Niklas Herlin

Kaikki blogit puheenaiheesta Paul Krugman

Olli Rehnin poliittinen ekonomia vahvistuu Suomen pankissa.

Harvinaisen vähän on käyty keskustelua poliittisista virkanimityksistä tuoreen Suomen pankin pääjohtajan nimitykseen liittyen. Rehn on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti ja tehnyt tohtoritutkinnon pääaineena poliittinen taloustiede. Kansantalouden kovan ytimen sijasta Rehn on keskittynyt talouden ja politiikan suhteisiin. Urakehityksen kannalta tämä on varmaan ollut hyödyllistä mutta voi jättää aukkoja talouden syvempään ymmärtämiseen. Ehkä tämä selittää Rehnin uralla ilmenevää vastakkainasettelua politiikan edustajien ja varsinaisten ekonomistien välillä.

Toisetkin twiittaavat...

Twitterissä pitää osata tiivistää ajatus 140 merkkiin. Toki sitä voi tukea linkillä vaikka kuinka pitkään artikkeliin. Presidentti Trumpilla näitä linkkejä ei juuri ole, eikä ajatuksiakaan, mutta twiittejä riittää.

Talousnobelisti Paul Krugman sen sijaan linkitti Twitteriin NYTimesin artikkelin:

https://www.nytimes.com/2017/01/23/us/politics/donald-trump-congress-dem...?

Erityisesti arvostan itse twiittiä, joka tuohon linkkiin johtaa:

"An American first: a president who was obviously mentally ill the moment he took office. Thanks, Comey."

Talousnobelisti Krugman: "Suomen talousongelmat eeppinen katastrofi"

Taloustieteen Nobel-palkinnon voittanut Paul Krugman listasi Suomen vahvuuksia: maa on Euroopan mallikansalainen, sillä on rehellinen hallitus, vakaa rahatalous ja vahva luottoluokitus, mikä tarkoittaa halpaa rahaa markkinoilta. 

Princetonin ylipiston kansantaloustieteen professori kuitenkin muistuttaa myös todella kylmäävistä tosiasioista. Suomi on ollut kahdeksan vuotta lamassa. Sinä aikana bruttokansantuote on romahtanut 10 prosenttia, eikä talouskriisi osoita talttumisen merkkejä. 

Lääke työttömyyteen: VR:n myymisen sijaan valtio voisi ostaa pari telakkaa

Sitä nyt on sitten työttömyyttä ja se työttömyys vaan lisääntyy. Sitä on sitten menoja valtiolla ja kunnilla, kun työttömyys lisääntyy. Viisaat vaalikyselyiden tekijät ovat nyt esittäneet valtioviisaan hallituksen ensin esittämän kysymyksen: Mitä leikkaamalla tasapainottaisit valtion ja kuntien taloutta?

Kreikka on inhimillinen tragedia

Kolumnisti Paul Krugman sanoo suoraan sen mitä moni tavallinen ihminen täällä meilläkin ajattelee. Lopettakaa Kreikan painajainen. Oikeistopoliitikkojen aikanaan aloittama holtiton lainanotto oman valtansa pönkittämiseksi on johtanut EU:n pakotepolitiikan myötävaikutuksella jättimäiseen työttömyyteen ja satojen tuhansien koulutettujen ihmisten maastamuuttoon.

Kohtuutalous

Talouspolitiikan tavoitteena tulee olla kohtuus. Kohtuus tarkoittaa sitä, että emme voi tehdä sellaista kiristävää talouspolitiikkaa, jolla kuristamme itsemme hengiltä. Julkisen sektorin supistaminen tiukalla budjettikuripolitiikalla iskee voimakkaasti kokonaiskysyntään, joka pitää talouden rattaat liikkeessä.

Liian tiukka talouspolitiikkaa johtaa negatiiviseen dominoketjuun, jossa kansalaisten ostovoiman heikkeneminen johtaa kokonaiskysynnän laskuun. Tämä on puolestaan myrkkyä yritysten tuotteiden ja palveluiden kysynnälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä