Niklas Herlin

Kaikki blogit puheenaiheesta Tiedeministeri

5 toimenpidettä parempaan tiedepolitiikkaan

Esittäessäni julkista kritiikkiä nykyisestä yliopisto -ja tiedepolitiikasta (esim. , minulta on usein kysytty, että mitä sitten tekisin toisin, jos saisin päättää. Vastauksena näihin kysymyksiin esitän tässä listan toimenpiteistä joilla parhaan käsitykseni mukaan olisi merkittävä vaikutus tieteen toimintaedellytyksiin Suomessa, ja sitä kautta yhteiskunnan osaamistasoon ja kilpailukykyyn. Suurin osa ehdotuksistani ei perustu merkittävään rahoituksen lisäämiseen, vaan pyrkivät ennen kaikkea edustamaan hyvää tiedepolitiikkaa. 

 

Vihreät, puolue jolla on uskottava tiedepoliittinen ohjelma

Nykyhallituksen suurin virhe on takertuminen menneisyyteen elinkeinopolitiikassa ja täydellinen epäonnistuminen tiede -ja koulutuspolitiikassa. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää että poliittisessa kentässäon vaihtoehtoja niille jotka uskovat yhteiskuntamme uudistamiseen korkeatasoisen tieteen ja teknologian avulla. Vihreä puolue on ainoa eduskuntapuolueista jolla on erikseen tieteeseen ja teknologiaan keskittyvä alayhdistys Viite, ja uskottava tieteen ammattilaisten kirjoittama tiedepoliittinen ohjelma.

Tieteen asiantuntemusta hallitukseen, mallia USA:sta ja muista sivistysmaista

Suomessa tulisi ottaa mallia USA:sta siitä miten tiede on läsnä valtion korkeimmalla tasolla. Presidentillä oma “Science advisor” ja White House Office of Science and Technology Policy (OSTP). Science advisorina entinen Harvard professori John Holdren. Meillä tiedepolitiikkaa johtaa entinen Iltalehden toimittaja ja hallituspuolueet kieltäytyivät nimittämästä erityistä tiedeministeriä joka käytäntönä muissa sivistysmaissa.

Tämän vuoksi USA on nouseva talous ja tieteen ja innovaation ykkösmaa ja meillä taannutaan ihannoimaan navettateollisuutta. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä