*

Niklas Herlin

Kaikki blogit puheenaiheesta Kannattavuus

Maatalouden investointituet ja vääristynyt kannattavuuslaskenta

Olen jonkin aikaa kummastellut LUKE:n tuottamia maatalouden kannattavuuteen liittyviä laskelmia, jotka eivät tunnu oikeastaan ottavan huomioon muuta kuin suoran tuotantotuen laskelmissaan. Maatilojen tilanne saadaan näyttämään vieläkin dramaattisemmilta, kun ei oteta huomioon sitä, että suuri osa investoinneista on tehty mittavilla investointituilla. Myöhemmin investointituet unohtuvat kannattavuuslaskennassa ja niistä tulee omaa rahaa esimerkiksi tuottovaatimuksissa.

Investointituen määrä navettarakennuksen laajentamiselle

Sote ja yrittäjyys

Aluehallintovirasto lähestyi minua 8.1.2018 päivätyllä kirjeellä muistuttaen terveydenhuollon itsenäistä ammatinharjoittajaa vuoden 2017 toimintakertomuksen antamisesta 28.2.2018 mennessä. Olen pitänyt lääkärin vastaanottoa vuodesta 1988 alkaen ja joudun joka vuosi raportoimaan hoitamani potilaat ja vielä ryhmiteltynä valvovan viranomaisen haluamalla tavalla. Ihan selvää minulle ei ole, mihin noita tietoja käytetään, mutta jos haluan ammattiani harjoittaa, on minun tehtävä viraston vaatimat vuosittaiset ilmoitukset.

Helsingin tilikauden liian hyvä tulos kannustaa törsäämiseen

Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa 21.6 äänestetään vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksymisestä:

"...hyväksyä vuoden 2016 tilinpäätöksen siten, että tilikauden tulos ennen varaus- ja rahastokirjauksia on 470 179 976,48 euroa"

Mitä puusta voidaan tehdä

Puunjalostusteollisuus elää nyt nousukautta Suomessa. Etenkin selluloosalle on löytynyt vientimahdollisuuksia, pääasiassa metsäteollisuuden omille tehtaille Kaukoitään. Mutta uusia tuoteideoita selluloosan jalostamiseksi kotimaassa haetaan jatkuvasti. Tuotekehitykseen satsataan nyt useassa kotimaan toimipisteessä. Kts. Hesarin kirjoitus asiasta. http://www.hs.fi/talous/art-2000005023014.html?share=5eaed23b69b104a20be... Tuoteideasta on vielä pitkä matka tuotteen valmistukseen. Hyviä ideoita joudutaan vielä karsimaan kannattamattomana.

Lypsykarjatilojen tulos parani 76 % seurantajaksolla

Näin suomennettuna Kauppalehden tuore uutinen kertoo. Mutta mitä moinen uutisointi perimmillään tarkoittaa tai mitä sillä tavoitellaan? Tämän päivän journalismi on mennyt aivan ala-arvoiseksi.

Kapitalismi on Suomessa hyväksytty, mutta sitä ei ole oivallettu.

Kukaan Suomessa ei oikeastaan haikaile minkään sosialistisen systeemin perään. Kapitalismi on hyväksytty taloudellisen järjestelmän perustaksi.

Toiset hyväksyvät kapitalismin iloisesti ja voitonriemuisesti, koska se on heidän ideologiansa, heidän maailmankuvansa, heidän käsityksensä oikeudenmukaisuudesta.

Onko Maatalous Yritystoimintaa vai Tukiruinaus-Bisnes?

Ei se ole yritystoimintaa joka ei pysy pystyssä ilman jatkuvaa tukemista ja tuen päälle tukemista ja vielä lisätukemista. 

Jos ei yritystoiminta kerran ole läheskään kannattavaa, eikä sitä saa kannattamaan ilman jatkuvaa toisten ihmisten rahojen ruinaamista, silloin pitää panna lappu luukulle. 

Nämä toisten rahoilla, tavallisilta ihmisiltä ja työtätekeviltä tukirahoja vuodesta toiseen ruinaavat pitävät sitä itsestään selvänä, että tietenkin muut maksavat heidän viulunsa.

Eivät osaa edes hävetä, ja vielä vähemmän kiittää.

Energiakeskusteluun “3. koulukunta”: hinnat vastaamaan todellisia kustannuksia

Eija-Riitta Korhola kirjoitti viime viikonvaihteessa energiakeskustelun “kahdesta koulukunnasta”:

“Toisille energia on kasvun mahdollistaja. Toisille se on luksustuote, joka saa maksaa ihan mitä vain.”

Miten olisi sellainen markkinatalouden idean mukainen (kestävyysliberaali?) “koulukunta”, jossa energian pitää maksaa mahdollisimman pitkälti sen todellisten kustannusten verran – mukaan lukien riskit ja ulkoisvaikutukset?

Pisara-rata harvinaisen kannattamaton

Pitkään Pisara-rataa markkinoitiin erittäin kannattavana, hyötysuhde oli 1,5. Tänä vuonna tehdyt uudet laskelmat osoittavat, että oikea hyötysuhde on vain 0,5. Se tarkoittaa, että miljardin maksava hanke tuottaa vain noin puolen miljardin hyödyn. Helsinkiniemellä kallioperässä kiertelevä pisaranmuotoinen 8 km mittainen rata olisi siten harvinaisen kannattamaton.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä