Niklas Herlin

Kaikki blogit puheenaiheesta Avioerot

Minimoidaan lapsille koituva haitta vanhempien erotessa

Tiedättekö mikä on vähän ihmeellistä? Noin puolet avioliitoista päättyy eroon, mutta lainsäädäntömme on yhä aikakaudelta, jolloin avioero oli poikkeus. Myös lapsellisten avoparien erot ovat hankalia. Yhteiskunta on parhaimmillaan kuin perhe, jossa jokaiselle sallitaan autonomia ja itsemääräämisoikeus, mutta jokaista myös tuetaan elämän karikoissa. Sen takia meidän tulisi kehittää perhelainsäädäntöämme parempaan suuntaan. Sellaiseen, jossa vanhempien parisuhteen loppuminen ei aiheuttaisi niin suurta vahinkoa lapsille.

Avioliittolain "liitelait" ja jumalanpelko

Hyvin paljon uskonnollisuuden ja lainsäädännön sekoittavaa oli tämä keskustelu eduskunnassa sen jälkeen kun työ- ja oikeusministeri Jari Lindström vastentahtoisesti esitteli niin sanotut avioliittolain liitelait eli laiksi jo edellisen eduskunnan hyväksymän ja tasavallan presidentin vahvistaman tasa-arvoisen avioliittolain aiheuttamat lainsäädännön päivittämiset.

Kaipauksen arkkitehtuurin peruspilarit

Otsikko on lainaus eräästä lauseenpätkästä professori Siri Husdtvedtin teoksesta Amerikkalainen elegia vuodelta 2008. Kutsun tätä kirjoitusta muutoksen virraksi, jonka jokainen suuren menetyksen kokenut joutuu kohtaamaan omalla tavallaan, tahtoi hän sitä tai ei. Sen arkkitehtuuri on kirjoitettu meidän henkilökohtaiseen psykohistoriaamme.

Suuria menetyksiä joutuu kokemaan jokainen joskus ja sitä, kuinka siihen kukin suhtautuu, ei käy arvosteleminen, sillä jokainen käsittelee omat asiansa hänelle persoonallisella tavalla.

Annetaan isälle ansaitsemansa arvo

 

Annetaan isälle ansaitsemansa arvo

Vanhempien ero on usein valitettava ja dramaattinen asia, mutta yhä arkipäiväisempää nyky-yhteiskunnassa. Elämä kuitenkin jatkuu eronkin jälkeen, ja lasten hyvinvoinnista huolehtiminen pitäisi olla kaikkein tärkeintä. Parisuhde saattaa päättyä, mutta vanhemmuus ei.

Tällä hetkellä erotilanteessa poljetaan säälimättä isän oikeutta lapsiinsa – ja lasten oikeutta isään.

Pojat tarvitsevat isiä

Syrjäytymiskeskusteluun olisi hyvä tuoda uutta näkökulmaa. Niin tämän päivän eroperheissä kasvaneet kuin sodassa isänsä menettäneet pojat, ovat varttuneet vahvasti äitiensä vaikutuspiirissä, vailla isiensä mallia ja turvaa. Kyse ei ole siitä, etteivätkö äidit olisi hyviä kasvattajia, kuitenkin jokainen poika tarvitsee miehen mallin. Äidit eivät voi toimia miehen mallina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä