Niklas Herlin

Kaikki blogit puheenaiheesta Bengt Holmström

Ekonomistin noobelia logiikka

 Ylen haastattelussa taloustieteen palkinnon saanut ekonomisti Bengt Holmström väittää, ettei ammattiyhdistysliike ole herännyt muuttuneeseen maailmaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10470537

Ihmettelen miten palkitun tutkijan päättelykyky  voi olla noin puutteellinen. 

Ei suinkaan ole ammattiyhdistysten vika, etteivät ammattiliiton kuulumattomat työntekijät pääse vaikuttamaan työmarkkinoihin. Sitä vartenhan ammattillitot on perustettu, että työläiset pääsisivät vaikuttamaan omiin työehtoihinsa.

Laskisitko sinä eläkettäsi?

Talousnobelisti Bengt Holmström teki yllättävän vedon lähtiessään maalitauluksi eläkealennuspuheillaan. Avaus ei ollut uusi, mutta esittäjä oli.

Viimeksi eläkesoppaa yritti Suomessa hämmentää ankarammin toimittajakaksikko Jari Hanska ja Teemu Muhonen, joiden kirja Eläketurma (Vastapaino, 2016) julkaistiin viime vuoden lokakuussa. Juttua Hanskan ja Muhosen ajatuksista on täällä.

Eläkekolikon kaksi puolta

Nobelisti Holmström varoittaa eläkkeistä: ”Itsekäs sukupolvi syö seuraavan eväät” (US 11.08.2017) on hyvä kirjoitus, johon ottaa kantaa myös Kimmo Kiljunen, vihdoinkin kiteyttäen nuorilta-vanhoille tulonsiirtomekanismin, jota myös eläkejärjestelmäksi kutsutaan:

Nobel-palkittu Holmström puhuu kevyesti eläkevaroista

 

Professori Bengt Holmström on huolissaan Suomen eläkevarojen riittävyydestä seuraaville sukupolville. Yhdysvalloissa asuva, Nobel-palkinnon saanut taloustieteilijä pelkää, että Suomen kestävyysvajeen vuoksi kärsijöiksi joutuu seuraava sukupolvi, joka saattaa jäädä ilman eläkkeitä.

Saksan media ja talousnobelisti Bengt Holmström

Tämän vuoden talousnobelisti Bengt Holmström on saanut ajatuksilleen näyttävästi palstatilaa saksalaisissa die Welt- ja Süddeusche Zeitung-julkaisuissa.

Holmström vaatii Euroopan unionilta radikaalia uudistumista. Hän arvostelee EU:n sääntelyvimmaa ja kaavoihin kangistumista, joka on johtanut joukkoon idioottimaisia asioita. Nän arvostelee rajusti EU:n rakennetta. EU tulisi ajatella kokonaan uusiksi ja sen tulisi unohtaa kunnianhimonsa kaiken sääntelyyn. Euroopan unonin tulisi keskittyä oleelliseen.

Mitä me tiedämme ? Mitä uskoa?

Talousnobeilisti Holmström on todennut:"Edes Janet Yelen tai Mario Draghi eivät tiedä, mitä näistä kokeiluista seuraa" (Talouselämä 13/2016). Yelen on Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja ja Draghi Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja.  Kokeiluilla Holmsrön tarkoittaa  keskuspankkien tapaa jakaa rahaa suunnattomia määriä.

Onko taloustiede tiedettä, ja onko se Nobelin arvoista?

 

Arvostan prof. Bengt Holmströmiä hänen suorapuheisuutensa ja loogisuutensa ansiosta. Hän on linjannut yliopistojen tilannetta kuusi vuotta sitten (2010) aivan kuten sen itsekin silloin tuoreena tohtorina näin. Valitettavasti niiden tilanne on laman oloissa entisestään pahentunut. mistä molemmat olemme huolissamme.

Mokasiko talousnobelisti pahasti?

Bengt Holmström saa taloustieteen Nobel-palkinnon. Hyvä! Onneksi olkoon! Osataan Suomessa muutakin kuin pelata tehotonta lätkää.

Puolitoista vuotta sitten taitavat ja fiksut miehet, toimittaja Pekka Seppänen ja professori Markku Kuisma julkaisivat kirjan Suomen kaikkien aikojen bisnesmokista. Kamalista virheistä, joissa on palanut miljardeja.

Vaihteet toimivat, nopeusmittari ei

Bengt Holmström: ”Kuin ajaisi autolla, josta vaihteet yhtäkkiä katoavat” (TE 1.4.2016) - näin kuvataan keskuspankkiirien tuntemuksia nykyisestä talouden tilasta. Kielikuva oli sinänsä onnekas, koska yöunien jälkeen heräsi ajatus, että entä jos vaihteissa ei olekaan vikaa, vaan vika on nopeusmittarissa.

Onko Suomi ylikoulutettujen alisuorittajien maa?

Maailmankuulu taloustieteilijä, suomalainen kansataloustieteen professori Bengt Holmström (Massachusetts Institute of Technology eli MIT) sanoo HS:n (13.4.2014) artikkelissa purevasti, että ”Suomi on tällä hetkellä ylikoulutettujen alisuorittajien maa”. Tämän on osittain totta, kun ajattelee pelkästään akateemista työttömyyttä tässä maassa. Vuoden 2013 lopulla korkeakoulutettujen työttömyys oli kasvanut 25 % edellisestä vuodesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä