Niklas Herlin

Rappaus niskaan

Puolisentoista vuotta sitten muutin hyvään kämppään Helsingin Töölöntorin kupeeseen. Hyvä yhtiö, hyvän kokoinen kämppä: sata neliötä, jossa asuintilat, työtilat, makkari, kyökki ja pieni vierashuone. Ei varsinainen ökykämppä, eikä köyhäilykämppä. Ystäväni sisusti asunnon täydelliseksi.

Vielä kaksi viikkoa sitten kaikki oli hyvin. Mutta sitten sunnuntaiaamun rauhallisen hetken katkaisi olohuoneesta tullut ”pieni” paukahdus. Katosta putosi tuuman paksuista rappausta parin neliön alueelta olohuoneen lattialle. Onneksi ketään ei ollut alla.

Ei ollut vesivahinko, ei. Olipa vaan huono rappaus alla, enkä tiedä kuka sen teki tai tilasi (ei ainakaan asunnon minulle myynyt taho). Parikin asiantuntijaa piipahti kämpässä ja sanoi, että syy on selvä. Rappaus on vedetty suoraan kattoon ilman mitään välittäjäainetta. Rappaus on tehty väärin, kiireellä ja halvalla. Kun kesä oli ensin kuuma ja kuiva ja sitten kuuma ja kostea, rappaus on elänyt ja lopulta romahti.

Kerroin tästä tutulle pitkän linjan raksa- ja remonttimiehelle Mällille, joka naurahti, että noitahan silloin 1980-luvun lopulla tehtiin. Mälli ei ollut ylpeä tekemistään huonoista remonteista, mutta kun työnantaja (iso rakennusyhtiö) käski tehdä kiireellä ja halvalla, niin tehtiin kiireellä, halvalla – ja huonosti.

Vanha kaverini Reiska muisteli sitten rakennushommiaan 1980-luvun pääkaupunkiseudulla. Kerrostaloon vedettiin vuorivillaa sadekelillä. Reiska kyseli mestarilta, että missä pressut ovat, ei vuorivillaa märkänä saa rakenteisiin pistää. Mestari sanoi, että pressujen vetämiseen ei ole aikaa. Eli niissä taloissa on märkää villaa rakenteiden sisällä. Niistä tulee hometaloja, jollei ole vielä tullut.

Vaikka yksi töölöläinen kämppä on minulle suuri asia, yhteiskunnalle se on pieni. Mutta ei se tähän jää. Suomalaisen rakentamisen surkea laatu varmistaa korjausrakentamisen tulevaisuuden. Helsingin tärkein metroasema piti panna kiinni laiminlyönneistä johtuneen tuhon takia. Samaan aikaan Turun tärkein silta suljettiin liikenteeltä, koska se oli vaarallisen huonolaatuinen. Kuin pisteenä iin päälle näitä kahta kaupunkia yhdistävä tuore moottoritie suljetaan noin kerran viikossa, koska se on tehty halvalla ja huonosti. Korjausrakentajat kiittävät.

Kannattaa tehdä halvalla kun voi myydä kalliilla. Sain kahdelta täysin toisista poikkeavilta taholta pahat lausunnot Helsingin kalleimmista asumisen uuskohteista. Toinen on duunaritaustainen maahantuoja, toinen korkeasti akateemisesti sivistynyt rakennusalan tuntija. Viesti oli sama: tolkuttoman kalliita asuntoja tehdään halvoista raaka-aineista kiireellä. Mutta kun joku niistä huonoista neliöistä maksaa, jos vain neliöitä on paljon ja osoite on komea, niin huonoja neliöitä tehdään.

Vanha kaverini Rane, tuo Keravan Korkki-Willienäkin tunnettu, kertoi hyvän jutun kouluremontista pääkaupunkiseudulla. Kunta halusi homekouluun remontin. Halvimman tarjouksen tehneen remonttifirman ottivat, kuinkas muuten. Ranen edustama firma oli mukana projektin valvonnassa. No, halpa firma saapuu paikalle ja ryhtyy tekemään halpaa remonttiaan. Mutta sitten halpa firma ”löytää” uusia kohteita homekoulusta, ja hinta nousee. Ja nousee. Ja lopulta nousee korkeammaksi kuin alun perin tehdyt asiallisemmat tarjoukset.

Jonkinlainen huippu on se, että rakennusalan liitot, lahtariliitto ja punikkiliitto yhteen ääneen, möyhkäävät jotakin kotimaisen rakentamisen korkeasta laadusta! Kuinka ne tämän jälkeen kehtaavat! Onneksi melkein kaikki tietävät, että Virosta saa laaturakentamista halvalla, kun taas Suomesta falskia rakentamista kalliilla. Se on häpeällistä suomalaisen rakentamisen perinteelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (126 kommenttia)

haapavaara (nimimerkki)
Ihan selkeästi on nyt katon rappaus keikka tiedossa?
niklasherlin (nimimerkki)
Erittäin vakuuttavan oloiset kundit hommissa. Kun sanoin ensi alkuun, etten maksa pimeenä, niin ryhmänjohtaja vastasi, ettei ota pimeetä. Niko H.
niklasherlin (nimimerkki)
Ja pari muutakin asiaa auttaa. Mulla on rahaa hyvään firmaan, vakuutukset kunnossa ja hyvät kontaktit alalle. Noin siis ihan rehellisesti sanottuna. Mutta kotitalousvähennys oli varsinkin korotettuna viime vuonna sellainen porkkana, että useampi keskituloinen omakotitalossa asuva tuttuni työllisti enemmänkin remonttimiehiä. Niko H.
KKalevi (nimimerkki)
EdisPearl (nimimerkki)
Pekka Siikala (nimimerkki)
Tälle suomalaisen rakentamisen laadulle on täällä kentän eli rahvaan puolella nauretttu pitkään. Eivät suomalaiset surkeata työtä tehneet pelkästään Kostamuksessa. Betonin ei anneta kuivua. Minkään ei anneta kuivua. Uudessa kerrostalossa on routavaurioita kauan ennen tönön valmistumista. Hupaisinta eräällä työmaalla oli kun ylimmissä kerroksissa jo asuttiin ja käytettiin vessoja, kun duunarit vasta kellarissa viemäriputkia asensivat. Ovat hiukan liian suuria nämä skanskat & co.
Ivan Helsinski (nimimerkki)
Voi ei! Kaikki on nyt punikkiliittojen syytä, kun Herlinin katosta tippuu rappaus. Jos nyt rautalangasta väännetään, niin rakennusfirmat rakentavat halvalla ja myyvät kalliilla. Näin syntyvät voitot sijoittajien ja johtajien jaettaviksi. Rakennusfirmoille kertyy vielä enemmän voittoja, kun käytetään alihankintaa, ts. raahataan Baltian maista rakennusmiehet, joille ei makseta edes näitä punikkiliittojen palkkoja. Arkkitehtituttavani kertoi, että rakennusfirmojen pillin mukaan rakennetaan halvoilla materiaaleilla ja ennen kaikkea nopeasti. Tämä koskee myös korjausrakentamista. Sitä tehdään, mitä käsketään.
EdisPearl (nimimerkki)
Pahoitteluni tuon ikävän tapahtuman vuoksi. On aivan totta, että Suomessa ei enää todellakaan osata tehdä laadukasta työtä. Tai ehkä osataan, mutta ei "jakseta" tehdä. Tuo Ranen mainitsema juttu on myös juuri noin. Meillä on omakohtaista kokemusta entisen asuntomme keittiön lattiasta. Se oli parkettia, mutta halusimme sinne laattalattian ja sen alle lämmityksen. Kaksi miestä tuli, hinnasta puhuttiin, mutta kävi juuri noin kuin tuossa Ranen esimerkissä. Tuli "yllättäviä mutkia" matkaan ja homma kesti ja kesti..... Kun se sitten valmistui, niin hintaan alkoi myös ropista kaikenmaailman lisäjuttuja. Mieheni sanoi, ettei hän maksa meille esitettyä laskua, koska tietää, etteivät he olleet esimerkiksi niin pitkiä päiviä tehneet. Poikamme kertoivat, että toinen heistä oli välillä maannut sohvalla ja kuunnellut musaa... Pitkin hampain he sitten alensivat summaa jonkin verran. Ja kyseessä oli vain keittiön lattia. Rakentamisen taso Suomessa on laskenut kuin lehmän häntä. Tuntuu, että se vaan huononee koko ajan. Todella ikävää ja häpeällistäkin rakennustyömiehille. Sitten tosiaan helposti tulevatkin Virolaiset kuvioon mukaan. -EP-
leoaho (nimimerkki)
"Rakentamisen taso Suomessa on laskenut kuin lehmän häntä." Moraalin taso Suomessa on laskenut kuin lehmän häntä. Turha sitä tosiasiaa on kainostella, vaikka kaikenmaailman teknis-taloudellis-poliittiset selitysmallit ovatkin pubiuskottavimpia. Eikä kukaan loukkaannu. Jengi on vaan niin s-nan nynnyä ettei uskalla moraalista, oikeasta ja väärästä puhua. Ollaan niin niin pirun objektiivis-relatiivisuus nössöjä että lopulta kaikki vain lipsuu paikallaan eikä mistään tule valmista. Paitsi että paskapuhe jatkuu, jatkuu ja jatkuu... Ymmärrän niin perinjuurin sen tuntemuksen joka sai erään entisen TOIMIJAN huokaisemaan, että "saatanan tunarit!"
jormatapio (nimimerkki)
Ensin ajattelin että tuo yleisesti tunnettu Helsingin ylihinnoiteltujen uuskohteiden huono rakentamisen laatu on rikollista huijausta. Sitten ajattelin tarkemmin. Jos joillain on liikaa rahaa eikä edes halua tarkistaa mihin ne laittaa - niin a vot - siitä vaan turhat rahat kansan- ja kansainvälisen talouden kiertokulkuun!
Apparatus (nimimerkki)
Kaverini muutti vaimonsa kanssa melkein uuteen (n. vuoden vanhaan) kerrostalo kolmioon vuokralle. Ehtivät asua noin kuukauden niin kylpyhuone remontti oli jo edessä :) Kämpät oli hirveällä kiireellä ja päin p:tä tehtyjä. Kaikenlaista pientä remppaa piti tehdä vähän väliä sieltä sun täältä. Onneksi ei ollut omistus asunto. Tuntuu vähän oudolta. Luulisi että rakentajallekkin tulisi halvemmaksi tehdä kerralla kunnolla, mutta ei niin ei.
havepe (nimimerkki)
Ongelma on laajempi kuin rakennustyöt ja niiden laatu. Suomalaisessa yhteiskunnassa ovat ammattiyhdistysliikkeet vallanneet herrahissihyväkkäät ja kulloinkin vallassa olleet hallitukset määrätietoisesti tuhonneet suomalaisen yhteiskunnan tukijalan; työmiehen ja työn arvostamisen. Nuorilta on viety mahdollisuus tutustua työelämään erilaisin ikärajoituksin ja minimipalkkalailla. Aikoihin ei ole ollut järkevää ja mahdollista palkata joukkoa ”kesätsuppareita” yrityksiin tutustumaan työympäristöön ja -elämään. Nykyinen hallitus on siunannut massiivisen nuorisotyöttömyyden ja vanhemmasta päästä ihmisiä työnnetään ”eläkeputkeen” . Samaan aikaan EK ja hallituspuolueet humoristisesti viestivät työuran aikaistamisesta ja eläkkeelle pääsyn myöhentämisestä. Työttömille nuorille jää vain yksi keino selviytyä hengissä; jatkokoulutus. Ne nuoret jotka eivät koulutuspaikkaa löydä putoavat työttöminä elämään sosiaaliavun ja vanhempiensa eläteiksi. Mistä ihmeestä nämä ihmiset oppivat työnteon ja sen arvostamisen? Sotien jälkeisinä vuosina ammattimies heitti työkalun ja hanskat pakkiin enemmin kuin suostui rakentamaan sutta. Näitä aikoja emme tällä menolla näe enää koskaan.
niklasherlin (nimimerkki)
Olen ihan samaa mieltä. Mutta en kyllä suostu antamaan periksi sen enempää työntekijä- kuin työnantajaliittojenkaan vetämille monopoleille. Kyllä asioita voidaan vielä muuttaa parempaankin suuntaan. Terv. Niko H.
Van Helsing (nimimerkki)
..on täyttä puppua. Rakentaminen on aina ollut huijareiden käsissä. Rakennusalalla maan tapa on "kuseta niin paljon kuin ehdit mutta älä jää kiinni". No on niitä kunnollatehtyjäkin rakennuksia muutama. Niillä työmailla on ollut ahkera ja lahjomaton valvoja. Sellaisia miehiä löytyy esim. Helsingistä yhtä monta kuin niitä kuuluisia neuloja heinäsuovasta.
JuhaM (nimimerkki)
Osaava valvoja/konsultti tuo mukanaan ne firmat jotka tekee sen työn hyvin.
wololoo (nimimerkki)
ja jos vain mahdollisuuden saavat, niin firma tuo mukanaan valvojat ja konsultit, jotka tekevät firman kannalta työnsä hyvin ehdottaen vain lisätutkimuksia ottamatta vastuuta mistään
joukahinen (nimimerkki)
Oli sitten tekijöinä suomalaiset,virolaiset, venäläset tai ketkä vaan, laatu on paskaa,äkkiä ja halvalla se on ainoa vaatimus. Sinällään ihmeellista kun Suomessa on ties kuinka monta porrasta virkamiehiä "vahtimassa laatua"; on sertfikaatteja ja määräyksiä, ISO 9000 yms. puppua. Lopputulos vaan sitä ihtejään. Harmaa talous rehottaa ja voitot rakennusliikkeille on satumaisia. Oiskohan puolueilla ja poliitikkojen vaalirahoituksella ja rakennusliikkeillä jotain tekemistä keskenään - oiskohan?
tuomokokko (nimimerkki)
Hintakilpailu on helppo järjestää: valitsen sen joka lupaa tehdä halvimmalla. Hintalappu on niin yksiselitteinen mittari. Laatukilpailu on paljon vaikeampi juttu. Me tehdään hyvin, sanoo yksi. Me tehdään tosi hyvin, sanoo toinen. Me tehdään erinomaisesti, sanoo kolmas. Mistä voin tietää, mitä he lupauksillaan tarkoittavat nimenomaan suhteessa toisiinsa? Köyhän ei tietenkään kannata ostaa halpaa, mutta entäs jos se kalliskin on huonoa? Vaikeaksi menee!
pellava (nimimerkki)
Olen viime vuosina seurannut läheltä, miten hyvää jälkeä virolaiset tekevät. Etenkin jos heidät palkataan laillisesti ja maksetaan sama mikä suomalaisillekin. Asun vuokralla ja kotini korjausremontti meni juuri paikkakunnalla erinomaista jälkeä tehneen virolaisen sijaan suomalaiselle, viinanhajuiselle gubbelle, joka tuppaa katoamaan aina välillä. Oli kuulemma halvempi.
jotu karjalainen (nimimerkki)
Tässähän olisi Herlinille ja Usarille tutkivan journalismin paikka jos rahkeet vaan kestää. Selvittää: - mistä kireät aikataulut työmailla johtuu. - puolueiden ja rakennusliikkeiden sidokset. Esim. Espoon kaavoituksesta rakennusliikkeille rakennusliiton Suokas sanoikin a-studiossa osuvasti että kauhea on ollut häly kymmenestä ulkomaisesta huorasta Helsingissä mutta ketään ei kiinnosta kymmenettuhannet pimeää työtä tekevät ulkolaiset rakennusmiehet.
Saarijärven Paavo (nimimerkki)
Maailman parhaassa maassa pitää olla maailman parhaat asunnot, lahtarit, punikit ja kapitalistiriistäjät! Mitä siitä muuten tulee?
jarmolauros (nimimerkki)
Mitä virkaa on rakennustarkastajilla? Ovatko he vastuussa tarkastuksistaan ja leimoistaan? Ylipäätään, onko minkään alan tarkastaja vastuussa töistään ja millä lailla ja määrin? Lieneekö hometaloja rakennusvaiheessa tarkastettu lainkaan? Mitä tarkoittaa lopputarkastus muuta kuin asukkaalle rahanmenoa.
JuhaM (nimimerkki)
Ongelma taitaa olla siinä, että usein paperilla nussitaan asioita vaikka kuinka. Ihan epäolennaisiakin asioita esim. mihin sijoitetaan halot, mut sit itsetyömaa valvontaan ei ole ole rahkeita. Ehkä jossain hamassa tulevaisuudessa päästään niin pitkälle et pitää lähettää spostilla tai muuten vaikka valokuvia työvaiheista hyväksyttäväks, koska pääkaupunkiseudun rakennusvalvojat ei varmaan muulla liiku kun metrolla.
JuhaM (nimimerkki)
Herlin yleistää liikaa. Kyllä Suomessa on paljon osaavia urakoitsijoita ja muita rakennusalan ammattilaisia. Paljon enemmän kun virossa. Onhan niitä susimiehiäkin olemassa, mut hommatkaa konsultti jos ette tiedä rakentamisesta mitään. Pistäkää se tekee sopimukset ja vastaavat niin hommat hoituu. Gryndauksesta en tiedä mitään muuta kun et se tuntuu kusevan aika lahjakkaasti joka paikassa. Ehkä se korjaantuu jatkossa. Herlinille tiedoks et varmaan ulkomaisten, lähinnä virolaisten takia taitaa usein Suomalaiset olla perästä korjaamassa. Yleensä oon saanut sanoo et on virossakin hyviä firmoja mut tää, et siellä ois niitä enemmän kun Suomessa, on aika yllättävää. Kun ite olin siellä niin mulle sanottiin, et Suomalaiset tekee kestävää jälkee toisin kun virolaiset.
haapavaara (nimimerkki)
Eestissä, joiden vetäjä on suomipoika, suomalaisella sosiaaliturva tunnuksella. Ja nyt voi perustaa firman sinne netin kautta. Kaikenmaailman majakkaa ja perävaunua on eestiläistä rakennusmiehistä, mutta pitää antaa yhdelle ammattiryhmälle ainakin kiitosta. Siellä on yleensä helevetin hyviä rappareita.
JuhaM (nimimerkki)
Onhan toi totta esim. HML torin kirkon veti kalkiten virolainen porukka. Suomesta ei niitä taida löytyä.
niklasherlin (nimimerkki)
Joo siis kyllä minäkin tunnen hyviä suomalaisia remonttimiehiä. Mutta kuten kirjoitin, hyvätkin kundit joutuvat tekemään huonoa jälkeä, jos työnantaja sanoo. Ja ihan pelkällä tatsilla ja kuulopuheiden perusteella, kunnia oman työn jäljestä on Virossa suuremmassa huudossa kuin Suomessa. Terv. Niko H.
Hyeena (nimimerkki)
Omistan asunnon sekä Suomessa (hankittu uutena -09)että Virossa (hankittu uutena -05). Viron asunto on tehty korkealaatuisimmista materiaaleista toisin kuin Suomen asunto. Virolaiset, hämärämiesten käyttämät pienipalkkaiset rakentajat pelkäävät työpaikkojensa puolesta enemmän kuin suomalaiset ammattitoverinsa ja tekevät pakosta vimpan päälle. Suomessa törmätäänkin suunnitelun ja valvonnan laatuun joka on mielestäni kestämättömällä tasolla. Kokonaisia uusia kerrostaloja on rakennettu aivan peestä. Taloyhtiö joutuu tappelemaan vuosikaudet saadakseen oikeutta ja osakkeenomistaja odottelee vähintään pari vuotta oman asuntonsa vuosikorjausten valmistumista. Esimerkiksi laajalti ulkomaalaistyövoimaa käyttävä NCC painostaa tekemissään susikohteisssaan osakkeenomistajia vuosikorjauksia lykäten, saadakseen taloyhtiön luopumaan joko kokonaan tai osittain oikeutetuista vaateistaan. Ihmettelen myös, miten ulkomaiset työntekijät ovat hankkineet työturvallisuuskortin osaamatta lainkaan suomea tai osa edes ymmärtämättä latinalaista kirjaimistoa. Omaan kämppään saa hyvän ja edullisen remontin palkkaamallla pimeitä ulkomaalaisia ammattiehiä. Ne vain pitää ensin löytää sekä myös asunto heille remontin ajaksi. Mutta se onkin sitä harmaata taloutta.
jussi vaarala (nimimerkki)
se katkesi jo pitää aloittaa uusi perinne ps. laitapa piruuttasi pari toimittajaa Turkkiin viikoksi tutkailemaan turkkilaista rakentamista - ihan vaan vaikka vittuillessasi
raimeli (nimimerkki)
oma, mielummin virallinen rakennusalan tavarantarkastaja valvomaan ja hyväksymään korjaukset.
joukahinen (nimimerkki)
Pääurakoitsijoiden yritysjohto ja hallitus henkilökohtaiseen vastuuseen yrityksen toiminnasta/laadusta. Sakkoja ja rangaistuksia ala-arvoisesta laadusta, miinus merkisiä bonuksia jos ei laatu kestä päivän valoa. Turha syyttää konkurssiin jo menneitä alihankkijoita, vastuu oltava selkeesti pääurakoitsijalla.
helenaeronen (nimimerkki)
Rappaukset ei mitään. Mie tuossa köllöttelin yksi ilta sohvalla ja katsoin DVD:ltä Simppauttajoo, kun nti. metritappi oli kiivennyt sohvan yläpuolella olevalle tasolle ja tiputti n. 50 cm korkean kivisen koristepylvään alas, n. 10 cm päähän päästäni. Noh, hengissä jälleen selvisin, mutta tuli tuossa mieleen kun jokunen aika sitten eräs tuttava herrasmies kertoili että joskus olivat sinne Helsinkiin kerrostaloja rakennelleet, niin olipa niin paskoista aineksista talon pykänneet, että parvekkeet saatta tippua milloin vain alas. Totta vai tarua, en tiedä, mutta köyhille vuokra-asujille varmaankin ihan ok.
Arto-Niinisto (nimimerkki)
Jossain mättää, kirjoitetaan että Suomen rakennuskannasta yli puolet on homeessa ja 80% rakennuskannastamme on huonosti rakennettu. Kuunnelkaapa Kirsi Virtasen pakina rakentamisesta Ylen areenasta. "Miksi meillä rakennetaan hometaloja?" Virtanen revittää hienosti!
mvirtanen (nimimerkki)
Samaa mieltä JuhaM:n kanssa. Kyllä Suomessakin ammattitaitoa vielä löytyy. Pitää vaan muistaa että jos halutaan hyvää halvalla niin tekijöitä tarvitaan silloin kaksi: Se urakoitsija joka tekee halvalla(tai halpamaisesti) ja se joka tekee hyvää. Rakennusalan ongelma vaan on että näitä pikarappareita alkaa olla liikaa.
Judgement Day (nimimerkki)
On se kyllä järjetöntä minkälainen rumba, kusetus ja yleinen välistäveto asumisen ympärille on saatu Suomessa kyhättyä. On välittäjää, kuntotarkastajaa, kosteusmittaajaa, rahoituslaitosta, vakuutusyhtiötä, isännöintiä, talohuoltoa, asianajajaa, verottajaa, rakennusvalvojaa, pappeja vihkimään asuntoja, erilaisia edellämainittujen etujärjestöjä ja luoja tietää mitä muuta ja silti ainoat pakolliset tekijät tässä yhtälössä ovat vanhat kunnon rakennusliikkeet, pankki ja asunnon tarvitsija. Eikä silti saada laatua
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Sinä itket vanhan rakennusmestariperinteen tappamisesta seuraavaa luonnollista tulosta. Aikaisemmin rakennuksilla oli mestari. Kirjoitin tästä jopa usarissa. Ja syistä miksi rakennusmestari, se jonka nimi jäi taloon kertomaan laadusta tai sen puutteesta sekä projektin aikataulusta, tapettiin poliittisista syistä. Rakentajissa on aina ollut hyviä ja huonoja. Siksi aikaisemmin ymmärrettiin että pitää olla myös mestari joka VASTAA LAADUSTA. Komm.kok. ja kepulihuijarisuomessa laadulla ei ole paskan väliä. Siksi komm.kok. ja kepulihuijarit tuhosivat rakennustyömailta sen instituution joka vastasi laadusta. Suotta sinä raksamiehiä syyllistät poliittisesta valinnasta. Helsingissä rakennetaan paljon paskaa laadusta tinkien että komm.kok. ja kepulihuijarit saisivat vaalitukensa sekä urakkansa. Vain vanha mestari uskalsi lopettaa rakennustyöt halutun laadun takaamiseksi. Siksi tämä ammattikunta lopetettiin ja korvattiin insinööreillä ja muilla paskahousuilla jotka eivät edes tiedä mitä rakennuksilla tapahtuu. Eivätkä halua tietää. [lainaus]Helsingin Töölöntorin kupeeseen. Hyvä yhtiö, [/lainaus]...hyvä yhtiö...ehkä-- Käy läpi keittiö. Tarkista kaappien alustat. Tarkista tapetit ja lattiat. Talvella tarkkaile ikkunoihin muodostuvaa kosteutta. Yhtiökokouksessa käy juttelemassa mitä korjauksia muille on tehty ja missä. Mittaa seinien, vessan ja keittiön kosteudet. Tähän löytyy halpoja mittareita tai sellaisen voi vuokrata. Juu en luota ulkopuolisiin asiantuntijoihin. Ota itse mittari, lue käyttöohje (olet jo lähes ammattilainen ja parempi kuin moni ulkomaalainen työntekijä joka ei osaa lukea) ja mittaa itse. ajan kultaama muisto... "hauskin" ja hauskin tapaus sattui kun kävin katsastamassa kaverin kämppää torkkelinmäellä kalliossa. Hemmo oli hivenen epätoivoinen kun seinään oli ilmestynyt pulppuava suihkulähde. Naapuri oli rakentanut vanhaan taloon saunan jonka kosteuseristys oli jäänyt pahasti vajaaksi. Vesi meni seinän läpi naapurin olohuoneeseen ja sieltä pulppusi iloisesti parkettilattian alle josta se meni alakertaan... Takaisin aiheeseen Jokatapauksessa, rohkenen väittää että kun jossain on oikaistu, myös muualla on oikaistu. Onko talossa tehty putkiremontti ja jos on niin tehtiinkö se samaan aikaan kuin katto rapattiin? hyvän kokoinen kämppä: sata neliötä, jossa asuintilat, työtilat, makkari, kyökki ja pieni vierashuone.
Bircitta (nimimerkki)
meillä taas tälläinen case:talonyhtiön putkiremontissa kaksi mummoa ilmoittaa suorilta käsin kesken kalvosulkeisten, että 20-luvun putkia ei vaihdettu kokonaisuudessaan 70-luvulla. papereihin kuitenkin kirjattiin koko putkiston vaihto, mikä oli yleistä täällä tuohon aikaan. viestintään ja slaidien pyörittämiseen palkattu n.25-vuotias jakkupukuinen nainen pyöräyttää silmiään ja jatkaa esitystä. jään katsomaan mummoja ja tajuan, että meidän puoli vuotta sitten ostamassamme "arvoasunnossa" on luultavimmin osittain 20-luvun putket. ei hätä kuitenkaan ole tämän näköinen. esiin astuu asiantuntija, joka kertoo tietävänsä lähes kaiken putkiremonteista ja, että heidän firmalle maksamamme kymppitonni on pikkuraha saamastamme selvityksestä. remonttisuunnitelmassa on pari vaihtoehtoa; koko putkiston vaihto tai edullinen pinnoitus ja tähän päälle vielä demokraattinen äänestys. huojennun hieman ja kysyn tältä yrityksen päämieheltä ja kaikkien alojen asiantuntijalta, että voisiko hän nyt ystävällisesti ja rehellisesti ennen äänestystä kertoa oman asiantuntijamielipiteen, kumpi remontti taloomme olisi parempi, kumman hän itselleen valitsisi. hänen äänenpainonsa alenee ja diplomaattisin elkein hän ilmoittaa, että kilpailevien tarjousten vuoksi hän ei saa ohjata tällä tavoin äänestäjiä. hän saa vain kertoa, että mikä kaikki on mahdollista. vastaan ihan yhtä diplomaattisesti, että minulla nyt ei ole varaa maksaa ihan kaikesta mahdollisesta, varsinkaan pinnoituksesta 20-luvun putkille. viestintävastaava kääntää päänsä minuun ja alkaa suojelemaan pomoansa katsein. jatkan vielä, että voiko 20-luvun putkia pinnoittaa, mihin hän vastaa, ettei suosittelisi. tämän jälkeen siirrytäänkin viestintävästaavan ohjastuksella demokraattiseen nettiäänestykseen ja vuokra-asuntojen omistajat(jotka eivät olleet kokouksessa) äänestävät halpaa pinnoitusta, mikä tulee 20-luvun putkien ilmaantuessa kaksi kertaa kalliimmaksi. mitä ihmeen rakennusosaamista tämä on? spektaakkelihan on ihan farssi jo ennen esitystä.
Piski Uskii (nimimerkki)
Paasikivi ei ollut putkimies eikä rakentamisen asiantuntija, mutta hänestä on täytynyt tuntua samalta sanotun aikoihin kuin minusta luettuani korjausrakentamisen tapauksenkulkunne. "Bircitta"! Luotatte vain omien kriteereiden valinnan kautta valittuun rakentamisen Koteltuun! ammattilaiseen. Ei mitään rakennus- ja konsulttifirmojen vilttiketjun Touhu-Topi-ammattilaisia.
Reijo Kallinen (nimimerkki)
"Jonkinlainen huippu on se, että rakennusalan liitot, lahtariliitto ja punikkiliitto yhteen ääneen, möyhkäävät jotakin kotimaisen rakentamisen korkeasta laadusta! Kuinka ne tämän jälkeen kehtaavat! Onneksi melkein kaikki tietävät, että Virosta saa laaturakentamista halvalla, kun taas Suomesta falskia rakentamista kalliilla. Se on häpeällistä suomalaisen rakentamisen perinteelle." Et ole sattunut huomaamaan, että tuo punikkiliitto, kuten sinä sanot on pitänyt jatkuvasti esillä näitä epäkohtia rakentamisessa. Suurin tekijä on siinä, että pääurakoitsija on pilkkonut urakan niin pieniin osiin, että valvontakin alkaa olla mahdotonta. Suuret rakennusliikkeet käyttävät näitä halpisfirmoja vaikka mielellään toista puhuvat. "Ja ihan pelkällä tatsilla ja kuulopuheiden perusteella, kunnia oman työn jäljestä on Virossa suuremmassa huudossa kuin Suomessa." Ei se yksinkertaista ole. Tiedän kahden ison taloyhtiön putkiremontin jossa meni vuosi luvattua aikaa enemmän. Syynä oli se, että virolaiset urakoitsijat joko häipyivät mitään ilmoittamatta tai menivät konkurssiin. Talojen remontit tehtiin loppujen lopuksi suomalaisella firmalla joka oli tarjouskilpailut hävinnyt Viron pojille. Taloyhtiöt hävisivät tässä leikissä huomattavat rahat. Mieliharmista puhumattakaan. Tuttu putkimies totesi, että kyllä hänellä töitä riittää kun Virosta ja Venäjältä tuodaan lisää väkeä ammattitöihin. Useimmilla ei ole muuta mukanaan kuin uudet haalarit ja käyttämätön naulareppu tai jakoavain. Pyydä Niklas audienssia ja mukaan pääsyä raksaliiton punikkien tarkastuskierrokselle. Eivät ne sinut pelkää tai syö vaikka oletkin niistä lahtariporukoista! Soita Suokkaan Kyöstillä raksaliittoon ja kerro sitten mitä näit! Avartaisi sinunkin käsityksiäsi maailman menosta.
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Kaiken pitäisi olla HALVINTA, PARASTA JA EILEN!!! Ei se raksalla aina mene niin. Moni virolainen raksamies on harjoitellut ammattinsa Suomessa! SIIS HARJOITELLUT!!!
jotu karjalainen (nimimerkki)
Hyvä kirjoitus kalliselta, ei taida Herlinin halut riittää ihan siihen että oikeasti ottaisi asioista selvää.
niklasherlin (nimimerkki)
Tasan tarkkaan olen perehtynyt sekä punikkiliiton että lahtariliiton juttuihin suomalaisesta laadusta. Ja liikaa olen nähnyt liittojen kartellihinnoittamaa huonolaatuista todellisuutta. Hyvää jatkoa, kohta olen off-line. Niko H.
Hyeena (nimimerkki)
Off-line, OK. Siitä huolimatta, et ole tutustunut arkirealismiin kovin syvällisesti. Lahtariliitto varjelee krapulaisia vapisevin käsin tekeviä duunareita ja punikkiliitto vastaavasti ulkomaalaisten Suomessa tekemiä hämärähommia. Hyvä keskustelun aloitus joka tapauksessa. Lisää rohkeita miehiä!
jotu karjalainen (nimimerkki)
Herlin puhuu näköjään äideistä kun minä tyttäristä, Nykyisin ei liitot niin paljon työmaita ohjaile. Toista se oli 25 vuotta sitten kun nuorena poikana uraani Forumin työmaalla aloittelin. Kun sen ajan työmaihin verrataan niin ero on huima nykyisen hyväksi etenkin jos työmaalla on kotimainen porukka hommissa. Aikoinaan Forumin työmaalla usein vastaavaa mestaria myöten kaikki heräsivät aamuisin putkasta. Nykyään juopot ei työmailla pärjää eikä niitä siellä juuri ole.
luuserius (nimimerkki)
Suomessa yleisesti käsityön taitajat ovat häviävä luonnonvara. Ja niin huonoa rakentamisen laatua on nähty, että oikein hirvittää. En ketään osoittele, mutta kyllä politrukit ovat vaan yleisesti verokertymän- ei ammattiylpeyden perässä. Jos rappaus putoaa katosta alas, niin ei se vänkäämällä parane. On sitä kaiteiden läpi meilläkin ihmisiä mennyt. Ja hometta on kaikki julkiset rakennukset pullollaan, kouluja, virastoja, sairaaloita jne.
parviainen (nimimerkki)
Kaveri jutteli, että oli nähnyt suomalaisella remonttityömaalla virolaisen kokin. Tunsi tämän Tallinnan reissultaan. Oli ilmeisesti kauha vaihtunut muurauslastaan ihan tuosta vaan. Firmassa piti oleman erittäin ammattitaitoista rakennusporukkaa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Mitäpä jos kunta rakennuttaisi omalle tontiilleen kunnon vuokra-asuntoja, jotka saisi lunastaa itse? Talot eivät olisi tehty halpatyövoimalla ja Pekka Sauri vastaisi tuloksesta päällään? Tämä estää tietenkin markkinatalous eli kokoomuslainen asuntopolitiikaton asuntopolitiikka. Joskus ihailen paksuseinäisiä pystyssä pysyviä rakennuksia Riihimäen ja Lahden varuskunnissa. Silloin Venäjän keisarille ei tehty huonoa työtä, vaikka hanslankareina oli kiinalaisia. Oikeastaan ihminen, jolla on ollut sukuonnea tai kykyä ansaita 300 000 - 1 000 000 euroa, voisi olla kykenevä hankkimaan tietoa siitä, mitä ostaa - ammattimaisesti. Suren jossain määrin enemmän homeen uhriksi joutuvaa kunnallista vuokra-asujaa tai pientä lasta homekoulussaan. Heitä kohtaan on tehty rakenteellista väkivaltaa. Keski- ja suurituloiset sekä pienituloisina esittäytyvät miljonäärit ovat oikeastaan saaneet karman lain mukaan sen, minkä ovat ansainneetkin. Sukulaiseni myi homeisen talon avoparille, jolla oli pieni lapsi. He tarkastivat kohteen ja varmaan haistoivatkin homeen. Tuloksena oli se, että isä jätti äidin ja lapset sekä katseli paremman pesän. Tästä voisi kirjoittaa novellin, mutta enpä kirjoita, koska en ole tavallinen Korhonen enkä tavallinen Virtanen. Voisi konsensus kärsiä.
Bircitta (nimimerkki)
mikä sinä olet jakamaan kortteja, että sinä olet köyhä ja toinen rikas. köyhästä voi tulla rikas ja rikkaasta köyhä. kirjastossa on kirjoja, sen voi ihan itse päättää, haluaako olla köyhä vai rikas. toinen asia, mikä on typerää on köyhien ja rikkaiden eriarvoistaminen. niin, kuin nyt toiset voisivat hengittää hometta ja toisille se olisi ihan sama, riippuisi siitä paljonko tilillä olisi rahaa. ihan päätöntä.
Piski Uskii (nimimerkki)
Pankin liekanaruun joutunut ostaessan homekämpän hengittää hometta, koska ei ole voinut "itse päättää, haluaako olla köyhä vai rikas." ja on jäänyt köyhäksi.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Hullun ämmän tai homeisen ylikalliin kämpän hankkija ei yleensä ole rikas, vaikka olisi ollut hyvätuloinen: järjestelmäriskit ovat sen verran suuret.
Bircitta (nimimerkki)
pääasia,että molemmat tapaukset ovat samanarvoisia, ei tarvitse sortaa ketään.
Piski Uskii (nimimerkki)
...rappariloosiveljien salaliitto. Riittävän hyvät kynnet jätetään lyömättä ja tällä "rappautetaan" perinteinen lahtarirappariveljien ja punikkimuurariveljien hyvän työn periaate.
haapavaara (nimimerkki)
Eihän kukaan sementtikynsiä enää lyö. Keraprimeria pintaan ja jopas rappaus sitoutuu ihan itsestään. Näin ainakin eräät, toiset luottaa vielä sementtiin. Ettei vaan ole maalattu kattoa latexilla? Alla liimamaali? Sitten käy näin.
Piski Uskii (nimimerkki)
...se Niklaksen katon rappaus tippuikin, kun "nykyään" ei lyödä riittävän hyviä kynsiä.
Appi (nimimerkki)
Monet ovat rakentamisen tavat, virheet ja onnistumiset. Syy ja seuraus ei ole aina selvä, mutta paljon on tehtävissä. Eräs kirjoittaja nosti esille vanhat kunnon rakennusmestarit ja on siinä monelta osin oikeassa. Heidän vahvuutensa oli ja on, että he ovat joutuneet tekemään ihan oikeita rakennustöitä jossain uransa vaiheessa. Toiset heistä ovat tehneet niitä enemmän ja toiset vähemmän. Ammattimiehet kuitenkin arvostavat todella korkealle vaikkapa timpuritaustaista rakennusmestaria, sillä hän on nähnyt rakennusprojekteja hyvinkin erilaisista näkökulmista ja tuntee käytännön ongelmat sekä tietää myös miten fuskausta yritetään. Vaikka amk-rakennusinsinöörin koulutus oli teoriassa osaamistason lisäämistä, niin valitettava tosiasia on, että käytännön harjoittelu ja osaaminen on heikentynyt ja paljon. Vain sellainen rakentaja, joka on kahvitauolla kuullut kaikki mahdolliset erialojen kommervenkit ja ymmärtää mikä on perusteltua lisäaikaa työlle ja mikä vain tekaistua lintsausta pystyy hallitsemaan rakennusprojektin käytännön työt. Mestaritkin ovat puun ja kuoren välissä ja paine ylemmiltä on melko suuri. Toiset heistä sortuvat joskus liikaa mielistelemään ylempää johtoa toiset ovat sitkeitä sissejä ja hankkivat toimintatilaa itselleen. Hyvillä mestareilla oli ainakin ennenmuinoin oma ydinporukkansa, joka tiesi, että oli parempi sanoa vaikka muutamalla perkeleellä ääneen, jos asiat menivät pieleen. Hyvä mestari osasi kuitenkin erotella oikeat perkeleet turhista perkeleistä ja loppujen lopuksi suoraan sanominen oli kaikkien etu. Tunteet olivat joskus kuumina, mutta myös kunnioitusta tuntui olevan puolin ja toisin. Vääjäämättä hyvien mestareiden porukoihin kerääntyi myös hyviä ammattilaisia, sillä hyvä mestari osasi heitä etsiä, mutta myös hyvät ammattilaiset hakeutuivat niiden mestareiden hommiin, joiden kanssa tiesivät töiden hoituvan. Loppujen lopuksi kunnon ammattilainen ansaitsee parhaiten, kun kaikki asiat etenevät järjestyksessä ja hänen tarvitsee tehdä vain se työ, johon hänet on palkattu. Huonointa laatua ja kusevia urakoita tulee, kun kaikki osapuolet eivät tiedä, mitä heidän kuuluisi tehdä ja koska. Jos vaikkapa ensimmäisen vaiheen alotus viivästyy, niin lopulta se tehdään hosuen loppuun, jotta seuraava pääsisi tekemään oman osuutensa. Huonommillaan jo valmiita pintoja revitään auki, kun homman johtaminen on pielessä ja se vasta maksaa. Töiden paloittelu voi kasvaa ongelmaksi, mutta siitä voi joskus olla myös hyötyä. Paloittelun suurin ongelma tulee siitä, että kukaan ei tiedä kuka työn lopuksi tekee ja mukana on verohuijauksen koko temppuvalikoima. Töiden paloittelu voi olla joskus kuitenkin hyväkin tapa viedä hommaa eteenpäin ja jopa valvoa työn laatua ja hintaa. Jos vaikka kunnostetaan yksi huone, niin siihen saattaa liittyä monienkin ammattiryhmien työ. Ensivaiheessa tulee ehkä purkaa kaikki vanhat kaapit, repiä vanhat matot, poistaa lattioilta vanhat liimat ja tasoittaa lattia, poistaa vanhat tapetit, irrottaa vanhat patterit, irroittaa vanhat listat, poistaa vanhat sähköjohdot ja rasiat, piikata vanhat putket pois ja tehdä uudet urat jne.. Tietysti tämä purkuvaihe ja purkamisen laajuus riippuu remontin halutusta laajuudesta, mutta miksi purkútyön tulisi tehdä sama firma, kun joka tekee varsinaisen uuden rakentamisen. Mielestäni jopa yksittäisen pienremontin tilaajan kannattaisi ottaa purkaminen eri firmasta. Antaa lattiantekijän määritellä mielummin jo etukäteen, missä kunnossa lattian tulee olla siinä vaiheessa kun hän on valmis oman työnsä aloitamaan. Sama homma, putkimiesten, sähkäreiden, listoittajien, maalareiden, rappareiden ym.. osalta. Työvaiheet ovat sinällään kuitenkin aika loogisia, eikä niissä tarvita korkeampaa matematiikkaa. Tilaaja voi hyödyntää ammattimiesten tietoa siitä, mikä on töiden rajapinta. Kyllä he sanovat, jos joku homma ei ole vielä sillä mallilla, kuin he itse haluaisivat ja pitäisivät oman työnsä kannalta tarpeellisena. Tietysti projektin valvojalla on oma tärkeä roolinsa, mutta oma kokemukseni on, että hyvä ammattimies reagoi nopeammin ja palaute on suora kaikkine perkeleineen. Epävirallisena valvojana vanha timpuri on yksi perkele. Sitä pelkäävät kaikki, sillä kaiken se haistaa, kaiken maistaa ja silmät sillä on selässä.
Appi (nimimerkki)
Tämä kaikki tietysti huomioiden se, että määrättyjä töitä ei saa kuka tahansa tehdä ja esimerkiksi uudet sähköjohdot on joskus helpointa vetää paikalleen samalla kun vanhat poistetaan.
raimeli (nimimerkki)
Onkohan enää ystävä ? Töölöntorin varrella olevat talot on rakennettu 1930-luvulla. Vieläkö ne v. 2010 on samassa hapessa kuin Olympiavuonna -52. Verhotangot lähti seinästä kuin kuppa Töölöstä, kun vähäpoikana siirtelin verhoja ikkunan eteen. Rappinkimäärällä joka seinistä tippui olisi hiekottanut jalkakäytävät.
haapavaara (nimimerkki)
Sen minkä seinä heittää, sen laasti peittää.
puutarhamies (nimimerkki)
Olen urakoinut isoille rakennusliikkeelle aikoinaan paljonkin. Joka kohteessa kävi ilmi jo neuvotteluvaiheessa, että arkkitehti ei ymmärrä rakentamisesta juuri mitään, ei edes ulkonäön suunnittelemisesta. Kuulemma on niin kiire ja rakennusliike vaatii. Onneksi ne yleensä uskoivat asiantuntijaa ja antoivat luvan tehdää sovitut muutokset. Jäljestä päätellen arkkitehdit on salaa vaihdettu kaivinkoneukkoihin ja päin vastoin.
Mikko500 (nimimerkki)
Asiahan on niin, että maakunnassa tehdään laatua. On aina tehty. Huono laatu keskittyy kaupunkeihin, erityisesti Hesaan. Huonoilla rakentajilla on sekä vetoa että työntöä Hesaan. Huonot ei täällä meillä päin pärjää, ja toisaalta Hesassa ei osata vaatia laatua. Hesalaiset ovat uskomattoman epäkäytännöllisiä, arkijärki puuttuu heiltä täysin. Ja näinhän se on kaikessa. Elintasoero Hesan ja maakunnan välillä kasvaa pikku hiljaa Hesan tappioksi.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Mitäpä jos liittomuurarit vaihdettaisiin vapaamuurareihin? Olisiko jälki varmempaa?
haapavaara (nimimerkki)
Tuolta blogeista kertoi, että Vapaamuurarit eivät osaa tai tiedä rappauslaastin koostumusta. Rakentavat hengellistä temppeliä, ei fyysistä toimintaa. Ehkä se olisikin kuitenkin parempi vaihtoehto? Kun ei mitään rappaakkaan, niin ei ainakaan sotke kuralla paikkoja.
Jusupoff (nimimerkki)
Lähinnä sanoinsin, noin siis vertauskuvallisesti, läheltä polkupyörän satulaa. Ennemmin ehkä sen päältä kuin alapuolelta, koska siellä satulan vieterit voisivat litistää sanomaa kivuliaasti. (Tarkoitan tietysti vanhoja SA-satuloita...)
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kyllä varmaan kokoomuslaisen varatuomarivapaa-ajanmuurarin jälki on varmempaa kuin rakennustyöväenliittolaisen vasemmistoliittolaisen ammattimiehen. Olen jotenkin ollut uskovinani, että vapaammin muuraavat ovat päässeet valkoisen miehen asemaan päättämään siitä, missä liittomuurarit muuraavat. Liittomuurareita ei näy paljoa hovioikeuksissa eikä Korkeimmassa oikeudessa demokraattisten lakimiesten rinnoilla.
haapavaara (nimimerkki)
"Liittomuurareita ei näy paljoa hovioikeuksissa eikä Korkeimmassa oikeudessa demokraattisten lakimiesten rinnoilla" Sen kyllä huomaa, niin päin persettä tämän maan asiat on.
Jusupoff (nimimerkki)
Haapavaaran kera, notta päin pp:n satulaa asiat ovat. Nyt kun vaalisuma lähestyy, ruvetaan jo antamaan sellaisia lausuntoja, joista näkyy se läpi minkä kautta äänestäjät yritetään vetää. Mahtaneeko tokko ehken onnistua? Sen sitten vaalit aikanaan näyttävät, vaikkeivät mitään isompaa muutosta aiheuttanekaan.
Jusupoff (nimimerkki)
Haapavaaran kera, notta päin pp:n satulaa asiat ovat. Nyt kun vaalisuma lähestyy, ruvetaan jo antamaan sellaisia lausuntoja, joista näkyy se läpi minkä kautta äänestäjät yritetään vetää. Mahtaneeko tokko ehken onnistua? Sen sitten vaalit aikanaan näyttävät, vaikkeivät mitään isompaa muutosta aiheuttanekaan.
3077 (nimimerkki)
Tais nuo liittomuurarit saada yhden mailmanmahdinkin kyljelleen ja konkurssiin ja tais mennä harppisaksakin vaikka liitotarkastajiakin oli riittämiin.
Piski Uskii (nimimerkki)
...voisivat sanoa nämä Niklaksen lahtari- ja punikkiliittolaiset. Eikä se vapaamuurareidenkaan jättämä jälki aina niin kaunista ole ollut.
Jusupoff (nimimerkki)
mainitsemiesi tahojen rappausjäljestä, vai heitteletkö vain?
Piski Uskii (nimimerkki)
Jälki ei ollut kaunista mutta varmasti ammattimaista.
Jusupoff (nimimerkki)
osaan minäkin historiamme keskimääräisesti tai ehkä paremminkin...
Piski Uskii (nimimerkki)
Sieltä ne "rappausjäljet" löytyvät.
Jusupoff (nimimerkki)
Vuonna 1983-4 rakennutin OK-talon Kirkkonummelle. Olin töissä suuressa yhtiössä, jolla oli kiinteistöomaisuutena mm. suuri entinen aateliskartano Uudellamaalla. Pyysin rakennustarkastajaksi yhtiöni ehdotonta ammattimiestä, rakennusmestaria joka valvoi tehdasasennuksemme eri puolella Suomea. Kysyessäni häneltä ammattimiesporukkaa työmaalleni hän suositteli paria kirvesmiestä, jotka olivat tehneet yhtiölle a.o. kartanoon korjausremonttia. Tämä johdannoksi. Kun OK-taloni harjakaisia vietettiin ja päätimpuri oli saanut riittävästi Carte Noire Extraa Jaffan kanssa halunsa mukaan, kertoili hän että "kyllä tulevat sukupolvet ihmettelevät, kun löytävät a.o. kartanon väliseinien välistä runsaasti tyhjiä kaljapullon raatoja". Työn jälki työmaallani oli hyvää koska valvonta oli tiukkaa, mutta vähän jäi kaivelemaan.. Arvaatteko mikä?
jane (nimimerkki)
Ukilla oli raksafirma. Muutaessamme (Töölöstä) Töölöön, ukki teki (ukin firman miehet) remontin asuntoon. Ukki tietysti valvoi. Keittiössä oli liian vähän kaappeja ja kysyinkin, voiksiko laittaa lisää kaappeja, kun tilaakin on. Ukki vastasi:"Kyllä laitetaan, mutta tämä talo on rakennetu heti sodan jälkeen näitä on pajon, olen tutkinut seinien vuoraukset (vai mitä ne on), tässä, niinkuin usemmeimissa sodan jäkeisissä taloissa on ns "pulunpaska täytteet". Rakennustarvikkeet eivät silloin aina riittäneet, piti laittaa, mitä suinkin sai. Seinät on lujat, mutta yhtään taulua ei voi laittaa ilman proppausta, tai jos yrittää, tulee nyrkin kokoinen reikä." Mutta, "Minun firmani ei sitä tee. Tunnen puusepän, joka on taitava, hän saa laittaa kaapit mittojen mukaan, nämä "pulunpaskaseinät", kun kiinnitetään, on arvaamatomat" Vaan miten kävi? Tupaantuliaisissa, muiden vieraiden lähdettyä, ystävättereni sulhasineen jäivat vielä juttelemaan. Istuimme keittiössä. Sitten kesken kaiken, ystävättäreni tuijottaa, siniset silmät suurenevat, ihmeissäni katson, miksi, istuin häntä vastapäätä? Niin, yht`äkkiä, PAM, kamala rysäys. Keittiön kaapit isona rykelmänä tuli alas, niiaten tiskipöytään. Ystävätär kertoi, se tuli kuin hidastettuna. Itse istuin selin. Kukaan ei loukkaantunut, ei onneksi ollut alla.( Pieni lapseni leikki usein samassa paikassa.) Onneksi. Myöhemmin muutimme Kruununhakaan. Ukki tarkasti asunnon. Talo on rakennettu 1929. "Mutta tämä talohan on erinomaisen hyvä," sanoi ukki. Muutamia hiushalkeemia, vaikka sodanaikaiset pommit ovat ovat osuneet ihan lähelle!" Pelkäsin kyllä vähän. Mutta ukki pyysi katsomaan, kun kopsutteli seiniä ja kattoa. "Jotain vinoja seiniä, mitä aina vanhoissa on. Mutta olohuoneen pylväät, tasan vatupasissa." Olohuoneessa oli neljä kaunista pylvästä. Ukin muistotilaisuudessa, Töölön kirkosa, Kuusamon Prikaatti (ukin) kertoi, ukki oli rakentanut sotavammasairaloita, autanut sotaleskiä- ja orpoja, omalla kustanuksellaan. Samalla, kuin jälleen rakensi maata sodan jälkeen. Asia oli, kannattaa kysyä useammalta asiantuntialta, rakennusvuosiluku ei aina kerro kaikkea? Niin, Niklas, se oli vaan materiaa. Luojan kiitos, ei kenellekään tapahtunut mitään, onneksi!
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Joskus ennen vanhaan oli olemassa sellainen käsite kuin työmoraali. Silloin tehtiin hyvä lopputulos, vaikka oli jossakin asiassa välillä töpättykin - tehtiin uusiksi ihan oma-aloitteisesti. Nyt on jo heti alun alkaen pidätettävä melkoinen osa urakkasummasta HYVÄKSYTYN vastaanottotarkastuksen jälkeen maksettavaksi ja vielä vaadittava erikseen takuuajan vakuus. Vastaanottotarkastuksen on taas oltava tiukka ja asiantunteva, muuten saa tosiaan paskaa kalliilla hinnalla. Olen minäkin joutunut huomauttelemaan useaan kertaan samoista virheistä - mutta kun lopulta on ollut viimeinen maksuposti tulematta niin ovat joutuneet korjaamaan mokansa. Siten lepsu tilaaja on osasyyllinen huonoon laatuun. Myös rakentamisen ja rempan aikana on VALVOTTAVA mitä rakennusmiehet tekevät. On minua yritetty kusta silmään, mutta lopulta ovat joutuneet kuitenkin korjaamaan jälkensä. Tosin on minulla kokemusta hyvinkin menneestä rempasta - mutta tunsin porukan ennestään ja he tunsivat minut.
Nimimerkki (nimimerkki)
Kyllä kusettajilla on tuohon viimeiseenkin maksupostiin ratkaisu - nimittäin lasketaan urakka valmiiksi niin, että jäädään plussalle ilman tuota viimeisintä maksupostiakin. Silloin voi ihan vapaasti haistaa pitkät koko vastaanotolle.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Moraali on kilpailunrajoitus, joka estää tehokkaan hintakilpailun ja markkinoiden muodostumisen.
Piski Uskii (nimimerkki)
muuttunut ja generoitunut sitten 1900-luvun. Tämän päivän rakentamisen laatumoraali luottanee teollisen osavalmistuksen virheettömyyteen ja hiihnan nopeutta lisäämllä voidaan vaikuttaa hintakilpailuun, riippumatta siitä kenen ne myllyt ovat. Mutta rakentamisen ympäristössä vain osaksi. Ihmiskäden työnlaadun ja -määrän hallinta ei olekaan niin yksioikoista; jotain valotaulun nappuloiden vääntämistä. Mustalaisten hevoskauppa oli aika vapaamuotoista ja vastuu jäi kylän isännille kun nämä hevosmannet olivat muuttaneet maisemia. Joskus tuntuu, että rakentamisessa tänään toimitaan samoin. Myyntimiesten jälkeenjättämistä hometaloista on vaikea muuttaa yhtävähän kuin isäntien ennen potkurihevosista. Markkinahintaan tietenkin.
Piski Uskii (nimimerkki)
Jostain kumman syystä nykyään ovat suosiossa kaikennäköiset halpakaupat ja -hallit. Rakentamisen laadullinen ja määrällinen suuntaus tuntuvat kulkevan käsikädessä noiden äkkirikastuneiden keelitukkien perustamien halpakauppamenestyjien kanssa. Lieneekö analogia noiden suuntausten välillä vai sattumaa jäänee arvailuksi. Kohtuutonta lienee, että jokainen asuntoa tarvitseva onnistuu asuntokaupoissaan jo pelkän asunnon kunnon arvioimisen vaikeudesta johtuen. Väitän, että Niklaksen asunnon katon rappauksen (?) tippumisen ennakointia tai että se olisi irti rakenteesta ei kukaan kuntotarkastaja voi havaita, jos tarkastettavaa pintaa ei mennä tuuma-tuumalta läpi. Rappaus pysyy yllättävän hyvin "kasassa" vaikka se olisikin "kopo" ja osittain irti alustastaan. Asiansa osaavat kyllä tietävät, mistä tämänkaltainen työvirhe johtuu ja kuinka se joskus syntyy ammattimiehellekkin. Luulempahan, että Niklaksen asunnon sisäkatto on tasoitekäsitelty?
M1K4 (nimimerkki)
Palkasin rakennusmiehen tekemään taloani itselle. Olin siis itse työnantaja. Rakentaminen ei oikein sujunut, niin reklamoin työntekijälleni. Ei aikaakaan, kun liiton punikit olivat kimpussani oikeustoimilla uhkaamassa. P.S. Parhaat tekijät ja urakoitsijat sain Virosta. P.P.S. Ei ne kaikki Virolaisetkaan ole hyviä
Piski Uskii (nimimerkki)
Tutun oloista! Kuten edellä on jo tullut sanotuksi, rakentaminen on Ammattimiesten! reviiriä ja harvoin asioihin perehtymätön, ei ammattilainen selviää kunnialla rakennushankkeestaan. Jo teknisen osaamisen valvonta on sanoisinko -mahdotonta.
Tom B (nimimerkki)
Voi Niklas parkaa! Hän edustaa itse sitä luokkka joka teettää työt huonosti suuremman voiton toivossa. Pitäiskö sinua sääliä Niklas? Ei oikeastaan, sen kun palkkaat kunnon työmiehet tekemään remontin ja maksat heille reilun palkan niin saat kyllä asuntosi kuntoon. Kyllä sinun isänperinnöstäsi pitäisi olla sen verran jäljellä. Rupeaa kyllästyttämään nämä sikarikkaat jotka valittavat kaikesta. Tulee mieleen Speden elokuva Noin seitsemän veljestä jossa talonpojilla ei ollut ruokaa ja linnanherrakin kärsi puutetta: hänellä kun ei ollut sinappia!
Piski Uskii (nimimerkki)
"...maksat heille reilun palkan niin saat kyllä asuntosi kuntoon." En usko väittämääsi "Tom B"! Kyllä ammattinsa osaavalle riittää kohtuullinen palkka. Onkin vähän kimurantimpi juttu, miten pitää toimia, että tunnistaa/varmistaa ammattimiehen, jonka hoitoon rakentamisen tehtävän antaa.
salakankee (nimimerkki)
loppujen lopuksi
Kenonen (nimimerkki)
Ei uskoisi Niklaksen tapaisen kaverin haksahtavan puhumaan työnantajasta yhtenä entiteettinä. Enpä usko yhdenkään (ison) rakennusfirman omistajien tai johdon ohjeistaneen työntekijänsä tekemään sutta ja petaavan siten ongelmia takuu- ja vastuukysymyksissä. Se, että "työnantaja" käskee tekemään huonoa jälkeä, tarkoittaa että joku kesämesu tai väärälle alalle ajautunut on mokannut, tai sitten duunari yksinkertaisesti valehtelee. Ihmeellistä tuollainen koko työnantajan leimaaminen yhden työntekijän tekojen perusteella. Varmasti Koneen konsernissakin on jokunen hissi mennyt sudeksi, ja sekään ei varmastikaan ole Herlinin suvun tarkoituksellista toimintaa (vai onko?).
Piski Uskii (nimimerkki)
Rakennusfirmojen johto ei tiedä kaikkien alaistensa touhuista. Se on selvä se. Ammattimiehen ja vähemmän ammattimiehen lähin esimies on Hän, jonka hyväksynnän ja/tai valvovan silmän kautta se paljon parjattu "sutta ja sekundaa" menee läpi tai sitten ei.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Niklas-herran asunto olisi ihannekämppä jollekin sellaiselle raskaana olevalle naiselle, jonka outona mielihaluna on rappauksen syönti.Sopivin väliajoin katosta tipahtelisi annos naposteltavaksi. Nainen vauvoineen luultavasti muuttaisi runsaan 9 kk kuluttua pois asunnosta putoilevan rappauksen vuoksi.
pirjo-maarit liflander (nimimerkki)
kaakelit keittiön ja kylppärin seinistä, niitä on uusittu jo ja keittiön kaappien ovet putoilevat ja jäävät roikkumaan yhden saranan varaan jne. Kymmenen vuotta vanha talo Herttoniemenrannassa. Muillakin naapureilla on paljon vikoja näissä asunnoissa. Ikkunat mm jumittavat, eikä niitä saa aina auki lainkaan. Ilmeisesti ei ole kalliilla rakennettu talo.Suon päällä kuulemma?
Piski Uskii (nimimerkki)
...kuin työvirheen tai olosuhteen muutoksen (esim.kosteus)vuoksi. Kalusteiden rakennelujuudet ovat valmistajakohtaiset ja siksi tulisikin valita lujuudeltaan käyttöympäristöön sopivan toimittajan kalusteet. Esim. lapsiperheissä lapset voivat leikkiä roikkumalla ovissa, tms.... Vaikea sanoa, mutta ovien ja ikkunoiden "hinkkaaminen" ainakin pientaloissa (omakoti- ja rivitalot) viittaavat rakennuksen rungon rakenteen vaurioihin. ( routavauriot ja/tai runkorakenteen riittämätön jäykistäminen. ) On siihen kyllä muitakin syitä.
pirjo-maarit liflander (nimimerkki)
Meillä kävi maalari korjaamassa laattoja talossa kaikilla, sanoi,että ne oli laitettu liian vähällä liimalla? kiinni ja vaan lyöty seinään,siksi ne alkoivat tippua pois. Keittiön kaapistojen saranasyteemi on ihan susi ja yhtä äkkiä voi keittiön kaapin ovi vaan rojahtaa alas. Nämä ovat 10 vuotta sitten Helsingin kaupungin rakentamia kerrostaloja. Paljon vikoja löydetty. Mm ilmastointi ihan susi.Lisäksi suihkun kuuma ja kylmävesisekottaja ihan sekaisin,koskaan ei tiedä minkä asteista vettä saa suihkussa,vaihtaa yhtä äkkiä veden kuumasta kylmäksi. Rakensivat tämän Herttoniemenrannan nopeasti täyteen korkeita kerrostaloja. En roiku ovissa, asun yksin,ei ole lapsiakaan roikkumassa. Vikoja kyllä korjataan aina kun ilmenee. Lisäksi talon seinät halkeilevat jo nyt vaikka suht uusi talo.
Piski Uskii (nimimerkki)
"pirjo-maarit liflander". Herttoniemenrannan talojen mahdollisesti liikkuvia rakenteita ja niistä aiheutuvia vikoja on vaikea korjata. Voi joillain järjestelyillä ohjata liikevauriot paikkoihin, jossa ne ovat vähemmän näkyviä ja eivät haittaa asumista. Konstit ovat rajalliset.
Jarkko0 (nimimerkki)
"Mutta sitten halpa firma ”löytää” uusia kohteita homekoulusta, ja hinta nousee. Ja nousee. Ja lopulta nousee korkeammaksi kuin alun perin tehdyt asiallisemmat tarjoukset." Tartumpa tähän lausahdukseen. Ei muuten tämän kaltainen toimintatapa variaatioineen ole aivan tuntematon muiltakaan toimialoilta. Joskus kilpailuolosuhteet vain ovat niin armottomat, että pelkästään hinta ratkaisee kuka saa työn ja työn voi saada vain jos tekee sellaisen urakkatarjouksen, joka alunperinkin tekee vain tappiota ja toivoa, että jostain löytyy vippaskonstit laskun kasvattamiseksi myöhemmin. Tälläistä ilmapiiriä usein ruokkii se jos työntilaaja on erityisen asiantuntematon tilatusta työstä tai palvelusta tai jos osapuolet ovat hyvin eri kokoiset tarjoaja pieni yritys ja ostaja valtio tai suuryritys, joka jo lähtökohtaisesti voi pompotella pienempää osapuolta miten tahtoo. Yrityksen pystyssäpysyminen voi myös olla kiinni siitä voittaako kilpailutuksen hinnalla millä hyvänsä ja on kai aika luonnollista, että jotkut haluavat pitää yrityksensä pystyssä keinolla millä hyvänsä. Itse olen nähnyt omalla työurallani ihan käytännössä miten liian rehellisesti toimineet yritykset ovat kaatuneet konkurssiin ja vippaskonsteja käyttäneet ovat voittaneet urakoita toisensa jälkeen. Aina ei kyse ole mistään laitomista keinoista vaan esimerkiksi siitä, että pantataan enemmän tai vähemmän tahallaan tietoa asiaakkaalta tai johdatellaan asiakasta tekemään sellaisia valintoja, jotka nostavat laskutuksen kokoa. Ainakin entisen työnantajani toiminnassa tälläinen oli enemmän sääntö kuin poikkeus. En tietenkään uskalla työnantajan nimeä tänne laittaa oikeusjuttujen pelossa. Omalta kohdaltani ratkaisin asian siten, että irtisanouduin muutaman vuoden touhua katseltuani ja opiskelen nyt itselleni toista ammattia enkä halua huonontaa omia suosituksiani entisestä työpaikasta turhalla julkisella taistelulla. Filosofiani on, että jos ei voi jollekin asialle mitään pidä ainakin huoli, että et itse osallistu siihen. Entisistä pomoistani on muuten sittenmmin tullut miljonäärejä vaikka ovat muutamia asiakkaitaan menettäneet värikkäiden vaiheiden jälkeen. Olen vain mielenkiinnosta seurannut asioita vaikka muuten en ole enää osallistunut tähän toimintaan edes työntekijänä.
Piski Uskii (nimimerkki)
...korjaaminen ja yleensä kuntien omistamien rakennusten hoito- ja huoltotoimet ovat taiteilua kustannusten ja työn laadun välimaastossa. Kollektiivisen päätöskoneiston päätökset harvoin pitävät sisällään rakentamisen asiantuntemusta, johtuen siitä, että maallikoilla on sama ja yhtäläinen äänioikeus päätettäessä asioista. Tietenkin kritiikin kärki on kohdistettava kuntien rakennusvalvontaviranomaisten ammatilliseen tietoon ja -taitoon sekä haluun lunastaa heihin kohdistuneet terveellisen rakentamisen laatuodotukset. Ei ole sekään hyvä, että ammatillisesti pätevä luonnevikainen rakennusvalvonnan virkamies virkaintoilee asemallaan. Sattumalta tiedän kunnan, jossa koulun ja terveyskeskuksen homerakentamisen korjauksen korjauksetkin ovat epäonnistuneet. Tämä on jotain rakentamisen laajempaa osaamattomuutta ei materiaalien eikä varsinaisen tekijän, ammattimiehen.
MerjaH (nimimerkki)
Motkottavat työmiehet uskaltavat haukkua pataluhaksi asiakkaan, siksi heihin voi luottaa. Minulla oli pitkän aikaa sellainen luotettava autokorjaaja, joka haukkui niinkuin isä ennenvanhaan, että etkö ole öljyjä vaihtanut jne, ja kaikki taas repsottaa...Vaan se jäi eläkkeelle ja myi firman toiselle. Minulla kävi sellainen putkimieskin, iäkkään puoleinen, jolle piti tunnustaa, että sakkoja on kaadeltu rööreihin, eikä ole huuhdeltu edes kuumalla vedellä kuten kuulemma pitäisi, etteivät röörit mene tukkoon. Sellaisista vanhanajan huolehtivista ja motkottavista miehistä mie tykkään. Vaan kun ei heitä enää ole...tai jos on, ovat jo eläkkeellä. Siksi ne rappauksetkin varmaan katosta tippuvat. Kukaan ei vaan välitä enää mistään mitään. Ei välitetä enää ihmisistä. Kaikki on ihan perseestä.
Hyeena (nimimerkki)
Puulämmitteinen hirsi- tai lautamökki keskellä korpea järven rannalla? Pysyvä työpaikka vajaan puolen tunnin kävelymatkan päässä? Mikään ei retkota? Ja palkka juoksee?
MerjaH (nimimerkki)
Se on vissimästikki joku peräpohjalainen maatalousfirma semmonen. Vanhasheenaikhaan ko kaikki miehet oasivat rakentaa itte, niin niistä taloistakin tuli lähesikuisia. Korkeintaan se uunin tekijä -rappari tilattiin muualta. Nykymiehet ne vaan räpppää, eihän niilä tule rappaushommista mithään.
haapavaara (nimimerkki)
Niin taisivat ennen osata rakentaa, katos tämä video. Jotkut osaa edelleen http://www.dailymotion.com/video/xa4755_into-the-wild-the-real-one_webcam
MerjaH (nimimerkki)
Niitä minun sukulaismiehiä soli.
haapavaara (nimimerkki)
tänään ja huomenna, http://www.loviisanwanhattalot.fi/etusivu.html Erittäin suosisteltava
MerjaH (nimimerkki)
vuoli kirveellä tuossa edellisessä videossa hirsiin kolot, eikä päivä paistanut raoista.
andersin (nimimerkki)
loistava video! Kiitos!
Brandheim (nimimerkki)
Aivan.Itse tehtynä suurimmaksi osaksi ja valvottuna. Ennen ihmiset rakensivat itse asuntonsa. Vieläkin voi. Kaunis etelärinne santainen perustontti,tuuletettu alapohja,muutamalle harkolle talonperusta noin 100m2 ,ei telineiden kanssa touhuumista, vähän varpistusta ja päästään räystäisiin käsiksi. Runko pitkästä tavarasta ja vaikka omasta metsäsätä jos tontti oli kyllin suuri.Märkätilat kivestä(harkko ,tiili)Viikon työ ja runko on pystyssä ,jopa alle viikon. Huopakatto tarpeelisella kallistuksella ja vinttiin puoliseisoma korkeus, jonne voidaan varastoida pien- kamaa.Kattotuolit ostokamaa.Kattotuolit voi rakentaa myös itse 2x4: sesta,mutta insinöörilaskut pitää esittää. Ei työsopimuksia vaan katsotaan jälkeä työmies tekee ja jos jälki huonoa käsketään kävelemään toisaalle töitä katsomaan. Puilla lämmitettävät takka ,kiuas ja mahdollisesti ,ilmalämmityslaite,aurinkokenno tai maalämpö lisäksi.Lieden tuuletus erikseen,avattavat ikkunaluukut ja piipussa tuuletushormi. mahdollinen 24 voltin sähkö valoille ja jääkaapille tms. Talon rakentaa tontteineen päivineen puolet siihen hintaan mitä se maksaisi toiselta ostettaessa. Ainoa ongelma että Helsingistä ei saa tontteja tällaiseen rakennukseen mutta muualta saa,eikä lämpökustannukset huikaise. Eipä talo homeile.
haapavaara (nimimerkki)
Kyllä nykuiset energiatehokkuus määräykset vaativat tuohon suunnitelmaan vielä lisäeristyksen. Erään mestarin mukaan 30 cm tulisi vielä rungon päälle. Painovoimaista ilmastointia ei oikein sallita, eli sekin tulee olla koneellinen. Sellaista on nykyään. Mutta periaatteesta olen kanssasi aivan samaa mieltä. Mutta miten se rakennustuote teollisuus pärjäisi, jos ihmiset vielä omasta metsästä ottaisivat puut? Kyllähän se tulee kieltää.
Pentti Perusinssi (nimimerkki)
Pahoin pelkään että totuus on vielä synkempi. Tuo koko systeemi, tarkoitan alihankintaketjua, ei ole omiaan laatua kohottamaan olivat ketjun osapuolten sopimukset sitten millaisia tahansa.Ongelmana vastuun hämärä siirtyminen ja valvonnan puute "ei ole meidän firman homma" -periaatteella. Itse asiassa jos kyseessä on uusi asunto ja parkettisi pulpahtaa paikaltaan muutaman kuukauden kuluttua on aika usein niin ettei tekijäfirmaa ole edes enää olemassa. Höpötetään "pääurakoitsijan vastuusta" mutta korjaa kuka korjaa ja miten kuten. Uskon tämän rakennusalan vastuu-vitsauksen levinneen jo muillekin aloille ikävä kyllä. Mielestäni työn laadun suhteen kollektiivinen vastuu ei ole vastuuta ollenkaan. Viranomaisia sen sijaan on pilvin pimein, mitä tekemässä?
äijä (nimimerkki)
Rappaus on saattanut olla oikein tehty mutta jos rappauksen päälle vedetään vesipohjainen maali, vanhakin rappaus saattaa tulla niskaan.
Piski Uskii (nimimerkki)
...ja -työmenetelmien tieto-taito on nykyään hyvin hallinnassa. Joskus sotketaan rappauksiin yletön tasoitteilla läträäminen ja joissakin vanhemmissa kohteissa se voi olla ongelma. Näissä voi sitten olla vähän vaikeuksia myöskin maalaamisen kanssa. Nykyiset tasoitteet ovat ihan kelpoisia ja valinnanvaraakin on. Aika outoa, mitä kerroit "äijä".
äijä (nimimerkki)
Olen nuorempana tehnyt joitakin remontteja ja maalannut useitakin sisäkattoja. Sillointällöin tuli vastaan sisäkattoja joita ei voinut maalata vesipohjaisella kattomaalilla, vaan ne oli pohjustettava ensin öljypohjaisella, jonka päälle varsinainen sisäkattomaali. Kokemukset on -80 luvulta ja sen jälkeen en ole remontteja tehnyt, mutta ainakin 60 ja 70 luvulla on rakennettu tuhansia asuntoja joissa on sama ongelma. Silloinen esimieheni selitti ongelman johtuvan siitä, että vesipohjainen maali siirtää kosteuden rappauksen kiinitykseen ja maalin paino pudottaa sen. Voihan toki olla, että se ainoastaa siirtää ongelmaa ja kun huonosti rapattua kattoa maalaa riittävän usein, jossain vaiheessa tulee tarpeeksi painoa ja rappaus putoaa sitä suurempina paloina?
Sergei (nimimerkki)
Miksi skanska ja nnc eivät tee pitkän elinkaaren kerrostaloja suomessa? Ruotsissa kerrostajen rungot valetaan paikanpäällä eikä elementeistä niinkuin suomessa.Leegoista et pysty valmistamaan kestävää ja hyvän äänieristyksen omaavaa taloa. Ihan sama mitä maksat, jos runko on elementeistä niin ostat huonoa laatua!
haapavaara (nimimerkki)
Hyrylässä, taitaa olla ainoa 2000-luvulla noin rakennettu kerrostaloa. Massiivimuurattu tiilirunko. Yksi yksityistalo (linna) tehtiin näin myös, massiivitiilimuuraus. Paikalleenvaletut lattiat. Eli tilaajasta kiinni. Ja rahasta.
Sergei (nimimerkki)
Paikallavalettu betoni ja tiili ovat maailmassa ylivoimaisesti eniten käytettyjä rakennusmateriaaleja. Niiden käytöstä löytyy lähes yksinomaan hyviä esimerkkejä. Epäonnistumiset ovat harvassa ja niiden syyt yleensä tunnetaan. Kantavat rungot, kosteiden tilojen rakenteet ja julkisivut ovat esimerkkejä näiden materiaalien järkevästä ja onnistuneesta käytöstä.
Piski Uskii (nimimerkki)
...valinta väärälle rakennuspaikalle voi olla köyhän rakentajan vielä köyhdyttävämpi ratkaisu. Jos manibulointia pitää valinnan määräävänä tekijänä, olki on ihan hyvä rakennusmateriaali, josta saadaan riittävän hyviä ja homeettomia rakenneratkaisuja. Asumisen terveellisyyteen vaikuttavat tekijät ja että viihtyy valitsemassaan ympäristössä ei ole mikään kapea-alainen ismi. Yhtä ja ainoaa oikeata rakennustapaa ei ole olemassakaan. On vain, tosin määrällinen määrä ratkaisuja, josta ammattinsa osaavat rakentajat tekevät, joko onnistuneen tai epäonnistuneen valintansa. Itse en usko ollenkaan, että onnistunut rakentaminen on tuurista kiinni ja onnenkauppaa.
PetSu (nimimerkki)
70- luvun lopussa piti nimimerkistä tulla rakennusmestari ja oppia hain tietenkin senaikaiseen tapaan töissä rakennuksilla. Lahden seudulla alkoi urakka rakentaa kokonainen kaupunginosa. Elementeistä ja halvallaa ja nopeasti. Elementit eristeineen pihalla vakissa(telineessä pystyssä) he*****moisessa vesisateessa ja niin taloa pinottiin. Kylppärit nostettiin kokonaisina ja kalustettuna joka kämppään, oltuaan siinä samassa sateessa osa suojattuna ja osa ei. Alkoi sisätyöt, kun saatiin katto (tasa) päälle, joka jo vuoti valmiiksi. Kaappeihin jouduttiin laittamaan jatketut säädettävät tapit aina nurkissa, kun lattia vietti nurkkaa kohden silminnähden (ei siihen vatupassia tarvittu). Kerran hukkasin suorakulmanikin(turhana kapistuksena) ja se löytyi pihalta, kun juuri satanut lumi paljasti, että se lensi pihalle elementtien välistä. Sitä en muista kuka tilkitsi nurkan, kun siitä raportoin mestarille. Muistan sen homeen hajun jo silloin, mutta se peittyi maalinhajuun. Joku kaverinikin joutui niihin asuntoihin asumaan ja kertoi remonttien alkaneen heti. Väliseiniä piti oikoa ja ikkunat tiivistää uudelleen ja ja ja. Nyt talot ovat jo ties monennenko remontin läpikäyneitä. Ne ovat kuitenkin pystyssä, joten ei me aivan huonoja oltu. Se mitä siinä kiireessä rakennettu talo maksoi rakennusfirmalle on varmaan mennyt korjauksiin moninkertaisesti. Piti saada maaltamuuttajille asuntoja. Heidän toimestaan ne talot on rakennettu uudestaan. Tunnettu rakennusfirma sai huomattavat voitot ja maksoi mahtavia palkkoja, sillä siihen oli varaa. Nyt raahataan sitten hapatyövoimaa ties mistä, mutta aivan varmasti he saavat parempia taloja aikaan. Ei tullut pojasta rakennusmestaria. Ei minkäänlaista rakentajaa. Oli se niin rajua poliittista aikaa, että joskus luuli olevansa SKP:n puoluekokouksessa.
yorka (nimimerkki)
Kaverin uuteen ökytaloon Espoon Ymmerstassa oli käynyt niin, että vessojen viemäröinti oli yhdistetty radonputkistoon. Hetken aikaahan vessat veti, mutta parissa vuodessa oli pohjaan kertynyt sellainen määrä p**kaa että eipä enää enempää mahtunut. No, ei muuta kun lattiat auki ja putket uusiks. Koko kämpästä.
SariLa (nimimerkki)
Muistui tuosta mieleeni entinen vuokrakämppäni. Tuollinen vuokraisäntäni on jo oikea legenda täällä Tampereen seudulla. Mies omistaa paljon pieniä asuntoja ympäri Tamperetta. Hän on tunnettu saituudestaan ja ahneudestaan. Mm. hän pyrkii aina saamaan työttömiä ihmisiä vuokralaisekseen, jotta voi kyniä kälyisistä kämpistä korkeimman hinnan, mitä sossu suostuu yksinasuvalle maksamaan. Työssäkäyvät eivät suostu moisia hintoja maksamaan. Kaveri on saituudellaan saanut monet remonttimiehet hermostumaan, ja lähtemään ovet paukkuen. Minä sitä sit erehdyin tämän kaverin omistamaan huuholliin, koska asuntoa juuri remontoitiin ja luvattiin että huushollista tulee uuden veroinen. Ensinnäkin remontti oli kesken, kun minun piti muuttaa sisään. Kuukauden verran jouduin asumaan kavereitteni nurkissa. Sitten alkoikin hauskuus. Menin suihkuun, ja aloin ihmetellä miksi vesi nousee nilkkojeni korkeudelle. Aloin tutkia asiaa, ja lattiakaivo oli parisen senttia muuta lattiaa korkeamalla. Huushollissa tuntui myös vetävän. Asunnossa oli vanhanaikaiset ikkunat, joissa oli paljon pieniä ruutuja. Osasta ruutuja oli kittaus irronnut ja ruudut pysyivät paikallaan muutaman kittirippusen varassa. Remonttimies oli ilmeisesti käyttänyt vesivärisivellintä maalatessaan nuo kittirippuset valkoisiksi:o/ En ala edes luetella kaikkia vikoja, mitä asunnosta löytyi. Jollakin tavalla ymmärrän sitä remonttimiestä. Siinä on varmastikin käynyt niin, että kun toimeksiantaja on ollut maksavinaan, remontti-reiska on ollut tekevinään remonttia:) Minä siinä asunnossa kuitenkin asuin, ja kaikki tuli minun nilkkaani. Pari vuotta meni ennenkuin älysin hankkia toisen asunnon.
Haamu (nimimerkki)
Ei ole myöskään kovin ekologisesti järkevää tehdä paskaa kalliilla. Rakennusala ei ole ainoa tuotannon ala, jossa tämä halpa ja huono näkyy. Saa nähdä, kuinka monta uutista saadaan lukea vaaratilanteista, jossa tulee loukkaantuneita ja peräti kuolemia huonon rakentamisen takia.
viisasmies (nimimerkki)
Tuo huono työn laatu koskee muitakin aloja kuin rakentamista. Suomalaista työtä ei voi enää arvostaa. Laatu on ihan samaa sontaa kuin kiinalaisissakin tuotteissa. Hinta vaan moninkertainen.
Riverman (nimimerkki)
Koko keskustelu olisi hyödyllisempää, jos kirjoittajat laittaisivat näiden heikkojen rakenteiden tehneiden firmojen nimet esiin.
Hyeena (nimimerkki)
Laitoin. Toimitus sensuroi kommenttini. Kerran vielä: NCC Oli pitkä stoori, sääli etten tallentanut.
Reino Alho (nimimerkki)
Jokainen rakentaja joutuu kohtaamaan sen tosiasian, että milloin mistäkin on pula. Aloitetaan vaikka ilmastosta, tuosta rakentamisen laatuun vaikuttavasta tekijästä. Sateet, tuulet ja lämpötilat eivät suosi rakentajaa. Ja sitten joskus kesällä, kun on hyvä ilma, niin ollaankin lomalla ja työt ja toimitukset pysähdyksissä. Tästä on sopiva jatkaa rakennustarvikkeiden saatavuudella. On liian pitkiä toimitusaikoja eikä lopullinen toimitus useinkaan ole "dicta et promissa". Kaupan keskittyneisyyden takia todellista valinnanvaraa ei ole, vaan kaikki joutuvat tyytymään samaan bulkkitavaraan. Oli huvittavaa kohdata valtava lautatarha, jota ykkösluokan tavara oli sangen huolellisesti valittu pois ulkomaan vientiiin tai muille valituille ostajille. Ja rakennustarviketeollisuushan on pyrkinyt valmistamaan tuotteensa teollisuuden jätteistä. Siitähän ne kipsilevyt, lastulevyt jne ovat saaneet alkunsa. On tuomaskuonaa "kivitaloiksi" ja pilkottua jätepaperia "eristevillana" ym. Mutta hinta ei ole halpa. Hinnasta tulee mieleen rakentajat. Kullakin paikkakunnalla on tavallisesti vain yhden käden sormilla laskettava ammattimiesten tai yrittäjien joukko, joista on saatava vähintään yksi tekemään työ. Koettapaa arvata, mitä tämä vaikuttaa hinnoitteluun ja työ laatuunkin. Niinpä niin. Sitten on tämä kotimainen erikoisuus, josta ei yleensä puhuta. Se on se, että kunnat palkkavat nuo pitkiksikin ajoiksi omiin projekteihinsa yksityiseltä sektorilta. Kunnat ovat oikeita "vihulaisia" myös kaavoituksineen, rakennustarkastajineen ja kunnallisine maksuineen. Joka muuta väittää, puhuu yleensä vastoin parempaa tietoaan. Summa summarum ihmettelen sitä, että tälläkin palstalla haetaan syyllisiä rakennuttajista ja rakentajista ilman todellista tietoa siitä, kuinka paljon rehellisiäkin yrityksiä ja työntekijöitä loytyy. Minäkin löysin omakotitalon rakentajiksi ihan riittävän määrän näitä riittävän kunnollisia. Sitten lopuksi tuo Niklaksen asunto. Vanhan korjaaminen on vaikeampaa kuin uuden tekeminen. Pintaremontilla on usein yritetty selvitä. Mutta jos mennään pintaa syvemmälle, niin voidaan joutua kysymään, kuinka pitkälle on ylipäätään mahdollista jatkaa? Siinä on sitten se edessä, että puretaanko kokonaan vai tehdäänkö kulissit ja itsensä kantavia rakenteita. Kun purkaminen ei yleensä koskaan tule kysymykseen jo miljöösyistä, joita vaalimassa on epälukuinen määrä aivan sivullisia, niin melko toivottomia korjauksia vain tehdään. Ja romahdus on sitten edessä ennemmin taikka myöhemmin. Toivottavati vain pieni, vaikkakin ehkä suhteellisen kallis paikattavaksi.
Vögelebichl (nimimerkki)
Tähän sopii kevennykseksi seuraava linkki:
Kim Lindblom (nimimerkki)
Tuttu mies krjoitti: ”Oletteko huomanneet kuinka suomalainen rakennuslainsäädäntö ja –tapa pystyy tuottamaan lähes pelkästään ongelmia? 1970-luvulla alettiin rakentamaan talot niin, että ne käytännössä kääritään muoviin. Lähes jokaisesta talosta löytyy kosteussulkuna tunnettu muovikalvo. Todellisuudessa tämä kalvo, sen keräämä kosteus ja eristeenä käytetty mineraalivilla muodostaa mitä parhaimman homeenidätysalustan. Tai sitten nämä umpeenlaitetut alapohjat jonne laitettu kone kuivaamaan, kun saman olisi voinut tehdä muutamalla räppänällä. Nyt sitten päättäjämme ovat, suuressa viisaudessaan, päättäneet, että jatkossa tulee talojen olla vielä hengittämättömämpiä passiivienergiataloja. Tässäkin asiassa löytyy toisinajattelija. Panu Kaila. Mies joka on ainakin 30 vuotta puhunut perinteisen, hengittävän ja homeettoman rakentamisen puolesta. Itselle tästä tulee sellainen aasinsilta mieleen, että kun 1970-luvulle asti pidettiin ihanteena yhtenäistä kansaa niin siiten vaihdettiin monikulttuuriin ihannointiin, niin samalla hylättiin hyvä rakentaminen ja alettiin paketoida ihmisiä muoviin. lähteitä: http://www.hs.fi/asuminen/artikkeli/Puuseinien+muovimaali+oli+vuosisadan... http://www.talotori.net/okorjausenergia.php http://www.sivistys.net/uutiset/talotohtori_panu_kaila_palkittiin_valist... http://lindblomkimi.blogit.kauppalehti.fi/
Neston (nimimerkki)
”Jonkinlainen huippu on se, että rakennusalan liitot, lahtariliitto ja punikkiliitto yhteen ääneen, möyhkäävät jotakin kotimaisen rakentamisen korkeasta laadusta!” Rakennusmies urani ennen eläkkeelle jäämistä ehti kestää 44 vuotta. Usko Niklas, että noihin 44 vuoteen mahtuu taatusti koko suomalaisen rakentamisen kirjo. Asuinrakennus, teollisuusrakennus, liikerakennus, kuin myös kansalliseen inrfaan liittyvä rakentaminen. Silloin kun spekuloidaan jo tapahtuneen rakentamistapahtuman hyvyydestä tai huonoudesta tuloksineen, on huomioitava rakennusprosessin jäykkyys tapahtumana. Tässä tapauksessa jäykkyydellä tarkoitan rakennussuunnitelmien, rakennusmateriaalien, rakennusolosuhteiden, rakennusmiesten olosuhdekestävyyden ja rakennusprosessiin osallistuvien ammattitaidon yhteen nitomisella. Nykyisellä kvartaali ajattelulla koko yhtälön pitäisi olla mahdoton, olipa kyseessä sitten iso tai pieni kohde. On se vain niin monimutkainen tapahtuma, tuo rakennuksen kasaaminen. Se, miten ennen rakennettiin, ei mielestäni ole relevantti tapa tarkastella asiaa, koska kahdeksan vuotta rakennusteollisuudessa riittää saattamaan vanhat konstit museoon. Se mitä vanhoista säilyy tai on säilynyt, on sitä, millä mainitsemasi järjestöt lietsovat Suomalaista korkeantason osaamista. Hyvä esimerkki tuosta osaamattomuudesta on ajattelu, että asuinrakennus voisi toimia niin sanottuna nollaenergia talona. Aivan käsittämättömän typerää ajattelua maassa, missä lämpötilaerot ovat vähintään kuusikymmentä astetta. Menneenä kesänä rakennusmiesten olosuhdekestävyys oli taatusti koetuksella. Lämpötilat joissain rappausteltoissa kohosi väistämättä lähelle kuuttakymmentä astetta. Rakennuksen sisällä jopa yli tuon. Yritäs Niklas kuvitella, miltä tuntuu laatoittaa kylpyhuonetta 70 asteen lämpötilassa? Suomalainen ei ole koskaan rakentanut sen parempaa kuin Virolainen tai Turkkilainen. Materiaalit, asioiden mieltäminen, tajuaminen, olosuhteet, ympäröivä yhteiskunta, perinne, kulttuuri jne, on vain tuottanut ja tuottaa valtaviakin eroja, mutta itse rakennusprosessi on maassa kuin maassa yhtä jäykkä ja yhteen nivoutumaton. Jos rakennus voitaisiin kasata laboratoriossa, niin ok. Silloin meillä olisi sairaala instrumentin laatuvaatimukset täyttävä rakennus asuttavana. Ehkä tulevaisuudessa noin onkin, mutta tulevaisuutta odotellessa joudumme asumaan taloissa, jotka pitävät sisällään melkoisen määrän syystä tai toisesta sinne tulleita rakennusvirheitä.
Omena (nimimerkki)
Blogeja lukiessa tähän asiaan törmää muuallakin. Samoin asiasta - siis huonosta rakentamisesta - keskustellaan tuttujen ja sukulaisten, työkavereiden ja kummin kaimojen kanssa. Sama juttu aina: jos on ostanut uuden tai uudehkon asunnon, on siinä aivan varmasti jotakin korjattavaa - usen suurta ja kallista, usein myös aivan äimäksi tekeviä SUURIA ja törkeitä virheitä jotka eivät voi olla vahinkoja. Omasta asunnosta löytyi oudon kylmän seinän takaa villan sijaan iso pino tyhjiä alumiinisia oluttölkkejä. Parvekkeen ikkunan alla oli käden mentävä aukko. Se oli myös kissan mentävä - ei ihme, että kukat kuolivat kylmään talvisäässä - siis sisällä olohuoneessa. Ikunat olivat aukkoonsa liian pieniä - mutta sen pystyi naamioimaan laittamalla ikkunalaudan sopivasti aukon päälle. Täällä näyttää myös olevan asiasta "hauska" tarina, maanantailta: http://janikanmaailma.blogspot.com/
Samaa asiaa ihmetellyt (nimimerkki)

Olen jo pitkään toitottanut samaa: suomessa tehdään todennäköisesti hinta/laatu suhteeltaan mailman surkeimpia asuntoja.

Tuntemani rakennusmiehet sanovat etteivät ikinä ostaisi asuntoa yhdestäkään talosta joita ovat olleet rakentamassa!

Jotenkin tuntuu että raksoilla on oikein kunnia-asia tehdä hommat mahdollisimman huonosti.

Tämä kaikki on poliitikkojen syytä. Jossakin siirtyy rahaa liituraitapuvun povitaskuun usein ja paljon. Muuten ei voi olla mahdollista että tälläinen kysetus jatkuu jatkumistaan ilman että mitään älämölöä syntyy. Rakennusyhtiöt saavat tehdä tässä maassa ihan mitä lystäävät joutumatta mistään vastuuseen ikinä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset