Niklas Herlin

Suomenruotsalainen rakastui

Ainakin Tommy Tabermann (1947-2010) sai – paljon yritettyään – monet suomalaiset miehet uskomaan siihen, että elämässä pitää olla rakkautta ja lämpöä. Tabermannin vuonna 1974 ilmestynyt runoteos ”Tähtiä kämmenellä” teki vaikutuksen lukevaan yleisöön. Jo ennen kirjaa suomalaiset miehet olivat kirjoittaneet rakkaudesta paljonkin, mutta eivät hellästi, ainakaan kovin usein.

Ja moni on yrittänyt Tabermannin jälkeen, mutta tuskin kukaan onnistunut, paitsi kirjailija itse, parinkymmenen teoksen verran. Runoilija puhui tunnustuksellisesta rakkaudesta naiselle.

Tabermannin runokieli oli suomi, vaikka rakastunut mies olikin suomenruotsalainen, tammisaarelaissyntyinen. Kieli oli oli Tabermannille työkalu, ja hän ymmärsi kielen nyanssit erittäin hyvin ainakin suomeksi ja ruotsiksi.

Tabermann roikkui mainiolla tavalla korniuden ja fiksuuden kapealla terällä, mutta aina fiksuuden puolelle pudoten. Tv-show Uutisvuoto, turhan lyhyeksi jäänyt ura kansanedustajana ja pitkä ura ”yritysvalmentajana”, tai mitä ne Tommyn lukuisat saarnamatkat olivatkaan, menivät aina oikealle puolelle, vaikka hänellä olisi ollut lukuisia mahdollisuuksia kääntää tilanteet itsensä vastaisiksi tai korneiksi. Ja kaiken jälkeen hän suhtautui asioihin huumorintajulla. Huumorilla jopa itseensä, aika harvinainen piirre suomalaisissa miehissä sekin.

Tabermann oli aika boheemi romanttinen runoilija – varsinkin nuorena. Mutta asiallinen poliitikko, taitava tv-esiintyjä ja luennoitsija vanhempana. Ja vielä nuoruudesta: moni meistä muistaa 1970-luvun uskomattoman radiopersoonan. ”Täällä Tommy Tabermann”, radio kertoi, ja uskomatonta, heittäytyvää journalismia oli tulossa.

Heinäkuisena sunnuntaina moni suomalainen voisi nostaa maljan runoilijan muistolle. Runoilijan, joka nautti kesäisestä Suomesta ja aidosta rakkaudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

EdisPearl (nimimerkki)
Kiitos Niko kauniista sanoistasi Tommy Tabermannin persoonaan liittyen. Minä nostan ilman muuta maljan hänelle sunnuntaina. On pakko myöntää, että hänellä oli jokin "salainen tekijä", joka aina inspiroi minua pitämään hänen monipuolisesta persoonastaan todella paljon. Katsoin aina Uutisvuotoa ja sen myötä Tommysta tuli kuin "hyvä tuttava." Niko purki tuossa jo todella hyvin kaiken oleellisen rakastetusta runoilijastamme Tommy Tabermannista. Tuohon ei ole muuta lisättävää, kuin lämmin osanotto Tommy Tabermannin lähimmille ihmisille. Menetys on valtava. Kyllä on ihan pakko myöntää, että itkuhan se täälläkin tuli, kun näin tuon uutisen. Parhain terveisin, EdisPearl
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Heinäkuisena sunnuntaina moni suomalainen voisi herätä selvinpäin, aikaisin aamulla, paljain jaloin kävellä kasteisella ruoholla ja muistaa millaista oli olla lapsi. Luonto rakastaa täysin palkein ja ihminen voisi rakastaa takaisin ja nautti jokaisesta pienestä hetkestä, tunteesta ja ruohonkorren hivelystä. Maljat ehdit nauttia myöhemminkin, rakkautta ja kesää et.
Hyeena (nimimerkki)
Tässä iässä ei enää muista minkälaista oli olla lapsi. Sen muistan, että aikuisiällä olin melkein kusta Niklaksen bootseille Pasilan messukeskuksen vessassa hänen kirjanjukistamistilaisuudessaan joitakin vuosia sitten. Siitä en ole varma, kumpi oli selvinpäin.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Tommy Tabermann osasi tulkita ja viestiä miehenä myös miehille asioita, joista naiset elävät nyt ja aina. Tabermann oli monen sanattoman miehen viestinviejä kirjankansissa, kun oma jurous tai vaitiolo ei suonut pakahdetun ja taka-alalle työnnetyn miesinhimillisyyden kautta naista herkistävää sanallisten purojen solinaa. Rauha hienon miehen muistolle. Ilkka Luoma
Rasvasilli (nimimerkki)
Se on ihan oikein, että heti kuoleman jälkeen sanotaan vain positiivisia asioita. Kuinka monta päivää täytyy kulua, jotta voi avautua?
Lastman (nimimerkki)
Löydy Tabermannista mitään negatiivistä sanottavaa, oli tunnetusti ammattinsa osaava runoilija ja muutenkin mukava mies. Tietääkseni Tommilla ei ollut vihamiehiä, hän oli kaikille mukava. Suomi menetti merkittävän kulttuuripersoonan, tästä varmaan olemme kaikki yhtä mieltä.
Vyötiäinen (nimimerkki)
Jutun otsikoksi on otettu ainoa viite suomenruotsalaisuuteen. Voisiko Niklas tai joku muu asiasta tietävä perustella jotenkin väitettä, että Taberman "oli rakastuneena suomenruotsalainen"? Väite on kryptisen absurdi. Rakastuminenhan on totaalinen tila. Erotteleeko ihminen silloin puoliaan? Vai oliko kyseessä "tasapuolisuus", kun Tommy valitsi ilmaisuvoimaisemman suomen runokielekseen? Huhhuh.....
niklasherlin (nimimerkki)
Otsikointi ei ehkä ollut paras mahdollinen, itse asiassa se on vähän turhan pääkaupunkikeskeinen. Täällä ei ole voinut välttyä Hbl:n parinakin vuonna käyttämää mainosslogania "Rakastu suomenruotsalaiseen". Jotenkin se soi päässäni, ihan hyvä mainoslause, ja käänsin sen toisinpäin otsikoksi. Kyllä se nyt jotakin Tabermannista kertoo. Tässä kuoli rakkaudesta paljon kirjoittanut suomenruotsalainen. Niko H.
joukahinen (nimimerkki)
Joka tapauksessa Tommyn isä oli "umpisuomalainen". Tommyn äidin tavatessaan ruotsia täysin osaamaton karjalaisevakko. Ettei nyt ihan liikaa sitä ankkalampee hehkuteta... Isä oli siis aito suomalainen.
niklasherlin (nimimerkki)
... asiaanne saarnata! Tein muistokirjoituksen merkittävästä suomalaisesta vaikuttajasta ja runoilijasta ja siitä tuli joillekin kielipolitiikkaa! Uskomatonta. Niko H.
Lastman (nimimerkki)
Harva sulle pärjää fiksuudessa.
Vyötiäinen (nimimerkki)
Esim. Stefan Wallinin ja Peter Nymanin(!) lapset ovat 3/4-suomenkielisiä, mutta heidät on rekisteröity ruotsinkielisiksi. Ruotsalaisuus Suomessa tuntuu olevan kuin juutalaisuus 30-luvun Saksassa. Pienikin pisara riittää syrjäyttämään muun perimän ja varsinkin suomalaisen. Suomalaisten ITSE ei tarvitse hyväksyä kyseistä käytäntöä, vaan korostaa tietenkin suomalaista perimää.
Kertik (nimimerkki)
Enpä ole ennen kuullutkaan, että Suomessa olisi jonkinlainen rekisteröinti kielen mukaan. Kertoisitko tarkemmin?
Vyötiäinen (nimimerkki)
Henkikirjoituksissa kysytään kieltä. Useimmiten suomi-, ruotsi- tai joku muu-sarake ruksataan. Suomessahan jokainen ihminen on tarkasti luetteloitu. Näiden tietojen perusteella osataan aivan tarkasti laskea esim. ruotsinkielisten määrä. Esim. Ruotsisssa ei tunneta kieleen perustuvaa rekisteröintiä. Suomessa ei voi rekisteröityä kaksikieliseksi, vaikka kaksikielisyyden autuutta aina julistetaan. Suomen järjestelmä on altis manipuloinnille. Esim, monet ruotsinkielisiksi rekisteröitymeet ovat ns. raksi ruutuun- ruotsinkielisiä. Osaavat paremmin suomea, mutta jostain syystä rekisteröityvät ruotsinkielisiksi. RKP ja Folktinget tukevat tällaista toimintaa aktiivisesti.
KKalevi (nimimerkki)
koska siitä seuraa mm. helpompi korkeakoulutuspaikan saanti kiintiöihin perustuen kuin suomenkielisellä. Ottamatta nyt tässä esille mitä kaikkia muita etuoikeuksia heillä on.
Wallois (nimimerkki)
.. on se etteivät ihmiset voi olla ajamatta omaa agendaa edes toisen henkilön muistokirjoituksessa. Kepeitä multia Tabermannille.
Oscari (nimimerkki)
Niko kiitos kauniista sanoistasi. Tommi Tabermann oli ssuuri ja hieno ihminen, hän toi meidän jokaisen elämään oman osansa ihmisyydestä. En han kuitenkaan ole kuollut, vaan elää ikuisesti hienojen runojensa kautta, kuten Ranskan akateemikotkin. Hän on siis immortel!
moro (nimimerkki)
Surullinen, mutta jotenkin myös lohduttava uutinen. Tommy Tabermann oli hyvin tietoinen tulevasta kohtalostaan, mutta osasi/uskalsi jopa nauraa sille. Vähän aikaa sitten tuli Radio Puheesta keskusteluohjelma jossa aiheena oli tuo sairaus, runous- ja Tabermannin elämä kokonaisuudessaan. Olisiko ollut Inhimillinen tekijä- ohjelma, joka tuli uusintana Radio Puheen puolella. Hän oli suomalaiseksi mieheksi poikkeuksellisen rohkea sanankäyttäjä. Hän puhui rakkauden- ja erotiikan puolesta sellaisia sanoja, joista yleensä ei uskalleta puhua. Hän teki tietynlaisesta pehmoilusta väkevän voiman, joka jalostuu ihmisten mieliin nyt, kun itse Tabermann on poissa. Niin käy aina. Ihmisen arvo ymmärretään- ja se annetaan aina liian myöhään. Jokainen siirtyy ajallaan elosta ikuisuuden puolelle- ja Tommy Tabermann esimerkillään osoitti, että välttämättömyyden voi ottaa myös levollisesti vastaan.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
"Lennä lennä hetken tulinen lintu. Tee pesä pilvien väliin Sitä se onni on ettei hetkeen katso taakseen eikä eteen" Valitteluni Tommy Tabermannin omaisille,hänen poismenonsa johdosta! Myös Hänen ystäväpiirilleen tieto, on kova isku.
pekkatoivonen (nimimerkki)
" Kukkikoon tuuli keveästi hänen haudallaan. Mutta miksi annamme samean surun samentaa juoman, jota hän elämässä kiitti ja kuolemassa kaipaa, eikö ilmankin ole syksy, pilvien raskas lautta ei liikahda. Runoilijan malja ! " Puhe avasi kuulijoiden silmät ja he joivat runoilijan maljan tuntien kiitollisuuden ankaran ilon. Runoilija Pentti Saarikoski ( 1937-1983 ) sanoo lohduttavassa Runoilija-runonsa loppuosassa kaiken oleellisen.
Sokarates (nimimerkki)
oli hieno ihminen, harvinainen näkijä tässä tylyssä maassa. Hän jättää ison aukon. Kaipaan hänen itseironiaansa, huumoriansa ja älyään.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Matkasit tähtitarhojen taakse, malja sille Jätit tekstisi, sanojesi kuvat, elettäviksi, malja sille Etkä pahastu, uskon, vaikka maljassani on vettä
rantapiru (nimimerkki)
kauniisti kauniille muistolle. Jos olisi mahdollista, pitäisi jokaisen suomalaisen miehen lukea Tabermannin runoja. Jotka, yksinkertaisuudesta huolimatta ovat, ensinnäkin kauniita, ja kuinka monella tavalla on niitä mahdollisuus lukea. Ja, vaikka kuinka naiivisti sanottu, Tabermannin runoudessa voi itsensä löytää, oikeudenmukaisesti. Hyvät ystävät, jakakaamme nyt tämä osaksemme tullut surun viesti.Ottakaa käteen Tommyn kirjoja, vielä ne sen kestävät, että tullee uusi, omalla tavallaan rohkea kirjoittaja. Kerrankin on voinut olla iloinen kommentaariosastosta; on ollut vilpitöntä osanottoa ja väyvääjät eivät ole käyneet päälle.
Humanisti (nimimerkki)
"Esim. Stefan Wallinin ja Peter Nymanin(!) lapset ovat 3/4-suomenkielisiä, mutta heidät on rekisteröity ruotsinkielisiksi.,,Suomalaisten ITSE ei tarvitse hyväksyä kyseistä käytäntöä, vaan korostaa tietenkin suomalaista perimää." Kielihän ei liity perimään. Ja mistä sinä tiedät millä kielellä lapset ovat koulunsa käyneet, tai mitä kieltä kotona on puhuttu? Alkaa jo kyrsiä alemmuudetuntoisten fennomaanien puolirasistiset kommentit.
Hyeena (nimimerkki)
Viikatemiehellä on oma satunnaislukuihin perustuva matematiikkansa.
Vyötiäinen (nimimerkki)
Kieli ei tosiankaan liity perimään ja siksi koko käsite "suomenruotsalaisuus" on kyseenalainen. Pitäisi puhua vain ruotsinkielisistä suomalaisista. Wallin ja Nyman ovat tottakai pistäneet lapsensa ruotsinkieliseen kouluun. Eiköhän kotonakin ruotsia puhuta. Tosin eihän kannettu vesi kaivossa pysy ja usein lapset alkavat kuitenkin käyttää järkevimmäksi kokemaansa kieltä. Kuules "humanisti". Ei ole kovin humanistista syyttää asiallisen kommentin kirjoittajaa alemmuudentuntoiseksi rasistiksi. Olisko aika kenties katsoa peiliin?
Van Helsing (nimimerkki)
Tuo virheellinen ajatus toistuu tavantakaa. Ns. suomenruotsalaiset eivät ole "ruotsinkielisiä suomalaisia" vaan Suomessa kehittynyttä ruotsinkielen itäistä murretta puhuvia suomalaisia. Jos em. joukko haluaa käyttää nimitystä "ruotsinkieliset suomalaiset", silloin ei auta muu kuin mennä opiskelemaan ruotsia, siis sitä oikeaa ruotsia ja ruveta sitten myös puhumaan sitä.
Matti O Koskela (nimimerkki)
Mielelläni ja haikeena sen teen. Lasissani laadukasta, viileää valkkaria. Tiedän, että siellä jossain se maistuisi Sinullekin, Tommy.
Pentti Perusinssi (nimimerkki)
Jotenkin tuntuu että Tabermannin jälkeen "aitaan jää aukko" mitä ei osaa kukaan paikata. Aika harvasta voi sanoa niin. Tommy sanoi ja kirjoitti niistä asioista joita perusjätkä ei ole kehdannut tai osannut kuvata. Monipuolisuutensa joskus aivan hämmästytti.
zzz (nimimerkki)
"Heinäkuisena sunnuntaina moni suomalainen voisi nostaa maljan runoilijan muistolle. Runoilijan, joka nautti kesäisestä Suomesta ja aidosta rakkaudesta." Melkein voisi nostaakin maljan, nyt kun tuo on kuollut! Tosin jätän silti väliin. Eiköhän tuosta ihmisestä kerro kaiken se, että hän ennemmin kertoi julkisuudessa olevansa rapajuoppo kuin vaikeasti sairas.
Ray (nimimerkki)
Sinä olet suuri typerys.
soilesara (nimimerkki)
Aina eivät Tabermanin sanat olleet positiivisesti koskettavia, kuten silloin kun hän 1970-luvulla lausui:"Naisen paikka on hellan ja nyrkin välissä". Hän oli silloin mieheni työtoverina Yleisradiossa. Onneksi hän muutti runojensa sanastoa myöhemmin.
Ray (nimimerkki)
Tosi uskottavaa.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Noin voisi kuvitella Suomen ruotsalaisen sanoneen Suomen suomalaiselle lauseen merkitystä ymmärtämättä ulkoaopittuna suomenkielisenä lauseena aamuyöllä Yleisradiossa 1970-luvulla. Korostan sanaa kuvitella.
Haggis (nimimerkki)
"Heinäkuisena sunnuntaina moni suomalainen voisi nostaa maljan runoilijan muistolle. Runoilijan, joka nautti kesäisestä Suomesta ja aidosta rakkaudesta." Nostan maljan Tommylle. Riitelimme äskettäin vaimoni kanssa entisestä tyttöystävästäni, jota valitettavan haikeasti muistelin. Vaimo päätti riidan sanomalla: "Mikä Tommy Taberman sinä oikein luulet olevasi?" Näin hienosti minua ei ole koskaan "loukattu". Muistan tämän lauseen läpi elämäni eräänä parhaimpana kohteliaisuutena, mitä kohdalleni on sattunut.
Nils von Essen (nimimerkki)
Kirjoituksesi oli hymni Tommy Taberamnnin muistolle! Osasit valita oikeat sanat, eli kohottakaamme malja ainutlaatuisia ajatuksia suoneelle Tommylle. Hänen lahtönsä jätti korvaamattoman aukon yhteiskuntaamme. R.I.P. Tommy, säilyt muistoissamme aina!!!
MerjaH (nimimerkki)
Tunnustan häpeäkseni, etten ole lukenut yhtään Tabermanin runoa. Olisin varmaan lukenut, jos yleensäkin runoja ymmärtäisin paremmin. Enhän minä mitään runoja ole lukenut, vielä. Nuo sanat ovat kumminkin varmasti totta. Hän uskalsi runoilla rakkaudesta. Olemukseltaan hän oli teeskentelemätön mies.
pirjo-maarit liflander (nimimerkki)
Oli suuri runoilija ja mahtava tyyppi kaikinpuolin. Luin paljon hänen runojaan ja rakastin niitä. Tommy jää meille elämään runoissaan, eikä siten koskaan kuole. Lepää rauhassa suuri mestari, runosi jäävät perinnöksemme ja muistelemme sinua aina lämmöllä. Palasin juuri hautajaismatkalta, saattelin liki satavuotiaan kummitätini hänen viimeiselle matkalleen. Tommilla olisi vielä ollut annettavaa meille, mutta kesän kauneimpana hetkenä kutsu tuli yllättäen. Suuren runoilijan muistoa kunnioittaen. Pirjo-Maarit.
Temeteus (nimimerkki)
Minusta oli tosi siistiä että sellainen tyyppi kuin Tommy Tabermann oli olemassa. Nerudahenkisen "liekeissä" -vaiheensa (ihminen tarvitsee ihmistä...) jälkeen ei kaiketi ole tuottanut kuin aika lailla "olen töissä täällä, rakkausrunotehtaalla" -kamaa, mutta hahmona aivan erinomainen tapaus. Olisin ehdottomasti halunnut tuhota Tommyn kanssa laatikollisen chileläistä.
Yakov (nimimerkki)
...koskien hänen henkilökohtaista uskoaan. Sain siitä selville, ettei hän uskonut kristinuskon J-laan, vaan puhui epämääräisesti "jumalista" ja "hyvistä haltijoista"! Myöskään sellaisen taivaan ja helvetin olemassaoloon, josta J-lan Poika Yeshua opetti 11 kohdassa Uutta Testamenttia, hän ei uskonut lainkaan. Siis hän ei uskonut Yeshuaa! Siksi aiheellisesti ihmettelenkin sitä, että miksi häntä pidettiin kristittynä? Ps. Uuden Testamentin mukaan sana "kristitty" merkitsee Kristuksen seuraajaa opissa ja elämässä.
MerjaH (nimimerkki)
...kun he sanovat: enkö MINÄ sanonut Herra, Herra... Mitä jos joku ihan "vahingossa" vilahtaa sinne taivaaseenne, sellainen jota te ette olisi sinne räknänneet meneväksi...vaikkapa joku menninkäisiin uskova. Kannattais varmaan pitää löysempää kirjanpitoa.
Ray (nimimerkki)
Se mihin TT uskoi ei oikeastaan kuulu sinulle tai sinunlaisillesi.
EdisPearl (nimimerkki)
Olimme äitini luona päivällisellä ja kohotimme maljat Tommy Tabermannin muistolle. -EP-
tourette (nimimerkki)
Hyvää matkaa ja kepeitä multia toivottaen.
Oblomov (nimimerkki)
Olen samaa mieltä, että Tommy on symppis parhaasta päästä ja tulee niin olemaan, mutta (jälleen kerran) television vaikutus meihin kaikkiin on näköjään valtavaa...vaikka ollaankin,omasta mielestämme, niin yksillölisiä. Jonkinlaisesta laumaeffektista on kyse, tässäkin. Hienoja ihmisiä kuolee päivittäin, ilman minkälaista uutisointia (ja miksi pitäisikin?).
salakankee (nimimerkki)
Se, että taitaa sanojen nyanssit kahdella kielellä - on todella rikkaus kenen tahansa elämässä! Sehän ei ole keneltäkään pois - eihän!
Kippari (nimimerkki)
Valtaosa Suomen kansasta muistaa Tommyn uutisvuodon sanavalmiina ja hauskana kapteenina. Se toki tiedetään että Tommy oli runoilija vaikka hänen kirjojaan ei moni ole lukenutkaan. Sympaattista miestä jää moni kaipaamaan.
laurimunkisto (nimimerkki)
Höyryveturi suhisee savut ylös ohi, lämmittäjä nojaa lippalakki silmillä ulos. Hetken siinä on Lenin - kun savu haihtuu olen taas tässä ajassa. Viimeinen vaunu vilkuttaa punaista valoa, kolisee pois. Ajattelen että jos se olisi ollut Lenin, niin talvi olisi pian jo ohi. - Tommy Tabermann, Ruusuja Rosa Luxemburgille, 1970
leoaho (nimimerkki)
Tosi hupaa seurata sivusta, kuinka jengi nostaa maljaa ja tulee känniin. Kohta saa nauraa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset