyt tätä työtä vuodesta miekka ja kypärä, osaan sen ja olen todella hyvä". Nuoremmat ihmiset koulutetaan aivan erilaiseen asenteeseen, ja kaivattu dynaamisuus on ehkä enemmänkin asenne- kuin ikäkysymys. Lisäkoulutuksen tähän hätään pitäisi olla ainakin luentoja koulutuksen ja yhteiskunnan muutoksista. Putkinäön tilalle pitäisi saada kyky nähdä erilaisten asioiden liittyminen toisiinsa monella tasolla. Vaan turha siitä tässä on avautua, kun asian selvittämiseen todella vaadittaisiin pitkää perehdyttämistä ja aivan uutta ajattelun mallia.
Vieras (nimimerkki)
"Nuoret eivät ehkä saa työtä, jos heillä ei ole koulutusta tai kokemusta". Suomessa on tällä hetkellä ainakin kaksi kaupunkia, jossa jopa akateeminen koulutus ei takaa työpaikkaa. Oulu ja Jyväskylä. Jopa tuotantotaloudesta valmistuvaa DI:tä ei revitä käsistä...
Vieras (nimimerkki)
"Suomessa on tällä hetkellä ainakin kaksi kaupunkia, jossa jopa akateeminen koulutus ei takaa työpaikkaa. Oulu ja Jyväskylä. Jopa tuotantotaloudesta valmistuvaa DI:tä ei revitä käsistä..." Aina on jotain parannettavaa. Nousukautta odotellessa voi esimerkiksi parantaa kielitaitoaan. Hyvät viestintätaidot ovat plussaa jopa insinööreille. Negatiiviseen lauseeseen ei sovi sana jopa, parempi on edes. Lause olisi siis: .. edes akateeminen koulutus ei takaa työpaikkaa.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
On kovien koettelemusten, ja elämän karikkojen kolhimia LÄHIMMÄISIÄMME! Kuten ensimmäisessä tämän asian kommentissani totesin,asia voidaan ratkaista vain kuntien/valtion työllistämis VELVOLLISUUDELLA. Siihen tarvitaan embatian elvyttämistä päättäjien ja kaikkien kansalaisten mieliin! Pois tuon välittömän avun tarpeessa olevien lähimmäistemme nimitteleminen, juopoiksi työtävieroksuvista pohjasakasta jne.Kommentoijat muistakaa:Apua on annettava silloin,kun "palaa",silloin on palo sammutettava. Antakaamme Hymyä heille,jotka eivät itse enää jaksa hymyillä. Antakaamme lohtua niille,jotka lohtua tarvitsevat! PÄÄTTÄJÄT,jotka voitte asioita muuttaa:Antakaa heti apua köyhille!Silloin Te teette parhaan päätöksen,mitä Teiltä voi odottaa.Ja se on VAIN tahdosta kiinni,kuten Ahtisaari sanoi toisessa yhteydessä. Kun autatte näitä vähäosaisia Luoja Teitä moninverroin palkitsee!Ja saatte hyvän omantunnon siitä,että olette kerrankin olleet oikeudenmukaisia,jaloja tosi päättäjiä.
Vieras (nimimerkki)
Elintasopakolaisten maahanpääsy on lopetettava, koska ko. varat tarvitaan kotimaisten työttömien ja työttömäksi laman vuoksi joutuvien auttamiseen. Ruotsi ja Tanska mm. ovat kiristäneet maahanmuuttokriteereitään ja sen seurauksena meille on tänä vuonna tullut edelliseen vuoteen verrattuna jo yli 2-kertianen määrä maahan pyrkijöitä. Uusi valmisteilla oleva ulkomaalaislaki tulee avaamaan portit täysin auki, joten käy laittamassa nimesi http://www.adressit.com/ulkomaalaislaki
Vieras (nimimerkki)
Herlinin humaani joulusaarna vie tuulen purjeistani, mutta kuljen mielelläni vanavedessä ja tyydyn vahvistamaan kaiken kirjoitetun yhdellä poikkeuksella. Termin ”syrjäytyminen” asemesta käyttäisin ilmaisua ”syrjäyttäminen”, sillä kysymyksessähän ei ole mikään luonnonlainomainen prosessi, joka vain passiivisesti tapahtuu ihmisille vaan epäinhimillinen menettelytapa. Talouden lama ja taantuma tuottavat syrjäytymistä. Yksilön syrjäytymisen sijasta pitäisi keskittyä puhumaan yhteiskunnasta, joka syrjäytyy hylätessään inhimillisyyden.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Olet toki oikeassa. Nyt on kuitenkin niin että kun talo jo palaa, on turha ryhtyä pohtimaan syttymisyitä. Palon uhrien auttamisesta tässä on kyse. Yhteiskuntaa emme voi niin nopeasti muuttaa että syrjäytyminen / syrjäyttäminen voitaisiin sillä riittävän nopeasti estää. Meillä on edessämme akuutti ongelma.
Vieras (nimimerkki)
Työn uhrien laulu Työ, kunnia korkein ihmisen, myös voima ja voitto ja valta, mut päämäärä ei, johon taistellen hän pyrkivi puuttehen alta, se kaukana on, on loppumaton rata kultainen Rakkauden auringon, tie, täydellisyys, mitä pyhintä pyys kevät kerkee ja kypsytti sydämen syys - Työ, kunnia korkein ihmisen, myös voima ja voitto ja valta! Työ synteimme vuoks muka säädettiin, me siunaukseksi sen teemme, kun yltävät määrihin ylhäisiin sydän, järki ja jäntereemme, kun muistamme vain, mihin matka on ain ja taistelu tahtojen leimuavain, mikä tarkoitus tien läpi helteen ja hien ja hehkunta hetkien kiirehtivien - Työ synteimme vuoks muka säädettiin, sen siunaukseksi me teemme! Työ muuttavi muodot maailman, myös laajemmaksi sen laatii, mut tunnon myös yhä tuimenevan tekijältä sen valmius vaatii, työ kartuttaa, työ vartuttaa, työ vain yhä vaikeemmin velvoittaa, kunis maahan lyö tekijänsä työ, mut ympäri vaaksan jo valkeni yö - Työ muuttavi muodot maailman, myös laajemmaksi sen laatii! Työ, veljeys, siskous ihmisten, side onnen ja onnettomuuden, yli maanpiirin yhtyvät miljoonien kädet, mieltehet uskon jo uuden, kuka kouransa suo, kuka tiedolla luo, kuka ammattitaitonsa tarkimman tuo, kaikk' kiirehtäin ajan aamua päin, päin valkeutta vuorien kimmeltäväin - Työ veljeys, siskous ihmisten, side onnen ja onnettomuuden! Työn uhrit, me vainajat varhaiset, myös lienemme liitossa myötä, vaikk' kuulu ei varjojen askelehet, me astumme aukaisten yötä, me kuljemme kuin uni unhotetuin, mut singoten uskomme silmin ja suin: työ voimamme vei, mut voittoa ei, min lautuvi latva työn lapsillei - Työn uhrit, me vainajat varhaiset, myös lienemme liitossa myötä!
kaartilainen (nimimerkki)
Vanha hyvä sanan lasku on.EI TERVE RUUMIS TYÖTÄ KAIPAA.
Ksantippa (nimimerkki)
''Mutta säästösyistä valtion pitäisi kerätä heti pieni ja tehokas ryhmä, jossa olisi riittävästi elinkeinoelämän, sosiaalipolitiikan, valtiontalouden ja lääketieteen tuntemusta.'' Ehdotetusta työryhmästä puuttuu paras asiantuntemus, nimittäin pitkäaikaistyötön. Syrjäytymisen parasta asiantuntemusta edustaa varmasti Heikki Hursti. Kumpaakaan ei mainita myöskään SATA-komitean kokoonpanoissa. Minua hirvittää suomalainen tyyli, että ns. asiantuntijoiden katsotaan kykenevän ratkaisemaan asiat, joista heillä ei ole minkäänlaista henkilökohtaista kokemusta, vaan asioita katsotaan ylhäältä päin. Ei teoriatieto tuo koskaan todellista asiantuntemusta. Minulla on pitkä työura takanani, suuri osa siitä valtionhallinnon työpaikoissa. Monesti olen miettinyt sitä, että jos meillä pääsisi vallalle natsien tapainen hallinto, meillä olisi monia virkakunnassa, jotka olisivat valmiita 'palvelukseen' Tai en minä sitten tiedä, että onko sillä eroa, kuollako nopeasti kaasukammiossa vaiko hitaasti stressiin, aliravitsemukseen, siihen, ettei ole varaa ostaa tarvitsemiaan lääkkeitä tms. Tutkimuksenkin kautta on osoitettu, että työttömien parissa kuolevuus on muuta väestöä suurempaa. Sama koskenee köyhiä yleensäkin. En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että työttömiä rangaistaan hallinnollisin keinoin rankemmin kuin mitä monesta rikoksesta rangaistaan rikollisia. Kun asiat ratkaistaan vielä pelkästään työttömiä varten olevissa virastoissa (työvoimatoimistot, työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta, vähän laajempana vakuutusoikeus), joissa yksilön ajatusmaailma sopeutuu äkkiä yleisesti virastossa vallalla olevaan - etten puhuisi suorastaan aivopesusta. Kun vielä työttömän valitustie on tehty mahdollisimman hankalaksi ja asiaan perehtymättömän vaikeasti tajuttavaksi, niin työttömän oikeusturvasta puhuminen on suorastaan absurdia. Seuraavassa 'lonkalta' tehty esimerkki työttömyysturvan rankaisevasta tavasta: Vuoden 2007 työllisyyskatsauksen mukaan työttömille jaettiin 81 800 rangaistusta, joista näistä karensseja oli 45 200 ja rangaistustyövelvoitteita 36 700. Vuonna 2007 virallisen tilaston mukaan työttömiä oli runsaat 180 000, joten lähes joka toista rangaistiin. Karenssien kestot ovat joko 2 kk tai 3 kk, rangaistustyössäolovelvoitteet kestävät käytännössä toistaiseksi epämääräisen ajan, vähimmillään yleisin kesto on 5kk, harvoin 3 kk. Täysimääräistä työmarkkinatukea saava menettää siis 2 kk:n karenssin ajalta n. 1050 e/brutto, 3 kk:n karenssin saanut menettää n. 1580 e/butto. Ansiosidonnaista päivärahaa saava menettää tietysti enemmän. Rangaistustyössäoloehdon saaneen menetyksillä ei periaatteessa ole kattoa pahimmassa tapauksessa. Lievästä pahoinpitelystä tai lievästä rattijuopumuksesta saattaa selvitä esim. 50-60 päiväsakolla. Työttömän päiväsakko on yleensä 6 e, joten sakko em. rikoksista olisi 300-360 e. Joten kyllä työtön on tehnyt melkoisen rikoksen karenssin saadessaan, minkä hän voi saada esim. silloin, kun työhönosoitus on kadonnut postissa. Posti kadottaa oman ilmoituksensa mukaan vuositasolla 11 000 - 13 000 lähetystä vuodessa. Pari esimerkkiä työttömään suhtautumisesta. Ehkä pahempiakin olisi kerrottavana, mutta olkoon nyt nämä kaksi. Tarinat ovat tosia, mutta niin vanhoja, etteivät loukkaa kenenkään yksityisyyttä. Ne kuitenkin pätevät edelleen paitsi, että työttömyysturvan sanktiot ja myös asenteet työttömiä kohtaan ovat koventuneet sitten tarinoiden tapahtumisajankohdan. Työtön A oli ns. työvoimapoliittisella kurssilla. Kurssi oli ei-mihinkään johtava. A:n puoliso uhkaili itsemurhalla. Uhkaukset olivat niin todellisia, että A jätti koulutuspäivän väliin vahtiakseen puolisoaan. Puoliso onnistui toteuttamaan uhkauksensa. A järkyttyi tästä niin, että poissaolo kurssilta jatkui. Kouluttaja ilmoitti poissaolosta työvoimatoimistoon. Se oli kahden kuukauden karenssi. Näin siitä huolimatta, että A toimitti selvityksenään niin kuolinilmoituksen, lääkärintodistuksen niin puolison kuin omalta osaltaankin ja muuta selvitystä. Työvoimaviranomaisen kanta oli: Perin inhimillistä, mutta ei kuulu tähän asiaan. Työtön siis menetti rakastamansa ihmisen ja vielä olemattoman toimeentulonsakin. Jos em. olisi tapahtunut viime vuosina, niin sosiaalitoimi olisi rangaissut lisää alentamalla toimeentulotuen perusosaa. Työtön B oli joulun alla saanut lumenluontikeikan. Riemastuneena siitä, että voisi järjestää perheelleen oikean joulun, hän kävi kaljalla kavereiden seurassa, mutta otti vain sen verran kuin oletti aamuun mennessä verestä haihtuvan. B joutui aamulla ratsiaan. Sen verran verestä alkoholia vielä löytyi, että lievän rattijuopumuksen raja juuri ja juuri ylittyi. Kortti joutui poliisin haltuun. Ja lumenluontikeikka jäi siihen. B pääsi aikanaan käräjille. Jos ajokorttia tarvitsee ammatin vuoksi, sen sai ainakin tuolloin yleensä takaisin heti oikeudenkäynnin jälkeen. Käräjätuomari päätti kuitenkin rangaista B:tä raskaimman mukaan ja määräsi sakkojen ohessa kortin 'hyllylle' sen verran pitkäksi aikaa, että lumenluontikeikoista oli turha enää sinä talvena haaveilla, vaikka niitä olisi B:lle vielä ollut luvassa, jos hän olisi kortin takaisin saanut. Vielä näin vuosienkin päästä minua vaivaa B:n kokoonlysähtäneet hartiat hänen kuullessaan tuomion. Vaikka sanktiokumulaatiota ei pidetäkään hyväksyttävänä, niin työttömän kohdalla on eri juttu. B sai paitsi sakon, niin myös työvoimaviranomainen 'muisti' häntä karenssilla. Jos sama olisi tapahtunut viime vuosina, niin sen lisäksi sosiaaliviranomainen olisi alentanut hänen toimeentulotukensa perusosaa. B:tä siis rankaisisi nykykäytännön mukaan samasta asiasta oikeusviranomainen, työvoimaviranomainen ja sosiaaliviranomainen. En ole puolustamassa tässä rattijuopumusta, vaan sitä, että työttömiä pitäisi kohdella saman mittapuun mukaan kuin muitakin kansalaisia. Hyvää joulua!
camunen (nimimerkki)
Silloin kun Aasian tsunami iski, pääministeri Vanhanen - ymmärtämättömyyttään? - kirjoitti oikein lehdessä ilahtuneensa kuinka hyvin keskushallinto oli valmiina toimimaan. Se oli valmiina toimimaan, koska taustalla nimettyä kriisiorganisaatiota ei ollut purettu sotien poikkeusolojen jälkeen. Nytkin kehuskellaan miten paremmin Suomi on kriisiin valmistautunut kuin Ruotsi.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Kun töitä ei enää riitä kaikille,laitetaan viisaat töihin.Viisas pääsee vähemmällä.
Vieras (nimimerkki)
..huonontaa lopulta kaikkien elämänlaatua, myös ns menestyneiden. Vielä pari lamaa ja rahakkaamman on turvallisuussyistä paras muuttaa ns gated communityyn, jossa elämä sitten ei ole ollenkaan niin hauskaa kuin tuo varakas tänä päivänä luulee. Sellaisesta on näes paljon kokemusta monissa etelän maissa. Pattitilanne, ratkaisematon yhtälö? Ei kellään uusia ideoita? Mielenkiintoinen idea googlattavksi: Zeitgeist II, tai Venus project.
cortex (nimimerkki)
Olen Vieraan kanssa tukevasti samalla linjalla. Termi syrjäytynyt tekee kansalaisesta luuserin, joka olisi valinnut syrjäytymisen jotenkin tietoisesti. Näin ei kuitenkaan ole läheskään aina. Syrjäytymisellä on helppoa syyllistää kansalaisia, jotka päinvastoin tarvitsisivat yhteiskunnan olemattomia leveitä hartioita. Yhteiskunta on myös aktiivinen toimija palkkaa nauttivien ammattihenkilöidensä kautta. "Syrjäytyneillä" on miljoonia tarinoita kerrottavana, miten heidän avunhakuyrityksensä ovat kilpistyneet toimimattomaan kommunikaatioon, heidän ongelmansa normalisoimiseen, epäinhimillisiin odotusaikoihin byrokratian rattaissa ja syytöksiin avun hakemisesta väärästä paikasta. Ensin pitäisi tulla terveeksi, jotta jaksaisi, osaisi ja kykenisi hakemaan apua. Pitäisi pystyä kytkemään aivoistaan pois päältä neurologiset erityisvaikeudet, jotka merkittävällä tavalla vaikeuttavat toimimista päivittäisessä arkisessa elämässä. Medikalisaation yhteydessä harvoin puhutaan siitä, että masennus on Suomessa ylidiagnosoitua. Tulisi tarkemmin tutkia, milloin masennusoireet ovat vasta sekundäärisiä, neurologisten erityisvaikeuksien aiheuttamia. Aivan liian moni nauttii serotoniinin takaisinoton estävää lääkitystä, vaikka sillä ei ole todellista elämää parantavaa vaikutusta. Lääkäriliiton taannoin teettämässä kyselyssä moni lääkäri tunnusti kirjoittaneensa em. lääkemääräyksiä turhaan. Yhteiskunnan auttava käsi ojentuu ilmeisesti liian monen avun tarvitsijan ohi. Yhteiskunta voi olla tyytyväinen tarjotessaan apua, välittämättä pätkääkään siitä, etteivät heidän toimensa kohdistu. Neurologisista erityisvaikeuksista kärsivät aikuiset (200 000 aikuista) ovat harvoin taloudellisesti vahvoilla. Mielenterveystyön ja -kuntoutuksen piirissä tarjottu apu ei kohdennu heille oikein. Synnynnäisten oireyhtymien hoitoon ja kuntoutukseen tulisi saada apua yhteiskunnalta. Neurobiologisista erityisvaikeuksista kärsivillä ainoa hyväksyttävä ja korvattava hoito on lääkitys, jos henkilöä sattuu auttamaan korvattava lääkitys. Neurobiologisista erityisvaikeuksista kärsivän henkilön henkilökohtaista valmentajaa ei yhteiskunta ryhdy kustantamaan, vaikka kustannukset olisivat yhteiskunnalle minimaaliset verrattuna apua tarvitsevan elämässä tapahtuvaan jäsentymiseen, joka on edellytys pitkäjänteiselle kuntoutumiselle synnynnäisten erityisvaikeuksien kanssa, jotka lopullisesti poistaa vasta kuolema.
jeeppikuski (nimimerkki)
Jeeppiä ajaa ihminen. Jeeppi jää krapulapäivänä kotiin. Jos menovesi on kovasti kallista niin Jeeppi jää kotiin. Mutta kyse ei olekkaan Jeepin murheista. Vaan kuskin. Sen ihmisen. Jeeppikuski oli ymmärtävinään että Niklaksen huoli koski ihmisiä. Ajatelkaan ihmisiä, hyvät ihmiset. Jeepittä jouluna, jeeppikuski.
Olavi Jukarainen (nimimerkki)
Herlinin mielipidekirjoitus oli paras yhteiskunnallis-eettinen joulusaarna, joka Suomessa tämän joulun aikoina julkaistiin. Mielenkiintoinen seuraus oli sekin, että ne joiden mielestä kaikki johtuu vain työtävieroksuvista työttömistä, ovat kerrankin jossain keskustelussa vähemmistössä.
Hoh hoijaa (nimimerkki)
Juuri sina olet vastuussa! Jos kohtelet vastaantulijoita oikeudenmukaisesti, heita tukien ja heidan tilannettaan ymmartaen seka ilman ennakkoluuloja, niin nain luot parempaa maailmaa tyollisyyden & tyokyvyn sailymisen suhteen. Jos juuri sina et satu olemaan tyohonottaja, niin ainakin autat sailyttamaan luottamusta toiseen ihmiseen, joka tyottomalta helposti menee. Ja ihan syysta. Paljon on siis kyse yksityisten ihmisten asenteista, juuri sinunkin asenteista. - Suomessa on valitettavasti tosi vahan tyyppeja, joista voi kayttaa englanninkielista luonnehdintaa "solid guy". Nama aina luotettavat kaverit, jotka seisovat toisten rinnalla, taisivat suurimmaksi osaksi unohtua sodanaikaiseen ja sodanjalkeiseen Suomeen. Ongelma eivat siis oikeastaan ole tyottomat, vaan ne, joilla menee liian hyvin...
Ksantippa (nimimerkki)
Seuraavassa on erään pitkäaikaistyöttömän kirjoitus, jonka hänen luvallaan kopioin tänne. Kirjoitus liittyy siihen, kun Taloussanomissa on esitelty ansisidonnaisen suuruuksia eri tulotasoilla. Todellisuus on vain sitä, että yhä suurempi osa työttömistä on pudonnut pois päivärahan piiristä ja takaisinpääsy on suurtyöttömyyden riivaamassa Suomessa vaikeaa ja ihan liian usein mahdotonta. Pitkäaikaistyötön elää useimmiten nälkärajalla ja muodostanee ennen pitkää yhä suurenevan syrjäytyneiden joukon, jonka tilanteen kohottaminen pitäisi olla työttömyyden hoidon ensisijainen tehtävä. Nykyinen työttömyysturva vain johtaa päinvastaiseen suuntaan. Em. suuntaus tulisi ensisijassa katkaista, sillä yhä suuremman jouko kurjistaminen johtaa sellaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin, että ennen pitkää se tulee vaikuttamaan jokaisen elämään tavalla tai toisella. Juuri työttömäksi jääneistä ja ansiosidonnaisen päivärahan piiriin kuuluvista suurin osa kyllä selviää turvaverkkojensa ansiosta. Pitäisi siis ensi sijassa pitää huolta siitä, että pimeyden puolelle tipahtaneet pääsevät sieltä pois, sillä jos tällainen joukko on jo valmiina, niin uusien tipahtaminen joukkoon on aina helpompaa. Ratkaisu ei ole nykyinen tapa eli se, että huonoon asemaan joutuneita kurjistetaan entisestään ja heihin kohdistetaan erilaisia kyykytystoimia. Joku muu keino heidän auttamisekseen pitäisi olla. Tässäpä kirjoitus, joka on niin kovin tosi: TODELLISUUS ON TÄMÄ! KELA:n maksama työttömyyskorvaus on 392e/kk + asumistuki. Tämä koskee pitkäaikaistyöttömiä, ansiosidonnaiselta työttömyyspäivärahalta pudonneita sekä työttömyyskassoihin kuulumattomia henkilöitä, joita suurin osa työttömistä on. Sosiaalitoimiston kautta haettu perustoimeentulokorvauslaskelma on samaa luokkaa kuin KELA:n maksama työttömyyskorvaus. Sosiaalitoimiston perustoimeentulossa huomioidaan laskut kuten vuokran omavastuuosuus sekä sähkölasku. Minimissään sosiaalitoimiston kautta haettava perustoimeentuloturva on n. 240e/kk. Siihenkin sisältyy harkinnanvaraisuutta. Valtion kunnille ohjaamia työllistämistukimäärärahoja on pääasiassa ohjattu paikallisille yrityksille/yhteisöille ja urakoitsijoille sekä ns. humpuuki-kursseja järjestäville "yrityksille", jotka ovat järjestäneet ns. työelämään valmentavaa koulutusta, johon on liittynyt 3-6/kk:n työssäoppimisjakso. Tuolta ajalta työttömälle maksetaan valtion varoista perustyötömyyskorvausta (392e/kk) vastaava kurssiraha + 8e/päivä. Yhteensä n. 560e/kk. Matkakustannuksia ei huomioida. Työharjoittelutyöpaikan tarjonnut yritys tai yhteisö ei ole osallistunut näihin kustannuksiin. Työvoima on ollut ilmaista. Kunnissa näitä valtion työllistämistukimäärärahoja on jätetty myös käyttämättä ja ja niitä on kuntien tulo- ja menoarvioissa siirrety seuraavalle tilikaudeelle siirtomäärärahoina. Samalla on haettu uusia työllistämistukimäärärahoja tulevalle tilikaudelle. Ilman ohjaavaa työelämään valmentavaa koulutusta maksettava valtion korkein työllistämistuki työttömästä on n. 1000e/kk ja kuntalisä n. 200e/kk, yhteensä n. 1200e/kk brutto, mikäli toiminta tapahtuu jossain yleishyödyllisessä yhteisössä kuten esim. SPR (Suomen Punainen Risti). Tämä raha maksetaan suoraan työnantajalle. Tämä vähentää asumistukea tai estää sen kokonaan. Mikäli yksityiset yritykset palkkaavat valtion työllistämistuella työntekijän, joutuvat he aina maksamaan työttömälle vähintään alan TES:n mukaisen minimipalkan eikä palkkatukirahoja saa näin ollen suoraan käyttää vain palkasta maksettavien sosiaalimaksujen kattamiseen. Tuolloin tukityöllistetyllä ei tietenkään voi eikä tulekaan olla oikeutta asumistukeen vaan vuokra ja sähkölaskut maksetaan palkasta. Jos näitä työelämään valmentavan koulutuksen kustannuksia yhteiskunnalle - veronmaksajille - tarkastellaan esim. 10 vuoden periodilla niin silloin puhutaan useista kymmenistä miljardeista euroista. Suurimpia voittajia ovat olleet humpuukikursseja järjestävät yritykset, joiden tulos koostuu suoraan valtionbudjetista. Yksityistä tilauskantaa näillä yrityksillä ei ole. Ansiosidonnaiselta päivärahalta putoaa perustyöttömyyskorvauksen piiriin 500:n päivän jälkeen. Tämän hetken työllisyys- ja elinkeinonäkymät näyttävät siltä, että useimpien kohdalla tulee käymään näin. Useimmat niistä, jotka nyt jo ovat perustyöttömyyskorvauksen piirissä tai kuntien sosiaalitoimen asiakkaina, ovat myös joskus olleet ammattiliittojen kautta ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä. Ne, joilla on esim. asuntolainaan perustuvaa "velkavankeusvelkaa" ulosotossa (1/3 nettopalkasta), ei käytännössä ole enää koskaan mitään asiaa työ- ja elinkeinomarkkinoille. Hyvää Uutta vuotta kaikille. T: Työ Reformi
Jokumuu (nimimerkki)
"Sosiaalitoimiston perustoimeentulossa huomioidaan laskut kuten vukran omavastuu-osuus sekä sähkölasku. Minimissään sosiaalitoimiston kautta haettava perustoimeentuloturva on n. 240e/kk. Siihenkin sisältyy harkinnanvaraisuutta." Pahoja virheitä tuossa. Kohtuulliset asumiskulut huomioidaan. Kuntakohtaisen rajat ylittävät asumiskulut jäävät omalle vastuulle, niitä ei enää huomioida. Kohtuullinen sähkölasku huomioidaan. Mikäli sähkölasku on kovin suuri, vaaditaan selvitykset siitä, mihin sähköä kuluu. Minimissään perustoimeentuloturva on tasan NOLLA euroa. Siihen tosiaankaan ei pitäisi sisältyä harkinnanvaraisuutta, koska kyse on lakisääteisestä minimistä. Toki sosiaalitoimella on mahdollisuus harkinnan mukaan maksaa niin paljon yli tuon minimin kuin harkinta sietää. (Yleensä se on Nolla euroa ylimääräistä.) Toimeentulotukeen liittyy paljon kuntakohtaista ohjeistusta ja "vakiintuneita käytänteitä", jotka eivät yleensä kestä päivänvaloa. Esimerkiksi reserviläispalkka kertausharjoituksista huomioidaan toisessa kunnassa verollisena summana kokonaisuudessaan (laitonta), toisessa taas otetaan huomioon vain veroton osuus.
Muuan Mies (nimimerkki)
Työttömiltä kysyisin. Olisko mahdollista saada live-materiaalia niiltä työharjoittelun höpöhöpö-kursselta loispummityöharjoittelusta, joita myös "orjatöiksi" kutsutaan. Joko ääni- tai kuvamateriaalia tai sitten sekä että Youtubiin. Pystyhän Vantaan kalapuikkopoikakin melkoiseen tempaukseen niin miksei sitten voitais katsella juutuubista niitä teidänkin kurssien juttuja.
Muuan Mies (nimimerkki)
Työttömiltä kysyisin. Olisko mahdollista saada live-materiaalia niiltä työharjoittelun höpöhöpö-kursselta loispummityöharjoittelusta, joita myös "orjatöiksi" kutsutaan. Joko ääni- tai kuvamateriaalia tai sitten sekä että Youtubiin. Pystyhän Vantaan kalapuikkopoikakin melkoiseen tempaukseen niin miksei sitten voitais katsella juutuubista niitä teidänkin kurssien juttuja.
oottaja (nimimerkki)
Voihan nenä - yli kuukausi on mennyt edellisestä kirjoituksesta. Milloin tulee lisää, NK
durian (nimimerkki)
-90 luvulla, Oikeusvaltio Suomi katosi olemasta. Tilalle tuli jotain muuta. Jopa oikeuslaitoskin, on jo jotain muuta. Mikä ihme se panisi ajattelemaan, että tulevan kriisin kuvioissa asiat olisivat jotenkin paremmin kuin -90 luvulla....? Missä ovat ne finansiaaliset, ja moraaliset eväät...?
OnSlow (nimimerkki)
Niin, finansiaaliset eväät syödään aina etukäteen ja paine ja piina kasvaa. Siinä sitten moraali joustaa rahaa hankittaessa. Kehitys ei pysähdy ennenkuin kulutushalu alkaa taantua. Vähemmän mutta parempaa, lähempää mieluummin kuin kauempaa. Maastamme pitäisi saada myös viihtyisämpi paikka elää, jottei muutaman lomapäivän tullessa tarvitsisi sännätä pallon toiselle puolelle "rentoutumaan".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset