Niklas Herlin

Kaikki blogit puheenaiheesta Mauno Koivisto

"Pääministerivaali" on humpuukia ja muka-demokratiaa

Suomi on kaukana sivistysvaltioiden demokratiasta, jos neljän keskisuuren puolueen puheenjohtajien kesken käydään vaalikilpailua pääministerin pallista. Noista neljästä jokainen saa noin 20 prosenttia äänistä. Olisiko tosiaan pääministerin paikka annettava sille, joka saa noin viidenneksen annetuista äänistä? Hänellä on sitten vapaat kädet valita hallituskoalitio ympärilleen. Tuntuu tönköltä.

Kekkosen-Koiviston linja

Viime aikoina julkiseen keskusteluun on noussut valeuutisten (fake news) käsite. Itse ilmiö ei kuitenkaan ole uusi. Kun puhutaan historian ja politiikan tutkimuksesta, siihen voidaan liittää myös valheellisten tutkimusten (fake studies) ja jopa valetieteen (fake science) käsitteet.

Seurauksiltaan ehkä vaikuttavin Suomen historian valeuutinen liittyi kevään 1981 hallituskriisiin. Se perustui Mauno Koiviston 6. huhtikuuta Hannu Lehtilälle antamaan TV-haastatteluun.

Suomen NATO-jäsenyyskysymys 1992 Koiviston muistelmissa

Olli Ainola kirjoitti tänään (IL 27.5.2017) miten Englanti "tyrkytti" Nato-jäsenyyttä Suomelle 1992. - http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705272200165592_u0.shtml

Jutun ingressi tiivistää asian:

"Suomen valtiojohto säikähti 25 vuotta sitten, kun Englanti täysin yllättäen alkoi tyrkyttää Suomelle sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

Kekkosen kolmetoista sanaa Koivistosta 1967-1973

*

Presidentti Mauno Koiviston poismenoon liittyen halusin tarkastella mitä hänen edeltäjänsä, presidentti Urho Kekkonen, oikeastaan kirjoitti ja kommentoi Koivistosta. 

Presidentti Koivisto pohti huomista - omatunto kolkuttaen

[U] “ ... Presidentti Mauno Koivisto on aina ollut karismaattisesti arvoituksellinen johtohenkilö. Helsingin Sanomat väänsi häntä aikoinaan innokkaasti presidentiksi. Koivisto on myös kieltänyt hänen lausuntojensa johdattelevan tulkitsemisen. Kuitenkin häneen luotettiin -vaikka lausunto Viron itsenäistymisestä oli edelleen Virossa herkistelyä aiheuttava. 

 

Mauno Koivisto haudataan Helatorstaina?

Uutiset kuluneena päivänä kertovat, että Valtioneuvosto esittäisi presidentti Mauno Koiviston hautaamista tulevana Helatorstaina 25.5.2017. Välittömästi mieleeni palautui lainsäätämisepisodi kolmen vuosikymmenen takaa 1980-luvun lopulta: kirkko halusi palauttaa takaisin arkipyhät - Loppiaisen ja Helatorstain - omille paikoilleen. 

Mauno Koivisto in memoriam

Mauno Koiviston poismeno ei ollut enää yllätys. Monilla tahoilla valmius tilanteen hyväksikäytölle on ollut olemassa. Kun hetki koitti, pullahti ilmoille kuolemanjälkeinen Mauno Koivisto. Ero todellisuudessa tapahtuneeseen Mauno Koiviston poliittisen polun  ja parin viime päivän Mauno Koiviston välillä on suuri.  On tapana puhua kauniisti suruaikana, mikä on hyvä tapa, kuitenkin totuudessa pysyen. Nykyisenä fake-politiikan aikana tämä on erityisen tärkeätä. Viime päivien anti mediassa ei kuitenkaan muuta Mauno Koiviston tutkimuksen arvoista elämää mihinkään.

Postikortti Mauno Koivistolle 1993

Postikortti Mauno Koivistolle 1993

*

Presidentti Mauno Koivisto on poissa.

On aika tunnustaa eräs seikka.

Lähetin Mauno Koivistolle yhden postikortin.

Kerron siitä.

*

Koivisto oli kovan markan puolustaja, viimeiseen saakka.

Kova markka tuhosi tuhansien suomalaisten ihmisten ja yritysten elämän.

“Petä mieluummin luodut odotukset kuin annetut lupaukset”

Näillä sanoilla nyt edesmenneen presidentti Mauno Koiviston hyvä ja läheinen ystävä Seppo Lindblom kuvaili Yle’ n kanavalta erästä asiakohtaa kysyttäessä Koiviston jotain erityispiirrettä.

Presidentti Koiviston muistoa kunnioittaen: sotaharjoitukset lopetettava!

 

Prsesidentille, hallitukselle, eduskunnalle ja meille kaikille!

 


Presidentti Mauno Koiviston muistoa kunnioittaen Suomen on syytä rauhoittua ja keskeyttää kaikkien kansainvälisten sotaharjoitusten valmistelut ja toteutukset maaperällämme kuluvalta vuodelta 2017!

 

https://koivisto.presidentti.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä