Niklas Herlin

Jääkiekko ei kuulu tappeluun!

Lounaspaikastani on suora näkyvyys leikkipuistoon, jossa alle kouluikäiset viettävät päiviään. Pikkupiltit ovat hellyttäviä ja melskaavat lapsina lasten tavoin.

Pari päivää sitten pari pikkuruista poikaa muksi toisiaan hassut haalarit päällään. Niin pitääkin! Pienet tappelut kuuluvat pienen pojan kasvuikään.

Huolestuin kuitenkin kesken hernekeittoannokseni. Pojat nimittäin hakivat leikkipuiston kulmalta pienen pienet jääkiekkomailat ja ryhtyivät ronkkimaan niillä toisiaan. Ei hyvältä näyttänyt.

Tiedän kyllä, mistä pikkupojat olivat tapansa oppineet. He ovat käyneet katsomassa vanhempiensa kanssa jääkiekko-otteluita, joissa aikuiset miehet lyövät, ronkkivat ja hakkaavat toisiaan jääkiekkomailoilla. Otteluita myös televisioidaan.

Hyväksyn tietenkin sen, että aikuiset miehet hakkaavat toisiaan jääkiekkomailoilla, pitävät kiinni toistensa mailoista ja turhautuessaan vaikka rikkovat työkalunsa toistensa selkiin – mutta hyväksyn tämän vain, jos se sattuu rajatulla alueella. Pidetään jääkiekkomailat siellä, minne ne kuuluvat – jääkiekkokaukaloissa.

Jääkiekon harrastamisessa suuri vastuu on vanhemmilla. Pienille pojille on hyvissä ajoin tehtävä selväksi se, mikä kuuluu kentälle ja mikä leikkipuistoon. Tappelussa muksinta on luonnollista, mutta mailalla hakkaaminen ei. Tehkää tämä selväksi kaikille juniorikiekkoilijoille: jääkiekko ei kuulu tappeluun!

Erityisen tärkeää tämä on nyt, kun kiekkokausi lähestyy huipentumaansa. Kokonaisten kaupunkien on teroitettava nuorilleen tämä tärkeä asia. Minuakin hävettää se, etten hakenut pikkupojilta pois lätkämailoja kesken tappelun, vaan jätin asian puistotätien hoidettavaksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Osuit nyt kasvatuksen erääseen ydinkysymykseen.

Jossain vaiheessa päiväkodeista kerättiin kaikki asetta muistuttavat vempeleet pois, kunnes Jari Sinkkonen älähti: tappelu astaloiden kanssa taitaa sittenkin kuulua varhaiskasvamiseen - ei kasvatukseen.

Lapsi oppii - arvelen näin - aggressionsa käsittelyn mallin kautta, kuten lätkän finaaleista oletat.
Mutta se oppi on aika valmis kouluikään mennessä, itse asiassa jo aiemmin (ranskalaislasten kouluikään - 5v - mennessä).

Hyvin keskeinen ympäristön vaikutus välittyy vaihtoehdoissa koti / päiväkoti.

Päiväkodin ryhmämekaniikka on alle 3-vuotiaille aika paha, koska sitä ei kykene hallinnoimaan sen paremmin ammattikasvattaja kuin lapsikaan.

Kodissa useimmiten on "oma tupa, oma lupa" ja yhteensitova liimakin on ylivoimaisen suojaavaa. Alle 3-vuotiaalle.

Kun muksiminen tapahtuu tonkankokoisilla jääkiekkomailoilla, se kenties on hyvänlaatuisempaa kuin jos se tapahtuu sanoilla - saati eristävällä ivanaurulla.

Liisa Keltinkangas-Järvisen viime aikojen ulostulot täydennettyinä Jari Sinkkosen ajatuksilla pojan ja tytön tavasta raivata reviiriään kannattaa bongata. Ei hakea kundeilta hernekeiton syöntiä keskeyttäen astaloita pois.

Jää hakijalle lisäksi nälkä! Totuudenkin nälkä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kuuluuko tappelu sitten muualle, kuin jääkiekkoon, jos et sitä siellä hyväksy.

Siis, minne tappelu kuuluu?

Täällä omistamassasi Uudessa Suomessa tapellaan virtuaalisesti oikein perkeleesti, mutta veri ei lennä.
Olisiko tämä tappelun hyväksyttävämpi muoto?

Jyppi se varmaan tänä vuonna on, mutta en usko, että ihan rauhanomaisella taktiikalla.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Olen ihan oikeasti miettinyt, että paranisikohan työilmapiiri työpaikoilla, jos miehet voisivat edetä organisaatioiden hierarkiassa eteen päin tappelemalla. Tappelun seurauksena tiedetään, kumpi on vahvempi, jolloin heikomman on helpompi totella vahvempaa.

Sivistyneessä kulttuurissa taas sodankäyntiä saatetaan käydä vuosikausia, joka on psykologisesti kuluttavaa.

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Tuo on hyvä idea. Lopetetaan koko jääkiekko. Jäähalleissa voikin sitten keskittyä ihte asiaan ja jättää ne naurettavat limput ja hokkarit pois. siinä voisi olla boksinkia, kick boksinkia, reikkalaisroomalaista ja vapaapainia. Monipuolista urheilua!

Sitä paitsi enerkiaa säästyy, kun ei tarvitse jäädyttää!

Pekka Loikkanen

Jääkiekossa mestiksessä väkivaltaisuuksista pitäisi rangaista jäähyillä + sakolla. Sakko tuomittaisiin käräjillä, kuten mikä tahansa väkivalta.

Esim EUR 1.000/rangaistus minuutti, ja jos samassa ottelussa tulisi toinen rangaistus sakon määrä/minuutti nousisi.

Rangaistun pitäisi maksaa sakko henk.koht., eikä seura saisi sitä maksaa.

Karu Kera

Muistan kerran Nykissä kun kävin katsomassa New York Rangers-Boston Bruins matsin, niin jonkun heittäessä yleisöstä lasipullon jäälle juuri Bostonin hyökätessä, Bostonin yksi pelaaja oli spotannut heitäjän ja lähti samantien katsomoon luistimet jaloissa, ja vaikka heittäjä oli seitsemännellä rivillä, hän lähti vetämään turpaan tätä pullon heittäjää.

NHL:n matseissa näki ihan liikaa tappeluita, vaikka välillä tuntui siltä, ettei yleisö ollut tullut niihin matseihin muuta kuin näkemään tappeluita, joiden alkaessa tunnelma kuumeni huippuunsa aina koko jäähallissa. (En ole urheiluhullu, mutta sain ilmaiset liput kaikkiin New York Rangersien matseihin Rotary-klubilaiselta, jonka klubilla olin vaihto-oppilaana.)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kun katselen MTV3:n Formulalähetysten ennakkomainontaa (jotta ihmiset ottaisivat maksukanavan), tulee vähän outo olo...kattelkaapa ite!
"verta kehiin - ja kalliilla"

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Veri vetää yleisöä, ja sitä tuottavat verenhimoiset.....Anteeksi rahanhimoiset urheiluyhtiöt. Niitähän ne kykyään ovat, yhtiöitä.

Ilman verta- ja väkivaltaa kaupallisen urheilun suosio tippuisi romahtamalla.

Me ihmiset olemme ääneen puhuessamme useimmin normaaleja, mutta ajatuksissamme epänormaaleja.

Japanin katastofissakin monet, liian monet toivoisivat mahdollisimman suurta tuhoa mieluummin, kuin onglemien saamista hallintaan.

Me haluamme suun puheella rauhaa- ja rakkautta, mutta ajatuksissamme sensaatiota- ja sekasortoa.....Paitsi lähellämme.

Emme ole nähneet oikeaa verta pitkiin aikoihin. Viemäreihin valuvaa verta pienistä lapsista, Me emme ole nähneet riekaleisia ihmisruumiita, emmekä sätkivää, kuolevaa, joka juuri on saanut luodin otsaansa.

Mielikuvissa on helppoa luulla olevansa kova, kun ei ole kovuutta koskaan nähnyt.

Pieta Leonardo

Eikös jalkapallo syntynyt itämailla kun porukat potki vihollisheimolaisen ties millä tavalla irroitettua päätä...skål!

Petri Vänni

""Tiedän kyllä, mistä pikkupojat olivat tapansa oppineet. He ovat käyneet katsomassa vanhempiensa kanssa jääkiekko-otteluita, joissa aikuiset miehet lyövät, ronkkivat ja hakkaavat toisiaan jääkiekkomailoilla. Otteluita myös televisioidaan.""

Sä meinnaat niklas että vasta 2011 keksittiin pikkupoikien keskuudessa kepillä päähän lyöminen ja että ihan jääkiekko-ottelussa opittiin.

VAU ! oletko nyt ihan tosissasi ?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Enpä ihan tosissani, aika harvoin olen.

Matti Kopra

Hyvä Niclas! Jääkiekko antaa, ääritapausten ollessa kyseessä, erittäin epäurheilijamaisia käyttäytymismalleja.
Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.
Nyrkkeilyssäkin on vastustajan kunnioitusta, mutta onko jääkiekko sellainen alue, jota ei saa kritisoida?

Ari Ojala

Jos joskus eksyt juniori jääkiekko-otteluun, huomannet ennen ottelua suoritettavan joukkuetervehdyksen ja ottelun jälkeen suoritettavan kättelyn.
Suurin osa pelaajista on ystäviä tai kavereita yli seurarajojen. Joukkueiden sisällä on tiukka kuri ja säännöt jonka mukaan eletään myös yhteistapaamisien ulkopuolella.
Jääkiekko on monipuolinen ja kasvattava laji niinkuin nyrkkeily. Kun harrastajamäärät on suuria, tulee aina ylilyöntejäkin mutta ei niitä korvia purra irti kovin usein.

Ari Ojala

Kommentteja lukiessa saa jotenkin vaikutelman kuin urheilu olisi jotenkin väheksyttävä ja lasta tai nuorta vahingoittava asia.
On siinä joitain hyviäkin puolia, hapenottokyky paranee, luusto vahvistuu, koordinaatio kehittyy jne.
Pieniä ipanoita jotka mätkivät toisiaan lätkämailoilla pitää opastaa käyttämään mailoja oikein, pallo tai kiekko vaikka vanerialustalle ja lämäreitä ylämummoon. Jos molemmat haluaa kisata toisiaan mätkimällä, niin hanskat käteen ja reilu ottelu, jonka jälkeen paiskataan kättä. Jollei löydy hanskoja juostaan kilpaa tai painitaan merimiespainia. Jos fyysiset erot on suuret, lisätään lajeja, shakki, piirustus tai laulu. Lapset haluaa kilvoitella ja jos se otetaan pois jää räksyttäminen.

Luovuutta kauhistelun sijaan, niin lapset ja nuoret oppivat kilpailemaan säännöillä ja oikeilla välineillä toisiaan kunnioittaen. En minä ainakaan ole ikinä ketään vieläkään ampunut, vaikka pienenä omistin leluaseita, leikin sotaa pienillä muovi-inkkareilla ja länkkäreillä,luin korkkareita kun taustalla pauhasi uutisointi Vietnamin sodasta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Urheilu on hienoa hommaa, ei siinä mitään. Mutta urheilusta, varsinkin junioriurheilusta, on joskus hauska kirjoittaa. Vakavasti ottaen, lätkämailalla vahingoittaakseen lyöminen on tyhmää sekä töissä että vapaa-ajalla sekä puistossa leikkiessä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Aikuisen ihmisen (lapsen vanhempien) oikeanlainen suhtautuminen jääkiekkoon kotona auttaisi paljon lapsen kasvatuksessa sinne "oikeaan suuntaan."

Jos vaikka TV:sta tulee joku "tappomatsi tappeluinen", niin olisi tärkeää ilmaista lapselle, että se, joka aloittaa tappelun tai taklaa toisen törkeästi tai pahimmassa tapauksessa tulee jopa joukkotappelu kentällä, että ne tappelijat toimivat ihan väärin.

Lapselle voi hyvin korostaa asiaa ja selittää, ettei sellainen tappeleminen kuulu mihinkään urheiluun, ei myöskään jääkiekkoon. Lisäksi lapselle voi selittää eri urheilulajien, johon jääkiekkokin kuuluu, että niihin kaikkiin kuuluu reilu peli ja hyvä käyttäytyminen.

Mitä kotoa lähtee lapsen mieleen eri urheilulajeista, voi olla kahdenlaista, eli juuri tätä asennetta, että urheilu on aina reilua peliä, eikä siihen liity eikä kuulu tappelu tai sitten juuri päinvastaista, jos kotona on vanhempana joku fanaatikko.

Huomasin itsekin, että korostin ehkä liikaa tässä tuota "reilu peli" mentaliteettia, koska totuus on hiukan joka puolella vähän toisenlainen....Ei sekään tietysti olisi hyvä, että oma lapsi yrittäisi olla reilu ja käyttäytyä hyvin, vaikka nyt lätkässä ja sitten tapahtuisikin tuota samaa tappelua siellä kaukalossa.

Tuo on aikamoinen dilemma muuten, kun näin tarkemmin ajattelee. Maailma on raaistunut ja sen myötä yleinen linja urheilussakin on nimenomaan tappelut. Ikävää.....

Tuossa Nikon kirjoituksessa mainittujen puistotätien olisi pitänyt mennä tuohon väliin ja rauhoittaa tilanne....mutta kaikki alkavat olla aika "sokeita" monelle asialle.

terv. Eeva

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Sitten kun löytyisi vielä sellainen puistotäti, joka sanoisi jääkiekkojunioriensa jääkiekko-ottelua seuraaville isille, jotka huutelevat katsomosta maistissa "Hakkaa se tyhmä!", että oletteko hulluja - alkaisi jo muutoksetkin näkyä.

Omasta puolestani sanon, että koska NHL-matsitkin ovat sitä luokkaa, että veri lentää, en saa siitä jääkiekon elämystä. Siksi siirrynkin mieluummin seuraamaan ihan vaan -futista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Lätkä on... no joo, lätkää. Futiksen kammottava ongelma on sukeltaminen jokaisesta uhkaavasta eleestä vastustajan punaisen kortin toivossa. Siihen syyllistyville epäsikiöille en ole keksinyt vielä tarpeeksi väkivaltaista raipparangaistusta.

M-T Heikka

Hauska juttu! Tuli ihan lämpöinen mieli, jutusta ja muistikuvista mitä se toi mieleeni.

Ensimmäiset huudot pihalta, perlrlkele. Mistä se tuon on oppinut, ja onko se nyt ihan normaali. Kepakoilla taistelut, ne on varmaan geeneissä.

Aikansa kutakin, sano pässi kun päätä leikattiin.

http://www.youtube.com/watch?v=LrmPQuDUpvA&feature...

Ettei nyt tulisi väärinkäsityksiä, niin kyllähän miekin kielsin sohimasta. Kepit/puunoksat varsinkin, ne ovat tosi vaarallisia, koska ne voivat osua silmään. Parempi ostaa pojille kunnon turvapyssyt...tai rauhanomaisempi vaihtoehto olisi tietysti jääkiekkomailat...pesäpallomailat kannattaa laittaa lukkojen taakse varastoon. Tosin voihan sitä vuolla itsekin nuijan, ja se se vasta vaarallinen onkin. Sillä kun kumahuttaa, voi mennä taju.

Ihana juttu, kun ei tarvi enää moisia mietiskellä. Kiitos suojelusenkeleille, en mie ilman heitä olisi pärjännyt.

http://www.youtube.com/watch?v=JqG_E1ttJCU&feature...

Jaakko Tuononen

Mielestäni ns. "huippu-urheilu" on jonkinlainen mielenhäiriö tai pysyvä psyyken sairaus. Kaikkein fanaattisimmat kaljankittaajat, jotka seuraavat pubeissa "omia" joukkueitaan olisivat pikaisen psykiatrisen avun tarpeessa.

Lapsia ja nuoria EI saa altistaa tällaiselle mieleen, henkeen ja terveyteen näin dramaattisesti vaikuttavalle sairaudelle. Itseäni aina etoo, kun yhteisesti maksamallamme mediakanavalla (yle:ssä) tätä roskaa tuputetaan joka puolen tunnin välein. Kaikkein typerimpiä ovat nämä valmetajien tai urheilijoiden kommentit, että miksi meni niin ja niin :D

Ja sanot tämän aktiivisena kuntoilijana. Tässä olen taas lähdossä keppikävelylenkille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset