Niklas Herlin

Verenpainelääke loppui (myös apteekista)

Vanha kaverini, keravalainen Rane, soitti ihan muissa asioissa, mutta mainitsi samalla, että häneltä loppuivat verenpainelääkkeet. Rane käyttää kohonneeseen verenpaineeseen samaa lääkettä kuin minä.  Se on nimeltään Atacand.

Keravalainen varoitti, että ko. tuote on loppunut sekä apteekeista että lääketukuista. Mieleeni juolahti, että josko Rane on missannut jonkun muun pillerin, kun noin hulluja puhuu.

Mutta mitä vielä. Menin alakerran kotiapteekkiini ja ostin vähän särky- ja närästyslääkkeitä. Siinä sitten muina muikkuina tiedustelin farmaseutilta, josko hyvin tavallinen verenpainelääke Atacand on finaalissa. Vahvistus tuli: sitä ei löydy apteekeista eikä lääketukusta. Juuri apteekkiin tulleen tiedon mukaan toimitusvaikeudet johtuvat ainakin Atacandin valmistuspaikan muutoksesta.

Kotona kaivoin lääkeboksini esiin. Siinä oli kolme osoitetta, yksi Ruotsiin, toinen Suomeen ja kolmas Tanskaan. Valmistusmaata en paketista löytänyt. Valmistaja on AstraZeneca, maailmanlaajuinen lääkejätti.

Potilaita puolestaan kehotettiin kääntymään lääkärinsä puoleen. Ja niin oli Ranekin ehtinyt tehdä. Hänelle oli määrätty ”korvaava lääke”. Mutta korvaako se mitään? Viitisen vuotta sitten minulta huomattiin erittäin korkea verenpaine. Ei hämmästyttänyt. Olen aina ollut verenpainemittauksissa yläpäässä ja suvusta löytyy muitakin, joilla on sama tauti.

Sitten määrättiin lääkettä. Napsin pillereitä ohjeen mukaan kolme kuukautta ja palasin lääkäriin. Tulos: verenpaine oli tapissa edelleen, alapaine huiteli 110 tienoilla. Lääkäri sanoi, että kaikki lääkkeet eivät pure kaikkiin potilaisiin ja määräsi uuden reseptin: Atacandia. Se toimi. Paine laski normaaleihin lukuihin. Se oli hyvä. En halua, että verisuoni päässä katkeaa tai jotakin vastaavaa.

Siten olen tilanteessa, jossa en missään nimessä haluaisi ”korvaavaa lääkettä”. Entä jos se ei purisi, vaan paine lähtisi taas nousemaan vaaralliselle tasolle? Joka tapauksessa olisin hermona siihen päivään saakka, kunnes saisin normaalin Atacandini takaisin.

Tämä on vakava asia. Rane ja minä emme ole Suomen ainoat Atacandista riippuvaiset. Toivon eniten itseni mutta myös Ranen ja monen muun suomalaisen takia, että tämän ja muiden elintärkeiden lääkkeiden tuotanto ei pätki kovinkaan usein.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

AstraZeneca, Pfizer, GSK, Merck, Roche ja Novartis - tällä joukolla on valtaa meihin enemmän kuin toivois.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No just näin! Mulla on npoista ainakin AstraZeneca ja GSK. Vaikka nykyään käytän hyvin harvoin GSK:n astmapiippua, hermot menee heti, jos sellaista ei ole lähellä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Kuinkas sattuikaan...minullakin ovat verenpainelääkkeet olleet loppu jo monta kuukautta....Olen pyytänyt lääkäriä kirjoittamaan uuden reseptin, mutta ei hän "osannut," kun ei nähnyt mistään, mikä lääkkeen nimi olikaan....

No, nää on näitä, huomenna aamulla taas lekuri, katsotaan "uskaltaakohan" hän määrätä minulle uudet verenpainelääkkeet. Sama tilanne mulla on diabeteslääkkeiden kanssa. Apteekissa väittivät, ettei reseptillä ole enää yhtään jäljellä....Siinä on sellainen merkintä, että se resepti on voimassa jonnekin ensi vuoden puolelle....näitäkin pitää vielä itse selvitellä.

Ei ihme, että verenpaine nousee tällaisissa tilanteissa....

terv. Eeva

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Nyt kävin lekurilla, joka näki, mitä verenpainelääkettä olen syönyt ja määräsi mulle sitä samaa. Sain myös diabetes-lääkkeet. Joten nyt tämä juttu on ok minulla.

terv. Eeva

seppo kirnu

Miksi ei haluta kotimaista lääketuotantoa? Jätitkö jyrää?

Eikö ruotsista voisi hakea? Vai onko loppu sieltäkin?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jätit jyrää, juuri näin. Olettaisin, että on loppu muistakin maista, jos on yhtä suosittua kuin täällä. Kotimaista tuotantoa... Kai sitä halutaan, mutta jos ei ole, ei ole.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Jätit jyräävät, koska lääkkeiden kehittäminen (ja markkinointi) on tavattoman kallista puuhaa. Eivät meinaa isotkaan firmat pysyä toisia töniessä itsenäisesti pystyssä.

Harmi silti on, että Leiras meni aikanaan pilkkahintaan Scheringille, joka pilkkoi sen ja kuppasi patentit. Bayer kaappasi sitten Scheringin ja tuloksena oli, että Suomesta oli helpompi irtisanoa tuottavampi ja halvempi tutkimus pois kuin Saksasta.

On vielä Orion jäljellä, mutta lääketeollisuuden pakeneminen Suomesta on ohessa kuihduttanut sen sivussa toimivia palveluita, jotka ovat osaltaan työllistäneet kovan luokan ammattilaisia.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

1. Mitä Atacand on ja mihin sitä käytetään

Lääkkeesi nimi on Atacand. Vaikuttava-aine on kandesartaanisileksitiili. Se kuuluu lääkeaineryhmään nimeltä angiotensiini II –reseptorin salpaajat. Se toimii rentouttamalla ja laajentamalla verisuoniasi. Tämä saa verenpaineesi laskemaan. Se myös helpottaa sydäntäsi pumppaamaan verta kaikkialle elimistöösi.

Tätä lääkettä käytetään seuraaviin tarkoituksiin:
•aikuispotilaiden kohonneen verenpaineen (hypertensio) hoito.
•aikuispotilaiden sydämen vajaatoiminnan hoito angiotensiinikonvertaasin estäjien (ACE:n estäjien) lisäksi silloin kun sydänlihaksen toiminta on heikentynyt, tai kun ACE:n estäjiä ei voida käyttää (ACE:n estäjät ovat lääkeryhmä, jota käytetään sydämen vajaatoiminnan hoitoon).

Ilmeisesti lääkkeesi nimi on Atacand ja korvaava lääke tässä tapauksessa tarkoittaa, että samaa vaikuttavaa ainetta (kandesartaanisileksitiili) on jonkun toisen nimisessä lääkkeessä eri tehtaan valmistamana vain.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ihan korkeaan verenpaineeseen olin napsinut ja napsin edelleen. Ja varmasti korvaavaa löytyy - teoriassa. Mutta ei se paljon minua auta, että teoriassa löytyy, koska olen syönyt verenpainelääkettä, joka ei laskenut verenpainetta.

Rane Keravalta soitti juuri ja sanoi, että auton takakontista löytyi "yllättäen" pullo Koskenkorvaa, jolla hän parhaillaan korvaa pillereitään. Ja minä kun luulin, että Koskenkorvalla on ennemminkin verenpainetta nostava vaikutus!

Kalle Lehtonen

Voi se kossu välittömästi helpottaakin, mutta "dagen efter" verenpainekin taas epäilemättä pompsahtaa muiden oireiden ohessa...

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Vaikuttava aine ratkaisee. Verenpainelääkkeitä on tietysti montaa sorttia ja eritavoin vaikuttavaa. ACE-estäjät sopivat toisille ja toisille taas esim. betasalpaajat, joita itse käytän.

Koskenkorvaa en näin kaikkien tieteiden tohtorina kuitenkaan suosittele:)

seppo kirnu

Blopress, Atacand, Amias, Ratacand. Ruotsissa Racanda

Takeda Pharma on toinen joka tekee, vaan hitonko apua tästäkään tiedosta on kun ei niitäsilti saa.

Kyllä se viina muuten laskee verenpainetta sillä lailla kun vetää kuulan kunnolla jumiin ja kaatuu päineen esim. kiveen. Ulos valuva veri laskee sitä painetta. Huomattu on; tässä suvussa pään takominen johonkin kovaan on perinteikästä.

Toivotaan nyt kuitenkin että virallinen napinviskaaja saa ne napit kulkemaan ja toimitettua.

Kaarina Piipponen

Tuo on aika huolestuttavaa, jos toimivaa lääkettä ei löydy.

Avalta tulee arkisin ennen kuutta sarja The Doctors, jossa neljä amerikkalaista lääkäriä käsittelee ajankohtaisia ja vaihtelevia lääketieteellisiä ongelmia. Silloin tällöin tapaan katsoa ohjelmaa ja pidän ohjelmasta. Sieltä on saanut hyviä vinkkejä.

http://www.thedoctorstv.com/

Erilaisia ohjeita, jotka voivat helpottaa, mutta ei ehkä korvaa lääkkeitä.

10 tapaa alentaa verenpainetta
http://www.iltalehti.fi/elintavat/200909290105151_...

http://www.youtube.com/watch?v=wqJA2FfTPwk&feature...
How To Lower Your Blood Pressure

Effects of High Blood Pressure on your Body - KreativeVistas
http://www.youtube.com/watch?v=tAmLbclSucQ

Tuula Saskia

Hvvä Niklas Herlin,

olen ehdottomasti väärä ihminen kommentoimaan Sinun ja kaverisi asiaa.

Mutta et ehkä ole tietoinen siitä, että apteekkien tulee Suomen lainsäädännön mukaan tarjota asiakkaalle kaikkein edullisinta kyseisiä lääke-elementtejä sisältäviä lääke-aineita.

Siis teille molemmille.

Miksi ihmeessä samat tehoaineet eivät toimi?

Olen vaihtanut laillasi verenpainelääkkeet.

Tuula Saskia

Hyvä Niklas,

kerrotko Rane-kaverillesi, että nykylääke on luultavasti ihan tehokas.

Se koskee myös Sinua, uskon.

En teinä pelkäisi tästä syystä.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Tuttua on Niklas ongelmasi! Sinulla kuten monella muulla muodostuu ns. henkinen riippuvuus lääkkeeseen. Todennäköisesti luotat aikanaan saamaasi troppiin, ja samalla sen määränneeseen lääkäriin?
Sama tunne tulee, kun siis lääkäri johon olet luottanut muuttuu. Ja uusi on nuori ja kokematon. Tälläinen nuori lähtee pontevasti muuttamaan, esim. 30 vuotta hyvin toiminutta lääkitystä? Hän ei osaa huomioida, että jokainen potilas on yksilö. Mikä lääke tai lääkeyhdistelmä toimii yhdelle, se ei ehkä toimi toiselle. Ja potilaalla on VAHVA usko ja hyvät tulokset lääkkeestä.
Mitä siellä lääketieteellisessä nykyisin opetetaan? Ei ainakaan potilaiden parantamista. Tulee vain joukko sairaita ja pettyneitä ihmisiä.
Minä olen näitten joukossa. Ns. Omalääkärini on muuttunut, ja on kävelevä katastroffi? Ei muuta kuin turvautuminen yksityispuolen kokeneeseen lääkäriini!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jeah, Simo. Mä vähän kelasin, että nyt vajaa 50-vuotiaana pitäisi panna vanhat lääkärit pois ja vaihtaa ne mahdollísimmnan nuoriin - sitten ne kestävät loppuelämän!

Tuula Saskia

Hyvä kustantaja,

miksi et sitä tekisi?

Siinähän se on naapurissasi Mehiläinen.

Löydät sieltä myös nuoret lääkärit.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Yksittäisen tuotteen katoaminen markkinoilta tilapäisesti tai pysyvästi sen seurauksena, että tuotantoa keskitetään tai karsitaan, on piskuinen kuluttajan silmään räkäisty pisara koko siitä syvästä, varsinaisesti 80-luvulla ylikiehahtaneesta talousmaailman myrkkyliemestä, johon koko rahatalous on globaalimitassa uppoamassa.

Murrokselle on ollut ominaista mm. rahaekspansio ja yrityskulttuurien muutos. Edellinen tarkoittaa suunnilleen sitä, että kun vielä 70-luvun alkuvuosina noin 95 prosenttia kaikista maailman rahaliikkeistä tapahtui reaalitaloudessa, eli silloin kun ostettiin tai myytiin tavaroita tai palveluja, ja vain 5 prosenttia oli sellaisia joissa ostettiin tai myytiin raha-arvoja itseään -- nyt nuo luvut ovat kääntyneet enemmän kuin päinvastaisiksi.

Yrityskulttuurien muutos tarkoitti mm. sitä, että entiset toimialasidonnaiset ja omat tuoteensa läpikotaisin tuntevat yritysjohtajat saivat väistyä ekonomistijohtajien tieltä. Tätä kehitystä vauhditti 80-luvun loppupuolelta ATK:n tulo, joka mahdollisti reaaliaikaisen seurannan ja vahvisti numeerista ajattelutapaa. Enää yrityksissä ei tuotettu tuotteita vaan tuottoa, ja yrityssaneerauksista, yhtiöittämisistä ja fuusioinneista, ja yrityskaupoista, eli markkinaosuuksien ostoista ja myynneistä tuli yhtä legitiimiä liiketoimintaa kuin tuotteiden tuottaminen oli aiemmin ollut.

Tämän talousmaailman kehityksen kokonaiskuva on kasvanut absurdiuden asteelle: "markkinoilla" raha on pukeutunut tuhansiin erilaisiin naamioasuihin, joissa se ostaa ja myy itseään ja arvoaan. Numeroilla ei enää hallita todellisuutta. Siinä sivussa sitten koko reaalitalous on toissijastettu rahatalouden arvonmuodostuspelien kulissiksi.

Talouden tragedia ei ole pelkästään siinä, ettei imaginaariseksi muuttunut raha-arvonmuodostus enää vastaa -- tai edes pysty vastaamaan -- mitään reaalitaloudessa. Tragedian synkin puoli lienee se, että vaikka likimain tähtitieteellisiä sijoitus- eli velkarahasummia onkin mahdollista luoda, samalla maailmasta katoaa kaikki laadukas -- koska minkään laadukkaan tuottaminen ei kannata.

Rahaa on, numeerista rahaa ainakin, mutta kohta ei ole enää mitään mitä sillä voisi ostaa. Reaalimaailman taitajat ovat tässä leikissä käyneet arvottomiksi.

Niin, ja se lääkenappi. Sitä ei maailmassa nyt ole, koska vastuuta on tunnettu yritysten johtajia, sijoittajia ja omistajia kohtaan, mutta ei lääkkeiden tarvitsijoita kohtaan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kiivasluontoisuudestani ja tupakoinnistani huolimatta verenpaine ei juurikaan nouse yli 115/75 muuta kuin kovassa krapulassa, ja senkin koen vältettäväksi itsekidutukseksi. Silmissä ei pimene, eikä pumpussa liikuntasuoritteista päätellen liene vikaa.
Tohtoroimatta ketään, herää vain kysymys, onko vähäsuolaisen ruoan ja jokapäiväisen kuntoliikunnan merkitys unohduksissa?

PS. Ranen kossuhoito korkeaan verenpaineeseen on varsin huono menetelmä, ellei pitäydy n. ruokalusikka-annoksissa, mitä suvaitsen epäillä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tollasta se on. Eri kundeilla on eri paineet. Ranen yleensä vetää takakonttilääkityksensä muuten ihan keravalaisittain. Ei ruokalusikalla, ei lasista vaan ihan suoraan pullosta. Kunnes tauti paranee.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Tupakka on pahin terveysriski heti kuoleman jälkeen.

Hannu Rytilä

Kännykän aktiivinen käyttö tappaa nopeammin kuin tupakointi.

Käyttäjän sampo54 kuva
Timo T Lehto

Se, että lääkkeissä on sama vaikuttava aine ei välttämättä tarkoita, että ne toimivat samalla tavalla. Sidosaineet voivat olla erilaiset ja siten lääkeaineen vapautuminen voi tapahtua eri lailla ja siten vaikutus erilainen.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Tuo oli minulle uusi tieto. Tällaisena köyhänä ihmisenä kun joudun apteekissa aina vaihtamaan halvimpaan vastaavaan. Näinhän apteekkejakin neuvotaan tekemään yhteiskunnallisten säästöjen nimissä.

Olen usein käyttänyt rinnakkaisvalmisteita enkä ainakaan itse ole moista eroa huomannut.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Juuri näin. En ole lääkäri, mutta kun olen huomannut että yksi puree paremmin kuin toinen, perehdyin asiaan. Mun verenpaine ei pysy kuosissa ilman oikeaa lääkettä - todistajani on verenpainemittaus.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Nappi toteamus Niklas napeista. Koskettaa siis myös minua.Olen niin rikas, että omistan koneen nimeltä verenpainemittari!

Käyttäjän laukoivu kuva
Lauri Topelius

Mutta jos kyseessä on ns. geneerinen valmiste eli samaa vaikuttavaa ainetta, niin tällöin myös tabletin tms. pitäisi olla kokonaisuudessaan verrattava esim tähän Atacandiin. Jos vapautuminen tapahtuu esim. viivästetysti, tulee se ilmoittaa tuoteselosteessa tai pakkauksessa.

Eri asia sitten on lumevaikutus, joka sattuu olemaan todellinen asia ja jota voi jopa hyödyntää hoidoissa. Vaikuttaahan anestesialääkärin saatesanoin antama Panacod paljon enemmän kuin työkaverin pöytälaatikosta kaivama vastaava nappi. Eikö?

Kandesartaaneja eli Atacandin kopioita ei näy Suomessa myytävän, mutta jokin toinen angiotensiinireseptorin salpaaja voisi tepsiä samoin. Ehdota lekurillesi rohkeasti!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ja asiat selviävät vasta netissä. Tämän blogiketjun yhdessä viestissä kerrotaan, että mainitun Atacandin patentti häviää - tasan tarkkaan marraskuussa 2011! Ei siis ihme, että valmistuspaikkaakin vaihdetaan.

Tuula Saskia

Hyvä Niklas Herlin,

Ihmiset ovat yksilöitä, kuten tiedämme.

Verenpaine on kuitenkin yleensä hoidettavissa.

Sinua lähellä sijaitsee lääkäriasema, joka varmasti hoitaa tämän kysymyksen kuntoon.

Miksi, herran tähden, et ole mennyt sinne?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hyvä Tuula Saskia. Älä jankuta. Ole käynyt lääkäriasemalla. Äläkä vastaa tähän lisäjankutuksella, ole kiltti.

Tuula Saskia

No en, mutta voi hyvin!

PS.Olen äiti ja isoäiti!

Harri Räsänen

Paras hoito verenpaineeseen on liikunta ja painon pudotus, jos on liikapainoa. Tupakanpolttokin pitäisi lopettaa.
Toki lääkkeitäkin tarvitaan joissain tapauksissa.

Hannu Rytilä

Niklas, ja muutkin keski-ikää lähestyvät miehet:

Ostit närästyslääkettä. Sinua siis närästää. Syy siihen on, että elimistösi on hapan. Elimistösi on saatava emäksiseksi.

Siihen on apu yksinkertainen valmiste, Valmarin. Närästys loppuu, kihti loppuu, kivut loppuu. Suoli rupeaa toimimaan säännöllisesti. Verenpaineesta en osaa sanoa mutta tiedä vaikka sekin asettuisi!

Katso www.valmarin.fi ja lue myös teoriaosa niin ymmärrät mikä on jutun juoni. Näitä neuvoja et saa lääkäristä.

T. Hannu 49-v., samoista oireista ennen kärsinyt.

Käyttäjän laukoivu kuva
Lauri Topelius

Kuka hyötyy Valmarinista kaupallisesti?

ps. elimistön pH:ta ei kannata lähteä normaaliarvojen ulkopuolelle muuttamaan. Närästys johtuu vatsahappojen noususta ruokatorveen, ja tämä voimakkaasti hapan neste aiheuttaa kiputuntemuksen. Elimistö voi olla tällöin hapan, emäksinen tai ihan normaali-pH -asteella. Vatsahappojen nousu ruokatorveen johtuu liian löysästä ruokatorven alasulkijalihaksesta, ylipainosta, liian raskaista ateroista, liiasta kahvinjuonnista, voimakkaista ruuista..Pitäisikö kuitenkin ensin syytä poistaa ennen kuin hyökkää lääkkeen kimppuun?

Hannu Rytilä

>Kuka hyötyy Valmarinista kaupallisesti?

Minä en. Olen asiakas.

Miksi hyökkäät pienen suomalaisen ravintolisäfirman kimppuun? Oletko suuren lääketehtaan asialla? Osuinko napakymppiin?

Valmarin muuttaa KOKO ELIMISTÖN pH:n emäksiseksi, niin kuin sen kuuluu tehdäkin. Kaupallisia närästyslääkkeitä ei tarvita tämän jälkeen.
Närästyslääkeet hoitavat oireita, Valmarin poistaa syyn, joka on elimistön happamuus.

Käyttäjän laukoivu kuva
Lauri Topelius

Mitä ihmettä Hannu?! En minä tuota Valmarinia vastaan hyökkää, enkä mitään firmaakaan. Enkä ole lääketehtaan asialla, joten et osunut edes tauluun. Alkup. kysymykseni esitin vain siksi, että aina joku hyötyy troppien myynnistä, siksi ne koettavatkin sitä kauniisti mainostaa. Hyvä juttu, jos sulla on Valmarin auttanut!

Veren pH:n tulis olla 7,35-7,45 välillä melko tarkkaan, eli lievästi emäksinen tuosta neutraalista pH 7:sta. Sen sijaan jos jollain konstia saat elimistösi alkaaliseksi, eli emäksiseksi, oot vaikeuksissa. Kokeile vaikka hengittämällä voimakkaasti sisään ja ulos vaikka viiden minuutin ajan; hiilidioksidi vähenee keuhkotuuletuksen parantuessa ja kohta myös veren pH alkaa nousta. Eikö oo hjuva fiilis?

Kolmanneksi, mahahapon kuuluukin olla happoa, sitä ei oo tarkotuksenmukasta muuttaa emäksiseksi. Muu elimistö voi sitten olla tuolla 7,35-7,45 välillä. Valmarin voi hoitaa syytä lääkkeellisesti, mutta eikö kannattaisi kokeilla samaa ensin ilman lääkkeitä?

Vai oletko Valmarinin palkkalistoilla?

Pietari Vehnälä

En nyt tässä lähde väittämään mitään absolut. Isälläni oli verenpaine ja siihen se myös meni.

No,kun itselläni alkoi tulla verenpainetta, niin triplasin liikunnan, suolat hevonkuuseen, viiniä vedän kerran viikossa ja kaupan piilosuolainen leipan huitsin nevadaan.Sitten lopetin tupakoinnin. Noin muuten, kun rupeaa jokin vituttamaan, niin suuntaan ajatukset muualle. Nykyään sitä täytyy tehdä koko ajan.

Mutta tämän kaiken seurauksena yläpaine tippui 20 yksikköä.

Lääke tottakai auttaa mutta voidaan me aina tehdä tiukkoja elämäntapamuutoksiakin.

Ihminenhän pystyy luopumaan elämässää kaikesta paitsi seksistä. Olen ymmärtänyt.

Toivottavasti Niklas löydät ratkaisun.

J. Gagarin

Verenpainelääkkeitä on vaikuttavalta ainesosaltaan erilaisia. Jos olet aikoinaan saanut sellaista korvaavaa lääkettä, jonka vaikuttava ainesosa on eri kuin yleensä nauttimassasi, niin vaikutuksessa saattaa olla eroja.

Sen sijaan, jos apteekista voidaan antaa eri lääkettä, jossa on täsmälleen sama vaikuttava ainesosa, niin sitten ei ole kuin uskon puutetta, jos se ei samana milligramma-annostuksena tehoa samalla tavalla. Niillä sidosaineilla ei ole kuin teoreettista merkitystä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Lisipril 20mg,- ja Amlopidin 5 mg ovat minun putkistoni paineen ylläpitäjät.

Täytyy sanoa, että jotain hyvääkin on yhteiskunnassa tapahtunut,- ja se on ns. rinnakkaislääkkeiden tarjonta.

Ne ovat kopioidut alkuperäisestä,- ja patenttioikeutensa menettäneistä lääkeistä,- ja ovat hurjasti edullisempia.

Minun verenpainelääkkeeni eivät tätä nykyä maksa paljoa paskaakaan,- ja toimii kuten kuuluukin.

Valtio muuten subventoi lääkekulujani 75% koska minut on luokiteltu verenpainetautia sairastavaksi.

Jaa, miksi minulla on verenpainetta..........?

Shhttana, Prrkke, ne hermot, ne hermot....Prrkele, mä oon niin shhtanan rauhallinen tyyppi.

JAA, OTA RAUHALLISESTI, KUKA SIELLÄ HUUTAA prrke....!!

Tuula Saskia

Minusta on erikoista, että ainutkaan lääketieteen asiantuntija ei
ole reagoinut kustantajan kertomukseen.

Käyttäjän laukoivu kuva
Lauri Topelius

Tuo lääkkeen loppuminen ei ole lääketieteen asiantuntijoiden asia eikä ongelma. Jos syyllistä etsit tai kommenttia halajat, niin käänny farmasia-alan ihmisten puoleen tai vaikka sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoiden apuun. Vai tarkoititko kustantajan kertomuksella tätä lääkkeen loppumista?

Pertti Saaristo

Atacandan valmistuksen patentti vanheni lokakuussa 2011.
Olisikohan siinä syy valmistuspaikan siirtoon, koska markkinoille tulevat varmasti lähiaikoina hyväksytyt geneeriset Atacandan rinnakkaisvalmisteet, jotka pakottavat valmistajan alentamaan tuotantokustannuksiaan. Todennäköinen vaihtoehto on tällöin siirtää tuotanto halvempaan maahan. Tuotannon käynistämiseen liittyy yleensä aina alkukankeutta, joilloin tuotteen saanti markkinoille takkuaa.

Netistä löytyy jo nyt Atacandan eli angiotensiini II –reseptorin salpaajan epävirallisia, ei hyväksyttyjä geneerisiä versioita, joiden laadusta ei ole mitään takeita.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hmm. Mielenkiintoinen tieto. Ei minulla ole mitään geneeristä lääkettä vastaan - jos se puree. Mutta se, että patentti on vanhentunut, onkin uutta minulle.

Käyttäjän esaolkoniemi kuva
Esa Olkoniemi

Säännöllisen liikunnan lisäksi, kannattaa siirtyä ruususuolaan, jossa on erittäin paljon terveyttä edistäviä mineriaali. Ruususuolan sanotaan vaikuttavan verenpaineen laskuuan ja vähentävän turvotusta, joten luontaistuotekauppaan ja kokeilemaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ystävät hyvät. Jos korkea verenpaine on geneettinen vaiva, ei ravinto-oppi auta mitään. "Olisit ollut hereillä kun geenejä jaettiin", sanoi lääkäri minulle - mitattuaan taas kerran hurjat lukemat.

Nyt kokeillaan jo ainakin kolmatta verenpainelääkettä, mutta vaikutusta ei tunnu olevan. Koko ajan mennään tasolla 160/90, missä on pitkällä tähtäimellä liikaa. Nykyisessä lääkkeessä on se hyvä puoli, ettei sillä ole ei-toivottujakaan vaikutuksia. Edellinen lääke heitti vatsan sekaisin, mutta verenpaine pysyi silloinkin korkealla.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Reseptilääkkeiden viitehintajärjestelmän takia myös apteekit ovat menettäneet reseptilääkkeet tärkeimpänä tulonlähteinään."

Onkin täysin järjetöntä, että apteekki-elinkeino on yksityisten hallussa. Järjettömyyden huippu...

Mutta, viinanmyynti ei ole.

Näkisin asiat vaikkapa toisinpäin, että viina olisi yksityisissä käsissä.

No, nykyjärjestelmä on hyvä viinankin suhteen, mutta lääkkeet voivat olla yksityisen, ahneuteen perustuvan bisnesmiesten hallussa, on pöyristyttävää.

Käyttäjän sampo54 kuva
Timo T Lehto

D3-vitamiini on monissa tutkimuksissa laskenut huomattavastikin verenpainetta. Itse otan 125ug päivässä viikon ajan D3-vitamiinia, kun paineet lähtevät nousuun, on aina tepsinyt. D-vitamiini vaikuttaa angiotensiinijärjestelmään, joka säätelee verenpainetta

Pertti Ikonen

Kävin hiljattain kovan rintakivun johdosta "ensiavussa" eräässä suuren kaupungin ensiavussa ja minulle pedille päästyäni todettiin, että minun seuraavan kerran kohdatessani vastaavaa rintakipua, on tultava ambulanssilla paikalle - eikä omin avuin kuten "nyt" tein. Eli välittömästi polkupyörälenkkini loppuvaiheessa suunnistin rintakipuineni suuren sairaalan vastaanottoon.

No en tiedä mitä verenpaineeni olivat, mutta eivät kaiketi olleet liian korkeat, kun ei noita lukuja mittauksen jäkeen kerrottu, vaikka uudella verenpaineenottovälineellä liki käsivarteni murtui. Ainakin murtumalta mittaushetkellä ja tunnin kuluttua käsivarressani tuntui.

Mutta rintakivut jäivät sitten taka-alalle, kun verenpaineeni ja EKG-käyrän otokset olivatkin lääkärin hyväksymissä rajoissa, että komensivat minut pois pediltä toisten paikkaa viemästä. Sopi minullekin, koska vierelläni näin tosi huonossa kunnossa olevia ja petipaikkoja tarvitsevia.

Mutta montako kertaa tässä minä voin samassa asiassa hankkiutua ensiapuun, kun nyt kertomassani olin jo 2. kertaa käymässä, ja kun ensiapu-täti sanoi, että tulethan seuraavalla kerralla ambulanssilla, etkä omalla harkinnallasi.

Ylimääräinen verenpaine on todella ikävä asia, mutta moniko osaa ylimääräisen verenpaineensa kotikonstein tunnistaa?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ainakin meillä tässä lähellä on yksi apteekki, jossa voi mitata paineensa ilmaiseksi. En tiedä paljonko tuollaisia paikkoja on.

Hannu Rytilä

Pitäisi perustaa äijäfoorumi, jossa yli nelikymppiset miehet voisivat vaihtaa kokemuksiaan vaivoistaan ja kertoa reilusti miten elävät ilman että mummot tulevat heristelemään sormeaan. Tämä keskusteluketju on melkein sellainen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Verenpainetaudin toinen nimi on: Hiljainen tappaja.

Nimi perustuu siihen, että tauti on oireeton.

Citycani *

Äitini kuoli korkean verenpaineen aiheuttamaan aivoverenvuotoon. Oli sairastanut 'verenpainetautia' vuosikymmeniä, eikä koskaan löytänyt sellaista lääkettä, joka olisi tehonnut pidempään kuin pari kuukautta, ja aiheuttamatta aivan tolkuttomia sivuvaikutuksia.

Kokeili kai kaikkia silloin markkinoilla olleita lääkkeitä, mutta mikään ei tehonnut. Ja taisi viimeiset vuotensa elää ilman lääkkeitä (salaa lähimmiltään), ja sitt se olikin menoa...

Joten, ymmärrän kyllä hädän, jos toimivaksi osoittautunutta lääkettä ei yllättäen olekaan saatavilla; toisen yhtä toimivan löytäminen kun ei välttämättä ole kaikille kovinkaan helppoa.

Verenpainetta pidetään yleensä ns. elintapasairautena, mutta ei sekään aina pidä paikkaansa; äitini ei ryypännyt, ei tupakoinut, ei syönyt epäterveellisesti, ei ollut ylipainoinen, mutta verenpaineet huitelivat sellaisissa lukemissa, että lekurit ihmettelivät useamman kerran, miten tuo vielä(kin) on hengissä. (Tyyliin 210/140, normimittauksessa.)

Ei auta kuin olla kiitollinen sattumalle tai kohtalolle tms. siitä, että olen itse ilmeisesti noita juttuja säätelevät geenini perinyt jostain muualta, koska vaikka en ole läheskään yhtä pulmunen elintavoiltani, verenpaineeni ei ainakaan vielä ole muodostunut ongelmaksi ollenkaan.

Tsemppiä siis lääkkeiden metsästykseen sinulle.

Jotkut muuten väittää, että suolan vähentäminen ruokavaliossa alentaa varsinkin hankalimmin lääkittävissä olevien verenpainetta ainakin jonkin verran, joten sitäkin kannattanee ehkä kokeilla, ellet ole niin jo tehnyt.

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Tähän ollaan menty.Ratkaisuna mietitään lähestulkoon lääkäriin menoa ja lääkitystä.Syynä lähestulkoon aina perinnöllisyys.Unohdettiin se fifty-sixty mahdollisuus, että voi myös itse vaikuttaa verenpaineeseen.Se on myös unohdettu, että voisimme vaikuttaa lastemme tulevaisuuteen esimerkiksi lisäämällä jokaiselle koulupäivälle 2h liikuntaa.Tietysti siinä vaiheessa kukkahattutädit juoksevat jo kirkuen väliin puhumattakaan määrärahoista mitkä on erinäisillä tekosyillä finaalissa.Väittäisin kuitenkin, että siinä olisi sellanen pidemmän ajan säästösuunnitelma Suomen budjettiin, ettei kovin moni uskoisi.Puhumattakaan terveemmistä ja fiksummista tulevaisuuden ihmisistä?

Kaverit Harward Medical Schoolissa on kanssa tutkineet edellistä asiaa. http://www.johnratey.com/newsite/index.html

Mutta hyvä Niklas: Sullakin on tota tööttiä sen verran takataskussa, niin heitän sellaisen haasteen, että mitä jos palkkaisit Personal Trainerin.Alat painaa sen kanssa hommia 5x viikossa, vaikka nyt 3kk heti alkuun.Jos sen jälkeen tuntuu huonolta se liikkuminen, niin sitten voit lopettaa ja lähteä taas joka ilta hymyssä suin parille ohraliejulle.Uskoisin kuitenkin, että muutaman kuukauden hyvän panostuksen jälkeen alkaa lääkkeet jäämään hyllylle samalla tavalla kuin Pietari Vehnälällä aijemmassa kommentissa :)

Joonas Kaasalainen

Atacand kuuluu sartaanit nimiseen verenpainelääkeryhmään ja sartaanien väliset tehoerot verenpaineenlaskun suhteet ovat eri tutkimusten mukaan aika vähäisiä, lisäksi tutkimusasetelmat ovat yleensä erilaisia,(meta-analyysejä) jotenka tehojen vertaaminen eri lääkkeiden välillä on vaikeata. Varmasti löydät lääkärin ohejeistuksella itsellesi vastaavan lääkkeen teholtaan ja haittavaikutusprofiililtaan, mikäli alkuperäisvalmiste loppuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset