Niklas Herlin

Rahaa Kaliforniaan - ei Suomeen

Tein tässä ulkomaanreissun yhteydessä varsin epäilyttävän hankinnan. Ostin Applen iPadin enkä ole varma annanko ostospäätöstä itselleni anteeksi.

Silkkaa järkeä hankinnassa ainakin on. En tiedä liittyykö tämä ”työhön” vai ”harrastuksiin”, mutta kotona Suomessa käytän huomattavan osan hereilläoloajastani suomalaisen tiedonvälityksen parissa. Kotona välineitäni ovat sanoma- ja aikakauslehdet, internet ja radio, tv jonkun verran.

Lehtiä luen aamulla kotona ja päivällä ja illalla kahviloissa ja kapakoissa. Radio on käytännössä koko ajan päällä, kun istun työpöytäni ääressä.

Painettua lehteä, kuten kaikki tiedämme, tarvitsee paljon vähemmän kuin ennen.  Suuri osa materiaalista löytyy internetistä. Mutta vaikka miten ”pieni” tai ”kevyt” tämä läppärini on, en sitä jaksa kantaa mukanani kahvilaan tai baariin lukeakseni juttuja, enkä edes ja raahata romua sängylle, kahvikupissakin on riittävästi roudaamista. Olen siis käyttänyt ensimmäisellä viikolla iPadia pääasiassa suomalaisen uutisvirran ja muun vastaavan nettimateriaalin lukemiseen. Kaikki on hyvin – vielä.

Yhden (1) hankinnankin olen iPadilla tehnyt. Ostin Suomen Kuvalehden iPad-version. Olen vanha Suomen Kuvalehden lukija. Sain pitkään kotiin ilmaisen avustajakappaleen, mutta kun avustajasuhde lakkasi, lakkasi ilmainen lehtikin. En kuitenkaan ole tilannut lehteä, vaan ostan sen kioskilta irtonumerona, ehkä joka neljäs lehti jää ostamatta.

Olisiko SK:n (anteeksi kaikki te, joille SK on aina Satakunnan Kansa) irtonumero painettuna 6,5 arvoinen, en nyt muista. IPadilla se on joka tapauksessa halvempi. Kukakohan tässä häviää? Selvää ainakin on, että R-kioskille ei tällä kertaa jäänyt osuutta kauppahinnasta, Suomessa jää.

En tiedä paljonko Otavamedia maksaa Applelle vajaasta kuudesta eurosta, jonka iPad –lehdestäni maksoin. Eikä Otavamedia sitä minulle kerro. Mutta maailmalla liikkuu hurjia juttuja siitä, että Kalifornian poika ottaa kauppahinnasta jopa puolet tai enemmänkin.

Jutut ovat juttuja, mutta arvotaan nyt vaikka sellainen numero, että ko. SK:sta meni kaksi euroa suoraan Kaliforniaan. Ja sen on pois joltakin. Minulla on paljon tuttuja SK:ssa. He kirjoittavat, taittavat, kuvaavat, suunnittelevat ja johtavat parhaansa mukaan, jotta sisällöstä tulisi erityisen hyvää. Ja se kaksi euroa on kyllä heiltä pois. Applen iPad siis ei ole jakelukanava, kuten aiemmin mainitsemani R-kioski, se ottaa rahaa myös suomalaisesta sisällöntuotannosta. Ja suoraan sanoen, olisin jättänyt ne pari euroa vanhoille kollegoille jaettavaksi keskenään kuin lähettänyt ne Kaliforniaan.

Olen jopa tietyllä perverssillä tavalla niin suomalainen, että jättäisin pari euroa mieluummin R-kioskille kuin lähettäisin sen Kaliforniaan, vaikka R-Kioskilta ne menevät epäilyttävälle Sanoma-konsernille.

Vielä enemmän minua epäilyttää se, että Apple valikoi sisältöä. Ja sitäkin enemmän se, että Apple hankkii kaikilta mahdollisilta alihankkijoilta eri tempuilla palvelut niin, että kilpailevia tuotteita ei tule markkinoille (siis näin on, jos olen oikein tulkinnut lukemaani). Siksi onkin outoa, että Bill Gates (Microsoft) kantaa pahimman monopolikonnan mainetta, vaikka Steve Jobs (Apple) on vähintään yhtä epäilyttävä.  

SK:n iPad-versio on ihan kiva ja sävyisä tuote, mutta ei se ainakaan minulle painettua korvaa, eikä tuonut erityistä lisäarvoa. Mutta tuo ei ole tärkeää, olen näissä asioissa konservatiivi, ja minun on vaikea ajatella SK:ta muuna kuin printtinä. Ja kun tuote kehittyy, se voi hyvinkin tuoda lisäarvoa, vastahan he aloittivat. Muistan, kun runsaat kolme vuotta sitten Uuden Suomen aloitettua nykymuotoisen toimintansa kiireisimmät toimittajat (mukaan lukien yksi Suomen Kuvalehdestä) tuomitsivat virityksen kahden päivän jälkeen.  Eli kehittäkööt rauhassa tuotettaan, haukutaan tai kehutaan se sitten aikanaan.

Yhtään iPad-kirjaa en ole ostanut, mutta yksi kirja laitteella oli valmiina. Se oli alkukielinen versio A.A. Milnen loistavasta Nalle Puhista, Winnie-the-Pooh, alkuperäisine ihanine kuvineen. Lukeminen laitteelta oli helppoa ja lisäksi tosi hauskaa, en ole tätä lapsuuteni rakasta lukukohdetta aiemmin englanniksi lukenut.

Ei sähkökirjasta ainakaan minulle painetun korvaajaa tule, tai en ainakaan usko, mutta jos esimerkiksi lähtee reissuun ja haluaa ottaa viisi kirjaa mukaan, niin kyllä iPad on helpompi kuskata mukana kuin ne viisi dekkaria. Sittenhän nähdään.

Yhtä kaikki, hankinta on tehty, ja se saattaa olla epäilyttävä ja vaarallinen tai hauska ja vapauttava. Katsotaan sitä sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (95 kommenttia)

José Arango Arámbula

Kuinka hoidit tullin, vai toitko vyönalla?
Ihmetyttää ettei paperi lehdet ole lähteneet hesaria lukuun ottamatta, joka toimii ja on kaikin puolin hyvä, kehittämään e-lehdistään toimivia. Kokeile nyt vaikka mainitsemaasi SK:ta, siis Satakunnan Kansaa, jonka netti lehti on tosi kökkö, niin kuin useimpien muidenkin.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Olen Ranskassa ja Ranskasta pelin hankin, tuskin tässä paljoa tullattavaa on...

Kyllä printtilehtien nettiversioissa on paljon hyvää. Mutta niitä kehitetään hyvin varoen; kyllä se leipä Satakunnan Kansaan ja muihin tulee printistä, eli kyllä siellä mietitän tarkkaan, paljonko materiaalista kannattaa uhrata nettiin.

JMT TMJ

Milloin Uusi Suomi ilmaantuu iPad:lle?

T.O.N. (nimimerkki)

Kyseessä lienee osakeyhtiön käyttöomaisuuteen menevä verotuksessa vähennyskelpoinen yritys-iPad, ei mikään yksityinen viidelaite.

Jotkut tyytyvät yksityiseen Nokia 5230:aan ja Nokia 5800:aan, joissa on avustettu GPS sekä Ovi-palvelu, jota tarkempi on Open Street Map -palvelu, jonka voi ladata laitteeseen Jarkko Isokosken Dirt Viewerillä.
http://www.kolumbus.fi/jarkko.isokoski/dirtviewer/...

Nokia 5230 maksaa noin 110 euroa, jos sen ostaa kodinkoneliikkeestä.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Rahaa Kalifroniaan ja paskaa Parkanoon.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kun valtio verottaa saatavasta palkasta ja raapaisee osan monista muista rahansiirroista, niin ne rahat käytetään edustajiemme päättämällä tavalla Suomen hyväksi.

Kun monopoli verottaa itselleen, niin niitä rahoja vain suomalainen monopoli saattaa toisinaan käyttää Suomen hyväksi.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Ei kait noissa ipadeissä ja muissä pytimissä muuta vikaa ole, kuin että netti tuli maksulliseksi, kuin myös jälleen yksisuuntaiseksi mediaksi.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Niin, ja kun tuo lelu sinulla nyt on, hommaa dodocase.
http://www.dodocase.com/
Silloin näyttää lelu vanhalta kunnon muistikirjalta. Tyylikäs, täytyy sanoa.

Vilho Juntunen

Rahaa Kalifornia tarvitseekin kun on jo konkurssikypsä kuten kohta Suomikin.

M-T Heikka

Hauska kuulla, että olet pistänyt vähän rahaa haisemaan. Onkos nyt huono omatunto. Vooi, voi, voi...

Ja vielä amerikkalaiseen vempeleeseen. Hyi, hyi, hyi, Herliiniä.

Varmaan on syntinen olo nyt.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ja tuolla facebookin puolella minua asioita paremmin tunteva taho valisti, että Apple ottaa yleensä 30 prosenttia kauppahinnasta. Eli se 2e/Kuvalehti Kaliforniaan on aika lähellä totuutta todennäköisesti.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tuohan on pahempi kuin uskoinkaan. Mitä tuolle saa vastineeksi? Oikeuden käyttää Aplen alustaa? Ehkä toimittajien ja muun "luovan luokan" pitäisi laajemminkin ottaa tarkasteluun lemmikkinsä liiketoimintamenetelmät. Apple ei enää ole mikään kapinallisten Microsoft-vapaa alue. Apple on uusi Microsoft. Tappelin asiasta erään kaverini kanssa, joka ei suostunut uskomaan...

Ikävä kyllä uskon sn vaikuttavan Apple:n uutisointiin, että niin kovin monella toimittajalla ja heidän kavereillaan on läjä Applen tuotteita itsellään. Se ehkä nostaa kritiikin kynnystä kun samalla joutuisi pohtimaan omia valintojaan.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kyllä, aika paha luku tuo on. Itse asiassa blogin pohjaa luotiin facebook-keskustelussa pari viikkoa sitten. Siihen osallistui muutamakin "sisällöntuottaja". Entisenä toimittajana ja nykyisenä kustantajana pidän suuntaa aika pelottavana suomalaisten kannalta.

Ja sitten vielä sellainen yksityiskohta, että me kaikki tiedämme että Uusi Suomi on Suomessa pieni, mutta nopeasti kasvava väline. Saan kuitenkin silloin tällöin kuulla erilaisia syytöksiiä esimerkiksi sata kertaa suurempien medioiden edustajilta siitä, miten Uusi Suomi vaarantaa Suomessa milloin mitäkin ja kulloin kutakin. Vaikka ihan varmasti pitäisi olla enemmän huolissaan Applesta ja vastaavista kuin pienestä suomalaisesta nettisaitista.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kieltämättä se johtaa myös siihen, että Apple pääsee osin portinvartijaksi asiakkaidensa informaationsaantiin kun kilpailevaa julkaisumenetelmää ei sen tuotteiden käyttäjille tule. Jos nyt yhtään tuota teknologiaa ymmärrän. Tähän verrattuna Uusi Suomi ei mitenkään voi olla oleellinen uhka kenellekkään. Hyvä vaan kun tulee kilpailua. Omasta mielestäni Hesari tarvitsee ainakin hieman skarppausta jota kilpailu mahdollisesti edesauttaa kummasti.

Onneksi hankin itse juuri Android-laitteen, johon kai lehdet voivat oman laitevalmistajavapaan julkaisujärjestelmänsä tehdä...

T.O.N. (nimimerkki)

Apple on maailmankatsomus. Näin ollen se, että Apple on yleensä kolmanneksen kalliimpi premium brand niin kuin BMW, Saab jne., liittyy ihmisen maailmankatsomukseen, joka on ihmisoikeus ja lähellä uskonnonvapautta. Ketään ei saa syrjiä siksi, että hänellä on Applen maailmankatsomus tai siitä, että hän olisi vaikka scientologi. Jokaisella Applen kannattajalla on oikeus tulla ulos kaapistaan ilman, että hänen ihmisoikeuksiaan loukataan.

1980-luvulla hyvin moni hippiliikkeen kannattajalla oli Apple MacIntosh. Tuolloin IBM:n tai Microsoft Corp.:n käyttöjärjestelmässä ei ollut ikkunointia Applen tapaan. Toinen tähän läheisesti liittyvä ryhmä olivat kitaransoittajat.

Toinen käyttöjärjestelmävakaumus on Linux. Tämän koko ihmiskunnalle avoimen käyttöjärjestelmän sanoma liittyy kirjantutkiskeluun, ei henkeen. Linux edustaa kehitysapua ja yhteiskuntasuunnittelua, joka on tyypillistä strukturalistiseen säilyttämiseen suuntautuneille henkilöille ja se on myös kehitysapua. Esimerkiksi Etelä-Afrikan tasavallassa Linuxin kannattajat auttavat itse itseään Ubuntu-nimisellä käyttöjärjestelmällä lisäohjelmistoineen.

Asiaa (nimimerkki)

Onko tuo Applen 30% paljon kustantajan kannalta? Jos tuo suomen kuvalehti maksaa tuolla 6 € niin otetaan siitä pois alv 15% ja Applen osuus 30% niin kustantajalle jää n. 3,65 €.

Entä sitten se ärrän myymä irtonumero? Hinta 6,50 € ja siitä alv pois niin jää 5,28 jaettavaksi kustantajan, logistiikan ja ärrän kanssa. Jääkö tosta kustantajalle enemmän jos ottaa huomioon vielä että painettuja lehtiä jää myös yli, epäilen vahvasti.

Jussi P (nimimerkki)

Vähän kehuja Niklakselle.
Suomi tarvitsee Uuden Suomen nettiversiota.
Painettu versio oli aikoinaan vastine
vasemmistolaiselle Hesarille.
Siinä oli usein täysin eri näkökulmat samoista asioista.

Erityisesti miehet tarvitsevat Uutta Suomea.
Hesari on jonkinlainen sekoitus viherstalinismia ja rasismia suomalaisia miehiä kohtaan.

T.O.N. (nimimerkki)

Ei Helsingin Sanomat ole kansallis-vasemmistolainen eikä kansanvaltainen lehti. Se on äärioikeistososialidemokaattinen lehti, EK:n, Metallityöväenliiton ja SAK:n sekä hieman Akavan pää-äänenkannattaja, joka ajaa porvarit tuhoavaa ylikansallista kapitalismia sosialiDEMOKRAATTISENA kansanvaltaisena hankkeena.

Helsingin Sanomat on vihreän haittaveron sekä sosiaalipoliittisen apartheidin sekä ostovoiman puolella ihmistä vastaan.

Muistaakseni Anu Palosaari kehoitti jo elvyttämään suomalaisuutta. Markkinatalous palauttaa Suomen takaisin omistajilleen venäläisille ja ruotsalaisille.

pyh (nimimerkki)

Valittavan vasemmistolaisrasistin kannattaisi muistaa ettei se mitä Apple tekee ole ilmaista. Monet voisivat kuvitella, että yhtiö tekee esim heidän ohjelmistokaupallaan isot rahat, mutta asia ei todellakaan ole noin. Se on niille +/-0 liiketoimintaa. Veikkaisin kuitenkin, että SKlle jää enemmän käteen Applen kautta myydessään kuin paperiversioista.

Jos bloggaaja nyt kuvittelee tuon olevan niin helppoa ja isokatteista bisnestä, niin eiköhän sulta pitäisi löytyä tarpeeksi rahaa hypätä mukaan ja näyttää miten homma hoidetaan paljon vähemmillä kustannuksilla?

Aulis A Rouhe (nimimerkki)

Niklas,

Tuosta bruttohinnasta puuttuu jakelu- ja painokustannukset, joten eikös kustantajalle kuitenkin jää sama (tai enemmän) kuin paperilehdestä?

Väliäkö sillä on, että tuo erotus menee Kaliforniaan?

Samalla hiilijalanjälki pienenee ratkaisevasti kun vältetään painamiseen käytettävän sähkön tuottamisen aiheuttama kuorma luonnolle - puhumattakaan diesel-jakeluauton saasteista ja kuskin tupakantumpeista ja paperisista kahvimukeista reitin varrella.

Että se mikä rahassa menetetään, luonnonsuojelussa voitetaan? Vai miten se meni.

P.S. onhan muuten tehty rekisteröinti vaikeaksi. Ihan Stasi-meininkiä!

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä suuremmaksi yhtiön markkina-arvo kasvaa, sitä vastenmielisempää sen tuotteiden ostaminen ja käyttö on. Itse käytä Macbookia, mutta seuraava kone on jo varmaan joku eri. Applella on jo niin paljon valtaa, että hirvittää.

Kuinka voin tietää, ettei Maccini lähettäisi salaa Applelle kaikkia koneeni yksityisiä tietoja ja viestejä?

Etunimi Sukunimi (nimimerkki)

Lue se EULA (End-User Licence Agreement). Siinä kerrotaan, että kaikki tietosi voidaan lähettää Applelle sinulta kysymättä ja lisäksi Applella on oikeus käyttää kaikkia koneellasi olevaa materiaalia haluamallaan tavalla. Mikäli Macbookia käytät, niin olet tuon EULAN hyväksynyt, joten asiasta valittaminen on kummallista.

Vastaavanlaiset EULAt löytyvät myös muiden yhtiöiden tuotteista, kuten esimerkiksi Windowsista.

Mikäli haluaa pitää yksityiset tietonsa yksityisinä, kannattaa käyttää avoimen lähdekoodin ohjelmia.

spärrä (nimimerkki)

...tuosta olisi voinut tulla rahat Suomeen,nyt se on jo myöhäistä...

http://press.nokia.fi/PR/200505/995807_4.html

Vieras (nimimerkki)

Tällä 14.1 tuuman läppäri, viritettynä Ubuntulla Ei virusturvaa eikä palomuuria sekä kaikki ohjelmat ilmaisia. Voin kertoa ettää tunne on vapauttava.

Ed Göran (nimimerkki)

Minulla on isompi (15,6"), muuten sama setti. :)

Vieras (nimimerkki)

Tämä kuluttaja on laittanut elinikäisen boikotin Applen tuotteille. En ole mikään laumaihminen, ole myös yksityisyyden intohimoinen puolustaja ja melkoinen kontrollifriikki omista asioistani. Tietysti myös armoton säätäjä. Käytän mieluiten systeemejä, joita muut kontrollifriikit voivat kanssani tarkkailla. Mukavuuden haluni määrittyy siis massasta hieman toisella tavalla. :)

Odotellaan, että tablettien kilpailu vie monopolilta jalat alta.

Eeko (nimimerkki)

Itse olen käytellyt Hesarin nettiversiota iPadilla. Ja omasta mielestäni voittaa paperiversion 100-0. Ei ylimääräistä paperisaastetta olkkariin, mahdollista lukea bussissa, ei vie liikaa tilaa ja on paljon nopeampi selata, kuin isot paperiaukeamat. Meinasin tilata kokeilujakson jälkeen, mutta pelkän digilehden hinnoittelu tuntui vähän hämärältä. Saa nyt nähdä.

Usarin artikkeleineen lataisin kyllä mieluusti aamutoimenpiteinä ennen töihin lähtöä. Tehkääs joku pikkuohjelma, joka lataa ja muotoilee päivän luetuimmista aamuisin jonkin pienen koosteen duunimatkalukemistoksi.

Jussi Vaarala

Yölläkö unissasi itse ajattelet kun koko ajan on radio päällä.

Mulla ei ole mikään täällä kotonani päällä muu kuin tietokone - heti jos avaan radion tulee tunne että minun pitää seurata sen ajatuksia joka sanoo radiossa jotain - erityisesti uutisten yms suhteen. Minusta ne usein pyrkivät ajattelemaan minun puolestani - minua häiritsee se. Siksi en kuuntele radiota juuri ollenkaan.

T.O.N. (nimimerkki)

Varaako Jussi Vaarala itselleen oikeuden ajatella "omiaan" Helsingin Sanomista, Iltalehdestä ja Ilta-Sanomista tai Yleisradiosta riippumatta?

Epäilijä (nimimerkki)

Apple osaa rahastamisen taidon. iPhonenkin operaattorin yksinoikeudella myymänä ostaneen joka puhelusta kilahtanee (jokseenkin varma tieto, jonka operaattorit salannevat) pikku summa Kaliforniaan. Suomen Kuvalehti (samoin kuin Hesari?) tilittää kiltisti osuutensa Applelle ja lisäksi mainostavat kyseistä laitetta rutosti ilmaiseksi.

Itse en aikoinaan ostanut Amazonin Kindleäkään (vaan CyBook Gen 3:n). koska olisin joutunut sidotuksi napanuoralla Amazoniin. Jopa oman kirjani tallentamiseksi Kindlen ensimmäiseen versioon olisin joutunut lähettämään sen ensin Atlantin toiselle puolelle, josta se paluupostissa olisi tullut takaisin!

Ostan puhelimeni sieltä mistä sen edullisimmin saan. Nokian N900 peittosi iPhonen eka version esimerkiksi siinä, että siinä oli kamera molemmin puolin kännykkää (kuvapuhelut Skypellä). Vasta iPhone 4:ään tuli tämä Steve Jobbsin hehkuttama kännykän "käänteentekemä" ominaisuus.

Myös tableteissa Nokia on ollut edellä mm. N800 N810 tableteillaan. Ihmettelen miten Nokia hukkasi markkinat vaikka sillä oli valmiit konseptit.

T.O.N. (nimimerkki)

Nokialla on hyllyssään hyviä ajatuksia ja jotkut se saa jopa tuotantoon. Nokiassa on paljon hyvääkin, vaikka sen tapa valmistaa myös muiden ajatukset heitä myöhemmin suuremmalla määrällä ja halvemmalla on tehnyt siitä hieman kankean.

Nokia on Suomen merkittävin kehitysapu, koska matkapuhelin dollarilla päivässä elävälle vähävaraiselle ja oma pääsy pankkitilille ja pankkitili sekä maataloustuotteiden hintojen seuraaminen on suuri apu.

Finanssialan keskusliiton nykyisen johtajan, entisen Euroopan parlamentin jäsenen, oikeustieteiden kandidaatti Piia-Noora Kaupin (kok), mukaan työtön työnhakija ei tarvitse matkapuhelinta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kalifornialaisilla yhtiöillä on tietääkseni läppäreihinkin liittyviä patentteja.

Vieras (nimimerkki)

Itse boikotoin Applea kytkykauppojen sekä joissakin tuotteissa myös heikon käyttöjärjestelmän vuoksi. Miten voi olla mahdollista että nykypäivänä saa ajettua vain yhtä sovellusta kerralla?! Suorastaan järkyttävän heikkoa työtä... Ipadille en näe mitään tarvetta, läppäriäkään en ole ikinä omistanut koska tykkään että alla on kunnolla rautaa. Saan uutiseni kotikoneelta tai sitten käyn vain ostamassa paperilehden jos olen keskustassa.

Nina Brunberg (nimimerkki)

Jenkit näyttää Julian Assangelle kuka käskee:
http://mashable.com/2011/01/08/twitter-subpoenaed-...

"In accordance with our Privacy Policy and Terms of Service, non-public information about Twitter users is not released unless we have received a subpoena, court order or other legal process document."

Toi voi hyvinkin löytyä Applen iStore- ja muista järjestelmistä. Näinollen salaus/encryption-jutut ja oman palvelintilan käyttö kaikessa mahdollisessa ja mahdottomassa ei enää tunnu paranoidiselta ollenkaan.

"A court order [PDF] was sent to Twitter by the Department of Justice on Decemer 14, 2010. Stating that information held by Twitter was “relevant and material” to the WikiLeaks investigation, the district court ordered the startup to hand over:

* session times and connection records
* telephone numbers
* credit card information
* e-mail and IP addresses
* correspondence and notes of record

The court ordered Twitter to surrender the above information for accounts belonging to Assange, WikiLeaks, Pfc. Bradley Manning (widely suspected to be the original source responsible for transfering cables to WikiLeaks), and several WikiLeaks associates and volunteers, including Birgitta Jonsdottir, Rop Gongrijp, and San Francisco-based programmer Jacob Appelbaum.

Google and other web and social media services all have the same kinds of spy guide documents governing compliance; we’d be shocked if Twitter was the only company that got a WikiLeaks-related court order to surrender information. And we’re pretty sure other services have much more sensitive information on Assange et al."

Alkuperäiseen iPad-postaukseen ja laitteen hankintaan liittyen olen ekan kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä.
Johtuu varmaan siitä ettei minullakaan ole luottokorttia :) (eikä kanta-asiakaskortteja, koska en halua jättää jälkiä itsestäni edes kauppojen rekistereihin)

Henry Bjorklid

Joo, kolme korttia tarvitaan:
- Pankkikortti, että saadaan rahat vek ja käteisostamaan.
- Kirjastokortti
- Ajokortti
Kaikki muu on turmioksi. Tavalla tai toisella.

Henry

T.O.N. (nimimerkki)

Kirjaston lainaajakortin voi nykyään korvata kansaneläkelaitoksen sairausvakuutuksen tai ajokortin henkilötunnusjuovalla.

Käyttäjän petrikarisma kuva
Petri Karisma

Näytti olevan uutinen VLC:n ongelmista päästä Applen laitteisiin.

http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.cfm/2011/01...

Applella näyttää olevan kova tarve määrätä, mitä ohjelmia heidän koneissaan saa käyttää. App store on ainut paikka, mistä voi hommata ohjelmia applen laitteisiin.

On hyvin mahdollista, että internet eriytyy alueiksi, jonne pääsee vain tietyn valmistajan laitteilla. Se olisi yleisen ja avoimen netin loppu!

frank (nimimerkki)

Mitäs lisäarvoa tuo iPad-versio tuo ihan tavalliseen näköislehteen?
Niitähän on tarjolla joka toisella lehdellä.
http://www.google.fi/search?q=n%C3%A4k%C3%B6islehti

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ostin joululahjaksi itselleni budjettiluokan tablet-tietokoneen. Kyseinen vehje on ollut kovassa käytössä. Tuollainen karvalakkimalli riittää (ainakin) vielä minulle. Kätevä vehje kaikin puolin.

M-T Heikka

Minulla on 300 euron miniläppäri ja hyvin kulkee...en kyllä enää pysyisi tekniikan mukana, jos ei minulla olisi kahta insenjööriä. Miksi pitäisi edes tietää nykytekniikasta, jos voi delegoida hommat. Oikeastaan en edes tiedä mikä on ipad tai jokin kosketusnäyttö...kuulostavat kovin hankalilta. Jospa sitä hyppää sitten seuraavan vuosikymmenen uutuuksiin. Turha opetella edes nykyisiä.

J. Gagarin

Paperilehteä ei mikään korvaa. Lehden lukemisen tarkoitus ei ole pelkästään nopean tiedon saanti, vaan nautiskelu, johon on opittu.

Kun noudan eteisestä aamulla Hesarin ja kun varsinkin viikonloppuisin on aikaa perehtyä siihen "tiiliskiveen" ruisleivän, maitolasin ja kahvikupposen äärellä syvällisesti kaikessa rauhassa, niin en ymmärrä kuinka mikään "Apple" voisi moista korvata.

Sama koskee kesäterassille ostettua Iltistä.

Vieras (nimimerkki)

Sähkölliset ovat kuitenkin tulevaisuutta.

J. Gagarin

Tulevaisuus riippuu siitä mitä ihmiset haluavat. Suomessa on nuori kulttuuri ja kaikki uusi on aina IN. Keski-Euroopassa, jossa kapakan oven yläpuolella seisoo "Geöffnet seit 1377", ei katsota tarpeelliseksi muuttaa tammisia puupöytiä kiinteine istuimineen muovisiksi tai laskun kirjaamista kynällä kaljatuopin pahvialuseen tietokonefaileiksi.

Usko minua, kolmensadan vuoden kuluttua siellä tehdään edelleen samoin.

Vieras (nimimerkki)

Arkeologit säilyttää vanhaa.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

-Arkeologit säilyttää vanhaa

Sivistymättömät ihmiset tuhoaa vanhan.

Sipoolainen (nimimerkki)

Koitappa sytyttää takka sähköisellä sanomalehdellä! :)

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Hesari ei muuhun kelpaakaan kuin sytykkeeksi takkaan. Paperilaatu on liian kova p**seen pyyhkimiseen.

J. Gagarin

"Hesari ei muuhun kelpaakaan kuin sytykkeeksi takkaan. Paperilaatu on liian kova p**seen pyyhkimiseen."

Nykyään tuollainen toteamus on yhtä IN kuin Kataisen kritisointi velanotosta. Sopulit hihkuvat ja ylistävät keisarin uusia vaatteita.

Luin juuri äsken tämän päivän Hesarin sunnuntainumeron. Siihen meni kaksi tuntia. Joukossa mielenkiintoisia artikkeleja mm. Ruotsinsalmen meritaistelusta kustavilaisessa sodassa 220 vuotta sitten samoin kuin 20 vuoden takaisesta Liettuan verilöyöystä, jolloin neuvostopanssarit murskasivat ihmisiä itsenäistymään pyrkivässä maassa. Myös kulttuurisivut ovat laajimmat kuin missään päivittäisessä julkaisussa. Pääkirjoituksissa on erilaisia näkökantoja, joten lehti ei ole sitoutunut mihinkään poliittiseen linjaan vaikka ottavatkin asioihin selkeää kantaa. Sen sijaan pääkirjoitukset ovat lähes poikkeuksetta oleellisista aiheista, hyvin perusteltuja ja journalistisesti hyvin esitettyjä.

Voi olla, ettei Hesari ole täydellinen, mutta ei sen parempaa sanomalehteä ole muutakaan. New York Times yltää lähelle.

global problem (nimimerkki)

Verotuksen siirtämisessä "ostovoiman turvaamiseksi" työn verotuksesta ALV-painotteiseksi on muuten yksi vaiettu ongelma: Kuluttajien ostopäätöksiä eivät valtionrajat pidättele. Näin ostovoima voi esim. naapuritalon R-kioskin sijaan suuntautua "isänmaallisesti" Kaliforniaan tai niihin tullivapaan eu-talousalueen maihin joissa hintataso+alv on siedettävällä tasolla. Veronkevennykset siis luovat kai talouskasvua, joka ehkä lisää työllisyyttä mutta kukaan ei enää tiedä missä...

Tuomo Jylkkä (nimimerkki)

Sähköisten kirjojen/lehtien tms. julkaisemisen voittaja on se jonka palvelut ovat helpoimpia käyttää. Apple voittanut omalla konseptillaan jo kaksi kertaa: musiikki ja mobiiliohjelmistot. Applen konsepti on tehdä ostamisesta mahdollisimman helppoa. Yksi rekisteröinti ja luottokorttitietojen antaminen riittää ja sen jälkeen ostamiseen tarvitaan vain salasana.

Jatkan vain musiikista koska sen liiketoiminta muistuttaa enemmän kirjojen/lehtien tms. julkaisemista. Helpointa on sanoa, että missä musiikkimaailma eniten epäonnistui. Se oli DRM (digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta). DRM käytöstä seuraa aina vääjäämättä hankaluuksia maksavalle asiakkaalle ei piraatille. Piraattituotteiden käyttäjille ei ole rasitteena DRM:ää koska heille riittää, että joku sen kerran poistaa ja niin tulee aina käymään. DRM oli toki mukana Applenkin kaupassa mutta se kasvoi niin suureksi peluriksi ja rahantuojaksi musiikkiyhtiölle, että se pystyi neuvottelemaan itsensä DRM-vapaaksi. Pienet paikalliset verkkokaupat eivät voi menestyä jos heillä on myymissään tuotteissa DRM joka esim. estää asiakkaan käyttämästä tuotetta kaikissa omistamissaan päätelaitteissa. Ostaja ei halua olla myyjäriippuvainen.

Sähköisessä julkaisemisessa näyttää ihan siltä, että kuin mitään ei olisi opittu. Apple ja Amazon tarjoavat jo helppoutta. Pienemmät tarjoavat hankaluutta (mukana DRM) ja korkeita hintoja. Pian Apple ja Amazon ovat niin vaikutusvaltaisia, että he voivat poistaa myös DRM:n ja voittajat ovat taas Kaliforniassa. Suomalaiset kustantajat ovat taas tiellä joka antaa kaikki avaimet Kalifornian pojille jos on uskominen asiaa seuraavia tahoja (http://www.tietokone.fi/tietokone/uutiset/suomalai... ja http://kfalck.net/2010/10/14/e-kirjabisnes-tuhon-t...)

Jos haluamme, että ostaessamme suomalaista musiikkia ja kirjallisuutta emme anna rahaa Kaliforniaan niin meidän täällä pitää tajuta kaksi asiaa: helppous ja halpuus joista tärkein helppous. DRM tulee aina estämään helppouden.

Pekka Manner

Odotan että tulee isompinäyttöisiä laitteita värinäytöllä, ja laitteisiin sarjakuvia, väh. A4 kokoa pitää siis olla.

Suomeesa e-kirjojen hinta on jo pilvissä ja teosto-natsit varmaan kohta vinkuvat laitteille "tallennemaksuja", joten kun aika koittaa ostan tämänkin laitteen ulkomailta ilman teostoveroja ja ilman 25%:n ALV:ia (joka on tulossa kun oikeistohallitus toteuttaa vaalien jälkeen kokoomuksen tilaaman "Hetemäen työryhmän" jättimäiset välillisten verojen korotukset.

Vieras (nimimerkki)

Terve Niklas. Lueppas Petteri Järvisen kirja Yksityisyys - turvaa digitaalinen kotirauhasi. Uudesta teknologiasta mainostetaan aina sen mahdollisuuksia, kuinka se helpottaa meidän arkipäiväämme, mutta kertomatta jätetään kuinka paljon meistä samalla kerätään tietoa. Kuten joissain kirjan arvosteluissa sanottiin, sen pitäisi kuulua jokaisen koulun opetussuunnitelmaan.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Niin, onhan se tämä uutinen viime kesältä. En ole seurannut asiaa sen jälkeen:

http://haapavaara.wordpress.com/2010/08/25/steve-j...

T.O.N. (nimimerkki)

Petteri Järvinen kuuluu Kansallisen Kokoomuksen espoolaiseen tusinaan, joten hänen kansalaisoikeus-, yksityisyys- ja arvoketjunäkemyksesä vastannevat Kokoomuksen keskiarvoa tai peräti tyyppiarvoa.
http://www.lansivayla.fi/Uutiset/Uutiset/Kokoomuks...

Diplomi-insinööri Petteri Järvinen on parempi jutuniskijä tietojärjestelmätieteessä kuin TkT (tuotantotalous) Jyrki Kasvi. Myös Jyrki Kasvi kannattaa autoritääristä vapausajattelua verkossa, kun hieman pintaa syvemmälle katsotaan. Ei varmaan ihme, koska Vihreitä puheenjohdetaan ultabrataustaistaisesti.

Vieras (nimimerkki)

Parempaa laatua on esim Lenovon X201 tabletti versio. Ipad on ihan hauska, mutta en aio ostaa sellaista. Odotan etta hinnat tippuvat ja laatu paranee.

pekka toivonen (nimimerkki)

On vaikea kuvitella, miten iPadin avulla onnistuisi koiranpennun sisäsiisteyden kontrollointi tai takka/saunapuiden sytytys. Kuivat vanhat sanomalehdet vanhoine uutisineen ovat paitsi korvaamattomia hyödykkeitä mitä erilaisimmissa elämäntilanteissa niin myös mukavaa aivojumppaa jo unohtuneista, mutta ilmestymishetkellä mieltä kuohuttaneista uutisaiheista. Usein vanhan sanomalehden selailu päättyy hiljaiseen myötäelävään myhäilyyn ja hetkelliseen tajuamiseen kaiken katoavaisuudesta. Armahtava tunne.

Vieras (joku niistä monista) (nimimerkki)

Pekka Toivoselle kiitos. Kuin myös Niklas Herlinille.
Tälleen iäkkäämpänä ajattelen, että minut on huiputettu a) hankkimaan kapineita, joiden ominaisuuksia en osaa käyttää, b) hankkimaan kapineita, joita en osaa käyttää.
Syyhän ei ole myyjässä, vaan ostajassa.
Silti älkää meitä ihan tukkoon turvotko.

Vieras (nimimerkki)

Heippa Niklas!

Käsittääkseni kaikista App Storen ohjelmista Apple ottaa 30% ja 70% jää ohjelman kehittäjälle. Voisin kuvitella että prosentit ovat vastaavat lehtienkin tilauksen kanssa !

T.O.N. (nimimerkki)

Onko kolmannes kaikesta joku kohtuullinen osuus verkkokaupassa kaikesta palkkaamatta asiakaspalvelijaa, asiakaspalveluinsinööriä tai asiakaspalvelupäällikköä?

Eikö tätä arvoketjua ihmettele kukaan lisäarvo- tai arvonlisäteoreetikko? Tuo Applen tulonjako vastannee hikipajoissa tekstiilejä ompeluttavan Niken käsitystä oikeudenmukaisesta tulonjaosta. Ne, jotka leipovat, saavat vartaasta miltei vain reiän palkkiokseen.

Jotenkin uskon, että jos kauppa on vakaata ja helppoa, on kohtuullien välityspalkkioprosentti noin 3%-5%. Jos taas asia edellyttää vastakauppajärjestelyjä ja raskaampaa kauppatekniikkaa niin sitten 15%.

Minusta kannattaisi lukea Naomi Kleinin "No Logo" ja vaikkapa "Tuhokapitalismi". Teokset eivät ole tutkimuksia, vaan pikemminkin pamfletteja, mutta koska ne ovat corporate imagea vaurioittavia mielipidekirjoja, ne ymmärtää selkäytimellään vähemmänkin kauppatieteitä ja kauppapolitiikkaa lukenut.

Anglo-amerikkalaista vapaakauppa-ajattelua kritisoivat jumaluusopin opiskelija Dzugasvili ja kuvataitelija Hitler viime vuosituhannella. Kaikkien muiden kritiikki jäi vaikuttamattomuudessaan heiveröiseksi. Tällä vuosituhannella arvonlisäkapitalismin kritiikki keskittyy lähinnä vain The Pirate Bayhin, Torrent -trackereihin sekä piraattiliikkeeseen.

Suomi kannattaa anglo-amerikkalaista kaupanvapautta Euroopan unionin avulla, koska sen uskotaan tarjoavan suurvallan edut ilman suurvallan kustannuksia, siirtoarmeijaa ja suurta laivastoa. On helpompi käydä WTO-ehdoin maailmankauppaa kuin neuvotella kauppapolitiikka sopimus sopimukselta paikallisten kanssa erikseen.

hehee (nimimerkki)

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa tuota mielipidettä?

Tolla 30% Apple pääsee nollatulokseen. Luottokorttiyhtiö vie jo tuosta ton sun mainitsemasi kohtuullisen palkkiosi.

Vieras (nimimerkki)

Lisätään vielä täydennyksenä edelliseen viestiin, että tuo iPad on vallan mainio laite .pdf:ien lukemiseen! Niitä .pdf-tiedostoja voi laittaa sinne iBooksin kirjahyllylle ja selailla sieltä. Lyömätön laite esim yliopisto-opiskelussa, jossa monesti luentomateriaalit on jaossa .pdf:nä.

Vierasseppä (nimimerkki)

siikalan peku on ,oikeassa

"Kun illalla laskeudun selälleni sänkyyn yölampun valossa, niin kädessäni on oikea kirja", eikä mikään ipody.

Pekkaa nuorempana, voisin tokaista; kun nuorikkoni laskeutuu sänkyyn yölampun valossa ja laskee käteensä, varautuneena paksuun pötköön, ja iloisesti yllättyneenä kikattaa, ohuelle kuollelle oksalle.

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka
Vieras (nimimerkki)

Painettu tuote, kirjat ja sanomalehti oli työni. Työjakson puolessa välissä alettiin puhua tietotekniikan tulosta kirjapainoalalle. Sitä pidettiin silloin huuhaana. Kymmenessä vuodessa se kuitenkin toteutui. Nyt toimittaja kirjoittaa kuten ennenkin, mutta suoraan nettiin ja me maallikoit voimme kirjoittaa jutun perään oman kannanottomme.
Painettu tuote tulee vähitellen poistumaan. Lastemme lapset eivät painettua tuotetta arvosta. Minulla on vielä oikea kirjahylly ja siellä rivissä lukemani kirjat - tulevilla sukupolvilla ei.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Arv iPad-johdattaja ja US-omistaja

Olen sopivan vanha siihen, että sielu taipuu kännyyn (aloitin ARP:lla 70-luvulla) ja kosketusnäytölliseen ACER´iin.

Olen riittävän vanha siihen, että näillä mennään (ei jää perikunnalle omppu-roinan jakamisen vaivaa: nehän viedään ongelmajäte-vastaanottopisteeseen - toistaiseksi maksutta, mutta ei ilmaiseksi).

Olen riittävän dementti ymmärtämään sen, että en enää opettele sitä alustaa, joka nuoremmalle polvelle on itsestään selvä (android, omppu jne).

Olen siirtymässä kirjojen ostosta kirjaston asiakkaaksi, koska kirjastojen tuho on varmaa, jos uusia lainaajia ei pian ala ilmestyä.

Yhden poikkeuksen itselleni sallin: poikani (22v) osti joululahjaksi minulle Daniel Katzin "Kun isoisä Suomeen hiihti" cd-kirjana.

Sen aion tänä vuonna viikottain Lapin ylämaihin suuntautuvilla matkoillani kuunnella sen sijaan, että kuuntelisin Radio Yle 1:stä aamuhartautta tai iltapäivän kulttuuriuutisia.

Elämä on täynnä valintoja.

Tässä iässä niiden määrä onneksi alkaa nopeasti vähentyä.

Siis valintojen määrä.

Toivotan hauskoja hetkiä auki olevan radion ja muun sähköisen median parissa ja kipaisen Lapin talvessa hakemaan postilaatikostamme printti-Hesarin, jonka eilisessä kuukausiliitteessä Janne Sibben-lapsenlapsi-Virkkunen käy läpi mielenkiintoisen epookin jokseenkin "yksisilmäisesti".

Onneksi myöntäen sen, että on subjekti, ei objekti.

Sitä samaa Teille toivoen

aLii

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Sehän hauska piirre noissa mainitsemissasi alustoissa on, ettei niitä tarvitse opetella. Nokian alustojen sekasotkuja ei opi muistamaan edes opettelemalla, kun kaikki loogisuus puuttuu.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Puhumma pahasti toistemme ohi, Lauri: kyse nimenomaan on opettelusta uuteen ajattelun kulttuuriin. Kahdella pojistani on android, sinun ikäiselllä vaimollani oli 4 vuotta apple (nyt tyydytyksekseen ACER) ja tiedän kyllä, mihin tähtäät, mutta et taida ymmärtää - vielä, olet niin "nuori ja huima" - mitä minulle on "opettelu".
Poikani, 33v, androidisti, joka työkseen etelässä huoltaa kovoa ja softaa, on ACER-käyttäjä ja hänellä on ollut ompusta aika vähän hyvää kerrottavaa.

Haamu (nimimerkki)

Mä ostin Macbookin vajaa 3 vuotta sitten ainoastaan sen takia, että sain Logic Studion, sitä kun ei PC:lle saa. Muuta Applen tuotteita en tule hankkimaan, ellei Pixarin elokuvia lasketa välillisesti Applen tuotteeksi. Pixarhan on alunperin tietokone, joka tehtiin aikanaan tietokoneanimaatiota laskemaan ja kehitysryhmässä oli myös Steve Jobs mukana. Noista Pixarin koneista Apple sai alkunsa.

Applesta on tullut lähes kultti joillekin

Vieras (nimimerkki)

Jahas. Herlin tuli taas pätemään rahoillaan. Olisit jäänyt sinne jenkkilöihin - suomi ei sinua tarvitse.

Haamu (nimimerkki)

Mulle ei kyllä ole tullut koskaan oloa, että Herlin pätis rahoillaan. Nostiko kateus kenties päätään?

Vieras (nimimerkki)

"Mulle ei kyllä ole tullut koskaan oloa, että Herlin pätis rahoillaan. Nostiko kateus kenties päätään?"

Tuskin kenenkään tarvitsee olla kateellinen Herlinin naamataulusta saati rahoista. Helpostihan sitä tulkitaan yleensäkin kaikki kommentit kateudeksi vaikka kyse olisi vaan luontaisesta antipatiasta henkilöä kohtaan.

T.O.N. (nimimerkki)

Minusta Niklakselta puuttuu Bossin puku, räätälin puku, Maybach, Rolls-Royce, Bentley, Rolex, arabeille tyypillinen kultainen kaulaketju, Nautorin paatti, Vesa Keskisen kaltainen linna, Rytsölän Lamborghini, Kalevi Keihäsen turkki ynnä muuta varallisuusveroa maksavan tavallisen kansalaisen välttämättömyyshyödykkeitä.

Ymmärrän, että suomalainen mies, joka pitää teksasilaisiakin saappaita ja nahkatakkia, voi arastellen koetella yleistä mielipidettä punkkariyleisöltä, kun on ostanut Applen ja epäillään Crazy Cavannin kannattajaksi, teddyksi tai snobiksi.

Minusta Niklas on edelleen aivan normaali henkilö, vaikka hieman profiloituukin ylemmäs iPadilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uhkaako Herlin meitä rahoillaan?

Tuomas Taivasaho

Ei vissiinkään. US on perustettu kartoittamaan vääränmieliset oikeamielisistä. Mustien listojen laatiminen käypi helpommin niin, kun annetaan väen kertoa mielipiteensä ilman vaivalloisia kuulusteluja.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mitä, siis uhkaa? Miksi Herlin laatisi meistä mustia listoja?

Vieras (nimimerkki)

Eihän Herlin tietenkään mitään listoja laadi, mutta joku muu taho voi Usaria lukemalla tehdä pitkiä listoja. Omalla nimellään kirjoittavat tekevät sen itse. Niin minkä? No pistävät itse itsensä jonkun listalle - esittämällä johonkin suuntaan kallistuneen mielipiteensä. Niin se käy.

Haamu (nimimerkki)

En ole minkään tietyn kannattaja enkä myöskään merkkiuskollinen. Hankinnat mä teen itse tarpeiden mukaan. Laatuhan määritelmänä pitää sisällään juuri tuon tarpeiden täyttämisen, ei enempää eikä vähempää. Käytän Windowsia, Mac OSX:ää, Androidia, Linuxia. Jokaisessa on puolensa, mutta en kannata mitään yksistään.

Sähköisen kirjan tulevaisuuteen en usko, vaan että puhelimilla luetaan myös ne kirjat. Mä ainakin voin lukea ihan hyvin Android-puhelimestani kirjaa. Mulla on Raamattu sähköisenä puhelimessani.

Vieras (nimimerkki)

Tämän blogitekstin alkuperäiseen aiheeseen viitaten: kiinnostuneen kannattaa lukea myös Anu Partasen oivallinen ja kriittinen juttu Applen ylivallasta ja ristiriidoista Imagesta 11/2010.

Lehti tosin täytyy käydä hakemassa kirjastosta - iPad-sovellusta ei tietääkseni vielä lehdestä ole toteutettu :)

LT (nimimerkki)

"Olen jopa tietyllä perverssillä tavalla niin suomalainen, että jättäisin pari euroa mieluummin R-kioskille kuin lähettäisin sen Kaliforniaan, vaikka R-Kioskilta ne menevät epäilyttävälle Sanoma-konsernille."

No onko tuo ajattelu nyt mitenkään perverssiä? Se, että ajattelisi aina vain rahallista hyötyä olisi mielestäni perverssiä. Mikähän saa ihmisen yleensä edes sanomaan tuollaista? Onko suomalaisuudesta/isänmaallisuudesta tullut jotakin hävettävää? Sekö on globalisaation tavoite? Toivottavasti ei.

Sähköinen kirja ei korvaa perinteistä kirjaa, paperisen kirjan lukeminen kun on mahdollista vaikka nykyiset teknologiset rakenteet romahtaisivat. Täytyy vain toivoa etteivät vallassaolijat koskaan mukaile Fahrenheit 451n käytäntöjä ja sytytä kirjarovioita. Tässä onkin vielä toteutumaton kohta, muuten aika hyvin toteutuneessa Bradburyn tulevaisuuskuvassa.

Vieras (nimimerkki)

Mikä ilahduttavinta, myös kirjastopalvelut ovat lähteneet tablettimaailmaan mukaan eli https://www2.helmet.fi/ebook/ -sivustolta löytyy jo aika kivasti lainattavaa ja valikoima laajenee hyvää vauhtia.

Timo Hosia (nimimerkki)

Missä viipyy Nokia-pad?

Vieras (nimimerkki)

Nyt, kun tätä keskustelua iPadeista ja tableteista käydään, niin jälleen voidaan huomata sama kuin kännyköiden kohdalla. Aivan unholaan jää säteilyn ja nyt siis tässä tapauksessa taustasäteilyn käsittely.

Eikö säteilystä voida keskustella ollenkaan, edes asiallisesti?
http://www.amazon.com/gp/product/0525951946/ref=pd...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuo kirjan kirjoittaja on kahjo:
“Electromagnetic waves ability to travel depends on how long they are. The faster a wave oscillates and the smaller it is, the shorter the distance it can reach." etc
http://www.skepticnorth.com/2010/12/devra-davis-di...

Näilläkin sivuilla tuota hömppämaakaria on kehuttu:
http://pcasentaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48514-r...

Epäilijä (nimimerkki)

Nimimerkistäni huolimatta en ole epäröinyt hankkia jo kolme vuotta sitten ensimmäistä eReaderia. Eikä ole tarvinnut katua. 174 g painavaan sähköiseen kirjastoon mahtuu SD-kortilla varustetuna tuhansia kirjoja ja artikkeleita, joista viimeksimainituista useimmat tulevat auomaattisesti RSS-syötteinä. Näyttö ei rasita silmiä ja yhdellä latauksella kääntää 8000 sivua.

Olen aina välttänyt sellaisten laitteiden hankkimista, jossa joutuu jatkuvan lypsylehmän asemaan laitevalmistajalle.

Tulevaisuus on avoimien järjestelmien.

Kun noin vuosi sitten vaihdoin kännykkäni N900:een, luen useimmat uutiset ja lehdet siitä näppärämmin kuin eReaderista, jonka käyttö on jäänyt romaanien ja pitempien juttujen lukemiseen ja tallentamiseen.

Tulevaisuudessa printtimedia tulee vääjäämättä vähenemään.

Suomi on ollut parisen vuotta jälkijunassa.

Tuomas Taivasaho

En usko lukulaitteiden korvaavat paperia. Eiköhän hesarit kuole ihan omia aikojaan sukupolvien myötä. Lehdet ovat hyviä uutislähteitä, mutta eivät enää aikoihin tiedon lähteitä. Parempiakin ymmärrystä laajentavia tietolähteitä on tarjolla.

Itse tulee luettua hesaria jos se tarjoaa tarpeeksi menetetyn ajan korvikkeeksi. Tänään pääsin pääkirjoitussivulle asti, kun oli jo pakko alkaa kirjoittamaan nettiin kommenttia, ajattelemaan itse asioita, kirjoittamaan meiliä Brysseliin Eurobondeista, soittamaan kaverille. Pitäisi vielä lukea Mika Waltarin kirjasta Totuus Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Asia ei tainnut liittyä keskustelun aiheeseen, mutta uskon lehtien menettävän lukijansa koska eivät enää pysty täyttämään lukijoiden kasvaneita tiedollisia tarpeita.

elmo kaila (nimimerkki)

mikä on ipad?yo tarinoista päätellen se on jonkinlainen röökiaskin kokoinen laite mistä voi lukea kirjan?

Yrittäjä (nimimerkki)

Ostin itselleni kanssa joululahjaksi Android-alustaisen tabletin. Ihan hauska peli, tosin siitä puuttuu Nokian käyttämän ja valitettavasti hylkäämän Maemon muunneltavuus (lähinnä root).

Ed Göran (nimimerkki)

Kamalaa seurata keskustelua joka kääntyy laitteisiin, vaikka sisällön luulisi ratkaisevan.

Luulisi ihmisten olevan melko sivistyneitä pian, onhan sen toteuttamiseksi näköjään monipuolisia mahdollisuuksia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kaikista kivoin kun ei lue mitään eikä mistään. Ei wikipediasta, ei lehdistä eikä ainakaan kirjoista. Kuvittelee asiat. Niinku vaikka "galoppi", onko se jokin asuste vai kenties savannilla elävä elukka? Hmmm...

Just muamon kanssa puhuttiin siitä, kuinka vielä 10 vuotta sitten oli helppo olla jotain mieltä kaikesta, mutta nykyään tietoa on tarjolla niin paljon, että kaikki on pakko kyseenalaistaa. Nyt ihmiset kuljettelevat mukanaan kaikenlaisia vehkeitä ja tulee mieleen sekin, että milloin ihmiset enää antavat mielikuvituksensa lentää tai mielen olla vapaa kaikesta turhasta nippelitiedosta ja suorittamisesta? Ei ikinä. Ei ihmekään, että kaikkia vituttaa nykyään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Älä yleistä. Minulla menee hyvin.

Vieras (nimimerkki)

Pitää muistuttaa tässä, että erityisesti lukemiseen tarkoitettuja sähköisiä lukulaitteita tekee ihan muut firmat kuin Apple.

Esim. Suomalainen http://www.elibris.fi tuo muutamia Suomeen. Näiden laitteiden näytöt (kunhan ei vahingossa valitse perinteistä LCD-näytöllistä) ovat suunniteltuja juuri lukemista varten, joten niiden akkukulutus on huomattavasti vähäisempää, sekä niiden luettavuus on huomattavisti parempi.

Hiukan tyyriitä ovat vielä tosin, mutta ainakaan Apple-veroa ei ole pakko maksaa.

Vieras (nimimerkki)

Ostin iPadin joulun aatonaattona ihan heräteostoksena. iPhone minulla on ollut jo vuoden käytössä.
Ajattelin, että koska kotona surffaan soffalla ja sängyssä maatessani iPhonella etsien lisätietoa ja vahvistusta milloin millekin päähän pälkähtäneelle ajatukselle, iPad ajaisi tiedon haun paremmin ja mukavammin.
Petyin kuitenkin jo viidentoista minuutin käytön jälkeen.
Omaan tarpeeseeni iPad on liian iso ja painava, kättä saa liikutella aika tavalla kirjoja/lehtiä selatessa, tekstiä syöttäessä yms.
Pitempi käyttö aiheuttaa jännetuppitulehduken. Jäi epämukava fiilis.
Nyt iPad on myynnissä.

Pyrjola (nimimerkki)

Hieman on tosiaan rönsyilevää tämän aiheen keskustelu. Ei kylläkään ainoa kerta, käykääpäs katsomassa Digitodayn, HS:n, Kauppalehden ja Taloussanomien saiteilta kaikki iPad:eihin liittyvät keskustelut - loppukädessä puhutaan Applen surkeudesta ja kuinka sen käy huonosti. Sitten yleensä päästään kehumaan Nokiaa.

iPad ja muut Tabletit olivat ansaitusti eturivissä viime viikon CES 2011 messuilla Las Vegasissa. Taisipa tulla rapiat 75 uutta tablet julkistusta yhdessä viikossa, aikamoista. (huom: Nokialta ei julkistettu mitään). Eli pidämme siitä tai emme - nämä "sormitietokoneet" ovat tulleet markkinoille rytisten. Ei ihme, että jos on tuollaiset muutama sata euroa löysää, tuollaisen aparaatin tulee ostettua. Vasta kokeilun jälkeen sitten tajuaakin, että on se ihme laite - miksen tätä aiemmin ole hoksannut kaivata.

Verkkolehtien ja julkaisujen suhteen ollaan taas uuden ihmettelyn kohdalla. Pitääkö tosiaan ostaa "iPad apps" vai riittääkö tavallisen nettisaitin selailu ja/tai miksi Applelle tulee maksaa 30% tuosta ostettavasta Appsista ? No, tämä provikka on vain normaalia liiketoimintaa. Jos haluat myydä valmistamiasi kumisaappaita, voit toki mennä torille ja myyt niitä omasta kojusta. Näin maksimoit katteen per tuote. Jos taasen haluat paljon potentiaalisia asiakkaita, hakeudut kauppakeskukseen - tosin silloin kulut vievät osan katteesta per tuote. Jos oikein pistetään reteeksi, teet jakeludiilin esim Keskon kanssa. Silloin todella joudut miettimään paljonko tuotteesta menee provikkaa Keskolle. Tuo 30% taitaa olla aika lähellä siinäkin.

Tabletteihin / iPadiin / tietokoneelle on saatavissa erillisiä jakelukanavaohjelmistoja ("ilmaiseksi") - esim Zinio. Tämän kautta voit sitten tilata sähköisiä versioita paperilehdistä ja provisio ei mene Applelle. Tosin se menee sitten Ziniolle. Eli kyllä tässä joku aina sen jakelukanavaveloituksen tekee. iPadissa sen ottaa luontevimmin Apple.

Apple osaa tämän jakelun. Menivät penteleet julkaisemaan viikonloppuna Macin oman Appstoren. Siis kaupan, josta voin ostaa, ladata ja asentaa lähestulkoon kaikkia mahdollisia softia mitä koneeni voisi kaivata. Ensimmäisenä päivänä meni miljoonan softan kauppa rikki. Top-3:ssa on eräs Rovio Oy:n Angry Birds á 3,90 euroa. Tästä noin euro menee Kaliforniaa, pari euroa Espooseen. Ja tietenkin 23% Kataisen kassaan.

Vieras (nimimerkki)

Tämän Pohjois-Suomalaisen henkilön Apple-vihavuodatus oli kyllä lapsellinen. Kehtaakin, aikuinen mies.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset