Niklas Herlin

Vaalitukea pakkoruotsille?

Viime viikolla julkaisin vaalitukilistani (http://niklasherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/57917-vaalitukea). Sen tein, koska olin jo aiemmin luvannut yhteensä 4000-10000 euroa neljälle tai useammalle ehdokkaalle (http://niklasherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/52309-vaalitukeni-noin-10-0...). Tuki osui kahdeksan eri puolueen kahdeksalle eri ehdokkaalle. Varsinaisen tukilistan julkaiseminen herätti mielenkiintoista, paikoin ärhäkkää keskustelua.

Aggressiivisesta palautteesta osa koski niin sanottua pakkoruotsia. Suuri osa kommentoijista oli sitä mieltä, että olen valinnut kahdeksan tuettavaa siksi, että he kannattavat pakkoruotsia. Väitteessä ei ole mitään perää, ja oikaisinkin sen kertaalleen kommenttiketjussa. Ketju oli kuitenkin niin pitkä, että korjaukseni saattoi jäädä monelta huomaamatta.

Ulkomuistista kirjoitin, että kahdeksasta ehdokkaastani olen varma, että kolme kannattaa niin sanottua pakkoruotsia: Astrid Thors (r), Tom Packalen (per) ja Fatbardeh Hetemaj (kok). Muiden kantoja en tiedä, enkä ole edes asiaa selvittänyt.

Seuraavan olen ennenkin kirjoittanut: olen ihan oikeasti täysin suomenkielisestä kodista. ”Pakkoruotsista” kirjoitin ylioppilaskokeessa C:n ja lukion päästötodistuksessa ruotsin numeroni oli 7.

"Pakkoruotsi" on mielestäni hyvä asia, mutta tiedän, että olen monen mielestä täysin väärässä, ja niin luultavasti olenkin. Suhteestani suomenruotsiin olen kirjoittanut myös Uuteen Suomeen ennekin, mutta pannaan se vielä kerran. Vietin lapsuuteni Kirkkonummella. Aikuiselämäni paria Yhdysvalloissa viettämääni vuotta lukuun ottamatta olen viettänyt eteläisessä Helsingissä, pari vuotta Kampissa ja parikymmentä vuotta Töölössä, yhteensä neljässä eri osoitteessa.

Noilla osoitteilla olen koko elämäni USA:n vuosia lukuun ottamatta kuullut suomenruotsia päivittäin, se on minulle tuttu kieli. Mutta ymmärrän hyvin niitä, jotka elävät täysin suomenkielisissä ympäristöissä eivätkä kuule kieltä kuin satunnaisesti lomareissulla. Eihän se ”pakkoruotsi” voi silloin motivoida.

Se pakkoruotsista. Siirrytään ruotsalaiseen kansanpuolueeseen (RKP). Tukilistallani on kahdeksan ehdokasta, mukaan lukien ministeri Astrid Thors. Perusteluni oli luettavissa blogissa: tuen Thorsia siksi, että hän todella rankan ministerirupeaman jälkeen halukas jatkamaan politiikassa. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Sellaiseen suurin osa suomalaisista on kyvytöntä. Thorsin ei varmasti olisi ollut pakko jatkaa politiikassa, mutta jatkaa vaan. Siinä on riittävästi syytä tukea yhtä poliitikkoa.

Odotin kiukkuista palautetta Thorsin tukipäätöksestä. Mutta palaute yllätti aggressiivisuudessaan. Voipi hyvin olla, että maahanmuuttopolitiikan käytännön johtamisessa on sattunut virheitä Thorsin ministerikaudella, mutta ei tämä asia olisi paljon parempi, vaikka maahanmuuttoministerinä oli ollut kuka tahansa. Asia kun on vaikea ja intohimoja herättävä. Suorastaan epäilen, että jos ministerinä olisi ollut joku suorapuheinen halla-aholainen, tässä maassa palaisi muutakin kuin tamperelainen pitseria ja pari sahaa.

Kirjataan vielä pari hajahuomiota vaalituesta. Onko 1200 euroa/ehdokas (siis myöntämäni tuki) paljon vain vähän? Osa kommentoineista on sitä mieltä, että se on tyystin merkityksetön summa. No tämä nyt ei ainakaan pidä paikkaansa.

Jollekin summa on pieni, jollekin suuri, jollekin lahjoitus on hyvän kokoinen, mutta sen merkitys on muualla, kuten Auvo Rouvisen saamassa julkisuudessa (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2438851/vaalitukea-saava-rou...). Tupakointi kannattaa.

Kirjoitan tähän nyt vielä kerran, vaikka joskus tuntuu siltä, että kaataisi vettä hanhen selkään: ehdokkuus ei ole halpaa. Moni ehdokas joutuu jättämään ansiotyönsä vaalikampanjansa ajaksi. Resuaminen vaalipiirissä polttaa bensaa ja kahvia pitää tarjota sadoille ihmisille. Ansiotyöstä otetun tauon aikanakin asuntolainaa pitää lyhentää ja korot maksaa. Lapsille pitäisi saada ruokaa päivittäin.

Ihmisiä on vaikea saada uskomaan sitä, että vitoset ja kympit ja sataset kampanjaan ovat tarpeellisia. Minä tiedän että ovat, niin paljon olen ehdokkaiden kanssa puhunut.

Ja edelleen, kykenevien vapaaehtoisten kannattaa lähteä kentälle. Kenttätyön tekeminen on ehdokkaalle jo ruumiillisesti raskasta. Jokainen vapaaehtoinen käsipari on tarpeen.

Pyydän, ihmiset, ottakaa tämä tosissanne. Kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden haukkuminen on helvetin helppoa. Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (233 kommenttia)

Lalli Laaksonen

Ihan hyvä selvitys, kiitos. Tuhat kertaa arvokkaampi kuin antamasi vaalituki eräille ehdokkaille on se, että me tavalliset pulliaiset saamme olla olemassa (publish or perish). US puheenvuoron rahallinen merkitys on mielestäni henkilökohtaisesti luokkaa 100.000 euroa. Saammehan me (yleensä) nimittäin kirjoittaa täällä niin hyvin kuin osaamme, joten viestimme varmasti menee perille. Lukijamääräkin on suuri. Palautetta tulee sen verran paljon, että jopa minä luulen oppivani perustelemaan sanomaani paremmin.

T.
Lahjomaton Kielisoturi Lasse Laaksonen
Muutos 2011
Pakkoruotsista laudatur.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Älä liikaa kiittele. Tämän Uuden Suomen pitäisi olla bisnes... Mutta on se niinkin, että julkaisutoiminnassa täytyy olla sekä idealistisia että taloudellisia kriteerejä.

Lalli Laaksonen

Onko tuossa rivien välissä ilmaistu vaara, että ilmoitustulosi laskevat, jos väärät mielipiteet saavat liikaa tilaa puheenvuoroissa?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Väärien mielipiteiden pelkääminen olisi loppupeleissä tällaisen välineen varma tappio.

Vieras (nimimerkki)

Kirjoitan tähän nyt vielä kerran, vaikka joskus tuntuu siltä, että kaataisi vettä hanhen selkään: ehdokkuus ei ole halpaa.

* Tietenkään ehdokkuus ei ole halpaa. Juuri sen vuoksi ehdokkaita populistien valinnan rajoittamiseksi on tuettava Elinkeinoelämä Keskusliiton, Iltalehden (tekstimainontaa Sirpa Pietikäiselle, Kirsi Pihalle ja Piia-Noora Kaupille värikuvin rajatta kymmenientuhansien eurojen arvosta Alma Median tyyliin), SAK:n, EVA:n jne. Kustantamot kehittävät yhä kalliimpia televisiotuotteita, jotta saataisiin oma pussi täyteen - puoluetuesta. Matti Vanhasen 2 400 000 euron presidentinvaalikampanja aiheutti melkoisesti laskutettavaa Mari Kiviniemen puolison kautta ja Jarmo Korhonen sai Yleisradion, Bonniers-MTV3:n sekä Nelosen vihat niskoilleen siksi, että yritti kehoittaa SDP:ä ja Kokoomustakin luopumaan televisiomainonnasta, joka tuottaa suomalaiseen politiikkaan vain pääasiassa blondeja ja muusikoita.

Moni ehdokas joutuu jättämään ansiotyönsä vaalikampanjansa ajaksi.

* Juuri tämän vuoksi poliitikot alkavat olla hallinnon syöttiläitä, puoliammattilaisia, jotka pitäisi diksvalifioida. Kööpenhaminan kriteereissä kansainvälisessä vaalitarkkailussa epäilyttävä hallinnollisten resurssien käyttö moninkertaistuu.

Resuaminen vaalipiirissä polttaa bensaa ja kahvia pitää tarjota sadoille ihmisille.

* Juuri siksi Lapin vaalipiirin entiset ja nykyiset ehdokkaat ovat kestäviä Uudenmaan ja Helsinginkin vaalipiirissä, koska ovat tottuneet ravaamaan. Kallista ei ole pelkästään kahvitus, vaan kokoontumistilat rahattomalla ehdokkaalle. Niklas Herlin voisi tukea ajatusta siitä, että kuntien vaalilautakunnat tarjoaisivt maksutta kaksi tuntia lämmintä tilaa kuntien kiinteistöissä, esimerkiksi kouluissa tai vaikka voimistelusaleissa jokaiselle sellaiselle vaalipiirin ehdokkaalle, jonka oma kotikunta tarjoaa saman kunnan ehdokkaille lämmintä tilaa samoin ehdoin.

Ansiotyöstä otetun tauon aikanakin asuntolainaa pitää lyhentää ja korot maksaa. Lapsille pitäisi saada ruokaa päivittäin.

* Mikko Pesälä sanoi aikakaan politiikasta, ettei se ole yhden lehmän miehen touhua. Jotta voisi alkaa politiikkaa, pitää anastaa mannekiinina, urheilijana ja muusikkona yksityinen julkisuuspääoma ja kierrättää se televisiosta tuttua politiikkaan. Etumatka valmiille julkisuudehenkilölle on kymmeniätuhansia euroja ja kustantamot vain pahentavat tilannetta tekemällä hömpistä "mielenkiintoisia" ja "hyviä tyyppejä".

Ihmisiä on vaikea saada uskomaan sitä, että vitoset ja kympit ja sataset kampanjaan ovat tarpeellisia. Minä tiedän että ovat, niin paljon olen ehdokkaiden kanssa puhunut.

* Niklas Herlin pystyisi antamaan yhdelle ehdokkaalle enemmän kuin Kyösti Kakkonen tai Toivo Sukari hallitusrintamalle ja Eero Heinäluomalle tukea, melkein kuin Lemminkäisen Oka-tytärtyhtiö. Noin 50 000 eurolla voisi saada melko varman kansaedustajan, mikäli Ilta-Sanomien kaverit suostuisivat hieman pitämään esillä.

Ja edelleen, kykenevien vapaaehtoisten kannattaa lähteä kentälle. Kenttätyön tekeminen on ehdokkaalle jo ruumiillisesti raskasta. Jokainen vapaaehtoinen käsipari on tarpeen.

* Näin on. Mutta sitten kun tulee maksun aika, ei rivikansanedustaja voi tehdä mitään, koska jos hän rettelöi eduskuntaryhmässä, hän ei pääse käsiksi valtiokuntien puheenjohtajuuksiin eikä koskaan ministeriksi. Monet kansanedustajat eivät edes teeskentele auttavansa äänestäjäänsä mäessä, vaikka heillä on eduskunta-avustaja selonottamiseksi, mitä ei ollut ennen.

* Eduskunnan saa pakkolomauttaa neljäksi kuukaudeksi vuodessa sekä maanantantaisin ja perjantaisin.
Pyydän, ihmiset, ottakaa tämä tosissanne. Kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden haukkuminen on helvetin helppoa. Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse.

Ulkosuomalainen Saksassa

Nimenomaan. Uuden Suomen Puheenvuoro palstasta on tullut "thought leader" Suomen julkisen poliittisen dialogin käynnissä. Täällä on monipuolisesti eri puolueiden kannattajia sekä poliitikkoja ja keskustelu käy kuumana. En tiedä oliko Hesarilla tätä asemaa aiemmin, mutta enää ei ainakaan ole.

Tätä Niklaksen tulisi ehdottomasti hyödyntää kaupallisessa mielessä. Mainokset ovat suoraviivainen tapa, mutta voisiko ihmisten osallistumisesta keskusteluun tehdä muutenkin euroja?

Vieras (nimimerkki)

Kaupallisuudesta tulee imago-ongelma. Sitten kun Niklas kyllästyy Uuden Suomen tappiohin ja ryhtyy kaupallistamaan Uutta Suomea, tulee pakonomainen tarve miellyttää järjestöjä, puolueita ja suurilmoittajia, jolloin tulee välttämättömäksi sensuroida ne rosot, jotka ovat tehneet Uudesta Suomesta joukkotiedotusvälineiden kartelloitumisen vuoksi aidon ja mielenkiintoisen.

Poliitikothan eivät tottele demokratiassa muuta kuin suosion menetystä julkisuudessa.

Poliitikoille julkisuus on elinehto, minkä vuoksi tarve manipuloida puoluetukirahalla julkisuutta kasvaa äärimmilleen. Helsingin Sanomatkaan ei häpeä vastaanottaa puoluetukirahaa vaali-ilmoituksissa.

mr (nimimerkki)

Kiitos tuosta kehotuksesta ottaa demokratia tosissaan.

Itse olen kuitenkin lakannut ottamasta. Kansainväliset "markkinat" ovat rajanneet demokratian toimintakentän niin ahtaalle, ettei siitä valitettavasti ole paljoakaan jäljellä. Alemmalla tasolla kunnallispolitiikassa se on jo kauan näkynyt muutaman rakennusliikkeen, maanomistajan ja tarkemmin määrittelemättömän "kustannussäästön" vallankaappauksena.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Yritä perkele, älä anna periksi. Tarvitsemme demokratiaa.

Finn-tollo (nimimerkki)

Demokratiassa ei ole kielivähemmistön diktatuuria.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Vieras (nimimerkki)

"Suorastaan epäilen, että jos ministerinä olisi ollut joku suorapuheinen halla-aholainen, tässä maassa palaisi muutakin kuin tamperelainen pitseria ja pari sahaa."

Voitpa olla oikeassakin. Kysymys tuossa tilanteessa olisikin - kenen toimesta. Toisaalta mikäs siinä poltellessa, jos syyllinen olisi kuitenkin aina se suorapuheinen...

"Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse."

Olipa pönäkkä päätös. Ei ihan kirjoittajan tavanomaista tyylilajia.

Vieras (nimimerkki)

"Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse."

Demokratia on ilmeisesti jumalten lahja taivaasta, jonka Pekka Siikala voi ottaa pois, jos väestö ei muodosta keskuudestaa kansaa eikä elä kansanvaltaisesti.

Kannattaisi olla johdonmukainen ja huomata, että koska eurostokansaa ei vielä ole olemassa, ei Euroopan unionissa ole mahdollista harjoittaa kansojen vallan vuoksi kansanvaltaa kansavaltaisessakaa jäsenvaltiossa.

Oikeastaan Niklakse kehoituksesta seuraa, että pitäisi seurata Itsenäisyyspuoluetta ja palauttaa kansalle kansanvalta Euroopan unionin yli 27 kansan kansojenvallasta.

Vieras (nimimerkki)

"Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse."

Mutta jos poliitikot nakkaa paskat demokratiasta, niin se vetää maton alta koko kuviolta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jokainen kansalainen on jollakin tavalla poliitikko. Ja nakkaa paskat milloin mistäkin.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Jos olisit antanut jokaiselle 12 000 €, niin palauttena olisi ollut, että Niklas ostaa itselleen eduskunnan. Siksi tuo 1 200 € on aivan sopiva summa.

Joskus aikanaan töissä käydessäni totesin jollekin työkaverille, joka halusi puoluetuen poistettavan, että lopetetaan vaalit, ne tulevat vielä kalliimmaksi. Demokratia tarvitsee rahoitusta. Kuten sen osa-alueet oikeuslaitoksesta alkaen. Suurin osa ymmärtää seuraukset oikeuslaitoksen ja sen kustannusten poistamisesta.

Onhan meillä nuoria libertaareja, jotka uskovat, että täydellinen vapaus vapauttaisi meidät myös oikeuslaitoksen tarpeellisuudesta.

Pätmän (nimimerkki)

Oikeuslaitos vapauttaa itse itsensä tarpeellisuudestaan, eihän nykyäänkään oikeutta voi hakea kuin sellaiset jotka voivat kulut maksattaa jollakin muulla.
Paras oikeusturva on roistoilla, joilla on vahvin mahdollinen tukija: Suomen Valtio.
Huonoin oikeusturva on työssäkäyvällä veronmaksajalla, hänen oikeuskulunsa ovat suoraan pois perheen toimeentulosta.

Vieras (nimimerkki)

Entäpä jos Niklas olisi päättänyt ottaa miljoonan käyttöön ja ostanut Kokoomukselle ja Keskustalle paremman eduskuntaryhmän tukemalla uusia lupauksia tai antanut miljooan Perussuomalaisille piiriorganisaation perustamiseen vaaleiksi?

Olisivatko "ystävät" Ilta-Sanomissa pysyneet journalistin ohjeessa, jos Niklas olisi päättänyt joko vauhdittaa Perussuomalaisia tai ostanut hieman järkevämpiä kansanedustajia Keskustan ja Kokoomuksen ryhmään edistäen luonnollista poistumaa vanhojen partojen keskuudessa?

Vieras (nimimerkki)

Et ehkä ole ajatellut loppuun asti sitä, miten syvästi pakkoruotsia suomenkielisissä piireissä inhotaan, vihataan.
Tai sitä, miten turha kieli pakkoruotsi on valtaosalle suomalaisista. Tai sitä, miten paljon veronmaksajien rahoja palaa tämän turhuuden (tarkoittaen kaikkea pakkoruotsitusta ja keinotekoista kaksikielisyyttä) ylläpitämiseen.

Toinen Vieras (nimimerkki)

Et ehkä ajatellut ihan loppuun asti myöskään sitä, että sinun mielipiteesi ei välttämättä edustakaan kaikkien suomenkielisten tai suomalaisten mielipidettä. Itse en ainakaan tunne ketään joka jakaisi vihasi tai inhosi.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Loppuun saakka olen ajatellut. Se kyllä käy tekstistä ilmi. Mutta et sinä eikä kukaan muukaan voi kieltää minua pitämästä suomenruotsista kielenä ja kulttuurisena ilmiönä.

mattimottonenvara (nimimerkki)

Kulttuurisena tai kielellisenä ilmiönä suomenruotsi ei ole kovin homogeeninen. Toivottavasti tähän arvostukseen ei liity arvoasetelmaa, jonka mukaan suomenkielisyys on vähempiarvoista ja kansan sivistäminen vaatii (suomen)ruotsinkielen opiskelua.

Liian usein arvoasetelma on olemassa ja SITÄ suomenkielinen inhoaa. eroja on olemassa - se ei perustu kieleen vaan historiaan; valtaan ja vaurauteen - sekä yhteilöllisyyteen.

Alistettu kansanosa ei ole näihin päiviin osannut olla ylpeä saavutuksistaan. Suomenkielisen kansanosan myötä tämä maa on noussut suosta kukoistukseen. Olkoonkin paljon vielä tehtävää etenkin ihmisyyden, sosiaalisuuden ja pehmeiden arvojen osalta. Elämä oli kovaa ja vaati uhrauksia. Siinä sivussa olemme auttaneet myös Ruotsia.

Ns pakkoruotsi ei ole edes tämän kulttuurin opettamista vaan lähinnä piikakielen ilmentymä. Valitettavasti muumiruotsilla ei pärjää Närpiössä, saaristossa eikä Ruotsissa. Se vaatii paljon enemmän. Myös oikealla suomenruotsinkirjakielellä kirjoitettujen kirjojen lukeminen vaatii enemmän - enemmän kuin nykyruotsilla kirjoitetut kirjat. Sen sijaan jääkiekkokatsomon, tennishallien ja vastaavien tilojen nykyistä sekakieltä ymmärtää ilman opintojakin.

Oliko pakkoruotsi historiallinen veto, jolla saatiin surut syrjäytettyä ylivallasta monella alalla? Vai oliko se rasittava lehmänkauppa? En tiedä. Aika on ajanut ohi.

Lainvalmistelu viivästyy 3-6 kk käännöstyön vuoksi. Maahanmuuttajat eivät integroidu virkamiehistään virkakielivaatimusten takia. Suruja ei riitä palvelemaan omia vanhuksiaan. Usein tuntuu heidän palvelunsa ovean priorisoituja esim terveyskeskuksissa. Heidän palveluillaan perustellaan opetuskiintiöitä. Kielenopiskelusta huolimatta suurimman osan ruotsintaito ei riitä - Suomessa, Ruotsissa sitä saatetaan ihmetellä ja arvostaa. Mikä tämän kaiken kustannus on?

Ruotsinkieltä tarvitaan. Valitettavasti sen pakko-opiskelulle on vain esitetty vain huonoja perusteita. Ne kaikki olivat esillä mm TV2en pakkoruotsi-illassa.

Pentti Järvi

Asun kokolailla ruotsinkielisellä seudulla eikä täällä ole mitään ongelmia. Maa on parasta jakaa ainakin kolmeen kielialueeseen, missä sitä pakkoruotsia ei olisi yhdelläkään alueella mutta vapaaehtoisesti sitä tietysti kannattaisi opettaa ja opiskella ruotsalaisvoittoisilla paikkakunnilla ja muualla jotain muuta sitten.

Pentti Järvi

Olisi kiva tietää, kuinka suuri osa Ruotsiinmuuttajista oli suomenruotsalaisia Pohjanmaalta. Kesäisin täällä pörräsi paljon Ruotsin rekisterissä olevia Volvoja ja Saabeja...

Vieras (nimimerkki)

Yhteiskunnan yläkerta aina silloin tällöin tarvitsee yhteiskunnallisia palveluita eri tavalla kuin köyhä ja kipeä Pihtiputaa mummo, jolla keskituloiset sosialidemokraatitkin maksattavat 6% lisää televisiolupamaksua, jotta voitaisiin ylläpitää svekomaanisia turhakkeita.

Ehrnroothit tarvitsivat Bror Wahlroosin lisäksi myös Ilkka Suomisen, jotta Wärtsilä Meriteollisuuden tappiot kyettiin erottamaa velattomasta jäljellä olevasta vastallisuudesta.

Yhteiskuntaruhteet sosialidemokraatteihin olivat välttämättömiä, jotta Sinikka Mönkäre saattoi hyväksyä Valtran lahjoittamisen Partek-kaupoissa.

Jukka Tarkka ei voinut antaa Nuorsuomalaisten elää, koska populisti Risto Kuisma olisi voinut tehdä puolueesta oikea perussuomalaispuolueen kiusaamaan aidosti kokoomuslaisia tutkijapiirejä ja Kokoomusta jne.

Suomessa on aina yläkerran "radikalismille" olemassa snellmanilaiset rajoitteensa, koska jos kokonaan ryhtyy oikeksi kapinalliseksi ja asettuu SDP:ä, Kokoomusta, työ- ja elinkeinoministeriötä tai poliisia vastaan, ei voi tehdä niitä tekoja tai saada sen tasoita palvelua, mikä olisi mahdotonta kaikille muille kansalaisille.

Toisin sanoen Suomessa radikalismi on niin pliisua, että se ei johda samalaisee ylimyksen tai oligarkin tuhoon kuin maissa, joissa on oikeaa poliittista kilpailua.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

No voihan pi**u!

Oikein paha mieli tuli, kun sitä on niin huono ihminen ja on luullut, että se olisi tosissaan ottamista jos antaa äänensä jollekin ehdokkaalle?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Äänestäminen on oikeus, ja sen oikeuden käyttäminen on tärkeää, mielestäni. Mutta paljon muutakin voi tehdä.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Seurasin aika tarkkaan USA:n presidentin vaalikampanjoita, kun olin alusta lähtien sekä McCainin ja Obaman tukiryhmässä :)

Obaman vaalirahat (jotka hän sitten poltti USA:n mediaan, loppumetreillä puolen tunnin tv-mainoksilla) kerättiin hyvin pienistä puroista.

Huvittavaa tässä Obaman varainkeruussa lienee ollut Bushin amerikkalaisille kotitalouksille jakama stimulus-raha, josta hyvin moni lohkaisi vitosen tai kympin Obaman vaalikassaan!

Pätmän (nimimerkki)

Jos tuo on peruste että edustaja on halukas jatkamaan politiikassa, niin eikö silloin P.Väyrynen täyttäisi tuon kelpoisuusvaatimuksen parhaiten?
Vai pitikö olla samasta vaalipiiristä?
Halla-aholaiset ovat näköjään siivoa sakkia koska eivät ole polttaneet pitsoja eivätkä sahoja vaikka politiikka ei ilmeisestikään ole miellyttänyt.
Epäilet että Halla-ahon vastustajat eivät olisi yhtä sivistyneitä jos Hallis(lainen) olisi maahanmuuttoministeri.

Vieras (nimimerkki)

"Halla-aholaiset ovat näköjään siivoa sakkia koska eivät ole polttaneet pitsoja eivätkä sahoja vaikka politiikka ei ilmeisestikään ole miellyttänyt.
Epäilet että Halla-ahon vastustajat eivät olisi yhtä sivistyneitä jos Hallis(lainen) olisi maahanmuuttoministeri."

Aivan samaan kiinnitin huomiota. Nythän meidän on ilmeisesti pelättävä oman turvallisuutemme puolesta, että vaaleissa ei vain tule valituksi henkilöitä, jotka olemassaolollaan ""oikeuttavat"" polttelun ym. ulkoparlamentaarisen toiminnan. Hieno malli.

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Tuo ilmiöhän on näkyvissä erinomaisesti esim. ruotsissa, jossa "suvaitsevat" antifasistit ovat erittäin väkivaltaisia.

Varmaankin Niklas Herlin viittasi mahdolliseen antifasistiseen "oikeutettuun" väkivaltaan.

Vieras (nimimerkki)

Miksi Niklas ei tukenut Paavo Väyrystä? Väyrynenhän oli 1987 oikea porvaripolitiikan kannattaja jo vaalikautta ennen Esko Ahon hallitusta. Mitä hyvää Astrid Thors on saanut aikaiseksi? Hänhän kiihotti lakia vastaan tuomalla rehvastellen ilmeisesti omankin kulutuksensa ylittävän määrän nuuskaa Ruotsista? Pietarsaaressa yhden puhuja mukaan jokainen bensiiniasema myy nuuskaa ja Helsingin Sanomien mukaan joka neljäs pietarsaarelaismies nuuskaa.

Miten kansainvälistä nuuskarikollisuutta suosiva Thors voi olla Suomessa ministerinä ja miksi hänen uudelleen valintansa jonkin rehellisen ja lakia kunnioittavan nuoren folkpartistin sijaa voi olla kannatettavaa?

Thorsin tukeminen vaikuttaa mediatempulta, jolla saa kerättyä "paheksuttavaa" kritiikkiä, jota on sitten helppo suvaitsevaisuuden nimissä "kritisoida" leikisti.

Vieras (nimimerkki)

A-tuubin keskustelupalstalla on ollut useita keskusteluja pakkoruotsista. Suurin osa keskustelijoista on pakkoruotsia vastaan. Vain muutama puolesta. Kommentointeja on paljon ja myös näitä keskusteluja on luettu paljon. Tässä yksi.

http://atuubi.yle.fi/keskustelu/id-20011421

Tataraho (nimimerkki)

Ota Niklas nyt onkeen seuraava välttämätön edistysaskel kielipolitiikkaamme:
Vapaaehtoinen venäjän opiskelu vapaaehtoisen ruotsin rinnalle on välttämätön edistysaskel sekä Venäjän kaupalle että suomalaiselle itsetunnolle. Ja kaikki naurettavat/loukkaavat edut pois ruotsinkielisiltä.

Vieras (nimimerkki)

Kukin voi halutessaan pakottaa itsensä opiskelemaan valinnaista ruotsia "pakollisena", jos vetoa pakkoon tuntee. Ei omaa pakkomiellettään tarvitse muille tyrkyttää.

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Erilaisista seksuaalisista addiktioistakin voisi tehdä "pakkoasioita"....

Suuba (nimimerkki)

Voisitko kertoa mitä naurettavia/loukkaavia etuja tarkoitat? En ole koskaan kuullut että Suomen laissa olisi erilliset pykälät suomenruotsalaisille. Nämä "etuluulot" ovat harhaluuloja ja herttainen osoitus siitä, ettet laisinkaan tiedä mistä puhut.

Tataraho (nimimerkki)

Lainsäädäntöön 1960 -luvun lopulla säädettiin pakkoruotsi koko kansalle. 96 prosenttia pakotettiin opiskelemaan ruotsia, jotta 4 % ruotsinkielistä pääsisi helpommin valtaamaan kaikki johtavat paikat. Muutamia huomioita harrastamastanne politiikasta. Ruotsinkielisten lapset pidetään erillään suomenkielisistä lapsista päiväkodista lähtien aina yliopistoon saakka, ettei vain turha kieli tarttuisi liikaa. Yliopistopaikkoja on sitten varattu kaikille ruotsinkielisille, jotka vain osaavat edes välttävästi lukea ja kirjoittaa. Ja joka tapauksessa he sitten voittavat suomenkieliset hakijat, kun virkamiesruotsilla valitaan maalle virkamiehistö. Mitä maksavat eri koulukiinteistöt, entä FST:n ylläpito. Suomessa on kymmenkertainen virkamiehistö, kun verrataan muihin EU -maihin. Merkittävän osan siitä selittää pakkoruotsilla virkamiehiksi päässeet hurrit. Suomi on kaksikielinen maa, vai onko? Ahvenanmaa on varattu vain ruotsinkielisille. Suomalainen ei sinne saa edes muuttaa.

Pakkoruotsi, todellinen turha kieli, syö aikaa ja motivaatiota kaikesta opiskelusta. Sitten nämä kellokashurrit jujuttavat meitä: Ettehän te valita pakkomatematiikasta tai pakkohistoriastakaan. Ja yhdeksän typerystä kymmenestä toteavat: Tosiaan, onhan ne pakollisia. Kyllä pakkoruotsi täytyy säilyttää. Sehän on rikkaus, fantastista.

Charles (nimimerkki)

Tataraho:

Esimerkkisi ovat ihan naurettavia ja kuuluvat juurikin osastoon "harhaluulot":

- Pakkoruotsi ei ole sen suurempi etu ruotsinkielisille kuin pakkosuomi on suomenkielisillekään. Riippumatta kielen pakollisuudesta, vaaditaan yhteiskunnan korkeimmilla palleille istuvilta joka tapauksessa ruotsin (ja suomen) osaamista, joten ei tässä mitään johtavia paikkoja ole vallattu yhtään aiempaa enempää.

- Ruotsinkielisillä on omat koulunsa jne. koska se on varsinkin kaksikielisillä seuduilla ainoa tapa varmistaa että kieli kunnolla myös opitaan. Puolikielisyys ei ole kenenkään etu.

- Yliopistopaikkoja on kauppatieteellistä lukuunottamatta ihan samassa suhteessa kuin suomenkielisilläkin.

- Ahvenanmaalle saa jokainen muuttaa, kiinteistön ostaa 5 asumisvuoden jälkeen - ihan riippumatta kansalaisuudesta. Väitteesi tätä koskien oli suoranainen vale.

Vieras (nimimerkki)

Minusta riittää se, että ruotsin kieli saa Suomessa yhdevertaisen aseman venäjän kielen kanssa.

Charles (nimimerkki)

Miksi ihmeessä ruotsin pitäisi olla samassa asemassa venäjän kanssa?

Ismo Kainulainen (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus ehdokkuudesta. Tuota ansiotyön jättämisen puolta ei tuoda kunnolla esiin juuri missään ja jos tuodaan, niin se markkinoidaan vaalilomana.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tärkeä pointti. Kun ehdokkaiden kanssa on vuosien saatossa puhunut, hämästyy, miten ison työpanoksen ja taloudellisen riskin ehdokas ottaa "vaalilomallaan".

pekkatoivonen (nimimerkki)

Poikkeuksena Astrid Thors ( rkp.) , sillä " hän saisi takuulla hyväpalkkaisen duunin."
Tällaisella varmuudella voi puhua ainoastaan henkilö, joka itse olisi valmis palkkaamaan ko.ehdokkaan firmaansa, ellei odotettua vaalimenestystä tulekaan.

Vieras (nimimerkki)

Astrid Thorsin voisi palkata Uuteen Suomeen noin 8000 euron - 9000 euron palkalla valistamaan suomesuomalaisia, joilla on pahoja väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja mm. ruotsin kielestä, tiedottajaksi.

Kansaedustaminen tekee ihmisen työkyvyttömäksi seitsemässä vuodessa. 18-vuotias kansanedustaja voi joutua 25-vuotiaana 4000 euron sopeutumiseläkkeelle ankaran seitsemän vuoden puhumis- ja kirjoittamissession jälkeen. Tällaista elämä ei ole edes kaivosmiehellä eikä metsurilla.

Finn-tollo (nimimerkki)

"Pakkoruotsi" on mielestäni hyvä asia" kirjoittaa Herlin.

Voisitko kertoa yhdenkin perusteen, miksi se on hyvä asia.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kuten voit alkuperäisestä tekstistä lukea, olen siihen tottunut ja pidän siitä. Ymmärrän vastakkaisia näkemyksiä, koska tiedän, että suurin osa suomalaisista ei ole tottunut kuulemaan suomenruotsia. Mutta minä saan pitää siitä, jos minua huvittaa.

Vieras (nimimerkki)

Tottakai saat pitää ihan mistä kielistä haluat. Sehän on ihan selvää.

Pakkoruotsissa on kuitenkin kysymys PAKOSTA. Jos kannatat pakkoruotsia, niin silloin pidät myös siitä, että kansan enemmistö pakotetaan väkisin opettelemaan kieltä, josta enemmistö ei pidä. Pidät siis pakottamisesta. Pidät siis vapauden vastaisesta toiminnasta. Pidät siitä, että kansalle ei anneta valinnanmahdollisuutta. Et usko valinnanvapauteen, etkä halua tukea valinnanvapautta. Kannatat pakkoa. Tämä sinun pitäisi myös kertoa sanoessasi, että kannatat pakkoruotsia.

www.vapaakielivalinta.fi

Finn-tollo (nimimerkki)

Saat tietenkin pitää mistä sinua huvittaa, mutta vastaisitko kysymykseeni.
Eli: kertoisitko yhdenkin järkevän perusteen pakkoruotsille?

Itse olen kuullut ruotsia syntymästäni lähtien. Kotiapulaisemme oli ruotsinkielinen. Olen asunut Ruotsissa, jossa tosin oli aluksi vaikeuksia vaatimattomalla ruotsin Yo-C:llä.

Itselläni on lukuisa joukko ruotsinkielisiä ystäviä. Jopa pari edellistä naisystävääni ovat olleet "parempaa väkeä".
Tässä pakkoruotsikysymyksessä en ole kuitenkaan antanut tunteiden viedä etusijaa järjenkäytöltä.

Kertoisitko vielä kuinka usein ja missä yhteyksissä käytät ruotsin kieltä?

Jos joskus tapaamme, voimme keskustella pakkoruotsista vaikkapa riikinruotsiksi, jookos.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

En ymmärrä näitä "vieraita" ja "finn-tolloja" lainkaan.

Ensinnäkin, ei tullut mieleenikään, että Niko tukisi "pakkoruotsia."

Minusta sellaista ei ole ollut, oli ihan luontevaa opiskella koulussa ruotsin kieltä, enkä voi ymmärtää tätä "pakkoruotsi-hysteriaa," joka tuntuu olevan aika "tapetilla" ainakin tällä foorumilla.

Sain siitä magnan kirjoituksissa.

Tuo Nikon lahjoittama summa on minusta paljon rahaa. Sillä pääsee jo kunnialla alkuun ja on hyvä lähteä siltä pohjalta ansaitsemaan lisätuloja ehdokkaalle.

Että mitä te turhan mesojat taas sanoittekaan....?? Järjen käyttö on aina sallittua.

terveisin, Eeva

Vieras (nimimerkki)

Kukaan ei ymmärrä enää pakkoruotsin kannattajia. Mikähän siinä on niin vaikeaa antaa ihmisten itse tai vanhempien päättää mitä kieltä se napero rupeaa opiskelemaan.

Onko vapaus niin kamalaa, että ei pysty ymmärtämään jos suurin osa suomalaisista sitä haluaa.

Vieras (nimimerkki)

"Mutta minä saan pitää siitä, jos minua huvittaa."

Myrskylä kartanossa 1900-luvun alussa pyrittiin kaikki palvelusväki palkkaamaan ruotsinkielisten joukosta. Tämä ei kuitenkaan onnistunut. Suomenruotsia saa kuulla, kun palkkaa henkilökuntansa suomenruotsalaisesta joukosta. Muuten joutuu tyytymään FST:hen ja muuhun keinotekoiseen.

Suomenruotsia - omalla rahalla!

Van Helsing (nimimerkki)

"Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista" on hokema menneiltä ajoilta josko on koskaan ollut totta. Tietysti voidaan ajatella, että ne "yhteiset asiat" ovat kansanedustajan ja hänen taustaryhmänsä yhteisiä asioita. Ja koska näin sattuu myös olemaan niin alun sananlaskua ei pitäisi enää käyttää.

Ei siitä ole kovin montaa vuotta kun pidin RKP:tä puolueena puolueiden joukossa. Nyt olen saanut silmäni auki ja minusta RKP taustaryhmineen on ylivoimaisesti pahin suomalaisen politiikan mädättäjä ja korrupion levittäjä ja demokratian tuhoaja.

"Van Helsing"
antanut vaalitukea 50€
påkkåplätinästä a ja oliko se nyt vitonen spettarissa

frank (nimimerkki)

No, hyvä sentään että uskallat tunnustaa olevasi pro-pakkoruotsi.

Oli Thorsista mitä muuta mieltä tahansa, voi kyllä puhtaalla omalla tunnolla sanoa että siinä on tämän hallituksen eniten valehteleva, epärehellisin ministeri. Tutustukaapa myöskin ministerien kelpoisuusehtoihin.

Ray (nimimerkki)

Tuollainen käsitys vaatisi jo hiukan perusteluja.

frank (nimimerkki)

Tutustu Thorsin haastatteluihin, lausuntoihin jnejne...

Ray (nimimerkki)

Frank, ei niistä tuollaisia johtopäätöksiä voi vetää.

frank (nimimerkki)

Tässä tämän päivän satoa: http://www.hymy.fi/tasta-puhutaan/maahanmuuttomini...

-Maahanmuuttajat tuovat osaamista, uusia ajatuksia ja uusia ideoita. Ilman niitä ei teollisuuskaan voi kehittyä.
...
-Jos emme saa enää maahanmuuttajia, meidän on opeteltava tekemän toisenlaisia töitä. Siinäkin mielessä, ettemme enää saa esimerkiksi bussinkuljettajia ja siivoajia.

MOT.

Finn-tollo (nimimerkki)
Ray (nimimerkki)

Te ette näköjään ymmärrä lukemaanne tai tajua näkemäänne.

Vieras (nimimerkki)

"Et ehkä ajatellut ihan loppuun asti myöskään sitä, että sinun mielipiteesi ei välttämättä edustakaan kaikkien suomenkielisten tai suomalaisten mielipidettä. Itse en ainakaan tunne ketään joka jakaisi vihasi tai inhosi."

Tätäkään ei olla ajateltu loppuun asti. Pakkoruotsin puolestapuhujat tyrkyttävät omaa ajatusmaailmaansa kaikille muille suomalaisille, mutta pakkoruotsin vastustajat antaisivat kaikkien valita omat kielensä.

Vieras (nimimerkki)

Svekomaanien taktiikkana hegemoniansa ylläpitämiseksi on suomensuomalaisten toiseuttaminen ja itsensä uhriuttaminen, jotta voitaisiin suomensuomalaisten hömppäpoliitikkojen avulla puhua "huonosta suomalaisesta itsetunnosta".

Tilanne on samankaltainen kuin Norjassa bokmålin ja nynorskan, maan virallisen kielen kesken. Aitonorjalaiset eivät voi hyväksyä pakkotanskattamista pääkaupungista. Miksi suomalaisten pitäisi alistua pääkaupunkiseutulaiselle pakkoruotsittamiselle?

Miksi pakkoruotsittajat eivät voisi opetella itse kieliä, esimerkiksi nynorskaa?

Tuula Saskia (nimimerkki)

Hiukan outo kirjoitus mieheltä, joka ei yleensä esitä noin nurkkapatrioottisia näkemyksiä

Kustantaja Herlin: se, että ei hyväksy ns. pakkoruotsia, ei tietenkään merkitse sitä, että ei arvostaisi ruotsin kieltä ja ruotsalaista tai suomenruotsalaista kulttuuria ja väkeäkin.

Se voi tarkoittaa sitä, että kannattaa kielivalintojen vapaampaa valintaa. Näin on minunkin tapauksessani.

Soisin , että lapsi/nuori opiskelisi äidinkielen ohella yhden vieraan kielen pakollisena, muut hän saisi valita kykyjensä ja kiinnostuksensa mukaan. Se olisi yksinkertaisesti monin verroin järkevämpää kuin nykyinen luutunut käytäntö. Sanalla "pakko" on huono kaiku. Kieltenopiskeluun se ei istu pienimmässäkään määrin eikä yleensäkään demokraattisen valtioon.

Vapaa valinta synnyttäisi osaamista ja opiskelun motivaatiota sekä eittämätöntä hyötyä yksilöille mm. ammatinvalintaa ajatellen. Kansantalouskin siitä hyötyisi.

Suomessa tarvitaan suomen ja ruotsin ohella tietenkin englannin hallintaa, mutta myös ja ehdottomasti saksaa, ranskaa, espanjaa, venäjää ja kiinaa hallitseviä kansalaisia.

Pakkoruotsi rajaa vapaata valinnanoikeutta epädemokraattisella tavalla.
Sitä vastustaa suuri enemmistö suomalaisista, mielestäni perustellusti.

Vieras (nimimerkki)

Näyttäisi tämä Herlinki olevan näitä piikaruotsin takuumiehiä.

Vieras (nimimerkki)

Suomensuomalainen porvaristo herroittui ennen ruotsinkieliseksi. Sama kävi venäjänjuutalaisillekin Suomessa.

vieras (nimimerkki)

Käyppä Niklas lukemassa järkeä

http://www.karriollila.fi/

Tai oman lehtesi blogia

http://karriollila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Lue niin tiedät ketä viellä kannattaa tukea...

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

"Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse", sanoo blogin kirjoittaja Niklas Herlin.

Oikeammin pitäisi sanoa: Jos poliitikot eivät ota demokratiaa tosissaan, he eivät paikkaansa ansaitse. Tästä on tämän päivän suomalaisessa demokratiavajeessa kysymys. Vaikka kaksi kolmasosaa kansasta vastustaa pakkoruotsia, poliitikot viis veisaavat kansan mielipiteelle. He odottavat vain tiettyjen säätiöitten vaalitukija lammasmaisen nöyrinä.

Vaikka kansa haluaa mielipidekyselyjen mukaan ennen muuta tasa-arvoista yhteiskuntaa, oikeudenmukaista verotusta, riittävästi rahaa terveydenhoitoon, vanhustenhoitoon, koulutukseen, nuorten syrjäytymisen estämiseen, ehkäisevään mielenterveystyöhön, työllisyyden hoitoon ja ovat näitten tavoitteitten toteutumisen puolesta valmiit maksamaan mielellään myös riittävästi veroja, poliitikot vetävät kehitystä täysin päinvastaiseen suuntaan.

Suomen ontuva demokratia ei ole kansan syytä vaan itseriittoisten, seteliselkärankaisten, kansaa kuuntelemattomien poliitikkojen.

Aku Ankka

Itse asiassa sekä Olli että Niklas ovat oikeassa. Kelvottomat poliitikot ovat vieneet maatamme suuntaan, jonne kansa ei halua, mutta mikä pahinta, kansa on ensin valinnut nuo kelvottomat edustamaan itseään. Ellei meillä suurempia vaalipetoksia tehdä, niin joku tosiaan äänestää eduskuntaan mikkoalataloja, velttovirtasia, marjatiuroja, astridthorseja jne. Kuka?

Ray (nimimerkki)

Astrid Thorsia voisin hyvin äänestää.

Vieras (nimimerkki)

Politiikka ei ole demokratiassa selkärankaisten, vaan ympyräsuisten puuhaa.

JST (nimimerkki)

Kiitos Herlinille Uuden Suomen fenix-tarinasta ja panostuksesta siihen.

Välillä kyllä tuntuu, että huolimatta rankoista henkilökohtaisista tutustumisistakin vaikkapa Arstriidin politiikan seuraamuksiin , ei hän näe miten valtakunta makaa, tai oikeastaan miten se on alkanut levottomasti piehtaroida makuuksellaan.

Pakkoruotsi-kysymyksessä on kyse demokratiasta ja suomalaisten lasten ja koulutettujen ,sivistyneiden vanhempien oikeudesta valita mitä vierasta kieltä opiskelevat pärjätäkseen globaalissa EU Suomessa, sen sijaa että valinta sanellaan puoluetoimistoista .

Kielestä ja kulttuurista on toki kysymys, mutta emme voi hyväksyä sitä, että sitä ylläpidetään ja harjoitetaan suomalaisten lasten kustannuksella ja vastoin kansalaisten tahtoa.

Tuula Saskia (nimimerkki)
Reijo Tossavainen

Herlin: "Kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden haukkuminen on helvetin helppoa."

Olen todennut saman täällä Uuden Suomenkin puolella. Jotkut näkevät asian jopa niin, että ehdokkaiden kaikenlainen asiaton solvaaminen, jonkinlaisena kusitolppana pitäminen on päivittäistä hupia. Pekka Siikala olkoon siitä esimerkkinä.

Asiallinen kritiikki on toivottavaa, jopa välttämätöntä.

Vieras (nimimerkki)

Kuuntelisit Tero Rönnin juttuja kansanedustajan arjesta. Näin käy kansanedustajalle, jolla ei ole kansanedustajan tehtävän vaatimaa osaamista.
Ammattiliittiojen kurssien käyminen ei riitä Arkadian mäen työpaikalla. Saman kohtalon voi kokea moni uusi kadulta tuleva persuehdokaskin.
Tämä solvaaminen, kusitolppanapito ym. Usarinkin palstalla on vain ehdokkaalle "työelämävalmennusta" työvoimatoimiston nimikkeillä ilmaistuna.
Siitä kannattaa "imeä" kaikki opittava.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Tässähän alkaa kiinnostus heräämään. Pekka Siikala ei sinua henkilönä ole kusitolppana pitänyt. Jos sinulle osoitetaankin, että puheesi ovat "hiukan" ympäripyöreitä, vääristeleviä tai täysin harhaisia (kuten esimerkiksi tämä kommenttisi selvästi on), niin mikäli silloin tunnet joutuneesi kusitolpaksi, olet aivan väärään paikkaan pyrkimässä.

Olisikohan sinulla joku todellinen näyttö syyttömänä kusitolpaksi joutumiseen?

Vieras (nimimerkki)

Minusta Pekka Siikala solvaamisen on loputtava - maanpaosta Espanjastakin. Pekka Siikala on Oikeamieli, joka osoittaa selvästi perussuomalaiset virheet ja pahatapaisuudet.

nyt meni pikkasen ohi, yli ja ulapalle (nimimerkki)

Ai, se on yleisesti perusteltavissa oleva syy tukea toimintaa jos toinen jatkaa ja jatkaa samaa hommaa, vaikka ei itse ymmarra ettei mitaan edellytyksia ole? Tilanne olisi toinen jos edes oppimisraja ylittyisi sen verran etta tietaisi pitaako ruoria kaantaa vasemmalle vai oikealle kun muhammedin kokoinen vuori on edessa. Muuten tulee tormays.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Kysäisin siinä edellisessä ketjussasi samaa, mutta en muista nähneeni siellä vastausta.. Jos vaikka nyt tärppäisi.

Eli, onko siihen että rahoitat ainoastaan jo eduskunnassa istuvia puolueita joku erityinen syy, vai ovatko muut ryhmät niin paljon tuntemattomampia sinulle että et katsonut aiheelliseksi avustaa niitä jotka eivät jo valmiiksi saa valtion rahaa vaalityöhön?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kyllä tämä satunnaisotantaa oli. Kaksi oli heti valmiina (Paavolainen, Hetemaj), sitten kolme lisää aika helpolla (Tiilikainen, Packalen, Muhammed). Sitten oli kaksi Uuden Suomen kautta (Muinonen, Rouvinen) ja yksi periaatteellinen ratkaisu (Thors). Olisi kai jonkun istuvan puolueen voinut jättää pois (siitäpä olisi keskustelu syntynt...) tai jakaa pienempiin osiin. On niitä pieniäkin ryhmiä. Tämä jako kyllä meni taidolla ja tunteella, eikä ole kenenkään, edes minun mielestäni täydellinen.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Kiitos vastauksesta. Totuushan on että jokainen saa käyttää rahansa miten itseä huvittaa ja mieli tekee joten sen puoleen asiaan ole sanomista.

Olen vaan huomannut että nämä uudet vaihtoehdot tuppaavat liian helpolla unohtumaan valintoja tehdessä, kun läheskään kaikki eivät edes tiedä että vaihtoehtoja vallassa oleville yleensä on olemassa.

Ehkä sitten neljän vuoden päästä.

Vieras (nimimerkki)

Olisi jonkinlainen majesteettirikos olla rahoittamatta puoluetuelle itsensä kammenneita eduskuntapuolueita ja rahoittaa niiden puolueiden ehdokkaita, jotka ilman puoluetukea todella tuen tarpeessa olevat.

Tässä tapauksessa vaalituki on ansioturvaa niille ryhmille, jotka ovat puoluetuella jo nyt, ei demokratian perusturvaa niille, jotka vasta ovat pyrkimässä eduskuntaan.

Köyhän ainoakin leivistkä otetaan pois siksi, että he eivät pääse edes Yleisradioon. Tämä on Kööpenhaminan kriteereiden vastaista, mutta siihen ei puutu edes vaalitarkkailija Kimmo Kiljunen.

Lalli Laaksonen

Mutta entäs pakkoruotsin vastustajien vaalitukeminen? Kuinka moni tuetuista vastustaa pakkoruotsia? Miten se edustaa kansan mielipidettä?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Selvitä asia ihmeessä jos haluat, mä en jaksa nyt.

Outo vastaus? (nimimerkki)

Siis jaksoit kyllä selvittää, ketkä puolustavat pakkoruotsia. Et kuitenkaan sitä, ketkä vastustavat. Eiköhän tuo kerro asenteestasi kaiken.

Asenteestasi kkertoo myös toteamuksesi, jossa leimasit kaikki(paitsi yksi pakkoruotsittaja!) perussuomalaiset ehdokkaat typeryksiksi. Aika rohkeasti sanottu(jopa sinulta!), koska PS:n ehdokkaina on ainakin kymmenen tohtoritason ehdokasta.

RKP:n ehdokkaat saavat rahaa niin paljon, kun vain laillisesti pystyvät säätiöistään kanavoimaan. Mikä logiikka on rahallisesti tukea rikasta?

Vieras (nimimerkki)

[quote]Siirrytään ruotsalaiseen kansanpuolueeseen (RKP). Tukilistallani on kahdeksan ehdokasta, mukaan lukien ministeri Astrid Thors. Perusteluni oli luettavissa blogissa: tuen Thorsia siksi, että hän todella rankan ministerirupeaman jälkeen halukas jatkamaan politiikassa. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Sellaiseen suurin osa suomalaisista on kyvytöntä. Thorsin ei varmasti olisi ollut pakko jatkaa politiikassa, mutta jatkaa vaan. Siinä on riittävästi syytä tukea yhtä poliitikkoa.[/quote]

heh. siis koska täysin epäpätevä, joko täysin asioista pihalla oleva tai törkeästi päin naamaa valehteleva, poliitikko haluaa jatkaa poliittista uraansa, sitä kannattaa tukea?

ja aivopierut jatkuu:

[quote]Voipi hyvin olla, että maahanmuuttopolitiikan käytännön johtamisessa on sattunut virheitä Thorsin ministerikaudella, mutta ei tämä asia olisi paljon parempi, vaikka maahanmuuttoministerinä oli ollut kuka tahansa. Asia kun on vaikea ja intohimoja herättävä. Suorastaan epäilen, että jos ministerinä olisi ollut joku suorapuheinen halla-aholainen, tässä maassa palaisi muutakin kuin tamperelainen pitseria ja pari sahaa.[/quote]

eli siis koska astrid thors on omaa tyhmyyttään ajanut kaikkea muuta kuin suomen kansan etuja, joku muu poliitikko olisi toistanut ne samat virheet? hän on yksi syypää siihen, että tässä maassa ryvetään taloudellisesti ja tullaan rypemään vielä todella pitkään. muuten tuo loppu viittauksineen halla-aholaisiin on jo sitä luokkaa, etten edes jaksa kommentoida. huh huh.

itse asiassa juuri astridin johtaman politiikan vuoksi sinäkin sait osasi siitä kulttuurin rikkaudesta ja tapauksesi ei hänen ansiosta jää tässä maassa ainutlaatuiseksi.

linnaan tuollaiset poliitikot kuuluisivat eikätkä eduskuntaan. mieti sitä.

Ventovieras (nimimerkki)

Alkuperäinen lahjoituslista oli mielestäni hyvin perusteltu, mutta niuhottajia aina löytyy vaikka selittäisi miten monta kertaa tahansa selityksen päälle. A man's got to do what a man's got to do, ja sillä siisti.

Tapanainen (nimimerkki)

Thorsin tuki oli hieno veto.
Kyse on Rkp:n poliitikosta ja ministeristä, joka on ollut erityisesti persujen hampaissa.
Eräs persujen varavaltuutettu uhkasi jopa hänen henkeään. Tuomittiin kyllä ansioistaan.Näitä propelipäitä persuissa riittää.

Ei kaikki maahanmuutossa tehdyt virheet voi olla vain Thorsin aikaansaannosta. Muutosta on lähdettävä hakemaan arvojohtajasta alkaen, jatkaen hallitukseen ja eduskuntaan. Persujen väkivallalla uhkailu osoittaa vain porukan matalaotsaisuuden.

Tuula Saskia (nimimerkki)

Ei se aivan noin mene.

Astrid Thors ei ole ainoastaan PS:n kritiikin ( joskin osin tyhmän) kohteena.

Kaiketi sinä ymmärrät, että ministerin on vastattava kansalaisille hallinnonalueensa asioista. Sitä hän ei ole tehnyt.

Hänen puumerkkinsä on siunannut monet näistä älyttömyyksistä, joista valtio ( eli sinä , minä ja muut)maksaa.

Itse asiassa luulen, että Herlinin Thorsille suoma tuki naurattaa yhtä jos toista, eniten jotain Svenska Litteratursällskapin johtoa, jonka miljardiomaisuus takaa AT:lle hienon vaalikampanjan.

Vai suoko suuri raha oikeuden pelleillä näillä vakavilla kysymyksillä?

Mauri (nimimerkki)

Jos kielen opetus muutettaisiin kieliopiin painottuvasta enemmän käytännön kieleen se olisi monelle varmasti kimmoke opiskella joku vieras kieli. Nyt moni haraa vastaan koska pelkää puhua kieltä jonka jotenkin hallitse mutta opettaja ei antanut kuin kuutosen kun ei kielioppi mennyt ihan oikein. Ja ihmisen joka on valittu kansanedustajaksi, haukkuminen tyhmäksi, on osoitus omasta tyhmyydestä. Jo se että on pystynyt vakuuttamaan niin monta ihmistä, että on tullut valituksi, osoittaa ihmisen olevan todella lahjakas. Ehkä ei aina pätevin mutta ei myöskään tyhmä.

Ray (nimimerkki)

Älykäs puheenvuoro. Kuinkahan moni on lannistunut ja pottuuntunut "kumman kaa"-ruotsinopetuksessa vuosikymmenten aikana.

Ja tosiaankaan suurimmasta osasta suomalaisia ei ole hoitamaan yhteisiä asioita. Melkoinen osa ei osaa hoitaa edes omia asioitaa.

On helppo haukkua ihmisiä. Helppous tulee jo siitä, että haukkuja voi valita niin kapean näkökulman kuin haluaa. Kansanedustajat eivät ole tyhmiä, mutta heillä on pakosti oltava leveämpi näkökulma. Siksi taukit voivat heitä solvata.

Vieras (nimimerkki)

"Ja tosiaankaan suurimmasta osasta suomalaisia ei ole hoitamaan yhteisiä asioita. Melkoinen osa ei osaa hoitaa edes omia asioitaa."
-Suurin osa suomalaisista osaa hoitaa asiansa. Sinun melkoinen osa on muutama prosentti.

"On helppo haukkua ihmisiä."
- Niinpä. Itse siihen juuri syyllistyt.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

En jaksanut - vaalikiireiltäni ehtinyt? - lukea koko kommenttijonoa läpi.

Olen käynyt kaikki vaalini (kolmisenkymmentä, joista 4:t euro- ja 6:t eduskuntavaalit ovat vaativimpia ja kalleimpia, kaikissa jäin valitsematta) Lapissa.

Täällä olosuhteet ovat aivan erilaiset kuin etelässä ja se tulee vaali vaalilta rajummin esiin.

Sekä taloudellisesti, ajankäytön kannalta että tunnelman osalta.

Tämän huomasin neljissä EU-vaaleissani kiertäessäni myös etelän matropolien alueilla.

US-blogien ilmapiiri ei ole likikään sitä, mitä "Thorsin & al" todellinen hyväksyttävyys IRL on muualla kuin US-blogien maailmassa.

Lapissa esimerkiksi on suuri määrä ihmisiä, jotka ajattelevat ja toimivat varsin sävyisästi, yhtäältä-toisaalta-kolmaalta-neljäältä-käytännöllä.

Vaalitaisto ja -työ osaltani alkaa myöhemmin.

Tähän asti olen nautiskellut siitä tiedosta ja niistä tunnelmista, joita omat blogini, ammatilliset verkostot ja US-blogi ovat antaneet.

Odottelen mielenkiinnolla, jaksaako HS-Unski vielä Perässähiihtäjäänsä käynnistää keväthangille.

Lopuksi muuan paljon vaaleissa hävinneen neuvo: satsatkaa kaikki kovat paukut aprillipäivään ja siitä eteenpäin.

Sitä pohjatyötä, mitä me täällä US- ja vastaavissa verkoissa toimineet olemme tehneet, ei sellaisen vielä kannata - tai enää - aloittaa, jonka me aloitimme jo vuosia sitten.

Siitä mahdollisuudesta kiitos Kirkkonummen maalaistalon - kartanohan se tosin on - pojalle!

Tuula Saskia (nimimerkki)

Hyvä "nettikaveri",

unohtuiko kommenttini vai sotiko se jotenkin Sinua vastaan mittakaavassa, jota et siedä?

Psykiatri vaikenee...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Nyt en pysynyt kärryillä, tarkennatko?

Vieras (nimimerkki)

Kuuntele, Niklas, jos uskallat Tervon halveksivat kommentit tämän blogisivuston kommentoijien tasosta tai, no, suomalaisten tasosta itse asiassa (haastattelun ensimmäiset viisi tai kymmenen minuuttia):
http://areena.yle.fi/audio/1612960

Tervo on tietysti yhtä pihalla kuin kuka tahansa niistä, joilta puuttuu nettilukutaito.

Täytyy kuitennin hiukan olla samaa mieltä siitä, että tänne US:n kommentoijien joukkoon on pesiytynyt monta huru-ukkoa ja -akkaa. Suosituimmat blogistitkaan eivät anna hyvää kuvaa lukijakunnasta (vaikka minä pirun skarppi olenkin). En tarkoita kaikkia suosituimpia. Paljon on myös pienen ryhmän piirileikkiä kommenteissa. Ehkä siksi tuntuu, että aika harvat blogit ovat suosittuja piirin ulkopuolella. Ehkä olen väärässä.

No, nettilukutaidolla pärjää, kun oppii ohittamaan hölmöt, mitäänsanomattomat ja arvattavat kommentit.

(Aikoinaan oli hieno usenet-protokolla eli nyyssit. Toimii se vieläkin mutta on ajautunut tyystin marginaaliin. Siellä keskustelu sujui paremmin, kun saattoi piilottaa mielenvikaiset tai muuten vain typerät kommentoijat. Muutenkin keskustelun seuraaminen oli tehty helpoksi. Paljon on menty taaksepäin niistä ajoista.)

Vieras (nimimerkki)

Tukea pakkoruotsille ! On hienoa, että on sellaisia ihmisiä, jotka arvostavat kaksikielisen maan molempia kieliä ja tasapuolisesti. Etenkin kansanedustajien tulee hallita kaikkien suomen ja ruotsin kieli hyvin. Vasta sen jälkeen tulee muiden kielien osaamisvaatimukset.

Tiuskea Rakki (nimimerkki)

Melkein jokainen ajatus tuossa on väärin.

Se, että Suomi on "kaksikielinen maa", on käsite, jonka tulkintaa suomenruotsalaiset venyttävät aina äärimmilleen. "Tasapuolinen arvostaminen" ei voi tarkoittaa sitä, että suomi ja ruotsi olisivat "kaikkien suomi ja ruotsi" tai että niistä *pakkoruotsilla* pitäisi sellaisia pyrkiä tekemään -- aktiivisesta poliittisesta pyrkimyksestä ja toiminnastahan tuossa koko hommassa kuitenkin on kyse. Tuolla ajattelulla voitaisiin perustella mikä tahansa kielisorto, kun ihmisten pitäisi vain alkaa "tasapuolisesti arvostaa kahta kieltä" tms. Kyllähän sillä tavalla nopeastikin saadaan painostettua väestö tarkoituksenmukaiseksi ja voidaan perustella jos jonkinlainen syrjintä jolla eliminoidaan ne, jotka eivät "arvosta kieliä tasapuolisesti" omalla kohdallaan.

Erityisesti kansanedustajia ei pidä vaatia olemaan kielipoliittisesti sopivia. Tämä olisi ainakin minun oikeustajussani jotenkin äärimmäinen oikeuksien poisto, jos edustuslaitoksessa ei saisi olla edustettuna "omanlaisiaan ihmisiä", vaan koko eduskunta varattaisiin joillekin puoli-RKP:läisille...

B.J (nimimerkki)

Vastustan pakkoruotsia erittäin voimakkaasti. Sen opetteleminen on tarkoittanut minulle kahden turhan kielen opiskelemista ennenkuin olen voinut aloittaa hyödyllisten kielten opiskelun. Nyt saman paskan joutuu tarpomaan läpi lapseni. Sama panostus kannattaisi käyttää hyödyksi. Suomalainen antaa kohtuuttomasti etumatkaa muille opiskellessaan kaksi turhaa kieltä.

Se Ruotsista. Luin tämän blokkauksen jälkeen kirjoituksesi vaalituista. Täyttä asiaa.

Vieras (nimimerkki)

mikä se toinen turha kieli on? kun ei ole olemassa kuin yksi ruotsinkieli

Vieras (nimimerkki)

"Pyydän, ihmiset, ottakaa tämä tosissanne. Kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden haukkuminen on helvetin helppoa. Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse."

Tässähän on koko asian ydin. En ole koskaan ennen nähnyt tälläistä poliittista keskustelua, jota nyt on käyty jo muutama vuosi. Kansa on viimeinkin ottanut asiat tosissaan. Sen verran perseelleen on mennyt. Varsinkin ministeri Thorsin kohdalla. Mainita voisi myös erään Kataisen, joka jakelee rahojamme, Vanhasen, Vihreät ylipäänsä sekä muut veijarit jotka ovat ketkutelleet eduskunnassa. Jotain kertonee myös pienen "marginaalipuolueen" nousu yhdeksi suurista ja nousulle tuskin nähdään loppua ennen vaaleja!

Uskon siis vakavissani, että kansa ottaa nämä vaalit tosissaan. Syitäkin on enemmän kuin koskaan.

Vieras (nimimerkki)

Joku juoni tässäkin on. Tarkoitus ärsyttää, että saisi paljon kommentteja...ei kai tässä muuta syvällisempää ole nähtävissä.

Vieras (nimimerkki)

Flame bait. Niklas provosoi keskustelun pakkoruotsista lahjoittamalla mitättömän summan rahaa, jonka ruotsalaissäätiöt lahjoittavat moninkertaisesti muutenkin. Runsaalla tuhannella eurolla itsestuntoa siitä, että on edelleen "toimittajana iskussa" ja onnistuu vedättämään ammattitaidolla höynäytettäviä lukijoita.

"Leikilläänhän minä vain. Otitteko oikein tosissanne!"

Tätä menetelmää käytti Mauri tsoukki-Pekkarinen maksaessaan Olkiluoto-4:lla kokoomuslaisille ja SDP:n lipposlaisille Fennovoimasta.

Vieras (nimimerkki)

Niklas Herlinin tukemista ehdokkaista jotkut ovat mamuja ja sitten suomenruotsalainen. Maassa maan tavalla, tai maasta pois. liian paljon on kävelty kantasuomalaisten yli ja nyt on protestin paikka. Hyväksyisin ehdokkaaksi vaikka Niklaksen isän ja Martin Saarikankaan, koska he ovat olleet rakentamasa tämän maan hyvinvointia, mutta en hyväksy KANSAMME edustajiksi henkilöitä, jotka vain napsivat tukia ja etuja, viisastellen muodikkailla ja typerillä sanoilla. Ne eivät kohenna kansamme hyvinvointia.
Montakaan Niklaksen listalla ei ole tervettä työpäivää nähnyt, ellei oteta huomioon erilaisten tukianomusten täyttelyä puolueelle, samanhenkisille kavereilla ja yhdistyksille. Sillä työllä ei Suomen tulevaisuutta rakenneta. Thors on selvästi sanoutunut irti Suomen etujen ajamisesta, joten .......

Vieras (nimimerkki)

"Hyväksyisin ehdokkaaksi vaikka Niklaksen isän ja Martin Saarikankaan, koska he ovat olleet rakentamasa tämän maan hyvinvointia, mutta en hyväksy KANSAMME edustajiksi henkilöitä, jotka vain napsivat tukia ja etuja, viisastellen muodikkailla ja typerillä sanoilla."

Idänkaupan punainen vuorineuvos, purjeveneillä mahtaileva, Pekka Herlin lienee todettu maksetu kirja avulla kusipääksi ja hänen rehabilitointiinsa menee vielä aikaa.

Martin Saarikangas on edelleen ehkä suosiossa oleva vuorineuvos, ei niinkään mikään voroneuvos tai vuoroneuvos.

Vieras (nimimerkki)

Pakkoruotsia hyödyttää erityisesti suomenruotsalaisia. Ei kuitenkaan siten kuin he väittävät eli palvelujen takaajana. Eihän pakkoruotsin tankkaajat edes kelpaa palvelijoiksi, kuten sai havaita taannoisesta urputuksesta Pohjanmaalla.

Enemmän hyötyä on siitä etumatkasta, jonka suomenruotsalaiset saavat kielitaidossa. Kansainväliset toimet tippuvat syliin suuremmalla todennäköisyydellä, kun ei ole marginaalista koulukieltä taakkana. Suomenhan keskimääräinen suomenruotsalainen oppii muualta ja "ilmaiseksi".

Myös hyvän kielipään omaavat suomenkieliset saavat saman edun vaikka ei ihan samassa mitassa (siis keskimäärin).

Tuosta näkökulmasta ymmärtää, miksi niin monet suomenkieliset kannattavat pakkoruotsia. Se ei ole ainoa syy mutta ainoa rationaalinen. Itse en ymmärrä päättäjiä, jotka oman edun -- ja omien harhaluulojen -- vuoksi niin sanoakseni ampuvat kansakuntaa jalkaan.

Tuula Saskia (nimimerkki)

Ehkä hieman yksinkertaistat, mutta nykytilanne voi olla juuri tämä.

Kuten näemme, yhteiskuntamme johtotehtävissä on ylivertaisen paljon ruotsinkielisiä.
En ihmettele sitä: hyvä kotikasvatus, varma paikka Svenska Handelshögskolanissa osv. Vackert så.

Ja mikäs siinä, jos se tuottaa kyvykkäitä yhteiskuntaamme hyödyttäviä yksilöitä.

Nyt on kuitenkin kysyttävä, mitä tämä naurettava kaksikielisyys maksaa?

Sitä ei julkista Thors eikä se ilmeisesti tule esiin koskaan.

Mutta jokainen valtiontaloudenleikkauksia pohtiva : älkää leikatko vanhuksilta, terveydenhuollolta, koululaitokselta, poliisilta, tieteeltä,
päivähoidolta.

Ryhtykää purkamaan tämä pakotettu kaksikielisyys. Tuokaa esiin kaksikielisyys, joka olisi miellyttävää.

" Va fint, att du talar svenska"

" Kiva, totta kai. Puhuthan sinäkin suomea"

JLin (nimimerkki)

Kyllähän sitä tietyn sorttista suomalaisuuden alasajoa on havaittavissa, mutta hurreja siitä on tuskin syyttäminen. Olis huomattavissa semmosia vivahteita, että muka suomenruotsalaisuus olisi suomalaisuuden suurin uhka. Suomenruotsalaisuus on suomalaisuutta siinä missä savolaisuuskin, paradoksi, koira jahtaa omaa häntäänsä ja liittovaltion globalistipankkiirit senkun nauraa. Kaikki kielitaito on hyvästä ja sille olisi mielestäni hyvä varata aikaa esimerkiksi historian, tai paremmin historiallisen valheen opetus tuntimääristä. Astrid Thors toteuttaa hallituksen eli Kokoomuksen politiikkaa, jos ei miellytä, vaalit ovat tulossa.

Tuosta vaalirahoituksesta nyt vaikka USA:ssa. Samat rahapiirit omistavat USA:n molemmat puolueet sekä median. Eli jos joku pankki rahoittaa presidenttiehdokkaan vaalimainontaa mediassa, ei se ole muuta kuin rahojen siirtelyä taskusta toiseen. Kun vaalispektaakkeli kasvaa, täytyy yksityisten ihmisten, pienyritysten ja yhteisöjenkin vaaliavustusten saldon kasvaa, jotta sillä jotain "merkitystä" olisi. Sikäläinen mediahan hanakasti markkinoi, kuinka esimerkiksi joku Ron Paul on saanut kerättyä lahjoituksia kokoon. Lopulta nuo avustukset valuvat suurimmalta osin massamedian ts. rahapiirien taskuihin. Elikkä onko tässä kyse demokratiasta vai rahastuksesta sen välttämättömänkin pahan kustannuksella.

Tuula Saskia (nimimerkki)

Totta kyllä,

mutta suurin vastakohta on keinotekoinen tai sitten ei.

Pakkoruotsi on lukko, joka estää kaiken asiallisen ja terveellisen keskustelun kielipolitiikasta

Kielikysymys vie tilaa olennaiselta.

Oletko kuullut RKP:n näkemystä eurosta? EU:n valuuttaongelmista? Työllisyyspolitiikasta?

Ennen kaikkea maahanmuuttopolitiikasta.

Kansalaisilla ei ole tietoa.

PS. Tosin lehteen Töölölainen ( asun Töölössä) hän kirjoittaa erittäin asiallisia ja miellyttäviä lähikuvia.

Vieras (nimimerkki)

Kyllähän sitä tietyn sorttista suomalaisuuden alasajoa on havaittavissa, mutta hurreja siitä on tuskin syyttäminen. Olis huomattavissa semmosia vivahteita, että muka suomenruotsalaisuus olisi suomalaisuuden suurin uhka. Suomenruotsalaisuus on suomalaisuutta siinä missä savolaisuuskin, paradoksi, koira jahtaa omaa häntäänsä ja liittovaltion globalistipankkiirit senkun nauraa.

* Ruotsalaisuus tuli Hämeeseen ja osaan Varsinais-Suomea pakolla miekkalähetyksenä. Varsinais-Suomessa oli vapaaehtoista kristillisyyttä noin sadan kirkon verran runsaat sata vuotta ennen kuin Turun piispa ryhtyi imperialistiksi pakkokastattamalla Hämettä ja ryntäämättä ortodoksien kimppuun Karjalaan. Savolaiset puolestaan olivat kuin juutalaiset siirtokunta-asukit, jotka ruotsalaiset värväsivät asuttamaan Karjalaa ja käännytyttämään ortodokseja, jotka olivt sivistyneitä ihmisiä jo hyvän aikaa aikaisemmin. Tästä vapaaehtoisesta kristillisestä sivistyksestä Varsinais-Suomessa svekomaaninen historiankirjoituksemme kouluissa vaikenee, jotta voitaisiin perustella sivistyksen valolla ruotsalainen miekkalähetys Hämeeseen ja ruotsalainen imperialismi.

* Svekomania on henkinen tila, joka mahdollistaa Suvi-Anne Siimeksen, köyhän tytön, rahakkaat kaupa björnwahlroosien kanssa eli satojen miljoonien ylihinnan maksamisen Mandatumista Sampo Pankin kassasta. Sampo Pankki myytiin Danskelle, mutta edelleen pankin nimi on valheellisesti suomalainen. Tuo ruotsinsuomalainen hengemonia mahdollistaa virkamiesoligarkian björnwahlroosin tapaan ja saattaa ylläpitää Suomessa rakenteellista korruptiota.

Kaikki kielitaito on hyvästä ja sille olisi mielestäni hyvä varata aikaa esimerkiksi historian, tai paremmin historiallisen valheen opetus tuntimääristä. Astrid Thors toteuttaa hallituksen eli Kokoomuksen politiikkaa, jos ei miellytä, vaalit ovat tulossa.

* Svekomaaniset toimintatavat mahdollistavat mm. paateroinnin ja oikeuspolitikoinnin. Ylärakenteeltaan myös Kokoomus on svekomanian saastuttama ja stubbisoitunut. Esimerkiksi Kokoomuksen puheenjohtaja, pohjoissavolainen Katainen viittaa kintaalla Kokoomuksen jäsenten puoluekokouspäätökselle pakkoruotsista ja kokoomuslaiset hyväksyvät puheenjohtajan, joka ei noudata puolueen sääntöjä niin kuin ei ilmeisesti noudattanut Siilinjärven Kokoomuksessakaan. Kokoomuslainen alamaisuus estä oikeusvaltioperiaatteen ja yhdistyslain voimaansaattamisen.

Tuosta vaalirahoituksesta nyt vaikka USA:ssa. Samat rahapiirit omistavat USA:n molemmat puolueet sekä median. Eli jos joku pankki rahoittaa presidenttiehdokkaan vaalimainontaa mediassa, ei se ole muuta kuin rahojen siirtelyä taskusta toiseen. Kun vaalispektaakkeli kasvaa, täytyy yksityisten ihmisten, pienyritysten ja yhteisöjenkin vaaliavustusten saldon kasvaa, jotta sillä jotain "merkitystä" olisi.

* Tuo viisi tai kymmenen tai sata dollaria on eräänlaista propagandaa, hieman samanlaista kuin sosialististen maiden 100%:n äänestysprosetti, joka osoitti "osallistumisen" - muka vapaaehtoisesti.

Sikäläinen mediahan hanakasti markkinoi, kuinka esimerkiksi joku Ron Paul on saanut kerättyä lahjoituksia kokoon. Lopulta nuo avustukset valuvat suurimmalta osin massamedian ts. rahapiirien taskuihin. Elikkä onko tässä kyse demokratiasta vai rahastuksesta sen välttämättömänkin pahan kustannuksella.

* Kyse on uunouttavasta kustannusliiketoiminnasta.

Vieras (nimimerkki)

On vähän eri asia saada oppia heti syntymästä(tai jo kohdussa) kuin vasta yläasteelta. Voi hurja miten järjetöntä tämä onkaan ollut.

Vieras (nimimerkki)

Mauri: "Jos kielen opetus muutettaisiin kieliopiin painottuvasta enemmän käytännön kieleen se olisi monelle varmasti kimmoke opiskella joku vieras kieli."

Näin tietenkin, mikäli kyseessä ei olisi kaikille pakollinen ruotsi, tai että kehiteltäisiin joku toinen oppilaille tarpeeton pakkokieli.

Jouni Jokela

"Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse."

Hyvin sanottu, mutta Suomessa tilanne voi olla myös se ettei nykyinen Demokratia enää tunnu demokratialta, koska vaikutusmahdollisuudet ovat niin rajalliset ja epämääräiset.

Mitä mieltä olet Suorasta Demokratiasta?

http://jounijokela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55730-...

Jarno Palonen

"rohkea Thors jatkaa haluaa politiikassa"?!

Ja Trors haluaa jatkaa mielestäsi siksi, että hän on toiminut ja haluaa jatkossakin toimia Suomen ja suomalaisten hyväksi päättävillä paikoilla? Älä unta näe.

https://kullervokalervonpoika.wordpress.com/2009/1...

Tuon takana oli lähes yksin Thors. Thors on ja haluaa olla politiikassa vain ja ainoastaan rahan ja vallan takia ja sitä sinä haluat pönkittää? Herää Niklas!

JST (nimimerkki)

Demokratiasta:

Huolestuttavinta onkin, jos vaaleista tosiaan on tullut vain pakkopulla , jonka perusteela pari puoluetta aina valitsevat kuka johtaa leikkiä ja valitsee kaverit ties minkälaisten lehmänkauppojen perusteella seuraavaksi 4 :ks vuodeksi laatikolle leikkimään.

Niin kuin nyt on ollut laita. Siitä esimerkkinä kassakaappisopimukset, ja muut sulle-mule kaupat,joista varmasti julkisuuteen on tullut vain pieni murto-osa.

RKP:n yli 30 vuotinen hallituspaikka ja 2 ! ministerinpaikkaa nykyhallituksessa ovat jo suoranaista demokratian pilkkaamista.

Pääasia on ,että suomalaisten lasten ja nuorison kustannuksella tapahtuva RKP_n nurkkapolitikointi loppuu .

Leikkikööt puolueet meidän aikuisten veromarkoilla, 80 vuotisella työssäkäymisellä ja vaikka Vaasan ja Oulun kuntien fuusiolla ja Lucian julistamisela presidentiksi, mutta lapset pitää nyt vapauttaa pakkoruotsin älyttömyydestä.

Vieras (nimimerkki)

Näin on ollut jo liian kauan. Suomi tarvitsee muutoksen tähän RKP:n ylivaltaan.

Nihilisti (nimimerkki)

Siis perustelusi pakkoruotsille on, että sitä kuulee Töölössä? Taitaa kustantaja Herliniltä mennyt koko pointti ohi, puhumattakaan RKPn suhteettoman suuresta vallasta Suomessa. Puolue joka on aina hallituksessa muutamalla ministeripaikalla löisin melkein vetoa, että vaikka tippuisivat pois Eduskunnasta nämä henkilöt löydettäisiin jotenkin taas sieltä hallituksesta.

Sitten Thorssiin, jos perustelu on se että vanhan linja poliitikko ja haluaa vielä jatkaa (miksei, helppoa rahaa tulee)? Eikö sinne tarvittaisi uutta verta? Astrid Thors on poliitikkona yksi huonoimmista siinä mielessä, ettei yhtään edes kuuntele mitä kansa ajattelee.

Suomessa on se huonoa, että täällä ensin vaaleissa kusetetaan kaikki mikä keritään ja sitten tehdään mitä halutaan, ei kuunnella kansan mielipiteitä vaan sanoataan, että kansan päättää.

Millä tavalla kansa oikeasti päättää että meillä on RKPsta 2 ministeriä hallituksesta?

Ray (nimimerkki)

Perusteluja uupuu. RKP:llä on se poliittinen valta, minkä se kannatuksellaan pystyy hankkimaan.

Thors on poliitikkona aivan hyvää luokkaa, ja kuuntelee kyllä kansaa. Hän ei anna vain pelotella itseään. Paremmille tuloille hän pääsisi varmasti välittömästi politiikan ulkopuolella monipuolisen pätevyytensä takia. Eikä tarvitsisi lukea tuollaista sontaa, mitä sinäkin kirjoitat.

Ruotsinkielestä/kielisistä on löytynyt hyvä kohde. Ruotsinkielisyys on muka uhka suomalaisuudelle ja suomalaisten pärjäämiselle. Älytöntä.

Ruotsinkielisyys on osa kaikkien meidän suomalaisuutta. Jotkut mieltävätkin sen näin ja pitävät siitä kuten Niklas Herlin.

En tiedä, mitä kaikkea pitäminen jostakin vaatii, mutta tutustumista ainakin. Ja kaikkihan eivät halua astua itsensä ulkopuolelle.

Tiuskea Rakki (nimimerkki)

Trolli on trolli, mutta pakko kai näihin on joskus vastata. Ajanhukkaahan se on koska idea on vaan provota ja olla ymmärtämättä mistään mitään. En tavallaan kirjoitakaan tätä sinulle, vaan muille lukijoille.

>Ruotsinkielestä/kielisistä on löytynyt hyvä kohde. Ruotsinkielisyys on muka >uhka suomalaisuudelle ja suomalaisten pärjäämiselle. Älytöntä.

Mitä älytöntä siinä on? Ruotsinkieliset itse valittavat siitä, miten "ruotsin kielen asema" on uhattuna, ja että miten meitä juntteja (jotka ilmeisesti muuten pärjäävät liian hyvin) täytyy kaikin mahdollisin tavoin yrittää vääntää heidän haluamaansa muottiin, jotta ruotsin asema jonkinlaisena sivistyksen ennakkoedellytyskielenä säilyy 1800-luvun malliin. Itse asiassa kielellinen tilanteemme pääsi aika terveelle pohjalle 1900-luvulla, mutta viime aikoina -- viimeiset noin 10-15 vuotta -- ruotsinkielisten näkemykset ja vaatimukset ovat kyllä taas muotoutuneet aika hurjiksi.

Ihan mitä kielivalintoihin tulee, tottakai poliittisesti valittu aine jonka ideana on synnyttää juuri tietynlaista ideologista kieli-identifikaatiota ja suuntautumista varaa resursseja muilta vaihtoehdoilta. Sehän on koko homman idea, muutenhan sen ei tarvitsisi olla niin ensisijaista ja pakollista.

>Ruotsinkielisyys on osa kaikkien meidän suomalaisuutta. Jotkut mieltävätkin >sen näin ja pitävät siitä kuten Niklas Herlin.

Puhu vain omasta puolestasi. Ymmärrän kyllä, että ruotsinkielisiä suomalaisia on ja että joillakin heistä on aivan käsittämätön ego ja kyvyttömyys kunnioittaa toisten ihmisten kokemusta itsestään, mutta itse en ole koskaan kokenut ruotsia mitenkään "omakseni". Näen, että suomenkieliset ovat omaa kieltään puhuva kieliryhmä siinä missä kaikki muutkin vastaavat maailmassa, ja meillä on ihan samat oikeudet kuin muillakin.

Tuollaisia automaattisesti hyväksiyttäväksi tarjottavia heittoja harrastavat ne, joilla on nimenomaan tietty identiteettipyrkimys muiden ihmisten suhteen, ja vaativat heiltä sen toteuttamista. Onko muilla velvollisuus tuohon, on oma kysymyksensä, ja minusta vastaus on "ei".

>En tiedä, mitä kaikkea pitäminen jostakin vaatii, mutta tutustumista ainakin.

Miksi ruotsinkielisyydestä siitä "pitää pitää"? Ja onko nykyinen kielipolitiikka sinusta "tutustumista"?

>Ja kaikkihan eivät halua astua itsensä ulkopuolelle.

Provo. Voinhan minäkin sanoa että olet vaan ahdasmielinen jos et halua olla X kun minusta X tekee ihmisestä niin erityisen ja rikastuneen... ei minulla ole mitään lähtökohtaista syytä alkaa perustella itseäni sinulle tai muillekaan ruotsinkielisille. Tuo että meidät laitetaan automaattisesti tuomiolle tässä asiassa on kummallinen suru-ilmiö... ja sitten vielä ihmetellään että miksi olette ärsyttäviä.

Vieras (nimimerkki)

"Perusteluja uupuu. RKP:llä on se poliittinen valta, minkä se kannatuksellaan pystyy hankkimaan."

Ei Svenska folkpartiet hanki kahta ministerinpaikkaa nykykannatuksellaan, vaan lähinnä sillä, että sen tukijat toisella kädellä lahjovat kokoomuslaisia ja sosialidemokraattisia poliitikkoja säätiöistä, jotta saisivat osaansa suuremman edustuksen.

Kokoomuslaisen alamaisen arvostelukyvyttömyyden kirkkain kruunu oli se, kun sosialidemokraattinen henkinen kokoomuslainen vastaanotti rasisti Axel Freudenthal-mitalin vastaan.

Tuhoisinta on ollut Svenska folkpartietin läsnä olo opetusministeriössä ja toistaiseksi tuhoisinta puolustusministeriössä.

Vieras (nimimerkki)

"Suorastaan epäilen, että jos ministerinä olisi ollut joku suorapuheinen halla-aholainen, tässä maassa palaisi muutakin kuin tamperelainen pitseria ja pari sahaa."

Tämä lause jää epäilemättä elämään omaa elämäänsä esimerkkinä suomalaisen journalismin alennustilasta.

Vieras (nimimerkki)

Jollain oli eilen face book -päivityksenä, että "muistaako kukaan, ettei kaikki romanit ole kerjäläisiä?". Niklas Herlin ainakin muistaa. Onneksi Niklaksen ei tarvitse sentään asua pitserian yläpuolella tai sahan vintillä =)

Vieras (nimimerkki)

Noilla osoitteilla olen koko elämäni USA:n vuosia lukuun ottamatta kuullut suomenruotsia päivittäin, se on minulle tuttu kieli. Mutta ymmärrän hyvin niitä, jotka elävät täysin suomenkielisissä ympäristöissä eivätkä kuule kieltä kuin satunnaisesti lomareissulla. Eihän se ”pakkoruotsi” voi silloin motivoida.

---

Elä viitsi. Kieltä ei opiskella sen takia, että sitä kuullaan ympäristössä tai lomareissuilla, vaan ammatillisesti opiskelussa. (Nyt on kyse KOULUKIELEN OPISKELUSTA, ei siitä että oppii italiaa, jos äiti on Italiasta.) Eli siis Suomen kaksikielisyys on suomi - englanti. Sitten jotain suurta kieltä EU:ssa jos ei osaa valita, hyviä ehdokkaita ovat ranska, saksa, espanja. Ja todennäköisesti ei ole hyödyllistä käyttää aikaa
opiskeluun: puola, tshekki, slovakia, ruotsi, skoone ... MUTTA jos menee biologiksi Slovakiaan on hyvä osata biologiaa ja slovakiaa,
se on selvä. Pakkoruotsi pois, ei myöskään ole syytä mielistellä
pakkoruotsin tukijoita. Tästä se lähtee.

Johannes X (nimimerkki)

Vastustan pakkoruotsia, mutta jos joku saa siitä kiksinsä, en aio kieltää häneltä sen fanittamista. Tiedän, että kun tähän maahan saadaan lopulta todellinen demokraattinen päätäntävalta nykyisen raha- ja korruptiovallan sijaan, ruotsin kielen pakkostatus poistetaan viimeinkin tarpeettomana. Olen varma siitä.

Vieras (nimimerkki)

RAY: "RKP:llä on se poliittinen valta, minkä se kannatuksellaan pystyy hankkimaan."

4%-5% kannatuksella jo yli 30 vuotta hallituspaikka ja kaksi kiintiömimisteriä? Millä pystyt perustelemaan tämän demokratian halveksunnan?

Ray (nimimerkki)

Eiköhän ministerimäärät lasketa vain hallituspuolueiden kannatuksista. Eiköhän ne oikein mene.

Hallitukseen menevät ne puolueet, jotka niin sopivat.

RKP on hallituksessa vain niin pitkään, kuin sen paikkamäärä antaa pelimerkkejä.

Vieras (nimimerkki)

RAY: "Eiköhän ministerimäärät lasketa vain hallituspuolueiden kannatuksista. Eiköhän ne oikein mene."

Nyt kun vielä pystyt perustelemaan miksi juuri RKP on mennyt yli 30 vuoden ajan aina hallitukseen suuremman äänimäärän saaneiden puolueiden sijasta, harkitsen päättelysi oikeutusta?

Ray (nimimerkki)

Ei niitä suuruusjärjestyksessä valita.

Vieras (nimimerkki)

"Ei niitä suuruusjärjestyksessä valita."

RAY, oliko tuo jokin perustelu?

M-T Heikka

Turhapa tuota on selitellä, tehty mikä tehty. Ja jokainenhan saa omiansa jakaa vaikka...no liian rasistinen ja juntti vertaus tuli mieleeni.

Aika hyvin se poliittinen maailmankatsomus tulee ilmi noista valinnoista.

Pitäisin enemmän maalaisliittolaisesta kuin cityvihreästä tyylistä. Kuulun Väyrysen fani-klubiin, koska väyrynen on laittanut osaltaan kapuloita Thorsin salasuunnitelmille. Suunnitelmat on, vaan ei ns. läpinäkyvät.

Maa painaa parrelheen, niinko sanothaan. Helsinki-kosketus.

Toivottavasti Packalen ei kärsi kylmästä suudelmasta.

Tuula Saskia (nimimerkki)

Ei hän kärsi. Kyselin netitse mielipidettä pakkoruotsiin , koska hänen periaatteensa vaikuttivat oikeilta.

Hän vastasi hienovaraisesti : et sovi minun äänestäjäkseni. Minä olen pakkoruotsin takana.

Ei tietenkään näillä sanoilla, mutta selkeästi: sinun ääntäsi en tarvitse.

Lampinen (nimimerkki)

Niklas hyvä!

Kiitos mainiosta blogista. Kommentti "minä saan pitää mistä minua huvittaa" pakkoruotsin osalta kuulostaa vähän jääräpäisen ala-astelaisen kiukuttelulta, joka ei asia-argumenteista huolimatta halua vaihtaa kantaansa.

Minäkin saan pitää vaikka hevosen paskan syömisestä, mutta mielestäni silti kaikkien ei tarvisi sitä syödä. Ymmärrätkö pointin?

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Pakkoruotsi?

Niin. Itse kun asun myös sveksfinlandissa, ei oikeastaan pakkoruotsia kannata kukaan muu, kuin ne, jotka saavat tulonsa kielen opetuksesta ( kärjistetysti).

Silti en menisi kieltämään ihmisen oikeutta opisekella äidinkieltään. Ruotsi nyt sattuu olemaan Suomen osalta historiaa, kuten myös nykyisyyttä. Aivan kuin eräiden toive venäjän kieleen. Kumpaankin tämä väite pätee. Ainoa vaan, että suomen laki ja byrokratia, nykyinen sosiaalidemokratia, kaikki tulee hurreista.

Sitten jos vielä yksi sana pakko ruotsin kielestä. Tämähän tuli suomen kouluihin 1970-luvulla. Suurten maanpako vuosien jälkeen. Kyllähän pitää pitää huolta, että Ruotsin teollisuus saa suomalaisista ruotisinkielistä työvoimaa.

Monet vikigin linen pakolaisista ovat tästä samaa mieltä.

Tämä on yhtä totta tänään, kuin oli 1970-luvulla. Vaikka onkin aika heikko peruste opiskella kieltä.

Kyllähän näin euron potentiaalisen konkurssin partaalla, tulisi opiskelle Saksan taikka Ranskan kieltä. Niin sitten ehkä me voitaisiin tulevaisuuden toivojournalistien kirjoituksia lukea Pariisista ja Berliinistä, eikä tarvitsisi lukea konkurssi ilmoituksia Financial Timesistä, taikka muista anglokonkurssin julkaisuista.

Lalli Laaksonen

"en menisi kieltämään ihmisen oikeutta opisekella äidinkieltään"

Suomen perustuslaki ei tunne käsitettä äidinkieli. Se tuntee käsitteet oma kieli ja kansalliskieli.

Suomenruotsalaiset eivät välitä pätkääkään äidinkielestä paitsi silloin, jos se on ruotsi. Ahvenanmaalla ja Ruotsissa he ovat valmiit polkemaan suomenkielisiä. He ovat valmiit antamaan suomenkielisen vaikka hukkua tai nyhtävät heitä, jos ei apua pyytäessä tule oikeaa ruotsia, kouluruotsi ei ihan riitä (tapaus Sarasvuo, jonka mukaan herra oli merihädässä, osasi loistavasti kouluruotsia ja mukana oli norjalaisia).

Useat ellei useimmat suomenruotsalaiset ovat käännynnäisiä (vapaaehtoisia tai pakotettuja). Niinpä savolainen Biaudet muuttui ruotsinkieliseksi sveitsiläistyttyään. Useimmat naiset varsinkin rekisteröityvät ruotsinkielisiksi avioliitossa ruotsinkielisen kansaa, sillä se nostaa heidät korkeampaan kastiin ja takaa etuoikeudet.

Notta älä puhu minulle äidinkielestä.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Enköhän minä Lasse ole jo saanut tarpeeksi infoa, kuinka apurahat eräiden päätä kääntää.

No, kuten minä jo kirjoitin. On se hyvä taito, ruotsinkieli, jos vaikka duunarina Ruotsissa. Saati kyllä sillä Norjan kielenkin haltuun saa.

Lalli Laaksonen

Niin on hyvä taito se ruotsinkieli. 95% suomalaisista ei tarvitse sitä lainkaan. Eri ihmiset arvostavat sitä eri lailla. Opskelkoon kukin halunsa mukaan.

Vieras Markku Palonen PerusSuomalainen (nimimerkki)

Sinä haluat minun opettelevan pakkoruotsia.Jos en opi, en valmistu.
Minä haluan sinun opiskelevan uintia 200 km kerralla,jos et opi, hukut.

Paraneeko hevonen lyömällä,vai paheneeko.

Saako Suomalaisen metsurin pakottamalla, parempaan tulokseen.
Saako Suomalaisen metsurin pyytämällä, parempaan tulokseen.

Tarvitseeko Suomalainen työntekijä ruotsinkieltä enemmän Suomen ulkopuolella kuin englanninkieltä ?

Ihmisillä on erillainen oppimiskyky,toiset oppivat helpommin kieliä,toiset matematiikkaa.
Toiset ihmiset eivät opi edes sitä,että emme ole samanlaisia,onneksi,siis että emme ole samanlaisia.

Minusta pakkouinti 200 km on hyvä asia,vaikka jotkut hukkuu matkalla,voin olla siinä väärässä,Olen kokoikäni asunut meren äärellä.Vesi on minulle tuttu ympäristö,mutta ymmärän myös niitä jotka asuvat kaukana kuivalla maala, kuten kuten beduiinit.Heillä tuskin on motivaatiota uintiin.Pakkouinti on kuitenkin pakkouinti.

Anteeksi virheet,tulin juuri uimahallista.

Jarno Palonen

Yksi syy pakkoruotsiin on mitä ilmeisimmin se, että kun jokainen tietää ettei normikansalaisen päähän mahdu kovalla opiskelullakaan enempää kuin kaksi, max 3 kieltä, niin tuo on tapa saada ihmiset ymmärtämään vain sitä mediaa, jota poliitikot ja muut päättäjät pitävät hyppysissään.

Hieman yli parikymppinen poikani puhuu ja kirjoittaa melkoisen sujuvasti viidellä eri mielellä ja on paraikaa hankkimassa kielivarantoonsa 2 muuta kieltä, espanjan ja ranskan. Suurimmalle osalle tuollainen on täyttä utopiaa, kielipää ei vaan kestä ja jos kestäisikin, niiden kielten opiskelu pitäisi aloittaa jo alaluokilla. Vein poikani toiselle alaluokalle kouluun, joka oli erikoistunut kieliin.

Nuorimmaiseni, vasta 2,5v, ei oikeastaan puhu vielä mitään kieltä kunnolla, mutta kun kotikieliä on 3, hän varmuudella tulee oppimaan niistä jokaisen niin hyvin, että hän pärjää niistä millä tahansa.

Yli 50 maassa pitkään vierailleena ja useassa asuneena, en ole milloinkaan jäänyt tilanteesta paitsi sen takia, että en osaisi puhua ruotsia. Joka ainoa tapaamani ruotsalainen mieluummin maailmalla aina puhuu englantia.

Pentti Järvi

Kyllähän noita kieliä voi opiskella, vapaaehtoisesti, useampiakin. Eri juttu on sitten pitää ne hallinnassa, sillä käyttämättöminä se taito ruostuu hyvin nopeasti eli on oltava jatkuvasti ahkera ja opiskeltava lisää sekä kerrattava vanhaa.

Vieras (nimimerkki)

Sampsa H: "Silti en menisi kieltämään ihmisen oikeutta opisekella äidinkieltään."

Kuka on edes ehdottanut äidinkielensä opiskelun kieltämistä?

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

No, yleensä huudetaan yksikielisen maan puolesta. Se sinänsä kieltäisi jo toisen äidinkielen opettamisen.

Vieras (nimimerkki)

Niin yksikielinen maa kai useimmiten tarkoittaa, että kaikki osaavat yhden yhteisen kielen mikä olisi myös viranomaisten yhteinen kieli.
Sen lisäksi vähemmistöillä olisi oikeus lukea omaa äidinkieltään.

Tällainen yksikielinen malli on muissa pohjoismaissa, vaikkei niissä missään ole vähemmistölillä samalla tavalla omia kouluja ja yliopistopaikkoja kuin Suomessa on. Puhumattakaan vähemmistökielisestä rinnakkaishallinnosta, tuomioistuimista ja poliisista, sotilaskoulutuksesta jne.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Vieras Markku Palonen

Opiskelu ja koulu ovat ilmeisesti sinulle täysin sopimattomia.

Samalla logiikalla myös lukutaito, yhteenlasku ja koko koulunkäynti pitäisi tehdä vapaaehtoiseksi. Vaikka kuka sen tietää minkälaisia matemaatikkoja maahan alkaisi tulla ihan hallitsemattomasti? Kokeiltaiskohan sellaista seuraavat 50 vuotta?

Lampinen (nimimerkki)

Älä ruoki trollia (internet keskustelujen tahallinen pilaaja), mutta joku voi ottaa tuonkin aivopierun tosissaan.

Esim. matematiikka, liikunta ja lukutaito ovat ihmiselle tärkeitä asioita. 200 vaihtoehtoisen kielen joukosta puolestaan ruotsinkieli ei ole.

Ärsyttää kun mukahauskat viisastelijat pilaavat tahallaan keskustelun.

Vieras Markku Palonen PerusSuomalainen (nimimerkki)

Olen Käynyt toistakymmentä vuotta kouluja.En oikestaa koskaan joutunut lukemaan läksyjä ,mutta en ollut mikään priimus.Koulu oli kivaa.Olen prosessiteknikko.Olen jatkuvasti koko työurani aikana joutunut opiskelemaan.Uusi työ kohde ,uusi opiskelu.
Työpaikkoina on ollut usempia tehtaita ja ulkomaan komennuksia ,Intia,Saksa,Ruotsi,Norja,Nepal,venäjä etc.Kaikissa paikoissa olen käyttänyt Englanninkieltä .
Tällä hetkellä naapurinani asuu ruotsinkielisiä ja työtovereina on ollut useita ruotsinkielisiä.
olen joutunut työssäni neuvomaan professoreita,diploomi-insinöörejä sekä muita työtovereita.
Olen jo eläkkeellä, mutta olen koko ikäni elänyt filosofialla .Älä pakota vaan opeta.
Minulla oli yksi di-työtoveri jonka matemaattinen taito oppikoulussa oli huippu,hän joutui sellaisen opettajan kynsiin, että kiinnostus matematiikkaan loppui, hän jäi luokalle matikoista.Kiinnostus alkoi opettajan vaihduttua.Voisin kertoa paljon ruotsinkielen käytöstä työssäni.
En minä ruotsinkieltä vihaa, vaan pakkoa.
Ihminen kehittyy eri aikaan toisiinsa nähden.Jouduin kansakoulun ensimmäisellä ja toisella luokalla harjoittelemaan kuumat kesät kaunokirjoitusta, koska motoriikkani ei ollut kehittynyt toisten tasolle.Kuitenkin ensimmäisiä vuosia jouduin perheeni elättämään insinööritoimistossa piirustuslaudan ääressä, koska konepiirustus taitoni oli hyvä, kuten myös teknisenkoulun piirustutaito.

Ongelma on kaikkien lyöminen samaan muottiin, jossa hyvät ja huonot turhautuu vaihdellen siitä, mitä opetetaan.Välillä hyvä on huono ja huono on hyvä.Olisi hyvä tutkailla oppiaineksen erikoisosaamista.
Yksi tuttuni oli priimus keskikoulu asteelle saakka.Oppi kaiken ulkoa.Kun tultiin lukioon, piti myös ymmärtää asioita,jolloin joutui jättämään opiskelun ja meni töihin.

Sorry ,kirjoitan pimeäsäsä läppärille ja olen tottunut tukevampiin namiskoihin,kaksois osumia tahtoo tulla.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hei ystävät ja kiitos kaikille, jotka maltoitte lukea tähän saakka, kommentteja myöten. En tiedä, miten selvästi voin kirjoittaa, että pakkoruotsin kannattaminen on hölmöä, mutta näin tekstissäni lukee:

"Pakkoruotsi" on mielestäni hyvä asia, mutta tiedän, että olen monen mielestä täysin väärässä, ja niin luultavasti olenkin. Suhteestani suomenruotsiin olen kirjoittanut myös Uuteen Suomeen ennekin, mutta pannaan se vielä kerran. Vietin lapsuuteni Kirkkonummella. Aikuiselämäni paria Yhdysvalloissa viettämääni vuotta lukuun ottamatta olen viettänyt eteläisessä Helsingissä, pari vuotta Kampissa ja parikymmentä vuotta Töölössä, yhteensä neljässä eri osoitteessa.

Noilla osoitteilla olen koko elämäni USA:n vuosia lukuun ottamatta kuullut suomenruotsia päivittäin, se on minulle tuttu kieli. Mutta ymmärrän hyvin niitä, jotka elävät täysin suomenkielisissä ympäristöissä eivätkä kuule kieltä kuin satunnaisesti lomareissulla. Eihän se ”pakkoruotsi” voi silloin motivoida.

______________

Siis en ole väkivaltainen pakkoruotsittaja ja koko kansan vihollinen tai maanpetturi tai mitään muutakaan. Kunhan pidän suomenruotsista, ehkä siksi, että olen sitä koko elämäni kuullut. Yksi koko blogimerkintään kannustanut ajatus oli se, että en ylipäätään jaa ihmisiä luokkiin "pakkoruotsin kannattajat" ja "pakkoruotsin vastustajat". Mutta tämän ja edellisen blogimerkintäni kommentteja luettuani haluaisin korostaa, että vaahtopäisin "pakkoruotsin vastustajat"-ryhmä alkaa olla kommenteissaan hyvin kaukana mistään järkevästä käyttäytymisestä tai edes alkeellisten käytöstapojen osaamisesta.

Pentti Järvi

Viisaan miehen puhetta. Täällä kommenttiosastolla innostutaan helposti ja unohdetaan vallan, missä sitä ollaankaan.
Asun ruotsalaisessa kunnassa nimeltä Malax ja on mielenkiintoista todeta, kuinka erilaista kieltä puhutaan vain poronkuseman päässä Närpiössä tai Korsnäsissa, Vaasasta nyt puhumattakaan. Joku on väittänyt, että suomenruotsilla ei pärjää Ruotsissa. Pahasti narraa se joku.

Sekoitat asiat! (nimimerkki)

Perustelet pakkoruotsin tukemista samoin kuin Mikko Alatalo!

Hänkin kansanedustajana äänestää sen puolesta, koska ITSE pitää kuulemma ruotsin kielestä niin kovasti. Mutta eihän se ole pointti!

Kansanedustajan pitää ottaa huomioon kansan ja äänestäjiensä mielipide, ei suinkaan itsensä. Ja varmaa on, että Alatalon supisuomalaisten äänestäjien suuri enemmistö vastustaa pakkoruotsia.

Sinä et ole kansanedustaja, mutta lehden omistajana aivan yhtä vastuullinen lukijoillesi. Hehän ovat kansalaisia ja enimmäkseen vastustaa pakkoruotsia.

Uuden Suomen kaltaisen perinteisen sanomalehden tehtävänä on olla kansalaisten puolella valtaapitävien suhteen. Eikä suinkaan mikään Hesarin tyylinen Pravda, joka katsoo tehtäväkseen ajaa valtaapitävien näkökulmaa.

Ylimielinen besserwisserismi on toimittajien ja varsinkin päätoimittajien perisynti.

Vieras (nimimerkki)

"Ylimielinen besserwisserismi on toimittajien ja varsinkin päätoimittajien perisynti."

Eivät päätoimittajat ole niin typeriä kuin miltä heidän on näytettävä kustantajaa ja ilmoittajia miellyttääkseen.

Tuula Saskia (nimimerkki)

Arvoisa kustantaja Herlin,

miksi ihmeessä ette halua myöntää kommentoijien halunneen keskustella

myös asiallisesti?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Anteeksi! Kiitos kaikista asiallisista kommenteista! Mutta noi asiattomat kyllä vähän keittää joskus niin, että asialliset unohtuu. Mutta nyt otan taukoa.

frank (nimimerkki)

Niinpä. En pysty logiikan perusteilla ymmärtämään tätä "minä pidän ruotsista - siispä kannatan pakkoruotsia" perusteita. Kun eihän siinä ole mitään logiikkaa!
Asian on pikemminkin päinvastoin, pakottamalla ei saada aikaan muuta kuin hampaidenkiristelyä, vastenmielisyyttä. Ja tämän sanon 1/8 riikinruotsalaisena.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hyvä Tuula Saskia,

halu on vasta hyvä alku.

M-T Heikka

Minua voi aivan hyvin kiittää asiattomista kommenteista. Onhan se ihan totta, että en torniolaisena ole koskaan nähnyt yhtään ehtaa suomenruotsalaista. En ole voinut palvella härkaappia på svenska.

Yhden saamelaisen olen nähnyt ihan livenä, mutta ei minulle tullut kohtaamisesta mitään hirveää tarvetta oppia saamea. Tosin hän osasi suomea. Onko ne suomenruotsalaiset sitten geneettisesti tollompia kuin saamelaiset, eivät opi suomea, lär inte finska.

Neljäntuulenlakki oli vähän silmillä kyllä. Jospa ne ruskeat silmät olisivat tehneet sen. Sinisiä silmiä ja suomenruotsalaisia perunaneniä ei huvita edes treffata, sisäsiittosta bättre folkkia..

Tuula Saskia (nimimerkki)

Harvinaisen tyylikäs tapa väistyä ja miksi sitä ette tekisikään, roolissanne.

Jan (nimimerkki)

Kuules Niklas! Minusta Sinä aliarvioit pahasti lukijasi ja valehtelet kirjoituksessa aivan selkeästi.

Antamasi vaalituki kohdistui juuri pakkoruotsia kannataville ehdokkaille, niin on itsetään selvää, että itsekin tuet pakkoruotsia, eikö niin?

Käyttäytymisestä sen verran, että sinustako pakkoruotsin kannattaminen sitten on oikeuden mukaista ja yhdenvertaisuutta kannattavaa käyttäytymistä?

Kerroppas minulle Niklas miten Venäläisten aikoinaan harjoittamat sortovuodet kielipoliittisesti eroavat 1970-luvulla aloitetuista pakkoruotsittamis toimenpiteistä? Valtion virkaan ei pääse ilman virkamiesruotsia ym....

Mieti tarkkaan kuule omaa käyttäytymistä ja tekojasi näissä asioissa, ennen kuin alat pakkoruotsin vastustajia huonosta käyttäytymisestä moittimaan.

Minusta sinun puolustus löpinäsi voisi olla hieman uskottavampi, jos menisit vielä tukemaan yhtä monta politiikkoa, jotka vastustavat pakkoruotsia. He kun ovat myös joutuneet monesti kokemaan uhkailuija, syrjintää ym...

Vieras (nimimerkki)

Niklas Herlin: "Mutta tämän ja edellisen blogimerkintäni kommentteja luettuani haluaisin korostaa, että vaahtopäisin "pakkoruotsin vastustajat"-ryhmä alkaa olla kommenteissaan hyvin kaukana mistään järkevästä käyttäytymisestä tai edes alkeellisten käytöstapojen osaamisesta."

Nyt olisi mielenkiintoista nähdä mikä on "vaahtopäistä" pakkoruotsin vastustamista näiden kommenttien perusteella? Pystytkö lainaamaan ja esittämään tämän/nämä primitiiviset käytöstapojen loukkakset?

Lalli Laaksonen

Tuli ihan sama mieleen. Jos esimerkiksi itse olen osoittanut tässä langassa järjetöntä käyttäytymistä tai laiminlyönyt alkeelliset käytöstavat, niin tarvitsen omalta osaltani selkeää palautetta. Muuten en nimittäin ymmärrä yleistä ohjetta kottaraisen pöänttöön tuijottamisesta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jospa nappaan ihan tuosta ihan yläpuolelta yhden kommentin, jossa ei ole mitään järkeä (tuoreelta nimimerkiltä, kuinkas muuten):

Perustelet pakkoruotsin tukemista samoin kuin Mikko Alatalo!

Hänkin kansanedustajana äänestää sen puolesta, koska ITSE pitää kuulemma ruotsin kielestä niin kovasti. Mutta eihän se ole pointti!

Kansanedustajan pitää ottaa huomioon kansan ja äänestäjiensä mielipide, ei suinkaan itsensä. Ja varmaa on, että Alatalon supisuomalaisten äänestäjien suuri enemmistö vastustaa pakkoruotsia.

Sinä et ole kansanedustaja, mutta lehden omistajana aivan yhtä vastuullinen lukijoillesi. Hehän ovat kansalaisia ja enimmäkseen vastustaa pakkoruotsia.

Uuden Suomen kaltaisen perinteisen sanomalehden tehtävänä on olla kansalaisten puolella valtaapitävien suhteen. Eikä suinkaan mikään Hesarin tyylinen Pravda, joka katsoo tehtäväkseen ajaa valtaapitävien näkökulmaa.

Ylimielinen besserwisserismi on toimittajien ja varsinkin päätoimittajien perisynti.

Vieras (nimimerkki)

Onneksi Usari ei ole Hesari, luojalle ja Herlinille kiitos tästä. Hesarin keskustelufoorumikin on pelkkä vitsi.

Siis? (nimimerkki)

Onko ymmärryksesäsi vikaa vai mistä on kysymys? Olisi reilua edes parilla virkkeellä osoittaa, MIKÄ kommentissani oli järjetöntä.

Tulkitsen ylimielisen vastauksesi niin, että tiedät sen olevan järjellinen ja pätevä, mutta et osaa vastata siihen.

nim. Sekoitat asiat!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Rakas nimimerkki siis?...

Perustelet pakkoruotsin tukemista samoin kuin Mikko Alatalo!

Hänkin kansanedustajana äänestää sen puolesta, koska ITSE pitää kuulemma ruotsin kielestä niin kovasti. Mutta eihän se ole pointti!
-Kansanedustajan on syytä olla rehellinen

Kansanedustajan pitää ottaa huomioon kansan ja äänestäjiensä mielipide, ei suinkaan itsensä. Ja varmaa on, että Alatalon supisuomalaisten äänestäjien suuri enemmistö vastustaa pakkoruotsia.
-Äänestäjät valitsivat Alatalon viimeksi ja valitsevat jos valitsevat uudelleen. Alatalo ottaa äänestäjiensä mielipiteen huomioon äänestäessään.

Sinä et ole kansanedustaja, mutta lehden omistajana aivan yhtä vastuullinen lukijoillesi. Hehän ovat kansalaisia ja enimmäkseen vastustaa pakkoruotsia.
-Jaa että lehden omistajan tehtävä on vastustaa pakkoruotsia, koska arviosi mukaan lukijat ovat enimmäkseen pakkoruotsia vastustavia. Huh!

Uuden Suomen kaltaisen perinteisen sanomalehden tehtävänä on olla kansalaisten puolella valtaapitävien suhteen. Eikä suinkaan mikään Hesarin tyylinen Pravda, joka katsoo tehtäväkseen ajaa valtaapitävien näkökulmaa.
-Sinähän et Uuden Suomen tehtäviä päätä.

Ylimielinen besserwisserismi on toimittajien ja varsinkin päätoimittajien perisynti.
-Olen korkeintaan entinen toimittaja, päätoimittaja en ole ollut päivääkään missään. En ole myöskään ylimielinen bessewisseristi.

Että jos tuosta aletaan. Ja nyt poistun vähäksi aikaa.

Vieras (nimimerkki)

Suomessa ehdokkaalla ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa, ehdokas painaa sitä nappia mitä puolue päättää.

Jarno Palonen

"pakkoruotsi", tuossahan koko asian ydin on! Mikä hitto siinä on, ettei tuota aleta ymmärtämään? Ei tämän päivän demokratiassa pitäisi olla mitään muita pakkoja kuin lakien noudattaminen, miksi siis 'pakkoruotsi'?

Tulet todennäköisesti saamaan Niklas melkoisen pahasti nokillesi seuraavissa vaaleissa noilla ystäväsuhteillasi ja kannustushuudoilla.

Vielä, miksi EI pakkoruotsi? Tuottaisiko Suomelle ja suomea puhuville suomalaisille, joita maassa on kuitenkin yli 94% koko väestöstä, jotakin ongelmaa se, että tuo historian jäänne pakkoruotsi poistettaisiin?

Vieras (nimimerkki)

"Suorastaan epäilen, että jos ministerinä olisi ollut joku suorapuheinen halla-aholainen, tässä maassa palaisi muutakin kuin tamperelainen pitseria ja pari sahaa."

Mitä tarkoitat tällä? Vaisitko selventää asiaa, kun kuulostaa niin kummalliselta. Kiitos.

frank (nimimerkki)

No, eihän tuollainen voi viitata mihinkään muuhun kuin vakuutuspetoksiin. Joita siis olisi tuhopolttojen muodossa enemmän?
En kyllä kykene näkemään tässä mitään logiikkaa.

Vieras (nimimerkki)

Ketä ovat nämä kirjoituksessa mainitut halla-aholaiset? Mainitsisitko nimeltä.

Maailmanmies (nimimerkki)

"Voipi hyvin olla, että maahanmuuttopolitiikan käytännön johtamisessa on sattunut virheitä Thorsin ministerikaudella, mutta ei tämä asia olisi paljon parempi, vaikka maahanmuuttoministerinä oli ollut kuka tahansa. Asia kun on vaikea ja intohimoja herättävä. Suorastaan epäilen, että jos ministerinä olisi ollut joku suorapuheinen halla-aholainen, tässä maassa palaisi muutakin kuin tamperelainen pitseria ja pari sahaa"
--------------------

Miten niin ? Ei meidän olisi ollut pakko ottaa tänne ensimmäistäkään turvapaikanhakijaa tai hyväksyä Romanian mustalaisten tekosia. EU:n sisälläkin tehdään näin. Poliisi ja Rajavartiosto tehokkaammaksi, turvapaikanhakuväylät tukkoon ja laittomat asumukset nurin. Siinä se.

Jos joku ulkomaalaisryhmä alkaisi tästä syystä riehua niin lisää voimaa. Kyllä se loppuu.

mies 26v (nimimerkki)

Vähän kummastuttaa tämä "pakko-ruotsi" keskustelu. Meille ainakin kotona opetettiin, että jokaisen kielen osaaminen on rikkaus. Minusta on ainakin mahtavaa, että olen saanut jo 13 vuotiaasta lähtien opiskella ruotsinkieltä. Tänäänkin esimerkiksi oli mahtavaa, kun pystyi lukemaan Aftonbladetin artikkelin mahdollisesta Palmen murhaajasta alkuperäiskielellä. Maantieteelliset sekä historialliset faktat kiistattomasti puoltavat ruotsinkielen kuulumista osana peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmia. Suurruhtinaskunnan aikana suurin voittomme oli, että saimme pitää veli ruotsalaisilta perityt lait ja oikeuskäytännöt. Ruotsin kainalossa on suomenkansan ollut hyvä kasvaa.

t: Savolaisen poika

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Minä aina ihmettelen, miksi ihmiset ovat niin laiskoja, että eivät vaihda nuoruudessaan mopoilu-, bilettamis- ja dokaamisaikaansa venäjän kielen opiskeluun, että ilman Jarmo Kopostakin kykenisivät edes joskus lukemaan http://www.gazeta.ru :a ja seuraamaan, mitä karmeaa rajan tuolla puolella, tuonpuoleisessa tapahtuu.

Suosittelen päätoimittaja Markku Huuskolle Zakuskaa - se sopisi varmaan Niklaksellekin.

http://vanha.kielikeskus.utu.fi/itseopiskelu/itseo...

Venäjästä on mitä ihmeellisempiä mielipiteitä liikkeelle siksi, että ne otetaan valmiina:

- STT-Reutersin uutisvirrasta
- Helsingin Sanomien ennakkoluuloisilta ja usein kiihkokarjalaismielisiltä pääkirjoitustoimittajilta
- länsivaltojen psykologisista operaatioista
- Iltalehdestä ja oikeistososialidemokaatti Aarno Laitiselta
- Ilta-Sanomista

Ei iltapäivälehden toimittajalla, joka on rinnastettavissa jääkiekkoselostaja Antero Mertarantaan ole 20-vuotiaana tai 30-vuotiaana läpeensä jo kyllästyneenä tähtitoimittajan aikaa perehtyä Venäjä-uutisoinnin tshehovilaisiin piirteisiin.

Hankkikaa itsellenne vaikka kotiruotsikon sijaan kotivenakko!

Jarno Palonen

"Tänäänkin esimerkiksi oli mahtavaa, kun pystyi lukemaan Aftonbladetin artikkelin mahdollisesta Palmen murhaajasta alkuperäiskielellä." - mitä höpötät? Uutinen oli jo paljon aiemmin luettavissa saksankielellä Saksalaisessa mediassa. Miksi minun tai kenenkään pitäisi odottaa vääristellyn uutisen ulostuloa ruotsiksi, Suomessa?!

Vieras (nimimerkki)

Niinpä ja kyllä englannilla pärjää tässä maailmassa jos tietoa haluaa. Joku marginaalikieli Ruotsi :) Oikein maailmankieli.

Jarno Palonen

Huomaatte, luonnollisesti, että nimeni (ehkä nimimerkkini?) on selkeästi suomalainen? Jarnoja on muissakin maissa, mutta Jarno Palosia ei löydy kuin Suomesta ja meitä on vähän :)

Suomenkieli on kieli, jota suomalaiset puhuvat Suomessa. Ruotsinkieli taas on kieli, jota ruotsalaiset puhuvat Ruotsissa. Kertokaapa minulle vihdoin YKSIKIN todella aito syy siihen, miksi minun(kin) lasteni pitäisi pakosta opiskella kieltä, jota koko maailmassa, ei edes puhu, vaan vajavaisesti ymmärtää, ei enempää kuin 9 miljoonaa ihmistä? Muistutukseksi, meitä on tällä pallolla lähes tuhat kertaa tuo määrä.

Jarno Palonen

Mitäs jos tekisit Niklas meille kaikille pienen palveluksen ja linkoaisit tuon Timo Koivistoisen pihalle täältä mainostamasta typerällä tavalla itseään? Lue muutama hänen kirjoituksensa ja uskoisin sinun ymmärtävän mitä tarkoitan.

Kuulapää (nimimerkki)

Hei Niklas,

Uuden Suomen elvyttäminen oli kulttuuriteko ... mutta kai ymmärrät, mihin silloin sitouduit? Muista, että Uusi Suometar oli tinkimättömästi suomalaisuuden asialla.

Ja sinunkin suvussasi on ollut merkittäviä suomalaisuusmiehiä ... en voi hyväksyä sinun linjattomuuttasi tässä asiassa.

Ehkä jonakin päivänä ymmärrät, että olet sittenkin saanut upean perinnöän. Niin, isäsi kautta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Svekomania aiheuttaa toiseuden ja mitättömyyden tunteen suomensuomalaiselle, jonka on odotettava irtopisteitä ja almuja käydäkseen sekundaruotsalaisesta.

Kimmo Sasi lienee eduskunnan pisimmällä kasvamisessa suomalaisesta ihmiseksi.

En usko, että Niklas näkee 1960-luvun taakse 1860-luvulle - 1950-luvulle suomalaisuutta.

Vieras (nimimerkki)

Ruotsinkieli on hyvä osata. Suomenkieltä ja kulttuurin asemaa tulee vahvistaa. Kuka kertoo kuinka ?
Suomi oli parivuosikymmentä sitten hyvinvointivaltio ja kansanedustajat leipoivat kuin pullataikinasta ympärilleen yhdistyksiä ja tukijoita suurella rahalla. Nyt ainoastaan omat pullat kiinnostaa ja poliitikkojen nimittämät virkamiehet hoitelee hommat.
Kansalaisia manipuloidaan kasikkien "paskalakien" taakse.
Ei monet enää äänestä, koska eivät koe asioitaan hoidetun hyvin. (Entä ovatko vaalitkaan edes enää rehellisä, surullisia asioita kuiskitaan)

Herlin voi puhua äänestämisestä, kuten politikotkin, koska he ovat "entistä hyvinvointivaltion" suojamuureja.

Suomessa liian monet voivat pahoin. Jokatoinen päivä suomalainen vanhus tekee itsemurhan ja 4 normaali-ikäistä ihmistä päivässä tappaa itsensä, koska eivät enää jaksa. "Oikea työ" tehdään minimimiehityksellä, ihmiset uupuu, perheet hajoaa, lapset voivat pahoin, heidät "pakkolääkitään" kuten vanhuksetkin.
Olisi paljon muutakin puitaaaa kuin kielitaito äänestettäessä.
Ulkomailla asuvana tiedän, että Helsingissä poikkeavat kauhistelee köyhän ja uupuneen oloisia suomalaisia ja ulkomaalaisia lompakkovarkaita.

Ruotsin kieli on pohjoismainen yhteiskieli ja olen varma, että monet suomalaiset ymmärtää sen tärkeäksi. Nykyiset vallanpitäjät ovat ylimielisiä ja hurahtaneet kävelemään kaikessa suomalaisten yli. En ihmettele, kun ruotsinkieli saa kyytiä. Esim. Thors ei ole vaivautunut perehtymään lainkaan suomalaisten kokemuksiin ja mielipiteisiin.
Tyhmyys ei liene uusi asia maailmanhistoriassa, joten saakoon ruotsin kieli kyytiä Suomessa.

Ruotsalaisista sen verran, että heillä on ulkomaillakin paljon omia kulttuuriyhdistyksiä, he voivat paremmin kuin suomalaiset ja pääsevät eläkkeellekin nuorempina, ovat hyvinvoipia jne.

Miksi Suomessa ei pidetä suomalaista huolta, vaan heidät on alistettu naurettavien poliitikkojen touhujken maksajiksi - orjiksi ?

Verraton (nimimerkki)

Hieno puheenvuoro.

Mielestäni olennaista kirjoituksessa ei ole pakkoruotsi - vaikka se aina paljon huomiota herättääkin - vaan demokratian tukeminen. Herlin tuntuu haluavan omalla esimerkillään osoittaa, että tämä järjestelmä vaatii tukea. Se vaatii rahaa ja työpanoksia. Valinnat, jotka Herlinin tuen kohteista ovat hänen oma asiansa. Ne ovat vain esimerkki siitä, millä perusteilla tukea voi antaa.

Mitä sinä, kanssalukijani, olet tehnyt omien ajatustesi tai henkilöidesi edistämiseksi? Mitä sinä aiot tehdä? Lahjoittaa rahaa? Liittyä tukiryhmään ja antaa oman työpanoksesi? Vaiko ehkä vain huudella netissä?

Demokratia tarvitsee tukijansa ja ehdokkaat resurssinsa. Sen kun vain vastustat pakkoruotsia, mutta tekisit asian eteen jotain nyt kun se on mahdollista, etkä vain huutelisi täällä siitä, miten Herlin ajattelee väärin!

Logiikka hukassa! (nimimerkki)

Niklas Herlin on julkisuuden henkilö ja vielä tärkeän vaikutuskanavan eli nettilehden omistaja. Hän itse mainosti tukiaan ja vielä tässä blogissa otti asian esille.

Eli hänen TARKOITUKSENAAN oli herättää keskustelua ja kommentointia. Ymmärrätkö? Turha on silloin puhua, että Niklaksen tuet ovat hänen oma asiansa.

Puhut pariinkin kertaan syvällä rintaäänellä demokratiasta. Tiesitkö, että noin 80% kansalaisistamme vastustaaa pakkoruotsia?

Demokratia tarkoittaa muuten kansanvaltaa! Jos päättäjät eivät suostu ottamaan huomioon kansan selvän enemmistön mielipidettä, on syy yksin päättäjien. Ei kansalaisten, jotka heidän päätöstään arvostelevat.

JST (nimimerkki)

Siinähän se ongelma onkin, pakkoruotsin vastustaminen kun on ollut varsin vaikeaa ennen internettiä, kun valtamedia on ollut tiukasti RKPn sensuurin alla ja koko keskustelukin vielä vain vuosi sitten tiukasti kielletty RKP:N suulla ( Henriksson 2010: tästä asiasta ei edes keskustella).

Ole siinä sitten demokraattinen.. Herlinille tiedoksi että tämä ns vaahtoaminen on merkki epäoikeudenmukaisuudesta mitä valtaväestö vahvasti tuntee. Tunisiassa mennään kaduille riehumaan ja vaatimaan oikeutta, metsäsuomalainen on löytänyt netin.

Ainoa keino mihin me kansalaiset voimme tukeutua on demokratia.

Vaikutamme vaaleissa 2011 äänestämällä niitä ehdokkaita ja puolueita jotka vaativat pakkoruotsin poistamista ja kielivapauden palauttamista koululaitokseen.

Finn-tollo (nimimerkki)

Naulankantaan.

Tässä pakkoruotsikeskustelussa ei tunnu järkipuheet auttavan.
Liikutaan paljon tunnetasolla.

Ymmärrän ruotsinkielisten tarpeen pitää eduistaan kynsin hampain kiinni.
Kukapa sitä saavutetuista eduistaan mielellään luopuisi?

Nyt on kuitenkin mielestäni korkea aika saada tuolle pakkokyykyttelle kaikkine vivahteineen loppu.

Ainoaksi keinoksi tuntuu jääneen äänestäminen seuraavissa vaaleissa ainoaa puoluetta, joka tuota kyykyttelyä vastustaa.

Finn-tollo (nimimerkki)

Naulankantaan.

Tässä pakkoruotsikeskustelussa ei tunnu järkipuheet auttavan.
Liikutaan paljon tunnetasolla.

Ymmärrän ruotsinkielisten tarpeen pitää eduistaan kynsin hampain kiinni.
Kukapa sitä saavutetuista eduistaan mielellään luopuisi?

Nyt on kuitenkin mielestäni korkea aika saada tuolle pakkokyykyttelylle kaikkine vivahteineen loppu.

Ainoaksi keinoksi tuntuu jääneen äänestäminen seuraavissa vaaleissa ainoaa puoluetta, joka tuota kyykyttelyä vastustaa.

M-T Heikka

Ei kait se pakkoruotsi niin maatakaatava juttu ole, muuten kuin vapaan valintaoikeuden ja urasuunnittelun kannalta. Ja toisaalta yhteiskunnallisesti, siis Suomen taloudellisen menestyksen kannalta. Pakkoruotsi ei oikein tue kansainvälistä kauppaa :).

Itse kyllä pidän ruotsista ja Ruotsista. Mutta sehän on vain pieni yksittäinen maa, hieman Suomea suurempi. Ei siihen tulisi takertua.

Ruotsia, vapaaehtoisena kielenä, tulisi opettaa siinä muodossa, miten he (ruotsalaiset) sitä puhuvat. Suomenruotsi kuulostaa naurettavalta ruotsalaisen korviin. Toisaalta suomenruotsalaisilla on etu muuntaa aksenttinsa helpommin oikeaksi kuin ihan suomenkieliselle.

Kielihän ei ole se kummastuttava tekijä Herlinin listassa, se on maahanmuuttopolitiikka.

Minä en pidä sellaisesta maasta ja kulttuurista, missä on kahden kerroksen väkeä. Suomesta pyritään tekemään juurikin sellaista maata ja kulttuuria kovalla tohinalla. Thors on tämän politiikan lakeija. Hänelle maksetaan siitä. Isänmaansa myymisestä.

No, orjatyövoiman saaminen kait aina on ollut kapitalistin suurin unelma.

Kahdenkerroksen kulttuuri ei ole talonpoikaista Suomea, se edustaa jotain muinaisaatelia. Porvarillisesti ajatellenkin, ei yhteiskunnan jakaantuminen tuo rahaa. Se tulee viemään sitä. Ja se tuottaa kaiken päälle kärsimystä.

Suomen juntit nostivat tämän maan tasa-arvoiseksi, ja he tulevat taistelemaan tasa-arvon puolesta. Sitä voimaa on turha aliarvioida.

Oikeat maalaisliittolaiset ovat hengeltään tasa-arvon kannattajia, loppupeleissä. Talonpoikaiskulttuuri on ihmisten ja sukupuolten tasa-arvoa. Mutta vihernakkelit halveksivat juurikin sitä kulttuuri-Suomea. Sinun pappas oli oikeassa, sinä olet metsässä....tai siis kadulla. Se ärsyttää.

Pentti Järvi

"Toisaalta suomenruotsalaisilla on etu muuntaa aksenttinsa helpommin oikeaksi kuin ihan suomenkieliselle."

Saanen olla eri mieltä tässä asiassa. Puhtaasti suomenkielisen on helpompi omaksua rikssvenska kuin esimerkiksi Maalahden murretta puhuvan, jolle se oma kieli on istuu lujasti päässä.

Ruotsinkielisen on muuten vaikeampi lausua esimerkiksi espanjan kieltä. Helppo esimerkki: sol (aurinko) vääntyy muotoon suul, kun taas suomenkielinen lausuu sen kuten se kirjoitetaan. :)

M-T Heikka

Onko näin. Mie olen luullut, että suomenruotsalaisen on helppo puhua oikeaa ruotsia. Heidänhän tarvisee vaihtaa vain murre kirjakieleksi. Vähän sama juttu kuin minulla on muuttaa meänkieli kirjakieleksi. Kankealtahan se puheessa tuntuu, enkä ole oma itseni sitä puhuessani, mutta kaipa se onnistuisi. Olo olisi kuin rautakangella, peruna suussa.

Pentti Järvi

Merja: kyse on enempi ääntämisestä. Lähimpänä suomenruotsalaista ääntämystä löytyy Västerbottenista ja sitten sieltä Norrlannista.
Suomenruotsalaisten lisäongelmana ovat monet sanat ja sanonnat, joita ei esiinny rikssvenskassa. Tätä taakkaa ei ole suomenkielisillä.
Kirjoitettu kieli ei juurikaan eroa mitenkään, kuten olet havainnut varmaan.

M-T Heikka

Joo, ei kirjoitettu onneksi poikkea.

Samahan se on juttu murtheessaki, että sanatki oova kirjakielelä toisia.

Minullekin sanoi kansakoulunopettaja, että en saa sanoa "tikkuri", sen pitää olla "villatakki". Kuulin sanan eka kertaa.

Juorusin äidilleni. Äiti oli niin radikaali, että sanoi: "saat sie sanoa tikkuri".

Pentti Järvi

tikkuri: * Kappalemittana 10 kappaletta, käytetty nahoista ja turkiksista, erityisesti oravannahoista. Kiihtelys on neljä tikkuria.

Sinun tikkuri taitaa tulla sticka-sanasta. Oulunmurteessakin on paljon ruotsista johdettuja sanoja, hauskojakin, kuten valakolööki, petrata, fiini, oorninki, pruuvi, tilipehööri, rööri, veska, tyyristyä ja entrata. Onnikka ja patio tulevat jo Espanjasta asti!

M-T Heikka

Nuo kaikki on tuttuja, niin "meiläki" sanoaan. Patiosta en ole varma...meilä ei ole oikein patioita ollu, mutta se tuntuu lookiselta, sillä kuisti tarkottaa ulkoeteistä....porstua taas sisäeteistä. Traput on taas eri asia. :)

Vieras (nimimerkki)

"Ole siinä sitten demokraattinen.. Herlinille tiedoksi että tämä ns vaahtoaminen on merkki epäoikeudenmukaisuudesta mitä valtaväestö vahvasti tuntee. Tunisiassa mennään kaduille riehumaan ja vaatimaan oikeutta, metsäsuomalainen on löytänyt netin."

Niinpä. Ilmeisesti suomalaisten keinot protestoida ovat säälittävän laimeita, täällä kun muutosta yritetään saada aikaan argumentoimalla - kuka taitavsti ja kuka vähemmän taitavasti.

Vieras Markku Palonen PerusSuomalainen (nimimerkki)

Pakkoruotsin kannattajat tekevät hallaa Suomenruotsalaisten ja Suomalaisten suhteille.Asiasta on tullut jo repivä jopa RKP:n sisällä.
Asia rikkoo myös kokoomusta ja keskustasta puhumattakaan.
Työ elämässä on asia osin aina silloin täälöin esillä.
Meillä Paavo Lipponen on niitä, jotka väittävät Suomalaisten olevan Ruotsalaisia.Tällainen on SDP:n kanta.
Voi ihme ihmisten viisautta.
Minusta pakkoruotsin kannattaja on jo jopa rikollinen.

M-T Heikka

"Kulttuurin monimuotoisuus perustui hänen mukaansa siihen, että ilmiöt, keksinnöt tai innovaatiot levisivät kielirajoista riippumatta ja saivat oman paikallisen luonteensa olosuhteiden muovaamina. Tähän perustui Vilkunan mukaan kansallisvaltioiden olemassaolon oikeutus. Ne rikastuttivat kaikkien maailman ihmisten yhteistä kulttuuripääomaa vaalimalla kulttuurin monimuotoisuutta. Vilkunan maailmankuvan hierarkia voidaan luokitella näin: perhe ja sen aatemaailma, kotiseutu ominaispiirteineen, maakunta osana isänmaata, isänmaa ja sen liitokset muuhun maailmaan." (http://www.kirjastovirma.net/henkilogalleria/Vilku...)

Hieno mies, ja hienot aatteet! Hän puolusti kansallisvaltion olemassaolon oikeutusta.

Rapparit, ryöstäjät kaijotkaa!
http://www.youtube.com/watch?v=u-eI6eEU2jM

Kannattais city-kepulien ja Mari-namimmien muistaa ikiaikainen totuus. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää:

Soini, Soini, Soini.

http://www.youtube.com/watch?v=-AirLfW8iuU

Niin, että perkele.

http://www.youtube.com/watch?v=UvZH2vx6G2s

Ilkka Järvelä

"Suorastaan epäilen, että jos ministerinä olisi ollut joku suorapuheinen halla-aholainen, tässä maassa palaisi muutakin kuin tamperelainen pitseria ja pari sahaa."
&
"Pyydän, ihmiset, ottakaa tämä tosissanne. Kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden haukkuminen on helvetin helppoa. Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse."

Onhan se tietysti hirvittävä vääryys kun kansa äänestää Halla-ahoa. Joskus olisi paikallaan miettiä miksi näin on. Olisiko ehkä niin että poliittinen johtomme kuvittelee tajuavan asioita kansaa paremmin ja tekee päätöksiä jotka on ristiriidassa sen kanssa miten kansa asioista ajattelee. Yksi tällainen kohta on humanitäärinen maahanmuutto (Vanhasen Matti ja knit koittaa vieläpä kieltää sellaisten puolueiden äänestämisen jotka ovat maahanmuutosta eriä mieltä kuin hallitus on) ja toinen on pakkoruotsi. Yksittäinen kansalainen voi ajatella noista jutuista ihan mitä lystää mutta jos polittisen johtomme päätökset ovat sellaisia joita kansa ei halua, seuraukset ovat sellaisia joita valtapuolueet eivät halua. Äänet katoaa muille puolueille, joka juuri nyt on käymässä. Persut eivät pärjää siksi että heidän ohjelmansa olisi erityisen hyvä (vai liekö sitä ollenkaan) vaan valtapuolueiden ylimielisen ja kansan tahdosta piittaamattoman asenteen takia.

Vieras (nimimerkki)

Tämä verkkolehti Uusi Suomi on "vapaan median lahja vapaalle Suomen kansalle". Säilyttäkää tämä keskusteluareena, vaikka se mielipiteiden runsaus joskus kirpaiseekin. Rahalla ei ole isänmaata, mutta meillä kaikilla suomalaisilla on.

Julkisen median avulla luotu "glasnost ja perestroika" on Suomessa vielä alussa, mutta sen on laajennuttava, jotta säilyisimme kansakuntana. EU on meidän suurin uhkamme tällä hetkellä. Sinne Seireenirahastoihin uppoaa koko kansantuotteemme vaivattomasti ja jäljelle jää vain työttömyys ja orjuus.

Anita Koivu (nimimerkki)

Tällä pakkoruotsilla pääsee aina kommenttien määrässä kärkilistoille. Itseäni kiinnosti enemmän Herlinin vaalitukijuttu. Voisin olla ikäni puoleta Herlinin äidin ikäluokkaa, joten ymmärrettävästi suhtautuminen asioihin on hieman vanhanaikaista omien lastenikin mielestä.
No vahingossa näin vanhana pääsin valtuustoon vaikka lähes 30 vuotta sitten oli ehdokkaana ja varalla. Puolueeni pinellä yhteismainoksella se tapahtui. Puolueet saavat puoluetukea ja vaalitukea kansanedustajien lukumäärän perusteella, joten sen pitäisi riittää. Ministerinkin palkalla muutamat kahvet voi kyllä kustantaa ja jos lapsetkin ovat jo pesästä lentäneet pitäisi munkkeihinkin jäädä varaa. Paremminkin olisi arvokasta ja kunnioitettavaa jos "rahakkaat" antaisivat sitä tukeaan tuntemattomille ehdokkaille, joissa he näkevät varteenotettavaa valtiomies- tai naistaitoa. Kyllä ne nykyisessä hallituksessa pyörivien "rahakannatukset" näyttävät perustuvan muuhun kuin valtiomiestaitoon.
Siihen toiseen asiaan. Äidinkieli ( suomi tai ruotsi jne.) on se ainoa pakollinen kieli. Vaihtoehdoista voivat ne instanssit, joille nämä kielet ovat oleellisen tärkeitä olla mukana suunnittelussa. Ei pakkoruotsia, eikä ainakaan pakkovenäjää. Pakkomatematiikka on välttämätöntä kaikille kansalaisille, myös heikoimmille, että pystyvät hoitamaan kauppa- ja pankkiasioitaan. Pakkoruotsin vastustus ei lähde omista vaikeuksistani oppikoulussa. Minulla oli tosi hyvä ruotsin ope, joka luovi minut sentään ylioppilaaksi ruotsinkielen vaikeuksista huolimatta. Nykymaailmassa tarvitaan Suomessakin enemmän venäjän-, saksankielen jne. taitajia. Koulumaailmassakin tämä pitää huomioida.

timo hosia

Mainittakoon kärkeen että puhun hyvää ruotsia, ja se on mielestäni kaunis kieli. Ruotsi on myös Ruotsissa asioidessa erittäin kätevä kieli.

Sitten asiaan.

RKP:llä on kaksi painajaista:

-Kukaan ei puhuisi ruotsia.
-Suuri osa kansasta puhuisi hyvää ruotsia.

Kummassakin tapauksessa kieliryhmien väliset muurit katoaisivat.

Käytännössä kaikki tietävät että pakkoruotsi ei lisää ruotsin kieltä oikeasti puhuvien määrää lainkaan. Että varmasti enemmän hyvää ruotsia puhuvia saataisiin vapaaehtoistamalla opetus samalla tasovaihtoehtoja reilusti lisäämällä. 40-50% oppilaista suorittaisi vapaaehtoisen ruotsin, ja oppisi huomattavasti paremmin kuin nykyisessä "syöttöletkua suljetulla" systeemissä. Bonuksena saataisiin hiukan lisää muiden kielten osaajia. (En kuvittele että joukko joka ei valitsisi vapaaehtoista ruotsia, loistaisi muissa kielissä)

Tämä kuitenkaan sovi RKP:lle. (Tai sen juoksupojille muissa puolueissa, mm. opetus-, oikeus- ja valtiovarainministerit.) Sillä jos meille yhtäkkiä tulisikin paljon ruotsia osaavia, normaalisti suomenruotsalaisiin suhtautuvia nuoria, seuraisi siitä ristiin naimista ja muuta sekoittumista kieliryhmien välillä. Angsti katoaisi. Ei olisi enää hurreja tai finntolloja.
Se olisi RKP:lle kauhistus. Sitä ei enää tarvittaisi. Ei olisi enää "uhkaa" ruotsinkielelle, jota pitää puolustaa polarisoivalla propagandalla, rasistisilla mitaleilla ja epämääräisellä säätiörahoituksella.

Pakkoruotsi on riidankylväjä.

Tapanainen (nimimerkki)

Puhut hyvää ruotsia? Sitä on tässä vaikea todeta. Mutta osaatko myös kirjoittaa hyvää ruotsia?
Kirjoita tuo juttusi ruotsiksi niin lupaan arvioida (olen suomenruotsalainen, jolla on arvosana suomenkielessä)sen hyvyyttä.

jasujokunen (nimimerkki)

Hei mä olen myös asunut suurimman osan elämästäni etelähelsingissä, mutta mutta olenko kuullut siellä puhuttavan ruotsia, hmmm.
Bussiin 20/21v/65A/66A olen usein kuullut kieliopiltaan täysin ruotsalaisia lauseita tyyliin:
"vittu de va jätti kiva på koulu i dag"
et joo onhan se jumalaton rikkaus se kaksi kielisyys, varsinkin kun vastaavilla lauseilla pärjääkin siellä ruåtsissä erittäin pitkälle....
Eipä muuta, omatpa on massisi käytä niitä miten haluat ei luulisi muille kuuluvan.

Charles (nimimerkki)

Etelä-Helsingissä lausuttava "vittu de va jätte kiva på skolen idag" on ihan ok slangia. Et vain ymmärtänyt sitä. Tuskin kukaan sillä Ruotsissa kuvittelee pärjäävänsäkään - aivan kuten eri suomalaismurteitakaan ei kannata Stadissa liikaa bamlata mikäli haluaa asiansa tehdä selväksi.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Kumpaa Herlin kannattaa: Vähemmistödiktatuuria vai enemmistödemokratiaa?

Jos Herlin kannattaa enemmistödemokratiaa niin hän tietää mikä on kansan enemmistön kanta pakkoruotsikysymyksessä.
Ilmeisesti Herlin vielä tasapainoilee noiden kahden vaihtoehdon välillä. Varmuuden vuoksi?

http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi

MrrKAT (nimimerkki)

Me opetetaan pakkomatikkaa, pakkoenkkua, pakkokasvihuoneilmiötä,
pakkoevoluutiota, pakkosuhteellisuusteoriaa ja pakkokvanttifysiikkaa vaikka 99% kansasta pitäisi vastenmielisenä, humbuugina ja älyttömänä.

simpanssifilosofi (nimimerkki)

"Jos kansalaiset eivät ota demokratiaa tosissaan, kansalaiset eivät demokratiaa ansaitse."

Ai mitä demokratiaa?

Vieras (nimimerkki)

Olen asunut ruotsin ja suomenkielisillä alueiia Helsingissä, eikä hassumpaa. "Pakko" ruotsittaminen alkoi Riitta Uosukaisen opetusministerikaudella. Siihen saakka lapsenikin olivat hauskasti opetelleet ruotsin sanoja. Kannattaa huomioida, että vasemmiston nousuun kuului vaäläiset koulut ja suomalaisuuden väheksyminen.
Tottakai suomenruotsalaiset ovat usein rikkaita kermaperseitä ja heille kuuluukin kiukkuilla. Ehkä Herlinin vaalituista hyväsyisin RKPläiselle annetun tuen. En ehdottomasti hyväksy muslimeille annettuja tukia. Herlinin muslimi ehdokkaiden ei ole edes tarvinnut perehtyä suomalaisten asioihin, vaan elävät "vapaaherroina" ja nyt sitten pitäis päästä edustamaan KANSAA ! Kaikkit tuo kertoo, missä pilvissä poliittislla ynm rahoilla on mahdollisuus liidellä.
Meitä suomalaisa on vähän ja koko ajan upenemme, joten pitäkäämme puolemme.

Vieras (nimimerkki)

EIPÄS - JUUPAS - on mukava keskustelutaito Suomessa.
Olen lukenut huolella näitä kommentteja ja väitteitä, mutta yksi perusasia näyttää mielipiteilijöiltä unohtuneen, nimittäin se, että siitä suomenkielisten ruotsinkielen opiskelusta ei ole mitään hyötyä, jos sitä kieltä ei tarvitse työssä tai jos ei asu sellaisella seudulla, jossa edes kuulee sitä kieltä puhuttavan jatkuvasti.

Kielitaitoa, niinkuin ei muitakaan taitoja, voi säilyttää ja ylläpitää ilman niiden käyttöä. Ruotsinkielisillä asuinalueilla asuvien suomalaisten olisi mahdollista säilyttää ja kehittää opiskeltuja kielen alkeitaan, jollei heitä suljettaisi "paremman ja sivistyneemmän kansanosan" ulkopuolelle, tavalla taikka toisella, mm eriytetyn koulujärjestelmän ja leikkikoulujärjestelmän avulla.

Ei ole mitään mieltä 95%:n kansasta opiskella kieltä, joka ei ole yleinen kauppakieli ja jonka ylläpitoon ei ole edes kotimaassa mahdollisuuksia. Sanavarasto unohtuu, vaikka kielioppi jotenkin olisi päähän päntättynä. Siinä on ollut se opetuksenkin virhe, ettei ole opetettu puhuttua kieltä, vaan on päntätty päähän kielioppia alaluokilta asti. Jos ei siinä hiostuksessa ala vierastamaan turhaa opiskelua, niin sitten missä.
Pakkoruotsin päähän pänttääminen on yhtä inhottavaa kuin Katekismuksen tai Raamatun ulkoa opetteleminen.

Yksi asia on tietysti se tapa, jolla tätä ruotsinkielen opetusta on suoritettu. Syntyperäisesti ruotsinkielinen opettaja on jatkuvasti pyrkinyt painamaan suomalaislasten itsetuntoa alas kertomalla, miten suuri onni on, että meille on tullut tämä läntinen sivistys ja uskonto Ruotsista. Suomenkielisyys on jo kättelyssä teilattu sivistymättömyydeksi. Minua on aina oksettanut tällainen aivopesu.

Koulussa on tietenkin paljon muitakin aineita, joiden opettaminen niin laajana kuin sitä toteutetaan, ei olisi enää tarpeen, mutta opettajat haluavat pitää oppisisällön itseään työllistävänä, ja niin ei suoriteta mitään kriittistä karsintaa ja uudistusta ajan muuttumisen myötä.

Oppisisällöt pitäisi uudistaa ja vapaaehtoisuutta lisätä pakkoruotsia laajemminkin.
Tärkeintä olisi saada suomenkielisille lapsille yhden vieraan kielen hyvä suullinen taito, että rajat aukenisivat opiskelulle muuallakin.

Vieras (nimimerkki)

Kiireiltäni en ehti kuin kertomaan sen että minä juon nyt kahvia.

Finn-tollo (nimimerkki)

Onko pikkurilli pystyssä?
Eli kuulutko kielivähemmistöön ja näinollen
pakkoruotsittajiin?
Tai mahdollisesti johonkin muuhun vähemmistöön?

Vieras (nimimerkki)

Veli Niklas, tiedät hyvin mutta toistan,
koska kielen kunnollinen opiskelu on kovaa ja vie aikaa, kieltä opiskellaan tarpeeseen. Jos ei tiedä nuorena
tarvettaan, kannattaa opiskella vain varmoja aineita kielissä, eli suomea ja englantia ja sitten isoja EU-kieliä, joilla saa tulevaisuudessa ammatillisia kontakteja, opetusta,
luentoja ja joilla painetaan oppikirjoja.

Thorsin Rkp painaa suomalaisten nuorten mahdollisuuksia alas vaatimalla pienen tarpeettoman kielen pakollisuutta MAKSUTTOMASSA koulussa.

Tällainen toiminta ei ansaitse vaalitukea. Ja vielä, tämä koskee pahiten työväenluokan lapsiin, joilla ei ole mahdollisuutta
matkustaa vuosiksi Stubbin tapaan Daytona Beachiin harjoittelemaan golfia ja opettelemaan englantia.

http://niklasherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58470...

Noilla osoitteilla olen koko elämäni USA:n vuosia lukuun ottamatta kuullut suomenruotsia päivittäin, se on minulle tuttu kieli. Mutta ymmärrän hyvin niitä, jotka elävät täysin suomenkielisissä ympäristöissä eivätkä kuule kieltä kuin satunnaisesti lomareissulla. Eihän se ”pakkoruotsi” voi silloin motivoida.

----

Veli Niklas yrittää olla kohtelias, mutta yllä hän sanoo (lievästi karrikoiden, karikera på svenska) MUTTA YMMÄRRÄN NIITÄ JUNTTEJA, JOTKA ELÄVÄT JOSSAIN PÖNKÄLLÄ EIVÄTKÄ KUULE RUOTSIN SIVISTYSKIELTÄ KUIN SATUNNAISILLA ÖRVELLYSMATKOILLAAN TUKHOLMAAN.

Vaikka veli Niklas ymmärtää - ok - niin tähän lauseeseen sisältyy kummallinen ajattelutapaharha. Seuraava.

Veli Niklas on siis tukemassa THORSIA.

Käännän hänen lauseensa näin:

Mutta ymmärrän hyvin niitä, jotka elävät täysin Thorsin kaltaisessa hurriympäristöissä eivätkä kuule suomea kuin satunnaisesti. Heillä on ylimielinen suhde suomen kieleen. On hämmästyttävää, että Thorsin kaltaiset eivät VIELÄ MINISTERIAIKANAKAAN OLE OPISKELLEET KUNNOLLA SUOMEN KIELTÄ NIIN, ETTÄ LAUSEENVASTIKKEEN OBJEKTIMUOTO MENEE PAIKALLEEN.

Mielestäni jotenkin näin veli Niklaksen olisi pitänyt kertoa JA JÄTTÄÄ KAIKENMAAILMAN TUET POIS PAKKORUOTSITTAJA-THORSILTA, JOKA EI EDES HALLITUSASEMASSA OLE VIITSINYT OPETELLA SUOMEA KUNNOLLA (Wallin puhuu täysin suomea).

Charles (nimimerkki)

Osasiko Mannerheim asettaa suomen lauseenvastikkeen objektimuodon oikealle paikallaan? Eikö? Hän oli sentään puolustusvoimien ylipäällikkö ja presidenti. Tästä huolimatta hän on "suurin suomalainen".

No, sittenhän ei ole mitään hätää - Thorsin kun ei tarvitse tavoitella tätä titteliä Mannerheimiltä, eli suomen kieltäkään ei tarvitse osata täydellisesti. Periaatteessa ei lainkaan, onhan ruotsi tasavertainen kieli suomen kanssa lainsäädännössämme.

Walhalla (nimimerkki)

Mannerheim oli hieman surullinen tapaus. Hänen isänsä pelasi uhkapelissä perheen kodin ja pakeni Pietariin rakastajattarensa luokse. Jotenkin tuntuu, että ennenkin on ollut perhedraamoja, joista aristokraita on pedagogisista syistä vaiennut oppivelvollisuuskoulujen historiankirjoituksessa.

Walhalla (nimimerkki)

Mannerheim oli kuriton ja rikkoi kolmen kuukauden poistumiskieltoaan vastaan joutuen Venäjälle sotaopistoon. Mannerheimin venäjän kieli ei ollut aluksi hyvää, minkä vuoksi tai muusta syystä, hän ei voinut päästä akateemisiin sotaopintoihin niin kuin suomensuomalainen Nenonen.

M-T Heikka

Kyllä Mannerheim ainakin lausui paremmin suomea kuin Thors. Thors ei varmaan pidä suomesta, se selittää. Liekö edes käynyt koskaan Peräpohjolassa. Mannerheim kävi ainakin Vaasassa, heh heh.

Mannerheimin ääninäyte:

http://www.youtube.com/watch?v=qTuTDRfdqZk

Mannerheim Vaasassa:

http://www.youtube.com/watch?v=NBVnNHJZLxc

Pentti Järvi

Merja: tarkoititko, että Thors ei pidä suomesta vai Suomesta?
Mannerheim myös haparoi vaikka sai lukea papärista. :) Thors kävi täällä Maalahdessa kesällä avaamassa jotain/jonkin, joka jäi vähän epäselväksi. Naimisissa mun pankinjohtajan lesken kanssa. Hyvä puoli Astridissa: puolusti nuuskaa!

M-T Heikka

Hyvin sanoit VeliSynkkä.

Suomeksi sanottuna Thorsin tukeminen on käsittämätöntä sokeutta niinkin fiksulta mieheltä. Thors on perseestä på finska. Mitä tukea tuo tarvitsisi. Jotenkin ymmärtää, että hän tahtoo tukea "köyhiä" tuettuja ulkomaalaistaustaisia, koska kokee, että he edustavat jotain sorrettuja kansanosia.

Thor tarvitsee sinne Rike byhynsä halpatyövoimaa, köyhä...mikä se olla ruottiks...arbetskraft, lilla negerflickorna, plokkaamaan bääroneita Yllen kikkelgaardenista. Ei maksa paljo, de kostar inte så mycket...kapitalistiska dröm! Joo, de är de, helt enkelt!

vieras (nimimerkki)

Ja taas on tissuttelu alkanut?

Pentti Järvi

hon har druckit jordpäron-brännvin

M-T Heikka

Näääjjjj, ja har inte...vara, no va är de på finska...att dricka even pontikka. Tråkiga tider...

http://www.youtube.com/watch?v=ekzZatwBNiw

Tuula Saskia (nimimerkki)

Minä joka tapauksessa äänestän henkilöä, joka ei tue pakkoruotsia.

Jotenkin ikävää, että oma kymmenien vuosien poliittinen tausta lysähti.

Kyse ei ole , ainakaan minulle arvoista, vaan demokratiasta.

Kannattamani puolue on hakoteillä.

Olisiko aika panna korva kuulolle?

M-T Heikka

Tuula, ei me olla yksin. Ajatteles perinteellisiä keskustapuolueen äänestäjiä tai ajatteles perinteellisesti työväenpuolueiden äänestäjiä. Siellä käy kova kuhina. Puolueet on viety alta. Se on jokin merkillinen vihreäglobalismiaate, mikä jyllää kaiken alleen, kaiken vanhan ja perinteellisen. Nyt he kaappasivat sitten Kokoomuksen. Joillakin on ilmeisen hauskaa.

Mie kannatin vain lyhyen aikaa Kokoomusta. Tunnen itseni jymäytetyksi, vaan enpä ole yksin. Meitä on laajalla rintamalla.

Hetemajn "arvot" ovat kuin märkä rätti, ja Herlin se heiluttelee iloisena poikana sitä rättiä. Sietäs hävetä! Hetemej osaa lukea, hän apinoi vain kiltisti sitä, mitä isot pojat ovat päättäneet....vaikka eihän kokoomuslaiset oikeasti niin ajattele. Siinä se moka.

Homoille kirkkohäät. Suomi muslimisoitava. Kaikille savolaisillekin pakkoruotsi, siitäs "sivistyvät". Ja väittävät vielä, että se on ns. kansan tahto ja demokraattista ajattelua.

Se on ihmisten pilkkaamista.

Mutta ehkä Herlinillä on taloudelliset syyt tukea Thorsilaista politiikkaa. Vaikka ei luulisi olevan suomenruotsalaisten rahojen varassa hissien kulkeminenkaan.

Pappansa oli viisas mies, oikea ajattelija. Kveeni. Geeneissä löytyis, jos vain saisi otteen.

http://www.youtube.com/watch?v=2Z50D7Uovb4

vieras (nimimerkki)

Du ha verkligen börja supa igen.

M-T Heikka

Valitettavasti mie olen tämmänen aivan selvin päin, arvon "Vieras". Ei mulla ole sitä vikkaa. Muita vikoja on enämpi jo jaksaa räknätä. Olen melkein absolutisti. Köyhyydessäkin on puolensa, ei kannate kantaa ööliä kotiin.

Vieras (nimimerkki)

Thors. Husein.

Kiitos ja näkemiin.

Vieras (nimimerkki)

Minusta Herlinin valinnat ovat hyvin johdonmukaisia.
Uusi Suomihan on nettijulkaisuna käytännössä yhtä kuin blogi-palvelunsa. Ei kai täältä uutisiaan kukaan ihan oikeasti lue? Haloo.

Mutta blogi-palveluna tämä on noussut jopa Suomen ykköseksi, ei kai sitä kukaan kiellä. Siten Uusi Suomi profiloituu nimenomaa blogi-maailmansa kautta. Ja Uuden Suomen poliittinen linja löytyy nimenomaa Uuden Suomen blogi-maailman kautta.

Se maailma on selkeästi punavihreä, sanoi kuka tahansa mitä tahansa. Sananvapautta kunnioittaen ( siitä hyvästä hattua täytyy nostaa ja korkealle) julkaisu sallii hyvinkin erilaiset näkökulmat ääribolsevikeista lähes mamu-kriittisiin kannanottoihin.

Mutta se punainen lanka kaiken takana on kuitenkin nähtävissä: hyvin lähellä vihreitä oleva punavihreähkö maailmankuva.

Tästä kielivät sekä valinnat vakio-kolumnisteiksi, joukko joka koostuu lähinnä vasemmistolaisista tai äärivasemmistolaisista älykköinä itseään pitävistä ajattelijoista sekä toisaalta myös toimituksen lähes koominen suhtautuminen lehden vakio-kommentoijiin, huvittavalla tavalla mielistellään äärivihreitä mielipiteitä ( tilannetta kuvaa hyvin se, ettei tässä tarvita erikseen mainita kuka blogisti/kommentoija erityisesti tuntuu olevan toimituksen kaveri..).

Joten Herlinin valinnat Thorsista Huseiniin ovat siten hyvin linjassa Uuden Suomen punavihreän maailman kanssa, mielestäni.
Taisi sinne näön vuoksi ollut heitetty yksi tai kaksi mustaa lammasta, ihan kuten tänne julkaisuunkin sallitaan yksi tai kaksi mustaa lammasta.

Finn-tollo (nimimerkki)

Tulevaisuudessa tullaan ihmettelemään, kuinka Suomen kansa antoi kyykyttää itseään moisilla pakkoruotsituksilla ym. vääryyksillä.

Tässä on nähtävissä sama ilmiö, kuin niin monissa aikaisemmissakin historian julmuuksissa/vääryyksissä: hiljaisen enemmistön vaikeneminen.
Eli kuten ruotsinkieliset itsekin sanovat: päätös on suomenkielisten omissa käsissä.

Jos ymmärtäisimme omaa parastamme poistaisimme koulujen pakkoruotsin, kielikiintiöiden ja muiden vääryyksien lisäksi maamme kaksikielisyyden perustuslaista. Jälkimmäinen vaatii 5/6 enemmistön, johon suomenkieliset kansanedustajat riittäisivät.

Koulujen pakkoruotsista ei perustuslaissa ole mainintaa. Siis ainakaan vielä. Taxell ja kumppanithan ovat kaikessa hiljaisuudessa väsäilemässä jotain uutta jännää perustuslakiin. Saas nähdä mitä kivoja suomenkielisten kyykytysmenetelmiä sieltä sitten aikanaan tulee.

Murtokorpi (nimimerkki)

Omalla työurallani aikoinaan päähän päntätystä "pakkoruotsista" on ollut vain ja ainoastaan hyötyä. On vaikeaa ymmärtää miksi niin monella "keittää heti" kun puhutaan Ruotsista tai ruotsin kielestä. Aattele nyt ite: Ruotsi on Suomelle maailaman paras naapuri.

Tapanainen (nimimerkki)

Oletteko huomanneet että jotkut ruotsinkielen vastustajat ensitöikseen vakuuttavat osaavansa itse hyvin ruotsia jopa laudaturin arvoisesti.Ehkä he haluavat erottautua persujen valtavirrasta,joka edustaa sitä tyhmempää kansanosaa.

Suurin osa näistä vastustajista on sellaisia, joilla muutkin opinnot ovat olleet tervanjuontia. Heidän tänne kirjoittamansa ruotsi on kammoittavaa.Sekin laudaturiaan kehunut ei pystynyt panemaan juttuaan ruotsiksi.

Mutta olen edelleen sitä mieltä että pakolla näille kyvyttömille ja haluttomille ei pidä ruotsia tai muutakaan kieltä opettaa.

Yläasteelta pitää poistaa pakolliset aineet kokonaan.Vain lukioon menijöiltä vaaditaan molempien kotimaisten ja yhden vieraan kielen kurssit.
Sitten nämä lakki päässä istuvat,joiden lippa osoittaa tulevaisuuteen, voivat valita itärajan kunnanisien toivomulkseta venäjän tai espanjan.
Muuttakaa nimenne ruotsiksi esim "Sannidioterna"
Näin lopetettaan DDR:stä kopioidun peruskoulun mukana tullut pakkoruotsi haluttomilta.

Jan (nimimerkki)

Kuules Niklas! Olipa kerrassaan huvittava lukea puolustustasi, pitäisikö itkeä vai nauraa? Minun on erityisen vaikeata ymmärtää ja yhdistää tätä sinun lapsuudessasi päivittäin kuulemaasi ruotsinkieltä siihen, että annat vaalitukea tietoisesti pakkoruotsittajille ja RKP: ehdokkaalle.

Tuon ajattelun mukaan minun pitäisi olla sitten varmaan RKP:n jäsen? Katsos Niklas minä tulen ruotsinkielisestä kodista ja rakastan ruotsinkieltä koko sydämmestäni. Kuuntelen ruotsinkielistä musiikkia päivittäin ja luen netistä joka päivä ruotsalaisia lehtiä ym...(huom! en enään suomenruotsalaisia, koska niiden sivistymättömyydestä olen saanut vuosien varella tarpeekseni)

Kaikesta edellä kertomastani huolimatta vastustan kiivaasti pakkoruotsia ja suomen kaksikielisyyttä, koska se perustuu pelkästään valheeseen ja historian tosiasioiden vääristelyyn. Vähemmistökielenä ruotsinkielen asema olisi parempi kuin nyt ja vastakkain asettelu päättyisi hyvin nopeasti. Niklas on varmasti lukenut voittajien kirjoittamaa historiaa, mutta ei vaivautunut sen pitemmälle.

Pakkoruotsi ja sen tukeminen on minusta puhtaasti maanpetoksellista toimintaa joka pitää lakkauttaa maassamme HETI! Syy siihen miksi meillä vielä on pakkoruotsi jäljelllä on siinä, että meillä on niin paljon näitä Niklas Herliin tapaisia"Helppoja idiootteja"

Tapanainen (nimimerkki)

Sydämeen ei mahdu kahta "ämmää" paitsi nyt. Yksi kuitenkin eli tämä Jan. En tunne ainoatakaan ruotsinkielisen kodin kasvattia, joka käyttäytyy kuten Jan.
Koko juttu on tekaistu provo. Kerrohan sinä "Jan" tuo juttusi yllä rakastamallasi ruotsin kielellä kun edellinen laudaturin mies ei siihen kyennytkään.

Finn-tollo (nimimerkki)

"En tunne ainoatakaan ruotsinkielisen kodin kasvattia, joka käyttäytyy kuten Jan."

En tunne minäkään. Kaikki ruotsinkieliset tuttuni ovat pienestä pitäen aivopestyjä tuohon pakkoruotsitteluun.
Ja mikseivät olisi? Edut ovat sen verran runsaat tuohon kielivähimmistöön kuuluvilla, että olisi epäluonnollista noita etuisuuksia lähteä oma-aloitteisesti purkamaan.
Se olisi vähän sama kuin itseään puukottaisi selkään.

Muista asioista voin ruotsinkielisten tuttujeni kanssa keskustella. Tämä kieliasia on kuitenkin tabu, johon ei kajota. Eikä siinä tunnuta antavan tuumaakaan periksi.

Myönnän, että kannattaisin noita suomenkielisten kyykytysmetodeja vähintään yhtä kiihkeästi, jos olisin syntyjäni ruotsinkielinen. Olenhan minäkin vain tavallinen omaa etuaan tavoitteleva ihminen.

Kenties olen vain katkera. Tosin ylpeä tuosta piirteestä.
Mieluummin hieman katkera, kuin täysi idiootti.

Jyse (nimimerkki)

TOIVOTTAVASTI PAKKORUOTSISTA KUITENKIN PÄÄSTÄÄN VIHDOIN JA VIIMEIN.

Valtioneuvostolle Kansanedustaja Mikko Elo on tehnyt aloitteen ruotsin kielen pakollisen opiskelun poistamiseksi Suomen koulujärjestelmästä. Toinen kansanedustaja Henrik Lax on määritellyt suomalaisuutta Helsingin Sanomissa maamme itsenäisyyspäivänä 6.12.1995. Sen mukaan ruotsin kieli kuuluu jokaisen suomalaisen yleissivistykseen ja identiteettiin.
Nyt siis tiedämme, että emme ole sivistyneitä. Kukaan allekirjoittaneista ei osaa ruotsia. Mutta raskaammin koskee tieto siitä, että emme ole suomalaisia, koska suomalaiseen identiteettiin kuuluvaa ruotsin kieltä me emme ymmärrä emmekä osaa puhua. Meille sotaveteraaneille on arvokasta tietää, pitääkö nykyinen valtiovalta meitä suomalaisina.

Euroopan Unionin myötä suurten kielten taito korostuu. Siksi pidämme tärkeänä, että nuoremme voisivat tuntea olevansa suomalaisia siitä huolimatta, että he käyttäisivät jonkun suuren kielen oppimiseen sen ajan, joka nyt menee ruotsin oppimiseen. Valtiovallan tulisi harkita, eikö sivistyksen mitaksi riittäisi, jos äidinkielen lisäksi osaisi esimerkiksi ranskaa, saksaa ja englantia. Ulkomaalaisen näkökulmasta Laxin oppi suomalaisesta sivistyksestä ja suomalaisesta identiteetistä on oikea sillä perusteella, että tietomme mukaan Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa valtiovalta pakottaa enemmistön lapset oppimaan vähemmistön kielen.

Suomalaisten nuorten arvostusta Euroopassa heikentää myös se, että ruotsin kielen oppimiseen käytetyn ajan takia heillä ei ole ollut mahdollisuutta oppia suuria kieliä kuten muilla. He joutuvat turvautumaan ruotsalaiseen tulkkiin. Emme ymmärrä, mitä mieltä on tällaisessa suomalaisten nuorten itsetajunnan nöyryyttämisessä. Pidämme välttämättömänä, että koulujemme kielten opetuksessa ruotsin kieli tehdään valinnaiseksi muiden kielten rinnalla.

Tampereella, joulukuun 18. päivänä 1995
Matti Lehtinen sotaveteraani, Kalevi Mäkinen sotaveteraani, Lauri Vilenius sotaveteraani, Eino Lehtiniemi sotaveteraani, Olli Salovaara sotaveteraani, Verner Haaga sotaveteraani

(Kirje on toimitettu Valtioneuvoston kansliaan 18.12.1995)

Voi teitä Persuja (nimimerkki)

...keskustelun taso on, jälleen kerran, ala-arvoinen. Toteanpa vain, että nämä kirjoitukset eivät todellakaan edusta kaikkien suomenkielisten mielipidettä.

Mutta lopettakaahan vain myös ruotsinkielen opiskelu, siitä hyötyvät kaikki ne fiksut ihmiset (perheet), jotka opiskelevat sitä myös jatkossa....

Hyvä Niklas, hyviä ehdokkaita valitsit.

Jyrki Seppälä

Pyrkimyksistä ja keinoista
Kävelevä sanakirja 11.03.2011 23:35

RKP:n pyrkimys on tehdä kaikista suomalaisista kaksikielisiä ja säilyttää elävä ruotsinkieli Suomessa. Tavoitteena on saavuttaa sellainen koko kansan läpäisevä ruotsinkielen taidontaso, että kun suomenruotsalainen liikkuu Suomessa missä tahansa, hän voi omalla äidinkielellään asioida virastoissa ja yksityisissä palvelupisteissä ilman, että paikalle kutsutaan erityistä ruotsinpuhujaa. Ja koska tasa-arvon vuoksi kaikki palvelutyöpaikat pitäisi olla kaikkien suomalaisten haettavissa, niin kaikilla pitää olla sujuva ruotsinkielen taito.

Siksi meillä on pakkoruotsi. Jotta suomenruotsalainen tuntisi olonsa kotoiseksi ja turvalliseksi missä päin hyvänsä Suomea. Tämä oikeus on olemassa riippumatta suomenruotsalaisen omasta kielitaidosta, vaikka hän sattuisi olemaan suomenkielen opettaja. Näin lukee RKP:n sivuilla.

Miten suomenkielinen säilyttää ruotsin kielitaitonsa? Sujuva kielitaito edellyttää jatkuvaa harjoittelua. Pitää puhua ruotsia muutama tunti viikossa, jotta se ei unohdu.Ainut realistinen ja halpa tapa on käsittääkseni alkaa puhua ruotsia toisen pakkoruotsitetun suomenkielisen kanssa. Suomenkieliset ryhtyvät siis puhumaan keskenään ruotsia. Tätä mieltähän monet ruotsinkieliset ovat jo valmiiksi, miksi meidän suomenkielistenpitää puhua ylipäänsä suomea.

Onhan se vähän absurdia harjoitella ruotsinkielisen asiakkaan/ihmisen kohtaamista elämänpituisena projektina. Mutta kohtaaminen ei onnistu ilman harjoitusta, sen kaikki myöntänevät. Ahtisaari, Lipponen ja kumppanit kannattavat pakkoruotsia. Kaikki kunnia heidän mielipiteilleen. Ovatko he sittenkään ajatelleet asiaa loppuun?

Mielestäni meillä suomalaisilla ei pitäisi olla tällaista ongelmaa ollenkaan.Ongelma on keinotekoinen, epäloogisen ajattelun synnyttämä.Suomi ja ruotsi eivät ole symmetrisiä kieliä (oma ilmaisuni), koska puhujamäärät ovat epätasapainossa. Pakkoruotsi on nykyisen järjestelmän räikein epäkohta. Eikä tässäkään keskustelussa ole muusta kysymys.

(toi teksti on www.vapaakielivalinta.fi sivulta) Tohon RKP:n tilalle vois kyllä laittaa SDP:n - Jutta Urpilainen ilmoitti juuri kantansa asiaan, että lisää ruotsia.

A. Salminen

Kirjoituksessa toistuu sama itsekeskeisyys sekä ylimielisyys, kuin jokaisella muullakin pakkoruotsin kannattajalla: KAIKKIEN pitää opiskella ruotsia, koska MINÄ ole tarvinnut ruotsia, koska MINÄ olen asunut siellä ja täällä ja koska MINÄ suhtaudun positiivisesti ruotsiin. Tämä on itsekeskeisyyttä.

Jos henkilö, joka ei halua lukea ruotsia, sanoo että MINÄ en ole tarvinnut ruotsia, MINÄ en ole asunut siellä ja täällä ja MINÄ en suhtaudu positiivisesti ruotsiin, ei tämä merkitsekään pakkoruotsin kannattajan mielestä mitään. Pakkoruotsin kannattajan mielestä hänen subjektiivinen kokemuksensa asettuu muiden ihmisten subjektiivisten kokemusten yläpuolella. Tämä on ylimielisyyttä.

Kysymykseksi jää, kumpi tulee ensin: tuleeko pakkoruotsin kannattaminen näistä vääristä asenteista, vai tulevatko väärät asenteet ruotsinkielisen kulttuurin kautta. Kun katsotaan suomenruotsalaisten asennetta kielipolitiikassa, voidaan päätellä, että itsekeskeinen ja ylimielinen asenne tulee ruotsinkielisen kulttuurin omaksumisen tai sen ihailemisen kautta.

Sama ylimielisyys on havaittavissa Ahvenanmaalla sekä Ruotsissa, joiden taholta puututaan Suomen kielipoltiiikkaan, ehdotetaan että kaikkien pohjoismaalaisten tulisi opiskella ruotsia ja samaan aikaan syrjitään suomen kieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset