Niklas Herlin

Miksi Putin tulisi Suomeen?

Jos nämä erinomaisina vellovat huhut tai tiedot Vladimir Putinin saapumisesta vierailulle Suomeen pitävät kutinsa, on syytä kysyä: miksi? (en muuten kehdannut kysyä vahvistusta tiedoille veljeltäni, joka linkatussa jutussa nimeltä mainitaan).

Putin on tosi ison maan tosi iso vallankäyttäjä. Miehen aika on kortilla. Jos hän tulee pieneen luoteisrajansa naapuriin, hän tulee tosissaan. Onneksi tällä kertaa ei ole kyseessä selkkaus luoteisrajalla, kuten venäläisten mukaan oli 70 vuotta sitten.

Aika selvää on, että Putinia kiinnostaa ainakin kaksi asiaa. Ensiksi, Putin on Pietarin, tai Leningradin poikia. Meitä kaikkia tämän meren rannalla kasvaneita kiinnostaa meren kohtalo. Meri on Vladimirille ja minulle kuin Iijoki Kalle Päätalolle: ei siitä eroon pääse. Putin tietää niin paljon Suomenlahdesta, Laatokasta ja Nevasta, että hän ei voi asioita unohtaa, ei vaikka haluaisi.

Toiseksi, Putinia ja monta muutakin venäläistä kiinnostaa aika paljon se, saadaanko Suomenlahden pohjukasta vedettyä kaasuputki Saksaan. Tässä tilanteessa saksalaisen ostajan intressien pitäisi kohdata venäläisten myyjien intressit. Siis pitäisi.

Saksalaiset eivät ole kovin halukkaita puhua pupsimaan kaasuputkihankkeesta. Hyvässä ja pahassa, lähinnä jälkimmäisessä, rännin selittely seurannaisineen on jäänyt venäläisille ja yhdelle hapannaamaiselle suomalaiskonsultille. Sama juttu muuten koskee koko Itämerta saasteineen ja parannuksineen: asia ei näytä paljoa saksalaisia kiinnostavan. Jos olisin venäläinen, miettisin, miksi saksalaiset ovat jälleen kaivautuneet poteroihinsa.

Suomalaistenkin kannalta olisi hyvä, jos saksalaiset suhtautuisivat Itämereen vakavasti. Saksalaisilla on EU:ssa jostakin syystä enemmän painoarvoa kuin Suomella, Baltian mailla ja Ruotsilla yhteensä. Ja kyllä niistä Saksan joista jotain saastetta on Itämereen valunut ja valuu vieläkin: koko maa saattaa vetää Itämeren kuormittajana vertoja suomalaiselle maataloudelle!

Suomalaisten on kerta kaikkiaan pakko hoitaa tämä kaasuputkiasia ja Itämeren saastuminen tai siis saastuttamatta jättäminen. Eivät muut siihen pysty.

Ruotsalaiset eivät ikinä saa aikaan tällaisia suhteita Venäjään. Ei Putin sinne lähtisi. Se kertoo jotakin Suomesta, Ruotsista ja Venäjästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)

jotos (nimimerkki)
Ruotsalaisten Venäjä-suhteet ovat paljon terveemmällä ja tasa-arvoisemmalla pohjalla.Meillä on paha Venäjä-neuroosi.Sinuhen mukaan vapautetun orjan jälkeläinen on vapaa vasta kolmannessa polvessa.Voimme alkaa Suomen kohdalla laskun YYA:n loppumisesta.
näkkäläjärvi (nimimerkki)
Milloin tuo aika koittaa, että tiedän aloittaa laskemisen? Vuonna 1992 Koiviston toimesta Aho allekirjoitti tuon vanhan sopimuksen jatkon, mutta en ole lukenut sitä; oletko sinä?
Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)
lukenut - jopa ajatuksella. On Koiviston poliittisen linjan näköinen.
Domanjana (nimimerkki)
Hieno toteamus empä ole ennen kuullutkaan. Tarkemmin kuin miettii niin, niin se taitaa kyllä mennä.
M Eiramaa KNFIJV (nimimerkki)
Kattava kommentti taustoituksineen pähkinänkuoressa, olkaa hyvät: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/83837-putin-suomeen-ensi-viikolla#commen... Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV Kansalaiset neuvostofasistisen imperialismin jäänteitä vastaan ja ihmisoikeuksien ja luonnon puolesta! http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html - Mitäs me sanottiin. oltiin oikeassa alusta alkaen.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Suomi ja Venäjä ovat kuin paita ja peppu; on meillä niin hirvittävän pitkä yhteinen historia. Niklas Herlin kirjoittaa asiaa. Niin kaasuputken kuin Itämerenkin kohtalo on aikailla kiinni suomalaisista ja venäläisistä - ja hyvin vahvasti Putinista. Meillä on hyvät ja erityiset suhteet Venäjään. Se on tavattoman suuri etu, jota ei koskaan kannattaisi hukata. Huolestuttavan monella kuitenkin on hinku Natoon, ja tarve kääntää selkä Venäjälle niin monella sektorilla kuin mahdollista. Kaasuputkikin nähdään turvallisuusuhkana. Niin kauan kuin Putin käy kylässä ovat asiat kunnossa. Sitten jos hän lakkaa käymästä kylässä olemme tosi nesteessä.
niklasherlin (nimimerkki)
Nato-maat loppujen lopuksi suojelevat sitä kaasuputkea, jos se rakennetaan. Naton jäsenet sitä venäläisten myymää kaasua ostavat. Rauhan putki... Niko H.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Olet oikeassa. Kaupankäynti on rauhaa.
Penttijuhani (nimimerkki)
vähentää konfliktien vaaraa. Kilpailu sen osatekijöistä, kuten raaka-aineista, siirtomaista, lisää sitä, mistä syystä tuli IIMS:n jälkeen (lähinnä) Ranskan ja Saksan Hiili- ja Teräsunioni. Vastaava on tarpeen Venäjän suuntaan. Mutta Suomi on pikku tekijä näissä asioissa. Tuon kaasun ja sen putken kohdalla lienee pulmia rahoituksessa, kun kaasua (ja öljyä) saadaa ylös entistä halvemmalla. Venäjän tuotannot on järjestettävä sen mukaan. Mutta eikö Putinilla ole jopa liiketoiminnan osuuksia Suomessa? Hän on mukana öljybisneksessä, pienemmässä yritteliäisyydessä. Ja eikö Suomessa ole pian joku Nato-seminaari? Venäjän olisi aika alkaa olla mukana!
Hyeena (nimimerkki)
Jungner tervasi ja höyhensi Moskovan kaupungin Helsingin kaupungille lahjoittama Maailman rauha -patsaan Hakaniemessä v. 1991. Vanhasta muistista rauhan putken tervaaminen käynee yhtä sujuvasti.
tapio_o_neva (nimimerkki)
- sosialidemokraatti - Paavo Lipposen avustaja - Microsoft Corp.:n harjoittelija Mikko Alkion (kesk) tapaan - venäläisvastainen mielikuva hankittu ilkivallalla, patsaan tervaamisella http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailman_rauha_%28patsas%29
tha (nimimerkki)
"Suomi ja Venäjä ovat kuin paita ja peppu" Eivät muuten ole, ainakaan niin että tuon tulkinnan voisi yleistää. Siitä kertovat mm Suomen vaakuna ja mainitsemasi hingut ja tarpeet. Ja yleensä se, että koko Suomi on olemassa!
Haggis (nimimerkki)
Juuri tämä erityisasema on merkki siitä, että kaikkie ei ole kunnossa. Venäjä pitää Suomea vieläkin etupiirinään, mistä johtuu mm. Putinin kiinnostus. Mitä tulee Natoon, niin sen pitäisi normaaleissa valtiollisissa suhteissa olla puhtaasti Suomen sisäinen asia, mentiin sinne tai ei. Koska kuitenkin kuulumme ainakin jollain - onneksi entistä löyhemmällä - tavalla edelleen Venäjän etupiiriin, tämä ei ole puhtaasti Suomen sisäinen asia. Kaasuputki taas parhaimmillaan tosiaan edistää rauhaa kuten kaikki taloudelliset kytkennät. Koko EU:n ideanahan oli ranskalaisten Monnet´n ja Schumanin mukaan alun perin kytkeä etenkin Saksa ja Ranska taloulellisin sitein niin tiukasti yhteen, etteivät ne enää koskaan sotisi. Samaa oppia sopisi kokeilla myös Venäjän suhteen.
Zoltan (nimimerkki)
Vertaus Hansaliittoon menee jonkin matkaa. Jos siirretään hansaliiton kauppareitin itäpäätä Novgorodista hieman pohjoiseen ja kauppatavaraksi pelkkä Pyhä kaasu ja unohdetaan yhteinen puolustusliitto niin hauska ajatusleikki kuitenkin.
ROOSTER (nimimerkki)
Hyvin hyvä kirjoitus, siitä kiitos. Selkeäsanaisin pitkään aikaan, asiakin on tosin tärkeä. Kaasuputki sitoo Saksaa ja Venäjää toisiinsa tavalla joka hyödyttää ja vakauttaa koko Eurooppaa. Suomellakin olisi ollut mahdollisuus kiristää osapuolia Puolan tapaan, mutta säilytimme imagomme "kilttinä" valtiona. Ehkä vierailu on nähtävä myös tätä taustaa vasten: hauska joskus käydä ulkomaassa jonka kanssa ei ole tulenarkaa ongelmaa. Tervetuloa Putin ja toivottavasti Karjalan vapaakauppa-alue etenee.
jussi vaarala (nimimerkki)
nimenomaan sen suhteen että Suomi on kokoaan isompi suhteessa Venäjään pitkän itärajan, Pietarin ja Suomenlahden vuoksi. On aika nuijaa puhua jostain alemmuuskompleksista tai rähämällään olosta kun kyse on nimenomaan ja alleviivaten tästä - jonka Herlinkin tuo esiin lopussa " Ruotsalaiset eivät ikinä saa aikaan tällaisia suhteita Venäjään. Ei Putin sinne lähtisi. Se kertoo jotakin Suomesta, Ruotsista ja Venäjästä. " - että Suomi on kokoaan suurempi suhteessa Venäjään. Ja sen kanssa pitäisi olla viisas eikä tyhmä. Jo monet kehityserotkin painottavat Suomen suhteellista tärkeyttä Venäjälle.
Gösta (nimimerkki)
Pökköä valuu Pohjanmaan jokia pitkin lillumaan Ahvenanmaan rannoille. Samaan aikaan saarimaakunnan väki on Thaimaassa tai Bahamalla golfaamassa. No, entä töhriikö ne isot punaiset laivat? Ruotsalaiset väittävät, että töhrivät ihan pirusti. Mutta laivoillakin ne savolaiset työntävät pökköä pönttöön. Medvedev tosin yritti vihjailla Porvoossa hölmö-halosen vieraana ollessaan viime vuonna, että täällä yhä eletään kuin 1800-luvulla: kumarrellaan ruotsalaisille. Viisas mies, kuten Putinkin.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Niklas: "Ruotsalaiset eivät ikinä saa aikaan tällaisia suhteita Venäjään. Ei Putin sinne lähtisi. Se kertoo jotakin Suomesta, Ruotsista ja Venäjästä." Niin kertoo. Ruotsin ulkoministeri Bildt EI ole suomettunut, vaan on sanonut suoraan totuuden mm. siitä, että nimenomaan Venäjä hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008 ja miehittää parhaillaankin Georgian alueita: Abhasiaa, ns. Etelä-Ossetiaa ja Akhalgoria. Sen sijaan Suomi on ikävä kyllä ollut kuin kusi sukassa imperialistisen Venään rikollisesta hyökkäyksestä Georgiaan. Bildt on myös tukenut Baltian maita imperialistista Venäjää vastaan. Suomi taas Koiviston aikana oli sitä vastaan, että mm. Viro palauttaisi itsenäisyytnsä voimaan. Eikä Viro ole Suomelta oikein todellista tukea saanut edelleenkään - päinvastoin Haloska on hyvin törkeästi loukannut Viroa. Ei Putinia tänne tarvita. No, sitten kun Venäjä palauttaa miehittämänsä Suomen alueet takaisin Suomelle, niin Putin voisi tietysti käydä pyytämässä anteeksi Suomelta Venäjän hyökkäyksiä Suomen kimppuun.
Vieras (nimimerkki)
"Eikä Viro ole Suomelta oikein todellista tukea saanut edelleenkään" Viron kansantaloushan perustuu sille että suomalaiset kantavat sieltä kaljaa Helsinkiin ja vastaavat turismiteollisuudesta. Virolaisten osuus hommelissa on palvella v****neena ja halveksia kättä joka maan ruokkii. Senttiäkään sinne ei pidä tukea antaa. PS, ja olemme me muuten kouluttaneet Viron armeijan upseereita, antaneet sinne aseapua ja eiköhän sinne ole EU:n kassasta (nettomaksajia kun olemme) valunut Suomenkin veroeuroja. Toiseksi Suomella ei ole mitään "tukea" Virolle annettavaksikaan. Maanpuolustuksen hoitaa NATO ja EU on muuten maan viitekehys. On jotenkin narsistisen omanapaista kuvitella että meillä olisi sinne jotain annettavaa...
Vieras (nimimerkki)
perustamisen, kouluttaneet upseerit, antaneet aluksia... enkä edes tiedä mitä viimeisten noin viiden vuoden aikana on tapahtunut ja tehty.
Lastman (nimimerkki)
Hyvää kommenttia muille, pistäkää paremmaksi, jos osaatte.
jussi vaarala (nimimerkki)
ei putkisen asennemenua voi kukaan parantaa lauantaisen nakkikioskin myöhäisten tuntien nurkilta löytyy samaa
Gösta (nimimerkki)
Turvattomalta tuntuu lukea Putkisen hylänneen vuosikymmenien uurastuksen jälkeen brändinsä "Venäjän imperialistinen roistovaltio"
Gösta (nimimerkki)
Turvattomalta tuntuu lukea Putkisen hylänneen vuosikymmenien uurastuksen jälkeen brändinsä "Venäjän imperialistinen roistovaltio"
tapio_o_neva (nimimerkki)
Uudelleen brändäyksessä.
Vieras (nimimerkki)
Kyllä Putkinen on taas niin kuin ruotsalainen sanoisi "bakom vagnen". Bildt on henkilökohtaisilla afäääreillään enemmän sekaantunut Venäjän tämän päivän talouspolitiikkaan kuin tuskin kukaan suomalainen. Ruotsalaiset yritykset jylläävät Pietarissa sakujen kanssa ja joukahaiset katsoo sivusta kun bisnes toisensa jälkeen menee sivu suun, kun ainoa mitä osataan sanoa on Karjala!
huhuh (nimimerkki)
Putkinen voi rummuttaa Venäjä vihaansa, mutta tosiasia on että Georgiaa pidetään sodan aloittajana. Esimerkiksi OSCE:n tarkkailijat paikanpäällä ovat todenneet Georgian aloittaneen konfliktin. Ja mitä tulee Putinin vierailuun, niin pidän sitä tietysti hyvänä asiana. Miehellä varmaan on kalenteri täynnä eikä tänne turhan takia tulla. Asiat etenevät Venäjällä hitaasti parempaan suuntaan. Tekemällä kauppaa, yhteistyötä ja näyttämällä hyvää esimerkkiä voimme antaa oman pienen positiivisen vaikutuksen Venäjän kehitykseen.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Tagliavinin puolueettomasta raportista: Venäjä valmistautui hyökkäämään georgialaisten kimppuun Georgian Abhasiassa 6.8.2008, vaikka georgialaisista ei ollut minkäänlaista uhkaa ei abhaaseille, eikä venäläisille.[ii] Kyseessä oli ja on puhtaasti Venäjän imperialismi.[iii] ”Etelä-Ossetian” suorittama georgialaiskylien tulittaminen voidaan katsoa aseelliseksi hyökkäykseksi.[iv] Kun ”rauhanturvaaminen” ei toiminut, vaan georgialaiskyliä tulitettiin toistuvasti raskain asein, niin siinä mielessä Georgian hyökkäys Tshinvaliin oli tarpeen - itsepuolustusta.[v] Georgia EI käyttänyt voimaa Venäjän joukkoja vastaan Venäjän alueella, vaan vain Georgian alueella.[xi] Mitenhän ihmeessä ne Venäjän joukot olivatkin joutuneet hyökkäysvaunuineen Georgian alueelle? Abhasia ja Venäjä suorittivat aseellisen hyökkäyksen Georgiaan[xxi] - se EI ollut puolustautumista. Se hyökkäys todetaan laittomaksi.[xxii]
Hannu Mikael (nimimerkki)
Georgia hyökkäsi omien valtiorajojensa sisällä toimineita separatisteja vastaan, joita Venäjä tuki. Juuri samoin Venäjä teki kahteen kertaan hyökätessään Tsetsheniaan. Oliko Venäjän hyökkäys Tsetsheniaan mielestäsi oikeutetumpi, kuin Georgian hyökkäys etelä-Ossetiaan? Jo ennen konfliktia Venäjä jakoi etelä-Ossetiassa, siis Georgian alueella Venäjän kansalaisuuksia väestölle, ja konfliktin alettua ilmoitti menevänsä alueelle puolustamaan "omia kansalaisiaan." Lisäksi Venäjä ylläpitää Georgian alueella Hangon sotilastukikohdan kaltaista sillanpääasemaa Abhasiassa, ja sitäkin ilman mitään sopimuksia. Georgian konfliktin lopputuloksena Venäjä käytännössä lohkaisi ja liitti merkittävän osan Georgian valtioalueesta itseensä. Hyväksytkö sinisilmäisesti kaiken tämän toiminnan?
Vieras (nimimerkki)
on tota suurvalta peliä. Samalla tavalla Yhdysvallat hyökkäsivät Irakiin, mutta vain ja ainoastaan öljyn takia. Venäjä tuskin etsii Georgiasta mitään mineraalivaroja, vai? Ja mikä estää Abhaasiaa ja E-Ossetiaa itsenäistymisestä kun eikö Kosovo tehny aivan samoin.
Harinen (nimimerkki)
Etkös sinä Jussi tällä kertaa aiokaan sitten olla Putinia kyltin kanssa vastassa? Etkös sinä häntä kuitenkin muiden vierailujen aikana ole ollut tien poskessa tervehtimässä? Mikä nyt tällä kertaa mättää, eikö talvella tarkene? Putin vierailulla 1.8.-05: http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/images/putinmiekkari_naanta... (Kuvassa Jussi ojassa kyltin kanssa punainen lätsä päässä) Ja haastateltavana: http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/images/putinmiekkari_naanta...
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Minä tarkenen kyllä. On hyvät lämpimät varusteet. Ettei vaan olisi niin, että minä olen enemmän luonnossa säällä kuin säällä. Kunnostin taas metsäsuksetkin kuntoon kun viimeinkin tuli kunnolla lunta. Oli melkoinen homma saada kaikki vanhat voiteet pohjista pois.
Nyssetär (nimimerkki)
"...kyllä niistä Saksan joista jotain saastetta on Itämereen valunut ja valuu vieläkin:koko maa saattaa vetää Itämeren kuormittajana vertoja suomalaiselle maataloudelle!" Niin vetää ja vetää vertoja muillekin saastuttajille ihan Tsernobylistä lähtien.
toinen euromies (nimimerkki)
Saksan joet laskevat Pohjanmereen. Vain Oder laskee Itämereen, ja Oder on Saksan ja Puolan välinen rajajoki. Gerhard Schröder on Paavo Lipposen tavoin venäläisten palkkarenki. Suomen maatalouden kuormitus Iämeressä kalpenee Pietarin jätevesien ja Puolan jätevesien rinnalla.
Partiohavyton (nimimerkki)
Länsi hoitaa suhteita Venäjään. "Nato-maat loppujen lopuksi suojelevat sitä kaasuputkea", jos se ehditään rakentaa. Venäläiset ovat mullan alla tai seuraavat tilanteen kehittymistä maanpaossa Natomaissa. Urho Kekkosen aikana kuuluimme Naton harmaaseen vyöhykkeeseen. Toimme rautaromua, öljyä ja raaka-aineita (NL hävisi). Kaasu ja öljy vähenevät. Länsi tarvitsee lukuisia uusia ydinvoimaloita. Venäjän sähkö on myös huonolaatuista ja heiluu. Länsi rakentaa sinne ikäänkuin autiomaahan. Stalinistit ovat hävittäneet kaiken infrastruktuurin. Ruotsi vie esim. huonekaluja hotelleihin. Suomi vie hissejä jne. Elintarvikkeet, vaatteet ja lääkkeet tulevat lännestä. Ladaa tekee Renault. Maailma ei hyväksy miehitystä. Ei tämä ole miksikään muuttunut. Kiinakin on suuri osaaja. Ikivanha nerokas keksijä. Maailma toimii kohti osoitettua päämäärää.
Vieras (nimimerkki)
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/paauutiset/01/fi_FI/sortavala... Itseasiassa asia voi hyvinkin helposti koskea luoteisselkkausta... Tarjotaanko uudelleen myyntiin karjalan tasavalta? ~12 miljardia euroa (vanha tarjous tais olla 50mrd markkaa), 2 miljardia vuodessa 7 vuoden ajan? Kaksi vuotta lisää tätä rahansiirtoa niin saadaan kuola kaupan päälle :p Lyhyt raja = pitkä rauha. Tietäen että saattavat menettää joka tapauksessa, niin miksei hieman rahaa ja suhteet kunnossa eikä koko savijalka hirviö ehkä romahda yhdellä kertaa..
Kalanainen (nimimerkki)
ei se tule koskaan noin vaan käymään. Kai se haluaa varmentaa, että toi kaasuputki kuitenkin rakennetaan ja äkkiä. Ennen sitä kun maailma alkaa käyttää uuttaa teknologiaa kaasun poramisessä. Jenkeissä on kuulemma semmoinen jo lähes kymmenen vuottaa odotamassa, kai se otetaan nyt käyttöön ja Venäjä on kauhuissaan oman kaasun markkinoista.
Ola (nimimerkki)
Niinpä niin. Nato se putkea tulisi suojelemaan. Keski-Eurooppa ja Nato-maat tarvitsevat Venäjää enemmän kuin piskuinen Suomi. Siinä Niklas osui nappiin ja taisi avata Gordionin, meidän tapauksessa Suomen solmun.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Putiniin viitataan johdannossa presidenttinä http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/83625-herlin-miksi-putin-tulisi-suomeen... "Uuden Suomen kustantaja Niklas Herlin pohtii tuoreessa näkökulmassaan syytä Venäjän presidentin Vladimir Putinin huhutulle Suomen vierailulle."
tha (nimimerkki)
Hänhän ei ole sitä teorissa, mutta käytännössä kyllä. Siis herra joka päättää, vähän kuten keskustan puoluesihteeri, puheenjohtaja ja pääministeri Jarmo Korhonen
tapio_o_neva (nimimerkki)
Suomen Keskusta voisi valita pääsihteerin niin kuin NKP tai YK: Puoluesihteeri on aivan liian vaatimaton nimitys korkea-arvoiselle herralle.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Pääministeri Putin näyttää etusormella kartalta,miten Pohjanlahti on vain osa Itämerta, joka on yhteydessä Pohjanmereen ja Atlantiin. Vastuunkantajat sekä Itämeren että rakennettavan kaasuputken suojelemiseksi löytyvät nimenomaan Nato-maista. Venäjä liittyy Natoon ja Putin saa oman rauhan Nobelinsa.
JanneGPirinen (nimimerkki)
Lounet kertoo että sähköpostitilisi olisi täynnä.
ROOSTER (nimimerkki)
Äijällä kaikki tilit pullistelee. :)
Hyeena (nimimerkki)
Mutta pallit ovat tyhjänä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Eikös se ole hyvä, että tili on niin pullollaan, ettei mahdu enää lisää?
Vieras (nimimerkki)
Venäjä on aina pyrkinyt merille. Putinin kiinnostus pieneen länsinaapuriin on lähinnä kohteliaisuutta ja, noh, ehkä hieman sellaista esiintymistaidon varmistelua että sitten maailman markkinoilla pärjää. Venäjä on aina pyrkinyt merille. Intian kanssa menee aivan mahtavia operaatioita mistä EU:n Itämerestä huolestuneet brysselin turpeat croissantinpurijat eivät tiedä yhtään mitään. Verrattuna Medvedeviin ja Putiniin joiden pitää ymmärtää juonitteluja myös toisistakin ilmansuunnista. Venäjä on aina pyrkinyt merille. Haluaisin itse olla Venäjän tsaari. Joko olisin Putin tai Medvedev tai se uusi. Se homma olisi maailman mielenkiintoisin paikka.
Naama (nimimerkki)
Nyt panit aika pahan: Venäjän tsaarin hommako olisi maailman mielenkiintoisin (työ)paikka? Kysypä ihan vielä varmuuden vuoksi Jarmo Korhosen mielipidettä tähän asiaan http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/82982-%E2%80%9Dtama-on-maailman-paras-am...
emni (nimimerkki)
Itämeri kiinnostaa. Syksyllä on ihan meidän vesillemme tulossa sotalaivoja mm. Hollannista, Ranskasta ja USA:sta. Miksi? Ei taidakaan Itämeri olla "meidän meremme".
Väliveto (nimimerkki)
Venäjän kuningas tulee Suomeen ja peruu samalla puutullimääräykset. Tämä antaa nostetta Paavon pyrkimyksille. Ehdotan, että vuokrataan Petsamosta satama ja rakennetaan rautatie sinne, niin tulisi vähän säpinää Lappiinkin.
Vieras (nimimerkki)
Toi syyhän on hyvin yksinkertainen. Viimeksi kun tuo tapasi meidän suuren johtajamme T Halosen, asiana oli Israelin keskeyttämä asekuljetus Iraniin. Nyt tuo tietysti haluaa jatkaa kuljetuksia Suomen kautta ja tulee sopimaan asiasta.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Koska Stubb ei osaa venäjää eikä Venäjää niin kuin ei Lehtomäkikään, tulee Putin kertomaan, että Anne Holmlund voi kyllä aivan rauhassa tutkituttaa M/S Arctic Sean kaltaiset alukset Pietarsaaren seudun ja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen sekä poliisin toimesta. Venäjä on suorastaan kyllästynyt siihen, ettei salakuljettajia oteta kiinni satamassa, vaan löpöä, jonka voisi kaupata kapitalisteille tai kiinalaisille markkinakommunisteille, menee jahtiin pitkin maailman meriä. Putin tulee antamaan Paaterolle ja Holmlundille kyytiä mamoilusta.
Lempi (nimimerkki)
kuinka aktiivisesti suomalaiset yritykset ovat kaasuputkihankkeessa mukana? Jos kaasuputki rakennetaan, kyseinen on mahdollisuus työllistää ihmisiä ja vahvistaa kansainvälistä vuorovaikutusta. Mielestäni rakennusvaiheessa, jos ja kun lupa myönnetään voitaisiin myös kartoittaa ja edistää itämeren kuntoa. Kyseissä olisi paljon synergiaetuja. Presidentti Halonen: Venäjä mukaan Itämeri-yhteistyöhön www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=177346&co... Itämeri-yhteistyö www.formin.fi/public/default.aspx?nodeid=39792&con... Suomen lähialueyhteistyö www.formin.fi/Public/default.aspx?nodeid=34823&contentlan=1&culture=fi-FI Pohjoinen ulottuvuus www.formin.fi/public/default.aspx?nodeid=15579&contentlan=1&culture=fi-FI Pohjoinen ulottuvuus www.vn.fi/eu/teemoja/pohjoinen-ulottuvuus/fi.jsp Itämeri-strategia edistää kestävää, kannattavaa ja kilpailukykyistä luonnonvarataloutta www.vn.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=272529 Operaatio Merenneito www.wwf.fi/ymparisto/meret_sisavedet/operaatio_merenneito/operaatio_mere...
Vieras (nimimerkki)
rakennusurakkahan on aikoja sitten kerrottu kuka rakentaa. eikä todellakaan ole kilpailutettu. putken omat firmat hoitavat kaiken, siis aivan kaiken.
Lempi (nimimerkki)
...ja ihanko vieras nimimerkillä... olen huomannut, että kyseiset lisääntyvät, jos kommentoi Jussi Halla-Aho aiheisia artikkeleitä... ..xenofobia voi vähentää mahdollisuuksia kansainvälisessä vuorovaikutuksessa... Mielestäni hyvä kansallinen ja kulttuurinen itsetunto vahvistaa myönteistä suhtautumista sekä suomalaisiin, että kansainvälisiin mahdollisuuksiin... Suomalaista osaamista lisää kansainvälisiin hankkeisiin projektien eri vaiheissa... esimerkiksi lähellä olevien hankkeiden lisäksi ekologista infrastruktuuria kehittyviin maihin...?
MerjaH (nimimerkki)
Isänkielelläni sanottuna Putin on "kälmi ukko". Kälmi, soon tavalhaan puolittain kehumista hevosmiespiireissä. Tai täyskehumistahan se on, se on täyellistä ihailua, varoituksella olla varovainen. "On siinä niin kälämi ukko, se Putin". Putin on ollut oikeastaan koko "voimassaoloaikansa" mielestäni avarsin Suomi-positiivinen. Hänhän on pullistellut kaikille mahdollisille muille Euroopan maille, mutta ei minusta ainakaan erikoisemmin Suomelle. Puutulliasiat olivat ehkä jotain pienoispullistelua, toisaalta niissä oli heillä järkikin, tarkemmin sanottuna KÄLMEYS takana. Niin mie ainakin asian ymmärsin. Olen jotenkin ymmärtänyt, että Putin osaisi suomea. Hänhän on muutenkin kielimiehiä, joten en usko että hän on malttanut olla opiskelematta suomea. Sen sanoo jokin "logiikka". Suomi on strategisesti liian tärkeä jättää muiden "KGB" -ukkojen varaan. Minun velipoikani sanoi, että Putin on paha, että tarttis liittyä Natoon. En mie usko kumminkaan, että Putinin vuoksi olisi tarvetta liittyä Natoon. Putin voi olla "paha", mutta en ole varma, onko hän sitä Suomea kohtaan. Muita ukkojahan siellä kyllä on jo jonossa Putinin takana. Putinkaan ei ole ikuinen. Voihan se Venäjäkin olla kiinnostunut Itämeren suojelustakin. Heillä on ainakin karmaisevia esimerkkejä luonnon tuhoutumisesta. Ei kaapin takana tarvitse välttämättä olla kaikkea muuta roinaa kuin varsinainen asia. Putin varmaan leikkii mielellään muiden HERROJEN kanssa samoilla apajilla Mie tietenki olisin "Suomen rikkaimapana" naisena hyvin Venäjä-myönteinen, varmaan opettelisin kielenkin. Jos bjisnekset pyöris silmissä, niin a vot! Tsaiju-ässät ainakin sujuisivat moitteettomasti.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Syyskuussa 2009 venäläinen tiedustelukone lenteli Viron lähellä ja sai peräänsä saksalaisen hävittäjän. Tästä sydämistyneenä Venäjä lähetti kaksi hävittäjäänsä tiedustelukoneen suojaksi. Loppujen lopuksi Pirkkalan Hornetit saattelivat koneet takaisin Venäjälle, vaikkei Suomi nyt olekaan urhea NATO-maa. Suomen kuiva uusasiallisuus varmaan ei kerää Venäjältä kiitoksia, mutta vain osoittaa, millainen sotilasmahti Suomi on balttilaiseen NATO:on verrattuna.
MerjaH (nimimerkki)
Ei kukaan suomalainen mies olisi tuollainen suupaltti. Ei meillä päin ainakhaan tuomosia kasva.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Se ei sovi Euroopan unioniin, ei asioimiseksi ranskalaistan kanssa eikä pöytäpuheeksi venäläisten kanssa.
MerjaH (nimimerkki)
Etpä tunne. me vain ammutaan ja juodaan viinaa ja ajellaan mutkasia teitä kännissä. Sinä et siinä seurassa selviäis ikinä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kerran armeijassa kysyin yhdeltä upseerioppilaalta, joka oli hieman termospulloa pidempi, mutta jolla oli suhteettoman pitkä leuku vyöllä:"Onko teillä Lapissa tapana pystyttää teltta lätäkön päälle?". Vastauksena telttakuntaa huolestuttavaan kysymykseen siitä, että 1/3 puolijoukkueteltastamme oli kostean päällä, sain oikeustieteiden ylioppilaan murhanhimoisen kiiluvan katseen. Sen jälkeen en ole paljoa hiljaisilta Lapin miehiltä kysellyt avoimesti enkä rehellisesti mitään, en ainakaan aseistamattomana. Ymmärsin, että jossain kepeään länsimaiseen small talkiin tai englantilaiseen mustaan huumoriin suhtaudutaan, hm. hieman eri laillai kuin vapaamielisissä länsimaissa. Pidin jotenkin sivistymättömänä sitä, että nukuttiin kostean päällä tai että ruokailuun menolla leikittiin. Minusta armeijassa ei pitäisi pelleillä, ei nukkumisella eikä ruualla. Se, ettei aseilla pelleillä, tulee jo turvamääräyksistä ja sotilaskurista. Sitä ei tarvitse edes ymmärtää. Tämän vuoksi lopetin jopa "kymppien kaatumisen" eli sen, että kotiutuva saapumiserä tasakymmenvuorokausin herätti nuorimman ikäluokan varusmiehet vierittämällä rappusia alas painonostopainoja puolelta öin. Ennen kuin simputuksista ja pennalismista on tullut oikeustuomioita, ovat jotkut pyrkineet kitkemään näitä piirteitä jo vuosikymmeniä aikaisemmin. Eniten armeijassa ihmettelin juttuja siitä, miten 18 vuotta täyttäneet kadetit kuulemma simputtelivat toisiaan. Pidin sitä jotenkin lapsellisena aikuiselle ja sopimattomana.
MerjaH (nimimerkki)
kuvitella Tapioa joksikin tosiv:ttumaiseksi kapiaiseksikin...toisaalta. Poika kyllä sanoi, että v:ttumaisin pomo olisi ollut joku nainen intissä, mutta hän ei törmännyt onnekseen sinuun.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Merja H ei ymmärrä, että mikäli armeijassa antaisi nuorempien rääkkäämisen mennä pankki-, vakuutus- ja kuntamaailman tasolle, joku mottaisi rääkkääjää. Siksi järjestys on pidettävä ennen kuin ajaudutaan anarkiaan. Venäjän armeija ja nuorempien pahoinpitelyt ja rääkkäämiset ovat malliesimerkki naisellisesta kurista.
MerjaH (nimimerkki)
Rääkkääkkönää mua.
Vieras (nimimerkki)
tutkimustuloksia asiasta julkaistiin hiljattain. siksi suomalaiset usein niin hiljaa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Onko puhuminen ja möykkääminen germaaninen tai arjalainen piirre? Ei pelkästään savolainen, karjalainen tai venäläinen. Hauska lukea!
Mies e-Karjalasta (nimimerkki)
Se oli kauniisti kirjoitettu länsilapin murthela. Asiakin oli selvästi mietitty. Se Putin on tosiaan selvästi meikäläisiä. Niinkuin koulussa olemme oppineet, 900 vuotta sitten tuon Venäjän perustivat Laatokan etelärannalle ruottalaiset varjagit. Sitä perua on meillä vieläkin Ruotsi=Rossija. Etymologisesti sama sana. Se että siellä myöhemmin saivat slaavit siellä vallan on eri juttu. Mutta se oli aivan kinthala pitkästi kävikö nuin. Venäjä on suuri suomalais-ugrilainen maa joka tapauksessa! Ei tarvie kun Pietarissa katsella sakkia. Samoja pallinaamoja enimmäkseen. Ehkä sen vuoksi meidän suomalaistollojen on vaikea suhtaantua siihen tarpeeksi kriittisesti.
Vieras (nimimerkki)
" Ja kyllä niistä Saksan joista jotain saastetta on Itämereen valunut ja valuu vieläkin: koko maa saattaa vetää Itämeren kuormittajana vertoja suomalaiselle maataloudelle! Suomalaisten on kerta kaikkiaan pakko hoitaa tämä kaasuputkiasia ja Itämeren saastuminen tai siis saastuttamatta jättäminen. Eivät muut siihen pysty. " Yllä mainitut lainaukset on ilmeisesti kirjoitettu hiukan huumorilla, mikä ei minulle auennut, tai sitten kirjoittaja on enemmän kuin pihalla aiheesta. Suomihan toki voi putsata kaikkien muiden jätteet tai painostaa muut rantavaltiot sen tekemään. Toisaalta helpompi tapa on unohtaa pikkutekijät kuten Venäjä ja Puola ja lopettaa maatalous Suomesta niin meri on pelastettu.
Vieras (nimimerkki)
ts. saksa, puola, baltia, pietari, hki, vaasa, tornio, uumaja, tukholma. tuota reittiä ne vedet itämeressä kulkevat. huom valuma-alueet itämereen saksassa ja puolassakin ovat valtavat.
Aarnimaa (nimimerkki)
Muutama täräyttävä lause on niklasismin tunnusmerkkejä. Ja luetun ymmärtämättömät hurraavat "Kuinka rohkeaa". Eihän tässä kirjoituksessa ollut yhtään mitään - tympeännäköinen kaasuputkikonsultti on tympeä, ja Putin on Pietarista.. Ainoa mielipide tässä kirjoituksessa oli se, että Herlin väittää Saksan pistekuormittajien pystyvän tuhoamaan enemmän Itämerta kuin suomalainen maatalous. Ei varmasti pysty. Kyllä Suomi on ylivoimainen ympäristön tuhoamisessa, kaikki muut Itämeren valtiot jäävät auttamatta kauas taakse.
Jape (nimimerkki)
Meidän erikoisasemamme Venäjän suhteissa perustuu pääosin kahteen seikkaan. 1. Historiallinen yhteys. Suomi on ollut osana Venäjää varsin pitkän ajanjakson. Myös sodan jälkeinen YYA-kausi voidaan laskea mukaan Venäjän etupiirinä. 2. Geopoliittinen yhteys. Kun katsotaan karttaa, niin on helppo huomata mihin maantieteellliseen kokonaisuuteen Suomi kuuluu. Tämän seikan merkitys kasvaa lähitulevaisuudessa kun Barentsin meren energiahankkeita ryhdytään hyödyntämään ja viemään eurooppalaisille kuluttajille. Suomen kautta on lyhin reitti (via Kuusamo/Salla - Oulu) vetää kaasu- ja öljyputket Keski-Eurooppaan. Edellä mainituista syistä Venäjä ei tule hyväksymään Suomen integroitumista läntisiin turvallisuusjärjestelmiin. Meillä oli aikamme ja mahdollisuutemme liittyä NATO'on, mutta vasemmistolaiset presidentit tuhosivat sen meiltä. Voi olla paradoksi, mutta tämäkin saattaa vielä kääntyä Suomen hyödyksi vapaan markkinatalouden myötä. Jos kaikki menee hyvin tulevaisuuedessa saamme nykyisen Venäjän kanssa aikaan vastaavan turvallisuussopimuksen kuin YYA oli aikoinaan. Nykyään ei tarvitse pelätä sosialismin leviämistä vaan voidaan katsoa Venäjän suuntaan avoimesti. Sikäläinen yhteiskuntamalli edustaa varsin vapaata markkinataloutta. Siksi esim. läheisempi yhteistyö niin turvallisuuspolitiikassa kuin kauppasuhteissa saattaa olla jatkossa vain eduksi Suomelle ja suomalaisille yrityksille.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Mitä vähemmän yheyksiä Suomen ja Venäjän välillä sen parempi. Suomen riippuvuutta imperialistisesta Venäjästä on vähennettävä oleellisesti.
Alppisirkka (nimimerkki)
eivät kulje käsi kädessä. Eiköhän hyvät suhteet joka tasolla, estä riippuvuuden syntymistä. Suomen tulee olla hyvä ja luotettava yhteistyökumppani Venäjän kanssa. Meidän on luonnollisesti liityttävä NATO:on, jotta naapurimme voisi kohdella meitä myös sotilaallisesti tasavertaisena ystävänä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Meidän on luonnollisesti liityttävä NATO:on, jotta naapurimme voisi kohdella meitä myös sotilaallisesti tasavertaisena ystävänä." NATO-jäsenyys tarjoaa Varsovan liiton jäsenyyden tapaan johtovaltiolle mahdollisuuden diplomaattiseen kiristämiseen suljetuin ovin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Minusta riippuvaisuus slaaveista on myönteisempää kuin riippuvaisuus muslimeista ja/tai juutalaisista. Jos nyt siis emme ole riippuvaisia Venäjästä, meidän tulee olla enemmän riippuvaisia muslimeista. Euroopan unionissa on sellainen yhdysvaltalainen tendenssi, että Turkki pitäisi länsimaistaa ja maallistaa loppuun Euroopan unionin avulla, "kun se jo on", NATO-maa ja Israelin liittolainen Lähi-idän seuduilla. Tämä ei ole tietenkään Euroopan unionin etu, vaan Euroopan unioni etu on slaavilaistua ennen islamilaistumistaan. Jos Putkinen tarkkana historioitsijana tarvitsee jonkin historiallisen esimerkin germaanit-muslimit-slaavit -kolmiosta niin Itävalta-Unkarin lyhyeksi jäänyt historia vuodesta 1906 alkaen 1900-luvulla tarjoaa ajatuspalikoita ylösrakennukseksi. Se, että ei olla venäläisvihamielisiä tai venäläisvastaisia, ei tietenkään tarkoita sitä, että oltaisiin suomalaisvastaisia ja tehtäisiin kansallisia riskihankkeita niin kuin 3 700 000 000 eurolla niin kuin Fortum. Ennen kaikkea pitäisi olla suomalaismyönteinen Suomessa. Tämä on kuitenkin eurososialidemokraateille, eurokansanpuoluelaisille, natofiileille ja Karjalan palauttajille harvinaista. Jos Putkinen haluat tehdä jalkaväki- ja miinojen käytön opettamisen ohella jotain hyödyllistä niin jätä vaikka tuo Karjalan palauttaminen vähemmälle ja keskity vaikkapa Ukrainan saamiseen Euroopan unionin jäseneksi ennen Turkkia. Ainoa järkiporvari Suomessa, joka tälle asialle on omistautunut on Ari Vatanen. Häneltä varmaan löytyvät ohjeet Ukrainan EU-jäsenyyden kannattamiseksi. Ukrainan EU-jäsenyyttä kannattaa mm. Itävalta.
Vieras ilmakuva (nimimerkki)
tarvitse, nato tarvitsee meitä.
Haggis (nimimerkki)
Japen uussuomettumisskenaario: "Jos kaikki menee hyvin tulevaisuuedessa saamme nykyisen Venäjän kanssa aikaan vastaavan turvallisuussopimuksen kuin YYA oli aikoinaan." Toivottavasti tällaiseen tai mihinkään tällaista edes kaukaisesti muistutavaankaan emme koskaan palaa. Elämä on muutakin kuin kauppaa. Olemme henkiseltä perinnöltämme täysin erilaisia kuin itäiset slaavit. Suomalaiset ihmiset - tai ainakin valtaosa - tuntevat olonsa kotoisaksi lähsimaisessa kulttuuriympäristössä. Nykyvenäjä on edelleen totalitaarisesti hallittu ja ihmisoikeuksia raa-asti polkeva harvainvalta. Näköpiirissä ei ole muutosta parempaan. Tällainen kultturi on meille täysin vierasta. Pitäkäämme siis hyvät suhteet (varsinkin taloudelliset) Itäiseen naapuriimme, mutta tietyn välimatkan päästä. Kuulumme ehdottomasti länteen. Vain pieni osa suomalaisista haluaa tehdä Suomesta Jepen tyyliin itänaapurimme satraappikunnan.
Jape (nimimerkki)
Nykyisellä politiikalla Suomi tulee väistämättä ajautumaan osaksi Venäjää. Sekin on todettava että mahdollisuus säilyä itsenäisenä NATO:n turvallisuussateenvarjon alla on käytännössä jo historiaa. Suomesta ei tule koskaan NATO:n jäsenmaata. Pienen maan, kuten Suomen, täytyy löytää paikkansa maailmassa. Kun Suomi ei halunnut tehdä valintaa itse, jotkut viisaammat valitsevat puolestamme. Jotta voisimme säilyttää edes osan itsenäisyyttämme joudumme huomioimaan rajanaapurina olevan suurvallan poliittiset (turvallisuus-, kauppa-, jne) tavoitteet. Nykyinen Venäjä ei ole enää pienimmässäkään määrin sosialistinen. Siksi on turha pelätä yhteistyötä heidän kanssaan. Otetaan esimerkki vaikkapa Euroopasta. Muutaman vuoden päästä EU:n jäseneksi liittyy Serbia. Heillä on perinteisesti vahvat siteet Venäjään. Miettikääpä mitä se saattaa vaikuttaa Suomen asemaan EU:ssa.. Maailma muuttuu ja Suomessakin pitää opetella ajattelemaan uudella tavalla.
Haggis (nimimerkki)
Toivottavasti uusi ajattelu ei tarkoita sitä, että lähestymme ihan vapaaehtoisesti valtiota, jossa ihmisoikeudet ja kansalaisten vapaus ovat poliittista kauppatavaraa, ja jossa esim. toisinajattelijoita murhataan kuin liukuhihnalta ilman että oikeusjärjestelmä tekee mitään. Venäjä ei ole tosiaankaan sosialistinen, mutta totalitarismia ja äärinationalismia voi olla sekä vasemmalla että oikealla. Venäjä on historiallisesti epästabiili maa, joka kulkee hapuillen äärimmäisyydestä toiseen. Pysyvää on vain aina jonkin asteinen sekasorto ja ihmisoikeuksien polkeminen. Nykyinenkään vaihe tuskin jää pysyväksi. Suomen paikka ei ole tällaisen hortoilijan käsikynkässä.
Vieras (nimimerkki)
Kiitos Niklas, on Sussa "tosi munaa", jos et nyt suutu, jos nimittelen. Kuka muu Suomessa avaa näin hienosti huomiota herättävän keskustelun. Näkisinpä veljes naaman luettuaan kommenttisi? Olen aivan vissisti samaa mieltä kanssasi, kuten olen alla olevan mielipiteenkin kanssa: "Ja mitä tulee Putinin vierailuun, niin pidän sitä tietysti hyvänä asiana. Miehellä varmaan on kalenteri täynnä eikä tänne turhan takia tulla. Asiat etenevät Venäjällä hitaasti parempaan suuntaan. Tekemällä kauppaa, yhteistyötä ja näyttämällä hyvää esimerkkiä voimme antaa oman pienen positiivisen vaikutuksen Venäjän kehitykseen." Tervetuloa naapurimaamme Hieno ja Charmaattinen Johtaja vierailulle kauniiseen lämmin sydämisten kansalaisten maahamme! Kiitos Niklas, että olet aikaasi edellä oleva nuorekas Johtajamme.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Vähemmistön diktatuuri upottaa jokaisen demokraattisen hankkeen hallitsemalla medioita puhtaassa suomettumishengessä. Geopoliittista asemaa pitää käyttää hyväksi - ei aina pahaksi. Vihreää töpselisähköä ei voida viedä Ruotsiin rekoilla.
mariseva mies (nimimerkki)
No siksi, että säännöllisistä pääministeritapaamisista on sovittu jo aikoja sitten. Ei tässä mitään draamaa ole.
hoikkapoika (nimimerkki)
pitää takoa päätään Karjalan mäntyyn.Se on kovasyistä puuta ja tekee kipeää.Jos Paasikivi tai Kekkonen eläisi,he kyllä opettaisi,että pienen kannattaa hakea ystäviä,ei vihollisia kuten Nato.Venäjän luonnonvarat ei ole ryöstettävissä.Mutta niitä voi päästä jakamaan,jos Venäjä hyväksyy ystäväkseen.Miksei Putin tulisi,hänellä on myös ystäviä Suomessa.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Se on Venäjä, joka on takonut päätään Karjalan mäntyyn mm. Vapaussodassa, Talvisodassa ja Jatkosodassa yrittäessään valloittaa Suomen - epäonnistuen yrityksissään ja menettäen hyvin huomattavan määrän sotilaitaan kaatuneina.
MerjaH (nimimerkki)
Jos me emme osaa Tapio O Nevan mainostamaa "small talkia", niin ketähän se ottaa pannuun.
M Eiramaa KNFIJV (nimimerkki)
Venäjä hallitsee oikeaoppisella (ja lähes göbbelsmäisellä) mediahypetyksellään ja sen ajoituksella lännen mielenmaisemia, varsinkin naapureidensa. Liekö sitä tämäkin "wannabe-Nato-eteisessä"-tutkimustulos, joka "vuodetaan" julki juuri sopivasti. Ajoitus on aina tärkeä ja kertoo jostain. Kohta keskustellaan Itämerestä, oikeasti Nord Streamista (ei virallisesti Karjalasta). Aina välistä Venäjä on antavinaan myönteisiä signaaleja. Se siis tietää, mikä olisi myönteistä. Käyttää meidän sinisilmäisyystaipumustamme saavuttaakseen jonkin "uuden" aspektin hyväkseen. Pahaksemme. Maailman pahaksi. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Sinikukka Saari: "Lännessä oltiin sinisilmäisiä Venäjän demokratiasta. Eurooppalaiset järjestöt katsoivat läpi sormien Venäjän laiminlyöntejä ihmisoikeus- ja demokratiakysymyksissä1990-luvun puolivälissä. Nyt Venäjä ei edes teeskentele pyrkivänsä täyttämään lännen normeja tai noudattamaan allekirjoittamiaan ihmisoikeussopimuksia." Suomen on vaadittava: Putinismi alas Euroopassa! Virallista Suomea ja valtamediaa lienee turha vielä pitkään toviin odotella mukaan moraaliseen heräämiseen. Toivon voi laskea ainakin aluksi lähinnä vapaan kansalaistoiminnan ja hyvässä mielessä älyllisen "etujoukon" muodostaman keihäänkärkiaallon varaan. Onneksi se ei ole koskaan laantunut täysin, vaan sinnittelee elpyäkseen jälleen voimiinsa. - Venäjä, jakomielisten valheessaeläjien vainoharhainen retrovaltakunta. - Joka luottaa Venäjään, valmistelee itsemurhaa. (KNFIJV/aforismit) Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html Kansalaiset neuvostofasistisen imperialismin jäänteitä vastaan ihmisoikeuksien ja luonnon puolesta! http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html - Mitäs me sanottiin. Oltiin oikeassa alusta alkaen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset